Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tipuka
addikt
válasz
-=RelakS=- #49823 üzenetére
Ja jó, köszönöm értem.
MehhAkkor az MFG az a DLSS4?
-
-=RelakS=-
veterán
#ásítozószmájli
Kapcsolják ki ezeket a szarokat, és indítsák el a Losless Scaling alkalmazást. Az tud 19 képkockát is beszúrniEgy unatkozó vállalkozó kedvű kipróbálhatná, hogy ha játszik #1 GPU-n, akkor ezt a #2 GPU-val meg tudja-e csinálni. Az i9-9900K iGPU-ját nagyon nem szerette, a 3090-ből meg annyi erőforrást megeszik, hogy fölösleges használni
-
Jacek
veterán
válasz
-=RelakS=- #49823 üzenetére
-
tipuka
addikt
válasz
BerserkGuts #49801 üzenetére
Mi az az FG?
Kezdem megbánni, hogy nem váltottam le a 3070-emet korábban. Itt ketyeg 1 éve a 7800x3d, csak nincs hozzá való kártya.
-
gainwardgs
veterán
válasz
BerserkGuts #49817 üzenetére
Nyers erőben messze van a 4070ti a 7900xtx-től mint Makó Jeruzsálemtől
Bízok benne hogy jó kis ár/érték arányú lesz a 9070XT
Remélem ők nem szállnak el annyira az árakkal
Sima 5070-nél sokkal jobb választás, vicc az a kártya így 2025-ben -
Jacek
veterán
válasz
BerserkGuts #49818 üzenetére
Aaaa dehogy
-
BerserkGuts
őstag
válasz
gainwardgs #49805 üzenetére
tcup az natív és csak átlag fps-t mutogatja sose jó
amúgy is játék függő meg beállítás de szerintem egy 5060ti tulaj az új fjűcsörökkel (MFG DLSS) amit az nv-től kap utoléri majd az 7900XTX-et ami 400.000ft
Amúgy sok játék van minden hol más amit te beraktál az egy salátázott natív összehányt tesztelés :-/
és hogy korrekt legyek itt egy ellenpélda ahol az 7900XTX(80FPS) is jó mint egy 4070ti
A 4070S DLSS-el hozza quality-n 82FPS-t mint natívon az 7900XTX probléma itt hogy ultra
Rendesen tesztet ahol körtét körtével hasonlítanának össze médium FSR, DLSS
Az ilyen kártyák miatt nehéz találni.
Pedig ez amit az átlag felhasználó csinál hogy visszaveszi a grafikát és bekapcsolja legalább a DLSS FSR-t már ha az MFG, FG nem is nézzük az amd miatt. -
[AORUS GeForce RTX™ 5080 XTREME WATERFORCE 16G]
Azért ez jól néz ki.
-
Jacek
veterán
válasz
Kajoszbobber #49814 üzenetére
Van Inno és Zotac is ennyiért de az nincs készleten sem csak listázva.
-
Jacek
veterán
válasz
Kajoszbobber #49810 üzenetére
Szerintem van most is pl. a proshop.se-nél van ő NV partner szerintem azoknál most is kell legyen.
Ez a Prime átszámolva 380e ha a 750 dollárt átrakom euroba és rárakom a 25%-os svéd afát 380 jön ki.
Van 5 darab készleten[ Szerkesztve ]
-
warcat
veterán
válasz
Kajoszbobber #49810 üzenetére
Mert itt nincs FE (5070 Ti) , nvidia úgy akar árazni, hogy ő nem ad egy darabot se el ennyiért
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
Ezek az arak most a fasza keszletek, es a nagy kereslet miatt vannak, elso koros sap, most meg a szokasosnal is nagyobbat toltak rajta, konkretan asus kinalataban nincsen msrp vga. Mondjuk nem tudom lehet e ilyet, mert elvileg nv kikoti hogy legalabb 1 modellt kene adni msrp aron is, igaz az nincs mennyit mennyisegbe. Regen volt 1 kor majd az out of stock volt gen vegeig, most ez sincs
-
gainwardgs
veterán
-
-
BerserkGuts
őstag
válasz
gainwardgs #49793 üzenetére
már most nem gyorsabb
kb:_ 7900xtx=4070 12GB/4070s
Nyilván ezek a kártyák nem 4k-ra vannak DLSS meg elég jól felhozza a 4070-et jobb mint az fsr mert be volt kapcsolva itt jön az igazi differencia a két cég között ahogy látom.
Cáfolj meg ha nem.
De ne valami natív tesztel mert nem azzal játszunk ilyen kártyával.
(nekem is volt 4070ti muszáj volt használni a DLSS-t
na meg vissza venni a beállításból 4k-n)
Minél jobban visszabutítod a grafikát annál jobban előjön a különbség DLSS-el
szóval az a 7900XTX=(407012GB) valójában egy 4070 12GBvagy akár egy 4060ti
Sajnos teszt oldalak false infót adnak szándékosan hogy az amd erősítsék
most tűnt fel nekem is
Másik gyengéje ugyebár az RT meg FG és így nézzük akkor egy 5060 vagy 5060ti már hozni fogja a 7900XTX-etmint ahogy látni egy 4060ti hozta is RT miatt
-
válasz
Sundesz #49796 üzenetére
Ezelött 4-5 éve, talán megjelenés után fél évvel. Asus majd akkor lesz újra MSRP ha rájuk fullad a sok kártya. Ők már brandként nyomulnak vannak akik komplett gépeket raknak össze csak Asus cucokkal.
De amúgy ez mindíg így volt hogy MSRP-n 1-2 kártyát tudtál venni. Gigából is a legolcsóbb alap modellt. kissé úgy érzem mint ha mindenki erre rácsodálkozna hogy első nap egy Asus kártya miért nincs MSRP áron...
Azért mert soha nem volt ilyen.[ Szerkesztve ]
-
Quadgame94
őstag
-
Jacek
veterán
Proshop.se rakott ki Asus es Zotac arakat is.
380-430e meglatjuk a vakitonelsondrop elmegy mennyire allbe.
Pl a zotac solod core 380e atvaltva. -
Jacek
veterán
Megmondtam a 5070Ti orokli a 4080s arat es igy tovabb felfele..
Mostabi fenben a nevezektant csusztattak el eggyel, bben a genben arban csusztatnak egyet. -
gainwardgs
veterán
válasz
deathcrow42 #49766 üzenetére
7900xtx akkor is gyorsabb lesz
-
Devid_81
félisten
ASUS GeForce RTX 5070 Ti PRIME “MSRP” card now listed at $899 by two US retailers
Igy kell hirtelen 20%-ot dobni az arakra...
-
yarsley
aktív tag
Asztali vagy laptop 4060-ról beszélünk?
Elvileg Strix Halo laptop 4070-et veri (ha minden igaz holnap lejár az NDA...), gyakorlatilag meg Strix point kint van a piacon és kb csak Nvidia dgpu-s modellek vannak belőle arany áron, úgy meg nincs értelme játékos laptopnak... -
Quadgame94
őstag
válasz
Kajoszbobber #49786 üzenetére
Amikor elkezdték fejleszteni a Blackwellt fogalmuk sem volt arról hogy az AMD-nek mi lesz a stratégiája. Még lehet az AMD-nek se volt. Értem amit mondasz... de veszélyes is volt ez a játék. AMD nem fokúszál most az 5080 vagy a felé... pedig látszik, hogy most kellett volna igazán.
-
Reggie0
félisten
válasz
Quadgame94 #49756 üzenetére
Nem, a HBM total mas es nem veletlenul csak chipen belul hasznalhato.
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
válasz
Quadgame94 #49783 üzenetére
Tudatosan csináltak. Nv pontosan tudta hogy a blackwell az egy ai-ra szteroidozott arch, nem egyéb más számításokra. Kotve volt a kezük a csikszelesseget illetően így a brute raszter performancet softos okossagokkal egészítették ki. Tudván hogy az amd középkategóriában indul nem volt rajtuk nyomás, középkategóriában a blackwell is skalazodik annyira, sőt fogyasztásban még jobban is mint a 9070xt tuningosabb modelljei. Kb ennyi. Nem kellett megszakadniuk, mert a soft fejlesztések régóta a fiókban voltak, egyenes hozomanya hogy a cég ai-ra dolgozik évek óta.
[ Szerkesztve ]
-
Jacek
veterán
Eddigi kartyakbol itelve most van OC hagyva a kartyakon nem a 3-4 fen 5%(kivetel a 4090)
Ha van benne csak 10% facnak kell az 5080, tudom hogy abbannis van 10+% nade akkor is.
Akkor b. kivansagara kell surgosen kell a 3Gb modul hogy a tobb memo eladja.De lehet hogy ez meg ki van facsarva, meg sokat az antikrisztust latjak az OC-ben.
-
Quadgame94
őstag
Persze, bár nem gondolnám, hogy tudatosan csinálták. A szegmentálást viszont igen. Kérdés a konkurencia tud e ezzel valamit kezdeni...
Az első heteket szerintem nem is érdemes vizsgálni. Április második felétől kezdődik majd igazán a verseny. De! Aki kiad 650-750 dollárt egy kártyára, az megmagyarázza majd magának, hogy a kicsit gyorsabb? Ti +80 dolcsi lenne... ott a DLSS4 is... inkább veszem azt.
Ez annyit jelent majd, hogy az AMD talán vissza jön ilyen 15-18 százalékra market share-ben és kb ennyi.
Pontosan velem is az történt. Minek vettem volna 7700/7800-at amikor volt 6800 160 ezeért boltból
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Quadgame94 #49781 üzenetére
Ez egy Ada next a Blackwell, nem fejlesztés igazából. Azt gondolom tényleg kaptak ajándékba most egy gent az AMD től, mert nem kellett semmi MCM meg 3 nm ehhez, meg ők is adtak így nekik teret a felzárkózásra.
Hidd el az Nvidiának szar lenne ha az AMD kilépne innen. Régóta összedolgozik a két cég. Az egészséges az lenne ha AMD valahogy elérne 25 % vagy a fölötti piacrészt.
Én nem gondoltam volna, hogy egy 7000 szériával csökkeni fognak.
Volt egy cikk a múltkor, megpróbálom megkeresni, hogy AMD az RDNA2 magas készletével rúgta tökön magát, mert MSRP ár alatt mentek a kártyáik hónapokig.
Aki vett egy 6900XT-t szinte fél áron vagy 6800XT-t az nem fog venni utána 7800 at meg 7900XT-t az Nvidia felhazsnálóknak pedig az RDNA 2 nem volt pálya az Ada mellett.[ Szerkesztve ]
-
Quadgame94
őstag
Ha élérné a 4080/S szintjét akkor valami tényleg félre ment az 5080-nál vagy eleve a Blackwell-nél. Nem véletlen hogy megálltak 10752 magnál a GB203 esetében. Valszeg +25% mag alig hozott volna 5-7% előrelépést. Architektúrális limitáció van. Az 5070 Ti pedig a maga 8960 magjával jól skálázódik. Szóval van előrelépés az Ada-hoz képest, de az valahol 9000 mag környékén eléri azt a szintet ahol ez látható.
[ Szerkesztve ]
-
Busterftw
nagyúr
Szerintem ennel jobban mar nem megy le, mert mindig lesz egy reteg, akik vagy AMD fanok vagy "nezzuk meg a masik oldalt" modon vasarol.
A gondot ott latom AMD-nek kozep-hosszutavon, ha az Intel marad es komolyan veszi a piacot, mert pont ezeket a mostani "nezzuk meg a masik oldalt" vasarlokat lehet konnyen ravenni valtasra.
Devid_81
Szerintem meg akkor, ha ezek a kartyak ennyiert lennenek a piacon, lathatjuk, az MSRP nem sokat er jelenleg.[ Szerkesztve ]
-
Devid_81
félisten
AMD akkor rughatna labdaba ha az RX 9070XT MSRP $599 lenne a $749-es 5070Ti mellett, es legyen hozza RT teljesitmeny is vegre, plusz FSR 4+frame generator legalabb 4x mint az Nvidianal.
Tudom baromsag a 4x, de a legtobben csak a szamokat nezik, 4x tobb FPS, legyen az barmi aron is -
válasz
Sundesz #49775 üzenetére
Mivel ugyanaz a GB203 chip, az Nvidia egy picivel több 5070 Ti-t szállíthat a piacra, de nem fogja elárasztani: pont azért, hogy az 5080 is fogyjon - ott keres jóval több pénzt per kártya.
Szerintem az 5070Ti úgymond hiánycikk lesz, vagy a bolti árazásban is közelebb lesz az 5080-hoz (mondjuk 750 vs. 1000 MSRP helyett inkább 800/825 vs. 1000)
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Sundesz #49775 üzenetére
Azért érdemes megvárni a végső teszteket.
16GB ból ha kifogy egy játék 1440P-n akkor az nem a kártya hibája,de én nem találkoztam ilyen teszttel.
A CB leírta mi a probléma: [link]
"Időnként a GeForce RTX 4090-nek is problémái vannak a grafikus kártya memóriájával az Ultra HD teljes sugárkövetése során. Nem azért, mert fogy a grafikus kártya memóriája, elég a 24 GB. A játék által létrehozott textúrakészlet azonban láthatóan nem elég nagy."
Jött rá patch azóta.[ Szerkesztve ]
-
Jacek
veterán
Ahogy eddig kinez ide araz az AMD is az agressziv market share taktikaban(lemennek 7-8%)
Ha beall az ar es egy arban vannak ki a fac veszi meg az AMD(meg en sem)
Ez talan juni/juli kornyeke lehet. -
Ugyanaz a chip van benne, mint az 5080-ban csak pár cluster letiltva + esetleg picit gyengébb binning. 5-10% OC szerintem simán benne van így is.
4070 és azalattról már simán érdemes lehet ugrani, 50% plussz. 4070S meg 4070Ti (12GB VRAM miatt) meg tetszés szerint
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Devid_81 #49768 üzenetére
Kb nyár elejére remélném majd, esetleg május vége, ha tényleg most fefuttatja Nvidia a gyártást.
Az 5080 tól 13 % ra van miközben azért olcsóbb lesz.ha kicsit meg lehet rángatni az órajelet szerintem ezta különbséget 8-10 % alá lehet vinni egy alap 5080 hoz nézve A vram ugyan annyi, szóval népszerű SKU lehet. Én is ezt fogom megcélozni 3080 ról.[ Szerkesztve ]
-
-
Devid_81
félisten
válasz
deathcrow42 #49766 üzenetére
A 16GB vram miatt meg engem is erdekelne 4070S-rol.
Majd megnezem mennyi visszakuldott lesz belole es probalok egyet elcsipni nyar vegen az OCUK-tol, a mostani is open box volt, jojez nekem mert ideaadjak a kiirt artol olcsobban csak beszelni kell veluk privatbanEn ettol rosszabbra szamitottam, azt hittem hogy a sima 4070Ti-tol lesz kb 16-18%-ra nem pedig a 4070TiS-tol.
Nekem az majdnem 40% elorelepes lenne+4GB vram, az annyira nem rossz, de elobb varjuk meg lesz-e egyaltalan ezekbol $1000 alattSzerk: meg annyi, hogy a Januari AMD leakbol kiindulva a 9070/XT kb 8% jobbat ment ettol Time Spy Extreme-ben, persze ki tudja, hogy az valos volt-e.
Meg ezt sem tudjuk, hogy az RDNA mennyire huz el szintetikusban a jatekokhoz kepest, de majd meglatjuk hamarosan.
Szamomra ez a kategoria max $750-800 ig ami jo, ettol tobbet (ennyit sem kellene amugy) nem vagyok hajlando hobby fps vadaszatra kolteni[ Szerkesztve ]
-
-
válasz
Quadgame94 #49760 üzenetére
2 év múlva csak az abszolút felsőház 6090-ben, 4 év múlva már talán a 7080-ban is megjelenhet a megoldás. A többinél marad a single chip, mert nem akarnak 700-nál több dollárt kiadni az emberek
-
X2N
őstag
válasz
deathcrow42 #49761 üzenetére
Nekem ez asztaliba kellene ez normális 1-2 slotos hűtésse
Néztem tegnap, ennyire undervoltolni még a 7900XTX-et se tudom, 700mV alá nem megy be(gyárilag limitált alsó határ), és még tovább kellene ezt csökkenteni a 2GHz-es boostclock-hoz meglegyen az az alacsony vcore feszültség aminél még stabil, de már nem fogyaszt 250W-ot se.
[ Szerkesztve ]
-
[NVIDIA GeForce RTX 5070 Ti is 16.6% faster than RTX 4070 Ti SUPER in leaked 3DMark tests]
Ez alapján kb 4080 Super lesz.
A sima Ti hez nézve 27-30% plusz a 4 GB vram,a Superhez +17 %; - 50 $ MSRP.[ Szerkesztve ]
-
Devid_81
félisten
NVIDIA GeForce RTX 5070 Ti is 16.6% faster than RTX 4070 Ti SUPER in leaked 3DMark tests
Ez igy ennyike akkor.
B., nyertem
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz
Quadgame94 #49756 üzenetére
MCM most is van nekik a Blackwell formájában pont, [link]
és a Grace Superchip is.
+ használják az Nvlink nem tudom hányadik ( 5.?)generációját és van nekik az Nvlink-C2C [link] és ennek a különböző verziói.[ Szerkesztve ]
-
Quadgame94
őstag
Ha már MCM. Eddig nem a két Grafikus lapka közötti kapcsolat a limitáció? Mármint azért őket összekéne kötni valamilyen I/O lapkával. A Sávsélesség, késleltetés pedig gondot okozna.
A kérdés felvetés: Nem lehetne valamilyen HBM technológiával összekötni őket? Akkor bőven lenne elég sávszél és a késleltetés is eléggé alacsony lennye, bár szerintem shared infinity cache ezen mégtöbbet segítene.
-
X2N
őstag
Ha most/jövőben kéne gépet építeni/erre cserélném a mostani konfigom(4K 24" IPS monitort használok):
15-16"1440p/2560x1600 oled kijelző 240Hz HDR500 (laptop kijelző, asztaliba ilyet nem kapni, megszívtam)
új ryzen 24magos X3D cache, underclock/undervolt
48GB DDR5 6000Mhz, vagy amit támogat majd az új ryzen
4090 mobile (ez beteg, 4080 spec, 3090Ti teljesítmény, 150W fogyasztással)(ilyet asztaliba szintén nem kapni)[ Szerkesztve ]
-
válasz
deathcrow42 #49752 üzenetére
Na jó azt a Titant talán :D
-
-
-
X2N
őstag
válasz
BerserkGuts #49747 üzenetére
Durván hatékony a mobil 3060
Ilyeneket erősebb változatban nem lehetne asztalira is piacra dobni?
[ Szerkesztve ]
-
BerserkGuts
őstag
azért elég érdekes dolgok vannak kínai 3060 [link] potom 20.000ft-ért aliexpress
-
X2N
őstag
WTF, most nézem volt anno ilyen kártya is hogy 6900XTX.
Nekem anno a AMD Radeon RX 6900 XT(1000USD)/6950XT(1100USD) kártyák már tetszettek(volt nálam egy kis 5600XT Sapphire PULSE pár hónapig, tetszett, kitudtam próbálni a radeon drivert hosszabb távon(linuxal is), semmi gondom nem volt vele, mindig megy a riogatás online feleslegesen az nvidia userek részéről), csak nem akartam a power spike-ok miatt szívni még pluszban is, így kivártam a 7000-es szériát. Addigra már látszott hogy próblémás az új nvidia csatlakozó, és én már végigvittem az RT-s címeket amik érdekeltek, meg drágább is lettek az nvidia kártyák így lett radeon.Busterftw-igen aláírom komolyabb node váltás nem volt(mit a radeonnál), de azért az 521bit-es busz az nem 384bit, kicsit többet vártam, ezek szerint nincsenek csodák.
[ Szerkesztve ]
-
Computerbase a legjobb oldalak egyike, Wolfgang a legjobb tesztelők közé tartozik a világon , mindenki elismeri. Nem térnek el az eredményei senki másétól máshol is ezt látod és kapod.
Amúgy szerintem sem lett rossz az RDNA3 én is mindíg azt mondtam. Ami gáz volt hogy ők is eltolták a SKU-kat behozták a 7900 XTX et hogy 1000 dollárért tudják adni.
Most is valami ilyesmi történik amúgy szerintem a háttérben.
A kezdetekben 500-550 dollárosra tervezett kártya majd lesz 650- 750 körül.[ Szerkesztve ]
-
X2N
őstag
válasz
Busterftw #49740 üzenetére
Radikálisat nem hozott, marketing slideokon 1.7X-es gyorsulást ígértek, lett belőle 1.3X-igen tudom. Ez kb átlag gyorsulás amit elvárok 1-1 új generációtól.
deathcrow42-ez a GB200 nvlink megoldás vajon mennyiben más mint amit a 30-as szériánál alkalmaztak?
b. Techpowerup/DF teszteket szoktam nézni, az fedi le azokat a játékokat amik érdekelnek. Ezt a német oldalt én nem nézem.
[ Szerkesztve ]
-
Szerintem consumer oldalon két év múlva át tudnak menni multi-GPU scalingbe, mivel most a Blackwell kapcsán a GB200 az 2x Blackwell chip egybekötve egy 900GB/s NVlinkkel, és a bőrkabátos szerint ez egy GPU-nak látszik.
Vagyis két év múlvára el tudok képzelni 2x5080-nál némileg kisebb nagyságú chipet (3nm processen 2 x 300-320 mm2 körül) NVlinkkel összekötve, 32GB VRAMmal, 600 watton és az 5080-hoz képest mondjuk 2x feletti, az 5090-hez képest meg 1.4x-1.5x sebességnövekedés.
(és tegyenek rá az ég szerelmére 2 db 12V-2x6 dugaszt
)
Kész is az új gen, a windows meg azt látja: jééé ez egy Nvidia 6090
[ Szerkesztve ]
-
Busterftw
nagyúr
Épp ezaz, hogy nem hozott semmi áttörést vagy radikálisat RDNA3-nál a chiplet. A perf/watt sem lett túl jó.
A Ryzennek is kellett kb 3 gen míg tudott robbantani a piacon.b.
Én is abban bízom hogy Nvidianal azért ezerszer jobb a kivitelezés, legyen bármi. Szoftver és hardver. -
X2N
őstag
Nézőpont kérdése de tényleg. Nem kevés, ha az IGP-hez képest nézzük. Én is játszottam vagy fél évig 7950X IGP-n amin 30%-ot tuningoltam, egy skyrimet elvisz de kompromisszumos még 1080p- is. De baromi kevés ha az átlag GPU teljesítményt nézzük ami ma kellene 1440p és felett játékokba, és akkor még RT sehol nincs. Ilyen 1080p és alatti megoldásokra, nem AAA játékokra vagy multis lövöldékre mindegy nem?
b.-5090-es szériát hasonlítottam a 4090-hez. Majd megnézzük mit javított a 9070XT a 7900XTX-ez képest.
[ Szerkesztve ]
-
Na várj te azért keverd itt a generációkat rendesen.Az egyiknél ezt nézed a másiknál azt.
A 3090 hez( vagy Ti hez) képest a 4090 és ehhez az 5090 és a 6900XT az 7900XTX és ehhez a 9070 XT, majd ezeket nézzük meg.
a 3090 Ti hez a 4090 65%.raszter és 70 % RT. miközben a hatékonysága 80% fölötti lett.
Az RDNA3 meg sem köztelítette ezt semmiben se hatékonyságban se teljesítményben.[ Szerkesztve ]
-
-
válasz
Kajoszbobber #49729 üzenetére
Nem vagyok benne biztos, hogy az asztali vonalon a Mediatek játszik.Szerintem ott Nvidia lesz csak.
Ha jól tudom a mobil szegmensben lesz nekik közös dizájn és a kézi játékkonzolokba akarnak együtt belépni.Busterftw: Na igen ez jogos.
Persze hiba lehet benne, de szerintem inkább megmutatják, hogy így kell ezt. ( Bocs ezt az Nvidia felé való elfogultságom mondatja velem,de valahol tényleg így gondolom.)[ Szerkesztve ]
-
válasz
Kajoszbobber #49727 üzenetére
Szerintem az ARM-os asztali portfólió mellé már várható ilyesmi.
Ősszel az izgalmas lesz, jobban várom, mint az új genes kártyáikat, mit hoznak desktop vonalra és úgy általában CPU, esetleg chipletes csempézés szintjén.[ Szerkesztve ]
-
D55
senior tag
válasz
deathcrow42 #49721 üzenetére
Értem, persze, de tőlük is elvárható és rég elvárható lett volna már akkor a saját kapacitásuk növelése. Persze tudom, manapság a részvényeseket csak maga a profit érdekli és a profitot eredményező forgássebességről meg azt sem tudják szerintem lassan, hogy micsoda. Csak akkor valaki azért legalább megpróbálhatná nekik úgy elmagyarázni, mint az óvodásoknak, hátha... (Bocs, de az elmúlt évtized fájdalmasan tehetetlen üzleti "jelenségeit" látva a nagyvilágban tényleg már ilyen benyomás alakul ki az emberben)
#49725: Nem tanulmányoztam a die-t vagy bármi, de az eddigi paramétereket és számokat látva kb. szerintem nyugodtan lehet a Blackwell Ada 2.0-nak nevezni.
[ Szerkesztve ]
-
Nem értek hozzá, de szerintem a csomagolás , meg a conecting többe kerülne mint a GPU költsége. egyszer valaki magyarázta redditen,mennyiben van a CoWos meg a többi Nvidiának.
Kíváncsi leszek hogy a következő gennél jönnek e az MCM dizájnra. Kopite azt mondta az 5000 széria is az lett volna( tévedett) szerintem most ezt direkt eltolták ezzel a semmilyen generációval.[ Szerkesztve ]
-
-
-
Sajnos már nem tudjuk mi a reális. Annyira megdrágultak a waffer költségek, a fejlesztési költségek,( szerintem ez a legjobban,a mérnöki munka),a szállítmányozás a logisztika és a gyártók is pénzt akarnak keresni, hogy igazából kizártnak tartom( persze valós háttérismeret és tudás nélkül, inkább csak feltételezem) hogy egy kártyát 100 dollárból a polcokra lehetne tenni.
200 dollár már működhet (szintén tipp valós ismeretek nélkül) ha nem akarnak rajt nagyon keresni de annak akkor mi értelme.
Én nagyon szeretem ezeket a kis SKU-kat, projektor mellé, a multimédiázni, de ennek akkor lenne értelme ( 5050 nek)ha 75 W ból teljes multimédiás támogatással jönne és persze fullos felskálázással alkalmi játékra. Amúgy nem csak én vágyom erre kb az 1050 óta erre szükség lenne.
Amúgy igen egyetértek veled abszolút hogy ez lenne a reális, mint kiadás a vevők részéről.
Igazából múltkor pont én linkeltem hogy azt nyilatkozta valaki, hogy 10 dolcsi egy Iphone előállítása így utólag vissza gondolva lehetelennek tartom én is.[ Szerkesztve ]
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
Ez nem igy mukodik... itt szerzodesek vannak ervegyben es kutyat nem erdekli ha az nv 5x tobbet fizet se.... A megoldasok meg nyilvanvaloak, epulnek uj tsmc uzemek szerte a vilagban, viszont az nem csak annyi hogy csettintek egyet es kesz is uzemel....
Gyartasi kapacitast mar novelt a tsmc, ezen mar tulvagyunk.... -
D55
senior tag
válasz
Kajoszbobber #49715 üzenetére
Na azért viccen kívül az mindig van az a szám, amit meghallva a beszállító azonnal nekiáll megoldásokat keresni azokra a problémákra, amiket kettő perccel korábban még kényelmes kifogásként húzott elő az árait védendő. Tudom, hogy a szálak az ASML-ig érnek, de közel sem aprócska KKV-kről beszélünk, ahol egy 2-3 fős műszaki csoport jelenti a szűk keresztmetszetet. Már pedig ha elég szakember van és a cég nyereségeit sem szórták ki osztaléknak eszetlenül az elmúlt években, akkor a gyártási kapacitás növelése kellő akarat esetén pár hónapnál több időt nem igen kívánhat. Sőt, sokat is mondtam talán, mert itt nem új technológiák bevezetéséről van szó, csupán a meglévők kiszélesítéséről.
-
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
Nem tudnak tobbet rendelni, ha tudtak volna lekotni mennyiseget akkor a blackwell 3nm keszult volna, de az emlitett gyartok mar 2 eve lekotottek az osszes 3nm-ert ami van. Ami maradt az a 4n-4np, az meg nem akkora biznisz tsmc szamara mint a 3nm. De legalabb az csak az nv-e. Plusz ez nem ugy mukodik hogy hopp nekunk tobb kell fizetunk csinaljatok. A kapacitas veges.... Letehetsz te 50x annyi lovet is hogy ha nem tudnak kiszolgalni mert lehetetlen.
[ Szerkesztve ]
-
D55
senior tag
válasz
Kajoszbobber #49713 üzenetére
Na akkor meg is van a megoldás, rendeljenek többet náluk és akkor máris fognak tudni normálisan alkudni
#49712: Nehogy már pont itt Európában legyünk olyan hülyék, hogy beleállunk Trump vámjaiba, amikor rég nyilvánvaló, hogy csak blöfföl velük és valójában pont hogy a szabadkereskedelem visszaállítását akarja csak elérni (és ahogy eddig kivettem, ehhez gyakorlatilag csak az elmúlt évtized túlszabályozásait kéne Európának felszámolnia, ami önmagában az európai piacon is általánosságban sokkal kedvezőbb fogyasztói árakhoz, élénkebb versenyhez és az innováció visszatéréséhez járulna hozzá).
[ Szerkesztve ]
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
Mind az apple, mind pedig a qualcomm nagyobb ugyfel a tsmc-nel mint az nvidia.
''IGP-k miatt részben jogosan, de csak részben. Mert azért az 50-es tier-nek illik egy top IGP teljesítményének legalább a 2,5-3x-osát hoznia, plusz ugye dedikált VRAM.''
A top igp a strix halo, ami erosebb egy mobil 4070-nel annal nem lesz egy 5050es gyorsabb 3x, meg masfelszer se....[ Szerkesztve ]
-
BerserkGuts
őstag
válasz
deathcrow42 #49709 üzenetére
ilyen retro árak nem lesznek 200$
(mondjuk most lent van a dollár 380forint)itthoni bolti árak már most 4060-al 320$
Majd beleszámolják majd a 4xfps számot MFG-t is a régi szériához mérten
+meg a hiányt az új amerikai vámokat és lesz az 450$ kezdő áron itthon a boltban -
D55
senior tag
válasz
Az nagyon sok, nem kéne annyit adniuk érte.
$15-20 lenne a reális szerintem. Nem értem miért nem alkudnak normálisan, hiszen ők az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb ügyfelei a TSMC-nek. Szerintem csak még mindig túlságosan fut az AI szegmens a piacon és még mindig úgy próbálnak tenni, mintha nem lenne gáz a gamerek iránti tiszteletük ápolásán spórolniuk.
Hozzáteszem én azért a közvéleménnyel szemben inkább már érzem náluk a józanságnak némi szelét, úgy gondolom, hogy ők is érzik, hogy az 50-es szériával nem tudtak nyers erőben eleget előrelépni és ezzel együtt a transformer modellt sem véletlenül adhatták oda most a több generációval korábbi kártyáik birtokosainak is. Elkezdték védeni a brandet, ami azt jelenti, hogy érezhetik a nyomást felőlünk. Ami pedig azt jelenti, hogy bármennyire is szeretjük a termékeiket, azt fent kell tartani, úgyhogy nem szabad a kritikán még halkítani semennyit.
#49710: IGP-k miatt részben jogosan, de csak részben. Mert azért az 50-es tier-nek illik egy top IGP teljesítményének legalább a 2,5-3x-osát hoznia, plusz ugye dedikált VRAM.
[ Szerkesztve ]
-
X2N
őstag
válasz
Kérdés hogy van-e értelme ennyiért egy ilyen kártyát legyártani, ami nem sokkal jobb mint egy igp. Alsó szegmens nagyon mostohán van kezelve mostanában.
[ Szerkesztve ]
-
-
D55
senior tag
Pedig sajnos a $199 inkább egy 5060-ért reális. Van nekem azért egy olyan érzésem, hogy gyorsan fordulhat majd a kocka mostanában. Lehet, hogy a VGA piacon érthető okokból nincs jelen verseny manapság, de az árakon már az is sokat segíthet, ha legalább más szektorokban bevezetik ismét világkereskedelmi szinten azt. Sőt, a legoptimistább verzió az, hogy akár a versenyellenes kereskedelmi gyakorlatok, illetve a gazdaságra káros spekulatív ügyletek szankciónálását is visszahozzák.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.