Új hozzászólás Aktív témák

  • Történt egy kis koccanás az autóval, de a javítás és az alkatrész beszerzés közben nem volt kedvem leírni a tapasztalatokat, most viszont összefoglalnám (:

    Maga a baleset: országúti szakasz, 90-100-as tempó, és egy őz. A fák közül keresztbe futott, nagyjából akkor vettem észre, amikor már az úton volt, 10-15m-re előttem.. Dashcam felvételét megnéztem párszor, nagyjából esélytelen volt lereagálni, de nem is ez a lényeg.
    Szerencsére szemből sem jött senki, mögöttem sem közvetlenül haladtak, így a szinte fékezés nélküli ütközés után volt idő mindenre (felfogni mi történt, lehúzódni, rendszámtáblát megkeresni stb).
    Az autó jobb eleje kapta az ütést, mint később kiderült ezek sérültek: lökhárító, ködlámpa keret, ködlámpa rögzítő (szerencsére Osram DRL+ködlámpa kibírta) rendszámtáblatartó törött, tábla lerepült de meglett, fényszóró fülek letörtek, lökhárító tartó műanyag, felső rács fülek letörtek; az autó járóképes maradt, így első utam a szerelőhöz vezetett.
    Otthagytam az autót, és jöhetett az alkatrész vadászat. :(


    Én nem tudom hogy ebben ki-mennyire tapasztalt, de engem nagyon meglepett mennyire nem lehet karosszéria alkatrészt találni Suzuki-hoz. Elkezdtem lökhárítót keresni - először színhelyeset, aztán bármilyet, aztán felhívtam minden bontót aminek volt elérhetősége. Kaptam ajánlatokat is: volt egy fehér 20 ezerért, ami egy helyen törött volt, alul durván végigkarcolva, elég szar általános állapotban.
    Volt egy narancs, 35-ért állítólag normál állapotban ,"csak egy helyen van kicsit megnyomva", de amikor képeket kértem, nem jött több válasz.
    Ééés ennyi. Nem volt több ajánlatom lökhárítóra. Ha néha van 1-1 bontott Swift, állítólag órák alatt eltűnnek a keresettebb alkatrészek (fényszórók, lökhárítók, sárvédők), ráadásul arany árban, mivel végtelen sok ilyen autó van, és csak azok kerülnek elbontásra, amit valamilyen irányból durván lezúznak és nem éri meg, vagy szinte lehetetlen helyrehozni.
    Beszéltem két autószerelővel, akik megerősítették, hogy nem én csinálom szarul, baromi nehéz bármit találni. Na fasza.
    Szóval a lökhárítóval meg voltam lőve. Beszéltem 2-3 szerelővel, utángyártottat senki sem javasolt, mivel nincs belőle jó minőségű - mindegyik eláll, csálé, sz@r. Király. :((
    Ezek után gondolom az sem meglepő, hogy bontott fényszórót sem találtam - néha abból is van 1-2 FB-n meg bontókban, de abban az 1-2 hétben amikor kerestem, egy darab sem volt. Illetve de, egy volt egy bontóban, viszont jobbkormányos autóból, tehát pont rossz vetítési képe lett volna. Köszinem.
    Elkezdtem összeválogatni a kisebb alkatrészeket amik kellettek - suzuminn lett a kiválasztott, mert minden volt náluk ami kellett, egy postaköltséggel eljött.
    Beszéltem szakszervizzel, hogy mennyiért tudnak gyári lököst beszerezni (kedvezménnyel, ismeretséggel), a 99 ezres végösszeg a 120-as listaárhoz képest nem tűnt rossznak a gyári, fényezetlen, alapozott alkatrészért. De ennyit nem adtam volna érte. Ugyanezt az alkatrészt, utolsó darabként a suzuminn 65+5k postáért ajánlotta. Volt egy dilemmám, de meggyőztem magam:
    - vagy veszek egy bontott, valamilyen állapotban levő, valamilyen színű lököst 25-35k között, amit tuti, hogy le kell fújni, vagy veszek egy vadi újat 70-ért, ami 100%, hogy jól fog állni, sérülésmentes, és ugyanúgy le kell fújni. Szóval kb 35-40k a felára, készleten van, és nem 10 éves. Így is lett, közel 100k végösszegű lett a suzuminn rendelés, nagyrészt gyári alkatrészekkel. :)
    Jött ezen kívül egy Depo fényszóró (19k, amit autós topikban többször egekig magasztaltak), mivel gyárit csillagászati áron találtam, bontottat pedig egyáltalán nem.
    A jobb első lökhárító tartó már megvolt, mert le volt törve belőle pár fül, és eddig picit lógott - megvettem a tartót, de még nem szereltük be, így legalább nem az törött el :DD
    Összeszerelés közben vette csak észre a srác, hogy az ablakmosó motor is törött, felhívott, hogy 10k-ért tud rendelni újat.. mondtam, hogy van egy a kesztyűtartóban, használja fel azt :D (Hónapokkal ezelőtt nem működött az első szélvédőmosó, megvettem az alkatrészt, elvittem beszereltetni, kiderült, hogy csak kontakthiba volt. Szerencsére nem adtam el.)
    Már csak egyetlen alkatrész beszerzéséről nem esett szó: az OSRAM LedDriving Fog 103 nappali menetfény és ködlámpából a jobboldalinak a gyári rögzítője eltörött. Széttúrtam az internetet, külön nem kapható. A termék kb sehol nincs forgalmazva, ahol igen, ott 60k+, tehát nem igazán éri meg venni egyet az alkatrész miatt :D
    Már megvolt a fejemben a megoldás - ennek a terméknek a beszereléséhez bizonyos autókban egy másik rögzítő kell, ami külön vásárolható meg. Viszont a gyári csomagban benne van az eredeti keret. Kell találnom egy olyan embert, aki vett egy extra keretet az autójához, és van neki egy pár gyári keret. Mi sem egyszerűbb.. :U
    Szerencsére a kutatás előtt ráírtam a forgalmazóra, ahonnan vettem a DRL-t (lumenet), hogy mi a gondom. Két órán belül kaptam is választ, hogy ugyan kereskedelmi forgalomban nem kapható, de ha arra járok szívesen adnak egyet - ha messzebbről érdeklődőm, akkor postaköltség árában el is küldik. Hát mit ne mondjak, baromira örültem, több mint korrekt :R (Feltételezem a fent leírt módon maradt náluk is, vagy partner szervizben, vagy valahol..)



    Egy kis javítófesték még kell a sárvédőre, azt az elemet egyben nem akartam lefújatni..az illesztéseken látszik, hogy nem tökéletesek, nem ugyanolyan mint a másik oldal, sárvédő is kapott az ütésből, de nem drámai. :)
    A lökhárító fényezése 30k volt, az egyéb munkadíjak 20k, az alkatrészek kb 125-ből jöttek ki, kb 175 a vége. Számomra az volt a baromi meglepő, hogy nincs bonott karosszéria elem, kb egyálalán nincs, az utángyártott alkatrészek pedig határozottan nem ajánlottak. Nyilvánvaló, hogy amikor van is 1-1 bontott, az nem lesz tökéletes, parkolási sérülések, karcok lesznek rajta, 10-15 éves autók. :)
    Úgy indultam neki, hogy 100 alatt fixen megáll. A lökös fényezéssel magában volt 100. De a végeredmény szerintem rendben van, sokkal durvább is lehetett volna maga az ütközés és a sérülés is - alig 2-3 hónapja cseréltettem szélvédőt a sokadik kavics után, elszomorodtam volna ha ott néz be az őzike.. :O :D

    [ Szerkesztve ]

    "... and I hope you have a great day!"

Új hozzászólás Aktív témák