Új hozzászólás Aktív témák
-
szaszlaci
addikt
válasz
w.miki #157895 üzenetére
Nem azt mondom, hogy rossz, mindennek megvan a helye, de a csempe előnyei tagadhatatlanok, ezt a mérlegelésnél érdemes észben tartani. Harminc éves távlatban a csempe, ha jól lett kiválasztva és jól lett lerakva, plusz tisztán van tartva, akkor az igen jó állapotnak fog örvendeni. Meg persze nincs telizsúfolva a helyiség összegyűlt kacattal! A kopása, elhasználódása olyan jellegű, hogy nem tűnik kopottnak, csak annyi, hogy mellé rakva a tartalékba elrakott csempéből, látszik, hogy az mennyivel élénkebb. De a régi sem látszik majd rondának, csak más. Ez meglátásom szerint legfeljebb a nagypolgári, "antikra kopott" parkettáról mondható el nagyon távolról. Nézz meg egy kopott linóleumot...
Plusz igen jó a csempe balesetállósága, kivéve persze a törést, de az olyan behatást egyik burkolat se köszön meg. De még akkor is ki lehet azért cserélni.
Ha viszont felújítás van, akkor az egy más kérdés, és a csemperagasztót se könnyebb levésni a felületről, mint az anno betonba rakott csempéket volt leszedni a fürdődben.flashpointer
"a tokeletesben nem lenne fureszporos tapeta"
Ha rászánod a munkát, hogy megszabadulj tőle, egy új szobát kapsz.■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
flashpointer
őstag
-
efemm
tag
válasz
flashpointer #157891 üzenetére
Az első jótanács az, hogy a jövőben ne burkoltass tapétára. Meglököd, rátámaszkodsz, belekapaszkodsz, aztán így egyben jön le, mint neked. Csoda, hogy eddig nem volt vele gond. Láthatatlanul, ugyanolyan színben és árnyalatban nem fogsz tudni feltenni semmit, mert ez egy konyha, ahol biztosan többet koszolódott, mint mondjuk egy szobában. Esetleg újrafested az egész konyhát (ha festhető a tapéta), és ha ennyire tökéletesnek kell lennie.
-
Catman
aktív tag
válasz
flashpointer #157891 üzenetére
Ha amúgy is borítás kerül rá, miért kell alá tapéta? Az új borítás kicsit legyen nagyobb, mint a régi, és akkor eltakarja a tapéta szélét.
-
flashpointer
őstag
válasz
flashpointer #157835 üzenetére
hat kicsit tul lett gondolva a tema, ahol szabad volt a szele kicsit olloval megemeltem hogy beferjen ala kezem aztan siman lassan kezzel kihajlitottam es leszedtem az egeszet. Valoszonuleg azert mert tapetara volt ragasztva es siman letepte az egeszet. Na most lehet ujratapetazni valami modon azt a reszt ahova kesobb nem jon boritas, na azt meg ki kell talalni hogy lehet lathatatlanul hozzatoldani, meg nem neztem videot de akinek van par jotanacsa azt megkoszonnem
[ Szerkesztve ]
-
szaszlaci
addikt
válasz
axioma #157889 üzenetére
Nyilván mindenki azt rak, amit jónak gondol. De szvsz:
Padlófűtéssel nem hideg a csempe, egy emeleti panelban meg közel annyi. Egy fürdőben meg nem álldogál/fekszik az ember órák hosszat. Főleg nem a falra tapadva pókember módjára.
Nem fugakereszttel kell rakni a csempét, hanem szemre, közel, szépen. A fugát meg nem ocsmányúl bemosni, hanem spaklival betömni és nagyon óvatosan lehúzni a végén vizes szivaccsal. Pepecselős, de az eredmény így szép lesz.
Világos fuga (a padlón) idővel tényleg bekoszolódik, ez tény.Ha klasszikus, ízléses, letisztult elgondolás van megvalósítva, akkor nem kell semmiféle kordivatot, korhülyeséget követni. De hogy húsz év múlva hogy fog kinézni egy SPC mind állapotra, mind tetszés szempontjából, arra van tippem... A jól megválasztott csempe viszont szép, és kiforrta magát, érdemben nincs hova feljeszteni.
(Egy panelfürdőszoba meg lehet szép és praktikus, és bocsánat, de az akkor is "csak" egy panelfürdőszoba marad, nem lesz török fürdő fürdetőleányokkal, bármit csinál az ember.)
■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
axioma
veterán
válasz
lemmy71 #157888 üzenetére
En is spc-ben gondolkozom. A csempe me'g hagyja am [hideg es padlon rideg is lepesre], de a csempehez kotelezoen jaro fugaktol [szintelteres es anyagminoseg] hogy megmenti a takaritast vegzot ha spc van, az komoly fegyverteny.
A csere meg ha kell is, legalabb tudja kovetni korunk gyorsan fejlodo technologiajat meg a divatot. A 20 eve lerakott hidegburkolat hiaba birna, uj tulaj vagy csak uj izles, esetleg pont a megujulo kornyezetbol toltekezes okan is leveresre kerulhet.
20 eve is mar nalunk a folyoso, etkezo padlolapra hajazo laminaltat kapott, most mar nagyon meggondolom, max az eloszobara marad meg a valodi hidegburkolat.
Kieg. nem tukorsima falra is felteheto, csak nem lesz tukorsima. Ami kerdes, hogy mennyire valos vagy gerjesztett igeny kielegitese...[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
őstag
válasz
w.miki #157887 üzenetére
"SPC szebb, és nem hideg."
Szerinted, bár az egész ízlés és igény kérdése. A profin feltett hidegburkolat (csempe, márvány, stb.) szép és örökös, viszont ezt már az SPC -ről nem mondanám
Hiba nélkül szépen fúrható vágható bárhol bármikor
A panelfalad meg nem vészes, könnyedén, tükörsimára lehet vakolni -
w.miki
veterán
Ilyen panel lakás fürdőszoba falat meg tud csinálni olyan egyenesre, hogy fel lehessen rá ragasztani SPC-t?
Videó: https://photos.app.goo.gl/yP3E5BbUs9DWXfeW8
Az egyik burkoló azt mondja, nem lehet, csak a csempe mehet rá, a másik kőműves, hogy ő meg tudja csinálni, olcsón.
Kinek hihetek?Olcsó kütyük: http://tiny.cc/fbkutyu
-
efemm
tag
-
martin66
senior tag
Sziasztok. Van egy ajtom amit nem tudok bezarni. Kb 1 honapja nem volt nyitva most kinyitas utan a mullti zár mar nem mukodik. Olajat kapott kivulrol meg osszel szoval nem hiszem hogy berohadt volna. mit tudok csinalni vele, video mindent meg fog mutatni. Mint lathato a zar nem mozog mindenhol.
[ Szerkesztve ]
-
w.miki
veterán
SPC termékekhez tudtok ajánlani webshopot? Fürdőbe ( 6m2 ) ragasztott lenne a falon (22m2) is, szobákba (40m2) klikkes .
Ezeket találtam, ami nem túl drága, de nem tudom milyen.
Leziter
CsepelParkett[ Szerkesztve ]
Olcsó kütyük: http://tiny.cc/fbkutyu
-
ncc1701
veterán
-
Borisz76
nagyúr
válasz
psion2101 #157873 üzenetére
Arra gondoltam,hogy távtarzókkal tennék bele vashálót.Jó gondolat?
Igen.Meg lenne egy pár olyan 30 cm-es sáv amit kb 5 cm vastagon betonoznék 2-3 m hosszúságban.Abba tegyek vasat?
Igen.A falaknál körben ne felejtsd el a diletációs habcsíkot.
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
psion2101
tag
Eljutottam arra a pontra,hogy a spajzot betonoznám.kb 5nm a helység.Szerelőbetonra menne a vizszigetelés,utána a lépés álló.Majd a beton,ami kb 7-8 cm lenne.Arra gondoltam,hogy távtarzókkal tennék bele vashálót.Jó gondolat?
Meg lenne egy pár olyan 30 cm-es sáv amit kb 5 cm vastagon betonoznék 2-3 m hosszúságban.Abba tegyek vasat?[ Szerkesztve ]
-
válasz
macilaci78 #157869 üzenetére
Szigetszentmiklós
-
-
a lap lentebb ért, mint a beton perem, így arról le kellett volna cseppennie a víznek, nem?
az illesztéseknél volt mapeband, meg belül a háznál is a falra felfelé.
azt nem vágom, de úgy rémlik, hogy a külső peremeknél meg le volt hajtva lefelé a Mapeband, és bele volt kenve a ragasztóba (WP200 tuti nincs)“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
ath
senior tag
válasz
f4lcon #157839 üzenetére
szerintem nem jól lett a vízszigetelés megcsinálva. a tetején jó, hogy ott az um35, az feszültségmentesít és vízzáró is (ha az illesztéseknél volt mapeband), de az oldalára is kellett volna pl mapeguard wp200, az um35 alá hajtva, élére mapeband. akkor kapsz egy olyan blokkot, aminek a belseje felől semmilyen nedvesség nem tud kijutni. további probléma szerintem a cseppentő hiánya.
tartós, minőségi, költséghatékony ötletem nincs sajnos. -
szaszlaci
addikt
válasz
f4lcon #157839 üzenetére
A "tömb" az jónak tűnik. Ezután én csak tippelni tudok.
Az egyik, hogy a felső éleknél körbe, egyszerűen eltávolodott a felső réteg dilatációja miatt. Az epoxy fugázó meg nem szilikon rugalmasságú ugyebár, tehát bejuthatott a víz.
A másik ötletem már kicsit túlgondolt. Mi van, ha a belső pára a hidegben lecsapódott azon a csoda UM35 "drénlemezen", folyékony lett, és utat talált magának, hogy aztán oldalra jusson? Nem kellett volna ahhoz kivezetést csinálni?
Mindkét esetben víz lett belül, ahol megfagyott és az eredményét tapasztalhatod.■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
axioma
veterán
válasz
macilaci78 #157860 üzenetére
sztem az onkentesre gondolsz, nem a manyup-ra
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Ace owner #157858 üzenetére
Magánnyugdíjpénztárban lévő pénz egészét ki lehet venni vásárlásra, felújításra is. A felújítási program is újraindult a korábbi 3+3 mFt verzióban, de csak vidéki ingatlanokra, ha jól tudom.
CSOK, babaváró ezek szerint nem játszik.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Ace owner
addikt
Sziasztok! Párom kitalalta hogy vegyük meg egy ismerős házát. Jó áron adják ennyiért esélytelen hogy bármi mást vegyünk meg kiadni is megérné akár de nem ez a cél. Arra lennék kíváncsi hogy van-e bármiféle támogatás jelenleg amire jogosultak lennénk.
Neki van egy 10eves gyereke viszont többet nem szeretnénk semmiképp, annyi pénzt meg nem nyomtattak a világon amiért bevallalnam
Illetve felújítási támogatások is érdekesek lennének mert jelenleg fatüzelésű a keco nekem meg majd kell napelem a Dodgem tolteshez.
Örülnék ha valaki aki képben van a jelenlegi rendszerrel össze tudna foglalni par szóban hogy mire szamithatunkGalaxy Fold 4
-
FirstAndroid
tag
Elnézést kérek a tagokról, ha túlzottan felzavartam a fórumot a kérdéseimmal és köszönöm mindenkinek a segítséget. Emésztjük a dolgokat. Mindenképpen jelentkezem mi lett a döntés!
-
lemmy71
őstag
-
flashpointer
őstag
válasz
macilaci78 #157851 üzenetére
hu az a koronafuros otlet meno, koszi!
-
LógaGéza
veterán
Van egy vegyes tüzelésre használt kéményünk, ami a konyhában látszóra szeretnénk meghagyni. Eddig festve/meszelve volt, ezt le akarjuk csiszolni róla, és a téglát szeretnénk látni.
Kérdés, hogy ezt a téglát le lehet valamivel kezelni, hogy ne poroljon/kopjon, stb? Néztem ezt a Kőbalzsamot, de nem tudom, hogy mennyire bírja a meleget - valamint azt se, hogy mennyire kéne, ugyanis nem emlékszem, hogy mennyire volt meleg a kémény
Kazán a pincében van, felette a konyha, kb 1 méter van a kémény kezdete és a konyha padlószintje között."Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
macilaci78
nagyúr
válasz
A lap vonalában vágd be a tapétát, ha szakadna a művelet közben, ne menjen tovább a szem előtt lévő síkra.
Széles, lapos véső, kalapáccsal kozogtatva.
Behajtanék viszonylag sűrűn 5*25 mm-es csavarokat és annál fogva húznám a széleken kezdve.
Koronafúróval fúrsz rá lyukat és pajszerrel benyúlva lepattintod.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Red_Bull #157824 üzenetére
Spaklival le lehet ütni, de biztosan kell vele foglalkozni. Vagy raksz magasabb szegőt, ami a javítást eltakarja, vagy van L-alakú szegőprofil, ami rátakar a fenthagyott csempeszegőre. Persze utóbbi megoldás bumszli, hiszen takarnia kell a csempeszegő mellett a laminált dilatációs hézagot is.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
macilaci78
nagyúr
válasz
axioma #157820 üzenetére
14 évesen szerezhet egy SMKP jogsit. 12 évesen már koleszos voltam, kvázi a magam gazdája.
A "kötelező" programok, mint suli, különóra, sport fogják kitenni az utazási célok nagy részét. A hobbi, kikapcsolódás pedig az, aminek a megvalósíthatóságát úgyis megoldja. De már az is segítség, ha Apának nem kell házig menni érte, csak metró, HÉV állomásig.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
macilaci78
nagyúr
válasz
föccer #157818 üzenetére
Jelenleg arról van szó, hogy a házvásárlás belefér, a felújításhoz szükséges spórolást viszont megeszi a korszerűtlen mivoltjából adódó magas rezsi. És ez egy ördögi kör, főleg olyan családban, ahol babaváró hitel is van.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
válasz
tboy93 #157846 üzenetére
Termett talaj legyen kitermelve, ledöngölve. Rajta a kulé kavics levibrálva, arra CKT. Arra zizi, térkő, besöprés, és vibrálás. Nagyjából ennyi. Szegélyezés legyen rendben, oldalak eldolgozva. Persze a lejtések triviálisak, ne a ház felé vezesse a vizet, ilyesmi. De ez egyértelmű.
-
Mi most a térkövezés reális ára? Sima egyszerű szürke téglalap alakú térkő. Munkadíjastúl, mindenestül nm? Kb tól-ig?
-
-
efemm
tag
válasz
Mi az, hogy "tapeta van alatta"? Tapétára lett csemperagasztóval felrakva? A meglévő tetején vízszintesen sniccerrel vágd végig a tapétát, akkor nem fogja (remélhetőleg) lehúzni ha levered az alját. Amúgy meg vékony spaklival nyúlj be mögé, és azt üsd meg kalapáccsal.
-
válasz
szaszlaci #157838 üzenetére
felül a széléig Mapei UM35 lemez van csemperagasztóba ágyazva, és arra van a vízszintes burkolat ragasztva
a terasz úgy épül fel, hogy a "lábazat" az a föld alatt 3 sor, felette 2 sor zsalukő, betonnal kiöntve, a közepe (tehát nem a zsalukő, hanem az általa körül határolt terasz-rész) a földszinttől felfelé kaviccsal és betontörmelékkel van feltöltve, ezen van a perem magasságú (kb 20cm) vasalt beton egyben kiöntve. tehát amekkorának látszik a perem, amiről most leesett a burkolat, az egy nagy tömb. a burkolás előtt másfél évvel (!) lett elkészítve, tehát ki tudott száradni. mondjuk a lábazatot adó zsaluköveket nem szedtük fel (ez egy felújított terasz) azok 2008-as építkezésből maradtak ott.[ Szerkesztve ]
“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
pjen
félisten
válasz
Gépfűrészlap?
-
Met
Topikgazda
válasz
Tortakés
, esetleg megélezni vagy befogazni.
20%-os kedvezménykódot az éves AlzaPlus+ előfizetésre - 23muM9Ktbr6Y
-
flashpointer
őstag
le kene szedni a dekorplatteket a konyha falarol, hatulrol. Klasszik lap kb 18mm vastag, elvileg pogacsakkal van odaragasztva. Mivel tapeta van alatta jo lenne minel kisebb rombolassal leszedni, jon ra masik de ugyanilyen magassagba. Egy tippet hallottam hogy egy hosszu vekony kessel erdemes mogenyulni, de erre megfelelo szerszamot meg nemtalaltam.Esetleg valami otlet hogy lehetne kivitelezni? ilyesmit kene eltavolitani:
-
burkoló segítségre lenne szükségem
a képeken látható problémába ütköztünk.
a terasz 2022 őszén készült el, alul a "szürkébb" függőleges részen 5 centi xps hálózva, azon van a lap. a felsőbb (lehullott) rész nem lett xps-el borítva, ne kérdezzétek miért.
már nyáron észlelhető volt az a fehér/szürke valami, ami kifolyt fentről, nem tudtuk megállapítani mi lehetett. nem vízkő, mert ecet nem hozta le, ahogy nagy nyomású mosó sem. ekkor még azt hittem ez az igazi hiba, de mint kiderült, az csak a tünet.Sakret FFK Max S1 csemperagasztót használt a burkoló (friss vásárlás) és epoxy fugázóval (Mapei Kerapoxy Easy Design) lett fugázva, hogy vízálló legyen a burkolat, hiszen nincs felette tető. acél rozsdamentes élvédő van a sarkán.
mi lehetett a probléma, és hogyan orvosolható?
“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
Inhouse
őstag
válasz
tboy93 #157822 üzenetére
Laikuskent, nyaron pont az inverzet fogja mutatni a kamera gondolom. Nem azt hogy hol megy ki a meleg, hanem hogy hol jon be.
Kintről csinálta. Be sem ment. Nem volt nyitogatva, nem lakott benne senki. Egyenletesen át lehetett melegedve, a falak, meg minden.[ Szerkesztve ]
Üdv Inhouse
-
6030D
őstag
válasz
FirstAndroid #157828 üzenetére
Akkor nem kérdés, ott kell keresni. Más házak a környéken? Esetleg új építés? (bár gyanítom ugyanaz lesz a gond, mint itt is, hogy azok a város szélén épülnek az üres parcellákon, és kiesik) Összegekről nem beszéltünk, de ha nem 2x-es a szorzó a használt és az új között, akkor csinálj egy kalkulációt, hosszú távon lehet, hogy jobban jössz ki. (Nekünk olcsóbbra jött ki az új, mint a kocka + tervezett felújítás, és műszaki színvonalban is jobb lett.)
[ Szerkesztve ]
Merida Big.Nine 6000, Mitas Kratos/Scylla
-
H-Mano
tag
válasz
tboy93 #157822 üzenetére
Szerintem (min.)két dologban téves:
-a lényeg a (minél nagyobb)külső-belső hőmérséklet különbség...most könnyedén eléred pl. a 25 C-t, nyáron kevésbé
-a mérőeszközök a felületek összehasonlításakor pl. penész képződésre(hőhidak-sarkok) is jeleznek.Nem hiszem, hogy ez "inverzben" működik... -
6030D
őstag
-
6030D
őstag
válasz
axioma #157820 üzenetére
Pedig pont így van, ahogy írta. Én ezt láttam a közeli családban is, pedig nem is a lokáció volt a probléma, hanem a mindenhova hordjuk a gyereket (de ha nincs meg a lehetőség sem az önálló közlekedésre, akkor esély sincs az önállóságra). 18-20 éves "felnőttként" még mindig vinni kell ide-oda autóval, a kényelem miatt.
Mi csak egy ~35ezer fős városban élünk, de a költözéskor figyelembe vettük, hogy busszal (ami brutálisan rosszul szervezett) vagy gyalog elérhetők legyenek a gyerek számára a fontosabb helyek. Bölcsi, ovi, iskola, nagyszülők, bolt. Így is a falu szélén vagyunk, de minden elérhető 1,5 km-en belül. Nagyszülők gyalog is el tudnak jönni, mi reggelente sokszor sétálunk el az oviba (12 perc), és a lányom örül neki, mert nézelődik közben.Merida Big.Nine 6000, Mitas Kratos/Scylla
-
Red_Bull
aktív tag
Sziasztok!
Gipszkartonról le lehet szedni a csempét viszonylag roncsolásmentesen, vagy szét fog jönni/ki fog szakadni a gipszkarton?
Laminált padlót szeretnék lerakni, és a régi járólapnak ott a szegélye a falon, ezt kéne eltüntetnem:[ Szerkesztve ]
-
válasz
axioma #157820 üzenetére
> szerintem ez attol fugg... ha azt mondod nem transzportozol, lakhatsz barmilyen jo helyen, siman lehet olyan hobbija/programja/heti elfoglaltsaga, ami pont oda nem jo helyen van
A mi valaszunk erre az, hogy igy is rengeteg lehetosege van, nem fogom athurcolni a varoson hetente ketszer azert, mert a megfelelo <akrobatikus rock&roll> (tetszolegesen behelyettesitheto barmi mas) csak ott van.
while (!sleep) sheep++;
-
Inhouse
őstag
válasz
FirstAndroid #157812 üzenetére
Ez engem is érdekelne. A szomszéd ház is lakatlan volt már egy ideje. Kijött egy muki, és egy tablettel körbekamerázta, ha jól rémlik nyáron. Később kérdeztem az új szomszédot, hogy ki lehetett és ő mondta, hogy hőkamerázás volt... Én meg nem értem, hogy nyáron egy lakatlan házon ez mit is ér?
Üdv Inhouse
-
axioma
veterán
szerintem ez attol fugg... ha azt mondod nem transzportozol, lakhatsz barmilyen jo helyen, siman lehet olyan hobbija/programja/heti elfoglaltsaga, ami pont oda nem jo helyen van
[nyilvan a napi sulit tudod minimalizalni, meg az elfoglaltsagokat is lehet egy szint felett transzportigeny miatt skippelni, de a vege ugyis egy egyensuly, egy kicsi ebbol, egy kicsi abbol]
a lakashasznalat tobbtiz evebol kb. 5-10 ebbol a szempontbol a kritikus (elotte nincs egyedul programja/te valasztod, utana mar csak egyedul menne), nem erre epitenem a lokaciot, max ha utana ugyis ujabb valtasban gondolkodsz[ Szerkesztve ]
-
válasz
föccer #157818 üzenetére
Abszolut egyetertek.
> Ha nem tud elmenni a gyerek egyedül a kiszemelt iskolába, akkor örök rabszolgája maradsz a családodnak.
Amit mi semmikepp nem akartunk, az a gyerekek folyamatos autos transzportalasa iskolaba, kulonorara, mittudomen. Nekik se jo (nincs onallosaguk), meg nekunk se (elpazaroljuk az eletet).
while (!sleep) sheep++;
-
föccer
nagyúr
Van igazság abban amit írsz, de rettenetesen komplex a lokáció kérdése, és nagyon-nagyon függ attól, hogy ki keres.
Én az ingatlan adás-vételnél a vevő oldali támogatásra építem az fgMernököt, amikor bejárást tatunk, akkor általánosan azt az álláspontot képviselem, hogy az épület alakítható, környék nem. Amit mondani szoktam ingatlan bejárásnál, hogy elég kevés olyan ember van, akinek a kedvéért odább rakják a villamos megállót, vagy éppen a sarkora építenek egy játszóteret.
Ne az ingatlanba szeress bele, hanem a környékbe. Ha nem találod meg a hasraesős ingatlant, akkor vegyél lepukkantat és az árkülönbözetből újítsd fel. Ha a környéken jól tudod magad érezni, az otthont ki tudod alakítani. Ha nem tud elmenni a gyerek egyedül a kiszemelt iskolába, akkor örök rabszolgája maradsz a családodnak.
Családoknak tömegközlekedés, alap boltok elérhetősége létszükség. Amikor 10 éves a gyerek úgy tanítod az életre, hogy elmegy zsemléért, kenyérért, tejért. Felső tagozatba már egyedül járhat, ehhez az kell, hogy 1 busz/villamos odavigyen. 7-8 osztályba már bandáznak a haverokkal, elmennek a plázába, beülnek egy moziba.
Persze lehet mondani, hogy 25 évesen megveszik a pecót és megváltják a világot, nincsenek ilyen szempontok. 25 évesen aláír 25 év hitelt. Nyilván nem röghöz kötés, de a 25 éves tervbe már azért csak bele lehet csempészni a gyerek kérdést
üdv, föccer
Építésztechnikus. Építőmérnök. Ingatlan adás-vétel vevő oldali támogatása. Mérnök tanácsadás, felújításhoz, átépítéshez. Excel feladatok megoldása. Lézergravírozás. Mindent IS csinálok: www.jatekosfejlodes.hu
-
Persze, egyet értek, de engem a 2008-as válságban szerzett kedves banki hozzáállás valamiért abba az irányba lök, hogy amit most meg tudok valamit csinálni, és ezzel tudom csökkenteni a kiadásaimat, inkább csinálja meg most.
Az autós példáddal teljese egyetértek. 2007-ben vettem egy használt 206-os peugeotot. Futotta volna jobbra, nagyobbra, újabbra, de úgy voltam vele, hogy ha havi 50et szánok az autóra, nem maxolom ki, abból 18ezer forint a hitel, akkor ha nem is kell költeni éppen rá, félre rakom a maradékot, és inkább előbb kifizetem. 2008 decemberében a 18ezer forintos hitelem 109ezer forint volt már.
-
válasz
Vision #157809 üzenetére
igen, terjed az a nem polkorrekt vicc, hogy két eladó, egymással szomszédos, teljesen egyforma ház közül az az olcsóbb, aminek a szomszédja dikkmán.
én csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy vitatkozhatnak megtérülésről, meg ilyesmiről, de ahogy autóknál állapotot veszünk nem kilométert, úgy a házaknál is lokációt, nem műszaki tartalmat.“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
válasz
Pulsar #157810 üzenetére
Hat igen.
> Mi van ha a gáz ára 100 szorosa lesz 3 év múlva?
Akkor majd szigetelunk.
> Mi van ha munkanélküli lesz az ember, akkor nem mindegy, mennyi az annyi.
Persze, de pont azt mondom, hogy azt a penzt, amennyibe a szigeteles kerulne, befektetheted, stb.
A problema akkor van (gondolom erre celzol), amikor valaki kinullazza az anyagi lehetosegeit egy dragan fenntarthato ingatlan megvasarlasaval.
Tokre hasonlit egyebkent ez az autokhoz: sokan vesznek hasznalt premium/luxusautot olcson, mert szeretnenek egy olyat, de nincs penzuk ujra. Pedig az olcso hasznalt premium igazabol annak valo, akinek lazan telik ra, es ez a hobbija. Aki szukosebb keretbol gazdalkodik, akkor racionalisabb valasztas egy fiatalabb kisauto.
while (!sleep) sheep++;
-
6030D
őstag
Csak azt is vegyétek mellé, hogy ő egy 160 nm-es házat tervez venni. Ha van a közelben egy 100 nm-es kocka, aminek valószínűleg a nm ára magasabb (nem véletlen), de egyébként olcsóbb, akkor annak a felújítása is olcsóbb (azonos paraméterek mellett persze). És ha "nincs" pénz, akkor nem kell nagy ház.
Merida Big.Nine 6000, Mitas Kratos/Scylla
-
Szerintem az ilyen beruházásnál nehéz megtérülést számolni, mert nem látunk a jövőbe. Mi van ha a gáz ára 100 szorosa lesz 3 év múlva? Mi van ha munkanélküli lesz az ember, akkor nem mindegy, mennyi az annyi. Nyilván ennek feltétele, hogy jelenleg bele férjen a szigetelés ára. De van nekem is barátom aki azt mondja, hogy sosem fog megtérülni, így nem szigeteli. Teljesen megértem
-
válasz
f4lcon #157807 üzenetére
+sok. A lenyeg a lokacio. Szigetelni barmikor lehet, meg az is abszolut oke, ha valaki ugy dont, hogy kifizet evi 1.5 milliot futesre.
(Mi is igy vettunk vegul, es egyelore nem szigeteltunk, mert ki tudja, hogy valaha visszajonne-e az ara -- biztos magas lesz a futeskoltseg, de az utcaban az uj epitesu lakoparki lakas 2.9-3.6 millio kozotti negyzetmeteraron megy, mi meg felujitassal egyutt belefertunk 1.4M/nm-be... nyilvan csomo masban is jobb egy uj epitesu ingatlan, de erdemes merlegelni.)
while (!sleep) sheep++;
-
válasz
FirstAndroid #157792 üzenetére
az ingatlan árát nem csak a műszaki tartalma befolyásolja, hanem az elhelyezkedése is. és a kettő közül csak az egyiken tudsz változtatni.
a többiekkel ellentétben én nem engedném el könnyen
nyilván SOK pénz kell majd a szigetelésre, felújításra, korszerűsítésre - de ki tudja milyen programok jönnek még? lehet megint jönnek a választások, és újból elkezdik szórni a pénzt? vagy lesz egy új munkahelyed, és megkínálnak a jelenlegi fizud duplájával?“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
H-Mano
tag
válasz
FirstAndroid #157778 üzenetére
Egy ekkora "befektetésnél" én készíttetnék egy hőkamerás felvételt-szakvéleményt, ha megoldható (lakott?) a felfűtése...
-
föccer
nagyúr
válasz
tboy93 #157803 üzenetére
18 év alatt cserélni kell majdnem minden gépészetet, bele értve a fűtőszálas padlót is a rárakott teljes rétegrenddel.
Építésztechnikus. Építőmérnök. Ingatlan adás-vétel vevő oldali támogatása. Mérnök tanácsadás, felújításhoz, átépítéshez. Excel feladatok megoldása. Lézergravírozás. Mindent IS csinálok: www.jatekosfejlodes.hu
-
válasz
csemberlen #157802 üzenetére
18 ev alatt visszajon🤓
Új hozzászólás Aktív témák
- Politika
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Oppo Find X5 Pro - megtalálták
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Diablo IV
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
- VoLTE/VoWiFi
- Milyen program, ami...?
- További aktív témák...