Új hozzászólás Aktív témák

 • Cifu

  nagyúr

  Felmerült egy igény, hátha lesznek érdeklődők az egyik legismertebb (bár ugyanakkor kétségkívül sok ellentmondással küzdő) sci-fi / gothic világának. A topic célja a világ hátteréről való diskurzus, és persze a hozzá kapcsolódó számítógépes játékoknak egyfajta gyűjtőhelye.

  Hogy az első hsz.-nek valami értelme is legyen, egy kis bemutató azoknak, akik még csak lágyan megérintet az Istencsászár szelleme. :)

  A Warhammer 40.000 (Wh40k vagy 40k) egy sötét és borús világ, amely 1987-ben jött a világra a Games Workshopos Rick Priestley és alkotógárdája által, a korábban kihozott Warhammer Fantasy (WhF vagy WF) táblás játék jövőbeli alternatívájaként. A WhF szabályait használták fel az új játékhoz, sőt, a világ is részben onnan táplálkozott (például a teljes káosz agenda ugyanúgy megtalálható mindkét világban, még a káoszistenek nevei és háttere is ugyan az). A játék alaphangulatát igyekeztek neves és kevésbé neves festők által megkomponált gigászi harcokat ábrázoló képekkel megadni.


  A Wh40k első kiadásából származó borítókép, ma már megmosolyogtató minőségben

  A táblás játék világa szélesebb körben csak lassan terjedt el, ám ebben nagy segítség volt Ian Watson 1990-ben megjelent Inkvizitor c. regénye, amit három másik követett. Szintén a szélesebb körrel való megismertetés célozta a számítógépes játékok megjelenése, az első, a Space Crusade ( letölthető innen a DOS-os változat ), illetve nem sokkal később a Space Hulk ( letölthető innen ). Mellesleg én is ezekből ismertem meg a világot. :)

  A világ népszerűsége hamar az egekbe tört, jelenleg a GW első számú arany tojást tojó tyúkja, ennek megfelelően át is vette a stafétabotot a WF-től, például már kijött a Warhammer 40k szerepjáték is (végül is nem késtek vele sokat, csak olyan 15 évet...).

  A világ vonzerejét nehéz megfogni, mivel alapvetően cseppet sem vidám, sőt, éppen hogy romlott, döglődő, sötét és kiábrándító. Az emberiséget (Imperium, vagyis Birodalom) egy évezredek óta már gyakorlatilag halott, kvázi bomlott elméjű Istencsászár irányítja, aki egy trónprotézisben vegetál, és hogy "isteni" elméje egy gigászi fénytoronyként világítson a hiperűrben, ehhez pedig pszi aktív emberek tömegeit áldozzák fel számára nap-mint-nap.


  Az Istencsászárról készült 'szobor', amely még a Horus lázadás előtt készülhetett

  A gigászi birodalmat különféle erők tartják egyben, amelyek olykor egymásnak feszülve igyekeznek az emberiséget egyben tartani. Az egyik ilyen hatalmas erő az Közigazgatás (The Administratum), egy olyan hatalmas és lassú bürokratikus szervezet, ahol még olyan bolygóknak is van saját intézménye, amelyek már évezredek óta elporladtak. Egy másik ilyen erő az Adeptus Mechanicus ( na ezt most fejből nem mondom meg, hogy magyarították ), akiknek a központja a Mars, és a technológiáért felelősek, és a felelősségtudatuk vallásba hajlik, ugyanis a sötét jövőben a modern technológia az emberek számára félúton van a misztikum felé, ezért rúnákkal telerajzolva és ájtatos imákkal illik őket használni. A legismertebb erő természetesen az Űrgárdisták rendjei, egyfajta lovagrendek, melyek genetikailag fejlesztett, és a leghatékonyabb páncélokba bújtatott és fegyverekkel felszerelt ember-óriások maroknyi, de hihetetlenül hatékony katonai ereje. Az űrgárdisták népszerűségére valamelyik GW oldalon azt írták, hogy az eladott Wh40k modellek 85% űrgárdista modell. Ezek után nem meglepő, hogy a GW székháza előtt is egy életnagyságú Energiapáncélos (Power Armor) űrgárdista szobor feszít:

  Az űrgárdisták szerény száma miatt (talán egy millió jut több milliónyi emberek által lakott világra) persze a legnagyobb erő mégis a Birodalmi Gárda (Imperial Guards) szerényebben felszerelt, de nagy létszámú katonai ereje, amely a Birodalmi Flottával közösen igyekszik a rendet fenntartani.

  Rajtuk kívül még tucatnyi erő mozgatja a Birodalomat, kezdve az Adeptus Arbiter-ektől, akik a rendfentartásért felelnek, az Ecclesiarchy-in át (ezt megint nem tudom hogy fordították, de effektíve Vallás-Államot takar), akik az Istencsászárt éltető vallási ájtatosságért felel, az ő katonai szárnyukig, az Adeptus Sorotiras-ig (Nővérrend, mivel egy korábbi Vallási rendből jött vezető lázadást vezetet, ezért megtiltották, hogy férfiakból álló katonai erőt birtokoljon - úgyhogy csináltak egyet kizárólag nőkből...).

  Az emberiség túl persze több egyéb faj is jelen van, mint az emberekből kialakult Zömikek (Squats), akik a Fantasy béli Törpék megfelelői - voltak, ugyanis a 1990-es évek közepére már nem nagyon foglalkoztak velük a fejlesztők (94 óta Zömik modell sem igazán jött ki), és hogy megszabaduljanak tőlük, a Tiranidák szépen learatták az összes zömik világot a lore szerint.

  Szintén Fantasy származékok az Eldák, akik az Elfeknek felelnek meg. Ők egy hajdan volt hatalmas és dicső, ám dekadensé és élvhajhásszá váló birodalom maradványait őrző faj. Bukásukkal együtt jelent meg a Káosz Szeme a galaxisban, a bukást túlélő eldák pedig szétszórt hajóvilágaikon küzd a túlélésért, miközben a napnál is világosabb, hogy már nincs jövőjük, azért harcolnak napról napra, hogy az elmúlásukat késleltessék.

  A káosz a WF-ből származik, és annak megfelelően négy nagy káosz istent takar, Khrone a vér és harc istene, Slaanesh a kéj és fájdalom istene, Nurgle a betegségek, elmúlás és elfajzás istene, Tzeentch pedig a változás ura. A káosz már gyakorlatilag legyőzött egy birodalmat, az eldákét, és közel volt, hogy térdre kényszerítse az emberi birodalmat is, mikor az Istencsászár ellen fordította a vele megegyezző erejű Primachok (az űrgárdista rendek megalapítói) közül többet is, akik a Földet megszállva törtek hatalomra. A leghatalmasabb áruló, Horus majdnem legyőzte az Istencsászárt, ám végül "csak" halálosan megsebesítette, és a lázadása kudarcot vallott, így a káoszhívők leginkább a 'Káosz Szemébe' menekültek.


  Horus követői a lázadás idejéből, középen Horus maga

  Az utolsó "alap" faj a zöldbőrüek, az ŰrOrkok, Gretchinek (fantasy Goblin) és Snootlingok faja, akikbe kevés intellektuális hajlam, ám sokkal több vérszomj társult, ami azért érdekes, mert amúgy leginkább a gombákhoz köthetőek származásuk szerint. A kifinomultság nem az ő műfajuk, a páncéljukat az ŰrOrkok sokszor a saját bőrükre szegecselik fel, az járműveik pedig valószínűleg nem láttak kalapácsnál és fűrésznél bonyolultabb szerszámot, pedig még csillagközi repülésre alkalmas űrhajókat is építenek. Ők Gork-ot és Mork-ot, két istenüket éltetik, a harctéren pedig a vérszomj vibráló pszi energiákká alakul, ez a mindent elsöpörni képes Waaagh!!!.


  Crimson Fist űrgárdisták küzdenek Űrorkokkal

  A Games Workshop persze folyamatosan fejleszti a világot, a táblás játék az 7. kiadásnál tart, és időközben számtalan új fajt is behoztak, például a rovarszerű Tiranidákat, akik biológiai alapon hoznak létre mindent, az űrhajóktól kezdve a harcosokon át a harcosok által használt fegyver lövedékéig mindent élő organizmusok alkotnak. Ellenpárjuk az emberiség sötét technológiai korából származó gépharcosok, a nekronok, a szinte elpusztíthatatlan robotok. Az eldák is megkapták sötét árnyaikat a Sötét Eldák képében, akik olyan vadak és féktelenek, hogy már-már több közük van a káoszhoz, mint a túlélő testvéreikhez. Az egyik legújabb faj pedig a Tau, egy új és igen dinamikusan fejlődő faj, akik a japanimációs filmekben látható mechákkal szállnak harcba bárkivel, aki útjukat akarja állni.

  A népszerűsége ha lehet, csak tovább nő, évről évre, ehhez a GW a THQ játékkiadóval szerződött, amelyek a kevésbé sikeres Fire Warrior FPS játék után a Dawn of War sorozattal úgy tűnik megtalálták a megfelelő hangot a tömegek felé, majd jött a közepesen jónak tekinthető Space Marine... és nagy csönd, majd hirtelen ránk szabadult mindenféle Warhammer 40k játék, amelyek viszont általában inkább leverik a lécet, mint átugorják. Jön egy Wh40k MMOFPS is, az Eternal Crusade, de tudni kell, hogy ez már a második ilyen próbálkozás, az első, a Warhammer 40k: Online ugyanis kudarcba fulladt.

  A világban játszódó regények sajnos Ian Watson novellái után mélyrepülésbe mentek át, a 90-es évek második felében és a 2000-es évek elején kijött művek többsége inkább a tisztes iparosmunkák szintje (ilyen téren amúgy analógok a Warhammer Fantasy novellákkal), általában egyszer olvasós, de sokszor inkább még azt a szintet is csak éppen megütőek voltak. 2006-ban egy új sorozat indult, a Horus Heresy sorozat, ami visszamegy bő 10.000 évet, és a Horus lázadás eseményeit veszi végig. Hosszasan. Elnyújtottan. Nagyon. Szigorúan saját vélemény, de eme regények sem emelkednek ki éppenséggel a szürke középszerűségből, sőt, nem egy és nem kettő közülük egyenesen olvashatattlan fércmunka, továbbá sajnos sok téren sikerül ellentmondásba kerülni a korábban felállított Lore-al, szóval sajnos e téren sem túl jó a megítélésem róla.

  A regényeken túl már képregények is megjelentek, ám "rendes" mozifilm még nem született belőle. Egy CGI (számítógépes grafika) film, a Bloodquest munkálatai megkezdődtek, ám finanszirozási problémák miatt félbemaradt, a készítő stúdió pedig feloszlott. 2010-ben egy alacsony költségvetésű CGI film, az Ultramarines: A Warhammer 40,000 Movie, ami ha őszinték akarunk lenni, akkor finoman szólva sem élvezhető alkotás, sem animáció, sem történet terén (hiába a GW regényírója, Dan Abnett írta a forgatókönyvet, egyszerűen szörnyű, de mivel Abnett a HH sorozat írója is, ezen annyira nem csodálkozom).

  Készült egy fanmade filmhez fogható, az 'Inkvizitor' ( amit a Youtube-ról szépen ki is írtott a Games Workshop ). Természetesn készült pár fanmade film is, a legkomolyabb a német Damnatus ( Trailer erre) volt, amely azonban hivatalosan nem jelenhetett meg jogi viták miatt ( a német jogszabályok szerint a rajongók által készített film minden joga a készítőké lett volna, így a GW-nek semmi beleszólása nem lehetett volna - emiatt a GW egyszerűen nem engedélyezte a filmet, hiába a peticiók és egyebek... a félig kész film persze megjelent torrent oldalakon).

  A legiényesebb eddig a Lord Inquisitor fanfilm, amit egy személyes projektként csinál 'Stargazer', egy profi CGI animátor, a Youtube csatornája erre található, érdemes megnézni.

  Összeségében aki igényesebb Wh40k animációra vágyik, az vagy a Dawn of War 1-2 kétségkívűl jóféle intróit nézegesse, esetleg ha az igényeit lejjebb tudja adni, akkor a GW féle inkvizitor film szinvonalán lévő Final Liberation átvezető videókat.

  A végére pár linkajánló:

  Inkvizitor.hu Kötelező magyar honlap

  Games Workshop, a készítő cég honlapja (sajnos a cég általános üzleti magatartását én finoman szólva is undorítónak találom)

  http://www.belloflostsouls.net/, aféle jó kis pletykaoldal a GW játékokkal és eseményekkel kapcsolatosan

  The Waaagh!, az űrorkok már az internetet is meghódítják

  Lexicanum, egy nagyon jó (bár néha érdekes, furcsa) háttérvilágot bemutató Wiki oldal

  Warhammer 40k Wikia oldal, egy másik, hasonló Wiki oldal

  [ Szerkesztve ]

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

 • Crytek

  veterán

  Space Hulk: Deathwing-et várom végre ismét fps-ben lehet majd zúzni.
  Sajnos ahogy nézem nem tétlenkednek és minden fillért ki akarnak sajtolni a címből és jönnek a szarabbnál szarabb Warhammerek.

  Next PC Upgrade: 2022

 • Cifu

  nagyúr

  válasz Crytek #2 üzenetére

  Ha FPS, akkor ott van még az Eternal Crusade. Egyébként a játékok terén két hullámhegy volt eddig, az 1990-es években volt a Space Crusade, Space Hulk 1-2, majd a Final Liberation és végül a Chaos Gate. Ezek ígényes és jó játékok voltak. Aztán kevésbé igényes korszak jött, és a 2000-es évek második felében jött ugye a Dawn of War és itt egy minimális emelkedés kezdett, de a Space Marine és a DoW2 óta igényes Wh40k játékot nem igazán láttunk....

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

 • Phobion

  őstag

  Szuper-szuper, köszönjük az összegyűjtött infókat! :R Tényleg jó lenne ha itt több élet lenne, mint más WH topicoknál. ;]

  a császárról ez lehet jobb kép lenne, nem?

  [ Szerkesztve ]

  Sci-fi, fantasy könyvek eladók: https://hardverapro.hu/apro/elado_sci-fi_fantasy_konyvek_4/hsz_1-50.html

 • Cifu

  nagyúr

  válasz Phobion #4 üzenetére

  Kismillió kép kering a neten, ha valaki rá szeretne keresni, akkor talál bőven. Én direkt nem a legjobb, legegyértelműbb képeket raktam a posztba.

  Egyébként pedig 5 perc után itt ugyebár nem lehet posztot editálni, szóval ha akarnám se tudnám lecserélni. :P

  [ Szerkesztve ]

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

 • Phobion

  őstag

  válasz Cifu #5 üzenetére

  Igaz-igaz, jó lesz az úgy. :K :P

  Sci-fi, fantasy könyvek eladók: https://hardverapro.hu/apro/elado_sci-fi_fantasy_konyvek_4/hsz_1-50.html

 • Phobion

  őstag

  Eternal Crusade amúgy eddig nem kecsegtet sok jóval, remélem a Béta-ra sokat fejlődnek. :F

  Ez a web sorozat pediglen rajongó által készített ugyan, de fenomenális! :D

  [ Szerkesztve ]

  Sci-fi, fantasy könyvek eladók: https://hardverapro.hu/apro/elado_sci-fi_fantasy_konyvek_4/hsz_1-50.html

 • Cifu

  nagyúr

  válasz Phobion #7 üzenetére

  Mi a gond az Eternal Crusade-al? :F

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

 • Blade_W

  tag

  link

  Ezt is ajánlom olvasgatásra, bár ezt már inkább azoknak, akik jobban ismerik a 40k lore-t ;]

  [ Szerkesztve ]

 • Crytek

  veterán

  válasz Cifu #3 üzenetére

  Google azt dobta rá hogy MMO lesz azokat meg bottal se :(

  Next PC Upgrade: 2022

 • Rexdemon

  aktív tag

  Népek, Inkvizítor.hu-n valaki ismer egy admin joggal rendelkező jóembert? Iszonyat régen regeltem ott, de admin azóta sem erősítette meg, szal nem tudok belépni. (figurafestéssel/konvertálással kapcsolatban keres(nék)ek embert)

  Victory needs no Explanation; Defeats allows NONE.

 • Phobion

  őstag

  válasz Cifu #8 üzenetére

  Nem tudom bétára(!) mennyit változik a grafika, de jelen pillanatban - szerintem, ne kövezzetek meg - , de a jó öreg Space Marine jobban néz ki, mint most Pre-Alpha(!) Eternal Crusade, szóval remélem ez még csak a jelen verzió miatt van így. ;)

  Sci-fi, fantasy könyvek eladók: https://hardverapro.hu/apro/elado_sci-fi_fantasy_konyvek_4/hsz_1-50.html

 • Cifu

  nagyúr

  @Blade_W: Tényleg, a 1D4Chan alap minden ilyen terén. :)
  Mondjuk az valamennyire szomorú, hogy ott írnak igazából alaposabban a Lore és a GW (nem túl baráti) állapotáról. Sajnos amióta Rick Priestley és Andy Chambers elhagyta a GW-t, a lore és főleg a konzekvencia terén brutális állapotok vannak...

  @Crytek: Azért legalább egy videót nézzél már meg róla, mert ugyebár akkor kiderülne, hogy MMOFPS... ;)

  @Rexdemon: Írj egy e-mailt a inkvizitorportal@gmail.com címre, az adott regelt felhasználónév / e-mail párost megemlítve.

  @PhobioNN7: A Space Marine-ban sose láttál egyszerre két tucatnál több ellenséget a képernyőn. Itt akár több száz is elképzelhető. Nem szabad Crysis szintű grafikára számítani úgy, hogy egy harctéren 1000 játékos gyepálja egymást. Egyébként azt ígérik, hogy a látványvilág még fejlődni fog, sok még a placeholder ott.

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

 • Crytek

  veterán

  válasz Cifu #13 üzenetére

  Semmi nem érdekel ami multis.Single párti vagyok.

  Next PC Upgrade: 2022

 • Hintalow

  senior tag

  Juhúú, Warhammer topik :D

  Ha wiki kell a világról, én ezt preferálom, szerintem nincs részletesebb :N

  Két kiegészítés a bevezetőhöz:
  A nekronok nem a technológia sötét korából származnak (az kb a 20.000-ik évben volt) hanem sacc 60 millió évvel ezelöttről, amikor is kis híjján kiírtották az életet a galaxisban. Még az eldáknál is ősibbek :K

  A császárt sokféleképpen ábrázolják, (csak mert valaki írta, hogy más képek is vannka róla) ami nem csoda, lévén ő egyfajta megtestesülése a korai emberek hitének, egy felsőbbrendű lény, aki halhatatlan, a lore szerint gyakorlatilag ő volt Jézus, Buddha, Mohammed és rengeteg más meghatározó személy az emberiség történelmében, mielött felfedte magát, hogy vezesse az emberek birodalmát.

  apropó, warhammer könyveket olvas valaki?

  Ha a multiverzum teória igaz, akkor van egy univerzum, ahol nem az.

 • Cifu

  nagyúr

  válasz Hintalow #15 üzenetére

  A Necron és a Császár történetéhez: A Necron-ok háttértörténete már legalább kétszer változott, az első megjelenéssükkor (White Dwarf-os volt, még nekem is megvan valahol a blisterbe rakott Necron Warrior, amit csomagoltak mellé) még a Dark Age-es háttértörténetük volt, aztán ebből lett a C'tan-os, The Old One küzdelmes. Hogy aztán az 5th Edition-ban űr-egyiptomi megalomán robotok. Phew.

  A császár detto ilyen, a háttértörténete zavaros, és a szépsége a dolognak, hogy függően attól, melyik forrást nézzük, egymásnak ellentmondó információk is találhatóak bennük. Ez a Jézus-Buddha-Mohhamed vonal nekem nagyon fejfájós, én kerülném. ;)

  A novellák jó részét olvastam, ahogy OFF-ba írtam is, kb. az Ian Watson könyvek olvashatóak, igaz ott is vannak érdekességek (pl. felhajtja a space mariska a sisakrostélyt...), de ezzel együtt is szórakoztató, szerethető.

  Amik viszont utána jöttek, az szörnyű. Akad egy-két szürke, elfogadható minőségű, de a többségen érezni az izzadságszagot, ahogy az író igyekszik valahogy túllenni az egészen, hogy aztán a következőnek kezdthessen neki. A Horus Heresy lenne a nagy váltás, de csak az első kb. három könyvig konzekvens, majd szétesik, és a minőség is szörnyű lesz.

  Én is nekiálltam kétszer, másodszorra a Prospero Burns-ig jutottam. Ez szólna a kedvenc légiómról, a Space Wolf-okról (2nd Edition-ban gyűjtöttem őket, még mindig megvan a ~2000 pontos kis seregem, Drenyástól :DDD ), de az első 100 oldal kb. egy hónap alatt volt meg, míg korábban azért egy-egy könyv legfeljebb egy hétig tartott. Amúgy pedig kevés olyan van, amire azt mondanám, hogy igen, ezt megérte elolvasni... A Horus Rising és a The Flight of the Eisenstein mondjuk még tetszett, ahogy a Mechanicum, Legion és a Fallen Angel is. De ezeket tudnám felsorolni, amikre mondjuk úgy nem sajnálom utólag a rászánt időt... De az olyanokra, mint a Fulgrim, A Thousand Sons, Nemesis vagy a Prospero Burns... Na, ezek miatt az Exterminatust hívnám a GW fejére, hogy ki merték adni őket...

  [ Szerkesztve ]

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

 • Phobion

  őstag

  válasz Hintalow #15 üzenetére

  én az egész WH40k "karrieremet" a Horus Heresy-vel kezdtem, mondván ne egyből a jövőbe ugorjak, hanem mindent az elejétől, de elolvastam már az Inkvizítor trilógiát is :D

  más,
  a Császár tudtommal "sámánok" együttes "reinkarnációja" még nagyon-nagyon régről
  a vallási személyekhez meg annyit, hogy szerintem nem Ő volt, mert még a Great Crusade előtt a Terrán lévő összes vallást eltörölte, mondván, hogy a vallás babonákon és "agymosáson" alapszik, és ezért az Imperial Truth alapjai pedig az Egyenlőség, Tudomány, és a Galaxis meghódítása ( YouTube ), de ettől függetlenül Káosz párti vagyok, mert bizony a Császár nagyon elkalkulálta ezt az egészet, innen is látszik, hogy hihetetlen hatalma van, emberi ésszel "felfoghatatlan", de még sem egy Mindenható

  UI.: bocsánat, de nem merek mindent lefordítani, és ha esetleg történetileg valami eltérne a mondandómban, akkor javítsatok ki :DDD

  (#16) Cifu - "...olyanokra, mint a Fulgrim, A Thousand Sons..." ezzel a kettővel mi a gond? személy szerinte nekem nagyon tetszettek, Thousand Sons-ba Magnus-t nagyon sajnáltam :O

  [ Szerkesztve ]

  Sci-fi, fantasy könyvek eladók: https://hardverapro.hu/apro/elado_sci-fi_fantasy_konyvek_4/hsz_1-50.html

 • Cifu

  nagyúr

  válasz Phobion #17 üzenetére

  ezzel a kettővel mi a gond? személy szerinte nekem nagyon tetszettek, Thousand Sons-ba Magnus-t nagyon sajnáltam

  A Fulgrim egyszerűen értékelhetettlen irodalmi szempontból, teljesen követhetettlen mi miért történik, alap logikát messze nélkülöző események, és az, hogy az agyamentségbe átcsapó élvhajhászatról semmi, de semmi nem kerül ki a flottából? Nyilván az a több százezer, de inkább több millió emberből mindenki természetesnek vette az eseményeket... Eh...

  A Thousand Sons egy másik véglet. Hogy megértsd mi a bajom vele, mélyebbre kell ásni. Az egész végül is a Nikaeai zsinatról szól effektíve. Számomra a Nikaeai fejlemények kifejtése roppant hiteltelen lett. Bakker, kismillió hasznos pszi-használó van a Birodalomban. A Birodalom első (a Császár maga) és második embere (Malcador) is pszi-aktív. A birodalom alapját a warp-képes közlekedésre a Navigátorok jelentik, szintén pszi-aktívak, ahogy a birodalom kommunikációjáért a pszi-aktív asztropaták felelnek.

  A zsinat alapvetően onnan eredeztethető, hogy Leman Russ, az űrfarkasok Primarch-ja "feljelenti" az egész Thousand Sons Légiót, és ezzel kvázi Magnust is a Flesh-change miatt (nem tudom, ezt hogy magyarították sajnos). A Flash-change egy genetikai hiba, ami egyben a Pszi-aktivitást jelenti a Thousand Sons-oknak. Namost emiatt megtámadni a Pszi-ket és a Librarianokat iszonyú szűklátókörűség. Az egyik óriási plot-hole, hogy emiatt miért kellene a többi rend könyvtárosait is tökönszúrni, a másik pedig az, hogy ha egy genetikai hibából adódóan büntetik a Thousand Sons-okat, akkor pont, hogy Russ-nak csendben kellett volna maradnia, hiszen az ő rendje (és még több, másik rend, Blood Angels included) is pengeélre kerülne elviekben egyből, hiszen a Space Wolf-oknak is megvan a saját genetikai hibájuk, a Wulfen átka, ami miatt az űrfarkasok egy része vadálattá válik (erről később). Ezt a vonalat még csak fel sem vetik a regényben, holott tudjuk, hogy nagyon sok rend küzd genetikai hibákból eredő problémákkal...

  Na segond, szóval a Flash-change feljelentés érkezik. Mit csinál a Császár erre?

  Neki áll egy felkiáltásos-demokratikus páholy-politikát csinálni az egészből. Egyszerűen kinyilatkoztatthatta volna a döntését. Oszt jószakát. Sok más esetben így tett. Sőt, inkább arra nincs példa, hogy mikor csinált volna hasonlót. De nem, valamiért egy demokratikus szavazást akart. Úgy, hogy a szavazóknak nem volt meg minden tudása, hiszen a Káoszról nekik nem sok tudomásuk volt, miközben a Császár (feltehetően) pontosan tisztában volt a veszélyekkel. Ahogy azzal is, hogy a Káosz ellen a Pszi a legjobb fegyver. A felvetés is, hogy akkor Pszi-nuku a Space Marine légiók számára, már önmagában is életképtelen dolognak tűnik. Ja, a Space Wolf-okra ez nem vonatkozik, a Rune Priest-ek ugyanis nem Pszi-használók. Ők aféle sámánok a Fenrisről. Ez a Thousand Sons-okon túl senkinek nem szúrja a szemét. Csakmertazért.

  De nem baj, van egy Légióm, amelyeknek tagjai genetikai hibájuk miatt mind-mind Pszi. Oké, veszélyes Pszi-k, részben pont a genetikai hiba miatt, de mi nem veszélyes? Sebaj. Tiltsuk meg a Pszi-használatot az összes Space Marine légió számára. Punktum. De várjunk csak, vagy egy igen erős Pszi-aktív primarchom, és éppen Warp-járatokat építek a Földön, amihez pont erős Pszi-képesség kell, miért is nem viszem hát magammal, hogy segítsen (noda bene meg sem történik a Warp-átjáró összeomlása, sőt, akár maga Magnus űlhetne a Warp-átjárót zárva (nyitva) tartó trónra a Császár helyett).

  Nem, letépjük a szarvaikat, majd haza küldjük őket, sőt, még, "szemet" sem hagyok rajtuk, ahogy tették ezt például a Word Bearers-el a Monarchiai letérdeltetés után. Csak mert azért.

  Jelzem, mindezt az az élő Császár követi el, aki mindeddig vasmarokkal újjáépítette az emberi birodalmat, és a valaha volt legbölcsebb emberek a tanácsadói, mindenek előtt Malcador, aki mit ad isten, szintén ott van a Zsinaton.

  Szóval megtörtént a Zsinat, Magnus mit csinál? Első dolga, hogy megszegi szeretett apja parancsát, és megpróbálja visszafordítani Horus-t az útról, amelyre Erebus próbálja terelgetni. Nem sikerül neki. Mit csinál? Értesíteni akarja a Császárt az eseményekről. Pszi-erővel. Nem ám hogy a telepatákat használná, vagy esetleg elindulna hozzá, áááá, az túl lassú, és úgy se hinné el a Császár. Megszegem az Ő parancsát, és személyesen szólok neki telepátiával.

  Mi történik mindez után? A Császár odaküldi az Űrfarkasokat és Russ-t magát, hogy hozza elé Magnus-t. Azt a légiót és azt a Primarch-ot küldi, akik pont komoly ellenszenvvel vannak a Thousand Sons-ok iránt. Miért nem az Ultramarine-okat vagy a Salamander-eket?

  Most nézzünk vissza a Lore-ra a HH előtti időkbe:

  A császár volt a lángoló tűzoszlopa az emberiségnek. Egy pozitív mintakép. A Császár volt maga az Alfa és Omega az emberiség számára. Az első repedés kvázi magában az Ian Watson-féle Inkvizitorban volt látható, amely megmutatta, hogy a császár valójában egy ezernyi szilánkra hasadt elméjű őrült, aki talán abban őrült bele, hogy 10.000 éve halott, és egy trónprotézisbe helyezve irányítja az emberiséget. De hangsúlyoznám, hogy ekkoriban még semmi sem utalt arra, hogy a Császár egy tökkelütött idióta, ami a Horus Heresy sorozat bemutat.

  A korai Lore-ban Horus sem volt idióta, megalomán vagy hülye (akit Erebus az orránál fogva vezethet), egyszerűen a káosz megfertőzte a tudatát (mindegyik Primarch-ot folyamatosan próbálták átfordítani), és emiatt fordult szembe a császárral. Szintén megjegyezném, hogy így nézett ki a Thousand Sons lore a HH novellák előtt:

  Magnus volt a legerősebb Pszi, csak a Császár maga érhetett fel, fiai, a XV. légió tagjainak legnagyobb része viszont kifordult magából a velük lévő Pszi-erőknek köszönhetően. Magnus maga vette kezébe fiai tanítását, és Prospero-n nekiállt a tanításuknak. Sokan úgy gondolják, hogy ezekben a korai időkben Magnus és a Thousand Sons a káosz erőinek markába került. Nem lehet tudni vagy megbecsülni, hogy mikor történt ez - de valamikor Magnus és légiója átlépték a démoni boszorkányság (sorcery) határát. Úgy tűnik, hogy ekkor még kevés, vagy akár semmiféle hatással nem volt rájuk, megmentve őket a tudásban rejlő veszélyektől. Sőt, Magnus és a légiójának tanításaival elindulhatott a Könyvtáros (Librarian) program, ami lehetővé tette a többi Űrgárdisra légió számára is a pszi-aktív gárdisták képzését. A pszi-erők gyakorlása vezetett ugyanakkor a Nikkae-i Zsinathoz (Eddicts of Nikkae, két "k"-val), ahol a Császár megtiltotta (banned) a boszorkányság tanulmányozását és használatát.

  A Thousand Sons eredetileg nem a lázadók oldalán volt annak kirobbanásakor, sőt, Magnus előre látta Horus árulását, és megpróbálta figyelmeztetni a Császárt. De a boszorkányság használata feldűhítette a Császárt, aki Leman Russ-t és az Űrfarkasokat küldte, hogy elpusztítsa a Thousand Sons légiót. Akik ezután csatlakoztak a Horus-hoz, és Tzeentch követői lettek.

  A Horus Heresy végével a légió a Terror Szemébe menekült, Magnus Démon-hercegé lett előléptetve, és a légió felépítette új otthonát, amit úgy ismerünk, hogy a Boszorkányok Bolygója (Planet of the Sorceros).

  Idézet vége.

  Ebből csinálta a HH széria azt, amit...

  [ Szerkesztve ]

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

 • Phobion

  őstag

  válasz Cifu #18 üzenetére

  "Neki áll egy felkiáltásos-demokratikus páholy-politikát csinálni az egészből. "

  Igazán ez az, amit én se értettem. Neki kellett volna azt mondani, hogy pont és kész, elbeszélgetett volna Magnussal a jövőről mi egymásról, és most biztos nem a Planet of the Sorcerers-en tanyázna Magnus :DDD

  "Nem, letépjük a szarvaikat, majd haza küldjük őket, sőt, még, "szemet" sem hagyok rajtuk, ahogy tették ezt például a Word Bearers-el a Monarchiai letérdeltetés után. Csak mert azért."

  Ez azért nem teljesen igaz, mert a Császár hagyott ott "szemeket", nevezetesen egy pár Custodian-t csak ugye nem lett szép vége annak a történetnek sem ;]

  "Megszegem az Ő parancsát, és személyesen szólok neki telepátiával."

  Igen, ezen én is vakargattam a fejemet, hogy ugyan biztos lett volna más módja ennek. Pl. ha Magnus tudott volna a Káoszról, akkor biztosan nem az Immatériumon keresztül próbált volna kontaktálni a Császárral, mert ugye Tzeentch által tudott kontaktálni vele

  "Mi történik mindez után? A Császár odaküldi az Űrfarkasokat és Russ-t magát, hogy hozza elé Magnus-t. Azt a légiót és azt a Primarch-ot küldi, akik pont komoly ellenszenvvel vannak a Thousand Sons-ok iránt."

  Azt olvastam, hogy elvileg az Űrfarkasok már jóval a prospero-i konfliktus előtt már harcoltak űrgárdistákkal, így ebből kifolyólag a Császár részéről - "valahol" - jogos volt, hogy őket küldte. Plusz ugye a Császár azt mondta Russnak, hogy élve hozzá vissza Magnus-t, csak aztán Horus volt az, aki azt mondta Russnak, hogy a Császár meggondolta magát, és inkább végezzen Magnussal.

  de egyetértek veled, azért sok helyen kicsit torzít a dolog, de ugye ha így meg úgy lett volna, akkor most nem lenne WH40k :D

  Sci-fi, fantasy könyvek eladók: https://hardverapro.hu/apro/elado_sci-fi_fantasy_konyvek_4/hsz_1-50.html

 • Hintalow

  senior tag

  válasz Cifu #16 üzenetére

  Igen, tudom, hogy kusza az egész univerzum a többszöri újraírások miatt. (ez még úgyis lejön, hogy nem ismerem az eredeti szabályrendszereket, mint te)
  És hát igen, az egész teli van ellentmondásokkal :K

  A Space Wolfs első omnibusnál csomót vakartam a fejem, mert egyfolytában az az érzésem volt a sztori alapján, hogy Ragnaron és a többieken kb soha nincsen sisak (ha már szóbakerült a sisakrostély :) )
  Néha úgy írják, hogy rajtuk van, de máskor meg mintha nem is hordaná senki :F

  Ami még zavar ebben a témában, hogy többször elkövetik azt a hibát az írók, hogy a mariksák akkor is látják a felvillanó rúnákat, taktikai infókat, amikor nincs rajtuk a sisak. Tudom hogy apróság, de engem idegesít, mert tudtommal nincsenek ilyen jellegű beültetéseik, kapcsolatban vannak ugyan a páncéllal a feketehámon keresztül, de az csak a motorikus funkciókat intézi, sisak nélkül nincsen HUD-juk.

  A HH sorozatnál még nem járok, elég távol van, de én sem halottam róla jókat, kár volt belepiszkálni, számomra az az egyik erénye a világnak, hogy ezek a régi történések, amik az egész jelenét meghatározzák, annyira régen történtek, hogy csak mítosz (volt) az egész, nem lehetett pontos dolgokat tudni róluk.

  Amúgy én katonásan kezdtem neki a lore-nak, fogtam ezt listát, és szépen lekezdtem a legelejéről beszerezni mindent könyvet (ahol lehet, értelemszerűen az omnibus kiadásokat szerzem meg)
  Brutál mennyiségű cucc van, eltart majd egy darabig, amíg mindent elolvasok.

  Jelenleg éppen a Soul Drinkers omnibust gyűröm, és azt kell mondjam tetszik :K

  Spoiler!!!

  Jól kijön, hogy a hajthatatlan büszkeségük, ami kvázi a vesztüket okozza, egyben a legnagyobb erényük is, mert ezáltal válnak igazán szabaddá, ugye a sztorijuk szerint szembefordulnak a birodalommal, amikor az adeptus mechanikus elviszi az orruk elöl az ereklyéjüket, aztán amikor kiderül, hogy mindez a káosz munkálkodása volt, és egy démon nagyúr felajánlja, hogy szolgálják a káoszt, hiszen más lehetőségük nincs már, a már mutálódott, tehát kvázi káoszgárdista rend, még ehhez is túl csökönyös, inkább nekiesnek a démonnak, és le is győzik, mondván, ők senkinek nem lesznek szolgái, sem a korrupt birodalomnak, sem a káosznak, csakis a császárnak. Badass.

  [ Szerkesztve ]

  Ha a multiverzum teória igaz, akkor van egy univerzum, ahol nem az.

 • Cifu

  nagyúr

  válasz Phobion #19 üzenetére

  A gond az, hogy a világ az első időkben, úgy a 3., talán 4. kiadásig elég konzekvens volt, sok-sok ködös részlet volt benne, de nem volt tele plot-hole-okkal. A Horus Heresy-re például külön táblás játék is épült, de a háttér két oldalban el volt intézve. És mindenki elégedett volt vele így.

  Rick Priestley, Andy Chambers (megj.: ők ketten már nincsenek a GW-nél, leléptek), meg Jervis Johnson azok, akik az első időkben pátyolgatták a világot. Ebben az érában sok dolog teljesen másképpen nézett ki, a Birodalom is kevésbé harcolt saját magával, az Eldák is sokkal inkább haldokoltak, az Űrorkok sem voltak annyira nagyon leegyszerűsítve, mint most. Ésszerűbb, egyszerűbb volt minden.

  Hogy egy másik HH-s Lore-problémára mutassak rá: A Space Wolf-okkal kapcsolatosan ugyebár többször előkerült az, hogy "A Fenrisen nincsenek farkasok" (there are no wolves on fenris). Ezt a HH-ban ejtették el először (A Thousand sons), és azóta is ismételgetik, de kifejteni nem fejtik ki. Azt még hozzátették, hogy sose voltak farkasok a Fenris-en. A legáltalánosabb magyarázat az, hogy a Space Wolf-ok alakulnak át farkasokká.

  Ütközési pont 1.: Ez teljesen új lore, a 4th edition Wh40k-ig sehol sem említették. Mint említettem, én a 2nd Editionnal csatlakoztam, és SW sereget gyűjtöttem, így megvan a 2nd Edition SW Codex. Egy betű nincs erről benne...

  Ütközési pont 2.: Az akkori és a mostani lore szerint is Leman Russ-t egy Thunderwolf nevelte fel. Vagyis bizony voltak ott farkasok eredetileg is. Sőt mi több, Freki és Geri, Russ két farkasa is Thunderwolf, velük együtt nőtt fel (úgy is mondhatjuk, hogy közös anya nevelte őket, "testvérek").

  Ütközési pont 3.: A Space Wolf Codex egyik alapvető vonása, hogy a beavatási szertartásként le kell vadászni egy Fenris-i farkast (Fenrisian Wolf), az igazán nagy férfiak egyenesen a Thunderwolf-ra (ezt inkább nem magyarítanám :D ) vadásztak. Namost ez esetben a saját elfajzott testvéreikre vadásznak? Ez még Űrfarkas mércével is meredek lenne...

  Ez pedig megint csak egy kiragadott példa. Tele van olyan "új" lore-al a Wh40k, amik szöges ellentétben állnak a korábbi lore-al, de még nagyobb gáz, hogy nem egyszer saját magukkal is ellentmondásba keverednek. Ez meg gáz, akárhogy is nézzük...

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

 • Hintalow

  senior tag

  válasz Cifu #21 üzenetére

  Túl sokat bővült az univerzum, és túl sokan írnak sztorikat, hogy konzekvens tudjon maradni. (gondolom a GW meg nem nagyon figyel arra, hogy ne legyenek ellentmondások)
  Például azt konkrétan halottam, hogy a marvelnél, van egy szupergeek alkalmazott, akinek konkrétan az a dolga, hogy ne legyen ellentmondások az univerzumban, hanem egységes legyen (amennyire lehet)
  Bizonyos szint felett erre már szerintem külön ember kell.

  Ha a multiverzum teória igaz, akkor van egy univerzum, ahol nem az.

 • Cifu

  nagyúr

  válasz Hintalow #20 üzenetére

  A korai Space Wolf inkarnációkon viszont (ugyanúgy, ahogy általában a többi SM rend esetén) sisakban vannak a modellek, így is vannak ábrázolva. Az a szabályokban is megjelent már korán, hogy kifinomultak az érzékeik az Űrfarkasoknak, azt viszont nem fektették le sehol, hogy emiatt sisak nélkül rohangálnának.


  "Hagyományos" Űrfarkas Szürke Vadász (Grey Hunters) falka, mind sisakban...

  Aztán ez is változni kezdett valahol a 4. és 5. kiadás között, megjelentek az olyan falka csomagok, amelyeknek legalább egy része sisak nélküli. Hozzátehetjük, hogy a szabályokban ez nem mutatkozott, csak esztétikai jelentősége volt.

  A HUD kérdés tipikus probléma, ráadásul számomra az egész feketehám / HUD / páncél dolog zavaros, elviekben a feketehám "átviszi" az idegvégződések érzeteit a páncélban, ezért nem lassulnak le a Power Armour-os mariskák a páncéljukban (de akkor a Terminator armour esetén miért is lassulnak le? :F Az nem indok, hogy gyengébbek, hiszen pont, hogy erősebbek, vagyis a páncél önmagában nem szabadna, hogy lassítsa őket... no mindegy). Ha viszont az idegvégződésekről van szó, akkor pontosan érzik, hogy mi a helyzet a páncéllal, sőt, az is elfogadhatónak tűnik szerintem, hogy akár a rádiót, üzenetküldést is megoldják rajta keresztül. A látás is ilyesmi dolog, hiszen a Power Armour sisak is, de a Terminator sisak végképpen leszűkíti a látóteret. Márpedig egy katonának a látótere a mindene, még az olyan problémák miatt is panaszkodnak például, hogy az elterjedt PASGT sisak a hallást leárnyékolja, megnehezítve a beérkező hangok azonosítását és pozícionálását.

  Most nem találom a képet, de volt egy GW-s "original" terminator sisak, amelynek a belső oldalán képernyőt lehetett látni. Vagyis a "szemnyílások" valójában nem is szemnyílások, hanem feltehetően kamera van mögöttük, és annak a képét vetítheti a sisak belsején lévő képernyőre. Ez valahol érthető, hiszen a szemnyílás gyenge pont lenne a sisakon, logikusnak tűnik a megoldás. De ez sem minősül canon dolognak...

  Szóval ez is olyan dolog, amire az író figyelhetne, a desingerek meg eldönthetnék végre, mi is a történet a sisakokkal. :)

  Novelláknál szerintem amivel indítani érdemes, az Ian Watson Space Marine-ja (Űrgárdista). Ha a lista alulról kezdődik, akkor számomra furcsa, hogy az Inqusitor-triológia előtt nem látom.

  A Soul Drinkers amúgy a jobb könyvek közül való, Ben Counter követte el, amúgy két HH könyvet ő írt (a harmadikat, a Galaxy of Flames és a nyolcadikat, a Battle for the Abyss-t, no ez utóbbi már kevésbé sikerült jól), tőle a Grey Knight's szériát érdemes elolvasni. ;)

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

 • Cifu

  nagyúr

  válasz Hintalow #22 üzenetére

  A gond ott van, hogy az íróknak el kellene olvasni az eredettörténetét azoknak a karaktereknek, rendeknek, amelyekről írnak. Mint említettem, ezzel anno Rick Priestley-ék nem vesződtek túl sokat, legfeljebb pár oldalas dolgokról beszélünk.

  Ian Watson írt róla, hogy a Space Marine megírása előtt elolvasta a Rouge Trader-t (alias Wh40k 1st edition), és lassan kibontakozott előtte a kép arról, hogy is néz ki a világ, mit akar ő ebből kihozni. A szomorú az, hogy a HH-ban viszonylag maroknyi író vesz részt, tehát az egymás közötti kommunikáció csak nem lehet megoldhatattlan probléma, főleg, hogy a leg HH-t pedig talán Dan Abnett követi el. Számomra valahol meglepő, hogy sok rajongója van a régi motorosok között is, én annyira nem rajongok érte, de hát istenem, a nézetkülönbségek adják az élet változatosságát. :)

  Arra pedig nincs mentség, hogy a Codex-eknél néha mekkora marhaságokat hoznak össze... Ott egyszerűen néha elgurul a gyógyszere a desingereknek...

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

 • Hintalow

  senior tag

  válasz Cifu #23 üzenetére

  A lista, amit írtam 2000-től indul, kicsit feljebb vannak a Watson féle könyvek, gondolom az újrakiadásuk dátuma alapján kerültek bele.

  A sisakoknál nekem is az a logikus, hogy az egész belső felük egy képernyő, és a szemnyílások nem "funkcionálisak" de sisak nélkül tényleg max "érezhetnek" dolgokat az idegrendszeri kapcsolat miatt, de a grafikus infók szemen kersztül nekem nem jön át, mert olyat eredetileg sem tud a szemünk :N
  Alapból az egész páncél dolog nincs egységesen kezelve, vannak könyvek, ahol azt éreztetik, hogy kvázi abban "élnek" de vannak olyanok is, ahol leírják, hogy azért nem feltétlenül hordják éjjel-nappal, csak ha bevetés van (utóbbi nekem logikusabb)

  A termi pálncél érdekes téma, esetleg az lehet benne a logika, hogy az "alap" ugyanaz, csak egyszerűen az extra páncélzat miatt nem olyan agilis, mert ugyanaz a "motor" dübörög alatta.
  Valahol emlékszem is egy hivatkozásra, ahol taglalták, hogy például a hatalmas váll-részek miatt nem is tudják teljes szögben emelni a kezüket benne.

  Más: írtad a bevezetőben, hogy igazán használható WH40K film nincsen, gondolkoztam rajta, hogy vajon lesz -e valaha, de kicsinek tartom az esélyt.
  Túl ismeretlen a világ, ahhoz, hogy autentikus legyen, kb full CGI alapon kéne megcsinálni, ráadásul, ha tartani akarják a világ eszmeiségét, erőssen 18+ besorolású lenne, ezt meg nem nagyon vállalja be senki, pláne, úgy, hogy alapból ismeretlen a világ a nagyközönségnek.
  Ráadásul ahhoz, hogy érthető legyen a háttér, hogy mi miért történik, igencsak bő lére kéne ereszteni...

  24#:

  mindenki másként értelmezi a világot, én jónak tartom Abnettet, de például a Gaunt's Ghost szériában néha a guta kerülget, hogy a maroknyi IG csapat obliteratorokat küzd le :Y
  Túlzottan szabad kezet kapnak az írók, (ez persze betudható, hogy maga a lore is tök kusza, ha az alap rendezetlen, akkor mihez igazodjon az ember...)

  [ Szerkesztve ]

  Ha a multiverzum teória igaz, akkor van egy univerzum, ahol nem az.

 • Cifu

  nagyúr

  válasz Hintalow #25 üzenetére

  A termi pálncél érdekes téma, esetleg az lehet benne a logika, hogy az "alap" ugyanaz, csak egyszerűen az extra páncélzat miatt nem olyan agilis, mert ugyanaz a "motor" dübörög alatta.

  Ez esetben gyengébb is lenne a Termi, mint a Power Armour, mert ugyebár a plusz páncél súlyát is cipelnie kell. A fizika nem úgy működik, hogy azonos erőnél, de nagyobb tömegnél rosszabb a reakcióidő (tömeg/erő arány), de egyben az elérhető teljesítmény is csökken (hiszen egy részét "lenyeli" a nagyobb tömeg mozgatása).

  Valahol emlékszem is egy hivatkozásra, ahol taglalták, hogy például a hatalmas váll-részek miatt nem is tudják teljes szögben emelni a kezüket benne.

  A szomorú helyzet az, hogy a csont merev Power Armour esetén is macerás lenne felemelni a kezed, mert a vállizületnek nincs helye mozogni (amelyik kezedet felemeled, a mellvért felfekszik a válladra, és megemelkedne).

  Más: írtad a bevezetőben, hogy igazán használható WH40K film nincsen, gondolkoztam rajta, hogy vajon lesz-e valaha, de kicsinek tartom az esélyt.

  Akarat kérdése, azért ha megnézed Erasmus Brosdau fan-made trailerét , látható, hogy technikailag nagyon is meg lehetne csinálni. Ez egyetlen ember műve, aki hobbiból csinálja ezt. Ha egy kicsit komolyabb emberek kezébe kerülne, olyat lehetne ebből kihozni, hogy sinen lennénk, mint József Attila.

  Ráadásul ahhoz, hogy érthető legyen a háttér, hogy mi miért történik, igencsak bő lére kéne ereszteni...

  A Csillagok Háborúja háttértörténete talán az első filmből lejött? Ugye nem. Én ilyen téren biztos, hogy Ian Watson regényeit venném előre, főleg a Space Marine-t, mert látványos, változatos, és nem mászik bele túl mélyen a lore-ba, de még így is élvezetes.

  De még egy jó példát is felhozhatnék, ott van a zseniális Starship Troopers. Ha úgy akarom, egy agyatlan akciófilm, viszont ha belemész az elejtett mondatokba, akkor hirtelen leesik, hogy ez egy erősen fasiszta propaganda, telis-tele félelmetes utalásokkal (az ellenség dehumanizálása, démonizálása; a "polgárjog" és a katonaság összefonódása; a belső ellenségek látványos kivégzése; a propaganda-snittek hangulatkeltése, stb.-stb.), hiába Paul Verhoeven tud, nagyon. :DDD

  Szóval ha nem egyből valami zsémbes dologba mennek bele, akkor akár jól is elsűlhetne a dolog. De hiába, kétlem, hogy a GW kihasználná a lehetőséget. Sajnos nincs egyedül e téren, számtalan nagyon jó Sci-fi világ vergődik a lehetőségek határán, sorolni lehetne őket (Battletech, The Forever War novella... hosszú a lista).

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

 • Phobion

  őstag

  válasz Hintalow #22 üzenetére

  "Túl sokat bővült az univerzum, és túl sokan írnak sztorikat, hogy konzekvens tudjon maradni. (gondolom a GW meg nem nagyon figyel arra, hogy ne legyenek ellentmondások)"

  ez így van sajnos :(

  Annyi elvarratlan szál van, annyi mindenről lehet írni, hogy ha így haladunk, az unokáink unokái se fognak komolyabb előrehaladásról olvasni, pedig őszintén, nem tudom mit várnak, hogy még 10-20 év múlva is azt fogják mondani, hogy szarakszik a Golden Throne, és ez csak egy dolog amiből pillanatok alatt "End Times"-ot lehet írni :DDD

  Ott van pl. a két ismeretlen Primarch és légiója... , ott valami akkora ultra-brutál eretnekségnek kellett történnie ami ezek szerint komolyabb volt mint Hórusz árulása :Y

  Sci-fi, fantasy könyvek eladók: https://hardverapro.hu/apro/elado_sci-fi_fantasy_konyvek_4/hsz_1-50.html

 • Cifu

  nagyúr

  válasz Phobion #27 üzenetére

  Lost Chapters: Az ilyen "placeholderek" direkt vannak (voltak) beleírva a történetbe. Eredetileg azért, hogy később lehessen rájuk építkezve új oldalágat (first founding chapters -> ami alapból érdekes, lévén ugye eredetileg légiók voltak) belerakni az SM lore-ba, hiszen a Rouger Trader-ben még nem voltak ezek így kibontva. Rick Priestley-ék nem kezdtek velük semmit végül, a HH sorozat pedig kezdett, vagyis misztifikálta őket. Nesze neked. Alapvető probléma egyébként velük, hogy Horus-ról, aki ugye áruló, és minden megrontója, a Császár gyilkosa, mindent tudunk. Vagy ott van az Age of Apostasy, vagyis a Vandire-felkelés.

  Kétlem, hogy ennél nagyobb eretnekség létezik... Szóval emiatt is kell a misztikum. Mert maguk az írók se nagyon tudnak mit kezdeni a két kisatírozott légióval.

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

 • Phobion

  őstag

  válasz Cifu #28 üzenetére

  " Nesze neked. Alapvető probléma egyébként velük, hogy Horus-ról, aki ugye áruló, és minden megrontója, a Császár gyilkosa, mindent tudunk. Vagy ott van az Age of Apostasy, vagyis a Vandire-felkelés.
  Kétlem, hogy ennél nagyobb eretnekség létezik... Szóval emiatt is kell a misztikum. Mert maguk az írók se nagyon tudnak mit kezdeni a két kisatírozott légióval.
  "

  Igaz-igaz, hiába jön elő néha, pl. amikor Magnus beszélget Lorgarral, Lorgar egyből csendre inti Magnus-t, hogy ne szegjék meg az esküt, amit letettek velük kapcsolatban, a Császárt képesek voltak elárulni, de ezt az esküt "nem szegik" meg azzal, hogy beszélnek róla, tehát tényleg valami brutál dolog "lehetett" (csak ugye ezt még maguk az írók sem tudják :DDD )

  másik téma ami kiakasztó néha - számomra -, az Alpharius és Omegon, néha már azon is elgondolkodtam, hogy a Legion könyvben egyáltalán szerepeltek ők? :DDD lehet még a szereplők felsorolásánál is helyettesítették őket :DDD náluk megint annyi a kérdőjel mint másik két légiónál összesen :DDD

  [ Szerkesztve ]

  Sci-fi, fantasy könyvek eladók: https://hardverapro.hu/apro/elado_sci-fi_fantasy_konyvek_4/hsz_1-50.html

 • Cifu

  nagyúr

  válasz Phobion #29 üzenetére

  Alfa légió: Annyi negatívumot említettem már a HH széria kapcsán, hogy azért a tényszerűség kedvéért meg kell mondjam, hogy a Legion novella kétségkívül a jobbak közül van, egész szórakoztató és van benne annyi WTF, hogy az ember élvezettel olvassa. Dan Abnett-től talán ez a legjobb novella.

  Egyébként velük még igazából a desingerek is jó munkát végeztek, anno "mindössze" annyi specialitásuk volt, hogy alapból megkapták az 'Infiltration' képességet, ami nagyon overpower (OP), mert táblás játéknál ez ugye azt jelenti, hogy effektíve bárhol fel lehet őket állítani (bizonyos távolságra persze az ellenség modelljeitől), ráadásul az 'Inf.'-es modelleket utoljára lehet felhelyezni, vagyis akkor, amikor már látod azt, hogy az ellenség hogy állt fel. Ezen kívül az volt a specialitásuk, hogy a sereglistába bevehették a Chaos kultistákat, ami a többi CSM esetében nem állt. Ebből hozták ki a 'Legion' novella által lefektetett történetet. Hozzá kell tenni, hogy aztán jól el is bántak velük a táblás játékban az 5th edition után, mivel a CSM codexben ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk, mint a többi CSM warbandra. Semmi specialitás, csak egy átlag CSM sereg, mondjuk cool háttértörténettel. Szóval az Alpha Legion CSM játékosok tíz körömmel ragaszkodnak a Horus Heresy kiegészítőhöz, ott megkapják a speciális egységeket és szabályokat. (Mondjuk én ezt csak olvasgatom, mert kb. 15 éve játszottam utoljára Wh40k-t, de olyan jó olvasni a különböző RAGE posztokat arról, hogy ki OP, és éppen kit vertek fejbe a Nerf-kalapáccsal úgy, hogy a Necromundai kaptár-bandák délutáni szórakozásként alázzák őket a véres porba... :DDD )

  Mondjuk engem egy picit zavar ez az 'Operatív' dolog, a tetovált hidra-fejjel, de hát ez apró margóra írt szöveg mindössze a többi lore-hibához képest.

  [ Szerkesztve ]

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

 • Hintalow

  senior tag

  válasz Phobion #27 üzenetére

  A lost chapterekről mintha lett volna valahol olyan spekuláció, hogy a két primarcha, "nem volt méltó" meghaltak azon a bolygón, ahová gyermekként kerültek. Ezért mindenhonnan kitörölték az emléküket. Persze akkor marad a kérdés, hogy miért van szó "lost CHAPTER" ekről, már előre be volt tárazva nekik a komplett légió, amit aztán másra használtak? :F

  Ha a multiverzum teória igaz, akkor van egy univerzum, ahol nem az.

 • Cifu

  nagyúr

  válasz Hintalow #31 üzenetére

  A 2nd Edition-ban még úgy volt, hogy a Great Crusade-ben 20 légió vett részt, mindegyiket egy-egy Primarch vezette. A White Dwarf-okban volt egy sorozat, amely háttértörténeti információkkal szolgáltak (ezeket az Index Astares-ben együtt is kiadták). Az egyik első ilyenben azt írták, hogy a Császár mindegyik Primarch-al találkozott, és az adott bolygón / kultúrában, ahol felnőtt, uralkodóvá tette (így lett mindegyik Primarch-nak / Légiónak saját "Otthona").

  De ezek ismét "elavult" lore dolgok... :DDD

  Én nem látok egységesen felépített történetet, egyszer arra utalnak, hogy az Űrfarkasok már harcoltak (talán el is pusztítottak) másik Űrgárdista Légiót, másszor arra utalnak, hogy az Ultramarine-ok száma növekedett jelentősen, vagyis hogy őhozzájuk lett legalábbis a légió maradéka beolvasztva. Szóval sok itt az ellentmondás még a ködösítések ellenére is...

  Anno nem volt szó arról, hogy Lost, vagyis elveszett rendekről lenne szó, hanem 'egyszerűen' csak törölve voltak a birodalmi adatbázisból. Az indok nem volt meg, hogy miért, tehát a törölt rend lehetett akár lojalista, akár áruló, utólagosan.

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

 • Cifu

  nagyúr

  Mondom én, hogy ez a topic is hamar el fog sűllyedni. :DDD

  Egy kis érdekesség, hátha valakinek új. A Wh40k cosplay elég népszerű, mindenek előtt a birodalom és persze a Space Marine, de a valóban jó és arányos SM elég ritka, Gary Sterley (aki egyébként professzionális kellékes) mégis megcsinálta.

  Galériája a DeviantArt-on.

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

 • Phobion

  őstag

  válasz Cifu #33 üzenetére

  Azért azt tegyük hozzá, hogy a WH40k sosem a népszerűségéről volt híres, és ezt meg is lehet érteni, mert tényleg beteg-brutál az univerzuma, de talán nem is a brutalitása miatt nem terjedt el, hanem a gond inkább az - szerintem -, hogy akármelyik ismerősömnek/barátomnak mutatnám be, itt nem az van, mint pl. Mass Effect, Gyűrűk Ura, Trónok harca, hogy van egy pár Xezer oldalas könyv, hanem itt van több száz Xszáz oldalas könyv és ez már a T.H.H.-ra is igaz, 40k-ról már ne is beszéljünk, meg szabály könyvek, szóval aki esetleg nem olyan elborult mint mi, azoknak ez túl sok.
  Az meg már csak a hab a tortán, hogy nálunk még inkább nem fog elterjedni, főleg úgy, hogy a tetves G.W. vagy B.L. visszavonta a könyvfordítás jogokat. Anno de jó is volt, hogy szukits-on elkezdték magyarul forgalmazni. :W

  Sci-fi, fantasy könyvek eladók: https://hardverapro.hu/apro/elado_sci-fi_fantasy_konyvek_4/hsz_1-50.html

 • Cifu

  nagyúr

  válasz Phobion #34 üzenetére

  A Wh40k nagyon népszerű, ha a modelles / táblás játékokat vesszük alapul. Nyilván már összetettsége miatt sem fog soha a RISK-el vagy pláne egy Monopoly-val versengeni, de ettől függetlenül a maga műfajában talán a legnépszerűbb kétségkívül (hé, a GW saját bolthálózatot tart fent, és megélnek belőle!).

  A másik probléma inkább a licenc / franchise kezelése. A novellák, filmek, játékok jogai körül folyamatosan problémák voltak. Ian Watson is megjegyezte, hogy a Space Marine novellát eredetileg a GW több író által írt rövidebb történetekként képzelte el (feltehetően külön-külön bemutatva a fontosabb rendeket), de a többi író egész egyszerűen otthagyta a projektet, így Watson-nak egyedül kellett befejeznie az egészet.

  A játékoknál ugyan ez. Ad kizárólagos jogot a THQ-nak, de nem kötik ki, hogy milyen és hány játék jelenjen meg. A THQ fiaskó után meg átesik a ló túloldalára, és boldog-boldogtalannak kiadják a jogot.

  A filmek terén még rosszabb a helyzet. Érthetettlen okból a GW sose közeledett egyetlen stúdió felé sem a franchise-al. A fanfilmeket üldözték (a The Lord Inqusitor az első, amire rábólintottak), az egyetlen "hivatalos", GW logós film a finoman szólva is gyatra 'Ultramarines' CGI filmet még támogatták is. Tiszta agyrém...

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

 • Hintalow

  senior tag

  válasz Phobion #34 üzenetére

  Az elterjedésének szerintem az is gátat szab, hogy túl "beteg" ahhoz, hogy mainstream vonalra kormányozzák. Merthát itt nem nagyon van happy-end, azt meg nehéz beadni a tömegeknek, amikor a főhős eposzi csatában esélyek nélkül megvív a káosz/nida/ork stb hordákkal, és a végén sikerrel jár, eléri célját, elküldi a vészjelzést, majd szép dicstelenül szétszaggatódik ;]
  A birodalom meg a nagy mentőakció keretein belül 30-40 esetleg 100 év múlva odaküld valakit felszabadítani....

  A könyveknél engem nem nagyon bántott a fordítások befuccsolása, egyszerűen nem volt pálya sem árban, sem választékban, brutális, amikor az itthoni önálló regény árából, külföldről megveszek (szállítással együtt) egy omnibus-t újonnan.

  Cifu:

  A cosplay brutál, tényleg jól eltalálta a csávó (persze ultramarine, ha jól látom)
  A GW licenszkezelése, meg nem csak szerinted káosz, szerintem egy idomított majom, és egy húszoldalú kocka segítségével döntenek ilyen ügyekben :D (mert logika nincs a döntéseikben az tuti)
  A topik meg tuti nem lesz a legolvasottabb a PH-n, de csak nem döglik be teljesen. Inkább arra látok esélyt, hogy sokan azt hiszik, a játékokról szól, mert máshonnan nem is ismerik a világot, aztán nem tudnak mit kezdeni az itt irkáltakkal :)

  [ Szerkesztve ]

  Ha a multiverzum teória igaz, akkor van egy univerzum, ahol nem az.

 • Cifu

  nagyúr

  válasz Hintalow #36 üzenetére

  Szerintem nem feltétlen kell Happy-End a mainstreamhez sem, a Game of Thrones esetén is sötét, vérgőzös az egész, és a főhősi eposz könnyedén megy át trancsírozásba (pl.: Red Wedding), oszt éppen ezért népszerű.

  A 30-40-100 éves mentőakció nekem pont tetszik. Nem kedvelem az olyan Sci-fi-ket, ahol pillanatok alatt megoldják a távolság problémáját, itt az inmatérium / warp hátteret egész jól oldották meg, nincs "veszteség és veszély nélküli" Faster-than-light kommunikáció és közlekedés.

  Persze még mindig nem a reális megoldásokról, newtoni és kepleri fizikára helyezik a hangsúlyt, no de mégse egy Star Wars szintű idealizált dolog. :)

  A Cosplay nem Ultramarine, hanem Crimson Fists, second founding chapter, az Imperial Fist folyománya. ;)

  [ Szerkesztve ]

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

 • Hintalow

  senior tag

  válasz Cifu #37 üzenetére

  Upsz, a cosplayt akkor benéztem (mentségemre legyen szólva, csak a linkelt képet néztem, a többit itt bent melóhelyen nem tudom megnézni)

  Amúgy a Star Warsban pont azt nem szeretem, hogy a fél galaxis, sorsa dől el pár szereplő kezében, még az EU-ben is mindenki éppen übertáp.

  Warhammerben legalább érződik, hogy a legnagyobb harcos is egy jelentéktelen porszem a mérhetetlen galaxisban.

  Ha a multiverzum teória igaz, akkor van egy univerzum, ahol nem az.

 • Phobion

  őstag

  válasz Cifu #37 üzenetére

  " Szerintem nem feltétlen kell Happy-End a mainstreamhez sem, a Game of Thrones esetén is sötét, vérgőzös az egész, és a főhősi eposz könnyedén megy át trancsírozásba (pl.: Red Wedding), oszt éppen ezért népszerű. "

  Game of Thrones-ba ha jól emlékszem azért van egy pár pozitívabb történés, de a "happy end"-ek száma az Imperium részéről eléggé a nulla fele konvergálnak, ha történik ugye valami olyasmi, az meg borzasztó áldozatokat követel, meg ugye ez a Gótikus stílus is lehet nehezen emészthető lenne :F

  [ Szerkesztve ]

  Sci-fi, fantasy könyvek eladók: https://hardverapro.hu/apro/elado_sci-fi_fantasy_konyvek_4/hsz_1-50.html

 • Rexdemon

  aktív tag

  Mi is agyaltunk, hogy mi lesz, ha leáll a Golden Throne (aka "aranybili"), a legoptimistább teória az volt,h a Császár apoteózison megy keresztül és a Chaos istenekhez hasonló entitássá változik, kb mint az Eldar Bukáskor Slaanesh. (Csak nyilván "jobb fej" lenne) A másik érdekes felvetés; a Birodalom széthullása (Astronomican nélkül nincsen kb biztonságos warp travel) a Káosz térnyerése, majd a megmaradt emberek Tau-hoz csatlakozása, akik ugye Astronomican nélkül is tudnak csillagközi utazást bonyolítani. Greater God ftw! :)

  Victory needs no Explanation; Defeats allows NONE.

 • Hintalow

  senior tag

  válasz Rexdemon #40 üzenetére

  Mivel azért bármennyire is kidolgozott a többi faj/frakció, azért mégicsak a birodalom az egész franchise-nak a "motorja", ezért ilyen úgysem lépne meg a gamesworkshop :N

  Ha a multiverzum teória igaz, akkor van egy univerzum, ahol nem az.

 • Rexdemon

  aktív tag

  válasz Hintalow #41 üzenetére

  Sztem sem, sőt, a jelenlegi állapotot fogják hosszú-hosszú ideig fenntartani, nem hiszem, hogy a kánonban valami lényeges változás történne. Éppen ezért (is) nagyon szeretem a rendes asztali szerepjátékot; ott megegyeztek a társaiddal, hogy mi legyen és a TE WH40K univerzumodban az fog történni ami és ahogy szeretnéd. A kánon és a GW pedig le van ejtve ^^ Bár szerintem ilyesmiről beszélni (Birodalom bukása, Császár elmúlása) súlyos eretnekség ;)

  [ Szerkesztve ]

  Victory needs no Explanation; Defeats allows NONE.

 • Phobion

  őstag

  válasz Rexdemon #42 üzenetére

  Pedig a végtelenségig nem tart ki, és hát elég nagy "vakságra" utal egy ilyen birodalomért harcolni ;]

  Sci-fi, fantasy könyvek eladók: https://hardverapro.hu/apro/elado_sci-fi_fantasy_konyvek_4/hsz_1-50.html

 • Phobion

  őstag

  Tejóg, láttátok ezt a 40k-s MOBA-t? :(((

  Sci-fi, fantasy könyvek eladók: https://hardverapro.hu/apro/elado_sci-fi_fantasy_konyvek_4/hsz_1-50.html

 • Rexdemon

  aktív tag

  Asztali szerepjátékokról nem esett szó, végtelenségig tudnék róla írni, de inkább linkelek, mások szebben elmondják és hátha valakinek új info lesz:

  Dark Heresy: az Inkvizíció ügynökeit alakítjuk, burn the heretic
  [link]

  Rogue Trader: egy (újra)felfedezésre váró galaxis vár ránk, mint rettenthetetlen űrvándorokra
  [link]

  Deathwatch: Space Marines, CLEANSE! PURGE! KILL!
  [link]

  Only War: kutyapofájú gyalogosok vagyunk a Birodalmi Gárdában. One in a million ;)
  [link]

  Black Crusade: szót sem érdemes rá vesztegetni, ki akarna a Káosz oldalán játszani. Death to the false(?) Emperor!
  [link]

  [ Szerkesztve ]

  Victory needs no Explanation; Defeats allows NONE.

 • Phobion

  őstag

  válasz Rexdemon #45 üzenetére

  Köszi! A Black Crusade nagyon felkeltette az érdeklődésemet. Hülye kérdés, de ezeket úgymond "egyedül" lehetséges "játszani"? :DDD

  Sci-fi, fantasy könyvek eladók: https://hardverapro.hu/apro/elado_sci-fi_fantasy_konyvek_4/hsz_1-50.html

 • Hintalow

  senior tag

  válasz Phobion #46 üzenetére

  Nem.

  Illetve lehet, csak nem jó, mert mindenkit te alakítassz + még a mesélő is te vagy ;] (asztali szerepjáték ugye)

  Többszörös skizofréniával azért még jó is lehet. :D

  Mi Warhammer d20-at játszottunk egy időben, ami nem hivatalos, csak egy d20-ra átdolgozott verzió. (elég részletes, majd 1000 oldal)

  Ott azért voltak mókás helyzetek, egyik sztoriban egy nagyobb birodalmi hadműveletben elszakadt egy 4 tagú parti egy bányászplanétán, amit lerohantak az orkok.
  4-en voltunk, 1 komisszár, egy catahan-i, egy Krieg-i Deathkorpos, és egy látens pszi Magos Biologis, aki a tervek szerint az orvos lett volna.
  A haver, aki kitöltötte (nem volt annyira képben a WH40K szellemiségével) nagyon be volt lelkesülve, hogy majd ő lesz itt a csapat mágusa (d&d-n nevelkedett :D ) aztán az első kisebb harci helyzetben, amikor használta volna az erejét, a komisszár haver valami hangzatos birodalmi fohász kíséretében agyonlőtte :C

  (amúgy jól ki volt találva ott a "mágia" minden egyes használatakor dobálni kellett, és ha nem dobtál jó mentőt, akkor possesed by warp, kapu nyílik, démonok jönnek :Y )

  Amúgy kicsit unbalanced volt, késöbb ebben a sztoriban 3-an alig bírtunk 2 darab full mezei orkkal (vagy lehet, hogy éppen ettől volt reális? :) ) és végül elcsórtunk egy ork buggy-t, amivel menekültünk a pusztában egy kisebb ork sereg elől az extraction pont felé (mert nem bírta a lepakolt IG a zöld rohamot, és jöttek volna mindent szétbombázni)
  Öröm volt a buggy hátuljában ide oda zötykölődni, és dobálni a mentőket, hogy ne repüljek ki, miközben az odaerősített ork shootával próbáltam megszórni az üldöző buggykat :DDD alapból minuszokal dobáltam az ork tech miatt, de nekem voltak a legjobb statjaim lövésre, a többiek nem vállalták.
  Egy buggy-t azért leszedtem :P

  [ Szerkesztve ]

  Ha a multiverzum teória igaz, akkor van egy univerzum, ahol nem az.

 • Rexdemon

  aktív tag

  válasz Phobion #46 üzenetére

  "I sense some serious heresy" ;) Sajnos az asztali szerepjátékhoz min. 2, de valójában kb. 3-6 emberke szükséges, optimálisan fizikai valójukban, avagy skype (vagy egyéb) kapcsolaton keresztül. Manapság nem egyszerű rpg partyt találni/szervezni (egyéb kötöttségek pl meló, család,etc) de ha van pár hasonló WH40K-s érdeklődésű haverod, akkor bele lehet vágni. "Egyedül játszani" max. úgy lehet, hogy gyártasz karaktert, harcokat szimulálsz, de az nem az igazi. (bár ez kb kimeríti azt amit a Game Master végez játék előtt, hogy felkészüljön)

  Mi pár évig nyomtuk a Deathwatch-ot, majd átváltottunk az Only War-ra, hogy tudjuk milyen a kutyapofájú gyalogosok élete. Az első pár harcnál volt is pár csúf meglepetés, szokni kellett,h nem az "übermensch" elithez tartozunk többé ;)

  [ Szerkesztve ]

  Victory needs no Explanation; Defeats allows NONE.

 • Hintalow

  senior tag

  válasz Rexdemon #48 üzenetére

  ugh, most nézegetem bookdepository-n, jó húzós ára van az only war-nak és a kiegeknek. :Y

  Ha a multiverzum teória igaz, akkor van egy univerzum, ahol nem az.

 • Phobion

  őstag

  Hát sajnos ez itt a gond, egyik ismerősöm sem vevő a 40k-ra. :DDD Lehet velem van a baj? Áhh, kizárt, csak a Káosz! ;]

  Sci-fi, fantasy könyvek eladók: https://hardverapro.hu/apro/elado_sci-fi_fantasy_konyvek_4/hsz_1-50.html

Új hozzászólás Aktív témák