Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Ariadne

őstag

válasz adalbert1 #3076 üzenetére

Ahogy nézem a különböző cégeket, kb. 30k-ból már kijön a tanúsítvány elkészítése.

Persze, ha megvan minden tervrajzod meg rétegrajzod vagy miafranc a házról (!), társasháznál is az egész házé kell. Év elején adtam el lakást és jártam utána, simán felmegy 50-60.000 Ft-ig, ha régebbi házról van szó, sőt akár feljebb is, mivel a neten lévő árakban nincs benne a tervek beszerzésének vagy az ezt helyettesítő vizsgálatoknak a költsége... Nagy szívatás az egész... Hálistennek én ismerősnek adtam el, így nem volt gond, hogy utólag keresné rajtam a tanúsítványt, hivatalosan ugyanis megkövetelheti a vevő, és akkor eladóként nincs mit tenni, be kell szerezni.

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

• Ariadne

őstag

válasz Lesliegold #3042 üzenetére

A lakáskasszához menj el első körben, hogy mikor tudnak kifizetést adni neked leghamarabb, de tartok tőle, hogy náluk nem lehet hamarabb felvenni... Bankoknál régebben voltak áthidaló kölcsönök, amikor felvetted a hitelt, megkaptad a pénzt, és volt két éved eladni a lakást, addig talán kamatot nem kellett fizetni. Ne felejtsd el, hogy az ügyvéd is költség, és érdemes körbekérdezgetni ismerősök, munkatársak között, hogy jó ügyvédet találj, 0,5-1%-ért szokták. Ha esetleg a néni meg a ti lakásotokra pályázna, nagyságrendekkel egyszerűbben, cserével megoldható a dolog, szintén egy jó ügyvéd kell hozzá.

mod.: A felújítás és a lakás eladás tervezésénél is számolj viszont azzal, hogy egyik sem addig tart, ameddig tervezted, hanem tovább... Időben elkészült felújításról nem tudok az ismeretségi körömben, akármilyen gondos tervezés előzte is meg. A lakások ára meg most iszonyú mélyponton van, mindenki elad a végtörlesztés miatt jóval áron alul is, így fél-egy évvel mindenképp számolnod kell, sőt ha nem olyan népszerű helyen lévő vagy jó adottságú a lakás, akkor jóval többel is. Szóval talán nem a legjobb időpont ez erre a lépésre.

[ Szerkesztve ]

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

• Ariadne

őstag

válasz attiati #3040 üzenetére

Közös képviselő, kezdetektől ott lakó hátha tud róla, ha ilyen nincs, önkormányzat építési osztályán megvannak, végső soron levéltár (Bp esetében a Teve utcai rendőrpalotával szemben, az is egy palota pár száz m2 üvegtéglával díszítve... :U ). Csak nem el akarod adni és tanúsítványt készíttetsz? :P

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz _BM_ #3029 üzenetére

Ahogy minden szakmában, az ügyvédek között is vannak akik hibáznak, vannak akik rossz szakemberek, és igen, kifejezetten bűnözők is. A zöm azért normálisan dolgozik, húzza az igát, és a közhiedelemmel ellentétben nem, nem él nagy lábon és még igazán könnyen sem... Évekig voltam ügyvédjelölt, később ügyvéd, szóval saját bőrömön tapasztaltam. ;)

• Ariadne

őstag

válasz attiati #3017 üzenetére

Nincs, az ilyen nagyon régiek nekem nem jönnek be, ezt írtam is, a közös felújítási költségek csillagászatiak tudnak lenni (pl. szokásos gázszivárgás buli - hopp lekapcsoljuk a házat, amíg nincs új gázcső mindenhol - fizess vagy 100k-t per lakás azonnal). Igaz épp egy ellenpéldában lakom, teljesen csendes és jó kis lakás, igaz ez azért is lehet, mert belvárosi, és a társasházban van vagy 30 lakás, ebből jó ha 10-ben lakik valaki. Nyomasztó azért kicsit...

concret_hp: Azt tudod tenni, hogy nem veszed meg. :D Manitou majd megmondja a tutit, de úgy tudom, hogy az új és/vagy szigetelt lakásokat kivéve akár a falon át is szűrödhet valami, de a nagyja a régi nyílászárókon át szokott jönni. A régi hagyományos fa ablakok nagyon vékony ablaküveggel készültek, legtöbbször el vannak vetemedve, süvít rajtuk a szél, szóval a maiakból a leggagyibbak is nagyságrendekkel jobb hangszigetelők. De a benti zajokon persze nem segítenek...

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz attiati #3012 üzenetére

Ááá, tényleg... A nagyothalló, éjszakáig tévéző bácsi a szomszédban (panel, ilyen szomszédja szerintem kb. minden panelban lakónak volt/van), a felettem lakó kopogós papucsú, koránkelő nő, akinél naná hogy hidegburkolat volt, nem padlószőnyeg ('90-es években épült társasház), az agresszív idős bácsi, aki a felettünk lévő fürdőszobában szidta és verte a feleségét (II. vh előtt épült házban nagy belmagasságú lakás), a két hatalmas, gazdik után ugató doggal élő pár, akik ráadásul hangosan szexeltek (leválasztott régi bérházi lakás)... Feltörő emlékek most hirtelen, na ezért vállaltam be a zárószinti lakást is. :D

Igaz szüleim kertes házánál is kerültek most érdekes szomszédok a korábbi kedves nyugdíjasok helyére, egyik oldalon egy család, az udvaron is kizárólag üvöltve kommunikáló gyerekekkel (hangszigetelő tujákat javasoltam nekik, esetleg betonfalat nato dróttal :DDD ), másik oldalon egy nő iskolás gyerekekkel, és napközben mindig változó idegen férfi vendégekkel... Szóval a kertes ház jó, de ahogy mondják, "az ellen nem véd"... :N

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz attiati #3010 üzenetére

Az enyémnél pl. azért jó a hangszigetelés, mert nincs egyetlen falszomszéd sem. :D Kis társasház, és úgy voltam vele, inkább legyen három oldalról levegő, negyedikről a lépcsőház (és fűtök emiatt többet), mint a szomszédban ordítozó gyerekek tudom, antiszociális vagyok. 46 m2-en a fűtés télen max. 13k körül van, nyáron ugye éppen 0, és még a régi ócska ablakok vannak '66-ból, szóval ha kicseréljük, még ennyi se lesz. A vakolat nagyon jól tartja magát, de idővel tudunk majd pályázni egy hőszigetelésre is, az megint növelni fog a lakás értékén.

10 éves használtat már én is lehet megvennék, ott azért már csak kijött ami hiba volt, persze erről esélyesen nem az eladó fogja megmondani az igazat, hanem inkább a szomszédok. :)

Még egyszer, ezek szerintem nagyon egyéni dolgok is, mindenkinek mások a prioritásai, attól, hogy nekem ezek, másnak simán lehetnek teljesen mások. Valahogy eladták pl. a Nagy Lajos és az Erzsébet királyné sarkán lévő zajos hatalmas förmedvényben lévő lakásokat is, ahol ráadásul az építtető olyan adásvételi szerződést használ, amit széles ívben dobtam el (iszonyúan és egyoldalúan kockázatos volt a vevő számára, ilyen pofátlan céggel tárgyalni sem voltam hajlandó leállni)...

• Ariadne

őstag

válasz attiati #3008 üzenetére

Feljebb igen bőven leírtam. :) Az értéke az újnak sem nő, sőt, pont olyan, mint az autó - megveszed jó drágán, mert 0 km-es, de mihelyst beleköltözöl, már használt lakás, amit sosem tudsz annyiért eladni, amennyiért vetted... De ha egy jó társasházban veszel egy lepusztult lakást és felújítod, annak nőhet az értéke, persze sosem annyival, amennyit belfektetsz.

mod: Manitou: Úgy tudom, már nem mérgező az a szer, amivel kezelik a fát ilyenkor, és vákumban telítik a fát vele, hogy sokáig benne maradjon. De persze te vagy a mérnök. :)

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz attiati #3002 üzenetére

Én errefelé szemlélődtem akkor, amikor lakást kerestem, és a topikok alaposabb olvasgatása is hozzájárult ahhoz, hogy ne akarjak új vagy viszonylag új építésű lakást... :U Bár persze rossz társasház közösségek vannak régebbi társasházban is, de legalább ott már a kivitelezővel nem kell pereskedni. Apropó épp most láttam a híradóban is egy szösszenetet arról, hogy egyre többen nem fizetik a közös költséget. Egy ismerősöm új társasházi lakásánál kis híja volt, hogy nem kapcsolták ki a gázt emiatt, bár ez nyilván a közös képviselő bénaságát is jelzi. :(

mod: amargo: Ilyenre gondolsz pl. klikk? Róluk jókat hallottam, meg hát ha Svájcban nem fagynak meg a megrendelőik, akkor gyanítom itthonra is elmegy. :) A csupasz fa felületek nagyon tetszenek nekem ezeknél.

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz _BM_ #2995 üzenetére

Ami az álláspontom, az a saját tapasztalatom. Több mint 10 évig laktam albérletben (ideiglenesen most is így lakom), paneltól a régi nagy belmagasságú társasházon keresztül a '90-es években épített társasházig, szóval láttam és próbáltam mindent. A legújabb volt a legrosszabb, a szokásos építtető cég kispórol okokból, jogászként pontosan ismerem, mennyire lehet ezt leverni a vállalkozón ilyenkor... Plusz irtózom ezektől a több száz lakásos, közös kazános új falanszterektől, ahol csak a szembeszomszéd ablakát látod, semmi mást, és a töredék tulajdoni hányadoddal semmi beleszólásod nincs abba, mi történik a házzal.

Elkerülhette a figyelmedet, de nem a régi ódon, ált. nagy belmagasságú házakról beszéltem, azok valóban olyan régiek, hogy nem vennék ott lakást - a vezetékek cseréje nehéz, általában korszerűtlen és közös a fűtés, a nyílászárók legtöbbször egyedi alakúak (drága cserélni), és szigetelni sem nagyon lehet ezeket. Ráadásul általában akad olyan fal, ami vékony a régi leválasztás miatt, hát az nem nagy öröm. Most épp ilyenben lakom, a '30-as években épült, de ez egyébként kb. tökéletes - minden egyedi, 30 m2-t egy szál konvektorral iszonyú jól kifűtök havi 10k alatt, pedig fázós vagyok. Ennek ellenére nem venném meg, a viszonylag jó társasház ellenére is még irtó sokat kell költeni a házra, mivel egyszerűen régi.

Amit viszont az eddigi tapasztalatok alapján évekkel ezelőtt megvettem, az egy jó társasházban lévő lakás (ahol össze tudtak gyűjteni felújításokra eddig is és folyamatosan gyűjtenek, ez iszonyú fontos), kis társasház ráadásul, vagyis még figyelnek egymásra az emberek (6 lakás...), '60-as években épült, tehát szigetelhető, de hálistennek így is olcsó a fűtés (saját cirkó). Addig soha nem volt a lakásban felújítás még, ezért relatíve olcsón lehetett megvenni, és a felújítással egy nagyon helyes kis lakás lett belőle.

Egyáltalán nem arról van szó, hogy félreértés lenne a fejekben, egyszerűen más a fontos neked, mint nekem, ennyi az egész... :U

• Ariadne

őstag

válasz concret_hp #2989 üzenetére

Mit értesz az alatt, hogy nem utcára néző? Az udvari lakásoknak, tehát a gangos lépcsőházban lévők sem feltétlenül csendesek, a többi lakó dolgai gyönyörűen tudnak visszhangozni az udvarban. Attól függ, mennyit szánsz rá és mekkorát akarsz, de rengeteg ilyen lakás van.

• Ariadne

őstag

válasz _BM_ #2986 üzenetére

Részemről pont fordítva. Egy hatvanas-hetvenes években épült tégla társasház még esélyesebb, hogy normális minőségű anyagból készült, tégla falakkal. Esélyesen nem fogok azzal szembesülni, hogy minden szomszédot hallok mindenfelől, mert kispórolták a hangszigetelést vagy más anyagokat - az átadás után pár hónappal megszűnő építtető (projekt)cég tudja, hogy úgysem lesz kit perelni, amikor a garanciális hibákra rájönnek a lakók. :U Nem vagyok rákényszerítve arra sem, hogy az építtető által "otthagyott" lehúzós közös képviselőt tartsak el. Találok egyedi fűtésű (nem egyedi mérésű, saját cirkós) lakást, ahol teljesen független a fűtésem a többiekétől, számlafizetésileg is, nem fenyeget, hogy az egész házat lekapcsolják a gázról, mert nem fizetnek az emberek (konkrét példa volt)... Egy totál lepusztult régi lakást vásárolva és saját szakival felújítva előáll a számomra tökéletes lakás, új építésűt sosem vennék. :N

Ez a szép, hogy mindenkinek más a jó. ;)

• Ariadne

őstag

válasz concret_hp #2983 üzenetére

A dolog nehézsége az, hogy új(szerű) lakásnál meg kell bíznod a kivitelezőben, és sajnos a minőség sokszor elég rossz tud lenni, viszont legalább már a többi lakásban lehet érdeklődni, ha kész projektről van szó. Használt és felújítottnál pedig a felújítóban kell megbíznod, aki sokszor tákoló mester, ami viszont nem feltétlenül látszik... Nem egyszer hallottam szép új csempe alatt maradó régi vízvezetékcsövekről pl., szóval ez is kockázatos.

• Ariadne

őstag

válasz concret_hp #2978 üzenetére

Általában lehet, mivel sok eladatlan lakás áll üresen, szóval hajrá. :D Most meg a végtörlesztés miatt egyébként is nyomott áron vannak a használtak is.

A leggyakrabban használt oldal az ingatlan.com, itt érdemes beállítani a szűrési feltételeket részletes keresésnél, és akkor olyanokat hoz, amilyet szeretnél. Buda jelentősen drágább, mint Pest. Mondjuk az nekem nem egyértelmű, hogy felújítandót vagy zsírújat keresel, de ez a rendelkezésre álló összeg és az igényeid metszete alapján szerintem hamar eldől. :DDD De rengeteg tényező van, érdemes elgondolkodni, összeírni, hogy neked mi minden számít, pl. tömegközlekedésre van szükséged vagy főleg kocsival jársz, merre dolgozol/tanulsz (Békásmegyerről Rákospalotára bejárni tömegközlekedéssel mondjuk minimum nem annyira jó....), mit sportolsz (pl. Budán jóval közelebb vannak a hegyek, ha valaki fut vagy bringázik).

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

Köszi a segítséget mindenkinek zöld bizonyítvány ügyben. :R Valóban úgy tűnik, hogy ez a helyzet, tehát valójában nem kéri a földhivatal mégsem, egyelőre hanyagolják az ügyet. Remélem sokáig így marad... :D A lakásban úgyis ki lesznek cserélve az ablakok gyorsan, szóval akkortól úgyis érvénytelen lenne a régi. :DDD

Ja, amit még megtudtam, ha valakinek mégis kell (mert ha olyan a vevő, ragaszkodhat hozzá, mivel arra megvan a jogszabály, hogy az eladó köteles ilyet adni...):
    - a mérnöki kamara honlapján van a jegyzéke azoknak, akik ilyet végeznek, és érdemes többet körbekérdezni, mert nagy eltérések vannak
    - Bpen legalábbis a '89 után épült ingatlanok tervei az önkormányzat építési osztályán elérhetők, az annál régebbiek pedig a levéltárban (Teve u., rendőrséggel szemben), de '50-es éveknél korábbiakról semmi nincs
    - egy eredeti alapító okiratot is érdemes szerezni társasházaknál (önkormányzat vagy földhivatal)

Ezzel az utánajárással ugyanis jócskán csökkenthető az összeg, amit kérnek, mivel ha minden terv megvan, akkor fix maximált összegek vannak a korm. rendeletben és kb. bruttó 20.000 körül kihozható a dolog, ha viszont el kell készíteni a rajzokat újra, az több tízezer forint plusz lehet...

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz _BM_ #2973 üzenetére

Nem, a jogszabály alapján kötelező 2012. január 1-től klikk, lásd 11. § (2) és (4) bek... :U

• Ariadne

őstag

Egy kérdés: tud valaki korrekt (!) mérnököt, aki zöld bizonyítványt (energetikai tanúsítvány) készít? Változóak az árak, ahogy látom a neten, és némelyik elég elszállt, egy kisebb tégla lakásnál is 40-45.000+ÁFA... A kamarai névjegyzékben vannak rengetegen, akik jogosultak ilyet készíteni, de a nagyon változó árak alapján kicsit félek csak úgy találomra választani.

Ha valaki elad ingatlant, tudjon róla, hogy 2012. jan. 1-től kötelező, tudtommal a földhivatal nem jegyzi be az adásvételt, ha nincs ilyen tanúsítvány a lakásról! Egyébként meg egy újabb lehúzás ez is sajnos... :(

• Ariadne

őstag

válasz amargo #2962 üzenetére

15 éves? Akkor még kérdezek privátban, ilyet nem láttam még, pedig több mint tíz évet töltöttem eddig albiban. :) Vagy bringázás közben kérdezek. :D

Telek: hoppá, tényleg lehet, tévedtem! Megnéztem az otp ltp honlapját és a jogszabályt is, Magyarországon lévő "lakótelekre" is lehet, pontosan utána kellene nézni, hogy milyen közművesítettség kell pl. ahhoz, hogy elfogadják ilyennek. (gyorsan rákerestem, de építésügyi vagy területrendezési jogszabályt nem találtam, ami pontosan így definiálná, mitől az)

Maga az épület lakóingatlan egyébként attól lesz, hogy annak van feltüntetve a tulajdoni lapon (pl. lakóház). Konkrét példának tudom mondani pl. Pilisvörösvárt, ahol a házak egy része hivatalosan nem lakóingatlan, mert hétvégi telken van külterületen, de (gondolom az önkori hallgatólagos belenyugvása mellett) a szabályosnál nagyobb házat húznak fel rá. Itt nincs vezetékes víz és ha jól tudom nem lehet bejelentkezni sem, viszont emiatt olcsóbb, meg gyönyörű hely, ezért sokan laknak így, és persze remélik, hogy ahogy terjed a város, előbb-utóbb belterületbe veszik és megugrik az értéke (ld. Szentendrén a balhét most).

Na most hirtelen nem vagyok teljesen biztos benne, de a tulajdoni lapon látszik azt hiszem beépítetlen telekingatlannál is, hogy milyen besorolású, de végső soron az önkori területrendezéssel/építési engedélyezéssel foglalkozó osztályán meg fogják tudni mondani, ha telket veszel (illetve az ügyvédednek mondd meg majd, hogy nézzen utána :D).

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz amargo #2960 üzenetére

Csak azért írtam, mert pont tudok ilyen paraméterű lakásról nagyon a belvárosban, és az pl. szintén kb. ennyiért lenne eladható, ha egyáltalán... Ha jól tudom házközponti fűtéssel, mindenesetre iszonyatos havi átalánydíjat kell fizetni folyamatosan, a leválás pedig kb. lehetetlen.

No igen, belső kerületekben 10 M alatt még pici lakásból is alig van olyan, ami élhető lenne hosszú távon. :( De bérelni hosszú távra továbbra sem jó, mert sikerülhet ugyan korrekt bérbeadót kifogni, de több évre azonos helyen lakni, az még mindig lutri, plusz nem csinálhatsz a lakással azt, amit akarsz (pl. ajtót kicserélni biztonságosra), családot meg pláne nem lehet bele tervezni (kisgyerekes bérlőt még nehezebb kitenni, ezért nem szeretik)... :(

A telek vásárlási elhatározásod végleges? Végüli miért amellett döntöttél, ha megkérdezhhetem? Lakáskasszát nem lehet felhasználni rá, több milliót kell költened, hogy lakhass is rajta (pl. könnyűszerkezetes ház), szóval van olyan ok, amiért megéri?

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz amargo #2958 üzenetére

Nem vitatkozásként, de ha jól tippelem, közös a fűtése a 100 nm-esnek, mert azok bizony csak ennyit érnek a belvárosban is. 20-30 ezer forintot kiadni minden hónapban fűtésre az nem bejövős, ráadásul legalább 3-4 millió forint felújítani és a közös fűtéstől esélyesen akkor sem lehet megszabadulni, mivel arról az egész háznak kellene dönteni és ilyen árak mellett ha ki tudnák fizetni a lakók a korszerűsítés költségét, már megtették volna.

Ingatlanosok közül meg emlékszem például az otthon centrumra, nem tudom, ma is olyan horror árakkal dolgoznak-e mint régen, de pár éve még 1-2 millióval is többet kértek a tényleg reális árnál a náluk hirdetett lakásokért, megdöbbentő...

Szóval tényleg csak annyi, hogy 2-3 évig a "bibis" lakásokat kell hirdetni, nem tudom elképzelni, hogy egy jó adottságú, nem forgalmas helyen lévő egyedi fűtéses 100 m2 alatti lakást ne lehetne még most is 1 év alatt eladni, ha a kínálatot megnézve ésszel lövi be az árát az ember és nem álmok alapján. De ábrándítsatok ki, ha nem így van. :D (Saját példa: a 46 m2-es zuglói egyedis téglalakást anno valamivel 12 M alatt vettük teljesen lepukkantan, a nem teljesen befejezett felújítás volt 2 millió, de ettől még tudom, hogy most is max 12 milliót lehetne kapni érte. Áltathatnám magam, hogy többet ér, de nem így van, mert nem lehet többért eladni...)

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz amargo #2954 üzenetére

Kb. két évnyi lakáskeresgélés tapasztalatával mondom, hogy azt is figyelembe kell venni, hogy az emberek igen nagy százaléka sokszor irreális áron próbálja eladni a lakását, mert ugyebár az én kis lakásom a legszebb legjobb a környéken (neked legalábbis, másnak lehet nem jönnek be a lila falak meg a kalocsai mintás beépített szekrény), meg x milliót beleöltem felújításra (amit sosem fogsz visszakapni)... :U Aztán csodálkozik, hogy miért nem érdeklődik senki. Az ingatlanosok azért reálisabban szokták látni a helyzetet - egy lakás mindig annyit ér, amennyiért az adott időpontban el lehet adni. ;)

mod.: Másrészt viszont most év végén és jövő év elején szerintem jócskán lehet majd alkudni lakásárakból, mert a végtörlesztést sokan úgy oldják meg, hogy összeszedik ismerősi körből a pénzt azzal, hogy majd eladják a lakást, vesznek kisebbet és a különbözetből kifizetik. Emiatt a vevőknek jobb alkupozíciója lesz (imho).

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz DeFranco #2951 üzenetére

Kérdés az is, hol van a lakás. Pár éve vettem én is lakást (Zugló), de most újra nézegetve az árakat a környéket nem találtam igazán jelentős eltérést, valamivel olcsóbbak lettek, de nem sokkal. Ja és saját tapasztalat szerint egy 45 m2-es lakás jó minőségű felújítása (fűtéskorszerűsítés, minden vezeték cseréje, új burkolatok és szaniterek) legalább 2 millió forint, nyílászárócsere, konyhaszekrény és bútorok nélkül, ezzel önmagában kijön a különbség... Az más kérdés, hogy én csak abban bízom, aminek a felújítását magam végigkövettem, mert hallottam már sztorikat új csempe alatti régi vízvezetékről meg hasonlókról. Amikor megveszed, a takart munkáknál nem látod, ha gányolás volt, na nekem az nem kell, ezért direkt vettem felújítandót, amihez 40 éve hozzá sem nyúltak, így tuti volt, hogy mindent meg kell csinálni. :)

Ha már egyszer megvetted, akkor szerintem nem érdemes ezen törnöd a fejed, most már ez van, élvezd ki a lakást. ;)

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz amargo #2948 üzenetére

Az enyém nyáron, de az már késő, végtörleszteni most lehet csak... :O
    A normál, tehát lejárat utáni felvétel menetét tudom, volt már egy 8 évesem otp-nél. Ha nincs otps bankszámlád, szép küzdelem, hogy más bankszámlára utalják. Itt most a megelőlegező hitel az, amit nem ad a funda, amíg le nem megy a végtörlesztés boom. A szívás az, hogy nem elég, ha lejár, fel is kell használod ahhoz, hogy újat nyithass. :U

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz Ariadne #2946 üzenetére

Ezt nem hiszem el, mától nem adnak áthidaló kölcsönt, grrrrr... :((( :W :O

• Ariadne

őstag

Úgy látom, hogy a lakáskassza (fundamenta legalábbis) relatíve jó feltételekkel ad hitelt klikk meglévő lakáskassza szerződésre, de még újonnan kötöttre is, legalábbis az alapján, amit eddig összeolvastam meg kérdeztem. Van valakinek tapasztalata velük, hogy milyen a hitelbírálatuk, mennyire korrektek? A kamataik a mai világban egész jónak tűnnek, de gyanakvó lélek vagyok, ezért keresem, hol lehet elhantolva eb a dologban... ;]

mod.: A 90 napos ügyintézésről tudok, az alap...

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz Complete #2918 üzenetére

Ilyen nincs, hogy csak úgy "kivonul". Szigorú szabályai vannak a bank alapításnak, azért az nem úgy megy, hogy itthagy csapot-papot, megszünteti az X Bank Zrt.-t, felmondja a szerződéseket és bezárja a magyar fiókokat... :U

Egyébként nem tartom reális lehetőségnek, hogy bármelyik bank valóban meglépje ezt. Legfeljebb be- vagy összeolvadások lehetnek, ahogy ha jól emlékszem pl. az Inter Európa Bank is a CIB-be beolvadt jópár éve. Ott gyanúm szerint egyszerűen jogutódlással átvette a CIB a régi ügyfeleket. Szerintem ez lenne akkor is, ha valamelyik bank úgy döntene, hogy nem akar itt jelen lenni, beolvadna valamelyik megmaradó bankba.

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz cochy #2916 üzenetére

Most nem tudom, hogy van, de a 3-4 évvel ezelőtti forint- és euróhitel lehetőségeket visszanézve lehet, hogy még mindig nem olyan nagy bukta az akkor felvett CHF hitel, ha tudja fizetni az ember. Anno 172 forintos svájci franknál vettem fel a lakáshitelt és nem 15 meg 20 évre, szóval gyanúm szerint az akkor elérhető (!) forint- és euróhiteleknél még mindig beljebb vagyok, vagy legalábbis nem jártam nagyságrendekkel rosszabbul. Az meg, hogy mi lesz még ezután, fekete doboz úgyis... :U Érdekes lenne egy számítás erre valóban.

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz mat- #2908 üzenetére

Én pont ezt írtam... :U

• Ariadne

őstag

válasz ody42 #2905 üzenetére

Szerintem ez továbbra sem életszerű, de szóljatok, ha az általatok ismert konkrét hitelesek most felugráltak örömükben és szaladnak kifizetni... "Csak" 5-6 milliót ismerősi körből? De azt az ismerősöknek is vissza kell fizetni, és a magyar lakosság igen nagy hányadának van frankhitele, vagyis az ismerősök zömének is... :(

• Ariadne

őstag

válasz Complete #2901 üzenetére

Mégis milyen rengeteg ember? A te frankhiteles ismerőseid hány százalékán segít ez? Mert az enyéim közül egyen sem, magamat is beleértve... Ha ki tudnám fizetni kapásból a teljes hitelösszeget, nem is vettem volna fel... :U

• Ariadne

őstag

válasz Flashcash #2899 üzenetére

Ennek semmi értelme... Az emberek jó részének a havi törlesztőt kifizetni is gond, nem hogy a teljes tartozás végtörlesztésére gondolhassanak egyáltalán. :W

• Ariadne

őstag

válasz LOTR #2887 üzenetére

Azt viszont nem számítod bele, hogy igen nehéz ma olyan lakást bérelni, amivel hosszú távra, több évre lehet tervezni, pláne kisgyerekkel, ahol olyan színre festem a falat, amilyenre akarom és szöget is verhetek a falba... Több mint tíz évig laktam bérelt lakásban, 99%-ban jó tapasztalat volt normális tulajokkal, ennek ellenére - vagy pont ezért - úgy gondolom, hogy Magyarországon ez nem opció hosszútávra.

"Nyugaton" ez egész más, konkrétan a francia helyzetet ismerem. Ott jórészt eleve esélyed sincs lakást venni, annyira nagyon drágák, ezért laknak bérelt lakásban az emberek. Másrészt kialakult kultúrája is van a dolognak, tényleg magadénak érezheted, amíg benne laksz, egyáltalán nem olyan, mint itt.

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz kraftxld #2871 üzenetére

Nálam ez is beletelt egy évbe, szóval lutri. :)

KrenAtesz: Mindegy, mit hoznak be addig a törvénybe, akkor is az aláíráskor hatályos alapján fogják számolni...

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz KrAt #2868 üzenetére

Azt nem igazán értem, hogy lehetséges, hogy a "papírok alá vannak írva", és mégsem tudsz túl sokat arról, hogy is megy, hiszen neked kellett aláírnod a szerződést, ami sok millió forint kifizetésére kötelez. Ilyenkor nagy gondok lehetnek abból, ha nem ismered pontosan, mit is írtál alá... (aggódó smiley)

• Ariadne

őstag

válasz KrAt #2866 üzenetére

Ha van ügyvéd, ő pontosan megmondja neked, pont azért fizetsz neki, ez a munkája. ;) Ha nem mondta el, az elég gáz, sőt félelmetes... :(

Az ügyvéd intézi ugyanis az eladó és a vevő által aláírt papírok alapján a tulajdonosváltozás ingatlannyilvántartásban való átvezetését. Javaslom a szerződés elolvasását is, alaposan, sima józan ész sok mindenre elég, és mindenre rákérdezni, ami nem teljesen érthető.

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz KrAt #2864 üzenetére

Előszöris egy jó ügyvédet kell keresned, aki megírja a szerződést, ez kb. a vételár 1%-a lesz, no és ő elomondja a többit. :) kalkulátor illetékre. 40k-t úgy tudom buktad, max. 8 milliós forgalmi értékű lakás esetén lehet, és ha a fele 6 millió, akkor ez nincs meg.

Ha pedig hitelre veszed, először egy olyan bankot kell keresned, ami ad neked hitelt, ott még az önrész meg az egyéb befizetendők okozhatnak nehézséget.

• Ariadne

őstag

válasz brainman #2849 üzenetére

Amit az új szabályokról tudok és fontos, az az, hogy a nettó fizetés egyharmadánál több törlesztőt nem engednek. Cibnél legalábbis ezt mondták nemrég.

• Ariadne

őstag

válasz _BM_ #2828 üzenetére

Elég nagy csúsztatásokkal van tele ez a szöveg, és az írója tuti nem lakott hosszabb ideig bérelt lakásban... Egyrészt inflációval felszorzás nélkül számolni évekre előre igen amatőr dolog, másrészt pedig nagyfokú tudatlanságra vall az itthoni lakásbérlést külföldivel összehasonlítani.

A bérelt lakásban lakás itt jelenleg azt jelenti, hogy a tulaj kénye-kedve szerint emeli a lakbért, ha biztonságosabb bejárati ajtót akarsz, abban nem biztos, hogy meg tudtok egyezni, és bármikor szólhat a tulaj, hogy bocsi, eladom a lakást. Lehet, hogy van, akinek nem gond, ha több éves ottlakás után egyik napról a másikra pakolnia kell a cuccát-bútorait és költözni, de például egy kisgyerekes családnál azért ez elég húzós dolog. Arról nem is beszélve, hogy sokan nem is adják ki a lakásukat kisgyerekes családoknak...

10 évig laktam bérelt lakásban, gondosan megválasztott tulajoknál, de amíg nem lesz itt is olyan a lakáskiadás mint például a franciáknál, ahol akár évtizedekig az adott lakásban laknak az emberek, addig csak a saját lakás ad biztonságot, a bérelt kiszolgáltatott helyzetet jelent...

• Ariadne

őstag

válasz DeFranco #2824 üzenetére

A fogyasztói csoportok elvileg ha úgy működtetnék őket, ahogy kell, akkor tényleg jók lennének, nem eleve átvágós konstrukciók. A magyar valóság viszont sajnos az, hogy az ügyes vállalkozók, akik ilyet indítanak, általában nem tudnak ellenállni a csábításnak, és ilyen-olyan módon saját hasznukra fordítják a bentlévő pénzeket.
    Konkrétan volt szerencsém (teljesen külső szemlélőként) végignézni régebben egy hosszú bírósági tárgyalássorozat egyik egynapos etapját, ahol több tízezer (!) rendbeli sikkasztással és egyéb vidám dolgokkal vádolt ügyvezető próbálta elmagyarázni, hogy a bizonyítékokkal ellentétben ők mégsem saját céljaikra használták azt a sok milliót... Engem nem győzött meg. Na ott elmondták szakértők, hogy hogy kellene működniük ezeknek, de a legnagyobb fricska mégis az volt, hogy a konkrét esetben a szakértők szerint ha várnak pár évet és addig rendesen működtetik, akkor simán nyereséges lett volna nekik is, vagyis mindenki jól járt volna. :U Ehelyett elszórták az ügyfelek pénzét, és ők bíróság előtt álltak, az ügyfelek meg pénz nélkül. :( Tanulságos volt...

szerk: Tanulság, hogy bár igen, valóban szemetek a bankok, de pénzügyeket, pláne kölcsönt csak banktól szabad felvenni, semmilyen más pénzügyi szervezettől nem. Na jó, takszöv még belefér. :D

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz qestion #2818 üzenetére

Azért nem ülhetünk háttal a moziban: hány olyan panelt találsz manapság, aminek a (lapos)teteje normális minőségű munkával van felújítva, és nincsenek beázási gondok? Szerintem elég keveset... Egy tízemeletesnyi embernél pedig bármilyen felújítási dolog megoldása rémálom kategóriája, mert ugye mindenki a legóccóbb megoldást szeretné, ami viszont ritkán jó, a lapostetővel pedig tízévente kezdeni kell valamit. Onnan tudom, hogy nálunk is az van, hálistennek tökéletes, jól megcsinálták pár éve, de ez akkor is időnként visszatérően karbantartást igénylő dolog.

Amennyi mindent leírtatok, azok még mindig nem tudtak meggyőzni arról, hogy megérte volna panelt venni, továbbra is örülök nagyon a kis társasházbeli egyedi fűtéses tégla lakásomnak, ahol egyedül rajtam múlik, hogy mikor van fűtés és hány fok... Ja és nem gyulladok meg nyáron sem, mint egy 10. emeleti panelben.

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz _BM_ #2802 üzenetére

Nekem a másfél szobás téglánál kb. 100k az éves gázdíjam úgy, hogy cirkó és radiátorok vannak, és teljesen magam szabályozom, hogy mikor mennyire legyen meleg. Ja és nagyon fázós vagyok. Mivel bojler van, ezért nyáron például ki is van kapcsolva a cirkó. Ezzel lehet versenyképes egy panel fűtése? :F Komfortban egészen biztosan nem...

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz lajafix #2796 üzenetére

Ezek a hátrányok valóban, viszont bent vagy a városban, egyből ott vagy bárhol, szórakozási meg vásárlási lehetőségek közelebb vannak, és buli/mozi után simán haza lehet gyalogolni sokszor. Szóval előnyökkel is bír, amikor az ember még fiatal és bohó. :) Báááár igaz az is tény, hogy a hetedik kerület nem minden részén annyira király a közbiztonság, volt szerencsém arrafelé is lakni több helyen...

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz qestion #2794 üzenetére

Két fürdőszobád van, azért. :) De azzal mindig óvatosan, hogy mit lehet kialakítani, mert ilyeneket mondani semmibe sem kerül, az más kérdés utána, hogy tényleg megvalósítható-e, vagy csak a mostani tulaj álmaiban reális...

Az első lakás egyébként jónak néz ki, a másodiknál viszont zima lehet az a konvektoros megoldás, egy új cirkós fűtés kialakítása ekkora lakásban pedig inkább az egy millát közelíti.

szerk.: Ami gyanúsan olcsó, azoknál mindig gyanakodni is kell, mert ahogy mondani szokás, nincs ingyen ebéd. Ami olcsó, az okkal szokott az lenni, legfeljebb nem mondják el, csak később jössz rá...

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz qestion #2791 üzenetére

lajafix-hez csatlakozom, 10 M-ig esélytelen lakhatót találni ilyen feltételekkel. Kb. 13-15M körül már igen. Két éve mi hasonló feltételekkel (1,5 szoba, egyedi fűtés, tégla, ne túl forgalmas, külön wc, magyarán eladható is legyen 5-6 év múlva) teljesen lepusztult és felújításra szorulót vettünk 11,5-ért, amire még legalább két milliót rá kellett költeni, és a nyílászárócsere még mindig hátravan... :U Azóta persze lejjebb mentek az árak, de azért nem annyival.

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz qestion #2786 üzenetére

Már az ár is gyanúsan alacsony. A környék képe alapján valszeg abban a rettentő lepusztult házban lehet a lakás, főútvonal mellett, vagyis nem fogod tudni eladni a szintén lepusztult szomszédok és a ház felújításának lehetetlensége miatt, ráadásul az ablakot sem nyithatod ki a zaj miatt. Fűtési módot nem látom.
    Szerintem csak egyedi fűtéseset érdemes venni, mivel ott kevésbé függsz a többi lakótól, és a szomszédokat mindig nagyon meg kell nézni. Erről talán Kalandor tudna leginkább mesélni, ha visszakeresel, mesélt is. :(

mod.: És ha csak fél évre vennéd, az nagyon nem éri meg, akkor inkább bérelj. Drága játék a hitelt áttenni, ügyvédet fizetni újra, és sok illetéket kell fizetni.

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz _BM_ #2768 üzenetére

Nálam nem volt semmilyen drasztikus kamat vagy kezelési költség emelés, sőt a bank előre küldi minden évfordulókor a következő évi részletek összegét pontosan CHF-ben, és be is tartja. A deviza vételi és eladási margint persze, emelhetik ahogy tetszik nekik, illetve amennyire a piac engedi, de ez így van bármikor és bárhol is veszel fel hitelt. Sőt az én bankomnál ez eleve viszonylag magas volt, viszont a többi költségük alacsonyabb, nyilván nincs ingyen ebéd. Ja és a hitelem többmilliós, nem is csak 2-3. :P

Esetleg ha olvasnád is amit írtam, leeshetne a tartalma, ahogy a többieknek leesett, hogy miért hülyék a hitelfelvevők (tisztelet a kivételnek). Attól például, hogy a bank hajlandó hitelt adni (egyébként egész pontosan kölcsön, de mindegy), attól még nem feltétlenül ésszerű azt felvenni. Például szerény keresettel rendelkező, többgyerekes családnak minimálbérre 30 éves futamidővel, de részemről eleve minden 10 év feletti futamidőt ebbe a kategóriába sorolnék... :U

• Ariadne

őstag

válasz qestion #2762 üzenetére

Ne vegyél panelt, nem fogod tudni eladni, rettentő forróság van benne nyáron, és 10 emeletesben iszonyú sok ember lakik és a közös fűtés meg más dolgok miatt elszámolási vitákkal lesz tele minden. Sosem vennék lakást 10 emeletes panelben ezek miatt. Max. valami zöld parkban egy négyemeletesben, de a későbbi eladás szempontjából akkor sem jó vásár, egy lepusztult tégla is sokkal jobb.

_BM_: Ügyvédje mindenkinek van, aki lakást vesz, hiszen enélkül ugyebár nem érvényes a szerződés, ezért tökmindegy, hogy én vagyok jogász vagy az ügyvédem nézi meg a szerződést. :U Szóval ennek semmi köze ahhoz, hogy mi a szakmám...
    Ahhoz pedig csak józan ész kell, hogy valaki gondosan vigye végig ezt az egészet. Nem egy abszolút nem jogász ismerősömnek is sikerült normálisan lakást vennie. Érdekes módon józan ésszel végigolvasva a szerződést egy csomó hülyeséget ki tud szúrni bárki, aki gondolkodik. Csak sajnos a gondolkodás mint olyan nem jellemző igen sok emberre, meg hát ugye bíznak abban, hogy állam bácsi majd kirángatja őket a szarból, ha nem tudják fizetni, persze az én pénzemből, aki viszont gondolkodtam. Nagyszerű... :U

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz _BM_ #2760 üzenetére

Szövegértésből elégtelen... Épp azt írtam, hogy nem csak a bankok sara, hanem a felelőtlen hitelfelvevőké is, vagyis mindkét fél tehet erről. A szerződésemet pedig hálistennek jó előre kikértem és elolvastam, a kétes részekre rákérdeztem. Persze tény, hogy jogász vagyok, de ugyebár lakásvásárlásnál ügyvédje egyébként is mindenkinek kell legyen, szóval ez sem jelent különbséget.

szerk.: És ha neadjisten valami hatalmas kataklizma érne és nem tudnám fizetni a hitelt, akkor nem hagyom, hogy árverezésig jusson, mint a sok hőbörgőé. Hanem leülök, gondolkodom, és amikor már látom, hogy nem fog menni, még nagy késedelem előtt (!) elmegyek a bankhoz egyezkedni a futamidőről, hátha sikerül. Ha nem, akkor pedig gyorsan eladom ahogy tudom, még ha csak ár alatt is lehet, mert így elkerülhető a hitel bebukása, és az az, ami igazán drága. Ehhez is csak józan ész kell, ami sajnos rengeteg emberből hiányzik. :W

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

Pfff, nekem van devizahitelem (CHF), több milliós, és köszönöm, jól vagyok, pedig nem menedzser fizetésem van... Ehhez csak annyi kellett, hogy végiggondoltam, milyen lakásra lenne szükségem, utánanéztem, mivel járna a hitel visszafizetése (nem csak a felvétele...), majd szépen lementem a legolcsóbb lakásig, ami még jó, hogy minél kevesebbet kelljen felvenni, és most megvagyok. Gondolkodni kellett volna, nem most utólag sírni... :U Rengeteg olyan ember is felvett hitelt, akinek egyáltalán nem lett volna szabad, és ez csak egyik részről a bankok sara (akik ugye minimálbérre is adták), másik részről a sok féleszűé, aki bele sem gondolt, hogy mit vállalt. Tele van ez az ország felelőtlen emberekkel, ez a legnagyobb gond szerintem. :(

• Ariadne

őstag

válasz qestion #2741 üzenetére

A lényeg, hogy legyen saját, egyedülálló helyrajzi száma annak, amit megveszel. Nem érdemes semmi olyat venni, ami bárkivel is közös, ez az alap. De ezt majd az ügyvéded úgyis tudni fogja (mert az is kell a vásárláshoz, saját).

• Ariadne

őstag

válasz qestion #2737 üzenetére

Szerintem - és mondom, ez az én véleményem - csak használt és csak tégla. Az újak minősége nagyon változó, és lutri, viszont van rá garancia, amit vagy teljesítenek vagy nem... A használtnál is lehetnek rejtett hibák, egyszerűen én jobban bízom a használtban. Mi eleve lepusztultat vettünk, ami egyrészt olcsó volt, másrészt így nem volt meglepetés, hogy vezetékektől kezdve mindent cserélni kell, eleve így számítottuk.

A paneleknek meg nincs valami jó piaca, nem is volt sosem, és speciel én idegenkedem tőlük, mert nem szeretnék több száz emberrel egy házban lakni, mert úgy rémálom lehet egy felújításról dönteni például.

De mondom, ezek az én meglátásaim csak, személyes vélemény. :) ingatlan.com-on tudsz részletesen keresni, kerület meg pl. fűtési módra is.

• Ariadne

őstag

válasz qestion #2734 üzenetére

Szerintem XIII. vagy XIV. kerületben érdemes keresni és 15 millióig. Kijjebb már macerás a tömegközlekedés, beljebb meg drágábbak a lakások.
    10 millióig nem hinném, hogy tudsz találni egyáltalán felújítást nem igénylő lakást, amiben legalább másfél szoba lenne. Biztos lejjebb mentek most az árak, de azért ennyire nem hinném. :(

szerk.: Ja és természetesen csak lakás jöhet szóba ennyiből. Ami nem baj persze, vagyunk így egy pár millióan, akik örülnek, hogy erre is jutott. :)

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz KMan #2727 üzenetére

Hmm, dupla lett, de miért...

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz KMan #2727 üzenetére

Van egy ilyen becsapós honlap, de most nem tudom a nevét. A legnagyobb az ingatlan.com, de készülj fel, hogy a képek feltöltése a hirdetésbe ott is több ezer forint. Viszont ha magad hirdeted, és ezt bele is írod, sokan kifejezetten így keresik vevőként, ugyanis akkor nem kell megfizetnie a vevőnek (mert végső soron a vevő fizeti) a közvetítő borsos díját. Én legalábbis amikor lakást kerestünk, kifejezetten a saját hirdetéseket kerestem...

• Ariadne

őstag

válasz AMD Power #2721 üzenetére

Ennek pont az a lényege, hogy ad havi 20k befizetés után évi 72k-t állam bácsi, de csak akkor, ha tuti lakásra költöd. Kedvezményes bankbetétet nem érdeke támogatni az államnak, itt kifejezetten a lakhatásról és az előtakarékosságról van szó. Ezért is van például, hogy jogszabályilag maximált (és nagyon alacsony értékben) az, hogy mekkora kamatot adhatnak az LTP-re.

• Ariadne

őstag

válasz AMD Power #2719 üzenetére

Nem lehet kivenni a pénzt, ez nem bankbetét. Ha korábban akarod elkölteni, akkor azt is csak lakásra lehet, és tudtommal a futamidő végéig fizetned kell utána a havi összegeket akkor is.

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz AMD Power #2716 üzenetére

Korlátozottan és veszteséggel, de lehet szüneteltetni valameddig, ezt már a saját honlapjukon kellene megnézned.

mod: De a kettő az azonos és részletes szabályozás miatt szinte tökéletesen megegyezik, a kamatok is maximálva vannak például, mindenhol kell három hónap, hogy kézhezkapd a pénzt a végén és hasonlók.

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz AMD Power #2714 üzenetére

Szerintem érdemes, nekem még régen a szüleim kezdtek el fizetni egyet, és abból lett önerőm a lakásvásárláshoz. Ha tényleg lakásra akarod felhasználni, jók ezek szerintem, mert ösztönöz arra, hogy fizesd folyamatosan, és azért nem rossz az az évi 72.000 Ft állami hozzájárulás 20.000 Ft-os havi befizetésnél, vagyis 240.000 Ft-ra jár ennyi. A feltételek azonosak a kettőnél, de ha jól emlékszem az OTP-s valamivel jobban hoz, ha kalkulátorral kiszámolod, az okát nem tudom (jogszabályi alapon kb. azonosnak kell lenniük).

• Ariadne

őstag

válasz Mawyx #2710 üzenetére

No most látom csak a válaszodat.

Ezt nehéz így általánosságban megmondani, de igen, felel azért, ha szakmai hibát követ el. A felelősségbiztosítás nem valami magas összegre szól, de személyében is felel afelett. Ha pl. vételi jog szerepel az ingatlan adásvételiben arra az esetre, ha nem fizetsz, (ez nagyon hátrányos a vevő számára) és ő nem mondja el neked, hogy ez mit jelent (és ezt te be tudod bizonyítani), akkor szerintem igen. A lényeg az, hogy ügyfélként is joga van hülyének lenni az embernek, szóval ha magadnak kedvezőtlen dologra is azt mondod, hogy oké, akkor nem felel. Tényleges gyakorlatát egyébként nem ismerem annak, milyen okokkal szokták sikeresen perelni az ügyvédeket, de vannak esetek, amikor mindenképp érdemes (pl. nem adja be az ingatlan adásvételit a földhivatalhoz időben, vagy valamiért nem alkalmas földhivatali bejegyzésre a szerződést; nem ellenőrizte vmelyik fél személyazonosságát, pedig úgy kiderülhetett volna, hogy svindli van a dologban, stb). Ezért kell _jó_ ügyvédet keresni, akivel már volt jó tapasztalata ismerősnek, és nem bemenni az első kitáblázott kapualjban lévő irodába.

Viszont találtam egy szerintem hasznos linket, ahol leírják, hogy megy a jelzáloghitel felvétele, nem kifejezetten lakáshitelről ír ugyan, de a lényeg ugyanaz.

Ezt pedig most olvastam, és milyen igaz (sajnos) :D
    A bank olyan hely, ahol akkor adnak kölcsön egy esernyőt, amikor süt a Nap, s akkor veszik vissza, amikor zuhog.
    meg ugyebár ahhoz, hogy kölcsönt kapj a banktól, előbb be kell bizonyítanod, hogy nem szorulsz rá...

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz Mawyx #2708 üzenetére

Nekem inkább azt mutatja ez a cikk, hogy hogy lehetnek ilyen naivak az emberek, hogy aláírnak egy ilyen szerződést. Kellett nekik spórolni a saját ügyvéden a szerződés aláírás előtt... :U

Az ügyvéd felel azért, hogy az elvárható gondossággal járjon el, amikor átnézi a szerződést, és lehet is perelni, felelősségbiztosítása van pár millióig, aztán a saját vagyonára, de nem hiszem, hogy ennek itt értelme lenne. Legtöbbször a beruházó ügyvédjének kifizetését nem lehet elkerülni, ezért sokan nem fogadnak sajátot, ami hiba, mert attól, hogy ügyvéd (ellenérdekű ügyvéd!) írja és ellenjegyzi, és nem tartalmaz semmi jogszabálysértőt, még lehet kedvezőtlen a szerződés számodra (sőt új lakásnál mindig az...).Az az ügyvéd viszont, akit te fizetsz, a te érdekedben fogja megnézni a szerződést, és eséllyel módosításokat kezdeményez, vagy egyszerűen azt mondja, hogy figyelj, ezt így ne írd alá, mert nagyon pórul járhatsz.

Mondjuk alapban nem írnék alá olyan adásvételit, ahol nem zárolt számlára gyűjtik a vásárlók pénzét, igaz ilyen nagyon kevés van. Na ezért vettem én régi használt lakást, sőt véletlen szerencse folytán első tulajtól...

Szóval csak ismételni tudom: mindig nagyon óvatosan, és új lakást csak akkor vegyetek, ha saját magad által fizetett ügyvéd is megnézte és véleményezte a szerződést, ne bízzatok a beruházó ügyvédjében. És lakásmaffia ide vagy oda, egy használt lakás vásárlása legtöbbször biztonságosabb, az ugyanis legalább már áll, amikor kifizeted az árát...

• Ariadne

őstag

válasz ody42 #2705 üzenetére

Kérdezd meg a bankodat, de ilyet szoktak csinálni, szerintem menni fog. Sőt egyes bankoknál olyan is van, hogy ha megveszed az új lakást, két éved van eladni a régit, bár ezt persze nyilván valahol meg kell fizetni.

Arra viszont ügyelj, hogy az LTP-nél három hónap mindenképp eltelik a kiutalás kérésétől a tényleges kiutalásig, mivel ekkor utalja át a banknak az államkincstár az állami támogatás összegét. Ez kötelező, nem a bankon vagy az LTP-n múlik.

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

Intő példa, hogy hogy ne vásároljunk lakást: látatlanban megmondom, hogy a pórul járt vásárló a szerződés aláírásakor sajnálta a pénzt saját ügyvédre, aláírt egy rossz szerződést, most meg tessék, megy a sírás.

Olyan cégnek sosem szabad fizetni lakásra, akik nem zárolt számlán gyűjtik a befizetett pénzeket. :( Itt látszik, hogy konkrétan az a számla volt a fedezet a cég bank felé való tartozására, amire az emberek befizették a pénzt. Most meg perelhetik az építtető céget, aminek ugye már kb. semmije nincs.

• Ariadne

őstag

válasz kovacsroli #2701 üzenetére

Akkor egyszerűen meg kell kérdezni a bankot, szerintem alapvetően semmi akadálya nincs a dolognak, ami miatt kizárt lenne, kivéve persze azt, ha a bank kifejezetten nem hajlandó újra hitelt adni rá a volt tulajnak BAR lista vagy valamilyen belső szabálya miatt.

A BAR listás dolognak meg utána kell nézni, le kellene kérdezni, hogy pontosan mi miatt került fel, a feltétel ugye a minimálbér összegét meghaladó mértékben folyamatosan több mint 90 napon keresztül való tartozás. Ha nem oké a dolog, és esetleg tévesen került fel, akkor először a bankhoz, aztán a PSZÁF-hoz érdemes menni panasszal. De elvileg ezt önmagában az is megvalósítja, ha a visszaadás előtt ekkora összeggel késedelembe esett, függetlenül attól, hogy most már fizet. Épp ezért nem szabad hagyni elfajulni egyetlen tartozást sem, még azelőtt egyezkedni kell kezdeni, hogy baj lenne.

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz kovacsroli #2698 üzenetére

A leírásod nem igazán pontos, sok fontos részlet nem derül ki. Előszöris, most kinek a nevén van az autó? Ha "visszaadta" az autót, akkor le kellett hogy zárják, megszüntessék a hitelt is, amit általában nem szokott fedezni az autó értéke, vagyis jócskán kell legyen fennmaradt, még kifizetendő tartozás, ezzel mi lett? Gyanítom emiatt kerülhetett BAR listára az illető. Feltételezem, hogy ilyenkor a banké lesz az autó, de azt, hogy egy bebukott hitel után ad-e még újra hitelt, csak a bank tudja megmondani.

Már ha jól vettem ki, mi is a helyzet.

• Ariadne

őstag

válasz rii #2693 üzenetére

Ettől még megkérdezni megkérdezheted, sőt kérdezz utána nyugodtan azoknak, amiket mondtam, aztán meglátod. Meg mondom, az ügyvéded esélyes, hogy találkozott már a lehetőséggel, biztos van egy-két gondolata erről.

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz rii #2691 üzenetére

Hát nem hiszem, hogy nagy örömöd lenne egy lakva megvásárolt ingatlannal, amiből igen nehéz kitenni a lakókat... :U Szintén az ügyvéded tud mondani erre dolgokat, de részemről felejtősnek gondolom a bebukott hiteles lakásokat. Olvastam valahol az eljárásról, ahogy megy, és ha jól emlékszem még csak meg sem nézheted belülről, plusz ugye lakottak, szóval ez nem jó buli. Arról nem is beszélve hogy nagy mennyiségben szerintem tényleg csak az ilyen hiéna "hitelközvetítő" meg "BAR listásnak is adunk hitelt" cégeknél vannak ilyen lakások, akik mocsok módon vételi jogot írtak elő maguknak arra az esetre, ha nem tud fizetni az adós (persze ehhez kellett az "okos" adós is, aki nem olvastatta el ügyvéddel a szerződést és aláírta... :U ), azoknak meg még a közelébe sem jó menni szerintem.

• Ariadne

őstag

válasz rii #2689 üzenetére

Egyetértek. Hát akkor oldaladra az ügyvéd és hajrá, mindent bele, beszélj a bankkal is és ha az jónak tűnik, zsírozzátok le a részleteket az eladóval. Innentől az ügyvéded tud igazán segíteni, kérdezz tőle mindent, ami csak felmerül, mivel azért fizeted :D, egy fórum ezen a szinten már nem igazán tud segíteni. Aztán szólj, ha megvan és költözöl. :K

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz rii #2687 üzenetére

Majd az ügyvéd megoldja, azért fizeted. ;) Nyilván az ingatlanos minél hamarabb oda akar kötni téged, hogy meg kelljen venned, és az előszerződés után már meg kell venned. Ne hagyd siettetni magad, nagy ez a piac most, rengeteg az eladó lakás, semmiképp se írj alá előszerződést csak úgy... Adásvételit persze csak akkor szabad aláírni, ha az ügyvéd utánanézett annak, hogy nincs teher a lakáson, a bankodnál is előzetesen mindent megtettél amit lehet a kölcsönhöz. Az ügyvédet kérd nyugodtan, hogy mutasson meg neked is mindent, pl. tulajdoni lapot, meg magyarázzon el mindent, hogy megy a dolog, és mi mit jelent a szerződésben. Hadd dolgozzon meg azért az egy százalékért. :D

mod: Egyébként lakásvásárlásnál nincs bizalom, tényleg csak az létezik, ami le van írva.

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz rii #2685 üzenetére

Nem nagyon fogsz találni olyan eladót, aki foglaló nélkül hajlandó lenne aláírni a szerződést és igen, magát az adásvételit kell aláírnod ahhoz, hogy a bank elkezdje a hitelbírálatot. Tiéd a kockázat, hogy ha nem adja meg a bank a hitelt (kölcsön egyébként) a szerződésben erre meghatározott pár hónapos időn belül, mert akkor elbukod a foglalót. Ez ilyen.

mod: De a legfontosabb, ahogy írom mindig, a _jó_ ügyvéd. A _jó_ ügyvéd pedig ezeket elmagyarázza neked. ;) Ha nem, keress másikat.

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz rii #2683 üzenetére

Ne bízz a kalkulátorokban, azoknál sokkal több tényezőt vesznek figyelembe a bankok. Ne sajnáld rá az időt, menj be kiszámoltatni a lehetőségeidet abba a két-három bankba, ami a honlapokon lévő kondíciós listák alapján a legszimpatikusabb. ;)

• Ariadne

őstag

válasz Antonio #2681 üzenetére

Előre el lehet menni a bankhoz, hogy számolják ki neked, mennyi hitelt tudnak adni, ha x millió forintos lakást veszel. Mi direkt kiszámoltattuk, kell hozzá a lakás értéke, abból besaccolják, hogy mennyi az értéke a bank számára (hitelfedezeti érték), és a keresetedet is figyelembe véve megmondják, mennyi hitelt (igazából kölcsön) tudnak adni rá és hány évre (érdemes minél kevesebb évre felvenni). De ténylegesen csak akkor lesz biztos, hogy megadják, ha már konkrét lakás van, konkrét értékbecsléssel, ezért kell a szerződésben legalább két, de inkább három hónapot hagyni a hitel megszerzésére. Előre nem tudja garantálni a bank sosem, hogy megadja a hitelt, ez mindig egy rizikós helyzet addig, amíg meg nem kapod a végleges jóváhagyást tőlük, de ugyebár ekkor már aláírt adásvételid van. Ez egy ilyen játék... Nem tudom, most milyen feltételekkel adnak, menj be a legközelebbibe, és kérdezd meg (CIB nekünk bejött, OTP felejtős), de nem lesz egyszerű, még viszonylag magas keresettel sem.

Nem tudok róla, hogy lenne lehetőség több hitelt felvenni, mint amennyi az ára, ugyanis közvetlenül a tulajnak utalja a bank a pénzt...

• Ariadne

őstag

válasz rii #2677 üzenetére

Ez a jó kombináció szerintem, felújított épületben lepukkant lakás, mert a ház felújítása az összes lakón múlik és nem nagyon tudod befolyásolni, a lakásét viszont igen. :K Kérdés, hogy a házban a felújítás a csövek kicserélését is jelentette-e, pl. gáz (ha régi, és jön a gázművek az utcában kicserélni a régi csöveket, könnyen nem kapcsolják vissza az egész házat), víz, és hogy a tetőt mikor és milyen minőségben újították fel. Legfelső emeletnél ez életbevágó.

Azért nézz körül alaposan, tulajdoni lapot is meg kellene nézni, nincs-e valami bibi rajta. Ügyvéded közreműködése nélkül ne mondj rá végleges igent... Ja, az ingatlanközvetítő ügyvédje nem a te ügyvéded, mert nem egyeznek az érdekeitek... :U

Antonio: Így van, bizony. És érdemes nem bejelentkezni, mert akkor nem küldik olyan gyorsan a határozatot, legalábbis nálunk egyelőre - lekopogom - működik a dolog... ;)

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz Antonio #2674 üzenetére

Vannak olyan társasházi alapító okiratok, amiben benne van, hogy a tulajdonosoknak elővásárlási joguk van a házban eladott lakásokra. Ez azt jelenti, hogy ha valaki el akarja adni neked az egyik lakást, azon az áron és feltételekkel, ahogy te megvennéd, megvásárolhatja bárki más a házból, a "külsős" vásárló jelölt előtt.
    Ha ennek elmulasztásával veszed meg, per indulhat valamelyik "jóindulatú" tulajdonos részéről, hogy márpedig ő megvette volna, és ebből igazán jól kijönni már nehéz, és mindenképpen költséges, elhúzódó dolog, perfeljegyzéssel (=nem lehet eladni addig) az ingatlanon. Ha ilyen kikötés van az alapító okiratban, akkor be kell szerezni minden tulajdonostól az elővásárlási jogról lemondó nyilatkozatot, de ez nehéz lehet, mivel sokszor sok tulajdonosa van egy lakásnak, és egy részük külföldön él vagy az ország másik felében.

• Ariadne

őstag

válasz Kalandor #2670 üzenetére

Viszont te nem örökölhetsz az előző lakótól olyat amit ki kell fizetned (közüzemi, bármi), amikor te megveszed a lakást, az a te szempontodból tiszta lappal indul, a szerződések névre, nem lakásra szólnak.

Közös költség hátralékot lehet "örökölni", viszont a netnél, kábeltévénél és társainál biztosan nem, a vízgázvillanynál (ha egyedi) pedig ha jól tudom, szintén nem. A közös költség ugyanis az ingatlan tulajdonosa által fizetendő, és ha az előzőn nem tudják behajtani, akkor bizony jelenlegi tulajként (aki az ingatlan más által nem viselt terheit köteles viselni) végső soron szépen rá tudják verni az emberre.

Egyebekben meg bólogatok, hasonlóak a tapasztalataink. :K

mod: Ja még közös képviselőt azért is fontos alaposan kikérdezni és bizony mutasson papírokat is, mert ha maga a ház úszik az adósságban, vagy leharcolt a külseje és nem gyűjtenek felújításra (ez utal a lakóközösségre is), az intő jel arra, hogy nem érdemes megvenni. A társasházi alapító okiratot mindenképp végig kell olvasni (lehet elővásárlási jog kikötve régebbiben, azon nagyot lehet bukni).

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz rii #2665 üzenetére

Itt pont erről írtunk többen is ötleteket egy sorstársnak.

Amire legjobban figyelj, hogy legyen _jó_ ügyvéded, aki _jó_ szerződést ír neked és alaposan ellenőrzi, hogy minden rendben van-e az eladókkal meg a lakás jogi helyzetével, másrészt a technikai dolgokról a linkelt másik topikban van jópár ötlet.

Fürdő alsó hangon: a gond az, hogy valószínűleg az összes víz- és villanyvezetéket ki kell cserélni az egész lakásban, ha nagyon lepukkant, tehát alapból sok százezerrel indulsz. Felújítós topikban a szakik talán jobban meg tudják mondani, de ha mindent cserélni kell, szerintem 1,5 milla alatt nem nagyon lehet megúszni egy ekkora lakás felújítását sem, de rengeteg dologtól függ még. Plusz idő és idegtépés.

Legjobb, ha olyan céget keresel, akik az egészet generálba megcsinálják, erre érdemes kérni pár árajánlatot a konkrét lakást megmutatva. Mert feltételezem neked sincs annyi időd, hogy az egyes mesterek sarkában legyél. :)

mod: Ja és közös képviselővel mindenképp beszélj (közös ktg, ha valami közmű közös, olyan tartozás...), meg szomszédokkal is vásárlás előtt.

Ingatlan ügynökségen át pedig nagyon nem éri meg, te fizeted ki, amennyibe az ő díjuk kerül, és az nagyon sok. ingatlan.com-on pl. sokszor meg lehet találni türelmes kereséssel ugyanazt a lakást a tulaj által hirdetve, kép nélkül... :U (Az otthon centrumtól meg különösen nem éri meg, alkudtunk egyszer egy lakásra, amit közben meghirdettek az oc-soknál is, kapásból vagy másfél millával feljebb ment a 16M körüli lakás ára, ami egyébként _tényleg_ nem ért annyit).

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz Kalandor #2661 üzenetére

Itt is azt kellene, na majd most, amikor ekkora a kínálat, vevő meg sehol, most már csak kénytelenek lesznek engedni. :K

• Ariadne

őstag

válasz bajuszati #2656 üzenetére

8 évre nem igazán éri meg, jó lekötésekkel is többet lehet kihozni annyi pénzből (mert ez nem kamatos kamat, a lekötés pedig igen), viszont 4 éveset érdemes kötni megtakarításnak lakásra, csak azt tényleg csak arra lehet felhasználni. OTP, Funda egykutya, mindegyik elég mocsok cég. :D. Az a jó benne szerintem, hogy megvan a kötelezettség, hogy félretegyen az ember. Mondjuk én nem vagyok hajlandó közvetítőn keresztül kötni, csak bent a bankban, de ez már lehet csak az én heppem.

Lényeg, hogy havi 20k befizetés után kapsz évente 72k-t ajándékba állam bácsitól, ha 8 évig gyűjtesz, bármire költheted, ha 4 évre, akkor csak lakás vásárlásra/felújításra. Mindig számolj plusz 3 hónapot a kiutalásra, mert ennyi időbe telik, amíg állam bácsi (államkincstár) jóváírja az állami támogatást a számlán. Erről nem tehet egyik cég sem, ez a szabály. Ahogy az is koncepció, hogy szinte 0 a kamat, mert kifejezetten lakásra van kitalálva, így akarják megelőzni, hogy egyébként spórolásra használják.

De van külön topikja is ezeknek valahol itt a Gőzben, egy srác profin tudja a dolgokat ott.

• Ariadne

őstag

válasz bajuszati #2653 üzenetére

8 éves otp-s lakáskasszám volt, most meg fundám van. Kérdezz, ha tudok, válaszolok. :)

mod: Antonio: Igen, minden új építésű ingatlannál így van, illetve majdnem mindnél.

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz Antonio #2649 üzenetére

Ügyvédet a vevő szokott hozni, és igen, ahogy az előbb is leírtam, az új lakásoknál a befektető cég saját ügyvédjéhez szokott ragaszkodni, aki az ő érdekeiket nézi elsősorban (mert hiába te fizeted, de munkát a befektető ad neki). Szóval vagy meggyőzöd őket, hogy nem fizeted az övékét, csak a saját (=általad választott) ügyvéded (ami valszeg nem fog sikerülni), vagy kifizeted mindkettőt. Vagy használt lakást veszel... ;) De ne írj alá olyan szerződést, amit nem látott másik ügyvéd, akit te bíztál meg.

mod: A sajátodat bármikor hozhatod, akármennyit, amennyihez kedved van, a szerződést mindenképp _előre_ küldesd el minden mellékletével együtt (olyan nincs, hogy nem akarják vagy nem tudják), és nézesd át. Viszont ha ragaszkodnak ahhoz, hogy az övékét is ki kell fizetned, másképp nem adják el, akkor vagy elfogadod, vagy felállsz és becsukod az ajtót magad mögött. Egy ilyen céghez mi is elmentünk, egy mintaszerződést gyorsan kértem, otthon átolvastam, és akkor számoltam le végleg az új lakás lehetőségével. Olyan szinten egyoldalúan előnytelen volt a vásárló számára, hogy egyszerűen nem volt kedvem nekiállni gyakorlatilag átírtatni velük az egészet, mert aki hülyének nézi a vásárlót, attól nem is akarok vásárolni (Hermina van a nevében a cégnek...). :U

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz mynames #2645 üzenetére

- Elővásárlási jog csak akkor van a többi lakásra, ha ez szerepel az alapító okiratban. Eljutott idáig a ház egyáltalán, társasház már?
    - Kérdés, mi van a szerződésben. Ha nincs erről külön semmi (de szinte biztos vagyok benne, hogy van), akkor be kellene színeznie, mivel alapvetően a házak oldalait is be szokás színezni. Ja az ilyen szerződésekben szokott lenni még olyan, hogy a szerződés aláírásával lemondasz mindenféle fellebbezési és pampogási jogodról a szomszédban majdan épülő akármivel kapcsolatban. Na ez megint az, amit sosem írnék alá, mert ki tudja, mit akar építeni mellé, vagy ha tönkremegy a cég, ahogy szoktak, egy másik cég mit épít oda... A többi dologhoz is a szerződést kell megnézni részletesen, amit meg nem teljesítenek, írásban, tértivevényes levélben követelni. A közös képviselőtök amúgy mit csinál, ha nem ezt? Gondolom az is az építtető cég által kiválasztott másik, az előzőhöz igen szorosan kapcsolódó cég lesz, tippre...
    - klikk itt a jogszabály, igen, átadás-átvétel befejezésétől három év a jótállás, de az épületszerkezetek meg csomó más épületrész kötelező alkalmassági ideje ennél jóval több, pl. egy tetőnek talán 10 év emlékeim szerint.
    egy szép érthető cikk a dologról, itt pedig a kötelező alkalmassági idők, eddig bírnia kell elvileg ezeknek a dolgoknak. Persze ha időközben felszámolják a céget, aki felelne ezért (hogy ki, arról szintén lásd szerződés, építtetők át szokták tenni szépen valami akármilyen kis cégre), akkor goto sóhivatal... Az e-cegjegyzek-ben tudod ellenőrizni a pontos cégnév alapján, hogy milyen állapotban van az adott cég.

• Ariadne

őstag

válasz mynames #2644 üzenetére

Meg kell nézni azt pontosan, hogy van megfogalmazva. Elsőre mondd meg nekik, sőt küldd el a cég címére tértivevényes levélben (bizonyítható), hogy mutassák, milyen megállapodást írtál alá pluszmunkáról, ami alapján te ezt köteles lennél kifizetni, mivel jelenleg ilyenről nincs tudomásod. ;)

Annyira nem gáz a lakásdolog, csak nem szabad újat venni, hanem jó házban, de teljesen felújítandót kell venni, ott olyan hatalmas meglepetések nem érhetnek. Szerintem.

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz mynames #2641 üzenetére

Legelőször el kell olvasni magát a szerződést, abban mit ír, hogyan lehet pluszmunkáról számlát küldeni. De nyilván lehetővé teszi a szerződésed sajnos, azért nézd meg, hátha blöffölnek. :(

Ha ki akarja kényszeríteni, hogy kifizesd, és te nem fizeted, pert indít (vagy fizetési meghagyásos eljárást, összegtől függ, de a vége annak is per), akkor neki kell bizonyítania, mikor adta fel (no meg persze azt is, hogy mi alapján jogosult ő ilyet követelni), szóval az mindegy, hogy ráírva milyen dátum van a számlára.

Nem tudok többet mondani erről, így látatlanban nem lehet, próbálj meg keresni egy tisztességes ügyvédet, már csak azért is, hogy legalább elmondja neked, mik a lehetőségeid, milyen váratlan dolgokra számíthatsz a szerződés alapján...

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz efge #2637 üzenetére

Csatlakozom odyhoz, ha ezt nem mondta el az ügyvéd, akkor atom gyorsan kell keresni egy másikat. A vásárláshoz egyébként is fog kelleni, ismeretségi körből ajánlás alapján érdemes keresni olyat, akivel már van tapasztalat, mert fontos, h _jó_ ügyvéd legyen.

Új lakás esetén a beruházó ügyvédjének, még ha ragaszkodnak is a díjának a kifizetéséhez, ne higgyetek, nem szabad sajnálni a pénzt egy _saját_ ügyvédre, aki elmondja azt is, amit a beruházóé nem. ;)

• Ariadne

őstag

válasz ody42 #2633 üzenetére

És ha a bankba bemennél, hogy számítsák ki neked, mennyit kellene pontosan fizetned előtörlesztésileg? Tájékoztatást kérni lehet, szerintem kellene hogy legyenek olyan jó fejek, hogy kiszámolják. És akkor már lenne mihez viszonyítanod. Rafi meg mehet sunyiba... :(((

• Ariadne

őstag

válasz ody42 #2630 üzenetére

Most egy éves Fundamentás CHF hitel CIB-nél. Amikor felvettük, emlékeim szerint 3,49% volt a kamat, ami kedvezményes kamat az első évre, mostantól 4,99%. Kezelési költség változatlanul 1,32%/év, és a kamat mérték is annyi, amennyiről tavaly nyáron szó volt, hogy lesz. Tehát összesítve első évben 4,81%. másodikban 6,31%, de ez előre így volt meghatározva, egyiket sem emelték.

Szóval egyelőre öröm és bódogság. :D

Bár az átváltási árfolyamaikról inkább hallgatnék, ők ezen hozzák be szerintem... :U

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz rii #2628 üzenetére

Nagyságrendileg nem hiszem. 10 milla feletti hitelt felvenni, ahhoz azért már kell kereset jócskán, ha nem akarja 40 évre húzni az ember... Amikor mi vettük fel, úgy számoltam, hogy kb. a dupláját fizeti vissza az ember minden költséget, kamatot beleszámolva, és ez csak 10 éves futamidő és jócskán 10 milla alatti összeg.

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz lajafix #2621 üzenetére

Most így fejből 170 körül rémlik. Mindenképpen lakást akartunk/kellett venni, tehát ezt figyelembe véve nézem a dolgot. Persze akármiben vette volna fel az ember, most minden magasabb és ahogy kinéz, marad is egy jó ideig. Hálistennek az LTP miatt négy évig csak azt bukjuk, hogy magasabb kamatot kell fizetni a teljes összeg után, szóval ha azutánra visszább megy valamivel, akkor jól jövünk ki a válságból, azt hiszem. De szólj, ha tévedek. :)

És a kockázat mértéke nagyban függ attól is, hogy keresethez, pályához, szakmához képest mennyit és mire vesz fel valaki. Az árfolyamokat nem tudod befolyásolni, de ezt bizony nagyonis. Mert mi elég jó anyagi helyzetből vettük fel, jó szakmánk van, mégis minimalizáltuk a lakásigényünket, nagyon végiggondoltuk a havi törlesztőt - ezért nem fenyeget az a veszély, hogy éheznünk kellene az árfolyamingadozások miatt. Persze aki átlagos keresetre tizenmilliókat vett fel 30 évre, az most szívja a fogát, de ha mi tudtunk óvatosak lenni, ők is tudtak volna, hadd ne sajnáljam őket... :U Körülöttem azt látom, hogy a túlnyomó többség felelőtlenül túlvállalta magát. :(

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz Kalandor #2616 üzenetére

Igen, viszont ez nem a kölcsön kockázata, hanem a lakásvásárlásé. És mondom, a tavaly felvett CHFhitellel még akkor is jobban jártam, mintha forintot vagy eurót vettem volna fel...

mod: Mondjuk ha gond lenne a lakással, akkor sem fizetném vissza, mert nem éri meg, ha már egyszer felvettem, hanem vennék másikat, ha kell, kisebbet. Lakni mindig kell valahol, és nekem 10 év bérelt lakásokban bőven sok volt...

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz AMD Power #2614 üzenetére

Biztos egyedül vagyok a véleményemmel, de most sem érzem olyan iszonyúnak a devizahitelek kockázatát, pedig van egy lassan egyéves, egyszámjegyű milliós lakáshitelünk. Csak mi eleve úgy számoltunk, hogy igen, bőven beleférjen a törlesztőbe az emelkedés, inkább vettünk kisebb lakást, hogy 10 millió alatti kölcsönt kelljen csak felvenni, ilyenek. És így nincs is gondunk most sem, a CHF alapú kölcsönünk pedig még mindig olcsóbb a forint és az eurókölcsönnél is... :U Ingadozni meg az euró is ingadozik...

• Ariadne

őstag

válasz AMD Power #2610 üzenetére

Nem értek az ingatlanszakmához, viszont 3 évig kerestem, nézegettem lakást, mielőtt vettünk. Én tartanék attól, hogy mint minden másban, itt is áremelkedéssel jár az euró bevezetés, mindenki felfelé kerekít majd... No meg az általános áremelkedések miatt egyébként is drágábban adják majd a lakásokat. Esetleg jöhetnek külföldi befektetők, mert euróban már egyszerűbb lakásokat venni, és ez feltolhatja az árakat. De mondom, laikus vagyok... :U

• Ariadne

őstag

válasz degu #2602 üzenetére

Lehet arra akart utalni, hogy nem egészen helyénvaló, amit írtál. A kérdező nem bírálatot kért, segítséget. A kérdésén túl semmi közöd az életéhez... :U

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz AMD Power #2598 üzenetére

És ezek jó része csak magának köszönheti, hogy így járt... Tavaly vettünk fel lakáshitelt, de ésszel, nekünk nincsenek komolyabb gondjaink. De aki erőn túl vett fel sokmilliós hitelt, plusz autóhitelt meg egyebeket, az így jár. Nagyon meggondolatlanok voltak az emberek az elmúlt években, most megvan a böjtje. :(

• Ariadne

őstag

válasz AMD Power #2596 üzenetére

Hát, az eurót én nem várnám meg, mert az eddig mindenhol drágulással járt együtt. Max. euróhitelt, végülis ennél reméljük már inkább csak alacsonyabb lesz az árfolyam. :)

Most hogy feljött a topik, hátha ungawa is erre jár, ő mindig tudja, merre érdemes menni. Korábban képben voltam, de most ebben az új helyzetben a magas árfolyamokkal nem tudom, mi a jó...

• Ariadne

őstag

válasz mynames #2593 üzenetére

Másrészt meg bizonyos szempontból most érdemes felvenni, mert bár ugye mindig az aktuálishoz képest kell számolni, hogy gyengül vagy erősödik-e a jövőben az árfolyam, de azért (optimista vagyok) jó eséllyel ennél már csak jobb lehet. Vagyis a törlesztő csökkenésére van inkább kilátás, mint arra, hogy növekedjen.

De azért remélem ungawa jár majd erre... :)

• Ariadne

őstag

válasz mynames #2593 üzenetére

Persze hogy nem lehet LTP-vel kombináltnál. Ha annak a csajnak kicsit is lenne fogalma arról, hogy mibe vágott bele, legalább elolvasta volna, miről is szól egy ilyen konstrukció, akkor ezt tudná... Az ember ugyanis nem is fizet törlesztőrészletet, csak LTP-t meg kamatot és kezelési költséget az LTP fennállása alatt, szóval tényleg nem lehet csökkenteni a törlesztőt, merthogy olyan nincs is. Aki nem tájékozódik, azon nem nagyon tudok mit sajnálni. :(

Viszont épp az a jó ebben a kombináltban, hogy ha 4 év alatt (4 éves LTP-nél, de ugye mást nem is éri meg) kiegyenlítődik és kicsit visszaáll ez az árfolyamelszállás, akkor megússza az ember a dolgot nagyobb törlesztőemelkedés nélkül. Az LTP ideje alatt ugyanis csak kamatot és kezelési ktget fizetsz a teljes összeg után és ezért fizetendőben csak erre hat az árfolyamnövekedés, a stabil egyszer vagy kétszer 20k-s havi LTP befizetésre nem, az forintban van. Az 5. évtől, amikor annuitásossá változik, akkor már számít, hogy a felvételkorihoz képest milyen akkor az árfolyam, és ha addigra visszaáll valami normális árfolyam, akkor egész jól járt az ember az LTPvel kombinálttal. Ha más nem amiatt, hogy nem szállt el a havi fizetendője évekre úgy, mint a normál annuitásosoknak.

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz mynames #2591 üzenetére

És mily gondod van vele, mondd?
    Azon túl, hogy minden bank mocsok rabló és merő lehúzás az egész... :K

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz Josh #2586 üzenetére

Ne búsulj, gyűjtögessetek pár évig - nekünk a lakáskassza is bejött (OTP vagy Fundamenta), mert ösztönöz arra, hogy rendszeresen félretegyél lakásra -, és aztán hitellel majdcsak sikerül. Ha vigasztal, mi 10 évig laktunk bérelt lakásokban, mire most jó sok hitellel sikerült egy lepukkant kis lakást vennünk és felújítanunk, és ezzel együtt is szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy eddig eljuthattunk. Nagyon gondosan választottunk albérletet mindig, és még itt a nagy büdös fővárosban is teljesen normális, sőt jó fej volt mindig, akinél laktunk, sosem volt gondunk, és ráadásul jó áron is laktunk mindig. Szerintem a mai magyar fiatalság többsége azért így kezdi, nincs ebben semmi tragikus. ;)

Kalandor: Az már a telefonszámról látszik. :) Engem csak az zavar benne, hogy akkor is a tulaj adja el, nem az ingatlanos, mivel a tulajé. Na mindegy. Egyébként anno én is a "tulajos" hirdetésekre robbantottam rá mindig, mert hát ugye az ingatlanos jutalékát inkább megspórolná magának az ember, ha egy mód van rá.

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz Kalandor #2587 üzenetére

Amin röhögni szoktam a hirdetésekben, hogy "tulajdonostól". :P Na hát másképp ugye nem is lehet, csak és kizárólag a tulajdonos adhatja el, ha más teszi, az bűncselekmény... :DDD

[ Szerkesztve ]

• Ariadne

őstag

válasz Josh #2584 üzenetére

Szerintem az ár alapján egyértelmű, hogy bérleti jog. Budapesten azért nem nagyon teremnek kétmilliós árú lakások, még 24 m2-en sem. :(
    Egyébként én is sok ilyen hirdetést látok, de még senki nem tudta megmondani, hogy miért hirdetik ezeket egyáltalán, és mi lesz azzal, aki megveszi...

• Ariadne

őstag

válasz Josh #2575 üzenetére

Az egy dolog, hogy nem érdemes ilyet megvenni, az a másik, hogy hivatalosan nem is lehet, ezt próbáltam leírni az előbb. Ugyanis az önkormányzati bérlakásokat hivatalosan az arra rászorulóknak adja ki az önkormányzat, vagyis elvileg nem lehetne eladni, mivel a bérlő nem rendelkezhet a bérleti joggal, csak az önkormányzat. Az önkormányzat viszont vagy kijelöl új bérlőt vagy eladja a lakást, ezek a lehetőségei, a bérleti jogot eladni nem szokta. Magát a lakást eladni ritkán, de szokták az önkormányzatok (lásd 7. kerület, ott pont azt akarták elkerülni, hogy a bérlők éljenek elővásárlási jogukkal, amikor eladja az önkori a házat :((( ), de ez az összeg nem arra utal, hogy erről lenne szó.

fokukac: Tudom, hogy bérleti jog, éppen ezt írtam le... ;)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés