Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tibaimp
nagyúr
válasz
nosedive #76349 üzenetére
Ha 2x8TB-ban gondolkozol, akkor szóba jöhet a WD Purple, WD Red Plus, Seagate Ironwolf, ezek "normál" mainstream HDD-k, 3 év garral, CMR.
Ha viszont többet rászánsz, és mondjuk 14-22TB-ban gondolkozol, akkor célszerű megnézni a Toshiba MGxx és a Seagate EXOS szériákat, (a WD ebben a méretkategóriában drága). Ezek már 5 év garos, nagy írástűrésű HDD-k. Mondjuk ilyenből 2 darab az sok pénz, de nem dupláznád a tárhelyed, hanem akár négyszereznéd is.
-
nosedive
csendes tag
Szia!
Ismered ezt a helyet? Van vele személyes tapasztalatod? Mennyire megbízható az eladó? A legutóbbi Google-értékelések alapján úgy tűnik, hogy több megrendelést sem teljesítettek, ezért kicsit bizonytalan vagyok. Ugyanakkor az 5 év garancia és az árazás elég kedvezőnek tűnik, ezért érdekelne a véleményed.
Másokat is kérdezek:
Van mostanában különösen ajánlott, „bestbuy” HDD NAS-hoz? A jelenlegi 2 × 4 TB-os konfigurációt váltanám, és tárhelyben legalább dupláznék. Az eszközt általános felhasználásra szánom – filmek, zenék, fényképek, dokumentumok tárolására, illetve torrent futtatására –, a NAS pedig 24/7 üzemben működik.
Előre is köszi a segítséget!
-
tibaimp
nagyúr
válasz
DarthSun #76344 üzenetére
Mondjuk lehet nem is annyira GB/TB-ban kellene vizsgálni a HDD kapacitásának a növekedését, hanem %-os formában. Ma már a 2TB-onkénti lépés csak 10-20% növekedést jelent, míg a korai években sokszor duplázódtak a kapacitások, bár ott ez akkori időkben csak pár 100GB-os jelentett.
Na mindegy is, a lényeg, hogy nagyon kíváncsi vagyok hova fut ez ki, és a többi gyártó mire jut.
Ezt csak érdekesség illetve elgondolkozás képen beteszem ide:
-
Dorien
veterán
válasz
DarthSun #76343 üzenetére
Én amúgy örülnék, ha minden rendben lenne és jövőre jönnék a 44TB-os WD vinyók, 2030-ra meg 100TB-osok.
Nekem a 17GB-os, hírhedt "bőrgatyás" Seagate HDD működött jóóó sokáig. Kinyírhatatlan volt...
Emlékszem, 1998 nyarán azért melóztam a Penny Market-nél árufeltöltőként, hogy tudjak venni a 850MB-os HDD mellé egy 8GB-osat. Aztán egy 10,2GB-os Maxtor vagy Quantum lett belőle, az gyorsan kinyúvadt és jött a 17GB Seagate.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
tibaimp #76342 üzenetére
Hát...olyan fokozatos volt régebben, talán az IBM ugrott nagyot '98-2000 környékén. A Fehérvári gyárban akkoriban elképesztő kapacitások készültek. Viszont romlott a kihozatal, emiatt az IBM fel is hagyott a HDD gyártással.
Még talán '94 környéke, a 100-200MB ment általában, de támadott a kis lapos Seagate 1TB- al.
Ha nem csalnak az emlékeim... -
tibaimp
nagyúr
Jogos! Kíváncsi vagyok mindenesetre, és főleg az árak alakulására is! Mert, ha a WD nagy kapacitású HDD-t vesszük alapul, akkor egy 44TB-os lenne vagy 500e Ft, abból kiindulva, hogy a 26TB-os modelljük ~240e Ft.
Vagy, drasztikusan be fognak esni a nagy TB-os HDD-k árai?szerk: Emlékszik valaki ilyen nagyobb kapacitás ugrásra a HDD-k történelmében? DarthSun, Te benne vagy a Retro cuccba, esetleg?
[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
válasz
DarthSun #76337 üzenetére
Igen!
Bár hozzáteszem, eléggé régóta ígérgetik már ezeket a nagy, 30TB fölötti HDD-ket, de talán most már beérik. Mondjuk arra kíváncsi leszek, hogy 2TB-ként fogna-e felfelé lépkedni kapacitásban, vagy lesz egy ténylegesen nagy ugrás, mondjuk egyből kijön egy 44TB-os modell! -
tibaimp
nagyúr
válasz
Dorien #76335 üzenetére
Ja, egyetértek!
Írja itt a cikk az árak emelkedését. Mondjuk arra azért figyelnie kell majd a HDD gyártóknak, hogy a 30-60TB-os 2,5 colos SSD-k árait ne haladja meg ezen HDD ára, mert akkor kb. fölösleges lesz legyártani, mert ki is venné meg!
Illetve ekkora méretnél, a 200-250MB/sec eléggé sovány lesz...kicsit már ma is az. -
tibaimp
nagyúr
-
Ferink
aktív tag
Sziasztok!
Teljesen új hdd-t szükséges teljes formázásnak alávetni? Milyen állapotban jönnek ezek ma ki?
Adattárolónak vettem egy 2TB-os WD23PURZ példányt.
(Az előd 1TB-os WD RED, azt anno szerintem nem formáztam teljesen. Tudomásom szerint időben is rengeteg. Ha nem indokolt nem kínzom vele.)
Régebbi kommentek apaján megoszlanak a vélemények, de van amelyik már 15 éve íródott...Előre is köszönöm a segítséget.
-
tibaimp
nagyúr
A WD is már évek óta fejleszti a HAMR technológiát, csak lesz már valami belőle: [link]
[ Szerkesztve ]
-
Stealth
senior tag
Sziasztok!
Hibás volt az AXAGON EE35-GTR 3.5 külső házam, cseréltem egy ugyan olyanra.
Most másolok egy 27gigás fájlt a Seagate Barracudara 8T-re, SSD-ről, USB 3.0 keresztül.
Szerencsére csak lassan esett a sebesség, a végén volt 160MB/s, kb 2perc alatt áthúzta.
Illetve itt a Kdiskmark tesztje, a HDD pont félig van. -
tibaimp
nagyúr
válasz
axe125 #76321 üzenetére
Rendben van a típus, CMR-es, 5 év garos alapból. Esetleg azt nézd meg, hogy van-e rá ténylegesen gyártói garancia, mielőtt megvennéd. Itt: Warranty and Replacements
[ Szerkesztve ]
-
Dorien
veterán
válasz
Dißnäëß #76318 üzenetére
Ja, hát nekem csak SSD-ről megy a game, már 7,5 éve, amióta megvan a 256GB-s Samsung 850 Pro. Anno adtak rá 10 év garit.
(Mondjuk már nem vagyok nagy gamer, inkább a 320kbps mp3 zenék foglalnak rajta sokat.)
axe125: Ha nagyon sürgős, akkor esetleg... Én inkább várnék a helyedben.
Én tavaly 75k körül vettem 16TB Toshiba MG-t meg 18TB Seagate Exos-t is. Mindkettő 100/100, garanciális és alig futott. (Most járnak 350-360 nap környékén.)[ Szerkesztve ]
-
axe125
tag
Sziasztok!
Seagate BarraCuda Pro 10TB mennyire ajánlott kategória?Apróról venném 1 hét próbagarival.Elméletileg új.Leginkább adattárolásra kellene.
Előre is köszi a válaszokat. -
Chalez
őstag
Sziasztok!
Torrentre szeretnék 2 régi 1,5TB Samu vinyóm helyett valami 4-6-8TB kapacitásút, 1 db-ot. Mi az ami ajánlott?
Nem kell gyorsnak lennie, csak bírja a gyűrődést - már ilyen háztartási minőségre gondoltam, semmi ipari mennyiség stb...Seagate - BarraCuda Series 8TB - ST8000DM004 Ez mennyire ajánlott? Igen jó áron van 8TB létére...
-
Dißnäëß
nagyúr
A fordulatszám vajmi keveset dob a töltési időn, a seek time annál inkább, szóval egy 5400 annyira nem gáz, mint hiszik sokan. Meglepődnél, ha vennél apróért egy SSD-t és arról töltene minden említett game-ed (így illik ma már)
Fordulatszám inkább szekvenciális jellegű írásnál-olvasásnál számít, audio/video szerkesztés, nagy backup-ok, stb, de igazság szerint ilyen vágós dolgokat is SSD-znek ma már, HDD egy normálisabb rendszerben "csak" nyugvó adat tárolásra ajánlott, nem olyanra, amivel naponta megy intenzív munka. (Akár game, akár multimédiás szerkesztés). SSD-n meló elvégez gyorsan, backup/késztermék mehet HDD-re. Amolyan "archív" céllal kicsit. Annyira olcsók az SSD-k ma már, lőj egyet, akár a legalapabb SATA-s 2.5" -t és játssz arról.
Torrentet is sokan HDD-zik, én SSD-re húzom az ideiglenes fájlokat és mikor lejött, átdobja HDD-re. Seed miatt ropoghat kicsit a HDD ha sokan elkapják, de azt általában az OS tudja jól cache-elni, mondjuk én nem seed-elek és nem illegálkodok, de a torrent műfajt is érdemes SSD-vel támogatni, mielőtt szétesik a HDD
(Erős forgalomnál persze).
-
tibaimp
nagyúr
Igen, valóban volt így, akkor ideiglenesen el is szállt a HDD ára, de hamar kidöglött, szerencsére, mert mentek sorba tönkre a HDD-k, és így nem érte meg. Amúgy, Dißnäëß kolléga jól írja, VGA alapú bányászat akkor már régen ment, mikor ez a HDD alapú felütötte a fejét.
Az már viszont gáz, hogy valakik így akarnak pénzhez jutni, hogy mocsok módon becsapják az embereket és szemetet árulnak, újként...
Mondjuk, a bűnözők, meg gátlástalanok, mindig is ezt csinálták, csak autóval (visszatekert óra), droggal, téglaport árulva pirospaprikaként (ez itt történt kishazánkban), stb...[ Szerkesztve ]
-
Lokii
aktív tag
válasz
Dißnäëß #76315 üzenetére
Ja hát úgy hogy PL Monster Hunter world jól tölt, Hearts of Iron 4 és Harry Potter Quidditch champion is , és ugye 5400rpmes szóval , nem semmi. Jó mondjuk 24 éves vagyok és ATA Samsungog szintén 5400es meg 7200as 80 gb Maxtort is használtam anno gamera , cod1 mohaa true crime la marble blast gold . És igen méretes poén Adja
-
Lokii
aktív tag
válasz
tibaimp #76311 üzenetére
Igen nem lenne baj vele ha meg lenne jelölve illetve olcsóbb lenne valamennyivel. Mondjuk erről hallottam 2016 környékén hogy HDD, SSDvel bányásznak kriptot , ez CPU bányászat után jött , ASCIIval volt párhuzamos ez a HDD bányászat , gpukkal akkor még talán nem banyasztak
-
tibaimp
nagyúr
Lehozták itt a pH-n is:
Újként árulhatnak használt Seagate HDD-ket a piacon -
Pete55555
addikt
Szia,
Igen arról.
Hát, ez van. Újonnan a 3 Tb 35-40 felett vannak. Bekockáztattam. Bár azt is látom, 100/100-as hdd-ket árulnak 1000-1200 nap futással, épp ezért választottam ezt a relatív kevesebbet futottat.
Meglátom, de a családi fotok/videók legalább 2 helyen vannak tárolva+#76307 Dorien Kicsit legalább megnyugtatott
Ui: A NAS-t is fejlesztenem kell nemsokára, ott van a redundáns tárolás, oda valszeg egy új 4tb lila fog menni, az most 43.000 körül van, azon nem fogok spórolni, az tényleg 0-24 megy, torrent SMB szerver...
[ Szerkesztve ]
-
Lokii
aktív tag
válasz
Dorien #76307 üzenetére
Nekem X016osom van 130 nap , szeptember -december között több idle(ezt smart konnektorral vagy routerrel lehet orvosolni valahogy , illetve ONWIF kártya. Alvást 2-5 órára állítanám ha van HDD a gépben , de 45 perc -1,5 óra is elmegy, ezt csak kilogikaztam lehet másra is ), amiotta többet vagyok otthonhoz/PChez közel , éjjel 5-9 órát ki van kapcsolva. Alvó mód nem is baj hogy nincs mert napi 1 fel/le indítás ideális, mondjuk 2-3 se lenne rossz.
-
Lokii
aktív tag
P300 3 TB CMR esetleg értelmesebb , 28-29ér volt tavaly , X016 Skyhawk 34-36-38, de hogyha emelkedik ahogy mondod mostani hozzászólásban akkor előbb beszerzem a nyári sólyomnak a párját , mert jelenleg teló+hdd a kép redundancia , SSD lett volna , SSDn 2 TBbol csak 860 szabad játék , steam scrshot , outplayed stb miatt
Egyébként jópár játékra is eléggé jó töltési időt biztosít , szóval játék+ adat tárolásra se rossz
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Pete55555 #76299 üzenetére
Szia!
[link] Ezen kívül még jó vinyó a WD40EFPX, ST4000VN006, efölé nincs értelme menni árban. Érdekesen áraznak amúgy a kereskedők, 35 ezer forint környékén vásároltam a 4tb-os skyhawkot, azóta drágult az euró 10 %-ot, a vinyó pedig 45 ezer forint lett, ami majd 30%-os drágulás.
[ Szerkesztve ]
-
Pete55555
addikt
Sziasztok!
Jelenlegi 1Tb adattárolót szeretném leváltani, valami nagyobbra cserélni a gépben, 2-3 Tb-ban gondolkodok.
Feladat: dokumentumok, családi képek, videók tárolása.
Torrent, program futtatás nem lesz.Erre ajánljatok már légyszi hdd családokat. Pl, wd red/purple jó erre a feladatra?
Használt piacon (is) nézelődnék, ott meg nem mindig van bármiből "készlet" ezért ne csak 1-1 tipust adjatok meg légysziKöszönöm
-
Dißnäëß
nagyúr
Sokan márkák mentén próbálják mitigálni a lehetséges HDD hiba miatti adatvesztést, miszerint ez jobb, az jobb, inkább ilyen, inkább olyan.
Szerintem ez nem jó út.
Nagyok a mai vinyók, tizen-terákat már az ember nem pótolgat csak úgy, ha elszáll az egy szem HDD, amin van minden. Ez nem az a liga, amikor a virágboltból újra lecsorog pikkpakk a torrent, vagy pláne amikor fontos emlék ugrik, családi fotó, vagy fotósként esetleg ügyfelek képei, akármi...
Én régóta biztatok mindenkit arra, aki ekkora HDD-t vesz (és fontos, amit rátesz), hogy a hardverhibából adódó adatvesztést raid-el kezelje. User error ellen ez sem véd, vírus, egyéb logikai hiba, de a hardveres HDD elszállás ellen az egyetlen hatékony megoldás.
B opció, ami természetesen user error ellen is véd, a 2db HDD használata, egyik a polcon fekvő archiválós tükörképe annak kvázi, ami meg mondjuk naponta beindul egy asztali gépben.
Szóval ha teheted, kettőt vegyél, érdemes nyújtózni !
-
tibaimp
nagyúr
14TB fölött a HDD-k nagy része már 5 év garos Enterprise HDD, szóval annyira nem tudsz mellé nyúlni! Ajánlott a Toshiba MGxx, a Seagate EXOS ezek jó árban beszerezhetőek ebben a méret tartományban, de ha WD-t szeretnél ott szóba jöhet a WD Red PRO, WD Purple PRO, WD Gold, WD Ultrastar. Ezekkel az a gond, hogy annyira nem jó a Ft/TB aránya, de ezek is mind 5 év garos HDD-k.
-
Ébri
senior tag
Sziasztok!
Gépemen betelt a kisebb adatHDD, ami 1TB WD RED volt még 2013-ból, van mellette egy pár évvel fiatalabb 3 Gb-os is, amin még van pici hely, de saját feoldolgozott fényképeim lassan át kéne tennem a 2Gb WD Blackről, szóval lehet az is telőben lesz lassan, ezért gondolkodtam valami nagyobb meghajtóra cserélni, estleg külső házban hozzátenni. Ahogy elnézem most 14-16 TB. a legolcsóbb per Gb,, de a sok típus között elég jól eltévedtem.
Még régi tapasztalataim alapján a Seagate-t kizárom (két HDD-t kellett lecserélnem korábban nem azért mert kinőttem, mindkettő Seagate volt), de így is marad a Toshiba és a WD. Mivel lehet házba tenném, nem lenne baj, ha nem lenne túl hangos / rezonáló (arra ott van a WD Black), úgy láttam kb. egy WD Red Plus elég lenne, főleg mert a Red Pro még drágább, viszont a Toshiba MG-k egész jó árban vannak, de nem tudom, mennyire jó annak egy desktop házban.
Felhasználás adattárolás alapvetően, tehát nem kell villámnak lennie, ezért is gondoltam elégnek a WD Plust, bár abból 12TB maximum. Mi lehet best buy ilyen körülményekkel? (Amint látszik nem sűrűn cserélem a HDD-im, tehát a nagyobb méret jobb, persze addig, amíg a Ft/Gb érték nem indul növekedésnek.)
-
NIceh
kezdő
Sziasztok!
Milyen winchestert ajànlanàtok, filmeknek, letöltött jàtèkoknak?
Egyik fő szempont, hogy amennyire csak lehet halk legyen.
Minimum 4TB-osat szeretnèk, ha veszek.Köszi szèpen előre is!
-
Dorien
veterán
-
Dißnäëß
nagyúr
Én XT-n indultam (C64-en előtte), azonnal 2db Seagate ST-225-ös 20 Megás MFM vinyóval. Jött utána egy 70 MB-s (formázott) Micropolis szörny, amihez csak MFM kontrollerem volt, RLL-el többet is tudott volna lehet, nem próbáltam.
286-osom nem sokáig volt, 1 évig talán, utána jött a 386 DX-40 (meg egy 387-es koproci)
, benne 2db Seagate ST-157A 40MB HDD. Na ezeket sokáig nyúztam, DOS 5.0-val, ahol kapta a szoftveres tömörítős "duplázót" (Stacker), aztán DOS 6.0 (DoubleSpace), majd DOS 6.22 (DriveSpace, ami lényegében rebranded DoubleSpace).
A jó öreg hőskor. F-Prot, TBAV, McAffee, meg a vissza és visszakúszó Yankee Doodle
Az ST-157A-k seek hangja annyira beégett, hogy ha most meghallanám újra, szerintem elbőgném magam a gyönyörűségtől.
Kottázni lehet..
-
válasz
Dorien #76274 üzenetére
A jóég tudja hány napot futott, nem néztem Win11 alatt
, a kora azért tisztességes, és hogy még mindíg műkszik, DOS format után nulla badsector. Retró XT- ben van.
Az időtállóság miatt dobtam fel, sok kisebb-nagyobb retró HDD megy itt régi gépekben, retró rulez, no error.
De ellenkező viszonylatban is pld, modern gépben Win98 alatt kapcsoljunk elképzelhetetlen sebességre SSD- vel, SATA AHCI Loew driverrel :
-
Dorien
veterán
válasz
DarthSun #76271 üzenetére
32MB-os vinyó?
Hány napot futott?
(Oké, múzeumi darabnak jó, de manapság 1TB alatt már nem igazán releváns hivatkozni működő HDD-re.)
Emlékszem a Might & Magic IV és V-ből kreált "World of Xeen" (1992) szerepjátékra, az jó 20MB-ot elfoglalt az akkori vinyókból. A huszasokról még a DOS-t is ki kellett szanálni alaposan, hogy ráférjen...
[ Szerkesztve ]
-
-
Dorien
veterán
válasz
Richemano85 #76265 üzenetére
Vannak 4000+ napot futott HDD-k is. A HDSentinel által becsült élettartam "több, mint 100 nap" alá csak akkor megy, ha már vannak bad sectorok a felületén.
-
cidalain
veterán
válasz
Nem értem. A képen az van hogy a hátralévő élettartam TÖBB mint 314 nap.
Nem kevesebb. Bár elég sokat futott már, de semmi jel arra, hogy ez holnap tönkremegy. De persze az ellenkezőjére sincs utalás. A aggódásra egyedül a winyó régisége ad okot, nem a kivágott Sentinel kép.Ha valaki egy HDD tönkremenetelétől tart, akkor raid, és a 2-3 év gari után mindig csere.
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Működhet, persze. Tervezetten időzítve nem fog megállni csak azért, mert eléri a számlálót..
Ha sokat ment, márpedig ez a modell igen, akkor következő opciókkal lehet kreatívan játszani:
1. használod, míg ki nem leheli a lelkét. Fontosat ne tarts rajta.
2. apróért lősz mellé egy kevesebbet futott másik 1-terásat, raid1-be teszed őket, ultrafontosat nem érdemes tartani rajta, de bosszúságtól kíméled meg magad, ha meghal (pl. részlegesen letöltött, nagyon régóta lassan keservesen csorgó, de Neked fontos torrentet nem buksz el így).
3. kiteszed a polcra archiválás céllal, de mi garantálja, hogy mikor újra előveszed, beindul ?
Öreg ez a HDD. Márpedig archiválni az ember hülyeséget nem szokott, csak normálisabb adatot (szerintem). Ha pedig így van, akkor maga az archívum is egy raid1 legyen már minimum és akkor minimum 2 HDD a polcon. Nekem nincs raid-mentes archiválós, polcon heverős diszkem csak úgy egymagában.
Minél öregebb egy HDD, annál megbízhatatlanabb lesz (ez érthető). Ezért nem alkalmas archiválási célra (egymagában). Az adatvesztés rizikót lehet csökkenteni akár működtetve-használva tovább, akár polcra archiválósnak használva, raid1-el, tehát tükrözni 1 vagy több további ugyanekkora HDD-re.
De kb. ennyi.
Pont a kora miatt fontos adatra se így, se úgy, se amúgy, nem ajánlott.
Nem-fontos adatra pedig szinte mindegy, hogy használod, hisz nem fontos.. -
tibaimp
nagyúr
válasz
Ez egy 1TB-os Seagate BarraCuda HDD, nem egy mai darab, készíts róla offline biztonsági mentést!
Esetleg célszerű elgondolkozni a leváltásán, ezt meg kitenni külső tárolóba, ott még sokáig ellehet, mert az üzemidő lassan menne már csak bele, sokára érné el azt az 1 évet. -
Stealth
senior tag
válasz
Helló,
Én nem reszkíroznék. -
Richemano85
csendes tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy a HDD életartalma a HdSentinel szerint kevesebb mint egy év, de a teljesítmény és kondíció 100%, akkor tovább is működhet még mint a becsült idő?[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
válasz
spleenszuru #76261 üzenetére
Ár/értékben jó a 4TB, én is kb erre gondoltam.
-
kutga
nagyúr
válasz
spleenszuru #76256 üzenetére
Amelyik olcsóbb, lehetőleg 3 év garival.
-
cidalain
veterán
válasz
Dißnäëß #76255 üzenetére
Köszönöm.
Arra is gondoltam, mert olyat is tud a NAS, hogy ha x ideje hibernálva vannak a HDD-k, akkor akár ki is tudja kapcsolni magát a NAS. Mert ha nem használom, akkor az is minek menjen.Most kezdem ezt a NAS témát, és elsősorban a különböző mobil eszközök automata backupjaira lenne használva (elsősorban a fotó-videó fájlok), mert már a kézi adatmentés kezdett követhetetlen lenni a családban. Itt meg mindenki elindítja a NAS szinkronizálást amikor csinált új fotókat, azt szevassz. A NAS egy darab mappáját meg biztonsági mentem akkor, amikor ráérek, havi egyszer, de az már a többi user eszközeitől független.
Szóval simán az is lehet, hogy 2-3 napig nem szinkronizál rá senki. Persze később lehet, hogy más feladatokat is dedikálok a NAS-ra, akkor lehet hogy kell majd a folyamatos pörgetés, passz.
[ Szerkesztve ]
-
spleenszuru
őstag
Sziasztok!
Vennék egy 3,5" merevlemezt, torrentezés, ill. írás/másolásra. Nem fogok futtatni rajta semmilyen programot/játékot, csak adatot fog tárolni (képek, videók, dokumentumok, tömörített fájlok stb.), ill. ugye a letöltés-seed páros.
2 TB, és fölfelé nézem majd, ártól (is) függ a dolog.
Ebből a csoportból bármelyik jó lehet nekem, vagy erre a célra vannak konkrét ajánlott termékek?
"3,5", NAS és ADAT üzemre, 7200rpm"Annyi viszont előny lenne, ha a lehető legcsendesebb típus lenne.
Köszönöm előre is.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
cidalain #76246 üzenetére
Nálam is egy csak este abajgatott NAS van. Nem biztos, hogy van erre jó válasz. Én Exos-okat hajtok, desktop mód, mert a Linuxom a NAS-om is egyben. Naponta indul és áll le magyarul, hacsak úgy nem hagyom néha bármi miatt is, pedig ezek definíció szerint is pöröghetnek nonstop. (Saját véleményem az, hogy mechanikailag nincs eltérés már rég ezek között, de lehet tévedek, volt amikor 7/24-ben ment Barracuda-m még jóval régebben, nulla hiba).
HDD felpörgés (motor legnagyobb nyomatékon, legnagyobb áramfelvétel) sokak szerint a legigénybevevősebb művelet, az utána általában bekövetkező felmelegedéssel együtt (de ezt mikroszinten a firmware, fej, stb. kezeli). Millió google találat a témában..
Olvasni ilyet is, olyat is, én elengedtem az erre vagy arra hajlást. Használom ahogy jólesik, hullik amikor úgy esik.
Egy jó raid megvéd az adatvesztéstől ilyenkor.
Több idle szint van, én úgy állítottam be Linuxon, hogy fejet parkoltathatja (nem a gyakori beteg módon, hanem csak ha idle-özik), de a diszket pörgetve tartsa (esetemben fordulatot csökkent kicsit, mert tud ilyet, de pörög).
Szerintem ez egy jó vállalható kompromisszum, kicsit le is hűlnek szépen ilyenkor, pár fokkal lentebb, szemben azzal, amikor telibe olvasom vagy írom az egész raid tömböt.
Szerintem amit írsz, vállalható. Napi 1 bekapcs, na bumm. Napi 3-4 esetén (rendszeresen)... - inkább hagyd bekapcsolva.
Ember meg nem fogja Neked mondani biztosra, amikor egyik HDD bekrepál majd (kívánom, ne legyen ez), hogy mi miatt.
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Chapel #76241 üzenetére
Vagy 3 éve kimatekoltam, nagyjából melyik HDD méretnél a legolcsóbb 1 Gigabyte. Ez mindig változik ugye, anno 4 tera érte meg a legjobban, sem alatta, sem felette nem volt kedvezőbb 1 GB ára.
Ma ez saccra úgy 6-8 TB körül lehet, majd lehet ma este körbenézek megint, mizu. Tehát nem abszolút érték, hanem ár/érték arány.
Vagy egy gyors xls és bárki kimatekolhatja 10 perc alatt.
Ha a keret fix és nem nyújtóznál fentebb, valszeg még mindig nemrossz a 4TB liga, de picit fentebb is néznék, max azt mondod Magadban, á mégse.
Raid-et logikailag a Windows alatt érdemes csinálni (vagy a dedikált NAS eszközben), ne a BIOS/UEFI-ben.
Amin kolléga agyal, hogy eltérő modellekkel rakja ki ugyanazt, nem rossz amúgy, amíg a logikai paramétereik egyeznek és tudásuk hasonló, bár a logikai paraméterek egyezésére is max a nagyon buta raid megoldások háklisak, a fejlettebb, oprendszer által nyújtott raid-ek kevésbé (pl. egy 512e-s HDD simán összehozható egy 4Kn-es HDD-vel, vagy bizarr módon akár egy 4T-s SSD-vel is, párjaként).
Green-t nem ajánlom, SMR meghajtót pedig csak akkor, ha az írási sebesség nem lényeg, mert mondjuk egyszer kényelmesen kiteszed rá az anyagot, aztán az ott elvan. Ha intenzíven dolgozol is vele (video editálás stb), bár ezeket SSD-n ajánlott, a HDD esetében az SMR megoldások lassúak lehetnek.
Purple, Red és Seagate NAS szériák CMR-esek, de mindig egyedileg érdemes guglizni egyet adott modellre, vétel előtt (vagy itt kérdezni). Desktop (Barracuda, Blue, stb) liga változó, melyik milyen. Azok is szóbajöhetnek, csak pláne meg kell nézni nagyon, ne SMR-es legyen.
(De már datacenter meghajtónál is van SMR, csak a legnagyobbaknál, ez esetedben még nem nézendő tényező).
Disclaimer: ja és a raid nem backup. User hiba, vírus ellen stb. nem véd. Az ultrafontosról legyen backup egy polcra kitett HDD-n (mondjuk).
-
-
cidalain
veterán
Köszi. Én is ezt tartanám logikusnak. Beállítom egy viszonylag nagyobb timeoutra a hibernálás bekapcsolást mondjuk 30 percre (vagy majd kialakul). Ha dolgozni kell vele/rajta akkor úgyis menni fog, ha meg nem, akkor elmegy aludni. Persze tesztelnem is kell, mert lehetnek olyan taskok amik felébresztik a HDD-t szóval ezt ki kell gyomlálni, vagy úgy időzíteni, hogy ne nagyon legyen emiatt extra ki-be kapcsoláss. De ez azt gondolom csak munka/feladat szervezési kérdés.
-
Dorien
veterán
válasz
cidalain #76246 üzenetére
Napi egyszer-kétszer ki-bekapcsolni a HDD-t (főleg, ha csak du. van pár órát használva) szerintem sokkal jobb, mint nonstop pörgetni. Napi 10-20x - ennél már talán jobb a 0-24 pörgetés. SZVSZ és szigorúan a HDD élettartam szempontjából.
Én sima asztali PC-nél a HDD leállítást letiltottam, de a parkolást nem.
[ Szerkesztve ]
-
cidalain
veterán
HDD élettartam szempontjából mi a jobb/rosszabb?
0-24 pörgés akkor is ha írás-olvasás nincs, vagy napi 2-3 bekapcsolás és 1-2 óra használat?
NAS használat, WD Red Plus winyó. A NAS támogatja a hibernációt, ha a lemezek használata inaktív x percig. Az én esetemben a NAS általában csak délutánonként lenne abajgatva, így hacsak nincs extra ellenjavallat logikusnak tűnik inkább napi egyszer kétszer ki-bekapcsolni a HDD-t, mint nonstop pörgetni. -
bupemko
senior tag
Sziasztok! Jól látom, hogy a Seagate EXOS X16 kifutó széria, érdemes még venni?
16TB HDD-t vennék pár hónap eltéréssel (hogy lehetőleg ne egy batch-ből legyenek) sima mirror lenne, de ahogy nézem lehet mire venném a másodikat már nem is lesz kapható, csak X18?
X16 meg X18 egy mirror-ba jó lehet vagy nem kellene keverni?Szerk: most nézem, hogy 2019 óta van, 2020-ban lett X18 és 2022 óta van X20.
[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Chapel #76241 üzenetére
A WD43PURZ nézegessed, mert az a jelenlegi új Purple számozása, én már ezt az új szériát ajánlanám. Amúgy, szóba jöhet még, a WD Red Plus, és a Seagate Ironwolf is, ezek is 3 év garos CMR HDD-k.
Amennyiben rászánod a plusz pénzt és 6TB-ban gondolkozol, ott is ez a három jöhet szóba, csak ott például a lila számozása WD64PURZ. -
Chapel
addikt
Átböngészve az ajánlót:
Nekem adattárolásra - raw fotók kb 50 ezer és videók tárolására kell, nincs 4k, főként vagy nyers 1080p 25-30 gb vagy kisebb 1080p/720p és kevés sd - lenne szükségem egy 4-6 Tb-os raidre, tehát értelemszerűen 2db ugyan olyan 4-6 Tb-os purple/green 5400-as vinyóra.
Sok ami a felsorolásban van már nem érhető el, amit találtam 3,5-öst az a 4TB WD Purple WD40PURZ ami fogható 38e- körül. Ez kb kitennék a keretet amit rászánok. Mellete maradna egy 3 Tb-os WD Red játékra és mindenre ami nem igényel M2-öt.Ezek alapján jól döntenék vagy van ebben az árben jobb alternítíva?
-
tibaimp
nagyúr
-
semetka
őstag
Ez azért durva [link]
-
Lokii
aktív tag
Igen, Monster Hunter World (50 Gb )-t , Quidditch Harry Potter (ez 10-20 gb talán ) -t eléggé gyorsan olvas rajta, most wanted 2005 30 másodperc alatt fel települt(plusz mínusz )hát azért nem semmi. Beszerzek majd belőle még egyet(meg KC3000 vagy hasonlóbol még egy 2 TBos)hogy ami nem játék PL abból legyen még egy mentés legalább
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ZCoyote #76232 üzenetére
Minden merevlemez adattárolásra való, tehát az irány alapvetően már nem rossz !
Valami csendes WD purple kellene, megbízhatóságban durva eltérés nincs köztük, de még finom is alig. Papíron persze, de egy Backblaze statisztika szerint igazából nem nagyon. Ha fontos az adat, tükrözött raid-el élnék és rendszeres biztonsági mentéssel, tehát 2 diszk. Ha bukhat rajta minden egy hiba miatt, mert megszerzed újra bármikor és kész, akkor elég 1db HDD is aztán megy, amíg megy.
[ Szerkesztve ]
-
ZCoyote
őstag
Épített NAS-ba szeretnék egy 2-4 TB merevlemezt. A cél, hogy minél halkabb és megbízhatóbb legyen (tudom erre nincs garancia). Adattárolásra kellene és két eszköz játszana le egy időben videót róla (nem 4K).
Mit ajánlanátok? -
Dorien
veterán
válasz
Celithrandi #76229 üzenetére
Írok privit.
Ez itt OFF.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Celithrandi #76229 üzenetére
Igen, csakhogy ebben a méret tartományban, jellemzően 10TB fölött a WD HDD-k nagyon rossz Ft/TB árral rendelkeznek. Ott van, amit Dorien kolléga írt, a Toshiba MGxx és a Seagate EXOS szériák, ráadásul ezek Enterprise szintű HDD (5 év gar, 550TB/év), szemben amit Te hirdetsz, mert ez "csak" egy "normál" HDD 3 év garral 360TB/év terhelhetőséggel. [Adatlap]
Szóval, add olcsóbban, vagy akkor tartsd meg offline mentésnek. -
válasz
Celithrandi #76226 üzenetére
ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
Már kifutott, nem kapható típus, nem tudni semmit a koráról, a smart adatokról.
[ Szerkesztve ]
-
Dorien
veterán
válasz
Celithrandi #76226 üzenetére
Én tavaly 75k-ért vettem Toshiba MG 16TB-t, majd ugyanennyiért Seagate Exos 18TB-t.
Ha gyorsan el akarod adni, fokozatosan lejjebb kell vinni az árat.Ja meg nem ártana mellékelni HD Sentinel képet a futásról / kondícióról, mert senki nem akar hibás vagy agyonhasznált vinyót venni.
[ Szerkesztve ]
-
Celithrandi
addikt
sziasztok,
szerintetek mi lehet annak az oka, hogy már hónapok óta hirdetek egy Western Digital Purple 10TB 7200rpm 256MB SATA3 3,5" (WD101PURZ) winyót és még csak egy kósza érdeklődés sem jött rá? Benéztem az árat? Nem kell ilyen senkinek se? Az elmúlt 10 évben sosem hirdettem winyót 1-2 hétnél tovább, ezt meg már vagy 3-4 hónapja és egy levelet se vonzott be. Nem maradt sajnos több ötletem, hogy mi lehet a gond
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
tibaimp #76224 üzenetére
Igen. Még én sem csináltam ilyet, bár mdf-el van hangfalépítős múltam, doboz doboz, de mégis extrább lesz ez jópár dologban, kivitelezés szempontból, mit hova fúrok le, alaplaptálca, hátlap, ventiknek kör fúrás, porszűrő hogyrakomfel, stb. De izgik ezek mindig, lehet kreatívkodni.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Dorien #76219 üzenetére
Én most vettem egy marék HDD 3.5" -> 5.25" bővítőkeretet, amit lecsavarozok több MDF lapra és közéjük a vinyók. Alá-fölé hangszigetelő, persze air flow-t ne akadályozza + ilyen szivacsokra a kis mdf lap is a hdd-jével. Porszűrős beszívás, azonnal a hdd-kre, akusztikai szigetelés az oldalfalakra és mindenhova is, ahol nincsenek légútban.. készül fejben a DIY NAS ház. Mocsok jó lesz és olyanra fényeztetem asztalossal, amilyenre csak akarom.
Meguntam a gyári bohóckodásokat tegnap este.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Dorien #76215 üzenetére
Az Exos "ráz". Maga a seek hang annyira nem is hangos, közepes (azért nem halk, de nem vészes). Hanem amikor kézbe fogom és összehasonlítom a szintén kézben tartott 2 terás WD Green-jeim egyikével, a Green-ek seek-elése közben alig érzem, hogy remegne a HDD teste a kezemben, képtelenség volt a fejmozgatást tetten érni. Az X14-es Exosnál meg kifejezetten határozottan, rendesen mocorog benne a cucc.
Arra tippelek, hogy ezek a mai 6-8-10 (?) tányéros lemezek tányér*2 fejet tartalmaznak, mindegyiket ugye mindkét oldalán olvasni, amiket mozgatni kell. Nem mindegy, mekkora egy ilyen fej "blokk" tehetetlensége, hiszen egy közös tengelyen vannak (bár csinált a Seagate 2 független csoportba tett fej-vezérlést is, amikor fele így, fele amúgy mozog, egymástól függetlenül). Ha pedig sok fej van egy közös tengelyen, az X grammal nagyobb tömeg, amit a számok szerint ugyanúgy X milliszekundumon belül kell tartani, hogy speckók ne sérüljenek. Az erősebb motor és ügyes, precíz mechanika ezt megoldja, akár még szignifikáns fogyi növekedés nélkül is, de a fizika az fizika: amikor egyik poziból egy jó messzi másikba kell 10 fejet arrébb vinni, az lehet nem ugyanaz, mint amikor csak egy 3-tányéros diszkben 6-ot visznek arrébb.
Más indokot nem látok rá, hogy jobban "rázzon", miközben a seek idők ugyanannyi, mint egy Barracuda-nál vagy bármilyen ekvivalens mai modern HDD-nél (+/- pár százalék difi, de nem egetverő).
No, és a végső konklúzióm a saját régi házamból kiindulva, hogy az erősebb Exos-indukált "rázás" jobban végigmegy egy gyengébb, zizegésre hajlamos házon. Jobban felerősödik.
Adjunk a szarnak egy pofont azáltal, hogy 4 ilyen Exos-unk van egyszerre egymás alatt-felett és voilá.
Szerk.: ja igen. Gumibakokon.
[ Szerkesztve ]
-
cidalain
veterán
válasz
Dorien #76215 üzenetére
Ez a "kalapácsos kattogás" ugyanúgy megvan nekem a Red Plus-nál is, NAS-ban gumipogácsás-csavaros rögzítésnél. Hát elég nehezen nyelem le a békát, mert csak a nappaliban tudom üzemeltetni a NAS-t. Még majd lehet hogy játszok az elhelyezéssel, az számíthat. Vagy beteszem a plusz felfogatót a NAS-ba, és akkor egy ötödik csavarral is megtámasztom a HDD végénél is.
-
Dorien
veterán
válasz
Dißnäëß #76209 üzenetére
A Toshiba MG széria sem kifejezetten halk.
Letöltésnél az enyém (MG08 16TB) olyan tompa kattogó hangot ad, aminél nekem jóval kellemesebb az Exos X20 18TB halk ropogása.
Kobe:
Azaz, jól írod: “kalapácsütés” szerű kattogás - ez a Toshiba MG08 hangja letöltésnél.
[ Szerkesztve ]
-
hunaqua
addikt
Előző karácsonyra kaptam a családtól ezt a Exos HDD-t. Elötte 2 WD Purple volt "ősszefűzve".Azoknak semmi hangja nem volt,de kinőttem őket .Amikor a helyére került az új Exos azt hittem,hogy infarktust kapok a hangjától. Úgy zörgette a házat,hogy abban az állapotában biztos nem marad. Nekem volt hely a házban,hogy átalakítsam és így csendes lett,de egyébként ha nem sikerül akkor biztosan visszaküldöm.
-
Kobe
veterán
Nekem egy 20TB toshiba MG muzsikal a serverben, de mostanaban eleg surun hallani “kalapacsutes” szeru kattogast felole. Nem kerreg, csak igy utemesen kattog.
Kollega is irta korabban hogy nala is ilyet peodukalt auoval ugytunik nem egyedi eset, de kovetkezore meggondolom hogy igyanilyet tegyek e melle mert ketto szinkronban mar felettebb zavaro tudna lenni
-
tibaimp
nagyúr
válasz
hunaqua #76210 üzenetére
Amúgy ez is nagyon lényeges kérdés a hangosság témában, amit írsz!
Az a nem mindegy, hogy a finom rezgéseket a ház, amibe beépítésre kerül, fel tudja-e erősíteni, mert tulajdonképpen azt hallod! Mint, ahogy írod is, te átalakítottad neki a házat, na, ezt nem csinálja kb. senki, így lehet hangos.
Az én házamnál például műanyag keretbe kell betenni csavar nélkül a HDD-ket, így illeszkedik a fém házhoz, gyakorlatilag semmi hangja, még akkor sem, mikor 3 darab WD Black volt a házban! -
hunaqua
addikt
Nekem egy Jonsbo fekvő házban van az Exos, Nas-ként (OMV) 0/24-ben. Teljesen átalakítottam a házat hozzá . Csináltam neki külön felfogatást,azt is műagyag felfüggesztéssel. Így gyakorlatilag a hálószobában sem hallom zavarónak éjjel sem. Viszont a gyári állapotában veszett hangos volt. Egyébként jó cucc,de mérlegeljétek,hogy hol fogjátok használni.
[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
Még figyelmetekbe ajánlom a Toshiba MGxx szériát is.
A hangosság nagyon szubjektív, kinek mi hangos, így egzakt választ erre nem fogsz kapni. Általános vélemény itt, hogy a WD Purple halk, de ezt is inkább az 5400-es változatra mondják, ami meg neked kellene az a Purple PRO, ami meg már 7200-as RPM-es!
Annyit tudok mondani, hogy az EXOS (EXOS itteni tapasztalatok összefoglalva: [link] ) és a WD Gold a hangosabb HDD-k közé tartozik.
A fentebb említett Toshiba MGxx típusból nekem is van itthon egy 16TB-os, nekem halk, más is gondolja itt így: [link]
A WD-kkel még az is probléma, hogy ebben a méret kategóriában nagyon drágák a többi gyártóhoz képest, rossz a Ft/TB aránya!Egy szó mint száz én a Toshiba MGxx-t javasolnám, de ez is csak szubjektív vélemény, nem mérésekkel alátámasztott tény!
-
Trak
addikt
Sziasztok,
Az ismerősöm szeretne venni 2 db HDD-t, 18-24TB között / db.
Olyan helyre kerül, ahol fontos lenne, hogy minél halkabb legyen.
Ezeket ajánlják oldalakon:
Wd Purple Pro, Wd Red Pro, WD Gold, Seagate Exos X20, Seagate Ironwolf Pro
De egyértelműen nincs olyan összehasonlítás, főleg nem hangban, ami alapján dönteni lehetne. -
tibaimp
nagyúr
-
Dißnäëß
nagyúr
Szerintem is. Az adat az új olaj, ezt pedig tárolni kell valahol. Az Nvidia Aladdin összes kincsét is elkéri a kütyüiért, mégis kamionszámra veszik őket a nagyok, az ár nem szempont, mert nincs alternatíva.. inkább kib*nak 1000 fejlesztőt, csak észnélkül rohanjanak előre a nagy versenyben. Így van ez az egész alá tett storage-al is, kb. az ilyen legnagyobb lemezek piacát is teljesen kiszárítják, felszívnak mindent most. Nem csak az AI, hanem a "klasszik" értelemben vett analitika is húzza mindezt, ami meg az AI előtt boom-olt egy nagyot pár éve (és még mindig rohadtul fontos, csak most az AI a legkedvesebb gyerek).
-
tibaimp
nagyúr
Igen, ez egy jó kérdés! Amúgy el tudom képzelni, hogy az óriási fejlesztési költségek miatt, majdhogynem veszteségesen tudják csak gyártani/árulni, és ugye nem adhatják végtelen pénzét, mert ott meg már a 30TB-os SSD-k árába ütköznek, amiknek az ára meg szépen csökkent közben, ahogy egyre kevesebb NAND-ból meg tudják oldani, mivel növelik a NAND rétegszámot!
Megnéztem a Seagate oldalán ezt az Exos M-et, a 30TB-os CMR, de a 32-36TB-os már SMR-es! [link]
[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
Kösz
Érdekes, beírtam, hogy 30TB internal HDD kb semmi. Mindegy.
Mondjuk a newegg oldalán is ha beírod, hogy 30TB, hamarabb találni 2,5 colos SSD-t 30TB-ost, mint HDD!!
Új hozzászólás Aktív témák
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital