Új hozzászólás Aktív témák
-
Qtya123
őstag
válasz
Mercutio_ #32654 üzenetére
Ha van közjegyzői, de nincs befogadó, ha nem gyerekes a bérlő, akkor a téli moratórium, ami gátolja a kirakást, befogadói nyilatkozat ott annyira nem lényeg.
Persze ettől függetlenül egy nagy macera az egész kirakás akkor is ha van papír. Az a baj, hogy az egész egy vadnyugat. Mind a bérlők, mind a kiadók sírnak, hogy nincs elég védelmük és minden bizonytalan. És mindkettőnek igaza is van részben. A bérlő és a tulaj is meg tudja szívatni a másikat, ha akarja. Marad a szerencse és a bizalom. Utóbbi egyre ritkábban. Meg ugye a kiadók irdatlan nagy százaléka még véletlenül sem adózna belőle, nem egy albérlő meg már ki van képezve, hogyha akadékoskodik a tulaj, akkor az adóhatósággal fenyegetem. Megy a szívességi használattal próbálkozás is, stb.
Mi azzal próbáljuk a kockázatokat csökkenteni, hogy elsősorban egyetemistákra megyünk. Egyetemvárosok előnyben. Eddig egyikkel sem volt gond, sőt mindegyik dolgozott/dolgozik is a tanulmányok mellett, szóval kb alig vannak otthon. Nem mindig egyetemisták voltak, az albérlők. A legtöbb nyűg egy egyedülálló férfival volt. Az sem szándékosan okozott galibát, hanem mert kb életből felmentett volt meg egy idő után a magányban szerintem enyhén kattos is lett.
Hosszú távon (10+ évről beszélek) erős az esély, hogy valakivel úgyis nyűg lesz. Ezzel számolni kell, ez benne van a pakliban, ennek fényében kell ezt csinálni és nem minden pénzt csak ingatlanba és annak kiadásába fektetni. Olyan nincs, hogy kiadtam és hátradőlve számolom a pénzt, teendő és kockázat egy szál sem. Aki nem akar kockázatot és az a vágya, hogy lehetőleg a 0 Ft-hoz közelítsen az ingatlanra való költés akár fejlesztés, akár karbantartás tekintetében, annak csak egy nyűg lesz. Sőt, én amondó vagyok, hogyha van valakinek 5-6 lakása, az már olyan menedzselést igényel, hogy teljes állású munka már elég nyűgös mellette.
[ Szerkesztve ]
-
Mauzes
addikt
válasz
Revolit #32663 üzenetére
Azért is nehéz ügy, mert egy ilyen értékű ingatlannal sokkal könnyebb mellé lőni, mint egy belvárosi lakásnál. Utóbbinál elég könnyen tudsz benchmarkolni, sok az összehasonlítható lakás, együtt mozognak az árak. De egy háznál sokkal nagyobb az egyediség, simán van 20-30 milliós "félreárazási" lehetőség. Pl. volt már több ingatlan is, ahol már majdnem eldöntöttem, hogy ennyiért nem rossz vétel, majd pár hónap múlva látom, hogy nem tudták eladni és levitték 20 millióval. Akkor most egyik oldalról "nyertem" 20 milliót (ha megvenném), másik oldalon 20 misivel túlárazva is megvettem volna . Ennyi erővel bármely új jelöltre is előfordulhat, hogy túl drágán venném meg, több évnyi értéknövekedés fogja csak kompenzálni.
A mellé lövés másik lehetséges oka, hogy egy nagyméretű önálló ház brutál meglepetés költségeket is rejthet magában, amikt rá kell majd költeni. Márpedig egy átlag vevő nagyon sok mindent nem lát, nem vesz észre, nem ért hozzá, stb. De ha észrevesz, akkor is sokat kell költeni egy házra 5-10 évente.
Azzal mindenesetre szerintem nyertem, hogy 2 éve a vétel helyett az állampapír vásárlás mellett döntöttem. Ez a nagyméretű családi ház szegmens egyáltalán nem nőtt 35%-kal az elmúlt 2 évben.
-
Revolit
senior tag
válasz
Mauzes #32662 üzenetére
Hát, nehéz ügy, hasonló gondolatmeneteken vagyok túl. De amúgy oké, hogy hoz 1 misit, csak 20 év alatt elinflálódik az alaptőke, de azért az ingatlannak legalább az inflát illik lekövetnie. Persze, ilyen 200 milliókat lekötni... Bár tőkeáttéttel vesz ingatlan az ember (hitel), az még megkavarja picit a számításokat.
First world problems -
Mauzes
addikt
válasz
kacsaesokos #32658 üzenetére
Hát igen, az ingatlan bérbeadásnak a "rejtett" költségeivel és kockázataival nagyon sokan nem számolnak. Az elmúlt 5 év egy kivételesen nagy ingatlan árnövekedésű időszak volt, így mindennel együtt is bőven megérte ingatlant venni kiadásra, de ez (szerintem) ma már egyáltalán nem egy alapvetés.
Az alternatív hozamokról meg annyit, hogy pont emiatt fáj nagyon a fejem ingatlan vásárlás ügyében. Bérelt házban lakunk piaci ár alatti díjon. A feleségem már nagyon költözne saját házba, és érzelmileg értem is. De amikor abba gondolok bele, hogy most adjunk-e ki 180 milliót egy saját ingatlanra, holott ez a pénz kockázatmentes alapon is hoz nekünk havi ~1 millió Ft kamatot állampapírból, akkor kicsit elborzadok. Hosszú távon elhiszem, hogy lesz értéknövekedés és nem "kidobott pénz" ez a befektetés sem, de most mégis csak az van, hogy havi 1 millió Ft-ba kerülne a lakhatás a saját házban...
-
TomMusic
őstag
válasz
kacsaesokos #32658 üzenetére
sokkal nyugodtabb az élet ha ETF chartokat böngészi az ember
Ahhoz sem árt, ha acélból vannak az idegek.Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
Segal
veterán
Csak beszélni kellett az albiár csökkenésekről. A mai értesítőből egy gyöngyszem. Már 130k...
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
kacsaesokos
tag
válasz
VMatteo #32651 üzenetére
Most költöztek ki a bérlőim, a fél éves beltéri ajtókat rongáltak meg (darabja 140K újonnan) konyhabútor különböző helyeken leverve, ami nehezen magyarázható használatból eredő kopssal. 2 hónap kaució a töredékét se fedezte az összkárnak.
A "sima" amortizációról nem is beszélve ami természetes, hisz laknak a lakásban. 20 éve adom ki a lakást, összességében megérte/megéri kiadni. De vannak helyzetek amikor fix bukó van, bármennyire elővigyázatos az ember.
Kilakoltatási moratórium alatt a kiköltözési nyilatkozat sem végrehajható, ismerősi körben ezzel pont nemrég elég csúnyán vissza is éltek. (5 hónapig nem fizettek, pont amikor elkezdődött a moratórium, utána elegánsak távoztak, lehet pereskedni tudom)
Valószinű én is elengedem a kidást, sokkal nyugodtabb az élet ha ETF chartokat böngészi az ember. -
Mercutio_
félisten
válasz
Mauzes #32655 üzenetére
A közjegyzői csak a végrehajtást gyorstja meg, (de, ha a bérlőnek papíron nincs értéktárgya/vagyona azzal se mégy semmire) a kilakoltatás ettől független.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Segal
veterán
válasz
Readásul addig is teherbe eshet a bérlő amíg a lakásban lakik. Én szó szerint mindenre próbáltam felkészülni.
Viszont engem az sem érdekelne hogy nem passzív bevétel, meg az sem hogy adódhatnak kockázatok amíg érdemben jobb bevétel szerezhető ezzel (nyilván ingatlanáremelkedés+bérleti díj).
A probléma nálam ott kezdődik hogy jelen pillanatban ezt a legoptimálisabb esetben is 1 esetleg 2%-ra teszem pluszba, de ugye az a legoptimálisabb eset, magyarul kizárható
Ha viszont reálisabban nézem a képet akkor nagyjából ugyanez a szám jöhetne ki csak melózni is kéne érte, vagy ami még rosszabb ha baj adódik akkor drasztikusan eshet a %.
A nagy kérdés max 1-2%-ért érdemes extra kockázatot vállalni? Egyértelműen nem.
Persze ha helyreáll a rend (csökkenő hozamkörnyezet ákk oldalon, növekvő lakáskínálat, csökkenő albérletkínálat) akkor érdemes lehet ezen újra elgondolkodni, de jelen pillanatban szerinteem ez a hajó elment.
VMatteo álláspontja is érthető a részemről, mert ő már eleve realizálhatott Budán egy ingatlanár növekedést plusz még jó áron tudta kiadni.
Ha most kéne vennie ugyanott és bérlőt találnia esetleg kevesebbért (annyira nem követem Pestet, de lehet itt is esett picit az ár vagy idővel elkerülhetetlenül fog a túlkkínálat végett) akkor lehet ő is másképpen látná."Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
Mauzes
addikt
válasz
Bocs, nem vagyok képben. Mi az eljárás, ha van közjegyzői, de nincs befogadó nyilatkozat? Akkor sem kitehető a bérlő, hiába fogadta el a közjegyzőiben a végrehajtást?
A másik az csak egy ötlet a befogadó nyilatkozat kapcsán, hogy biztos meg lehet úgy is írni, hogy a nyilatkozattevő nem vonhatja vissza x-y személy írásos beleegyezése nélkül, aki a bérbeadó.
Mondjuk a befogadó nyilatkozat önmagában sokszor életszerűtlen. Az emberek egy tök nagy részének nincs olyan rokona, aki hajlandó egy ilyet kiadni, mert nem tudja/akarja befogadni.
-
Mercutio_
félisten
válasz
VMatteo #32651 üzenetére
Hajadra kenheted a közjegyzőit befogadó nyilatkozat nélkül. (amit lehet, hogy az aláíró már visszavont anélkül, hogy te tudnál róla)
A jelenlegi hazai jogszabályok jobban védik az ingatlanban lévő bérlőt, mint a tulajdonost, mire vége a kilakoltatási moratóriumnak felgyűlhet több havi rezsiszámla és elmaradt bérleti díj.Az, hogy te nem adsz ki gyerekes családnak, a piac szempontjából irreleváns, a bérlők egy jelentős része gyerekes (nélkülük a bérlakás piac kínálati lenne, ami lenyomná az árakat) tehát a kiadásra vásárlók jelentős részének ezzel is számolnia kell.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Revolit
senior tag
Egyetértek, 50 misi kamata 270.000 havonta tisztán, adómentesen, fixmápban (több is a 3 havi kamatfizetés miatt). Egy 50 milliós lakást mennyiért is lehet kiadni? És ugye az említett problémák. Persze, ott van az ingatlan áremelkedése, na de ott a 4% illeték is, ügyvéd, esetleg ingatlanos stb. stb.... Mindig felhúzom a szemöldököm, mikor valaki passzív jövedelemként hivatkozik lakáskiadásra.
#32651 VMatteo - hát, volt már szerencséd egy ilyen lakóhoz, vagy ismerősödnek?
Lehet közjegyzőzni, meg befogadásit íratni, az sem azonnal történik meg, bár ezzel nincs személyes tapasztalatom, nyilván jobb valamivel, de mennyi is a közjegyzői díj, meg mennyire nehezíti meg a kiadást?szerk.: Te nem is írtad, csak a közjegyzőit, de azzal ugyan úgy van moratórium meg gyerekes védelme stb., kell egy befogadói is például.
szerk2.: én is agyaltam ingatlan vásárláson, a felszabaduló guruló dollárokból, de eh... ráadásul a sziklaszilárd magyar szabályozásokkal megspékelve, hááát
[ Szerkesztve ]
-
Segal
veterán
válasz
Mercutio_ #32649 üzenetére
Budapesten lezajlott egy durva emelkedés, meg a jelenleg sztárolt pár vidéki városban, de a lényeg hogy ezek már lefutottak. Persze árazásilag még lehet hogy emelik majd az árat, de csak idő kérdése hogy a kutya nem fogja megvenni a fenti okokból (matek).
A többi városban is tapasztalható ugyan emelkedés, de a legjobban tényleg Eger tükrözi a helyzetet hogy minimális és így is sok a beragadt hirdetés...
A fenti dolgokhoz még ugye simán hozzászámolható az első évben az ügyvédi díj, az illeték, tutira valami minimális kozmetikázás, legalább kis mértékben bútorozás.
Hosszabb távon meg ugye még az adózás és a lakásbiztosítás is, de ezekkel lehetne ugye előre kalkulálni, ha működne a matek, a probléma hogy nagyon nem működik.
A másik oldalon meg ott van akár a 6.5%-is fixmáp amivel 3 évig csak hátradől az ember és fixen kapja. Readásul 3 havonta kamatozik ami újra befektethető így javítva a %-on.
Nincs telefon hogy csöpög a csap, nincs üresjárat hogy nincs kiadva, nincs amortizáció, nem fizetés kockázata stb. Readásul a már említett első éves kiadások is termelnek.
Pedig én tényleg szeretném ezt az ingatlan dolgot és úgy érzem fel is készültem rá, de a valóság köszönő viszonyban sincs a híreszteléssel."Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
Mercutio_
félisten
Szvsz sokan nem jutnak el a matekig, mert ahogy elhiszik "az árak mennek az égbe" mantrát, úgy elhiszik azt is, hogy "az ingatlan jó állandó bevételtermelő befektetés".
Amiből a bevételtermelő valós, a "jó" viszont relatív.A másik amivel nem számolnak a rossz bérlő és az amortizáció.
Nekem van több ismerősöm, aki az első pofáraesés után már "csak ismerősön keresztül" érkező bérlőnek hajlandó - akár kicsit olcsóbban is - kiadni az ingatlant, viszont 2 bérlő között akár hónapok is eltelnek. (pláne, ha volt némi amortizáció, újra kell festeni, vagy festést javí(t)ta(t)ni)
Így valójában csak az ingatlan piaci értéknövekedése ami kompenzálja pl. egy pmáp utóbbi 2 éves 35%-nyi hozamának elvesztését, ami jelenleg normális helyen talán meg is volt, de nagyon nem látok tért a hasonló tempójú áremelkedésreEladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Segal
veterán
válasz
Drizzt #32647 üzenetére
Én kezdem elengedni a témát, mert én is kb az Eger kategóriádat tapasztalom a kiszemelt helyemen, de közben egy másik dolgot is észrevettem amiről itt nem esik szó.
Tavaly lassacskán, de emelkedtek a használt panel/tégla albérlet árak és egy lepusztultabb 2 szobás albi volt 150, a valamivel jobb 160, míg a "csúcs" kategóriánál mentek a 170-es ajánlatok is.
Na most persze ugyanúgy van 170, sőt még 180-as ajánlat is, (akár hónapok óta hirdetve...), de a lényeg hogy közben elkezdtek lefelé jönni az árak.
Már simán találni 150-ért is bútorozott szépen kinézőt, tele a padlás 140-es ajánlatokkal is és elkezdtek megjelenni a 135-ös kicsit lepusztultabbak is...
Na most a befektetés lényege ugye pont az lenne, hogy maga a lakásár szép lassan, de emelkedik és mellette meg jön a kiadásból a bevétel.
Ehelyett azt látom, hogy ha 1-1 ingatlan felkerül jobb áron akkor azt hamar elviszik, de a többi az csak több hetes/hónapos kínlódás után megy el (vagy csak kerül le a netről, mert megy a trükközés is ezerrel, hogy újra felkerül...), míg a kiadás meg egyre nehezebb, egyre több a beragadt és leginkább az 1 vagy max 1,5 szobásat keresik 110-120-ért. (állapottól függően) A probléma ezzel hogy ezeknek a négyzetméter ára meg sokkal magasabb.
Tehát összeségében nagyon nem kezd el kijönni a matek az utóbbi időben és ez a közeljövőben csak még rosszabb lehet, mert nyilván ha valaki emel kicsit akkor idővel a többi is kötelezőnek fogja érezni, max eladni nem fogja, de az most ugye másodlagos..., ha meg valaki meg is veszi akkor rá kell hogy jöjjön hogy baromira nem lesz egyszerű kiadni, mert kezd kialakulni a túlkínálat. Mit tud csinálni? Nyilván az egyik opció hogy türelmesen vár, de ebben az esetben nem hogy bevételt nem termel a lakás, hanem még kiadással is jár a rezsi fizetése, a másik meg hogy csökkent a bérleti díjon, de ez meg egy ördögi kör, mert ha "szerencsés" akkor kiveszik, de a bevétele csökken, ha viszont a többiek is csökkentenek akkor max azt éri el hogy ugyanúgy nem tudja kiadni kevesebbért sem...
A "másik oldalon" meg azt látja az ember hogy az infla épp megint emelkedőben, a FED nem csökkent, így esély sincs rövid távon hogy itthon az MNB kamatot csökkentsen és egyre magabiztosabbak ők is hogy a jelenlegi állampapír kamatokkal kivédekezhető a helyzet (ugye mindet inkább csak hosszabítják most)
Szóval lassan csak az "ingatlanszakértőktől" hallani ezt az ingatlanba fektetni a tuti dumát, de a valóság az jelenleg nagyon durván nem ezt mutatja, ha kicsit jobban belemerül az ember.[ Szerkesztve ]
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Drizzt #32225 üzenetére
Update:
- 2025, januári ingatlan.com használat hirdetesi arak, havi atlagar valtozas:
- XI. kerulet, lakasok: + 13000 Ft/nm (+1.1%).
- Budapest egesze, lakasok: + 18000 Ft/nm (+1.7%).
- Eger, lakasok: + 4000 Ft/nm (+0.5%).
- Debrecen, lakasok: + 25000 Ft/nm. (+2.6%)
Debrecent leszámítva lassult a növekedés üteme. De azért elég magas így is.I am having fun staying poor.
-
Revolit
senior tag
Még sose építkeztem, meg lehet nem is fogok, de ha építkeznék, én nem sajnálnám azt a 1,5%-ot műszaki ellenőrtől. Ráadásul szerintem sokkal többet spórol nekem hosszú távon. Csak akkor nem fogadnék, ha egy megbízható generálkivitelezőt tudnék, de ilyen meg vagy van az embernek, vagy leginkább nincs ugye.
Az ingatlanostól miért nem sajnálja senki a 3-4-5%-okat?Fura. De, ez másik téma, el se kezdem inkább.
szerk.: Bár a generálkivitelezőt is átverhetik ugye, nem érthet ő sem mindenhez is, még ha becsülettel akarja is csinálni.[ Szerkesztve ]
-
angelside77
tag
válasz
Mauzes #32639 üzenetére
[link] Ehhez hasonló volt (nem Ő csinálta), méretek felvétele maradt el.
Soknak sok volt, de nem akartam kapkodósan sem eljárni. Legközelebb nem Őt bíznám meg, szerintem sem volt annyira alapos. Bár a tulaj (idős hölgy) beleveszett, azt hittem "ölre" mennek, volt egy kis szóváltás, mikor sorolta a hibákat. Az északi szoba belülről történő szigetelésére tett megjegyzést (jogosan), de azt a volt férj csinálta, "aki mindenhez ért" és ez így biztos jó.
Egyébként kiszúrt olyan hiányosságokat, amiket én nem, egyes hibákat takargattak, kozmetikáztak. Most már tudom mit kell jobban nézni, ott voltam vele és "tanultam".Végül a vétel úgy néz ki nem jön össze. Megbízhatatlannak tűnik az eladó, a bekerülési árhoz képset sokat kell rajt felújítani, szinte teljesen.
Rég feladtam, hogy embereket mentsek meg a világnak a fejükben levő szellemektől.
-
-
Revolit
senior tag
Nyilván nincs minden nap több neki, de nem is ez a fő munkája egy építésznek, vagy legalább is meglepne. Van ismerős tervező, kurva sokat melózik, nem irigylem, meg tudom, hogy meg kell fizetni a szakértelmet, és esélyem sincs nekem laikusként megnézni úgy, ahogy egy szaki tudja.
De azért ez az összeg tényleg mellbevágó. És akkor kiderül, hogy hát ez az ingatlan tényleg nem jó, akkor hívjam el a következőhöz is?
Mondjuk építkezésre egy műszaki ellenőrt fogadni is szép összeg tud lenni, ott már milliókról beszélünk, de az valahogy nem érződik nekem ennyire durvának, mint az egyszeri megnézés ára.
Mennyi amúgy egy korrektnek mondható ár egy megnézésre szerinted? -
Revolit
senior tag
válasz
Mauzes #32639 üzenetére
Én is ezt néztem, hogy vazze... Igen, meg kell vennie egyszer a 300 ezres hőkamerát (ja azt nem vitt), akkor a nem tudom mennyibe kerülő nedvesség mérőt, ami szerintem fele annyi sincs... Hát ennél többe kerül egy fejlesztői laptop, pedig hogy kivan akadva a jónép a túlfizetett IT-sokra.
szerk.: Most nézem már a márkás hőkamera se kerül 300-ba sem
szerk2: 12k a Bosch nedvesség mérő
[ Szerkesztve ]
-
Mauzes
addikt
válasz
angelside77 #32638 üzenetére
És hogy érzed, megérte? Ár/érték arányban, amit kaptál.
Amúgy nem szar díjak. Értem, hogy szakértelem, és foglalkozni kell a megnézésen felül az adatok kiértékelésével és a leírással is, de szerintem egy ilyen körből napi 2-t, vagy átlagosan 1,5-öt biztos meg tud csinálni, és akkor az havi 4-5 millió bevétel.
[ Szerkesztve ]
-
angelside77
tag
válasz
Mauzes #32625 üzenetére
Múlt hónapban bíztam megy egy szakit (statikus, építész), 115k volt, plusz kiszállás. Mérni, csak nedvességet mért, de alaposan körülnézett. Speciel én a hőkamerát hiányoltam az eszköztárból, bár szigeletlen épület volt. Az összefoglaló jelentésben leírta, hogy statikailag rendben van. Meg felsorolta milyen hibák vannak (vizesedés, vízszigetelés, közműcsatlakozás, tetőszerkezet, cserepek stb.), azokat hogy lehet megszüntetni, kezelni. 1968hban épített kádárkocka, vidék.
Rég feladtam, hogy embereket mentsek meg a világnak a fejükben levő szellemektől.
-
werszomjas
addikt
-
akela91
addikt
Hali.
Csok PLUSZ esetén ha nekem van egy ingatlanom már(házasság előttről 1/1-ben), és a felegémnek is van 1 ingatlanja szintén házasság előttről(de az 1/2 arányban az övé csak a testvérével közösen), akkor ha mi szerződnék CSOK plusz-ra, a 80 vagy a 150 milliós ingatlan értékhatár lenne a mérvadó vásárlás/építés esetén?
Ha az első tényleg közös ingatlant veszik alapul, akkor nyilván a 80m lesz a határ, de reménykedem benne, hogy félreértem(ennyiből nem jönne ki a cél ház).
[ Szerkesztve ]
-
petyametyo
aktív tag
válasz
eladocuccaim #32633 üzenetére
Péntek késő este feladtam a lakáshirdetést,kép nélkül .Másnap délelőtt 4 időpont lebeszélve vasárnapra ,ezek előtte e-mailben kértek képet . Vasárnap délelőtt 10 kor az első aki megnézte 1.1 millióval drágában vitte. Mielőtt jönne a megjegyzés biztos olcsón adtam,közel 1,4 millió /nm
Budakalász,társasház ,kis lakás
Nem kell ide kép ha 36 óra alatt megy el egy lakás[ Szerkesztve ]
-
eladocuccaim
kezdő
Persze, rohadt drága, de ezt nézi mindenki. Nem kéne, hogy 25-35K probléma legyen, amikor nagyon súlyos pénzekért cserélnek gazdát az ingatlanok....
Százszor inkább ez, mint milliók az ingatlanosnak.[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
-
Naibu
csendes tag
válasz
concret_hp #32628 üzenetére
25000 Forint / 30 nap
30000 Forint / 60 nap
140000 Forint / 6 hónapBőven elég nekem jófogáson a 2000 forint / 90 nap
-
válasz
concret_hp #32628 üzenetére
Területenként és értékhatártól függően változó, de szvsz élhető.
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
-
axioma
Topikgazda
válasz
Mauzes #32625 üzenetére
Nezz meg par haznezos videot Komkel-tol (random egy: [link] ) es akkor lesz fogalmad rola, hogy mennyire "mindenhez ert" egy ilyen ember (nyilvan nem mindenki pont ennyit). Van mellette arrol is video hogy milyen muszerekkel dolgozik, jo kis peldakkal hoyg anelkul nem derulne ki a turpissag. [Sot, tavszemlet is csinal, mar kepek + par info eseten van hogy ki tudja zarni, ha oda se erdemes menni.]
De Drizzt gyujtemenye teljesebb. [Teruletileg is valtozik, Komkel/Szakiellenor tudhato hogy honnan indul, azert a tavolsag miatt mas utazasi idoket kell megfizetni, helybeli jobb. Amugy muszaki ellenort keresel a kornyeken es felhivod, hogy mennyiert es milyen temakra vonatkozo szakvelemenyt tud adni.] -
Mauzes
addikt
Nekem egy laikus kérdésem lenne. Tegyük fel, hogy egy vevő műszakilag nem igazán ért az ingatlanokhoz. Tetszik neki egy ingatlan, de szeretne megbizonyosodni róla, hogy "műszakilag" rendben van-e, nincsenek-e nagyobb buktatók az ingatlannal kapcsolatban, stb.
És tegyük fel, hogy ismerőse sincs olyan, aki ebben igazán benne lenne ezekben a dolgokban. Kit tud hívni segítségül (pénzért)? Egy műszaki ellenőrt? Az reális egyáltalán, hogy egy adott ember ember sok mindenre kiterjedően véleményt tudjon formálni, vagy inkább csak egy-egy részterülethez fog érteni?
Az sem világos, hogy ilyenkor tartalmilag mit csinál egy ilyen megbízott, mit vizsgál és hogyan. Fel tudja-e mérni egyáltalán alaposan vagy csak felületesen. Mi az, amit tud nézni és mi az, amit nem tud. Mert ha csak annyit csinál, mint egy energetikai tanúsítványnál, azzal nem annyira lesz kisegítve egy vevő.
Ha van bárkinek hasznos tippje, tanácsa, azt megköszönöm. (De kérem ne az legyen, hogy márpedig fel kell szedni a tudást meg bele lehet tanulni, ésatöbbi, mert pont a másik lehetőségre vonatkozik a kérdés).
-
axioma
Topikgazda
válasz
Bondix #32623 üzenetére
Jaaa a KH nem a bank (nem is ertettem hogy jon ide), hanem KHR negativ listas? Akkor nem lehetsz adostars, az biztos.
Szerintem kezdd azzal, hogy kifizeted az OK, biztos-e hogy masik lakastulajdonba kell most beszallnod egy (ha technikailag nem is de de facto sajat) uj hitellel? FYI: a hiresztelesekkel ellentetben az alberletben lakas ma, Mo-on (adomoral, sok maganember tulaju berlemeny) olcsobb, mint birtokolni. Es csak addig kell, amig vagy nem hitel nelkul tudsz venni, vagy kifut a KHR 5 ev, nem egy eletre szol.
Azt hozzatennem, hogy nem tudom mennyi torlesztovel szamoltal, de 67 evesnek ritka ahol 8 evnel hosszabb hitelt adnak, az akkor eleg combos torlesztovel lenne.[ Szerkesztve ]
-
Bondix
tag
Segítséget szeretnék kérni
Adott egy ház ami hiteles amit elszeretnek adni és rendezni a hitelt belőle.
Aztan egy ujjat vennék kisebb stb amibe teszek be pénzt ami marad de kell kb 10-15 millió Ft még
Mivel én nem vehetek fel hitelt KHs vagyok így édesanyám aki 67 éves venne fel hitelt az ő nevén lenne a ház is és én mint adóstárs mennék be a fizetéssel. S a vásárolt ház is fedezet lenne (azaz ingatlan fedezet az lenne).
Ez kivitelezhető lenne vagy anyum mint 67 éves már kiesne én hiába megyek be mint adostars és hiába a ház lenne a fedezet vagy kivitelezhető?Köszönöm előre is a segítséget és ötleteket
[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
válasz
Mauzes #32615 üzenetére
Majd akkor fizetem ki, ha mar fosodorban vagyok. Igen, most me'g csak hirdetgetem, mert jelenleg 2025 vegeig nem tudunk teljesen kikoltozni belole, es itt riogattatok pont azzal, hogy fel ev az eladas. Igenyesseg esztetikara nincs, ugyhogy teged vszinu nem is erdekelne, csak technologiai szintre van, az viszont joval erosebb a versenytarsaknal. Mondjuk en magamnak is igy kerestem amikor olyan fazisban voltam. Masok vagyunk.
(Amugy egy drive linket kuldok akar mobilrol ha valaki latni szeretne, egy fel perces uzenet a feluleten.)updog: lasd fent, nem ekszerdoboz, de ezt ereztetem is a leirasban, nem zsakbamacska. Chocito
ronda de csak a rondasagot kell eltuntetni ami joval kalkulalhatobb, mint a motorhazteto alatti bajok, amibol itt nem lesz, de persze azt nem tudom fotozni...
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz
Mauzes #32618 üzenetére
Ó hát ez egy olyan dolog, hogy kapásból múlt héten hallgattam végig ismerős siránkozását, hogy micsoda érvágás mert ha nem akkor hanem kicsit más pillanatban váltott volna eurót, akkor az neki ~1200 Ftal olcsóbb lett volna..... Mondta ezt a 30 millas autóból és 5 darab ingatlannal a tulajdonában.
Vannak emberek akik összegtől függetlenül ilyenek. Ezzel nem tudsz mit kezdeni. De pusztán ezért nem fogok bukni egy jó vételt. És igen, a kép nélküli cuccokból nagy valószínűséggel nagy része gatya. De mi van azzal amelyik nem? Próba szerencse. Az ingatlan vásárlásra nem sajnálom a próbálkozást és az időt.
[ Szerkesztve ]
-
Mauzes
addikt
válasz
Qtya123 #32616 üzenetére
Persze, írtam is, hogy lehet kivétel. De aki 100 millióért akar eladni valamit és nem akarja kifizetni a képek árát (ami kb. egy db alap bolti vásárlás ára), az nekem nem szimpatikus.
Meg most őszintén, mennyire valószínű, hogy tök jó állapotban van az ingatlan és ezt nem akarja kihasználni, képekkel kiemelni az eladó? Szerintem nagyon alacsony a valószínűsége és inkább az reális, hogy az idődet vesztegeti a hirdető, mert csak személyes megtekintésnél fog kiderülni.
De mindegy, ez én vagyok. Lehet azért égett be nekem, mert annaál a szegmensnél ez nem szokás, amit én nézek (150+ milliós családi házak).
-
válasz
Qtya123 #32616 üzenetére
Nyilván egy dolog hogy a .com monopolhelyzetben van, másik dolog hogy a hihetetlenül rebellis, fifikás eladók kicselezvén a cúna gonoc piacvezetőt nem töltenek fel képet (havonta a lakás árának 0 egész pár ezrelékének (!) megfelelő összegért).
Csak így nem az - ilyen forradalmárok nélkül is milliárdos bevételű - oldal üzemeltetőivel szúrnak ki, hanem a vevőkkel.
De azt már lentebb is írtam, saját tapasztalat és ahogy látom általánosan elfogadott hogy a vevő, és az ő korrekt tájékoztatása csak egy felesleges porszem az ingatlanpiac gépezetében.
Nyilván a fenét se érdekli hogy ő hozza a pénzt az adásvételben érintett minden más félnek, még szívassuk is, raboljuk az idejét azzal hogy neki kell kitalálni, hogy egy lepukkant putrit, vagy egy ékszerdobozt™ rejt a kép nélküli hirdetések tömege.
Igen, a valós helyzetet nézve igaz amit írsz, és így el lehet esni jó vételektől. Egyetértek hogy az ingatlanvásárlásnak utána kell járni, időt és munkát igényel a vevő részéről.
Csak utálom ha közben minden erővel még hátráltatnak, szívatnak is, és még én fizetek érte
[ Szerkesztve ]
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
-
Qtya123
őstag
válasz
Mauzes #32615 üzenetére
Ez szerintem elég erős és fals előítélet. Attól, hogy valakinek nem szimpi, hogy a legismertebb ingatlanos oldal kihasználva a monopol helyzetét, olyan szinten megemelte a képek árait, hogy arra már sokan húzzák a szemöldököt, még nem jelenti azt, hogy ezek az emberek igénytelenek az ingatlanjukra.
Ezzel a "szűrővel" saját magadon kívül senkit nem szivatsz meg. Lásd fentebb is a példát, hogy kép nélküli hirdetésből halászta ki a jó lakást...
Képek egy jó dolog, de nem minden. Annak hiányában én tuti nem skippelnék egy hirdetést. Nagyon nem örülnék, de nem dobnám el. Hányszor de hányszor jártam már úgy, hogy taktikusan jó irányba lőtt képekkel megettem, hogy érdemes megnézni a lakást és mikor odamentem már kb a küszöbön átlépve tudtam, hogy ez nem kell.
Aztán volt olyan megoldást Debrecenben, hogy egy darab kép fityegett, az is a konyhaszekrényről... Próba szerencse alapon mentünk megnézni, mert a lokáció nagyon jó volt. És beletrafáltunk, jó volt az elrendezés és az állapot is.Pusztán képek hiánya alapján nem lehet ítélkezni, sajnos annyira nincs elárasztva a piac jó ingatlanokkal, hogy ez a szűrő beleférjen. Legalábbis szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
Mauzes
addikt
válasz
axioma #32613 üzenetére
Már bocs, de személyes véleményem szerint aki nem bírja kifizetni a képek árat, mert az szerinte nem éri meg, vagy túl drága neki "hirdetgetni", attól én nem szívesen veszek ingatlant. Mert akkor ez az eladó valószínűleg minden más területen is ilyen igényességi szinttel rendelkezik és a saját ingatlanjához is így állt hozzá (építésnél, felújításnál, karbantartásnál).
Lehet, hogy ez előítélet, lehet, hogy van kivétel, de ez is egy szűrő számomra. Ahogy látom itt a topikban, sokak számára.
-
Segal
veterán
válasz
TomMusic #32608 üzenetére
Ez még semmi. Amikor én hivtam az egyik ingatlanost és beazonosította melyik ingatlanról van szó, egyből azzal kezdte hogy az a lakás tegnap elkelt, holnap délután jönnek aláírni, de mivel alkuval vették ezért ha én max holnap délelőttig kimegyek és ott a helyszínen egyből teszek egy alku nélküli vételi ajánlatot akkor még az enyém lehet.
Nem akartam hinni a fülemnek...
Mondom olyan hogy sok az érdeklődő, meg hogy komoly vevő van már az ingatlanra ezek már a lerágott csontok. Az új szint a már el van adva
Persze belementem a játékba kíváncsiságból és rögtön azzal kezdtem hogy az egyetlen probléma hogy én nem tudnám megnézni másnap délelőttig, csak holnapután, így el is köszönnék és lássatok csodát már nem is lett volna probléma a holnaputáni megnézés sem
Na itt éreztem azt hogy fel kell tennem pár kérdést az ingatlannal kapcsolatban és amint találok valami nekem nem tetsző dolgot elköszönni megnézés nélkül."Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
axioma
Topikgazda
válasz
Az ingatlan.com-on? 25ezer per honap a kepek ara, ami azert "hirdetgetni" tul draga (tulajdonoskent). Az alaprajz ingyen. Ha mar surgos lenne, nyilvan kifizetnem, de en most felraktam alaprajzokkal, de majd csak feb. vegen is csak a pmap kiaramlasban bizva teszek melle telefonszamot (uzenetben igy is megtalalhatnak), fotot majd csak ha surgosodik es nem ment el, nyar elejen. Es bar fotot mar csinaltam (azert tavasszal jobb lesz), de azt a jofogasra tettem fel, az ingatlan.com-ba azt nem volt pofam beleirni hogy "ez egy jo fogas" de azt irtam "ez egy jo vetel" a jofogasos cim idezese utan, szoval aki kapcsol, ott megtalalja, mert ott valami 2-3e korul volt 60 napra a kepeket mellerakni, annyit megert. A tobbi hirdetooldalt me'g nem neztem meg, zenga nagyon megy mostanaban de otp-vel nem biztos hogy kozoskodnek.
Mondjuk ez haz, es maps-en pont az utca megadasa + napelem miatt csak az nem talalja meg aki nem akarja...[ Szerkesztve ]
-
Drizzt
nagyúr
válasz
En az elso alberletemet a Gellerthegyen pont ugy vettem ki, hogy volt egy kep nelkuli hirdetes. Mivel egy ideje mar keresgeltem, gondoltam rairok kuldjon mar par kepet. Aztan elkuldte es kb. az volt a kornyek legjobb lakasa.
Azota siman rairok kep nelkuli hirdetesekre, hogy kuldjenek kepet, mert sosem tudom elore, hogy mibol maradnek ki. De szerintem is nagyon gaz kep nelkul hirdetni.
I am having fun staying poor.
-
Mauzes
addikt
válasz
3%-os jutalékért miért is lenne rá idejük. Korrekt...
De legalább más magas hozzáadott értékű szolgáltatásokkal bizonyítják hasznosságukat az ingatlanosok (khm...). Ma voltam megnézni 2 házat, mindenhol a tulajdonos mutatta be végig az ingatlant, az ingatlanos meg csak belepofázott, hogy ez milyen jó meg az milyen jó. Meg persze aláíratta a megtekintési igazolót, hogy megkapja a jutalékot.
-
válasz
Persze mert a képfeltöltés (kivéve alaprajz ha jól tudom) fizetős. Miért fizessenek havi 15-20k-t a hirdetés miatt, talán hogy előre, normálisan tájékoztassák a vevőt aki 50-80-100 milliót fog nekik fizetni? Ugyanmár, kérje ő emailben ha akar valamit...
Komolyan nevetséges ez az egész ingatlanpiac széltében-hosszában.
És csodálkoznak, hogy amikor az adásvétel folyamán koloncként kezelt vevő majd eladói oldalon megjelenik, akkor azzal kezdi a hirdetést hogy ingatlanost látni se akar.
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
-
TomMusic
őstag
válasz
CorsairS #32604 üzenetére
Kövezzetek meg, de én azokat a hirdetéseket azonnal szkippeltem, ahol nem raktak fel normális képeket.
Bár erre az egyik ingatlanos azt mondta, hogy "nincs idejük" ilyenekkel foglalkozni, a potenciális vevő majd úgyis kér képeket. Na ott azthittem leszakad a pofám.Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
Mercutio_
félisten
válasz
CorsairS #32604 üzenetére
Ennyiért Árpád híd budai oldalán is akadnak panelok, tuti nem itt locsolnám el a pénzemet
-
CorsairS
csendes tag
Helló szomszéd
Nem tudom miért tartod drágának a 74M-t, van 46nm-es 1,5 szobás hirdetve 64M-ért a környéken
Én családi okokból a környéken 1,5 szobásra pályázok, de hihetetlen felment az áruk tavaly és ráadásul a kínálat is eltűnt, december-januárban 50M fölötti hirdetések voltak, most kezd kicsit visszább esni.
Ez pl január első felében is fent volt egyszer 45M-ért, pénteken felkerült, hétfőn délutánra már le is vették (persze hétfőn délben miért is vette volna fel a faszi a telefont), de most hétvégén visszakerült 51M vicces áron.
A második amit figyelek csak érdekességből az ez, ez is valahogy január közepén került fel, elsőre 51,86M, aztán múlt héten leesett 49,9M-re, majd hétfő délután vissza 50,49M-re, majd este megint vissza 49,9M-re. Ez az egyik, amit úgy árulnak, hogy tartósan béreli valaki.
Meglepetésre megjelent most egy 48M-s, igaz az földszinti. Remélem ezzel elindul a környéken egy kis stagnálás, esetleges kínálatnövekedéssel kis áresés is. -
axioma
Topikgazda
válasz
sakal83 #32600 üzenetére
Mtarsam meselte h 2 lakasrol is ugy maradtak le, hogy nem eloben, de licitalas volt: jelezte, h ennyiert venne, mondta az elado h van egy masik ajanlata [amire nem mondta me'g hogy oke], erre mondtak fole, de azt meg adta tovabb a masik jeloltnek, 3 kör utan [nem a korok szama, hanem osszeg miatt] szalltak ki.
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz
sakal83 #32600 üzenetére
Na igen. Oké, pénzről beszélünk, de nekem olyan kellemetlen érzés lenne, ha mint eladó ott állok mondjunk két megtekintő család előtt és akkor kiadom a "parancsot", hogy na akkor hallgatom a tisztelt hölgyeket, urakat. Aztán utána meg nézzem a pingvinezést, agyalást, a tekintetét az egyiknek, miközben hallgatja, hogy mit ajánlott a másik, stb...
Vevőként szintén. Döbrögi kiadja a parancsot és akkor ott harcoljak mással, a tulaj meg készíti a popcornt.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Macbook pro M4, 14col, istyle gari, ezüst
- Új és Használt 120mm - 360mm Vízhűtések Hatalmas választékban!
- Új DELL Inspiron 16 Profi Fémházas Laptop 16" -50% AMD Ryzen 5 7530U 16Gb 512GB FULLHD+ IPS
- Beszámítás! Dell Latitude 5520 15 notebook - i5 1135G7 16GB RAM 256GB+1TB SSD Intel Iris Xe W11
- Beszámítás! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10850H 32GB RAM 1TB SSD Quadro T1000 W11
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest