-
GAMEPOD.hu
Ubiquiti hálózati eszközök - téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Laca0
addikt
Na játszottam egy kicsit az iperf sebességével. A TCP-s mérés 8 szálon már 800Mbps feletti sebességeket mértem, UDP-n 1024K-s bufferrel már 990 fölé ment a sebesség.
Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128 | Redmi Note 8 4/64 | MikroTik hAP AC2 | Sony KD-55XH8096 | LG 47LM620S | Denon AVR-1612 | Eltax Experience 5.0 | Egreat R6S
-
Laca0
addikt
válasz
MasterMark #13214 üzenetére
Ma átköltöztettem a UC-t egy külön miniPC-re, amin csak az fut. Pontosabban nem költöztettem, hanem teljesen új telepítéssel feltettem egy 9.0.114 verziót. A régi controllerből forgot-áltam mindkét eszközt, majd újra adoptáltam az új kontrollerben. Csak annyit változtattam, mit muszály volt, mindent alapon hagytam.
Így is ugyanaz az eredmény.
Ez az új kontroller már több adatot mutat, teszt közben az U6-Pro CPU 4-8% között mozog, a memória 60% körül van folyamatosan.
Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128 | Redmi Note 8 4/64 | MikroTik hAP AC2 | Sony KD-55XH8096 | LG 47LM620S | Denon AVR-1612 | Eltax Experience 5.0 | Egreat R6S
-
rekop
Topikgazda
válasz
vwpolooo #13206 üzenetére
Ezeket a tiltó szabályokat valószínüleg be lehet állítani (bár utoljára ~4évvel ezelőtt volt ilyen eszköz nálam), de ez egy EOL termék, már nem érdemes rá beruházni. Egy Cloud Gateway Ultra ~45k környékén jobb választás lenne.
#13213 csomi1977:
Emulátor nincsen, de YT-n van fent egy rakás videó róla. Az alábbi csatornákat [link] [link] [link], illetve a gyártói dokumentációt is érdemes átnézni a témában. -
Laca0
addikt
válasz
MasterMark #13214 üzenetére
Biztos nincs, nem is tudom, hogy hol lehetne.
-
csomi1977
aktív tag
Sziasztok.
Most szeretnék otthonra telepíteni Unifi eszközöket. Esetleg létezik hozzá emulátor mint pl a TP-Link-nek? gondolom magyar nyelvű leírást ne is keressek pl a tűzfal beállításhoz. -
Laca0
addikt
válasz
MasterMark #13211 üzenetére
Nincs unifi gateway-em, így tűzfal és traffic management sincs. Csak a switch és az AP Unifi. Szoftveres Controller-t használok (7.4.162).
Most nem tudok tesztelni és használatban is van a rendszer. Az AP-n csak memóriát látok, az most 64%, a switch-en van CPU is: 50 és 65% között változik. A switch memóriája szinte konstans 44%.Valami hülyeség amúgy lehet a rendszerben, mert ennek a laptopnak a wifije ma nem akart menni. Csatlakozott mindkét AP-hoz (unifi és a router sajátja), de nem ment a net, sőt, még a helyi hálózaton sem tudott pingetni. Viszont őt lehetett a saját IP-jén.
Próba képpen fix IP-t állítottam az adapteren, egy DHCP tartományon kívüli címmel és egyből működött minden... valami letiltotta a DHCP által kiosztott IP címet...Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128 | Redmi Note 8 4/64 | MikroTik hAP AC2 | Sony KD-55XH8096 | LG 47LM620S | Denon AVR-1612 | Eltax Experience 5.0 | Egreat R6S
-
Laca0
addikt
válasz
MasterMark #13209 üzenetére
Igen. Csak ez az egy gép volt, amivel teszteltem.
-
Laca0
addikt
válasz
Protezis #13207 üzenetére
Nem. Csak egy switch van a kettő között.
Megváltoztattam az SSID-t, így lelőttem minden eszközt erről az AP-ról. De így sincs változás, hogy tényleg csak 1 eszköz van rajta. 1,2Gbps a kapcsolati sebességem a UC és a kliens szerint is. Mérni most csak 216/216Mbps-t mértem.
-
vwpolooo
csendes tag
Sziasztok!
Kérdezném, hogy Ubiquiti USG-Pro 4 eszközön be lehet állítani a Traffic Rules-t?
Vagy ha nem, akkor melyik legolcsóbb eszköz ami alkalmas rá?TikTok, YouTube, Facebook, tiltási szabályok beállítása lenne az opció család eszközökön.
Köszönöm.
-
Laca0
addikt
válasz
tothbe #13204 üzenetére
Eléggé a város szélén lakunk, kertes házban és elég nagyok a telkek. Közvetlen közelben csak a saját rádióim vannak. Ebben a hsz-ban mutattam az 5G környezetet: [link]
A Unifi-t a 36-os csatornára állítottam, a tőle távol lévő Telekom router a 100-ason van fixen, attól még följebb (5650MHz fölött és fizikailag még távolabb) egy bejövő rádiós net csatornája.
Lehet, hogy csinálok egy olyan tesztet, ahol ideiglenesen átírom az SSID-t, hogy csak a mérő laptop csatlakozzon a wifire, biztosan ne zavarjon rajta semmi más.Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128 | Redmi Note 8 4/64 | MikroTik hAP AC2 | Sony KD-55XH8096 | LG 47LM620S | Denon AVR-1612 | Eltax Experience 5.0 | Egreat R6S
-
tothbe
addikt
A 2,4-est amúgy sem érdemes felvenni 40-re, mert több problémát hoz, mint hasznot. hacsak nem egy puszta közepén élsz, ahol tuti nem jár arra senki soha. Nem lehet, hogy nagyon zajos az a 5Ghz-es frekvenciasáv, amin adatokat küldesz? Akkor szokott ennyire fura eredményeket produkálni a mérés, ha valami zavarja közben és sokat kell ismételni a jelküldést.
[ Szerkesztve ]
By(e) Tothbe
-
Laca0
addikt
válasz
MasterMark #13201 üzenetére
Airtime fairness be van egyébként kapcsolva?
Azt hol kell bekapcsolni?Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128 | Redmi Note 8 4/64 | MikroTik hAP AC2 | Sony KD-55XH8096 | LG 47LM620S | Denon AVR-1612 | Eltax Experience 5.0 | Egreat R6S
-
Protezis
őstag
Igaz, amit én írok, az az teljes sávszélből vesz el ilyen 10-20%-ot. Ha jól értem kábelen 800-850 Mb-n éred el a NAS-t, míg wifin 280 Mbiten. Ezt az én általam leírtak nem magyarázzák. U6 Pro van nekem is, iperf3-al iPhone 13 pro-n 600-650 Mb-t kapok, a NAS 2.5Gb-n csatlakozik. Ugyanezen a telefonon Speedtesten az imént ment 720 Mb-et (1000/300-as netem van). Szóval realisztikusan neked is 600-650 Mb körül kéne lennie a NAS irányába (download).
-
MasterMark
titán
-
Laca0
addikt
válasz
MasterMark #13196 üzenetére
Gyakorlatilag nulla a forgalma annak a pár felcsatlakozott eszköznek, amik rajta lógnak ilyenkor. Még nem volt itthon senki, amikor teszteltem.
Most megszüntettem a 2 SSID-t és a 2,4-est levettem 20MHz-re, mert az egyik tesztes oldalon azt írta valaki, hogy az eszközön belül interferencia léphet fel, amitől lassul a rendszer. Bár nem tudom, hogy 2,4GHz és 5GHz hogy tud interferálni egymással, de azért kipróbáltam. Semmi sem változott, ugyanúgy 280Mbps alatt maradt az iperf sebesség.Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128 | Redmi Note 8 4/64 | MikroTik hAP AC2 | Sony KD-55XH8096 | LG 47LM620S | Denon AVR-1612 | Eltax Experience 5.0 | Egreat R6S
-
bon
őstag
válasz
JoceeHunt #13178 üzenetére
Cat6a böven jó a 10gbit-hez, amúgy nálunk van ubi kábel, kültéri és elég jó minőségi, de csak 1x vettem, Legrand-ot szoktam venni inkább. Patch kábeleket már tüöbb félét vettem, nincs velük gond.
A számítógépnek lelke van! - ASUS Prime Z690-P, Intel CoreI7 13700, 2x16GB DDR5 5200MHZ Kingston, RTX4070 Super, Sound Blaster Z, Cooler Master Cosmos C700P
-
DJ. Ru$y
nagyúr
Ha már szóba került az iperf, Droidon ki milyen klienst ajánl hozzá?
Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok! Használd a fórumot! | R.I.P PH!TV!
-
MasterMark
titán
Olyan lehetőség még van, hogy IPTV vagy valami más multicast / broadcast forgalom megy az AP-n, és mivel azt minden kliensnek mindig ki kell küldenie, így hiába van jó linksebesség elviszi a sávszélt a multicast / broadcast forgalom. Ezt mégellenőrizd, illetve le is lehet tiltani controllerből.
Switch Tax
-
Laca0
addikt
válasz
Protezis #13194 üzenetére
Félreérttelek, bocs!
De miért ilyen gyenge egy U6-PRO? Ez tényleg csak ennyit bírna vagy hibás (1,5 éves)?
Láttam teszteket, 800-1000Mbps sebességeket mértek.Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128 | Redmi Note 8 4/64 | MikroTik hAP AC2 | Sony KD-55XH8096 | LG 47LM620S | Denon AVR-1612 | Eltax Experience 5.0 | Egreat R6S
-
Protezis
őstag
Nem értem, mit nem értetek.
Az internet azért megy fullon, mert kisebb az internet sávszélessége a wifinél, a wifi át tudja engedni mindazt, ami onnan jön.
A másik meg azért problémás, mert a teljes útvonal végén ott a wifi, ami nem bírja szusszal, feltorlódnak a packetek először az AP, majd a switch bufferében, és elég hamar a NAS elkezdi ismételten kiküldeni azokat.
Sehol nem írtam, hogy a NAS, vagy a switch lenne a szük keresztmetszet, épp a wifi az.
[ Szerkesztve ]
-
Laca0
addikt
válasz
MasterMark #13192 üzenetére
Néztem. Az egyik géppel 866, a másikkal 1200. (80MHz-es sávszélességnél)
-
Laca0
addikt
válasz
MasterMark #13190 üzenetére
Meg torlódásnak az is ellent mond, hogy kábelen 800-850Mbitet tud a NAS bárbelyik PC-ről. Tehát nem lehet a NAS és a switch a szűk keresztmetszet.
Viszont PC-PC között is csak akkor lassú az átvitel (300 alatti), ha az egyik wifivel csatlakozik.
2 PC között lan-lan kapcsolattal 926-ot mértem most.Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128 | Redmi Note 8 4/64 | MikroTik hAP AC2 | Sony KD-55XH8096 | LG 47LM620S | Denon AVR-1612 | Eltax Experience 5.0 | Egreat R6S
-
Protezis
őstag
A probléma az, hogy a NAS tolná az adatot, de a wifi mivel lassabb, megtelik a buffer a switchben egy idő után, a NAS érzékeli, hogy nem jutnak célba egyes packetek, amiket emiatt újra küld. Emiatt van szoboptimális teljesítménye a rendszernek. Ugyanez a probléma van bármilyen 2 eltérő sebességű kliens között, pl NAS 2.5 Gbe-n, kliens meg 1Gbe. Tehát ez nem wifi specifikus probléma.
Amit tehetsz, hogy flow controllal játszol. Kapcsold be a teljes útvonalon minden eszközön, tehát switchen, AP-n, de akár routeren is (ha azon is átmegy a forgalom).
[ Szerkesztve ]
-
Egon
nagyúr
Nyilván a NAS-on van valami szűk keresztmetszet a jelek szerint, ha jól értem a helyzetet.
Illetve teszt jelleggel kikapcsolnék minden egyéb wifit a mérés idejére, valamint az asszonynak is szólnék, hogy ne kapcsolgassa addig a mikrót..."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Laca0
addikt
válasz
MasterMark #13186 üzenetére
A leglassabb eszköz is 866MHz-en kapcsolódik, de a többi 1200-tól 2882-ig (amikor felvettem 120MHz-re).
Pl az a Thinkpad laptop volt most a szerver wifi-n, ami 866-al kapcsolódott.
Van egy Unifi US-24-250W POE switch, erre van felfűzve minden. A router egy Mikrotik hAPac2. Azon csak 2,4-es wifi van bekapcsolva. A Mikrotikbe 2 wan megy, az egyik egy telekom kábeltévé, a másik meg egy rádiós net. A telekom router-en csak az 5GHz van bekapcsolva, de az a 100-as csatornán, a Unifi meg a 36-oson. A Miki és a Telekom router egymás mellett van (kb 1 méter), de a Unifi messze van mindkettőtől. A router-eken a wifi kvázi adminisztratív célból van bekapcsolva.
A bejövő rádiós net is bár 5GHz-es, de még magasabb tartományban van.
A Unifi AP-n 2 SSID van, az egyik csak 2,4-es, adott csatornaszámon (bizonyos eszközök miatt), a másik pedig mindkét frekin, automatikus átkapcsolással. A minimum RSSI-t -67dB-re állítottam 5GHz-en, hogy ne erőltesse, ha nem megy.
5GHz-e RF környezet:
-
Laca0
addikt
válasz
MasterMark #13184 üzenetére
Elvileg mindenhol 1500 az MTU.
Tehát:
PC-PC lan-wifi: 308 max, de többnyire kevesebb
PC-NAS lan-lan: 800-850
PC-NAS wifi-lan: 280 max, de többnyire kevesebb
PC, telefon, bármi wifin keresztül a netre: 320
Tehát a helyi hálózaton kisebb sebességet tud, mint az internet irányába.Megfordítottam a tesztet, elvégre 2 irányból szokás mérni, ha pontos információk kellenek.
Betettem az egyik laptop-ot szervernek wifivel az AP mellé.
A másik laptopról vezetékkel és a nas-ról is vezetékkel 350-370-es sebességeket mérek!Amit még nem írtam eddig, de a képeken látható volt, hogy mindig oda-vissza (send-receive) irányban ugyanazok a mért értékek.
[ Szerkesztve ]
-
Laca0
addikt
válasz
MasterMark #13182 üzenetére
2 PC között. Az egyik vezetékesen, a másik pedig wifin az AP mellett.
A vezetékes volt a server.Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128 | Redmi Note 8 4/64 | MikroTik hAP AC2 | Sony KD-55XH8096 | LG 47LM620S | Denon AVR-1612 | Eltax Experience 5.0 | Egreat R6S
-
Laca0
addikt
válasz
MasterMark #13180 üzenetére
Wifiről net irányába hozza a maximumot, a 320Mbps sebességet (300-as net), NAS irányban iperf-el nem jön össze csak max 280.
PC-ről, vezetékkel a NAS iperf 800-850 körüli mindig. Tehát önmagában a NAS bírná közel a maximumot és a switch is. Ugyanazon a Unifi switch-en van a router, az U6-Pro és a PC is, amivel tesztelek.Laptopról vezetékkel:
Laptopról wifin:
[ Szerkesztve ]
-
Laca0
addikt
Valakinek nincs ötlete az én problémámmal kapcsolatban? [link]
80MHz-en van alapból, most is azon van.Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128 | Redmi Note 8 4/64 | MikroTik hAP AC2 | Sony KD-55XH8096 | LG 47LM620S | Denon AVR-1612 | Eltax Experience 5.0 | Egreat R6S
-
Sziasztok,
Mi a véleményetek az Ubi saját kábeléről?
Érdemes vele hosszútávra tervezni vagy inkább nézelődjek a Cat7 és nagyobb változatok felé? Az én életem még lehet megéri a 10G-s eszközöket elérhető áron.joceehunt felhasználónak 60 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=joceehunt
-
rekop
Topikgazda
válasz
jerry311 #13175 üzenetére
Nem hiszem. A Site Magic a különböző fizikia helyen lévő UniFi gateway-ek egyszerű öszekapcsolását teszi lehetővé néhány kattintással. Lényegében Site to Site VPN tunnel-ek létrehozására szolgál létre Unifi gateway-ek között. Official Unifi hosting-ra akkor van/lehet szükséged, ha valamelyik telephelyen úgynevezett Independent (intergrált Network Controller nélküli) gateway-van, és nem szeretnél CloudKey-t venni hozzá (mert self hosted-el nem lesz site magic). Hub&Spoke topológia esetén az UDM-Pro megfelelő hub-nak, a telephelyekre minimum UCG-Ultra. Ezt tanulmányozd át: UniFi Gateway - Setting Up SD-WAN with UniFi Site Magic
-
jerry311
nagyúr
Jól értelmezem, hogy Site Magic VPN + Official Unifi hosting esetén az UniFi felhő lehet a VPN hub, az UDM Pro-k pedig spoke-ok amik beszélnek egymás közt a hub-on keresztül?
Jó lenne, mert vagy official hosting vagy szereznem kell 1U rack helyet egy UDM-nek. Az official hosting olcsóbb. -
Laca0
addikt
válasz
burgatshow #13172 üzenetére
Alapból 80-an volt, a teszt közben emeltem meg, úgy is próbáltam. Tehát alapból 80MHz-en sem volt más az eredmény (a 160MHz teszt után amúgy visszaraktam 80-ra).
Nem zajos a környék, a közelben csak egy 5GHz-es wifi van, de nincsenek átfedésben.Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128 | Redmi Note 8 4/64 | MikroTik hAP AC2 | Sony KD-55XH8096 | LG 47LM620S | Denon AVR-1612 | Eltax Experience 5.0 | Egreat R6S
-
bon
őstag
válasz
DJ. Ru$y #13169 üzenetére
Na ezt már vártam, kicsit fejszével vannak faragva, de kíváncsi vagyok a cuccokra, ha megfizethetőek lesznek, akkor kipróbálok néhányat.
A számítógépnek lelke van! - ASUS Prime Z690-P, Intel CoreI7 13700, 2x16GB DDR5 5200MHZ Kingston, RTX4070 Super, Sound Blaster Z, Cooler Master Cosmos C700P
-
Laca0
addikt
Sziasztok!
Van egy furcsaság az itthoni hálózatomon.
Kb. 1.5 éve vettem egy U6-PRO-t, hogy több lassú AP helyére lépjen. Mostanában valahogy nem az igazi és elkezdtem tesztelgetni. Iperf3 szerver fut egy NAS-on, vezetékes kapcsolattal 800/800 körüli a mérés mindig. Az AP mellett 260-280Mbit/s sebességet tudok legjobb esetben összehozni 5GHz-en 160MHz-es sávszélességgel, 2882-es kapcsolati sebességgel. A hálózat egyszerű, egy US-24-250W switch-re van kötve minden. A router egy Mikrotik hAP ac2. De ami igazán meglepő, hogy net irányában viszont simán mérek 320/22 Mbps sebességet úgy, hogy 300-as a bejövő netem, tehát azt kimaxolja.
Mi korlátozhatja be a wifit arra, hogy local eszköz irányába nem mehet gyorsabban? Már most nem tudom, hogy mire gondoljak. Kipróbáltam azt is, hogy egy rövid kábellel direktben a switch-re kötöttem az AP-t, hátha a falkábellel van valami gond. De nem javult semmit sem a helyzet. A mérések idején 10 eszköz volt 2,4GHz-en az AP-re csatlakozva, szinte 0 forgalommal, 5GHz-en pedig csak a 2 tesztelő eszköz, egy laptop és egy telefon.Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128 | Redmi Note 8 4/64 | MikroTik hAP AC2 | Sony KD-55XH8096 | LG 47LM620S | Denon AVR-1612 | Eltax Experience 5.0 | Egreat R6S
-
DJ. Ru$y
nagyúr
Ők is belecsúsznak egyre jobban az IoT-be. [link]
-
DJ. Ru$y
nagyúr
válasz
kis.zsolt #13166 üzenetére
Nem értem a nekem címzést, én leírtam, hogy nekem nem megoldás és:
"Én azt is megértem, ha valakinek ez megoldás valamire, csak nem hiszem, hogy mi vagyunk azok."
A "mi" alatt bon-t és magamat értettem, ugyanis én neki válaszoltam.
Uff.
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
DJ. Ru$y #13164 üzenetére
@bon, @DJ. Ru$y
Igen, a dolgokat többféleképpen lehet megközelíteni – úgy, ahogy ti látjátok, úgy, ahogy én, és még ki tudja, hányféleképpen.A PoE kapcsolgatás nálam nem csak az AP-kről szól (és nem is lövöm le az összeset), hanem más aktív eszközökről is, például kamerákról. Értem, hogy ez elsőre talán szokatlan lehet, de az okosotthonok épp attól izgalmasak, hogy mindenki a saját igényeire szabhatja őket.
Az AP-k közül is csak azokat kapcsolom ki, amelyek nem vesznek részt közvetlenül az automatizációkban, a kameráknál pedig azokat, ahol az időzítésük amúgy sem ír elő rögzítést vagy megfigyelést. Gondoljátok el úgy, mint egy lakás világítását és konnektorait: vannak eszközök, amelyeket érdemes automatizálni, és vannak, amelyeket nem.
Az energiahatékonyság nálam fontos szempont, ezért kutatom ezt a témát évek óta. Nem szeretném, hogy a Home Assistant és a hozzá kapcsolódó eszközök energiafogyasztása jelentős részét tegye ki a háztartásomnak, ezért dolgoztam ki egy olyan rendszert, amely időzítések, jelenlét és automatizáció alapján optimalizálja a fogyasztást. Ez nálam most már stabilan, problémamentesen működik, és annyira jól, hogy észre sem veszem, hogy bizonyos eszközök nem mennek 0-24-ben.
Ami pedig a ChatGPT-t illeti: igen, ránézettem vele a szkriptjeimre, és nem csak megerősített, hanem segített is egy-két apróság finomhangolásában. Nem az a célom, hogy bárkivel is vitázzak, de úgy látom, hogy itt a fórumon időnként nehéz szembe menni a "kötelező véleménnyel". Én csak megosztottam a saját megoldásomat, mert nekem bevált, és lehet, hogy másnak is hasznos lehet.
Ha valaki nem tartja ezt jó megoldásnak, azzal semmi gond, de nem igazán értem, miért kell kategorikusan elutasítani valamit, aminek a működését és előnyeit nem is próbálták ki.
Bízom benne, hogy nincs harag, és ha valaki szeretné tovább vinni ezt az energiatakarékosabb gondolatot, csak támogatni tudom.Ne kérdezd: még mindig LEGÁLIS!!!
-
DJ. Ru$y
nagyúr
Én azt nem értem, ha lelövöldözöm pl. az AP-kat, akkor cseszhetem, hogy teleszórom a házat okos cuccokkal, mert nem tudnak adatot adni, amikor nincsen fent az AP.
Én azt is megértem, ha valakinek ez megoldás valamire, csak nem hiszem, hogy mi vagyunk azok.
-
bon
őstag
válasz
kis.zsolt #13159 üzenetére
Na én ennek semmi értelmét nem látom, ha már van eszköz az menjen, soha nem kellett még kikapcsolnom. A fogyasztás meg dinamikus, nem mindig max.
-
rekop
Topikgazda
válasz
jerry311 #13160 üzenetére
"Ha ezt atallitanam ugy, hogy az UDM legyen a GW es a DHCP, akkor a most offline switch felkapna-e egy IP-t ezen a VLAN-on?"
Igen, ha a "default" DHCP beállításon maradt a menedzsment interfész, akkor fel kell vennie abból a natív VLAN-ból. Utána a Network Override-al be tudod állítani a tagged menedzsment vlan-t. -
jerry311
nagyúr
Nem is lett beallitva, ugy tunik.
Marmint, a Unifi elegge automagic. Leirasok, manual-ok, eleg nagyvonaluan kezelik a kulonbozo beallitasokat, mar ha egyaltalan elerheto barmi lairas.átállítsd-e a third party gateway-t az UDM-re
Most van azon, mert a mukodo VLAN csak layer 2, nincs benne GW, nem is kell.
Ha ezt atallitanam ugy, hogy az UDM legyen a GW es a DHCP, akkor a most offline switch felkapna-e egy IP-t ezen a VLAN-on? -
kis.zsolt
aktív tag
Gondoltam leírom, mert valaha nagyon régen volt róla szó (de nem találom a témaindító hozzászólást):
Már több, mint 8 éve igény volna rá (mint az olcsó managelhető PoE switch-ekben), hogy a PoE feszültség ki/bekapcsolható, esetleg időzíthető legyen. Sajnos az UniFi fejlesztők elég lazán vették a dolgot, és azóta sincs natív megoldás erre a problémára - már ha probléma az, hogy a filléres PoE switchek ismerik ezt a lehetőséget, a százezres csúcsmárka pedig hallani sem akar róla.
Évek óta kutatok élhető megoldás után, és találtam is egy-két ígéretes lehetőséget, de mert az UniFi OS-ben kellett volna szöszmötölnöm, ezért ezt elvetettem.
Később rádöbbentem, hogy eddig is itt volt a lehetőség az UniFi API-n, a Home Assistanton és az UniFi Network integrációján keresztül, de nem éltem vele, mert egyszerűen nem láttam (és nem is kerestem) azt a felületet, ahol a kapcsolók mint KAPCSOLÓK szerepelnek. Aztán néhány hete, egy véletlen kattintásnak köszönhetően szembe jött velem a rideg valóság:
Úgyhogy most happy end van, egy USW-24POE switch 16 portját tudom kapcsolgatni a megfelelő módon, így harmadával csökkentem az energiafelhasználást akkor, amikor egyes eszközök működésére a távollétemben, vagy bizonyos dolgok együttállásakor nincs szükség.Ne kérdezd: még mindig LEGÁLIS!!!
-
válasz
DJ. Ru$y #13155 üzenetére
Beállítottam az órát a kamerában, az ONVIF felhasználót, csináltam egy logót az Unifi-ban, hogy ott is lássam az időt. Az is jó. Tényleg, hol látom az időt az Unifi controllerben?
Most vettem észre, hogy a netet megvontam a kamerától, de most kinyitottam neki a 123-as portot az NTP-nek.A kamerában ezek a beállítások, de nem megy:
UDM SE kerestetitk, ha van eladó keress. Unifi flex mini és POE switch is érdekel.
-
DJ. Ru$y
nagyúr
válasz
balage25 #13154 üzenetére
Dátum/idő pontosan be van állítva? Én azzal szívtam. Felhasználónév, jelszó ne legyen túl extra.
A kamerában amit én adtam hozzá, kellett az ONVIF alatt felvenni egy külön usert, enek a usernek az adatait kell megadni Protectben, csak ezzel működik.Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok! Használd a fórumot! | R.I.P PH!TV!
-
Van egy Annke kamerám Hikvision firmware-rel. Az istennek sem akarja adoptálni a protect. Állítottam már a kamera oldalán minden onvif paramétert, minden variációban, de nem megy.
Van akinek megy a Hikvision kamerája? Mit próbáljak még meg?UDM SE kerestetitk, ha van eladó keress. Unifi flex mini és POE switch is érdekel.
-
rekop
Topikgazda
válasz
jerry311 #13148 üzenetére
Nem lett megfelelően beállítva a kérdéses switch, miután adoptálva lett. A network override-al be kellett volna állítani a menedzsment vlan-t, mielőtt kikerül a helyszínre.
Egyébként gyanítom, hogy taggelt keretek is átmannek azon az optikán, ahogy MasterMark is írta korábban, csak konfigurálási hiba volt a rendszergazda/hálózatos részéről. Arra, hogy átállítsd-e a third party gateway-t az UDM-re, az itt megosztott információid alapján nem mernék biztonsággal igent mondani. Azt írtad nincsen ezen a vlan-on dhcp szerver, akkor feltételezem mindenhol kézzel van beállítva az IP konfiguráció. Ez esetben, ha nincsen olyan eszköz ebben a natív vlan-ban aminek a hálózati interfésze dchp-re van állítva (a távoli switch-en kívül), akkor állítsd be az UDM-et gateway-nek, illetve a dhcp szervert is. Így a távoli switch kapni fog IP-t. Az upstream switch portján a management vlan tagged legyen. A távoli switch-en a network override-ot állítsd erre a management vlan-ra, ezután kapnia kell IP címet a management vlan-ból. Ha minden rendben, állítsd vissza a third party gateway-t.[ Szerkesztve ]
-
válasz
Lasersailing #13151 üzenetére
"Egy Unifi access point-ot teszt jelleggel be lehet üzemelni egy nem unifi-s router alá?"
Persze, be lehet, de ugyan úgy hasznos hozzá a controller. -
Lasersailing
senior tag
válasz
burgatshow #13141 üzenetére
Nagyon szuper ez az alkalmazás! 3 különböző routeren kipróbáltam, mindegyiken szépen megrajzolja egy szinten a jelerősséget. Falakat, szintkülönbségeket nem tud kezelni, de használható
(Bon: már működik többfélével is egyik asus router tomatoval, másik consumerTPlink-kel megáldott router, harmadikat nem tudom pontosan (céges).
Egy Unifi access point-ot teszt jelleggel be lehet üzemelni egy nem unifi-s router alá?
Ha igen, akkor szépen ki lehetne próbálgatni, hogy el tudom-e úgy helyezni, hogy megfelelő legyen a vétel. És csak a biztos ismeretében beruházni mindenre ami kell + fúrni faragni otthon...
-
bon
őstag
válasz
burgatshow #13141 üzenetére
Régebben próbáltam még Edgereouter-es hálózaton és ott nem müködött, kellett az Unifi routere.
-
MasterMark
titán
válasz
jerry311 #13148 üzenetére
Most már mégjobban nem értem akkor hogy mivan.
Ha nem éred el a másik oldali eszközt, akkor nem tudod innen konfigolni a távoli eszközt, nem?
A másik oldalt akkor fix ip-n van a switch, vagy van dhcp-je a natív vlanon?
Nincs egy számítógéped amit rádusz a natív vlan-ra, felveszel vele egy ip-t azonos hálózatból, és bemész vele ssh-n?
De nem is értem akkor mi a gond. Ha a másik eszköznek van IP-je, az UDM-nek van IP-je akkor layer 3-on elérik egymást, nem? Ha nem, miért nem? Layer 3-at se enged át az optika?Switch Tax
-
jerry311
nagyúr
válasz
MasterMark #13146 üzenetére
Adoptolva van, minden be lett allitva meg a szarazfoldon. Csak ugye itt nem volt kozte a MUX, amirol nekem annyit voltak hajlandoak elmondani, hogy atenged mindent, akar egy dark fiber. Aztan kiderult, hogy megsem.
Nincs bellitva VLAN a tavoli switchen, de az egyetlen DHCP szerver a menedzsmentre hasznalt tagged VLAN-ban van.
Ezert is kerdezem, hogy ha a UDM-ben atallitom a halozat tulajdonsagainal, hogy az UDM legyen a gateway, ne 'Third-part gateway', akkor a mukodo nativ VLAN-on felvesz-e egy IP-t a most offline switch?
Az offline switchre nem tudok SSH-val belebni a, mert nincs semmi a mukodo nativ VLAN-on, ami tudna SSH-t.
-
Laca0
addikt
Sziasztok!
Fel lett téve 2 LiteBeam M5 kb 160 méterre egymástól. Valamiért nem akar normális kapcsolat felépülni a 2 pont között. Ping-re minden túloldali eszköz gyorsan válaszol, de a webes felületük nem töltődik be és az adat sem igazán jön (3db IP kamera).
Néha felugrik a quality 90% fölé, akkor minden jó, de nem sikerül abban a beállításban tartani. Igaz, hogy a kliens oldal egy póznán van, de annyira nem mozog, hogy ennyire rossznak kellene lennie... M5-öst még most telepítettem először, LiteBeam AC5-el nem volt ilyen problémám.
Ami még nekem nagyon furcsa, hogy a TX Power: 0 dBm
Egyébként a station fülön 150/150-es sebességet mutat, mintha a teljes sávszélesség elérhető lenne. Tudtok segíteni a megoldásban?
-
MasterMark
titán
válasz
jerry311 #13145 üzenetére
A management vlan az beállítás az eszközön, adhatsz neki bármit, ha nincs az a vlan akkor nem fog működni.
A másik oldali cucc a tiéd? Be tudsz SSH-zni rá? Ott át tudod állítani a management vlan-t.
szerk.: De egyébként layer 3 is lehet adoptolni, és akkor mindegy a vlan. De ha be van állítva a management vlan, akkor nem tudom hogy tudnál neki ip-t adni a natívba.
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
jerry311
nagyúr
válasz
MasterMark #13144 üzenetére
Ideznek a problema leirasbol:
valami (optikai) mux amirol meg az sem tudja mi, akinek kelleneIgen, egy layer 1 mux az csak "jatszik" a lezer hullamhosszaval, de mint az abra is mutatja ez itt valami mas. Lehet ez egy ilyen "smart" mux, ami most az okossagaval albassza nekem a dolgokat. De az is lehet, hogy valami egyeb csoda. Ezen nem tudok valtoztatni, es az admin fasz mivolta miatt tobb infot sem kapok rola.
Fokuszaljunk a masik felere:
A tag nelkuli nativ VLAN atmegy, de abban nincs IP cime az UDM-nek. Ha adok IP-t az UDM-nek abban a VLAN-ban is, akkor a most offline switch es az UDM egymasra talalnak? Meglesz a remote management es monitoring? -
jerry311
nagyúr
válasz
tothbe #13139 üzenetére
A problema a szovegben van.
Az UDM es a switch kozti halozaton (valami (optikai) mux amirol meg az sem tudja mi, akinek kellene) nem megy at 802.1q tagged forgalom.
A tag nelkuli nativ VLAN atmegy, de abban nincs IP cime az UDM-nek. Ha adok IP-t az UDM-nek abban a VLAN-ban is, akkor a most offline switch es az UDM egymasra talalnak? -
válasz
Lasersailing #13140 üzenetére
Nem olcsó a powerline és nekünk nincs is vele jó tapasztalatunk (tp-link). Ha szerzel be ilyen eszközt, akkor azt csak úgy érdemes, hogy 2 hét elteltével visszaküldheted.
A kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!
-
burgatshow
veterán
válasz
Lasersailing #13140 üzenetére
Az Unifi Wifiman app tud ilyet, de nem tudom, hogy csak Unifi eszkozzel mukodik vagy esetleg massal is.
-
Lasersailing
senior tag
válasz
DJ. Ru$y #13132 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszodat!
Ennek fényében még egy kicsit gondolkozom, addig is lenne még néhány kérdésem:Arra van valami módszer, hogy azt feltérképezze az ember, hogy ha xy helyre teszem meddig lesz értelmes vétel (youtube akadás mentesen nézhető legyen)?
Az a szörnyű hogy jelenleg egy asus N18U egymagában (igaz nem gyári FW-rel) be tudja szórni a lakás két szintjét, egy tízen évvel fiatalabb router meg nem. (Asus expertnet et vettem is de annyira látványosan gyengébb volt, hogy visszaküldtem. )Koaxon internet és tv adás egyszerre nem megoldható?
Powerlinera tenni egy unifi in wall-t az működik, vagy nagyon durva ötlet? Egy fázis megoldható, talán kis gépészkedéssel még a biztosíték mentes kapcsolat is.
-
tothbe
addikt
válasz
jerry311 #13138 üzenetére
azért nehéz, mert valójában semmit sem mutat a képed a hálózatból, meg a problémáról. Csak egy általános két switch-es fa topológia, amiből az egyik egy USW-24-G2 a tetején, a másik meg ki tudja mi. De az tuti nem látszik, hol a gond.
Szóval próbáld meg átfogalmazni és elmondani mit is szeretnél, meg hogyan is néz ki a környezet, amiben szeretnéd.By(e) Tothbe
-
bon
őstag
AI-key: [link]
[ Szerkesztve ]
-
DJ. Ru$y
nagyúr
válasz
Lasersailing #13127 üzenetére
Az InWall szórásképe arra van kialakítva, hogy egy szobában a faltól elfelé szórjon, be a szobába. Ha felteszed az inWallt "középre", "mögötte" igen halovány lesz a teljesítmény.
Sima plafon AP kellene neked a szint "közepére", a plafonra rakva.
-
bon
őstag
Volt már valakinek szerecséje ilyenhez? UACC-FM-17cm. Jól gondolom, hogy ez csak egy mágnese fémdarab 30 euróért, kicsit túlárazottnak tartom, szerintem én az UCG-Ultra-t megpróbálom néhány mágnes darabbal rögzíteni a rack szekrény oldalára. Azért vicces, hogy az USW-Ultra-60W-hoz alapból adják a mágneses adaptert.
-
Lasersailing
senior tag
Sziasztok,
Új vagyok (leszek) a nem konzumer routeret világában. Egyelőre még azon is gondolkozom, hogy Ubiquiti legyen-e vagy Mikrotik esetleg Omada. E pillanatban az Ubiquiti felé tendálok (Omada - kínai, mikrotik az bonyolultabb ha jól értem). A jelenlegi router elhelyezésem nem ideális (csoda, hogy lefedi a földszintet az emeletről - nem gyári FW). Gondolkozom hogy hova tudnám minimális fájdalommal tenni a földszinti AP-t. Ennek kapcsán jutott eszembe, hogy a lakásnak felülnézetből lényegében a közepébe el tudnék helyezni egy Ubiquiti UniFi AP AC InWall-t, viszont a mennyezet alá 10-20 cm-rel. Mennyire gond ez? (Monolit födém miatt kerülném a mennyezetit AP-t)
-
-
DJ. Ru$y
nagyúr
válasz
Zimerion #13120 üzenetére
Helló!
Amikor "megnyomod", akkor érzed, hogy "kattan"? Hallani is lehet, ha csend van. Kameránál láttam olyat, hogy a gomb szétesett bent a házban és nem tudtad megnyomni, csak gomb alapját "nyomkodtad" amikor beledugtál valamit.SSH-n lépj be és mondd neki, hogy set-default
-
DJ. Ru$y
nagyúr
válasz
lord.lakli #13119 üzenetére
Ha a male - female kábel alatt arra gondolsz, hogy az egyik végére teszel pl. egy keystone modult a másik végét meg rendes RJ45 véggel, én arra ugyanazt mondanám, mint a sima toldóra, van egy "nem fix" kontaktod, ahol a meglévő kábeledet bedugod a keystone modulba.
Nyilván bárhogy meg lehet csinálni és működni is fog, de amiken te gondolkodsz, azok elég jó hibalehetőségek, főleg, hogy PoE is megy...
Mindenki a saját pénztárcájával játszik, én csak javasoltam, hogy, ha belefér, akkor a betűzőssel nem lesz szívás.
-
Zimerion
csendes tag
Sziasztok!
Találkoztatok már olyan problémával, hogy nem reseteli a reset gomb az AP-t? Egy U7 Outdoor az érintett eszköz. Hiába nyomom bármeddig, nem akar elkezdeni villogni, csak simán kéken világít tovább.
-
DJ. Ru$y
nagyúr
válasz
lord.lakli #13117 üzenetére
Helló!
Mentsd meg magad attól, hogy a sima "bedugdosós" toldót használd.
Használj ilyen betűzős toldót, szerintem mi 100+ db-ot építettünk be, pont azokból az okokból, ami nálad is probléma, sőt, ha vizes környezetben, akkor meg lehet fogni a dobozt, kitölteni belülről szilikonnal és nem lesz vele semmilyen probléma a későbbiekben sem.
Betűző szerszámod, ha nincs Kínából 1000 Ft környéke, itthon sem túl drága, ha nem akarsz rá költeni, akkor meg lehet oldani házilag vékony csavarhúzóval is, de ezt nem én írtam és ne csináld.Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok! Használd a fórumot! | R.I.P PH!TV!
-
lord.lakli
őstag
Sziasztok!
USW Ultra 60W-t használok POE-s termékekhez és AP-hoz. Nagyon rossz helyen volt eddig az eszköz, de most kapott egy kis fali rack szekrényt. Sajnos ahová fel tudtam szerelni a Cat5e kábelek neccesen, de elérnek. Sajnos a fali kábeleket nem tudom kicserélni, de szeretnék egy kis rendet a szekrényben. Milyen UTP toldót érdemes venni ami a minőséget nem rontja és a POE is tökéletes marad?
Vagy igazából mindegy és egy-kétszáz forintos termék is jó?
Előre is köszi. -
Eiki
tag
Sziasztok, 01.22 óta az UDR-em pár óránként csontra fagy. Minden WIFI hálózat megáll, vezetéken keresztül nem lehet pingelni az eszközt. LED kéken világít, display bár mutat adatot valójában megfagy és sosem változik. Csak power cycle segít, boot után pár órát jó. Official legújabb OS és network release van fent, semmi más nem fut. A webes logban semmi érdemi bejegyzés sincs.
Bejelentettem esetre, support mérnök chatben ránézett a support package-re és csak annyit írt RMA-ztassam az eszközt majd kilépett. Az RMA folyamatban van, de addig is érdekelne, hogy van-e mód kicsit mélyebben ránézni mi történik. Van esetleg ötletetek?
-
DJ. Ru$y
nagyúr
válasz
MasterMark #13113 üzenetére
Az összes switch működik "buta" switchként.
-
MasterMark
titán
Unifi Flex mini-t ha nem adoptolom kontrollerbe, akkor is működik out-of-the-box normál switchként?
Switch Tax
-
MrSealRD
veterán
Éppen tervezgetem az új eszközöket...és abból kiindulva, hogy a mostani US-8-60W és az AC-LR is már nem mai darab, de elég jól öregedtek az idővel... konkrétan nem is emlékszem mikor vettem őket... 2018-2019 környéke talán... Szóval ideje a frissítésnek az időtállóság jegyében... Viszont jó nehezen köteleződöm el...
Gondoltam beszélgetek a digitális kisbarátommal 2 eszközt illetően:
Hátha másnak is hasznos:A Pro Max 16 Poe az EU store-ban 80€ v-al olcsóbb.
Van egyéb különbség ami esetleg említésre méltó lehet?
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
jerry311
nagyúr
Gyors kerdes...
Van itt egy halozat, ahol ugy tunik, hogy az L2 kapcsolat korlatokba utkozik ket epulet kozt = tagged VLAN-ok nem mennek at. Ennek eredmenye, hogy a tag nelkuli VLAN mukodik, ebben megy az uzlet szamara fontos forgalom, viszont nem megy a tagged VLAN, amiben a Unifi management lenne.
A ket epulet kozti halozathoz nincs hozzaferesem, es az adminja alapvetoen nem segitokesz.Ha a nativ L2 VLAN-bol csinalnek L3-at (=kap egy gateway IP-t az UDM-Pro-n), akkor a masik epuletben levo switch management kapcsolata feleledne?
-
Tavaly év végén nyitottam egy ticketet az UXG-Lite-os problémáimról az Ubinál.
(Röviden lassan töltöttek be a weboldalak vagy néha el is timeoutoltak, a gateway random offline lett a controllerben, miközben elérhető volt minden)
A vége az lett, hogy túl nagy a forgalom a hálózatomon és ezt nem bírja az eszköz, pedig az IPS/IDS-t kikapcsoltam direkt. Így is folyamatos 80% fölött pörgött a cpu.
Azt írták, hogy az eszköz nem bír el 19999+ aktív kapcsolattal, vegyek erősebbet (EFG, UDM Pro).
Ahogy kikapcsoltam a torrentet, persze azonnal megszűntek a gondok. Pedig nincs annyira nagyon eleresztve direkt.
Kínomban visszaraktam az ER-X-et, átlagos cpu 20%, megszűntek a lassú betöltések, pedig a torrent kliens sokkal jobban el van engedve. Conntrack-ot lekérdezve 40-50k aktív kapcsolat van és mégsem akar összeborulni minden.
Érdekes, lehet bennem van a hiba, hogy azt hittem, hogy ha a fele olyan erős ER-X-nek megy ez a dolog, akkor a Gateway-nek is. -
Stukker1987
senior tag
Sziasztok
Most megyek Asus Mesh-ről ( plusz 1-2 kis unmanaged switch) Unifi hálóra.
Kíváncsian várom hogy mi lesz, leginkább a lefedettség miatt aggódok.
Sok helyen olvastam hogy a sima all in one routerek ebben jobbak.
Nálam első körben 2db U6+ lesz ami a wlanról hivatott gondoskodniEredendő bűnünk: vagy mindenben hiszünk, vagy semmiben sem.
-
pentium4
senior tag
Sziasztok,
Lehet csak én vagyok béne, de megkérdezem:
A design oldalon a mapping tool-al lehet látni a ház szinteket oldalnézetből?
Mert hozzáadtam az eszközöket, de valahol a kettő szint egyben van, tehát teljes belmagasság van, igy lentre elvileg nem kellene AP, de jó lenne látni igy mit dob ki a rendszerP4
-
burgatshow
veterán
válasz
MasterMark #13105 üzenetére
Japp. "Bután" beleszórja a broadcast csomagokat minden vlan-ba... Ennyit tesz. Ez korábban az USG-nél nekem tök szívás volt, mert nem volt rá egyszerű kapcsoló és szét kellett faragni a lelkivilágát CLI-ből, hogy működjön.
-
[Newman]
tag
válasz
Friczy #13101 üzenetére
Teljesen "üres", mert nem a default zónákat használom. Csak az van ebben, amit az "Isolate network" tesz bele.
MasterMark: Sajnos működik úgy is, hogy másik account-ttal van belépve valaki a telefonján. Ha ettől függene, akkor nem csak wifi-re csatlakozva - illetve nem csak erre a rendszerre csatlakozva - dobná fel a Spotify kliens az erősítőt, hanem bármilyen wifi-re csatlakozva, de nincs így.
VCIX-DCV,VCIX-NV,vExpert,vExpert Pro,vExpert NSX,VMCA - newman.cloud
-
jerry311
nagyúr
válasz
MasterMark #13093 üzenetére
Talan mar megy, legalabbis szerintem 8.1.113 Network verzio felett kellene, hogy menjen.
-
Friczy
senior tag
válasz
[Newman] #13100 üzenetére
Először nézd meg, hogy a zónák és az interface-ek a helyükön vannak-e, szóval valóban a vlan20 a hotspot zóna. A default szabályok a hotspotból a belső hálózat felé elvben csak a DNS-t engedik, nekem az se tetszett, betettem a hotspot és a belső háló közé egy mindent tiltó szabályt, és az van az első sorban. Ezzel felül tudod bírálni a default szabályokat is.