Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
-
válasz
Pikari #114498 üzenetére
Ja, csak Bios dátumot írtam, itt az alaplap egy Socket 7: [kép]
(majdnem ugyanilyen, csak nem törött a PCI és nem AMD K5 van benne.
2 ugyanilyen lapom van, a legharcoltabbról van képem, ezt tesztre használom.)
Leírás nem teljesen hozzá való: [link] - az enyémen nincs single/dual voltage CPU jumper.
(létezik ebből olyan lap, amin nem áteresztős a VRM hanem kapcsolóüzemű, azon van)gban: köszi, nem tudom később szeretne-e rá win9x-et, ezért hoztam létre 1 GB-ot C: -nek, bár elég lenne 504 MB is annak, ha az biztosabb akkor még újra particionálhatom, egyelőre csak DOS boot fájlok vannak rajta és Volkov Commander.
Én csak DOS-t teszek rá és Win 3.11-et meg programokat, játékokat.
Mentés partíció jó ötlet.Persze biztos ami biztos CF kártyára is mentve lesz,
de HDD-ről fog menni, annak van retro hangulata és ez nem annyira hangos típus.[ Szerkesztve ]
-
Francia91
veterán
válasz
Pikari #114497 üzenetére
Akkor nem az volt, sejtettem
Ez a gép volt az, akkor még egy HD3450-essel, de ugyanígy 3 GB RAM-mal
Ezt a gépet adtam oda tavaly bacsisnak, megtartottam az erősebbik S462-es gépemet, kettő majdnem ugyanolyan meg felesleges volt -
gban
veterán
-
Pikari
addikt
Csak épp az alaplapot felejtetted ki a képletből, attól függ, hogy működni fog -e benne egy vinyó, nem a videókártyától, meg lan kártyától
De 4 gigáig működni szoktak a HDD-k a legfosabb p1 alaplapokban is.
De van, amelyik p1-ben simán megy 30-40 gigás is, bios update után a 120 gigás is. -
Sziasztok!
Építek legjobb barátomnak egy P1 gépet: 133 Mhz Pentium 1 (SY022), 64 MB RAM, S3 Trio64V2/DX 2 MB PCI, VGA, 100 mbit PCI LAN, Yamaha YM719E, ISA hangkártya, kis floppy és még egy 2 GB Quantum IDE HDD került bele, mindez kis fekvő házban.Kérdés: '96-os Bios gondolom elboldogul 504 MB felett, DOS 6.22 van rajta.
1 GB C: és 1.4 GB D: meghajtó, jó lesz így? Nem volt még ekkora IDE lemezem.
Mindig SCSI-t használtam...Majd készítek képeket is ha elkészültem vele teljesen...
gban: köszi a házat és a HDD-t, kis floppy meghajtó is ír/olvas szépen. -
válasz
hobizoli #114489 üzenetére
Azt nem is tudom, arra sztem még nem is tettem Win7- et. Régebben S939- en még használtam, aztán kikopott. Ma XP után a Win10-11- el karcolok, a közteseket már kihagyom.
Ez a teszt Zen2/Win98 alatt fog menni(és Win11 alatt), ami a vas szerint nem retró, oprendszer szerint igen - azért említettem az eretnekség jelzőt.
Látom a tervezett tesztet futtató RyZent nem említettem, amiatt kérdeztél rá a Win7 lehetőségre. De nem gond a madness vas, mert az USB3.x portok már Win98 alatt is működnek. -
Folytatok még egy kis eretnek stílust. Régen itt van kettő +tápos USB3.1(2) to SATA kábel, ki kéne próbálni.
Bár természetesen Win98 alatt is tesztelem, úgy már ON.
Asszem régebbi HDD- vel és középrégi SSD- vel flexelem.
Van kettő bontatlan középgagyi A55 is a fiókban, azokat nem vetem be egyelőre, tartalékok Win98- hoz. Amúgy ezek a nem ajánlottak kifejezetten gyorsak, korábban már teszteltem egy példányt. -
-
válasz
Yutani #114479 üzenetére
Zed de nem hetven, kell mellé még ten. Ez tesz kedvemre, mert hetvenes években tervezték meg.
Nejem eledelt tesz elém, e-vel nem vettem el kedvét. Ért engem. De embereknek nem tetszett melyekkel egy helyen teszek-veszek.
Kérdezzetek nem eretnek eszméket és nem e-vel felelek. Hetesbe helyezett szerkezetek és ennek eleje még elmegy. Nem helyben mekegett nyelven négyessel elkezdetteket mértem. De lesz helyben mekegett eme héten, benn egy kedves emlékem. De ez emlegettem nektek. Régen nem megtervezetten emeltem feljebb, de nemrég megfejeltem és helyben megmértem.
-
envagyok
veterán
válasz
FoxiestFox #114477 üzenetére
Bakker
Egyből kiszúrtál -
válasz
FoxiestFox #114477 üzenetére
A volánnál Lákátos Vinettú. Amúgy régen egy Kárcsinak adtam el csomó nem működő lapot+kártyát, jobb áron vette, mint az E-hulladék lerakó.
-
-
.-..-.
junior tag
Eme eszmecsere elejére tévedtem. Megemlegetem ezt még.
-
-
Láttam ma egy scalper vant a városban
-
Pista0001
addikt
válasz
frescho #114461 üzenetére
Azt ugye tudod, hogy a Ninjához (meg a vele kompatibilis Scythe hűtőkhöz) lehetett kapni 775/115x/1366 rögzítést párezer forintért... Ha jól láttam, 2011-es a cikk, én valamikor 2009-2010. körül vettem hozzá.
-
válasz
FoxiestFox #114466 üzenetére
Még fiatal nyugger vagyok. De most ilyen becsípődésem lett, mégnagyobb volt, ezért valamennyit kicsinyítettem azért.
-
gban
veterán
válasz
FoxiestFox #114466 üzenetére
-
-
gban
veterán
válasz
frescho #114461 üzenetére
1155-nél próbálkoztam a 775 reszelésével de nem volt haladós.
Másfelől nem sérül a lap ha ésszel húzza meg az ember, és műanyag az ellendarab, nem bánt semmit szerencsére.
1366: ide kicsi lenne bármelyik hűtő, de valóban lehet hogy egy pöckös 115x-et csavarral fel lehetne tenni, mint ahogy a 775 pöckös felmegy az 115x-re csavarral, de ugyanaz lenne mint ezeket az 1366-osokat feltenni.
Ilyet akarok rendelni valahonnan, temuról pont múlt héten rendeltem sajnos.
Van valakinek tapasztalata? Talán alin írta valaki hogy pont az 1366 állás el van mérve és eltér valamennyit így nem tudta felfogatni.
Van alin is, 110 Ft-ért, szállítás meg 10 db-nál 1500 Ft, de április végére ígérik
i7 2600 meg régóta teszi a dolgát egy lapban, ezekhez is van lap ugye, szóval nem keresek épp semmit a hátlapi kereteken kívül -
Yutani
nagyúr
Tegnap IBM mWave kártyát üzemeltem be és teszteltem, a hullámtáblához kellett a Win 3.11 is. Hát, sok-sok éve, hogy utoljára elindítottam bármilyen gépen, szóval érdekes volt megint találkozni vele. A telepítőjét egy AIO CD-n találtam meg az archive.org-on, hátha másnak is hasznos lesz. Tartalmaz még DOS-t, Win95-öt és Win98-at.
-
De mért ezzel tetted? Meg mekkelheted esetleg rendesen. Én nem eme hekkeléssel éltem. Megsérthetsz kedves vezetékeket némely mélyebb rétegben mely reménytelen helyzetbe vethet. Helyette emerre lelhetsz egy kellemesebb, lehetséges és eredményes reszelést.
i7-emet én ebbe helyeztem. Ebben meglelhetsz elfeledett gépedhez érdemes fészkeket, de esetleg Z-set kereshetsz, s lelhetsz fel.
[ Szerkesztve ]
-
gban
veterán
1366 i7 kérdéskör:
Köszönöm a véleményeket, akkor marad a 2600 ahol van, bár mostanában nagyon nincs az se bekapcsolva.
8 pines CPU táp: bedugnék én 8 pinest ha lenne, de a sok minőségi tápom egyikén sincs olyan. Pedig van többféle Delta, dtk AcBel, stb., de még kisebb teljesítményűek (<500W) és korábbiak is, egyikre se került még ilyen. -
gban
veterán
válasz
frescho #114455 üzenetére
Emlegetés: ebédidő volt amikor írtam, korábban meg láthatóan nagyon tetszett az MFM kábel 'gyártásom'
Képek: csak mert te kéred
Adott volt 2 azonos formájú leszorítóval rendelkező hűtő, meg sok csavar, tengelyrögzítővel, rűgóval.Ebbe bele is megy mindegyik csavar, ennél már csak azt kellett megoldani hogy mibe csavarom bele, és hogy szorítson is.
Ha a tengelyrögzítővel fixálom hogy ne essen ki a csavar, akkor egyik se jó, nem megfelelő pozíciót ad a csavarnak a rögzítő.
Így maradt a rögzítés nélküli, megfelelő rúgó-hossz alkalmazása, ami feszít becsavaráskor kellőképp.
A másikba csak egyféle csavar ment bele, kicsi a luk átmérője, de az is át lesz alakítva fúrással.
Ez a másik:És eljutottunk odáig hogy mibe tekerem bele a csavart.
Utóbbi vékony csavar menete nem a szokásos, vagyis se nem kiscsavar menet, se nem nagycsavar menet, hanem olyan ami gőzöm sincs eredetileg mibe volt betekerve.
Az elsőt simán egy 478 / 775 alsó csavaros keret kiscsavar-menetes anyát tartalmazó levágott részébe bele lehet csavarni, ezer éve alkalmazom ezt, pl. így tettem a 775-ös rézmagos hűtőt is fel a pöckeit kivéve az 1155-ös gépre, máig megfelelő a hatásfoka és a hangja is. De alkalmazom olyankor is ha egy 1155 hűtőhöz nincs meg az alsó keret.
Itt ugye annyi a trükk hogy kismenetes csavar kell, meg be kell lőni a rúgó méretét, amit lehet moddolni némi alátétezéssel is, vastagabb dolgokat használva, akár egy anyát is ráhúzhatunk a rúgó alá.
No de a vékony csavar ami belemegy a második hűtőbe, az nem ilyen menetes.
Valamiért kiszedtem az egyik anyát az egyik alsó keret darabból, és ha már így történt, megpróbáltam beletekerni a nem szabvány menetű vékony csavart direktbe a műanyagba.
És működik a dolog:Fog rendesen.
De most már a vacsival vigyázz, már az van soron félrenyelésileg.[ Szerkesztve ]
-
KROK640
nagyúr
Erre a lapra emlékszek, ez egy csúcs lap volt, minden extrával felszerelve. I7 950, 970 szintén szép találatok.
Az I7 2600-nak jobb az IPCje, és ami játék beéri 4C8T-vel ahhoz jobb választás. ha viszont nem a játék a fő cél, akkor jobb lehet a 970-es.
"triple channel 24 giga rammal mint a 2600 dual channel 16 gigával" - attól függ, hogy mennyire memóriaintenzív a játék. Aminek sok RAM kell, annál megint a 24GB lehet a nyerő, de ma még nagyon kevés olyan játék van, ami profitál a 16 VS 24GB-ból. És jó eséllyel kell neki AVX is, vagyis a 970-nek pont nem jó...
-
Szép ! Belecsaptál a félretró lecsóba
.
QPI (Wiki) :
A QPI egy pont-pont kapcsolati protokoll, amelyet az Intel fejlesztett ki a front-side-bus (FSB) helyettesítésére . A processzorok és az IO hubok közötti adatátvitelre tervezték. A párhuzamos buszhoz képest a QPI nagyobb teljesítményt érhet el. A QPI egy soros busz technológia, amely hasonló más pont-pont összeköttetésekhez.
Sztem javasolt olyan táp, melyen rajta van a 2x8pin CPU dugó, de úgy tudom egyel is működik.
Alapon hajtva gondolom jobb az i7 2600, de a modern 1366- os lapban a másik két proci is ász, van tuningpotelciáljuk, de csak tippelgetek, mert nincs 1366 gépem. -
Aranykorból valók még ezek a lapok.
A Giga nagy mágus volt ennél a sorozatnál, +100 MHZ-et alalpból rádob a CPU turbójára.
A QPI freki a proci alapvető része, a kupakra rá is van írva hogy mennyinek kell lennie alapon.
Viszont, ha elkezded tuningolni a CPU-t BCLK-val (mással nagyon nem is tudod, kivéve, ha unlocked procid volna) változik ez is.
Ami viszont érdekes:
Az álmoskönyvek szerint az UNCORE frekinek minden esetben ajánlott a memory freki duplájának lennie, erre szintén figyelni kell BCLK OC-nál.
A 8 pines segédtápot dugd csak be, kell az a stabil működéshez. Ha nem cibálod, elég lehet a 4 pines is, de nyugtatóbb ha be van dugva a 8 pines.i5-2600 vs i7-970, feltétetelve hogy az adott játék adott VGA mellett nem CPU limites:
Ha picit felrántod az i7-970-et, hozza az i5-2600-at egymagon is, csak több fogyival.
Viszont: ha bárminek AVX kell, akkor az öreg i7 hátrányba kerül, nem tud AVX-et. -
Nyilván elírás
, látszik is a képeden a kör alakú lencsét körbevevő sötétségből.
arn: A (fenti) lap (Batman Revenge) gyártási hete 9343
Meg ha már emulátorokról is volt szó a héten, írtam egy kis szösszenetet az ep128emu használatáról, frescho reméljük túl van már az ebéden.
[ Szerkesztve ]
-
gban
veterán
Jött 2 db Gigabyte GA-X58A-UD3R lap, nem semmi hogy ezen mennyi cucc van, még van rajta IDE is, a hátlapi csatlakozók se semmik.
Az egyikben i7 970, a másikban i7 950 proci van, az első 6C/12T, a második 4C/8T.
Meglepő módon mindkettő 120W TDP-s, aztán megnéztem, a 970 az 32 nm-es technológia, a 950 meg 45.
Volt 1366-os nagy toronyhűtőm, 2 is, de alsó keret és saját csavarok nélkül.
Ráapplikáltam mindkettőre de nem részletezem hogy hogy mert frescho félrenyeli a vasárnapi ebédet...
Első kérdésem az lenne hogy mi az a QPI frequency? Neten megnéztem, le is írták elvileg, de nagyjából az jött le hogy nem kell törődni sokat vele, talán fix is...
A képen lentebb a 6 mag turbó és alap szorzója és sebessége van listázva.
Az i7 2600 újabb ezeknél, bár az is 32 nm-es mint a 970-es.
Mit mondtok, jobban teljesíthet játékok alatt a 970-es rendszer, triple channel 24 giga rammal mint a 2600 dual channel 16 gigával?
Vagy nem lenne számottevő különbség csak nőne a fogyasztás meg a hőtermelés?Másik kérdés, az alaplapon 8 pines segédtáp-csatlakozó van a proci 12 voltnak, ilyen teljesítménynél már kellene is a 8 pines csati, vagy az igazából csak a táp kímélése okán van, hogy 2 külön 12 voltos ág adja le pl. a felvett teljesítményt, ne 1 legyen agyonterhelve?
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
válasz
Szirtimorc #114445 üzenetére
Inkabb a hatoldalon van, de van olyan hw, amin nincs, vagy le van ragasztva.
-
-
-
Végignézve a fotókat, módszereket, ez eszméletlen profi javítás volt
Közellátáshoz már nekem is +2 szemüveg kell, de avval a hangya fa*án is látom a pattanást, de na, attól még ilyen javításba nem bizti hogy belemennék. Ehhez már célgépet használ, a tőlem nem is oly messze levő profi laborral rendelkező kolléga. Nem xarozik ilyen esetben, egész IC le, majd célgéppel vissza az egész. És sztem az árazás is korrekt, ha sikerül akkor k*rva drága(retró mániákusnak megérheti, ha pont egy highdollár alkatrész megmentése a cél), ha nem, akkor meg nem kell fizetni semmit.
Kondikat, meg egy FET- et simán cserélgettem, de a fenti már kissé expert... -
arn
félisten
válasz
Szirtimorc #114439 üzenetére
Elsosorban a nyak gyartasi datumat szoktam nezni, a chipek alapjan, ahogy a kollega irja, 94 40. het ~ 94 oktober.
-
Szép munka.
Hogyan olvasztottad vissza chipset tokját? (nem találok jobb szót, látszólag úgy néz ki)
Nekem nagyobb szerencsém volt, csak visszaigazítani és forrasztani kellett 3-4 lábat. [kép] - az ezredforduló előtt igazítottam meg tűvel, mert se csipesz se alkalmas páka nem volt, csak nagymamám fanyelű Weller forrasztópákája állt rendelkezésre, azzal meg nem nyúltam hozzá.Működött tesztre, de biztos ami biztos várta a javítás sorát, azóta már van jobb pákám, érdemes megjegyezni, hogy 3 mm széles hegy vált be rá, ha kell élére állítva, vagy ha sok lett az ón, úgy lapjával leszedi, persze ólmossal, de folyatószer nélkül.
[ Szerkesztve ]
-
Szirtimorc
senior tag
válasz
Bile Demon #114440 üzenetére
Ezen már az alap csatlakozók meg vannak
-
Bile Demon
őstag
válasz
Szirtimorc #114439 üzenetére
94 október köröl.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Bile Demon #114434 üzenetére
Igazad van, úgy teljesen más értelmet kap a hozzászólás
-
arn
félisten
válasz
Bile Demon #114432 üzenetére
Igen, van a lapban bios.
A pentiumot elegge fogja az async cache, atlagban van 15%al gyorsabb a pb. De 95ben meg az async caches lapok mentek tobbnyire, nagyon nehez olyan lapot talalni, ami nem az, es egyaltalan lehet bele rakni - nekem nem sikerult eddig (pl p55tp4xe 2.1 mar tritonos, socket5, async cachel, de van rajta coast foglalat).
[ Szerkesztve ]
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #114428 üzenetére
Nem hiszem, hogy :
1. ment volna 0,5× szorzón a CPU, (az Athlon XP-k se nagyon akarnak 6× alatt menniPersze ez még más világ volt, lehet, hogy ment volna)
2. Akkoriban a legtöbb lap szerintem a 133-as FSB-t is extraként tudta már, és 200-as sem létezett
3. Ehhez milyen RAM kellett volna(értem, hogy poénnak szántad
)
-
arn
félisten
Nah erre emlekeztem a multkor, hogy meg a pentiumnal is zavar van az eroben az l2 cache es az fps teszteket illetoen.
-
arn
félisten
Csinaltam meg egy kis socket4 pentiumos felderitest, amikor meg csucskonfignak szamitott, 94 aprilisi pcmag teszt eleg jo attekintest ad:
* a gepek tobbire meg intel batman (nem revenge) lappal johettek - ezt arra alapozom, hogy a p66os gepek, amihez a vrm kell hivatalosan, csak azon van
* a lapok nagy resze wt caches, ami szinten erdekes, a 486nal mar total altalanos volt a wb cache. Inkabb csak az optis lapok kaptak wb cachet. Ez alapjan a batmanen is wt cache van csak?
* szerepel az asus lapom is a tesztben, ket gepnel is. Elvileg wb caches mindketto, de az en biosom wt cachet ir
* a vgak tobbnyire regi weitek, matrox, ati chipsetes kartyak, meg az s3 928 is ritka. A vision964es kartyak apr-majus kornyeken kerultek piacra
* ugyan van a batmanen ide vezerlo, de a legtobb gepbe megis kerult pcios kartya, ami fura
* az asus lap melle - jo volt a megerzes - pcios scsi kartya kerult, megpedig asus pci-sc200. Azt hittem ez kesobb jott csak, mert meg 97-98as lapok melle is pakoltak.
* raktak baby tower hazba is pentiumot. Ilyen hazam van isEnnel a period correct konfignal eleg sok kihivas lesz, de azt szeressuk.
Az ilyen 5000 dollaros konfigokbol nem lehetett tul sok.
[ Szerkesztve ]
-
-
arn
félisten
Vlb 2.0 @50mhz. Ebbol se lett semmi
1993 novemberi hir.
-
arn
félisten
Ugy tunik, hogy az ambra dp60 volt az egyik legelso pcios pentium, az 1993 november - abban mar intel batman lap volt, diamond viper pcios vezerlovel (weitek).
-
arn
félisten
Ilyen korai datumos revenget meg nem is lattam (tipikusan 94 masodik fele), a ram foglalat ilyen vegyesen volt?
A 5.15v vrm reszet elegge megtepte vki
94 februarjaban a chip meg az eredeti batmant tesztelte, a nyakon mi a gyartasi datum?
Lemerned mmre mekkora pontosan a lap?
[ Szerkesztve ]
-
envagyok
veterán
Nem is tudtam, hogy 1998 32. hete előtt minden Pentium II szorzózármentes volt.
-
ricsip
addikt
No akkor úgy sejtem ez az univerzális retro topik, még ha félrevezetően a K6-3 szerepel is a nevében.
-
-
válasz
KROK640 #114414 üzenetére
ISA csatolóval is kimaxolódik a közel elvi sebesség. Persze inkább a track to track számít DOS alatt, a középretró vinyó a 286- nak amolyan SSD szint.
-
válasz
envagyok #114412 üzenetére
Ha DM- et használsz régi lapban, akkor elég az 1- es típus beállítása, csakhogy postoljon a BIOS, utána úgyis a kiegészítő BIOS töltődik be.
LBA 486- on pedig LBA kiválasztása, normállal én nem javasolnám, túl magas lesz a pályaszám, azt pld a DOS sem tudja lekezelni, íráshibákkal jutalmazhatja. -
arn
félisten
válasz
envagyok #114409 üzenetére
504mbig mehet lba, utana normal. De azt ne felejtsd, hogy ezeknek a biosoknak az lba tamogatasa is korlatos, es idorol idore bovitettek.
Ez az oldal eleg jol osszefoglalja: [link]
Ezzel a lappal valszeg 504ig normal, lbaban 2gbig tudsz vinyokat kezelni (es 2 gbig a 6.22 dos is tamogatja a particiokat).
Ez a gyakorlatban annyit jelent, ha nagyobb kartyat teszel bele, de a kartyan max ekkora particiokat hozol letre, a bios detektal, amit tud, eddig a meretig nem lesz problemad. Pl egy 64gbos sdkartyara (amit elvileg nem tamogat rendesen), csinalsz egy egyetlen 504mos fat particiot, az mukodni fog egy 3/486 szintu gepben is, akar lba tamogatas nelkul is. Ha tul leped, akkor mar nem fogja tudni cimezni. Pl ha van egy file, ami ezen a teruleten tul van tarolva, akkor hibat fog dobni, es lehet elszall az egesz.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
envagyok #114404 üzenetére
A Maxtort használom, mivel sok 40-80GB környéki van. Felhőben egy DM gyűjtemény. A korabeli Maxtor DM az unokáját is magáénak ismeri fel
, fut vele, pld 286- ban a 40GB laposMaxtor
. A C meghajtó, de látszik a D E F is, 4x2047MB partíciót dob automatikusan fel DOS6.22 alatt. 4k- t használ
csak a RAMból(IO).
'95-96 környéki programok, a Socket4- el már elvileg nem korhű, ha ragaszkodik valaki a szoftveres naptárazáshoz is.
A kicsi Socket3 lapokhoz passzol szoftveresen is, azok későbbiek, bár a 40GB vinyó már hardveresen üti a naptárazást.
CF nemtom megy-e vele, ki kell próbálni.
-
válasz
envagyok #114404 üzenetére
Ezek amolyan bios extender progik, a bios után, de még az op előtt töltődnek be, a legismertebb talán az ontrack (ill vannak gyártóspecifikusak is, de sd kártyánál valszeg tökmindegy).
-
arn
félisten
válasz
Fenyő #114400 üzenetére
nah akkor ahhoz is muveszet talalni hozza passzolo korabeli hazat. van egy 95-96 koruli dtk/enlight hazam, azt nem neztem - de baromi fura, hogy mindegyik masik tipikus ledes mini torony par mmel kisebb, mint kellene.
no persze, aki aki ilyen lapot vett, kis esellyel pakolta ilyen 386/486 gepekhez hasznalt hazba. a batman tuti volt kiskereskedelmi forgalomban, mert meg a magyar chip is tesztelte. a hendrix nem valoszinu.