Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
makoss
veterán
Itt is írtak róla a 2 lemezesről.
-
biga
őstag
Csak érintölegesen tartozik ide, de hat ha valakit érdekel:
a Western Digital akciozik a sajat online boltjaban febr. 23-ig (illetve készletig), a WD Red Pro 18 és 22TB-s HDD-i 20%-ak kevesebbek, ha 2-t veszel (max 6-ra érvényes az akcio és csak maganszemélynek).
Igen, ezek amugy sem olcsok, de igy azért érdekelhet valakit, ha épp nagyobb NAS HDD-t akar venni.
[link] -
Magnat
veterán
Akad azért, pl ez: [link]
OK, csak 16GB ram, de ha bővíthető, akkor még akkor is jó árban lesz, a cpu meg jóval bikább ... vagy ez: [link]De mondom, értem, h ezek nem itthoni cuccok, gari macerásabb meg minden, de mondjuk sztem azért 300k körül összerakni is lehet ilyesmi vasat ... ezért mondom, h a szoftver a kérdés, vasként azért önmagában nem a legjobb ajánlat a világon, de van sokkal rosszabb is, ez tény
-
biga
őstag
válasz
Magnat #33740 üzenetére
En egy darabig szemezgettem ezzel: [link] (valtsd at angolra).
Végül nem ezt valasztottam ugyan, mert szükségem van par olyan szoftverre, ami kérdéses volt ezzel, de hol kapsz ennyiért ilyen vasat? (core i3, 32GB RAM, 2x2.5GbE stb - kevesebb, mint 700€).
En kifejezetten kezdöknek lehet, hogy nem ajanlanam, de ha bevallalod, hogy nem ez a legjobb OS a piacon, és hogy néha kalapalgatni kell a nem gyari app-okat, akkor siman. -
Magnat
veterán
Nézem ezt pl: [link]
Ha úgy nézem, h a nasok között ennyiért mit kapsz, akkor ez elég jó, mert N95 8GB rammal 2x2.5Gbe hálózattal még home szervernek sem rossz, a nasok között meg tényleg kimagasló, de ha azt nézem, h ugyanez csak vasban mennyi, még úgy sem annyira rossz, mert ugyan egy alap N95 8GB rammal diszkek nélkül sztem kintről megjön 45-50k-ért kis szerencsével, de ez itthon van itthoni garival meg egy olyan házzal amibe tehetsz a két nvme mellé két sata diszket is.
Ettől függetlenül itt tényleg a szoftver a vízválasztó szerintem, mind a frissítések, mind az alapvető tudása. Arra azért sztem nem sokan fogják venni, h külön OS-t tegyenek rá, mert aki ilyet csinál, az meg is építi magának a vasat olcsóbban (lehet nem N95-ből, hanem egy vmi régebbi akár használt cuccból).
Egyébként szívesen kipróbálnék egyet, de ennyiért nem hiszem h veszek csak ezért -
biga
őstag
válasz
Sanyi.mTs #33736 üzenetére
Mert - bar nem ér fel az OS-ük a többihez - a vasak elég jok, és igazabol az OS is hasznalhato a legtöbb feladatra. Kezelek TM-t (bar ritkan kell ranéznem), siman elfogadhatoak, plane,ha elfogadod az inkabb közepes szoftveres tamogatast. Van egy - mondhatni kényszerszülte - közösség is körülötte, akik igyekeznek potolni az OS és az app-ok adta hianyossagokat. Ugyan még nem kellett innen leszednem semmit hozza (tényleg alap dolgokra hasznalja az ügyfél, arra meg maximalisan elég ami van), de nézegettem még az elején a konfighoz.
-
Sanyi.mTs
addikt
Mostanában nézegetem az "új" synology nasokat és két hivatalos értékesítőnél is (akik anno csak syno-t forgalmaztak, mert az "a legjobb") megjelentek a kínálatukban a terramaster nasok. Nem qnap vagy asustor nasokkal bővítették a kínálatukat.
Mi ez a nagy előretörés a Terramaster-nél?
-
Borisz76
nagyúr
válasz
PistiSan #33731 üzenetére
Alapvető dilemma a 2 fiókos NAS-ok esetén :
Vagy
- külön-külön kötet a 2 db llemez....ezzel lesz "sok" tárhely
vagy
- Egymás tükörképe a 2 db lemez ( RAID1 )
Ekkor fele a tárhely cserébe 1 db lemez hibája ellen védett a kötet.Az, hogy ha a NAS megy tönkre....akkor majdnem mindegy is, hogy milyen kötet volt bennük.
Amúgy általában alapból EXT4 fájlrendszerű a lemezek particiója.
De lehet BTRFS vagy akár más is....És pl : az EXT4-et lehet Win alól is olvasni...
Alapból nincs titkosítás.....de biztosan be lehet állítani.Ha nagyobb teljesítményt szeretnél, akkor egy épített NAS-al megoldható természetesen.
Cserébe viszont neked kell a " szoftverezést " beállítanod.
Tehát valamit valamiért.
Ha van időd, energiád és türelmed, akkor biztosan kivitelezhető.
Ha nincs és szeretnél egy eszközt....kicsomagolni és bekapcsolni , használni, akkor marad a drágább árú , gyengébb hardveres megoldás amire amúgy 10 év teljes szoftveres támogatás is jár.
Ezt követően pedig még 3 évig érkeznek a biztonsági frissítések is.[ Szerkesztve ]
-
PistiSan
addikt
Tesztek alapján, egy ilyet vennék most, hogy biztosan ne legyenek teljesítmény problémák hosszú távon sem. Bár ehhez javasolnak 4-8GB ramot.....
Synology DiskStation DS224+
Csak ez már 160K környéke, plusz a ram, és ilyenkor jön szembe, hogy valami ITX N100-as procival jobb vétel lenne teljesítmény szempontjából, hasonló fogyasztás körül, kb fél áron.
Ami leginkább elgondolkodtat, amit olvastam azóta több helyen, hogy a 2 lemez is csak a diszk hibától véd, ha a nas maga romlik el, vehetek másikat jó drágán, az adatokat ha meg szeretném tartani, akkor márkán belül kell újat választani. Nem egyértelmű, de mintha titkosítva lenne tárolva minden adat a nason.
Köszönöm mindenkinek a tanácsot, segítséget, még magam sem tudom mi lesz a vége. -
válasz
PistiSan #33717 üzenetére
Aki ezt írta az teljesen amatőr. Ezt a véleményt abszolút felesleges figyelembe venni. A megfogalmazás, az indulat, amit és ahogyan ír >> instant kuka. Van ilyen típusú ember, őrjöng, dühöng, ha valamire nem jön rá, annyi esze nincs, hogy utánaolvasson, vagy megkérjen valakit, aki ért hozzá, hogy segítsen neki.
-
válasz
cellpeti #33708 üzenetére
2 db DS124 jó lesz neked. Két egylemezes NAS-sal adatbiztonság tekintetében lényegesen előrébb vagy a georedundáns elhelyezés miatt, mint aki vesz egy 2 lemezest, aztán beteszi a diszkeket SHR-be vagy RAID1-be, és azt hiszi, biztonságban vannak az adatai.
Szüleimhez DS124-est tettem le, teljesen hibamentesen teszi a dolgát. Annyi, hogy a lemezek méretét a jövőre gondolva válaszd meg, mert utólag már nem egyszerű feljebb lépni. Nekem a korábbiban 6 terás volt, de most, amikor NAS-t is cseréltem, már 8 terást tettem bele. Ez biztosan kitart addig, amíg megint NAS-t fogok cserélni ott.
Vedd figyelembe a backupnak szükséges hely méretét is, mert gondolom legalább az egyik NAS-ról a másikra backupolni fogsz.
-
biga
őstag
válasz
Multibit #33725 üzenetére
Igazad van, kis kiegészitéssel. egy jo SSD cache-eselés nagyon sokat tud segiteni, és akkor a tarolokapacitasnak sem lesz a karara a dolog. Sajat tapasztalatom, hogy - bar közel sem mondanam mindennaposnak (söt) - hogy tud egy jol beallitott erösebb NAS egy RAID tömbböl, ha akar böven 200-250MB/s feletti sebességet is akar percekig tartoan tolni a halozatra, csak legyen ami fogadja!
Bar az SSD cache igazi elönye még csak nem is a sima folyamatos adattovabbitasnal jön elö, hanem inkabb a sok kis szimultan elérésnél. De szerintme ez is segit, mert egyszerüen nem szakad meg a direkt streaming, ha az adattovabbitas közben jön par kisebb kérés is.
Többek között ezért is mondom, hogy igazabol a mai tarolokapacitas mellé mar nem ajanlott a gigabit LAN-os NAS-ok (ujonnan) vasarlasa. -
cigam
titán
Hm. Az fel sem merül, hogy a nagy kapacitás miat?!
-
Multibit
nagyúr
válasz
Borisz76 #33724 üzenetére
mai modern HDD tud 140-160-180 MB/s
Ez szépen hangzik, kár, hogy ritkán tapasztaljuk. Ne felejtsük, hogy a fájl méreten kívül az is fontos, hogy azok a fájlok hol vannak a lemezen.
Igazából azóta léptem szintet LAN sebesség tekintetében, hogy gigabit helyett 2.5Gbps lett a LAN-om ÉS és a NAS-omban HDD-k helyett SSD-k vannak. A PC-mben már rég nincs HDD.[ Szerkesztve ]
-
Borisz76
nagyúr
válasz
PistiSan #33722 üzenetére
Ahogy MaCS_70 is írta :
Nem nyersz vele sebességet.Egy mai modern HDD tud 140-160-180 MB/s sebességgel írni , olvasni.....NAGY méretű fájlokat.....
( Sok kicsi fájl esetén pedig drasztikusan esik a sebesség a fejpozicionálás ( seek ) miatt. )...olyan 50-60-70 MB/s lehet mérettől és mennyiségtől függően.Ellenben a legtöbb NAS-on "csak" Gigabites azaz 10/100/1000-s LAN csatlakozó van ami elviekben tud 125 MB/s sebességet.
A gyakorlatban ez inkább 100-110 MB/s.
Tehát hiába akarsz RAID0-t , 2 db lemezzel vagy RAID5-t minimum 3 lemezzel......ebből a lemezek által nyert sebességből nem fogsz sokmindent tapasztalni mert a Gigabites LAN visszafogja az elérhető sebességet. -
PistiSan
addikt
akkor raid5 ben lehet elkezdeném ezzel használni
Itt butaságot írtam, raid0 amire gondoltam, a 2 lemez kapacitását össze adva, redundancia nélkül, bár ha jól olvastam, itt a kissebb lemez kapacitása korlátozza a nagyobb lemezt is.
Lehet mégis lesz 2db azonos kapacitású lemez vásárolva rögtön, és tükrözve mennek majd.
Ezt még át kell gondolnom.Az áruházzal kapcsolatos visszajelzéseket mindenkinek köszönöm.
-
biga
őstag
Meg ugy altalaban van nem egy olyan alkalmazas, ami bar letölthetö, illetve hasznalhato is egy alap szinten, de fejlettebb funkciokhoz kell licence.
QNAP esetén kapasbol ott a letölthetö McAffee, aztan a QVR összes fejlettebb funkcionalitasa illetve a 2+ kamera licencek (amik kivalthatok az altalad emlitett modon), a DADrive Analyzer (ami sajat tapasztalat, tényleg semmi haszna a plusz licence-nek), a Hybrid mount fejlettebb szolgaltatasai is licence kötelesek stb.
-
cigam
titán
válasz
AiRLAC #33718 üzenetére
Annyiból mégis igaza igaza lehet, hogy létezik egy "Cyan" nevezetű (valós idejű) média konvertáló megoldás, aminek létezik egy nagyobb tudású, fizetős verziója. [link]
Legalábbis én erre tippelek. Persze ez user terror, mert könnyen megkerülhető, ha olyan lejátszót használsz, ami ismeri ezeket a fejlettebb kódekeket is. -
cigam
titán
válasz
PistiSan #33717 üzenetére
Butaság. Fél információ, ami semmi konkrétumot nem tartalmaz. Vannak a gyári program boltok, ahonnan egy kattintással tudsz telepíteni. Ezek ingyenesek (Én még nem találkoztam fizetőssel se Qnap-nál, se Synology-nál).
A gyári áruházakat fel lehet okosítani "külső tárolókkal". Ezek általában olyan közösség által fejlesztett kiadott programok gyűjteménye, amik nem találhatóak meg a NAS gyártójának boltjában. Itt előfordulhatnak fizetős alkalmazások. Vagy mert a készítőjük eleve pénzt kér érte, vagy aki a saját idejét, tudását áldozta arra, hogy a te NAS-odon is működjön az adott program/szolgáltatás, eldönti hogy ingyen közkincsé teszi, vagy elkér egy kis pénzt a munkájáért.Dockert mindegyiken Ben van, csak telepíteni kell.
2 lemezes NAS-t szeretnék venni
...
akkor raid5 ben lehet elkezdeném ezzel használni
-
PistiSan
addikt
válasz
Magnat #33716 üzenetére
Össze kevertem, qnapnál olvastam.
https://nas-meghajto.arukereso.hu/qnap/ts-233-p771257193/#velemenyek -
Magnat
veterán
válasz
PistiSan #33715 üzenetére
Kíváncsi lennék h mire írták, mert a kamera licenszen kívül SOHO szinten nem sok minden van ami fizetős ... komolyabb megoldások esetleg, pl ha Virtual Machine Managerben akarsz HA clustert, meg esetleg 3rd party cuccok talán, de én sokba nem futottam bele ... komolyabb virtualizációhoz meg amúgy sem érdemes venni Synologyt sztem.
-
PistiSan
addikt
Arukereson olvastam synology nasnál, hogy arra panaszkodott valaki, hogy csomó app van amit csak plusz előfizetéssel érhet el, ezért kérdeztem.
Jelenleg is dockerben fut a qbittorrentem, szóval az nem gond.
Alapból raid1-ben terveztem a nast, 2x2TB vagy 4TB al..... csak közben eszembe jutott, hogy van 1.5TB a fiókban, és akkor raid5 ben lehet elkezdeném ezzel használni, aztán majd később kapna új, nagy hdd-t.
Lehet 1 lemezes is elég lenne, de nincs nagy különbség a 2 lemezesek árában, akkor meg miért ne, meg tényleg ha szeretnék raid1-et később, akkor nem kell másik eszközt venni. -
biga
őstag
"...ahogy a qbittorrent is felkalapálható, bár itt pontosítani kellene a "komolyabb mókolás" fogalmát. Pl. konténerben való futtatás már az?"
Ez is csak rendszer (marka) függö. Pl a QNAP nem erös abban, hogy gyari szinten adjon eleve "Next-Next-Exit" szinten akar konténerben futo appokat, de pl az Asustornak rengeteg ilyen appja van. Konténerben futnak azok is, nyilvan akar te is felrakhatod és beallithatod magadnak, de egy kezdö vagy lusta felhasznalonak ez sem kell. Csak rakattint az App Store-ben pl a qBittorrent app teleptités gombjara és akar - ha valaki UPNP hivö - még a routeredet is beallithatja neked. Azt meg nem kell tudnia a felhasznalonak, hogy valojaban az is csak egy konténerben futo app, mint amit akarhova feltehetsz.
(de igazabol pont az Asustornak kifejezetten jo sajat Download Center nevü letöltöalkalmazasa van, anno én Transmission-t hagytam ott érte. Na de izlések és pofonok ugye)
Synology is telepit igy appokat, ha jol tudom, csak azzal kapcsolatban nem vagyok annyira naprakész. -
cigam
titán
válasz
cellpeti #33711 üzenetére
Az Apple korlátozása miatt külsős programok nem tudnak a háttérben futni, ezért a NAS szinkronizáló/feltöltő alkalmatossága csak akkor működik, ha az előtérben futtatod, vagy otthon rádugod a gépre, és kézzel húzod át a fájlokat.
Legalábbis régebben így működött. Lehet azóta már futhat háttérben is. Erre kérdezz rá a Synology topikjában, hogy az iOS szinkronizáció hogyan, mennyire működik.PistiSan
Plusz előfizetés (licence) csak a videós megfigyelő programokhoz szükséges, de ez megkerülhető olyan okos kamerákkal, amik hálózati megosztásra(pl. ftp) mentik a képeket, videókat.
NFS, samba is van mindeniken, ahogy a qbittorrent is felkalapálható, bár itt pontosítani kellene a "komolyabb mókolás" fogalmát. Pl. konténerben való futtatás már az?
Nem szokott eltűnni semmi, de érdemes a fájlokat, és a beállításokat is rendszeresen menteni. A RAID miatt kell kettő? Mert akkor csekkoly a lemezek felépítését. Lásd az összefoglalót -» Bármilyen lemezt beletehetek a NAS-ba? -
PistiSan
addikt
Sziasztok.
2 lemezes NAS-t szeretnék venni, fontos hogy tudja ami rá van írva, ne kelljen még plusz előfizést venni a funkciók használatához.
Qnap TS-233, Synology DS-223j, Asustor AS1102TL jöhet szóba. 100K alatt nem sok modell van, árban picit fentebb tudok menni, ha jobban megéri a kicsit drágabb.
Gigabites hálózaton kellene NFS, Samba kiszolgálást végeznie, fájlok/filmek forrása lenne.
Újat szeretnék venni, a szoftveres támogatás hosszabb ideje miatt.
Ha lehet rá qbittorrentet telepíteni komolyabb mókolás nélkül, nem tűnik el minden reboot, rendszerfrissítés után az jó lenne.
Előny, ha telefonokkal tudna fájlokat, mappákat szinkronizálni.
Jelenleg egy raspberry pi látja el ezeket a funkciokat itthon, de szeretnék valami stabilabb megoldást.
Van 2 felesleges hdd-m amit bele raknák egyelőre, aztán ahogy pusztulnak, veszek majd valami nashoz ajánlott modellt.
Saját NAS építése is eszembe jutott, de szeretném, ha "csak működne", és nem sok időt venne el tőlem az első kofig után. -
-
Magnat
veterán
-
biga
őstag
válasz
makoss #33704 üzenetére
NAS HDD-k esetén igazabol ez nem szempont. Az ilyen eszközôk - a nevükböl adodoan - a legtöbb esetben valahol eldugva csücsülnek a lakas egy jolszellözö helyén, és nem abban a helyiségben, ahol aludni is akarnal. Oda pl a 100% flash modellek valok.
Persze mindenkinek lehetnek perverzioi -
makoss
veterán
-
cigam
titán
válasz
cellpeti #33702 üzenetére
Ezt neked kell tudnod. Honnan tudjuk mik a te igényeid, elgondolásod? Adott esetben jó lehet, máskor meg nem.
Mindenikben van torrent kliens, és TM támogatás.
Synology-ba gondolkodom elsősorban. Megéri azt a felárat a matrica?
Azt ajánlom, hogy részletesen írd le mikor mire hogyan használnád, és akkor pontosabb konkrétabb választ kapsz.
Pl. mekkora torrent bubus vagy? A fél internetet te osztod meg, és azért kell kettő, hogy az egészet meg tudd osztani, vagy csak az aktuálisan letöltött 10-20 torrentet? -
cellpeti
nagyúr
Sziasztok!
Érdemes 1 lemezes NAS-t venni?
2db-ot vennék belőle. A 2 NAS fizikailag 25-30km lenne egymástól.
Olyat keresek amiben van torrent kliens, és esetleg tudja a Time Machine-t is.
Synology-ba gondolkodom elsősorban.
Mit ajánlanátok? -
Tuto
tag
Sziasztok!
Adott egy Synology DS118 , amiből lépnék feljebb.
Felhasználás: DLNA, letöltés és onnan lejátszás, médiplayerrel és/vagy okos TV el.
Másolás kicsit lassú, de egyébként mindenben megfelel az igényeimnek, ami jó lenne kicsit combosabb modell (2 bay, és nagyobb hálózai sebesség).
Mit ajánlotok? Használtban gondolkodom elsősorban, pár éves modellben.
Köszönöm! -
Borisz76
nagyúr
válasz
balek80 #33690 üzenetére
Syno oldaláról a 2 fiókos modellek összehasonlítása :
DS223 / DS223j / DS224+ / DS723+
Ha a jelenlegi modellel alapvetően elégedett vagy, akkor szerintem felesleges lenne új tipusra áldoznod.
Pár év ( 4-5-6 ) múlva már inkább .... -
balek80
csendes tag
Sziasztok!
Jelenleg egy Synology DS223J NAS-t használok, torrentezésre és filmnézésre - távolról is (van Plex Pass-om).
Azt szeretném kérdezni, hogy lenne értelme ezt lecserélni egy nagyobb Syno-ra?
Változna észrevehetően minőségben, gyorsaságban bármi, ha lecserélném mondjuk egy DS224+-ra vagy egy DS423+-re?
A lejátszó plex, tv-ről valamint firestick-ről.Előre is köszönöm a válaszokat!
-
Borisz76
nagyúr
válasz
makoss #33681 üzenetére
Bármilyen lemezzel elmennek ezek a kütyük.
A hangjukban és a melegedésükben lesz eltérés.Azért mert egy HDD nem szerepel a listán még nem jelenti azt , hogy nem működik vele !!!
Lemez választásnál a főbb szempontok :
- Kapacitás / ár aránya.
- Garancia hossza.
- 5400 / 7200 fordulat.
- CMR / SMR tipusú e ?
- Az adott széria mióta van piacon.....mert az idő elteltével kibukik ha sorozatban hullanak és akkor sok panaszt lehet olvasni róluk.Kb ennyi....röviden.
-
makoss
veterán
Üdv!
Valaki belinkelné nekem a Synology DiskStation DS723+ kompatibilitási listát, hogy milyen HDD-t SSD-t lehet beletenni?
Konkrétan ezt keresném, jó-e hozzá:
WD Red Plus 4TB 3.5" 5400rpm 256MB SATA WD40EFPX -
Patice
nagyúr
válasz
Borisz76 #33679 üzenetére
Saját tapasztalatom alapján mertem javasolni.
Nekem Syno DS923+ van, első kötet egy Samu Enterprise SSD 2 TB méretben.
Többi HDD, mind a 3 külön kötet.
A kisebb fájlok (képek, doksik, stb.) az SSD-n vannak, a nagyobbak, meg ami sok, az a HDD-ken.
Amikor DSM-ben vagyok, helyi hálón nincs lag, minden instant történik, vagy csak másodperc tört részét tölt.
Én Docker-ben telepített qBittorrentet használok és annak a webes felületén rakosgatom be a torrenteket manuálisan meg adok nekik kategóriát, hogy utána amegfelelő almappába kerüljenek, amit utána a Plex szkennel új tartalmak után.Ugyan a DSM felkerül minden kötetre (!), de én úgy tapasztaltam, hogy azt aktívan az első kötetről használja, a többi kvázi biztonsági másolat saját magának.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Patice #33677 üzenetére
Tételezzük fel a kövi felállást :
1. kötet egy 1 Tb-s SSD , védelem nélkül
2. kötet egy 4-6-8 HDD-ből álló egység 1 db lemezmeghibásodás ellen védve ....azaz RAID5 vagy Syno esetén SHR tömb.Telepítem a rendszer - amely Syno esetén - minden lemezre felkerül.
Telepítem az APP-okat , amit használok az SSD-re , azaz az első kötetre.
Telepítem a Download Station-t de azt a 2. kötetre - a sok HDD-s tömbre.A használati szokásaimhoz tartozik még, hogy PC-n böngésző indításakor alapból nyílik a DSM felülete is egy ablakban...sok más weboldallal együtt ( kb 15-16 oldal )
Ott szoktam hozzáadni az új feladatokat a DS-hez.
Valamint ránézek, hogy éppen mi az amit visznek....
Tehát napi szinten nézem a DS-t.
Valamint a Win11-ben is fel van csatolva pár megosztott mappa mint hálózati meghajtó. Néha a fájlkezelővel nyitom meg...de inkább a Total Commander-t használom ha keresek egy anyagot vagy filmezni támad kedvem.
Viszont nem vagyok 100%-ig meggyőződve arról , hogy ebben az esetben nekem gyorsulást hozna az SSD....mert a DS amit nézegetek , az a HDD-s kötetre van telepítve.Persze a Synology Photo vagy egyéb dolgok az SSD-s kötetről gyorsabban indulnának és a bélyegképeket is hamarább betöltené....ha azok is az SSD-n vannak.
De ezen kívül másra nem igazán használom.Félreértés ne essék !!!!
Nekem most így is megfelel és nem vagyok türelmetlen.
Az egész felvetés pusztán elméleti, hogy megoldható e ? , hogy a rendszer - minden része - pattogósabb, gyorsabb legyen.Ha van is rá megoldás...., akkor szerintem nem Synology NAS-oknál fogok vele találkozni.
[ Szerkesztve ]
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Patice #33675 üzenetére
Ott bukik a dolog , hogy 1 db kötetet szeretek használni....1 db lemezmeghibásodás elleni védelemmel. Ez most SHR kötetet jelent.
Nálam a torrent a fő felhasználási irány.
Ha be is teszek egy 1-2 Tb-s SSD-t kötetnek , arra telepítem a Download Station-t , akkor hamar tele lesz a @download , rejtett gyári mappa.....jelenleg is kb 2600 adag fut.[ Szerkesztve ]
-
Borisz76
nagyúr
Sziasztok !
Jelenleg egy Synology NAS-t használok.
Egy DS2415+ modellt , 8 db lemezzel.
Volt egy kis beszélgetés a Syno fórumban, hogy hogyan is lehetne pörgősebbre, pattogósabbra alakítani a rendszert.
Erre megoldás lehet ha két M. 2 NVMe 2280 SSD-t szerelünk a gépbe az írási és olvasási gyorsítótárazására.
Sajnos azonban nem minden modellen van erre lehetőség.
Vagy eleve az adatok tárolása nem HDD-n történik hanem Sata SSD-ken....csak éppen 20-30 Tb SSD rettentően költséges.
Mivel más gyártók modelljeit nem ismerem ezért itt kérdeznék :Lézezik olyan NAS , amiben :
- Legalább 2 db SSD-t lehet rakni , amire kifejezetten a rendszert lehet pakolni ( RAID1 ) ...hogy a rendszer is legyen folyamatosan elérhető. Valamint a különböző "APP"-okat , gyári alkalmazásokat is erre lehet akkor telepíteni...aminek következtében pattogós, gyors lesz a rendszer elérése és működése.
- Legalább 1 db 2.5 GBit vagy gyorsabb LAN van rajta.
- Valamint 4-6-8 vagy több HDD fiókkal bír ?
Ha jól gondolom, akkor a Qnap-nak lesz ilyen eszköze....
Csak ugye nem ismerem a modelleket.
Ha van esetleg konkrét tapasztalat , annak is nagyon örülnék. -
Patice
nagyúr
válasz
Gardaai #33669 üzenetére
Syno NAS-on a Plex csak akkor tud hardveres gyorsítást használni, ha van Plex Pass-od.
R1600 csak szoftveresen tudna transzkódolni, úgy olvastam, hogy 720p-ig bítja, felette elfogy.
Plex miatt DS423+ jó választás.
Nekem DS923+ van, én 1x 2TB sima SATA SSD-t raktam be első kötetnek minden alkalmazás alá (Plex van nálam is, meg pár Docker container).
A maradék 3 helyen 3 HDD pörög.
M.2 SSD cache helyeken csak egy 250-es Samu van olvasásinak belőve. -
Gardaai
senior tag
Köszi mindenkinek a választ. Nem lett könnyebb a döntés.
Igazából 1 szempont maradt számomra, habár sosem kéne, hogy transzkódoljon a NAS, de ha mégis, akkor az iGPU-s Intel Celeron J3355 (DS218+ jelenlegi NAS-om) jobban teljesítene, mint az R1600 vagy rosszabb, esetleg egál? -
-
Gardaai
senior tag
válasz
AiRLAC #33662 üzenetére
DS423+ nem egyezik meg teljesen egy DS720+al? Akkor lehet az lenne a legjobb választás. Gondolom hardverhez kötik a támogatottságot, nem pedig évjárathoz.
Viszont kicsit aggaszt, hogy kizárólag PCIe 2.0-ra képes a J4125 CPU, amíg az R1600 PCIe 3.0. Ott elbukok rengeteg SSD sebességet az M.2 slotban.
-
Gardaai
senior tag
DS723+ és DS423+ között vacillálok.
Amire használnám és használom is a jelenlegi DS218+ NAS-t:
- PLEX minden szinten (1080p alatt nincs rajta tartalom, főként 4K)
- WebStation (több CMS-el rendelkező honlapok futtatása, levelezés, Git...)
- Synology Photos (0-24)
- Synology Drive (0-24)
- Synology Office (0-24)
- Cloud Sync (0-24)
- Container Manager (jó sok container) (0-24)
- backupok tárolásaSzeretnék kis sebességet nyerni, ezért arra jutottam, hogy marad a 2 db HDD setup és M.2 SSD bővítőhelyeket Storage Pool-nak fognám be 1-1 TB PCIe 3.0 vagy 4.0 (tudom, hogy nem támogatja, de szinte egál az áruk) SSD-kkel. Ezekre kerülnének a kritikus folyamatok, az adattárolás pedig maradna a HDD-ken.
DS723+ (Ryzen R1600)
Pros
- kicsit olcsóbb (felesleges nekem a 4 férőhely)
- jobb single thread CPU performance (30%)
- PCIe 3.0 NVMeCons
- "csak" 2 mag, a 4 helyett
- nincs benne integrált VGA (rosszabb média lejátszás kompatibilitás)
- rosszabb multi thread CPU performance
- rosszabb fogyasztás (TDP 15-25W)DS423+ (Intel Celeron J4125)
Pros
- 4 mag 4 szál
- intergrált VGA (sokat filmezünk, családdal is meg van osztva, sokaknál nincs lejátszó)
- jobb multi thread CPU performance
- jobb fogyasztás (TDP 10W)Cons
- kicsit drágább
- rosszabb single thread CPU performance (-30%)
- PCIe 2.0 NVMe
- mivel nem lesz a 4 férőhely használva, feleslegesen nagy helyet foglalMit gondoltok melyik lenne a jobb választás és miért? Tudom itt sokan a minél több férőhelyet preferálják, de jelenleg csak 12 TB-nál tartok (8-4), mire elérek arra a szinte, hogy kevés legyen a tárhely (főleg, hogy lesz két SSD slotom is), addigra új NAS-t fogok venni, így szeretném kérni, hogy semennyire ne legyen szempont a 4 férőhely.
Úgy is írhatnám, hogy DS920+ vs DS923+ és akkor mindkettő 4 férőhelyes az összehasonlításban.
-
biga
őstag
válasz
smallmer #33658 üzenetére
Na jo, de ez mégis, mennyire rontja a mindennapi hasznalhatosagot (pl a halozati elérést), hogy "nem annyira fluid" az admi felület? Mert szerintem ez nem ér annyit, hogy pusztan e miatt lecseréld. Es mellé 4 vagy 8 GB-vel + erösebb procival sem lesz sokkal fluidabb azért.
-
smallmer
őstag
Sziasztok!
Most egy Synology DS218+ készüléket használok.
Az alábbiakra használom leginkább:
- Torrent
- Plex media server
- iPhone képek mentése
stb...Azon gondolkodom, hogy vásárolnék egy új Synology NAS-t ami újabb, gyorsabb vagy építenék valamit.
A kérdés az, hogy melyik a jobb szerintetek?
Valami néma NAS-t is szerintem tudnék összerakni kellő utána járás után, de nem tudom, hogy a synology-val szemben mitől esnék el egy épített NAS esetén és mi az ami pozitívum lenne.Köszi
-
cigam
titán
válasz
Victorio #33651 üzenetére
Mi köze ennek a vásárláshoz? Minden másra ott a gyártó topikja: Asustor NAS
-
Victorio
aktív tag
Itt az Asus Drivestor 2 AS1102T NAS-om átviteli mérési eredménye.
A switch egy Aliexpress-es Horaco 4x2.5G ethernet + 2xSFP+ 10G. A kábelezés Cat6, mindkét lemez WD Green 2TB, RAID1-ben.Vajon miért ennyire aszimmetrikus a fel/le irány? Cache-eli a NAS az írást, és ott nem a lemez a korlátozó tényező?
A másik, fel lehet valahogy rá tenni egy iPerf-et? Nem találtam meg az AppCentralban.
-
cidalain
veterán
cmr lemezt vennék, és mindkettőt most szerezném be.
pl most a sima 4TB ironvolf (vn006) és a 4TB ironwolf pro (ne001) között nincs árban különbség. a sima szerepel a támogatott eszközök listáján, a pro nem (még).
viszont a pro picit jobb, több gari van rá. cserébe kicsit hangosabb és többet fogyaszt.
az eredeti terv a red plus lett volna, de azok árai elmentek az égbe -
-
cidalain
veterán
Mennyire problémás, ha egy Synology Nasba olyan HDD+t teszek, ami nincs a kompatibilitási listában?
Ha mondjuk Pro-t tennék bele mi lenne? -
cidalain
veterán
Még mindig lamentálok. Eddig a fényképeimet a PC-n tároltam, és külső winyóra backupoltam. (semmi extra mennyiség, nem fotós vagyok, csak a családi kalendáruim, jelenleg kb 200 GB a méret)
Egy kétlemezes NAS-t terveztem venni, ahol RAID-be tenném a két lemezt, de mint írjátok, ez nem igazán tekinthető biztonsági mentésnek, így továbbra is használni kéne a PC és a külső winyót, ergó minél több helyen ott az anyag, annál jobb az adatbiztonság.
NAS-nak egyéb funkciókat is tervezek: a háttérben néha torrenteznie kéne, és néha egy-egy filmet lejátszanék róla a tévével. Kb ennyi összvissz.
DS223j típus tervezek, ehhez a felhasználáshoz bőven elégnek tűnik.
Viszont a RAID tök felesleges, hisz a folyamatos rendelkezésre állás nem lényeg, sőt azon is elgondolkodtam, hogy nem is járatnám 0-24-ben, ha épp nincs aktív torrentezés, hanem csak mondjuk hétvégente futna (akkor van idő fimet nézni, telóról felszinkronizálni a fotókat)Érdemes lehet-e, két winyóval 2 különálló kötetet készíteni, amelyikből az egyik Winyó nagyobb: erre jönne torrent, meg utána médiaszerverkénti felhasználás, egy kis szelete a fotótár; melléje mondjuk egy kisebb winyó, ami csak a fotótár egyik backupja (a PC, és a külső winyó továbbra is aktív backupok maradnak)
Ha a fotótár kis winyó megdöglik, a nagyon még ott a lényeg (illetve a külső backupokon)
Ha a nagy winyó döglik, akkor a torrent, ideiglenes fájlok, egy-két filmfájlért nem kár, a fotótárnak itt is csak egy példánya van.
Így nem szükséges két "nagy winyót" beletennem, és a NAS sem dolgozik folyamatosan a RAID-en, meg a torrentet nincs is értelme tükrözni. -
Köszi! Ez egy kicsit túllő a rászánt kereten a maga 72ezer Ft-os árával
Közben azon gondolkoztam, hogyha beleteszem egy ilyen külső HDD rackbe a két winyót, azt rákötöm a homeserveremre, majd Linux alatt beállítom a szoftveres raid1-et, akkor lehet meg is van oldva a dolog
Mivel a HDD-k több mint fele kint van a "szabad levegőn", így a túlmelegedés sem jelent veszélyt.
Az említett rack már megvan, ki is próbáltam most, Windows alatt ki tudtam olvasni a SMART adatokat. Írási és olvasási sebesség 150MB/s körüli, ami bőven elegendő (és gyorsabb, mint a gigabites LAN porttal rendelkező NAS-nak lenne hálózaton keresztül).
Van bármi, amin elhasalhat ez az elképzelés?
-
cigam
titán
válasz
MaCS_70 #33636 üzenetére
Mivel a mezei eszközök USB-n keresztül csak a RAID tömböt mutatják, esélytelen egyenként lekérdezni a lemezek állapotát. Esetleg létezhet olyan gyártó ami ad hozzá programot, de az én IcyBox-om nem ilyen.
Amit te keresel az a DAS. Pl. Qnap TR002 Ezeket általában NAS gyártók kínálatában kell keresni, és a NAS-ok bővítésére szolgálnak. Adnak hozzá kezelő programot, ha PC-re dugva használnád:Nehogy megkérdezd miért neked írtam!
Félrekattintottam, még nem ittam kávét ...
[ Szerkesztve ]
-
kkp900
senior tag
Na ezt nem is gondoltam volna ,hogy van ilyen is mint a G.....
Viccet félre téve sajnos magyar ember még nem tett fel ilyet ,hogy mit hogyan kellene beállítani esetleg mit kell letölteni hozzá. Mivel van a Mac vannak vinyók is így meg tudnám oldani itthonról amikor megvettem a M4 Minit. Nem kellene venni feleslegesen egy gagyi procis 0 Ramos cuccot kb 120 -ért ami elhasal egy komolyabb Filmnél pld...
Nekem csak erre kellene mert most erre használom a OneDrive felhő tárhelyet ,hogy filmeket nézek róla pld. Jó meg a fotókat is lementem de arra ott a ICLOUD is elve.De mivel minden angolul van sajnos én meg nem tudok és azért nem olyan pontos a fordító programok. Sőt ahogy elnézem az első cikket pld az is csak árakról beszél nem konkrétan milyen programot kell telepíteni és hasonló dolgok .
Lehet az a legegyszerűbb ,hogy marad a MAc Macnek és csak erre töltögetek és elfelejtem a távoli elérést és a letöltés indításához. A többi meg úgyis működik már eleve most is rajta és akkor 2 gépem lesz a monitor se fog gondot okozni mert egy LG42 Oled van rajta HDMI bőven .
Alex91 Home Kitnek van Apple TV 4k meg Homepod Mini is . Vagy te mire gondoltál esetleg amikor okos otthon ,router, media lejátszó ra gondoltál? Router az a Telekomos 1 GB szerintem jó amire kell vezetéken lóg rajta minden a Mac MIni a TV az Apple TV és a sima tv is. Wifin csak a Homepod a telo meg a táblagép amikor használva van. Meg 1okos elosztó 2 okos konnektor meg egy Fűtőpanel csak... -
Noxy
veterán
válasz
kkp900 #33629 üzenetére
Google csodákra képes: mac mini for nas
-
Alex91
félisten
válasz
kkp900 #33629 üzenetére
Tobb megoldast is el tudok kepzelni. Pl. marad rajta MacOS, es tavoli asztallal iranyitod. Mondjuk Apple Remote Desktop kicsit draga.. [link]
De azt hiszem VNC-vel is megy, regen csinaltam.
Vagy virtualis gepen felraksz ra barmilyen dedikalt NAS OS-t. Esetleg nativan is lehet, ha tamogatjak a Mac-et.
Meg lehet belole csinalni media lejatszot, okos otthon kozpontot, routert stb. Meg eleg eros gep.
-
kkp900
senior tag
Sziasztok! Lenne egy kérdésem,hogy van egy Mac Mini 2018-as I5-ös porcis 32GB Ramos PC-m. Erő lenne benne mindenre is...Ezen futnának a 4K filmek is szerintem bőven meg a feliratok is..Vennék egy Mac Mini M4-et helyette .És azon gondolkodtam, hogy mivel nem kapnék sok pénzt érte csinálnék belőle egy NASt. Van egy csomó HDD van 2 TB és 4TB is vinyóm itthon és abból 2 mondjuk rákötnék külső házzal természetesen vagy csak egy kábellel a mai világban már ház se kell ehhez. A cél ,hogy a torrent menjen Le-Fel ,hogy el tudjam érni majd bárhonnan őket vezérelni a le-fel töltést.Csak Apple dolgaim vannak és azokon az Infuse progi van a Pro és így elérem bárhonnan a Filmeket most is a megosztott mappából az Infuse segítségvel meg lejátszom a külső SSD-ről ami a Minire van csatlakoztatva. Eddig fizettem OneDrive tárhelyet a családit (6 ember) és abból ki is használtam 4 emailcímet így 4 tb helyem volt azokra feltöltve a filmek . De nem vagyok a pénzem ellen és ha meg lehet oldani a Minivel akkor inkább azt tenném munka ilyesmi semmi nem lenne a hdd ken csak filmek meg a Torrent vissza töltés. Ezt ,hogy lehetne elérni vele esetleg? Hogy távolról le is tudjak tölteni pld nem csak a gép előtt? És ,hogy ez kivitelezhető e vagy nem? És ha igen akkor , hogyan . Milyen program kellene hozzá esetleg még most a qBittorentet használom .
Remélem érthető volt amit szeretnék és hogyan. Köszönöm a segítséget. -
válasz
sziszi-fuszi #33627 üzenetére
Köszi! Borisz76 neked is!
Ezekből ki lehet szedni a SMART adatokat?
-
Ugyan nem pont NAS, de nincs neki topikja, így talán itt több lesz a válasz
Használ innen valaki ilyen USB-s RAID-et támogató HDD tárolót (vagy hasonlót), amivel elégedett?
A gyártóra rákerestem itt a topikban, de 0 találat.
[ Szerkesztve ]
-
krealon
veterán
"minden ma kapható HDD legalább 190MB/s sebességgel képes írni"
Ez mindaddig igaz, amíg:
- 1 szálon történik az átvitel
- a tárolóhely megszakítás nélküli, folyamatos területként rendelkezére áll.Mihelyt valamely feltétel megszűnik, drasztikusan csökken az átvitel. A HDD cilinderek közötti pozíció váltás idejére szünetel az adatátvitel a fej és a lemez között.
A lassulást különféle átmeneti tároló eljárásokkal (cache) szokás elfedni, de NAS-okban tipikusan kevés (kis kapacitású) erre szolgáló eszköz (RAM, SSD cache) kerül beépítésre.
-
robi212
tag
Sziasztok,
Bármelyik NAS-nak van olyan szolgáltatása, mint az Apple iCloud-nak, hogy a fényképek eredetijét a felhőben tárolja, a telóra pedig csak egy kis méretű thumbnail kép copy-t/linket helyez vissza? Azt hiszem valahogy így működik.
Tehát a kép nézhető offline is.Köszi
-
ugyes
senior tag
Az Asustornál alapból lehet. Sőt gyártói leírás van ennek beállításáról!
Synology-nál csak kézi beavatkozással oldható meg, amely mikéntjét Google testvér fogja megmondani neked (ha rákérdezel nála).
Fontos: RAID1-be javasolt tenni az m2-es SSD-ket ha volume1-ként/főkötetként, akarod használni. -
Borisz76
nagyúr
Sebesség szempontjából igen, jó lenne.
Viszont ha a rendszer "csak" egy lemezen ( SSD-n ) van , akkor ha az tönkre megy....ugyanúgy borul a Folyamatos adatelérés lehetősége.
Az igazi az lenne ha 2 db SSD-n , tükörben ( RAID1 vagy SHR ) lenne a rendszer.Az adatok pedig a HDD-ken , szintén 1 lemez kiesése ellen védve.
A Synology nem kínál ilyen lehetőséget.
Lehet a Qnap , Asustor esetleg más gyártónak van hasonlóan épített , kivitelezett megoldása. Ezt nem tudom mert nem követem ezeket a gyártókat és a modelljeiket.
-
Borisz76
nagyúr
Hivatalosan nem.
MINDEN a NAS-ba berakott lemezre felkerül a rendszer.
( Lemezhiba esetén ezért is tud elindulni a rendszer mert a többi , jó állapotú HDD-ről indul. )
Az SSD hivatalosan "csak" gyorsítótárnak használható.
1 db esetén olvasási gyorsításra.
2 db esetén pedig olvasásra és írásra is. -
Borisz76
nagyúr
Indulhatsz 2 db lemezzel is.
Egy dologra azonban érdemes figyelni !
SHR kötetet hozz létre !
Ezt a legkönnyebb idővel bővíteni.
Lehetőleg azonos kapacitású lemezeket tegyél bele....most és a bővítésnél is !Régebbi DSM 6 alatt készült összefoglaló.
Ami érdekes lehet számodra az a kötet létrehozás , bővítés menete.
Egy DS918+ modellen mutatom meg a menetét : [link][ Szerkesztve ]
-
atees
őstag
Köszi mindenkinek a segítséget, berendeltem egy synology ds423+ nast. Remélem ki is fogom tudni használni a 4 rekeszt
-
ben0it8
csendes tag
Koszonom a valaszokat!
-
Patice
nagyúr
válasz
ben0it8 #33607 üzenetére
Erre a célra megfelelő, de ennek pont most jár le a támogatása.
Újabb DSM-et már nem fog kapni, max. ritkán biztonsági frissítést párat.
Ha nem engeded ki netre, akkor otthoni hálózaton még évekig elketyeg.
5400-as HDD is mehet bele, gyorsabb nem feltétel, meg nem is biztos, hogy gyorsabb lenne tőle. -
ben0it8
csendes tag
Sziasztok! Milyen valasztas a Synology 115j 2025-ben, ha csak annyi az elvaras, hogy minel olcsobban 1080p filmeket tudjak nezni rola? Van konkret javaslat, hogy minimum milyen sebessegu merevlemezt vegyek hozza?
Koszonom elore is a valszotokat!
-
Rozisoft_Bp
tag
válasz
havri1 #33603 üzenetére
Ehhez nem tudok érdemben hozzászólni, mert egyrészt nekem az asztali gépem a mindenes, mivel egyéb okokból folyamatosan megy. Ezért aztán azon megy a Plex, az összes vinyó, virtuális gépek stb. Mivel erős középkategóriás, van szuflája átkódolni. Ráadásul ha épp átkódolás kell, sose vagyok otthon, szóval nem is veszem észre, mennyire megy fel a gépigény...
Ebbe a topikba tanulni járok, ha valaki kérdez ez ügyben napra kész legyek! -
biga
őstag
válasz
Borisz76 #33601 üzenetére
Nem allitottam az ellenkezöjét
A letöltés (Mo-n audiovizualis tartalom esetén, megosztas nélkül) meg eleve nem illegalis, (illetve ha jol tudom valami kivétel) függetlenül a protokolltol. En a MEGOSZTAS-rol beszéltem, ami - hacsak nem te vagy a jogtulajdonos - illegalis.
-
havri1
félisten
válasz
Rozisoft_Bp #33602 üzenetére
Egyébként, ha már mélyen belementünk, nálam még a felirattal volt probléma, nem is magával a film kódolásával. Pár KB-os feliratot transzkódolt, és olyan CPU meg SSD/HDD terhelést csinált, ami miatt akadozott a film. És a durva az, hogy hogy a forced sub volt, nem is rendes felirat, konkrétan meg se jelenítette. Direktbe OFF-ra kellett tenni a feliratokat, és egyből lecsökkent a terhelés 8-10%-ra mind a CPU és mind a HDD/SSD-n. Ez valami bug lehetett..
[ Szerkesztve ]
-
Borisz76
nagyúr
A TORRENT az nem illegális.
Az egy protokoll , ami fáljcseréléshez használható.
Az , hogy mit tölt le az ember már más kérdés.....Amúgy értem mire gondolsz és igazad is van.
Bár én ritkán oszom meg a családi képeket, videókat.
Ha olyan van , akkor saját telefonon, tableten megmutatom.