Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Raymond #50817 üzenetére
Igen, tudom, hogy az árcsökkentés nem divat Jensenéknél. Eddig működött az inventory rampdown, de most mégsem, ha egyszer a csúszós 5060-at még odébb kell csúsztatni, mert sok a 4060-as maradék. Nekem nagyon fura ez az egész 5000-es széria, egy rakás olyan dolgot előadtak a launch során, ami eddig "hiányzott" náluk.
-
X2N
őstag
válasz
Raymond #50783 üzenetére
Megpróbáltam leutánozni mi történetet a konténeres jelenetnél. Kár hogy az RTX logó kitakarja a lényeget, a lámpát magát.
Ez elég sok variáció erre az egy témára kis beállítás változtatásokkal, gamma görbe állítással.
Ha a HDRI-t kikapcsolom akkor így nézne ki:*Most látom h túl pirosra állítottam a lámpát, ezen is lehetne még állítani és akkor a narancssárga dobozok színe jobban megmarad.
-
X2N
őstag
válasz
Raymond #50779 üzenetére
Akkor ez csak szimplán egy rosszul beállított lámpa és az okozza, ez nem az RT mód hibája csak valaki sietett és nem lett jól megcsinálva. 10:30-nál is van egy váltakozó világítás a kocsik felett ami tök látványos az eredeti módban, de RT módokban gyengén néz ki, nem csinálta meg jól aki bevilágította.
-
X2N
őstag
válasz
Raymond #50775 üzenetére
Olyan mintha nem igazán lennének jól beállítva a shaderek(ventilátoros szoba kanapé, RT off-nál csillog pl.) a később kiadott RT/PT módokban, PT-nél látványosak a színes fények és árnyékok, elég csak megnézni az egyszerűbb jeleneteket, pl 7:23-nál az ajtót, a talaj is büntetősen néz ki.
A konténeres jelenetnél nem látni mi világít pirosan így nem tudni realisztikus-e, de ott is az árnyékok, élethűbbnek tűnnek. Ha megnézed legtöbb jelenetnél a plafont, vagy a konténer tetejét ott is látod hogy szépen csökken a fényesség. Az is baj hogy más-más az időjárás/idő 1-1 screenshotnál, nem lehet teljesen összehasonlítani őket..
Az RT overdrive mód biztos hogy 1-2 bounce-al többet számol azért ilyen látványos a különbség a sima RT-hez képest. -
KRoy19
őstag
válasz
Raymond #50761 üzenetére
Bocs, valóban túlreagáltam egy kicsit. Persze nyilván mindennel kapcsolatban lehet kritikát megfogalmazni, csak amikor a youtube commentek fele ugyan ez volt, hogy " It KiLsS tHe OrIgInAl ViBe", mintha az eredeti játék megszűnne létezni és még itt is ezt olvastam tőled, akkor felbasztam magam és rád öntöttem a frusztrációmat. Sorry
-
KRoy19
őstag
válasz
Raymond #50759 üzenetére
Az hogy hányingerem van attól, hogy fikázol valamit, amin emberek kurvasok órát dolgoztak és ingyenesen elérhetővé teszik. Ha tetszik felrakod, ha nem akkor nem.
Nem veszi el tőled senki az eredeti játékot, szóval, ha annak jobban tetszik a vibe-ja, akkor játszál azzal.
-
-
zebra_hun
veterán
válasz
Raymond #50137 üzenetére
Be. J preset amit ki enged, de swapper-rel is kipróbáltam plusz nv insp.
Ez a játék nincs is benne abba a 75-ös listába.
Félreértés ne legyen, nativban nem ronda, dlss-el sem, csak a haj. Környezet ok, igaz túl éles, de azt vissza lehet venni.
Mindenhol ezt írják, hogy nem jó, ráadásul telerakja hibával.
Sztem ez nem erre a játékra való.
Regedit-be kiíratva ellenőrizhető. Még insp.-ral a k preset is ment és a 3.10 is.
Ronda, kész. -
-
válasz
Raymond #49530 üzenetére
Igor véleménye nagyon korrekt:
A 12VHPWR csatlakozó hiányosságai, különösen az egyenetlen árameloszlás a kábelen és a csatlakozón keresztül, kiegyensúlyozatlan terheléseket okozhatnak, ahol az egyes érintkezők nagyobb mértékben vannak terhelve, mint a többi.
Ezek a helyi túlterhelések megnövekedett érintkezési ellenálláshoz és hőtermeléshez vezetnek, ami bizonyos körülmények között hőkárosodást okozhat az érintkezőkben és a kábelekben.
Ezenkívül az aktív kiegyenlítés mellőzésével és a tápellátás több sínre történő felosztásával az NVIDIA maga is felhagyott a lehetséges védelmi és korrekciós intézkedésekkel. Mivel a kártyák közvetlenül átveszik a bemeneti oldal hibás elosztását, a teljesítményterhelés kontrollálatlan marad, ami rossz feltételek mellett eszkalációhoz vezethet.
Ez a helyzet azt mutatja, hogy több tényező kölcsönhatásba léphet: a nem megfelelő dugaszolócsatlakozás, mint kiindulópont, az ebből eredő hőproblémák, mint lehetséges tünet, és a védelmi intézkedések hiánya az alaplapon, mint kiaknázatlan lehetőség a helyzet orvoslására.
Bár ilyen problémáknak nem feltétlenül kell előfordulniuk, a rendszer érzékeny marad erre az összefűzésre, ha a terhelés és a külső feltételek kedvezőtlenül esnek egybe.
Az érintkezők olvadásának és a túlmelegedett kábeleknek a tünetei a modern GPU-kban szerencsétlen körülmények láncolatával magyarázhatók, amelyeknek nem feltétlenül kell bekövetkezniük.
Ellenkezőleg, valószínűleg ez a kivétel marad. De megtörténhet. -
BerserkGuts
addikt
válasz
Raymond #49326 üzenetére
The editors also show a different load per cable in FurMark, but the differences are significantly lower and no single cable reaches almost 20 amperes. In the test, ComputerBase measured 5.3 amperes, maximum 10.6 amperes are measured in a cable, maximum on another 10.6 amperes. By the way, the cables are in between with 6.1, 7.4, 7.7 and 10.0 amperes.
és egyetlen kábel sem éri el a közel 20 ampert
-
X2N
őstag
válasz
Raymond #49246 üzenetére
Értem most már a dolgokat, elbeszéltünk egymás mellett. Én ezt más szemszögből látom. Amilyen programokat(DAZ,Blender) én használok ott nem elterjedtek a DDS formátumú textúrák és a BC compression, azért nem értettem a dolgokat(és hogy miről írsz), mert nem is textúrázok modelleket Substance Painterrel Game Engine felhasználásra(nem is ez a munkám, még ha használtam jópárszor UE-t is akkor sem mentem bele jobban a textúra tömörítési eljárásokba game engine-nél, eddig
). Értem már h game engine-nél más a workflow, más textúra kiterjesztés, tömörítéseket használ, hogy még gyorsabb legyen gpu-n, ChatGPT kiokosított
Viszont pont emiatt hogy nem használok ilyen tömörítéseket, 4K monitoron már látom pl azt hogy van-e Gauss/Mitchell/Lanczos pixel filter a képen és még ezt is kiszoktam lőni bizonyos mértékig, más az én esetem ahol 1-2 képkockát akár 8 -12 óráig renderelek. Persze a texture compression-t is ki lehet lőni teljes mértékig, ha van elég memória miért is ne.
Ahogy hokuszpk is írta ez egy veszteséges tömörítési eljárás, lesz különbség, de a képeket elnézve ez elhanyagolható, főleg ha rátesszük erre a raytracing miatti denoisert is akkor aztán végképp mindegy lesz, ahogy írtam előbb pár hsz-el szerintem is game changer lesz ez a dolog.
b.-Túl nagy kérés hogy ékezeteket használjunk szakmai topikban?
-
-
-
X2N
őstag
válasz
Raymond #49225 üzenetére
"Ez mindegy a VRAM szempontjabol, mert a GPU nem tud jpeg-el dolgozni. Erre van a BCn (1-7) ahol azt hasznalod ami eppen megfelel mert olyan a textura. Azert van ennyi formatum mert mas-masra jo mindegyik. Az elonye hogy a GPU ezekkel tud egyenese dolgozni, nem kell felkonvertalni 24-32bit-re. Az NTC-bek pedig ez az egyik lenyege hogy nincs 7 kulonbozo formatum hanem egy van ami mindgyik esetben jo es sokkal jobban tomorit ugyanolyan minoseg mellett (7x amit irnak es amit a tool-ban is latsz). A masik "pedig az hogy a kartya szinten direkt dolgozik vele es nem kell felkonvertalni a VRAM-ba.
Most mar erted?"Ezt leírhatnád rendesen mondjuk ékezeteket használva ha már én is veszem a fáradtságot és így írok neked.
Milyen 7 formátum? Miről beszélsz? Mit tömörít? Nincs sehol ugyanolyan minőség, miről beszélsz? Mit hasonlítasz mihez?
Tud a GPU jgp textúrákkal is dolgozni, persze ennek is megvan a hátránya, nincs átlátszóság és veszteséges tömörítés, emiatt kell külön még egy jpg az átlátszóság miatt.
Viszont ha számít a méret mégis jó lehet, alternatívaként pedig ott van:
PNG – Ha veszteségmentes minőség kell, és szükséges az átlátszóság.
DDS – Ha optimalizált formátum kell a GPU számára (DirectX és OpenGL is támogatja).
TGA – Régi, veszteségmentes formátum, de nagyobb méretű. -
X2N
őstag
válasz
Raymond #49225 üzenetére
Teljesen értelmetlen 1m2-es plane-re feltenni a 4K textúrát? Aha persze. 50mm gyújtótávolságú kamerával 178cm távolról észrevenni az ordító különbséget 1k és 4K felbontású textúra között, mi lenne ha fél méterről vagy még közelebbről nézném a kamerával?
Itt a textúra, le lehet tölteni mindenkinek, blenderben meg lehet lesni.
4K textúra 133MB
1K 12.7MB
-
X2N
őstag
válasz
Raymond #49221 üzenetére
Dehogynem csinálják. Azért csinálják hogy elférjen a játék a kis 4-6-8-12GB-os videokártyákon ami az átlag usernek van, nem beszélve a konzolokról.
1024x1024 jpg textúra 24KB
ugyanez felkonvertálva 4K felbontásra:
4096x4096 jpg 755KBPont a Bethesda játszotta el ezt hogy csak felskálázták 4k felbontásra az eredeti textúrákat. Nem emlékszel?
-
X2N
őstag
válasz
Raymond #49217 üzenetére
Szerintem te nem vagy képben a dolgokkal. Vagy lehet én fogalmazok furcsán, de ki lehet egy mondjuk 2048x2048es textúrát feszíteni 1x1m-es modellre 2x ismételve, vagy ugyanerre a modellre kitehetsz 1db 4096x4096-os textúrát. Ha az alacsonyabb felbontású textúra úgy van elkészítve hogy egymás mellé illeszthető akkor észre se fogod venni. Hasonló modok voltak régen Skyrim-hoz is amik az eredeti textúrákat használták, csak jobban megcsinálták a uv mapokat a modellekre, így a vram használat változatlan maradt viszont mégis szebbek lettek a modellek a megváltoztatott uv miatt(szerinted ez értelmetlen??). Vagy van a másik megoldás hogy szépen újratextúrázod a modellt 4K textúrákkal, akkor viszont több vramot fog használni a játék mert nagyobb méretűek lettek a textúrák. De ha nagyon erősködsz itt be is mutatom neked miről beszélek.
-
X2N
őstag
válasz
Raymond #49213 üzenetére
Ahogy mondtam a 4K csak egy felbontás. Az UV mapolásnál nem mindegy hogy 4K textúra van kifeszítve egy 1x1m-es falon vagy egy 20x20m-es falon. Értelemszerűen kiteheted a 4K textúrát úgy is hogy 20x fog ismétlődni egymás mellett a 20 méteres falon, csak az zavaró lesz. TPS-játékoknál jó dolga van a fejlesztőnek,ott sokkal messzebb van a kamera a karaktertől, nem tudsz közel menni kamerával semmihez hogy megnézd mennyire részletes a világ. FPS nézetből már a Skyrim/Fallout4-nél 4K textúrákat töltöttem le anno mindenhova mert látszott hogy mennyivel szebb, pedig az is mikori játék már, ha azt élőben látod el se hitted volna hogy egy 2011-es játék úgy meg lett moddolva anno, elmentünk a végletekig amit az engine bírt.
-
X2N
őstag
válasz
Raymond #49211 üzenetére
Mondjuk ez előbb lehet kicsit túloztam a 8-16K textúrákkal, 8K normal map textúráim vannak jó minőségűek de pl ezek csak 4K textúrák(le kell tölteni mert nagy) sok múlik azon hogy van az UV megcsinálva a modellen, ha csak az arc/fej-ra van 4K textúra az elég nagy felbontás, ha viszont mondjuk az egész karakterre az nagyon kevés. Komplett asseteknél(Quixel Megascans) viszont előfordulhat ekkora méret, (ezt letöltöttem múltkor, elképsztően néz ki, ~75GB és ez csak 1db mini pálya fotoscannelt assetekkel) emlékezzünk vissza Carmack-ék se véletlenül találták ki azt a megatexture dolgot a Rage-nél, sokkal egyszerűbb így kezelni egy nagyobb assetet mint a sok kis textúrát managelni..
-
X2N
őstag
válasz
Raymond #49207 üzenetére
Szoktam látni a sávosodást jpg-nél ha renderelek, de lehet csak nálam probléma úgyhogy nem használom a formátumot. Rendereltem most gyorsan 1 képet, ez még csak 4K textúra.
-
X2N
őstag
válasz
Raymond #48915 üzenetére
Persze hogy mindegy mivel ha be van kapcsolva megy az artifactolás. Szerinted miért kapcsolom ki? Az csak feláras extra hogy úgy elmossa a képet mintha vazelinnel bekennéd a monitort. Ha ha te ezt szereted az a te problémád. Én vettem jobb monitort és élvezem a 4x nagyobb felbontást és a részletesebb képet.
"Oh wait, akkor megse tokelet a kep?? Oh no! Fetch me my fainting couch!
"
180ppi az még nem 300+ppi ne legyenek illúzióid, még nem teljesen retina kijelző ahogy az Apple-szokta nevezni a monitorainál. -
X2N
őstag
válasz
Raymond #48899 üzenetére
Nem villognak a pixelek, és ha annyira zavar a szerencsétlen "pixel crawl" akkor teszel rá egy SMAA-t ami fényévekkel jobb mint bármilyen temporális megoldás. Mondom, ha nem használtál ekkora felbontású kijelző ekkora méretben nincs miről beszélni....NEM LÁTOD A PIXELEKET.
-
X2N
őstag
válasz
Raymond #48887 üzenetére
Milyen effekt, nincsen semmiféle effekt ami ne működne normálisan ugyanúgy.
KRoy19-Mert nem mindegy a monitor se, 180PPi alatt ne csodálkozz. RDR 2-t én nem próbáltam. De a Control CP2077, TLOU-ban fényévekkel volt jobba kép kikapcsolt TAA-val, semmi szellemképesedés, részletes lett a kép, és ezt ne keverjük össze azzal hogy a DLSS-túltolja az élesítést... -
válasz
Raymond #48791 üzenetére
Ok, világos amit írsz , akkor marketingeltek( így is lehet fogalmazni ha szépíteni akarunk) egy jót, okozva az Nvidiának egy kisebb beesést még a tőzsdén. igazából alig számít hogy 4 % lemaradást kommunkálnak a valós 47% -kal szemben...
Ha csak nincs valami csoda mögötte megint amiről senki nem tud -
válasz
Raymond #48786 üzenetére
Igen arra az AMD slidera gondoltam.
Az Nvidia ma feltette a saját oldalára és slide-jára ezeket az eredményeket rajta a 7900XTX kártyával.( nem szokták ezt igazán alkalmazni amúgy, ) válaszul az AMD féle slidera ami körberohanta a világsajtót.
Ott , az AMD nél ha jól látom 4 % volt a különbség , lemaradás volt csak ebben a mérésben miközben az Nvidánál 47%?
Állítólag az Nvidia tegnapi frissitése + hozott gyorsulást az RTX 5000 szérián, nem is keveset gondolom erre is hivatkozva adta ki Nvidia ezt a mérést, eredményt. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Raymond #48784 üzenetére
> Az AMD ugyanugy a Q4_K_M verziot hasznalta
Köszi; ( a kiemelt Slide-on nem láttam
)
utánakeresve - az AMD blog post tényleg ezt ajánlja.
"AMD recommends running all distills in Q4 K M quantization"
Experience the DeepSeek R1 Distilled 'Reasoning' Models on AMD Ryzen™ AI and Radeon™akkor várok az AMD lépésére
-
Quadgame94
őstag
válasz
Raymond #48742 üzenetére
Ha az NV szolgáltat nekik contentet akkor lesz is ilyen videó. Rettenetesen demagóg ahogy túlzásokba esel
sírás
Ha ez tudatos nálad akkor azért gáz, ha pedig tudatalatti akkor érdemes magadba nézni. Sírásnak nevezni egy kontrsuktív és számokon alapuló érvelést az torzító, félrevezető és demagóg.
-
-=RelakS=-
veterán
válasz
Raymond #48733 üzenetére
Mondd hogy nem nézted meg a Devid_81 által linkelt videót úgy, hogy nem mondod, hogy nem nézted meg a Devid_81 által linkelt videót
A lényeg: HW Unboxed elemezgette az 5080 tulajdonságait, összehasonlította a korábbi kártyacsaládokkal, és ez max egy 5070.
Gondolom az Nvidia tanult a 40-es széria bakijából, és most nem hozott ki az 5080-as kártyával egy 5080 16GB-ot
-
huskydog17
addikt
válasz
Raymond #48707 üzenetére
Igen, arra gondoltam, hiszen az az AMD-nek a driveres alapú frame gen technikája. Szerintem a SmoothMotion inkább az AFMF2 ellenfele lesz.
b. #48708: Igen, nem minden szoftveres fejlesztést soroltam fel, sokáig lehetne sorolni, ahogy például a Broadcast újításait/fejlesztéseit is. Rengeteg szoftveres fejlesztés/újítás jött és a legtöbbjük minden RTX kártyán működik.
-
válasz
Raymond #48654 üzenetére
Lenyegtelen, ha cselesen akartam volna cselesen csinalom
Ott a lenyeg szerinted mennyi szerintem mennyi... most siman 800 egy 4070s .
Termeszetesen olyan boltbol ahol vasarol is az embernem jurgen webshopjabol... mert ott is kb az elso 3 olcso a tobbi elado mar nem.. remelem ott vasarolsz biztos jo a gari
Hanyagoljuk egymast addig, nyugodj meg ide fogok irni tok mindegy mi az eredmeny..
-
válasz
Raymond #48637 üzenetére
"Az 5070 nem annyiba fog kerulni mint a 4070Ti most (849eur"
Ezt te hablatyoltad vegig... nehez ilyen emberrel barmit is kezdeni, olvasd el mit irtam vegig ...
Ma var rad elso korben amit mar lehet latni a 4080s tanult kollega itt irta 470-480e meg van par.darab es a 600e 5080 esete ez vetiti elore a szoryt ha a 4070s 800-ert nem eleg...
Namost nekem ne linkelgess gunter es hans sarki wepshopjabol, rende uzletbol kerlek.
Alzat csak azert hoztam be mert itt mindig megkapom hogy ez magyarorszag, en proshop.se ami meg vagy 5-6 orazagban van meg amazon alltal ertekesitett cuccokrol beszelek nem a sarki fuazerestol. -
válasz
Raymond #48630 üzenetére
ĶSzanalmas probalkozas mar megint ezt megszoktuk toled. Mint egy turmixgep kezdesz minden ossze vissza hablatyolni. Csillagszemu juhasz nem retel ugy mint te.
Hol irtam hogy tudok olcson kartyat? Ja sehol csak annyit hogy netto.
Hol irtam hogy skandinav eladoknal olcsobbak a cuccok? Ja sehol, es az amazon.se biztos ó skandinav.
De irhatod a sorozatos valotlansagokat, a gondolataidat majd mas szajaba adod stb folytasd csak a vergodes.
Nezegesd az alzas 800 euros kartyinkokat, svedeknel mar 4070s is alig van ami van 800
Szamokkal sajno hadi labon alsz meg mindig tom en hiban ossze zavar ez a netto brutto, minden orszagban mas stb.
Biztos van ami olcobb es keszletezve van eletben nem kapod meg. -
válasz
Raymond #48615 üzenetére
Nem tudsz olvasni? Ezt te hablatyolod.. ne farassz a mondokaddal.. leirom megint
1-2 honapja a kerekerdo kozepen Jancsi 270-280e netto kornyeken tudott vasarolni a vasorru babarol egy 4070Ti Supert, ami most elindul a csillagok fele. Na ennyiert tudsz majd 5070 venni. En ezt mondom.
Nem erdekelnek a linkjeid, az euros araid en ezt mondtam, erre terjunk vissza .180e is volt low 4070s super most a sima 4070 220-230e. Befejeztem errol az eszmecseret.
-
válasz
Raymond #48609 üzenetére
2-3 het mulva terjunk vissza ra, ugylatszik az amazon hamarabb arazza ezt be. Megnezheted most is..
Igen annyiba fog keruli egy 5070 mint 1-2 honappal.ezelott a 4070Ti Super akkor 280 netto korul tudtam venni.
Amirol mar kiderult ugye az 5080 milyen jol sikerult darab, 1-2 honapja 350 nettoert siman vettem 4-5 tipust, faradjatok fol az amazonra a 4080S arakra nem csak a marketplacesek hanem az amazon sold is. 450+
Kijott minden ranezunk mi lett.
-
válasz
Raymond #48604 üzenetére
9Erre egyebkent nem jottem volna ra hogy a 4070TiSuper es a 5070 kulon kartya eddig azt hittem az egy.
Leirtam ertelmesen eltolnak aznarakat egy szintel.feljebb, ha ez nem megy at oke.
1 honapja 4070s 220e-most 280e
4070Tis 270-280e-most 350-370
4080s 350-360e-most450+
Ez netto adhatsz hozza afat.
Nem kerek elavult keszletrol likeket, 2-3 het mulva mereszd a szemed amikor kipucoltak minden es ataraztak
Menj fel az amazon.de-re.Elmemtem.rad irok 2-3 het mulva.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Raymond #48466 üzenetére
> Ez es az elozo hsz is OK, csak azt nem ertem miert linkelgeted ezeket nekem.
Amikor azt írtad, hogy érdemes lenne alaposabban utánajárnom a témának,
megtettem és találtam pár pontosítani való információt a te korábbi állításodban is.És talán a többi fórum olvasónak is hasznos, hogyha együttműködve,
a lehető legtisztább információt adjuk mindketten. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Raymond #48444 üzenetére
( deepseek )
> az a szam (a H100 szamabol ami elmeletileg van nekik
az valószínűleg egy félreértés következménye.
https://x.com/dylan522p/status/1883934275516654060
Valamint:
https://x.com/Jukanlosreve/status/1882749023184207893
"SemiAnalysis stated that by the end of 2024, China would have more than one million chips equivalent in performance to NVIDIA’s A100. In fact, as of the fourth quarter of 2024, China is assessed to have secured over one million GPUs on an annual basis. Additionally, SemiAnalysis’s analysts forecast that in 2025, SMIC’s N+2 (7nm) process would enable the mass supply of chips on par with the A100 in performance. They also suggested that as early as the same year, chips based on SMIC’s N+3 (5nm) process could be released. If SMIC succeeds with a 5nm process, that would indeed be alarming, indicating technological capabilities far beyond common perceptions. If this is true, it could mean that the technology gap between TSMC and Samsung is even larger than the gap between Samsung and SMIC—an unsettling thought. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Raymond #48444 üzenetére
(DeepSeek)
> Sok kozte a propaganda (az "only a side project" pl.)
> es az alacosny traing koltseg ($5-$6mil) is megintcsak
> inkabb propaganda szinten van,
> tobb felol is buzlik az a szam (a H100 szamabol ami elmeletileg van
> nekik es attol is hogy mit csinaltak
> itt pontosan merthat kellett elotte mar egy letezo nagy modell
> amivel a "high quality traing data" elo lett allitva.
> Egyebkent azt se konkretizaltak hogy a mi volt es honnan, nem veletlenul.a https://stratechery.com/2025/deepseek-faq/
lényegében majdnem minden felvetésedet megválaszolja:"""
> I’m not sure I understood any of that.The key implications of these breakthroughs — and the part you need to understand — only became apparent with
V3
, which added a new approach to load balancing (further reducing communications overhead) and multi-token prediction in training (further densifying each training step, again reducing overhead):V3
was shockingly cheap to train. DeepSeek claimed the model training took 2,788 thousand H800 GPU hours, which, at a cost of $2/GPU hour, comes out to a mere $5.576 million.> That seems impossibly low.
DeepSeek is clear that these costs are only for the final training run, and exclude all other expenses; from theV3
paper:
Lastly, we emphasize again the economical training costs of DeepSeek-V3, summarized in Table 1, achieved through our optimized co-design of algorithms, frameworks, and hardware. During the pre-training stage, training DeepSeek-V3 on each trillion tokens requires only 180K H800 GPU hours, i.e., 3.7 days on our cluster with 2048 H800 GPUs. Consequently, our pre- training stage is completed in less than two months and costs 2664K GPU hours. Combined with 119K GPU hours for the context length extension and 5K GPU hours for post-training, DeepSeek-V3 costs only 2.788M GPU hours for its full training. Assuming the rental price of the H800 GPU is $2 per GPU hour, our total training costs amount to only $5.576M. Note that the aforementioned costs include only the official training of DeepSeek-V3, excluding the costs associated with prior research and ablation experiments on architectures, algorithms, or data.
So no, you can’t replicate DeepSeek the company for $5.576 million.
> I still don’t believe that number.Actually, the burden of proof is on the doubters, at least once you understand the
V3
architecture. Remember that bit about DeepSeekMoE: V3 has 671 billion parameters, but only 37 billion parameters in the active expert are computed per token; this equates to 333.3 billion FLOPs of compute per token. Here I should mention another DeepSeek innovation: while parameters were stored with BF16 or FP32 precision, they were reduced to FP8 precision for calculations; 2048 H800 GPUs have a capacity of 3.97 exoflops, i.e. 3.97 billion billion FLOPS. The training set, meanwhile, consisted of 14.8 trillion tokens; once you do all of the math it becomes apparent that 2.8 million H800 hours is sufficient for trainingV3
. Again, this was just the final run, not the total cost, but it’s a plausible number.> Scale AI CEO Alexandr Wang said they have 50,000 H100s.
I don’t know where Wang got his information; I’m guessing he’s referring to this November 2024 tweet from Dylan Patel, which says that DeepSeek had “over 50k Hopper GPUs”. H800s, however, are Hopper GPUs, they just have much more constrained memory bandwidth than H100s because of U.S. sanctions.
Here’s the thing: a huge number of the innovations I explained above are about overcoming the lack of memory bandwidth implied in using H800s instead of H100s. Moreover, if you actually did the math on the previous question, you would realize that DeepSeek actually had an excess of computing; that’s because DeepSeek actually programmed 20 of the 132 processing units on each H800 specifically to manage cross-chip communications. This is actually impossible to do in CUDA. DeepSeek engineers had to drop down to PTX, a low-level instruction set for Nvidia GPUs that is basically like assembly language. This is an insane level of optimization that only makes sense if you are using H800s.
Meanwhile, DeepSeek also makes their models available for inference: that requires a whole bunch of GPUs above-and-beyond whatever was used for training.
"""És ha valaki részvényekben utazik - a stratechery - cikkből - gépi fordítással :
"""
> Akkor miért pánikol mindenki?
Úgy gondolom, hogy több tényező játszik szerepet. Először is, sokk, hogy Kína utolérte az amerikai vezető laborokat, annak ellenére, hogy széles körben feltételezték, hogy Kína nem olyan jó a szoftverekben, mint az Egyesült Államok. Ez valószínűleg a legnagyobb dolog, amit elmulasztottam előre látni a reakció meglepettségében. A valóság az, hogy Kínának rendkívül fejlett szoftveripara van általában, és nagyon jó eredményeket mutat az AI modellek fejlesztésében is.
Másodszor, a V3 alacsony képzési költségei és a DeepSeek alacsony előrejelzési költségei meglepetést okoztak. Ez számomra is nagy meglepetés volt, de a számok hihetőek. Ez közvetetten valószínűleg mindenkit idegessé tesz az Nvidia miatt, amelynek nyilvánvalóan nagy hatása van a piacra.
Harmadszor, hogy a DeepSeek mindezt a chip-tilalom ellenére érte el. Ugyanakkor, ahogy korábban említettem, valószínűnek tűnik, hogy a DeepSeek ezt legális chipekkel valósította meg.
> Van Nvidia részvényem! Vége mindennek?Az Nvidia története valóban kihívásokkal néz szembe ezek után. Az Nvidia két nagy „várárokra” támaszkodik:
- A CUDA az elsődleges programozási nyelv a modellekhez, és ez csak Nvidia chipeken működik.
- Az Nvidia hatalmas előnyt élvez a chipjei közötti kommunikáció és egy nagy virtuális GPU létrehozása terén.
Ezek az „árkok” eddig szorosan együttműködtek. A DeepSeek azonban most megmutatta, hogy van egy másik út: nehéz optimalizációval gyengébb hardveren is lenyűgöző eredmények érhetők el, míg eddig a legegyszerűbb megoldás az Nvidia fizetése volt.> Az Nvidia tehát veszít?
Nem feltétlenül, de az optimista növekedési történetük valószínűleg ködösödött.
"""Amúgy érdemes még elolvasni a teljes cikket is - főleg az DeepSeek-R1-Zero -t
----------
És egyesek dolgoznak a re-implementáción is
vagyis hamarosan kiderül, hogy amit állítot a Deepseek az valós-e :"Fully open reproduction of DeepSeek-R1"
https://github.com/huggingface/open-r1 -
S_x96x_S
addikt
válasz
Raymond #48446 üzenetére
> Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
Vettem a privát véleményedet; a kövezés elmarad - mint mindig.
Amúgy a DeepSeek R1 -et nem lehet lesöpörni; hogy csak kínai propaganda.
Tegnap:
"Deepseek R1 is AI's Sputnik moment." Marc Andreessen, https://x.com/pmarca/status/1883640142591853011
Erre ma a sajtó:
"DeepSeek's 'Sputnik moment' prompts investors to sell big AI players"
- Tech stocks sink; Nvidia drops sharply in premarket
- China's DeepSeek AI assistance surges in popularity
- Nervous investors seek safe-havens, dollar falls -
S_x96x_S
addikt
válasz
Raymond #48444 üzenetére
> A Deepseek elotte volt publikalva.
igen. köszi a pontosítást.
A DeepSeek R1 - a Biden kormány AI Export korlátozása után jelent meg,
de még a StarGate - előtt.
És mindegyik esemény 1 héten belül történt.> nem nagy kanallal enni a Kinai propagandat
Ezt a tőzsdézőknek is mond el.
A Stargate bejelentése után megugrottak a részvényárak.
és most, hogy az AI világban mindenki (is) a DeepSeek R1 -ről beszél, - korrigálnak.
A propaganda ( ~ bullshit )
az propaganda; legyen az USA AI startup - vagy Kínai Startup.
De ettől még a DeepSeek R1 - elég jó.
> Roviden - finoman es esszel kell ezt venni,A sajtó eleve megbízhatatlan.
Mondhatsz olyan hírforrást, amit te megbízhatóanak találsz,
de ettől még az se lesz tökéletes.https://en.wikipedia.org/wiki/Gell-Mann_amnesia_effect
"A Gell-Mann amnézia-hatás egy kognitív torzítás, amely azt a hajlamot írja le, hogy az emberek kritikusan értékelik azokat a médiajelentéseket, amelyek azon a területen készültek, amelyben jártasak, ugyanakkor továbbra is megbíznak más területek tudósításaiban, annak ellenére, hogy felismerik a hasonló lehetséges pontatlanságokat." -
S_x96x_S
addikt
válasz
Raymond #48441 üzenetére
Az eredeti interjú 2024 juliusi - vagyis fél éves
de csak most kapta fel a média a DeepSeek R1 - miatt.
A Portfolió is valószínűleg valami angol többszörösen átvett cikkből idézhetett,
Az egész mögött van egy technológia pánik is,
hogy Kína utoléri az USA -t AI technológia terén is.
A "Deepseek R1" - bejelentése valamilyen válasz volt
az USA 500 milliárd dolláros Stargate projektjére.
És a Kínaiak is bejelentették a legújabb AI projektjuket.
aminek valószínüleg része egy olcsó Nvidia alternativa is.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Raymond #48439 üzenetére
nem szó szerinti fordítás, de a tőzsde már csak ilyen.
Félmondatok/Félinformációk alapján - emelkedik és süllyed az árfolyam
Egy AI-s összefoglaló a cikkről.
"""
A cikk szerint az nVidia GPU-dominanciája nem pusztán a hardverük fejlettségén, hanem a mögötte álló kiterjedt nyugati tech-ökoszisztémán is alapul. Bár a GPU-architektúra alapjai ismertek, mégsem könnyű másolni, mert a felzárkózáshoz rengeteg idő, pénz és kutatási kultúra szükséges. Kínai fejlesztők számára ráadásul gondot jelent az amerikai exportkorlátozás a csúcskategóriás chipekre, így az nVidia–fölény rövid távon nem látszik igazán meginogni. A szerzők kiemelik, hogy még ha nincsenek is „titkok” a kártyák mögött, a teljes ökoszisztéma és a következő generációs fejlesztések üteme jelenti a valódi előnyt, amit nem lehet egyik napról a másikra lemásolni.
""
Az AI fórumokat olvasva - a DeepSeek R1 - váratlansága és költsége
a lényeges ,
amit egyre többen amolyan Szputnyik momentumnak neveznek.
És az AI világban ~ 1 hete a legtöbb hír a DeepSeek R1 -ről szól.
ami most eljutott a tőzsdére is.
------------
"DeepSeek seems to have created a panic moment within the biggest companies and it should alarm investors.
Costs:
•2,048 Nvidia H800 GPUs: $40-50million
•Training: $5million
If all it takes to beat OpenAI is a maximum of $55million, the industry is becoming commoditized way faster than previously expected.
US-based AI companies alone will have to generate about $600 billion a year in revenue to pay for their AI hardware, according to Sequoia.
The capex and R&D will likely be accepted to remain competitive given the risks of not being involved in the space, however it is getting harder by the day to envision a profitable venture in the field.
Great moment for the consumer but very bad news for the companies competing in the field.
"""
https://x.com/TheShortBear/status/1882783200998498542
---
""
It gets even better; DeepSeek is ~96% CHEAPER than ChatGPT.
- Cost of OpenAI o1: $60.00 per 1M output tokens
- Cost of DeepSeek R1: $2.19 per 1M output tokens
DeepSeek R1 is 100% Opensource and a fraction of the cost of ChatGPT.
Cheaper AND better is a lethal combo.
" https://x.com/KobeissiLetter/status/1883858676001452230 -
S_x96x_S
addikt
válasz
Raymond #48437 üzenetére
> Arra az utolsora jo lenne az eredeti forrast latni
> mert ugy ahogy ott leirva van eleg nagy baromsag.Gondolom csak az AI-ra értette.
és elnézve a rengeteg AI startupot - akik AI chipeket terveznek ez nem tünik annyira lehetetlennek. Még GeoHot is saját AI chipről álmodozik.
Amúgy ha fél éve valaki azt mondja, hogy a Kínaiak - olyan nyílt modellt csinálnak, ami versenytársa lehet az OpenAI -nak - sokkal kisebb költségből, azt színtén sokan baromságnak tartották volna. De mivel az sikerült nekik - ennek a kijelentésnek is nagyobb a súlya.amúgy itt van a forrás - eredetiben.
https://thechinaacademy.org/interview-with-deepseek-founder-were-done-following-its-time-to-lead/
"""
An Yong: But can technology alone create a significant competitive gap? You’ve said there are no absolute “secrets.”Liang Wenfeng: Secrets don’t exist, but replication takes time and cost. NVIDIA GPUs have no hidden magic—yet catching up requires rebuilding teams and chasing their next-gen tech. That’s the real moat.
"" -
válasz
Raymond #48324 üzenetére
Annak a +30% memoria savszelnek nagyon sokat kene hoznia gyakorlati teljesitmenyben hogy a 4080S-hez kepest szinte azonos orajelen futo szinte azonos compute teljesitmenyt feltornazza a 4090 szintjere.
Kb. 15%-ot kellene javulnia az uarch hatékonyságának. Lehetne, ha megcsinálták volna ugyanazt, mint a Turingban, de az 5090-es tesztek erősen utalnak arra, hogy semmi ilyen nem történt. Sőt, vszleg az egyik legkisebb uarch előrelépés lett a cég történetében.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Csere-Beszámítás! KFA2 One Click OC RTX 4080 16GB GDDR6X Videokártya!
- EVGA GeForce GTX 1080 SC GAMING
- BESZÁMÍTÁS! Sapphire Nitro+ RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- GIGABYTE RTX 4080 GAMING OC 16GB GDDR6X, 2 év hazai kisker garancia, szinte új, hibátlan!
- BESZÁMÍTÁS! Sapphire NITRO+ RX 5700 XT 8GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L540 - i5-4GEN I 8GB I 128SSD I DVDRW I 15,6" FHD I CAM I W10 I Garancia
- Csere-Beszámítás! Lenovo Ideapad 3! R3 7320U / 16GB DDR5 / 512GB SSD
- EGY PRÓBÁT MEGÉR, NEM? Árgarancia, ingyen szállítás/átvétel RX 7000 kártyák 27% áfa, beszámítás!
- LG 32GR93U-B - 32" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest