Hirdetés
-
GAMEPOD
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ki kell próbálni. A Chromebook-ok nem az erős hardverről ismertek, nem tudom mennyit ront az élményen ha az OS-nek még át kell mennie az USB vezérlőn is.
-
-
-
-
válasz
fekete.puma #102888 üzenetére
Hagyd csak szépen békén a fsck-t, elméletileg nem minden bootkor fut le, anno FSTAB-ban lehetett állítgatni, most systemd.service indítja, rég nem foglalkoztam már vele, így nem biztos...de ez nem is számít. Ha talál gondot a filesystemen, jelezni fogja, x ideig megáll a boot is, hogy tudj lépni a problémára. Emiatt igen fontos, hogy lefusson x-edik bootkor.
-
válasz
sh4d0w #102890 üzenetére
Linux Mint Cinnamonon ha jön új kernel, mindig leszedi a régit.
Nálad gondolom a conf-ban nincs így beállítva az auto-remove, de lehet a Mint beállításait is figyelembe veszi?
Most látom az új infót! Mindegy, már leírtam.
-
-
válasz
lanszelot #102883 üzenetére
Az nem szemet, ha szemet lenne, a /tmp-be kerulne, mert azt uriti a Linux. Ez lokalis cache, igy ha megszakad valamiert a telepites - pl. elfogy a hely, aramszunet -, nem kell ujra letolteni a csomagokat.
ubyegon2: az honnan van, hogy a nala leszedi a regi kerneleket? En is hasznalom es ez az eredmeny:
dpkg -l | grep linux-image
rc linux-image-6.1.0-10-amd64 6.1.38-2 amd64 Linux 6.1 for 64-bit PCs (signed)
rc linux-image-6.1.0-11-amd64 6.1.38-4 amd64 Linux 6.1 for 64-bit PCs (signed)
rc linux-image-6.1.0-12-amd64 6.1.52-1 amd64 Linux 6.1 for 64-bit PCs (signed)
rc linux-image-6.1.0-13-amd64 6.1.55-1 amd64 Linux 6.1 for 64-bit PCs (signed)
rc linux-image-6.1.0-14-amd64 6.1.64-1 amd64 Linux 6.1 for 64-bit PCs (signed)
rc linux-image-6.1.0-15-amd64 6.1.66-1 amd64 Linux 6.1 for 64-bit PCs (signed)
rc linux-image-6.1.0-16-amd64 6.1.67-1 amd64 Linux 6.1 for 64-bit PCs (signed)
rc linux-image-6.1.0-17-amd64 6.1.69-1 amd64 Linux 6.1 for 64-bit PCs (signed)
rc linux-image-6.1.0-18-amd64 6.1.76-1 amd64 Linux 6.1 for 64-bit PCs (signed)
rc linux-image-6.1.0-20-amd64 6.1.85-1 amd64 Linux 6.1 for 64-bit PCs (signed)
rc linux-image-6.1.0-21-amd64 6.1.90-1 amd64 Linux 6.1 for 64-bit PCs (signed)
rc linux-image-6.1.0-22-amd64 6.1.94-1 amd64 Linux 6.1 for 64-bit PCs (signed)
rc linux-image-6.1.0-23-amd64 6.1.99-1 amd64 Linux 6.1 for 64-bit PCs (signed)
rc linux-image-6.1.0-25-amd64 6.1.106-3 amd64 Linux 6.1 for 64-bit PCs (signed)
rc linux-image-6.1.0-26-amd64 6.1.112-1 amd64 Linux 6.1 for 64-bit PCs (signed)
rc linux-image-6.1.0-27-amd64 6.1.115-1 amd64 Linux 6.1 for 64-bit PCs (signed)
rc linux-image-6.1.0-28-amd64 6.1.119-1 amd64 Linux 6.1 for 64-bit PCs (signed)
rc linux-image-6.1.0-29-amd64 6.1.123-1 amd64 Linux 6.1 for 64-bit PCs (signed)
rc linux-image-6.1.0-30-amd64 6.1.124-1 amd64 Linux 6.1 for 64-bit PCs (signed)
rc linux-image-6.1.0-31-amd64 6.1.128-1 amd64 Linux 6.1 for 64-bit PCs (signed)
ii linux-image-6.1.0-32-amd64 6.1.129-1 amd64 Linux 6.1 for 64-bit PCs (signed)
ii linux-image-6.1.0-33-amd64 6.1.133-1 amd64 Linux 6.1 for 64-bit PCs (signed)
rc linux-image-6.1.0-9-amd64 6.1.27-1 amd64 Linux 6.1 for 64-bit PCs (signed)
ii linux-image-amd64 6.1.133-1 amd64 Linux for 64-bit PCs (meta-package)
-
growler
őstag
válasz
fekete.puma #102888 üzenetére
Nálam is jelez valami ilyesmit - rövidebb/kicsit hosszabb ideig.
De véglegesen még sohasem gátolta meg a rendszer betöltést. -
growler
őstag
válasz
fekete.puma #102886 üzenetére
Fájlrendszer ellenőrzés.(?)
-
fekete.puma
tag
Manjaro indításkor miért jelzi ezt? [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lanszelot #102883 üzenetére
Mert a Lubuntu az egy egyszerű disztró. Emlékeim szerint alapból grafikus csomagkezelője sincs, így feltételezi, hogyha ismered az apt-ot, akkor annak működésével is tisztában vagy. Az apt pedig csak akkor töröl valamit, ha te is úgy akarod.
ubi megoldása a nala-val kell neked. Amúgy a "komolyabb" disztrók mint pl. a Mint az magától törli a régi kerneleket.
-
-
lanszelot
addikt
válasz
CPT.Pirk #102882 üzenetére
Köszönöm szépen a segítséget.
Igen, ez megoldotta.
7Gb free lett, majdnem mint a tiszta telepítés.Minden update, upgrade után használjam?
Reboot után? Miért nem törli a linux a szemetet magától?fekete.puma: mivel csak arra használom amit írtam, ez a gép bőven elég. Amúgy nem céges laptop. Ez egy hp Chromebook volt, csak megszűnt a támogatás és linux -al tökéletes, és gyors.
-
lanszelot
addikt
válasz
lanszelot #102879 üzenetére
Már nem tudtam módosítani.
Linux image is sok van.
Gondolom ezek foglalják ki a helyet.Tehát az update , upgrade -t csinálom rosszul.
Gyaluljam le megint tefyem újra?
Vagy lehet ezzel kezdeni vmit?
Illetve hogy csináljam updat és upgrade -t , hogy ezek ne halmozódjanak? Vagy nem lehet, ez van oszt kész? -
-
lanszelot
addikt
Hello,
Egyszer már kérdeztem régebben, de nem jött rá válasz.
Lubuntu mindig tele szemeteli magát addig míg megtölti az ssd -t.
A múltkor újra raktam mert 20.04 volt és jött újabb.
- Akkor raktam újra mikor kijött az új lubuntu. Teljes gyaluval.
- Semmit se telepítek soha.
- Csak és kizárólag Online Office 365 Outlook -ját használom, leveleket elolvasni. Firefox-al.
- Nincs se bővítmény, se semmi még Firefox-on se.
- Heti 1-2 szer használom. És ekkor update és upgrade -t terminalban futtatok.
Most nem tud lefutni rendesen mert kiírja nincs elég hely.
Megint rakjam újra? Ennyire sűrűn kell újra rakni?
Ez így elég gáz.
Tudna valaki segíteni, hogy mit csinálok rosszul? -
Ez a csomagkezelős téma... cégnél két Debian szerver van, az egyik játszotta azt a múltkor, hogy sima apt update && apt upgrade után panaszkodott az egyik csomag hiányára. Azelőtt nem csinálta ezt, és semmilyen extra repó nem volt felvéve a rendszerbe. Nem is volt sok csomag telepítve, egy elég minimál Debian volt, ami a telepítés óta csak frissítve lett.
Letöröltem azt a csomagot, ami a hiányzó csomagot igényelte (nem volt rá szükség), utána jó lett. Szóval ilyenek előfordulnak. -
válasz
shadow1901 #102858 üzenetére
En szemely szerint nem ajanlanam senkinek (a security bug nem feature, hanem bug), meg az Ubuntut sem (plane...), de tudomasul veszem, hogy masoknak masok az igenyeik, kepessegeik.
-
válasz
tordaitibi #102872 üzenetére
Már nem emlékszem...a cavintonyom se találom napok óta!
De legalább Ördi nyuszinak nem felejtettem el ajándékot venni, ha már őt ünnepeljük! Ez is valami nálam...
Pont ugyanilyen kábel volt, amit alig tudtam használni, mert egyből lecsapott rá.
-
-
válasz
shadow1901 #102868 üzenetére
Szia talán én írtam neked a yt-dlp re hogy ilyenkor a világon az összes yt-dpl használónál megbolondul linuxon windowson mindenen mert a Youtube megváltoztatja az apit amin keresztül ez a szoftver is tud működni.
Ilyenkor pl. videáról vagy xhhamsterrőlugyanúgy tökéletesen leszedi a videókat csk a yt-ról nem, és ha vár az ember 1-2 napot a fejlesztők ezalatt betszik a szoftverbe az új dolgokat és máris működik tovább.
Ez se nem linux se nem semmi hibája hanem a yt. az ilyen.
Ha nincs türelmed 3-6 havonta kivárni ezt az 1-2 napot, használj fizetős szoftvert pl. 4kVideodownloader, annál nem 1-2 nap hanem 1-2 óra alatt lejön a frissítés. -
válasz
tordaitibi #102866 üzenetére
Ez van amikor az öregkori elbutulás forradalmi ötlettel találkozik.
Ha 10 évvel ezelőtt olvastad volna az írást, nem éreznéd így magad!Nekem az volt fura, hogy a cikk Windows 10-zel indított, de amikor olvastam, hogy az MS eldöntötte, a hardvergyártók meg már csinálják is, visszamentem az elejére és megnéztem a dátumot, mert április elsejei poennak véltem a dolgot. Akkor láttam, hogy 2015-ös.
De ne bánkódj, majd 10 év múlva megbeszéljük mennyire nem is voltunk gyagyák 2025-ben...
-
válasz
shadow1901 #102868 üzenetére
kis időre nem bolondul meg pár napja a yt downloader
Mint világosan leírtam, a rendszer stabilítása külső trükközős 3party folyamatosan cserélendő API-t igénylő appoktól megborulhat. Ha valaki ezt a rendszer hibájának rója fel... -
shadow1901
aktív tag
válasz
ubyegon2 #102861 üzenetére
Szóval kellett 10+ hsz ahhoz, hogy kiderüljön, hogy "A belefutottunk valami hülyeségbe" mégis lehet opció.
Én mosolyogva anyázva purgeot használva gyomláltam a problémás dolgokat, majd újra raktam. Ez azt hiszem a túlléptem a rendszer gubancaint ki is merítettem. Ha arra a kis időre nem bolondul meg pár napja a yt downloader akkor nem kezdek bele itt az olvasgatásba újra. Nyilván a kikapcsolt laptopon is én rontottam el azt is. Nem hiányzik a belterjesség és a 0 segítség. Törlöm is a listából ismét.
#102862 IstvánLászló
Beszéld meg azzal, akinek címezve lett. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cigam #102863 üzenetére
Hmm, valóban, tavaly január óta. Erről lemaradtam. Akkor viszont mennie kellene minden gond nélkül, így szerintem is a pendrive, illetve a kiírás lehet a hunyó.
tordaitibi: jelenleg még kikapcsolható a secure boot minden alaplapban. De a távlati tervek arról szóltak, hogy ez később már nem lesz így. Ezek a dolgok azon múlnak, hogy éppen mi az MS aktuális elvárása. Szerintem nem fognak ez ügyben továbblépni, mert az túl nagy felháborodást keltene.
-
-
válasz
tordaitibi #102864 üzenetére
Tibikomám! Az megvan azért , hogy egy 10+ éves cikkben írtakra reagáltál?
IstvanLaszlo
-
válasz
CPT.Pirk #102857 üzenetére
Nem is tudom, sírjak vagy nevessek.
Egyfelől ez beteszi a kaput a 11235220 maszek disztrónak, ami mint tudjátok nekem nem a szabadság hanem az irgalmatlan nagy katyvasz érzését kelti.
Lesz Win meg 4-5 ismert támogatott disztró snitt.
KissPistike 1-2 felhasználós fusija legalább azelőtt megy a levesbe mielőtt egyáltalán megszületik.Másfelől ez a végletekig felháborító hogy egyáltalán ezt meg lehet tenni egy cégnek, ez keresztbemegy minden joggal és egyéb hangzatos demokratív szlogennel. Vérlázító.
A többiről is hasonlóan vagyok, sokan használnak Chromeos-t, Androidot , pl. Bliss-t natívan telepítve, egyebeket. Ezeknek azért nem kéne keresztbetenni.
Amúgy Androidon eddig nem találkoztam olyan telefonnal amin ne lehetett volna ezt felülírni egy bootloader cserével és máris nyitott a BL.
Most arról ne essen szó hogy ezzel a kísérletező user megnyeri a szabadságot, cserébe elveszíti az appok és funkciók elég nagy részét és bukja a garit stb. stb.
Maradandót is okozhat pl. Samun billen a knox de aki bevállalja megteheti
De legalább meg lehet csinálni akinek igénye van rá.Lesz erre a fix securebootra is tuti gyógyszer.
-
válasz
CPT.Pirk #102857 üzenetére
Tuti? Szerintem meg pont hogy ezt is átvette az Ubuntu-tól. pl. [link]
Szóval támogatja. Most azon lehet eszmecserézni, hogy mennyire hasznos, vagy nem. Én pl. nem kapcsolom ki. Nem baj ha van egy plusz védőréteg, még ha nem is akkor nagy lépés a biztonság felé. Nem kér enni, a betöltött rendszer futását nem lassítja.MageRG
Próbáltad másik pendrive-al másik pártba dugva? Az efi fájlok átnevezés nem jó ötlet. Tuti EFI módban bootoltál be? -
IstvánLászló
őstag
válasz
A LinuxMint az általában mindenkinek is ajánlott - akit érdekelnek a linuxalapok.
A lényeg 5 percalatt egy disztrotsem lehet - megismerni,kikell mindent is probálni és azt is elkell - dőnteni,mire szeretnénk is használni és milyen a gépünknek a teljesitmémye.
A gépét a felhasználoknak,hardveresen - illik is ismerni,hogy mivanbenne.
Az alapokszerintem is ezeknek a figyelembevétele nagyonfontos.ubyegon2 kollégával én is eggyetértek...
-
válasz
Egyetlen rendszer nem garantál stabil működést, ha a user külső tárolókat, csomagokat telepít pluszban. Nem csak nálam tűnt eddig stabilnak a Linux Mint meg a Debian, és mint ahogy írtam is, mindkettőt ki tudtam én is nyírni, mert figyelmen kívül hagytam a csomagkezelő figyelmeztetéseit!
A kezdők problémájának 99,9%-át a kíváncsiak bátorságán kívül a figyelmeztetések ignorálása okozza. Utólag sokan írják, hogy ez meg az történt, meg kiírt valamit a rendszer...többnyire a pontos előtörténet és hibakiírás bemásolása meg is magyarázza, miért történt, ami történt. Persze aki kizártnak és sértőnek találja, ha itt a tapasztaltabbak user errort emlegetnek, azzal nehéz mit kezdeni.
10+ éve nulla tudással kezdtem Linuxozni és elhiheted, pontosan tudom, mi az user error, ennek elfogadása miatt simán túl tudtam lépni a rendszer gubancain. Aki akkoriban is sz*rozta a rendszert, ha gondja volt valamivel, az fel is adta hamar. Ettől függetlenül még a legstabilabbnak tartott disztrókban is lehetnek hibák, ezt elismerem.
-
válasz
fekete.puma #102855 üzenetére
Értelek, de egy rolling rendszernél még rendszerfrissítésnél is lehetnek meglepetések, nemhogy downgrade-nél! Még a stable LTS rendszereknél is, mint előbbi példa mutatta, ha nem a rendszer tárolóit használjuk, hanem 3party csomagokat telepítünk, az nyilván odavissza okozhat gondokat. Ugyanez igaz rolling rendszernél, csak ott nyilván pluszban bejön az, hogy nem stabil, hanem folyamatosan frissített csomagokkal dolgozunk. Felesleges is azon gondolkodnunk, lehetnek-e problémák rolling downgrade-nél.
Mindenféle upgrade/downgrade gond jórészt elkerülhető, ha tisztában vagy vele, mit jelentenek az adott csomagkezelő végrehajtás előtti kiírásai, de legalábbis nem okoz meglepetést, ha azokat figyelmen kívül hagyva végrehajtatod az adott parancsokat.
-
shadow1901
aktív tag
válasz
sh4d0w #102851 üzenetére
Ezek szerint a Mint már nem ajánlott?
#102854 ubyegon2
Akkor másnak sem lehet gondja semmivel. Lehet neked az nem lenne gond, de ez a kezdő topic.
Most is a kérdező rontotta el. Anno mikor hasonló volt velem is(nyáron), akkor meg én.
Nekem gyorsabb, nyugodtabb, kényelmesebb volt kérdés/felvetés nélkül újraraknom. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MageRG #102856 üzenetére
Kikapcsolt SB-vel kellett volna indítanod, mert csak néhány disztró ment bele ebbe a Secure Boot dologba, de a Mint nincs köztük.
Ennek a dolognak a boot folyamat védelme lenne a célja, hogy csak digitálisan aláírt rendszerbetöltők indulhassanak el... Ugyanakkor annyira nem secure, tavaly kikerültek alaplapgyártók teszt kulcsai amikkel lehet aláírni...
Nyugodtan kapcsold ki. Ha érdekel kicsit bővebben:
https://www.hwsw.hu/hirek/53738/microsoft-windows-10-secure-boot-uefi-linux-alternativ-rendszer.html -
MageRG
addikt
Üdvözlet, hölgyek és urak!
Egy friss Mint 22.1 Cinnamont próbáltam telepíteni egy laptopra (Lenovo Thinkpad G4 X13, nincs rajta más OS).
Először betöltött a live USB, elindítottam a telepítőt onnan, de az összeomlott.
A vicc, hogy utána a live USB-ről se akart bootolni, ezzel a hibával:Failed to open \EFI\BOOT\mmx64.efi - Not Found
Failed to load image: Not Found
Failed to start MockManager: Not Found
Something has gone seriously wrong: import_mok_state() failed: Not Found
Bogarásztam egy kicsit, átneveztem a grub64.efi-t mmx64.efi-re az USB-n.Így elindult a live, újratelepítés, bootnál meg ez fogad:
shim_lock protocol not found
you need to load the kernel first
Erre azt találtam, hogy ki kell kapcsolni a secure boot-ot. Most betöltött.
Kérdésem: lehet ebből bajom ha kikapcsolom? Kell ez a secure boot?
Vagy eleve anélkül kellett volna telepítenem? -
válasz
Warton #102848 üzenetére
Ez nem igazán a jóneked kategória, azért 10+ év alatt elég sok gépen elég sok apt csomagkezelős disztrót frissítettem már és két eset volt, mikor kampeca lett a rendszer, egyik Debiannal volt, amikor a Cinnamont akartam frissíteni experimental tároló ideiglenes felrakásával, de ez Debian 8-nál a DE függőségei miatt nagyon nem működött, de itt sem a csomagkezelő volt a hibás. Legutóbb a Linux Mint-re erőltettem egy PPA-t egyetlen app miatt, de aztán rendszerfrissítéskor ugyanabban a PPA-ban lévő mesa vagy xorg túl friss volt a rendszerkörnyezethez, de itt is figyelmeztetett a csomagkezelő és csak akkor futott le, amikor mégis leokéztam.
-
válasz
Rimuru #102849 üzenetére
Nincs is olyan hogy "A linux csomagkezeloje".
Ezt nem is írta senki, nyilván ha a Linux Mint volt a téma, akkor értelemszerűen az apt csomagkezelőre gondoltunk. Elég régóta használom ezt is meg a frontendjeit, kb ismerem az eltérő működését is az apt, apt-get, aptitude és nala, synaptic és GUI-s comagkezelőnek. A függőségeket, hivatalos tárolós csomagok frissítését mind biztonságosan kezeli, a csomagok időbeni visszatartásában vannak ugyan különbözőségek, de ez a normális működést nem befolyásolja.
Ha most azt írod, hol a dpkg, akkor lehet eret vágok valakin...
-
IstvánLászló
őstag
Ó nem,"A linux csomagkezeloje",vel van a probléma,nálam idáig semmilyen - annomáliát nem tapsztalok.
A LinuxMint-et használtam és a sajátrepoját,dettó itt is minden jó rendszerfrissítésután.
A kollégáknak igazuk is van támogatom is amit mondanak. -
válasz
shadow1901 #102841 üzenetére
Na ezért kell tisztességes rendszert használni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #102848 üzenetére
Annyit jegyezzünk itt meg, hogy nem a Linux csomagkezelőjéről szól a vita, mert olyan nincs. Ugye azon a vonalon az apt/dpkg van, ami felett ott van a Mint saját megoldása, valamint a PPA-k beépülése.
Rimuru: komálom azt a srácot, de ő egyszer azt is benézte KDE-n, hogy egyszerűen túl nagy TV-t használt és nem vette észre az értesítést jobb oldalt a tálcán.
-
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #102847 üzenetére
Nincs is olyan hogy "A linux csomagkezeloje". Az egyes distrokban levok eleggel elterhetnek, a karbantartokon is mulik a dolog, de a user hulyesege ellen meg nem lehet mit tenni.
Ez olyan mint amikor Linus (tech tips) azt mondja hogy szar a linux mert meghal steam install utan, de o volt az aki igent mondott arra hogy letorol csomo mindent (xorg, stb) es utana csodalkozik hogy "nem mukodik".
-
válasz
Warton #102836 üzenetére
A linux csomagkezelője alapból nem megbízható.
Amit leírsz, az nincs összefüggésben a csomagkezelő megbízhatóságával, max azt bizonyítja, hogy megbízhatóan működik, mivel bármi külső tárolós vagy egyéb úton felkerült csomag esetén figyelmeztetést küld a user felé, ha előbbiek gondot okozhatnak frissítés során. Akkor nem lenne megbízható a csomagkezelő, ha simán lefuttatná a folyamatot és különböző függőségi problémák miatt instabillá válna a rendszer. De többet tudnánk, ha leírtad volna a pontos hibakimenetet!
Már hét éve használnak családban külföldön élők Linux Mint Cinnamont és elég ritkán jut eszembe, hogy rendszerfrissítést csináljunk náluk, akár féléves késés után is teljesen gond nélkül lefutnak a rendszer upgrade-ek.
Saját tapasztalatból mondom, hogy rendszer frissítését csak user figyelmetlensége ronthatja el, ha nem veszi figyelembe, amit a csomagkezelő a művelet végrehajtását megelőzően kiír! Ha csak saját hivatalos tárolókkal dolgozik a rendszer, akkor függőségi problémák sem jelentkezhetnek.
A tükörszerverekkel lehet időnként gond és váltani kell, de ezt is egyértelműen jelzi a csomagkezelő.
-
Warton
őstag
válasz
cigam #102840 üzenetére
Egyetlen PPA vagy egyéb csomagtároló sincs beállítva, kizárólag az ami alapból be van állítva. Ezért csodálkoztam én is, mert az AUR-os izéléshez már hozzá vagyok szokva, viszont minten ez új. Az tény, hogy hónapokig nem volt frissítve, meg be se volt kapcsolva a gép, pont emiatt van mint rajta, mert várható, hogy ilyen előfordul, azt hittem bírja az ilyesmit.
-
válasz
cigam #102840 üzenetére
Hááát.. szerintem ez egyéni szerencse kérdése.
Nekem van fél vagon PPA is felvéve, és automatikus frissítésen van a rendszerem. Meg még sufnituning külső debek is vannak +snap és Ubuntu Pro is és még a KDE saját vackai, pl. féltucat kisapplet.
Ugyanez van 3 PC-n.
Nem túl jó ómen
Kb. 5 éve csak annyit látok hogy indításnál bejön egy ikon a Panelre, hogy van frissítés, aztán 2-3 perc múlva eltűnik azaz mindent megcsinált az auto frissítés.
Ráadásul az egyik mellett van egy 7 éves telepítésű W10 ami szintén 7 éve updatel, jelenleg is naprakész. Sose borult meg emiatt.
Ebből a frissítés szempontból én egy rossz szót nem szólhatok. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas #102834 üzenetére
Nem kell GPT-be írnod. Amikor kérdez, akkor kell a DD módot választani:
fekete.puma: az előlapi USB-k jellemzően gagyi portokban végződnek, amik könnyen kikopnak, így ilyen dolgokat mindig hátra célszerű bedugni.
A gyors formázás az meg csak a partíciós táblát törli, de magukat a biteket nem írja felül. Viszont egy DD kiírásnál nem kellene, hogy számítson mert az gyalul.
Ott inkább maga a pendrive volt a probléma forrása. Nem rég visszaküldtem gariba egy amúgy márkás pendriveot amit hivatalos helyen vettem, mert a ráírt sebességet tudta tartani olyan 20 másodpercig, majd periodikusan 0-ra esett le és csak ugrált az átvitel. Vissza is kaptam a pénzt egy szó nélkül. -
Warton
őstag
válasz
fekete.puma #102825 üzenetére
A linux csomagkezelője alapból nem megbízható. Szerintem ha belepiszkálsz akkor sem lesz megbízhatóbb, sőt.
Tegnap próbáltam frissíteni egy olyan linuxmintet, ami kb. 3-4 hónapja nem volt frissítve. Mindenféle függőségi probléma, ettől azt a csomagot, amattól, meg ezt a csomagot nem lehet frissíteni. Az egész egy shitshow, pedig ez egy stabil rendszernek van mondva. Aztán töröltettem a cachet, meg valami libling2.0-át reinstalláltam, mert arra panaszkodott az apt a legtöbbet és végül nagy nehezen lefrissült a rendszer. A mindenki által köpködött, lesajnált stb. flatpakkos progik minden további nélkül lefrissültek.
Ma meg egy mintupgrade-nek futottam neki, de csak 22-ről frissítek 22.1 Xia-ra.De a linux javára kell írni, hogy a rendszer alól simán kicseréltem az alaplapot, procit, ramot stb. és ugyanúgy fut tovább mintha mi sem történt volna.
-
fekete.puma
tag
válasz
CPT.Pirk #102833 üzenetére
Lehet gond ha előlapi USB-be rakja, vagy USB 2 vagy 3 kimenet is befolyásolhatja régebbi gépeknél.
Ismerős mondta, neki volt, hogy gyorsformázás után nem lett jó a telepítés, lassú formázással jó lett.
Egy nagyobb Pendrive-t, hogy ne kelljen lassú formázni gyors formázva NTFS vagy EXT4-re utána FAT 32-re megoldás lehet?
Vagy partíció törlése, majd gyorsformázása? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas #102832 üzenetére
Akkor Windows 10 LTSC a megoldás, az még sokáig használható.
Linuxoknál meg azzal lehet gond, ha nem jól írod ki. Windows alól rufus a javasolt erre a célra, és amikor kérdezi, akkor "dd" módot választva.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas #102830 üzenetére
Ezek a jelenségek valamilyen HW hibára utalnak. Még annyit tudsz megpróbálni, hogy frissíted a biost, hátha van benne valami amit elrontottak.
-
Albert.Tamas
tag
Sziasztok
Adot egy dell 7490 laptop windows 11 telepiteskor touchpad rendesen mukodik , windows update felmegy mar nem hiaba torlom le a drivert akkor is felrakja magatol , mi a teendom szerintetek?Mas egy linux disztrot nem tudok felrakni telepiteskor lefagy , ubunti , mint , fedora stb , mit rontok el ?
Biosba Secura boot kikapcsolva.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Rowon #102815 üzenetére
Teljesen rendben van. TV alatti gépen váltotta a Manjaro a Mint-et, mert az Intel DP-ra kiadott hang(nem akarom elhinni, hogy csak engem érint) csak borzalmas 22-es Mint alatt. El is engedtem. A Gnome pörgős, a videók, és a rendszer teljesítménye teljesen rendben vannak. 12 éves HDD-vel.
Friss, ropogós.
-
-
Krissz80
senior tag
válasz
tordaitibi #102826 üzenetére
Köszi.
-
válasz
Krissz80 #102765 üzenetére
Törlöd az efiről a már nem használt os bejegyzését.
Utána a Linux indít, futtatod a sudo update-grub parancsot ez kiszedi a grubból.
Ha magába az uefi agyába maradt benne a már nem létező os, linux alól használd az efibootmgr nevű cli alkalmazást.
Nem fog belenyúlni a windows bootmanagerébe, max. ha a telepítésnél nem a megfelelő efi partíciót választod ki akkor a wines mellé teszi a sajátját.
ez csak akkor gáz ha lehúzod valamikor a wines lemezt mert akkor a másik lemezre telepített linux, aaz efi indítóbejegyzése hiányában nem tud majd elindulni.
Iletve dehogynem de ez már nem tartozik ide. -
fekete.puma
tag
válasz
IstvánLászló #102824 üzenetére
Reagáltál, hogy a kolléga mindent is elmondott a témában csak szerintem azt nem, ami még fontos lenne, hogy gyakorlatban tartósa megbízható megoldás-e a teljes rendszert vissza downgradelni.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
fekete.puma #102823 üzenetére
Azt értem körübelül amit most mondasz,de a problémádat - ezzel nem is értem hogy mi az.
A rendszeremet csak is élesben - használom és minden is jólmüködik és semmisem - tartok is vissza és főleg azért mert rollonig-ot direktben élőben használom problémáknélkül.
A Downgradelni témának a régebbi-gépeken és Vga-kkal - hardvreres-problémáknál lehet talán is értelme,de ebbe a témába is nem is nem - menenékbele,ovassál utánana légyszíves mert nem akarok itt offolin és ez szerintem nem a kezdőknek a témájába - illő.
Azt gondolom ezt a kérdésedet inkább a haldó-topikban tedd is fell és ott bővebb választkapsz is mint most éppen tőlem kérdezed. -
fekete.puma
tag
válasz
IstvánLászló #102822 üzenetére
Más bemutatni valamit és majd az valójában, hogy muzsikál.
Mikor pl a Manjaro visszatartva adja ki a frissítéseket vagy te visszaminősítve visszatartod, az nem ugyan az.
Pl Az user visszaminősíti 2 héttel a frissítést, attól még egy sürgős biztonsági javítások megérkeznek?
Vagy visszavonnak egy frissítést, függőséget stb.. és az 2 nap múlva javítják akkor ha arra a napra frissíted igaz, hogy nem lesz hibás de nem is létezik csak két nap múlva.
Ilyen dolgokból adódhatnak problémák? -
IstvánLászló
őstag
válasz
fekete.puma #102820 üzenetére
Az általad linkelt videóban a koléga korrekten jól érthetően - mindent is elmond a témáról.
A videóban elhagzottakkal eggyetértek és igen lehet:Downgradelni - mint a többidisztrokban is ezt megoldották a fejlesztők.
A rendeszerét mindemki másképpen is használja és gondolatainak elképzelése is számit,hogy mitakar-majd - használni,ez mindig is egyénibeállitások és testreszabásának a kérdése is marad. -
válasz
IstvánLászló #102817 üzenetére
Elvileg a Gnome 48-on megoldották a tripla bufferelést, amivel már eltűntek a korábban Gnome alatt akadozónak tűnő animációk.
-
Krissz80
senior tag
válasz
IstvánLászló #102816 üzenetére
Múltkor pont a transmission GUI fagyott ki nekem Ubuntun, letöltött mindent, de a kép befagyott, de lehet valamit elszúrtam a KDE_plasma Installal, és amiatt csinálta.
Amiért a Manjaro eddig jobban tetszik: gyorsabb, és azon be tudom állítani a JACK kimeneti frekvenciáját a QjackCtl-el. Ubuntun valamiért egy default értéket használ ami alapből 48kHz, de végül sikerült a 44.1-et beállítanom. Viszont ugyanazzal a módszerrel a 88.2 már nem ment.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Krissz80 #102814 üzenetére
Értelek és azt tudom mondani,azt a rendszert használd - ami neked is tetszik,én sem erőltetek semmit-sem rád és másokra.
A linuxdisztrok jók,sokáig használhattam:LinuxMintet sokat tanulhattam és élesben probáltam is ki mindent is ami nekem - kellett és édekel.
A steamen például érdekeltek a játékoknak a futtatása és síkerült megoldanom,igaz sok segítségeket is kaptam és utána-olvastam mindennek ami érdkel és fóntós máma is ez a helyzet sokat olvasok utána - ha valami más megoldás is érdeke,ha valamit nem tudok akkor kérdezek és biztosan jó segítségeket is kapok.
Az élethosszig is tartó tanulás,ez a szép a linuxoknak a világában és más rendszert használoknak.Azt mondod Ubuntut használsz,egy jó disztro a LinuxMint dettó és tudom ajánlani,mert nagy a tábora,mindaketőnek és igen jól dokumentált és főleg jólteszelt stabill repokat mirrorokat is használhatunk.
Ezt itt hagyom hátha hasznos neked és mindenkinek.
-
Ha már Manjaro a téma. Valaki látta az új verziót esetleg Gnome-mal? Abban már elvileg Gnome 48 van.
Szerk.: közben most nézem, hogy a Fedora 42-be is már Gnome 48 került. -
Krissz80
senior tag
válasz
IstvánLászló #102813 üzenetére
Én egy Ubuntut, meg egy Manjarot tettem fel egy meghajtóra, gondolkodom az EndeavourOS -en is, mert hogy kevesebb sallangot tesz fel de a Manjaro 2-hetes frissítési delay-e megnyugtatóbb.
-
Horvi
őstag
válasz
fekete.puma #102811 üzenetére
Akkor irány az Arch
-
fekete.puma
tag
válasz
cami][us #102806 üzenetére
Legalább nem bagatellizálod el...
Pl
A Microsoft csütörtökön bejelentette, hogy - közel egy éves csúszás után - elkezdte a Felidézés nevű kémfunkciója leküldését az Insider programjában résztvevő Windows 11-ekre. [link]
Ott szóvá teszi az ember szinte kinevetnek, hogy nálad létezik már, vagy nincs rá mód a kikapcsolására? -
cami][us
senior tag
válasz
fekete.puma #102804 üzenetére
Nem lettem meggyőzve.
-
válasz
Horvi #102800 üzenetére
Hát igen. Én LibreWolf-ot használok egy ideje, mert a Firefox telemetriája egy kicsit túl erős. Sok olyasmit hazaküld, amihez senkinek semmi köze.
De alapvetőena LibreWolf is Firefox, úgyhogy ha neked más alapokra építkező böngésző kell, akkor szerintem a Brave a legjobb választás. Második az Ungoogled Chromium, amit mondanék, harmadik a Vivaldi.
A Chrome-ot, Chromiumot, Az Edge-et és az Operát érdemes elkerülni, spyware az összes. -
-
Adamyno
tag
válasz
sh4d0w #102801 üzenetére
Sok modern számítógép BIOS-ában (vagy UEFI-ben) van olyan opció, mint például a „Power on By RTC Alarm” vagy „Wake on RTC”. Ezzel beállítható, hogy a rendszer a valós idejű óra (RTC) segítségével egy előre meghatározott időpontban automatikusan bekapcsoljon.
Linux alatt van még az rtcwake lehetőség, ami szerintem csak hibernált állapotból vagy készenlétből tudja elindítani a gépet, de még nem próbáltam. -
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- TCL LCD és LED TV-k
- Házimozi belépő szinten
- Politika
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090
- ASUS TUF Gaming B760M-E D4 DDR4 alaplap bontatlan csomagolásban 3 év garancia 27% áfa
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest