Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz
zoltanz #56276 üzenetére
HDS - Hibás szektorok találhatóak a lemezen. Lehetséges-e garanciális csere?
"A jó hír, hogy az ilyen hibás szektorok már nem jelentenek problémát, mivel azok már nem kerülnek használtra. Helyettük a merevlemez minden írás/olvasás műveletet a tartalék területre irányít át, így az eredeti hibás terület már nem érhető el semmilyen szoftveres módon. Újratelepítés, formázás sem tűnteti el ezeket, de mivel már nincsenek használatban, további gondot nem okoznak (ezért a teljes felületolvasás (pl. scandisk) nem talál hibát, mivel az is a tartalék területet olvassa a hibás szektorok helyett)." -
zoltanz
nagyúr
Az mitől van, hogy egy lemezen gyenge szektorok vannak, nem romlik az állapota.. Smart működik, mindig sérülnek rajta a fájlok. Egy másik lemezen rossz szektorok vanna soha nincs gond vele.
Köszi! -
ricsip
addikt
válasz
peter164ts #56272 üzenetére
Bios-ban keresd meg a SATA beállításokat, és kapcsold ki a hot-plug opciót (vagy amit hasonlóan hív a bios)
-
válasz
Floyd80 #56271 üzenetére
Ráeresztettem egy HDS teljes javítást. 85% környékén csak úgy szórta a hibákat.
Majd megint teszt és ugyanaz a hibaüzenet fogadott. Próbaképpen ráeresztettem
megint egy teljes javítást. Az alatt talált egy gyenge szektort és le is csökkent 100%-ról
99%-ra a kondíciója.
Majd megint egy teljes felületteszt és végre hiba nélkül lefutott. -
peter164ts
csendes tag
Sziasztok!
Friss win11 telepítés után a HDD-t a rendszer eltávolítható meghajtónak látja!
A csatlakozás az sata,normál HDD-ről van szó.
Köszi! -
Sziasztok!
Vettem ma egy használt 100/100-as 1Tb-os WDBlue winchestert.
Teleírtam egyből, semmi gond nem volt. A hőmérséklet is rendben van és csendes is.
Viszont indítottam rajta egy HDSentinel részletes öntesztet és a legvégén kiírta, hogy
"sikertelen olvasó egység hibája miatt".
Közben 1 hibát sem jelzett, még 8 perccel a vége előtt sem.
Kell ettől félnem? -
tibaimp
nagyúr
válasz
Floyd80 #56267 üzenetére
Jól hangzik!
Vásárlás előtt, ha megvan a pontos terv és szándék, nézz át ide, többen is vagyunk itt, akik szívesen segítenek: Milyen belső merevlemezt vegyek?
-
Floyd80
addikt
válasz
tibaimp #56266 üzenetére
AM5-re váltok nemsokára, szerintem akkor fogok HDD-t is venni.
Az alapproblémám a hirtelen fagyások voltak és úgy néz ki a Dropbox valamelyik szolgáltatása csinálta, a két javított szektor is odamutatott. A fagyások miatt a sok hirtelen ki-be kapcs. lehet nem tett jót a vinyónak.
Hogy a Sentinel "eltünette" ezeket a hibákat, az jó dolog, de persze nem fogok sokáig várni a cserével.
-
Floyd80
addikt
válasz
Floyd80 #56238 üzenetére
Egy kis update: zavart ez az olvasóegység hiba a rövid tesztben, ezért ráküldtem egy teljeset, pontosabban először egy gyorsjavítást (itt javított pár szektort), majd egy teljes lemez javítás tesztet. Mentettem róla mindent, meglátjuk hogy viselkedik.
De a rövid teszt most simán lefut.
-
King Unique
titán
-
sacren
junior tag
Sziasztok!Most cseréltem a régi samsung hdd-m seagate barracuda 2tb-ra [link].Ez az új vinyó elég ciripelős a régihez képest.Ez normális ennél a tipusnál?
-
King Unique
titán
HDD probléma (nem adatmentés)
Adatmentés - HDD - SSD - Flash topikban kellene feltenni az adatmentéssel kapcsolatos kérdéseket...
A leejtés miatt esélyes, hogy ezzel már csak adatmentő cég tudna mit kezdeni, de az nem olcsó, forintban minimum öt de gyakran inkább hat számjegyű összeg szokott lenni.
-
Lmh
őstag
Sziasztok!
Az alábbi típusú 1000 éves külső merevlemez úgy néz ki megnyekkent. 2 év alatt 2-3-szor volt használva, elromlása előtt leesett 20-30 centi magasságból szőnyegre, bár utána még picit működött, aztán végleg(?) megadta magát. Van olyan gép itthon ami egyáltalán fel sem ismeri, van amelyik látja, de megnyitáskor kiírja hogy sérült vagy nem elérhető az eszköz. Hallani belülről kis cincogást, kattogást hogy próbálkozik, a led is villog néha.
Gondolom maga az adat sértetlen rajta, csak az írás-olvasás képessége veszhetett el.
Mit gondoltok? Mennyire menthető az ilyen? Remélem az egyszerűbb problémák közé tartozik, asszonynak van rajta jópár képe, ami nem katasztrófa, de nagyon örülne ha visszakapná...
Mire számíthatok, kihez forduljak?
Előre is nagyon köszi a segítséget! -
tibaimp
nagyúr
válasz
gekkoXT #56257 üzenetére
Ide nézz át: Milyen belső merevlemezt vegyek?
De alapvetően a 16-22TB méret tartományban a jó Ft/TB arányú HDD-k a Seagate EXOS és a Toshiba MGxx széria. Bőven az ajánlott kategória, 5 év gar, Enterprise szintű írástűrés, 7200RPM!
-
gekkoXT
senior tag
válasz
tibaimp #56256 üzenetére
Köszi! Kipróbálom! Mindenről van backup, igen. Külön NAS van abban raid 0 párokban hdd-k. De erre külön rá fogok nézni!!!
Kíváncsi vagyok ez megoldja-e ezt, de majd elmondom az eredményt.
Csak valahogy azt lenne jó kikísérletezni, hogy mi a fene csinálja ezt.
Amikr azt hittem, hogy csak egy hdd vacakol, egyesével lehúztam őket, úgy indítva a rendszert, de akkor jöttem rá, hogy nem az egyik kezdi megadni magát hanem valami más hiba lehet. Úgy kell elképzelni, hogy mondjuk rendszer indítás után csinálja, majd 2 órát nem, majd megint. Pedig ahogy írtam, energiagazdálkodás csekkolásával kezdtem.Ilyen nagy kapacitású hdd-kből miről van tapasztalat, mi a jó típus szerinted?
-
tibaimp
nagyúr
válasz
gekkoXT #56254 üzenetére
Ha megnézed, amit föntebb írtam, látható, hogy a Toshiba HDD-k a DT01 kivételével parkolnak. Ezt vagy ki tudod kapcsolni a HDS-el vagy nem.
Így:
Mondjuk van rendesen indulás/leállítás ezekben a HDD-kben!
Gondolom fontos adatok vannak a HDD-iden, én azonnal csinálnék offline mentést ezekről, ha nincs külön erre a célra HDD-d, vennék egy 16-20TB-at! -
ricsip
addikt
válasz
gekkoXT #56251 üzenetére
Két úton indulhatsz el:
1) kideríted melyik program piszkálja folyton a lemezt, és ha azt kilövöd/átkonfigurálod, megszűnik a folyamatos lemezaktivitás. Így mivel nem lesz aktivitás, megszűnik a lemez fejparkolás-fejvisszahozás örökös oda-vissza folyamata is.
Na ez a nehéz út, mert a windows általában folyamatosan nyaggatja az alá berakott lemezeket, és nem nagyon tudod lebeszélni róla. A windows beépített Resource monitor (ez az angol neve, magyarul nem tudom mi a neve de majd aki magyar windowst használ, beírja a magyar nevét) tool-ja tud ebben segíteni, hogy megmutassa melyik program vagy windows komponens felelős a diszk aktivitásért.https://techcommunity.microsoft.com/discussions/windows11/how-to-open-resource-monitor-using-task-manager-on-windows-11/3333480
2) Kikapcsolod h. állandóan parkolgassa a lemezed a fejet, így akármilyen sűrűn vagy akármilyen ritkán van lemezaktivitás, nem lesz közben fejparkolgatás.
Ez a 2. a járhatóbb út valószínűleg. Kivéve persze, ha olyan lemezed van, amin nem lehet kikapcsolni az erőszakos parkolgatási próbálkozásokat. A konkrétumokat azután tudom megírni, ha tudom a lemezed pontos típusát. -
tibaimp
nagyúr
válasz
gekkoXT #56251 üzenetére
Kellene pár infó:
- pontosan milyen HDD-k, mert van olyan, ami magától is parkol,
- tegyél fel képet az adott HDD-ről a HDS SMART füléről és előtte tedd át decimálisba az adatokat (lásd lenti képek),
- A Win Energiagazdálkodásnál ki van-e kapcsolva a HDD kikapcsolása.
Ha megnézed a képet, a két aláhúzott mező a lényeg, mivel közel azonos a két szám, így ez a HDD nem parkol.
De itt van például a Seagate Ironwolf-om, ami erősen parkol: -
gekkoXT
senior tag
Sziasztok!
Hogyan tudom kideriteni, mi "baszogtatja" a hdd-imet? Olyan mintha parkoltatgatná néha egyiket másikat, de csak időlegesen. Néha előfordul, utána semmi. Nem megy sleep-be meg semmi ilyen oka nincs. HD sentinelt is megvettem direkt, hogy hátha látok valamit, de semmi jele, hogy hardveres probléma lenne. Bár mondjuk nem pro módon ismerem a programot.
Olyan, mintha szoftveres, windows vagy hasonló dolog lenne.
Van valami mód, hogy kiderítsem, mi okozza ezt? -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Floyd80 #56238 üzenetére
Exos +1 ahogy kolléga írja.
Statikus, archiválós jellegű adatnak nem kell SSD, de még NAS-nak sem, ha csak tv vagy 1-2 streamer kütyü olvas róla nagylustán. És még a 4k is annak minősül. Ha egy 40 fős könyvelőiroda mókol rajta, az más dolog, vagy videovágás, raw képfeldolgozás, stb, az szintén.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Floyd80 #56240 üzenetére
Nyugodtan veheted ismét, de ahogy gondolod. Nézz át ide: Milyen belső merevlemezt vegyek?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Floyd80 #56236 üzenetére
Nem győzlek óvva inteni, hogy fontosat ne tarts rajta, egy merevlemez egy mechanikus eszköz, ott mindig mozog valami és a legkisebb indikátorok idővel sokkal nagyobb bajhoz vezethetnek. Amint 100/100-at, könyörtelenül 0.0 hibával elhagyja egy HDD, szerintem teljesen lutri - hiszen nem látunk rá, mi történik a precíziós alkatrészeivel, elektronika, mechanika, fejek, stb - hogy holnaptól összeesik és viszlát minden adat, vagy 10 évig elketyeg még pár bad sector-al, konzerválódva abban az állapotban, esetleg visszajavítva magát.
Halál lutri az egész.
A nagyot mondjuk akkor néztem, mikor kezdetleges (de már természetesen piacra dobás utáni) saját firmware-e rondított bele a Samsung SSD-mbe, na akkor anyáztam kettőt.
Szóval legyen biztonsági mentésed, ezt pedig használd "bukható"-visszaszerezhető adatra, fontosra ne.
-
Floyd80
addikt
válasz
King Unique #56233 üzenetére
Köszi, most néztem, hogy ez a Dashboard is ki lett szanálva, helyette már ez a Kitfox van, ezen most lefutott mindkét teszt, de figyelni fogom, hogy viselkedik.
-
-
King Unique
titán
válasz
ricsip #56230 üzenetére
Ez alapvetően egy linuxos tool, nem világos Windowson miért kellene inkább ezt használni (ön)tesztek futtatásához a HDD gyártójának saját diagnosztikai szoftvere (WD Dashboard) vagy a HDS helyett.
Na meg ugye parancssoros és emiatt macerás a használata, nem feltétlen működik minden esetben jól mint a #56232 is mutatja, akkor már inkább a grafikus felületű GSmartControl, annak is elvileg a
smartctl
az alapja. -
King Unique
titán
válasz
Floyd80 #56228 üzenetére
• Western Digital Dashboard (vagy WD Data Lifeguard Diagnostic for Windows)
• How to Do Western Digital Hard Drive Test? Here Are the Tools
• HDS - Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni?A gyenge / hibás szektorokat jó esetben egy írásteszttel lehet javítani, amihez a Windowsban a lassú formázás is megteszi.
Hivatalosan a HDD gyártójának saját diagnosztikai szoftvere a mérvadó, ha az és a HDS is hibát jelez a teszteknél, akkor lehet mégiscsak gond van a HDD-vel. Ami ha még garanciális, akkor addig kellene kicseréltetni, amíg lehet.
-
ricsip
addikt
válasz
Floyd80 #56228 üzenetére
Ha van kedved még nyomozgatni, a smartmontools-t töltsd le (ingyenes), és abból próbálj meg egy "long" VAGY egy "offline" SMART tesztet lefuttatni.
S.M.A.R.T. Monitoring Tools - Browse /smartmontools/7.4 at SourceForge.net
telepítsd fel, majdparancssorból (rendszergazda módban indított CMD.exe):
c:\Program Files\smartmontools\bin\>smartctl.exe --scan ("minuszminusz scan, nem csak egyszer minusz)
kiadja hány darab diszket ismer fel: példálul nekem 2-t:
c:\Program Files\smartmontools\bin>smartctl --scan
/dev/sda -d ata # /dev/sda, ATA device
/dev/sdb -d ata # /dev/sdb, ATA deviceezután kideríted h. sda vagy sdb a WD purple:
smartctl -a /dev/sda
vagy
smartctl -a /dev/sdbés ha megvan melyik, futatatod a LONG smart tesztet:
smartctl -t long /dev/sdb
VAGY
smartctl -t offline /dev/sdbha elindítottad, a háttérben dolgozik:
c:\Program Files\smartmontools\bin>smartctl -t long /dev/sdb
smartctl 7.4 2023-08-01 r5530 [x86_64-w64-mingw32-w10-22H2] (sf-7.4-1)
Copyright (C) 2002-23, Bruce Allen, Christian Franke, www.smartmontools.org
=== START OF OFFLINE IMMEDIATE AND SELF-TEST SECTION ===
Sending command: "Execute SMART Extended self-test routine immediately in off-line mode".
Drive command "Execute SMART Extended self-test routine immediately in off-line mode" successful.
Testing has begun.
Please wait 1580 minutes for test to complete.
Test will complete after Tue Mar 04 12:42:49 2025 CEST
Use smartctl -X to abort test.ezért időnként (ne túl sűrűn, mert esetleg megszakíthatja ilyenkor, hanem mondjuk 5 percenként) le tudod kérdezni hol jár:
smartctl -a /dev/sdb --> látni fogod a kimenetben h. 90% --> 80% ---> 70% is lassacskán megy visszafelé 0%-ig a hátralevő számláló.
SMART Self-test log structure revision number 1
Num Test_Description Status Remaining LifeTime(hours) LBA_of_first_error
# 1 Extended offline Self-test routine in progress 90% 27439 -Fontos, hogy ha anélkül megáll, hogy 100%-ról lement volna 0%-ra, akkor írni fogja a SMART log az alja fele, hogy miért szakadt meg a teszt:
--------------------------------------------------
smartctl -a /dev/sdb -->SMART Error Log Version: 1
No Errors Logged --> az a jó, ha a SMART error log-ban nem látsz hibákat. Ha mégis vannak itt hibák (mint ahogy nálad vsz. lesznek is), akkor az utolsó 5 hiba sorszámát, és részleteit látod. A lényeg, h. a teszt előtt - közben - után összehasonlítva ezt a hlyet, ne jelenjenek meg újabb sroszámú hibák.SMART Self-test log structure revision number 1
Num Test_Description Status Remaining LifeTime(hours) LBA_of_first_error
# 1 Extended offline Completed without error 00% 26200 -
# 2 Short offline Completed without error 00% 25291 -
# 3 Extended offline Aborted by host 90% 4 -
# 4 Extended offline Aborted by host 90% 1 -
# 5 Short offline Completed without error 00% 0 -
---------------------------------------------------pl. itt a 3-as teszt extended offline típusú volt, és a státusza "abort by host" és 90% remaining-nél: mivel én megszakítottam kézzel.
Ha hiba miatt szakadt volna meg, akkor a status az lenne, h. pl. Abort because of read error at sector XYZ vagy valami hasonló.
-
Floyd80
addikt
Sziasztok,
kb. 3 éves WD Purple 3TB, csak adattárolásra van, nemrég vettem észre, hogy volt két db current pending sector, a HD Sentinel 99%-ra írta a vinyót. Minden kötetet újraformáztam hibajavítással, utána el is tűnt a hiba, a két korrupt fájlt a rohadék Dropbox gyártotta, szerintem a rendszer fagyásokat is ez okozta, mikor írni próbált oda.
ID Attribútum leírása Küszöb Érték Legrosszabb Adat
C4 Reallocation Event Count 0 200 200 0
C5 Current Pending Sector Count 0 200 200 0Azóta HD Sentinel is 100%-ra írja a vinyót, de a rövid teszt nem fut le olvasóe gység hibája miatt, a WD Dashboard rövid és hosszt tesztje is hibát ír ki. Test Failed Error Code:7
(bár most meg lefutott a hosszú hiba nélkül)
Mennyire kell ezt komolyan venni? Most, hogy nincs Dropbox szinkronizálás a vinyón, azóta nem volt fagyás, minden működik, minden SMART rendben, bad sector sincs, csak ezek a tesztek nem igazán mennek le.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
King Unique #56225 üzenetére
Ez csak hozzáállás kérdése, most az egész globális világrend is változik, pedig fél éve senki nem gondolta, hogy ukrajna magára lesz hagyva, vagy hogy ide jutunk.
Na mindegy, felesleges ragozni, de ökörség SI-ben megadni tárhely kapacitást, ez olyan, mintha az 1kg-s kenyérnek lenne egy 200g-os vákuumcsomagolása körbe végig és csak úgy vehetnéd, aztán amikor kibontod, 800g ja és ez így rendben.
Hát rendben annak, aki hülye. Az, hogy tehetünk-e ellene, már megint más.
Nekem nincs rendben. OP és fájlrendszer reserve más dolgok, de HDD gyártó szokjon le erről, ahogy leszoktunk a 8-bites ISA-ról is, meg sokminden egyéb hülyeségről is a történelem során. Az EU megb*ópolitikája ilyenekkel is foglalkozhatna.. -
King Unique
titán
Igen, a pendrive-oknál is érdekes a helyzet, nemrég néztem egy 128 GB-osat, amiből ténylegesen csak 115 GB használható, holott az SI / IEC átváltás után az 119 GB (illetve pontosabban 119 GiB) kellene legyen.
AZ a 4 GB vélhetően OP / egyéb célra van lefoglalva gyárilag.
-
King Unique
titán
válasz
Dißnäëß #56214 üzenetére
Ez miért is van írva, talán azt volt állítva hogy az OP-nak nincs értelme?
Nem, az lett leírva, hogy ha "Az OP mindegy számomra", vagyis nem gond az az által lefoglalt X GB, akkor ennyi erővel az SI / IEC miatt X GB-os "veszteségnek" sem kellene annak lenni.Egyébként meg teljesen felesleges ezt tovább ragozni, mivel az SI / IEC miatti átváltásból adódó tárhelyveszteséggel úgysem lehet mit kezdeni, ha eddig nem változtattak ezen a gyártók akkor ezután sem fognak, stb.
-
-
cocka
veterán
válasz
King Unique #56209 üzenetére
Még a PowerPC-s korszakban volt szerencsém MacOS-hez. Olyan az egész rendszer, mintha kínosan ügyeltek volna arra, hogy semmi ne úgy működjön, mint a Windózban.
Még egy linux is logikusabb, mint egy MacOS. -
-
cocka
veterán
válasz
Dißnäëß #56208 üzenetére
Nem tudom, nálunk az Auchanban van olyan hulladékgyűjtő, ami fénycsöves, elemes stb.. és van egy viszonylag széles szájú része, amibe nagyobb eszközöket is bele tudsz dobni: pl. hajszárító, turmixgép stb.. arra emlékszem, hogy egy komplett videomagnó még épp átfér a résen, de mocskok, mert a két széle lekerekített, nehogy már véletlenül túl nagyot bedobhass. De pl. szerintem egy bluray lejátszó simán átfér. Egy router, egy belső optikai meghajtó, egér stb., talán még egy billentyűzet is.
Ez az egyetlen hely, ahova gyalogosan oda tudok menni, mivel a legközelebbi hulladékudvar kizárólag autósoknak van fenntartva, se járda, se semmi.
Vagy az elhasznált izzósba mehet?
Ha olyan elemet imitáló zöld cucc sárga tetővel és inkább csak hosszúkás, oda nyilván nem fér be ilyesmi. Amiről írtam, az legalább akkora, mint egy csomagautomata.
Ezen a képen a jobb oldali nagy:
-
cocka
veterán
válasz
Dißnäëß #56207 üzenetére
De ha már itt tartunk.
Ugyan nem kapcsolódik szorosan a topic témájához, de mivel felvetődött, hadd tegyek egy megjegyzést:A HDD-k és SSD-k még hagyján, mert ezt elvileg fixen ki tudod számolni. Viszont pendrive-oknál 6-7 giga rendszeresen le van spórolva. Értsd: A papíron 256 gigás pendrive-nak állítólag 238 gigásnak kéne lennie, ehhez képest vagy 231 vagy 232 gigás, míg egy 256 gigás SSD ténylegesen is 238 giga.
Ami még rosszabb, a hálózati eszközök wifi sebessége, azt úgy nagyjából tudom, hogy talán a felét kell venni a feltüntetett értéknek, de kicsit talán több is. De hogy mennyivel... talán 55-66% közt van. Na de ezt pontosan kéne tudni, mert erre viszont tudtommal nincs képlet!
Érted veszel egy wifi routert vagy access pointot, ami papíron ennyit meg amannyit tud, aztán a valóságban jön a meglepetés? -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
King Unique #56213 üzenetére
De az OP-nak van értelme !!!
Legalábbis le tudom nyelni, de eeeezt, hogy egy logikai, ki mit hogy tart nyilván mentén átb*uk az egész világot, ezt nem..Erről beszéltem, majd 10 tera a levesbe, az úgy teljesen wtf.
Az új tech-ek polcon ott vannak nekik. Késleltetve adják ki, mint mindenki mindenét, hogy térüljön rendesen az az R&D. Olyan "verseny" ez, amiben egy dolog a másik elé kerülni és egy másik dolog - ha nagyon kevesen vannak - kartellezni, azaz megegyezni, hogy hé, ne siess azzal a vinyóval a piacra, nem jó Neked se, nekem se, amíg még viszik a régijeinket is. Régi jól bevált taktika.
-
King Unique
titán
válasz
Dißnäëß #56212 üzenetére
A HAMR-nél a WD is még csak a tesztelésnél tart, korábban a Seagate belengette hogy már kiad 32 TB-osat, aztán árukeresőn is max. 26 TB-os 3,5" belső HDD kapható, az is jó drágán.
Úgyhogy a 100 TB-os HDD az nem mostanában lesz.Aminél egyébként kb. 91 TB lesz használható az SI vs. IEC miatt, vagyis majd 10 TB-os eltérés, "veszteség"...
Ha annyira mindegy mekkora az OP, akkor ilyen alapon az SI - IEC átváltás miatti tárhelyveszteség is.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
King Unique #56211 üzenetére
Remélem, lesz.
Mindig változik minden.HARM-el jön a 100 terás liga, nem tudom, kinek lesz normális dolog 100-ast venni és 80-at látni (vagy 90-et, csak mondtam valamit). Itt már szemmel látható a difi, nem a "még kerekítési hibaként belefér".
Engem legalábbis cseszne és ha engem igen, akkor akad a többi 9 milliárdból még, akit szintén.
Az OP mindegy számomra, mert fontosabb, hogy ne "kopjon" annyira, az OP hiánya gáz - ismétcsak szerintem.
-
King Unique
titán
válasz
Dißnäëß #56210 üzenetére
Hát azért a rendelkezésre álló szabad terület csökkenése szempontjából nyilván nem mindegy, hogy SSD-knél az Over-provisioning (OP) mekkora, valamint egyes linuxos fájlrendszereknél az X%-os lefoglalás, ami még +ban rájön az SI vs. IEC közötti eltérésre.
Ha eddig nem volt ügy emiatt, akkor ezután sem nagyon lesz.
HDD-knél balhé és perek az elmúlt években leginkább csak a CMR vs. SMR miatt voltak (példa). -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
King Unique #56209 üzenetére
Szerintem bármi elképzhelhető, körülnézel a nagyvilágban mi megy mind mikro, mind makroszinten, szerinted ?
De persze teoretikus kérdés volt.
Az overprovisioning nem gond, HDD-n is csinálja a fájlrendszer amit használok, de majd amikor 100-as TB kaliberben folytatódik ugyanez, és egyszercsak jön valaki, aki elkezd csoportos pert indítani egy gyártó ellen, a mikróba tett macska mintájára, lehet pislogni.
Alig várom.
-
King Unique
titán
válasz
Dißnäëß #56207 üzenetére
Ha már kb. a kezdetektől így van és eddig nem lettek, akkor szerinted?
Egyébként azért szépíteni lehet kicsit pl. SSD-knél, mivel ott a NAND-ok alapesetben bináris kapacitással készülnek, pl. egy 1 TB-os SSD valójában 1024 GB-os, aztán vagy nyersen van hagyva és 953 GB a használható tényleges tárolókapacitás, vagy gyárilag le van foglalva Over Provisioning célra és akkor csak a szokásos 931 GB (pontosabban GiB).
A HDD-knél viszont nem jellemző az előbbi, ott pl. az 1 TB-ból csak a szokásos 931 GB használható. + Minél nagyobb a tárolókapacitás, annál nagyobb a veszteség - lásd Seagate - Why does my hard drive report less capacity than indicated on the drive's label? - , pl. egy 22 TB-os HDD-nél csak 20 TB használható ténylegesen, vagyis ott már 2 TB megy a levesbe...
Az előbb linkelt leírásnál egyébként érdekes az, hogy a macOX (OSX) decimálisan (1000) számolja a tárolókapacitást, míg a Windowsok és a Linuxok helyesen eleve bináris (1024) alapon. Ahol az előbbi esetben vsz csak a megjelenítés bináris, nem feltétlen fér több adat macOS alatt sem ugyanarra a HDD-re, meg ennyi rővel Windowson is pl. a CrystalDiskInfo program decimálisan írja ki a meghajtók tárolókapacitását. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
King Unique #56204 üzenetére
Nem lehetne amúgy megb*ni őket ezért mostmár ?
Úgy mindent és mindenkit, nagyjából.A fájlrendszer overhead-et megérti az ember, az SI-vel húzzon a vérbe IT-ban egy tárolókat gyártó cég..
Trump-ot rá kéne ugrasztani, rend lenne azonnal a galaxisban.
-
-
Albandy18
friss újonc
válasz
King Unique #56204 üzenetére
Köszönöm a gyors választ. Nagyon régen volt szerencsém új eszközhöz, szerencsére minden eszközöm régóta (a régieknél ugye nem annyira tűnik fel) bírja, ezért lehetett feltünő. Ezt a merevlemezt is azért vettem részben, hogy duplikáljam az igazán fontos dolgok tárolását. De így ahogy leírtad, egyből beugott és kicsit ég is az arcom utólag a kérdésért. Köszönöm mégegyszer.
-
King Unique
titán
válasz
Albandy18 #56202 üzenetére
Igen, lásd decimális és bináris előtagok különbségei, ahol a gyártók SI (1000) alapon adják meg a belső és külső HDD, SSD meghajtók tárolókapacitását, míg az operációs rendszer helyesen IEC (1024) alapon számolja, azért a kb. 9%-os eltérés terabájtos tárolókapacitásnál. Úgy is lehet értelmezni, hogy az előbbi amolyan bruttó, míg az utóbbi a nettó érték.
Egyébként nem láttál, nem használtál még semmilyen belső / külső HDD-t, SSD-t, pendrive-ot, memóriakártyát, stb? Csak mert mindegyiknél így van ez.
-
Albandy18
friss újonc
Sziasztok. Most vettem egy My Passport 2TB tárolót. Az természetes, hogy 1,82 szabad területet mutat úgy, hogy még nem raktam rá semmit?
Új hozzászólás Aktív témák
- Videoteszt Segítség, elromlott a merevlemezem!
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! R5 5600X / RTX 3080 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- Samsung Galaxy J4+ 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRCSÖKKENTÉS ASUS HD6870 videókártya
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest