-
GAMEPOD.hu
WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Patice
nagyúr
válasz
PiroGrim #67195 üzenetére
Átérzem.
Én is ilyenekkel vacakolok itthon, csak nem ilyen szinten (még).
Magam építem, módosítom az itthoni hálózatomat, ahogy az igények kívánják.
Parancssor a barátom, de jelenleg nincs időm ilyesmire.
Nekem csak TP-Link Omada van itthon szoftveres kontrollerrel és tetszik, hogy sokkal profibban vezérelhető telefonról is, nem csak PC-ről.[ Szerkesztve ]
Eladó cuccaim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/patice/keres.php?usrid=282986
-
PiroGrim
tag
válasz
Patice #67191 üzenetére
A hálózatos szakmában én még nem találkoztam olyannal aki ne élvezte volna.
Persze vannak szahos részei a dolognak, pl ki szeret 300 oldalas tervdokumentációt készíteni, de maga a szakma élvezetes. Kell hozzá kreativitás, ha összeraksz egy jó design-t jön az alkotás öröme, illetve kész rendszereken a hibakeresés sokszor hardcore detektív munka. Egyrészt mert baromi bonyolultak, másrészt pedig ahogy House is mondta, mindenbetegfelhasználó hazudik.
Nekem is enterprise cuccokból áll itthon a hálózatom, de nem csak cisco.
Amellett, hogy atom stabilak és kb mindenre is képesek ami csak eszedbe jut, a legnagyobb előnyük mégis az, hogy ha valami hiba van akkor nem az az egyetlen lehetőséged, hogy kitéped a falból a 230at majd vissza, hátha helyre áll a dolog, hanem lehet rendesen hibát keresni és javítani.szíszíenpí vájörlesz /én
-
mrots
junior tag
válasz
kpityu2 #67192 üzenetére
En is pontosan ugyanerre gondoltam mar a legelejen (nem szamitottam ra, hogy atmaszik a tuzfalon, de akkor is, ne is legyen elvi lehetosege sem), csakhogy a 3800-hoz mar mas tapegyseg kell, mert tobb delej kell neki, szoval csak a poe switchemrol tudtam megtaplalni, akkor meg mar valamilyen halozatban lennie kell. Elsore azt hittem, eleg ha egy guest vlanban van. Eleg lett volna, ha nem lehetne a normal vlan-bol kommunikalni a guest vlan-nal, amit viszont nalam lehet, egyeb okok miatt. Csak a guest -> normal van tiltva.
-
mrots
junior tag
válasz
Patice #67191 üzenetére
"Ezt szerintem te élvezed csinálni."
Mondjuk ugy, hogy 20+ eve csinalom mar, szoval ha nem szeretnem, akkor a legelejen nagyon nagyon rossz vonatra szalltam fel"A tanulás a célod ebben, vagy, “csak” annyi, hogy minden Cisco legyen otthon?"
Elsosorban a tanulas, soha nem fogok annyit tudni, mint amennyit szeretnek. Raadasul jonnek ki az uj dolgok, regi technologiak szunnek meg, szintaxisok valtoznak meg az uj szoftverben. Muszaj folyamatosan tanulni, gyakorolni. Raadasul ha valamit nem csinalok, elfelejtem. Az, hogy mellette franko halozatom is lesz ami mindenfele okos dolgot tud, es mellesleg megbizhato is, csak egy bonusz.Hadd mondjak egy peldat: tokom tele van a randomizalt MAC cimekkel, mert elszurja a DHCP-t es a DHCP-n kiosztott fix IPket amikre viszont szuksegem van. Cisco-nal egyetlen parancs es tobbet nem tud randomizalt mac cim csatlakozni. Ezt a feature-t mas, otthonra szant gyartonal sehol nem lattam meg. Ha nagyon nagyon akarom, akkor rendkivul korulmenyesen meg tudom csinalni, hogy 802.1x -et hasznalok akar usernevvel, akar MAB-bal, minden cimet elfogadva, de regexp-pel szurok a randomizalt mac cimekre amiket nem engedek be. De akkor kell kulon freeradiust uzemeltetnem, sot, kettot, hiszen single point of failure lesz es az egesz halozat elkezd komplikalt lenni. Plusz scriptelnem kell. A cisco EWC-n viszont beirok annyit, hogy
wlan wlan_profile_lab 6 lab
local-admin-mac deny
endes keszen van, innentol az eszkozok csak a valodi mac cimukkel tudnak felcsatlakozni.
-
mrots
junior tag
válasz
PiroGrim #67189 üzenetére
"UI1.: Az EWC sajnos rövid életű"
EOL 2029. En meg mindig 3702 AP-ket hasznalok, ahol nem 9120, aminek het eve, 2018-ban volt az EOL bejelentese. Rajtam az EOL-ok nem fognak ki
kifacsarom beloluk az utolso bit eletet is. Es utana veszek egy masikat hasznaltan.
De komolyan, amiota kb mindent cisco-ra csereltem (1941 a router, 3560 / sg350mpp a switch, 3700 / 9120 az ap, ehwic a vdsl, ehwic az lte backup) azota nekem nem volt problemam. Nyilvan nem ugyanaz a kit fut 2012 ota amikor a projektet kezdtem, hogy otthon is cisco legyen, hanem evolucioja volt, de komolyan mondom, hogy 2012 ota ket lakasban egyszer volt kieses az internetben, amikor akkora aramszunet volt a kornyeken, hogy se kozvilagitas, se mobil tornyok. Ezt leszamitva 2012 ota nem volt szerintem az otthoni halozatok egyike sem leszakadva a netrol.
"A kontaktot elkérhetem?"
https://www.ebay.co.uk/itm/405477358870Ugy latom emelt az aron, most mar 16 font, nem 10
Igaz, 20-rol indult par hete...
[ Szerkesztve ]
-
PiroGrim
tag
Hát igen. Lassan már mi is kiba.. az összes ügyfelünknél a régi aironet rendszereket és mindenhol Új Catalyst vagy meraki fut.
Ugyan már a 15. aironet -> Catalyst migrációt végzem még így is tudok újabb és újabb funkciót találni ami teljesen máshogy működik mint a régi rendszer.
Kedvenc ilyenem a captive portál redirect acl. Legalább másfél napom ment rá arra, hogy megfordult a deny/permit logika...
Míg egy air wlc-n a deny azt jelentette, hogy ne engedd át ezt a forgalmat hanem redirect-eld és permit azt, hogy mehet a forgalom a catalyst wlc-n már a deny azt jelenti, hogy ne redirect-eld engedd át és a permit az amivel megengeded a jószágnak, hogy redirect-eljen.
Érted? Én nem.
Cserébe viszont a flexconnect-ek konfigurálása szerintem sokkal intuitívabb lett. Egy helyen, egyszerű kapcsolókkal külön-külön tudod eldönteni, hogy az authentikáció, a dhcp vagy az adatátvitel centrálisan vagy helyileg legyen switch-elve.
UI1.: Az EWC sajnos rövid életű: [link]
UI2.: Esetleg lehet még az illetőnek pár darabja? A kontaktot elkérhetem?szíszíenpí vájörlesz /én
-
mrots
junior tag
Nem tudom erdekel-e barkit valaki vergodese a wifi vilaggal, de gondoltam leirom, hatha szorakoztato valakinek. Szoval ott tartottam, hogy a cisco 9120 axi -t beuzemeltem frankon, majd parszor reseteltem, kuzdottem a konzollal, de vegul kiderult, egy sw bug miatt volt minden problema es downgrade-eltem egy korabbi verziora. Felszereltem a falra, a 3702 -tol elvettem a PoE-t de hagytam a helyen, ha hirtelen rollback kellene, de nem kellett, most mar talan fel eve is van, hogy minden frankon uzemel. Mult heten le is szereltem a 3702 -t, most mar csak cold backup a szekrenyben. Gondolkodtam, hogy merre tovabb es szembe jott ebayen egy elado, aki 3802I-E -ket hirdetett. Sokat agyaltam, hogy kell-e ez nekem. Ugye a lakasban levo masik 3702 nem tud csatlakozni a 9120 EWC-hez, mert csak 3800-at tamogat, wave1-es AP-kat nem. De nem is bantam, gondoltam ha elromlik a 9120, legalabb nem rantja magaval a masik AP-t a lakasban, jo ez igy. De azert csak bosszantott, hogy most mar ket helyen kell konfiguralni a wifimet. Na lenyeg a lenyeg, sokat ragodtam ezen a 3802-n. Raneztem, ehhez biza masik tapegyseg kell (nincs PoE a masodik 3702-nel), cisco.com -on raneztem es az accountom 3800 szoftvert nem igazan tud letolteni (kb mindent letudok mindenhonnan, 3800-as sw-t csak nehanyat) szoval ha szoftvert kell frissiteni, vagy cserelni akkor rizikos, hogy fogom-e tudni csinalni.
Mult het penteken vegul raszantam magam, megbeszeltuk az eladoval a talalkozot, ahol vegul kiderult, hogy naluk lecsereltek a komplett infrastrukturat es hegyekben allnak a 3802I -k, nem tud vele mit kezdeni, azt mondja odaad tobbet is ingyen, csak vigyem, kulonben megy a kukaba. Ugyhogy vegul kevesebb, mint otezer forintert szereztem harom darab 3802I -t, azert csak harmat mert ezek kb masfelszer akkorak es masfelszer olyan nehezek mint a 3702, es csak egy hatizsak volt nalam amibe ennyi fert. Rendes volt a csavo, mondtam legalabb egy kavera hadd hivjam meg, de nem kert.
Este otthon kezdodott a muri. Radugtam a halozatra, gondoltam a guest wlanba teszem, megnezem milyen allapotban van, aztan ha eljott az ideje, rakotom a normal VLANra, megtalalja a kontrollert es kesz. Nos, a kovetkezo ot ora egyatalan nem igy telt el.
Kezdodott ott, hogy kiderult, a guest vlanbol is siman megtalalta a kontrollert es be is csatlakozott. Neztem, hogy jutott at az ACL-eken, de trivialis volt: a broadcast uzenetek nem voltak tiltva, hogy DHCP-n IP cimet lehessen kerni. Az AP miutan az elozo helyen tanult WLC-ket nem talalta, broadcastolt, az EWC meghallotta, valaszolt neki es a normal VLAN-bol a guest-be szabad menni. Kiepult tehat a CAPWAP tunnel amin igy a guest VLAN-ban levo AP siman becsatlakozott. Varatlanul ert, mit ne mondjak. Maris tanultam egy lecket, hogy mikeppen kellene helyesen konfiguralnom a tuzfalamat a ket halozat kozott.
Az EWC join utan nyilvan nem ment semmi siman, elakadtunk a szoftver frissitesnel. Nyilvan valami osregi szoftver volt az AP-n, az EWC-n relative uj. Sehogysem sikerult az upgrade. Google szerint ul nagy a kulonbseg, kovetni kell az upgrade path-ot. Elkezdtem leszedni a cisco.com -rol a szoftvert - van fenn vagy 50 kulonbozo verzio, amibol talan ha negyet tudok letolteni, de szerencsere pont a megfelelo verziokbol egyet-egyet. 8.3 -mon futott az AP, leszedtem 8.5 -ot, 8.8 -at mert ezt javasolta az internet. A kezi upgrade sem ment siman, rendszeresen hibakba futottam a /reload kapcsolo hasznalatakor, ugyanaz a parancs viszont a /no-reload kapcsoloval siman megfrissitette a szoftvert. De mire rajottem, hogy mindig a backup particio frissul es kell egy kulon parancs, hogy a bootolast a backuprol csinalja a kovetkezo alkalommal, az is vagy fel ora volt. Eljutottunk tehat a 8.8 -ig ami azert mar eleg kozeli de meg mindig ugyanaz a hibauzenet volt a konzolon.
Kokadtan es kicsit faradtan csinaltam egy teat, es mint a Dr House sorozatban, hirtelen bevillant, hogy meg valamikor fel eve olvastam egy doksiban: az EWC-nek nincs akkora tarkapacitasa, hogy image-eket taroljon, meg kell hivatkozni egy kulso TFTP szervert ahol az image-ek tarolva vannak, ugy tudnak az AP-k szoftvert frissiteni. Es tenyleg. Na, szuper, akkor csinaljuk ezt. Igaz, ezzel egy kis bajom volt. Par hete a merevlemez, ami a raspberry pi-hez van kotve meghibasodott, vettem egy ujat es meg tart az adatok visszamentese. Mit ad isten, eppen a tftp konyvtarnal tartottunk. Ugyhogy vartam vagy egy orat, mire a megfelelo cisco image konyvtar sorra kerult, mert total veletlen de tenyleg epp itt tartott a szinkronizalas. Amint megvolt, beallitottam az EWC-ben az utvonalat de itt sem ment. Szuttyogtem vele, de vegul kiderult, hogy azert, mert a teljes konyvtar kell neki, minden file, nem csak az ap3g3 kezdetu. Epp tanacstalanul ultem, nem ertve, hogy mi tortenik amikor a hatterben befejezodott a tenyles tftp konyvtar szinkronizalas es a kovetkezo kiserletre hopp, az AP felfrissult 17-es IOS XE-re. Egybol ment is minden, szep zold led, csatlakozott a telefon meg minden. Szoval remek.
Erdekesseg, hogy a masik ket AP szo nelkul mar becsattant a kontrollerbe es egy huzasra 8.3 -rol felfrissitette magat 17.12 -re, rebootolt, ujra becsatlakozott es csak siman mukodott. Ahogy a konyvben meg van irva.
Kozben masfel orat azzal is eltoltottem, hogy megprobaltam a Mobility Express image-et ratolteni a nagy kuszkodesben. De minden alkalommal kozolte, hogy nem valid image, nem lehet csinalni.
Ennek is kiderult az oka - azt hiszem. Az AP vegig be volt join-olva az EWC-hez, csak a szoftver frissitesen tekert. De a join rendben volt. Namost egy ME szoftvert nem lehet ugy installalni, hogy van egy WLC a kornyeken, valoszinuleg ezert dobta a hibauzeneteket. Szoval kuzdelmes ot ora volt, na, de eleg sokat tanultam belole. A vegere mar mikor a cisco community postokat dobalta fel a google mikor eppen elakadtam valahol, a kerdes elolvasasa utan mar kapasbol mondtam magamban: oke, neked nem az a problemad mind neked, a tiedre az a megoldas hogy... es lapoztam tovabb.
Miutan mindharom AP-t leteszteltem, befrissitettem, gondoltam csak ki kene probalni az ME szoftvert is, elvegre ha mar van eggy 3800-am, akkor a csaladnal mashol is csinalok egy frissitest - ott is 3702 fut jelenleg. Tanulva a korabbiakbol egy olyan VLAN-ba tettem az AP-t, ami egy masik VRF-ben van, na innen probalj meg kontrollert talalni, kiskocsog! Nem is talalta meg. A 17-es szoftverben az ap-type parancs mar nem hasznalhato ME konverziora, de rajtam mar semmi nem fog ki. Downgrade-eltem 8.8 -ra, ahol a parancs meg mukodott, cisco.com -rol letoltottem a 8.10 -es ME image-et es nekiindultam. Kontroller hijan le is futott rendben, megfrissult, szoval ahogy a kepen lathato matrica is mutatja, az egyik AP mar ME image-et futtat, valoszinuleg ez fog menni a szulokhoz.
Kozben rendeltem tegnap este amazonon egy 802.3at power injektort, mivel a hasznalt PSU ebayen dragabb volt, mint egy uj injektor. Az elobb jott az email, hogy meg is erkezett a dobozba, ugyhogy mindjart kiugrok atvenni es elvileg ezzel keszen is allok arra, hogy az egyik CAPWAP image-es AP-vel lecsereljem a 3702 -t.Nagy valtozast nem fogok tole remelni, mivel mindketto csak ac-s AP, szovla kulonosebben nem fog semmi javulni, de egy helyen fogom tudni latni mindket AP statisztikajat. A 3702 -ket megtartom tartaleknak, a maradek 3802-vel pedig szerintem felturbozom a szulok wifijet, egy AP helyett ketto lesz naluk is a lakasban es meglatjuk az ME hogy fogja vezerelni mindkettot.
Amugy szamomra tok erthetetlen, hogy miert nincs olyan powerline adapter ami egyben POE+-t is kepes adni? Osszesen egyet talaltam neten, ahol egy darab (nem egy par) kerul hetvenezer forintba, amibol 802.3at jon ki. Teljesen erthetetlen, ugyhogy most szuttyoghetek a powerline adapterrel plusz a POE+ injektorral, a ketto egyutt jo ronda lesz, de legalabb olcso volt, az injektor csak kevesebb, mint egy tizes volt.
[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
Nem is tudtam van 100-as csatorna, 12-ig jutottam.
79 adó van körben, 5GHz-es frekin teljesen jó a kapcsolat
-
kw3v865
senior tag
válasz
Patice #67183 üzenetére
Köszi a válaszokat neked és mezisnek is. Sajnos még nincs router lent a tárolóban, így még nem tudtam mérni, de világos, hogy ez legyen az első lépés. 15 ezer Ft körüli értékűben gondolkodok. Igen, csak egy normál téglafalat kell átvinnie a Wifinek, eztz leszámítva közvetlen rálátás van a lemezgarázsra, aminek a külső részére tenném a repeatert. Ezt néztem ki: https://www.megaram.hu/router-ap-range-extender-bridge/tp-link-cpe210-300mbps-24ghz-9dbi-vezetek-nelkuli-kulteri-access-point/P37616#muszakiAdatok
Szerintetek jó lehet elméletben? Természetesen amint lesz router, mérni fogok jelerősséget a garázsnál, aztán lehet gondolkodni a repeateren. -
Patice
nagyúr
válasz
kw3v865 #67180 üzenetére
Akár. Van kültéri repeater a piacon?
Ismét: mérj telefonnal több helyen, hogy mi a jelenlegi helyzet.
Akkor könnyebb bármit is ajánlani, mert lehet sokféle megoldása is ennek, különböző árszintekkel.
De amíg nem tudod te se a jelnlegi wifis helyzetet, addig lehet tovább találgatni, de azzal nem jutsz / jutunk előrébb.Eladó cuccaim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/patice/keres.php?usrid=282986
-
mezis
félisten
válasz
kw3v865 #67180 üzenetére
Jól értem: WiFi AP a földszinti tárolóban, kültéri repeater a lemezgarázsokon és ehhez csatlakoznál a 3. emeleti lakásod ablakából?
Ha ez a terv, akkor a garázs kültérijével kell kezdeni és legfeljebb a 3. emeletre is kültéri kell, de valószínű működni fog az ablak mögül is a kapcsolat.
Téglafal + 25m: lehet hogy ide is kültéri kell. Lesz közvetlen rálátás, senki sem fog beparkolni az "útba"?
[ Szerkesztve ]
mezis
-
detroitrw
addikt
Sziasztok!
m.2-es foglalatbe keresek wifi/BT kártyát ... (intel 12. GEN mellé)
ez lenne a legjobb teljesítménybe?
Intel® Wi-Fi 6E AX411 (Gig+) - CNVio2előre is köszi a helpet
-
Patice
nagyúr
válasz
kw3v865 #67178 üzenetére
Az alu lemez szerintem baromira le fogja árnyékolni a wifit.
Még mielőtt bármit csinálnál mérj egy wifi térerőt a garázsodban, hogy a jelenlegi wifi egyáltalán érzékelhető-e ott.
Repeter nem oda kell, ahol már nincs wifi, hanem még hatótávon belül.
Inkább kábelt kellene a garázsba húzni.
Szerintem.Eladó cuccaim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/patice/keres.php?usrid=282986
-
kw3v865
senior tag
Sziasztok!
Wifi hálózat kiépítését tervezem. Adott egy 3 emeletes társasház (+ a földszint). Egy router lesz a földszinten (közös tárolóban), amihez egy NVR és egy IP-kamera csatlakozik kábellel etherneten. A cél az, hogy én a 3. emeleten el tudjam érni ezt a hálózatot (az udvarra felőli oldalon van a lakás). A háznak van egy udvara, ahol lemezgarázsok vannak (aluminium). A router tervezett helyétől ez kb. 25 méterre található és csak egy téglafal választja el. Az elképzelésem az, hogy a garázsomba telepítek egy repeatert/hatótáv-növelőt, hogy csatlakozni tudjak a hálózatra. A 3. emeleti lakásom ablakából közvetlen rálátás van a garázsra.
Egyelőre még nincs kiválasztva milyen routert fogok venni és a hatótávnövelő sincs megvéve.
A kérdésem az lenne, hogy szerintetek van-e rá esély, hogy ez így működőképes lehet? Tisztában vagyok vele, hogy sok tényező befolyásolja, de mégis, érdeme ezzel foglalkozni? Lehet olyat csinálni, hogy irányított antennát rakok a hatótávnövelőre? Ugyanis elegendő, ha csak az én lakásomból lehet majd elérni. -
swingstar
tag
válasz
Gubek-Einste #67176 üzenetére
Köszönöm a választ, ettől féltem. Kábelezni rendkívül macerás lenne, de van még egy szett Powerline adapterem abból, amit lakáson belül is használok és az tökéletesen működik, mert a két végpont egy fázison van. Ha a kerti kisházat sikerülne egy fázisára hozni velük, akkor oda a legegyszerűbb AP is elég lenne. Ezzel teszek egy próbát, köszönöm!
.oOo. Üdv: Marci .oOo.
-
-
swingstar
tag
Üdv! Van egy Tp-link Archer C2300 routerem, ami nagyon rendben van, de a hatótávja nem elég. Van hozzá egy TP-Link RE200 AC750 repeater, ami sajnos nem közvetít elég nagy távolságra és a kert végében már nincs, vagy nagyon gyenge a jel. Közelebb nem tudom rakni és köztes pont se nagyon van.
Gondoltam, hogy le kellene cserélni egy TP-Link Deco-ra, a kérdésem az lenne, hogy van e valakinek tapasztalata ezekkel? Szignifikánsan nagyobb e a hatótávja, mint a kisebb repeatereknek? Nem feltétlenül invesztálnék bele egy drágább darabba, mert nem kell gyors net, 1-2 telefont lenne jó, ha kiszolgálna, így elég lehet e egy E4, vagy inkább az X szériából válasszak? Van valakinek ezekkel tapasztalata?.oOo. Üdv: Marci .oOo.
-
mekker
őstag
Üdv!
Vettem egy Xiaomi Mi Range Extender Prót. Be lehet állítani, hogy ne mixed mode-ban menjen a biztonsági protokoll? most azt írja a telóm, hogy hálózat biztonsága: gyenge. Akár custom fw is érdekel, ha nem túl bonyolult. a leírásában nincs semmi.Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.
-
Dorian
félisten
válasz
Patice #67170 üzenetére
Igeeeen! Kamerarendszer redi, és vmiért sokkal gyorsabb is lett az elérés.
Akkor most már csak azt remélem, hogyha AP módba állítom az Asust és vmi nem klaffol, akkor vissza is tudom majd állítani
Ja és ilyenkor gondolom nem csak a Telekomhoz közvetlenül vezetéken kapcsolódó Asust kell AP-be állítani hanem a hozzá wifin, aimesh-en kapcsolódó másikat is.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Dorian
félisten
válasz
Patice #67168 üzenetére
Jelenleg a kamerarendszer PC-jét csak akkor látom wifiről és mobilnetről is, ha az az Asusba van dugva. Ezt mondjuk nem értem miért. Ha az Asust AP-be kapcsolom, akkor szintén nem fogom látni.
Vagy ilyenkor a kliens eszközt újra kell indítani akkor lesz látható?Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Patice
nagyúr
válasz
Dorian #67163 üzenetére
Ha az egyik Asus nem AP módban van, akkor erősen feltételezem, hogy router módban maradt. Azaz fog IP-t osztani az is meg a telekomos router is. Ami nem szerencsés, mert külön tartományokban lesznek az eszközök, ezért nem lát mindenki mindenkit.
Próbáld ki, hogy azt is AP módba rakod.
Akkor szerintem látnia kell mindenkinek mindenkit.Eladó cuccaim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/patice/keres.php?usrid=282986
-
Holmi
csendes tag
Sziasztok!
segítséget kérnék.Adott egy telekom internetelérés,ami home box wifiről eddig működött.A lakás másik felébe gyengébb volt,be lett dugva , egy tp link extenter,másoltatva lett,azóta a fő wifin nincs internet,csak néhány weboldal jön be.
Próbáltuk átnevezni az extendert,valamint külön megnevezni a hálózatokat,de ugyanaz a hiba megmaratd.Az extendert kihúzva a fő wifin megjön az internet , bedugva csak arról az extenderről ad netet.
Mit kéne még beállítani,hogy mindkettő működjön?[ Szerkesztve ]
-
az egyik oldali kb 15m messze van, a másiknak nincs netje se az azután következő meg vagy 50m-re. ugyhogy nem hiszem, hogy az lenne a probléma , hogy a wifi jelet bezavarná vagy használná más is. ez egy kis falu, idős emberekkel .
Ugyhogy csak az én ruterem játszik ebben a problémában.
Meg esetleg valaki tud arrol is mondani valamit, hogy a gyárilag használt huaweies modem, router-t használhatom ugy, hogy rádugok egy külsö HDD-t? -
pruzsi
őstag
válasz
pruzsi #67162 üzenetére
80dbi helyett ezzel 54dbi lett. nyilván jobb, csak kár hogy 100mbit es port van rajta.
IP-COM IUAP-AC-M jó upgrade?
[ Szerkesztve ]
-
Dorian
félisten
válasz
woodworm #67149 üzenetére
Végül majdnem minden sikerült.
Van aimesh hálózat amit az asusok adnak, a telekomos adja az ip-t a vezetékes dolgoknak, kivéve egyet, a biztonság kamerák PC-jét, annak meg az egyik asus (nem kellett az AP mód), látom mindegyiket, van TV adás meg minden.
Egyedül a laptopról nem látom a nast wifin mint korábban, de ha az aimesh routerbe bedugom , akkor sem. A HTPC és a médialejátszó vezetéken látja. Viszont ha a laptopot a telekomos eszközbe bedugom, akkor rögtön látszik.
Azt hinném, hogy vmiért a két asus nem csatlakozik a nashoz, ugyanakkor az andoroidos eszközeimmel meg simán látom (azon pedig wifin az asusokhoz csatlakoznak)
De az is igaz, h ez a legkisebb prioritású probléma csak érthetetlen.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
-
pruzsi
őstag
Üdv!
Valami megoldást keresek mert a mostani sajnos nem stabil.
A képen láthatóan van net a garázsban "ha van" repeater módban van, szép időben 144mbit ködösbe 0/szakadozik. Kábel húzás nem lehetséges.
Kellene egy stabil megoldás,mit tudtok javasolni.
-
-
Egy olyan kérdésem lenne, hogy azt hol és hogyan tudnám beállitani és ellenőrizni, hogy a router mennyi netet tud és, hogy azt mennyi eszközre?
Mert most probáltam speed testet,és a telefonom (PocoF6) csak 93 mbitet irt wifin.
1000/300 as netem van ex invitel ex digi területen 89 es körzet.
És wifi 6os Huawei modem wifit kértem és kaptam, annak elvileg többet kéne tudnia mint 100mbit. Ez még a digi saját eszköze, nem én vettem.
Illetve volt még egy olyan gondom, hogy karácsonkor a rokonok mikor itt voltak, akkor ugye mindenkinek a mobilja ráment a wifire kb 7, meg ment egy Laptopon a YT és 2 IPTV
DE ezek közül kb csak 2 mobil és a laptopon ment forgalom, de mégis a laptopon elinditott YT video teljesen beblockosodott és visszament 360p-s felbontásra , a 720p-nél már homokorázott és akadozott a lejátszás.
Ugy gondoltam ,hogy az 1000es net azért ennyit el kéne hogy birjon.
Vagy valami nem telejsen jol van beállitva?
Vezetése kapcsolatnál megvan a 915/300mbit valos letöltési szebesség az 1000 névlegesből. -
kpityu2
őstag
válasz
Dorian #67148 üzenetére
Kicsit régi a doksi ezen része, 192.168.50.1 az Asus routerek alapértelmezett IP címe, azt írd be. A local domain néven szoktak variálni, én kerülöm. Egyébként a sima http az http://www.asusrouter.com/
[ Szerkesztve ]
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
Dorian
félisten
válasz
Patice #67146 üzenetére
"Ha a telekomos routeren csak a wifit kapcsolodnki, akkor az továbbra is fog routerkedni, azaz intézi a netet, ill. IP-t oszt a belső hálózatodon.
Igen, ez lenne a cél, h akkor ő legyen csak a router (a vezetékes halózat már működik is így).
Egyelőre azt nem tudom megoldani, h a Telekomos eszközröl az Asus vezetéken keresztül nethez jusson. Már minden nyílását összekötöttem mindegyiknek minden variációban, szóval biztos valamit be is kell állítani.
Gyanítom, h a Asuson az AP módot, de egyelőre nem találom, h hogyan. Próbálom az linkelt leírást értelmezni.
Aimesh majd kesőbb, egyelőre kapjon netet a Telekom melletti Asus vezetéken,[ Szerkesztve ]
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Patice
nagyúr
válasz
Dorian #67144 üzenetére
Ha a telekomos routeren csak a wifit kapcsolodnki, akkor az továbbra is fog routerkedni, azaz intézi a netet, ill. IP-t oszt a belső hálózatodon.
Asusokat igen rakd AI mesh-be, egyik lesz a főnök másik a padavanja.
Azt nem tudom, hogy ha mindkettő AP módban van, akkor az AI Mesh hogy megy.
AP módban lehet nem az egyik LAN porttal kell összekötni a telekomos routerrel, hanem az Asus WAN portjába kell kötnöd a telekomos egyik LAN-ját.Eladó cuccaim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/patice/keres.php?usrid=282986
-
Dorian
félisten
Ha a szolgáltatói routeren kikapcsoltam a wifit és azt úgy akarom megoldani, h egy Asus routert kötök rá vezetékkel, ami majd a wifit adja (egy másik Asus routerrel aimesh-be kötve) ott mit lehet elszúrni?
Mindent reseteltem, telekomos egységből működik is a vezetékes net, nast is elérem meg minden, de a routert hiába kötöttem rá. Gondolom lan és lan portokat kell összekötni. Ilyenkor mit kell még tenni, h a router lássa a netet és általa wifin el lehessen érni?
[ Szerkesztve ]
-
mrots
junior tag
válasz
STC Speed #67123 üzenetére
En megneznem a gyarto oldalan a dokumentaciot, amiben benne szokott lenni a sugarzasi karakterisztika, ez alapjan el tudod donteni, hogy a legjobb az antennak helyzete.
Itt egy pelda, ami alapjan latszik, hogy nem erdemes forditva felszerelni a plafonra, mert akkor a felettem lako kapja a legtobb delejt.
-
Dorian
félisten
Ha van egy szolgáltatói wifiképes eszköz (amibe optikán jön be a net), nekem pedig 2 aimesh képes routerem, akkor érdemes kikapcsolni a Telekomos eszközön a wifit?
-
-
Tamás1966
tag
Sziasztok emberkék.
Szerencsére minden klappol. Most már fölismeri a wifimet mindíg.
Csak azért elgondolkodtam, hogy ez csak egy nagy szerencse. Mi van, ha a régi telefonomat elejtem, összetörik, nek működik.
Akkor nem tudtam volna a rajta lévő wifiből QR kódot generálni.
Úgyhogy valószínüleg itt a frekvencia sávokkal lessz a gont.
Pedig ezt a rútert 3-4 éve vettem. 2 sávos, azt mondták, ennél jobb nem kell.
Én 4 emeleten lakom. Ha lemegyek a parkolóba, még ott is csatlakozik a mobilom.
Úgy hogy ez egy igazi erőgép.a javából.
Mindegy. A probléma megoldódott.
Köszike mindenkinek. -
PiroGrim
tag
válasz
Doky586 #67135 üzenetére
Attól még, hogy a 13-as csatorna használata engedélyezve van és "szabványos" az 1-5-9-13 az nem jelenti azt, hogy a gyártók úgy is írják meg a szoftvereiket, hogy ez legyen a default érték. Mint szakmabeli mondom, a többség nem is csinálja.
Mint ahogy a csatolt ábra is mutatja, az eszközök többsége beállt az 1-6-11-re a pár renegátot leszámítva.
Ne érts félre, én is örülnék annak, ha mindenki az 1-5-9-13at használná, de az a tapasztalat, hogy a többség nem ezt teszi. Így pedig mindenki jobban jár, ha inkább megy a fősodorral és nem szembe vele.
Persze kertesházi környezetben mindegy hiszen jó eséllyel nem hallod az összes szomszédod. De ott ugyan akkor mindegy is, mert ritkán van valakinek 4 AP-ja.
Verdikt, az elvekben igazad van, a gyakorlatban viszont nem teljesen.szíszíenpí vájörlesz /én
-
válasz
PiroGrim #67134 üzenetére
Amerikában továbbra is az 1-6-11 a default,
Európában pedig 1-5-9-13Azok akinek eszközei nem támogatják a 13-ast azok a 1-5-9 et használják. Teljesen nyilvánvaló hogy azonos ap számot ha 4 részre osztunk ott kisebb az interferencia mintha 3 részre osztanánk. Az hogy az "auto" kiválasztás a gagyi routerekben 1-2-3-4-5 stb re áll rá (az interferencia maximalizálásához) arról nem tehetek. 5GHz en már szabványosították, ezen hibát kiküszöbölték.
-
PiroGrim
tag
válasz
Doky586 #67129 üzenetére
Erről annyiszor beszéltünk már..
Szép és jó az 1-5-9-13, de társasházi környezetben csak több a baj vele, mert a legtöbb eszközben továbbra is az 1-6-11 a default. Csak nézz [erre] rá. a Többség azokon van. Aki nem az meg valami exotikus helyen ezzel mindegy melyik leosztás híve vagy akkkor is zavarni fog. Nomeg ott vannak azok a szörnyek amik 2.4GHz-n 40 MHz-vel szórnak.Oszt azt meg ugye tudjuk, hogy az adjacent channel interference rosszabb mint a co-channel interference. Aki nem tudja, az mostmár tudhassa.
[egy szósz][ Szerkesztve ]
szíszíenpí vájörlesz /én
-
PiroGrim
tag
válasz
Tamás1966 #67122 üzenetére
Natolt IP-nek semmi köze a wifi-hez, azt a kliensed nem is látja.
Itt inkább a kínai nemodafigyelés és kompatibilitási problémák lehetnek a háttérben.
Ahogy mezis is írta, 2.4GHz-n pl máshol nem támogatják a 12, 13-as csatornákat, de az is lehet, hogy a telefon mindenképp 5 GHz-n kereste, de a router 2.4GHz-n szór. Vagy DFS csatornán szór amibe meg a telefon chipje ilyen olyan indíttatásból nem hallgatott bele.
Ha már egyszer felcsatlakoztál és ismeri a hálózatot, akkor ott fogja keresni ahol legutóbb látta, így ha nem ugrál a router a csatornák között akkor nem valószínű, hogy lesz probléma a csatlakozással.szíszíenpí vájörlesz /én
-
kw3v865
senior tag
Sziasztok!
A következő wifi-s hálózat kialakításán gondolkodok, de nem tudom megoldható-e egyáltalán:
Adott egy IP-kamera, ami vezetéken kapcsolódik egy wifi-s routerhez (opcionálisan egy felvevő is lesz a hálózatban, egyelőre még nincs kiválasztva a router típusa). Ez eddig oké. Viszont abban a helyiségben nem elérhető semmilyen kábeles net (egy társasház közös tárolója), azonban szeretném, ha neten keresztül is elérhető lenne a kamera (vissza lehessen nézni a felvételeket). Kábeles net nem megoldható (sokat kellene furkálni, hogy valamelyik lakásból vigyünk ethernetet netet). Tehát azt találtam ki, hogy kliensként csatlakozna a router a legközelebbi lakás valamelyik wifi routerére, onnan kapná a netet. Viszont fontos, hogy ez a kamerás hálózat akkor is működjön, ha valami ok miatt nem kap internetet a router.
Szerintetek megoldható ez így? Ha igen, mire kell figyelni, amikor routert választok? -
válasz
STC Speed #67128 üzenetére
[csatornák] [kép] [kép]
A másik app ami íveltet mutat az megtévesztő, mert a valóság ilyen 'szögletes'. -
Tamás1966
tag
Egyelőre megoldódott a dolog.
A régi, mostani telefonomom QR kódot generáltam a Wifinél, és az új telefonnal beolvastattam, és egyből csatlakozott.
Ezek szerint mégis csak az lehet a baj, hogy natolva van az IP cím.
Csak attól félek, hogy nem ez a normális. Ha éjjelre berakom repülőre, vagy elmegyek itthonról, amikor hazajövök mindíg ezt kell majd eljátszani ??
Még nem próbáltam, de hamarosan megteszem. -
mezis
félisten
válasz
STC Speed #67123 üzenetére
Üdv.!
Kísérletezni kell. Csodát ne várj. A hellyel is lehet kísérletezni.
mezis
-
STC Speed
őstag
Sziasztok,
Nekem a Router lakás egyik sarkában van, tudnátok tippet adni, hogy az antennák(4 darab) merre felé nézzenek a legjobb pozició érdekében? A router ledes eleje nézzen a többi szobára, az jó ?
Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
Tamás1966
tag
Sziasztok.
Vettem egy xiaomi telefont.
Nem ismeri fel a wifimet. Ha hozzá adom manuálisan, akkor meg nem törzénik semmi.
Nem ajánl kapcsolódást.
Eddig ilyen probléma soha nem volt.
Jelenlegi telóm ezzel megy, tv ezzel megy, és 1 hónappal ezelőtt egy Iphon is simán csatlakozott.
Mi lehet a probléma.
Képet csatolok. [kép] -
mezis
félisten
"...ugyanaz a wifi hálózat ..."
Ha ez alatt azt érted, hogy ugyanabban az alhálóban lesznek, akkor igen, mert egyetlen router osztogatja az IP címeket. WiFi klienseknek, kábelen csatlakozóknak is.Általában a 192.168.0.xxx vagy a 192.168.1.xxx IP címek kerülnek kiosztásra.
mezis
-
-
mexel
veterán
Köszönöm, megnézem a mesh-t. Olxsó router ezt nem tudja akkor
A wifi jelerősítők, valami alis ami kábelen kap netet nem felel meg ilyenre? Azok mire valók ?
Nem tudom akaork -e ennyit költeni hogy vegyek 2 ilye routert, akkor az egész rendszer amire kellene okafogyottá válik mert más megoldás is kijönne anyiból ( wifi ip kamera, olcsók, amiknek kell net. De ha ennyit költök routerre olcsóbb nem wifiset venni és odahúzni a kábelt)
Azt hittem veszek valmi wifi jeltovábbítót kb 5-ért max és az működik[ Szerkesztve ]
-
Dr.NX
addikt
A legolcsóbb AX mesh megoldás 2 darab Mercusys MR60X v2.
https://prohardver.hu/tema/milyen_routert/index.htmlElfogadom a sütiket.
-
Mi a legjobb/legolcsóbb megoldás?
Amit most csináltál az a legolcsóbb megoldás.Csak akkor lesz egységes hálózat kezelés ha egy két eszközös rendszert telepítesz, pl egy mesh hálózatot, ameddig ez nincsen így addig két független hálózat lesz csak.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
mexel
veterán
Sziasztok. Adott egy nagy családi ház amionek egyik végében van a digis router és szórja a wifit ahogy tudja. A ház másik végén és a kertben szeretnék erősebb wifit. Ezt most csak úgy tudtam hirtelen megoldani hogy egy TP link routert rádugtam az első szobáben lévő kábelre ami a digi routerből jömn, és az a router egy másik wifi jelet csinál.
Szeretném viszont ha ugyanaz a wifi lenne mindenhol csak erősebben. Valami Aliexpresses wifi jelerősítő megfelel erre a célra?
Nem tudom fejből a tplink router nevét, de most Openwrt van rajta, ezért tudtam csak így beállítani( nem ott lakok)
Tehát kábelen érkező net van ahová valami erősítőt kellene feltennem. Mi a legjobb/legolcsóbb megoldás? -
woodworm
veterán
-
PiroGrim
tag
80MHz csatornával lehetséges, de nem életszerű.
802.11ac MCS rates - Cisco Communityszíszíenpí vájörlesz /én
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen videókártyát?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Interactive Brokers társalgó
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Nokia 808 PureView - kamerás béta
- Netfone
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Apple notebookok
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- További aktív témák...