Hirdetés
- PlayStation 5
- Call of Duty: Black Ops 6
- Akciófigyelő: PlayStation "Januári" leárazások
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Limitált ideig ingyen játszható a Diablo IV
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Elindult a Test Drive Unlimited Solar Crown második szezonja
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- World of Tanks - MMO
- Star Citizen
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ariadne
őstag
válasz mandarin79 #2099 üzenetére
Ha addig valaki nem tudja megmondani a tutit, a tértis levél tényleg segíthet, mert lévén tértivevényes, azt mindenképp iktatniuk kell és foglalkozni is vele, elvileg nem kallódhat el. (Nekem mondjuk nem lakáshitellel, hanem egyéb ügyekben van rossz tapasztalatom az ügyintézőikkel meg a csodás központi ügyfélszolgálattal, valahol erre ecseteltem is, brrr... )
"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)
-
mandarin79
csendes tag
válasz Ariadne #2097 üzenetére
igazad lehet!
Az a bajom ,hogy már tulságosan körüllihegtem a dolgot, de engem nem az érdekel, ha bemegyek egy bankba, hogy 20 éves futamidőre 5milko most csak 35789ft
Én azt vettem észre, hogy aki már nagyon profi a lakáshitelezésben, az háttérmunkát végez, aki meg ténylegesen ügyfelezik az vagy nincs teljes mértékben tisztában a dolgokkal, vagy nem is akarja elmondani... cél hogy a hitel értékesítve legyen. -
Ariadne
őstag
válasz mandarin79 #2096 üzenetére
Nem akarok nagyon destruktív lenni, de ezért sem vennék fel hitelt az OTP-nél, soha nem tudnak semmit, az ügyintézők egymásra mutogatnak csak, rettenetes...
Még megpróbálhatnál tértivevényes levelet küldeni a banknak, amiben kifejted, hogy ez mindenképpen szükséges információ a szerződéskötéshez, tehát szépen írják le, mi a helyzet. Hátha az írásbeliség némi eredméynt hoz... Hivatkozhatsz arra, hogy a szerződéskötés során ez lényeges körülmény, amiről tudnod kell előre, sőt már csak a polgári jogi együttműködési kötelezettség alapján is kötelesek megfelelően tájékoztatni erről.[ Szerkesztve ]
"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)
-
mandarin79
csendes tag
válasz Ariadne #2094 üzenetére
Építkezés esetében korábbról is szólhatnak a számlák, mint a kölcsönfelvétel, ha nem tévedek, az építési engedély jogerőre emelkedésétől már elfogadják a számlákat.
az a problémmám, hogy nem kaptam egyértelmű választ sem az OTPnél, sem a KHnál, vagyis eltérő választ kaptam, meg hogy központilag vizsgálják a leadott számlákat..
aztán megpróbáltam több Apeh ügyfélszolgálati irodát is, szintén eltérő válaszok(édekődjek a banknál stb.)
kormányzati portál válasza:ha az Apeh állítja ki, akkor hivatalos, de mégse biztos benne, mert regisztráltnak kell lennie, kérdezzem a bankot.
Bank call center:megbeszéli a felettesével, mert Ő ugy tudja, hogy csak a regisztrált jó, de visszahív később.
hívás után:elfogadják, ha minden egyes darabról kérek Apeh igazolást.
na szóval ezért kérdeztem : -
Balinov
titán
válasz brownus #2054 üzenetére
hivatkozzál nagycsaládra,betegségre,alacsony keresetre,egyéb havi rendszeres anyagi kötelezettségeidre.,nekem anno megadták a 10havi fizetést.sőt,illetéknél is,s még engedtek is úgy 100k-t.. utóbbinak most adtam fel okt közepén az uccsó csekkét..
6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/
-
Ariadne
őstag
válasz mandarin79 #2092 üzenetére
Kérdezd meg erről a bankodat, hiszen nekik kell elfogadniuk... De biztos, hogy működik a dolog úgy, hogy a számlák korábbiak, mint a hitelfelvétel? Ráadásul a jelzáloglevél-kamattámogatásosnál rémlik, hogy van egy olyan hátránya, hogy a teljes elkészültéig jóval magasabb kamatot fizetsz, de ezt mások nálam jobban tudják.
[ Szerkesztve ]
-
mandarin79
csendes tag
Sziasztok!
Az Apeh honlapon találtam 2 fajta formanyomtatványt, az egyik a 07T107-es amin regisztrálni lehet a számlakibocsátót, de ezt én nem tehetem meg, henem csak a kibocsátó, és van a 07T108as, amin ellenőriztetni lehet, hogy az adott számlakibocstó működő adóalany volt-e a számla kibocsátás időpontjában.
Az lenne a kérdésem, hogy ha a 108-as igazoláson működő adóalany volt az illető, akkor elfogadják-e a pénzintézetek lakáscélú állami támogatás igénybevétele esetén annak ellenére, hogy az adott számlakibocsátó nem szerepel a regisztráltak közt. -
mandarin79
csendes tag
Szisztok!
Lenne egy összetett kérdésem.
OTP nél néztem egy számomra szimpatikus lakáscélú hitelt új építésű családi házra, 80%-os most a készültségi fok.
OTP Lakáshitel új lakásra alacsony törlesztéssel, melyet jelzáloglevél kamattámogatás mellett nyújtanak, és OTP Lakástakarékpénztár FORRÁS terméke mellett igényelhető.
Azért döntenék e termék mellett, mert így nem zárom ki a méltányolható lakásigényt.(szobaszám/méret együttköltözők száma megfelel ennek)
Ebben az esetben a költségvetés 70%-ról számlát kell vinnem, ez csak annyiból gond, hogy kb fele számlám olyanoktól van, akik nem regisztrált számlakibocsátók.
az Apehban megnézettem ezeket a számlákat és a nyilvántartásban az összes kibocsátó működő adóalanyként szerepel.
Ez az igazolás elég a banknak, vagy ténylegesen is regisztráltnak kell lenni a kibocsátónak?
A kölcsön futamideje 10év 5éves fix kamatperiódussal és állítólag ebben az 5 évben államilag garantált a 4% kamat, a kezelési költség most 2% ez viszont változhat.
Mit lehet tudni ezekről az államilag garantált kamatokról? Egyszer már volt szó róla, hogy megszüntetik a támogatást, ha így lenne, akkor a már felvett hitel esetében mit jelentene?
köszönöm a segítséget! -
törölt tag
közalkalmazotti hitel csak abban tér el, hogy fedezeti érték 100%-áig adható, de csak HUF alapon, 8-9% hiteldíj mellett
megoldható a nagyobb hitel, most is van ilyen ügyletem, vagy 3
ha az igénylés benyújtásakor nem vagy jogosult a "szocpolra" - hú de utálom ezt a kifejezést- akkor későbbiek során sem tudod érvényesíteni azt.
ha több infó, segítség kell, akkor priviben -
Ariadne
őstag
A szocpolok részletei szépen pontosan le vannak írva itt meg itt.
A megelőlegező kölcsön feltételeit ismerem, két gyereknél nyolc évre bevállalva 2,4 milliót jelent, de csak új lakásra, viszont manapság egy hasonló kaliberű új és használt lakás ára között ennél több a különbség szerintem. Meg van a félszocpol, ott Bpen 12 milla, vidéken 8 milla alatti használt lakásnál egy gyerkőchöz 450.000 jár.A közalkalmazotti "hitel" pedig annyit jelent, hogy a hitelbiztosítéki érték 100%-ig állam bácsi kezességet vállal, vagyis nem kell annyi önerő - viszont attól még a hitelfelvétel feltételeinek meg kell felelni. Feltétele még a legalább 3 éves jogviszony.
Rémlett, hogy közalkalmazott/köztisztviselő kaphat valamiféle hitelszerűséget is, de most nem találom a részleteit a jogszabályban sem...
Az tudtommal nem működik, hogy többet veszel fel.
Remélem mindent jól írtam...
-
gabi81
tag
sziasztok.
Új vagyok még itt és a segítségeteket szeretném kérni.
Használt ingatlant szeretnék venni a feleségemmel együtt olyan 4 millió körül. Én 26 a feleségem 22 éves.
Mivel közalkalmazott vagyok szeretném fölvenni a kedvezményes hitelt.
A kérdéseim a következőek:
1. Megoldható-e valahogy az hogy 5 millió hitelt igénylek, 4 millióért veszek egy használt lakást, a maradékból pedig kifizetném az autómból fennmaradó 400-ezer hitelt.
2. Júniusban születik első gyermekünk. Kaphatok e majd utána valamilyen kedvezményt (szocpol, félszocpol, stb.).
válaszaitokat előre is köszönöm.just believe in yourself
-
törölt tag
válasz Ariadne #2084 üzenetére
hát... - bár így nem kezdünk mondatot
baromira jól megy a bnetes vezetőknek ebből a konstrukcióból, sztem...
amit én gondolok: ha és amennyiben nem vállalnak tőkegaranciát, én biztos nem lépnék bele ilyenbe. mesélnek itt hozamgaranciáról - amikor lehet, hogy a 20 év alatt egyszer elért az alap pl13%-ot, amit se előtte, se utánna és erre azt mondják, hogy a legnagyobb hozamot adják, amit elért . de miből, ha nem termelte ki?
amit eltudok képzelni - ilyen alapom van nekem is- egy tőkegarantált alap.aztán mostanság hallani lehetett az angoloknál - ott indult el ez a tipusú hitel- olyanról is, amikor a futamidő végén, bizony még a tőke sem volt meg
de nem véletlenül nem reagáltam rá: kétszer voltam ilyen oktatáson - BNP, ha mond valamit- de mivel nem engedték teljesen átlátni, felhagytam a dologgal. nem szeretem a ködösítést és a mellédumát.
de, ettől még lehet jó is -
Ariadne
őstag
válasz #32577792 #2083 üzenetére
#2061-re tudsz valamit mondani? Azóta olvastam ilyen rémisztőeket (bár tényszerűen igaz), hogy tkp "hitelből tőzsdézik" az ember, és valóban, úgy tudom, nem tőkegarantált a dolog. Mennyire rizikósak ezek az alapkezelők vajon? Mert a másik oldalról azért egy nagy nevű alapkezelő azért elhanyagolható eséllyel fogja bebukni a pénzemet, remélhetőleg... Befektetésekben még nagyon kezdő vagyok. Egyelőre inkább tartok ettől a megoldástól, bár látom benne a rációt is. Hümm, hümm, nehéz döntés.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Ákombákom2 #2075 üzenetére
választhatsz, de ahhoz olyan helyen kellett volna felvenned
ÁSZF tartalmazza, hogy mi vonatkozik a hiteledre, de ha már előre nem tájékozódtál, legalább ott megkérdezhetted volna, amikor beadtad a kérelmet -
Ariadne
őstag
Törleszteni nem feltétlenül csak forintban lehet, választható jelen esetben svájci frank törlesztés is, de a folyósítás gondolom értelemszerűen forint, vagyis amiben ki kell fizetni az eladónak a lóvét a szerződés alapján.
-
Ariadne
őstag
Nyilván aláírtátok a szerződésben... Önhatalmúlag nem tehet semmit a bank, és nem is szokott, nagyon szigorúak a szabályok.
-
hanee
senior tag
Hát először is azért, mert aláírtad így a szerződést. Másrészt ha ez lakáshitel - bár ez nem derül ki az írásodból -, akkor azért is, mert neked forintban kell fizetned.
Szerk.: És igen, jogszerű..
hanee
[ Szerkesztve ]
-
Ákombákom2
csendes tag
Sziasztok!
Mi most vettünk fel 5.000.000. Ft-nak megfelelő svájci frankot, kérdés hogy jogszerü e hogy ők önhatalmulag forintban akarják folyósítani nekünk a hitelösszeget, miért nem választhatom meg én hogy miben kérem?
-
AmunRa
senior tag
Állami támogatású forint hitel melyik banknál a legkedvezőbb?
8-10M kellene és több mint 2/3 önrészünk van.
Van valakinek tapasztalata? Akár bankokkal kapcsolatban is.
NEkem FHB hitele nem tetszik, mert a törlesztés havidíja növekszik folyamatosan.
Inkább az elején lenne magas a törlesztés, hogy kevesebbet keressenek rajtam. -
hanee
senior tag
válasz Ariadne #2071 üzenetére
Hmm én egyet tudok, csakis nagy banknál kötnék bármit is. Engem volt, hogy megkeresett ilyen OVB vagy OBV vagy mi a fene a nevük, de valahogy hiteltelen volt az egész szép brossúrák ide vagy oda.. az ERSTE-ről legalább tudom, hogy holnapután nem mondanak csődöt és hogy nem egy offshore céggel kötöttem szerződést, amit csőd esetén megfogni sem lehet.. nekem ez a biztonság megéri azt a többletköltséget
Persze érdemes mindenképpen utána járni a dolognak, de valahogy az az érzésem, hogy valahol egy bazinagy buktató van benne, mert ilyen egyszerűen nem létezhet, hogy te annyit nyerj egy nem túlzottan kockázatos befektetésen, hogy a hitelen még te nyerjél.. húú de jó is lenne, mindenki ilyet kötne!hanee
-
Ariadne
őstag
Kértem személyes számítást a bankomnál, azt összeadva jött ki konkrétan a majd' 20 milla, beleszámolva az állami támogatást is...
Elvileg valóban létezhet és kivitelezhető, amit ígérnek (tkp nem a bank húz hasznot a pénzemből, hanem én magam egy befektetési alap révén, az ő nyereségük a nyilvánvaló közvetítői díjon túl pár százalék a nyereségből), csak kérdés, hogy a gyakorlatban ez mennyire működik jól vagy éppen nem jól, mekkora a kockázata, és hogy akiknél lehet ilyeneket kötni, azok egymáshoz viszonítva milyen feltételeket adnak... Szóval sok a kérdőjel.[ Szerkesztve ]
-
hanee
senior tag
válasz Ariadne #2069 üzenetére
Olyan nincs, hogy nincs THM. Minden hitel pénzbe kerül, különben mit keresne rajtad a bank? Ez szerintem tuti valami átvágás lehet.. Én amikor kellett a hitel, végignézegettem, kb. milyen összegeket kellene visszafizetni.. azok közül, amik akkor elérhetőek voltak számunkra a "piacon", ez volt akkor a legkedvezőbb, persze azóta már van egy csomó más fajta hitel is, beindult a hitel-biznissz rendesen Szóval akkoriban volt olyan hitel, ami helyett 10 millióra 25-öt kellett volna visszafizetni. Egyébként erre sem a dupláját kell, a vége valami 16,5 millió. Ha az ERSTE oldalán nézed a kalkulátort: az vacak sajnos, személyesen kell hitelszámítást kérni, mert itt változó a havi törlesztőrészlet!
hanee
-
Ariadne
őstag
Gyakorlatilag nincs THM, pont az lenne a lényeg, hogy elvileg többet hoz, mint amennyi a hitel összege... Most láttam ilyet először én is, azért keresem, hol lehetnek még buktatók a befektetési alapba való befektetés mint olyan kockázatán túl. Szóval nem kötekszem egyébként, nem azért. Biztonsági játékos vagyok, de az előtakarékossággal kombinált hitelnél az a dupla összeg visszafizetés most kicsit kiakasztott...
[ Szerkesztve ]
-
Ariadne
őstag
Ja, de a befektetéssel kombináltnak eleve majdnem a fele a "törlesztője", mint egy előtakarékosságival kombináltnak. Nálam az a mérce "megérésileg", hogy mindent beszámítva összesen mennyit kell visszafizetnem (legalábbis most ami látszik belőle, árfolyamkockázat ugye) a teljes idő alatt. Tény, hogy a befektetésinél 10 évnél előbb nincs előtörlesztési lehetőség, gyanítom utána sem, viszont ha tovább van benne a pénz, többet hoz. Ehh...
[ Szerkesztve ]
-
hanee
senior tag
válasz Ariadne #2065 üzenetére
Igen, de az előtakarékosságos hitelnél sokkal érdemesebb előtörleszteni, mert ha lejárt az első 8 év (amikor ugye lejár az LTP), akkor lényeges összeggel csökken az egész, és már eleve a törlesztőrészlet majdnem a felére csökken.. Persze egyik hitel sem éri meg, hiszen a dupláját fizeted vissza 20 év alatt, csak némelyik mondjuk a saját viszonylatodban jobban megéri. A banknak éri ez meg leginkább sajnos, szóval érdemes megpróbálni előtörleszteni nagyobb összegeket, ha az ember teheti..
hanee
-
Ariadne
őstag
Igen, épp azt mérlegelem, megéri-e az évi 144k fix "kamatot" hozó előtakarékossággal kombinált hitel helyett esetleg ennyi kockázatot vállalni. Hosszú idő esetén elvileg a befektetési alapok (ha jól működnek, és ha nagy név viszi, miért ne működnének jól?) viszonylag stabilabban hozhatnak nyereséget, ha jól tudom, és akkor innentől már jobban megéri. Viszont nem szeretek kockáztatni, egy dolog az ember meglévő megtakarítását befektetni és másik, hogy legyen tető a fejem felett... De muszáj utánajárni mindennek.
Szerk.: Most számoltam épp össze, hogy egy Fundamentával kombinált 10 millás hitelnél 20 év alatt majdnem 20 milliót fizet vissza az ember, kezelési költséget meg mindent beleszámítva, és ez kissé aggaszt...
[ Szerkesztve ]
-
hanee
senior tag
válasz Ariadne #2063 üzenetére
Hát ez nyilván a befektetés fajtájától függ. Szerintem lakáshitelnél mindenképp a kisebb kockázatra kell menni, mert hosszú időről és nagyon sok pénzről van szó.
Ez amúgy érdekes, nem is tudtam, hogy van ilyen is.A legtutibb az lenne, ha egy nap alatt megkereshetném a lakásom árát
-
Ariadne
őstag
Kösz, de a lakás-előtakarékossággal kombináltat ismerem, az kb. minden banknál van, én viszont a befektetéssel kombináltra gondoltam, ahol a pénzedet egy befektetési alapkezelő forgatja. Igyekszem felmérni a kockázatokat, megéri-e.
-
hanee
senior tag
válasz Ariadne #2061 üzenetére
Szia!
Nekünk kombinált hitel van, 10 millára 2 LTP szerződéssel havi 10+30 ezres szerződésekkel. ERSTE bank köt ilyet, ha ez elég nagy név Nekünk is ott van. Nem garantált, hogy ez a legolcsóbb, de szerintem elég korrekt, én elégedett vagyok vele, eddig két év alatt minden OK volt velük.
hanee
-
Ariadne
őstag
Most nézelődöm a "sima" banki lakáshiteleken túli ingoványos tájakon. Életbiztosítással kombináltat azt kilőttem, mert az adókedvezmény ki tudja, meedig lesz, anélkül meg egyáltalán nem buli a dolog, no de a megtakarítással kombináltakkal mi a helyzet? Van kockázata azon kívül, hogy nem tudhatom, a jövőben mekkora kamatot hoz ki az alapkezelő? Kiknél lehet ilyet kötni, akik elég nagy nevek?
[ Szerkesztve ]
-
Flashcash
Közösségépítő
Magyarországon a banki lobbi igen erős, ezért gondolom sejtheted mekkora az esélye annak hogy valamilyen szerepet vállajanak az illetékterhekben.
De ugyanígy a rekordnyereséget termelő banki szektor nem fizet kamatadót sem, hiszen ha belegondolsz neki a te hitelfelvételedből ugyanúgy kamatbevétele van mint neked pl. egy lekötött betétből, ami után automatikusan levonják a kamat 20%-át a magyar állam részére.Gondolom nekik is az az érdekük hogy befizessék az illetéket, ezért a (kamatmentes?) részletfizetésbe valószínű hogy belemennek.
Kalandor: nem tudom van-e még ilyen.
[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
válasz Flashcash #2057 üzenetére
Hogy is van akkor ez? Fizetek vagyonosodási címen, valami olyanért, ami még nem is az enyém (jogilag igen), hanem egy banké, vagy is bármikor azt mondhatja, hogy jó, akkor most fizess, vagy viszonk mindent.. vajon a bank is fizet vagyonosodási illetéket?
Ezt eléggé egyoldalunak érzem, de teszem azt, nem tudom fizetni a baki kölcsönöket, akkor az államtól vissza igényelhetem azt a befizetett vagyonosodási illetéket? Tekintve, hogy az ingatlan végül is nem az enyém.. bár jól tudom a választ, inkább csak az irónia jön ki.Viszont, amit írsz az érdekes dolog, mert teszem azt el levelezget az ember velük így hónapokig, közben megszerzi a pénzt, forgatja, majd fellebbez.. kiváncsi volnék, meddig lehet ilyet csinálni? Mert van egy sanda gyanúm, hogy elég sok levelet lehet küldözgetni.. és elég sokan meg is teszik. A végén a legrosszabb, ami történhet ki kell fizetned az összeget, vagy már levelezgetés közben kamatos kamatra emelik?
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
Flashcash
Közösségépítő
válasz brownus #2054 üzenetére
A lakásvásárlási illeték négymillió forintig a vételár 2%-a, négymillió feletti rész 6%-a. Garázs, és egyéb nem lakás céljára szolgáló ingatlan átírási illetéke 10%.
A méltányossági kérelem
Lakás vagy más rendeltetésű ingatlan vásárlása esetén - hacsak nem részesülhetünk mentességben -, bizony igen megterhelő a nagy összegű illeték rövid időn belüli megfizetése. Ilyen esetekre azonban vannak fizetéskönnyítési, méltányossági lehetőségek is, mint a fizetési halasztás és részletfizetés. A kérelmet írásban kell benyújtani, 1500 forintos illetékbélyeggel. Pozitív válaszra akkor van esély, ha igazolt vagy valószínűsíthető, hogy az illeték azonnali vagy egyösszegű megfizetése a családi, jövedelmi, vagyoni és szociális körülményekre is tekintettel aránytalanul súlyos megterhelést jelentene. A részletet vagy halasztást már megállapított illetékre lehet kérni, nincs tehát értelme a kiszabást megelőzően beadni a kérelmet. A kérelemben pontosan meg kell jelölnünk, hogy mit kérünk - hány havi halasztást vagy részletet, kamatmentesen kérjük-e, illetve milyen jövedelmi-vagyoni viszonyokkal rendelkezünk. Célszerű a kamatmentességet kérni, és a kérelemhez jövedelemigazolás is csatolandó. Az illetékhivatalnak arra is van joga, hogy a már megállapított illetéket a kötelezett kérelmére jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire, vagyonszerzési illeték esetén a megszerzett vagyon jellegére és a szerzés körülményeire figyelemmel mérsékelje vagy elengedje. Mivel ez a lehető legnagyobb kedvezmény, amit az illetékhivatal adhat, az indokolásának részletesebbnek kell lennie (ugyancsak 1500 forint illetékbélyeg ragasztandó rá, de lehet költségmentességet is kérni). E kérelmet az alapkérelembe kell belefoglalni, és azt is számításba kell venni, hogy a hivatal e kivételes lehetőséggel csak igen indokolt esetben él. Az elutasító határozat ellen fellebbezésnek van helye.[ Szerkesztve ]
-
concret_hp
addikt
csak úgy érdeklődésképp:
ha vesz az ember egy lakást mik a költségei? földhivatali bejegyzés, meg ügyvédnek fizetendő díj adásvételikot meg ilyesmikre gondolokvagy fullba vagy sehogy :D
-
brownus
veterán
sziasztok,
megjött az apeh szerelmes levele; az illeték 434.000huf (sok-sok szitok szó az államra és az apehra, kérdem én, miért??)
Mit írjak a levélbe, hogy engedjenek belőle vagy sok részletben fizethessem ki nekik??
-
amargo
addikt
válasz #32577792 #2051 üzenetére
Szia!
Igen a befektetési alap szépnek nézki, de igazából, hamar bebukhatja az ember(nem kapja meg a visszatérítést). Ezért ezt már ki islőttem.
A fundamenta, OTP feljött a képbe, kb 6-8éve OTP-s számlám van, ezért a kedvezményes számlanyitás kiesik, viszont ettől még jó lehet, bár rengetegen szídják az OTP-t.. és menekülnek onnan. Nekem eddig nagy bajom nem volt velük. 1 ella számlám is van, amire gyűjtöm a pénzem, kamatozás szempontjából, eddig ezt tünt a legjobbnak, node, ha az állam, ad 288e 4évre, akkor azért nem vetem meg, ha pár pappírt kell aláírnom érte
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
törölt tag
fundamenta: 1%
otp-ltp: 3%
most kedvezményes számlanyitással!!! elég szép összeget tudsz megspórolnihitel felvétel esetén a betörlesztés: mivel 4 éves futamidőt írsz, ezért csak lakáscélra veheted igénybe. tehát, te betudod törleszteni a hiteledbe, meg az, aki még tulajdonos abban az ingatlanban, de más nem!
befektetési alap: olcsóbb, ha fizeted normálisan a hiteled. meddig lesz adókedvezmény, mennyi összegben? nem lehet tudni[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
Sziasztok!
Több dolog is kavarog a fejemben.
A rövid tények: 10M szeretnék valamikor felvenni lakás vásárlás céljából (elkövetkező párhónap vagy 1éven belül..)"Akarok" nyitni egy előtakarékosságot, Állami támogatásos, vagy vissza igénylős.
Ha majd meglesz a kiszemelt bank, ahol felveszem a hitelt 4é után ezt belehet oda fizetni.. addig halasztást kérni a banktól, kb 3évet lehet kérni.1, Fundamenta lakás takarékosság, évi max 72e állami támogatás, ami fix, 1% kamat, ami semmire sem elég. Több névre is lehet 20e-t nyitni. 4évre a végén ~1,3-~1,5M (pontosat nem tudok) ad, amivel, majd az alapot lehet törleszteni.. de itt kérdés, hogy a bankok mennyire nézik kinél van az a megtakarítás?
2, Uniqa eszközalapok.. mindenféle van. 102e visszaigénylést ad, és a pénz is kamatozik. Viszont a törvényben benne van, hogy meddig lehet visszaigényelni, mivel suliba is járok, ami évi 300-400e ebből visszaigénylem az adót, de ha lenne egy ilyen eszközalap, akkor gondolom a 102e ennek uniója. tehát ez a max vissza igényelhető összeg. + csavar a dologban, hogy bizonyos jövedelem határ felett el is felejtheti az ember a visszaigénylést.
Na most kalkulátorokkal teszteltem azt a dolgot, hogy van egy ilyen 4éves "befektetésem" amit lejártakor betörlesztek. 10M esetén, ha nem kötök ilyet, 4év után kb 2-3e forinttal lesz kevesebb a törlesztés, amit ~21*12*3=756e forinttal kevesebb befizetést jelent, mintha hagytam volna a fenébe ezt a fajta megtakarítást és felvettem volna simán a hitelt. Igaz akkor lenne szerencsés helyzetben az ember, ha ezt a ~1,5M forintot egyből kezdőnek tudná betenni.
~21 évre +1 kockázati tényezőt bevinni közel 800e forint nyerésért nem tudom mennyire éri meg, de lehet hogy tévedek? Egy kis felvilágosítás kellene.
Köszönöm
-
kp78
addikt
válasz attiati #2047 üzenetére
Te ingatlanfedezetű, szabad felhasználású hitelre gondolsz. Ezt arra költöd amire akarod, és ki lehet hozni annyiból, amennyit írtál. Pl.: K&H
Amúgy lakáscélú hitelt felvenni csak lakásvásárlásra, építésre stb. (esetleg tulajdonrész kivásárlásra) lehet.
„El szeretném magyarázni” vagy „szeretném elmagyarázni”. De semmiképpen sem "elszeretném magyarázni". Biztos, hogy le tudod írni helyesen. :) Egyenlőre a sorozatgyilkos darabol fel, de ezt egyelőre nem szeretném :)
-
attiati
veterán
ungawa lehet egy hülye kérdés lesz:
Lehet ingatlanfedezetű hitelt (kb 7-9% THM-mel) felvenni, nem ingatlancélra?gondolom igazolni kell, hogy ingatlancélra költöm...
-
törölt tag
válasz StoneBridge #2045 üzenetére
ha a munkáltató bemegy a bank mögé, akkor igen, ha nem, akkor is lehetséges, de egyszerűbb az első megoldás.
[ Szerkesztve ]
-
StoneBridge
senior tag
hello
tegyük fel a munkahelyem ad 3M ft (4M a max, de annyit nem hiszem, hogy megadna mivel mérlegelnek, én pedig fiatal vagyok és egyedülálló - ez majd kiderül, így van e, lehet a 3M is sok lesz) kamatmentes lakástámogatást, rendelkeznék 1M sajáterővel. A bank ad ehhez 2.5M hitelt?
garzon lenne a cél, illetve tégla építésű ház egy része, több nem kell - 6 - 6.5M körülreméljük nem csak terv marad, kitartás és a szándék meg lesz
Marx halott, Lenin halott, és én sem érzem túl jól magam...
-
macskuliusz
csendes tag
Valakinek volt már tapasztalata lakáslízinggel? Ha igen ossza meg velünk (tágitsd a fejem..de ne baltával )
-
AMD Power
titán
Ezzel már volt valakinek dolga/tapasztalata?
-
Ariadne
őstag
Ha minden igaz, megnézem, mit tud nyújtani az a híres-hírhedt brókernet. Tudtok valamit arról, hogy milyenek is azok a hitelek, amiket rajtuk keresztül lehet szerezni?
Erős kritikával közelítem a dolgot, tudom, hogy valójában ők sem függetlenek, naná, senki sem az, de kíváncsi vagyok, mégis mit tudnak ajánlani. Az mindenesetre meglepő, hogy a honlapon nem jelzik, mely bankok termékeit közvetítik, pedig azt azért elvárnám..."In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)
-
törölt tag
1-2 százalékban jellemző, hogy van ilyen szándék, de az ár hallatán, elmegy a kedvük tőle.
ma már minden bank kínál fedezeti biztosítást, viszonylag jó áron
www.khb.hu
ltp esetén is kiszállhatsz előbb belőle. csak amíg tart az ltp vagy a kombihitel esetén az életbizti, addig nem csökken a tőke. csak nem mind1, hogy 4 évig vagy 10-15-20 évig nem csökken az. -
efge
aktív tag
válasz #32577792 #2034 üzenetére
aki kicsit is felelosen gondolkodik, es felvesz 20 evre x millio forintot, az kot eletbiztositast, vagy nem ez a jellemzo? es ugye ezeknel ha "tuleled" akkor kapsz a vegen penzt is, ha jol ertelmezem...
ltp eseten jol latom hogy nem lehet a futamido elott kiszallni?
tudsz adni linket ehhez a khb akciohoz?
A tűzfal a gyengék menedéke! A bátrak IEt használnak!
-
törölt tag
mi az, hogy kell???
ilyen nincs, esetleg ajánlott, amit vagy elfogadsz, vagy nem.
nem feltétlenül olcsóbb, sőt, lehet drágább is
azonban, ha egybe kötöd a kettőt, akkor záradékolják és fizetni is kell. én, nem így csinálnám, tuti.
különben mega a khb most ingyé adja a hitelfedezetit a hitelek mellé, ennél nincs olcsóbb -
attiati
veterán
válasz Quentin Ruby #2030 üzenetére
váó, csak utánnad
-
AMD Power
titán
Az létezik, hogy svájci frank alapú személyi kölcsönnél 150K csak havi 13 593Ft!?
Ami ugye azt jelenti ,hogy 12*13593=163116
Mindössze csak 13116Ft lenne a kamat rá?
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
OFF
padlófűtéssel hogy érdemes takarékosan fűteni?
szívesen olvasnám a tapasztalatait, akinek szintén padlófűtése van...
kösziON
-
Ariadne
őstag
válasz ForRedGlory #2025 üzenetére
Uhh, hitel+ltp+életbizti, az igen, érdekes megoldás lehet. Viszont a jó kis CIBtől egyelőre nem akarok megválni, igazán komoly indokot sem hallottam/láttam erre eddig, így korlátozottak a lehetőségek...
-
Ariadne
őstag
válasz #32577792 #2024 üzenetére
Összehasonlítottam a többi "futamidőt" is, az is érdekes, pedig gondoltam egyforma lesz kb. az eredmény, de mindenhol az OTP a nyerő. Hm.
Funda 61 hó 1,49M - Ződ nagytesó 62 hó 1,75M
Funda 98 hó 2,57M - Ződ nagytesó 96 hó 2,82M (bár itt írnak valami 109 hót is, az nemtommi)"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)
-
ForRedGlory
félisten
válasz Ariadne #2016 üzenetére
A hitel+ltp azért úgy van kitalálva, hogy kedvezöbb legyen. Ráadásul hamár homár, legyen kövér: hitel+ltp+èletbizti is van egybe, ami még jobban megéri egyeseknek, mivel ezzel a tökerészt elég rendesen lehet csökkenteni. Ha gondolod adj pár adatot és tudom számszerüsíteni is a dolgot. (egyes konstrukciok között több százezer is lehet a különbség az összes befizetés után, úgyhogy érdemes alaposan kivesézni a lehetöségeket)
-
Ariadne
őstag
válasz #32577792 #2020 üzenetére
Ööö, összehasonlítottam a két LTP megtakarítási összegeit, és úgy tűnik, az OTP jóval jobban hoz. A Fundánál 1% betéti kamat van és a megtakarítás/hitel arány 40/60%, míg az OTP Hozam termékcsaládjánál 3% betéti kamat és 50/50%-os arány (mivel hitelt egyiktől sem, ezért lényeg minél több legyen a betét). Rókáék 52 hó után 1,3M kp-t adnak, míg a ződek 50 hó után 1,38-at... Hmmm...
Fundánál láttam azt a 11-14%-ot az ászf-ben a négyévesnél, de miért nem fixek ezek az összegek, hiszen annak kellene lennie, nem?"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)
-
Ariadne
őstag
válasz #32577792 #2020 üzenetére
igen, úgy értem pontosan, illetve a legnagyobb éves hozam - 13,55%- a 4évesre érvényes
Hű, tényleg, erre nem is gondoltam...Azt tudom, hogy egyszerre csak egy lehet, hálistennek ketten vagyunk a dologban, az én lejártamat lassan megszerzem az OTP karmaiból , szóval elvileg 2x20.000-eset tudunk kötni. De szöget ütött a fejembe, amit írtál, megkérdem majd a bankot, lehet-e variálni az LTP futamidejét ilyen kombináltnál. Bár félek adott hitelösszeg, havi törlesztés és futamidő mellett nincs nagy mozgástér...
-
törölt tag
válasz Ariadne #2019 üzenetére
igen, úgy értem pontosan, illetve a legnagyobb éves hozam - 13,55%- a 4évesre érvényes
ha már kombit kötsz, akkor nem köthetsz műsik ltp-t, mert adott időszakban csak egyszer lehetsz kedvezményezett.
ha mindenképpen kombi, akkor pedig 4 évre szólót érdemes választani -sztem- és a max 20k-s összegre, így olcsóbbá tehető a hitel szumma összege -
Ariadne
őstag
válasz #32577792 #2018 üzenetére
Úgy érted, 5 évente újat kötni mondjuk? Sajna a példámmal épp azt akartam illusztrálni, hogy ha jól látom a dolgokat (és ez az, amiben nem vagyok teljesen biztos), akkor lehet, hogy nincs is választása az embernek, mert az LTP-vel kombinált hitellel azonos feltételek mellett nem lehet külön hitelt + LTP-t kötni, mert nem adnak annyi hitelt...
-
Ariadne
őstag
válasz #32577792 #2001 üzenetére
Eszembe jutott közben, miért is gondolom, hogy nem kivitelezhető, amit írtál, a hitel külön lakáskasszával. Nehéz elmagyaráznom, példával hátha megy...
2 ember, 10 M, 20 év, lakáskasszával kombi hitel, max. 100k havi törlesztés
1.-8. évig fizetsz 60k törlesztőt (kezelési ktsggel, mindennel) plusz 2x20.000 Ft-ot LTP-be
9. évtől simán 60k-t fizetsz csak.Na a gond ott van, hogy ha külön fizetné az ember az LTP-ket (havi 2x20.000), akkor ugye max. 60k-s törlesztőt vállalhatna be - és a 10 millát 20 évre nem adják ennyiért, legalább egy tizessel több, ami viszont már out of budget... (Tkp logikus, hogy a másiknál engednek valamennnyit ehhez képest, h eladható legyen.)
(A 20 éven felüli időszak megint nem alternatíva, már most sem szívesen veszek tartós tejet, és nem szeretnék hitelt hagyni az unokáimra... )
Mondd, hogy valahol hiba van a számításomban, olyan jó lenne.
-
Ariadne
őstag
válasz #32577792 #2001 üzenetére
Hmm, mondjuk a szerződés átnézése az nálam alap, sőt szakmai ártalom , ott azért valamit elnézhettek... Két közeli ismerősöm is vett fel náluk - igaz nem fundás, hanem hagyományos - lakáshitelt néhány éve, és ők egybehangzóan bólogattak, hogy minden rendben van azóta is. Annak idején mailben elküldték a szerződés szövegét előre, és egy hét volt a hitelbírálat. Van más oka is annak, hogy nem szereted őket különösebben? Ügyintézési tempó, minőség, díjszint, ilyesmi?
Érdekes, amit írsz, mert gondolkodtam már ezen, hogy érdemesebb-e külön fizetni LTP-t, vagy hagyjam, hogy egyben menjen a dolog. Külön talán annyival jobb, hogy az ember ha bajban lenne, az LTP-ket lehet időlegesen szüneteltetni (6 hónapra talán). Viszont ha egyben veszem fel, most nem emlékszem pontosan, hogy, de valamivel kedvezőbb lesz a hitel, tekintettel arra, hogy köteleztem magam arra, hogy 8 év múlva azokat az LTP-ket ők megkapják. De ezt még megnézem, konkrét összegekre kiszámoltattam nemrég a bankban, mert ha nem kedvezőbb maga a hitel a kombináció miatt, akkor tényleg jobb külön. (fejvakarós smiley helye)
-
AMD Power
titán
Állami támogatást ki kaphat!? Illetve ez mit is takar pontosan!?
-
nagyúr
válasz #32577792 #2012 üzenetére
ezt nem feltétlenül érzem úgy, hogy így lenne
-korábban ugye 0% volt a kamatadó, ergo nulla volt a bevétel
most viszont bevételt generált. lehet, hogy nem annyit, amennyit terveztek, de mégis.- az osztrákokhoz elvinni a pénzt nem hiszem, hogy nagy megoldás, a 3-3,5%os eurókamatért nem éri meg kivinni a pénzt, a 7-8%-os ft-kamat még kamatadó után is több
- ha a hosszabb távú megtakarítási formák felé fordította az intézkedés a lakosságot, szerintem az is pozitív.
Ezzel csak mi szívunk, akiknek éppen rövidtávú befektetnivaló pénze van, és pár hónap alatt nem lehet vele mást csinálni, csak bankba tenni, ugye.
de ezek alapján nem hiszem, hogy objektíven kudarcnak lehetne nevezni a kamatadó bevezetését.
megjegyzem, ezt akkor kellett volna bevezetni, amikor a kamatszint nálunk is közelíti a nyugatit, mert 2%-nak már kit érdekel a 20%-a?
Pleased to meet you - hope you guess my name
-
AMD Power
titán
Ez a hietels lakás vásárlás nagyon durva. Szerintem egy időre hanyagolom.
-
törölt tag
válasz fokukac #2011 üzenetére
mert lényegesen kevesebb bevétel jött belőle, mint számolták
az emberek próbálkoznak más lehetőséggel
vannak olyan nagypénzzel rendelkező ismerősök, akik inkább kiviszik az osztrákokhoz a pénzüket
aztán szerencsére emiatt megnőtt az ltp-t kötők száma és nőtt a betétfizetések nagysága is -
törölt tag
válasz Quentin Ruby #2008 üzenetére
kamatadó?
többet buknak vele, mint nélküle, mégis van...
én már semmin nem csodálkoznék -
Quentin Ruby
senior tag
válasz #32577792 #2007 üzenetére
De sajnos csak ezt látom. A kapkodást és a rossz törvényeket látom és hogy az emberek szívnak és csak szívnak.
Remélem ennyire hülyék nem lesznek és nem vágják ki maguk alatt a fát 100.000ft ért
ennyit nem ér ez az egész.Vagy mégis........
CAPITAL AND COUNTY GOVERNMENT COMMISSIONER
-
törölt tag
válasz Quentin Ruby #2005 üzenetére
és nem láttál mostanság olyat, hogy bevezettek valamit, amitől pénzt reméltek, aztán bukta lett?
vagy az ellenkezőjét? (gázár támogatás pl)
kivetelezése, ami aggasztó lehet. esetleg a hiteles záradékkal ellátott szerződések "keresése" az apeh részéről...60 évesen a vegyes is piszok drága
tudom, hogy mennyit kell dolgozni érte és legfőképpen utánkövetni. már több, mint 2 éve nem kötök, de még most is vannak "visszatérő ügyfelek" sajnos
-
Quentin Ruby
senior tag
válasz fokukac #2004 üzenetére
Ha valaki csak azért a 100.000ft ért köt életbiztosítást, akkor annak nem egy ilyen konstrukció kell hanem keresse fel kezelőorvosát.
Én nem tudom hogy te mit csinálsz, de az a 283e forintocska sok embernek 4 havi jövedelme, tehát ebből az aspektusból nézve igencsak nem érdemes azzal foglalkoznia, hogy eléri vagy nem éri el a 3.400.000ft ot.
Ha meg közben megütné a főnyereményt akkor nem a 100.000ft-al fog foglalkozni az is biztos.[ Szerkesztve ]
-
Quentin Ruby
senior tag
válasz #32577792 #2003 üzenetére
Megint egy életbiztosítási spekuláció.
Az életbiztosítások nagy részét az állam által a piacra kidobott államkötvények finanszírozására használják fel.Ha megkurtítják ezt az adókedvezményt többet fognak ártani maguknak mint amennyi hasznot felhajtanának belőle.
Így egyenlőre értelmét veszti ez a felvetés főleg abból az aspektusból tekintve, hogy kiszűrni ebből a rendszerből csak azokat akik csak az adókedvezmények miatt rakják ide a pénzüket egyenlő a marhaság reciprokával.
Ez egy újabb hülyeség a Gyurcsány csomag kapkodó és értelmetlen "reform" folyamatából.Más:
A kockázati biztosítás addig ok, míg az illető fiatal.Akkor kicsi a kockázat olcsó a havi díj és még sorolhatnám. Na de mi van akkor mikor az illető már 60 év környékén jár? Ott már egy biztosítás közelít egy vegyes életbiztosításhoz és itt már nem jön ki annyira klasszikusan ennek a kettőnek a különbsége.Max abban hogy az egyikbe csak rakod a pénzt a kockázat végéig és nincs kifizetés míg a másiknál a futamidő végén ott a nagyösszegű kifizetés is.A magas jutalékról tudni kell, hogy iszonyat sokat kell dolgozni érte, ápolni kell, foglalkozni kell a befizetésekkel és miegymás, tehát maga az a tény hogy valakire rá akarják tukmálni az összeget elég sok fejfájással jár ügynöki szinten is.A kockázat az ügynöknél ,mert aztán lehet visszafizetni a a jutalékot ha valami gond van.
-
nagyúr
válasz AMD Power #2002 üzenetére
ez az adókedvezmény olyan sokat nem ér, ha előre láthatólag nőni fog a fizetésed a futamidő alatt.
3,400,000 Ft az havi 283e Ft, az pedig nem elérhetetlen magasság...Jövedelemkorlát: Ha a magánszemély összes jövedelme a 3.400.000,- Forintot meghaladja, akkor adókedvezményt legfeljebb az évi 100.000,- Forintnak a 3.400.000,- Forint feletti összes jövedelem 20%-át meghaladó részének megfelelő összegben érvényesíthet. A 3.900.000,- Forintot meghaladó éves összes jövedelem esetén adókedvezmény már nem érvényesíthető.
Pleased to meet you - hope you guess my name
-
törölt tag
válasz AMD Power #2002 üzenetére
van
még...
de meddig???
fletonak minden pénz kevés, rebesgetik, hogy akik ilyen célra kötnek biztosítást, azoktól elveszik az adókedvezményt. nem tudom, hogy mennyire kivitelezhető, vagy mennyi valóságtartama van, de így szokott kezdődni...
egy síma 7000eFt-os kockázati biztosítást köttettem most hitel mellé, 3k/hó díjjal
azért egy jóval olcsóbb, mint amit a biztosítós ügynökök szeretnek kötni, az igen magas jutalék miatt -
AMD Power
titán
Életbiztosítással kombinált jelzáloghitel
Plusz adókedvezmény - az életbiztosításnak köszönhetően a hatályos adójogszabályok keretei között Ön jogosult akár az évi 100 000 forintos személyijövedelemadó-kedvezményre is;Ilyenről még nem is hallottam.
-
törölt tag
válasz Ariadne #1999 üzenetére
hát...
most vettem fel két emberkét és az egyik éppen most vett fel a cibnél, annuitásos hitelt kb, 3-4 hónapja, azt mondja, hogy ezen időszak alatt 10k-val fizet többet, mint amiről szó volt , amit nem értek, mert elvileg 1 évig fix a kamat. nem láttam még a szerződését, így nem tudom, hogy mi történt, de nem tartozik a szívem csücskébe a cib.
én - persze ha a jövedelmetek engedi- azt javaslom, hogy egy annuitásos hitel és mellé LTP, amit a lejáratkor betörleszthetsz. ez a legjobb megoldás. pl khb hitel mellé is szoktunk ilyet, egy kis kanyarral (csökkentett havi törlesztésűvel) ami még bevállalható szokott lenni
illetve addigra már lesznek tapasztalatok a yen alapú hitelekről is, meg idő is van rá, hogy alaposan végignézni az árfolyam és kamatmozgásokat.
de én inkább khb párti vagyok, ha nincsenek extra finanszírozási igényeid. ha vannak, akkor meg Raffi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon )
- Azta! Yoga Slim 7 Prémium Ultrabook 14,5" -40% AMD Ryzen 5 7640S 16/512 RADEON 760M 2GB 2,9K OLED
- Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art objetkív + táska ( Nikon )
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest