Hirdetés
- PlayStation 5
- Call of Duty: Black Ops 6
- Akciófigyelő: PlayStation "Januári" leárazások
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Limitált ideig ingyen játszható a Diablo IV
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Elindult a Test Drive Unlimited Solar Crown második szezonja
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- World of Tanks - MMO
- Star Citizen
Új hozzászólás Aktív témák
-
sakal83
addikt
-
félisten
Sziasztok
Ugye jól értem, hogy új építésű lakásnál a következő a helyes sorrend:
- műszaki átadás-átvétel
- használatbavételi engedély
- ingatlan nyilvántartásba vételi engedély -
Sempronius89
tag
válasz Qtya123 #16793 üzenetére
Arra nem gondolsz, hogy a jelenlegi helyzetben a te eladandó házad is az 1 millió csökkentés után már szimplán nagyon drága és nem k...a drága?
Te sem fogod fel, hogyha el akarod adni a házadat akkor csökkenteni kellene hiába szidod a többieket. Abba nem gondolsz bele, hogy valószínűleg ők is pont olyan helyzetben vannak, mint te, de azért ítéletet mondassz...
-
Drizzt
nagyúr
Én érdekelt vagyok eladásban, meg vásárlásban is éppen. De egyik sem sürgős. Vidéki megyeszékhelyen árulunk sorházi nagy lakást, tavaly fel lett becsültetve, asszem 29 millióra. Idén elég sokan jöttek megnézni, de a legmagasabb, amit adtak volna érte konkrét ajánlatként, az 24, de sokkal inkább kevesebbet.
Viszont ahol laktam albérletben nemrég, abban a házban meghirdettek egy lakást, elsőre elég kellemes áron. Ugyan amíg nincs oltás(, szerintem reálisan kb. 3/4, 1 év), nem akarok visszaköltözni Budapestre, de még így is elgondolkodtató a vásár. Az a baj, hogy most végképp azt is el tudom képzelni, hogy 1 év múlva még olcsóbb lesz, meg azt is, hogy drágább.I am having fun staying poor.
-
Csabroncka
addikt
válasz concret_hp #16795 üzenetére
Ráadásul a belengetett helikopterpénz és a moratórium csak tovább fújja és tolja az egészet! Néztem a volt kis falumban (Felsőörs) olyan ingatlanárak lettek, hogy a helyi ott biztosan nem vesz házat (romok 30-50milláért, házak 100+ milláért).
"in medias res"
-
De4d
őstag
válasz Qtya123 #16793 üzenetére
Az is a baj hogy a legtöbb eladó is elvan tévedve, nem is eladni akarják az ingatlant hanem csak nyerészkedni. Nyilván nem lehet elvárni hogy a 10 15 évvel korábbi árakon rakjanak fel lakásokat, amikor 5-6 millió forintért lehetett venni 40nm-es lakásokat, de a 20-25 milliós árak az borzasztó. Jobb kerületekben még több.
Minden jó, ha a vége jó!
-
Qtya123
őstag
Én vagy 6-10 lakás árát követem nyomon. Van amit 1 éve hirdetnek. Senki nem enged belőle. Bocsánat, hazudok, az egyik engedett a teljesen elborult totál agymenés 35-ből 33-ra, így jelenleg csak szimplán drága, nem k..va drága.
Az újonnan felkerülő ingatlanokat meg nyilván a friss hirdetők a fent lévők árához lövik be, így minden 29 és 33 között áll hónapok óta és nyilván ezek az új hirdetések is sokáig fent lesznek, ha nem csökkentenek.
Ahol el szeretnénk adni, ott ugyanez. Mi már a többiek alá mentünk árban 1 millióval, de csak ingatlanosok zaklatnak. Pedig az is egy olyan utca, ahol 1-2 éve még taposták egymást a vevők.
Voltak az ingatlanos elemzőknek itt a nagy észosztásai, hogy na majd az emberek felfogják és csökkentenek. Na ez egyelőre nagyon nem akar eljönni vírus ide vagy oda.
-
concret_hp
addikt
válasz Motion_Blur #16784 üzenetére
miért, ha épp építesz valamit, mi lenne a taktikád? befejezni, addig is van meló, vagy egyből láállni, hogy a te pénzed álljon benne + hátha a vevőd is fizetésképtelenné válik?
majd azt nézd meg jövőre mennyi projekt fog indulnivagy fullba vagy sehogy :D
-
Kobe
veterán
válasz Motion_Blur #16784 üzenetére
Az megvan ugye, hogy az epitkezesek joresze mar 2-3 eve elkezdodott az engedelyeztetessel, stb? Ne a most tartokat nezd, hanem mennyi uj indul
A projektek joresze hiteles finanszirozasu, ott a kivitelezonek nincs mas valasztasa a mar megkezdett munkan mint eloremenekul es befejezi.PS: a lakas amivel en szemezek, 30 ert hirdetik mert 4 gyerekkel nagyon koltoznenek csaladiba, nem fernek el + volt mar kiszemelt is. Nem er 24nel tobbet, erosen felujitos. Ha ez nem lepeskenyszer, nem tom mi az.....
-
De4d
őstag
[link]
Nem tudom lehet itt linkelni amennyiben nem kérem törölje egy admin. De tessék, nem tudom megállni hogy ne mutassam meg ezt a sok közül 40nm 16millió, nem hogy felújítandó, lakhatatlan putri. Nem is tudom mennyit kéne ennek a felújítására költeni de alsó hangon 4-5 milliót biztos, és akkor már 20 millió felett lenne,. (De igazából megvecsülni se tudom annyira rettenetes)csak hogy végre lakható legyen, és egy felújítás nem kis meló, sokáig is tart, ugye nagyon sok pénz, és vesződés stressz, energia. Miközbe 18-20ért már felújított vagy jó állapotú lakásokat lehet találni, kb ugyanekkora nagyságban négyzetméterileg.Minden jó, ha a vége jó!
-
Motion_Blur
félisten
Vagy nincs eládási kényszerben.
Én se vagyok hajlandó engedni az árból jelentősen, inkább kiadom, és megnézzük 1 év múlva hogy állunk.
Mindensetre durva hogy 2 hónap alatt beállt a piac.. erre azért nem számítottam. 30M++ lakásról van szó, megyeszékhely legjobb zöldövezetében, itt eddig ment a gyilok 1-1 lakásért ha nagy ritkán volt eladó.
csak azt nem értem, ha ekkora (lesz) a krízis, miért mennek gőzerővel az építkezések, miért nem lehet olyan szakit találni akármire, aki ne fél évet mondana minimum?
[ Szerkesztve ]
Stavelot 2, easily full throttle into another twenty second top gear flatout section
-
dugynok
senior tag
válasz Motion_Blur #16778 üzenetére
Én azért (is, legfőkép) hàtràltam ki egy hàzból, mert dh-s ingatlanos. A 34m-s hàzra nem fogadjàk el a 31m-s ajànlatot (32-t kérnek) mert hàt jutalékot is ki kell fizetni, ingatlanoson kìvűl nem tudnak/akarnak megegyezni, mert dh-s elég szar szerződést köt velük, illetve én, mint vevő tegyek le az ingatlanosnak 1milliót vételi szàndéknyilatkozattal... Hàt, màjus közepe óta àruljàk, fogjàk egy darabig úgyérzem.
[ Szerkesztve ]
-
Kobe
veterán
Van egy kinezett ingatlanom. Nem perfekt, de el tudom kepzelni magam benne a kovetkezo 10 evben.
14 honapja hirdetik. A 14 honap alatt egy forintot sem engedtek belole.
Nagyon struccpolitika kell ahhoz, hogy 14 honap sikertelenseget ne vegye eszre az ember es atgondolja a dolgokat.... -
De4d
őstag
Azt vettem észre, hogy bármilyen a jelenlegi helyzet az eladók nem változtatnak semmin általában. A vírus előtt is horror áron voltak az igatlanok, a legtöbb a felét nem érte annyira túl voltak árazva, és szinte most sincs másképpen, a legtöbb eladó mint ha nem is komolyan akarná eladni az ingatlanját csak lehúzni valami balekot, vagy ebből akar meggazdagodni. Láttam olyan hirdetést ahol olyan mint ha bomba robbant volna és túlzás nélkül fekete zöldes penészes fal semmi nincs se ablakok se burkolat csak a rothadó falak elég putri helyen és van pofája odaírni hogy bombaáron 15 millióért. 30+ nm. Ami nem felújítandó állapot hanem már újjáépítendő ha lenne ilyen opció.
Minden jó, ha a vége jó!
-
Kobe
veterán
válasz Motion_Blur #16778 üzenetére
Welcome to the crisis. Az embereknek vagy nincs penze, vagy nincs munkaja, vagy reszmunkaidoben dolgoznak, vagy szimplan kivarnak mert epp ezerrel kezd beutni a masodik hullam.
Ha az emberek nem akarnak ingatlant venni, akkor azon az ingatlanos sem nagyon fog tudni segiteni.
A jo pecok eladjak magukat, ingatlanos nelkul is.
Ha meg erdeklodo sincs, akkor valoszinuleg a lokacioval vagy az arralvagy a ketto kombinaciojaval lesz a gond. -
Motion_Blur
félisten
Sziasztok!
3 hete hirdetem a lakásomat, jofogason, ingatlan.com-on, ingatlanbazáron.
Igényes képekkel, leírással, a lakás is nagyon jó helyen van, a szomszéd 2 hónapja pár nap alatt eladta a lakását (igaz, ingatlanos hozta neki a vevőt), engem eddig csak ingatlanosok keresnek.. de azok minden nap, 5-6 cégtől. Direkt megkeresést nem kaptam, nem erre számítottam...Szerintetek ha belemegyek az ingatlanossal történő hirdetésbe, kit érdemes választani? Országosan ismert cégeket (DH, OC, stb), vagy helyi ingatlanosokat, akik majdnem fele annyiért dolgoznak de állítólag ugyananni helyen hirdetnek? Lehetnek ők ugyanolyan hatékonyak?
[ Szerkesztve ]
Stavelot 2, easily full throttle into another twenty second top gear flatout section
-
De4d
őstag
válasz dave118 #16776 üzenetére
Hirdetik már egy ideje az biztos, de az utóbbi 3-4 hónapban kezdtem el csak komolyabban nézegetni, azóta lejebb is vitték az árat, mert többért volt hirdetve még 1-2 hónapja kb.
Nem tudom, az mennyire lehet jó taktika ha minden klappol hogy azt mondom ennyim van és kész, nem indulok mélyebb alkuról, meg nem is járom körbe az árat, megmondom kerek perec mennyim van mennyit ér nekem.?Minden jó, ha a vége jó!
-
-
-
sakal83
addikt
válasz #41635072 #16766 üzenetére
Azert en kivancsi vagyok hogy:
- melyik aglos település amely szerinted potenciális szoba johet es van fejlődési lehetősége
- milyen arszinten gondolkodsz
- ugyanez bp. - i viszonylatban ( maradjunk feltételeként egy 100pluszos uj vagy újszerű hazbam gondolkozva 1 v 2 6 ev alatti gyermekkel)Varom a valaszod
Ui. : illetve arra is hogy egy aglos hazat miert lehet kiadni gyorsabban es dragabban mint egy bpi ugyanolyan arszintu lakast.
[ Szerkesztve ]
-
dave118
senior tag
"ennyiért újszerű, nagyob, kiváló álapotú családi házakat is ki lehet fogni ennél sokkal normálisabb településeken..."
Mutass egy példát kérlek, visszamondom a foglalót és megyek oda, ahova a próféta mutatja.(#16765) hurenzon: Sikerült is volna venned telket? Csak azért kérdezem, mert ezek általában a haver kivitelezők kezeiben landolnak. Ami persze nem feltétlenül rossz, csak így működik a dolog. Nem mindegy, hogy 1db-ot vagy egyszerre 5-öt vesz az ember.
[ Szerkesztve ]
... Ami ami, az az.
-
dave118
senior tag
"Na jo én itt abba is hagyom" eddig ez a legértelmesebb hozzászólásod Megköszönjük, ha megteszed
(#16769) axioma : Megfogalmaznéd kérlek mi a jobb minőségű lakhatás?
Sokan el vannak ájulva a Bp kutyaszr kerülgetős dohos 150 éves lakásaitól ,mert épp fel van újítva (ki van feste + ikea konyha) 50M-ért. Hozzáteszem én is el voltam 24 évesen, aztán elmúltak a bulis évek, jobb lenne nyugodtabb környéken tologatni a babakocsit mint az ordenáré szmogban. DE ez is csak 1 vélemény.
[ Szerkesztve ]
... Ami ami, az az.
-
axioma
Topikgazda
Ne haragudj, de nem szep dolog a velemenyedet (raadasul nem objektiv, mert nem probaltad csak sejted) orok igazsagnak beallitani. Raadasul jo lenne figyelembe venni hogy az igenyszinted valoszinuleg abbol adodik, hogy neked epp van jobb minosegu lakhatasra eleg penzugyi forrasod, de ettol me'g nem kell lenezni aki nem jutott me'g odaig.
-
törölt tag
Jajj jajj látom vannak itt ferdítések, önigazolások.
Szigethalom, délegyháza a leglevedlettebb települések, persze, ha hajnali 5-kor indulsz akkor beérsz bp csücsképe. Próbálj meg akár miklósról elindulni 8-kor, mindjárt 2 óra lesz ha mondjuk a belvárosba tartasz. Na jo én itt abba is hagyom, majd amikor rájöttök, hogy szombat délben is nettó dugó van az M0-son...(#16758) Oppenheimer: Úgy is szar. ennyiért újszerű, nagyob, kiváló álapotú családi házakat is ki lehet fogni ennél sokkal normálisabb településeken... Aki meg a HÉV-re vár. Látom az csem utazott még a csepeli/ráckevei vonalon.
[ Szerkesztve ]
-
sakal83
addikt
válasz dave118 #16762 üzenetére
A pesti peremkeruleti csaladihazas ovezetekbol sem jobb a helyzet sajnos. Ha a hev metro összekötése megvalosul akkor azon a szakaszon elhelyezkedok lesznek a legjobbak. Persze nem idealis de az V keruletben draga lenne egy csaladi hazas övezet
Egyebkent Bpn kivul Budakalasz es haraszti lesz a legjobb 10 even belul szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
Vezu
csendes tag
válasz dave118 #16759 üzenetére
Mi Délegyházára költöztünk 2 hónapja, nekem reggelente a munkahelyem ami pesten a helsinki úton van 25 perc autóval, 6:30-as indulással, 7-re járok dolgozni. Bár mostanában már csak heti kétszer- háromszor kell bejárni. Egyeltalán nem nevezném vészesnek.. Zuglóból ugyan ide 35 perc alatt értem be, szintén 6:30-as indulással.
Vonattal a Keleti PU menetrend szerint 47 perc, általában az új Stadler flirt vonatok járnak. Most újítják ezt a szakaszt, a menetidő várhatóan csökkenni fog.Emiatt is szerintem jó környék, sok potenciál van benne a szép környezet, a tavak és a duna közelsége miatt. Mi tárolóval kapcsolatos ikerházakat vettünk, viszonylag nagy kerttel, egyeltalán nem bántam meg.
Budapesten ugyan ilyen házat kerttel, soha az életben nem lett volna esélyünk megvenni, sem a felkapottabb budai régióban az árak miatt.
[ Szerkesztve ]
-
dave118
senior tag
válasz #41635072 #16757 üzenetére
Nem ingázok Bp-re. Nekem az M0 "közelsége" volt fontos. De mondj egy agglo települést kérlek, ahonnan nem esélytelen az ingázás Bp-re autóval.
"Szigethalmon 1-1,5 eve ugyanez 24M ft volt alku nelkul."
1-1.5 éve is néztem, nekem más volt a tapasztalatom. Szigethalmon u.e. 32-34M körül mentek, ugyanúgy ahogy pl. Halásztelken is. Barátom vett jobb helyen (Szigetszenmiklóson), ~5 évvel ezelőtt hasonló alapterület-telek méretű ingatlant 26M ért, de azok más idők voltak te is tudod.(#16756) hurenzon: igen. Te is nézted a "fejes" házas környéket? Korrekt családi házas övezet szerintem, nyilván nem a legjobb amit el tudok képzelni, de a lehetőségeinkbe ezt is belekalkuláltam.
(#16761) sakal83 igen erre én is gondoltam, meg legalább van autón kívüli opció. Igaz, hogy 1 óra alatt érsz vele a Rákóczi hídig, de legalább van. Felújítás után milyen lesz az majd elválik.
[ Szerkesztve ]
... Ami ami, az az.
-
dave118
senior tag
válasz sakal83 #16754 üzenetére
Nem is maga a ház, hanem a telek a probléma. Magánszemélyként esélytelen jó telekhez jutni - normál áron. Ami az építést illeti nyilván nincs munkaerő, építőanyag is drága stb., de kb. 2 éve helyezkedünk, mindenféle opciót figyelembe véve, és ár/érték arányban nem találtam jobbat. Bp. határon belül pedig abszolút esélytelen, BÁRMI IS. Szigethalom egyébként a település.
... Ami ami, az az.
-
dave118
senior tag
Agglo újépítésű "iker"házfélbe sikerült korrekt áron beszállnom. Mivel rengeteg átalakítást kértem ezért nem alkudtam, a műszaki változtatások kb. nullázták egymást. A házat amit vettem 42M ért adták kovid előtt, márciusban megszűnt a kereslet, hónapok múlva vitték le az árat 38M-ra. Miután aláírtunk, következő héten már 40M-ért árulta az adott ingatlan másik oldalát (és a többi is emelkedett). Lakásoknál más a helyzet, ha jól tudom.
(#16747) flegga92: a Te árstratégiádat is értem, de vevő oldalról volt olyan tapasztalatom, hogy az ingatlan ára - miközben beszélgettem az eladóval (messenger) - emelkedett 2M-t. Mikor rákérdeztem csuklóból azt mondta, úgyis alkudnak a vevők 10-15%ot, az csak irányár. Meg is köszöntem az információkat.
... Ami ami, az az.
-
őstag
Én a most épülőből semmit nem tudtam alkudni
"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"
-
flegga92
senior tag
Lakásból könnyebben lehet alkudni. Én az első hullám elején kezdtem el árulni, majd az érdeklődés lankadása után lejjebb vittem az árat. Az eredeti árhoz képest 20%-ot engedtem, az új árához képest pedig 13%-ot. Az eladási árat én mindig 10%-al a kellő összeg fölé lőttem be.
A házat amit vettem 10%-ot sikerült alkudnom, de ez korrekten volt árazva, jellemzően 5% körül engedtek. A túlárazottakból sokszor nem is lehetett alkudni (el sem akarták adni annyira).
Ahhoz, hogy én ennyit engedjek és hogy ennyit alkudjak az kellett, hogy mind a ketten találtunk egy jó házat! Ha a megvett házat időközben megveszi más, nem adom oda én sem annyiért. -
De4d
őstag
Van olyan aki itt a közelmúltban vásárolt igatlant?
Eladó függő is azt tudom, de alapvetően kb 10% szokott lenni amit alkudni lehet általánosságban. Ha valaki itt a vírus helyzetben vett milyen tapasztalati vannak e téren? Esetleg most akár többet is lehet? Nem nagyon viszik őket ahogy elnéztem mostanság.Minden jó, ha a vége jó!
-
Drizzt
nagyúr
I am having fun staying poor.
-
-
Gabró
tag
válasz sakal83 #16736 üzenetére
Elévülés
86. § * (1) * Az illeték megállapításához való jog annak a naptári évnek az utolsó napjától számított 5 év elteltével évül el, amelyben a vagyonszerzést illetékkiszabásra az állami adóhatóságnál bejelentették, illetve az a tény, hogy az illeték megfizetését vagy a kiszabás céljából elrendelt bejelentést elmulasztották, az állami adóhatóság tudomására jutott.Azt nem tudom, hogy ingatlannal mi szamit bejelentesnek. Arra tippelek, hogy a foldhivatali ertesites.
Egyebkent szerintem is arra kell szamitani, hogy 5 even belul jelentkezni fog a NAV. Egyik ismerosomet 3 ev utan ertesitettek ki. Kert 12 honapos reszletfizetest, es 4 evvel a vasarlas utan mar ki is fizette az illeteket.
-
őstag
válasz Oppenheimer #16737 üzenetére
+1
"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"
-
flegga92
senior tag
Békéscsabán sajnos gyorsabbak 08.20-án birtokba vettük, de a Fundamenta csak par napra rá vette le a jelzálogot, par nap múlva mentem a NAV-hoz kérvényt írni, hogy kérem az illeték kiszámítását, ugyanis hamarabb vettem ezt az ingatlant mint eladtam volna, kérvényezve lett, hogy függesszék fel. Jövő heten jönnek is megnézni az új hazat...
-
kerxy
őstag
Ha már illeték a téma: mi tavaly novemberben írtuk alá az eladóval a szerződést, decemberben pedig birtokba is vettük az új építésű lakásunkat.
Illeték ügyben azóta semmi, egy levelet sem kaptunk a NAV-tól, pedig lassan egy évnél tartunk. Az ügyfélkapun megnéztem a korábban linkelt módszerrel, nem mutat semmilyen tartozást. El tud évülni ez az illeték dolog vagy ne reménykedjek és majd úgyis megtalálnak? -
őstag
válasz axioma #16731 üzenetére
Én aztán végképp nem tudom hogy mért kell ennyit a lízing cég dologra húzták rá Tigristank által adott jogszabály azért megmutattom . Januárban költözök ha minden jól megy úgy hogy lassan cél egyenesben vagyok .
Az"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"
-
axioma
Topikgazda
válasz DamianB #16730 üzenetére
Nem ertem, bar teszem hozza laikus vagyok ebben a temaban. Az OK, hogy a lizing miatti atirast most fizeted, de ha most nem kerul a nevedre, a 4%-ot miert _most_ fizetned? Masreszt, ha akkor fizeted amikor a lizingcegtol hozzad kerul, akkor meg mar hasznalt lesz, akkor nem lesz ra kedvezmeny. De ez nem most esedekes (es addig a szabaly is valtozhat, szerintem majd az akkori szerint kell akkor fizess).
Ez az en jozan paraszti esz szerinti ertelmezesem. De persze lehet hogy nem igy van, a jog nem mindig logikus. -
őstag
válasz Tigristank #16727 üzenetére
Ezt azért tudhatná az ingatlan jogász ügyvédem is ....
Nagyon szépen köszönöm jelzem nekik .
Remélem eltudom intézniMost épül régen meséltem róla. A hitelügyintező mondta és az ügyvéd is hogy mivel lizingelek ezért a lízing cég 2% is fizetnem kell .
-
Tigristank
csendes tag
válasz Csabroncka #16728 üzenetére
Igen, mint ahogy a #16724 hsz-ben szerepel is, hogy csak újra vonatkozik, (arra is csak akkor, ha vállalkozó értékesítés céljára építette), de ha jól olvastam, a kolléga olyat vett.
-
Csabroncka
addikt
válasz Tigristank #16727 üzenetére
Ha használt ingatlan, akkor a teljes összegre számolják.
"in medias res"
-
őstag
válasz Tigristank #16724 üzenetére
Köszönöm a segítséget nem értem ezt a tolvajnyelvet de ez azt jelenti hogy van olyan kedvezményem hogy új építésűnel 15 millióig kellene megfizetni ?
Gombinyo 1,65 M nálam az illeték .
-
Tigristank
csendes tag
válasz DamianB #16719 üzenetére
Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 26.§ (1) bek. f) pontjában található rendelkezés érinthet téged:
Mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól:
a vállalkozó által értékesítés céljára újonnan épített, építtetett - ideértve az ingatlan-nyilvántartásban nem lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott és ténylegesen sem lakás céljára használt épület átalakításával, továbbá a lakóépület bővítésével (pl. tetőtér-beépítéssel) létesített - 15 millió forintot meg nem haladó forgalmi értékű új lakás tulajdonjogának, ilyen lakás tulajdoni hányadának megvásárlása. Amennyiben az új lakás forgalmi értéke vagy a 21. § (1) bekezdés szerinti csökkentett értéke nem haladja meg a 30 millió forintot és a vagyonszerző másik lakástulajdon eladását nem igazolja, akkor a megállapított illetékből nem kell megfizetni azt az összeget, amely akkor járna, ha a lakás forgalmi értéke 15 millió forint lenne. Ilyen lakás tulajdoni hányada esetén a kedvezmény a 15 millió forintnak a szerzett tulajdoni hányaddal arányos részére illeti meg a vagyonszerzőt; -
Oppenheimer
nagyúr
válasz Mauzes #16721 üzenetére
Valóban nem jobb egyben előre, én is MÁP+ban pihentetem az illetékre szánt pénzt. Vettem a lakást augusztusban és még mindig nem jött levél a navtól az illetékről. A pénz meg július eleje óta MÁP+ban van. Ha részletfizetéshez el kéne adni belőle, már nyereséggel kéne. Szerencsére nem kell majd eladni.
[ Szerkesztve ]
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
őstag
válasz Mauzes #16721 üzenetére
4 el nem is lenne bajom egybe befizetnem a plusz 2 nyúlik ki nekem nagyon
-
Mauzes
addikt
Mondjuk ha az illetékre is plusz hitelt kell felvenni, akkor tényleg nagyon ki van centizve az a takaró. De ezt mindenki eldönti magának.
Viszont pénzügyileg akkor sem értem, hogy miért jobb az egyösszegű befizetés. Ha már úgy is felveszed a plusz hitelt, ami fedezi az illetéket, akkor miért jobb egyből kiadni, mint berakni állampapírba és a kamatmentesen eltolt illeték részleteket csak a jövőben befizetni?
-
őstag
válasz Csabroncka #16717 üzenetére
4 ami alapból van és plusz 2 mert lizingelek .
Gombinyo 35 év alatt vagyok én nem tudok kérni valamit ? 28 M a lakás
[ Szerkesztve ]
-
Gombinyó
őstag
válasz DamianB #16716 üzenetére
4% az illeték és lehet kérni, hogy 12 havi részletekben fizethesse az ember, kamatmentesen. 35 év alatt, első 15m alatti ingatlannál pedig elengedik a felét (ezt a 15m-t kellene már nagyon aktualizálni, legalább 25-30m-ra). Ezeket érdemes kérni már a szerződésben, ha az ügyvéd beleírja, akkor nem kell még külön a NAV-hoz rohangálni vele.
-
Csabroncka
addikt
válasz DamianB #16716 üzenetére
Az állam és a bank mindig jól jár - ezt sokan elfelejtik, ezért lassan megy a hőzöngés, hogy a moratórium után több kamatot kell fizetni!
6% ? mire, a vagyon szerzési illeték tudtommal csak 4%, bár nem mintha a jelenlegi árképzés mellett ez piskóta lenne.
"in medias res"
-
őstag
Ezt a rohadt illetéket kellene eltörölni nekem 6 % lesz és nem tudom hogy lesz .
-
De4d
őstag
70% meg is van, a felmerülő + költségek miatt lenne még 1 millió ami kellene
Illeték ügyvédi költség némi bútorzat, hiteligénylés díja. De sok hitelt én se akarok felvenni és nem is egy 20 évre, de így persze több a törlesztő.
Sajnos nem jó világot élünk 10-15 évvel ezelőtt hitel nélkül tudnék vennék 2 lakást is, de sajnos bele van kényszerítve az ember a hitelbe, másképpen nem lehet tovább lépni. 100 ezres albérlet nem előrelépes oda nem is lehet tervezni, és az ősökkel se lehet örökké maradni, és talán senki nem is akar.Minden jó, ha a vége jó!
-
hurenzon
senior tag
válasz Nehaiu #16705 üzenetére
Egyik ismerős eddig kb 800-1000 e Ft fizetése volt, ez most megszorítás miatt lecsökkent 400 e ftra. Nem is fog már vissza menni a régi szintre, még munakhely váltással sem.
Közben több hitelt is Igényelt és havi 400 e Ft a törlesztő.
Most azon gondolkozik, hogy mit csináljon. -
Kobe
veterán
Ez az elonye amit most latsz. Aztan ha leulsz kockasfuzettel es megnezed mennyi az illetekre juto aranyos kamat a 10-20-30 eves futamido alatt, akkor mar nem feltetlen csak az elonyok fele billen a merleg nyelve.
Sajna most ilyen vilag van, az ingatlanok meg a legdragabb szinten, a bankok mar tobb onerot kernek, a munkahelyek meg neha egyik naprol a masikra megszunnek.... ilyen szituban szerintem olyan 50-70% onerovel eri meg biztosra ingatlanba belevagni -
-
De4d
őstag
válasz Nehaiu #16703 üzenetére
részletfizetés esélytelen azt kiszámolva havi szinte 50ezer ft mellette hitelt is fizetni, akkor inkább több hitelt veszek fel, a részletfizetés nekem nem opció, nem hogy segítség inkább hátrány lenne. 150ezer lenne havin szinten a törlesztő rezsi hitel visszafizetés. Ha +1 millió hitelt veszek fel max+10 ezer a hitel mellett a havi törlesztőm akkor inkább azt fizetem.
Minden jó, ha a vége jó!
-
De4d
őstag
Ingatlant szeretnék venni, és ezzel kapcsolatban merültek fel bennem kérdések, pár dologgal tisztánban vagyok, sokmindennnek utána jártam, bankban dolgozom hitelt magam is tudok igényelni viszonylag gyorsan, kedvezményesen. Na de ami viszont nem tiszta meg mindenhol változó infókat olvasni és hallani ismerősöktől, kicsit jó lenne tisztába tenni a költségeket, vagy tényleg ne lehet kiszámolni előre?
1, kérdés Ugye jóformán mindig a vevőt terhelik az ügyvédi költségek, nyilván egy eladó se akar magára vállalni ebből semmit. Amit hallottam, illetve a nagy cikkekben mindig eltérő értékekkel számolnak valahol 0,5% valahol 2-3% az ügyvédi költség. Nem mindegy 100ezer vagy 300ezer Ha az ingatlan árához viszonyítunk. Eleve mindig ahhoz kell, nincs fixáras ügyvéd?
2, Illeték. 4x alapesetben az ingatlan forgalmi értékéből-kivéve ha első lakás vásárlás illetve nem múltam el 35. Nos sose vásároltam még lakást és nem is múltam el 35 de örököltem már ingatlan tulajdoni hányadot, amit eladtam, akkor így bukta a kedvezmény hogy csak 2% lenne az illeték? Illetve ha az ingatlan nem haladja meg a 15m ft-t...Hol van ma már olyan ingatlan? 20nm lakás?
3, Nyilván a hiteligénylésnek is vannak költségei ezeket tudom.
4, Egyéb rejtett költségek?
5, Van bármi támogatás amit kaphat az ember, egyedül vennék ingatlant, semmilyen segítséget nem kérvényhezhetek állambácsitól? Hogy pl ne legyen költsége az ügyvédnek, vagy az illetékre bármi jogon?
6, ami nem pontosan ingatlanos kérdés, de egy használt cserépkályha milyen értéket képvisel? Mert vannak olyan lakások amelyekbe még be van építve, nekem biztos nem kéne, ezt eladnám gondolom nyilván benne van az ingatlan árába, nem egy mosógép amit csak kihúz és visz a tulaj. Valamint nyilván ha ezt el akarnám adni szét kell szedni annak is költsége van, vagy ilyen esetbe ha valaki megvenné az vállalná a szétszedés és az összerakás díját?Minden jó, ha a vége jó!
-
őstag
válasz axioma #16696 üzenetére
Nekem számlára jönnek a funda LTP . Szerencsére volt egyéb szabad cashem hogy így is ki tudtam fizetni az önerőt . Egy kollégámnak hasonló problémaja van mint herczinek ügyvéden gondolkodik .
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon )
- Azta! Yoga Slim 7 Prémium Ultrabook 14,5" -40% AMD Ryzen 5 7640S 16/512 RADEON 760M 2GB 2,9K OLED
- Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art objetkív + táska ( Nikon )
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest