-
PROHARDVER!
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
biga
őstag
válasz
MaCS_70 #34245 üzenetére
Sajnos nekem személy szerint nincs tul nagy tapasztalatom ebben a kérdésben, igazabol csak mint kis szerverek/NAS-ok karbantartoja talalkozok velük.
A Reolink-ot ismerem névröl, de ennyi, bar lehet, hogy volt mar hozza szerencsém bekötve valahova, csak nem tudtam, hogy az
De az tényleg érdekelne, hogy neki van-e szüksége valami cloud kapcsolatra (tehat valami gyarto felé kötelezö regisztraciora és kapcsolatra), vagy megy siman e nélkül is, zartan, a sajat halozatodon belül. Mert én személy szerint a kis Tapo-knak talan csak ezt az egyetlen hibat tudnam felhozni: jo az ara, kifejezetten jo képük van és tényleg jol hasznalhatok sok környezetben, viszont ha nem tud kommunikalni a sajat cloud-dal, azt nem szereti. Nem tudom, hogy mennyire kell neki tartos kifelé kommunikalas, lehet, hogy csak néha-néha, de kell. Ha nincs, akkor leall.
Na én meg személy szerint azt nem szeretem, ha pl engem egy olyan kamera figyelne, amire nincs 100% rahatasom, kontrollom -
Biga123
addikt
Elég sok cpu val szerelték
A pontos proci ismerete nélkül elég nehéz ezt megmondani.
Mert elég nagy a szórás:
https://www.cpubenchmark.net/compare/4472vs2633vs2614/Intel-Celeron-N5095-vs-Intel-Pentium-G4400T-vs-Intel-i7-6700T
De alsó hangon 10 éves technikáról beszélünk.
Szal elszaladt az idő ezek fölött az "I5" -ök felett.
Már szvsz egy sima titkosítás megeszi ezeket a régi vasakat.
Kb mint az én J1900 -amat , bekapcsolt titkosított torrent forgalom mellett konstans 30% on pörög. -
biga
őstag
válasz
MaCS_70 #34242 üzenetére
Bevallom én nem teszteltem ftp-n. Viszont az emlitett NAS markakon a sajat kamera kezelö szoftverek gond nélkül csatlakoznak hozzajuk pl wifi-n (LAN), mint sima ip kamera és httpn minden gond nélkül kezelik. Beleértve pl a motoros funkciokat, zoom-ot, hangot stb.
Ha a következö alkalommal piszkalnom kell azokat a NAS-okat, amin ilyen kamerak vannak meg tudom mondani, hogy vajon ftp-n is menne-e vagy sem. Illetve nekem is hanyodik itthon azt hiszem egy Tapo c200, valamikor majd felcsatolom az egyik itthoni NAS-ra. -
-
ugyes
senior tag
válasz
Biga123 #34235 üzenetére
Azért nem szaladnék el ennyire: nem rossz processzor, de azért nem I5. Kétségkívül a legerősebb a felsorolt NAS-ok között. Ha közel mindent is a NAS-sal szeretne csináltatni, akkor valóban ez a legjobb választás, 4 lemezes verzióban. Kérdés továbbra is, hogy az említett kamerákat jól kezeli-e.
@tulyi76: nehéz a döntés elhiszem, mert itt mindenki a saját felhasználási módja és tapasztalata alapján válaszol neked. Hogy neked mi a fontos, a funkciók sorrendje, azt magadnak kell fellistáznod.
Én azt gondolom, hogy minden funkció, amit eddig felsoroltál működhet bármelyik eszközön, kb. azonos módon. Az egyetlen kivétel a kamerakezelés. Ha még az is OK, akkor az legyen, amelyik neked szimpatikus (vagy bármely más szempont alapján).
Nekem nincsenek kameráim a NAS-sal összekötve, ezért ebben nem tudok érdemben nyilatkozni. -
Dr.FantastiK
őstag
'' Plusz nem írta sem a torrentezést, sem a konténeres programok/op.rendszerek futtatását.
Akkor minek bele az a sok RAM? ''Milyen OP.Rendszereket futattni ?? .. egy ilyen harmatgyenge vason ?? sajat kis rendszerét (is) kinlodva tolti be!
a Ram legalabb a masolaskor jol johet..
-
Biga123
addikt
Nem is a ram hanem a proci miatt, kb ott van mint a lenovo minipc
És ugye evés közben jön meg az étvágy, pár hónap és menni fognak a konténerek, torrent plex transcode stb
Viszont felmerül a kérdés mért nem a lenovoba dob 2HDD t és viszlát. Akár windows- al is elbohóckodhatna egy darabig amíg kitalálja mire is van szükség. -
válasz
tyuli76 #34232 üzenetére
Most 4 fiókot szeretnék a képeknek, minden családtagnak 1et.
Akkor miért volt a listádon 2 fiókos modell?
Plusz ezt 1 lemezzel is megoldhatod, hogy mindenki kap egy fiókot, és abba menti amit akar.Nézd át az összefoglalót, és ott megtalálod a gyártók demokráciát oldalait. Ott meglátod hogyan néz ki a WEB-es felület, mi merre hány méter. Plusz rengeteg YouTube videó van (magyar nyelven is) ami az első lépések megtételében segít.
Szerintem készíts egy listát, hogy miket szeretnéd használni, mert így, hogy menet közben derülnek ki dolgok már nehéz tanácsot adni.
-
tyuli76
tag
Most laptopon torrentezek, de kb 80gb körül szokott lenni ami le van töltve, általában nem vissza töltős oldalról szedem le sorozatokat.
Teljesen 0 a tudásom ebben a témában. Tudok wint telepíteni, régebben próbálkoztam Zte telefonok romot cserélni,mást nem.
Évek óta 500gb van a laptopba és elég volt.
Most 4 fiókot szeretnék a képeknek, minden családtagnak 1et.Torrentezni,de az nem nagy tételben, mert van Netflix élőfizetés és mint írtam van egy Lenovo minipc itthon, csak most jó idő van kint és nem foglalkoztam vele, 1 hónapja kaptam az öcsém től. Konténer talán, majd utána kell olvasnom. Op rendszerek most nem, mert az túl bonyolult lenne nekem. A fiam informatikus első éves, lehet, h 2 év múlva már op rendszer is futna rajta. -
válasz
Biga123 #34230 üzenetére
Kérdés mi éri meg jobban. A sok ram, vagy a sok fiók?
RAM-ot mindegyikbe lehet tenni utólag, de fiókot ...
Plusz nem írta sem a torrentezést, sem a konténeres programok/op.rendszerek futtatását.
Akkor minek bele az a sok RAM?tyuli76
Néztem, de a spec-ben nem írja, hogy képes távoli szerverre menteni ez a kamera. Lehet a programjában beállítható, de a WEB oldalán nem találtam rá utalást. Ezt megerősíti egy fórumbejegyzés:
Sajnos a TAPO C320WS nem rendelkezik olyan funkcióval, amellyel a videókat FTP-kiszolgálóra vagy SMB-megosztóra menthetné.Természetesen ha ismeri a NAS gyártó "kamera kezelő" programja, még akár működhet is, de nincsenek vele jó tapasztalatok.(Egyik gyártónál sem) Az sokkal biztosabb megoldás, ha maga a kamera intéz mindent.
Itt az összefoglaló, és a topikot lakók biztosabbat tudnak mondani.
-
tyuli76
tag
Köszönöm Mindenkinek!
Van is egy minipc Lenovo M900., de csak itthonról szeretnék tv nézni.
Nem gondoltam volna, h ennyi mindentől függ egy nas vásárlás.Reméltem, h ez a 3 közül van egy ami sokkal jobb mint a másik 2, vagy pl. a QNAP márka jobb mint az Asustor,vagy, h 8gb rám van benne, akkor már jobb ajánlat mint, a Asustor,bár az utóbbit lehet bővíteni. -
ugyes
senior tag
válasz
tyuli76 #34221 üzenetére
Nem tudunk helyetted dönteni. Plex használat miatt azt érdemes átgondolnod, hogy csak saját belső hálózaton néznéd/néznétek vagy gyakori lesz pl. mobilon elérés/nézés. Utóbbi esetben, ha 4K-ban vannak műsoraid, akkor Intel processzoros NAS-t javaslok. Ha csak belső háló, akkor ARM is jöhet, mindegy mennyi K a felbontás (és normális a lejátszó).
Szerintem a 4 lemezes NAS-sal jobban jársz hosszú távon.
B verzió: elindulsz az Asustorral, ha Plex távoli elérés miatt esetleg gond lenne, veszel egy N150/200-as mini pc-t (60-80eFt), amelyre felteszed a Plexet (kb. 1 óra a költözés) és a NAS marad a háttértárad + a kamera kezelő eszközöd.
C: mindenképp olvass utána, hogy a választott NAS tudja-e kezelni a kamerádat. Ha nem, akkor egy másikat válassz. -
válasz
tyuli76 #34223 üzenetére
Miért raid, és melyik?
A pontos modell ismeretében lehetne többet mondani a kameráról.
Biztos kell a kameráknak egy nagy rendelkezésre állású tárhely? És itt jön a képe a 4 lemezes meghajtó. Ebben szervezheted úgy a lemezeket, hogy 8TB az adatoknak (Raid 0), vagy 4TB (Raid1), és egy plusz lemez dedikáltan a kamerának, pl. egy pár GB-os harmadik lemez. Így még mindég marad egy szabad fiókod, ha valamelyiket bővíteni kellene, mert elfogyott a hely.
Ugyanakkor a 2 lemezes eszközzel is megoldható minden. Kérdés, mennyi adattal indulsz, és hozzávetőlegesen mennyi adat jön össze évente. Így kiszámolhatod, mekkora tárhely kell az induláshoz, és hogy kb hány évig lesz elég a kapacitása.Plusz olvasd át az összefoglalót!
Pl. felesleges a Plex telepítése, hacsak nem ragaszkodsz a színes szagos felületéhez. Mindegyik eszköz alapból képes DLNA szerverként megosztani a médiatartalmakat. Ha letöltöd a gyártó programját, még távolról, mobilon is megnézheted őket. Persze ha nem tetszik a beépített megoldás, bármelyikre telepítheted a Plex-et is.
Csak ezért felesleges HDMI kimenetes eszközt választani. A TV mellé téve csak zavarna a merevlemezek folyamatos nyekergése. Bőven jó a TV beépített médialejátszója. Csak arra kell figyelni, hogy olyan formátumba töltsd le, amit a TV is szeret, kényelmesen lejátsza az adott kódekkel tömörített médiát.
-
tyuli76
tag
Most kezdek belemerülni a témába,nem sokat tudok róla
Raidba szeretném használni.
A kamera Tapo ami wifis és most sd-re ment,remélem tudok menteni a nasra is.
Letöltött sorozatokat akarnék nézni, ha van jobb mint a Plex, akkor azt használnám, ami ingyenes.
Elég a 2 meghajtós. 2x4tb vinyóval terveztem, h a gyerekek is tudják menteni a képeit, mert folyamatosan elfogy a tárhely a felhőben(android) -
válasz
tyuli76 #34221 üzenetére
"Jól" kiválasztottad ezeket. Eleve nem mindegy, hogy 2 vagy 4 meghajtós.
Hogy a lemezeket önálló kötetként használnád, vagy valamilyen raid tömbbe.
A kamerák okos kamerák, amik eleve valami hálózati tárhelyre mentenek?
N+1 olyan szempontot nem írtál, ami fontosabb, minthogy Plex-et is futtatnál rajta.
De még ott sem írtad le, hogy miért pont Plex? Hogy a fizetős, vagy az ingyenes verziót használnád... -
tyuli76
tag
Sziasztok!
Ezek közül melyiket ajánlott venni? Plex futtatás, képek mentése és esetleg több kamera mentést szeretnék.
Qnap TS-462-4G
Qnap TS-264-8G
Asustor DRIVESTOR 4 Pro Gen2 AS3304T V2 NAS -
válasz
Virag.h #34218 üzenetére
250 ezer forint felett mindenképp jár a 3 év, mert az állam erre kötelezi a boltokat a sávos garancia miatt. De 250 ezer forint alatt is járhat, ha hivatalos magyarországi disztribútortól szerzik be, ami megadja a 3 éves gyári Synology garanciát. (Adott modellekre ugyanis 3 év jár.) Ezek a boltok szokták azt is írni, hogy adnak magyar regisztrációs kártyát.
Itt van például ez a bolt. Sosem vásároltam itt, 250 ezer forint alatt van a termék ára, és mégis megadja a 3 év garit. Azért, mert ez valószínűleg hivatalos disztribútortól veszi, amire a regisztrációs kártya is utal.
First shop garantáltan nem a hivatalos disztribútortól veszi, náluk konkrétan rákérdeztem erre. Ettől függetlenül annyira jó áron adják, hogy érdemes lehet ott megvenni. Ezek a Synologyk tényleg nagyon ritkán romlanak el.
Egyébként lehet még venni plusz két év garit a Synology website-on. Az enyémhez (923+) 65 euró. Valószínűleg meg fogom venni, ha letelt a 2 hét, és addig nem álltam el a vásárlástól valami miatt. Akkor összesen 5 év garanciám lesz. Annyi idő után el is szoktam adni a NAS-t.
-
Virag.h
aktív tag
Jelenleg most a firstshop on a legolcsobb a synology ds424+.
erdemes itt vasarolni vagy vannak jobb/megbizhatobb boltok ahol esetleg meg olcsobb is? -
-
-
válasz
VANESSZA1 #34212 üzenetére
Amit legutoljára olvastam erről az az volt, hogy az ellenőrzött lemezek lesznek támogatva. Most induláskor persze csak Synology lemezek vannak a listán, de bármelyik gyártó nevezhet be saját lemezeket az ellenőrzési folyamatba és akkor az ő lemezeik is rajta lesznek. Meglátjuk mit fog ez okozni a gyakorlatban.
-
Igen, persze hogy van. Nem veszel x25+-os gépet, és nem veszel Synology merevlemezt
De most komolyan milyen ez már? Nem fogy a Synology HDD/SDD akkor előírom, hogy továbbá nem támogatott más merevlemez használata csak az enyém..
Most mit értek el? Veszel egy DS723+-t vagy DS923+-t és 10 év nyugi.Erre nem tudok peticiót, az elöbbit is a Face-n láttam.
-
-
Reménykedni lehet, de ahhoz nagyon-nagyon sokan alá kellene írják. Mondjuk Én se szeretem az ilyen egyoldalú megoldásokat, és hát a mostani lépésük sem nyert tetszést nálam, hogy a x25-ös gépek kötelező Synology HDD használatát írják elő.
Ezért van nagy kereslet most a x23-as x21-es gépekre. -
-
Video Station - valaki indított egy Change.org petíciót! https://chng.it/QXRTqfjgx8
Ha úgy érzed, hogy fontos volt számodra a Synology NAS-on a Video Station akkor érdemes aláírni... -
Egon
nagyúr
válasz
Virag.h #34202 üzenetére
El lehet gondolkodni ezen is:
DiskStation DS420+ (felújított) | Synology Inc.
Gyengébb persze, nincs SSD meg kevesebb RAM, cserében olcsóbb és van rá 2 év gari. -
Virag.h
aktív tag
Olyan kerdessel fordulnek ismet hozzatok h a kovetkezo synology nas meger e 190e ft ot?!😕
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- iPhone topik
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Milyen alaplapot vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Apple Watch
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Elérhető az alvási apnoe funkció a magyar Samsung órákon
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Google Pixel 9 Pro 5G 128GB 16GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest