Hirdetés
- EAFC 25
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Le Mans Ultimate
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- PlayStation 4
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Akciófigyelő: PlayStation "Januári" leárazások
- PlayStation 5
- EA Sports WRC '23
-
GAMEPOD.hu
Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alg
veterán
válasz inf3rno #26096 üzenetére
Sópótlás is megy persze, mostanában rászoktam hogy Normafán betolok futás után egy sajtos-tejfölös lángost
És/vagy egy rétest, éppen mihez van kedvem
[ Szerkesztve ]
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
inf3rno
nagyúr
válasz Chuck Norris #26093 üzenetére
Amennyire én tudom a kivett kullancsot el kell tenni, és a háziorvos elküldi vizsgálatra, hogy fertőzött volt e. De persze lehet, hogy rosszul tudom. Ismerősnek inkább úgy nézett ki, mintha allergiás reakció volna, egyáltalán nem volt ilyen kokárda szerű, csak a véréből sikerült kimutatni.
Jobb a kefirt inkább két tabletta között félúton betolni, akkor a legnagyobb az esélye, hogy valami túl is éli belőle. Persze ha többet eszel naponta az se baj.
Buliban hasznos! =]
-
Alg
veterán
válasz inf3rno #26090 üzenetére
Nekem munkában van az irodában ilyen fél literes korsó, abból szoktam teát, meg reggel egy adag frissen facsart narancslevet (minden nap hoznak gyümölcsöt+van centrifuga) tolni - azért így lemegy napi 4-5 adag, azaz legalább 2 liter, erre jön még a minden egyéb: reggeli víz, leves ebédre, esti fél liter pezsgőtabival (Mg, Ca vagy multi, éppen mi van otthon), plusz futás után egy órán belül le szokott menni vagy egy liter.
És egy-egy hosszú hétvégi terepfutás után így is gyakran megesik hogy fáj a fejem, mondjuk arra úgy szoktam hogy betolok rengeteg folyadékot (amennyit bírok, ~2l) és általában elmúlik
Mondjuk ha nincs itt folyamatosan mellettem, akkor azt vettem észte hogy nem is iszok annyit, szóval tényleg segít ha odateszed magadhoz és emlékeztet, mert különben csak akkor mész érte ha már eléggé szomjas vagy.
[ Szerkesztve ]
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Chuck Norris
senior tag
válasz Haugland #26085 üzenetére
Amikor beléd ment a kullancs utána ilyen lett a bőröd vagy semmi nyoma nem volt leszámítva a kis sebet amit a kullancs ejtett? A csípés után mennyivel jöttek elő a tünetek? Nekem is volt kullancsom nem olyan rég de csak annyit tettem vele, hogy kivettem egy csipesszel, azért kérdem.
Nekem ha antibiotikumot kell szedjek azt csinálom, hogy minden tabletta után ráküldök egy kefirt vagy joghurtot egyből, mondjuk három hónapos kúra az nagyon durva.
[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
válasz parandroid #26086 üzenetére
A 2-re már azt mondta mindkét orvos, hogy kevés, és 3L kell átlagembernek, aki sportol, annak meg 4-5L, főleg ilyen melegben. Tegnap letoltam 1.5L-t néhány adagban ennek örömére az orvos után. Érdekes módon az első két adag átfolyt rajtam, utána viszont felszívódott, amit ittam, mert nem kellett többször WC-re mennem, meg sokkal jobban aludtam, mint szoktam.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Haugland #26085 üzenetére
Örökös talán nem, de nem tudom dolgoznak e oltáson. Izoláltak egyébként olyan gombát, amivel lehetne biológiailag védekezni kullancs ellen, de elbukott a bürokrácián, az EU meg ugye betiltotta a vegyszeres védekezést. Úgyhogy ebben a témában megy a konteo ezerrel, hogy miért engedik, hogy ennyire elszaporodjanak a kullancsok, meg hogy ez jó a gyógyszer iparnak. Engem szerencsére annyira nem szeretnek, meg általában észreveszem őket. A múltkor is fehér zokniban futottam, és találtam rajta egy nagyon aprót. Érezni is szoktam, amikor a lábamon másznak és megbotlanak a szőrszálakban. A nőknek nem ilyen egyszerű.
Probiotikumnál azt hiszem egyedül a Saccharomyces boulardii-ra igazolták, hogy tényleg van valami hatása. Az Enterol márkanéven fut. Vannak még hasznos baktérium törzsek, de ezeknél nagyon fontos, hogy törzsre pontosan legyenek összeválogatva, és a készítményekben általában csak fajra pontosan vannak, ami meg semmit nem ér. Szóval én az Enterolt tudom ajánlani, meg kefirt, joghurtot, stb.-t hátha egy idő után normalizálódik a helyzet. Az is gond szokott lenni, hogy az antibiotikum szedése alatt betelepült kevésbé jó bélflóra akadályozza, hogy a probiotikummal újat vigyél be, illetve feleszi a prebiotikumot (rostot), amit a probiotikummal együtt viszel be és még tovább romlik a helyzet. Már kezelés közben és utána egy darabig is érdemes szedni ilyesmit, hogy ne fajuljon el nagyon a helyzet, mondjuk ekkora dózisoknál gondolom szinte semmi nem használ.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Igazából toltam én 30k-t is anélkül a vége felé már 180 volt a pulzusom kocogásnál is annyira kiszáradtam. Most, hogy egy kicsit figyelek rá, úgy vettem észre, hogy érzek szomjúságot, de annyira enyhén, hogy eddig észre se vettem. Az izotóniás italok drágák, és összetételben sem jönnek be, szoktam tolni néha powerade-et, de tutira nem vennék minden edzésre, inkább keverek magamnak sóoldatot, meg viszek aszalt gyümölcsöt energiának, ha hosszút megyek, aztán kész. Gélt szerintem felesleges edzésre vinni, max talán versenyre, esetleg vésztartaléknak.
Buliban hasznos! =]
-
kk831228
addikt
válasz parandroid #26086 üzenetére
180 - tòl kezd nehéz lenni... Onnan kùszik szèpen lassan... 185 már kemèny...
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
parandroid
félisten
válasz kk831228 #26079 üzenetére
Ne csináld már, én ezért küzdök, nyár végére talán meg is kesz, de pénzt nem tennék erre azért. Az 5:00-t először átlépni hosszabb távon nem egyszerű, nekem még pillanatnyilag 5k-n sem menne.
A meghalós kérdésre pedig te is tudod a választ: folyamatosan enelkedik a pulzusod ennél a terhelésnél, valahol 7km körül éri el azt a szintet, amikor már vészjelez, onnét fáj. Ahogy látom, ez nálad olyan 178-180 között lehet. Nyilván arra érdemes gyúrni, hogy lassabban emelkedjen...
Az ásványi anyag pótlásra: én minden futás után betolok egy ásványos-vitaminos pezsgőtablettát egy literes kulacs vízzel, ez a belépő, de általában 1,5-2x ennyit szoktam inni csak a futás kapcsán. Valahol korábban számolgattam, edzős napokon 3,5 liter körül van a szükséges folyadékbevitelem, de alapból is 2 körül ideális. Nem érdemes ezzel szórakozni, vagy ezen spórolni, mert a vérkép, és az emésztés, valamint az esetleges izomgörcsök elkerülése mellett ezen múlik az ízületek, a bőr, a haj egészsége, de még a megfelelő agyműködés is.
p
[ Szerkesztve ]
I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
-
Haugland
aktív tag
válasz inf3rno #26078 üzenetére
A kullancsokkal érdemes vigyázni tényleg, de sok mindent sajna nem lehet tenni, mert ha beléd megy, akkor már késő
Tavaly nyáron 3 hónapon keresztül ettem 4,5gr (nem, nem elírás -> 4500mg naponta) antibiotikumot, amit az egyik Lyme-kórra specializálódott doktornő írt fel. (Részben neki is köszönhetem, hogy azóta elkezdtem futni)
Arra is felkészített, hogy a gyomrom, bél és emésztőrendszerem ezzel az antibiotikum kúrával nagyjából meg is szűnik működni. (ezt tudom is igazolni! Azóta is megvannak az emésztési problémáim, amik futás közben borzasztó rosszul tudnak érinteni..de erről régebben írtam már egy-két szösszenetet)...szóval agyhártya gyulladás ellen van oltás, de lyme kór ellen nincs, úgyhogy ez örökös rizikó marad
-
borix
őstag
Vitaminokat csak szedtél nem?Gondolom,hogy igen miket és milyen mennyiségben?
Vízhiányról már volt szó de ment itt az emberkedés veled eggyütt,hogy simán bírok 15k is minek igyak.
Izotóniás italokra én nem költenék hétköznapi hobbifutó nem mossa ki magából olyan egyszerűen jóval hamarabb felborul mint,hogy elérné azt a színtet. -
Danika256
aktív tag
A magnézium tényleg nagyon fontos, nekem az alvás közbeni kezdődő begörcsölések szokták jelezni, hogy ez bizony kevés lesz!
Majd átváltok valami nagyobb hatóanyagú magnéziumra, hogy ne forduljon elő.
az ivás is nagyon fontos, nekem azt mondták, ha szomjas vagy már régen rossz, de ez ugyanúgy igaz a kajára is! 60% alá nem nagyon szabadna menni a hidratációnak. Szóval akkor is inni kell egy picit ha éppen nem is nagyon kívánná az ember. Nyáron amúgy marha jó, mert futás előtt egy órával bedinnyézek és akkor nincs is semmi gond -
kk831228
addikt
Köszönöm mindenkinek a gratuláciòt, de ez nem igazán mèltò eredmèny ahhoz...
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
inf3rno
nagyúr
Közben voltam kardiológusnál is a mellkasi fájdalmammal. Ő azért nem volt annyira fogalmatlan sportolók terén, mint az érsebész. Kiderült, hogy ásványi anyagot nem viszek be eleget, a vasamra azt mondta, hogy még egy nőnek is kevés lenne, de annyira szerencsére még friss ez a vashiány, hogy nem alakult ki érezhető vérszegénység. A kalcium, magnézium szintén alsó határon van, pedig nálunk b*szott kemény a víz. Szóval ezeket szednem kéne rendszeresen, nem csak úgy ímmel-ámmal, vagy néha edzés előtt. Ezeket mondjuk azért láttam a vérképemen előtte is. A legmeglepőbb viszont az volt, hogy szerinte így, hogy sportolok napi 4-5L vizet kellene bevinnem (a 1.5L helyett) és edzés közben izotóniás sport italt igyak, ha 40 perc vagy 7.5k felett edzek, de egyébként is pótoljam a folyadékot, mert a vérkép alapján nagyon keveset iszom. Azt mondta, hogy a fiziológiás sóoldat is jó, ha mellette valamivel pótolom az energiát. Terheléses EKG-t így nem tudott csinálni, mert azt mondta, hogy vashiánnyal nincs értelme, úgyhogy csak ultrahanggal nézett, az semmi lényegeset nem mutatott. Így nagyjából összeállt a kép, hogy a lábamon az ér is valószínűleg az örökletes billentyű hiba, kiszáradás, meleg és a hegymenetben fokozott terhelés kombinációjától ment szét. Franc se tudta, hogy ilyen kemény a futás. Ha lehetséges tanuljatok belőle, és ne erőltessétek ti is ezt a frissítő nélküli futkározást, mert nem tesz jót...
Másik orvosi jellegű probléma, hogy ismerős aszfaltos úton összeszedett egy kullancsot meg vele egy Lyme kórt, úgyhogy erre is érdemes odafigyelni. Hiába futsz aszfalton, ha odalógnak a fűszálak, bokrok, akkor is betámadhatnak ezek a rohadt tetvek.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
kk831228
addikt
válasz Danika256 #26074 üzenetére
Ez mèg nem èrdemel gratuláciòt sajnos...
40 alatt már jobban tetszene...
Pulzussal nincs gond annyira, csak a vègèn kùszik 180 fölè szèp lassan... 183 körül már nem kellemes... itt is vannak azèglrt falak 7 km környêkèn majdnem abbahagytam...
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz kk831228 #26071 üzenetére
Grat!
Én ma egy közepes tempót mentem, valamivel 5 percen kívül egész jó utazótempó van, legalábbis 4-5km alapján. Ez viszont azt jelenti hogy bőven nem 5 percessel kellene a résztávot csinálni(1kR500), hanem inkább 4:30-4:45 között valahol.
-
-
kk831228
addikt
Na most lett egy kis sikerèlmènyem... Vègre befèrtem 50 perc alá 10k-n... Tudom lò...sz, de soha nem akart 52 perc alá bemenni... Mondjuk annyira azèrt nem is voltam rajta... Miert mindig az utolsô 3 km öl meg...?.? [link]
[ Szerkesztve ]
-
Fboy
aktív tag
Sziasztok,
A garmin connect felületén van lehetőség a részidők szerkesztésére? Gondolok itt arra, hogy összevonni két részidőt, ha pl. véletlen nyomtam egy 'kör'-t az órán.
Illetve csak az óra által mentett köröket tudja mutatni a connect? Nincs arra lehetőség, hogy automatikusan 1 km-es körökre bontsa a távot, ha az órán más van beállítva?
-
tomcica
Topikgazda
válasz ígyvanferi #26068 üzenetére
Koszi,majd beszamolok h hogy halad a dolgokkal
There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
kk831228
addikt
válasz ígyvanferi #26065 üzenetére
Elèg brutàl a 30 is... Mennyikre futottada 12 x200-at ès mennyire a pihenőket...??
[ Szerkesztve ]
-
tomcica
Topikgazda
válasz ígyvanferi #26065 üzenetére
Neki majd nem a sebesseggel lesz gondja,hanem a R200-R150 kocogas resszel.30-as 200-at gyors temponak kell,hogy erezze,hiszen 23 alja amit tud max.Ez az atvezeto 4+1het ugy van felepitve,hogy a gyenge pontjat celozza,nem sebessegepites
There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
ígyvanferi
addikt
válasz tomcica #26064 üzenetére
Azért elmorzsoltam pár könnycseppet a 30-as 200-ak, meg 60-as 400-ak olvasatán. Az ennél gyorsabbakat meg már eleve szelektálta a szemem. Épp tegnap volt 12x200 résztáv, a 10.-et meghúztam izomból, az lett 31 valamennyi. De ugye mozgásból indítottam meg.
Elég jó érzés lehet, ha az ember tud gyorsan futni.[ Szerkesztve ]
-
tomcica
Topikgazda
A kisebbik ocsem a mult heten nyerte meg a vajdasagi ifi 400m-es tavot.Eredmeny = 50.54
Meg egy versenye lesz,100m es 400m valto,valamint 400m egyeni,utana szeretne egy jo 800m-t futni nyar vegen,de ugy hogy nincs komolyabb tempo alapja,csak a nyers sebesseg es a 400hoz szukseges kondi.A kovetkezo 6hetes edzessel fogjuk atvezetni:
heti ket eros nap,a tobbi laza(minimalis mennyiseg) keddek 4heten keresztul -> bemelegites + 10x200m (R200 kocogas) 30mp mind + 10-15p kocogas + 400m valtogato (50m gyors 50m kocogas 85-90% a gyors)8x200 (R200) 29-28as + 400valtogato
6x200 (R200) 27 mind + 800valtogato
6x200 (R150) 27 utolso 25 + 800valtogato
---------
Masik erosnap 4heten at ->3x400m (R400 kocogas) 60-59-58mp + 800m valtogato (50m ONOFF)
2x400 (R400) 58mp + 800valtogato
500+300 (R200) 70-71mp + 40mp + 800 valtogato
600+200 (R200) 1:27-1:29 koze de ugy h 600nal nem all meg csak az orat allitja meg aki meri,tovabb fut 30-50m-t de nem meri,csak h ugy erezze nem a 600-as vonalnal van vege (ez fejben epites 800ra fontos!)
A 200m 25-26mp repulo startbol + 800m valtogato
-------
5.het ->
4x200m valtogato (200m 35mp 200m 29mp 200m 35 200m 28mp) + 400m valtogato (50m onoff)masik eros nap->
600m felmero 1:27 (R200) 200m 25mp (itt is a 600at tul kell futni 30-50m) szogesben
----
6.het verseny hete
elso eros nap 4x200m (R200 seta!) szogesben
27-26-25-25 (utolso ha adja 24)masodik eros nap = 800m versenyfelmero
Odafigyelni h nr legyen tul gyors az elso 150m,200nal 27mp a max,400nal 58-59mp 600nal 1:27 kornyeke,utolso 200m ami a csovon kifer(cel 1:59 vagy jobb,nyul mehet vele 500-ig)
Gondoltam beteszem,hatha valakinek erdekes lehet milyen is egy ilyen kiruccanas a kozeptav vilagabaThere are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
kilinked
csendes tag
válasz Danika256 #26052 üzenetére
"Biztos, hogy nem vagyok kiokosodva eléggé, de a résztávokat, ha már résztávos az edzés, nem úgy kéne futni, hogy ami a csövön kifér?"
ami a csövön kifér: Ezt szó szerint érted vagy 90-95%-os intenzitást értesz alatta?
Ha szó szerint, akkor gyakorlatban, hogy tudod kivitelezni? Ha tényleg úgy futod az első távot (400m vagy hosszabb), hogy mindent beleadsz, amit csak tudsz és úgy érzed (és tényleg úgy is van), hogy ennél már egy tizeddel sem tudtál volna jobb időt futni, akkor kb. beájulsz a célba és 1-2 percig csak fekszel a forró salakon. Kizárt dolog, hogy utána lekocogj/lesétálj egy pihenőtávot és utána újra olyan időt fuss, mint elsőre. -
tomcica
Topikgazda
válasz Danika256 #26057 üzenetére
Igen valojaban azok a visszafogottabb resztavozasok a tempoedzest valtjak ki.
Az ami a csovon kifer,meg a felsobb pulzust (anaerob zona) elezik ki.Rovidebb versenytavoknal nagyon fontosak ezek a gyorsabb resztavok.There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
bencze
senior tag
válasz Aristeus #26056 üzenetére
A tempót nekem is nehezemre esik meghatározni, tomcica tudja élből gondolom a saját tapasztalata alapján, én mankót használok erre a célra, a Daniels running formula könyv táblázatait - versenyeredményből meg tudod határozni a VDOT értéked és ahhoz meg vannak adva a mindenféle edzéstípusok (távok) tempói pl a treshold, intervallum, ún. rep edzéseihez (laktátküszöb, feszesebb de nem max tempó, az utolsó kategória nála a max vagy max közeli). Ez nyilván nem veszi figyelembe az egyéni képességeket, de nekem pont jól jött mert előtte gőzöm nem volt mit csináljak és hogyan. Én is megyek arra a futásra de biztos dögmeleg lesz
szerk, ebből látszik, lehet belőle meríteni, vagy nem:
http://www.coacheseducation.com/endur/jack-daniels-nov-00.php[ Szerkesztve ]
-= QFR mx blue / HPE87 mx brown / QFR mx red / Poker 2 mx blue / Poker 3 mx clear / Leopold FC660M mx silent red=-
-
-
Aristeus
tag
válasz tomcica #26054 üzenetére
Köszi srácok a hozzászólásokat!
Edzővel+konkrét edzéstervvel készülök az augusztus ötödikei éjszakai maratonra, és az utasítás a következő volt, idézem: "8 x 400meters at faster than 5km race pace, but not all-out effort (200 meter recovery walk/jog between reps)"
Ez a gyakorlatban a 3K tempóját jelentette, azaz nekem olyan 4:20 min/km tempót. (~105mp-es 400-ak)
Szóval gondolom tényleg van értelme nem teljesen a maxon tolni és ez valamilyen módon a maratoni tempó javulását fogja okozni. (növekszik a Vo2max, vagy a verseny végére készít fel, ahol már beállt/elnehezedett lábakkal kell futnod.)Lesz még jópár résztávos edzésem addig, szóval remélem a tempó is egyre egyenletesebb lesz majd. Beszámolok majd róla.
Ameddig ellátsz, addig el is tudsz futni.
-
tomcica
Topikgazda
Nem mindig van ez igy,resztavozhatsz maratonos ritmuson is tempoedzes felepitesekent (hogy a mennyiseg menjen) pl 8-12x1000m (R200)
Vannak versenytempot celzo resztavozasok es vannak amelyek a kielezest celozzak,na ezek mar kozelebb lesznek az "ami a csovon kifer"-hez.Ezeknek megvan a helyuk az edzesperiodusban.There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
inf3rno
nagyúr
Edzése válogatja, nem mindegyiken az a cél, hogy végig maxon told. Egyébként elég 5-10 ütést visszaengedni maxhoz képest, hogy sokkal jobban bírd a 200m-nél hosszabb távokat minimális tempó veszteséggel. Felesleges emiatt hanyagolni őket. Szerintem.
Buliban hasznos! =]
-
Danika256
aktív tag
válasz Aristeus #26041 üzenetére
Szia
Résztávon célidő? Biztos, hogy nem vagyok kiokosodva eléggé, de a résztávokat, ha már résztávos az edzés, nem úgy kéne futni, hogy ami a csövön kifér? Mármint célidő lehet egy minimum szint, hogy ne lassulj nagyon az ember, meg, hogy egyenletes legyen ahogy csak lehet végig. De, hogy résztávon visszafogd magad csak, hogy célidőn legyél, azzal nem értek egyet..
Ezeket amúgy is épp max pulzus alatt kéne futni már csak amiatt is így gondolom. Persze ez nem mindig sikerül.. Ha meg nagy az elfogyás 400m-en akkor többször kell kevesebbet..200-akat stb.. Én sem nyomatom a 400-akat, mert nem tudom maxon pörgetni magam végig.
Korábban csináltam visszafogott résztávokat, úgy ment egy csomó 400-as is, persze jóval versenytempó felett. De így, hogy maxon nyomon a 100 és 200 métereket, egész más a vége. Totál szét tudom csapni magam, akár mennyi is a pulzus.. Ha ez nem elég, jöhetnek hozzá az emelkedők.. -
inf3rno
nagyúr
Ez azt mondta, hogy annyira még nem előrehaladott, hogy műteni kéne, de idővel előfordulhat. Persze egyből a kezembe nyomott egy névjegykártyát, szóval a rutin meg a marketing duma már megvan. Egyébként jó arc, de ennyi pénzért mindegyik az. Én azért tisztában vagyok vele, hogy szolgáltatást veszek, a többség, aki oda jár szerintem nagyon nincs. Nekik ő a megváltó...
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Aristeus #26041 üzenetére
Mekkora eltérésekről beszélünk pace-ben? Olyan 15 másodpercet már illik észrevenni szerintem. Gondolom attól függ, hogy mi az a tempó, amit már ismersz és sokat futottál rajta, meg mi az, amin csak nagyon ritkán futsz. Szerintem 5-10 ilyen edzés után be fog állni, hogy mi a 400-as tempód. Ha esetleg tud olyat az órád, talán be lehet állítani, hogy csipogjon, ha kiesel a sebesség tartományból.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
-
-
inf3rno
nagyúr
Azt aláírom, hogy a terep keményebb, mint az aszfalt, próbáltam tartani az aszfaltos tempót egy darabig, de fél-egy perccel gyengébbet tudtam csak menni, mint aszfalton úgy, hogy tényleg odatettem magam. Igazából nem ez volt a fő gond, mert lefutottam volna, aztán konstatálom, hogy hű bazzeg ez más, mint az aszfalt. A para az volt, hogy szerintem már előtte is volt valami a jobb lábammal, aztán ott teljesedhetett ki. Már az elejétől minden lépés fájt, harmad távnál meg mintha megszűnt volna a jobb lábfejem keringése, elkezdett zsibbadni az oxigén hiánytól, meg olyan érzés volt, mintha vizes cipőben futnék. Gondolom az volt az előjele ennek a mostani Ultrabalatonos dolognak, ahol meg egy szimpla hegymenet után, amilyet már százszor futottam gond nélkül, egyszer csak a másik lábamhoz képest háromszorosára duzzadtak a jobb lábfejemen az erek ilyen csípő, feszítő fájdalommal társulva. Tulképp az érsebész részben megmagyarázta, hogy az a bajom, hogy örököltem apámtól a billentyű hibára való hajlamot, plusz az ülő életmód az rendesen előhozza az ilyesmit, de arra nem kaptam választ, hogy miért alakult ez ki csak így hirtelen. Inkább úgy tűnt, mintha el se hinné a sztorit. Gondolom a többség már idős, aki hozzá jár, és ahhoz van szokva, hogy nekik évek alatt alakul ki a visszér a lábukon, nem csak úgy egyik napról a másikra. Azért kaptam hasznos infot is, pl hogy a diozmint az előírthoz képest 4x-es dózisban érdemes szedni és 1-2 hét után már érezni, hogy hat e. Aztán ha nem hat, akkor nyugodtan ki lehet dobni a maradékot, mert nem mindenkinek használ. Ez az info önmagában végülis megérte a 10k-t, amit fizettem fél óráért. A maradék az ultrahangos vizsgálaton kívül csak ilyen sablon szöveg, hogy fel kell polcolni, napi 3L-t inni kortyolgatva meg hogy kompressziós harisnya kell, meg ilyesmik. Szóval nem igazán kaptam választ arra, hogy ez most mennyire normális, hogy ilyen gyorsan kialakult, mitől lett így hirtelen, el fog e múlni, stb. de lehet, hogy erre nem igazán van válasza senkinek, aztán majd csak idővel derül ki. Lehet én vártam túl sokat ettől a kivizsgálástól. Valamennyire optimista vagyok, mert így 2 hét után már nem fáj az erek környéke, inkább csak feszít, szóval mintha javulna, meg kiderült az is, hogy nincs trombózisom és nem kell lemondanom a futásról. Azt hiszem az lesz, hogy szedem a gyógyszert, meg igyekszem betartani a többi dolgot, és mellette csinálok napi 2x5k kocogást, esetleg 10k tekerést reggel és este, amikor hűvös van, és a meleg nem terheli annyira. Néha majd beteszek hosszabb alapozós távokat is, aztán majd meglátjuk hosszú távon, hogy használ e a terápia. Az a néhány nagyobb tágulat, ami most kialakult, szerintem már nem múlik el, de talán a kisebbek visszahúzódnak, és jobb lesz valamivel. Na ennyit a nyűgjeimről, kicsit szomorú vagyok, hogy nem kaptam mindenre választ, de legalább örülés van, mert újra futhatok!
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Aristeus
tag
Ha már nemrég szóba jöttek a résztávok, kérdeznék én is azzal kapcsolatban:
Ma volt 8x400m (R200)-as edzésem.
105mp-re kellett futnom a 400-akat, amit sikerült is abszolválni, sőt az elejét sikerült túl erősre is venni. (92,97,95,96,101,102,102,103)
Viszont nagyon ingadozott a 400-on belüli sebességem, általában az első 200m gyorsabb volt, míg a második 200-ban küzdöttem, hogy meglegyen az idő. Az edzés második felében már próbáltam tudatosan lassabban kezdeni, de akkor meg úgy éreztem, hogy nem lesz meg a célidő, így végül gyorsítani kellett (már amikor sikerült).A kérdés: Lehet valahogy ezt gyakorolni, hogy egyenletes legyen a tempó ilyen rövid távon is? Vagy csak sokat kell résztávozni és kialakul magától?
Ameddig ellátsz, addig el is tudsz futni.
-
Chuck Norris
senior tag
-
bandus
veterán
kb 26 km az ub-n két részletben amúgy a vtm félmaraton. azon gondolkozom, hogy megnézem esetleg szakaszonként a vérkört, még valószínűleg az is egy nagy kihívás lesz. plusz szemezek a börzsöny trail-lel is, ahol kicsit meghízott az m táv és 24 km már.
Alg: neeem, erre nem veszel rá
[ Szerkesztve ]
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
kk831228
addikt
válasz tomcica #26033 üzenetére
Mocsok egy világ lett... Anyukám tanitònő... Mondjuk ő nem foglalkozik a hülyèkkel de akik mèg engem is tanìtottak, idősebbek szerintem ezt nem tudják elfogadni, hogy mivè lett ez az egèsz...
-
Vertigo18
addikt
válasz tomcica #26033 üzenetére
Milyen érdekes, anno 10-14 évesen nekem is Karcsi-bácsi volt az edzőm, Ő is szerette a biciklizést mögöttünk, Mecsekre fel, Mecsekről le... A rosseb megette, de irigyeltem azért, mert Ő biciklin megy!
És igen, anno, ha kaptam a suliban "bármit" (értsd: körmöst, kulcscsomót a pofámba, madzaggal a hátamra... stb), akkor el se mertem itthon mondani, nehogy apámtól megkapjam a "második felvonást". Ma meg mi van? Gyerekre csúnyán néz a tanár, már megy is be a szülő a suliba (egy "bizonyos rassznál meg az egész "klán", hogy rendet tegyenek")...
Vásárolnék M.A.G.U.S. kiadványokat! Pm me!
-
tomcica
Topikgazda
válasz tomcica #26032 üzenetére
(amikor meg otthon a szulo megtudta,hogy az edzotol kaptal fegyelmezest,akkor kaptal apadtol plusszba egy-ket pofont melle,nem volt ebbol cirkusz,tudtak hogy megerdemelted es kesz )
[ Szerkesztve ]
-
tomcica
Topikgazda
válasz Vertigo18 #26031 üzenetére
Jol van no,nem ugy van ez azert,itt azokra gondoltam akik tudjak azt a tempot amit futni kell,csak epp olyan napjuk van,hogy keves a motviacio
Volt par ilyen paciens a klubban a tinik kozott foleg Isten adta tehetseg,balkan etiop,porget nekem 28as 200-at,60-as 400-at edzesen (13-14 evesen) ,aztan lejon masik nap nyeglik,puhul,tunyul 35-34-es 200-on nyafog,aztan amikor elfogy az ember turelme es odaszol neki rendesen,akkor csak tud porgetni amikor kell....na ilyen esetekre lenne jo,hogy ne kelljen a szadat rongyosra jaratniRegen nalunk az volt,hogy bicajjal jott a Karcsi bacsi velunk es volt nala egy palca Elotte a birkozoknal meg Nikola bacsi fegyelmezte az ilyen eseteket a futyulot tarto damilszeru zsinorral (az csikot hagyott par napig...volt 1 csik tizedes,2 csik szazados,3 csik ezredes,mindig ezzel vicceltunk az edzotaborban,persze aki kapta epp annak nem volt vicces....egyik laba nem hajlott az oregnek es ugy volt tobbszoros orszagos bajnok)
[ Szerkesztve ]
-
Vertigo18
addikt
válasz inf3rno #26029 üzenetére
Nekem ebből a szempontból egyszerűbb volt. Kétszer fordult elő, hogy bekajáltam futás előtt pár órával. Mind a kétszer belehaltam a futásba. Ráadásul mind a kettő erősen fáradtan, délután volt. Nem volt kétséges, hogy ezek miatt történt, excel tábla sem kellett...
Ezért kérdeztem, hogy más nem lehetett-e náluk.
Timcica meg egy őrült-Ufo! "Nyakörv" a tanítványra, elektromos kisülésekkel? Hát biciklivel sem tudnék 10méteren belül maradni!!!
[ Szerkesztve ]
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz Vertigo18 #26027 üzenetére
Az ilyesmihez excel táblát kéne vezetned minden napodról, hogy kiderüljön, meg persze kell variancia analízis ha már összegyűlt néhány hónap adat. Ritka, amikor csak úgy feltűnik a minta enélkül, főleg ha ránézésre véletlenszerű az egész. Én próbáltam annak idején naplózni, de egy hétnél nem igazán jutottam tovább. Persze lehet csak én vagyok extrém eset, és más könnyebben jegyez fel minden jelentéktelen dolgot a napjáról.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Lehet. Én mondjuk 21k terep után is elég csúnyán néztem ki. Szerintem ott csesztem szét a lábam és az UB-n csak valami utóhatása jött ki. Ma megyek érsebészhez délután, kíváncsi vagyok mit mond. Remélem csak annyit, hogy pihentessem, aztán helyrejön magától.
Buliban hasznos! =]
-
Vertigo18
addikt
válasz parandroid #26013 üzenetére
Esetleg más tényezőt nem néztetek? Kaja? Fáradtság?
-
bandus
veterán
válasz concret_hp #26021 üzenetére
Igen, elborult otlet volt neked viszont nagy gratula, lehet, hogy frissen sem futnek ilyen 10k-t
-
inf3rno
nagyúr
-
inf3rno
nagyúr
válasz parandroid #26013 üzenetére
Ha van rá pénzetek, és aggaszt a dolog, akkor érdemes lehet nézetni neki egy terheléses EKG-t biztos ami biztos alapon, de lehet, hogy csak annyiról van szó, hogy még nem alapozott eleget, vagy érzékenyebb az átlagnál a melegre. Nálunk is van a családban, aki a mostani hőséget elég szarul viselte.
Buliban hasznos! =]
-
concret_hp
addikt
válasz bandus #26017 üzenetére
hallod egy fm-ről egy maraton is tök nagy ugrás, nemhogy terepen egy ~1,8 maraton
tegnap velencén a szokásos 30pár fokban sikerült 50:19-re futnom a 10km-t a hivatalos időmérés szerint triatlon végén ) (én órámon csak valami 9.7 lett), és ez lett az első olyan nagyobb létszámú verseny, ahol előre jöttem a futáson (1 egész helyet )
[ Szerkesztve ]
vagy fullba vagy sehogy :D
-
t1
addikt
válasz bandus #26017 üzenetére
Biztos, hogy nem sikerülne.
Jó hogy elkapott a láz, de hidd el szépen meg kell mászni a szamár létrát fm-maraton ezek sokszor, nem meghalva és jöhetnek akkor az ultratávok. Őszinte leszek még én sem mernék neki menni, pedig esélyes h sikerülne, ezekre minden szempontból jól fel kell készülni. -
bandus
veterán
Most, hogy onkenteskedtem az uth-n kicsit megfertoztek ezek a terep ultrak. Azon gondolkozom van-e ertelme a jelenlegi edzettsegi allapotomban nekivagni egy verkornek pl. Ugy, hogy felmaratonnal tobbet meg nem futottam. Egy kenyelmes tempoban le tudnam-e kocogni azt a majdnem 80 kilit? persze lehet holnapra mar el is engedem ezt a dolgot, de ma meg erdekel
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
-
borix
őstag
Hallottam rólla bár így is kemény lesz neki
50-55 fok melegben az aszfalt 80 fok fölötti.Óránként legalább 3L vízfogyasztás kell.Egy ilyen versenyen biztos kimos az ember magából mindent.Jó lenne neked egy futó hátizsák amibe lehet pakolni pl váltó póló mini dezodor stb futás után közkutnál fürödni busz előtt.
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
Lubics Szilvi nem szarozott, bevitte a futópadot a szaunába Badwater-e készül.
Nekem meg ma 20km terepen, jó idő volt az utolsó kettőt inkább lesétáltam a hűvös erdőben, hogy megszáradjak kicsit és ne úgy szálljak fel a buszra mint aki most jött a zuhany alól (csak sokkal büdösebben ) - borzasztó fülledt a panorámakör egyik fele, a másikon meg árnyék nincs...
[ Szerkesztve ]
-
parandroid
félisten
válasz inf3rno #26011 üzenetére
Ennél azért összetettebb. Idén kétszer-háromszor futottunk már bele, először a félmaratonon. Nem volt extrém meleg, de tűzött a nap. Két körre volt osztva a verseny, az első 10km-t 1:03-mal zártuk, ami teljesen optimálisnak tűnt, és nagyon úgy tűnt, hog menni is fog, semmi gond nem volt. A 11. km körül jött a rosszullét, konkrétan bele kellett sétálni, de még a megállás is felmerült. Szerencsére a frissítőpontok ellenére vittem magammal saját vizet is, illetve zselé is volt nálam, utóbbiból kapott egyet, illetve ivott, meg megmosta magát, de több, mint egy km lett, mire újra futni tudtunk, de a tempó már köszönőviszonyban sem volt a korábbival. 2-3 km-rel később odaadtam neki még egy zselét is, illetve közben volt egy frissítőpont, ott kapott hideg vizet is, talán az is segített. 2:18 lett a vége, ami első hivatalos félmaratonnak, kb egy éves futókarrierrel nem rossz, de előtte 3 héttel próbaképpen már mentünk egy laza félmaratont, az 2:21 lett, de talán nem is volt 150 fölött a pulzusa egyszer sem. Akkor direkt csak minimálisát frissítettünk, kétszer ittunk menet közben, de nagyon keveset, a nálunk tartott zseléket is a 21,1. km-nél toltuk csak direkt be, illetve akkor ittuk meg a vizeinket is (onnét még egy szűk km séta volt hazáig).
A másik eset egy hosszabb edzésen jött elő, gondoltam beleteszünk pár 6:00 alatti km-t, (3 km 6:45 körüli bemelegítés, utána felváltva 5:40-es, és 6:40-es km-ek voltak a terv, ebből 4, ha nagyon jól megy, akkor 5. Korábbi edzések alapján elvileg mennie kellett volna az ötnek is... A negyedik gyors már igen nyögvenyelős lett neki, meg is bosszulta magát, jött megint a séta. Meleg is volt, nap is tűzött, ezúttal víz sem volt nálunk...
Ez volt talán kedden, vasárnap közös futás volt a csapattal, már azon csodálkoztam, hogy bevállalta a 14 km-t, az első 7 km-en én vittem a csoportot, próbáltunk 6-os tempóra beállni, a fordulónál látszott, hogy nem fog ez mindenkinek menni, olyan 6:05-6:10 körül lehetett az átlagunk addigra. A csapatból a lányok mondták, hogy ők belesétálnak, két fiú ment volna tovább ugyanezzel a tempóval, én elköszöntem, és elmentem, mert kicsit gyorsultam volna még, páromtól úgy köszöntem el, hogy maradjon a csajokkal, de ő azt mondta, megpróbálja a fiúk tempóját tartani. Jó, hát 6:00 körül elvileg nagy gond nem lehet. Amikor én gyorsultam egy fél percet, majd 2-3 km múlva hátranéztem, és még mindig csak egy olyan 150-200 m-rel voltak lemaradva, az már gyanús volt, végül utánam 3 perccel értek be, nekem 1:21, nekik 1:24 lett a 14 km, tehát a végén bőven 6 alatt volt az összes km-ük, hogy kihozzák a 6:00-s átlagot az egészre... Elfáradt, de semmi gondja nem volt. Aznap borús idő volt, az elején szemetelt is az eső, a nap végig ki sem sütött.
Harmadik eset egy 10 km-es verseny volt, az talán a rövidebb táv, és a részben erdőben futó pálya miatt nem volt olyan súlyos, de jó egy perccel lassabbat ment a saját legjobb idejénél, és borzasztóan ki is készült a végére (szemben a hideg-esős, legjobb idős 10 km-es futással, amit sikerült szépen beosztani).
Szóval úgy néz ki, hogy a tűző napsütés és a fizikai terhelés egyszerre nem megy neki. Egyelőre más ötletem nem nagyon van, mint hogy igyekszünk az edzéseket ennek megfelelően igazítani (ha elkerülni nem tudjuk, akkor aznap rövidebbet megyünk), illetve nyárra nm tervezek neki komolyabb versenyt...
p
I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
-
scapegt
őstag
válasz inf3rno #25949 üzenetére
Először is, mindenkinek köszönöm a hozzászólásokat, amikre most sorban reagálnék is
1. A bemelegítést nem hagytam el, itthon csináltam valamennyit + lóbalzsam térdre + bokára, aztán biciklivel fel a pályára. Bemelegítés nélkül nem akartam nekiállni természetesen, ismerve a rossz ízületeimet.
2-3. 4 km volt a max eddig, de JELENTEM, ABBAHAGYTAM A FUTÁST. Beláttam, hogy nem az én sportom, többet ártott, mint használt, meg is sínylette a derekam és a térdeim. Lábállás diagnosztikán voltam kb. 10 éve, akkor azt mondták, hogy a jobb lábamat terhelem sokkal jobban.
4. Nem olyan jellegű fájdalom (egyébként egyszer valószínűleg volt), hanem olyan, mint az első futás utáni izomláz, a sípcsont melletti izom fáj, nyúlik.
5. Nem futottam eleve gyorsan, volt, hogy 4 kör is ment egyben (220 m-es a pálya). 1 kényelmesen, 2 már annyira nem, de mikor hogy.
6. Annyi időm nyilván nincs, így is korán keltem, 4:45-kor, 5:15-kor már a pályán voltam. Pár db zabkeksz megoldotta a dolgot mindig, bár mindig volt egy holtpont, amin át kellett billennem, addig volt rajtam egyfajta rosszullét. Ez gondolom betudható a hipoglikémiámnak.
borix
Az étkezést is megreformáltam, mert bizonyos ételektől rosszul voltam már, de már így is alig van olyan étel, amit megehetek. Ettől lejjebb nem tudom adni.Alg
Erre a válaszom az előző lenneinf3rno
Van pulzusmérőm, csak nem vittem, mert úgy voltam vele, hogy még nagyon kezdő vagyok, így hanyagoltam. Most meg már úgysincs jelentősége.peterkeT
2. Kényelmes volt a cipő, csak gondolom az árral nő a "megbízhatóság" is, emiatt gondoltam, hogy a 11e Ft-os cipő "gagyi" lehet.6. Futás előtt néhány zabkeksz, utána fehérje shake
Nem csak futottam volna, vagyis eddig nem is futottam, hanem különbözőféleképpen edzettem, stepper, bicikli (kardio vagy intervall), torna lábsúllyal v anélkül. Ezeket 15 hónapja csinálom, az étkezést visszavettem, mégis csupán az első 2 hónapban tudtam fogyni 6 kilót, azóta pedig egy grammot sem. Tudom én, hogy változott a testem, izmosabb is lett valószínűleg, csak kizártnak tartom, hogy 4-5 kg izmot felszedtem volna, azért vagyok még mindig annyi kg. Nem szoktak annyi kilónak nézni, amennyi vagyok (talán mert eloszlik rajtam egységesen a fölösleg), de én látom, hogy van még miből fogyni.
Tisztában vagyok azzal is, hogy a hipoglikémia, a hashimoto, a hypothireosis és társai gátolnak, de miért van az, hogy az elején szépen lementek a kilók, mostanra pedig teljesen megállt a fogyás, bármit csinálok? Megyek majd vérvételre is, mert szerintem nagyon nincs rendben valami, de más okot is keresek, mert nem adom fel akkor sem! Nálam nagy szó, hogy 15 hónapja rendszeresen sportolok
Elnézést, hogy ilyen hosszúra sikeredett ez a hsz, annak ellenére, hogy már nincs is létjogosultsága
Még egyszer köszönöm, hogy segíteni próbáltatok! Mindenkinek további szép napot kívánok!
-
inf3rno
nagyúr
-
parandroid
félisten
Ne hidd. Párom ilyen túlöltözős (hűvös nyári estéken, anikor beszakad a mutató 26 fok alá, neki már kell az a polárkardigán), de épp azzal küzdünk, hogy ahogy napon kell futni, egyszerűen leblokkol (homályosuló látás, feketeség, csillagok, szevasztok).
p
-
borix
őstag
válasz tomcica #26007 üzenetére
A meleg nagyobb probléma szerintem arra mindig van sírás,hogy milyen meleg volt 25-30C hirtelen jött jobb lett volna sáros terep vagy esős idő.Lehet valaki akár milyen edzett és verseny tapasztalat ha a melegtől kidől.
Melegre is lehet készülni csak kevesen csinálják mert baromira nem komfortos jó időben beöltözve edzeni.
Meleggel szemben pl a kis vékony csajoknak előnyük van akik a 24-28C-is fölvesznek árnyékba valami kis felsőt mert fáznak.[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
válasz tomcica #26007 üzenetére
Az utolsó jó ötlet. Egyébként tényleg nehéz folyamatosan a jelenben maradni. Én sokszor azt veszem észre, hogy futottam kilométereket úgy, hogy közben valami totál máson járt az agyam... Néha versenyen is előfordul az ilyesmi, ha nem annyira feszes a tempó, hogy koncentrálnom kéne.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
tomcica
Topikgazda
Beszeljunk egy kicsit bizonyos pszihologiai tenyezokrol.Tegyuk fel az ember felkeszult a megmerettetesre,becsuletesen lerakta az alapokat.Elerte,hogy optimalis korulmenyek kozott akar 1-2orat is le tud futni anelkul,hogy az alapozos pulzusa jelentosen elmozdulna.Ezutan mindezt kielezte tempokkal,dombedzessel es resztavokkal.A terheles mennyiseget szepen leszedte,de az intenzitas megmaradt,es rapihent a versenyre.
A verseny napjan a szokasos lampalazat leszamitva idealis formaban van.Bemelegit es ellovik a rajtot,amint az elso adrenalin loket hatasa lecsen megindul a fej-jatek.Ertem ez alatt az ilyen gondolatokat,hogy "tul feszes ez a tempo erre az egesz tavra","kicsit tobbet kellett volna meg csinalnom az X fajta edzesbol" stb.Ahhoz,hogy le tudjuk adni a valodi teljesienyunket,helyen kell kezelni ezeket.
Sok helyen emlitik,hogy a profi sportolok nem probaljak ezeket a gondolatokat es erzeseket eluzni,nem probalnak elmenekulni eloluk.Nem helyettesitik be elterelo gondolatokkal,mint a "bar csak mar vege lenne","csak birjam ki X tavig es az mar jo lesz resz PB-nek" es meg sorolhatnank.Helyette elfogadjak a megjeleno,felbukkano erzeseket es gondolatokat,a figyelmuket a jelen pillanatban tartjak.Lesz akinek a legzes ritmusa a fogodzkodo ehhez,masnak a test nyujtotta erzetek.Ezzel mintegy valos ideju biofeedbek tortenik a jelen allapotokrol.Igy tud a zonaba,a flow-ba,a jelenbe maradni.
Ez nem azt jelenti,hogy nincs faradtsagerzet,vagy konnyu az egesz.Azt jelenti,hogy a tudatunk fokusza a jelen levo tortenesekbe koncentralodik.
Mint sok minden mast is (ivas,eves,iram,ruhazat) ezt is edzeseken kell tokeletesitenunk,gyakorolnunk.Az alapozos sebessegen egyszerubb,mert kevesebb a feszultseg es nyomas,de kesobb a tempo,a fokozo tempo es a resztavok alatt is jelen tudunk maradni.
Egyik edzesen az jutott eszembe,hogy keszitek egy hangfelvetelt,amely vegig ilyeneket fog ismetelni: "egyre gyengulsz","a feszultseg kibirhatatlan","nem neked valo ez","oreg vagy mar ehhez","kell ez neked?!" stb.A nehezebb edzeseken feltennem repeat-re es ugy edzenek mintegy nehezitesnek,hivjuk ezt mentalis dombedzesnek.Most az gondolod ez a legvadabb otletem,hat nem.Van egy olyan is,hogy a tanitvany nyaka kore tennek egy elektromos nyakorvet,mint amit a kutyaknal hasznalnak,ezt beallitanam ugy hogy ha eltavolodik tolem 10m-re akkor megrazza.
A masik sci-fibb otlet,hogy szintetikusan allitsunk elo egy olyan stimulanst,amit ha befecskendezunk egy halando emberbe,akkor pontosan azt a savkoncentraciot es vele jaro fajfalmat erezze,mint amit a versenyzo most valos idoben,ezt persze a nezok kapnakThere are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
kk831228
addikt
válasz tomcica #26005 üzenetére
15-17nel igen csak visszakerdez majd az agy,hogy mit is keresek en itt Visssza àm nekem 17-18-nál kezdődött, onnan százmèterenkènt nèztem az òrát hogy mikor lesz már vège, pulzus meg szèpen kùszott 182,183 stb...
-
tomcica
Topikgazda
válasz gombi01 #25993 üzenetére
Meg hogy szenior a forumon szerintem mar lassan tobb a szenior,mint aki nem az.Arra figyelj majd oda,hogy ne egy edzest csinalj csak 100as resztavval,hanem egy 8-12hete extra blokk kereteben menjen.Elotte egy het regeneralo/lazabb nem art (ha mar szenior a paciens ).Ugy rakd ossze,hogy a heti futasodban legyen 2x ilyen edzes mindjuk eleg tavol egymastol (pl kedd-pentek) ez a ket edzesed tempo nap.Epitsd 2x30db-rol fel 2x35,2x40,2x45,2x50 es aztan 70,majd 100,amikor ket reszre van vagva akkor R500 kocogas van kozte.A heti harmadik edzesed egy hosszabb tempo (mondjuk 10-12km) aminek az elso felet futod kb. maratonos irammal (lazanak erzodjon) a masodik felet fokozod felmaratonos es 10K iramra a legveget (1-1.5km).
A tobbi nap szigoru regeneralodas v teljes piheno,majd jelzi a tested,foleg ha a mennyiseg mar magas.
A 100m-ek sebessege 10K iramod,a piheno maratonos iramod.(R100m ugye)
Csinalhatod ugy is h nincs elotte regeneralo het,de akkor 2het lassabb emeles legyen a darabszamban.(2x30+2x30,majd 2x35+2x30...stb).A pulzus NEM alapozos,hanem a tempozasnal hasznalt atlagpulzusod,azzal h majd 50db felettinel el fog mozdulni felfele az meg belefer,de ne porgesd maxon sehol! (azt majd ha rovidebb versenyre keszulsz egyszer)
A mivel valtogato igy a pulzus is hullamvasutas lesz,en az atlagpulzust szoktam nezni ilyenkor.
Amikor mar nem lesz eleg a sima 100x100 akkor kezdi az ember ugyanezt egy rovid eles emelkedore,illetve felepiti 50x200ra (vagy meg azt is emelkedore) utana ugy erzi "ez itt spartaaaa" johet barmiBandus- az a pulzus nagyon rendben van,egy 3-4 utest tudsz majd meg rajta hozni idovel.Innen nezve az az 1:40 nem elerhetetlen! (mondjuk ott elesebben kell bekezdeni es nem picsogni 8-12km-nel,mert ott es 15-17nel igen csak visszakerdez majd az agy,hogy mit is keresek en itt )
-
inf3rno
nagyúr
Érdekes, nekem sosem függött a kiszáradástól, inkább ásványi anyag hiány, vagy mielőtt elkezdtem újra edzeni, akkor gyenge vénás keringés miatt szokott néha görcsölni éjszaka. Úszásnál szokott még görcsölni régen, ha hideg a víz, de mióta egyszer majdnem belefulladtam emiatt, ezért hanyagolom azt a sportot. Ha tudom, hogy hosszú távra megyek bringával 60km+, akkor be szoktam venni előtte 1-1 kalcium, magnézium tablettát, illetve 3-4 óránként még egyet.
Buliban hasznos! =]
-
Alg
veterán
válasz inf3rno #26000 üzenetére
Nekem 15-20 km után görcsöl a vádlim ha nem iszok - edzettségfüggő, mikor kevésbé ment jól már 10k után éreztem hogy húzza, aztán minél több hosszút edzek annál jobb de oda kell rá figyelnem. (mondjuk a testalkatomhoz képest elég vastag vádlim van, nem tudom ez számít-e)
[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
Nekem nem ennyire táv függő, versenyen mindig van leginkább az izgalom, kisebb részt a túl sok frissítés miatt. Bringás hosszú távú edzésen viszont sok óra után jön csak elő, annál is a túl gyakori kajálás, ivás meg mellette a folyamatos tekerés miatt.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DJI Mavic 2 Pro Fly More Combo FMC drón - 1" Hasselblad kamerával (2 akkuval)
- DIVA Kerámia hajkefe új 6hó jótállással!
- Babyliss AirStyle meleglevegős hajformázó szett új6hó jótállás!
- DJI AVATA 2 Fly More Combo drón - 3 akku, Care Refresh, FPV Controller, ND Filter szett
- Újszerű hajsütővas 6hó jótállással!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest