Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tomcica
Topikgazda
igz van ez a futasban a cipovel es a zoknival...erre a kettore nem sajnalom a penzt (eddig a legjobb zokni amim van/volt Inov8 mudsocks 5200ft 2par a multinavigatorban,de mindent meger,a masik a Nike Dryfit elite a hervisben multkor 2400rol 2000re learazva,na az is jol teszi a dolgat)
There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
Stauffenberg
nagyúr
Na ja, olyan a nadrág a kerékpározásban, mint a futásban a cipő. Mondjuk szerencsére én 40-60 km-nél nagyobb köröket nem megyek, így nálam annyira nem kritikus ez, de persze meg kell válogatni a nadrágot (meg a nyerget), mert ha rossz, az már 20-30 km után is kényelmetlen
-
Xabi78
aktív tag
válasz Stauffenberg #8596 üzenetére
Azért hozzáteszem, hogy a kerékpáros ruházatnál a nadrág kulcskérdés. Elég sok mindenféle nadrágom volt, de a decathlonos gélbetétes 12-14e körül kaphatóban (akcióban 6-8e) a balaton kör után még tudok ülni a konyhaszéken is, míg az Aldi-Lidl vonal olyan 80-120km-ig bírható.
Fölsőruházatban boldogan elvagyok a versenyeken kapott mezekkel, meg az innen-onnan összevásároltban is.
Jahh Lidlben vettem kompressziós zoknit, 1.200-ért. Tudom, placebohatás, de a minősége teljesen rendben van, és lehet benne majomkodni ugyanúgy, mint a márkásbanCave canem!
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz ígyvanferi #8590 üzenetére
Szerintem sem kell nagy feneket keríteni a ruházatnak, de én például arról nagyon gyorsan leszoktam kerékpározásnál, hogy leharcolt utcai ruhában menjek "annak már úgyis mindegy" alapon. Megizzadok, rám tapad, fázom tőle, megfázom. Most a futásnál is kerülöm őket, ezek maximum kertészkedésre meg barkácsolásra jók.
De már az olcsó Decathlonos pólók is simán jók lehetnek. Sőt, múltkor a Lidl-ben vettem 990 Ft-ért tök jó futópólókat, jobban bejön mint a dupla ennyibe kerülő Kalenji. Puhább az anyaga és szellősebb.
Egyszer kaptam ajándékba drága, márkás kerékpáros mezt. Azon túl, hogy egy-két kényelmi extra volt rajta (köldökig lehúzható cipzár, deréknál zsebek) nem igazán adott hozzá semmi az olcsóbb, egyszínű, nem olyan pávás példányokhoz képest amik még a negyedébe is alig kerülnek. Legyen olyan anyaga ami nem dörzsöl ki, nem fázol meg benne, a többi már csak luxus amit vagy meg akar fizetni az ember vagy nem.
-
concret_hp
addikt
ill adidas outlet a boráros téren is van, bár nem tudom futócuccok mennyire vannak, ill. az utóbbi években már kezdett drágulni, de 7-8 éve elég jó árakon lehetett venni dolgokat.
vagy fullba vagy sehogy :D
-
concret_hp
addikt
az utóbbi 1 évben egész sok pénzt költöttem sportruházatra, azt kell mondjam 90%-nál több külföldről származik, leginkább sportsdirectről szoktam rendelni, ha nem csak 1-2 cucc kell, akkor egész jól elporlad a postaköltség is.
-
tomcica
Topikgazda
ennyi db 200-nal mar valthatod is...legyenek 38-ak es annyi amennyi megy (ha 4-5 akkor annyi)
kethetente pedig kitolod 300-ra oket,az szigoruan fele annyi legyen amennyi 200-at mentel (jelen esetben 3-4db) a sebesseg pedig a 42es 200-as sebesseg,csak kitolod meg 100m-t...kethetente valtod ezt es a minosegesebb,de kevesebb 200-at...mehet a minosegi terheles
ha kerdes van,jelezz!ki tudod meg a nyarat hasznalni van meg 12-16het amely alatt minosegi gyors munkat lehet csinalni,utana majd ugyis valtani kell,foleg ha az oktober esos...ott majd irom mit cserelsz mire
[ Szerkesztve ]
There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
tomcica
Topikgazda
volt nekem egy esetem itt a noveremnel a boltban,a kisciganyok bedobtak egy kavicsot es elszaladtak....en meg kileptem papucsban utanuk,utolertem es visszavittem nekik a kavicsot
na ha lattal volna meg remult arcokat,azota joban vagyunk,eselyuk nem volt elfutni
apropo decathlonos domyos vagy hogy hivjak sima feher 790ert a KEDVENC polom,pedig van Nike dryfit-em is a balatonbrol,de nem szeretem
[ Szerkesztve ]
-
raggg
senior tag
Engem nem zavar egyáltalán, hogy más miben fut, csak pl. én azért eléggé tudok izzadni, egy pamut póló meg szépen megszívja magát vele, nehéz lesz, hideg, kényelmetlen. Ha fúj a szél még jól le is betegedhetek tőle. :-( A decathlonos technikai pólók szerintem teljesen korrektek.
szerk.:
Télen meg nem árt rétegesen öltözni, ha van egykét ilyen frankó cuccod mint amit pl. tomcica is emlegetett, óriási élmény a hidegben is futni (szerintem)! Én az első téli "szezon" után azt mondom, hogy már várom a következőt, imádtam.[ Szerkesztve ]
ragklaatPS
-
ígyvanferi
addikt
Hát én biztos rohadt igénytelen vagyok, mint a felettem említett úriember, ráadásul csóró is, de én is sima, 1-2 ezer forintos pólókban futok, azt se tudom, hogy ezek pamutok, vagy műanyagok. Van decatlonos domyos márkájú, mindenféle adidas hamisítvány, ezer éves gólyatáboros fehér póló, kétezer éves gimnáziumom címerével díszített, már szarrá fakult, és hasonlók. Na mondjuk ezt a kifakultat, meg egy kicsit kinyúlt kínai fehéret kivéve nincs velük kinézetre gond.
A nadrágomról meg csak félve merek írni, az egy hálós strandgatya. Az mondjuk egy drága, minőségi darab volt, de mivel strandra nyáron is ritkán járok, így legalább használatban van.
Persze nem is futok maratonokat, de még csak félmaratont sem. Ezekre a max. 17-18 km-ekre jó ez is egyelőre nekem.Kis helyzetjelentés: a tempófutásom, ami fixen 6 km szokott lenni, már 4:30-as tempóval megy. Nem erőltetem túl, nem szoktam közben figyelni az időt, de mégis hétről hétre gyorsulok egy kicsit. A 200 m-es résztávokból 8-nál járok, 41-42 mp-re, a korábban említett utolsó 80-90 m-en enyhén emelkedő helyen. A sprintet nem mérem, már csak azért se, mert macerás, nem tudom pontosan magamnak, csak az első alkalommal kíváncsiságból néztem időt, 9 mp-ek mentek 60-on, inkább kicsivel felette. A hosszú távú edzés meg hosszú.
Egyébként roppant mód élvezem, hogy ennyire különböző terheléseknek van kitéve a szervezetem. Eddig csak simán elmentem minimum 5-6 km-t futni, semmi sprint vagy rövid, gyors futások. Meg is van az eredménye a rendes edzésnek.
Megint csak köszi tomcica! A többieknek meg az itt olvasottakból merített inspirációt! -
Alg
veterán
Nike esetében érdemes néha szétnézni a Premier outlet üzletben, ott jókat lehet kifogni (lásd hosszú ujjú technikai vékony polárfelső 5000ért a múltkor - Hervisben ugyanez 15 )
Adidas outlet is van a Boráros téren, ott ritkábban, de szintén vannak jó dolgok (érdemes a facebookon nézni őket, minden csütörtökön van valamire akció)
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Xabi78
aktív tag
A Kékes csúcsfutás előtt álldigáltunk a bátyámmal a rajtnál, állt előttünk egy 50 körüli csóka, nylon rövidnaci, kifordított pamutpóló, kinyúlt zokni, és kínai tornacipő. Az a klasszikus, vékonytalpú tornatermi dorkó típus. Megmosolyogtuk.
Na, Mátraháza előtt kicsivel lépett meg, aztán már nem is láttam.Ok, nem mentem űridőt (1:15 körüli), de azért érdekes volt
X.
[ Szerkesztve ]
Cave canem!
-
raggg
senior tag
válasz tomcica #8584 üzenetére
Én is így szoktam vásárolni, emiatt főleg Nike cuccaim vannak, azokban nem csalódtam még, de egyébként nem ragaszkodom feltétlenül a nagy márkákhoz.. A pro combat kompressziós felső nagyon király pl. De mondjuk a múltkor vettem sportszárat, kalenjit vettem, 3 pár kijön egy Nike árából.. zokni dettó.
Én inkább azon szoktam megfőni mikor pamut pulcsiban nyomják még nyáron is páran. Meg farmer rövidnaciban a lányok. Hát úgy nehéz lesz megszeretni a futást.
ragklaatPS
-
tomcica
Topikgazda
szerintem is ok a kalenji,quechua stb. (kozepmarkak)
de ilyenkor pl teli asics,nike-t talalsz akar a hervisben sokszor felaron (en thermo alsot "cicanadra" vettem asics 13000rol 8500ert)
-
Xabi78
aktív tag
Van pár kalenji cuccom, amatőr futáshoz teljesen jól megfelelnek. Sőt, szégyen-gyalázat, múltkor az aldiban vettem egy INOC 3/4-es nadrágot akcióban valami 5.000 forintért, jelenleg messze az a legjobb futónadrágom.
Ahogy nézegettem, a futóversenyeken az emberek többsége visel valamilyen kalenji cuccot, ha mást nem, baseball sapkát
X.
Cave canem!
-
Kube
senior tag
Üdvözlet!
Mostanában szeretnék beruházni néhány új futócuccra. Cipőből nekem Asicsem van, nem tudom, hogy ruházatnál érdemes kiadnom 10 ezreket vagy teljesen megfelelő az olcsóbb Kalenji is?
No emotion, any more than a wave, can long retain its own individual form.
-
Alg
veterán
Huhh... hát nem tudom, az a baj Szombaton jövünk vissza Sopronból VOLT fesztiválról, szóval nem tudom mennyire lenne jó ötlet egy félmaraton rögtön
De egy 12-es szerintem mindenképpen bele kell, hogy férjen.
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
DBAtti
aktív tag
Sziasztok!
Budapest Night Run.
http://futas.maratonman.hu/night-run-budapest/rendezvenyinfo/Gondoltam bedobom, megkérdezem, menne-e még valaki, illetve voltatok-e már Maratonman-es versenyen?
Jó mókának ígérkezik egy esti félmaraton, bár az útvonal a térkép szerint eléggé unalmas a Budai Vár kivételével. Viszont a BSI-s rendezvények többségénél olcsóbb is valamivel."A szél fú, a zöld fű. A Föld kering, a Nap korong..."
-
tomcica
Topikgazda
a mai crossfit felmero:
MURPH1600m futas
100 huzodzkodas
200 fekvotamasz
300 guggolas
1600m futas28perc 38mp (uj rekord)
eleg is volt
-
deicide
veterán
Mára lazulós hosszú volt a műsorterv, adta magát a velencei-tó kör
Kényelmes, egyenletes, 4:50 körül szóródó kilométerek, jól esett.Live fast - On high - Repentless - Let it ride
-
tomcica
Topikgazda
válasz Apollo17hu #8569 üzenetére
egy "nilon" zacsi az egesz
-
concret_hp
addikt
válasz Polacheck #8565 üzenetére
jobbulást
én is nézem mostanában, hazafele kb. minden nap látok telefonáló autóst a forgalomban, pedig 7km nem egy nagy táv és nem is folyton azt nézem telefonálnak-e épp
az meg hogy simán csak nem néznek a tükörbe, az elég std[ Szerkesztve ]
-
Polacheck
HÁZIGAZDA
válasz deicide #8561 üzenetére
köszi. komoly bajom szerencsére nincs, pár seb lábon könyökön, felrepedt a szám meg a homlokom. ami gáz, hogy a csuklóm marhára fáj, nem tudok fogni sem vele, illetve az első fogamból letört egy nagyon kis darab. röntgen minden volt, semmi törés nincs csak zúzódások, úgyhogy saját felelősségre hazaengedtek.
a story annyi, hogy a nádor utcán mentem a parlament felől és az első keresztutcából jobbról egy kisbusz elfelejtett balra nézni az elsőbbségadás kötelező táblánál (amit nem is értek, hogy miért jobbra nézett, mikor jobbra kis ívben kanyarodásnál onnan nem jöhet semmi) és felkenődtem a motorháztetőre, majd az aszfalttól kaptam egyet.
kondizás biztos nem lesz hetekig a kezem miatt, a futás remélem menni fog jövő héten, ha a sebek begyógyulnak.
less qq more pewpew!
-
Polacheck
HÁZIGAZDA
hát, nekem nem tudom mi lesz az edzésekkel. tegnap elcsaptak bicajozás közben, addig futni nem nagyon tudok, amíg a sebek be nem gyógyulnak és július elején két hét nyaralás lesz. ez a négy hét pihenő nem volt tervezve, de így kénytelen leszek futócipőt vinni nyaralni és ott futni, csak a meleg eléggé ellenségem.
less qq more pewpew!
-
deicide
veterán
válasz tomcica #8556 üzenetére
Október 12. SPAR Budapest Maraton, 3:15:00 alá szeretnék beférni , ehhez kellene tartósan 4:20 körül futnom. Félmaratonon már megy 4:10, de elfogy a levegő hosszabb távon.
Az akarattal nincs gond és most már a tudatossággal sem lesz, a bringázást minimálisra csökkentem, mert nagyon bezavar.
Live fast - On high - Repentless - Let it ride
-
raggg
senior tag
válasz deicide #8551 üzenetére
Sajnos a kontextus nem jött le, de 1-2 órás edzésre gondoltam, nálam most 2 óránál több nem nagyon van, félmaratonra készülök. Persze ezt más nem tudhatja, bocsi Maratoni edzéstervben a hosszú futások között gondolom van hosszabb is, nameg hát a túra megint más tészta. Én a hosszú futásra nem viszek semmit, itthon szoktam izót, vizet inni utána, de egyébként ismerek olyat, aki a rövidebb futásra is felfegyverkezve megy, izóval. Mondjuk én most fogok Budapestre költözni, ott lehet már én is fogok vinni magammal vizet és/vagy izót, ha nem 5 percre lesz a futópálya..
... plusz szerintem nem árt egy kis pénzt begyűrni a futónadrágba, ha nagy gáz van egy gömb fagyit el lehet nyalni. Mondjuk a nagy melegben.. igazából még sose költöttem el a pénzt ami nálam volt (lehet egyébként folyamatosan futnom kéne?).
Ja és még valami én rettentően izzadós vagyok (az a típus, aki ha meglátja a Nike logót már izzad), de nem szokott gondom lenni a szomjúsággal nyári edzésen se. Persze az más tészta hogy a szervezet ugyanúgy igényli, meg kell, hogy ne legyek rosszul.
ragklaatPS
-
deicide
veterán
Ma laktát toló edzés volt, hát, még nem hevertem ki az előző hetek szenvedéseit...
1km bemelegítő (5:25)
2km toló (3:56 ; 3:55)
2km gyorsuló (4:37 ; 4:17)
2km lazító (5:09 ; 4:50)
1km séta (8:00)
4km gyorsuló fáradt lábra, oxigénhiányosan (4:58 ; 4:37 ; 4:26 ; 4:10)
1km séta (8:00)
Összességében nem volt rossz, de fáradt vagyok, ez érződött, ebben a hónapban annyit futottam már, mint áprilisban és májusban összesen, a többi edzésről nem is beszélve.Live fast - On high - Repentless - Let it ride
-
Zoo123
senior tag
válasz Stauffenberg #8550 üzenetére
"Margit szigetre is, nem tudom ott használhatók-e a kutak, de elvileg vannak."
Igen vannak, (a futópályán 3 db) és Májustól-Októberig biztosan használhatóak, én is onnan szoktam vizet vételezni.
''Nem vagyok komplett őrült... pár darab még hiányzik!''
-
Pá
addikt
Szeptembertől májusig nem szoktam semmit. Nyáron, melegben 10km fölötti futásokhoz a kezemben viszek egy 0.5-ös palackot vagy 0.7-es biciklis kulacsot. 5-10 percenként váltogatom a kezeimet, hogy ne legyek nagyon féloldalas. Picit zavaró, de meg lehet szokni. Ha kiszáradok az rosszabb én elég érzékeny vagyok erre.
övtáska nem jó nekem, vagy nagyon szorosra kell kötni, vagy nagyon lötyög az oldalamon.Egyszer futottam félmaratont egy 1.5L-es palackkal, azt már két kézre fogtam picit ferdén, kb úgy mint a katonák a kalasnyikovot. Ebből azért már rendszert nem csinálnék, de igazából annyira ez sem volt vészes lötyögős - beszélgetős tempó mellé.
''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''
-
deicide
veterán
1-2 korty óránként?
Az első órában ez igaz lehet, de afelett azért ennél okosabban kell szerintem. Egy maratonon simán beöntök magamba 1-2 liter vizet, mert anélkül szétcsúsznék. Mondjuk én nagy darab vagyok 90kg, de a vízvesztést hosszú távon megérzi azért az ember.Live fast - On high - Repentless - Let it ride
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz ígyvanferi #8549 üzenetére
Én most a napokban a Római partra jártam, itt nem rakom le a fűbe. Eddig nem figyeltem az ivóvíz kutakat, mert ugye ha bringával jártam arra, akkor nem volt rá szükségem. Illetve ki akarok járni a Margit szigetre is, nem tudom ott használhatók-e a kutak, de elvileg vannak.
Most még tényleg kibírom ezt a 20-25 percet, nem is viszek magammal semmit, csak a jövőre nézve érdeklődök, hogy ki milyen módszert preferál.
-
ígyvanferi
addikt
válasz Stauffenberg #8547 üzenetére
Azt a fél órát simán kibírod (mondom én) ivás nélkül még nagy melegben is.
Nálam ez úgy néz ki, ha otthon futok a városban, a útvonalaimon kb. 2-3 km-enként találok kék kutat, bármikor megállhatok pár kortyra, jó minőségű is a víz szerencsére. Ha Győrött futok az erdőben több kört és meleg van, akkor meg viszek magammal egy fél literes palackban vizet, limonádét és lerakom a fűbe az erdő bejáratánál (addig meg úgyis csak lazán kocogom azt a 6-700 m-t bemelegítésként, elfér a kézben), a körök végén meg meg tudok állni inni, ha épp szükséges.
Persze nem tudom, hogy nálad megoldható-e így a dolog, csak gondoltam leírom én hogyan szoktam.[ Szerkesztve ]
-
raggg
senior tag
-
Stauffenberg
nagyúr
Köszönöm a tanácsokat. Arra jutottam, hogy most még hanyagolom ezt az ivóvíz témát, mert egyelőre nem megyek nagy köröket, csak 20-25 perces edzéseket tartok így az elején. Esetleg ha nagy meleg van elviszek kézben egy kisebb 0,25 vagy 0,33 dl PET palackban hideg vizet.
Kerékpáron megszoktam, hogy löttyintek egy kis vizet 10 percenként a számba, hogy ne száradjon ki, de a 750 ml-es palack csak akkor ürül ki 2 óra alatt ha nagyon meleg van, általában még van benne pár korty mire hazaérek.
Az öves megoldás nem tudom mennyire tetszene nekem. Most egy övtáskával futok, de nagyon minimális ami benne van (kulcs, bérlet, telefon), minden lerögzítve, hogy ne fityegjen, de azért így is tud néha zavarni, pedig pehelykönnyűnek érzem a derekamon.
-
Alg
veterán
Nah tegnapi foci után azt hiszem rendbejött a combom, előtte bemelegítésnek toltam pár kört a futópályán, szökdelések stb meg egy pörgős kör, még óvatoskodtam a meccsen, végére éreztem "valamit" de nem fájt.
A bő 2 hét kihagyást viszont megéreztem a kondin
Ma hajnalban meg borzalmas fejfájásra ébredtem, a gyomrom is rossz egész nap, mintha atom másnapos lennék, pedig tegnap egy korty alkoholt nem ittam
-
tomcica
Topikgazda
válasz Stauffenberg #8541 üzenetére
en egyaltalan nem viszek ki vizet...ha naaagyon hosszu a futas (25km+) akkor betervezek 1-2 kutat ut kozben,vagy a szomszed faluban,gyumolcsosben,esetleg a varos szelen levo kuthoz fordulok meg egy kort...melegben is ugyanez,ma voltam kint 16km 12.15tol 32fok dongolt foldesut 4.30as atlagtempo (az eleje sokkal lassabb,majd felenel egy 3K kozepes es egy 2K erosebb tempora felkapva,valamint a tulso fele picit feszitve) siman kibirtam viz nelkul
minden felesleges cuccot utalok magamon,gyakran ebbe beletartozik a polo,cipo,ora is (kezi kulacs,derekov,hatizsak maximalisan kizarva) ultrakra nem jarok,ha jarnek akkor biztos probalgatnam hogy mi mukodik,mi az ami nem zavar futas kozben decathlonba talalsz par olcsobb megoldast,aztan ha bevallt akkor beszerezheted belole a komoylabb verziot (salomon,inov8,nathan,north face stb.)
-
raggg
senior tag
Én nem nagyon szoktam vele sz*rakodni, ha hazaértem iszok, igazából futás közben max. 1-2 korty kellene mondjuk óránként, azért nem érdemes melózni pluszban. Persze a nagy melegben lehet rá szükség, ha nagyon kéne én is ilyen felcsatolható cuccot használnék, de ha nem muszáj, akkor jobb, ha nem lóg rajtam.
ragklaatPS
-
Cathfaern
nagyúr
Van aki simán kézbe szokta vinni. Engem mondjuk zavar, hogy valamit folyamatosan fogdosni kell, szóval én meg vettem egy ilyet: [link]
Elég sok variációja van ezeknek, van ami övszerűbb, és körbe tudod aggatni a kulacsokat, stb. Illetve létezik olyan is, amit karra tudsz felcsatolni, mondjuk nekem ott furán hatna akkora tömeg. -
Alg
veterán
1-2 órás futásnál még általában nem kell innom (ha nincs nagyon durva meleg), egyébként lehet:
- Kézben
- Kulacsövben
- Folyadéktárolós övtáskában/hátizsákbanAz elvihető mennyiség kb. ebben a sorrendben növekszik, egy futózsákban akár 2L is elfér.
U.I.: Ha kisebb köröket mész, akár le is lehet tenni az elején pár palackot az út mellé.
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
Jöttem megint triviális hülye kezdő kérdést feltenni. A cipő kiválasztásában ezúton is köszönöm a segítséget, az elmúlt 2 hétben már futottam vele többször is.
Viszont érdekelne az, hogy ti miként viszitek magatokkal a folyadékot?
Eddig nekem ez hegyi túrázásnál vagy kerékpározásnál sosem volt kérdés, eltettem hátizsákba vagy a kulacstartóba. Na de futásnál? A múlt héten pihenni voltunk a párommal vidéken, magunkkal vittük a futócipőket és tettünk egy-két kört a faluban esténként. Annyi szerencsénk volt, hogy néhány saroknyira egymástól voltak működő ivókutak.
Na de ha olyan helyen futok ahol nincsenek, akkor hogyan érdemes? Kulacstartós övtáska? Vagy csak vigyem kézben? Egyensúlyozzam a fejemen?
[ Szerkesztve ]
-
tomcica
Topikgazda
vannak napok amikor nagyon ADJA,ilyenkor tolni kell ami a csovon csak kifer...es elvezni az egeszet...ma ilyen nap van,dupla edzes elso 9.30tol ment (tegnap rovid sprint letrak voltak,ergo csak 11km igy igen porgosen es pihenten keltem 8korul) 2km eles bemelegites,dongolt foldesuton,ami picit fel is azott tegnaprol,de tocsak mar nem voltak csak itt-ott kellett odafigyelni h ne lepj ragados reszre... 5x meredek emelkedo sprint (lefele seta) azonnal ra 1000m (3K versenytempoban) 3.04....visszafele lassu futas (nem seta!) es feltavnal 5xemelkedo ismet,majd tav elejetol 1000m 2.57...5emelkedo...1000m 2.56...5emelkedo es vegul egybol ra 500m full 1.15 !
konnyu kifutas es mehet a melo...delutan pedig lazabb edzes lesz,mezitlabas konnyu iram (4-4.15kornyeke amit ad,nem erdekes)
az 1000-et ugy igyekeztem futni,hogy elso 500m eles,onnan pedig szepen csurgatom lefele a sebesseget,igyekezve elkapni egy olyan allapotot ahol nem tul feszes,de nem is tul lassu,volt hogy 6-800nal jott 1-1 ilyen pillanat,ezt fontos regisztralni (hogy ne erezze a test/fej azt hogy ez az iram egy adta feszultseg)
ja mindezt egy Skechers GoBionis Trail-ben,gyors az a cipo,piszkosul gyors...de azert nem csuszol meg vele,ha fuves puhabb reszre lepsz
[ Szerkesztve ]
-
Zoo123
senior tag
-
Alg
veterán
Tegnap voltam Merrell glove-ot próbálni (trail glove nem volt, ascend-et néztem).
45-ös volt a legnagyobb, kicsit fura volt, elsőre felvéve mintha fél számmal nagy lenne, de ahogy lépkedtem benne a hátul lévő lábamnál elérte a lábujjam a cipő elejét... (ahogy hajlott a cipő lépés közben)
Ennek így kell működni? Vagy 46-ost is nézzek esetleg? (a másik üzletben van)
[ Szerkesztve ]
-
tomcica
Topikgazda
hopp varj csak,hiszen nem mondtad hogy kondi a fo csapasvonal,akkor egesz mashogy csinalnam....a keddit resztavoznam,megpedig szigoruan rovid es magas intenzitasu tartomanyban,nagyjabol igy nezne ki: bemelegites fokozo 2km,kis torna meg amit szoktal (ha szoktal) utana kimert tavon 200m gyors,visszafele NEM seta hanem lassu kocogas (nem baj h seta sebessegu h levegot is kapj,de kocogas legyen fontos h a pulzus fent maradjon) elsore javaslok 4db-ot kesobb hetente-kethetente noveled 1db-al egesz fel 6ig,ha mar az is jol megy,akkor gyorsitod oket es onnan kezded meregetni is a resztavok idejet,addig nem kell (szoval egy honap utan,4x edzes idealis esetben)
az iram pedig legyen a max 200-as sebesseged 85-90%-a tehat konnyu sprint vagy nagyon eros tempo,mindegy minek hivod,aki nem fut ezt sprintnek erzi csak nem maxnak...a masodik utan ha mar nem vagy jol akkor csinalod megfeleloen!
2km konnyu kocogas kifutasnak
ezutan jon a szerdai labnapod,amit ezektol a 200-tol meg nyugodtan minosegesen megtudsz csinalni,hiszen nem a labad farad el annyira a 200-ak soran hanem a pulzus van fent nagyon (ugy a jo)
a masodik futasod lehet 5-7km amibol 2km laza rahangolo,de nem allsz meg hanem elkezded onnan gyorsitani szepen tempora (ahol epp mar levegoert kapkodva szotagokban tudsz csak beszelni) ezen futsz 3-5km-t kb 150-160as pulzus...minden masodik heten ezt a utast kicsereled egy laza teljesen aerob alacsony pulzusu DE hosszu tevekenysegre (ez lehet futas,uszas,evezes,bicikli,spinning) indulsz 50perctol es kethetente amikor sorba kerul noveled fel 5-10perccel egesz masfel oraig...az nagyjabol 13-15km lesz akkor mar konnyeden
ezen vegig kell hogy tudj normalisan beszelni...ha nem igy van akkor mindegy hogy mit mutat az ora v. meres LASSITOD h kenyelmes zonaban legyen 120-140es pulzus nagyjabol[ Szerkesztve ]
-
deicide
veterán
Ha pulzust akarsz csökkenteni, akkor a kondit el kellene hagyni pár hónapra és csak az aerobra kellene koncentrálni, ezt saját tapasztalatból mondom, máshogy nem megy, mint 3-4-5 órás (hétvégén) és 1-1.5 órás (hétköznap) 130-140 körüli pulzuson végzett monoton munkával és néha közbeszúrt interval edzéssel (150-170-es pulzussal).
-
tomcica
Topikgazda
válasz concret_hp #8529 üzenetére
egy angol; forumon irkalok,vagyok fent azon kivul neha a letsrun.com-on is szoktam rombolni
-
Zoo123
senior tag
válasz tomcica #8528 üzenetére
"ha meg mindig a forumot olvasod,akkor egy minuszpont KIFELE ES CSINALNI-CSINALNI-CSINALNI"
Oké, de 17h-ig dolgozom, utána 17:30-18:30-ig kondi, utána regenerálódás van, vagy ez nem kifogás?
"...lesz amikor elfaradsz vagy eleged van,na akkor plane CSINALNI "
Hétfő: Kondi (hát-kar)
Kedd: 30 perc futás 5km 155-ös pulzussal
Szerda: Kondi (láb-has)
Csütörtök: 30 perc futás 5km 155-ös pulzussal
Péntek: Kondi (mell-váll)
Szombat: Ha még van erőm futok, ha nincs akkor pihenés
Vasárnap: Regenerálódás, sport kizárva!Nem fér bele több futás, heti 2, nagyon max 3.
Meglátjuk így lesz-e fejlődés...
[ Szerkesztve ]
-
Polacheck
HÁZIGAZDA
-
deicide
veterán
válasz concret_hp #8527 üzenetére
Igen, bármi jó, ami a saját aerob zónádban tartja a pulzusodat, de hosszú órákon át. Túrázás, laza bringázás, görkori, akármi.
-
tomcica
Topikgazda
a skacok nagyon jol leirtak...ha meg mindig a forumot olvasod,akkor egy minuszpont KIFELE ES CSINALNI-CSINALNI-CSINALNI ...lesz amikor elfaradsz vagy eleged van,na akkor plane CSINALNI
nem muszaj futni,evezes,uszas,bringa,turazas mind-mind kiegeszitheti a futoedzeseket
[ Szerkesztve ]
-
Aristeus
tag
Mindenkinek más módszer hozza meg az átütő sikert, nekem 5 hónap aerob alapozás megfelelő volt kezdésképpen. Itt tudod elolvasni. Aztán a jó aerob alapra már lehet építkezni tempófutásokkal, dombedzéssel, stb.
Ez csak egy módszer a sok közül, a többiek lehet másképp álltak hozzá, hiszen nem csak egy út vezet Rómába.Ameddig ellátsz, addig el is tudsz futni.
-
Zoo123
senior tag
Sziasztok!
Hogy tudok arra edzeni hogy adott pulzustartományban egyre nagyobb tempót bírjak?
A szigetkör 5300m jelenleg 30 perc 155-ös átlagpulzussal.
Ha jól számolom ez 5,66 perces kilométert jelent.
Hogyan tudnám középtávon elintézni hogy ugyanehhez a sebességhez pl: 130-as pulzus tartozzon?187/92/34/54 Magasság/súly/életkor/alap pulzus. Testzsír kb 17%
A futás aerob gyakorlat lenne, jelenleg ugye a pulzusom még kardió tartományban van, ezt kéne letolni aerob tartományba, de nem szeretnék még lassabban futni, már ezt is lassúnak érzem.
-
tomcica
Topikgazda
válasz Aristeus #8522 üzenetére
a mai neked is ment volna: elso edzes 12km,benne 2km lassu melegites,2km konnyu tempo fuvon mezitlab...technikak,szokdelles,gyorsitok... es indult az edzes 3 x 600m (R300) az 1000m-es versenyirammal nagyjabol,szoval nekem 1.36...1.36 es a harmadik durvan szetcsapott 1.39..tobbi hosszu kifutas es regeneracio a masodik edzesre (ami egy ora mulva lesz!)
neked ez kb 3.30-40-es ezres irammal kellene,azaz kb. 2.05-2.10es 600m-ek
-
Aristeus
tag
válasz tomcica #8521 üzenetére
"aerob szörny" Ezt felírom magamnak valahová. Persze, szívesen dolgoznék az iránymutatásoddal, van mit fejleszteni a futótechnikámon. "kijonne ami meg bent lapul" - a reggelivel együtt jönne ki, azt hiszem.
Egyszer ha eljutok Zentára, akkor majd összefutunk. Esetleg szervezzünk PH-s edzőtábort oda!
Vagy rá kell vegyem a feleségemet, hogy az idei 2 hetes nyaralás Zentán legyen.Ameddig ellátsz, addig el is tudsz futni.
-
tomcica
Topikgazda
válasz Aristeus #8519 üzenetére
egy aerob szorny vagy te a kezeim kozott lennel par honapot (de minimum 12 hetet) hogy rendes anaerob interval palyamunkat vegezzunk (heti 2x) + egy tempo...a hosszu helyett pedig rendes sprinter munka (kisletrak,dombra szokdelles,repulo sprint sikon,dombon...plyo stb..stb.) kijonne ami meg bent lapul
-
gombi01
tag
Tegnap letekertem Balatonfüredre szurkolni a havernak, lenyomta középtávolt (1,9 km úszás – 92 km bicaj 1000m szinttel– 21 km futás) a Balatonman-en. Voltak kemény srácok, csajok... tolta mindenki, öröm volt nézni a sok sporit, gyorsan hazamontiztam el is mentem kocogni mert kedvet kaptam
Este vissza kocsival vittem a családot mert akkor meg a fáklyás maraton/félmaraton futam indult. Jó kis nap volt.
Ma csak egy laza 60km-es montizásra volt idő némi szint-el jók ezek a füredi dombocskák...hétvégén nem jön valaki a Szentivánéji futókalandra... Agárdról indul este 7kor kb 23km (Agárd-Velence (Bence hegy)-Agárd). Tavaly elvert a vihar meg a jégeső, idén talán jobb idő lesz!
"Először megtanultam addig futni, amíg el nem fáradtam.Később bírtam tovább is." Muhammad Ali
-
Aristeus
tag
A céggel mi is futottunk (félmaratonváltó). A hangulat nagyon szuper volt, ráadásul a futásom is nagyon összejött:
A tíz kilométeres tempómmal kezdtem, a nagy meleg miatt biztosra akartam menni, hogy nem borulok fel a végére, szépen tartottam is a 4:45-ös ezreket, aztán az utolsó 2 kilométeren láttam, hogy ez már meglesz és átváltottam az öt kilométeres tempóra, így az utolsó kettő kili 4:29 és 4:31 lett.
Összidő: 33:09 hivatalosan, meg egy 5K PB 23:08-cal, ami 27 °C-ban, 7 kilométeres távon maximális elégedettségre ad okot.@tomcica: köszi minden tippet és tanácsot, rosszabb eredményre számítottam, mert az utolsó hét extra laza lett. Jót tett az utolsó átmozgató/tempóval a végén edzés.
Valamint gratula minden futónak, aki teljesítette a távot!
[ Szerkesztve ]
Ameddig ellátsz, addig el is tudsz futni.
-
tomcica
Topikgazda
válasz ígyvanferi #8517 üzenetére
azert milyen az mar hogy ossze kell az embernek kapnia magat,hogy lefussa uhh.mi lesz ebbol 5-10ev mulva?! urhajooos
-
tomcica
Topikgazda
-
Alg
veterán
Voltam kint KH marcsin szurkolni, szinte tökéletes futóidő, nagyon jó hangulat volt, ismerős lánynak tippeltem egy 38 perces időt (7K-ra), szinte mp-re annyit futott
Találkoztam csomó ismerőssel, megkaptam a motiváció-adagomat, csak a combom jöjjön már rendbe...
Utána 4-ig piknikeztünk a füvön
[ Szerkesztve ]
-
Rabbitf_24
addikt
Hello
gondoltam délelőtt kimegyek egyet kocogni. 8 km után a jobb lábamnál a vádlim külső része iszonyatosan megfeszült és alig tudtam ráállni. Mivel más lehetőségem nem volt, egy kis pihenés után hazasétáltam, mert a fájdalom nem múlott. Most is feszül, ráállni is alig tudok. Ez mitől lehet vagy mi ez egyáltalán? Nektek volt már hasonló eset?
[ Szerkesztve ]
-
Newboy911
tag
Kicsit OFF
A héten vettem egy kerékpáros cipőt.
Tegnap kipróbáltam.
Az egy lábas tekeréssel megoldottam a kör négyszögesítését.On.
Délután futni akartam az endonak egy 50 perc körüli 10Km -t.
9,93 Km sikerült. -
Newboy911
tag
válasz ígyvanferi #8509 üzenetére
Láttam hogy valaki figyel
Kicsit belekontárkodtam. -
tomcica
Topikgazda
válasz Aristeus #8506 üzenetére
hat nagyon kozel van,hagyd a fenebe...semmi komoly terheles,esetleg a versenyiramon lehetne menni egy 3-5km-t de CSAKIS ugy hogy a vegen is meg jol erezd magad,mintegy utolso informaciomorzsakent a testnek "hogy ez lesz amit kerek "
apropo doksi,mit irunk a jelenlegi idot (mert van amelyik tavon igen regen mertem) vagy?!
[ Szerkesztve ]
-
Aristeus
tag
válasz Newboy911 #8450 üzenetére
@Newboy911: Egy alap google doksit feldobtam, ide beírhatja mindenki az eredményeit. A TOP 3 időt minden távon majd megjelölöm.
Más: A héten abszolút 0 időm volt edzeni, viszont Vasárnap K&H félmaraton váltó. Érdemes még valami kis gyorsítót ma végezni, vagy hagyjam a francba és csak kocogjak egy lazát?
[ Szerkesztve ]
Ameddig ellátsz, addig el is tudsz futni.
-
tomcica
Topikgazda
bla-bla-blablabla
lattam olyat aki fel labbal fut...meg van aki csak ejjel tud futni,mert egesz nap dolgozik...stb...stb..
nincs kifogas...ha ures a gyomor,ha nincs motivacio MEG JOBB,akkor legalabb hasonlit arra a szakaszra ahogy erzed magad egy hosszabb tav tulso felen,tokeletesen felkeszit ra ilyen szempontbol meg jo is ha nincs kedved,csak tessen kimenni es csinalni+csinalni+csinalni
-
raggg
senior tag
Én meg ma reggel nem tudtam normálisan megcsinálni az edzésem, valószínűleg nem volt elég a kaja :-( Müzlit ettem tejjel, egy banánt meg pár aszalt gyümölcsöt... nem éreztem nagyon az energiát úgyhogy kicsit rövidebb lett a tempófutás mint gondoltam. Igazából a reggeli futások előtt zabpehely + méz + gyümölcs kombót szoktam tolni, az elég szokott lenni, csak most reggel esett le, hogy elfogyott.. lehet egyébként csak a "kényelmetlenség" lombozott le. Az is igaz, hogy nem aludtam túl jól.
ragklaatPS
-
gombi01
tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest