Hirdetés
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Akciófigyelő: PlayStation "Januári" leárazások
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- PlayStation 5
- EA Sports WRC '23
- Path of Exile 2
- EAFC 25
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- 2024 - Már fut a Steam téli vására (PC)
-
GAMEPOD.hu
Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.
Új hozzászólás Aktív témák
-
still2
tag
Ismét csak köszönni tudom a sok építő jellegű hozzászólást. Nem veszek futópadot és a réten fogok futni télen. Egyébként nem Szibériában lakom hanem Dunakeszin viszont ahol futok ha fúj a szél akkor az nagyon kellemetlen. Majd az öltözeten fogok frissíteni és próbálok hozzátok edződni.
-
bajnokpityu
félisten
-
HKorn
veterán
Igen, amúgy futottam már 20,5K-t terepen közel 400m szinttel 2:12 perc alatt, szóval a sík fm azért talán menne már most is, de nem szeretem az ilyeneket elkapkodni, kicsit készülök rá és hát itt is titkon azért szeretnék 6:00 átlagnál jobbat futni, csak az óvatosság mondatja velem a 6:00-át .
10K-n semmit sem frissítek, igazság szerint a terep 20,5K-n sem frissítettem semmit, mondjuk szét is estem a végére csúnyán, ezt még feltétlen be kell gyakorolnom, való igaz.
Run&Ride
-
Studi
veterán
Bár nem vagyok Tom mester, de kb hasonló szinten vagyok én is, igaz kicsit kevesebbet futok. 5:30 körül szoktam futni a 10k-t, 4:50 a pb 5k-n. Szerintem simán benned van már a 6:00-ás félmaraton, inkább fejben kell rákészülni, hogy ne 5:30-al indulj neki az egésznek. És a frissítést kitalálni, nem tudom szoktál-e fogyasztani a 10k alatt, de a félmaratonhoz víz és só már jól jön.
-
tomcica
Topikgazda
Ugy is jo,ahogy irtad. A domb erosit es segit megtartani a sebessegedet.A gyorsito pedig epiti a tempo allokepesseget.
Nezd csak,heti 40km ->
egy edzes hosszu 12-14km 6:30-6:00 fokozos (tulso fele mar 6:00-an menjen faradtabb testre,az majd segit,hogy ne fogyj el 10km felett,de legalabbis ne legyen szokatlan a testednek)egy edzes 3-4km sebesseg(+ bemelegites es kifutas laza) ez lehet domb,lehet 200-400m porges,porgos iramjatek is lehet (pl 30-45mp gyors 1perc laza 15percen at stb.) akar minden heten rotalhatod oket
tobbi edzes km gyujtes 6:45-6:30-on ergo minosegi,nem full totyoges
+ ha van lehetoseg,ido es energia akkor amennyi keresztedzes csak belefer laza intenzitason (elliptikus,bicaj/szobakerekpar,uszas,szaraz evezes kb ez a sorrend) ezt idore csinalod ez a laza km gyujtesed.
There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
HKorn
veterán
válasz tomcica #57085 üzenetére
Tom mester, mi lenne az ajánlott edzésterv félmaratonra készüléshez, ha jelenleg kb 120km-t futok havonta, 10K megy 5:30-as tempón, de az fm-et olyan 6:00 körüli átlaggal szeretném lefutni, mivel az 5:30-as tempó jelenleg nagyon gyorsan olvad 10K felett.
Jó lenne kiépíteni az állóképességet fm távig, de sebességből sem szeretnék sokat veszíteni a rövidebb távokon.
Gondolom km gyűjtés lenne a fő feladat, heti 1 gyorsítóval, vagy dombozással.
KösziRun&Ride
-
sherlock82
senior tag
Mo - n lassan már nincs is tél, tisztességes hidegek, és havazás évek óta nem is volt felénk.
Eddig mindig elég volt nekem alul egy hosszú futós nadrág, felülre max 2 réteg a napi kb. 40-50 perces futásomhoz.
Én a futópadot próbáltam és nagyon nem jött be.Iphone se 2, Mizuno Wave Rider 25, Garmin Instinct 2
-
Never79
tag
Ha folyamatosan fut az ember, ahogy az időszak változik, szerintem teljesen jól lereagálja a szervezet a hőmérséklet csökkenést. Az más tészta, mikor valaki újévi fogadalomként el kezd futni -5-10 fokban...
Nincs rossz idő, csak rosszul megválasztott futóruházat, én ezt vallom.Beneveztem Budai Trail közepes távjára (17 km 500 m+ szint), hátha meghozza a motivációt, mert még mindig csak úgy edzek, de hogy minek azt még mindig keresem.
-
Zozo0525
őstag
válasz tomcica #57075 üzenetére
Kb így van. tavalyi telet én is végigkocogtam. 1x volt havaseső kemény széllel az az egy alkalommal nem volt őszinte a mosolyom mikor végeztem.... 1x próbáltam teremben futópadot nagyon unalmas, fülledt meleg..... talán ha lehetne egy ventilátort beállítani? de 5km után azt mondtam sohatöbbé
-
Hi!King
őstag
Bocs a sok offolásért, de a családomban már legendává vált ez a jelenség bátyám révén. Volt egy időszak az életében, mikor sokat költözgetett, Győr, Veszprém, Budapest, a lényeg, hogy egyik helyre vett egy szobabiciklit. Egy ideig használta, aztán már nem nagyon, egyik költözésénél szüleimhez került, mert az új helyen nem volt neki hely. Aztán egy harmadik lakásba vett egy sokkal profibb szobakerékpárt, ahelyett, hogy szüleimtől visszahozta volna. Közben a szüleimnél lévő egyre jobban porfogó lett, ők sem használták, végül lekerült a pincébe, és mivel nekik nyaralójuk is van, nem tudom most épp melyik pincében van, de 100, hogy nem dobták ki, és csak a helyet foglalja. Közben bátyám elköltözött Németországba, de vitte magával a másikat, annak ellenére, hogy nem nagyon használta. Egy kis garzonban lakott, idővel már kettesben laktak a feleségével ugyanott, így persze ott is hamar pincébe került. Mikor nagyobb lakásba kerültek, egy ideig volt neki hely fent, talán használta is, de 1 évvel a költözése után mikor náluk jártam, már megint a pincében volt...
-
Agony
aktív tag
Ja futópadozás elég lélekölő, kb. mint a 400 méteres pályán lekörözni 20-30K-t.
De sok szempontból hasznos kiegészítője a kinti futásnak, nagyjából úgy mint a futócipő rotáció. Én pl. arra használom ha már 100-120K-s hetek vannak, akkor a kilómétergyűjtős edzéseket padon csinálom, ami klasszisokkal kímélőbb mint az aszfalt. Most még csak épülőben vagyok, de a heti 6 futásból 1-2 padon megy, 2-3 aszfalton, 1-2 rekortánon.
A másik amire (szerintem) baromi jó a szintes edzés. Itt az Alföldön a legnagyobb szint, egy ~100 méter hosszan emelkedő felüljáró kb. 5% emelkedéssel. Padon meg tavaly simán megcsináltam az Ultrabalaton északi szakaszának az útvonalát, aztán legfutottam rendesen szintesen emlkedőkkel, lejtőkkel. Tom javasolta a szintes edzéseket és valóban nagyon hatékonyak... előtte egy városi félmaratonon már ha több híd volt az útvonalban, azt megéreztem.
Szóval én nem bántam meg a futópad vásárlást és használom is rendesen. Amíg gyógyultam az elmúlt hónapokban pl. sokat sétáltam rajta bármikor amikor volt szabad fél órám. Ilyen havi 150-160 km séta összejött a pár kilóméterekből és abból is rendeteg fix 5-10-15%-os emelkedőre ment, így valamennyire az aerob alapot is sikerült megtartani a kiesett 3 hónap alatt.
Start with a whisper, end with a scream!
-
Studi
veterán
válasz still2 #57073 üzenetére
Esetleg érdemes először körülnézni a környékbeli termekben, nincs-e valahol futópad? Ha a munkáltatód támogatja az All you can Move kártyát, azzal egész normális áron le lehet ugrani kipróbálni, átvészelni a hideg szezont. Amikor tényleg hideg. Otthon könnyen válik ruhafogassá, és kerülgetni való kacattá, pedig 200e+ Ft egy normálisabb darab. egy kondibérlet viszont motiváló lehet.
-
Hi!King
őstag
Bringázásnál nekem is a lábfejem a szívás hidegben. Tavaly télen egy zárt félcipőben tekertem, de abban is fázott a lábam. Tavasszal rászoktam a levedlett futócipőmre, ami azért jó, mert taposó pedálon nagyon jól tapad. Viszont van rajta gyöngyvászon is, ami nem tél kompatibilis, már most +5 fokokban is kezd fázni benne a lábam. Van egy hótaposóm, ami már nincs túl jó állapotban, és amúgy 90%-ban túracipőben túrázok, most vettem helyette egy túrabakancsot, ki fogom próbálni a hótaposót kerékpározásra, hátha a magas szára ellenére is beválik. Mert egyébként viszonylag bélelt belül.
[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
Ja, amúgy nekem nagyon nem szimpatikus a futópadozás, de nem akarok senkit sem lebeszélni róla, ha valakinek esetleg az jönne be. Szerintem csak a tél miatt nem célszerű. Ismerek fázós embereket, feleségem extrém fázós, 25 fok alatt a lakásban is fázik, mindegy mit vesz fel,é és 20 fok már általában hideg neki egy étterem teraszán. De teljesen más amikor az ember mozog, túrázni például ő is jön -10 alatt szélben is, csak úgy kell öltöznie és folyamatosan mozgásban lennie, olyankor nincs leülés, meg csúcssör a hegytetőn, max. forró tea. A túrázáshoz képest a futás kevésbé durva hideg szempontból, mert intenzívebb és az ultrákat leszámítva kevesebb ideig tart.
Persze kontrolláltság szempontjából előnyös lehet a futópad, futópadon nem lehet gond pontosan tartani a tervezett iramot, akár rövid résztávok esetében sem.
Amit nem szoktam érteni, mikor pl. fényes őszi napsütés, jó idő, és azt látom, hogy viszonylag zöld városrészben a konditeremben bent sétálnak az emberek a futópadon. Nem értem mire jó ez. -
tomcica
Topikgazda
válasz Hi!King #57076 üzenetére
En is csak azert emlekszem,mert mindket alkalommal kint voltam egyik csak -10 volt,de viharos szellel,meg a szemoldokomet is torni lehetett a masik -20fok szelcsendes,ott nem a hideg volt a kerdes,hanem tukorjeg volt mindenfele laza km gyujtest lehetett csinalni,ja es hosszu gatyat huztam (ez volt a konnyites )
There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
Studi
veterán
válasz tomcica #57075 üzenetére
Az eső, meg a jeges talaj mondjuk tényleg sz@r. Amúgy pedig idén -6 fokban már futottam, egy vékony Deca harisnyával + téli futónadrággal már túl is öltöztem. Felül sem volt több, egy aláöltöző és egy vastagabb futófelső. Sapka, kesztyű, és mehet. Ez alapján futásra szerintem -10-ig simán jó vagyok, a bringázáshoz sokkal nehezebb jól felöltözni, ott a lábfejem mindig lefagy.
-
Hi!King
őstag
"Jön a rosszabb idő, amikor már nehezebb kimozdulni. "
Kanadában vagy Szibériában élsz? :-)
@tomcica
Én nem emlékszek olyan hidegre. Amikor errefelé nagyon hideg van, mondjuk -20 fok, akkor mindig szélcsend van. Nem a legegészségesebb, mert épp ilyenkor szokott legjobban beállni a fűtésszmog, de kevésbé kellemetlen mint 0 fok és intenzív havaseső, latyak, amitől szétfagy a lábad.[ Szerkesztve ]
-
tomcica
Topikgazda
Felejtsd el hugye-xare hozzad vagnak NASA alaltozeteket (akar merinoi is) + kulso retegek,fazosaknak akar softshell pufi is van am petzl fejlampat is talalsz 25ezerert focimeccset jatszhatsz vele. A szel,eso,kenyelmetlenseg pedig toppra fogja jaratni az immunrendszeredet = megfizethetetlen
Az utobbi 10 evben jo ha 2napon volt olyan hideg,hogy nem lehetett kint edzeni,nincsenek itt mar kemeny telekThere are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
Agony
aktív tag
Maga a futópad koncepció nem hülyeség, ha télen szeretnél többet mozogni, de 200K alatt nem igazán kapsz semmit, max végtelen mennyiségű kompromisszumot...
Ha veszel futópadot az ilyen GeekBuying és társait felejtsd el, mert ezeknél az eszközöknél kiemelten fontos a jó garanciális és szervíz háttér. Még egy fullos padon is bármikor bármi tönkremehet, nyikoroghat, stb... aztán elég zsebbenyúlóssá válhat a buli. Pl. egy futópad deszka (ami rugózik a szalag alatt), 60-80K is lehet és ez kopóalkatrész.
Illetve fontos megnézni a pad minden paraméterét, hogy az megfelel-e a céljaidnak.
Ez a futópad amit linkeltél, inkább egy sétálópad, de még arra is főként vékony embereknek jó, mert max 918W-os motor van benne, ami kb. 1,25 LE (745W/le), szóval futásra gyakorlatilag alkalmatlan vagy rendkívül rövid időn belül tönkremegy.
Ha komolyan gondolod a futópadot és viszonylat költséghatékonyan szeretnéd szeretnéd megúszni, akkor érdemes megnézni a Decathlonos futópadokat. Ezek korrekt árban vannak és jó a garanciális/szervíz hátterük is. De itt is fontos megvizsgálni, hogy milyen tempóban, napi/heti mennyi időt szeretnél futni rajta, milyen a testfelépítésed, stb...
Egyébként ha csak a téli hónapok áthidalására akarsz futópadot miért nem bérelsz egyet? A COVID-dal együtt nagyon felfutott a fitneszgép bérlés is. Kb. havi 20-25eFt-ért tudsz bérelni egy korrekt gépet, aztán ha megszereted veszel egyet, ha meg csak a telet kellett kihúzni 3 hónap után visszaadod és került 60K-ba.
Start with a whisper, end with a scream!
-
still2
tag
Sziasztok,
Jön a rosszabb idő, amikor már nehezebb kimozdulni. Általában heti 3-szor futok kb 10 km-es távokat. Arra gondoltam hogy hogy vennék egy futópadot a a nagyon rossz idő esetére alkalmankénti használatra. Viszont kicsi a szabad hely és ezért mindenképpen összecsukhatósban gondolkodom. Ez egy jó alternatíva lehet vagy felejtsem el az egészet. Van valakinek tapasztalata ilyen futópaddal? Ki is néztem egyet.
https://www.geekbuying.com/item/WalkingPad-R1-Pro-Treadmill-Smart-Folding-Walking-and-Running-Machine-425609.html
Köszi! -
LanyUs
senior tag
válasz sherlock82 #57069 üzenetére
Nálam a kisvárosban reggel 05:20-as induláskor még a központon is tiszta a levegő. Majd ahogy végig totyogok visszafelé 1 óra múlva érzem már a kipufogó gáz szagát ( le is rontja a tempót 06:10-ről 06:15-re -> persze csak viccelek ). Ugyanez a helyzet, amikor terepről érek be a városba. A pálya fizetős + szeptembertől már csak 07:00-tól van nyitva. Akkor már a munkahelyre futkorászok, nem a köröcskémen
-
sherlock82
senior tag
válasz parandroid #57065 üzenetére
Látom, mindenki tudja miről van szó.
Városban már ez miatt sem szoktam nagyon futni.
A pálya ahova lejárok kicsit jobb helyen van, itt is megkerülhetetlen ez a szag.Corpuscle
Arról hogy tüzelnek az udvarban ne is beszéljünk, begyújtják ( rosszabb esetben a vizes diófa levelet ) az avart meg amit találnak és jön be a lakásba a szag.
Iphone se 2, Mizuno Wave Rider 25, Garmin Instinct 2
-
inf3rno
nagyúr
válasz sherlock82 #57048 üzenetére
Teljesen igaza van, nekem olyan 2 óra körül általában már kezd szétesni a rendszer. Elkezd fájni itt is, ott is, azért eddig inkább félmaratonoztam, az úgy pont kellemesen megvan. A 25k volt a max versenyen, a maratoni táv csak 4 részben 1 nap alatt. Attól még egy próbát akarok tenni vele. Szeretni nem hiszem, hogy fogom, inkább csak azért, hogy ki legyen pipálva ez is. Az ultra már biztosan nem lesz, vagy nem ebben az évtizedben.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Pá
addikt
válasz parandroid #57065 üzenetére
Én is főleg emiatt nem szeretek a téli időszakban futkározni.
Elég baj lenne önmagában is, hogy a sötét miatt nem tudok a szokásos erdőben/patakparton futni, hanem be vagyok kényszerítva a házak közé. De minden futás után a hajam és a ruhám is teljesen átveszi a füst szagot.Egyébként amikor kint futok a házak között, nekem is jó érzés a füstös illat, kellemes képzettársításaim vannak hozzá. Csak, amikor hazaérek, akkor kellemetlen, hogy még mindig érzem a ruhámból és hajamból.
''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''
-
parandroid
félisten
válasz sherlock82 #57064 üzenetére
Az a szálló szilárdrészecskék, ami a levegőminőséget viszi le negatívba. Annyira ne örülj neki. Amúgy én is mindig megörülök, amikor megérzem egy kétütemű valami kipufogógázát, valamiért kellemes érzettársulás kötődik hozzá, de attól az még főleg szénmonoxid, és kis részben egyéb mindenféle mérgező szemét.
p
I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
-
sherlock82
senior tag
Mai tipikus novemberi időben, futás közben hosszú idő után először éreztem a kéményekből kiáradó füst illatát / szagát.
-
sharp4
őstag
válasz Maximum1 #57050 üzenetére
Tisztelet a kivételnek, de maradjunk kannyiban, hogy napi futashoz nem kell semmi. Nyáron sem viszek 25km alatt semmit sem. Ahogy korábban írtam, nem piknikezni és divatozni megyünk.
Magyarország legnagyobb Xiaomi közössége:https://www.facebook.com/groups/622368221279940/?ref=share Apple Iphone 13 Pro & Ipad Air 5 Tesla Model 3 LR
-
tomcica
Topikgazda
válasz Hi!King #57061 üzenetére
Dehogy pusztulnal meg ha egy 200/200m valtogatot is csinalsz ami lehet 5K munka,mondjuk kethetente egyszer,de a megfelelo sebessegen csinalod,akkor se keszulsz ki tole. Pl: 18perces 5K eseteben 200m megkuldve 3:40-3:30-as sebessegen,a piheno pedig laza kocogas elso periodusban 5:30-6:00. Kesobb szoktuk a pihenot gyorsitani,a gyors pedig marad fix 3:30 olyankor mar van aki 3:20-on is meg tudna kuldeni,szoval meg ugy is erzi h maradt benne
Egy ilyen munka mar rengeteget segit a maratonos felkeszules mellett abban,hogy ne ragadjon be a sebessegvalto (a rovid repulo gyorsitokat 50-70m,egy ilyen futo megkuldheti 3:15-3:00 sebesseggel,de azt ugyse meri,csak annak felelne meg)There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
Hi!King
őstag
válasz tomcica #57055 üzenetére
Nekem az ilyen kenyai váltogató, meg egyéb váltott iramú kínzásaid jutottak eszembe, na azoktól én is megpusztulnék, persze idővel azért biztosan bele tudnék jönni.
Persze, tudom, kellenek a gyorsító edzések is, még az ultra élmezőny is csinál váltott tempójú, résztávos, repülős, fokozós edzéseket. Csak azért az 5K felkészülés ennek egy sokkal keményebb szintje.
Mondjuk szerintem azoknak a többségét, akik kizárólag könnyű iramban futnak, semmi gyorsabbat nem csinálnak, nem izgatja, hogy lassú futók. -
tomcica
Topikgazda
válasz LanyUs #57059 üzenetére
Szolni mindig szolok,nem csak ilyen esetben,de akkor is,ha mittomen szombat este az asztalon tancolt es masnap reggel nincs a toppon.Hasonlo tunetei vannak
Felnott emberek,ha vegig akarja futni,akkor johet.Ha masnap picsog,hogy fel tudeje leszaradt,akkor tudja,hogy tolem zero empatiat kap,sot meg esetleg egy: "nem mondtam h all ki?!" kommentet isThere are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
LanyUs
senior tag
válasz tomcica #57057 üzenetére
Engem is érdekel hogyan alakul a srác! Ezentúl mindig feldobom a pulzusmérőt is! Lehet jobb lenne kötelezned ilyenkor a lassabb csoportra? Bár Te meghagyod a döntés szabadságát... Hetente beszámolok majd hogy is állok/mikor értem el az előző állapotot illetve a hipergalaktikus sebességem Nyáron a játszótérről is jött valami hasonló sz.r. Még rosszabb volt, mint ez. Érzem én, hogy lesz itt 03:25/0,5 km Sebaj futsz Te helyettem is
-
HKorn
veterán
"Van a harmadik kategória. A lelkes kezdő, aki fél éve kezdett futni, megvan végre az első folyamatos 10km, amit lefutott és nagy örömében benevez a 4 hónapra rá kezdődő marathonra"
Szerintem ilyen nincs, aki épp le tud futni egy 10K-t és még nagyon be is lelkesül ettől, kötve hiszem hiszem, hogy azonnal egy maratont szemelne ki magának. Félmaratont még elhiszem.Run&Ride
-
tomcica
Topikgazda
válasz LanyUs #57056 üzenetére
Volt itt nalunk is mult vasarnap egy "gothos",ket hete kapta el a gebasz,foleg a tudejet. Mire megcsinalta a bemelegitest mar le volt izzadva es szerintem a pulzus is magas lett. Beallt a kozepes fiu csoportba (mert ott is szokott futni,es egesz jol) 4szett volt a penzum -> 400m @4:50-4:45 800m @4:30-4:25 (ugye ennek a csoportnak a 4:30-as iram a 15-21K sebessege jo napon) es mar az elso sorozat utan nagyon durvan szetesett a legzes. Szoltam is neki,hogy itt mar nem a tervezett erofeszitesen dolgozik (ergo nem a felmaratonos efforton) hanem jocskan a vo2max kozeli legzes tortenik. Ilyenkor mindenkire ra van bizva,hogy fogja es lelassit egy masik csoporthoz (a kovetkezo lanycsoport aznap 5:00-5:30-on valtogatott) vagy teljesen megall,esetleg folytatja. Fiatal srac 27eves,makacs is,jott tovabb.Meg is csinalta,de latszott rajta,hogy kemeny menet volt ez ebben az allapotban. Kivancsi vagyok hany het kell mire helyrejon
-
LanyUs
senior tag
válasz tomcica #57055 üzenetére
De kiértek az öltözőből Én értékelem azt, hogy lefutották, mert legalább megmozdultak. Látod én kétszer is megpróbáltam. Elsőre beleálltam frissítő nélkül 05:10-es átlaggal, majd tele iso-val 06:30-al. Az okokat kitárgyaltuk. Na majd harmadszorra...
Tegnap megvolt az első 5 km. Gyerek is és én is előbb lihegünk. Fel kell állni belőle. Elfáradt -> kezembe felvittem + bringa a 40 szintes dombon -> mire felértem enyhén szédültem. Tavaly 12.31-én volt 10k felmérőm. Idén ha engedi a szervezet újra megpróbálom.
Munkatársaimhoz képest jól állok! Még ülni is alig van erejük... -
tomcica
Topikgazda
válasz Hi!King #57054 üzenetére
Neeem igaz mindket paciens a 4km bemelegitest se elte tul pedig 6:00-5:30 kozotti totyoges az a 10db kor,benne 12db gyakorlat (magas terdemeles,sarok felkapas,valtott labu szokdeles,egylabazas,indian szokdeles stb.) + 4db gyorsito (50-70m fokozo repulo gyors/sprint).
Az edzes reszig el se jutottak
Errol a 5K vs maraton temarol annyit,hogy naaagyon sok ember ott rontja el,hogy megprobal maximalisan raspecializalodni arra a tavra ami fekszik neki. Valahol ez ertheto es logikus is,DE ha kiveszi a sprinter,a kozeptavos es a rovid hosszutav munkait teljesen,akkor az lesz a vege,hogy lassu hosszu futova valik (es itt most nem 3ora vs 5ora maratonrol beszelek,hanem mindenkinek a sajat maximalis kepessegehez kepest lassu ). Igenis erinteni kell a tobbi sebesseget is,persze egesz mas aranyban,mint azoknak akik 800m/1500m v 3K/5K tavokra specializalodnak.
Lehet neha csak heti nehany db repulo gyorsito,futoiskola , 2-3 hetente rovid fokozos eros futas,de erinteni kell meg a maratonos epitkezes soran isThere are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
Hi!King
őstag
válasz parandroid #57047 üzenetére
Így van, teljesen más a kettő. Én sem maxolom ki az 5k-t, mert egyszerűen nincs arra motivációm, hogy rendszeresen 5k céledzéseket csináljak, és mondjuk annyi, de joval intenzívebb munkával, ami egy 4 órás és egy 3:10-es maraton között van, 19:30 körülről 18 alá menjek.
Kicsit olyan ez, mimt hogy felnőtt fejjel nem tanulok meg balettozni, mert nem tudnék eljutni olyan szintre, hogy élvezhető lenne, ellenben megtanulok társas táncolni bizonyos szinten, mert azt azon a szinten is élvezni tudom, még ha egyébként azon táncokban sem jutok a közelébe azoknak, akik profi vagy legalább erős hobbi tancosok. Az 5k nyilván nem a balett megfelelője, de közelebb áll hozzá, mint a maraton vagy a félmaraton, de az 5k-nál is kevesebb felnőtt fejjel futni kezdő állna neki 1500 vagy 800 méterre készülni, mert rengeteg befektetett munkával sem sokáig jutnának.
@tomcica
Azokon az edzéseken a legtöbb topiclátogatóval együtt szsrintem én is elvéreznék :-)[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
Szerintem a lelkes kezdővel sincs baj, lehet hogy hibázik, hogy túl hamar megy rá túl hosszú távra, de ezzel nem veszít semmit, később ettől még ramehet az időeredmény javítasára is.
Egyébként akik 50+ kezdik, soha előtte nem sportoltak semmit, és nem is tehetségesek, azok közül simán akadnak olyanok, akik másfél év rendszeres futás után jutnak el oda, hogy mondjuk lefutják 30 perc alatt az 5 km-t. Namost olyankor teljesen meg tudom érteni, hogy inkább készülnek ezután egy 6 óra alatti maratonra, mint hogy sokkal keményebb edzésekkel a 30 perces 5 km-ből faragjanak még néhány percet.
-
Hi!King
őstag
válasz ígyvanferi #57045 üzenetére
De hát te is elismered a gylaogtúrázó barátodat, attól függerlenül, hogy igényli-e. Egyébként már az, hogy kéktúra, jelent bizonyos mértékű teljesítményorientációt, hiszen lehet random jelzett utakon is túrázni, a pecsételőfüzet kitöltése már önmagában egy cél.
Az meg nincs összefüggésben, hogy valaki ripacskodik a kompressziós micsodával meg a túlépített cipővel, illetve lassú maratont fut. Épp az említett ex-sprinter ismerősöm pont nem az a típus, valószínűleg az egyik legolcsóbb elérhető cipőben volt (kiindulva a tájfutó cuccaiból), és csak a családja örült neki, meg ő magának.
A 20 perces 5K-t ugyan csak példának írtam, de nem ugyanaz a kategória, amit ugyanaz az ember, akinek teljesîtményaz 5 órás maraton, meg tudna közelíteni. Hasonló mennyiségű edzésmunkával le tudja mondjuk futni 26-28 perc alatt. De amellett, hogy nem csak az ismerősei, de maga sem érzi ezt annyira sem teljesítménynek, kint az 5 órás maratont, eleve teljesen más az edzésmunka. Egy korábban életében nem sportolt, nem is fiatal embernek nem csak korlátosabb a rövidebb hosszútávban fejlődni, mint aki fiatalon sportolt, de valószínűleg kellemetlenebb is résztávozni, intervalloni, tempót futni, nem is szeretik sokan közülük. Hosszúakat futni, csoszogni, kocogni viszont sokan szeretnek, amiből meg teljesen logikus, hogy nem 5k meg 10k versenyen fognak indulni, ha indulnak valamiért, hanem félmaratonon vagy maratonon.
Nem arról van szó egyébként, hogy feltétlenül tisztelni kellene ezeket az embereket, de általánosan ripacsnak nevezni az erős. Mert egyébként közülük is megvannak ugyanazok a típusok, mint a gyorsabban futók között, olyanok is, akiknek 100%-ban belső a motivációjuk, meg olyanok is, akik csak instáfa posztolnak, illetve olyanok is, akik mozgó Saucony (vagy bármi más futómárka) reklámtáblák, vagy szedett-vedett öltözetben edzenek és állnak rajthoz. Még a rendszerességgel sem függ össze, látok itt a környéken is olyat, aki naponta lejár olyan iramban kocogni, hogy gyorsabban sétálok. Meg azzal sem függ össze, hogy közben ne lett volna más szempontból élmény az illetőnek, hogy az adott környezetben lefutotta a maratont, van akinek a nagyvárosi futás akkora élmény ,mint mondjuk nekem egy túra egy természetileg gyönyörű helyen.
-
tomcica
Topikgazda
"Viszont ha valaki 2 hetente fut egy kört a Margit-szigeten, aztán elindul mert a barátnője is megy és nem akar kimaradni, arra én is azt mondom, hogy nem lenne ott a helye. Főleg, hogy pont ez a fajta, aki aztán telenyomja vele az instagramját, majd hetekig hallgathatják a kollégák az ebédnél meg a rokonok a vacsoránál a nagy tettet. De ez a típus az is, aki még évtizedek múlva is bármilyen kontextusban képes becsempészni a beszélgetésbe, hogy ő bizony lefutotta a maratont" - ebbol a fajtabol kettohoz volt szerencsem mar kozos edzesen elvereztek a bemelegites alatt na most,ha ezt otthon ugy meseli,h velunk edzett kozosen, azt csak az fogja elhinni,aki meg nem volt nalunk kozos edzesen
-
Maximum1
őstag
“ivózsákos futómellényben ”
Ilyen hidegben már én is abban futok a szigeten, bringával megyek ki és a ruháim vannak benne hogy ne fázzak meg hazafele.
Ne ítélj ránézésre 😉 -
Hi!King
őstag
De hát te is elismered a gylaogtúrázó barátodat, attól függerlenül, hogy igényli-e.
Az meg nincs összefüggésben, hogy valaki ripacskodik a kompressziós micsodával meg a túlépített cipővel, illetve lassú maratont fut. Épp az említett ex-sprinter ismerősöm pont nem az a típus, valószínűleg az egyik legolcsóbb elérhető cipőben volt (kiindulva a tájfutó cuccaiból), és csak a családja örült neki, meg ő magának.
A 20 perces 5K-t ugyan csak példának írtam, de nem ugyanaz a kategória, amit ugyanaz az ember, akinek teljesîtményaz 5 órás maraton, meg tudna közelíteni. Hasonló mennyiségű edzésmunkával le tudja mondjuk futni 26-28 perc alatt. De amellett, hogy nem csak az ismerősei, de maga sem érzi ezt annyira sem teljesítménynek, kint az 5 órás maratont, eleve teljesen más az edzésmunka. Egy korábban életében nem sportolt, nem is fiatal embernek nem csak korlátosabb a rövidebb hosszútávban fejlődni, mint aki fiatalon sportolt, de valószínűleg kellemetlenebb is résztávozni, intervalloni, tempót futni, nem is szeretik sokan közülük. Hosszúakat futni, csoszogni, kocogni viszont sokan szeretnek, amiből meg teljesen logikus, hogy nem 5k meg 10k versenyen fognak indulni, ha indulnak valamiért, hanem félmaratonon vagy maratonon.
Nem arról van szó egyébként, hogy feltétlenül tisztelni kellene ezeket az embereket, de általánosan ripacsnak nevezni az erős. Mert egyébként közülük is megvannak ugyanazok a típusok, mint a gyorsabban futók között, olyanok is, akiknek 100%-ban belső a motivációjuk, meg olyanok is, akik csak instáfa posztolnak, illetve olyanok is, akik mozgó Saucony (vagy bármi más futómárka) reklámtáblák, vagy szedett-vedett öltözetben edzenek és állnak rajthoz. Még a rendszerességgel sem függ össze, látok itt a környéken is olyat, aki naponta lejár olyan iramban kocogni, hogy gyorsabban sétálok. Meg azzal sem függ össze, hogy közben ne lett volna más szempontból élmény az illetőnek, hogy az adott környezetben lefutotta a maratont, van akinek a nagyvárosi futás akkora élmény ,mint mondjuk nekem egy túra egy természetileg gyönyörű helyen.
-
sherlock82
senior tag
Amikor 2013 - ban a budapesti maratont lefutottam akkor megnéztem a riportot a győztessel.
Nem jut eszembe a neve sajnos, többször volt magyar színekben olimpián is.
A riporter mondta neki hogy mennyire ügyes és gyors volt, és mennyivel hamarabb beért mint a versenyzők nagyrésze.
A győztes azt válaszolta, hogy gratulál, minden résztvevőnek, és minden elismerése feléjük, hiszen ő 4 órán keresztül biztosan nem tudna futni.Véleményem szerint, aki megismerkedik a futással és megtetszik neki, az szeretne hosszabb távokat legyűrni. Látja a neten vagy itt ott, hogy valaki maratont vagy félmaraton versenyt teljesít. Azt gondolom, hogy jó pár havi rendszeres futással a fél maraton biztonságosan lefutható. De a 42 km futás azért más, mint kettő félmaraton. Ha valaki nem készül fel eléggé kellemetlenen meglepetések érhetik.
Mindenkinek magához képest kell mérni szerintem hogy mekkora távot mennyi idő alatt tett meg, és azt honnan jutott el addig a teljesítményig.Iphone se 2, Mizuno Wave Rider 25, Garmin Instinct 2
-
parandroid
félisten
Minden szavaddal egyetértek.
ígyvanferi: A hosszútávfutás, meg az 5k két külön sport. Mind a kettő futás, de semmi közük nincs egymáshoz. Én pl a 20 perces 5k-t soha az életben nem tudtam, de a maratont 4 óra alatt behoztam. Persze húszévesen pont fordítva ment volna, de én nulla edzettséggel, majdnem 40 évesen kezdtem futni, ilyenkor a tempót kiépíteni kb esélytelen, ráadásul többet pusztítasz vele az egészségeden, mint amennyit használ.
Inkább pont azt kéne elfogadtatni mindenkivel, hogy az a fontos, hogy mozogjon, csináljon valamit, nem kell elsőnek lennie benne, csak a saját szintjén dolgozzon meg valamiért. És ebben igenis sokat köszönhetünk az instagramnak, és társainak, hogy sikerült az állóképességi sportokat (meg a jógát, túrázást, trx-et, akármit) kicsit népszerűbbé tenniük. Csak ott is meg kell tanulni a szélsőségeket kizárni. Akár a nullteljesítményes hencegőkről, akár a fake influencerekről van szó.
p
I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
-
Pá
addikt
Szerintem kicsit elbeszéltek egymás mellett. Talán úgy kellett volna fogalmazni, hogy nem az időeredmény számít, hanem a beletett munka.
Ha pl valaki 60 éve rendszeresen fut és még 80 évesen is lefutja a marathont hagyományból, az mindenkiben tiszteletet fog ébreszteni és senki sem fogja a szemére vetni, ha esetleg nem fért be 5 óra alá. Ugyanez igaz, ha valakinek valamilyen betegsége vagy fogyatékossága van stb.
Viszont ha valaki 2 hetente fut egy kört a Margit-szigeten, aztán elindul mert a barátnője is megy és nem akar kimaradni, arra én is azt mondom, hogy nem lenne ott a helye. Főleg, hogy pont ez a fajta, aki aztán telenyomja vele az instagramját, majd hetekig hallgathatják a kollégák az ebédnél meg a rokonok a vacsoránál a nagy tettet. De ez a típus az is, aki még évtizedek múlva is bármilyen kontextusban képes becsempészni a beszélgetésbe, hogy ő bizony lefutotta a maratont. Persze azt nem teszi hozzá, hogy 6 és fél óra alatt és a felét csoszogva sétálta.
Tegye fel a kezét, akinek nem ellenszenves ez a típus?
Az a baj ezzel, hogy részesülni akar a maratonnal járó "dicsőségből", figyelemből, elismerésből, vagy bármire is vágyik, anélkül, hogy beletenné azt a munkát, ami éppen az alapjául szolgálna ezeknek. Kis túlzással bárki meg tud tenni 42km-et. Ez önmagában a szememben semmivel nem jár. De szerintem egy marathont igenis meg kell tisztelni azzal, hogy az ember legalább végig egy értékelhető és folyamatos futómozgást végez. (És itt nem arról beszélek, aki bekezd 4:30-as kilóméterekkel, aztán 36 és 38 km között bele kell sétáljon, mert beszúr az oldala és görcsöl a combja. Ő beletette a munkát és simán lefutná 5:00 pace-szel gond nélkül. Ő rendben van. )Van a harmadik kategória. A lelkes kezdő, aki fél éve kezdett futni, megvan végre az első folyamatos 10km, amit lefutott és nagy örömében benevez a 4 hónapra rá kezdődő marathonra. Biztos meg tudja tenni a távot, ha nagyon akarja, nem erről van szó. De neki is azt mondanám, hogy tök jó, hogy kitűzte célnak, csak 4 hónap helyett adjon magának inkább 1-2 évet. Először próbáljon meg bemenni a 10 km-en 1 óra alá. Aztán legyenek rendszeresen 20km-es edzései stb. És amikor tényleg készen van, akkor fussa le rendesen, emelt fővel. És akkor büszke lehet majd. Nem arra, hogy megtett 42km-ert, hanem az előtte lévő 2 évre, amit szépen végig edzett. Ez adja az egész értékét és én azt mondom, hogy ezt ne lehessen elkummantani.
[ Szerkesztve ]
''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''
-
ígyvanferi
addikt
válasz Hi!King #57039 üzenetére
Miért kéne nagyobb sikerélményt adjon egy 5 órás maraton, mint egy 20 perces 5K? Az miért nem lehet ugyanolyan cél vagy ugyanolyan jóleső érzés elérni? Ahogy írod is, ő legalább kimaxolta a lehetőségeit ellenben azzal, aki végigcsoszog egy maratont, hogy aztán posztolhasson róla instán. Persze saját tapasztalatból is tudom, hogy a karácsonyi ebédnél a rokonok jobban rá tudnak csodálkozni egy hosszabb táv lefutására időtől, meg helyezéstől függetlenül, mintha azt mondanám nekik, hogy 3:53-mal futottam 10K-t és lettem 4. valami random versenyen.
Nyilván vegyük ki a kérdésből azokat, akik sérülés, betegség vagy a koruk miatt tudnak csak komótosabban futni. De aki fut néha, hol belelkesülve, aztán hetekig nem igazán, persze a nagy szilveszteri elhatározáshoz, miszerint maratont fog futni, tartja magát, aztán posztolja fb-re, hogy begyűjtse a lájkokat, azt én nagyon elítélhető módon egy picit lefigymálom továbbra is. Ők azok, akik ivózsákos futómellényben mennek a kedd esti háztömb körüli pár km-re, meg kocognak kompressziós zokniban a Margitszigeten egy kört vasárnaponként, meg veszik az agyonépített cipőket indokolatlansok pénzért, stb. Ők a futóvilág ripacsai.
Egész nyugodtan lehet kitűzött cél az egészségesebb életre való törekvés, a rendszeres mozgás és kész. Ehhez nem kell hajszolni az időt, de a távot sem.
Van egy nagypapa korú kedves barátom, munkatársam, aki fiatalon futott, az utóbbi években már "csak" gyalogtúrázik. Azt hiszem a 4. kéktúra pecsételő füzetét kezdte nem olyan régen. Amikor nem a feleségével mennek ketten, akkor egyedül simán legyalogol 40-50 km-t is egy nap. Nem szokott a távval büszkélkedni, szerintem a gyerekei vagy ő sem azt meséli az unokáknak, hogy a papa ennyi meg ennyi km-t túrázott épp, hanem hogy milyen gombákat látott az út mentén, hogy mik azok a boszorkánykörök, hogy milyen szép a párás erdő hajnalban, napfelkelte után, stb. Élmények vannak, nem kényszeres teljesítési vágy. Volt egy Family Guy epizód pár évaddal ezelőtt, amiben Stewie elindult valami versenyen és irtó büszke volt a kapott éremre, majd Brian felvilágosította, hogy azt csak a részvételért kapta, ahogy mindenki más is megkapta az ugyanolyan érmét. A mai világban mindig mindenkit mindenért el kell ismerni, nehogy rosszul érezze magát, nekem ez nem szimpatikus. -
Studi
veterán
Tech help kellene nekem! Van egy Compressport Pro Belt övem, amit nagyon szeretek, de kifogytam belőle. Sőt, igazából már mikor vettem akkor is jobb lett volna talán a kisebb. Ezt szeretném cserélni, de ez a típus 16e HUF. Van valakinek tippje jó alternativára? Amit szeretnék vinni benne, az 2 soft kulacs (ha belefér a 0,5l + 0,25l, mint a mostaniban az csúcs lenne), teló, egy-egy energiaszelet max. Mire érdemes cserélni?
Ugyanitt XL/XXL-es Compressport Pro Belt, alig használt eladó.
-
Hi!King
őstag
Igaz.
Egyébként nekem az nem szimpatikus, amikor lefitymálják a lassú maratonistákat. Aki belekezd egy sportba, azok jó része el is akar érni valamit (nem feltétlenül másokhoz viszonyítva). Aki nem fiatalon kezdi, és nem túl tehetséges, annak rengeteg edzésmunkával is relatív kevesebb sikerélményt ad, ha mondjuk kimaxolja a saját lehetőségeihez képest az 5k-t, mert ok, mondjuk eljut 20 perc alá, talán tovább, de nem csak a profik közelébe nem fog jutni, de a tehetségesebb, illetve fiatalon kezdő hobbisták szintjét sem fogja megközelíteni. Ellenben a táv növelése sokkal reálisabb kitűzött cél (legalább az ultra távokig, mert maraton után felmerül többféle út, pl. gyorsítás, terep, rokon sportágak, stb., és ezek közül egy lehetséges út az ultra), amely komoly sikerélményt adhat, korosztálytól, nemtől, korábbi sport háttértől függetlenül.
Egyébként volt egy tájfutó klubtársam, aki fiatalon sprinter volt, de egészen késő 50-es koráig semmi köze nem volt a hosszútáv futáshoz, ha jól tudom a fiatalkori sportolása és eközött nem is sportolt rendszeresen. Akkor kezdett tájfutni is, de valamikor felkészült maratonra is. Nem emlékszem pontosan, de azt mondta 5 óránál több idő alatt futotta le, és büszke volt rá, büszke volt rá a családja is. Szerintem ez teljesen rendben van.@tomcica
Akkor egy 100 km-es ultra a mélytorok, egyéni UB pedig... inkább nem írok semmit.[ Szerkesztve ]
-
HKorn
veterán
válasz Hi!King #57033 üzenetére
Szerintem az élményfaktor is benne van ebben, hogy ha olyat távot vállalsz, amit korábban még sosem futottál, akkor azt az élményt egy versenyélménnyel kombinálva maxold ki. Legalábbis én így vagyok a félmaratonnal, nem futottam még le, sokszor lefuthattam volna már adhoc jelleggel, de úgy vagyok vele, hogy majd egy versenyen, az első élmény legyen teljes.
[ Szerkesztve ]
Run&Ride
-
-
Hi!King
őstag
válasz ígyvanferi #57019 üzenetére
Az első maratonját legtöbb ember szervezett versenyen futja, ennek számos oka van. Egyik, mint említetted, a frissítés. Az is fontos, hogy ha összeesel, nem maradsz segítség nélkül. De sokaknak az is fontos, hogy hivatalos rendezvényen mondhassák el, hogy maratont futottak.
Én egyébként az elsőt 4:21 alatt futottam. Mondjuk ott nem volt tömeg, Pécsen volt egy verseny a malomvölgyi tavak körül körözve. Szerintem za is rendben van, ha 5+ óra alatt futja valaki az elsőt. Akkor is, ha az az egyetlen.
Nekem célom a 3 óra alatti, kb. van elképzelésem, hogy mi kell még a jelenlegi 3 óra 8 percesről, annyi biztos, hogy nem kevés edzésmunka. De persze lehet, hogy aki gyerekkorától futóedzésekre járt, annak nem olyan nagy szám, mint nekem lenne.
-
Zozo0525
őstag
szép célok, nekem első hogy idén meglegyen a 3000 km. (2650 járok tehát nem lesz nehéz) majd december végén nekiállok 2 órán belüli félmaratonnak. (most 2:04:50) azután talán egy félmaraton? leghosszabb eddig 30 km
[ Szerkesztve ]
-
LanyUs
senior tag
válasz Fred23 #57028 üzenetére
Én nem foglalkozom a km-rel ennyire pontosan. Pár 100m ide vagy oda nem számít. A lényeg, hogy a munka el legyen végezve és max. 3 nap kihagyás. Miután adaptálódik a test már megy magától A térd egy érdekes kérdés, de általában túlerőltetés a fájdalom oka. Nálam pl. a túl gyors tempó. Sok km-ert egész jól bírja. Nagy tömegnél fontos a max. csillapítás cipőnél és a helyes futótechnika. A pulzus is fejlődik idővel, pár év után már edzeni is tudunk
-
Fred23
nagyúr
válasz LanyUs #57022 üzenetére
Szerintem nem fogom megtudni, az én testem mit szólna hozzá, de persze nem zárom ki teljesen a maratont sem, csak éppen jelenleg semmi realitása.
Voltam ma is 8 km-ezni, a telóm ezúttal teljesen hülyén mért, az előzőnél is nagyobb és több hibát vétett. Mondjuk nem nagy baj, szerencsére 1 kör 1 km, és indíthatok akár stoppert is.
Jó lenne az évet egy kerek 10-essel zárni, hamarosan megyek 9-ekre, szóval december végére ez sima ügynek tűnik. Ott aztán meg is állok.
Nagyon remélem, hogy a térdem bírni fogja, ez nálam a leggyengébb láncszem perpill. -
tomcica
Topikgazda
válasz inf3rno #57026 üzenetére
Igen,sokszor eleg a megfelelo frissites persze,ha ez is be van gyakorolva.Ugye bizonyos sebessegen kell,hogy felszivodjon, aminek fel kell szivodnia.Van akinek szinte leall az emesztese bizonyos tempon.
-
tomcica
Topikgazda
válasz LanyUs #57022 üzenetére
A 30-35km-es szeteses az foleg anyagcsere problema. Tul sok glikogent egetsz azon a sebessegen amin addig futsz. Melle jarulhat meg h nem epult ki az extra glikogen raktar,ami a stabil sebessegu maratonhoz kell (ezt csak hosszu fokozos v. faradt labra tempos futasokkal lehet kiepiteni..beszelunk itt 28-32km-es speci maratonos edzesekrol).
-
tomcica
Topikgazda
Ezeket a tomeges rendezvenyeket ilyen aron en sem ertem ha akar egy jot bandazni kimegy a szabadba es turazik,az kb ez
A 3oras maratonhoz jol latod az elso fontos dolog h a felmaraton kb 1:25 kornyeken legyen onnan mar ra lehet dolgozni a szukseges allokepesseget,mert a sebesseg megvan a 3H-hozThere are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
LanyUs
senior tag
válasz Fred23 #57021 üzenetére
Én is ezt hittem, de tévedtem... Amikor másodszor estem szét maraton szándékkal, akkor 34-35. km-től volt séta/kocogás kombó és 38. km-nél értem haza. Hazafelé az utolsó 500m már sétálni sem bírtam annyira húzódtak az izmaim. Ja! És 3 óra alatt futom a 30 km-ert. Ha jobban megerőltetem magam, akkor 2:45 is lenne. 33-35 km. körül kezdődik nálam az érdekes része...
-
Fred23
nagyúr
New York maratont futni fantasztikus lehet, az egész hangulata miatt megérné még annak is, aki sosem futott ekkora távot. Ha éppen ott lennék, és a félmaraton menne, biztosan elindulnék. Rossz esetben az van, hogy vacak tempóval letolom a félmaratont, aztán séta / gyorsgyaloglás. 6 óra alatt úgy is be lehet érni, és jó buli.
-
Vertigo18
addikt
Maratonnál nincs szabály, csak bele kell vágni!
Vásárolnék M.A.G.U.S. kiadványokat! Pm me!
-
ígyvanferi
addikt
válasz tomcica #57018 üzenetére
Felnéztem a New York maraton honlapjára, azt írja 2019-ben az átlagos befutóidő 4:35:52 volt. A többség nem kapkodja el. Értem, hogy hatalmas dolog lefutni 42 km-t, akármilyen idővel is, én még pl. sosem futottam 30-nál többet, de őszintén sok értelmét nem is látom 4 és fél órán keresztül (meg még tovább) a pályán lenni egy városi maratonon. Aztán lehet abban valami, ha az ember ilyen hangulatban, a sok ember között, lezárt utcákon, ellenőrzőtt körülmények között, rendes frissítéssel akarja kipróbálni a maratoni távot, mert nem gyakorlott, nem gyors futó. Talán sokaknál ez a motiváció, hogy elinduljon. Meg persze hogy utána lehet posztolni instára, hogy lefutottam a NYC maratont!
Kíváncsiságból kicsit jobban szétnéztem az eredménylistában (elég jól lehet filterezni): összesen 53520-an értek célba, ebből 29307 volt gyorsabb, mint az a 4:35:52-es átlag. Ez azért nem rossz. 15861-en 5 órán kívül, 4662-en 6 órán kívül értek be. És volt 2389 futó, akik még a záróbusz idejénél is lassabbak voltak, tehát 6 óra 30 perc sem volt elég beérni (9:15-ös tempó). Gondolom csak azért nem érte őket utol a busz, mert volt pár perc előnyük, még ha a mezőny végefelé is indultak.Elméleti szinten kérdem: mik szükségesek edzés tekintetében ahhoz, hogy 3 órán belül sikerüljön egy maraton? Milyen heti/havi mennyiségek, milyen hosszú felkészülési idő (ha feltételezzük, hogy nem a 0-ról indulunk neki) pl.? Gondolom az sem árt, ha biztosan megy 1:30-on belül a félmaraton.
-
stefyY
őstag
No még az első maraton előtt belekóstolok egy hasonlóan durva terhelésbe, jövő májusra neveztünk 3 fős váltóban a MyWay240-re...
[ Szerkesztve ]
"Ha Istenhez szólunk, az ima; ha Isten szól hozzánk, az skizofrénia." "Mi ez, génkezelt lazac? Nem, csak háromszor visszafagyasztott hekk."
-
Chuck Norris
senior tag
válasz Peterhappy #56992 üzenetére
Ez aztán a gurméság
-
Fred23
nagyúr
-
Fred23
nagyúr
válasz Hi!King #57009 üzenetére
& ígyvanferi:
Bízom benne, hogy nem lesz vele bajom, mert sok helyen írtak már nagyon jókat róla, tesztelőkből is akadt bőven. Alapból nem szeretem a kínai cuccokat, de ez nagyon meggyőzőnek tűnik. Annyi, hogy nem szabad lazára venni csuklón. Megnéztem egy halom tesztet, és direkt olyat akartam venni, ami nem kínai, de ez volt sajnos a legjobb.A Huawei Watch Fit egyébként jobban megérné, mert abban van még GPS is, és nem sokkal drágább, de nekem az már túl nagy. Csak azért mondom, hátha valaki pont GPS-es okoskarkötőt keres jó áron.
-
Hi!King
őstag
válasz Fred23 #57002 üzenetére
Az egy mérés egy emberen. Embertől függően hatalmas nagy eltérések lehetnek, van akinek egészen használható, van akinek kb. random számok.
Nem ismerem a konkrét eszközt, de a kategóriajában nem valószínű, hogy találunk olyat, amelyik a futok többségének futás közben használható pontosságú lenne.
-
danielsz
tag
válasz sherlock82 #57005 üzenetére
Én is voltam 2 meg 3 éve, de a tavalyelőttin eléggé lerombolta az élményt, hogy a horvátok Verőcén nagyon sokat várakoztattak, órákig vártuk az eredményhirdetést. Azt szűrtem le, akkor érdemes menni, amikor Barcson van a cél.
-
danielsz
tag
válasz sherlock82 #57000 üzenetére
Ja nekünk is a félmaratonváltó 7550 Ft/fő volt. Ráadásul ez BSI futónagyköveten keresztüli kedvezményes ár. A maratonváltó alig lett volna drágább, de a közel sem tökéletes lábammal nem akartam bevállalni a 3-szor futást 6 órán belül. Ott nagyon szépen meg lehet zuhanni. A szegedi jótékonysági FM-on gondolkozom, idén nem is futottam sík FM-t versenyen. Az is 10 ezer Ft holnapig, aztán oda tényleg kéne szállás.
-
sherlock82
senior tag
válasz ígyvanferi #57003 üzenetére
Pontosan, egyszer voltam Barcs mellett ( horvát határ ) félmaraton futóversenyen.
pár ezer ft nevezési díjért a következőket adták a szervezők:- póló, nyilván nem technikai hanem gildan pamut
- befutó érem
- ebéd
- frissítés 3 - 4 helyen
A célból ebéd után visszaszállítottak a startmezőhöz.Lehet ezt is így is csinálni.
-
Vertigo18
addikt
Tud valaki most BB Garmin mellkaspántot?Kellene még egy melóhelyre, hogy ne kelljen ezt mindig cipelnem, meg ki tudja mikor megy ez tönkre, kellene tarcsiba.
Vásárolnék M.A.G.U.S. kiadványokat! Pm me!
-
ígyvanferi
addikt
válasz Fred23 #57002 üzenetére
Reméljük nálad futás közben is ugyanilyen pontos lesz. Az optikai sokkal kényesebb arra, mit sportol vele és kicsoda, mint a mellkaspánt. Mondjuk amennyibe kerül, annyiért bőven jó, akármennyit is hibázik.
(#57000) sherlock82: kisebb versenyeket kell keresni, nem ezeket a méregdrága tömegrendezvényeket. Siófok belvárosa amúgy sem a legizgalmasabb útvonal.
[ Szerkesztve ]
-
Fred23
nagyúr
válasz Hi!King #56999 üzenetére
Azt hittem én is, hogy nem pontos a Huawei Band 6, de az. Tényleg csak minimálisan jobb nála egy mellkaspántos Polar, osztrák YT-os srác tesztelte. 99%-ban megegyező értékekek mért az összehasonlításukkor, akkor mért ennél kicsivel rosszabbat, mikor nagyon elkezdett izzadni. Szóval ajánlott az órát nagyon jól rögzíteni, és nem izzadni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Politika
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- OpenMediaVault
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Posta, csomagküldés
- Wise (ex-TransferWise)
- Horgász topik
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest