-
PROHARDVER!
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
arn
félisten
válasz
AiRLAC #34185 üzenetére
Koszi - meg akkor olvasgatok a truenas temaban, aztan lehet nem cserelgetek, csak akkor ha a syno kilehelte a lelket, vagy vmi szukosse valik. Router is syno, de van par olyan hulyeseg ott is, ami miatt valtanek (nincsen normalis connection log, wan ip megujitas eroltetese - connection drop).
De mind a router mind a nas teren hwugyileg a syno egy korrel le van maradva.
-
Az ugreen saját OS-e so-so. A DSM még mindig a legkiforrottabb NAS szoftver a piacon szerintem. A mobilapplikációk terén is ez a helyzet.
Amúgy lehet vDSM-et konténerben futtatni, ha csak bizonyos dolgok miatt maradna a Syno. Sajnos pl. ABP nem fut benne (meg semmi amihez aktiválás kell), úgyhogy nekem maradt a Synology vas. Persze kell egy elég nagy modell hogy legyen 10Gbit meg elég lemezhely meg NVMe stb. -
arn
félisten
válasz
AiRLAC #34183 üzenetére
Aha… tehat nem tul kiforrott? A synoban jo, hogy az ember bealltja es elfelejti, meg egy tabletrol is elkezelem. Ahogy vegigmentem a szolgaltatasokon, amiket hasznalok, azert hianyozna par, vagy kenyelmetlen lenne truenason.
Ha egy vpst beallitok, ott is probalok mindent iac csinalni, kontenerizalni - a fene se emlekszik, hogy mit mire allitott… egy uival konnyen lekoveheto, de ha nagyon bele kell turkalni vmibe konzolrol, akkor x ev mulva ki emlekezik ra. En fejleszto vagyok, nem szakteruletem ez a rendszerbugazas (bar erdekes), ha napi szinten nem vagyok benne, lehet nem jarnek jol a truenassal. Synologynal csak a raidkonvertalasokat csinaltam konzolrol, amugy nem szivesen piszkalok bele a felhasznalobarat osbe, evek ota ugy mukodik, ahogy az elejen beallitottam.
A ugreen sajat ose milyen?
-
arn
félisten
ds720+rol valtanek, mert kicsit elegem van abbol, hogy a syno folyamatosan vmi elavult hwt pakol a friss nasokba is... vki probalta a ugreen 2 lemezest rammal felturbozva truenassal? elvileg 16gt tamogat, de vkik 32gt raktak bele.
a synobol meg jonne a 2x 256g ssd (rendszernek) plusz a 2x12tb wdred. mindketto raidben. ssd cache annyira nem erdekel.
de azert tapasztalat erdekelne...
-
somasz
addikt
Sziasztok! Segítenétek beárazni egy Synology RS4017xs+ eszközt? (16-bay, 32gb ram)
Köszi,
Soma -
Virag.h
aktív tag
Egy fel eves hasznalt synology ds923+ nak mi a realis ara?
-
Virag.h
aktív tag
Huh koszonom. Ez egy nagyon komoly osszehasonlitas a-tol z-ig...
Mostmar semmi kerdes... ds423+ ami kell nekem...😂
Esetleg nem itt nem arul valaki egyet?😂😂
Amugy komolyra forditva a szot. Honnet erdemes beszerezni mert hasznaltan szinte 0 ra az essly... esetleg egy megbizhato bolt? Vagy kulfoldrol esetleg?
-
Virag.h
aktív tag
Erdemi elteres van van a ds423+ es 923+ kozott?
Gondolok arra h arra h az egyik erre a masik inkabb arra a feladatra jobb. Vagy leginkabb csak integralt vga? -
kenwood
veterán
válasz
Borisz76 #34164 üzenetére
TV
NAS nincs
Erosito Aiyima A07 a PC-re kotve (altalaban vissza se kapcsolok ra, TV hangszorojat hasznalom filmek alatt)
PC : Ryzen 5600G, HDMI-vel a TV-re kotveEddig mindent ugy neztem, hogy PC-rol, HDMI-vel.
A cel az lenne, hogy a Dolby Vision is menjen a leheto legkenyelmesebben.
Tehat a desktop maradjon 4K SDR, es lehetoseg szerint VLC a lejatszo.Ez jelenleg csak ugy megoldhato, hogy kimasolom egy usbs hdd-re,es azt dugom ra a tv-re,amin valami NOVA player kepes ugy lejatszani a DV-t, hogy nem full lila minden.
Mivel PC-n elegge gaynyolos megoldasokat talaltam, igy a legegyszerubbnek az tunne,hogy usb-n csatlakozom a tv-re, es azt az usb eszkozt kellene valahogy elernem a PC-rol dugdosas nelkul. -
biga
őstag
válasz
kenwood #34160 üzenetére
Az nem NAS lenne, hanem USB-s meghajto
A halozatnak elég, ha tud megfelelö sebességet és mondjuk egy NFS/SMB funkcionalitast. Vagy DLNA-t. Ezeket azért mar a legtöbb mai TV siman tudja (ha meg DolbyVision képes, akkor biztosan). Ha meg tudsz ra app-ot is tenni, akkor meg ott a Kodi/Plex stb és az megoldja a többit.
-
kenwood
veterán
Udv. Olyan NAS letezik,aminek van olyan usb kimenete, amin keresztul egy TV pendrivenak latja a NAS-t ?
A TV-re telepitett lejatszo tud dolby visiont kezelni, ami PC-n kozel lehetetlen.
A halozati kepessegei a Google TV ezen implementaiojanak viszont kozel nulla. Meg DLNA-t sem talaltam a product specificationben.
Az meg baromi kenyelmetlen, hogy tobb 10 gigas mappakat masolok egy usb-s hdd-re a PC-rol,es dugdosom ide-oda. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #34158 üzenetére
Nincs tapasztalatom más kliensel.
Nekem a Download Station is megfelel.
De igen, úgy olvastam a Synology fórumban másoktól, hogy szinte megtáltosodik a letöltési sebesség másik kliensel.
Csak annyira kihasználja a CPU-t, annyira leterheli a rendszert , hogy amíg a letöltés be nem fejeződik....addig a rendszer nem vagy alig válaszol....
A Download Station nem használja ki a CPU teljes képességeit....hagy benne tartalékot.
Pont azért , hogy a rendszer képes legyen reagálni más feladatokra is. Ezáltal lassabb a letöltés.
Na de egy NAS általában 0-24 megy.....mindegy , hogy 5 perc alatt vagy 15 perc alatt jön le egy adott cucc.3 kategória van a Synology-nál :
- " J " modellek , erősen belépő kategória
- Jelölés nélküli a közép szint
- " + " modellek a felső kategória.
Belépőt nem érdemes , nem ajánlott venni "fő" eszköznek.
Viszont biztonsági mentésre tökéletes választás lehet....Szerintem.
-
Virag.h
aktív tag
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #34156 üzenetére
A Synology fórumban én már javasoltam egy modellt.
De van itt korábbi összefoglaló írásom a gyári le/fel töltögető Download Station-ról , melyben a fórumtársak sebesség eredményeit is összeszedtem : [Synology DSM 6 - Download Station]Ezekből az adatokból kihámozható, hogy : Minél nagyobb a CPU 1 szálas teljesítménye ( MHz ) ....annál gyorsabb a letöltés.
-
Virag.h
aktív tag
Synology ban melyik ajanlott csak torrentezesre? 300-500 seed kb
-
Imi1981
veterán
Szerintem veszek egy ilyet [link] majd valamikor . Elég drága úgyhogy még nézelődök hátha találok mást olcsóbban . 4 lemezes kell .
Volt nasom és szerettem is zyxel 325v2 és az akkori netemhez 15 megabit elég is volt de később eladtam . Amúgy arra amire igazából való arra egy viszonylag olcsóbb nas is jó ( adatmentés, biztonsági másolatok stb ) . Na nekem nem erre kellett volna.
-
ugyes
senior tag
válasz
Imi1981 #34149 üzenetére
Asustor és Terramaster esetén biztosan lehet rá tenni más op.rendszert. Asustorra gyári leírás van UnRAID telepítésre.
Szerintem tartsd meg a mini PC-t, és vagy NAS-t vagy DAS-t tegyél hozzá. A kedvező árú NAS-ok multimédia feldolgozásban nem erősek, viszont remek tárhelyek. A mini PC-t egyszerűbb cserélni, ha szükséges, mint a NAS-t. -
válasz
MaCS_70 #34150 üzenetére
Azért nem evidencia a raid kezelése. Ha SW-es azért, ha HW-es, akkor meg azért. A házban is több anyag van, a tápegység is jóval izmosabb, mert adott esetben akár 5 lemeznek is energiát kell biztosítani. "Csak" annyi a difi, hogy nincs rajtuk egy plusz mikroszámítógép, ami a LAN-on keresztül szolgáltatásokat biztosít (WEB felület, különféle hálózatos szolgáltatások).
-
-
válasz
Imi1981 #34149 üzenetére
Én azon kesergek, hogy amint mondani szoktuk, a NAS-ok azért ennyire drágák, mert ugye a szoftver, a rendszer... De ezekben a külső házakban mégis milyen szoftver van, ami indokolttá tenné ezt az árazást? A hardverük nyilván filléres tétel, szoftverük meg alig...
Szóval a magyarázat a relatíve kis példányszám (ennyiért...) és a kereskedelem farkastörvényei táján keresendőek.
MaCS
-
Imi1981
veterán
válasz
MaCS_70 #34148 üzenetére
Igen nagyon drágák. Az a baj most veszek használtan egy jó nast azt is már csak pár évig fogják frissíteni. Bár ha jól tudom Qnap nasokra lehet más nas os-t rakni és úgy kitólható pár évvel a használata. Egyelőre lehet inkább maradok ezeknél a 4-5 fiókos raid usb3 házaknál. Jelenleg csak usb3 -sata kábellel van a mini PC-re kötve a merevlemezek de így csak 1 szabad usb portom van meg nem is néz ki valami jól így ahogy van.
-
-
-
Imi1981
veterán
válasz
Multibit #34143 üzenetére
Hát érdekel a dolog de 80 ezer alatt érdekel csak (használtan ) . Még csak érdeklődök . Ha ez sokkal drágábban hozható csak össze akkor marad a mini pc és usb -sata hdd-k . Qnap nasok tetszenek mert elég erősnek tűnnek és nem vészes az áruk használtan .
Borisz76 #34144
Proci inel i3 8100T ,16 GB ram és a rendszer ( win 11 ) nvme ssd-n fut . Ez amiről raktál be képet pontosan milyen típus ? -
Borisz76
nagyúr
válasz
Imi1981 #34142 üzenetére
Annak a mini PC-nek milyenek a hardveres jellemzői ?
Mert lehet megérné azt használni tovább és "csak" egy több lemezes külső "dobozt" venni.
Léteznek 2-4-5-8 lemezes RAID képes külső dobozok usb és eSata csatlakozóval , amit a gépre kötve simán lehet használni.
Én sokáig egy 5 fiókos Sharkoon-t használtam PC-re kötve. -
Imi1981
veterán
Sziasztok! Mostanában gondolkodtam nas vásárláson . Leginkább használtban gondolkodok ami alkalmas torrentezésre és plex és emby szerver futtatására . Torrent 300-600 torrent seedben tartása meg közben letöltés naponta kb 1-2 torrent( 600 torrent fölé nem megyek ! Most 334 db van seedben mini pc-n ) . Letöltési sebesség jó lenne ha tudná az 1000magabitet torrentel ( qbitorrentet használnék ) . Plex és emby előfizetésem van szóval ha szükséges tudnak hardveresen dekódolni . Ez a nas QNAP TS-451A NAS - 4GB RAM - x86 Celeron N3060 CPU megbírkozna ezzel ? Még csak érdeklődök ! Vásárlás később lesz . QNAP nasok használtan jó áron vannak ahogy nézem . Synology nasok a jóval gyengébbek is drágábbak használtan . Többi márkát nem nagyon ismerem . Zyxel NAS325 V2 volt régen de az torrentezére gyenge volt .
-
válasz
Borisz76 #34136 üzenetére
Emlékeim szerint az adatközpontokat üzemeltető cégek szoktak ilyen éves összesítést kiadni....melyben szerepel a HDD-k gyártója , típusa , kapacitása és mennyisége....valamint , hogy ezekből hány darab ment tönkre.
A BackBlaze jelentéseit szoktuk nézegetni, kifejezetten informatívak.
MaCS
-
Virag.h
aktív tag
válasz
Intelligencs #34139 üzenetére
Oh ezt nem tudtam.... tenyleg kulso hdd volt🙂
-
-
Virag.h
aktív tag
válasz
Borisz76 #34136 üzenetére
Koszonom.
A titkositassal kapcsolatban is tudnal segiteni? Miert lehet "inaktiv" a kapcsoloja? -
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #34135 üzenetére
Ha egyforma lemezek kerülnek egy NAS-ba , akkor megvan rá az esély , hogy közel azonos időben mennek tönkre.
Ezért az eltérő tipusok ilyen szempontból jobbak.
Viszont az is igaz, hogy minden gyártónak akadtak sorozatgyártási hibás szériái....
Tehát mondjuk a Seagate lemezekből egy széria hamar döglött....a másik sorozat meg éveken át ment.
De ez elmondható minden gyártó minden termékéről.
Sajnálatos módon ez csak idővel derül ki....
Ezért nem biztos, hogy jó ötlet azonos gyártó , azonos lemezeit egy kötetbe rakni.
Viszont az ellenkezője is lehet.....megveszed a 2 db egyforma lemezt és éveken át gond nélkül mehet.
Tehát a meglévő , már legalább 1-2 éve forgalomban lévő modellekből érdemes választani.
Nem tudom, hogy hol de biztosan utána lehet nézni valahol annak, hogy mely modellek amik "rosszul" teljesítenek......melyek jobban.
Emlékeim szerint az adatközpontokat üzemeltető cégek szoktak ilyen éves összesítést kiadni....melyben szerepel a HDD-k gyártója , típusa , kapacitása és mennyisége....valamint , hogy ezekből hány darab ment tönkre.
Majd valaki biztosan linkeli az oldalt....
Amúgy van itt egy olyan fórum, hogy " Milyen belső merevlemezt vegyek ? " [link]
Talán ott hamarébb kapsz választ....ha mindenre kiterjedő részletes kérdést teszel fel , ármegjelöléssel. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #34133 üzenetére
Menni fog nagyobb lemezzel is mint ami a hivatalos oldalon van.
2018-s modell....ezért az adatlapon az akkori legnagyobb méretű HDD szerepel.
Az adatlapot meg nem nagyon szokás frissíteniük.
Amire érdemes figyelni hogy SMR vagy CMR lemez e amit beszerelsz a gyomrába.....főleg egy db kötetbe teszed a kettőt !
A CMR ( képen bal oldalon ) az ajánlottabb !
Bár az SMR is működőképes megoldás ....csak az adatsávok átfedéssel vannak ezért egy bizonyos adat írásakor másik sávot is érint és emiatt ott megint írnia kell a lemezre.
Ez nagyobb fájlok másolása esetén a többlet írás miatt lassulást okoz....és ha nem egyformák a lemezek ( CMR és SMR egy kötetben ) , akkor adatvesztés is lehet a vége !
HDD gyártó weboldalán lehet kutakodni a részletek után.....de sokszor nehéz rátalálni az infóra. -
Virag.h
aktív tag
válasz
Borisz76 #34130 üzenetére
Migraciora ez egy hasznos video?
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #34129 üzenetére
Már miért ne kéne.
Nem csak a HDD mehet tönkre....de az alaplap, a tápegység...stb.
A RAID ....azaz ha több lemezből álló kötet van és ez a kötet 1 db lemez meghibásodása ellen védett.....az akkor is csak annyit jelent, hogy a rendelkezésedre állnak az adatok.
Tehát a RAID a rendelkezésre állást növeli de:
NEM BIZTONSÁGI MENTÉS !!!
- Minimum 1 db külső lemezre menteni kell.
- Jobb ha a másolat fizikailag máshol van. ( betörés, tűz stb..)
- Jobb ha van külső lemezre mentés és másik mentés fizikailag távol.
- Legjobb ha van külső lemezre mentés , másik mentés fizikailag távolt és van felhős szolgáltatásban is mentés !
Tehát 1-2-3 a lépcső !Mégegyszer : a RIAD NEM BIZTONSÁGI MENTÉS !
Ha meghal a NAS...de a lemezek jók, akkor pedig mehet a már említett migráció. Ekkor megússza az ember a biztonsági másolatról való adatvisszamásolást. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Virag.h #34127 üzenetére
A szó amit keresel a : migráció azaz a lemezek költöztetése.
Természetesen lehet a lemezeket költöztetni de ugyanannyi vagy több fiókos modellbe.
Tehát 2 fiókos modellből a lemezeket áthelyezheted egy másik 2 fiókosba vagy akár 4,5,8,10,12 fiókos Synology NAS-ba.Régebbi bejegyzésem a kötet létrehozásról / bővítésről / költöztetésről.
-
Virag.h
aktív tag
Kozben nagyon jo aron beszereztem egy synology ds-218j keszuleket. Egyenlire jo lesz h megbaratkozzak nas es synology rendszerrel.
Az lenne a kerdesem (mivel hadunalt keszulekrol van szo) ha esetleg a keszulek tonkrrmenne de a hdd k benne nem. Van ra valamilyen mod a hdd k tartalmat egy masik synology nas be tenni es onnan folytatni ahol vege van. Vagy csak ugy ha van pl egy kulso hdd biztonsagi mentes a nas rol?
-
krealon
veterán
válasz
AlBundy #34119 üzenetére
A letöltésre érdemes lenne dedikálni egy kisebb MLC SSD-t és a végleges tárhelynek használni a HDD-t. A sok fejmozgás (márpedig a sokszálas letöltés ezzel jár) nem barátja a winchestereknek és a fogyasztás / melegedés is nagyobb lesz ilyenkor.
A hosszú HDD élettartartamhoz fontos, hogy a tároló hőmérséklete 40 celsius fok akatt legyen működés közben. Ehhez nem kell szélvihar, eleg egy kicsi, ventillátorral kényszerített légmozgás.
#34120 PistiSan
"Én mindig beállítom, hogy ne menjen sleepbe a hdd, forogjon folyamatosan, a gyakori indítás, leállás megöli a diszket."Ezzel én is maximálisan egyetértek.
-
PistiSan
addikt
válasz
AlBundy #34119 üzenetére
Nekem is ugyan ilyen célra volt raspbbery pi4 en notebook hdd, 5 évig ment 0/24 ben, aztán menet közben kapott egy ütést..... azt már nem élte túl.
Én mindig beállítom, hogy ne menjen sleepbe a hdd, forogjon folyamatosan, a gyakori indítás, leállás megöli a diszket. (Az ilyen előre szerelt usb hdd-s cuccok sajnos van, hogy leállnak így is, típusa válogatja) -
AlBundy
aktív tag
Adott egy gigabyte brix 500GB-os notebook HDD-vel amin egy OpenMediavault fut 7/24.
Gyakorlatilag csak filmek/sorozatok letöltésére és azok SMB megosztására van használva.
Sajnos 1 év alatt a második hdd kezdi megadni magát.Kérdésem, hogy ennyire nem bírják ezek a HDD-k a non-stop használatot, vagy csak véletlen sikerült ilyen lemezeket vennem használtan?
-
biga
őstag
válasz
Sanyi.mTs #34117 üzenetére
Erdemes gyakran nézegetni a WD arakat, nagyon gyakran vannak ilyen-olyan akcioi (vigyazat, ezeket a viszonteladok ritkan adjak tovabb! A WD sajat oldalara érdemes ranézni!). En is igy vettem 18TB aron 22TB WD red Pro-kat. Es az mar olcsobb volt, mint pl a Seagate Exos ar!
De a WD-nél mar akkor is van 10% kedvezményed elsö vasarlaskor, ha siman csak beregisztralsz. -
Virag.h
aktív tag
Melyik szerintetek a legjobb jelenleg kaphato 3.5os cmr hdd? Olyan 10-12tb kornyeken?
-
ugyes
senior tag
válasz
coolpet #34095 üzenetére
A plex lesz az, amely bekavarhat. Ugyanis full HD-ig (1080p-ig) akár a kinézett Asustor is elég lehet. Sőt, akár 4K-t is simán visz majd. Azonban, ha távolról néznéd, vagy más okok miatt dönt a szerver, hogy éppen át kell konvertálnia valamit (hang, felirat, kép vagy ezek bármilyen kombinációja), akkor gyenge lesz a vas ehhez.
Szerintem vegyél NAS-t, de csak adattárolásra és megosztásra. A többi funkcióra pedig egy mini pc-t (min. 11th gen Intel, ha várhatóan előfordul átalakítási igény pl. 4K-ból). Vagy NAS helyett DAS-t, amelyet a mini pc-re kötsz USB3.x-el (vagy éppen, amit tud a DAS).
Ha RAID1 vagy e fölött kell valami, akkor többe kerül majd, mint szántál volna rá, akár NAs, akár DAS. -
coolpet
senior tag
Teljesen igazatok van, csak elkényelmesedtem. Akkor marad egyenlőre a HP minipc 1db M.2 SSD-vel linuxxal, és mentegetek időnként.
Nem szeretnék feleslegesen kidobni egy valag pénzt feleslegesen, vagy a kényelem kedvéért, azért én sem vagyok milliomos.
Köszi!
-
Magnat
veterán
válasz
coolpet #34105 üzenetére
Szia,
nasban (pláne újban) ugyanazt a teljesítményt biztosan több pénzért fogod megkapni mint ha pc-ből megcsinálod, főleg ha újat akarsz. 50k-ból még egy pc is nyögvenyelős újban, nas belépőszint ahogy láttad is, sajnos már 75-90k és az jellemzően még vmi arm chipset, ami nem használhatatlan, de vannak korlátai.
Mondjuk ami neked kell, az könnyen lefedhető Win v bármilyen linux alatt is, amúgy abba a Debian alapú gépbe is tehetsz 2 diszket és már van is némi plusz adatbiztonságod (sok nem, menteni raidről is illik, mindegy, h nas v pc). -
Multibit
nagyúr
válasz
coolpet #34107 üzenetére
Miért "természetesen"
Ezt miből gondolod? Utaltam ilyesmire? Van néhány alternatíva.
A költségeket tekintve lényeges, hogy mennyire legyen nagy az a tárkapacitás, mennyire legyen gyors az eszköz? Lényeges az is, hogy mennyire vagy képzett szoftverezés és hálózati ismeretek téren? Ugyanis a felvázolt igényeid nem teszik feltétlenül szükségessé out-of-box NAS beszerzését. Mennyire riaszt a DIY? -
coolpet
senior tag
válasz
Sanyi.mTs #34104 üzenetére
Igen, de annak adatvédelem szempontjából nincs értelme
Most van egy Mini PC-m Debiannal, annak az SSD-je van megosztva Samba-val, és fut rajta 2-3 Minecraft server.
Így viszont ha megpusztul, a friss adatok oda. KB fél évente le szoktam menteni külső HDD-re + SSD-re, és a legutolsó már meglévőt még megtartani.
Viszont macera, és néha elég lassú Wifin a csatlakozás a megosztott mappához.
A főgépen meg megy a Plex is, hogy a 3 TV a lakásban ki legyen szolgáléva + remote streaming.Valami olyant keresek, ami csendes, nagy tárkapacitással bír, keveset fogyaszt, gyorsan el lehet érni kívülről, belülről, van rajta Plex Media szerver, és biztonságos.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
coolpet #34101 üzenetére
A NAS-olás sosem volt olcsó.
Van lehetőség PC-t átalakítani....amiben van több Sata port.
Beledobálja az ember a lemezeket.
Egy SSD-re pedig mehet a NAS szoftver....amiből több fajta is van de azt neked kell beállítani , konfigurálni.
Itt persze erősen függ a konfigtól a fogyasztás is.
A gyári nas-ok alapvetően nem fogyasztanak sokat mert gyenge ( asztali PC-hez képest ) CPU-val vannak szerelve.
Én magam sosem építettem ilyen rendszert.
Volt PC-m , amiben 8 db HDD volt de én azt mindenre ( netezés , játék , filmezés ) használtam ezért Windows volt rajta.Viszont egy direkt NAS-nak épített rendszerre nem Windows-t szokás tenni.
Google keresőbe beírva : Free NAS System
Ez egy hasznos találat : [Best 10 Free NAS Software to Use in 2025]Tehát választhatsz, hogy "gyári" megoldást használsz....kicsomagolod és "üzemkész"....persze itt is kell rendszert telepíteni és beállítani alap dolgokat.
Vagy nulláról indulsz és mindent összeszerelsz , telepítesz , beállítasz....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Óra topik
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- OLED TV topic
- PlayStation 5
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Trollok komolyan
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy Watch 5 /12 Hó Garanciával
- Amazon Echo Studio / Vadonat Új / Számlával / 12 hónap jótállással
- TAVASZI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- AKCIÓ! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest