Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.
Új hozzászólás Aktív témák
-
margithid
veterán
Én is a sétát javaslom, időigényes, de ott tényleg minimális a sérülés veszély és nem is terheled vele semmid, kardiónak is jó.
Én télen 13 km-t sétáltam naponta, most tavasszal meg kb 1-1.5 hónap alatt visszarázódtam a futásba, úgy hogy kb 6 hónapig talán ha háromszor futottam. -
Peterhappy
őstag
válasz TheBikerider #32597 üzenetére
Nagyon-nagyon sok séta.
Bármennyit is képzelsz el soknak, azt szorozd fel hárommal és az kezdetnek jó lesz.Mellé, ha kell, bokarögzítő és/vagy spéci talpbetét. Ha szükséges, méresd be a lábad, de - jobb híján - legalább egy ortopédia lásson.
Mellé kicsit figyelj oda a kajára, hagyd, hogy apránként elkezdjen le-lekopni rólad a felesleg. Súlyfelesleggel szabad futni, de nem szétment bokával (térdekkel stb.). Ha jól tudom, a testsúly 2,5-3x terhelését kapja a láb futás során - de ezt a többiek jobban tudják, pontosítanak, ha rosszul mondom.
Ha van a telefonodon lépésszámláló, használd. Vagy lőj egy olcsó fitness karkötőt, amin van ilyen funkció. Tűzz ki 10-12K lépést naponta (ez úgy 8-10km). Kezdetnek jó lesz Hajrá!
Youtube-n keress bokaerősítő videókat (bár gondolom gyógytornáról van elég tapasztalatod) és vállalj be egy-két fitneszesebb videót. Én anno mikor bringáztam és "csúcsformában", voltam, azt hittem nekem nem lehet újat mutatni, alig bírtam végigcsinálni a Feleségemmel egy Béres Alexa videót, amit kismamáknak (vagy szülés utánra?) szánt. Egy órával később is remegett mindenem, három napig izomlázam volt mindenhol De pár hétig csináltam és piszkosul sokat használt és olyan helyekről pucolt le zsírt, ahonnan álmomban nem gondoltam, hogy lehet.
szerk: bocs most nézem, peterkeT írta a túlsúlyt, akkor az irreleváns részeket ignoráld
[ Szerkesztve ]
-
margithid
veterán
Nektek nem dörzsöli ki az izzadság a sarkatokat?
-
veterán
válasz parandroid #32596 üzenetére
Köszi
Igazad van...de...rohadt nehéz elfogadni... megpróbálom túltenni magam rajta. Tornáztatom,stb...
A bringa sem a legjobb,próbáltam. Egyelőre semmit nem szabadna csinálnom vele. KArdio viszont kellHARLEY-DAVIDSON
-
parandroid
félisten
válasz TheBikerider #32595 üzenetére
Felejtsd el a futást egyelőre. Bicaj, elliptikus tréner (ha megy fájdalommentesen), bokaerősítő gyakorlatok. Teljesen megértelek, de ennek most futással csak ártani tudsz. Az én ficamom olyan kis gagyi volt, hogy csak enyhén duzzadt, még csak nem is kékült. Tudom, mi a különbség, 20+ éve volt egy szalagműtétem a jobb bokámon, aztán kb 10 éve ugyanott megint egy enyhe szakadás egy maga alá fordulástól (túlsúly + gyenge boka - akkoriban már vagy 10+ éve semmit nem mozogtam). A mostani kis ficam sehol nem volt ezektől, mégis hónapokig tartott, mire visszaküzdöttem magam. Türelem, kitartás, következetes munka. Tényleg együttérzek.
p
I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
-
veterán
válasz parandroid #32527 üzenetére
Nekem 10 éve volt egy boka törésem,műtötték,csavarozták...Akkor nagyon rossz volt utána...most legutóbb 6 hónapja volt ugyanarra a bokámra egy ficam. Teljes súlyommal ráesetem,azt hittem megint eltört,de nem,"csak" ficam.Viszont ugyanúgy bedagadt,lilult,nem tudtam ráállni,szallag szakadás! 2 hónap betegállomány,fekvés,rögzítő,polcolás! Na most ebből épülgetek fel. 1 hónapja kezdtem el futni vele,de nem az igazi.Erő,tüdő,szív van,boka gyenge.Tiszta ideg vagyok.
Dagad,duzzad,fáj.
Most péntekig ki kell hagynom,de lehet jobb is. kicsit pihen,mert naponta jártam.
A cipővel kapcsolatban van valami jó ötlet?[ Szerkesztve ]
HARLEY-DAVIDSON
-
borix
őstag
válasz Exodius #32587 üzenetére
Nem feltétlen kell egyből kiköltekezni.Kezdésnek egy mellkaspánt is megteszi a telefonhoz.
(#32513) mukibuci
Edzés azt írja pl fuss 110-125 pulzusérték között 40 percet ,másnap pl bringa,úszás következő nap pihi stb ez megy óra nélkül is nem?[ Szerkesztve ]
-
borix
őstag
válasz Exodius #32577 üzenetére
Rengeteg edzésterv van belehetne dobálni ide egyet de nem biztos,hogy neked az működne.
Kezdésnek kellesz egy pulzusmérő óra vagy egy mellkaspánt az alkalmazásodhoz,hogy lásd a pulzusodat mert pulzus alapú edzés lesz.
Regisztrálsz a Polar oldalára de nem a flow-ba hanem a polarpersonaltrainer ami a régebbi régebbi lépsz be.
Ott megadod az adataidat majd csinálsz benne egy edzéstervet.
Megadod milyen távra szeretnél készülni pl 10km,21 km megadod,hány hetes edzéstervet szeretnél,hány napot tudsz futni egy héten,milyen intenzitásút keményebbet vagy gyengébbet tervezzen.
Elkészíted átnézed törlöd,csinálsz egy párat majd amelyik szimpatikus lesz neked vállalható azt végigcsinálod.
Egyszerűen kijegyzeteled az edzéstervben írtakat az is jó lesz nem feltétlen kell Polar óra,hogy rátöltsed.
Más oldalak is készítenek edzésterveket ez ingyen lesz és szerintem a Polar az egyik legjobb edzéstervet csinálja kezdők részére. -
-
Aristeus
tag
válasz inf3rno #32579 üzenetére
Én gyakran futok terepen - sár, hó, hideg, stb. - nem szokott eltántorítani a céltól.
Van amikor "belefutok" ilyenbe is:..és egy ilyen után a feleségem a teraszra nem enged fel... nemhogy a mosógéphez.
Nálam ilyenkor kerticsap/vödör, majd miután leázott egy kicsit a cipő, akkor melegvíz+szivacs+szappan a sorrend. Ha ez sem segít, akkor marad a mosógép.
Ameddig ellátsz, addig el is tudsz futni.
-
Aristeus
tag
válasz inf3rno #32576 üzenetére
A multinavigátoron van fenn egy részletes útmutató a cipőtisztításhoz. Érdemes átolvasni.
Ameddig ellátsz, addig el is tudsz futni.
-
Exodius
őstag
Srácok!
Tudtok valami kezdő edés-tervet amatőröknek? Már vagy 8 hónapja nem futottam, és el akarok kezdeni újra. Akkor is rendszertelenül futottam. de msot akarok valami ívet neki.
Runtastic Pro-t használtam és 3,94 km-t futottam 30 perc alatt, ez volt az első futásom.
Bár volt egy 7,49-es is 50 perc alatt is pár hónappal később. -
inf3rno
nagyúr
válasz Melorin #32569 üzenetére
Vízzel átmoshatod. A gumis részeket a talpán esetleg fogkrémmel, fogkefével, de szerintem felesleges annyira alaposnak lenni vele. Valaki mosogépbe teszi, valaki meg nagyon nem ajánlja, mert eldeformálódik tőle. Esetleg alacsony hőfokon centrifuga nélkül meg lehet próbálni azzal is, de akkor meg ugyanott vagy, mintha beáztatod egy vödörbe.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Corpuscle #32566 üzenetére
Nem nagyon van olyan oldószer, ami leoldaná, de nem károsítaná a cipőt. Benzinnel, acetonnal, ilyesmikkel tutira nem próbálkoznék, mert a minimum, hogy kioldják a festéket. Esetleg alkohollal meg lehet próbálni, de szerintem nem sok hatása lesz. A fagyasztást próbálnám a helyedben, az talán működik.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
6030D
őstag
Vanish szappan + körömkefe körkörös mozdulatokkal teljesen kiszedte a (bringás)mezből a rágót, az anyagon sem látszik kopás vagy fakulás. A cipőtalpra tökéletes, de ugyanígy a cipő oldalára is megoldás. Annyi, hogy ha nem dobja valaki utána mosógépbe, akkor marad az anyagban a szappanból, azt nehéz kiszedni vizes ronggyal.
Cipő oldalánál nyilván nem a rágóra gondoltam, hanem a feljebb említett takarításra.
[ Szerkesztve ]
Merida Big.Nine 6000, Mitas Kratos/Scylla
-
Melorin
addikt
Ti hogyan tisztítjátok a futócipőtöket ha az sáros lesz? A hétvégén elmentem benne egy túrára ami az előző napi eső miatt sajnos végig sáros volt. Nem kicsit.
Nem merek csak úgy nekiállni, nehogy tönkretegyem. -
la_cc
addikt
válasz werszomjas #32562 üzenetére
A 14. kerület legészakibb részéről járnék. Ennyi idő alatt majdnem kiérnék a Margit szigetre is, de ez nem feltétlenül szempont, forgalom / parkolás függő inkább, főleg, ha jók a körülmények. Szerintem el fogok menni megnézni valamikor. Köszi szépen a tippet!
Egyenlőre biztos tolódik a téma nálam, tegnap sikeresen, elég csúnyán magam alá fordult a bokám bemelegítés alatt másik edzésen...
~ ~ ~ Q('.'Q) Q=('.'Q) ~ ~ ~
-
j.bravo
addikt
Két dolog jut eszembe, meg egy fél:
- sebbenzin, illetve _óvatosan_ körömlakk lemosó (nehogy oldja a talp anyagát is),
- zacskóba betenni és úgy a mélyhűtőbe. Ha megfagy, megkeményedik a rágógumi, elvileg könnyebben lejön. Lehet hogy az is elég, ha jégkockával simogatod a rágógumit.Miiinden lehetséges. Meg az ellenkezője is.
-
Corpuscle
őstag
Kicsit off: Cipőtalpba beleragadt rágógumit mivel szoktátok eltávolítani (már, ha vergődtök vele)? A kapargatáson túl vagyok. Valami oldószer, házi praktika?
[ Szerkesztve ]
-
Danika256
aktív tag
válasz Exodius #32540 üzenetére
Na gondoltam, hogy lúdtalpas vagy, az a legtöbb probléma okozója
Stabil futócipő kell, nekem is az vált be! Én az Asdics Gel Foundation verziókra esküszöm! (12-2E, 13-2E) De persze ha ilyenhez csináltatsz betétet, az még jobb!Egyébként ha már cipő téma a Kalenji cipőkről mi a véleményetek? Full pronáló lábra szerintetek ez megfelelne, elég stabil? [link]
Decathlonban lenne levásárolható utalványom, ezért gondoltam erre, ennél stabilabb ott nincs.. Vagy inkább hanyagoljam?? -
Danika256
aktív tag
válasz Exodius #32534 üzenetére
Szia!
Igen, amikor kezdő voltam én is találkoztam ezzel a problémával és egy hegymászás alkalmával aztán végkép meg is adta magát, be is gyulladt! Kemény két hét volt mire sikerült kikezelni, dupla nagydoboz Flexagil ment bele. De az első félmaratonomra használható lett! Hónapokig hordtam a szorítószárat, térdvédőt, de aztán szépen - fokozatosan el tudtam hagyni, ahogy megerősödött a térdem, az inak, izomzat...
Ha lúdtalpas vagy ahogy én is, még sokkal jobban oda kell figyelni a dolgokra!!
Hordjad a térdszorítót, nem túl szorosan és segítsed a térdedet amíg szükséges! A megfelelő nyújtás is alap kell legyen! Ne hagyd, hogy begyulladjon, mert eszméletlen kínszenvedés!!! Legalább olyan rossz mint a csonthártya gyulladás, én most azzal küzdök... Tűrhetőbb, de nehezebben is múlik és a futást ugyanúgy kizárja.. -
werszomjas
addikt
Zugló melyik részéről mennél?
Én az Óhegy parkban (is) szoktam futni. Kellemes környezet, jó pálya.
Rekortán, 1,4 km hosszú, van benne kis szintemelkedés is + egy helyen van egy pici kondipark is, ha közben erősítenél is két kör között.
Parkolás ingyenes és mindig van hely.
[ Szerkesztve ]
üdv
-
bencze
senior tag
válasz margithid #32546 üzenetére
Nekem lassan 2 hete nem esett igazán jól meg mindegyre kicsit kínlódtam, már mindenfélére fogtam, ma voltam 10k (2 szigetkör) 5:10 körüli pace - ez nekem elvileg a könnyű pulzus alapján de nem mindig esik jól - és kifejezetten jól esett, simán ment volna még 2, levegőt is rendesen kaptam semmi kínlódás, feelingre mint pár napja az 5:30. Jó az ilyen!
[ Szerkesztve ]
-= QFR mx blue / HPE87 mx brown / QFR mx red / Poker 2 mx blue / Poker 3 mx clear / Leopold FC660M mx silent red=-
-
Exodius
őstag
válasz Chuck Norris #32551 üzenetére
Kár, hogy szegedi vagyok. Bár nálunk is van ilyesféle felmérés, de azért köszönöm a visszajelzést.
-
inf3rno
nagyúr
válasz margithid #32556 üzenetére
Én is. Hiányzik nekünk tomcica pszichológiai tréningje.
Lehet a futást is tolni, de kulacsot ebben a melegben mindenképp célszerű vinni. Én holnap megyek majd. Aztán felhagyok ezzel a kedv szerinti futással és összeszórok egy 6 hetes tervet heti 2-3 futás, olyan 30-40km 60-80% intenzitás körül egyelőre. Ha az lemegy, akkor jobban látom majd, hogy hova tovább. Még nincs nevezésem az őszre. Általában nevezésekhez szoktam igazítani az edzéseket, meg nagy motiváló erő, hogy muszáj menni, de most ki akarom hagyni a témából, és inkább valami másra alapozni, pl tesztekre. Hátha így nem lesz az fél év után, hogy kihagyok néhány hónapot, mert éppen nincs kedvem.[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz margithid #32546 üzenetére
Nekem most ért véget a kísérletem ezzel a "nincs kedvem futni/edzeni" dologgal kapcsolatban. Arra jutottam, hogyha várok, amíg megjön a kedvem, akkor heti 1 edzés a max. Ezen kívül este amikor álmatlanul forgolódok szokott eszembe jutni, hogy jó lenne kimenni futni. Szóval nem érdemes a kedvre alapozni. Csinálni kell egy edzéstervet és kő keményen végrehajtani. Max annyi engedményt lehet tenni, hogy egy bizonyos időtartamra csinálod az edzéstervet, vagy hogy könnyítesz rajta, hogy biztosan végre tudd hajtani. Amúgy szerintem tökmindegy mi van a tervben, csak az a lényeg, hogy teljesüljön.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
la_cc
addikt
Sziasztok!
Ez elég kezdő kérdésnek hangzik, de azt honnan lehet tudni, hogy a használt cipő nem megfelelő futáshoz és nem csak az edzetlenségből adódó apróbb, kényelmetlenségeim vannak? Honnan lehet tudni, hogy nem a futásra alkalmatlan cipő miatt terhelem, esetlegesen, rosszul magamat?
Küzdősport mellett szeretnék jobb kondíciót építeni, kiegészíteni. Egy párszor már voltam is, egyenlőre még csak, teremben gépen futni, de valahogy nem éreztem otthonosnak magam a gépen, valahogy nincs meg a biztonság érzetem magasabb tempónál. Ez normális vajon? Vagy ez majd elmúlik?
Tudtok Zuglóban vagy környékén ajánlani futópályát, ahol hétköznap este is és hétvégén is lehet menni jó sokáig? A szép és kulturált környezet csak ráadás lenne... A Margitszigetre nem szívesen verekedném be magam, eléggé kiesik nekem, meg a parkolás is necces, ha jól tudom. Utcán se futnék szívesen, akkor már maradnék az alkalmankénti edzőterminél.
Üdv!
[ Szerkesztve ]
~ ~ ~ Q('.'Q) Q=('.'Q) ~ ~ ~
-
margithid
veterán
válasz Vertigo18 #32545 üzenetére
Azért nem véletlen, hogy a nagy ismert márkák (Nike, adidas, Puma) és a kimondottan futós cipők (Saucony, Mizuno, Asics stb) közül válogat mindenki.
Egyébként ha valaki tényleg figyeli az akciókat 10k körül is lehet már iszonyat jó cipőket kapni.
Nekem az eddigi legjobb cipőm az Adidas Ozweego stability volt, 11k volt sportsdirectről.Egyébként tengap kihagytam a futást, egész egyszerűen nem visz rá lélek ebben a melegben, pedig hol van még az igazi meleg...
Össze kell szednem magam
Mondjuk azért nem tunyulok, itthon súlyzóztam.[ Szerkesztve ]
-
Vertigo18
addikt
válasz margithid #32544 üzenetére
Egyébként ne írjuk el, biztos nem egy rossz cipő, de tökéletes példával szolgáltál az általam kicsit korábban írtakra.
Ennyiért nem egy "nem rossz" cipőt, hanem egyenesen kiválót lehet vásárolni, ha az ember nézi az akciókat. Kár, hogy nincs férfi méretben!
[ Szerkesztve ]
Vásárolnék M.A.G.U.S. kiadványokat! Pm me!
-
margithid
veterán
válasz j.bravo #32543 üzenetére
20kért már lehet kapni akár akció nélkül is igencsak jó cipőket, akár belföldön is.
Kalenjiért 10k-t se adnék.
18k, ez nem rossz például!De sportshoeson még oclsóbbért vannak jó cipők.
Pár hete rendeltem, egy puma speed 1000 és egy Saucony swerve cipőt, plusz 5 pár zoknit 100 pár euróért.[ Szerkesztve ]
-
j.bravo
addikt
válasz Vertigo18 #32537 üzenetére
Biztos rosszul keresem, de nemigen találtam akcióban is csak jóval 20k felett láttam "hozzáértő" helyen egyelőre.
Az akciós mókát nehezíti, hogy az igazán nagy leárazások ugye a készletkisöprésekre szoktak lenni, az olyan méretekre amik nem fogynak, nekem meg 42-es kell (utcai cipőből 41), ami mindig először fogy el.Miiinden lehetséges. Meg az ellenkezője is.
-
inf3rno
nagyúr
Erről mi a véleményetek? Volt akinek ilyen edzés hatására helyrejött a lúdtalp? [link]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
-
j.bravo
addikt
válasz PotterPrime #23657 üzenetére
Megtaláltam a #23657-et, de semmi választ rá
Próbálta már valaki, akinek amúgy támasztott cipő kellene, ezt az (elvileg) innovatív, minden lábállásra alkalmas Kalenji Kiprun cipőt? Tényleg jó pronáló lábra is?
Miiinden lehetséges. Meg az ellenkezője is.
-
Exodius
őstag
Kedves mindenki!
Kezdő futó vagyok még, de úgy vettem észre, hogy 20-30 perc könnyű futás után megfájdul a bal térdem oldalánál valami. Feltételezhetően az iliotibiális-szalaggal van baj (futótérd).
Az volna a kérdésem, hogy akiknek hasonló jellegű problémájuk van, azok használnak-e térdfogót vagy valami rögzítő-szalagot és ha igen, akkor működik-e. -
inf3rno
nagyúr
-
Akcept
tag
Sziasztok!
Előbb-utóbb szükségem lenne egy órára, kizárólag futásra. Mutassa a tempót, csuklón mérjen pulzust, jelezze a kilométereket (rezgés+kiírás), és mindezt korrekt módon.Egy félmaratonverseny erejéig volt nálam Tom Tom Runner Cardio, az nekem bejött, de nincs más tapasztalatom.
Szóval a kérdés, ha szembejönne kedvező áron. Tom Tom, vagy még tetszik a Garmin forerunner 30, ami nem horror árú. Melyiket, és miért? Sajnos az ár fontos...
Szerk: A Garmin olcsóbb
[ Szerkesztve ]
-
tomcica
Topikgazda
Tegnap mentem egy harom edzeses napot,h ne egybol ugorjak bele ebbe az oruletbe.Idom is volt,pihent is voltam,mondom adok egy impulzust belole a testnek es megnezem mit szol hozza.Haaat mondjuk ugy,munka lesz ezzel.Viszont kihivasnak tetszik
There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
bencze
senior tag
válasz Vertigo18 #32525 üzenetére
Ennél egyszerűbben nem hiszem, hogy el tudom mondani, egyszer leírtam, hogy milyen alap jellegű kocogást csináltam hozzám képest nagy mennyiségben (cca 6:15 - 5:30), majd utána azt is, hogy ez milyen versenyidőket eredményezett pár hónap után. Lehet, hogy megzavart, hogy a versenyidőket összidőben írtam nem paceben mivel ezek szabványos távok így könnyebb hasonlítani...? Az 1:45 persze nem 5:30 de nincs is köze a kettőnek egymáshoz, hacsak az nem, hogy az egyik (edzés) okozta a másikat (mért időeredmény lemért standard távon, ami versenyt jelent).
[ Szerkesztve ]
-= QFR mx blue / HPE87 mx brown / QFR mx red / Poker 2 mx blue / Poker 3 mx clear / Leopold FC660M mx silent red=-
-
Vertigo18
addikt
válasz parandroid #32527 üzenetére
Kitartás az 1:45-höz!
Ez tényleg valami miatt egy vízválasztó!
-
parandroid
félisten
válasz TheBikerider #32526 üzenetére
Sokáig tart, és nagyon vissza lehet esni. De aztán elfogadható időn belül vissza lehet hozni arra a szintre, amin voltál, csak bírd ki fogcsikorgatva addig, hogy nem úgy megy, mint előtte.
Jan 24-én volt egy mezei bokaficamom, semmi súlyos, járni tudtam, csak bizonyos szögben terhelve fájt, meg ha futottam - de akkor nagyon. 2 nap táppénz után visszamentem dolgozni, a munkavédelmi cipő, meg a napi 8-10 km mászkálás benne azért biztos nem segítetta gyógyulásban. Kb hetente megpróbáltam futni, a 4. héten sikerült először. Néha belenyilallt, de leszartam, másnap volt egy félmaraton, mindenképpen ki akartam próbálni, lemegy-e. Lement, de hogy jót az se tett, az is biztos. 2:15 alá be tudtam tolni, de 170+ átlagpulzussal. A sérülés előtt ott voltam az alapozással, hogy 6-os tempóval ment a félmaraton 145-ös pulzussal. És a bokám még mindig szar volt. Kihagytam még két hetet, utána kezdtem megint felhozni, de már tényleg óvatosan. Másképp nem is ment volna, mert erősebb leérkezésnél (nagyobb tempó) még mindig fájt. Március 11-én Frankfurt félmaraton, némi gondolkozás után csak elindultam. Nem toltam túl, meg is hálálta magát, még mindig fájt néha, de sokkal enyhébben, alapot valamilyen szinten sikerült visszarakni, 1:58 lett a vége. Kardióban volt még benne tartalék, lábam ennél többet nem bírt volna. Ez volt életem harmadik legjobb félmaratoni ideje akkor, valahol 1:55-1:56 fordulóján volt a leggyorsabb, szóval közel volt - persze a téli alapozás még mindig nemigen mutatkozott. Utána vissza az alapokhoz, de már egyre nyilvánvalóbb volt a javulás. Valamikor április közepén tudtam először rendes tempót, illetve intervallumot futni fájdalom nélkül, tehát közel 3 hónap kellett neki. Közben hetente 3x erőedzettem, néha bicajoztam, és próbáltam kocogni, hogy maradjon némi kardió-alap. Pszichésen szarabb volt, mint fiziológiailag, rendesen elvonási tüneteim voltak néha. 3 hónap legalább kiesett, ezt meg kell tanulni feldolgozni, én sem vagyok jó ebben. És ez csak egy szaros ficam volt, futás közben ráléptem egy nagyobbacska kőre, ami megbújt a fűben, ennyi.
Ja, az új félmaratoni PB a hivatalos idő szerint mától 1:49:28, a Garmin szerint valami 1:50:33, mert futnom kelett még egy tiszteletkört a parkolóban a hiányzó 200m-ért (az erdő, meg a gps még mindig nem haverok). Most asszem lesz pár erősebb résztáv, meg intervallum, hogy sikerüljön a szezon végére tervezett 1:45, de határozottan optimista vagyok.
p
I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
-
veterán
Sziasztok.
Jótanácsokat elfogadok.
1 hónapja futok szinte minden nap,aszfalton. Boka sérülésből tértem vissza,előtte is mozogtam,saját testsúlyos edzést végeztem. Most a futás az,ami jobban érekel. Van olyan köztetek,aki sérülésből tért vissza? Mik a tapasztalatok?HARLEY-DAVIDSON
-
Vertigo18
addikt
válasz ígyvanferi #32524 üzenetére
Okés, legyen így...
Az általam nem értett rész EZ volt:
"ez olyan 6 perc körüliek voltak, az elején akár kicsit lassabb, a végén inkább 5:30 lett csak úgy természetesen. Ez az a komfortos tempó amit úgy tudok futni, hogy elvagyok a gondolataimmal és nem fókuszálok a futásra egyáltalán. Ennyitől javult a félmaraton eredményem 2 óra környékéről 1:45-re"
6 percről javult 5:30-ra, ezzel meglett az 1:45-ös fm... 6 ---> 5:30 az nem 1:45-ös fm.
De oké, így már értem.
[ Szerkesztve ]
-
ígyvanferi
addikt
válasz Vertigo18 #32523 üzenetére
Akkor én nem értem, mit nem értesz.
Tolt havi 300 km-t 3 hónapon át, mondjuk 65-70%-os intenzitáson, amihez tartozott 6:00-5:30-as tempó (ha jól értem, ezek egy futáson belül értendők, tehát fokozót futott, nem a 3. hónap végére lett a tempó 5:30). Futott egy félmaraton 85-90%-on, 5:00-ös tempón. Hol itt a hiba? Kiépült az aerob alapja, letolta a savküszöbét. Én is ezzel küzdök most, hogy összejöjjön.
[ Szerkesztve ]
-
Vertigo18
addikt
válasz ígyvanferi #32522 üzenetére
Nem azzal volt a gondom, hanem a matekkal...
5 perc x 21 km = 105 perc = 1 óra 45 perc... És még ott az a fránya 100 méter a fm-ból.
Bencze első bekezdésében megemlítette, hogy hat hónap alatt jutott el 5:30-as km-ekre, majd meglett az 1:45-ös fm-ja...
Az 5:30-as km-ekkel tutira nem! Szerintem ott kimaradt valami közlés, vagy a 3 következő hónap nem lett részletezve.
Egyébként le a kalappal, nagyon ügyes és irigylem, hogy letol 300 km-ek havonta!
-
ígyvanferi
addikt
válasz Vertigo18 #32521 üzenetére
Jó, de hogy edzésen alacsony pulzussal milyen tempót fut, meg hogy egy versenyt milyen sebességen tol le, az két külön dolog. A 6:00-os és 5:30-as tempó, amivel a könnyűket futotta, simán kiadja, hogy 25-30 ütéssel magasabb pulzuson lemegy a félmaraton 5-ös tempón. Ez is matek. Meg edzéselmélet, meg élettan.
[ Szerkesztve ]
-
Vertigo18
addikt
válasz bencze #32516 üzenetére
Én azt nem értem, hogy a 6 perces tempós idő, az ugye alap volt nálad. De 5:30-at írtál utána, ezzel lett meg az 1:45-ös félmaratonod, ami az én szerény számításaim szerint 5:00 alatti km-ekkel lehetne csak meg. Bár, lehet én számoltam el valamit, csak hát én nagyon szenvedtem azért az 1:45 alatti fm-rt, és nálam tényleg 5 alatti átlag km-ek kellettek.
Gondolom másnál is, mert ez matek, nincs nagy vita.
Vagy valamit én nem értettem jól és a fél év tötyögés végén voltál 5:30-as km időkkel, aztán a 3 plusz hónap után lettél 5 alattiakkal, amivel már megvan az 1:45-ös fm?
-
bencze
senior tag
válasz norby_42 #32517 üzenetére
Októberben futottam 4:26-ot 90 kilósan, aztán futottam egy sort és áprilisban javítottam de ekkor 10 kg-al kevesebb voltam. Ez a heti 60-80km-el - 5 napi edzés - azért elég sokat el tud érni. Abszolút nem vagyok egy csodagyerek sőt, azt vettem észre bele kell sok melót tennem, hogy legyen érdemi eredménye. Az is lehet, hogy másnál nem ez hanem más a megfelelő mennyiség, vagy a mennyiség nem ezt az eredményt hozza hanem mást, de nálam úgy látszik ez lett belőle.
[ Szerkesztve ]
-
bencze
senior tag
válasz margithid #32506 üzenetére
A strukturáltabb, tudományosabb edzésnek biztosan megvan a vitathatatlan előnye, ezért is próbálok ilyen irányba menni de a tavalyelőtt ősszel amikor elkezdtem rendszeresen futni, gyakorlatilag 6 hónapig könnyűt futottam, ez olyan 6 perc körüliek voltak, az elején akár kicsit lassabb, a végén inkább 5:30 lett csak úgy természetesen. Ez az a komfortos tempó amit úgy tudok futni, hogy elvagyok a gondolataimmal és nem fókuszálok a futásra egyáltalán. Ennyitől javult a félmaraton eredményem 2 óra környékéről 1:45-re kb 3 hónap alatt, további 3 alatt lett a 3:28 maratonom. Akkor abban a szituációban ez volt ami jól esett és ami nem volt túlkomplikálva, így ezt csináltam.
Szóval lehet emberfüggő is, meg én eléggé kezdő voltam és volt hová javulni de ha az ember csak úgy fut az is jó lehet egy darabig. A mennyiség olyan 60-80km volt hetente, kb 5 alkalom per hét. A pulzusom sokat javult ez alatt, akkor még a 6 perc is kicsit munkás volt, most már a 125 körüli pulzushoz dolgoznom kell mert ez 5:30-on belüli, hidegben akár 5:15 környéke pedig ez még csak az ún zsírégető tartomány. Mintha a szívem lehagyta volna a többi alkatrészem a fejlődésbenÉn is légzéshez lövöm be az effortot sokszor, még ha van is pulzusmérő nem kell folyton nézegetni legalább. Nálam az van, hogy légzés / lépés arány adja ki az intenzitást, a 4-4 (4 lépés be, 4 lépés ki) a lassú regeneráló, 4-3 ritkán használom de az mostanában a könnyű - 5:20 környékéig még elmegy ha nincs meleg, 3-3 már a maratoni tempóig tart, félmaraton eleje esetleg, 3-2 a félmaratoni tempó, 2-2 meg a FM vége meg egyéb gyors munkák. Ha félmaratonon 2-2 a légzés 16. km előtt az tuti az már necces és lassítok inkább Nekem ez valahogy kialakult az elejétől, lehet másnak nem természetes és nem megy, és a lépésfrekvencián is múlik, nálam ez 180-200 tempótól függően percenként. De úgy érzem el tudnék lenni műszerek nélkül lassan, persze akkor a tempó jobban ingadozna ha érzésből csinálom és ebben benne van, hogy valamennyire kitapasztaltam ezeket a számokat mert geek vagyok és korábban sokat nézegettem.
Szóval tuti lehet nélküle de ha már csak annyi, hogy rögzíted és a telefon bemondja km-enként és otthon meg tudod nézni szerintem az is segít. Elvileg idővel a sok gyors talán még károsabb mint a sok lassú futás, már a hosszútávfutás képességeket tekintve, és a gyors meg lassún az intenzitást értem szóval adott emberhez mért erősebb vagy lazább tempót. Ha az embernek nincs fogalma azért jó a pulzus mert egy idő után segít belőni kb a tartományokat. Nem azért, hogy most a 124 rossz és a 126 jó pulzus hanem kb, mondjuk 10-20 ütésen belül tartsd a kívánt intenzitást. Amint van több futásról adat, akár versenyről, cooperről az ember kezdi megsejteni hol lehet kb a laktátküszöb vagy a max, hol kezdődik a könnyű kocogás és akkor ezek közé be tud mindent sorolni.
Én nem vagyok szakember csak laikus véleménynek vedd, 3.5 éve futok, most is megvannak az alapvető problémáim amikkel küzdök és próbálok javítani, több-kevesebb sikerrel
[ Szerkesztve ]
-
Danika256
aktív tag
Sziasztok
Főként polar tulajoktól kérdezném, hogy szerintetek mitől lehet az, hogy rázkódás hatására mindenképpen új "LAP"-okat nyit a V800-as órám, ha zárva vannak a gombok, ha nem! Ez rettentően idegesítő!! Most, hogy kímélni kell a lábam a sípcsonthártya gyulladás miatt, egyelőre csak bringa van és én futásnál az edzés részeit mindig külön Lapokkal szoktam elkülöníteni, hogy a polar oldalán is átláthatóbb legyen!
Nem is volt vele soha semmi gond, de bringán ez a nyavadék kisebb rázkódás hatására is új "LAP"-okat nyit, jól megnehezítve a dolgomat! Ma majdnem letéptem dühömben!
Imádom ezt az órát a szuper pontos GPS-e miatt, meg amit tud azt tényleg eszméletlen pontosan tudja, de ezzel most az utóbbi héten és főleg ma nagyon kiakasztott, főleg úgy, hogy zárolt gombokkal is csinálja..Valakinek valami ötlete??
-
zaskar
senior tag
Ha valaki olcsó, jó, és könnyű pulzusmérő pántot szeretne: nemrég rendeltem egy ilyet tartaléknak, 5300 Ft volt. Bluetooth és ANT+ is van benne, tehát Garminhoz is jó. Teljesen korrektül mér, nagyon könnyű, a viselése nem zavaró. A Garmin pánthoz képest még van egy pozitívum is: a beakasztó kampója nem hajlamos kiakadni futás közben (tudom, hogy nem mindenkit érint, de nálam a HRM-TRI ill. a HRM-Run pánt akasztója - ha ritkán is - de előfordult, hogy kiakadt). Versenyen nagyon jó volt azzal kínlódni menet közben, hogy vissza bírja akasztani az ember, főleg ha több réteg ruha volt rajta. Szóval ez a kínai pánt teljesen vállalható, és véleményem szerint többet ér bármelyik optikai mérőnél.
[ Szerkesztve ]
-
Vertigo18
addikt
válasz margithid #32508 üzenetére
Ugyanez voltam, mint te, hidd el, nem mondanak hülyeségeket a többiek.
Ebbe előbb-utóbb bele fog állni az időd, aztán csinálhatsz akármit, nem fog kimozdulni semerre, max romlani fog, az meg roppant demotiváló tud lenni.
Legalább heti egy olyan edzés kellene, ami kirobbant abból a komfortzónából, ahova éppen betokosodni készülsz és észre se veszed. De látom, sokan akarnak segíteni, valakinek a tanácsát fogadd meg, amelyik edzésmódszer szimpatikusabb, aztán azt told egy kicsit.
Más:
Nekem ma végre sikerült az 1:45ön belüli Fm, hát csudajól érzem magam
Annyi még, hogy amerre tomcica fut "meztelen", arra tutira nem viszem a lányomat sétálni!
[ Szerkesztve ]
-
-
tomcica
Topikgazda
válasz margithid #32506 üzenetére
Az utobbi 4-5 honapban "meztelen" futok legtobbszor,ertsd se GPS,se pulzus,csak erzesbol.Neha elinditom az orat es ranezek a tempora,de nincs itt mit nezegetni mar
A pulzust meg pontosan tudom,hogy milyen legzes kb milyen erofeszitest (tempot es vele jaro pulzust) ad ki,persze van szoras paras fulledt napon,faradtan,dehidratalodva,reggel egybol az agybol kikelve stb. viszont 30-60perc utan mindig minden beall a szokott menetbe es indulhat az edzes[ Szerkesztve ]
There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
margithid
veterán
Mentőfuvar? Ne ijesztgess
Arra azért odafigyelek, de írtam is, hogy nem fáradok el olyan nagyon nagyon, hogy ne tudnék még futni.
Decathlonba majd egyszer elnézek, én is kiváncsi vagyok, legjobb lenne kölcsönkérni valakitől, hogy lássam mennyi.
Egyébként sokan futtok pulzusmérő nélkül?
Igyvanferi úgy tudom nem használ ilyesmit és elég jó időket megy.[ Szerkesztve ]
-
borix
őstag
válasz margithid #32504 üzenetére
Pulzusmérő azért lenne jó mert lehet,hogy amilyen zónában edzel az nagyjából jó is.
Lehet,hogy nem és rossz esetben mentőfúvar is lehet a vége a nagy futáson ha nem hamarabb.
Pl megnéznék egy 180 - életkor - 10 pulzuson e fölé nem mehetnél 10km milyen tempó tartozna hozzá. -
margithid
veterán
válasz parandroid #32503 üzenetére
A félmaraton az csak egy oylan dolog ami szerintem már nem rossz teljesítmény, csak ki akarom pipálni, én nem akarok versenyeken futni meg hasonló, legfontosabb amiért csinálom, hogy egészséges legyek és ne hizzak el
Mindenkinek más a motivációja, célja, nem is feltétlenül kell egymást értenünk.
Tomcica egy elég durva motiváció számomra és még pár ember itt a topikban.
A félmaraton másfél óra alatt az például ufó kategória.
Szerintem egyébként egy perc sem kidobott idő amit sporttal tölt az ember, legyen az itthon fekvőtámaszozás, vagy akár futás. Mindent ésszel próbálok csinálni, volt mikor 100 méter után befejeztem a futást, mert éreztem, hogy ez most nem fog menni és akár sérülés is lehet a vége. Igyeskzem figyelni magamra mi a jó nekem.[ Szerkesztve ]
-
parandroid
félisten
válasz margithid #32501 üzenetére
Félmaratonhoz a mindig 12 km mindig azonos (magas) intenzitással kimondottan szar felkészülési módszer, de te tudod. Persze meg lehet csinálni, meg sokat is lehet majd tanulni belőle, az biztos. Csináltam én is hasonló edzést a ‘karrierem’ elején, annyi különbséggel, hogy nulláról indultam kondíció terén. Nem mondom, hogy az első egy év kidobott idő volt, de mai fejjel tudnék jóval hatékonyabban, gyorsabban, és motiválóbban haladni. Persze én még csak 3 éve kezdtem, szóval van még mit megtapasztalnom, fejlődnöm, és tanulnom, de ha attól tartanék, hogy ki fogok égni a következetes, kitartó, és tervszerű munkától, akkor már most hagynám a csudába az egészet. 3 év után totál kezdőnek érzem magam, és rengeteg fejlődési, fejlesztési területet látok, ezer dolog van, amit ki szeretnék majd még próbálni, ha nagy leszek, de még látom a korlátaimat hozzá az ultrafutástól a trailrunningon át a triatlonig, annyi helyen, versenyen akarok még futni, hogy egy élet rövid lesz hozzá. Persze nem vagyunk egyformák, őszintén örülök, ha ez így jó neked, és boldoggá tesz, csak nem értelek.
p
-
margithid
veterán
Elég régóta futok már, most elkaptam a fonalat, iylen jó időt még soha nem futottam, persze, hogy fel vagyok dobva.
Éveken keresztül 5 km-t futottam, 25-27 perc körül, nem voltam demotivált.
Félmaraton a cél nyár végén, ősszel, csak a melegtől félek, hogy nem fogok menni futni akkor...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Politika
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Milyen autót vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Xbox Series X|S
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Ásványbotrány: Kongó választ és bizonyítékot vár az Apple-től
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat