Hirdetés
-
GAMEPOD
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
growler
őstag
válasz
fekete.puma #103090 üzenetére
sudo systemctl enable --now ufw
? -
-
fekete.puma
tag
válasz
tompa torma #103083 üzenetére
Köszi. Ránéztem az tényleg csak rámásolod az ISO-t és annyi.
-
-
zoltanz
nagyúr
Mostanában nem kövezik annyra a Systemd-t. Készültek segédletek a debuggolásához, könnyebb lett a hibakeresés?
Azthiszem ez volt a fő kifogàs. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #103080 üzenetére
Igen, Windows alatt is jó. Azt nézd meg, hogy a tűzfal nem tiltja-e az alkalmazást.
-
tompa torma
kezdő
válasz
fekete.puma #103081 üzenetére
akkor neked a ventoy a megoldás, ott még az iso- t sem kell kibontani, csak egyszerűen áthúzni rá....
-
válasz
fekete.puma #103081 üzenetére
Szerintem a legegyszerűbb program nélkül megvalósítani bármit.
És ezt pont meg lehet így.
Természetesen mindenki úgy csinál mindent ahogy neki a legmegfelelőbb.
Neked Rufus, másnak dd, harmadiknak Etcher, nekem egeres másolás. -
fekete.puma
tag
válasz
tordaitibi #103079 üzenetére
A rufus esetén van pl formázásnál (lassú vagy gyors lehetőség) és DD Image mód, azért kérdeztem nekem az a legegyszerűbb mikor egy program elvégez mindent.
-
Pirk kapitány, bocs, picit off de te is használod Winen a KDE-connectet.
Pár napja nálam behalt, nem tudom win vagy android hiba, nem látják egymást, viszont Linuxon működik.
Nálad jó Windowson? -
válasz
fekete.puma #103078 üzenetére
Nem értjük egymást
Te megkérdezted,
"A telepítő létrehozására melyik a legjobb program linux alatt?"Válaszoltam tömören aminek a lényege hogy nem kell semmilyen segédprogram de kifejtem bővebben.
Ha a gép UEFI-s, NEM kell semmiféle íróprogram.
A telepítendő ISO-t felmountolod, ez szerencsére ma már Linux és Windows alatt is 2 kattintás.
Fogod a pendrájvot, sd kártyát, usb- ssd-t, dvd-ramot, bármiéyen writable-readable médiát bármit amit találsz a fiókba és létrehozol rajta egy 5-6 GB FAT32 partciót.
Erre a partícióra egérrel áthúzod az előbb kibontott ISO tartalmát drag&drop módszerrel.
A pendrive, sd kártya, ssd stb. partícióséma tökmindegy, lehet mbr és lehet gpt is.
Van uefi ami megeszi az ntfs-t is de maradjunk a fat32 mellett.Itt egy Kingston 128GB ssd-t csináltam meg gyorsba. Az SSD MBR partícióstruktúra, és egy 8GB FAT32-re ráncigáltam át az ISO tartalmát.
Reboot, az uefibe meg kell jelennie az imént másolt pendrájvnak bootolhatóan, eredmény, UEFI-be azonnal látszik:
Enter, és minden gond nélkül szépen bootol a Xubuntu telepítő:
Vagyis nem kell semmi kiíróprogram meg DD meg Echter meg Rufus semelyik oprendszer alatt.
Sima mezei másolással minden UEFI felismeri és startol a telepítő.
Ugyanez W10, W11 telepítővel dettó.Kipróbálva tucatszor már, én kb. 2-3 éve nem indítottam el semmilyen iso kiíró szoftvert mert minek?
Ha ssd, külső, még az eredeti tartalmát se kell gyalulni csak ha van 5-6Gb szbad hely, létrehozni egy ekkora fat32-őt. Uefi nem buta, megtalálja ezen az EFI partíciót és bedarálja.
Továbbmegyek, ha a fix másod adatlemezen csinálsz egy ilyet, akárhány év múlva erről újra tudod majd telepíteni a rendszert, vagy itt lesz mindig kéznél helyben, pendrájv egyéb nélkül egy javító Live.
Mert természetesen ezt is felismeri és elstartoltatja. -
fekete.puma
tag
válasz
tordaitibi #103077 üzenetére
Azt nem tudom de az UEFI meg egy SATA3-as SSD és egy USB3-as port talán már nem nag dolog...
-
válasz
fekete.puma #103071 üzenetére
Felmountolt ISO tartalmát egérrel áthúzod a pendrájvra.
Kizárólag uefinél! -
válasz
CPT.Pirk #103053 üzenetére
Windowson alapértelmezetten ki van kapcsolva a write cache eltávolítható adathordozó esetén. Ugye ezt a pendrive tulajdonságainál lehet állítgatni, ha bedugsz egy pendrive-ot egy Windowsos gépen, ott azt kell látnod, hogy gyors eltávolításra van optimalizálva.
---
Amit korábban írtam, a vm.dirty_bytes és a vm.dirty_background_bytes paraméterek pont azt befolyásolják, hogy mekkora mennyiségű adatot buffereljen, mielőtt kiírná a lemezre. Ezeket lejjebb lehet venni, csak akkor számolni kell azzal, hogy folyamatosan I/O műveleteket fog végezni a gép, mert nem fogja tudni annyira optimalizálni az írásokat. Bár lehet, hogy a mai gyors SSD-k és pendrive-ok esetén ez már nem fog okozni annyira számottevő változást.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Suse studio imagewriter, eddig még mindent azzal írtam ki.
-
I02S3F
addikt
válasz
Distró függő! Szerintem a legegyszerűbb a dd.
-
fekete.puma
tag
A telepítő létrehozására melyik a legjobb program linux alatt?
Legutóbb az Imressionnal végeztem. -
Ok, megoldódott a dolog. Vagy kidobom, vagy csak kis fájlok másolására használom a jövőben. Külső házban lévő SSD-re másoltam 42 gigás tömörített fájlt. Másolás befejezése után egyből leválasztottam a meghajtót, elszámolt durván 3 másodpercig és bontotta is a kapcsolatot vele. Ennyi. Nincs miről beszélni, ez a pendrájv pont annyit ér, amennyiért árulták.
Szerk.: -
-
-
growler
őstag
Van egy pen. folyamat jelző led-el. Másolás közben ez a led
villog. A fájlkezelőben a másolás folyamat jelző sav megtelik/
bezáródik. A pen-en levő led továbbra is villog, hosszabb/
rövidebb ideig. Majd megáll, de kb. 3 másodperc után újra
elkezd villogni kb. 6-8-10 másodpercig.
Mi történik ez alatt a második villogási periódus alatt? -
válasz
fekete.puma #103062 üzenetére
Igen, Linux Mintben alapértelmezetten a Nemo a fájlkezelő és jóelőbb másoltam egy 8-9 gigás fájlt át erre a pendrájvra. A Nemoban látszólag lefutott a másolás, holott a valóságban pedig nem.
-
válasz
CPT.Pirk #103058 üzenetére
az a bajom, hogy nem tudom mennyi idő lesz a másolás vége. Percek, vagy mondjuk fél óra...
Amit amúgy sem fogsz tudni még hozzávetőlegesen sem, mivel ami kiírná az x időt, az a pillanatnyi MB/s érték alapján írná ki. Emlékszem anno eleinte x MB/s sebességgel ment a másolás, de 10 perc elteltével már csak annak töredékével. Sokat érsz vele, ha 2 perc után kiírja, hogy 15 perc múlva végez, 15 perc múlva meg azt látod, hogy 42 perc még hátravan!
Ennél a másolásnál a kisablakban végig futott a csík és utána kb 5sec telt el, mire kész is lett rendesen az írás. Nem kiírtam most az ISO-t, hanem átmásoltam.
Egy átlag 10MB/s-sel író pen az első percekben kiír valamit, de aztán majd 2MB/s-sel fog írni, előrébb vagy ezzel az infóval? Nem nagyon. -
válasz
CPT.Pirk #103058 üzenetére
ez oké, nekem az a bajom, hogy nem tudom mennyi idő lesz a másolás vége. Percek, vagy mondjuk fél óra...
De nem? Nem kell ezt magyarázni, ez így ebben a formában vállalhatatlan. Az nem megoldás, hogy vegyek drágább és gyorsabb pendrájvot, mert itt egy alap funkció nem működik megfelelően a RENDSZERBEN, nem pedig a pendrájv a hibás.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #103055 üzenetére
Találkoztam ilyennel amúgy márkás drága pennél, visszaküldtem gariba és vissza is adták a pénzt. Vettem egy másikat abban a kategóriában, az meg jó.
Ubi: ez oké, nekem az a bajom, hogy nem tudom mennyi idő lesz a másolás vége. Percek, vagy mondjuk fél óra... -
válasz
CPT.Pirk #103053 üzenetére
Valóban zavaró, ha nem tudja valaki, hogy így fut le a művelet! Bár csak úgy kihúzni egyébként sem javallott, ha viszont szabályosan le akarod választani az eszközt, akkor az említett értesítő ablak felugrik és kiírja, hogy még nem végzett. Gyakorlatilag tájékoztat ő mindenről, csak kicsit sajátos módon!
(emiatt nemigen fogok visszatérni Windowsra)
Sokat nem lehet javítani semmilyen kernelopciós varázslattal, ha egyszer ilyen lassú az írás/másolás, azzal nem lehet mit kezdeni, csak a minőségi pendrive a megoldás.
Ez egyébként amiatt is jó döntés, mert van ez az előbb mutatott Sandisk Extreme és egy Sandisk Ultra OTG-m, ami már 14 éves is van lassan és mai napig használatban vannak, ezernyi iso-t írtam már ki rajtuk. Mindkettő piszok gyors a tartóssága mellett.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #103049 üzenetére
Ez a viselkedés amúgy felettébb zavaró. Értem, betolja a cache-be, de aztán nincs infóm róla, hogy mikor lesz kész. Ugyanazt a pent a Win10 meg úgymond normálisan írja, ott tudom mikorra lesz meg.
A lentebb említett kernel paraméterekkel próbáltam ezt módosítani korábban, de nem sok sikerrel jártam. Igazából az segített, hogy minőségi pendriveot vettem, amire konzisztens módon gyorsan tudok írni.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #103034 üzenetére
Azért csak megmaradtam az eredeti elképzelés mellett.
A /mnt/linked mountolt nagy NTFS partíció így lett soft linkelve. [kép]
A másik két linuxon is így fogom megcsinálni.
3 SSD , 3 linux (mindegyik linux timeshift partíciója egy másik SSDD-n, nem a sajátján), 1 közös swap partíció, 1 Win 11 is van; 1 nagy közös NTFS adatpartíció mind a négy rendszernek. .... Szerencsésebb lenne, ha a nagy NTFS partíció HDD-re került volna, de elég volt belezsúfolni ebbe a HP 250 G7-esbe az 1 NVME és a 2 SATA SSD-t (ehhez is már barkácsolni kellett áttételes lábkörömvágó csípőfogóval az ODD helyére tett 1,6 terás Toshiba SATA SSD bebűvöléséhez) -
válasz
Rowon #103048 üzenetére
Ez kicsit megtévesztő, mert a Nemo gyorsan átmásolja a cache-be, tmpfs vagy TEMP akárhová és azt látod, hogy ő végzett is, viszont a háttérben még megy a kiírás sokáig a cache-ből a penre. Ha vársz egy ideig, akkor fogja jelezni kis felugróablakban, hogy a másolás befejeződött, kihúzhatja a pendrive-ot!
Ugyanez a kisablak ugrik fel, mint mikor egy particiót leválasztasz:
-
válasz
Rowon #103046 üzenetére
Jól tippeltünk, ez a 8,2MB/s átlag nagyon lassú a 10 éves Sandisk Extreme 121MB/s írási sebességéhez.
Ki kell várni a másolást, sajna addig nem nagyon érdemes kihuzingálni.
Ma meg már olyan árakon vannak a valóban gyors pendrive-ok, amennyiért már inkább veszel SSD-t külső házzal.
-
cami][us
senior tag
válasz
fekete.puma #103033 üzenetére
Micsoda retro háttérkép.
-
Köszi a válaszokat!
Igen, egy nagyon olcsó Kingston pendrive, csak arra vettem, hogy nagyritkán adatot írjak rá.
-
válasz
fekete.puma #103040 üzenetére
Azért ez a csak simán beemelték dolog nem csak annyiból áll, hogy csak simán beemelik, és kész. Folyamatosan karban kell tartani a csomagot, tesztelni, adott esetben egyes részeket kivenni belőle, ha azok a disztró filozófiájával össze nem egyeztethetők, vagy éppen beletenni valamit, stb. Valószínűleg pont ezért nincs még bent a tárolókban, nincs ember, aki megcsinálná és karbantartaná a csomagot.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #103040 üzenetére
A többi disztrónál sincs ott, a brave oldalán saját tárolóból telepítést mutatnak. De még az Arch-on a legkönyebb mert ott ott van az aur-ben.
-
fekete.puma
tag
válasz
CPT.Pirk #103035 üzenetére
Felraktam, kíváncsi leszek, hogy marad-e majd.
A tároló dolgot nem értem pl a Brave böngésző nincs a az Arch tárolóban.
Az AUR-ból fel lehet tenni de csak a hivatalos tárolóban lenne már rég a helye, mert csak az egyik fő böngésző?
Ahol fent van a saját tárolóban az Arch mellett ott csak simán beemelték és annyi? -
-
válasz
Rowon #103036 üzenetére
Semmi baja, csak nem a rohadtdrága kategória! Nem nézted a Lemezek/Disks alkalmazással az írás sebességét?
Amíg át nem írja penre cache-ből a rendszer, addig nem húzhatod ki, lassú peneknél nagy fájlokkal simán 5-10 percig is eltarthat az írás.
10 éve vettem egy normális pendrive-ot, ami kb 50x gyorsabban írt, mint amit addig használtam és kihullott a hajam, mire végzett az írással:
Amúgy az f3 csomaggal is lehet tesztelni. Noble universe tárolóban is benne van a csomag.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #103034 üzenetére
Köszi a választ.
Ha nem kell symlinkelni akkor külön-külön kell a mappákat mountolgatni? -
Szerintetek a pendrájv lehet-e hibás?
Befejezek a pendrájvra egy másolási műveletet, írja a fájlkezelő, hogy oké, végeztem. Ráklikkelek a meghajtó biztonságos eltávolítására, majd felugrik az értesítés, hogy ne húzzam ki befejezésig, mert még adatokat ír... aztán van, hogy 5-10 percig még szöszöl nagyobb fájloknál. Nekem gyanús, hogy a pendrájv rossz minőségű. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #103033 üzenetére
Már nem tudom, hogy volt ez 2 éve. De azt hiszem összesen nem volt 8GB a telepített méret, szóval nem kell sokat agyalni a mit ne telepítsen kérdésen.
-
válasz
csixy #103032 üzenetére
Lámlám. Eljutottál oda amit én már 6 éve használok és sokat papoltam már róla.
Legjobb választás az NTFS.
Nem kell símlinkelni, eddig én minden Linuxos fájlkezelőbe simán felvettem ezeket a könyvtárakat a helyek közé. Meg Winen is a fájlkezelőbe úgyhogy nálam minden OS-en így néz ki a bal oldali helyek (winen gyors elérés):
A download, video, képek stb. azok mind a az 1 terás másodvinyómon vannak.
És KDE alatt de szerintem más disztrók alatt is létezik a mindenféle symlink meg chown meg egyéb nélküli mappa-átirányítás:
Ez így már magába lefedi az igényed 90%-át.Pl. ha tegnap Windowson letöltöttem a kutyafule.pdf fájlt, ma Ubuntun belépve a Letöltésekbe ott a kutyafule.pdf. Mivel a download könyvtár mindkettőnél egy és ugyanaz.
Képek videók filmek stb. ugyanígy.
Ezeket Winen is pofonegyszerű szerencsére beállítani.
KDE alatt meg még egyszerűbb.Több os-nél elmondhatatlanul praktikus és megkönnyíti az ember életét.
-
csixy
addikt
Ha van több telepített linux distróm egy gépen, akkor meg lehet-e azt tenni, hogy a /home/user Downloads, Documents, Pictures, Videos, Musics, és Egyéb_adatok nevű mappái helyett mindegyikben csak symlinkek mutatnak egy tőlük független partíció ugyanilyen nevű mappáira és ez a partíció mindenütt fel van mountolva valahova és tulajdonba lenne véve. Azt már észrevettem, hogy nem szabad a /home/user alá mountolni ezt a partíciót, mert akkor a loginnál a greeter bár felismeri a jelszót, de nem enged be. Van-e olyan mappa, ahová felmountolva ezt a partíciót chown nélkül is lehet használni. Lehet-e ez a partíció NTFS fájlrendszerű (szóval lehet-e ennek a mappáit is symlinkelni ??), mert ezt nem kellene chownolni. Egyszerre úgyis mindig csak az egyik distró fut. Ebben az esetben mindenütt maradna a /home/user a / alatt és lehetne egy állandó stabil adattároló partíció, aminek az adatai megmaradnak újratelepítéskor. Egy kérdés még mindig marad, éspedig az , hogy a timeshift, ha mindenütt metegeti ezt a közös partíciót, akkor az egyáltalán nem lenne gazdaságos (????)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #103030 üzenetére
A applications nem rémlik, de szerintem mehet mert úgy is csak tök kevés dolgot rak fel alapból. Az LTS kernelt viszont én felraktam, nem baj ha ott van, de még sosem kellett használnom.
-
.-..-.
tag
válasz
.-..-. #103028 üzenetére
sorry, kicsúsztam a szekesztés időből ...
A git csomagok (libva-intel-driver-git, libva-git) felrakásával gyakorlatilag annyi történt, hogy a VA-API verzióban előre, a driver verzióban hátra léptem ehhez képest.
vainfo: VA-API version: 1.23 (libva 2.22.0)
vainfo: Driver version: Intel i965 driver for Intel(R) Sandybridge Mobile - 2.4.0.pre1 (2.3.0-39-gfd727a4e)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
.-..-. #103024 üzenetére
Nézd meg ezt a thread-et: https://forum.endeavouros.com/t/hardware-acceleration-on-old-intel-integrated-gpu/67986/3
Meg még ezt: [link]Lehet, hogy be kell állítanod környezeti változókat.
Nem opció beszerezni egy kicsit modernebb AMD vga-t?
-
.-..-.
tag
válasz
CPT.Pirk #103019 üzenetére
Átálltam próbából ezen a gépen wayland-re, de most sem sikerül a Chrome/Chromium browser-eket video gyorsítással használnom.
Emlékeztetőül:
Sandy Bridge CPU - HD 3000 VGA
libva-intel-driver VA-API csomag
A /etc/enviroment-ben beállítva a LIBVA_DRIVER_NAME=i965 változó (bár lehet erre nincs szükség már)
vainfo kimenet:$ vainfo
Trying display: wayland
error: failed to resolve wl_drm_interface(): /usr/lib/libEGL_mesa.so.0: undefined symbol: wl_drm_interface
vainfo: VA-API version: 1.22 (libva 2.22.0)
vainfo: Driver version: Intel i965 driver for Intel(R) Sandybridge Mobile - 2.4.1
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointVLD
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264Main : VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264High : VAEntrypointVLD
VAProfileH264High : VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264StereoHigh : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Main : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLD
VAProfileNone : VAEntrypointVideoProc
Tudnál segíteni a chromium-flags.conf és chrome-flags.conf beállításban?
(mindkét browser-t használom, ungoogled-chromium munkára, chrome egyéb dolgokra) -
-
Horvi
őstag
válasz
Horvi #102789 üzenetére
Közben sikerült megoldani a dolgot. Ezen link alapján, configure va-api video decoding on nvidia. Igazából a szükséges csomagok fent voltak, és firefoxban is be volt kapcsolva a vaapi mégsem ment az egyik frissítés után. Előtte semmi baja nem volt ugyanezekkel a beállításokkal. A rendszer kb Fedora 39 óta megvan és csak upgradelem mindig.
A lényeg, hogy hozzá kellett adni a két environment variable-t és utána már jó lett.
Köszi mégegyszer mindenkinek a segítséget! -
válasz
.-..-. #103017 üzenetére
KDE Brighty kisalkalmazás? Nekem eddig minden gépen működött.
Ha nem kde akkor bocs.
De van Unity meg Gnome alá is csak a jó istennek nem jut eszembe a neve (Winen vagyok most).
Gammát macerálja.
Ha meg natívan a monitort akarod piszkálni, tényleges led backlight, kontraszt egyéb szabályozás akkor ddccontrol meg a guija gddccontrol. Ezek gyorsgombozhatók, nekem nagyon beváltak. -
.-..-.
tag
válasz
CPT.Pirk #103016 üzenetére
A gamma beállítás, ami nem megy Wayland-on. Legalábbis nekem még semilyen gépen nem sikerült megoldanom.
Van ezen a laptopon valami nvidia gt540m vga is, de az most inaktív.
Amúgy intel-media-driver (másik laptop) működik x11-en Chrome/Chromium esetében.
Ezen viszont libva-intel-driver van, mert régi a gpu. És borzalmas a kijelző, ezért xrandr gamma beállítást használok hozzá.
Gondoltam, ha Kodi-ban (és szerintem VLC-ben is) megy a videó gyorsítás, talán Chromiumban is fog. -
.-..-.
tag
Elakadtam...
Van egy öreg laptopom, amiben egy Intel HD 3000 GPU van a CPU-ba integrálva.
Nem sikerül a Chromium-ot úgy beállítanom, hogy legyen HW Video Acceleration.
Ugyanazt a video-t indítva Kodi-ban megy a VA-API gyorsítás, Chromium-ban nem.
Tudnátok segíteni, hogy miként lehetne megoldani?$ vainfo
Trying display: x11
vainfo: Driver version: Intel i965 driver for Intel(R) Sandybridge Mobile - 2.4.1
VAProfileH264StereoHigh : VAEntrypointVLD
VAProfileNone : VAEntrypointVideoProc
-
válasz
growler #103003 üzenetére
Chroot helyett ajanlom a Supergrub2disc nevu live csodaszert.
Ha van bootkepes kernel, elinditja, nem kell neki se mbr se efi particio se semmi csak egy telepitett disztro a lemezen.
Miutan ez elindult, sajat maga alol nagysagrenddel konnyebb helyretenni a boot szekciojat. -
Petya XT
senior tag
válasz
CPT.Pirk #103009 üzenetére
Azt már nem tudom, mert nem emlékszem. Intel(előtte-utána valamilyen szám)
driver Valahová be van csomagolva az egész rendszer, ha egyszer visszaállítom, megnézem. Emlékszem sokáig szöszmötöltem a playerekkel, mire éltre kelt. HD 4600 Intel IGP. Az tuti, hogy driver kellett hozzá, ami nem a mesa volt. Anélkül csak prociból tekerte ki a médiát.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #103006 üzenetére
Valamin változtattak tavaly március körül. [link]
"Happy to report this solution is now obsolete, with mesa 24.1.6 release, video acceleration on AMD GPU’s now work out of the box!" - Viszont nem látok egy hivatalos bejelentést meg semmit, egyszerűen csak gondoltak egyet és már nem érdekes a licencelés kérdése?
Petya XT: pontosan mit kellett felraknod?
-
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #103005 üzenetére
Sokáig úgy volt megoldva, hogy volt egy ún. nonfree repo és a mesát onnan szedtük. Aztán egyszercsak a nonfree repoból nem jöttek a frissítések és az oldalon is javasolták, hogy töröljük a repot. Attól kezdve a Manjarotól jön a mesa is. Most így néz ki a vainfo
~ vainfo ✔
vainfo: Driver version: Mesa Gallium driver 25.0.4-arch1.1 for AMD Radeon RX 5600 XT (radeons
i, navi10, LLVM 19.1.7, DRM 3.61, 6.14.3-1-MANJARO)
VAProfileHEVCMain : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain : VAEntrypointEncSlice
VAProfileHEVCMain10 : VAEntrypointVLD
VAProfileHEVCMain10 : VAEntrypointEncSlice
VAProfileJPEGBaseline : VAEntrypointVLD
VAProfileVP9Profile0 : VAEntrypointVLD
VAProfileVP9Profile2 : VAEntrypointVLD
VAProfileNone : VAEntrypointVideoProcSzerintem ez már jó, vagy ahhoz közeli.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #103004 üzenetére
Végre valami fejlődés! De hogy oldották meg a mesa-t?
Volt egy hosszú fórum topic anno mikor sokan sérelmezték a HW gyorsítás kitiltását a mesa-ból, ahová beposztolta az egyik arc, hogy különben is minek a HW gyorsítás a mesa-ba, mikor az öreganyja gépe is lejátszik minden videót prociból... Erre az egyik modi beírt egy valami olyan választ, hogy zárja a topicot, mert ha az öreganyja gépe is játssza a videókat akkor nincs miről beszélni. Na ez volt a pillanat, amikor dobtam őket.
Le is írhatta volna, hogy "gyerekek, mi egy üzleti disztró vagyunk így nem engedhetjük meg magunknak, hogy esetleg licenc problémákba ütközzünk", igaz 20 éve minden Linux disztróban ott volt ez a fajta hw gyorsítás... De nem így intézték.
-
growler
őstag
válasz
Rowon #102998 üzenetére
A GParted copy/paste opciói az e2image-t használjak a háttérben.
Es csak Ext2,3,4 fájlrendszerű partíciókon működik.
Csak a foglalt szektorokat másolja. [link]
A céleszközón elő kell készíteni a partíciókat.
Ha a forrás partíció nagyobb mint a cél partíció, akkor zsugorítani
kell, különben a paste inaktív marad.
Másoltam már így rendszert, de a Fat32-es /boot/efi
partícióra chroot-al kellett telepíteni a rendszer betöltőt.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Android / Server / Mail / stb.
- Starcraft 2 Collector's Edition
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- TAVASZI RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest