Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
LanyUs
senior tag
válasz Peterhappy #66893 üzenetére
Ma kora reggel sötétben, szakadó esőben Trail 3 Gtx. Ritkán futok egyedül esőben, legtöbbször babakocsival mentünk. Teljesen más feeling a fehér zajban lassan csorogni 120-125-ös pulzussal ( 06:30-40-50 ). Itt azért élesen elválik az akarás és a nyögés. Kimegyünk, megcsináljuk és nemcsak nézünk kifelé...
A cipő ( bár nem a kedvenced ), nálam kb. 40 perc felé vált hideg érzetűvé a teteje, de 70 perc után a futás végeztével szárazon emeltem ki a lábaim. Pedig beledurrantottam több pocsolyába is. A talpa egyszer sem csúszott meg, se aszfalton, se murván. -
zzola
titán
3/4 évig a szekrény tetején pihent a Pega 38-as. Sajnos az idei nem az én évem volt. Tegnap befogtam a 38-ast, hát a Pega 37 után ez sokkal kényelmesebb, már most érezni. 20 km-t beletettem, fele futás, fele séta. Szeretném mihamarabb elhasználni a cipőt....
Közben a Pega 39-es várakozik a szekrény tetején....[ Szerkesztve ]
-
tomcica
Topikgazda
válasz stefyY #66888 üzenetére
Majd "leeszi" a pofazacskot amig nem kerdezik meg,hogy milyen betegseg kapott el,addig nem vagy eleg vekony a hosszutavfutashoz
Amikor ilyen 6oras korozore keszulok a felkeszules vegen kb egy kistermetu zombi-mumiara hasonlitok persze utana kell 2-3 honap,mire helyreall az ero-izom,es a megszokott kulalakom van.There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
stefyY
őstag
válasz Peetta14 #66881 üzenetére
Eddig valamiért 8 órás rajtra készültem, a 9 órásnak nem örülök...
Viszont igen, ahogy tomcica írja, az első 20k-t simán futhatod 5 percen belül, ott még rendben volt a pulzusod is, de ha 17x a maxod, akkor a 156 már magasocska, pláne, hogy 40k körül fáradtabbak leszünk, ott valószínűleg mégmagasabb lesz.
#66884 tomcica: Még egy 10 kilót leadok, s kénytelen leszek magammal vinni kockamargarint is, mert zsírból se fog tudni energiát nyerni a szervezetem.
[ Szerkesztve ]
"Ha Istenhez szólunk, az ima; ha Isten szól hozzánk, az skizofrénia." "Mi ez, génkezelt lazac? Nem, csak háromszor visszafagyasztott hekk."
-
tomcica
Topikgazda
válasz Peetta14 #66881 üzenetére
Reggel 9-es rajt:
Amikor delelott van a verseny,de altalaban delutan tempozol,akkor erdemes joooval elobb felkelni,es kimenni egy 10-20percet kocogni + nehany gyorsito laza. Beszelunk itt 5-6orarol.Utana tervezett reggeli + utazas.
Maratoni rajt elott pedig minimalis melegites.There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
tomcica
Topikgazda
válasz Peetta14 #66879 üzenetére
Jo lesz ez,meg szabad indulni 5:00-an az elso 20-30km-ben,utana meg ha ugy erzed a te napod akkor mehet 4:55-4:50...ha nem akkor behozod kb ezen a tempon
Ovatosan azzal a felmaratonnal,ne legyen az a cel h leggyorsabb verseny meg ilyenek
Amikor valaki jo maratonos allapotban van,akkor a 10km-21km nem esik jol,tul gyors,tul rovid
Ha valaki 21km-n par hettel maraton elott nagy PB-t dont,annak altalaban problemas lehet a 30-35km feletti szakasz.
Szoval hetvegen felmaraton KONTROLLALT legyen.[ Szerkesztve ]
There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
tomcica
Topikgazda
válasz danielsz #66877 üzenetére
A felmarcsi egy gyors futonal laktatkuszobon mehet,picit lassabbon.Viszont ami 2oranal tovabb tart 30km+ az mas rendszerbol nyer elsodleges energiat...megpedig a zsiregeto alap rendszerbol. Viszont barmilyen zsiregeteshez egy minimalis szenhidrat kell.Na ha ez lefogy akkor lehetsz te akarmilyen rutinos edzett ultras,egethetsz tokeletesen,de nincs az egyik osszetevo az uzemanyaghoz.
Ilyen 60-100gr/ora szenhidrat kell.Lesz akinek mar a 60gramot is nehezen viseli az emesztese terheles kozben.Szoval ezt be kell edzeni,es folyamatosan edzesben tartani.
Olyan mint az aerob alap allokepesseg,allandoan epiteni kell azt isThere are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
tomcica
Topikgazda
válasz aujjobba #66875 üzenetére
Az enyeimnek mindig mondom,hogy eleg ha minden 1km utan raneznek az orajukra,ha gyors igazitanak rajta,ha magas a HR lassitanak. Igy megszokjak idovel,hogy erezzek is a ritmust,erofeszitest,ne csak kovessenek egy ora altal meghatarozott dolgot
Kesobb a laza napokat ora nelkul is tudni kell futni,pusztan erzesbolThere are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
Peetta14
tag
válasz stefyY #66880 üzenetére
Köszi!
Nem tudom mennyi lehet a max pulzusom
Cooper-nél 163 volt a max 1km-en, alkalmanként láttam már órán 17X-et, de 1km-en, de most visszanézve egy két hónapot nem nagyon volt 156-158-nál magasabb 1km-en. Nem az első maratont szeretném csúcsra húzni, de majd a verseny napján dől el. Reggel 9-es rajt megzavarhat. -
stefyY
őstag
válasz Peetta14 #66879 üzenetére
Írtam oda is, gratulálok mégegyszer a futáshoz!
Nem tudom, hogy milyen maxpulzussal operálsz, de szerintem ha úgy kelsz fel reggel, hogy kettérúgod a betont is, akkor inkább mondanék 3:35-ös célidőt a marcsira. Persze, ha neked a 156 már magas, amit itt a végén kifutottál, akkor necces a dolog.
"Ha Istenhez szólunk, az ima; ha Isten szól hozzánk, az skizofrénia." "Mi ez, génkezelt lazac? Nem, csak háromszor visszafagyasztott hekk."
-
Peetta14
tag
Második hosszabb (30km+) felkészítő futás a maratonra. Most a tempón csavartam egy kicsit (5p pace volt a cél). Jól ment minden, frissítés is. Így hüvősben is lement az 1L iso, nem térek magamhoz, hogy Stefy te lehozol 30km-et minden nélkül. 3 hét még. Hétvégén lesz még egy FM verseny, mint utolsó hosszú, aztán már csak lazábbak a versenyig.
-
stefyY
őstag
válasz danielsz #66877 üzenetére
Lehet a ch is, de magamból kiindulva azt is elképzelhetőnek tartom, hogy fejben még nem tudsz egy ilyen távot összerakni. Én emiatt jóideig nem is léptem fm táv fölé, ahogy írod, könnyebb, szinte már sprinttávnak gondolom.
Az is lehet, hogy még nem futottál elegendő 25k felettit ( nem tudom, hogy így van-e, csak példálózok ), s nincs hozzászokva megfelelően a test, az idegrendszer, hiába nem küldöd el a pulzusod Ceglédbercelig, mégis kicsinál a dolog.
-
danielsz
tag
válasz stefyY #66808 üzenetére
Szerintem a szénhidrátraktárak kiürülése volt a fő baj. Sokáig ment simán 160-165 bpm közötti pulzussal 4:50 p/km átlagtempón belül. 20K-ig csak fél liter i:am izót ittam meg (ezt vittem magammal), 21K-nál levő frissitőpontnál töltöttem az egyik negyed literes puha kulacsba vizet, de az már hamar lement, nem sokkal később már szomjas voltam. 30K előtt valamivel úgy éreztem, hogy elfogyott az erőm, csak a 30K részidő tudott motiválni, de utána lényegében ilyen futás-gyaloglás kombó ment. Erre rohadtul nem vagyok büszke. Célba érés után másnaposság szerű érzés egy ideig. Az a szomorú, hogy az elején nem éreztem megterhelőnek az egészet, aztán mégis ilyen széthullás lett. Most a hőmérséklet kb. ideális lett volna (12 fok), csak ocsmány idő volt, tavaly 25 fok volt legalább és végig napsütés. Így az elején sokkal könnyebbnek éreztem a haladást, mégse jártam jobban
Vicces, hogy egy félmarcsit mennyivel könnyebb lefutni, pedig az van, hogy már 1 km után éles. -
stefyY
őstag
válasz aujjobba #66875 üzenetére
Elég, ha a pulzusra futsz, ha ez tényleg szempont. Aztán mondjuk ha tempót akarsz nézni, s hogy ahhoz milyen pulzus párosul, megfutod ugyanazt kéthetente, mondjuk 10k 5:30-ban, látni fogod a fejlődést. 8-10 hét és indul az alapozós időszak, ha kitartassz és ügyes leszel, akkor jövő tavasszal ezeket a posztokat olvasgatva csak mosolyogni fogsz.
-
aujjobba
addikt
válasz tomcica #66869 üzenetére
Kiprobalom én mindet szívesen, csak győzzem az órán az edzés sablonokat hozzáigazítani, most jött rá szoftver frissítés amivel már figyeli a beállított tempó és pulzus tartományt.
Most ez úgy nézett ki, hogy beállítottam a tempót 6:10 és 6:40 közé, a pulzust meg 140-145 közé.
Az óra folyamatosan, néhány másodpercenként pofázott…
”Beállított tempónál gyorsabb, jelenlegi tempó 6 perc 5 másodperc per km”
kicsit lassítok, rögtön mondja
”Beállított tempón belül, jelenlegi tempó 6 perc 22 másodperc per km”
elkezdek örülni, erre
”Beállított értéknél magasabb, jelenlegi pulzus 148 szívverés percenként” magyarul lassítsak, de amint megteszem
”Beállított tempónál lassabb, jelenlegi tempó 6 perc 45 másodperc per km”
majd amikor végre minden klappol elmondja azt is egymás után, hogy tempón belül vagyok, pulzus is jó.szerkesztés:
Lépésszám adat van, vagyis lépésfrekvencia a neve itt, gondolom ugyanaz, most átlag 160 lépés volt percenként.
Hülyegyerek üzemmódban 167.[ Szerkesztve ]
-
tomcica
Topikgazda
válasz stefyY #66871 üzenetére
Neeem...csak van aki leviszi annyira a pulzust igy hirtelene,es nagyon darabos futomozgast produkal,amitol akar le is serulhet (a cadence-re ugyeljen,ne ugralgasson..ne essen le 170 ala a lepesszam kiveve ha 2.5meter magas kosaras)
Szoval esszel kell valtani,ha mar jo ideje 170+ pulzuson veri a hereit a falhoz allandoan
Legyen egy kis atmenet.There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
aujjobba
addikt
-
tomcica
Topikgazda
válasz aujjobba #66865 üzenetére
Az az edzes utani pulzusszam az micsoda? Meddig meri? Mer 5perceset is?
Amugy az is mutatja majd mennyire fejlodott az alapod,mert 143bpm utan 1perccel 122bpm az nem sok eses...lesz majd hogy 100bpm es 5percnel 80bpm-re is bezuhanThere are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
tomcica
Topikgazda
Igazabol eljatszhatna mindharom verzioval:
1. ahogy irod 6:00-as tempo (ad ami pulzust ad)
2. ilyen ahogy most csinalta
3. lassabbrol fokozos (kontraja ennek)Amikor a harmadik verziot meg tudja csinalni ergo 6:30-rol 5:30-ra gyorsul,a pulzusatlag viszont ez,az nagyon jo fokozos tempocska lesz
[ Szerkesztve ]
There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
tomcica
Topikgazda
Elsore jo ez ugy szoktam ajanlani,plane aki nem edzett alacsony pulzussal,hogy elso par heten meg belefer egy ilyen "alacsony" alacsony. (eztjolmegaszondtam)
Kesobb viszont ahogy stefyY mondja,meg lejjebb kell vinni.Persze idealis esetben az a 140 bpm koruli alacsonyabb pulzus ki fogja ezt a sebesseget adni,sot meg gyorsabb is lesz.
Az egy jo alapozas mutatoja
Adj neki idod,nehany hetig ez igy jo,utana ha kell meg jobban lassits.There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
félisten
En azt mondanam, hogy elso korben ez tok jo. Azert is mondom ezt, mert en is ott kezdtem, ahol te (folyamatosan nyelen futottam, kb. hasonlo pulzus mellett). 150 az jo elso lepes, mert ha lemennel 135-140 koze, az halal unalmas setalas. Idovel le fog menni kicsit a pulzusod, meg fejben is megszokod, es nem lesz gond a 140-145.
Amin en valtoztatnek talan, hogy olyan tempot csinalnek, ahol nem emelkedik a pulzus, mert itt lathatoan egyre lassultal. Probalj ugyanennyit futni konstans 6:00-s tempoban.
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
aujjobba
addikt
válasz tomcica #66790 üzenetére
Megvolt az első laza futás ahogy ajánlottátok, bár a 2. pulzus-zónát nem teljesen sikerült megfogni.
Szerintetek maradhat ez így lazának, vagy mindenképp próbáljam meg méginkább lejjebb vinni a pulzust (és vele a tempót egyelőre)?Kicsit fura érzés egyébként, nem fáradtam le, le se izzadtam.
A korábbi hülyegyerek-futásaim után (175 pulzus végig) úgy kellett az asszonynak lefejtenie rólam a fullra átázott pólót[ Szerkesztve ]
-
Agony
aktív tag
Igazából sok extra adathoz juttat és még többhöz ha valóban beleásod magad az adatok értelmezésének meg tovább elemzésének témakörébe. Gyakorlatilag hétről-hétre jönnek érdekességek, új személeletek és kb. végtelen mennyiségű összefüggést lehet találni, hogy mi miért van, mi mire van hatással a futásodban és mit kéne fejleszteni. (Érdemes utána nézni a Palladino Power Project -nek ha érdekel a téma és szeretsz angolul olvasni.)
Viszont futóként, azt kell mondjam, ha csak nem van durván ráfeszülve a résztávok pontosságára vagy terepfutóként nem akarod a sok szintes útvonalon watt alapján beosztani az energiád (mert arra nagyon jó), akkor én nem adnám ki érte a jelenlegi ~100K-s árat (én 65K-ért vettem a stryd.com -ról).
A mostani órák, főleg a multi-band GNSS-ek baromi pontosak, ha a teljes távot nézzük. Nyilván pályázni, résztávozni (ott is főleg a 0-200 m közöttiek) jobb a Stryd, de ha egy teljes 10K-s távot nézünk, akkor már nem igazán van köztük különbség. Pontosság terén Stryd ellen pedig szóljon az, hogy hiába kalibrálod, utána cipőnként lehet +/- 0.5% eltérés, ami nyilván csak pár másodperc tempót jelent, de akkor már kb. ott van mint a muti-band GNSS-el.
És akkor ott az ár, mert 100K, az ugye 100K.... amiből simán vehetsz egy HRM-PRO-t meg egy jó bluetooth fülest az órád mellé. Ráadásul Strydos csoportokban egyre több az összehasonlítás HRM-Pro vs. Styrd teljesítmény mérés terén és nyilván más algoritmust használ a Stryd meg mást a Garmin, de a grafikonok csaknem tökéletesen illenek egymásra, attól eltekintve, hogy a Garmin magasabb számokat produkál. Viszont ha GARMIN-nak méred be a critical power értéked, akkor ahhoz képest számítódnak a zónák, tehát tök mindegy hogy a Styrdba 300W a CP-d a Garminba meg 360W.
Én most úgy vagyok vele, hogy használom a Strydot, mert az instant tempó részét imádom, de ha egyszer megdöglik (már több mint 3 éves), akkor valószínű elengedem a platform kezét. A versenyeket, felmérőket, PB-ket úgyis mind tempóra és időre futják, így nekem, aki gyakorlatilag csak síkon fut, nem sokat tud hozzáadni a Styrd a bulihoz.
Szóval szitén geekkent, az mondom, hogy egy érdekes eszköz és nem bántam meg, hogy annó megvettem, de ha van egy HRM PRO-d, akkor inkább vennék valami más hasznos kiegészítőt.
ui.: Én mostanában pl. nagyon jól szórakozok az Elite HRV nevű applikációval. Van neki fizetős változata is, de az ingyenes is tök jó. A lényege, hogy reggel amikor felébredsz, felrakod a mellkaspántot és nyom egy 2 perc 30 másodperces HRV mérést, amiből megmutatja, hogy aznap mennyire állsz kész az edzésre 1-10-es skálán és hogy el van-e tolódva a HRV-d szimatikus vagy paraszimpatikus irányba, ami alapján inkább pihenni kéne. Aztán nyilván ha ezt minden reggel nyomod szép kis trendet lehet belőle nézni, ráadásul sokkal pontosabb mint a GARMIN féle csuklón mért HRV.
Start with a whisper, end with a scream!
-
jimpo
senior tag
" Érdekes amúgy, hogy nekem 4.46 W/kg a critical power, de mégis más tempót futunk. "
Itt a megoldás... "Regional Male" ami az első generációs Stryd esetében 4.5 w/kg , addig az új szélérzékelősnél ugyanahhoz a szinthez 4.7 w/kg kell.
Azért nem is ír még nekem a Stryd csak 1:22:44 -et félmaraton időnek. Ami gyanús hogy nem menne, nincs még meg a kardió hozzá. Az erővel viszont nincs nagy baj. Főleg hogy már közelebb vagyok a 68 kilóhoz...A 1080p felbontás játékokban lehet nem a legszebb, de legalább simán fut a vason... :DDD
-
jimpo
senior tag
Ha megnézed a megindulásom a múltkori 10K PB-ről.
Akkor könnyen elveszel a sok számban és adatban, pedig nagyon nem bonyolult. Látszik hogy gyorsításnál azonnal reagált a Stryd, a pulzus meg a fasorbasenem volt.
Az Air Power rögtön megugrott, ugyanis hiába nincs szembe szél a futó csak úgy "vágja" vagy tolja maga előtt a levegőt. Az meg értelem szerűen visszahat a testre, akárcsak az emelkedő.Maga a Watt az ügye a teljesítmény, amit már elég sok más szenzornál és óragyártónál használnak. Viszont mindenki a saját feje után számolja, így nem lehet két különböző gyártó eszköze alapján kalkulált értéket egy-az egyben összehasonlítani.
Az tuti hogy a Stryd szinte azonnal reagál, de Agony írt róla korábban. Ő sokkal régebb óta használja, az enyém most volt 6 hónapos. De nekem is nagyon tetszik ha odalépek, akkor pillanatok alatt kapcsol.
A futópad részéről nem tudok nyilatkozni, nekem nincs. Jobb szeretek a friss levegőn futni. Bár azért a virtuális futás is vonz picit, amikor mindenki a saját otthonában vagy egy teremben a padon tolja. És a a kijelzőn lehet látni ki hol tart éppen, hirtelen csak ilyen régi videót találtam.HA milliomos lennék vennék tom -nak egyet, aztán minden aktív fórum tagnak. Érdekes lenne látni ki milyen teljesítménnyel tapossa a kilométereket, meg aztán azzal a sok adattal lehetne kakaskodni. Na jó igazából csak egyel, w/kg ezzel könnyen össze lehet hasonlítani magad másokkal.
[ Szerkesztve ]
A 1080p felbontás játékokban lehet nem a legszebb, de legalább simán fut a vason... :DDD
-
Peterhappy
őstag
válasz tomcica #66841 üzenetére
Köszönöm!
Dehogy kell , már így is túlgondolom a futást. Ha ennél többet matekoznék, csak még inkább kopna az élvezeti érték - anélkül meg minek?@StefyY: Köszönöm szépen.
Egy próbát megér. Nagyon sokat javult a pulzusom egy év alatt, de a Tiétekhez képest fasorban sincs.
Azt hiszem fogyni kellene még, úgy terveztem, az edzéstervvel és a rengeteg km-mel majd elkopok, erre mást se csinálok csak zabálok és még híztam is...
Ellenben a hátam miatt nem voltam hetek óta edzeni, izmot biztos, hogy veszítettem azóta...@Norby + LanyUs: Nektek is köszi
-
Studi
veterán
válasz margithid #66853 üzenetére
Én most először mentem terepre. Lógott az eső lába nagyon, mikor indultam, f@stam is, hogy a 10-es kör túlvégén ha elkap akkor f@ssá ázok. De szerencsém volt, mikor parkoltam még szemerkélt picit, aztán el is állt, még a nap is sütött egy részen.
A futást most elvitte kicsit az ismeretlen terep öröme, és a tájékozódás tanulása, alacsonyabb tempón, alacsonyabb pulzuson szerettem volna végigmenni, de sebaj. -
margithid
veterán
Én is letoltam egy 10-est, tök jól esett, igazi futóidő van.
Lassan kicsit növelni kéne a távot, majd viszek telót és mérem mennyi is lesz az annyi -
LanyUs
senior tag
válasz stefyY #66851 üzenetére
De Nálad még tudjuk, hogy ki vagy és jó úton haladsz Ellenben van itt a fórumon számomra gyanús elem
T-101: "Biológiai része bőrt, hajat, szőrt, kötőszövetet, és bizonyos mennyiségű izmot tartalmaz. Kinézetre egy izmos, "nagy" termetű férfi, de a biológiai szövetek csak az "izmok" külső alakját adják, a hidraulika takarásához kellenek, a működés szempontjából nincs szerepük." -
stefyY
őstag
válasz tomcica #66846 üzenetére
Tegnap a 32k-t éhgyomorra futottam, közben sem ittam vagy ettem semmit. Szájszárazságig most sem jutottam el, éhségérzet az volt mondjuk..
-
LanyUs
senior tag
válasz Peterhappy #66802 üzenetére
Ezekhez a tünetekhez jöhet a diéta és a minden 2.heti nátha az oviból és máris kész a teleatököm.hu má megint mééénemeggyafutás 8. napra rá, de taknyos lettem én is. Nem vészes, épp annyi, hogy fáradt legyek és köhögjek.
Na ezért futottam még egy utolsó minőséget, mert kapart a garatom ( tudtam, hogy beteg leszek és lesz 1 hetem alapozni utána).
A gyomrom tele, de szükséges volt üzemanyag feltöltés! ( Nem édesség evés! Kizárólag futás céljából legurult egy frissen sült szilvás táska, mézes-mákos táska meg pár banán ). Nem lehet egész évben 2000-2500kcal élni Most a nagy zabálást és faló rohamokat ezentúl üzemanyag feltöltésnek hívjuk, akkor nem hízunk, mert fejben dől el?
Tom látom mást is visz a lendület az elején? Mintha magamat olvastam volnaFutásokhoz gratulálok!
[ Szerkesztve ]
-
-
tomcica
Topikgazda
válasz stefyY #66843 üzenetére
170+ pulzust azert eszrevetted volna szerintem elmert...amugy letezik,hogy elszall a pulzus ha teljesen leurul a szenhidrat es/vagy dehidratalodsz
Olyankor tud durva dolog tortenniThere are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
norby_42
aktív tag
-
stefyY
őstag
válasz Peterhappy #66837 üzenetére
Nem kötelező, csak megemlítettem. Látod, tomcica is szokott 4:30-ban sétálni, aztán látod, hova jutott...
A túl alacsony pulzus sem jó szerintem, de ha 120-130 közt tudsz tekerni, szerintem abszolút jó lehet. A futáshoz pedig gratulálok!
#66836 jimpo: Gratulálok! Innentől tessék hozni stabilan a 300-as hónapokat! Ha nálam esni fog futás közben, majd szívesen átküldöm neked...
#66826 norby_42: Szépen felépítetted! Linzer jöhet ide is, bárki bármit mond, az bizony minőségi szénhidrát
Egyik futócimbimnek ma ünnepeltük a 48. szülinapját, ő konkrétan ennyi kilométerrel, én egy bő 23k-t futottam vele. Miután hazakanyarodtam még várt rám 2k, nem futottam meg annyira, éppen ilyen 5:10 körül. Itthon néztem a pulzusgörbémet, kiment 170 fölé is...létezik ez? Azért azt meg kellett volna érezzem, de semmi...rendben, fáradt vagyok, de 23 kilométeren át futottam 120-as pulzussal 6:20-ban előtte, ezért sem értem.
-
törölt tag
válasz tomcica #66840 üzenetére
Én se akarok annyira érteni hozzájuk Világ életembe elleneztem ezeket a szintetikus drogokat, beleértve a fajdalomcsillapitokat. Szervezetnek magának kell megoldania a dolgokat. Saridon, Algoflex max amikor elfogy levegő és nem tudunk már lábra állni vagy fejfajastol sugárban hanyunk….Természetes tapkiegeszitovel semmi bajom. Nálunk erre az orvos legfeljebb rávágja “se nem használ, se nem árt “
[ Szerkesztve ]
-
tomcica
Topikgazda
válasz Peterhappy #66837 üzenetére
Aztaa szep futas ez is na csak lesz itt valami
Kell neked egy Stryd,azzal lenne pontos adatThere are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
tomcica
Topikgazda
-
tomcica
Topikgazda
válasz norby_42 #66826 üzenetére
bravooo
epp akartam irni,hogy nalunk kozepes lanycsoportos edzes volt 15km @5:36-ra jott ki,eros szeles reggel volt a palyan...szepen mentek a csajok...iparos fokozos tempocska volt ez,nem teljes versenyiram...mondjuk bekezdtek 5:20-al elso 4km-n,hallom h az egyik mar horog,mondom varjatooook ez eros lesz 15km-ig vasarnapi hosszunak visszavettuk kb 5:50-6:00ra majd elkezdtuk szepen ovatosan fokozni...az utolso 4km 5:30-4:50 es ugy fejeztek h ADJA,jo volt latni a kellemes faradtsagot az arcukonThere are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
Peterhappy
őstag
válasz stefyY #66808 üzenetére
Nagyon kevésnek tűnik a 130-132 alatti morzsolás, de télen rá fogok feküdni a dologra, köszi a tippet Lassabbakat szoktam futni (max 140HRM), illetve bringázásnál 90%-ban 130HRM alatt maradok - de azért az csak nem ugyanaz.
Más.
A hétvégére tervezett hosszúmat (26km) előrehoztam múlt hétre, mert szombatra bringatúrát terveztünk. Az időjárás szerencsére kegyes volt hozzánk és el tudtunk menni, de olyan kényelmes tempót mentünk (100+16km), hogy ciki-nem ciki, én nem igazán fáradtam el.
Úgyhogy reggel a pocsék éjszaka dacára is rábeszéltem magam egy kisebb kocogásra - a heti 13km-t terveztem, aminek úgy mentem neki, ha úgy alakul, FM lesz belőle, ha úgy, akkor több.Ékes bizonyítéka ez annak, mekkora őrültség Chuck Norris-t követni Straván. Ha nem ismerném, eszembe nem jutott volna így állatkodni.
Próbáltam úgy gondolkodni, ahogy Ő - csak elosztottam mindent ~néggyel...A szél az első sarkon elfújta az újhegyi sportliget meglátogatásának ötletét, így bemenekültem a Bókay-kertbe, és az 500 méteres vonalon karikáztam. Kétszer álltam meg, mert teljesen telement a cipőm kaviccsal és mulccsal, és kétszer ittam is - első alkalommal szándékosan futás közben, gyakorlásképp (soha nem ettem/ittam még futás közben). Nem volt egy sikersztori De csak egy random 0,25-ös flaskát kaptam fel (az befér az övtáskámba), kellőképpen széles szájjal. De próbának jó volt - és végül jól is jött a folyadékpótlás.
Lubics Szilviának volt egy nagyszerű gondolata a minapi hatnapos futás kapcsán, ami nagyon megfogott.
„Körözni egy nem egészen kilencszáz méteres pályán hat napon át. Szerintem van értelme: újra és újra megtapasztalni, hogy minden gödörből ki lehet mászni és ezt megmutatni másoknak. Nem azoknak, aki csak legyintenek, hogy na persze, nekik könnyű, nincs jobb dolguk mint futkosni, hanem azoknak, akiknek átjön ennek a lényege. Akik erőt tudnak meríteni az ő példájukból, és az életük bármely kihívását könnyebben, több hittel tudják megélni.”
Ez járt a fejemben végig, ez motivált, így a vége 53 kör lett a pályán - a teljes futás pedig 28,3km-ben állt meg.
Meglepne, ha ma is alvásgondjaim lennének
És érdekességképp, mert épp a minap beszélgettünk arról, miért szoktam cadence szerint futni. Ma tempót akartam menni (5:30/km), ez már úgy néz ki Garminéknál, hogy 5:15-5:45 közötti tartományt lehet csak beállítani.
A Bókay futópályát sűrűn szegélyezik fák, felhők is akadtak dögivel az égen, szóval a GPS messze nem működött tökéletesen, megállás nélkül rezgett az órám, a kör egyik végén 5:15 alatti időkkel, a másik végén 5:45 felettiekkel (oké, egyik vége lejt, másik emelkedik, de nem ennyire...). Az óra az utolsó ~10km-en már konstans 5:45 feletti időket mutatott, abba is hagyta a rezgést, beletörődött, lemondott rólam.
Erre utólag láttam, hogy azért messze nem volt annyira tragikus a helyzet, mint mutatta.
Azt gondolom, Cadence jelzések mellett sokkal egyenletesebb futás lehetett volna belőle (az csak akkor bohóckodik, ha pl. hosszabban nézem/nyomkodom az órám) -
jimpo
senior tag
Gratula
Biztos jó lehetett, egy darabig én is készültem oda egyébként.
Aztán végül kimaradt, részben anyagi megfontolásból. No meg azért is mert én eldurrantottam már a puskaport a hétre.Ma még annyit futottam hogy meglegyen az első 80 kilométeres hét.
Ami 16+ kilométert jelentett elég szeles időben, a megszokottnál magasabb átlag pulzussal 141 bpm.
Pedig a lábam ment volna már az elején is, igaz utána engedtem a kísértésnek. Egyszer a felüljáróróra fel, majd picit később lefele a visszaúton.Az idő témára visszatérve, sem az eső sem a szél nem akadály számomra. A legjobb akkor elindulni mikor épp csepereg, ha már az elején esik akkor hajlamos vagyok túltolni az egész futást. Pedig nagy kedvencem az esőben futás, nem szabad megállni egy percre sem olyankor.
Inkább az zavar hogy hidegebb időben tovább tart az öltözködés, ruhaválasztás.
Jó persze fel vannak nagyjából írva nekem hogy milyen időben mit vettem fel korábban, de még úgy sem egyszerű. Főleg ha feltámad a szél közben, esetleg szétszalad a ménes és elszabadul a láb a lazának induló futás közben.Mondjuk az most feltűnt hogy a Vista 2 -ben futva jobban esett a futás. Ilyen szeles időben nem csodálom, egyébként is nagyon zavarnak az állandó zúgó, süvítő hangok, zajok.
A kis gömböc -öt is hallgattam futás közben, adta az utolsó szám is a végére.[ Szerkesztve ]
A 1080p felbontás játékokban lehet nem a legszebb, de legalább simán fut a vason... :DDD
-
törölt tag
válasz tomcica #66815 üzenetére
Nem szedek szteroidot Sajnos ezt a hormont gyógyszerek is emelik/csökkentik. Szőrösödni nem fog az ember ettől Tulajdonképpen ez a hormon okozza azt hogy teli hugyholyaggal elmész egy köpködőset futni és a végén WC-re se kell menned. De felvizesedni sem jó ha éppen nem végzel fizikai munkát és benned marad…
-
Peterhappy
őstag
Gratulálok, külön pacsi a Lányodnak
A Bogár Janis anekdota is nagyon jó, köszi hogy megosztottad.
"az ilyen sztorik visznek előre" - pontosan ugyanezt gondolom én is
Sok más mellett ezért is szép a futás. Annyira nagyon kevesen tudják ezt legalább félprofi szinten művelni, hogy szinte teljesen természetes, hogy gyerekkorod hősével összefutsz a piacon vagy épp Ő ad el neked futócipőt, avagy a pályán körözve jössz rá, hogy most húzott el melletted a magyar bajnok és rekorder. Csak fejben profik, minden másban emberek tudnak maradni és ez hihetetlen tiszteletreméltó tud lenni -
Alg
veterán
Azért milyen szépen elterjesztették a néplélekben ezt a többezer mg/nap-os C-vitamin hitet a gyógyszergyártók, lehet eladni a fillérekért gyártható tablettát mindenkinek, mellékhatás úgysincs...
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
félisten
válasz sherlock82 #66828 üzenetére
> A c vitamin feltalálója a nemrég születésnapos Szengyörgyi Albert.
Nem. Egyreszt nem lehet feltalalni a C-vitamint, maximum felfedezni, de a felfedezes egy fokozatos folyamat volt (SZGYA izolalta eloszo). Az, hogy SZGYA mennyit vitt be, teljesen irrelevans, mert o nem az elettani hatasaihoz ertett. Ahogy nem a Nike vezerigazgatoja a legkompetensebb futoedzo (hanem tomcica ugye), nem a Goodyear teruleti kepviseloje a kornyek legjobb autoversenyzoje, es a taplalkozasszakerto pedig nem a legjobb szakacs, ugy SZGYA etkezesi szokasai sem tobbek erdekes sztorinal.
> Valóban elég a 90 mg c vitamin hogy megelőzzük a skorbutot, és ez a minimális mennyiség nem az ajánlott szerintem.
A skorbut hosszutavu, 10 mg-nal kevesebb napi bevitel mellett alakul ki, jellemzoen. A 90 mg az ajanlott mennyiseg.
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
sherlock82
senior tag
Valóban elég a 90 mg c vitamin hogy megelőzzük a skorbutot, és ez a minimális mennyiség nem az ajánlott szerintem.
Szerintem mindenki olvasson utána különböző oldalakon és tegyen belátása szerint.
A c vitamin feltalálója a nemrég születésnapos Szengyörgyi Albert.
Mindenesetre többszörösét vitte be az 1000 mg - nak, nyílvan nem biztos hogy ez miatt is élt több mint 90 évig, de valoszínű nem ártott neki.Iphone se 2, Mizuno Wave Rider 25, Garmin Instinct 2
-
norby_42
aktív tag
De ezt el kell mesélnem, engem az ilyen sztorik visznek előre...
Mászkáltunk kicsit, megyünk vissza a cél felé, Bogár Jani kocog elfele. Gondoltam is, egy 3:20as maraton neki nem elég...
Épp beért valaki, megtapsoltuk, a bemondó mondta, hogy még egy maratont futó van kint, de hogy ne legyen egyedül, Bogár Jani elfutott elé, bekíséri. Az az ember hihetetlenEat pasta, run fasta
-
norby_42
aktív tag
Keszi maraton 2022 - futottam egy jót Bogár Janival :)
Az első 5k bemelegítős volt, a lányomnak nem tudott jönni a barátnője, vele mentem. 3k--kat szokott kocogni, szépen felszívta magát, van benne akaraterő, kapott is egy ezüstöt
Utána kb a tervezett tempót mentem, minden jó volt, adta.
Végig mögöttem jött egy srác 100 méterrel, a cél előtt 7-800 méterrel hallom hogy jön fel. Na, gondoltam ő is tomnál tanulta a szakmát, itthagy a fenébe. Mellémért, elkezdtünk beszélni. Kicsivel előttünk is ment valaki, azt mondta érjük utól, aztán adjunk munkát a célfotónak. Szóval a végét meghúztuk, és együtt mentünk be, nagy arc volt :)Aztán babgulyás, sült keszeg, linzer karika, ahogy szokás. Nekem ez a világ legjobb versenye.
Eat pasta, run fasta
-
félisten
válasz margithid #66824 üzenetére
Nem, hanem a tudomanyos allaspont szerint 1000 mg-ot annak kell szednie (idolegesen), aki akut C-vitaminhianyban szenved. Egy also-kozeposztalybeli magyarnak normalis taplalkozas mellett semmilyen C-vitamin kiegeszitore nincs szuksege, mert eszunk eleg zoldseget es gyumolcsot ahhoz, hogy legyen elegendo. A C-vitaminhiany sulyosan alultaplalt populaciokban fordulhat elo, egy europai orszag futotopicjaban ez nem jellemzo.
De mivel eleg nehez tuladagolni, ezert vegulis sok problemat nem fog okozni, ha dragabb vizeletet gyart valaki ertelme nincs, de az emberek nagy tobbsegenek ugyse az a fontos, hogy legyen ertelme annak, amit csinal
(ironia rovid i, nincs koze az irashoz)
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
margithid
veterán
válasz sherlock82 #66820 üzenetére
Jaja, tudom, hogy sokan 1000 mg-osat szednek, de a sciteces dózis szerint a 250 mg a napi ajánott bevitel 312%-a
Én mondjuk csak napi 1 kapszulát szedek, mert a javaslat szerint minden vitaminból igy is 100% felett vagyok.
Én magnéziumit, kalciumot szerintem nem erőltetem, mert tej, zab, lenmag reggelimben kb megvan az ajánlott mennyiség.
Zöldség gyümölcs sajna nem megy sok, de most megpróbálok ilyen zacskós saláta keverékből 1-2 adagot enni hetente.
Omega 3 ami még jó lehet, főleg mert vitaminok felszívódásához az állítólag ajánlatos.
Most találtam még Kalifa 250 gr-os lenmagot 260 Forintért, holnap rendelem is. -
sherlock82
senior tag
válasz margithid #66817 üzenetére
Nálam az napi 1000 mg C vitamin alap. A rendszeres sport mellé kell is. Főleg ha valaki kihagyja a rendszeres zöldség gyümölcsöt. ( rostok fontossága miatt is jó ha szedi az ember napi szinten stb.. ) Egyébként változatos táplálkozás ami elengedhtetlen.
Mellé magnézium - calcium és multivitamin.
Ez mind jutavit termék.Lenmag mindenhol drágább lett, Spár - ba pedig alapesetbe sem járok mivel szerintem drágább mint a többi üzletben, ráadásul ami nálunk van az rendszeresen készlethiányos, kicsi, szűk és nem is valami tiszta. : /
Iphone se 2, Mizuno Wave Rider 25, Garmin Instinct 2
-
margithid
veterán
Esett 3 napig
Tegnap este esernyővel toltam le 10 km sétát kb, nekem is melegem volt egy pólóben és vékony mellényben.
Tudom, kényes vagyok, de az esőt meg a nagy szelet nem szeretem.
Hideg lehet, -10ben is elmegyek futni, az nem gond.
Azt nézegetem amúgy, hogy lehet kalcium magnézium tablettát nem fogok szedni, minden nap eszem lenmagot, abban van bőven, meg kalcium is, plusz tejben is van.
Omega 3 talán ami még megérné, de vitaminok és kalcium magnézium az kb megvan az ajánlott mennyiség egy nap. -
tisn
addikt
válasz margithid #66817 üzenetére
Nekem most 3 nap kimaradt, pocsék idő volt,
hol vagy, izlandon?
pont tegnap valasztottam az arteri erdoben futkosast, 12 fok, eso, sar, na szidtam is magam, hogy nem vettem az akcios pega trailbol, ugy csuszott a nimubs mint az istennyila. de nagyon nem faztam csuromzivesen sem, jo meg az ido futashoz. -
margithid
veterán
Vitaminok mellett mit szedtek még?
Az a sciteces cucc nagyon jó lesz nekem, 1 tabletta elég, abban minden vitamin megvan az ajánlás szerint.
Kalcium, magnézium tablettán gondolkodom még és omega 3-on.
Esetleg más valamit érdemes?
Lenmagot nem tud valaki olcsón? Brutálisan megdrágult sparban
Nekem most 3 nap kimaradt, pocsék idő volt, de ma már nyomom én is.[ Szerkesztve ]
-
jimpo
senior tag
akció
4 éves a Meru – Ünnepeljünk együtt! Sportkrémek, Táplálék- és Sportkiegészítők 20% Kedvezménnyel! Érvényes: 2022.09.15 - 2022.09.19
Épp most láttam, hátha másnak is hasznos lesz.A 1080p felbontás játékokban lehet nem a legszebb, de legalább simán fut a vason... :DDD
-
tomcica
Topikgazda
válasz #76500480 #66814 üzenetére
Ovatosan barmilyen hormonhoz valo "hozzanyulassal" azt a reszet az emberi szervezetnek meg most se erti teljesen a modern orvostudomany
Nehogy itt nekem a vegen "toke nojjon a menyasszonynak" vagyis ebben az esetben "csocse"There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
törölt tag
ADH hormon visszaszorítására tudtok valami gyógymódot Nagyon zavar; hogy az utóbbi időben túlságosan “felvizesedem”. Elkezdek 120 pulzussal egy laza kardiot vagy 140 feletti futást és omlik rólam a víz, mindegy, hogy klimatizált szoba vagy kint 20 fok alatt jár a hőmérséklet. Covid idején éltem át ilyet, magas láznál elmaradt az éjjeli izzadás.(sportolni nyilván nem tudtam). Nekem annyira ez a probléma nem hiányzik, mert frissítés nélkül is jól bírtam a futást nem kell ide víz visszatartás
-
Peterhappy
őstag
-
stefyY
őstag
válasz Peterhappy #66803 üzenetére
Rengeteget(!) futok 70% Max HR alatt idén, nagyon megérződik, szerintem 1300-1400 kilit abban a zónában töltöttem. Régen butaságnak hittem.
#66796 Zozo0525: Köszönöm.
#66800 jimpo: Bizakodok.
#66806 tomcica: Azt hittem, hogy a futók nem öregszenek.
#66807 danielsz: Gratulálok! A gyalázat része érdekelne majd, eléhezted, a pára nyírt ki, vagy mi történt? Utolsó 5 kilire 1 percnyi tempót visszalassulni erős...hacsak nem valami jó csaj zavart meg
[ Szerkesztve ]
-
danielsz
tag
Akartam írni egy hosszabb hsz-t, de szívat a rendszer (vagy csak béna vagyok). A lényeg:
Kis Balaton Kör Futóverseny 35K (valójában 34,67K) 5:10 p/km átlagtempóval, 2:59:12-es idővel.
30K PB meglett (2:27 vége), ez ugye még 5 percen belüli átlagtempó, az volt a cél az egész versenyre, de a végén jött megint a gyalázat, mint tavaly. Részletesen később. -
tomcica
Topikgazda
válasz Peterhappy #66802 üzenetére
csak siman oregszel,ennyi
-
tomcica
Topikgazda
válasz Peterhappy #66804 üzenetére
Gabor volt itt nalunk,tartott egy eloadast,meg ittunk-ettunk egyutt egy jot a helyi legjobb pizzeriaban. Nagyon jo fej
Emlekszem arra az esetere amikor az UB-t fel kellett adnia egyik evben,es fogta a rakovetkezo heten egymaga megcsinalta
Meg amikor azt mondta a felesegenek,hogy kimegy fut egyet,es letolt 100km-t
En birom az ilyen oruletet Persze sok mas ultras is ilyen...ez ezzel jarThere are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
Peterhappy
őstag
válasz Jack Harper #66792 üzenetére
Rakonczay az Rakonczay, Maráz egy csoda, Bozó bácsi pedig egy nagybetűs LEGENDA
-
Peterhappy
őstag
válasz parandroid #66786 üzenetére
Igencsak elgondolkodtattál, lehet hogy én is a túledzettséggel küzdök.
Ahogy olvastalak, sorra pipáltam ki a "tüneteket".
Francba.@tisn: Ránézek Csillára, köszi!
[ Szerkesztve ]
-
jimpo
senior tag
válasz tomcica #66726 üzenetére
Nálam ma előkerültek az esti futáshoz használt lámpák, mint mindig igyekszem a településen kívül futni. Főleg fűtés-szezonban... Tejködben a legjobb. Épp a töltekezés látható a képen.
Mindegyik Nitecore lámpa, USB-ről tölthetőek. A linkelt oldalon feltüntetett üzemidők valósak, annyi hogy az üzemidő végéhez közeledve veszítenek a fényükből picit. Ahogy nézem ezeknek is fentebb ment az ára, mint kb. mindennek.
EBLOG Kupon -10% a Mylitee oldalon a Nitecore termékekre.NU17 /mérésem szerint jelenleg 47g/ ez a mellkas lámpám a gyári pántjával, a kötegelők direkt vannak rajta teljes hosszukban, a "pókláb" stabilizációt szolgálja ez friss újítás tavaly nem így használtam. Régebben csak kettő kötegelő volt, hogy a pántról ne jöjjön le a lámpa. Azok tőbe le lettek vágva anno, viszont futás közben abban az állapotában ugrált picit az egész.
NU05 /11g/ ez piros jelzőfényt szolgáltat, vagy a mellkas pánton vagy a sapkán hordom.
NU25 /mérésem szerint jelenleg 36g/ ez fejlámpaként van használva, van belőle kettő is ezeket a mindennapokban is használom. A 2mm-es gumis zsinór jóval könnyebb mint a gyári pánt.
Kedvencem a HighCRI mód "Auxiliary White Light" rajta, ami nagyon jól és egyenletesen szórja szét a fényt. Az meg csak hab a tortán hogy ebben használva szinte teljesen azonos színben látni mindent, akárcsak nappal. Meg van mellé piros fény is...Az USB kábelhez nincs linkem már 3 éve megvan, jellemzően ezek töltésekor szoktam használni.
Persze az eddig használt kiegészítők ugyanúgy a felszerelés részét képezik: Jaybird Vista 2 TWS csak a lazához, segít hogy több sárkányvért IS fogyasszak közben.
Tempe külső hőmérő, Stryd foot pod ahogy nézem most akciós81 990Fthelyett 73 791Ft.
A képen nincs rajta a HRM-RUN pánt, de természetesen az is állandó.
Illetve szokott rajtam lenni fényvisszaverő pánt is, esetleg "visszapillantós" futó póló.
Illetve egy baseball sapka, ami kötelező este ha nem szeretnéd hogy a fény-ágyúval közlekedő autósok megvakítsanak.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest