Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
pit stop
addikt
válasz Csabroncka #29799 üzenetére
Ahogy kolléga is írta, neki 2 milliót kell fizetni (1 millió illeték ha átszámoljuk ingatlan árra vicc, na mindegy).
CSOK illetékmentes, de az fel sem merült most.Veszel random ingatlant, ami nem CSOK, és több, mint 1 millió az illeték, akkor kérhető részletfizetés, de nem jár.
Járni meg jár csak nem jut - ahogy Kobe is írta.Oroszlánszívű Richárd - az első szívátültetés.
-
Csabroncka
addikt
válasz pit stop #29797 üzenetére
pit stop : az első, új alkás (CSOK-os), szerintem illetékmentes most...
"A nem első lakásszerzőknek is van lehetősége ún. automatikus részletfizetési kedvezményt igényelni viszont csak legfeljebb 1 millió forintot nem meghaladó összegű illetéktartozásra és legfeljebb 12 hónapra. Évente egy alkalommal lehet igényelni ezt a típusú kedvezményt."Kobe: az illetékmentesség/vagy mérséklés igen, én a részlettel kapcsolatban ezt nem hallottam.
[ Szerkesztve ]
"in medias res"
-
Kobe
veterán
válasz Csabroncka #29796 üzenetére
En mindenhonnan azt hallom hogy egyre macerasabb a reszletre keres
mondjuk nem meglepo, mert olyan szinten kong az allamkassza hogy a most szuletendoknek kb nyugdijaskorukban is kilog majd meg a segguk a gatyajukbol…..
le kell hajolni minden fillerert -
pit stop
addikt
válasz Csabroncka #29796 üzenetére
Maximum 12 havi részlet adható, és nem jár! A NAV pedig első új lakásnál sem hajlandó rá saját példa alapján [link]
Oroszlánszívű Richárd - az első szívátültetés.
-
Csabroncka
addikt
válasz tepenzed #29794 üzenetére
Az adásvétel és a tulajdonszerzés után B400-as nyomtatványon automatikusan egy rublikába X-elve tudod kérni a 12 havi részletet.
...amennyiben az ügyvéd szart szólni emiatt, akkor hívd fel a NAV-ot ott részletesen elmondják mit és hogyan kell csinálni. A 12 havi részlet jár, ha kéred!"in medias res"
-
_NCT
addikt
Van mostanában tapasztalat azzal kapcsolatban, hogy az értékbecslő mennyire értékeli le az ingatlant? Nekünk egy laza 30% mínusz jött ki a vételárhoz képest egyik banknál, ami pofátlan szerintem. A lokáció jó, az eredményben is mindenhol jókat írt, a HBé mégis pofátlanul alacsony. A térképmásolaton van eltérés, de max kb 4m2. Hasonló állapotú ingatlanokat nem nagyon láttunk ennyiért, max olyat, amire még 20M-t legalább rá kell költeni, tehát egyáltalán nem túlárazott.
Menjek másik bankhoz?
[ Szerkesztve ]
-
tepenzed
őstag
válasz pit stop #29792 üzenetére
"Aztán igazából egy elég hosszú igényt kell beadni, amiben le kell írni minden ingatlan és ingó vagyonod, illetve minden számlaegyenleged."
Jó akkor igazából ezt meg sem próbálom. Már az ilyen bonyi navos hosszú kitöltendőktől is görcsbe rándulok Még a végén kijönnek és látják, hogy fullra be van rendezve, meg igazából a számláimon is van elég -
axioma
Topikgazda
Lakashitelhez (bonyolito tenyezok vannak) a bankmonitor az ajanlott, vagy van jobb tippetek bankfuggetlen tanacsadora?
-
pit stop
addikt
válasz tepenzed #29791 üzenetére
Elvileg simaliba, nekem legalábbis még navos is ezt mondta. Aztán igazából egy elég hosszú igényt kell beadni, amiben le kell írni minden ingatlan és ingó vagyonod, illetve minden számlaegyenleged.
Ha ott látják, hogy lenne rá pénzed és/vagy élő tudnád teremteni rá a pénzt, akkor nem túl együttműködőek ...
Nekem is hasonló összeg volt, beleírtam, hogy be kell rendezni kéglit, első saját lakás, árajánlat mennyi lesz konyha stb. stb.
Elutasították. Majd fellebbezés után kaptam meg, de azt is egy év helyett fél évre..
Amúgy attól is függ kihez kerül - de akinek leadod a papírt mindig azt mondta persze gond nélkül meg fogják adni, akik döntenek azok viszont nem így vannak vele, sőt.Oroszlánszívű Richárd - az első szívátültetés.
-
tepenzed
őstag
Sziasztok!
Saját házamban vettem plusz tulajdonrészt, várom a Navtól a 2 millios illeték számlát
Mivel így nem első lakásom és eladás sem volt újabb, ezért kedvezményekre nem vagyok jogosult.
Kérdeznem, hogy ilyen esetben mennyire macerás kamatmentes törlesztőt kérni rá? Nagyon megnéznek mindent és tényleg csak különös indokkal adják meg? Mert inkább forgatnám a pénzt tőzsdén és közben fizetném a törlesztőt[ Szerkesztve ]
-
Drizzt
nagyúr
válasz Drizzt #29500 üzenetére
[DH tranzakcióbecslés, 2024. április: 11200]
Refi:
- 2021. április: 13511
- 2022. április: 11911
- 2023. április: 6787- 2024. március: 11046
Őszintén szólva meglep, mert a budapesti hirdetési számok alapján nem erre számítottam.
I am having fun staying poor.
-
Segal
veterán
válasz Drizzt #29788 üzenetére
eddig
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
Drizzt
nagyúr
[Minden várakozást felülír a kormány családpolitikai csodafegyverének sikere]
Nevetséges cikkcím, de a lényeg belőle a topic szempontjából: március végéig 3100 CSOK+ szerződés született. Illetve állítólag ez a mennyiség a harmada a teljes lakáshitelezésnek. Az átlagos CSOK+ hitelösszeg 26M forint. Tehát nagyjából az előzetes várakozásoknak megfelelően alakul eddig minden a CSOK+ kapcsán.
-
static00
csendes tag
válasz axioma #29773 üzenetére
Félig értem
A számlákat úgy írják jóvá, ahogy beküldöm, és látom hogy mennyit kell még gyűjteni, vagy x hónap múlva nézik át?
10e ft-ért lehet a megosztást a lakáscélok között módosítani még kiutalásig, csak azért kérdezem, és ha nincs elég számla, akkor a maradékot előtörlesztésre módosítom, ha már nem tudok elég számlát kapni.
--------------
Még azt nem találom, hogy számlát online nyilatkozás utáni perctől, vagy naptól lehet gyűjteni?szerk:ez megvan Mikortól gyűjthetem a számlákat?
Felmondás esetén a felmondás napján (online vagy telefonos nyilatkozattétel napja), vagy azt követően kiállított számla fogadható el.Köszi
[ Szerkesztve ]
-
robag93
aktív tag
Sziasztok! Tippeket szeretnék kérni, hogy önerőt OTP CHF számláról hogyan lenne a legköltséghatékonyabb Forintban átutalni? Akár egy része lehetne kp is, de CSOK+ miatt csak kb. a negyede a teljes összegnek.
-
axioma
Topikgazda
válasz Cheesus #29784 üzenetére
Naiv hozzaallas, hogy ilyen linearisan vegigmegy
Jo taktika: 1. onero, es lakas a'ra belove, kalkulatorral kb. kideriteni, hogy jo vagy-e ra, egyes bankok elominositenek fiktiv lakasra is
2. hirdetesek bongeszese az adott arig, de majdnem kizart hogy a hiteligervenyig varnak az ajanlattal, max. ha nagyon nincs mas jelentkezo (azaz nem jo az ar/ertek ara'ny) - tehat elobb fogsz elkezdeni ugyvedet intezni a szerz. megirasara, foglalo atadasara, es kozben annyit kitalalni, hogy melyik bank legyen (ugyved megmondja ha nem muszaj a bankot beleirni, nalunk benne volt)
3. benne vagy, es probalsz egyszerre mindent intezni, mert neked minden hataridos, de a masik oldal jellemzoen kihasznalja a valaszadasi idoket... hitelkozvetitovel kicsit jobb lehet a helyzet, keress egy jot
4. koltozesnek is van ara, es az illetekfizetest se felejtsd el hogy me'g viszonylag rovid idon belul pluszban esedekes lesz, plusz a lakas berendezese, esetleg ujitgatasa -> igy szamold hogy ezekre maradjon
+1. nem, jellemzoen nem lesz olcsobb, plane nem konnyebb mint alberletben lakni, ennek tudataban vagj bele, ha mas elonyeire szukseged van!
+2. chill, nem kell a max. lakasarra loni, ami kijohet ha szerencses a csillagzat - legyen most jo neked, aztan ha elethelyzet valtozik akkor lehet tovabblepni - na ebben is egyszerubb az albi, mint a lakas, de nem jelent azert bebetonozast
Gondold vegig rendesen pro-kontra, miert akarsz igazabol sajatot. Plane nagyobbat/dragabbat.[ Szerkesztve ]
-
Cheesus
senior tag
#29781 axioma
köszi a segítséget#29782 Dizzt
Ez viszont nagyon fontos infó, mivel elvileg megfelelek a 10% önerő feltételeihez, tehát magyarán akár egy nagyobb lakást is ki tudnánk nézni, ha minden úgy alakulnaAmúgy akkor összegezve, és leegyszerüsítve hogyan nézne ki ez a lakásvásárlás folyamata? (ELI5 )
1) Beszélek édesapámmal, hogy mégis mekkora lenne az induló tőke
2) Körbenézek a bankoknál a lakáshitel felvétel kérdésében, rákérdezve akár a 10%-os önerőre is
3) Kinézek egy lakást (most ebbe mindent beleértve, hogy környék, felszereltség stb)
4) Bemegyek a kiválasztott bankba, és megmutatom nekik hogy melyik lakást néztem ki, és mennyi összegre lenne szükségemNa de innentől hogyan tovább? Mármint mikor jön a képbe az ügyvéd pl?
És mégegyszer elnézést hogy ilyen triviális kérdésekkel zaklatlak titeket
https://www.twitch.tv/csehla
-
mate317
tag
Sziasztok,
a tarsasházunk műszaki alaprajzára lenne szükségem, ez földhivatal kiadja, jól gondolom?Esetleg online is elérhető?
-
Drizzt
nagyúr
Tavaly telen meg a 10% onero csak tervezet formajaban letezett. Akkor nem volt egyertelmu, hogy lesz-e CSOK+on kivul is. Mara mar az. Bankmonitor.hu-n tamogatja is mar a kalkulator. Nalam pl. Unicredit, Erste, OTP es K&H opciok jottek ki.
Egyebkent valoszinuleg nem jo opcio a sajat bankodnal kotni a hitelszerzodest. Korbe kell jarni, hogy merre milyen feltetelekkel tud szerezni hitelt az ember. Lehet menni akar hitelkozvetitokhoz, akar bankokhoz kozvetlenul. De csak egy helyrol szarmazo javaslatot nem erdemes elfogadni, mert fog benne maradni boven.
-
axioma
Topikgazda
válasz Cheesus #29780 üzenetére
Nem, a lakashitelen belul a masodik opcio az az hogy a vasarlando mellett a szuloi haz is fedezet [technikailag mindkettore a teljes hitel bejegyzodik, de a kieg. fedezet csak akkor kerulne tenylegesen a bankhoz, ha az eredeti eladasa nem nullazza a hitelt]. De ezt csak akkor, ha amugy nem jonne ki a matek. Ha van a hazon masik tulaj, akkor o is benne kell igy legyen a hitelben (de csak mint zalogkotelezett, fizetnie nem kell).
Ez a default. A masik lehetoseg, ha fuggetlen hitelkent kene menjen (pl. nem akarod a szuloi hazat a tied futamidejeig terhelni - bar egyebkent ha mar lemegy a hitelara'ny, akkor szerz.modositassal, de kivonhato) hogy az onerobol hianyzot felveszi a szuloi hazra a szulo. Tobb mas hatranya van (szab.fel. hitel dragabb, masik biralat vszinu extra penz stb.), szoval ezt csak ha fontos ez a kulonallosag, es nem nagy hitel bejegyzese a szuloi hazon. -
Cheesus
senior tag
válasz pit stop #29774 üzenetére
0) Ez jó kérdés, erre nem is gondoltam, de ebből kiindulva fogalmam sincs melyik lenne a járható út így első blikkre
1) 30 éves vagyok (amúgy már korábban elkezdtem volna ezt a saját lakás dolgot, csak sajnos az élet nem úgy hozta)
3) Természetesen be vagyok jelentve
7) Körbenézek, hogy ismerősi körben van-e ügyvéd, ezt el is felejtettem hogy kelleneNagyon köszönöm a válaszod
#29775 axioma
Tehát ha jól értem két opcióm van, vagy a megvásárolandó ingatlan lesz a fedezet, vagy mondjuk édesapám családi háza is lehetne?
Illetve annyi volt a fejemben amikor más ügy miatt mentem a bankba, hogy direkt lakáshitel célra kell majd időpontot kérnem. Egyszer full random bementem, és mondták az a kollega nem is lesz bent egy ideig#29776 Dizzt
Erről a 10% önerőről már én is hallottam még tavaly télen, de nekem egy banki ismerősöm azt mondta hogy az elvileg a csok+. Aztán hogy azóta változott-e valami azt nem tudom.#29778 CorsairS
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz CorsairS #29778 üzenetére
"Manapság 40 millió körüli lakásvásárlásnál (önerő+banki hitel, problémamentes ingatlan) mennyi szokott az ügyvédi díj lenni BP-n?" - én 0,5%-ot fizettem pár hónapja, de elképzelhető, h találsz olcsóbbat is! Mondjuk az enyémben nem volt hitel, de szerintem ez nem számít.
[ Szerkesztve ]
Élni és élni hagyni
-
CorsairS
csendes tag
válasz Cheesus #29772 üzenetére
4.) Én is K&H-s vagyok és az ügyintéző februárban azt mondta, hogy mivel hozzájuk érkezik a fizetésem (alkalmazott vagyok állami vállalatcsoport tagjánál), így nem kell semmilyen munkáltatói papír, mivel látják, hogy mennyi a havi jövedelem.
Amikor én érdeklődtem és számoltunk egy nagyságrendet, akkor a nettó 560k-s fizura a 20 év 25 milla (kb ingatlan értékének 2/3-a) mellett az ügyintéző szerint nem kell, hogy gond legyen, de nyilván a véglegest a papírok beadása után döntik el.
De akkor már kérdezek én is:
Manapság 40 millió körüli lakásvásárlásnál (önerő+banki hitel, problémamentes ingatlan) mennyi szokott az ügyvédi díj lenni BP-n? -
axioma
Topikgazda
A 20% onero az minimum, HA csak a vasarlando ingatlan lesz a fedezet. Ha van mas fedezet is, akkor 0% onero is mehet, az ossz fedezetnek max. 80%-a hitelezheto (torvenyileg, aztan jon me'g az hogy milyen jol eladhatora becslik).
Bankok kozul nincs "erdemes", mindet megkerdezve nem jarhatsz rosszabbul mint csak parat, ellenben az hogy belepsz az ugyfelszolgalatra es kifogsz jo ugyintezot az nem tuti, vagy lakashiteles idopontra menj, vagy elsore elegedj meg a kalkulatorokkal, aztan majd ha megvan a kiszemelt ingatlan akkor konkret ugyre erdeklodj. Hitelnel utcarol jobbat is kaphatsz mashol, mint adott banknal premium ugyfel... -
pit stop
addikt
0, Tisztázzátok le, hogy szeretnétek hitelt felvenni. Mind a ketten lesztek kézfizető kezesek, vagy csak te veszed fel, vagy mi a felállás - utána menjetek bárkihez. (Nekem nem volt egyértelmű)
1, Életkortól is függ - minél több azért annál jobb (saját magad és bank részére is).
2, Munkáltatói biztos, amúgy a bank szabályzata fogja megmondani pontosan.
3, Szerintem ez jó - lényeg, hogy bejelentett legyen.
4, Ahol most vezeted a bankszámlát érdemes oda menni először. Majd máshonnan is bekérni ajánlatot (legyen pl. közeledben fiókja banknak, sok ügyintézés miatt az nem árt -amiket példába írtál oda mennék utoljára)
5, Szerintem nincs, mindkettőben van korrekt és sötéthülye.
6, Ingatlan.com nem ingatlanközvetítő, ott hirdet magánember és ingatlanközvetítő is. Az a legnagyobb gyüjtő oldal. Ha megvan, hogy hol szeretnétek lakást érdemes körbejárni, vagy ha lakik ott ismerős, akkor megkérdezni, hogy nem tud-e valakit aki el akarja adni. Úgy kisebb a verseny is, nem kell hirdetési díjjal eladónak számolni, és közvetítői díjjal sem.
7, Megfelelő fedezet legyen.
Legyen egy saját ügyvéded, aki megnézi adásvételit, mégjobb ha ő írja meg számodra.Oroszlánszívű Richárd - az első szívátültetés.
-
axioma
Topikgazda
válasz static00 #29771 üzenetére
Egyik lehetoseg, hogy visszaadod abbol az alltamot, a tobbit megtartod. (Felulrol "csak" kb. 23%, es a le nem fedett reszre ez az alapertelmezett. Mondjuk az elmult evek inflaja mellett ez nagyon fajo.) Masik, hogy van azt hiszem 3+6 honapod (attol fugg, hol jarsz benne), addig gyujtesz minden felujitashoz valamennyire kotheto szamlat, na meg addig se kell a 23%-ot odaadni (raadasul az nominalis, nem buntikamatozik).
Elvileg lehet megosztott felhasznalas is, masik ingatlanra, de azt hiszem a felhasznalo szemelye nem oszthato meg, szoval a tied kene legyen.
Attol is fugg, mi lenne a penz sorsa, ha nem a hitelbe menne, van-e valami cel vele. Ha nincs, csak megtakaritas, az utolso pillanatban me'g mindig betolhatod a hitelbe. -
Cheesus
senior tag
Sziasztok
Nem célom senkit megsérteni a tudatlanságommal, vagy hogy nem olvastam itt vissza korábbi hozzászólásokat, de úgy gondoltam hogy ilyen komoly téma kapcsán nem akarok félinformációkból elindulni.
Szóval a helyzet a következő: jelenleg Budapesten élek albérletben, viszont édesapámmal beszélve arra jutottunk, hogy körbenéznénk a piacon lakásvásárlást illetően, és ehhez lenne egy-két számotokra valószínüleg triviális kérdésem
Az alap szitu az lenne, hogy apuval ketten közösen összerakunk egy önrészt (ez jelenleg még nem tisztázódott le hogy mekkora összeg lenne), viszont mielőtt még komolyabban elkezdenék vele erről beszélni szeretnék egy pár infót összeszedni, hogy ne csak azzal álljak oda hozzá hogy legyen egy lakás aztán kész
1) Én úgy tudom, hogy lakáshitel felvételhez minimum 20% önrésszel kell rendelkezni, ez valós információ lehet?
2) A hitelelbírálathoz(?) milyen paírokat kell összeszednem munkahelyről stb?
3) Stabil munkahellyel és jövedelemmel rendelkezem (nettő 720e Ft), ez jó kiindulás lehet a hitelfelvételhez?
4) Jelenleg a K&H-nál van a bankszámlám, de a lakáshitel felvétel szempontjából melyik bankokhoz lenne érdemes bemenni? (Gránit, OTP. stb) Illetve nyilván senki nem jós, de hosszabb távon (ha egyáltalán létezik ilyen amit mondok) fix törlesztőrészletű hitelt, vagy inflációkövetőt lenee érdemesebb kötni?
5) Létezik arra esetleg "aranyszabály", hogy csak ingatlanközvetítőnél vagy magánembertől szabad közvetlenül a lakás megvételéről érdeklődni?
6) Tudtok ajánlani "megbízható" ingatlanközvetítő oldalt? (Jelenleg az ingatlan.com-ot, Duna House-t illetve az Otthon Centrumot nézegettem)
7) Úgy általánosságban véve mire érdemes figyelni, ha én egy kis szolid panellakást szeretnék? Pl a bank csak újépítésűre ad hitelt, vagy esetleg felujítandóra is?Most így hirtelen ennyi lenne a kérdésem, és leköteleznétek hogy ha akár csak egy részére is tudnátok nekem válaszolni
[ Szerkesztve ]
-
static00
csendes tag
válasz axioma #29767 üzenetére
Értelek, köszönöm.
Beadom a számlákat, majd meglátjuk mit fogadnak el és mit nem.Még azon gondolkodom, hogy amit nem tudok számlával igazolni, kb a LTP fele, azzal előtörlesszem a 4%-os hitelt, vagy valami más értelmesebb dolgot lehet belőle csinálni, ami jobban megéri?
Légkondi, festékek, ezekre van most leginkább szükség, másra annyira nem, de nem akarom hogy inflálódjon benne a pénz.
[ Szerkesztve ]
-
-
albiosz
őstag
Köszi, netrisken szoktam kgfb-t is kötni, végigkattintom majd. Saccolni nem kell, mert van értékbecslésem és vételáram. Belövöm a kettő közé.
Főleg a kiegészítések érdekelnek, hogy mit érdemes, de majd át kell futni, hogy melyiknél mi van benne az alapban.
29756 axioma: hitel mellé szükséges kifejezetten lakásbiztosítás. Nekem a társasháznál egész jó tapasztalatom volt. Hamar és korrekten fizettek. -
Segal
veterán
válasz Vision #29757 üzenetére
En lakasokat nezek szoval engem a telek meg csaladi haz kategoria nem erint.
Persze lakasbol is van olyan ami hamar elmegy, de ott en nem tapasztalom ezt a hatalmas emelkesest.
Meglatjuk mi lesz. Nekem meg akkor is megeri varni ha esetleg picit emelkedni kezd mert a pmap iden meg tutira legyorsulja."Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
axioma
Topikgazda
válasz static00 #29766 üzenetére
Okolszabaly: amit koltozeskor elviszel a lakas kiuritese kapcsan, az nem jo. Ami marad, az jo.
Ha a legkondi is benne van a szamlak kozott, akkor a kiegeszitoje biztos jo, ha extra vetted meglevore, akkor vagy atmegy vagy nem.
Az arnyekolot vinned vagy beszereled es a haz tartozeka lesz? Ennyibol nem latom hogy van hasznalva. Ha telen osszecsukod es elrakod, akkor nem tartozek.
Mas kerdes h nincs szankcio ha hibasat adsz be, csak levonjak, ugyanaz mintha nem adtad volna be, szoval erdemes megprobalni.[ Szerkesztve ]
-
static00
csendes tag
Sziasztok!
Régi Erste LTP felhasználása esetén ezeket a dolgokat lakáscélra elfogadják?
- oldalsó árnyékoló [link]
- légkondi okosító, távirányítóErste oldaláról példák:
napellenző,
névjegytábla, redőny, reluxa,
szúnyogháló
teraszra napellenző (kézi, elektromos)Ha abba kötnek bele hogy nem beépíthető, felfúrom a falra
Köszönöm
[ Szerkesztve ]
-
rwin5
őstag
válasz albiosz #29755 üzenetére
Azzal jársz legjobban, ha beszélsz egy üzletkötővel. Ő kap jutalékot utánad, cserébe részletesen átrághatsz mindent. Generali, Allianz, Groupama ezekkel nem nagyon tudsz mellélőni, ők a piacvezetők. Ezeknek a cc-s elérhetősége is nagyon jó.
Itt tudsz kalkulálni: [netrisk]
Túlbiztosítani nem érdemes a házat, minél nagyobb a bö. annál nagyobb lesz a díj, de attól független, hogyha leég az 50 milliós ház, 100 milliós bö-vel, nem fog a biztosító 100-at fizetni, de a díjnál ezt elfelejtik említeni. Szóval érdemes a valóságra saccolni
Kb. ennyi. -
lm83
őstag
válasz Vision #29762 üzenetére
Értem, de lehet ennél is több is meg kevesebb, az tiszta, de akkor a szerződésbe mennyit érdemes beleírni? Majd a bank megmondja előtte, mikor véleményezik a szerződést?
Doksiban ennyit találtam amit küldtek:
6. Teljesítési határidő
A kölcsönből/megtakarításból/lakáscélú állami támogatásból/kedvezményből fizetendő vételárrész teljesítésének
határideje a folyósításig nem telhet le. -
lm83
őstag
Most hivatalosan mennyi egy lakáshitel bírálat? Próbálnám az otp oldalán megtalálni, hogy csok+ hitelnél ez mennyi. De csak nem találok egy konkrét számot.
Hogy akkor hiteligényléstől a szerződéskötésig, utalásig mennyi idő a max ami lehet, amit a szerződésbe kellene beleírni? -
j0k3r!
senior tag
válasz sakal83 #29758 üzenetére
Oké, de te azt írtad, hogy "Pest elindult arban. Kemenyen.". Most meg kiderül, hogy a budapesti lakáspiac egy kis szegmensére vonatkozott az állításod (jó lokáció, új építésű / újszerű). Illetve, ha jól emlékszem, akkor nem csak venni, de eladni is szeretnél, szóval annak a végső ára sem mindegy
[ Szerkesztve ]
some men just wanna watch the world burn...
-
sakal83
addikt
válasz j0k3r! #29751 üzenetére
Mert venni akarok. Illetve ugyvedek/ingatlanosok is megerositettek.
Tavaly aprilisban neztem tobbet:
13ban 90mert kaptam ellenajanlatot 80nmeresre , most ugyanaz a szint 110-120m kozott kel el. Tobbet elvittek elottem.
Neztem lakast 92mert a 14ben ugyanazt 117mert hirdetik es nem engednek.
Ugyanez a 13ban. 93.9morol 117.9mra toltak fel.A bontando felujitandok peremkeruleti hazak 80-120m kozott vannak...
Tobb ajanlatot kertem be 26os projetkekre. 1.5m-2m kozotti nm arak jonnek...A juta utcai projekt listaara tavaly ota 14mval nott ugy h tavaly volt 4-6m kedvezmeny. Most nincs. (nalam vannak a listaik)
Az elmult 3 heten 4db telket vittek el elolem. Frissek voltak!
Lehet mas szegmenst nezegetunk. En a telek ujszeru haz, lakas 80nm felettibe nezek relativ jo lokacioval.
Botrányosan eros arazas van. Ami 110m ala esik mar viszik is.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
A telkeket úgy viszik, mint a cukrot. 100-110k/nm-körül elmegy szinte azonnal, még a nagyok is. Ami e fölött van, az be van ragadva. Persze a jó telkekről bészelek, amik valamilyen fizikai okból előnytelenek (túl meredek, túl keskeny, stb), azokat viszont olcsóbban se viszik el. Azt látom, hogy a piaci logika tűpontosan érvényesül.
Lakásoknál is az van, hogy ami jó, azt azonnal viszik, még drágán is. És igen, 100 alatt jó minőségű családi lakás nincs frekventált helyen. -
axioma
Topikgazda
válasz albiosz #29755 üzenetére
Vermerseklet szerint a felelossegbiztositast nezd meg - a sajat reszed sajat kockazatvallalasi hajlandosagoddal bevallalhatod hogy inkabb visszaveszel es nem fullban allsz vissza azonos eletszinvonalra, de ha vkinek kart okozol, ott muszaj a 100%. Es nem kulonosebben szokott draga lenni, mert jellemzoen a karosult sajat biztositasa jobban fizet, igy csak ha nincs akkor szoktak a karokozo biztositojat bevonni.
Egyebkent meg kb. mindegy, mire kotod, ugyis ok tudnak 13ezerfele modot hogy kibujjanak a fizetes alol, nekem eddig 1x fizettek akkor se a teljes osszeget.
Kieg. az ujjaepites nem egyenlo az ingatlan ertekevel! Elterhet (mert ugye location, location, location...)[ Szerkesztve ]
-
albiosz
őstag
Sziasztok!
Lakásbiztosításnál mire érdemes figyelni? Sorház jellegű családi házra kellene. A biztosítási összeg nyilván annyi legyen, amennyit kapni szeretnék, ha megsemmisülne az ingatlan. Ingóságok szintén.
Bármi opció, amivel érdemes kiegészíteni? Sose volt ilyenem, mert a társasház közöse elég volt.
-
Segal
veterán
válasz sakal83 #29750 üzenetére
El is tudják adni drágábban vagy csak hirdetik? Mert az nagyon nem mindegy. Én többnyire vidéket figyelem, de Budapesten sem látom azt a hatalmas áremelkedést.
Tulajdonképpen én úgy összegezném hogy itt is, ott is van aki emel és van aki csökkent és tűnnek is el hirdetések, de én nem tudnám így egyértelműen kijelenteni hogy Pest megindult, vidék meg stagnál.
Én a jelenlegi tervem szerint csak év vége felé tervezek valamit venni. Szerintem még nem kell kapkodni a vásárlással. Túl jó egyelőre a 18-19%-os pmap"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
A Zéé
addikt
válasz sakal83 #29748 üzenetére
Nekem is élesedik a leskelődés, úgy néz ki, hogy vásárlási kényszerhelyzet lesz.
Itt a dombos Zalában eléggé vegyes a kínálat. Vannak az egy éve kitartott áron lévő házak, meg az 1-1,5 hét alatt elkelőek. Meg van olyan is, ami tavaly nem ment el 40-ért, ezért idén megpróbálják 45-ért
Amúgy a saját, nem teljesen pontos megfigyelésem az, hogy az árak felénk nagyjából stagnálnak egy jó fél éve.Just a simple Lineman...
-
sakal83
addikt
válasz Drizzt #29746 üzenetére
Ezt ugyved es ingatlanos ismerősök is megerositettek nekem. Februar marcius vagta volt, most fék, de borzalmas magas arszint van szerintuk is. Bpen 160m alatt cs haz nem letezo fogalom szerintuk...
100m ft szinte semmi a piacon.
Elolem folyamatosan viszik el a jobb lakasokat es telkeket. Brutalis.
[ Szerkesztve ]
-
lm83
őstag
válasz Drizzt #29746 üzenetére
Hát ugye márciusig a CSOK+ azt már meglévő gyerekekre is lehetett igényelni, azt gondolom aki tudott az vett valamit.
Mi most áprilistól terveztük megnézni lakásokat. Kb volt 5-6 amit néztem már tavaly óta, ami megfelelő, abból maradt egy. De ezek tényleg ősz óta a piacon voltak már.
De volt most pár hete amit felraktak, tényleg reális áron. Még fel se hívtam, mert egy héten belül azért csak nem illik már alkudni, mert úgyis ráérnek még az eladással. Hát egy hét nem több már le is került a hirdetés, úgy elvitték.Na de tényleg ez van, hogy ami értelmes volt elfogyott, újak meg nem igazán kerülnek fel...
-
Drizzt
nagyúr
[Kamatcsökkenés? Még drágulhatnak is a lakáshitelek!]
Egyebkent ugy latom, hogy a budapesti ingatlan.com-os elerheto lakaskinalat marcius elejetol marcius vegeig egyre lassulo utemben lokalis minimumra jutott, azota hasonloan enyhe utemben ujra felfele kezdett mozdulni, mostanra visszaterve a marcius eleji szintre. Kozben az uj hirdetesek feladasanak a szama nem valtozott kulonosebben. Arra kovetkeztetek ebbol, hogy a kereslet kezd lanyhulni. Aprilisban DH-s szamokban 7.5-8.5e kozotti tranzakcioszamra szamitok. Ami tavaly aprilishoz kepest eros, de korabbi evekhez viszonyitva azert igen gyenge.
-
axioma
Topikgazda
Es miert fontos hogy hogyan nez ki a lakas az eredeti alaprajzhoz kepest, ha amugy megtekintes szerint neked jo? Legfeljebb ha az elozo lakok egyike statikat befolyasolo atepitest csinalt. De arrol az ugyveded irjon valamit a szerzodesbe. Amugy meg az a fontos, hogy a m2 meglegyen, es a "lakas" tulajdonsag.
(Teszem gyorsan hozza: csak szerintem, es mivel laikus vagyok, szigoruan szvsz. Remelem javit valaki ha kell.) -
félisten
válasz Kickass #29738 üzenetére
Ha tetszik az ingatlan, készítess előmínősítést, ahogy már írták, illetve akkor kűldjék el az általuk gondolt adás-vételi tervezetet amit te át tudsz beszélni az ügyvédeddel.
+1"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
lm83
őstag
válasz axioma #29740 üzenetére
Ezt az ingatlant láttam, csak az alaprajzot nem, hogy jó helyen vannak-e falak. Hogy jól szerepel-e rajta. Mert az elmúlt száz évben biztos volt átépítés benne. A belső udvarról van egy másik ajtó is a lakáshoz, amit belülről valahogy befalaztak. De kintről ott az a kisebb ajtó. Szóval belső udvar, bejárati ajtó, mellette két ablak( szoba, konyha), aztán mégegy ajtó.
-
axioma
Topikgazda
-
lm83
őstag
Mi most két ingatlanossal beszéltünk lakás ügyben.
Ajánlat tétel mindkettőnél írásban menne és persze mellé pénzt is tenni (ez szerintem alap, mert ezzel jelzed komoly vevő vagy, nem csak telefonon beköhögsz egy számot), egyiknél ez az összeg 1%, másiknál kerek 1millió, ez kb 2% lenne.
Az ingatlanosnál kellene letétbe tenni ezt az összeget. Majd ha sikeres minden, szerződés van átalakul foglalóvá.
Most itt kérdés tőlem, hogy ezt is itt akkor "ügyvég előtt" kellene ezt hogy értitek? Hogy neki utaljam ő meg az irodának?
Foglalót egyik emlegetett eddig, de az aztán 15%-ot egyből, hát persze gondoltam...
Egy hétig könyörögtem neki, hogy egy tulajdoni lapot mutasson,alaprajz esélytelen...
Most én hívogassam a közös képviselőt ezért? Hát nekem biztos nem fogja kiadni, szerintem Meg azt mondja menjek el a földhivatalban, ő is ott nézte... mármint az ingatlanos...Nálunk is hitel lenne, de előzetes értékbecslésre már nincs idő, sajnos nagyot tudunk bukni ha az azt mondja nem adnak rá hitelt...
Nem tudom mennyire hajlanak rá a vevők, hogy ilyenbe belemenjenek, hogy akkor az ne az én hibám legyen ha nem kapunk rá hitelt. Pedig azt gondolnám, hogy ha a lakással van baj, az nem az enyém...
Részemről az rendben van, hogy megvan az előzetes hitelbírálat, ott minden rendben volt, tutira megkapok akkora hitelt amennyi az ingatlanra kell...Viszont még lenne itt kérdésem. Tulajdoni lap akkor elvileg rendben, meg ajánlattételkor kérnek le frisset, hogy ott helyben ők is is bizonyítsák, hogy oké.
De ez az alaprajz ez nagyon macerás, azt is látnom kellene előtte, de valamiért nagyon rejtegetik, vagy nem akarnak vele foglalkozni.
Vagy ezt mikor lennének kötelesek átadni, megmutatni, majd csak ha megvan a szerződés? Az azért elég nagy bukó, ha ott derül, ki hogy még az azt megelőző tujal variált valamit. Aztán nem úgy néz ki. Aztán az értékbecslő meg pislog majd utána. -
Kickass
őstag
válasz erx470 #29737 üzenetére
A vételi szándéknyilatkozat általában a foglaló része, hozzáteszem, azt is az eladónak kell(ene) utalni/fizetni. Legalábbis nálunk így volt, az ingatlanossal majd csak az ügylet legvégén számolok el amikor a teljes vételárat megkaptam. De ezek a szándéknyilatkozatban le vannak írva. Nemrég pont azt ecsetelték nekem, hogy ez a szándéknyilatkozat jogilag értelmezhetetlen.
Ahogy írták a foglaló se kőbe vésett 10%, mi például most olyan 7% környékét kaptunk. Az a baj az ingatlanügylettel (is), hogy egy kölcsönös bizalmatlansági játék, az eladó azt hiszi a vevő akarja átverni és fordítva. Egyébként simán meg lehet írni úgy a szerződést, hogy mindkét félt védje, az törvényes amit az adás-vételibe beleírtok, olyan meg nincs hogy ezt vagy azt egy ügyvéd nem ír bele, max javasolni nem fogja.
Tippre itt egyébként kifogtál egy nyomulós ingatlanost aki már megérezte a pénz szagot, de jogi háttere nulla, csak puffogtat meg ijeszteget. Ha tetszik az ingatlan, készítess előmínősítést, ahogy már írták, illetve akkor kűldjék el az általuk gondolt adás-vételi tervezetet amit te át tudsz beszélni az ügyvédeddel. -
erx470
csendes tag
válasz AxBattler #29734 üzenetére
Nem akarok sporólni az ügyvéden, én vinném (fizetném), lenne is ügyvéd. Dehogy akarom én az ő szerződésüket és ügyvédjüket. Eddig csak az "eladó+ingatlanos duóval izmoztunk", de így az előzőekben általatok leírtak alapján én ezt a lakást így elengedném. Abszolút nem partner ez a duó (sőt, hogy így a szándeknyílatkozattal is behúznának...)
Én adtam eddig a legjobb ajánlatot, én vagyok az egyedüli ezzel az árral (ezt az eladó is mondta...), a lakást csak nézegetik, de eladni több mint 1/4 éve (de lehet, már több is) nem tudják. -
OPiiPO
veterán
válasz AxBattler #29734 üzenetére
"Te a saját ügyvédeddel konzultáltál, vagy csak az övékével?" -
az eddigiekből nekem az jött le hogy nincs saját ügyvéde, a vevőé pedig nem az ő érdekeit képviseli.Még egy KV kell De akkor sincs ügyvéde még, legalább ezt jól látom?[ Szerkesztve ]
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
félisten
válasz erx470 #29730 üzenetére
Te a saját ügyvédeddel konzultáltál, vagy csak az övékével?
Nagyon úgy tűnik, hogy a sajáton is spórolni szeretnél, ami a legnagyobb hiba - azonnal küldd el neki a szerződéstervezetet véleményezésre, módosításra!Nagyobb összeget (már a 4% is az), csak ügyvéd előtt, szerződéskötéssel adunk át, de az akkor már előleg. Ha nincs vaj a fejükön, akkor nem fognak tiltakozni.
#29735 OPiiPO
Dettó, de lehet hogy csak az eladó+ingatlanos duóval izmozott eddig.[ Szerkesztve ]
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
erx470
csendes tag
@Tapsi, @AxBattler, @axioma köszönöm szépen a segítséget .
-
axioma
Topikgazda
válasz erx470 #29730 üzenetére
A szandeknyilatkozat az a bullshit arra, hogy ezt a penzt az ingatlankozvetito nyulja le, abban a pillanatban ahogy lerakod, semmi modon (vis major se) jar vissza. Mielott(!) kifizeted, jol nezesd at a jogi helyzetet, nehogy mar ott bukjon. (Vagy irasd bele hogy rajtad kivul allo ok eseten is visszajar, bar ugyse fogja engedni...)
-
erx470
csendes tag
válasz Vision #29727 üzenetére
Köszönöm.
Igen ez a: "3% foglalót, és 7% előleget" jó ötlet. De valahogy ezek nem akarnak belemenni, csak a 10% foglalós dologba. Sőt abba se, hogy : "szerződésben azt is kikötheted, hogy a foglaló visszajár akkor is, ha nem kapod meg a hitelt".
Nem az ügyvedi letétbe helyezés a törvénytelen szerintük, hanem az hogy én nem úgy gondolom, hogy 10%-ot lerakok foglalónak.
Sajnos az előzetes hitelbírálat se 100%, ezért szeretném kicsit bebiztosítani magam, vagy kevesebbet bukni.
Ja meg a 0,5 millió veteliszándek nyilatkozat-ba ez is visszajár biztos? Ha mar lerakok foglalót vagy előleget vagy is is akkor erre mi szükség?
-
axioma
Topikgazda
válasz Vision #29727 üzenetére
Nem kotelezo a 10%, de ara'nytalannak siman mondhatja utolag a birosag az ekkora elterest a 10%-tol, azt olvastam valahol...
A szerzodesben a hitel sikertelenseget ki lehet kotni (vevo mindent meg tesz az erdekeben, de ha nem, akkor vis major), de azt azert kozben a jogi oldalon tudjak, hogy siman informalis uton el lehet intezni, hogy ne kapj hitelt, ha valamiert me'gis kovetkezmenyek nelkul te akarnad felmondani a szerzodest, szoval vekony jeg.
Amugy @erx470: jellemzoen nem az van hogy a bank nem ad hitelt, hanem hogy nem ad annyit. Es lehet, hogy masik bank adna. A hataridot alakitsd ugy, hogy beleferjen 2 folyamat is. Na meg kozben gondolkodj, milyen informalis tartalekaid vannak, hogy ha esetleg csokkentett jon akkor az meddig jo. [De egyebkent ez mar a worst case elemzese csak, a 98%-nal ezeken nem erdemes tulstresszelni magad, foleg ha sima, nem friss alkalmazotti jogviszony van mogotte.] -
félisten
válasz erx470 #29726 üzenetére
1, a szándéknyilatkozatkor kifizetett 0.5m HUF beleszámít az előlegbe.
2, valóban bevett szokás a 10%-os előleg, ezt az ügyvéd előtt megkapja az eladó a szerződéskötéskor, mivel neki ki kell költöznie, bizonytalanra senki nem adja föl a fél életét.
+ Az új lakását lakhatóvá kell tennie, erre az előleg méltányos összeg.3, kérhettél volna előzetes hitelbírálatot a bankodtól, ha ennyire bizonytalan vagy a hitelképességedben.
Szerintem a szándéknyilatkozatos 1% és az előleg mellett ma már senki nem szórakozik foglalóval. Minek? Hogy ennyire bonyolítsuk az adásvételt?
Szerk.: ehh, foglaló - előleg, mindig keverem.[ Szerkesztve ]
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
veterán
válasz erx470 #29726 üzenetére
Kicsit túlbonyolítod a dolgot. Ha nem akarsz 10% foglalót fizetni (ami amúgy messze nem kötelező btw), akkor fizess 3% foglalót, és 7% előleget. Sőt, a szerződésben azt is kikötheted, hogy a foglaló visszajár akkor is, ha nem kapod meg a hitelt. Persze ebben az eladónak is partnernek kell lennie.
Egyébként miért lenne törvénytelen az ügyvédi letétbe helyezés?
A banktól lehet előzetes hitelbírálatot kérni.
Az ingatlanosok pedig hazudoznak össze-vissza. Egyeztess inkább egy ügyvéddel (praktikusan aki majd az adásvételit csinálja).
[ Szerkesztve ]
-
erx470
csendes tag
Valaki elmagyarázná, hogy hiteles ingatlanvásárlásnál, hogyan tudnék megegyezni az eladóval/ingatlanossal (vagy felejtsem el ezt a lakást, mert nem tudok megegyezni a kifizetés ütemezésében)?:
Adott egy lakás X millió Ft-ért (az árban már megegyeztünk az eladóval), ingatlanoson keresztül működne az eladás. Az ingatlanos szerint le kell raknom letétbe konkrétan 0,5 millió Ft-ot (vételi szándéknyilatkozat), ez a végén nekem visszajár (remélem mindenképp visszajár). A köv. lépés a foglaló lenne ügyvéd előtt adásvételibe foglalva, foglalónak az X 10%-át kell letennem, ezután indulhat a hitelezés. De nem akarok több milliót elbukni, kedvezőtlen hitel bírálat esetén (nem ad a bank hitelt, full élesbe derül ez sajnos csak ki, eddig kb 98% a hiteltanácsadó szerint, hogy megkapom a hitelt, a bank is megvan aki jó lenne). Így ennek az X-nek a 10% (foglaló) a köv. képpen tevődne össze /az én elképzelésem szerint/: foglalóként leraknám és ez már az eladónak menne (kp-ben, vagy utalásban ügyvéd előtt) kicsivel több mint az 1/3-adát X 10%-nak (sajnos többet nem tudok és akarok elbukni, ha nem jön össze a hitel), a többi rész az ügyvédi letétbe helyeződne (kicsivel kevesebb mint 2/3-a az X 10%-nak) és csak akkor kapja a meg az eladó, ha megkapom a hitelt.
A fentebb írt lerakott foglalóra a foglaló szabályi érvényesek: ha én sétálok el, nem írom alá a hitelszerződést / elállok az egésztől megtarthatja az eladó a kp-ben/utalásban általam átadott összeget (kicsivel több mint az 1/3-adát X 10%-nak), az ügyvédi letétbe helyezett összeg (kicsivel kevesebb mint 2/3-a az X 10%-nak) az visszajár nekem negatív hitelbírálat esetén/megszűnik a bírálat alatt a munkahely esetén. Ha az eladó áll el, nekem a kétszeresét adja vissza a kp-ben/utalásban általam átadott összegnek (kicsivel több mint az 1/3-adát X 10%-nak).Az ingatlanos és az eladó szerint ez törvénytelen ahogy én gondolom, ilyen nincs, ebbe egyik ügyvéd se megy bele, sőt soha nem találok ilyen eladót aki ebbe belemenne. Na de kérem az törvényes és természetes, ha nem jön össze a hitel akkor én elbukom X 10%-át (mert, hogy így kell a foglalót leraknom szerintük), több millió forintot és soha többet nem tudok próbálkozni hiteles lakás vásárlással. Majd a későbbiekben az eladó az ingatlanosával meg megtartja az X 10%-át és ugyanúgy tudja tovább értékesíteni az ingatlant X-ért vagy kicsit többért is.
Köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Csabroncka #29724 üzenetére
Cib bank pl. De máshol is láttam ezt.
-
axioma
Topikgazda
válasz Csabroncka #29720 üzenetére
abban is valogatos... rsu mar nem szokott jo lenni
-
axioma
Topikgazda
Se az azonnali athidalora (csak magan az eladandon) se a kieg. fedezetkent bevonassal nem fognak nagyon 50% fole menni a plusz forrasban... legalabbis felfele valtasnal ezt saccolom. De ja, konkret szamokra konkret uygintezok majd mondanak valamit.
Reszunkrol annyi a hasznos info, hogy bemegy a fiokba vagy hitelkozvetitohoz, es kepben van hogy milyen konstrukciok johetnek szoba... -
MrCsiT
addikt
Arról mit tudtok, hogy ha kiadok lakást, akkor annak a bevételét egy hitelfelvétel során beszámítja egy bank a JTM-be, vagy sem? (Nyilván szerződéssel alátámasztott kiadás esetén.)
Arra leszek még kíváncsi, hogy a mostanában induló otthon felújítási programnál mit kezd az MFB hitelnyújtó (pl. ugye a Gránit Bank) azzal a helyzettel, ha a felújítandó ingatlanon már van egy jelzálog a vásárláskori hitel miatt? Akkor ezt a programot bukja a felújítást tervező tulaj, vagy hitelkiváltás lehet, vagy.. mi egyéb?
[ Szerkesztve ]
"Nekem a "link" egy hivatkozás legyen, ne egy ember ?!" - by Mr.CsiT
-
Madwe
nagyúr
válasz Vision #29715 üzenetére
Ebben igazad van, hogy nem mindig opció, nyűg, nem csak családdal de úgy pláne. Viszont azonos műszaki színvonalban szinte biztos vagyok hogy olcsóbb lesz, mint a végleges ingatlan 100%-os hitelezésének a kamata... általában olyan 50% körüli önrésznél szoktak pariban lenni, 100%-nál azért durva félreárazásokról beszélnénk. Ezért is van a visszabérlés, ami azért az esetek 99%ban jól működik, nem jár plusz költözéssel, s a színvonal vélhetően megfelel addig is (nyilván van extrém eset amikor a.s.a.p. menni kellene onnan mert nem felel már meg, de azért ez ritka)
-
félisten
Nyilván mérlegelni kell a költségeket, összevetni a pénzáramokat, ez mindig így van.
Viszont a cserével járó határidős idegbaj, a vesszőfutás jó része, akár egy kényszerű rossz döntés is megspórolható. Valamit valamiért.
-
Madwe
nagyúr
válasz AxBattler #29711 üzenetére
Azt azért szerintem érdemes kiemelni, hogy közben 70 millió után fizeti a kamatot, ami havi 500k is lehet (nem számoltam utána, de nagyságrendileg a körül kellene lennie). Az ilyen áthidaló hiteleknek tényleg csak a legvégsőbb esetben van értelmük, mert anyagilag sokkal rosszabbul jön ki az ember. Szerintem ennél még az is jobb ha eladja az ember az ingatlanját s albérletbe megy ameddig nem talál jobbat.
-
félisten
Veszel egy kecót 70m HUF-ért, hitelre, amit a bank közvetlenül utal az eladódnak.
Eladod a régit 50m HUF-ért, amit a vevőd utal közvetlenül a banknak.
Végül fizeted a tőke törlesztőt + kamatot 20m HUF hitel után.Ezt persze módosíthatja, ha van az eladandó lakáson felül beforgatható kápéd, illetve az sem mindegy, hogy mekkora a két lakás egymáshoz viszonyított értéke.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Igen, és szerintem a földhivatalban a régi ingatlanra így kerülni fog széljegyzet.
Amíg nem adjátok el, de max. 24 hónapig csak a kamatokat kell fizetnetek, a tőketörlesztést nem. Eladáskor a vevőtök a banknak utal közvetlenül, nem nektek.[ Szerkesztve ]
-
rwin5
őstag
1 hét alatt kelt el a korrekt áron hirdetett ingatlanunk, az ügyvédhez több idő volt eljutni, mint eladni Persze a családban volt aki sopánkodott is, hogy mai árakat nézve lehet, hogy 2-3 millióval többet is lehetett volna kérni, én ezen nem rágódok. Gördül tovább az életünk, mert ingatlanba megy tovább az ára.
-
Madwe
nagyúr
válasz axioma #29705 üzenetére
Én egyébként úgy gondolom, hogy 1-2 hónapon belül jól árazott ingatlant még a mai piacon is bőven el lehet adni. Szóval szerintem a helyes sorrend az a kiszemelt ingatlan keresése, közben a meglévőt szondáztatva esetleg fel lehet tenni. Ha már van olyan értelmes ingatlan ahova menne az ember, akkor pedig aktívan hirdetni az ingatlant, s gyomortól függően a kiszemeltre foglalózni... Legalábbis nekem pl sokkal nehezebb volt értelmes ingatlant keresni, mint meglévőt eladni. Persze ez azért azt is feltételezi, hogy jól eladható az ingatlan - nyilván a mostani falusi családi házas ingatlanommal már nagyobb bajba lennék, mint az eddigi pesti lakásaimmal - de ez legyen az örököseim problémája
egyszerűen csak tudni kell mi az a pénz amit megér az adott ingatlan. Jó barátom már lassan 2 éve hirdeti ugyanannyiért a budapesti lakásukat, jó helyen, jó méretben s állapotban... fél évente 1-1 érdeklődővel szerintem ahova már ilyen áthidaló kell ott baj van az ingatlan árazásával - pl ez a barátom is anno azzal akart venni egy lakást, persze lehet akkor jobban motivált lett volna a jelenlegijének az eladásában[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
Ezt ugy szoktak, h felveszik - a foglalo feletti teljes - osszeget lakashitelkent, es fedezetkivonas amikor eladjak [nyilvan tokecsokkentessel - a celingatlanon csak annyi maradhat amennyit alapbol adtak volna ra]. Fugg a korulmenyektol, de altalaban a lakashitel jobb kondikkal megy, mint az athidalo [vagy amit szoktak ahol ilyen nincs, szab.fel. hitel - ez utobbi rugalmasabb lehet mint a szoszerinti athidalo, cserebe arra a reszre is kell kamatot fizetni - marmint tevolegesen, az athidalonal a tokehez csapjak].
Mondjuk igy azert ha sokara adod el, benne lehet ragadni, tavolabbi ismeros jart igy 2008-ban...
Ha lehet, add el a meglevot visszaberlessel, az jobb sorrend. Persze nagyon fugg az ingatlanoktol, h melyik fog bevalni.
A turelmi ido csak annyi, h a tokebol nem kell torleszteni, kamatokat igen, azt a tulterhelt hitelidore mindenkepp ajanlott kerni.
Athidalost a hozzairt kamatok miatt csak meredeken kevesebbet lehet kapni, mint annuitasost, fedezet alaprol nezve.[ Szerkesztve ]
-
félisten
Ersténél tudsz felvenni áthidaló hitelt, ami Gránit Banknál türelmi idő név alatt fut.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- SSD kibeszélő
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- PlayStation 5
- Autós topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Asszociációs játék. :)
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- HP 630 laptop (15,6/i3-G2/4GB/500HDD/Magyar/Windows7)
- GAMER Ryzen 5 3600 / RX 6600 XT 8GB / 16GB DDR4 / 512GB NVME / Beszámítás / Garancia
- Dell Latitude 3490 laptop (14/i3-G7/8GB/128SSD/AkkuX)
- Meta Quest 3 128gb +kiegészítők! (Garanciális)
- Volkswagen Passat Variant 2.0 TDI DSG LED facelift, új vezérlés, sérülésmentes
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest