-
GAMEPOD.hu
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
BerserkGuts
addikt
válasz
hahakocka #50288 üzenetére
Az RX 6600 (s XT) at viszont mai napig viszik s ajánlják egymásnak az emberek nézd meg a további alfórumokat akár most már használtan is viszik. Most nem világmegváltásról beszélek hanem aki utánakérdezett és kutatott végül sokan 6600xt-t vettek 3050-3060-4060 helyett.
Keresd már meg légyszik az említett kártyáidat
ott van igen tudod hol...
Aztán még rendes is voltam a vérszegényeknek médium natív beállítás hogyne
Új játékokat kéne nézegetni nem remasterelt meg 4éves más gépigényű játékot
össze vágok én is egy grafikont bármikor amiben kihozom xy- kártyát mennyire szuper -
válasz
hahakocka #50288 üzenetére
Na pont ez a bajom ezekkel a kampányolásokkal. A B580 145e körül kapható legolcsóbban, meg van a limitált Intel verzió 133e-ért előrendelhetően. Drágább, mint a 4060, valamivel gyorsabb is, előnye a +4GB VRAM, hátránya az összes minden, ami a 7600-nak is, plusz egy rakás olyan fogzási probléma, amik az NVIDIA és az AMD kártyákkal legalább 10 éve nem léteznek. Egy ilyen kártyát legjobb vételnek nevezni... ne viccelj. Én bottal sem piszkálnám meg, akkor sem, ha 100e lenne.
A 6600 1 éve volt 85e körül, az pont határeset volt, most már drágább. A 6600 XT használtan valóban egész jó áron megy, az új ára viszont sokkal kevésbé acélos. Vagyis ha én új kártyát akarok venni, akkor nem csak nem lesz jó az ár/teljesítmény, hanem még azzal is számolhatok, hogy jelentősen nagyobb lesz az értékvesztése, mint a konkurenciának. Roppant vonzó ajánlatUgyanakkor van ráció abban is, ha valaki 70e pénzért vesz egy 7600 / 4060 (raszteres) teljesítményt 2-3 évesen - csak nem nekem.
-
válasz
hahakocka #50291 üzenetére
Nem a reagálásod a gáz hanem hogy állandóan Vs vitát és flamewart generálsz. Ez egy Nvidia topik nem fogsz itt olvasni túl sok AMD ajnározást ,hogy itt küzdj a kedvenc cégedért a konkurencia topikjában és próbáld az átfordítani AMD ajánlóvá.
Ezt fogadd el ,ne győzködj folyamatosan itt mindenkit.
Kritizálni kell és lehet is az Nvidiát, véleményt nyílvánítani is akár negatív akár pozitív, elfér itt sok minden de ez az Nvidia érkező vagy most piacra kerülő kártyáiról szól elsősorban...[ Szerkesztve ]
-
Busterftw
nagyúr
válasz
hahakocka #50287 üzenetére
"1000-es nézettségű Nvidia és 1 AMD tematikájú videóm lett 0 FT reklámból s 0 megosztásokból. S csak dicsérő kommentek jönnek és 15-20 like van eddig csak. Ezek szerint túlontúl dezinformáló vagyok?"
Mivel a video link lemaradt, sosem tudjuk meg, de az is kérdés hogy ehhez mi köze bármihez is amiről szó volt.
Szóval ezek hiányában igen, az vagy , mert Jensen nem ezt mondta." megcáfolja sok videó és tapasztalat"
Gondolom akkor neked kimaradtak a friss 16GB-os 5070ti tesztek, ahol a 20-24GB Radeonok nem villognak itt sem.
Mert Indiana Jones RT alatt a 5070ti a 7900XTX előtt van, nincs semmi beszakadás, ott a Digital Foundry elemzése frametime-al.
Aztán ugye te nem dezinformálsz."A csatornám nézői bolondok ezek szerint?"
Nem tudom milyen csatornáról van szó és ez miért releváns.
Generációkon át a tesztek azt mutatják , hogy a több vrammal az AMD nem ment semmire és nem lettek jövőtállóbbak.
Nem a nézőid szerint, hanem a hiteles tesztelők szerint." Szóval toljad a mantrát!"
Azt te csinálod topikról topikra.
-Nvidia marketing
-Nvidia sponsor
-low 1%
-több vramAz összeset egyenként megcáfoltuk , bármit hoztál eddig.
Volt hogy épp az általad linkelt videó cáfolt meg, vagy a YouTuber konklúziója sem értett veled egyet.
Keresed a kifogásokat, miközben generációk tesztjei és a piaci trendek, több évre visszamenőleg megcáfolnak.[ Szerkesztve ]
-
hahakocka
őstag
Kár hogy prémiumnak kell lenni, hogy el lehessen 1-2 hozzászólást rejteni, s akkor talán nem is tudnék reagálni arra amiben hát nem szép stílusban reagáltak az én kommentemre. De lehet előfizetek rá. Amúgy az AMD vagy a milyen videókártyát alfórumon sokkal több az OFF sokszor amúgy de mégse folyton emlegetik.
Elnézést ha mindez felidegesített. Reagáltam 1-2 ember hozzászólására és mindjárt VS lett belőle ezek szerint.
omfgk: Lehet hogy igazad lesz amúgy.
[ Szerkesztve ]
-
hahakocka
őstag
Alsó kategben most pl ha megoldják a driver gondokat (lassú procival nem elég gyorsulás), az Intel B580 a legjobb vétel amúgy a srác nem tudom miért nem említette azt is! Itthon is 130e ft körül van most. Az RX 6600 (s XT) at viszont mai napig viszik s ajánlják egymásnak az emberek nézd meg a további alfórumokat akár most már használtan is viszik. Most nem világmegváltásról beszélek hanem aki utánakérdezett és kutatott végül sokan 6600xt-t vettek 3050-3060-4060 helyett. A nagyon jó ár-érték miatt s ha undervoltolják 90-100 Wattból megvan bőven.
[ Szerkesztve ]
-
hahakocka
őstag
válasz
Busterftw #50285 üzenetére
Szerintem hagyjuk abba jobb lesz úgy mindkettőnknek
Érdekes megint, hogy a pár nap alatt majdnem 1000-es nézettségű Nvidia és 1 AMD tematikájú videóm lett 0 FT reklámból s 0 megosztásokból. S csak dicsérő kommentek jönnek és 15-20 like van eddig csak. Ezek szerint túlontúl dezinformáló vagyok? Főleg akkor ha leírják, hogy milyen jó hogy ezt és ezt mondtam, erről beszéltem s ezért választottak egy végül sokkal jobb ár-értékű megoldást s köszönik szépen hogy végül jól dönthettek. S van akit pont a vram hatása fogott meg később a tapasztalat általa, volt akinek végül mégse érte meg a +40% 3 fps-ért legyen az CPU vagy GPUMert nem csak GPU-s videókat gyártottam, alaplap, CPU, gépösszeállítások stb.
Igen a több Vram rossz továbbra is folytasd ezt a mantrát attól csakis igaz lesz még ha megcáfolja sok videó és tapasztalat! (Főleg olcsóbb + vrammal a konkurenciánál
)
Indiana Jones pl jó példa erre 1440p be is
Nincs beszakadás, megy RT vel ott is minden, szuper 1% low-ok vannak mindenhol
ja mégse
. A 8gb meg már semmit nem ér kb. S ki adja olcsóbban a 12 gb os kártyákat? Intel és AMD. De sok más hasonló játéknál sincs gond. A csatornám nézői bolondok ezek szerint? Mert nem ezt osztják?
Pedig sok Nvidia tulaj is van ott, ám mégis egyetértenek érdekes, hogy nem szemellenzősek. Nagyon sok játéknál továbbra is hatással van a sok vram, pl 1% low, beszakadások vannak ha épp elfogy vagy akadozik egy ideig. 1440p-ben. 4K -ra meg alap. Had játszon 4K-ba egy 7900GRE-4070 Ti Superig tartó egyén is szerintem.
Szóval toljad a mantrát! Engem már nem érdekel ha tapasztalati és észérvekkel nem lehet megértetni nincs miért diskurálni.[ Szerkesztve ]
-
válasz
FLATRONW #50284 üzenetére
Igen, és ennek volt kihatása a hűtésre, stb. Az alapkivitelű RX 470 egyébként nem volt rossz ajánlat, mert egy középkategóriás teljesítményű, fapados kártyát kaptál még fapadosabb áron, ráadásul olyan ársávban, ahol az NVIDIA-nak pont nem volt terméke. Csak éppen egyik szomszédos kategóriánál sem volt univerzálisan jobb vétel.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
hahakocka #50260 üzenetére
Dezinformalni te dezinformalsz, mert kontextus nelkul ragadsz ki egy idezetet.
"Kicsi többet értettünk meg annál mint amit írsz"
Erdekes, mert epp az ellenkezojet latni, ha tobbet ertettel volna meg, akkor nem csak a slide-on levo harom szamig jutsz el.A tobbi marhasagodra a masik topikban mar valaszoltam. Az AMD nem adott annyival jobb erteket annyival olcsobban, hogy megerje azt venni.
Szimplan ugrodeszkat kinaltak az usereknek, mert szartak agresszivan arazni es versenyezni, mikozben minden megoldasuk egy felgozos, futunk az Nvidia utani megoldas."AMD nél meg vram, aki meg akar sokáig magas felbontást vagy textúrát."
Ez kulonosen vicces, most, hogy az AMD 16GB-al jon.
A tobb vrammal pedig nem ment semmire eddig sem. -
FLATRONW
őstag
Nem beszélve arról, hogy a Polaris/Vega korszakban volt az AMD teljesítmény/fogyasztása a mélyponton. Ha minden mástól is eltekintünk, egy 1050 Ti egy utcahosszal bajnok volt ilyen szempontból, ami önmagában is egy jó részét, ha nem az egészet visszahozza a extra árának.
-
Heroes fan
őstag
Mivan már 5040 is lesz? XDXD
-
válasz
4264adam #50280 üzenetére
Azaz! Olyan szintű moddolás kellene minden játékba. Szerencsére KDC2 is hasonló.
A maga módján ki lehetett hozni a maximum utáni maximumot is de most már 2025-re szebbet szeretnénk úgy hogy ne kelljen hozzá 18GB vramot lefoglalni. (skyrim nálam annyit zabál élhető szép 4k texturákkal). Nem csúnya de azért egy kdc1-hez képest is messze kidolgozatlan az egész.
Mondjuk az fo4 és skyrim is kiadásakor nem volt egy szép játék, okádék texturákkal amik nem is voltak szépek. Skyrim meg egyszerűen őskövület volt már amikor kijött. Fo4 motorja fejlettebb volt és meg is mentette az skyrimet amikor megkapta ez a motort utólag.[ Szerkesztve ]
-
4264adam
veterán
-
válasz
4264adam #50269 üzenetére
KDC2-nek elég egy 10 éves kártya (dx11_1) is hogy élvezhetően fusson (720p low) és nem is igazán ronda úgy sem. (gtx960m-en is játszom vele ami egy mobil gtx750ti) Ezt UE nem tudja, bár gondolom nem is érdekli őket a low end gaming.
Kihozták a motorból a legjobbakat, rohadt jó a környezet úgy is hogy nagyrészt még 2D a növényzet. Van még tartalék benne szebb texturákkal és több 3D dologgal erősebb kártyákhoz, modderek majd megcsinálják. A nagy gépemen 7900XT szépen viszi ultrán natívban mindenféle trükk nélkül.Stalker2 szépnek szép úgy ahogy. Nem a legújabb UE-vel van, nem fut régi kártyákon, nanite/lumen erőszakos alkalmazása miatt (dx12 kötelező hozzá). Szerintem nem jól használják a motort, UE ennyire nem szar mint ahogy a Stalker2-ben mutatja magát.
Másik véglet amit a Bethesda szenved a 20+ éves motorjával Starfield-nél amit a csoda tart össze. Mondom ezt nagy Bethesda fanként, oda már tényleg kell egy új motor ami mindegy hogy mi csak moddolható legyen.
Valahogy olyan kellene ami kihasználja a kártyákat normálisan de a gyenge kártyákon is fut elfogadhatóan nem okádék szétfolyt grafikával. Na meg persze natívban normális AA-val. RT legyen de ne függjön tőle az összkép.
Cyberpunk is igen jól optimalizált. Az sem egy rossz motor.
[ Szerkesztve ]
-
Raymond
titán
válasz
T.Peter #50274 üzenetére
"KCD-t meg lehet hasonlitani, de felesleges. Nem nez ki ugy, nem olyan technologiat hasznal es a fejlesztesi korulmenyeket sem tudjuk. Jo munkat vegeztek amugy."
Na igen, voltak hangok most hogy kijott a KCD2 hogy milyen tuti a Cryengine es hogy miert mindneki UE-t hasznal es nem hasznalak tobben CE-t. Ja, jol nez ki es jol megy a KCD2, de a Warhorse mar 2012 ota kalapal a CE-n, ezert olyan amilyen. A CE sose arrol volt hires hogy konnyu vele dolgozni, errol az Amazon is meselhetne, azok is feladtak egy ido utan pedig ott volt penz lovera hogy kalapaljanak rajta.Szoval jo a CE a KCD2-ben mert a fejleszto otthonosan mozog benne sok sok ev utan es tudja mit csinal, de ez nem egyszeru es nme ugy mukodik hogy akkor most egy fejleszto dobja az UE-t, valt CE-re es jon a paradicsom.
-
válasz
hahakocka #50265 üzenetére
Nem a stílus a fő gond (az csak hab a tortán), hanem az, hogy a saját preferenciáit univerzális követelménynek tekinti, és az olvasott hülyeségeket szajkózza tovább olyan termékek kapcsán, amivel nincs saját tapasztalata.
Az RTX 4060 valóban nem egy főnyeremény, de eszembe se jutna helyette a 7600-at venni, mert hiába jobb valamivel (MSRP alapján kevesebb, mint 10%-kal) nyers raszter ár / teljesítményben, az erősebb RT és az NVIDIA feature ökoszisztéma ezt bőven ellensúlyozza. Nyilván akinek a raszter ár / teljesítmény az Isten, a raytracing nem létezik, a DLSS a sátán, a FG a sátán öreganyja, kártya operatív paraméterei mellékesek, és 10% különbség élet és halál dolga, annak a 7600 vakítóan jobb választás, de hadd ne érezzem már magamat hülyének azért, mert nekem nem ugyanazok az elvárásaim, mint 2008-ban voltak. Az Intel meg majd akkor jön szóba, ha lesz egy értelmes szériájuk, komolyabb szoftveres gondok nélkül.
Vagy ott van az 1050-1050Ti vs RX 470-570 esete, amely kártyák a bányászláz kitörése előtt sosem voltak egymás ellenfelei. Volt ellenben RX 460, ami... nos, ami után az 1050 TI megváltásnak érződött.
Az 1650 helyett a bányászláz kitörése után mit kellett volna venni, ha PCIE 3.0-s lapod volt? 1650Ti nem is volt desktop kiadásban. Az 1660S-sel elképzelni sem tudom, mi baja. Stb.
A szokásos sértődött AMD-s rant az egész, amiben az egész világ hülye, mert nem ismerik el az AMD-s megoldások fantasztikusságát, és pofátlan módon képesek a konkurenciát venni. A pH! AMD-s topikjaiban is van néhány ilyen versenyző, azokban már annyi embert kellene ignore-listára tennem, hogy a hsz-ek 80%-át nem is látnám (merthogy nem csak az ő hsz-eiket nem látom, hanem azokra a válaszokat sem). Nem volna rossz ezt a mentalitást ebből a topikból távoltartani. -
T.Peter
őstag
válasz
4264adam #50269 üzenetére
Tobbnyire UE 5.2 a legtobb jatek, amivel talalkoztam. 5.0-val szinte senki nem adott ki jatekot.
KCD-t meg lehet hasonlitani, de felesleges. Nem nez ki ugy, nem olyan technologiat hasznal es a fejlesztesi korulmenyeket sem tudjuk. Jo munkat vegeztek amugy.
Azoknak akik UE-t hasznalnak, tobb figyelmet kene forditaniuk arra hogy milyen a frame time graph mert nagyon sokszor nem az engine tehet rola kozvetlenul. A nagyobb studiok meg amugy is atirnak bizonyos feature-oket hogy melyebb szinten optimalizaljanak.
UE 5 bizonyos dolgokban teljesen mas megkozelitest igenyel es annyira uj, hogy mindenki fejlesztes kozben tanulja. 5.5-ben tovabb javult a cpu parhuzamos kihasznaltsaga. A Fortnite meg mar 5.6-on van december ota.[ Szerkesztve ]
-
4264adam
veterán
válasz
hahakocka #50272 üzenetére
Stalker 2 előtt 1 hónappal sejtettük, hogy nem lesz jó. 5.0-ra ment az egész és akkor már kint volt az 5.4 ahol sokat javult az erőforrás felhasználás. Plusz az 1 órás Stalker fejlesztői videóban is elmondták, hogy a motort fejlesztés közben tanulták lassan haladtak mert nem ismerték. Szóval nem csoda a jelenlegi állapot.
-
hahakocka
őstag
válasz
VoltanIgor #50268 üzenetére
Igen de egy 256bites vagy a feletti és elég nagy MHZ-es kártyán van a legtöbb esetben azért 16gb vram, (7900GRE - 9070xt vagy afelett 4070 ti Super -5070Ti vagy afelett) jó ideig ellesznek azok magasabb textúrával akár 4K ba is. Persze ha megjön a Crysis 4 vagy 5 pl vagy Unreal engine 6-7 akkor más lesz a helyzet, de az gen váltás lesz kb amikor mindig ugrik a vramigény és a kártya erő igény is. Ez csak egy példa volt most nem konkrétan 10 évre előre gondoltam. 3090 en is van vram azért és bírja az pedig már mikori kártya. Az új középkateg kártyák pedig most sokkal jobbak lesznek nála szóval nem lesz itt gond még sok évig szerintem 16gb vramjukkal együtt.
Kingdom Come 2 ben végül igazából +-an csalódtam, mert nagyon jó az optimalizálása még RX 580 -en is meglepően jól ment. A gépigény.hu-n szokták elemezgetni sokan főleg kis régi VGA-ra fókuszálva az új gameket. De sok youtube videó is van róla. Először én el se akartam hinni. Az első részre ez nem lenne igaz bár az CPU éhes is volt. Sokat optimalizálhattak azóta az engine-en.
[ Szerkesztve ]
-
4264adam
veterán
válasz
VoltanIgor #50268 üzenetére
A raszteres dolgot eleve meg kellene vizsgálni fejlesztő grafikai motor oldalról is.
Látjuk milyen szépen skálázható és egyenletes teljesítmény van a Kingdom Come: Deliverance 2-ben. Azt pedig nem U.E 5.0 hajtja.
De eleve majd csak U.E. 5.4-el készült címek esetén nézhetjük az optimalizáltságot. Amik most vannak mind 5.0-ra lettek fejlesztve és ott még sok javítani való volt feladatütemezésben és erőforrás felhasználásban.
[ Szerkesztve ]
-
VoltanIgor
aktív tag
válasz
4264adam #50266 üzenetére
Igazából két feature. Az egyik a RT, igen, a másik pedig a szoftveres megoldások, mert a DLSS pillanatnyilag a legjobb megoldás, és ez esélyes, hogy a középtávú jövőben is így marad.
Már most is elég nehéz ezeket megkerülni, mert a nyers izom raszter egyre inkább kevés az új, sokat kérő játékoknál,, és ez a jövőben alighanem csak még hangsúlyosabb tendencia lesz. Sajnos kellenek a "trükkök". Hogy ez gáz-e, vagy nem, az más kérdés, de hogy ez a valóság, és szinte bizonyosan a jövő is, az biztos.
A sok vram pedig csak addig ér valamit, amíg a kártya ereje nem fogy el alóla - és persze fordítva
-
hahakocka
őstag
válasz
4264adam #50266 üzenetére
Persze ez sok helyen így van de akkor ne menjen a rinyálás (NV tulajoknál is) ezt szoktam mondani. Mindig megy a drágaság, hogy jaj ez drága volt de miért. Hát RT ért. (IS, ezek szerint) Aki akarja akkor fizesse ennyi. AMD nél meg vram, aki meg akar sokáig magas felbontást vagy textúrát.
Igen de abban továbbra is csalókán benne van a sok GTX 1660-ot használó net kávézó van pár jó pár géppel kicsi Kínában és Japánban Koreában s még sok ferdítő tényező. De ezt már sokan leírták. De akik pl egész nap 2000 órás Steam statisztikával tolják DOTA 2-t, (mint sok ismerősöm amúgy) Fortnite ot s társait nem is lesz szükségük 5-10 évig kb másra, mivel azok nem épp gépevő játékok. Aki ennél erősebb kártyát akar valószínűleg nem 1-2 játékkal (amúgy nagyon népszerű s ezért nagy Steam bázist okozó) játszik 2000 órát így szintén nem releváns mert életbe nem fog venni erősebbet nincs rá szüksége.Azért elvileg az FSR is javulgatott 3.1-re kérdés mennyit fog 4.0 ra. De főleg azért kevés mert nincs optimalizálás ma már helyette van a DLSS-FSR. Régebben úgy volt reklámozva hogy 3050 en is szépen fognak menni végre a játékok jó lesz a gamereknek, aztán végül ez inkább jó lesz a fejlesztőknek-re változott szerintem azóta. Kevesebb munka lesz így vele. Képminőség meg hát változó.
[ Szerkesztve ]
-
4264adam
veterán
válasz
hahakocka #50265 üzenetére
A legtöbb Steam felhasználó a mai napon is: RTX1660 szinttel van.
Marketing helyett 1 feature van ami érdekes lehet a tábor választásban:
Akarsz-e RT-t használni vagy sem.
Ha utóbbi vagy --> AMD
RT-t is akarsz --> NV.És mindenhol jelen van ha neked kell a feature azért többet kell fizetni nem csak VGA szinten. De ez már eleve nem is a gamingről szól. NV részéről sem ez adja a marginális profitot. Van ez a részlegük mert kell és kész.
[ Szerkesztve ]
-
hahakocka
őstag
Mint mondottam a stílusával én se értek egyet. De tény hogy a legtöbb játékos eleve nem erre a középkategóriára targetel pl a Steamen se. S az is tény hogy kevesebb a vram ezeken a kártyákon s akkor is ha pl egy 4060 8gb 7600xt 8gb van vagy mellé egy 12 gb os Intel vga, akkor is az NV fog nyerni az adott vásárló választásában. Vagy ott az említett 1050-1050ti vs RX 470-570 esete. Meg az is igaz sajnos hogy technikailag a legtöbb vásárló nem érdeklődik, nem nézi a dolgokat, csak a marketinget hallja meg sokszor max . , s néha azt vissza is mondja utána. S ez nagyon sok más helyen így van, nem csak a VGA-knál. Sokszor itt is érzelmi döntés van, logikai vagy technikai helyett. Meg hogy régen 15 éve is jó volt az NV driver most is jó pl. AMD meg rossz volt driverben és amúgy is sokat eszik a CPU is. Mai napig sok helye olvasom vagy élőben hallom ezeket.
Igen ott az 1660 super volt a best a NV kártyák közül.[ Szerkesztve ]
-
lenox
veterán
válasz
Quadgame94 #50263 üzenetére
Hat pl. nem biztos, hogy uj aron kulon egy kartyat vett a user, hanem pl. hasznaltan vette fel arert, csomagban vette, ahogy megerte, orokolte, specko hutes miatt valasztotta, cuda miatt vette, akarmi.
-
-
válasz
hahakocka #50260 üzenetére
it's littered with absolute garbage GPUs that PC gamers bought in droves:
- 1050Ti/1650/1650Ti/1660S/2060/3050/3060/3060Ti/4060/4060Ti. Every single one of those cards was atrociously overpriced relative to AMD's offerings, almost all of them were VRAM gimped. (...) You literally have to be technologically clueless about the industry to buy a 4060/4060Ti 8GB 2 years later after 3060/3060Ti came out or to buy a 1050Ti/1650/1650Ti/3050!A fenti idézet kitűnően összefoglalja a szerző hozzá nem értéssel kombinált elfogultságát, amit aggresszivitással próbál kompenzálni. Most komolyan, ezt a színvonalat akarod ide behozni? Ne már...
-
hahakocka
őstag
válasz
Busterftw #50259 üzenetére
Megint valamit összetévesztesz dezinformálás van akcióban. Nem hiába lett egy mém a dolog
Kicsi többet értettünk meg annál mint amit írsz
S tudom hogy a fake frame genre értette.
Sőt sokan a marketingen is át tudnak lépni úgy általában, s nem csak a vga-knál képzeld, annyira megértik a dolgokat, legyen az bármely cég.
Amúgy Reddit-en és Videocardz fórumon láttam ezt. A stílusával lehetne vitatkozni, de sajnos sok az igazságmag benne.
"Every week NV fans seem to be moving goalposts. First, they expected 9070XT only be as fast as the 7900GRE. Sometime later then they expected 9070XT to match a 7900XT/4070Ti. More time passed - they wanted it to match a $900-1000 4080/4080S/5070Ti but be priced at $499-549. All this meanwhile 5070 12GB turd will probably have a "fake" MSRP of $549 with barely 4070S/7900GRE performance!
"Let's look at Steam Hardware Survey - it's littered with absolute garbage GPUs that PC gamers bought in droves:
- 1050Ti/1650/1650Ti/1660S/2060/3050/3060/3060Ti/4060/4060Ti. Every single one of those cards was atrociously overpriced relative to AMD's offerings, almost all of them were VRAM gimped. There are some good/great NVDA cards in the charts like GTX970/GTX1070/3070/3080/4070, etc. You literally have to be technologically clueless about the industry to buy a 4060/4060Ti 8GB 2 years later after 3060/3060Ti came out or to buy a 1050Ti/1650/1650Ti/3050!
How is AMD supposed to convert tech noobs that couldn't see value if it hit them in the face? Those customers couldn't even figure out the best cards to purchase in NV's own lineup in those generations, nevermind cross-shopping with AMD's offerings!
Even now 56% of Steam Gamers are playing on 1080p monitors; and some even lower! Barely 32% of Steam gamers are gaming at a resolution above 1920x1200. In other words, 70% of Steam users are casuals. Casuals aren't the target market for 9070/9070XT or NV's 5070Ti/5080.
If you aren't gaming at 1440/4K and don't want to spend $600-1000, just wait for 9060/9060XT/5060/5060Ti." -
Busterftw
nagyúr
válasz
hahakocka #50258 üzenetére
Es mukodik is nalad, mert a slide-okon csak ennyit ertettel meg "(5070 =4090)", akkor veled van a gond, vagy kezdj el angolozni, mert Jensen nem ezt mondta.
De ez is mar vagy 5x kitargyaltuk itt.Nezd vissza a CES streamet...
Tudjuk te most nagyon csalodtal, mondtam mar, majd talan az RTX 6090 jobb lesz es lecsapsz ra.
-
hahakocka
őstag
válasz
deathcrow42 #50254 üzenetére
A hype és a marketing évtizedeken át lassan, megérlelte a sikert még egy iszonyat rossz s túlárazott agyonmarketing bullshittelt széria esetén. (5070 =4090) Én ennek nem örülnék. Ha AMD nél, Intelnél lenne ugyanez a helyzet szintén nem örülnék.
[ Szerkesztve ]
-
-
Rtx-ekre csak aláírt biost lehet rárakni. Falcon security kidobja ha nem aláírt kerül rá.(Nem bootol be) Viszont lehet keverni a gyártókét.
Bios csak a max TDP-t és OC-t enged, esetleg ram időzítéseket.
Minden mást a GPU belső fw-je szabályoz. Azaz egységeket is ezen a belső fw-en lehet állítani. Prociknál is van hasonló megoldás. Régen fizikailag az i5 és i7 totál ugyan az volt csak átbillentettek egy két dolgot a proci belül.
Régóta is lehetett mókolni még AMD-nél is pl vega56-ra a 64-es biost ami nem oldott fel egységeket de limiteket igen.
Ma is van ilyesmi azaz a top vízhűtős nagy TDP-s kártya biosát a full alap referenciára is lehetet rárakni.
Régen sokkal jobb dolgokat lehetett elérni bios modokkal,ma már szinte semmit.
Gyártási hiba nem lehet rop hiány, ez konfiguráció kérdése. Ha kevesebb vagy hibátlanok egységek azt is be kell állítani.
4090-esből is csak beállított selejtek voltak. 3090-nél is a ti volt teljes és az sem annyira elterjedt kártya volt.[ Szerkesztve ]
-
válasz
deathcrow42 #50244 üzenetére
+gbors
Van azért egy TSMC is aki gyárt és ellenőriz, onnan már úgy mennek ki a GPU-k hogy célirányosan egy SKU hoz, az után fizet az Nvidia nekik, ott is tiltják le a hibás részegységeket a gyárban, hogy abból 5070 Ti vagy 5070 lesz.. Most az hogy a TSMC-től az Asushoz, Zotachoz közvetlenül mennek a chipek az szerintem valószínű. Nem tudom, hogy ebben maga az Nvidia hogyan működik közre? ha jól tudom a memóriát és a GPU-t ő rendeli az AIB partnerek felé és TSMC szerintem közvetlenül szállítja a gyártók fele a cuccot.
Nvidia hivatalosan felvállalta az ügyet és azt mondja hogy 0.5 % az érintett a legyárott chipeknek, azaz nem tagadják, hogy történt hiba és elvállalták az RMA-t valamint a cserét is.
Ők az AIB partnerekre mutatnak amúgy, tehát most jelenleg az van hogy nem bújkálnak, hanem adtak ki hivatalos közleményt hogy igen, van selejt és hibás gyártás történt.
Most ez mögé lehet feltételezni bármilyen aljas dolgot, de ha én ezt nem teszem akkor Nvidia fan vagyok ha meg te teszed akkor meg Nvidia hater vagy azért.de reálisan azért nem tudjuk mi történt, az biztos hogy nem tagadják és gyártási hibát írnak ez a tény...
Amúgy meg Dr. Vga [link] úgy cserélgeti az Nvidia kártyákon a BIOS-t ahogy más a gatyáját szóval ez miatt is vannak kétségeim hogy a BIOS megakadna pár rop hiányától mikor minden más stimmel.
[ Szerkesztve ]
-
huskydog17
addikt
What's new in NVIDIA app 11.0.2.337
Updated DLSS Overrides to include the latest transformer K model for DLSS Super Resolution.
-
Nem értem ezt a hozzáállást, szó nincs halvány lila fingról, a részleteket nem ismerjük, azok meg nem feltétlen számítak túl sokat. De mindegy.
#50241 b.: OK, de pontosan mi az, ami átment? Hacsak nem képes a GPU saját maga detektálni a részegységeit (amit személy szerint kizártnak tartok - és ha mégis igen, akkor meg az a kérdés, hogy miért csak a ROP érintett), akkor valamiért mindegyik típusnál készültek és alkalmazásra kerültek olyan konfigok, amik 8 ROP-pal kevesebbet tartalmaznak, mint a standard. Miért készült egyáltalán ilyen konfig? Hogy került a standard és a csökkentett ROP-os konfig párhuzamosan alkalmazásra? Ezt "gyártási anomáliának" nevezni erősen szőnyeg alá söprős feeling, és jellemzően valami sumákságot takar.
#50244 deathcrow42: hát, az AIB-ok felelősségét éppen lehet feszegetni, de csak ott, hogy nem fogták meg a hibát a saját QA-jukon, nyilván a keletkezéséhez semmi közük.
[ Szerkesztve ]
-
lenox
veterán
Olyan ertelemben nem tudjuk, mint ahogy azt sem tudjuk, hogy nemelyik szaz forintos erme nem alakul-e gyemantfelkrajcarra. Vagy van ilyen, vagy nincs, senki se vizsgalta meg mindet, mindenesetre azt azert tudjuk, hogy ha lenne ilyen, akkor tele lenne vele az internet. Szoval kozvetett bizonyitek azert van ra. De nem tudjuk, valoban, en is keresem a gyemantfelkrajcarokat. De persze tolem lehetsz laposfoldhivo, ha ugy tetszik.
[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
Nekem is vannak ötleteim, hogy hogyan nézhet ki, esetleg mi történhet, talán ez meg az van. Csak sajnos ez egyenlő azzal, hogy halvány lila fingunk sincs az egészről. Itt a fórumon, senkinek. Mint mondtam, lehet kitalálni dolgokt, de 0 tényszerű infó lesz. Nem, nem akarok vitát folytatni, mert tudom hogy csak találgatás. Ez nekem nem konstruktív. Viszont ha valaki azt írja, hogy itt bárki leírta, hogy hogy van, akkor az nem igaz. Ez pedig egy másik dolog. Nem az hangzik el hogy hogyan van, hanem hogy szerinte hogyan lehet, esetleg, talán, stb. Csak a megfogalmazás zavart, mert itt senki sem tudja hogy van ténylegesen.
lenox: "Udvariasan azt mondja, hogy ez qrvara nem igy van"
Én is írhatom, hogy qurvára úgy van, de ettől egyik sem lesz igaz. Nem tudjuk hogy igaz, vagy hamis.[ Szerkesztve ]
-
Én még anno emlékszem, (mert volt ilyenem, kucc kucc) hogy a Sapphire Toxic 6950 → 6970t flasheltem (10-15 évvel ezelőttről?), mert csak firmware szinten volt tiltva a cucc, de a chip az teljes volt / nem volt hibás sokszor.
Nah ilyen tudtommal már abszolút nincs, firmware alatti beégett cucc ez a ROP/SM, és már a gyárban égetik rá a kártyára. És alapvetően (ha jól tudom) már redundancia sincsen, maximum data center chipben, hogy kevesebb legyen az RMA, de ezt nem kötik az orrunkra.
Szinte biztos, hogy a gyártók így kapták ezt a csökkentett Blackwellt az Nvidiától, és hibásan, azaz ez az Nvidia sara.
Az, hogy a gyártó (mondjuk Zotac, mert az volt az első eset) csinál egy 8/12/24 órás tesztet a kártyán, az csak azt jelenti, hogy átment x terheléses teszten, de nem nézi meg a gyártó az SM számot.
Ezután a botrány után nem csodálnék, ha a gyártók betesznek plusszban egy SM számolást egy ideig, mert minden RMA plussz meló és pénzbe kerül
[ Szerkesztve ]
-
Nem a mesélő képességeidre vagyok kíváncsi, hanem arra, hogy mire alapozod a felvetést. Nyilván egy olyan sztorihoz, hogy egy usernek elkezdenek fogyni az ALU-i, valami bizonyíték sem árt
Azt egy szóval sem írtam, hogy fogalmam sincs az egészről, csak azt, hogy nem tudom, részleteiben hogyan működik a dolog. Abban eléggé biztos vagyok, hogy valahol (ha nem a BIOS-ban, akkor alatta) kell lenni egy konfigurációs rétegnek, ami megmondja, hogy a GPU alegységekből melyik használható és melyik nem. Ez a réteg elvileg lehet dinamikus, és maga a GPU elő tudhatja állítani, csak egyrészt ez sokkal drágább megoldás, mint behajítani egy statikus mapet, másrészt lennének olyan következményei, hogy nem tönkremennek, hanem degradálódnak a chipek mondjuk egy SSD-hez hasonlóan, ilyesmiről pedig még sosem hallottam (de ha van, akkor érdekelne a leírása).
Szóval nem ennyi a történet, de ha nem akarsz konstruktív vitát folytatni, akkor nem akarsz.#50237 b.: gondolom, ha a BIOS nem követi az egységek számát, akkor bekéri valahonnan lejjebbről. Ez ugye megnyit egy olyan lehetőséget is, hogy igazából a chipekben ott van a teljes mennyiségű ROP, csak valamiért rossz konfigurációt kaptak. De véletlennek ezt is nehezen tudom elképzelni, valaki ebben sáros.
-
lenox
veterán
Udvariasan azt mondja, hogy ez qrvara nem igy van, a gyarban tesztelik, ami nem megy le lesz tiltva, ha kesobb romlik el, akkor annyi a kartyanak. Ez a kesobb elromlo rop, ami a gyarban meg jo volt ritka esemeny, nincs automatikus letiltasra felkeszitve a kartya. Nem is hallottal soha olyat, hogy valaki gariztatni vitte volna, mert amikor vette meg x rop volt, most meg 8-cal kevesebb, azert, mert nincs ilyen.
-
Pascal óta user nem nyúl bele a GPU konfigba, legalábbis ilyen szinten nem.
Régen lehetett TDP-t, memória vezérlőt állítani (pl hibás ram esetén letiltani komplett részt, kepler és maxwell1-esig, így nem kellett kidobni a kártyát ramhibánál persze itthon inkább nekiálltak megsütni a kártyákat) -
Redditen felvetettem a témát, azt mondták, hog az 5080 BIOST igazából te feltehetnéd másik kártyára is( már ha tudnád) nem követi le a ROP számot.
Azt mondták régebben ezt csinálták is, nem tudom melyik kártyáknál,de aztán NV ezt letiltotta valami módszerrel.
Szerintük ez nem szándékos hiba volt , majd kiderül talán .
Egyelőre én skippelem ezt a generációt, szerintem 1 éven belül itt lépnie kell az Nvidiának erről.[ Szerkesztve ]
-
warcat
veterán
A hiányzó ROP-ok nem meghaltak csak úgy hanem gyártás után/során hibásként le lettek tiltva
A leginkább valószínű forgatókönyv szerint a nagy kapkodásban elküldték a szemetes tartalmát is jó GPU-ként, vagy összecserélték és a jó ment selejtbe.[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz
deathcrow42 #50234 üzenetére
Mert miből lehet tudni hogy ROP halál-t kapott 1 kártya és azért ment tönkre?
warcat: Lehet, bár ilyen sem fordult még soha elő. Ezek meg szerintem nem szoktak kapkodni. Valaki biztos lekaparta a "defektes" feliratot a láda oldaláról
.
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz
yarsley #50153 üzenetére
Hivatalosan szerintem megsemmisítik, gyakorlatban meg kínába kötnek ki újjáépítve AI szerverfarmon. 4090-esekről szokták lehámozni a GPU-t aztán megy gyorsítónak 2x mennyiségű rammal. Itt is esélyes hogy ez lesz belőle. Szóval viszont látjuk majd az RMA kártyákat Alin más márkaként. Akkora nagy az igény rá hogy bőven megéri nekik építgetni ilyeneket.
De pl Amazonnál a nem használt kártyákat, procikat kiszivárogtatják ebayre megsemmisítés helyett. Nem egy Amazonos procim és videókártyám volt.
[ Szerkesztve ]
-
-
Ez elég futurisztikus, de ez önmagában nem érv, úgyhogy inkább kérdezek kettőt:
1. Hallottál már olyan kártyáról, amelyikről azt reportolta egy user, hogy idővel kevesebb részegység lett benne? Bármiből?
2. Mi oka lenne egy cégnek arra, hogy az általad elképzelt meglehetősen bonyolult öndiagnosztikát alkalmazza egy egyszerű statikus layout-konfiguráció helyett? -
Ribi
nagyúr
Fel van készítve, de általánosságban. Bármikor megdögölhet 1-1 tranzisztor bárhol a közel 100 milliárdból, ezt a chip magától megoldja. Ugyan így ha nagyobb egységek lepusztulnak is működőképes marad. Nekes sincs fogalmad az egészről, nekem sincs. Csak találgathatunk.
[ Szerkesztve ]
-
yarsley
aktív tag
-
-
DudeHUN
senior tag
Ez nem hiba. Erről is tudtak. gbors is párszor leírta miért.
Ha veszel egy 4 hengeres motorral szerelt kocsit és egy három hengerest kapsz nem mondod azt "Jó ez. Vettem volna mástól?". Nem azt kaptad, amiért fizettél. Ezért is cserélik. Tök nyolc másik gyártó mit ad ki. Nem is értem ehhez a témához, hogyan jön az AMD amúgy.
AMD meg esélyes ezt is elbénázza, ahogy szokta imho. Szóval tőlük aki megváltást vár az eddigi évek tapasztalatai alapján rossz helyen keresi az élményt. -
Ribi
nagyúr
-
hahakocka
őstag
Na a végén így lesz meg a 40% share AMD nek ha ennyi negatív dolog történik már lassan minden hétre 1-2 ilyen dolog.
De teljesítmény is és az ár harmatos. Volt annó az egyik NV driver általi lassulás is pár hete, de talán azóta azt fixálták
-
válasz
Hellwhatever #50214 üzenetére
-
DudeHUN
senior tag
válasz
Hellwhatever #50214 üzenetére
Cserélve lesz az, amire garancia igény érkezik. Nem ugyanaz.
-
Ha a BIOS erre nincs felkészülve, akkor egyszerűen nem működik a kártya. Megy a csomag a ROP-oknak, és fehérzaj jön vissza. Vagy ilyesmi. Kevesebb ROP-pal (vagy bármivel) működő kártya csak úgy van, ha erre fel van készülve a firmware (vagy nem tudom, van-e valami mélyebb réteg, ami a HW és a SW között közvetít) - azt is tudnia kell, hogy miből mennyi van, meg azt is, hogy ami hiányzik, az honnan hiányzik. Szóval ez GTX 970 revisited, annyi különbséggel, hogy a memória és a ROP-ok nincsenek szorosan csatolva, szóval itt csak ROP hiányzik.
-
Terek
tag
válasz
Devid_81 #50196 üzenetére
Ezekben még csak szo-szo a dolog.De milyen szépen fog mutatni az amúgy is hurka vga-kon mint az 5070 meg 5060ti
5070 - 64 helyett 56 rop,meg 5060ti - 48 helyett 40
Elég csúmyán elszemtelenedett az nv.Kimaradt(netán szándékosan?) hotspot szenzor(ami vga-t ment ezzel fölös vitatkozni),physx lelövése régebbi játékoknál,újabb egy tier-el följebb árazás.Kijárna már egy nagy zakó nekik
-
Az Nvidia reddit folyamából. Már a sokadik kiposztolt 5070Ti ami hozza az alap 5080 számokat..15%
-
hokuszpk
nagyúr
-
yagami01
aktív tag
Nálad vettem észre, hogy írtad, hogy eltűntek az aláírások. Nekem fel se tűnt, valszeg többek között azért, mert nem használtam. Itt van kettő hivatalos magyarázat:
1.
" A Prohardver 25 éves. Ujjsebző aluházak között indultunk Windows 98-cal, 56k modemmel. A PH designja pl. ezért lett olyan funkcionalista, és bár volt pár ráncfelvarrás, a régi és a mostani design nagyvonalakban mégis hasonlít.
Lehetséges, hogy itt a régi jó dolgok sok tekintetben megmaradtak mint egy skanzenben, de a világ halad.
Demográfiai tény, hogy azokra, akik anno itt voltak, kizárólag azokra számszerűen már nem lehet építeni egy vállalkozást (bár még közülük is azért sokan igénylik a változást).
Ha viszont nem követjük a világot, teljesen avittá válunk. Sajnos nincs olyan opció, hogy bár a világ változik, és már a harmadik emberi generáció születik meg azóta, a Prohardver legyen változatlan.
Sarkítva: vagy adományokból vegetáló skanzen vagyunk, vagy piacról élő cég.
Nem sarkítva: vért izzadva próbáljuk cipőskanállal az új dolgokat a régi keretek közé beszuszakolni. Igen, múltkor eltűnt a hardveraprós hirdetéslistázóból, hogy hányan szóltak hozzá egy hirdetéshez, most pedig az aláírás, de másik 98 dolog még a régi.
Rá lehet feszülni erre a pár veszteségre, lehet citerázni az idegszálainkon, de haladni kell a Core-ral, nyitni a zoomerek meg mindenki felé úgy, hogy amit lehet, megőrizzünk a 25 évvel ezelőtti jó dolgokból.
Ennek most az aláírás áldozatául esett, tényleg sajnálom, én is bírtam. Igen, biztosan meg lehetne hekkelni, de ez annyi plusz feladatot jelentene, amit nem bírunk megoldani, sokkal fontosabb dolgokat is alig győzünk. "
2.
" semmilyen többletfeladatot nem okoz megjeleníteni, egyszerűen fölöslegesen tördeli a fórumban a kommentfolyamot és kiszedtük. nem kell ezt túlgondolni, se igazolást kérni róla, meg 4 oldalas indoklást, teljesen belehergeli magát pár ember a topikban.
úgy gondoltuk, hogy tök fölösleges egy-egy ember aláírását mind a 14 kommentjénél kiírni, ott van az adatlapján és kész. körül is néztünk a világban, hogy mások hogy szokták és nyugtáztuk, hogy alapvetően 20 éve volt ez divat a phpbb fórumoknál.
hát kiszedtük.
minden egyes változtatásnál az van, hogy a változásokat utáló userek hatalmas patáliát csapnak. tehát a patáliából még nem feltétlenül következik, hogy a változtatás egy elhibázott valami volt. néha az, ezt ki kell szűrnünk a bejövő kommentekből és adatokból és olyankor korrigálni. volt erre is példa, meg arra is, hogy maradt az új megoldás. "
Forrás és diskurzus: PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
LogOut "írás": R.I.P. Aláírások
Számomra jó hír, hogy elvileg lesznek upvote-ok. Az számomra nem, hogy ez lehet egy alternatív nézethez lesz kötve. De ennél többet nem szeretnék itt offolni, csak nem láttam amott a hozzászólásod és tájékoztattalak, ha már felmerült Tőled a dolog. Meg másokat is. -
[RTX 5090 Roundup - 8 Models Tested & Compared]
Nadalina
Az összes ROP megvan, azt írja[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.