-
GAMEPOD.hu
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Genji
őstag
A gyártó 1.7M IOPS 4KB Random Read sebességet ígér a specifikációban, kipróbáltam 256 queue depth-el és 16 thread-el és már hozta ezeket az értékeket: CrytalDiskMark 2
a splinter in your mind had called the dark wanting it all to fall apart
-
Genji
őstag
Piszkálta a fantáziám a PCIe 5.0, úgyhogy beszereztem egy CORSAIR MP700PRO SE-t. Itt egy saját mérés vele: CrystalDiskMark.
a splinter in your mind had called the dark wanting it all to fall apart
-
Raymond
félisten
válasz
Aurig@ #56966 üzenetére
Ezzel nem tudsz mit csinalni, az TLC/QLC-s NAND-okat tartalmazo SSD-k ilyenek. A max sebesseget csak SLC modban tudja elerni. Egy bizonyos mennyiseget tud irni SLC modban (SSD fuggo hogy mennyit es hogyan, van statikus es dinamikus limit is) es miutan elerte a limitet akkor mar csak a TLC/QLC NAND-ok "nativ" sebessegevel tud irni plusz elkezdi az SLC-vel irt adatokat TLC/QLC modba atpakolni. Ezert a hullamzo sebesseg. Miutan befejezted az irast es az SSD is befejezte a takaritast megint tudsz max SLC sebessegel irni az SLC cache limit elereseig.
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
Aurig@
őstag
Üdv, Mindenkinek!
Van egy Crucial BX500 2TB-os SSD.
Alaplap Gigabyte GA-Z97X Gaming 3 UD3
A gondom annyi lenne, hogy ha nagy fájlokat ( 20 giga vagy több ) kezdek másolni rá, egy bizonyos idő után belassul 15-20 MB/s sebességre. Másolás további részében hullámzik a sebesség: van, hogy felmegy 150-160 MB/s, majd innen ismét visszaesik 15-20-ra.
HD Sentinel hibátlannak írja.
Csináltam írás-olvasás tesztet 470 MB/s körül volt mindkettő.
Mi lehet a hiba, esetleg másik SATA csatlakozóba kellene kötni? Ha igen melyikbe? 0,1,2,3,4,5?
Esetleg cseréljek Sata kábelt?Köszönöm a válaszokat
-
Akkor itt van a kutya elásva, ami a tesztelőknél van, azon 2x1terás NAND van, a tieden meg 4 félterás. Viszont a 232layer NAND csak 1TB-ban készül, így a tied 128layer NAND lesz, szerintem ezzel adták meg a gyári értéket is, csak hol ezzel, hol azzal szerelték. Mivel van 512GB-tól 4TB méretig, így nyilván kétféle NAND-ot használ az Apacer is.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
válasz
r.mark #56955 üzenetére
Szia!
Pontosan add meg az alaplapod tipusát, akkor fog kiderülni, írnak-e az adatlapján valami korlátozást.
Ettől függetlenül szerintem jobb lenne a rendszernek sokkal az 1terás SSD-n, mint egy megtelt 256gigáson! Minél nagyobb kapacitású egy SSD és minél több szabad hely van rajta, annál gyorsabbak rajta a műveletek.
-
Tényleg érdekes, közben be is ugrott, hogy amit linkeltem review, abban is meglepődtek a kapott sebességértékeken!
Akkor lenne érthető a különbség, ha a magasabb érték lenne a gyári megadott és nálad mondjuk PCIe 4.0 csatoló csak x2-es lenne! Ha nem is pontosan, de kb ilyen érték jönne ki.
Nálam ilyen x2-es csatoló van a Dell Latitude-ban és a SK Hynix PC801 1TB ilyen értékeket dobott...ez ugye normális a 7000mb/s és 6500mb/s gyári érték esetén, amit x4-es csatolónál kb meg is kapnánk:
-
-Rolika-
senior tag
válasz
pluto1969 #56953 üzenetére
Na itt van egy pár.
Ne haragudj, de biztos, hogy nem fogom végig próbálgatni.
Ha írsz egy konkrét progi nevet amivel meg tudom nézni amit szeretnél, megteszem.
Bár én úgy gondolom(lehet tévesen) aki ilyen ársávban keres SSD-t, annak teljesen lényegtelenek ezek az információk.https://www.youtube.com/@Rolika82
-
r.mark
csendes tag
Sziasztok!
Egy Gigabyte Z690 alaplapom van egy 3060 videokártyával.
2 M2 slot van az alaplapban, az egyik, amelyen a rendszer van 256 GB, de már majdnem tele van a programok miatt.
Vettem 1 TB-s SSD-t. A kérdés:
1. Ha berakom a B slot-ba, arra átrakom a rendszert, akkor a két SSD vesz-e el sávszélességet a többi dologtól vagy lehet mindenféle más cucc kisebb teljesítménye mellett is 2 SSD használatban??
2. Jobb lenne a 256-ost kivenni, és a helyére betenni az 1 TB-ost, mert így lesz a leggyorsabb a gép?
A választ előre is köszönöm!Márk
-
válasz
-Rolika- #56952 üzenetére
Azért linkelem én is, már csak az óvaintés miatt is! Mivel pontosan tudjuk, Maxio MAP1602A controllerrel van dolgunk, azt már nem kell ily kockázatos módon megállapítani. Az is 99%-ig egyértelmű, hogy YMTC 232layer NAND van benne, hiszen ez egy új NAND és épp az olcsósága miatt cseréli erre kb az összes jelentősebb kínai megfigyelőrendszereket gyártó cég az NVR-ek meghajtóit és egyre több SSD gyártó is erre cseréli a NAND-okat.
Lehetne éppen QLC NAND is bennük, de az a QLC NAND, ami ilyen sebességre képes, az éppen nem mondható olcsó kategóriának, ha olyannal lenne szerelve ez a 2TB-os NVMe SSD, akkor az kb 2 millióba kerülne, mondjuk Alza akcióban talán 1,5 mila lenne...
No és persze abban a 2 milásban nem is Maxio controller lenne, ezt is jó eséllyel megtippelhetjük.
[ Szerkesztve ]
-
-Rolika-
senior tag
válasz
-Rolika- #56951 üzenetére
Ha bármilyen program ezt ki tudja olvasni, akkor nagyon szívesen megnézem, de a gépet ma 2-szer szedtem szét, harmadszorra már nem vállalom.
Viszont így, hogy fel cseréltem a 2 ssd-t, már a Kingston is hozza a gyári értékeket.
link ez pedig az Apacer a lassabb M2 slotbanhttps://www.youtube.com/@Rolika82
-
válasz
-Rolika- #56948 üzenetére
Abszolút megéri az árát szerintem is!
Egyébként a tesztek alapján tuti TLC és nem QLC NAND van benne.
A Maxio controller is az, amire tippeltünk, a sn11273 firmware alapján, amit kiír az egyik program. HMB cache is van.
[ Szerkesztve ]
-
pluto1969
aktív tag
válasz
-Rolika- #56943 üzenetére
Amiről nem esett szó, pedig fontosabb, minthogy 7300 mb/s, vagy 6800 mb/s olvas, az az , hogy milyen összetevőkből áll. Ahogyan kiadták az elején, továbbra is Maxio vezérlőt, és YMTC TLC nandokat tartalmaz jelenleg is? Ha ezt megírnád megköszönném, meg gondolom másokat is érdekel.
-
-
válasz
-Rolika- #56946 üzenetére
Most néztem rá az alaplapomra és tényleg a Kingston van a lassabb slotban.
99%-os esélyt gondoltam ennek! De ez egy jó eset így!
Néha triviális dolgokat nézünk be...én például ma rendeltem Alzától egy kozmetikumot és valahogy rákattintottam az 500 ft.-os kedvezvénykódra is, amit már alapból is megküldtek emailben, le is vonta simán, vissza se lehet csinálni. Még jó, hogy van Alza+-om is.
[ Szerkesztve ]
-
-Rolika-
senior tag
válasz
ubyegon2 #56944 üzenetére
Ohhh baszki, de h.lye vagyok
Most néztem rá az alaplapomra és tényleg a Kingston van a lassabb slotban. Pedig azért tettem abba amikor összeraktam ezt a gépet, mert azon van gyárilag hűtő. Gondoltam, akkor biztosan az a jobb.
A teszteket megcsinálom még ilyen felállásban.
link
A Kingston van a 20-asban[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/@Rolika82
-
ricsip
addikt
válasz
Számít az, hogy mennyire van tele a meghajtó?
Igen.
1) ssd-nél azért, mert
a) ha támigat az ssd olyat h. SLC cache, akkor az szabad hely függvényében dinamikusan csökken, így ha kifut a nagyongyorsan írható SLC cache-ből, akkor csak a jóval lassabban írható TLC/QLC részre tud már csak írni. Illetve
b) kb. 80-90% telítettség fölött már nagyon keresgèlnie kell a vezérlőnek a szabad cellákat ahová mehet a párhuzamos -gyors- írás. Ha kevés ilyet talál, akkor már nem lesz olyan gyors az írás. Azaz az a) esetben az SLC elfogyása után a TLC/QLC részre írás is tovább lassul ha a b) szituáció áll fenn. És ezek ráadásul nagyságrendi (10x-100x) lassulásokat jelentenek itt.2) HDD-nél azért, mert a diszk "elején" sokkal gyorsabban lehet írni/olvasni, mint a "végènèl". A forgótányéros felépítés esetén ez a diszk külső pereme vs. a legbelső részét jelenti. Ezt ismerve az oprendszer kívülről befelé kezdi el feltölteni a diszket mikor kezdesz rá másolni. Ha nagyon tele van már, akkor jó eséllyel a szabad hely már csak a végefelé akad, ahova a fentebb írtak miatt már csak lassabban lehet írni/olvasni.
Éppen ezért szimpla hazugság minden olyan marketing brossúra v. benchmark eredmény, ami csak 1 darab számot (a legkedvezőbbet) mutatja, nem pedig a tartomány 2 végletét (a legjobb eset + a legrosszabb eset).
-
-
válasz
Super! Egy nap plusz már nem számít.
Egészen jól hozza a gyári megadott szekvenciális sebességet ez az Apacer, a többi meg már függ az adott hardverkörnyezettől, de ha itt különbségek lennének, úgysem érzékelnéd. A Kingston Fury Renegade sebessége elsőre olyan, mint ha az PCIe 3.0 csatolóban lenne, de ettől függetlenül sok minden befolyásolja a sebességtesztet, ha eléggé tele van a meghajtó, az is, persze!
Ha esetleg szeretnétek, akkor letesztelem a másik 2 progival is.
Ha neked nem gond, mindenképpen megköszönnénk a további teszteket is, szerintem aki látja ezt az igencsak jó ár/érték arányú Apacer-t, annak főleg jól jöhet.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
-Rolika-
senior tag
válasz
ubyegon2 #56941 üzenetére
Na sajna benéztem a dátumot és csak ma reggel hozta a zöld manó
CrystalDiskMarkot futtattam egyenlőre mind2 ssd-n.
[kép] Ez az Apacer
[kép] Ez pedig a Kingston Fury Renegade. Ennek viszont a dupláját kellene tudnia 7300/6000 a gyári adat.
Számít az, hogy mennyire van tele a meghajtó?
Ha esetleg szeretnétek, akkor letesztelem a másik 2 progival is.https://www.youtube.com/@Rolika82
-
Elméletileg nem kéne notebookokban sem badsectorosodni, de gyenge/rossz akku esetén tényleg meg tud vadulni az energiagazdálkodás ezekben. Normál esetben azért kezeli az OS a lemerüléseket, de nyilván a hirtelen kikapcsolásokkal nehezen bírkózik meg. Volt régebben kevés badsectoros Sata SSD-m, de átrakva normális energiakezelésű notikba, megszűntek az ilyen gondjaik. Desktopnál is kaphat azért a pofájára, épp minap történt ilyen daninet fórumtársunknál!
Persze ha magának az SSD-nek van olyan hibája, ami badsectorokat okoz, az nyilván nem fog megjavulni, de többnyire a nem megfelelő hardverkörnyezet a bűnös. Majd 5 évig használtam egy Dell Precision M4700 notit, aminek gyakorlatilag totál halott volt az akkuja és már badsectoros volt a benne lévő SSD, mikor hozzám került, oda kell rá figyelni, hogy ne huzingáljuk ki gyakran a töltőkábelét, de még ma is ugyanolyan az SSD benne. Valami régi Samsung OEM tipus van benne...
ID-1: /dev/sda vendor: Samsung model: SSD PM830 2.5 7mm 256GB size: 238.47 GiB speed: 6.0 Gb/s
serial: S0TZNSAD116761 rev: 3D1Q scheme: MBR[ Szerkesztve ]
-
válasz
-Rolika- #56939 üzenetére
CrystalDiskMark
AS SSD Benchmark
ATTO Disk BenchmarkReview tesztelésnél ezeket látom, de azon túl semmit nem tudok róluk, mivel ezek szerintem Windows-ra készültek.
Nekem holnap reggel 7 előtt már itt lesz alzaboxban
Emiatt kedvencem az Alza!mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
mexel
veterán
-
válasz
-Rolika- #56935 üzenetére
Igazán nincs mit! Ha használatba veszed és csinálsz teszteket, mindenképp oszd meg itt őket, kicsit jobban fókuszba kerülnek. Érdemesek a figyelemre szerintem.
Itt meg is lepődnek, hogy a megadott értékeknél jobb értékeket mértek!
[ Szerkesztve ]
-
Sok okból alakulhat ki bad sector SSD-n, ha ezek okozója megszűnik, minden gond nélkül használhatók tovább. Ha nem megfelelő hardverkörnyezet(tápellátás) vagy firmware okozza a gondot, akkor azt meg kell szüntetni, firmware-t frissíteni kell, mert tovább nő a bad sectorok száma.
Itt leírják az okokat elég áttekinthetően:
-
válasz
-Rolika- #56931 üzenetére
Mennyire jó vétel az Apacer AS2280Q4X 2TB 40ezer ft-ért?
Ha a Lexar NM790 ígéretes, akkor ez is, mivel akár testvérek is lehetnének, ugyanaz a vezérlő és a NAND bennük. Úgy néz ki, a kínai YMTC félvezetők lassan elkezdik átvenni sok gyártónál az ismert NAND gyártók termékeinek helyét és itt már nem az olcsó kínai SSD kategóriáról beszélünk. Taiwani gyártók ha már kínai félvezetőket kezdenek használni a termékeikben, az nem lehet véletlen. Ár/érték arányban mindent lenyomnak a kínai félvezetők és minőségben is bizonyítottak...
Eddig a QLC SSD-k voltak olcsók, de jelenleg ezekkel a YMTC TLC NAND-okkal szerelt SSD-k hasonló árszinten lenyomják a piacot!
Sajnos a magyar nagykerek képtelenek követni a piaci folyamatokat, minden PC webshopban ezerrel kéne tolni ezeket az ár/érték arányban verhetetlen SSD-ket!
Nem pont SSD téma, de mégis érdekes, miként alakult a semiconductor piaci szegmens az évek során!
[ Szerkesztve ]
-
-Rolika-
senior tag
Sziasztok!
Mennyire jó vétel az Apacer AS2280Q4X 2TB 40ezer ft-ért?
Arra kellene, hogy OBS-el vegyek fel videókat, meg néha(heti max 1-2) torrentet letöltsek.
Van a gépben egy 1tb Kingston SSD, amire fel szoktam venni a videókat, meg egy 720-as hdd, amire a torrent megy. Ezt a hdd-t szeretném vele kiváltani igazából.https://www.youtube.com/@Rolika82
-
mexel
veterán
Sziasztok. Olvastam hogy sokszor van hds szerint hibás szektor ssd-n. Ez mit jelent? Ez gond, vagy ettől használható? Alig van írt adat rajta, van amelyiken csak 1-2 tb és 91%-os és hibás szektorokat ír.
-
King Unique
titán
Elsődlegesen nyilván a beépített CHKDSK-nak érdemes hinni, ha a futtatásnál az nem talál hibát, akkor elvileg nincsen gond.
Egyébként kipróbáltam most és az AOMEI lemezellenőrzője nálam is talált állítólag indexelési (?) és egyéb hibát az SSD-n lévő C partíción, a beépített CHKDSK szerint meg oké minden, a HDS és az SSD gyári diagnosztikai szoftvere sem mutat hibát, nem tapasztaltam semmi rendellenes működést, stb., szóval pont lexarom.
Ha nekiáll a felhasználó javítgatni, akkor azért előtte nem árt egy teljes rendszermentés, mert a túlbuzgó 3rd party programok rossz esetben több kárt okoznak mint hasznot.
Ha magával az SSD-vel nincsen gond, akkor ez inkább windowsos kérdés és legközelebb annak a topikjában kellene feltenni.
[ Szerkesztve ]
-
voyi
aktív tag
Ilyenkor melyiknek érdemes hinni, a parancssoros chkdsk /scan-nek vagy az Aomei Partition Assistant-nak? Csak a C: rendszer meghajtónál van ez.
Aláírás
-
válasz
daninet #56926 üzenetére
UPS mögött van a gép, az azonnal átváltott akku üzemre. Aztán amikor láttam, hogy több mint 10 perc lesz az áramszünet leállítottam rendes poweroff paranccsal a gépet.
Annak az SSD-nek akkor ez már csak az utolsó rugás lehetett, véletlenek nincsenek.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
daninet
veterán
válasz
ubyegon2 #56925 üzenetére
UPS mögött van a gép, az azonnal átváltott akku üzemre. Aztán amikor láttam, hogy több mint 10 perc lesz az áramszünet leállítottam rendes poweroff paranccsal a gépet.
Szóval szerintem egy fura egybeesés, hogy ezt most kezdte el. De egyébként is kinőttem ezt a gépet, talán ez egy lökés hogy elköltsek egy rakás pénzt egy uj szerverre
vagy hajtom ezt amíg meg nem fekszik benne a cache.Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
válasz
daninet #56924 üzenetére
Nem is a választási képességeidet ekéztem imént, csak szegény SSD-k túlélési esélyeit próbáltam érzékeltetni, hátha azt olvasva valakinek még jól jön az infó.
Kiselejtezett irodai gép...no ez meg olyan, mint a közös ló, ki tudja hányszor kapcsolták ki durván.
Szerintem a smart nem halt be, csak nincs neki látható infója arról, ami viszont kampeca lett. Kíváncsiságból megnézegetném az nvme-cli parancsokkal, alapból a smartctl-nél több infót szokott adni NVMe esetén. Bár itt esélyes, hogy az sem fog sokat mutatni.
Ami rossz, az az, hogy egy ilyen áramszünet talán a többi meghajtónak is segíthet az elavulásban, főleg ha nem túlfeszültség védelemmel ellátott elosztón keresztül kapja az áramot.
-
daninet
veterán
válasz
ubyegon2 #56923 üzenetére
nem választottam én semmit, megvettem hardverapón ezt a kiselejtezett irodai desktopot és nyúzom amíg megy
Ez kifejezetten cache szóval nem vesztek semmit ha kihullik belőle. Csak nagyon furának tartottam, hogy pont a smart halt be, ilyet nem láttam mégMiért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
válasz
daninet #56922 üzenetére
Szia!
Sajna pont nem jó választás volt szerver célokra ez az SSD. Míg a Samsung OEM és server SSD-i jók általános használatra, a kifejezetten notebookba szánt OEM verzió nem az igazi szerver alá.
Ennek a tipusnak kifejezetten Low-Power-standby specifikációja van, a serverbe való tipusoknál meg Power-Loss Protection speci van.
-
daninet
veterán
Sziasztok!
A házi szerveremben (unraid) van egy cache drive ami egy SAMSUNG MZVLW256HEHP-000H1 nvme ssd.
Tegnap áramszünetben leállítottam a gépet ami egy HP Elitedesk 800 G3 és mikor visszajött az áram nem indult a gép.
Dugram rá monitort és a HP UEFi képnél állt, hogy smart test fail van az nvme meghajtón, nyomjak entert a továbblépéshez.Namost az az érdekes, hogy nem a smart test-nek van rossz értéke, hanem többet nem lehet lefuttatni a smart tesztet rajta. Nincs.
smartctl ennyit dob vissza:Num ErrCount SQId CmdId Status PELoc LBA NSID VS Message
0 1075 0 0x2001 0x4004 - 0 0 - Invalid Field in Command
1 1074 0 0x000c 0x4004 - 0 0 - Invalid Field in Command
2 1073 2 0x5000 0x400e - 0 1 - Command Abort Requested
3 1072 2 0x801b 0x400e - 0 1 - Command Abort Requested
4 1071 0 0x3005 0x4004 - 0 0 - Invalid Field in Command
5 1070 0 0x2013 0x4004 - 0 0 - Invalid Field in Command
6 1069 0 0x000e 0x4004 - 0 0 - Invalid Field in Command
7 1068 0 0x200a 0x4004 - 0 0 - Invalid Field in Command
8 1067 0 0x200e 0x4004 - 0 0 - Invalid Field in Command
9 1066 0 0x2016 0x4004 - 0 0 - Invalid Field in Command
10 1065 0 0x3000 0x4004 - 0 0 - Invalid Field in Command
11 1064 0 0x2008 0x4004 - 0 0 - Invalid Field in Command
12 1063 0 0x2009 0x4004 - 0 0 - Invalid Field in Command
13 1062 0 0x501d 0x4004 - 0 0 - Invalid Field in Command
14 1061 0 0x100c 0x4004 - 0 0 - Invalid Field in Command
15 1060 0 0x1019 0x4004 - 0 0 - Invalid Field in Command
... (48 entries not read)Nyilván távgyógyítást nem kérek, sz@r, de érdekelne, hogy ilyennel találkozott-e valaki.
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
válasz
pluto1969 #56916 üzenetére
Többször is megkérdezed, így linkelem a multkori választ.
Jó példa erre a Crucial bx500, ami kezdetben TLC volt, majd sunyiban QLC-re változott. Tehát ez nem volt jó magyarázat. vagy amikor a Samsung sumákban vezérlőt cserélt.
Azért tegyük hozzá, hogy a Samsung egy következő generációs controllerre cserélte a meglévőt, ami minimum jobb lett az eredetinél, de rosszabb semmiképp. Az más megítélés alá esik, ha egy gyártó a TLC NAND-ot cseréli QLC-re.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Ha van szabad csatlakozó az alaplapodban, akkor van pár Axagon:
PCEM2-1U PCIe NVMe M.2 adapter
PCEM2-S PCIe NVMe M.2 adapter
PCEM2-N PCIe NVMe M.2 adapterHa ezek áraival növeled a kinézett SSD-t, akár találhatsz már 2280-as méretűt is.
Akár olyat is, ami nem QLC NAND-os.
-
válasz
Raymond #56918 üzenetére
Mert ez most 12,5eFt-ból meglenne új/használt áron. Az meg jó árnak tűnt.
[ Szerkesztve ]
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
Raymond
félisten
A 2230-as meretuknek nincs igazan jo ar/erteke, miert pont ez? Csak akkor vennek 2230-ast ha muszaj mert Steamdeck es tarsai vagy egy laposban csak ilyen meretu ures slot van. Ha ez nincs akkor a 2280-as meretnel erdemes maradni.
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
Ezzel van valakinek tapasztalata: Western Digital PC SN5000S NVMe™ SSD - 512GB, M.2 2230?
Azt látom, hogy a lapomba rövid, de van valami adapter amivel bele lehet tenni.
Nekem csak PCI-e 3.0-t tud a lap."Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
pluto1969
aktív tag
válasz
varmi2 #56915 üzenetére
Attól, hogy maga gyártja a komponenseket a gyártó, ugyanúgy változhatnak később az összetevők, és ugyanúgy nem jó irányba. Jó példa erre a Crucial bx500, ami kezdetben TLC volt, majd sunyiban QLC-re változott. Tehát ez nem volt jó magyarázat. vagy amikor a Samsung sumákban vezérlőt cserélt.
-
válasz
King Unique #56904 üzenetére
Kettő A400- ast néztem meg a Zen2- ben, 480 és 960GB, mindegyik Phison vezérlős. 480 - Win11, 960 - Win10 / rendszer van rajtuk.
Adatára másoltam egy 128GB filet(a Win98- as 128- as SSD bizt mentése ISOba), 60GB környékén kezdett lassulni, lement 40-50MB/s körülre, nem másoltam rá még ennyit egyhuzamban. De nem gond, jó ez, nekem legalábbis. Kisebb cuccok mennek rá általában, hurcolászni megfelelő az 1TB kapacitásával.A 3 test probléma nem megoldható.
-
varmi2
nagyúr
-
Gergo28
tag
Sziasztok!
MSI SPATIUM M461 PCIe 4.0 NVMe M.2 mi a vélemény, mennyire ajánlott? Illetve pcie 4.0 x4 ssd visszafelé kompatibilis olyan alaplapba ami pcie 3.0 x4 mode-ot támogat? -
Multibit
nagyúr
válasz
astrojoe12 #56906 üzenetére
Esélyes, hogy csereérett. Bár a történet úgy lenne teljes, ha megírnád az SSD pontos típusát és a HDS verzióját.
[ Szerkesztve ]
-
HantekDSO
tag
válasz
astrojoe12 #56906 üzenetére
Valószínű, hogy a vezérlője bolondult meg, azzal pedig sok mindent nem tudsz kezdeni...
Régen az új autó kézikönyvében az volt, hogyan kell beállítani a szelephézagot. A maiban pedig az, hogy ne idd meg az akkumulátor savat.
-
astrojoe12
tag
Sziasztok!
Remélem tud segíteni valaki.
Van egy 4-5 éves WD 250Gb-os SSD. A HD Sentinel program szerint néha 80%-os az állapota, másik alkalommal vizsgálva tökéletes 100%-os állapotot mutat a program.Lassulásokat és fagyásokat okoz a gépen. Teljesen indokolatlanul a lemez használat felugrik 100%-ra és belassul 5-10 percre, a windowst is megfogja, volt már rendszer fájl sérülés is e miatt.
Újra formázás volt, új windows telepítéss, de nem javult meg. Másik gépben is instabil. Másodlagos meghajtóként is ezt csinálja.
Mi okozhatja és meg lehet-e javítani?
Próbáljak teljes felület vizsgálatot futtatni, ami fél napig tart?
[ Szerkesztve ]
"az igazság még ennnél is nyomasztóbb. A világ vezetői nem elég okosak, hogy olyan gonoszak legyenek, ahogy azt hiszitek..."
-
válasz
King Unique #56901 üzenetére
Ha lesz időm, akkor meg fogom ezt nézni mindkét drájvomon. Egyelőre megelégszem azzal, hogy más lesőkékkel láttam, hogy az SC610 500mA-t igényel csak és a DS72 pedig kb 870mA-rrel beéri, tehát mindenféle USB-n köszönik jól vannak. Egyébként mindkettő belseje SATA lesz valóban. Az egzakt lesőkéket meg fogom később nézni.
[ Szerkesztve ]
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
King Unique
titán
válasz
DarthSun #56903 üzenetére
Itt a folyamatos fájlmásolásnál úgy értendő, hogy egyszerre nagyobb adatmenyiséget, több 10 vagy akár több 100 GB-ot rámásolni, aminek nem feltétlen kell 1 db akkora fájlnak lenni. Az adatátviteli sebesség pedig csak addig lesz gyors, addig fogja hozni a szekvenciális maximum értékeket, ameddig az SLC cache-t tudja használni, addig az X GB-ig, ellenben utána belassul, leírták már.
Azok még akkor a korai gyártású A400-asok lehetnek, a legelső revíziók, amik nem voltak rosszak. Ellenben amiket utána és manapság gyártanak, azok már hulladékok, TLC helyett egyre gyakrabban QLC, normális vezérlő helyett SATAFIRM S11 firmware hibára hajlamos Phison S11, stb., nem véletlenül nem ajánlott SATA SSD egy ideje.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
King Unique #56902 üzenetére
500 körül karcol, 400 alatt nem láttam még, de nem is másoltam rá egyszerre 160Gigát, főleg nem szekvenciálisan 1 nagy fileban, nem is annyira élethű egy ilyen copy, az Avatar 2 BD kiadás is csak 50GB, ha betolom sima ISOba, akkor meg kevesebb is valamivel.
Tök olcsó volt ez az SSD Szlovák raktárból, ha vannak ennél gyorsabb flash alapú penek, nemtom azok mennyibe kerülnek.
Nekem úgy ahogy van bőven jó. Általában az szokott lenni hogy midíg van jobb, de egy szint után felesleges, minek ?
Mint a nem ajánlott A400- asok, ma is megbízhatóan mennek nálam, közben olvasni hogy a jobbra értékelt, drágább SSD- k meg meghibásodnak.A 3 test probléma nem megoldható.
-
King Unique
titán
válasz
DarthSun #56900 üzenetére
Dehogy képtelenség, a nemrég linkelt példánál is jól leírták erre vonatkozóan a lényeget, az SSD-re történő folyamatos fájlmásolásnál (írásnál) amint elfogy / telítődik az SLC cache, utána eleve belassul az SSD. Ami egy gyárilag egybetákolt olcsó külső SSD-nél megint nem lenne meglepő, vsz kis méretű benne az SLC cache, meg DRAM-less QLC modell lehet.
Az 1 TB tárolókapacitás és az 550/500 MB/s olvasási/írási sebesség manapság egyáltalán nem nagy szám, annyit már az SSD-alapú gyors pendrive-ok is tudnak (példák), sőt 2x akkora sebességet, lásd pl. Kingston DataTraveler Max. Meg ezért is írtam, hogy az ~ 1000 MB/s (1 GB/s) adatátviteli sebességet lehetővé tevő 10 Gb/s USB 3.2 Gen 2 szabványhoz képest eleve lassú ez az 550/500 MB/s, amikor a dupláját tudja maga a szabvány, a 20 Gb/s Gen 2x2 meg a négyszeresét.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
Mármint pl. ilyenre gondoltam, ha felismeri valamelyik flash ID tool, ebből pontosan látszik a lényeg.
A HDS esetében elég lett volna csak megnézni a információk lapon írja-e a vezérlő típusát, mert a teljes riport szöveges fájlnál rengeted egyéb információ is ott van, de köszönjük a fáradozást.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Videoteszt Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- OLED TV topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Óra topik
- Monitorkalibráló eszközök
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Egy Biztonsági őr kalandos útja.
- További aktív témák...
- 1TB Western Digital SN850X M.2 PCIex4 SSD (WDS100T2X0E) ÚJ!!! 36 hónap garancia
- Hibátlan - TOSHIBA 3TB PC P300 HDWD130 3.5" 7200rpm 64MB SATA HDD merevlemez
- BONTATLAN! Seagate IronWolf Pro 3.5 10TB 7200rpm 256MB SATA3 ST10000NE0004 HDD!
- Újszerű - TOSHIBA 512GB Kioxia XG6 m.2 NVME SSD
- Crucial P3 Plus 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - Eladó! 38.000.-
- WD 500Gb 100/100
- Eladó winchesterek 500GB/1TB + merevlemez-ház + hordozótáska külön-külön is eladó Garanciával!
- 2TB SAMSUNG 980 PRO! GARANCIA+SZÁMLA (a Te nevedre kiállítva)! 0 óra, 0 GB! LEGOLCSÓBB SZÁMLÁS ÁR!
- Olcsó TÁR Érdekel? Seagate BarraCuda 4TB SATA3 (ST4000DM005) 64MB Cache INGYÉ FOX az árban
- Tárolgassunk ismét kicsibe! Seagate BarraCuda 3.5 2TB STDM008 1x használt INGYÉ FOX!
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest