-
GAMEPOD.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Reggie0
félisten
válasz cserix #65740 üzenetére
Mas szogbol is csinalj kepet, lehet csak a modulok nem tokeletesen parhuzamosan fekszenek a sikon es a tukrozodest latod. Ha mas szogbol merve ugyanezt az eredmenyt kapod, akkor a problema valos, ha valtozik, akkor csak a kornyezetbol jovo hosugarzas tukrozodott jobban.
-
axioma
veterán
Na igen, ezek nekem is eszembe jutottak, de mindkettonel eros fokusz a felujitas, javitas, csere, es a hoigenytol igen erosen fugg hogy mi a logikus. A modern haz gepeszetenel erosen eltolodnak a hangsulyok. Mondanam hogy csinalok egyet de mivel eddig csak elhalokat sikerult, nem hoznam ra a rossz karmát
[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz sharp4 #65742 üzenetére
valasszuk kette, keringtetes vagy szelloztetes, mennyisegben es terbeli elosztasban se ugyanaz
(jo, konkretan klima szerepelt)
viszont rossz topikban vagyunk... engem erdekelne modern gepeszet es-vagy energiatakarekos haz barmely aspektusa, van olyan topik erre ahol ez fosodor, nem csak egy marginalis eset lenne? -
sharp4
őstag
A levegő keringtetés még sem annyira gazdaságos, mint a szerkezet temperálás, és a kényelméről pedig ne is beszéljünk. Nem szeretnélek megtéríteni, hiszen tudod mit csinálsz. Csak az egyéb előre bekészített dolgok is rengeteg pénzt elvisznek, amit tudtál volna erre fordítani.
Én 3 éve ezzel úgy voltam, hogy a gépészeten nem spórolok, eddig megérte.Magyarország legnagyobb Xiaomi közössége:https://www.facebook.com/groups/622368221279940/?ref=share Apple Iphone 13 Pro & Ipad Air 5 Tesla Model 3 LR
-
-
cserix
tag
Tiszteletem !
Tegnap délelőtt elővettük a hőkamerát és "játszásiból" rámértünk a napelemekre.
2 panel kivételével mindegyik homogén.
Ha jól gondolom a nem homogén képet adó panelek meghibásodtak.
Ilyenkor a telepítővel kell felvegyem a kapcsolatot vagy a panel gyártójával?
A telepítés 2021 tavaszán történt.
Előre is köszönöm a segítségeteket!BlackBerry Q10 - Bold 9900 - Passport - KeyOne - realme GT 5G
-
PilG
csendes tag
válasz sharp4 #65738 üzenetére
Beugratos kerdes: mi a klima? (Megfejtes: hoszivattyu!)
Egy levego/viz hoszivattyu, hozza padlofutes + egyeb vidamsagok az baratok kozt is kb 3millio.
Utana hozzaerto szerelot talalni ha baja van, kifizetni a dijat,... kb arany ar, ha netan gephiba miatt csere, akkor az kapasbol kb 1.5millio.
Klima + bojler osszesen kb 1 millio, szerelo konnyen van es elfogadhato aron, barmi baja van, ami miatt cserelni kell, akkor kuka es joval olcsobb ujjat venni!
Igen, a melegvizem tobbe kerul, de az az evi par ezer/tizezer + a kezdeti es kesobbi tobb millios kulonbseg...Raadasul egyszerubb rendszer, kevesebb/konnyebben javithato hibaforras!
Ja es hogy ON is legyen, sokkal konnyebben tudom automatizalni a fogyasztast a napelem termelesehez!
-
sharp4
őstag
A hőszivattyú is elektromos fűtés, csak vizes közeggel teszi meg. Szaldó lejárta után meg mehetne a H tarifa, amennyiben akkor még elérhető lesz.
Magyarország legnagyobb Xiaomi közössége:https://www.facebook.com/groups/622368221279940/?ref=share Apple Iphone 13 Pro & Ipad Air 5 Tesla Model 3 LR
-
PilG
csendes tag
válasz molnartibor #65734 üzenetére
A problema egy passziv haznal, hogyha a padlo olyan meleg, ami a fazos labnak segit, akkor a hazban is van vagy 30+ fok...
Andras6800:
Azert dontottem a teljes villanyfutes mellett, mert a tudomany mai allasa mellett villanyt tudok termelni otthon is, lasd ez a topic temaja. -
sharp4
őstag
-
Andras6800
senior tag
válasz molnartibor #65732 üzenetére
Így van. Vagy bmi hőforrásra amit a jövő hoz...
[ Szerkesztve ]
A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!
-
PilG
csendes tag
válasz molnartibor #65732 üzenetére
Szeretnem idezni magam:
"2.5os legcsatornas klima lesz a futes"
"Futes klimaval, melegviz bojler. Futoszal tartalek megoldas" -
molnartibor
tag
Nem, mert így meg vagy kötve a padlófűtéssel, valamint szaldó után mert nem lesz ilyen fényes a fűtés fűtőszállal. Én a helyedben (ha volt rá lehetőség) akkor vizes padlófűtést csináltam volna akár sima elektromos kazánnal, mert az később rugalmasan átállítható gázra/hőszívattyúra ha úgy van!
-
sharp4
őstag
Szerkezet temperálás új épületnél nem lett volna költséghatékonyabb? Olyan hibásnak érzem a gondolatmenetet, mert előre készülsz mindenre is, de a fűtést még sem oldod meg megfelelően.
Magyarország legnagyobb Xiaomi közössége:https://www.facebook.com/groups/622368221279940/?ref=share Apple Iphone 13 Pro & Ipad Air 5 Tesla Model 3 LR
-
PilG
csendes tag
válasz axioma #65724 üzenetére
Ha uj haz akkor (szerintem) erdemes 2 oras szekrenyt venni, megcsinalni a kabelezest, mert ha ugy valtoznak az arak, hogy szukseg lesz egy plusz h/vezerelt/... orara, utolag megcsinalni sokkal fajdalmasabb!
En is most epitkezek es annyi extra lehetoseget teszek be mindenbol is, mert kesobb mar lehetetlen/nagyon draga lenne.
Pl 2.5os legcsatornas klima lesz a futes, de aljzatbetonba le van tekerve 3kW villany futoszal. (Most +100e volt, enni nem ker es ha netan meghal a klima, vagy kitalalnak egy olyan rendeletet, hogy betiltjak a klimas futest a globalis lehules miatt... )
Napelemnek mindket tetofeluletet becsoveztem/kampoztam elore, hatha az egyik oldal nem lesz eleg...
Dupla villanyoraszekrenyben 3 fazis van (amibol egyet hasznalok csak) a masodik ora regebben vezerelt volt, utana kicsereltettem h-ra, a napelem ota meg csak a normalt hasznalom, h pihen.Szoval szerintem erdemes, annyival nem kerul ujepitesnel tobbe, mint amennyit kesobb erhet!
-
hevepapa
senior tag
Az átlag szavazó már pár hónap alatt elfelejti előtti mivel kábították.
Volt egy pár hónapos propaganda hogy a napelemesek az oka az összes hálózati problémáért mert ingyen akkunak használják a hálózatot és miattuk kell emelni a RHD-t.
Aki emlékszik rá: előtte még az volt a hivatalos - és leírt - álláspont, hogy a legjobb az elektromos fűtés és fújj gázos fűtés. Nagyon propagálták, hogy minél többen rakassanak fel napelemet. Mert ez a legolcsóbb és legkörnyezetbarátabb legkorszerűbb fűtési mód.
Na meg akkor ingyen lesz az EV töltése is. Szóval picit lesarkítva: napelem = rezsi kánaán.
Előbb 50% utána már 100% támogatást adtak is rá. Az állami támogatásos idő előtt az volt, hogy a szaldó addig tart amíg a kiadott engedélyhez képest nincs eltérés az inverter teljesítményben. Az 50 %-osnál (OFT) előbb az volt hogy x. év (nem ugrik be pontosan az évszám) július 1-ig üzembehelyezésnél szaldó, utána már bruttó. A 100%-osnál eleve ez volt hogy bruttó lesz.
Aztán minden szaldós maradt, de az ismert módon. Gyakorlatilag az lett megszopatva aki 6-8-10 éve saját zsebből nem olcsón rakatta fel és az járt jól aki fél áron ingyen kapta - a többi adófizetőtől.... -
axioma
veterán
(egyelore nem feltetelezve a H megszunteteset) uj hazba alacsony fogyasztasra jol gondolom hogy H-tarifa-kepes egyseg miatt nem lesz feltetlenul rentabilis a H-t kerni pluszban, mert mar amperdij is es raadasul alig olcsobb?
ha megszunik, akkor nyilvan plane nincs ertelme (sot akkor se feltetlen ha ott is 10 ev maradna...) -
VaZso
senior tag
válasz kardkovacsi #65721 üzenetére
...vagy június-júliusra kitalálják, hogyan bélyegezzék meg az ún. nagyfogyasztókat ("gazdag" "dorbézolókat"), hogy a legszegényebbek számára biztosítani tudják az ún. rezsicsökkentést, esetleg még olcsóbban is mint korábban.
Meg kell várni a választást és utána jó magyarázat kell, de olyan, amit még az emberek négy év alatt el tudnak felejteni... kb. így szokott ez működni.
Én sem hiszem a január elejét, azt nehéz a választók felé interpretálni... de később már annyira nem szokta érdekelni őket, amíg nincs túlságosan nagy tiltakozás vagy egy újabb választás... most egy darabig választás utána nem lesz.
-
gorbep
senior tag
Szerintem túl optimisták vagytok... a 5MWh ... később a 3MWh limit azt sejteti hogy a "rászorulók" teljesen kimaradnak a KIF4-ből. Ők maradnak rezsicsökkentésben, árakkal, kvótákkal... a KIF4 pedig úgy átalakul, hogy rá se fogunk ismerni. Én előbb tippelek arra, hogy az éjszakai se lesz olcsóbb, a csúcsidő pedig radikálisan fog drágulni... ne legyen igazam...
Aztán záros időn belül várható a HUPX árazás + kisker árrés +RHD+ÁFA
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
313313
addikt
válasz kardkovacsi #65714 üzenetére
Ár csak puszta fikció, a lényeg az lett volna, hogy nincs 21xkwh rezsicsökis áron. Áraknál a mostaniból indultam ki, majd kiderűl 1 év múlva mi lesz...
Simán lehet a csúcs végig 70 vagy kicsit felette, esetleg éjjel a 36, napközben kettő közt. Bármi lehet, mert ugye emelni is fognak....HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
JMP
kezdő
válasz Strezi #65695 üzenetére
Nekem még ki kell számolnom, hogy a hőszivattyú és a medence paraelszívó hogy üzemeljen ilyenkor, mert a kettő együtt óránként ha mennek meg eszik 4-5kwh és 2 szer 10 es aksi van amit lehuznak ha minden más is megy mellette. Novembertől- márciusig. A gázt kell ki számolnom ha a kazán megy 1-2 órát hogy jovok ki havonta.
Keresni interneten másolni és azt módosítani és jobbá tenni könnyebb mint kitalálni új dolgokat :)
-
Strezi
őstag
válasz kardkovacsi #65714 üzenetére
Van teremgarázsom töltővel, ott este 11-re van állítva a töltés(autóban) A2 kedvezményes tarifára. Nagyon kényelmes és költséghatékony!
Négy ponton kapja az a tömb az áramot 4x3x150A. Ott pláne belefér sőt jó az éjszakai töltés. Adhatnák még olcsóbbanDeye rendszerek felügyelete, javítása - Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
kardkovacsi
senior tag
válasz 313313 #65709 üzenetére
Ez a 30 éjjel szerintem sokaknak pont jó lesz és végre elkezd mozogni a fogyasztás is a jó irányba. Van ismerős nincs napelem de van elektromos autó. Random tölt jellemzően amikor hazamegy bedugja. Most majd éjjelre fogja időzíteni és hirtelen mindenki sokkal jobban jár, ő is mert nem 70-et fizet meg szolgáltató is mert nem csúcsidőben fogyaszt.
-
asdf_
veterán
válasz Jolida #65708 üzenetére
Egyébként pontosan tudja a rendszerirányító, hogy mennyire kevés nagy fogyasztású terhelés várható 22h-től.
Most még igen, de aztán majd nem, mert a tarifa miatt változnak a fogyasztói szokások (ezt persze kitanulják majd). A lórugást pedig nem mennyiségre, hanem időre gondoltam. Mert ahogy Strezinél 1700-2200-között akksiról megy minden (szerk.: persze hogy közben berakta, hogy 1655-2205 az ), pont úgy lesz nálam is, hogy 2200-tól indul a bojler (jó, nem, mert nem vagyok majom, majd 22:04:12-re állítom, mint ahogy az inverterem áramszünet utáni visszatérését se egy kerek percre állítottam be, hanem valami teljesen hülye perc:másodpercre). Mert az összes ilyen programozott indulású fogyasztás (amiből egyre több és több lesz egyrészt az okosotthonosok másrészt az akksisok álltal), azok nem egy kakukkosóra alpaján indulnak, majd, azaz lesz valami minimális randomitásuk, hanem Strezi meg az én cuccom is egy timeserverre szinkronizál naponként/óránként, és ha 2200 van beállítva, az bizony 2200 lesz, úgy 2-5 sec pontossággal (attól függően, hogy lokálból indul a vezérlési utasítás, vagy felhőből). De persze szerte a világban van időzónás fogyasztás, nem omlott össze a hálózatuk, szóval valószínűleg én beszélek hülyeséget/aggódom túl/vizionálok estére horrorfogyasztásokat/nem vagyok tisztában az energiahálózat ebbéli rugalmasságával kapcsolatban (ez utóbbi nem valószínűleg, hanem teljesen biztosan).
Bojlerek eddigre többnyire lemerültek
Már ahol. Nálam 2200 körül még a gondolata sincs meg, hogy a fürdőszoba fele induljak, ekkor még a mosogatógép is simán van, hogy indításra kerül.
Egyedül talán az EV töltés, ami megugró terhelést jelenthet ... no de mennyi otthon tölthető elektromos autó van?
A teljes EV mennyiség valami 70e. Ebből le kell vonni a cégest (ami valószínűleg észrevehető mennyiség). És a maradék sem feltétlen tölt minden nap. Fene tudja, mennyiségileg ők bőven kevesebben vannak (a 300e körüli KIF4 érintetthez képest), viszont 7-11 kW-tal rádurrantani meg persze teljesen más, mint egy 1,2-1,8 kW-os villanybojlerrel.
A nagy kérdés persze, hogy mennyi lesz az annyi. Mert lehet hatalmas különbség is a két időpontban levő tarifa között, meg lehet olyan kicsi is, hogy csak legyint az ember rá, hogy én ezzel nem foglalkozom.[ Szerkesztve ]
-
-szabi-
addikt
Szívesebben csinálnám nappal de ha ez kell a világ megmentéséhez akkor este indítom az ipari flex-et.
-
313313
addikt
válasz wik_406 #65707 üzenetére
De én fűrdésre akarok meleget, és nem este ha alszok, vacsorázni se 11-kor fokok, mert akkor olcsóbb a villany...
Nyáron meleg van 17 és 22 közt is, pláne ha éjfél után lesz 27 fok...
Ha valamit hirtelen ki kell mosni, mert másnapra kell, akkor 9 fél 10-kor már kiteregetem és nem éjfélkor szeretném, mikor már alszok...gorbe:
2026 után nem lesz az Okos órásnoknak 36 ft 210kw-ig, max reggel 36, csúcs 70, éjjel 30....
Egy év múlva tudjuk majd a pontos számokat is....Jolida: ezzel egyet tudok érteni, szépen összeszedted.
[ Szerkesztve ]
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
Jolida
tag
Erre szokták mondani, hogy aki szexmunkásnak ment, az ne sírjon, ha használják.
Egyébként pontosan tudja a rendszerirányító, hogy mennyire kevés nagy fogyasztású terhelés várható 22h-től.
Lakótelepen, társasházban ilyenkor villanysütőt, mosógépet, mosogatógépet már nem indítanak, családi házban se akarsz éjfélkor kaját hűteni, teregetni (ha akkor jár le a program).
Bojlerek eddigre többnyire lemerültek, de lórúgásnyi terhelést azok felfűtése sem jelent.
Vasalni sem ekkor szeretnek az asszonyok.
A fűtést (ha elektromos, vagy klíma) nem ilyenkor tekered fel (ellenkezőleg), mivel már lassan lefekszel.Egyedül talán az EV töltés, ami megugró terhelést jelenthet ... no de mennyi otthon tölthető elektromos autó van?
p.s.
Ja, és a marginális mennyiségű akkus rendszer se fogja megreccenteni a hálózatot, ha 22h-tól gridről töltik.[ Szerkesztve ]
-
-
gorbep
senior tag
Így fogy szép lassan nyúlni a csúcsidő.... végén 17:00 -16:59-ig
A HMKE is ilyen volt... régen mint a fehér holló.... aztán amint befigyelt egy 70 Ft-os villany ár, hirtelen 1 év alatt 150e -n cuppantak rá.... amint benéz egy 100 Ft RHD csúcsidőre, másnap rohannak a FB-ra hogyan kell kikerülni...
[ Szerkesztve ]
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
kardkovacsi
senior tag
elnézve az időjárást azt hiszem negatív rekord lesz nálam a január. Jön egy hét hidegpárna és így is 34%-on állok a havi termelés viszonylatában.
-
313313
addikt
válasz wik_406 #65701 üzenetére
Azért egy ikyen beállításhoz, kell monitorozás, relék, egyéb beállítások, amik egy akármilyen villanyszerelőnek se mennek, plána random felhasználónak, aki azt se tudja a bekapcsolás pillanatában, higy szaldó vagy bruttó elszámolású lesz....
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
313313
addikt
Árazás azért nem mind1, de van amit nem tudok/akarok időzíteni. Néha befigyel egy esti mosás, klímát se fogom kikapcsolni 16.55-kor majd 22.05-kor be....
Vacsora 18-19-ig, ha azt kér a gyerek beindúl a sütő....HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
asdf_
veterán
Hogy fogja majd szeretni a hálózat, amikor 22:00 és 22:15 között kap egy lórugást, mert mindenki ahogy kongatnak, kapcsolja majd be a fogyasztóit, amit félrerakott addigra...
[ Szerkesztve ]
-
Strezi
őstag
válasz Strezi #65694 üzenetére
Inverterből is jól látszik, villanyóra felé a Total External CT Power kb. nullázva. Tegnap kellett grid töltés előtte, hogy meglegyen a szükséges kezdő szint, erre van másfél óra.
[ Szerkesztve ]
Deye rendszerek felügyelete, javítása - Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
Strezi
őstag
KIF4 csúcsidő le is van programozva
Deye rendszerek felügyelete, javítása - Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
Strezi
őstag
-
Strezi
őstag
válasz kleinguru #65689 üzenetére
Akku %-kal nemigen kell foglalkozni, így télen természetes az elcsúszásuk ott, ahol nincs rendszeres tele töltés és balansz. Ez igen ritka ugye Dec / Jan hónapokban. Vannak kivételek és napok, de azok hát.. a kivételek
-
11hh
tag
válasz kleinguru #65689 üzenetére
Én nálam a két akkumulátor töltöttsége körülbelül 10%-kal eltért egymástól, ezért új firmware-t telepítettek az akkumulátorhoz, ami segít megelőzni a nagyobb eltéréseket. Most viszont egy olyan probléma jelentkezett, hogy az inverter visszaáll az alapértelmezett beállításokra. Feltételezem, hogy az új akkumulátor firmware okozza ezt, mivel azóta tapasztalom a jelenséget. Elképzelhető, hogy valamilyen beállítást nem megfelelően kezel, néhány nap múlva kiderül.
-
addikt
válasz Reggie0 #65687 üzenetére
Köszi az infót neked is és Strezinek is.
Strezi: van arra tapasztalat, hogy ezek hiánya okoznak valami működés beli zavart? BMS adatkábelnél nem vettem észre. Ellenben van 1-2 olyan hely, ahol a két akku modul kapacitása idővel jelentősen eltér egymástól az átlós +- bekötés ellenére is.
Nem vizsgáltam abból a szempontból, hogy van e gyűrű a kábelen.
A kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!
-
Strezi
őstag
válasz kleinguru #65686 üzenetére
Nagyfrekis zajszűrés, AC tápon az inverter feljharmonikusokat csillapítja(DC/AC boost). Akku fele kifele is(DC/DC buck), lényeg az, hogy az inverterhez lehető legközelebb, AC esetén ott bent a dobozban legyen. Már az újabb 5 - 6kW-k hez is egy zacskóval adnak. Egy éve volt hogy csak nagy DC és a BMS kábelre volt a csomagban. Legalábbis én így látom már mindet. BMS-re nem rakok már, már ha egyáltalán bekötöm még
-
Reggie0
félisten
válasz kleinguru #65686 üzenetére
A hosszu vezetek antenna, akar tapot visz, akar adatot. Ilyen szempontbol nem valogat, a kulonbseg csak az, hogy amig az adatot megzavarja, addig a tapellatast nem. De sugarozni sugaroz tole a vezetek. A problema tobbek kozott az is, hogy bemegy a femdobozba is(ha fem), kozel a vezerloelektronikahoz is es oda is sugaroz.
Az elektromagneses kompatibilitas tobb osszetevos, egyarant szol a zavarturesrol(azaz ami kivulrol jon) es a zavarkibocsajtasrol is.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz Strezi #65680 üzenetére
De jó, hogy felmerül a gyűrű kérdés.
Mire lenne való ez tulajdonképp
Az adatkábelen érteni vélem, hogy zavarszűrésre lenne hivatott elvileg, de egyen áram esetén?Az 5kW verzióhoz összesen 2 darabot adnak (1 nagyobb az akku +- kábeloknak és egy darab az adatkábelnak).
12kW verziót már bontottam ki, amiben sokkal sokkal több volt, ráadásul másmilyenek.
Az a tapasztalat, hogy amennyiben elég a gyári adatkábel (akku — inverter), akkor nincs baj a gyűrűvel. Ha nem elég a gyári hossz, akkor szerelt kábel esetén (tömör rézkábelt használunk) csak kárt teszünk a kábelben és kontaktos lesz a kommunikáció (leginkább nem működik), így ebben az esetben nem teszem fel a gyűrűt.
[ Szerkesztve ]
A kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!
-
Strezi
őstag
Jövök??! Még nem keresett a cég, amíg nem szólok hogy valahol javítandó hiba van addíg nem szokott változás lenni. Kevés a tudatos, reklamáló vásárló :/
-
-
Strezi
őstag
válasz Brandynew #65676 üzenetére
FB coportba kérdezz! Olyan ember kellene neked mint én de Solax-ra. Én csak Deye-vel foglalkozom, igaz van egy Solaxos táskám Szinte csak elrontott telepítéseket javítok ....
Persze ha új a történet mindíg necces ki, hogyan, mennyiért nyúljon bele. De sok tulajdonos van itt is, aki magának rendbetette útmutatás alapján[ Szerkesztve ]
-
eegerferenc
csendes tag
válasz 313313 #65657 üzenetére
Még azt se tudják bent melyik ügyfél melyik tarfón van
Nem csoda...Nálam pl. az alábbi módon kötötték be (2023) : balra légvezeték egyik trafó, jobbra meg a másik. Kezdetben a bal oldalin voltam légvezetékkel, a napelemesdi előtti amperbővítés/szabványosítás során cserélték a jobb oldalról induló földkábelre. Mert oda egyszerűbb volt visszakötni (nem voltam ott, csak utólag szembesültem vele). Amikor ezen csere után beadott HMKE igényemre megjött az MGT, abban a bal oldalhoz tartozó trafó áramköre volt (gondolom rendelkezésre álló teljesítményt is az alapján néztek)...
PS.: A mai napig a szomszéd utca áramszünet-értesítőit kapom
[ Szerkesztve ]
-
Brandynew
őstag
Köszi mindkettőtöknek. Sokkal ritkább a felvillanás, mint 2 sec. Akkor lehet tényleg az lesz, mint amit kcsa írt. Ez esetben ez nekem nem jelent tényleges fogyasztást, ugye? De hová szívja le akkor a feltöltött akksimat? Azért most lekapcsoltam a teljes rendszert, amíg nem jön valaki.
-
wik_406
csendes tag
válasz Brandynew #65670 üzenetére
Nekem ilyen oram van. A kis haromszogek folott van egy-egy LED. A kWh folotti villan, a fogyasztas fuggvenyeben. Ra van irva, hogy mennyi felvillanas 1kWh. Nalam 1000imp/kWh.
Ha kb 2kWh-t vetelezel a halozatrol, akkor kb 2s kell legyen a ket felvillanas kozott.Lehet rosszul szereltek be az arammero lakatokat?
Ehhez majd jonnek hozzaertok.Wik
-
Brandynew
őstag
Valakinek van ötlete, hogy mi a fene történik? Kihúztam mindent, nincs fogyasztása a háznak.
-
Strezi
őstag
Túl logikus, amit mondasz Tegnap láttam 193Voltot is egyik fázison :/ Amúgy rendben van mindhárom, de tipikusan hétvégenként kapcsol valami rettent és -10volt azonnal... Az a háztartás, ahogy pont ez az egyetlen fázis meg szív. Pl., "csak" két-három évente elromlik egy-egy nagyobb háztartási gép emiatt, villanak a lámpák rendszeresen stb.
-
KrAt
veterán
Sziasztok!
Ha valaki használ Home Assistantban SolarEdge modbus integrációt, neki is elbaszódott a 2025-ös verziótól felfele?
-
PilG
csendes tag
válasz kardkovacsi #65662 üzenetére
Growatt MIN 2500 TL-XH
-
kardkovacsi
senior tag
válasz SzaSza0909 #65660 üzenetére
Igen, a Froniusok ebből az a szempontból elég jók. Talán ők egyedül akik a dupláját is ráengedik az inverterre.
-
asdf_
veterán
válasz SzaSza0909 #65655 üzenetére
15 fokos tető az még nem gáz észak fele nézve sem, max az alján áll meg a víz, ha nem veszel műanyag vackot hozzá, ami levezet, vagy majd jön az új Longi panel, az menő lesz ilyenre (már ha valaki méltóztatja majd árulni nálunk):
Én is a másodk verziót nyomnám, ha a másik 10 délkelet felé van, akkor teljesen eltérő időpontban van a két csúcs, nem fogja szétfűteni magát meg sokat vágni sem, nem lesz gáz belőle. Meg ha nincs Tigo, akkor annyival kevesebb hibalehetőség.
[ Szerkesztve ]
-
SzaSza0909
csendes tag
válasz kardkovacsi #65656 üzenetére
És egy hetedik pluszpanellel is csak 8,54 kWp lenne az összteljesítmény - jól értelmezem vajon, hogy az inverter specifikációja ezt is megengedi még?
-
Technical
kezdő
-
313313
addikt
Régen voltak trafó mérések, most is van, ahol az egész trafó egy adott céget lát el és ott az elszámoló mérő Majd lassan újra kell mindem trafóba mérést rakni 2030-ig van határidő, de akkor se mind, csak x%, de már 60-80....
Még azt se tudják bent melyik ügyfél melyik tarfón van(általában de, de vannak hibák) áramkörökről 30-40 éves infól vannak, azóta lehet teljesen más, akár más trafón is az ügyfél. Helyszínen látszik, megyik ügyfél melyik fázison van....
Alig van ember(fizikai dolgozó), sokan már 1,5-2 hét ügyeletet adnak.....HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
kardkovacsi
senior tag
válasz SzaSza0909 #65652 üzenetére
Nincs. Én biztos az a másodikat választanám főleg, hogy árban ugyanannyi. Nyilván nagyobb lesz a vágás, de felhős vagy téli napsütéses időben többet fog termelni.
-
asdf_
veterán
válasz SzaSza0909 #65652 üzenetére
Hány fokos az a tető? Egy bizonyo szög felett nem sok teteje van északba hajló táblákat rakni a tetőre. Na meg az az északnyugat halálpontosan mennyi, az sem lényegtelen.
-
asdf_
veterán
válasz 313313 #65649 üzenetére
Amég nincs legalább minden második házban Okos mérő(minden tarifán) és nincs mérve a tr körzet áramkörönként, addig bármiféle szimmetrizálás a szerencsén múlik....
Hát igen, csak ugye nem kétezerhuszonsokban kéne eljutni idáig, hanem már rég meg kéne lenni vele. Trafókon már rég mind lennie kéne (nem tudom, van-e), hogy legalább azt tudják, hogy van-e probléma valahol és ha igen, akkor oda következő karbantartás alkalmával lehetne küldeni extra létrásokat, akik x % ügyfelet átkötnek az egyik fázisról a másikra (félve kérdem, tudjátok egyáltalán, hogy melyk ügyfél melyik fázison lóg?). Szóval nem az ügyfélnek kéne fizetnie annak költségeit (3F bevezetése), és hátrányait (rosszul összegző villanyóra, inverter fázislimitén túli fogyasztás miatti kényszervételezés), mert a szolgáltató egy(?) évtizeddel le van maradva. Csak aztán itt meg nagyon hamar saját farkába harapó kígyó lesz ebből, mert ugye mi miatt is volt 10 évre befagyasztva a RHD és mi miatt nem jutott minderre a szolgáltatónak, pl. erre sem? Hát a szent és sérthetetlen rezsicsöki miatt És akkor így hiába "vitatkozunk" mert kollektívan szív mindenki (ügyfél, DSO egyaránt) állambácsi okossága miatt.
-
SzaSza0909
csendes tag
Sziasztok!
Fronius bővítés - túlpanelezés kapcsán lenne kérdésem, véleménykérésem.
Meglévő rendszerem egy háromfázisú Fronius Symo 4.5-3-M, 14 db 400W napelemmel (5,6 kWp rendszer, 10 délkeleti és 4 délnyugati panel, Tigo optimalizálókkal 1 stringen mind). Nagyon ritka, hogy egy nem tűzforró május-július közötti napon eléri a vágást az inverter kimenete.
Északnyugati tetősíkra még bővítenék, két opciót kaptam:
1. 4 db 420w panel, optimalizálókkal ugyanúgy az első stringre kötve, így össz. 61% túlpanelezés
2. 6 db 420 w panel, optimalizálás nélkül, a második (még kihasználatlan) stringre kötve, így össz 80% túlpanelezésÁrban pár tízezer Ft a különbség, gyakorlatilag ugyanaz. Van valami fontos szempont, ami miatt esetleg érdemes lenne mégis a kisebb teljesítményű bővítést megcsinálnom?
Köszi!
-
Cyberbeni
addikt
válasz bozsokiandra #65650 üzenetére
KIF4 nem változtat az egység árú bruttós méretezésen.
Működésben is csak annyit változtat, hogy árnyékos napon mondjuk 15-17 hálózatról is töltesz mondjuk 50%-ig, 17-22 leengeded 5%-ig, 22-6 meg hálózatról is töltöd mondjuk 20%-ig, 6-15 meg 20% alá nem meríted. (Esetleg a következő napi időjárás alapján éjszaka akár többet is tölthetsz)
Ha meg az a kérdés, hogy mi éri meg jobban, akkor állampapír vagy egyéb befektetés.
-
bozsokiandra
tag
-
313313
addikt
Akár hogy pakolgathatod az 1F csatlakozókat, mindig lesz valamekkora asszimmetria. Volt koléga aki ezzel játszott. Mondjuk ugye semmi mérrés, puszta rendelkezésre álló teljesítmény alapján döntenek. Max volt egy hetes mérési adatuk....
Voltam már kint asszimmetria miatt üzemzavarban. Elemnt egy fázis az utcában. 3*80A nki volt az elmenőben, egy fázisban 23-24 órakor 110-120A-t vételeztek, egyben 30-40A-t, a harmadikban 6-8A-t...
Amég nincs legalább minden második házban Okos mérő(minden tarifán) és nincs mérve a tr körzet áramkörönként, addig bármiféle szimmetrizálás a szerencsén múlik....
Szerk.: tegnap beszéltem az egyik kiolvasó sráccal, akiknek a feladata a mérőkből kijött adatok továbbitása ide-oda meg azok kezelése és egyeb dolgok. Kérdeztem tőle meddig marad az MVM oldal/felület ilyen fapados, azt se tudta a Smart mérő rögzit 15 perces maxit (vagy nem volt képben), fogyasztó ak fesz adatot nem adnak ki (mérő 5-15 percenként rögzítí). Azzal se volt tisztában, hogy EON oldalon mit lehet lekérni. Mert ugye MVM szerint a napi 1 óraállás közlése a fogyasztóval az megfelelő adat....
[ Szerkesztve ]
-
313313
addikt
válasz jones965 #65645 üzenetére
Láttam már olyat, hogy 32-10-10 a három fázison, lakásba a 32A-es fázis ment (1F fí relé van a házon) másik két fázis az 5kw-os inverter miatt kellett. Ergó két fázison csak betáplált mindig. Még szaldó van, elemgy szódával, de bruttóban....
-
asdf_
veterán
válasz Brandynew #65646 üzenetére
Egyébként, ha nincs használatban, akkor miért kell a napelemhez a három fázis?
Mert a szolgáltató egy trehány állat, és ahelyett, hogy saját hatáskörben oldaná meg a (feltételezett, és egyáltalán nem biztos, hogy jelenlevő) fázisaszimmetriát (tehát téged az első, a balraszomszédodat a második, a jobbraszomszédodat a harmadik fázisra rakná, új bekötésnél/bővítésnél pedig trafónál mért adatok alapján esetleg (át)rakná a usert egy másik fázisra, neki sokkal egyszerűbb azt mondani hogy fog a tököm pénzt költeni erre, és ha 32 (40) ampernál több kell neki, vagy 2,5 kW-nál nagyobb inverter, akkor költsön csak a saját pénzéből erre és oldja meg a mi problémánkat. A hülye energiahivatal meg asszisztál(t) ehhez.
[ Szerkesztve ]
-
-
Borisz76
veterán
válasz Brandynew #65643 üzenetére
A másik 2 fázis használatban van a házon belül ?
Ha igen , akkor tetess be 2 db fi relét a védetlen fázisokra.
Azért így ajánlom mert ha valamiért leold , akkor csak 1 fázis megy el....azaz a másik 2 fázisra kötött fogyasztók mennek tovább ( világítás , dugaljak stb...).Ha csak 1 db 3 fázisú fi reléd van és leold , akkor minden elszáll.
Persze ez csak akkor működik rendesen ha szét vannak jól osztogatva a körök!
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Brandynew
őstag
Sziasztok!
Van napelemem, akksival, három fázis bekötve.
Az mennyire probléma, ha jelenleg egyfázisú FI-reléről megy a ház?
-
asdf_
veterán
válasz bozsokiandra #65640 üzenetére
Pvgis-ről le lehet tölteni egy év adatát csv-ben, és abból kiszámolod, de valószínűleg egyszerűbb az ökölszabály után menni, hogy a fogyasztáshoz illő méretű napelemmel és akksival kb. elvagy hálózatból vételezés nélkül márciustól szeptemberig*, novembertől januárig kb. a szükséges 30-40%-át termeli meg, a hiányzó hónapokban meg a kettő között valahol. Ez akkor, ha nincs villanyautód és nem villannyal fűtesz.
* mínusz a max teljesítmény harmada feletti egy fázison történő vételezés, tehát pl. 6 kW-os inverter esetén az egy fázison 2 kW-nál nagyobb fogyasztás az nem tud napelemből és/vagy akksiból jönni, mert fázisonként 2 kW (esetleg +10%) a plafonja, ott mellé kell vennie hálózatból.
Ez persze most érvényes, ahogy jön a KIF4 tarifa, ezek az értékek dobhatók a kukába. -
bozsokiandra
tag
Létezik olyan kalkulátor, excel tábla, stb. aminek megadom az órás vagy negyedórás fogyasztási valós fogyasztási adatokat (akár egész évre), az időszakos tarifákat (ami majd várhatóan lesz itthon is) és kiszámolja belőle, hogy vagy az adott évben tényleges vagy sokéves átlag napsütéssel, mennyit spóroltam volna a különböző napelem+akku vagy sima napelem konfigurációkkal?
-
313313
addikt
válasz Brandynew #65637 üzenetére
Első 25xxkwh a 36-37ft/kw, felette 70-71ft/kw.
Hálózatba betáplálás 4-5ft/kw.
Persze ez csak lakosságnál.HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
Strezi
őstag
válasz Brandynew #65637 üzenetére
Hasonló kell legyen. De, szolgáltatófüggő ország szerte mennyit fizetnek neked. EON 4.3Ft inkább csak. Legutóbbi elszámolóleveled vagy kifizetés után állítottad be, gondolom.
Ezután lehet még a hálózati mérőd és a Solax 3f mérése közti algoritmikus eltérés is. Érdemes pár napig figyelni, mennyit változik az órán az 1.8.0 és mennyit nő ugynabban a Solax Grid Purchase értéke. Mivel az óra algebrai, a Solax pedig szinte biztosan vektoros, lesz eltérés. Mindig a villanyóra nyer, csak az lehet az elszámolás alapja ...Deye rendszerek felügyelete, javítása - Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
Brandynew
őstag
Sziasztok,
Akksis napelemes rendszerem van. SolaXCloud appot használok.
Ha a tarifát úgy adom meg, hogy:
- hálózatba: 6,4897 HUF/kWh
- hálózatból: 36,2077 HUF/kWhakkor valós eredmény fog kijönni? Nem vagyok szaldós.
Köszi!
-
-
gorbep
senior tag
Ez full jogos.... nem is értem miért tolták ezt nálunk, hogy 32A felett csak 3F-t adnak... mostanában látok már 1x40A, 1x50A betápokat is...
Persze, értem én, legyen a szimmetrizálás a mi bajunk... mondjuk aki barkácsol, régen kellhetett a 3F motoroknak, de ma már 20e-s tétel egy frekiváltó, ami simán előállítja a motornak ami kell, sőt még 1000 más dolgot is tud. Mondjuk a BEV töltésére kapóra jön a 3F, akinek 11 kW-os OBC-je van a kocsiban
De nincs ezzel baj, így alakult. Csak ne szivassuk a felhasználót ezzel a fázisonkénti számítási móddal.
-
-
gorbep
senior tag
-
313313
addikt
válasz Technical #65623 üzenetére
Ez kivételesen eu-s rendelet. Kb minden környező országban vannak hasonló feltételek. Aki több villanyt fogyaszt, többet fizet...
2027 vagy 2028-tól minden 3000kwh feletti fogyasztót (nappali tarifa csak) Smart mérővel kell ellátni.
Lassan újra megérheti a H tarifa és a vezérelt tarifa...HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
313313
addikt
válasz Technical #65621 üzenetére
Pár hét/hónap és majd meglesz a 161,162 és 163. 2026 jan 1-re biztos, mert onnantól fizetős.
Csak addig távolrók frissíteni kell szerintem az összes mérő szoftverét...HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
313313
addikt
válasz Jolida #65619 üzenetére
Eon ilyen téren utcahosszal az MVM előtt áll...
Van hasonló MVM-nek is, de csak a kombinált mérőkkel rendelkező ügyfeleknek.
[ Szerkesztve ]
-
asdf_
veterán
válasz gorbep #65582 üzenetére
Lehet hogy már öregszem és paranoiás vagyok... nem úgy volt hogy a csúcsidőszak 18-22-ig tart???
Szerintem nem (vagy korábbra gondolsz), novemberben ezt írtam itt:
Az átrakással majd az lesz az érdekes, hogy hiába a 17-22 óra köztit kell kiüríteni, elsőre azt gondolja az ember, hogy ekkor nem indíthat gépet. A valóságban meg ekkorra kell lejárnia a programnak, tehát a mi mosógatógépünk 15 óra után már nem indulhat el. -
gorbep
senior tag
válasz f4lcon #65611 üzenetére
Az önkori nem azt nézi, amit Te... előfizetéses, és hatósági ellenőrzésnél nincs személyiségi jogod, élek a gyanúperrel, hogy azon a képen nincs a házad kihomályosítva... Itt láttam nem Google-s lézer szkenneres kocsit elmenni a ház előtt idén... valami térinformatika Kft. volt felmatricázva rá... állítólag a vármegyei önkori projektje...
Mindegy is... jan 1-től tilos.... mielőbb feldobja, annál nagyobb az esélye, hogy az önkori nem tudja bizonyítani, hogy nem jan 1. előtt került telepítésre. Előre lehetett tudni, volt bőven idő. Kollégám megvette gombokért a paneleket, és kábelkötegelővel feldobta a korlátra. Lefotózta. Se felszerelve se bekötve nincs, az majd....
Én is gyorsan kipörgettem két klíma feltételét még decemberben, vastagon fotózva, beüzemelési jegyzőkönyv decemberi dátummal. Úgyis akartam, most ezen a 2 hónapon nem múlt, hátha jól jön. Ja és amúgy is adtak a klímára 130e Black Friday kedvezményt, amire nem is számítottam... klímás kicsit húzta a száját, hogy miért akarom dec 20 után még munkára fogni.... majd ünnepek után... de nem hagytam magam meggyőzni
-
313313
addikt
válasz f4lcon #65611 üzenetére
Vannak saját műholdjaik/műhold felvételeik erre a célra, már a takarékszövetkezetek os használták, még 10+ évvel a nagy bukások előtt....
-
313313
addikt
Feleségem sűtni is szokott. Ma délelőtt pl két tortát aütött, meg egy tepsi muffint... Átlag heti kétszer van sütve valami sütemény...
-
gorbep
senior tag
Laser János nem fog örülni, ha korlátra akarod tenni, azt explicite megtiltották bő 1 hete... ERgo azonnal tedd fel, állítsd hogy 11 napja ott van! Még mielótt arra jár a StreetView autó... általában azt szokták az orrod alá dörgölni, hogy határidő után még nem volt a képen...
[ Szerkesztve ]
-
PilG
csendes tag
válasz axioma #65596 üzenetére
Ez nagyon eset fuggo...
Nekem a 2.5os rendszer 2.5kW napelemmel elvileg kb le fogja fedni az eves termelesem. (Meg csak most fejezzuk be az epitkezest, de a szamitasok es eddigi fogyasztasi szokasok alapjan jo esely van ra)
Ha netan megsem, akkor a keleti oldalra is fel tudok tenni kb ugyanennyit, ami az eves varhato termelest ~2700kWh-rol szerintem siman feltolja 4000kWh fole, ha meg meg azon is javitani akarok (szaldo utani, teli termeles noveles eseten), akkor a deli terasz korlatra is fel tudok tenni vagy 2kW-nyi panelt...
Inverter 2 munkapontos, szoval azzal tudok jatszani... -
gorbep
senior tag
válasz eegerferenc #65595 üzenetére
Sajnos valami ráció van benne, mert jellemzően a csúcsidőben fogyasztanak... a dél körüli völgyidőben inkább túltermelnek, éjszaka meg alszanak... max lehet Herpeszes Ödönkének lenni, és csakazértis 17-kor kezdeni a BEV töltést...
Szaldó végéig menekülőút a világ összes PV paneljének felszerelése gombokért, és az inverter fizikai-technikai korlátáig (katalógus adat fölé bőven) túlpanelezés az összes stringen... minden létező felületre, ahova csak a nap sütni képes...
Meg számolni kell, aki nagyon túlfogyaszt, annak tényleg lehet reális alternatíva a bruttóba "menekülés"...
-
313313
addikt
válasz Jolida #65589 üzenetére
Ehhez képest MVM-nél látom minden reggel a vételezett és visszatáplált óraállásokat és annyi. Még jó egy éve honlapon kinyerhető volt 15 perces adatok, de az se grafikonon...
Szépen fejlődnek előre xdHP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
313313
addikt
válasz Borisz76 #65599 üzenetére
Feleségem főállású anya, napközben főz, de azért estére is marad néha: pizzasütés, bundás kenyér, néha esti leves.... Télen 6-7 között indítom az 5,3-as klímát, ami 22-24-ig megy....
Majd kiderűl mi mennyi lesz, akkor elgondolkozok/számolok érdemes-e változtatni szokásokon.HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés