Hirdetés
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 7. nap: Control
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 6. nap: Dredge
- 2024 - Békés, boldog karácsonyt kívánunk minden olvasónknak!
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás Dark and Darker: Legendary Status
- Jövőre érkezik az új Agatha Christie: Death on the Nile játék
-
GAMEPOD.hu
PlayStation 5 összefoglaló
A túlzott offolás és a konzol vs PC téma nem megengedett!
Új hozzászólás Aktív témák
-
nFlex
tag
Üdv. Az új Slim gépeknek van valami ismert hibája? Mintha egy külföldi oldalon olvastam volna hogy cincog. Némelyik sima Ps5nel is előfordult 3z nem ?
-
Sliderxy
senior tag
válasz mrThomi #155495 üzenetére
Elég kitartó voltál ha a leírtak ellenére csak végigjátszottad (végigszenvedted). A sztori lényegi része szerintem elég jól követhető volt, a végén pedig elég sok mindent megmagyaráznak a korábbi bevillánásokkal kapcsolatban. Persze maradnak nyitott kérdések, mint akár egy jó filmben (ami ma már kb. nincs is vagy csak én égtem ki a sok marvel cucctól meg hasonlóktól). Ezek számomra csak fokozzák az érdeklődést, elérik vele, hogy még utána is egy ideig azon kattog az ember, hogy összerakja a morzsákat.
A fejezetek között valóban elég nagy különbségek vannak játékmechanikát tekintve. A harmadik fejezet volt emlékeim szerint a leghosszabb, az konkrétan kinyitotta a világot és meg lehetett indulni felfedezni, építkezni. A játékidőm nagy része ott ment el és valóban... egy kicsit itt már én is untam az építkezést így egy idő után nem is foglalkoztam vele és kitapostam inkább az ösvényeket.
A PV-k pedig ilyenek, ha nem kerülöd el őket ügyesen, akkor jön a kátránytenger és egy rémálomharc, ami szintén a játék szerves része. Ezeket eleve újra át lehet élni a pihenőszobákban. Az elkerülésükre pedig ott van Sam vállán az odradek, ami jelzi merről fenyeget a veszély. Ha ügyesen lopakodsz el lehet azért kerülni őket.
Összességében egy remek játék, én személy szerint nagyon élveztem és nagyon várom a folytatást.[ Szerkesztve ]
-
mrThomi
addikt
Sziasztok. Elore is bocs az ekezetek miatt. Mar biztos sokszor volt rola szo, de gondoltam megosztom tapasztalataimat a death strandingel kapcsolatban. Ejutottam a story mod vegere, most valami elnöki beiktatasaig kell kulonbozo dolgokat csinalnom! Jöjjenek elöször a negativ eszrevetelek. Ez a vegen egy teljesen jo kuldetes sorozat, bunkerba kell menni, lovoldozni van egy kis akcio, van ertelme annak amit csinalok, ezt sajna az egesz jatek alatt nem ereztem. A jatek nagy reszeben csak menni, menni kel elöre mint valami idiota agyon pakolt hatizsakkal. Miert nem tudtak jobban atgondolni a kuldeteseket ? Ezek a PV-k rettentöen idegesitöek, sokszor eselyed sincs kimaszni a szartengerükböl... az elejen nemeten volt a nyelv, de nem ertettem pedig nagyon jol beszelem a nyelvet, par kuldetes utan atraktam magyarra, de ugy se ertettem igazan az egesznek a lenyeget. Nagyon sok a dialogus is, a fele kb ertelmetlen rizsa. Ertem hogy el akarnak magyarazni mindent, de akkor is tul sok, lenyegtelen dolgokat magyaraznak egeszen a vegeig, aztan meg sem ugy volt ahogy ök azt gondoltak. Ezert kavarodik össze az ember es nem erti mar hogy ki kicsoda es ki mit akar. Kezdeti rossz tapasztalatok miatt csak a story erdekelt ezert azt probaltam csak pörgetni, de lehet kellett volna mellek dolgokat is csinalni, mar mindegy. Ha jarmuvel, motorral mesz minden szarba elakadsz, ez borzaszto. Epits utat, ok, de 10m ut 7000 keramia, hat honnan szedjek annyit ? Küldetesek rengeteg idöt vettek el mire rajöttem mit akar tölem a jatek, tul van bonyolitva, aztan mire rajöttem hogy kell hasznalni a drotkotelet utanna mar soha nem hasznaltam. De jöjjön a jo is. Kritika mar megirta hogy nagyon lassan es nehezen indul be a jatek: ezzel kapcsolatban teljesen egyetertek, de aki türelmes annak meghalalja a jatek es összesegeben azert egy egesz jatszahto, kulonleges, nem megszokott jatek jon ossze a vegere. Elgondolkodtato es kicsit elvont is. Legyen tehat hozza turelme annak aki belekezd, a vegere azert nem fog csalodni. A jatek nagyon szep, jol optimalizalt, ez a taj es feeling engem is magaval ragadott (csak a sok k*rva kö...)a vegere szerettem meg, a kozepeig nekem kinszenvedes volt, de mar nagyjabol megertettem mit akar tölem a jatek es varom a DS 2-t.
-
MODERÁTOR
válasz BUZZLGHTYR #155492 üzenetére
A Plus előfizetés előnyeinek csak egy része osztódik. Vagyis lényegében annyi, hogy fog tudni multizni, meg futtatni a letöltött játékokat.
-
Johny26
tag
Sziasztok. Az lenne a kérdésem hogy ha például az alzán veszek 5000ft értékben ps store creditet azt ugye minden gond nélkül be lehet váltani egy hónap ps plus előfizetésre ps5-ön? (Ajándék lesz)
-
markknight
veterán
válasz TrishtanAG #155486 üzenetére
Szerintem le se szarják. Sőt, az is megtudta h lesz Wolverine aki eddig nem tudta. Nem kell se videókat vágni, se semmit. Ezzel most kb 1 évig megvagyunk. Kaptunk artokat, mindent amit akarsz.
[ Szerkesztve ]
-
TrishtanAG
senior tag
válasz fausto #155485 üzenetére
Azok sajnos ma már csak nosztalgiára jók, tekintve, hogy a játékmenet maradt bennük ugyanaz, mint 20 éve. Ellenben sztoriban és karakterekben zseniálisak (főleg a 2. rész), így ha nem zavar a nagyon retró, valami leárazáskor érdemes lehet rájuk nézni.
Emellett van ez a roppant szórakoztató spin-off képregény széria is, amiben akad olyan karakter, aki a BG 3-ban is fontos.
[link]www.adventuregames.hu
-
TrishtanAG
senior tag
válasz 3L1T3 #155479 üzenetére
Remélhetőleg levonták azt a két tanulságot a dologból, hogy jobb hálózati védelemre van szükségük, plusz a sajtóvisszhang alapján marhára érdekli a játékosokat, miként készül egy ilyen szintű játék. Nem ártana mondjuk egy videós dev diary-t csinálniuk néha, mint amilyen pl. a másik oldalon is van a Hellblade 2-nél időnként vagy akár a Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2-nél (bár utóbbinál kábé ezzel próbálják menteni a mundér becsületét a tömérdek hiszti után a Chinese Roomnál).
www.adventuregames.hu
-
fausto
addikt
Nem vagyok nagy RPG-s, fiatalabb koromban is inkább a JRPG-ket szerettem, az utóbbi időben viszont csak a "top" játékok tudtak beszippantani. Pl.: Skyrim, Witcher 3, Persona 4-5. Namármost, az utóbbi időkbe a Baldurs Gate 3-at körülvevő pozitív hangulat miatt felkeltette az érdeklődésemet, de az első két részt nem ismerem és mondom, amúgy sem vagyok egy nagy RPG fogyasztó. Szerintetek ez alapján érdemes megvennem? Illetve ahogy nézem az első két rész felújított verziója megvan PS-re is, azok milyen élményt adnak így 2023 végén? Élvezhető vagy inkább csak a nosztalgiára épít? Inkább azokat nézzem meg előbb?
Köszi előre is! -
syler123
veterán
válasz Rigormortiis #155478 üzenetére
Gondolkozom rajta én is, most szenvedtem végig az első rész javított verzióját. Hát, xbox 360-on még tetszett, de most valahogy nem jött be, alig vártam, hogy vége legyen. Csak a 2. rész miatt játszottam végig.
-
MODERÁTOR
válasz BUZZLGHTYR #155480 üzenetére
Tesód konzolján bejelentkezel, majd aktiválod a megosztást. Így ami játékot letöltesz neki, azt fogja tudni futtatni a saját profilja alól.
-
BUZZLGHTYR
senior tag
Az osszefoglaloba nemigazan ertem hogyan lehet hasznalni 2 konzolon az accountom
Tesom vett egy gepet, de nekelljen mar mindent megvennie hozza
A gepemen bevan kapcsolva a konzolmegosztas
Mi a masodik lepes? Mit kell elvegezni hogy o is es en is tudjunk jatszani? -
3L1T3
addikt
“I am the Saiyan who came from earth to defeat you. Despite my calm, quiet heart, I am the legendary warrior awakened by intense anger."
-
Rigormortiis
veterán
Na csak behúztan én is az AW2-t
Galaxy S23U, S21FE 8/256, Buds 2 Pro, Watch 6 Classic, Tab S8+, Playstation 5, Switch Oled
-
spleenszuru
őstag
válasz Bad Pritt #155472 üzenetére
Ja hogy a 2018-as az, ahol a kölyök is van először.
Steamen 2022-es megjelenést ír arra, ez zavart meg.
A Ragnarök, kék témájú dologra meg azt hittem, zsír új, de akkor az a Valhalla.#155475_drk
Úgy nagyjából megvan, még ezer éve játszottam is egy telefonos verzióval a Sony Walkmanen.Akkor így leesett, hogy én hiába venném meg a Ragnarök Deluxe Editont, a 2018-as abban nincs meg, oh man.
Köszönöm a tisztítást, ennek most nem örülök.
Malaka!
Malaka!
-
ha egy áron van és a pc-d bírja akkor pc, ott tudod - még ha nem is fontos a grafika-, nyomni PS kontroller is
nekem PC-n van, rongyosra játszottam már van magyarítás is rá ha kellene, én most csak a VR miatt vettem meg PS-re is[ Szerkesztve ]
"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯
-
_drk
addikt
válasz spleenszuru #155471 üzenetére
Ezért a hsz-ért egy nap szundit adnék neked mint God of War rajongó
2 teljes értékű játék ami szerintem most a legnagyobb franchise a Sony Playstation kezében.
Last of US-t tenném ide, de a második résszel túl sok balhé és mindenféle politikai, világnézeti dolgot tettek bele ami lejjebb vitte a franche megítélését. -
Mephike
őstag
A God of War egy régóta futó sorozat, megéri a régebbi részekkel is próbálkozni. Az utóbbi kettő a God of War (2018) és a God of War Ragnarök (2022).
-
Bad Pritt
félisten
Volt egy God of War 2018-ban, a Ragnarök a folytatása, a Valhalla meg egy DLC utóbbihoz.
Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.
-
spleenszuru
őstag
Urak, miféle "mind a 2 God of War"-t emlegettek most?
I'm confused.A Gow és a Ragnarok DLC hozzá most 2 különböző játékként van felfogva, vagy a Valhalla itt most mi?
Malaka!
-
Bad Pritt
félisten
Még Amit így a Valhalla közben se értettem, ez a túlságosan sok képesség.
Most a Valhallában én is ezt érzem, folyamatosan a menüket nézem, hogy mi micsoda és mit csinál. Mondjuk az tény, hogy felhasználóbarát a játék, mindent színez meg videókat mutogat, csak nagyon sok az info.
-
F-ECT$
titán
Én már az előző résznél hiányoltam, hogy mire minden képességet megszereztél, akkor már nem nagyon tudtál mit csinálni. Lehet csak a gombnyomogatással is harcokat nyerni, de van mélysége a harcrendszernek, ha kitapasztalod. Az előző résznél ott volt az NG+ meg a nehezebb fokozatok, de jól jött volna valami end game. Itt megoldották a dolgot, mindezt nem a szokásos $10-ért, szóval jár a piros pont.
Dive ever, work never.
-
stilo18
addikt
Bedobom ide is, sokkal aktívabb mint a ps4-es topik, aztán hátha tudjátok a választ, tudtok segíteni
Sziasztok,
Olvastam a neten, hogy megszűnt a Just Dance támogatása ps4-en.
Olyan kérdésem lenne, hogy ha megveszem lemezesen a játékot, akkor ettől függetlenül tudok vele játszani?#PS5Pro#C9/QN95#S22Ultra#SSArctisPro+DAC#Aonic50
-
_drk
addikt
válasz ProEvoFan #155465 üzenetére
Imádom mind a 2 God of Wart! Nézet váltás, játék mechanika, meg ahogy az egész kinéz, ki van találva nagyon top minőség!
Első részben így utólag volt sok minden ami nem olyan jól működött. Például a pajzs erőltetése, sokkal lassabb harc, nehézkes dodge stb.
Szűkebb is volt a játék tér. A sztori is hiányos volt, meg kevés.Nekem rohadtúl fájt, hogy véget lett a játék! Akartam volna még tovább menni a sztoriban, megnézni a többi világot stb, majd a végén kiderült hogy nem megyek én tovább sehova! Ragnarokben pont ezeket csináltak meg. De ugye a poén már le volt lőve.
Még Amit így a Valhalla közben se értettem, ez a túlságosan sok képesség.
3 fegyver és azoknak legalább 15 képesség! Ehhez hozzáadjuk a 3 páncélt. A köveket amik vagy passzívak vagy azok is adnak valamit. A fegyver markolat gombja.
De még a társ is ott van vagy 10-15 képeséggel.
Ez egyszerűen túl sok már!Én a kardokat például nem szeretem, most Valhallában vettem észre hogy mit is tud. Továbbra se kedvencem, meg minek is használnám ha a másik 2 sokkal jobb!
[ Szerkesztve ]
-
-
LÁZ
addikt
QXPA-TGD6-L73F
insta @laz_papa - ELADÓ CUCCOK (lego halloween figurák-Toysrus Bricktober 2022) RAZER KAIRA PRO - FOR SZÉL
-
stewe2
aktív tag
Van különbség a gép változatok között felhasználói szemmel nézve? Ajánlott valamelyik verzió?
Köszi steweNincs igazság... Csak erőviszonyok... Lehet, nicket kellene váltanom: stewe71...
-
S e t h
nagyúr
Nálam az egyik legjobb élményt nyújtó játék idén.
Nem vagyok oda a resi sorozatért, de ez a játék nagyon egyben van, hangulat, játékmenet, megjelenítés.
Nem véletlenül volt ott az év játéka szavazásokon, annak ellenére, hogy remake.This signature is completely useless! Don't waste any time by reading it!
-
TBT
addikt
A Resident Evil 4-el mennyire élmény PS5-ön játszani? Nem tudom eldönteni, hogy PC-re vagy PS5-re vegyem (a szebb grafika/technika nem érdekel, inkább a smoothabb gameplay), mert most mindenhol 10k körül van.
"I am Sylvanas Windrunner, Queen of the Forsaken. If you will not serve me in this life, then you will do so in the next."
-
Sanyi.mTs
addikt
volt valaki, aki az elmúlt években változtatta meg a online ID nevét? tapasztalt valami furcsaságot a hivatalosan jelzett problémákból?
-
Scholes9
nagyúr
válasz markknight #155335 üzenetére
Én inkább VR-ban nyomom, nem tudom abbahagyni, brutál jó lett Biztos nem “szenvednék” vele telefonon
PS5 Pro + PS VR2 <-> XSX <-> 65” S90C
-
nincsnév007
őstag
valaki játszik a gta online-nal és nála is eseetleg külső ssd-n van a játék?
-
Moby
addikt
válasz markknight #155441 üzenetére
Nem sokat láttam a leaked cuccokból, de én abban nem sok pókembert láttam meg. Arra volt jó, hogy sokkal jobban érdekel, mint eddig. Ez lesz az insomniac első olyan nagy játéka, ami nem a klasszikus sonysta humoros, könnyed vonalat képviseli, és csak elnagyolj az erőszakot, vagy legalábbis sztaniolpapírba csomagolja (ahogy mondjuk a spideyk), hanem sokkal felnőttesebb, erőszakosabb, darkosabb vonalat képvisel, amit tőlük nem nagyon lehetett eddig látni. Mármint játékmechanikában vannak átfedések, de hogy egy insomniac játékban fröcsköl a patakvér...arra azért nehéz azt mondani, hogy igen-igen, láttukmár, lapozzunk
Remélem megjelenésre sem lesz felcukrozva.[ Szerkesztve ]
-
Elderath
őstag
Remélem év elején lesz state of play és kojimbo megáld minket egy 8 perces DS2 trailerrel. Jelenleg ez a legjobban várt ps ex számomra. Nagyon remélem be tud csúszni 2024 év végére, tökéletes lenne Pro mellé
[ Szerkesztve ]
Xbox Live : SirLuipadre PSN ID : SirLuipadre
-
nagyúr
válasz markknight #155432 üzenetére
Tessek? A Zelda szerinted szar lett? Jatszottal te vele?
-
markknight
veterán
Én a leakek alapján meg pont arra jutottam, hogy ez kb ugyanaz mint a Spider-man csak itt nem hintázni fogsz, hanem karmozni pl és úgy közlekedsz. Aztán majd meglátjuk mi sül ki a végére. Az X-Menre vagyok a legjobban kíváncsi, persze az van legmesszebb.
Bad Pritt: Jaja, mondjuk ez is igaz.
-
Mezcal
addikt
Bár ott is vannak kivételek, például a Zelda.
Playstation 5 SE CFI-1116A - Bugatti Divo távirányítós
-
Bad Pritt
félisten
Spider-Mannél az is benne lehet, hogy volt egy Miles Morales meg egy Remastered és így nem öt évet kellett várni arra, hogy folytasd a kalandot a prevgen rész után, hanem volt egy átmenet már PS5-ön mind sztoriban, mind látványban. Ha 2018 óta nulla Spider-Man content jött volna az Insomniactól akkor sokkal nagyobbat ütött volna most a második rész a két Spidey-val, Venommal meg minden jósággal.
-
mike1334
veterán
Mennyire para/bonyi a török account dolog? Ha már ennyire dicséritek a GoW Ragnarököt, és ennyire nincs használtan lemez, ez tűnik a legolcsóbb alternatívának (8e pénz).
...unless the law provides otherwise. Guarantees not guaranteed!
-
Moby
addikt
A családi vonal alapvetően jó ötlet volt, a hörgő, agyatlan Kratost kiégették sokszorosan. Ott volt egy jókora ugrás minden tekintetben. A pókember meg pókemberkedik, máshoz nem nagyon ért, ott azért nehéz elvárni, hogy legyen valami nagyon más, mint eddig. Nekem nincs bajom alapvetően a marvel vonallal sem. Olyanmindegy, hogy a főhöst kölcsönveszik, vagy most írják majd meg, meg éppen milyen színű ruha lesz rajta. A játék nem ettől lesz jó. Ez a wolverine a leakekből nagyon más hangulatú meg felütésű lesz mint mondjuk a spidey-k(nyilván), innentől meg totálmindegy, hogy az marvel vagy sem. Hogy csinálhatna-e az insomniac nagyon mást is? Biztos. Csináltak egy csomó mást a múltban. Viszonylag ritkán sült el jól. Ez legalább megy nekik elég jól.
[ Szerkesztve ]
-
vonSux
őstag
Óriási, hogy két lépésben eljuttok oda, hogy egymást szapuljátok miközben a hobbitokról van szó. Mit írnátok ha valami tényleg fontos dologról lenne szó? Valakinek tetszik, másnak meg nem, nem nagy ügy.
-
markknight
veterán
Ez a magas minőségű iparosmunka plecsni lassan már minden folytatásra rátehető. Bár ott is vannak kivételek, például a Zelda. De a Spidey 2 is pontosan ez volt amit mondasz. Aztán meg jönnek a cikkek, hogy a rajongók csalódottak, hogy nem nyert kb 1 év játéka díjat sem. Kérdezem én, mire? Szégyen, de úgy elfelejtettem azt a játékot mintha nem is lett volna, pedig kb 2 hónapja jelent meg. A God of Warnak egy nagy előnye van, az pedig a family mint a halálos iram filmekbe. Ha nem lett volna atreus és Kratos nem lett volna bébiszitter, nem haraptak volna ennyire rá, mint ahogy.
[ Szerkesztve ]
-
Moby
addikt
válasz 30z.Samu #155426 üzenetére
Én értetlenül állok a ragnarök felkubázása előtt. Semmi újat nem tudott felmutatni, minden puskaport ellőttek az elődben (leaglábbis addig nem, amíg elvittem a játékot - úgy a feléig). Én nem láttam semmi fejlődést. A minőség az égben, de ez már csak inkább volt magas minőségű iparosmunka, mintsem felejthetetlen alkotás. Az a 2018-as volt.
-
30z.Samu
félisten
Kb negyed órája fejeztem be a Ragnarök-öt. Te Jézus Atya Úristen mekkora élmény volt ez! Tíz perce csak egy szó jár a fejemben: Katarzis. Hasonló érzés fogott el, amikor az elődjénél gördült fel a stáblista, de ha most választani kellene, személy szerint Nekem sokkal jobban tetszett a Ragnarök. Odatette a Santa Monica rendesen és nem kicsit cáfolt meg, azt írtam a játék elején hogy nem számot tevő a fejlődés. Hát nem a f@szt nem, pláne a játék közepétől. Bánom, hogy én hülye nem vettem már egy évvel ezelőtt PS-t, amikor megjelent a játék, hanem még várni akartam a PC portra. Várhattam volna még egy ideig és gyanítom nem tudtam volna ilyen minőségben végigjátszani, mint ahogy PS-en. Nem törlöm le a játékot, mert egyrészt később letolom a DLC-t, másrészt fel akarom még fedezni a világot, amennyire tudom.
Sic Parvis Magna
-
San398
őstag
válasz 3L1T3 #155361 üzenetére
Ezt hogy történhetett?
- Valaki a fejlesztők közül szivárogtatott?
- Vagy fejlesztők belső hálózata kapcsolódott az internet felé és ott hekkelték meg a fejlesztők gépét?-----====A jóban az a rossz, a rosszban az a jó, hogy minden múlandó.====----- PÜ-re illik válaszolni!!
-
3L1T3
addikt
válasz raziel01 #155406 üzenetére
Hulyeseget irsz. Ami meghajto hibas az megy a Sony-nak vissza. Ellenkezo esetben nem cserelik. Ugyanis ok latjak az elso bekapcsolast es onnantol ketyeg a garancia. Ezek pesig 72 oras cseres gepek. De nyilvan kopkodjuk a kereskedot a fotelbol.
Nem ertem mi ertelme az ujabb urban legends epitesnek folyamatosan.eladni se tudos a 14 napos gepet mert a gari ketyeg. Ezeket HASZNALTAN bukoval tudod eladni.
[ Szerkesztve ]
“I am the Saiyan who came from earth to defeat you. Despite my calm, quiet heart, I am the legendary warrior awakened by intense anger."
-
Elderath
őstag
válasz markknight #155408 üzenetére
Ja oké, ha te mondod akkor tényleg szar. Törlöm is le
-
Elderath
őstag
Hát ez a tekken 8 jóval jobb, mint ahogy videókon lejött. Utoljára PS2őn toltam tekkent, de ez nagyon tetszik
[ Szerkesztve ]
-
Dozbik
tag
Sziasztok! Alzán felbontott PS5-ről van valakinek véleménye? Teljesen lutri, hogy milyen állapotút kapsz? És a digitális ilyen ~140 körül szokott menni? Az mennyire jó deal?
-
Persie12
aktív tag
Néztem hogy a Far Cry 5, kapott egy elég masszív akciót mind a két változatban. Eddig kimaradt a játék, de 3000-4000 forintot szívesen szánok rá. PS5-ön simán fut a game gondolom. Mert ahogy néztem külön PS5 upgrade nincs hozzá.
iPhone 14 Pro Max - PlayStation 5 - Nintendo Switch Oled - TCL 50C805 - Harman/Kardon Onyx Studio 6
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban tilos:
• hirdetni
• konzol vs PC téma
- Gaming notebook topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen hangkártyát vegyek?
- Mobil flották
- DIGI internet
- Ninebot Max G30E II elektromos rollerrel Hajdúszoboszlóról Berettyóújfaluba