-
GAMEPOD.hu
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tothjozsi96
addikt
válasz
teptep #125689 üzenetére
Köszönöm. Pont ezt nézegettem a napokban, de akkor még nem ennyiért vesztegették. Kíváncsi lennék hogy elírás-e, de akkor gyorsan megrendelem, és csak kiküldik!
+ #125690 S_x96x_S
Köszönöm szépen a választ.
Csak a gyári 8GB forrasztott memória van benne, a slot pedig szabad. Nekem bőven elég lenne összesen a 16GB. Szóval csak 1x 8GB RAM-ot vennék. -
S_x96x_S
addikt
válasz
tothjozsi96 #125688 üzenetére
> T490-be szeretnék venni még +8GB RAM-ot
A https://psref.lenovo.com/WDProduct/ThinkPad/ThinkPad_T490?tab=spec
alapján le lehet szűkíteni a memória típusát:"""
Max Memory[1]
- Up to 40GB (8GB soldered + 32GB SO-DIMM) DDR4-2400
- Up to 48GB (16GB soldered + 32GB SO-DIMM) DDR4-2400
Memory Slots
- One memory soldered to systemboard, one DDR4 SO-DIMM slot, dual-channel capable
Memory Type[2]
- DDR4-2400
Notes:
[1]. The max memory is based on the test results with current Lenovo® memory offerings. The system may support more memory as the technology develops.
[2]. Installed memory is actually 2666MHz but run at 2400MHz due to processor limitation.
"""
Azért nem árt előtte megnézni a gép belsejét, mert ha már foglalt a másik slot,
akkor az nem várt meglepetés lehet.
És érdemes lehet még megnézni a 16GB-os árakat is.Mottó: "A verseny jó!"
-
teptep
senior tag
válasz
tothjozsi96 #125688 üzenetére
T491 gyári [adatlap]
Árukereső, DDR4, 8GB, Notebook, 3-6e Ft, 2400-3200MHz, [szűrés]
A [Crucial 8GB DDR4 2400MHz] árát most vitték le 6000-ről 3530 Ft-ra. -
tothjozsi96
addikt
Sziasztok!
T490-be szeretnék venni még +8GB RAM-ot. Teljesen mindegy, bármelyik jó bele? Vagy van valami kritérium hogy milyent lehet csak beletenni?
Köszönöm.
-
mahi1
csendes tag
válasz
simonjoe #125685 üzenetére
Köszi a választ!
Annyit megtudtam, hogy ennek a táskának 4X40W19826 cikkszámmal és "Lenovo ThinkPad 14" Professional Slim Topload Case" megnevezéssel van egy 14-es méretű, de egy vékonyabb (slim) kivitele, amiben 1 nagy rekesszel kevesebb van. Akkor valószínűleg ez lehet neked:
https://laptop-taska-hatizsak.arukereso.hu/lenovo/thinkpad-14-professional-slim-4x40w19826-p534034269/#termek-leirasA 15,6"-os Professional verzióból találtam vastag és slim kivitelt is, de úgy néz ki, 14-esből csak slim létezik. Itt látszik a 15.6-os vastag plusz zsebe:
-
válasz
mahi1 #125682 üzenetére
Jóóó reggelt!!
Igen, létezik, nekem is van, az X1 Carbon-hoz vettem. Azt már ne kérdezd, h honnan. Arra viszont emlékszem, horror ára volt. Egy pics@....nyi tatyó, sok minden nem fér bele. Hosszabb utazásokra, főleg külföldi utakra viszem benne a lapost, a tápját, egy HDMI és egy LAN kábelt. Már a nejem tábláját sem szívesen rakom mellé. 39x27x7cm-es. A belső elrendezése sem tetszik, a fő "rekesz" 3 részes, és ahova a laptopot tudod tenni, pont az van kívül. Hogy jót is írjak róla, kinézete viszont tetszik.Joe
-
fungi
aktív tag
válasz
barnam_ #125683 üzenetére
Kösz a választ, dgpu-s hűtőt nem ismerem, igpu hűtőből létezik Toshiba és Delta, a Toshiba rohadt hangos, a Delta meg halk, nagy a különbség, tudom, mert cseréltem. Ja, bízom benne hogy a 35W miatt nem lesz drámai a változás, de majd kiderül...W530-ban a 3720QM is egész kulturált...
[ Szerkesztve ]
-
barnam_
nagyúr
válasz
fungi #125681 üzenetére
Én 3720qm-et tettem bele, rendeltem hozzá egy dgpu-s hűtőt Aliról, de az is hangos.. valahogy 14"-ban ezt nem sikerült eltalálni.
Hőfokokra nem emlékszem, de turbo boost mellett azért tudott melegedni. Viszont a te esetedben az egy 35W CPU, szerintem nem lesz gond a hűtéssel
Csak az egy ritkább változat, az átlag 45W modellek néha könnyebben beszerezhetők. -
mahi1
csendes tag
Sziasztok! Szerintetek a képen látható táskának létezik 14"-os változata?
Rendeltem egy 14"-osnak hirdetett táskát, de útközben megnőtt 15,6"-os méretűre és lötyög benne a T460
Alapvetően szép és jó elrendezésű a táska, jó lenne kisebb méretben.
-
fungi
aktív tag
Sziasztok,
Kérdezném hogy aki meglépte a T430 I5-ről I7 3632QM-re átalakítást, annál mennyire változott a laptop hűtése? Nyilván melegebb, de most az I5 3320-al elvan 45-50 fok között TPFc-vel, így nagyon csendes, /igpu változat, de a jobbik, Delta hűtővel, nem bírom ha zajos/ Kell bele a dgpu hűtő, vagy ezzel a hűtővel sem lenne sokkal zajosabb? Alapvetően netezés, filmezésre /720p/ használva. Kösz, ha válaszol valaki.
[ Szerkesztve ]
-
Joco_77
senior tag
válasz
Penty #125677 üzenetére
Szia, nem, más lesz a gond.
Tegnap ki be dugdostam , "megfújkáltam" a csatlakozókat kicsit, utána töltött..
kétszer is egymás után. Tehát a konkrét helyzet az, hogy hol tölt hol nem. Egyelőre három dologra gondolok, döglődik az aksi, döglődik a töltő, valamiféle kontakthiba(szóval bármi lehet) ...ezek közül valamelyik, ha az utóbbi akkor elbohóckodok így vele még pár hónapig, ha az előbbiek közül akkor töltő vagy aksicsere lesz amivel még nem kapkodnék(amíg hol tölt hol nem). Májusig kéne, hogy kiderüljön/megoldódjon akkor lesz hosszabb időre szükség a laptopomra, addig végülis van még idő.
[ Szerkesztve ]
-
Space marine
aktív tag
Sziasztok! Van egy "ősi" T61-em, nvidia chip-el.. igen, reball után is megvolt halva
/10éve/ Kezdi foglalni a helyet, nálam feleslegesen áll, keresnék neki egy megfelelő tulajt, aki értékelné őfelségét.. ha jól emlékszem, a jobb bill van benne
Mivel nem tudom mennyit ér, szétszedni nem szeretném és jobban szeretném ha Thinkpad "örülthöz" kerülne, inkább itt kérnék ehhez "segítséget"
ha nem gond..
-
S_x96x_S
addikt
(töltő)
az előző évben az erdélyi vonatozásom alatt - a vasút személykocsi hálózatába dugott Thinkpad töltőmet - sikeresen kinyírta ( ~ *"valami"* túlfesz. )
Talán valami mozdonycsere lehetett az oka ...
vagy csak véletlenül pont akkor dobta fel a talpát a töltő ...
ezt már nehéz kideríteni.Rövid pánik után ( ~ mi romolhatott el )
elkezdtem gondolkodni is
és szerencsére - alternatívaként a mobiltelefonom 68W -os töltőjével működött
és ideiglenesen megoldotta a problémámat, ( Thank you USB-C )Tanulság nem sok van.
Annyi hatása lett, hogy elgondolkodtam pár dolgon és az új töltőm már:
- Lenovo 68W USB-C Wall Charger
( külön USB-s kábellel és ezzel a telefonom gyorstöltöltése is működik )- beszereztem egy MagCore ( mágneses csatlakozós ) -os USB-C 100W-os kábelt,
( hogy jobban óvjam a Thinkpad TB töltő portját )"Az xxxx MagCore tápkábel használata a hagyományos kábelekhez képest nagyon egyszerű. Az automatikus mágneses csatlakozásnak köszönhetően szinte csukott szemmel is csatlakoztathatod a kábelt. Sőt, a megfordítható mágneses csatlakozót a mobiltelefonban, tabletben vagy más USB-C-vel rendelkező eszközben hagyhatod, és csak a kábelt csatlakoztatod, így minimálisra csökkentheted a töltendő eszköz portjának sérülésének kockázatát. A másik végén USB-C csatlakozót is találsz, így az xxxx MagCore kábel alkalmas USB-C kimenettel rendelkező MacBook vagy laptop töltésére vagy adatátvitelére, ésaz ilyen típusú csatlakozóval felszerelt autókban is használható. Kínálatunkban további MagCore kábeleket vagy tartalék csatlakozókat találsz."
Mottó: "A verseny jó!"
-
-
Joco_77
senior tag
Sziasztok
T490 em akkumulátora sajnos nem tölt. Viszonylag új a probléma. Azt már észrevettem korábban is hogy szikrázik kicsit az elosztó amikor bedugom(emiatt csak magát a kábelt dugtam be először, majd csak utána a laptopba), ezért gondolom az lehetett zárlatos.
A kérdésem az, hogyha érzékeli a hálózati kábelt (töltőt) a T490 (megjelenik a jel az aksinál windows alatt) akkor valószínűleg a töltő lesz rossz és nem maga az aksi igaz?
Köszönöm előre is.[ Szerkesztve ]
-
ATI
senior tag
Kis érdekesség.
-
hruodnand
senior tag
Sziasztok,
van egy T14 Gen2 -m sajnos touchpad jobb klikkje behalt, bal is csak erősebb nyomásra megy. Gondolom ez típushiba lehet, mert külföldi fórumokban is panaszkodnak rá.
On-site garim van, melyik céget hívjam szerintetek ez ügyben?
Gondolom akkor helyszínen javítható a dolog... -
-
S_x96x_S
addikt
válasz
zsoltip #125667 üzenetére
A google - on érdemes
a "reddit" szót hozzáadni a "Thinkpad" keresési feltételekhez
és akkor kap(hatsz) értelmesebb találatokat is.
https://www.google.com/search?q=reddit+thinkpad+boot+logo+T460
https://www.google.com/search?q=reddit+thinkpad+boot+logo+P53
https://www.google.com/search?q=reddit+thinkpad+boot+logo+T16+Gen3(szubjektív - privát vélemény)
Én amúgy céges szinten kevésbé preferálnám az egyedi logót, ( vagy 3x is átgondolnám )
mivel ha ez megváltozik - akkor elindul a gondolat, hogy MI MÁS VÁLTOZOTT MEG:
pl. Extrém esetben - lett-e feltelepítve kémprogram, amit a HR rendelt meg;
És ha egy paranoiás dolgozó, elülteti a gondolatot a többiekben, akkor az már problémát okozhat.Mottó: "A verseny jó!"
-
-
zsoltip
őstag
Lenovo ThinkBook-on simán le tudom cserélni cégesre a Boot Logót. Bár a Lenovo Vantage által kínált gyári lehetőség nem működik az ún. Lenovo UEFI Boot Logo Changer igen. De ez nem megy viszont ThinkPad-eken.
Tudtok ajánlatni olyan lehetőséget, ami működik alábbi 3, különböző ThinkPad-en?
1.) T460
2.) P53
3.) T16 Gen3Köszönöm előre.
-
totron
addikt
Egy jóideje ugye rejtett alsógombos touchpadokat kapunk, kinek hogy váltak be? Amennyi gépet próbáltam, mindegyiken nagyon vagy picit más volt eltérő modellek. Egyiken finomabb, másikon butább a kattanás/aktiválódáshoz szükséges eltérő nyomóerő ami ugye kevés esetén összejöhet véletlenül is. Ez ügyben is akkora palettáról játszódik a lottó, mint a kijelzők terén? A fő kérdés, hogy kinek hogy vált be ez a rejtett gomb vs. kétujjas görgetés szembenállása? Nem fárad az ujj túlságosan amiért külön ügyelni kell arra, hogy a görgetésből ne legyen katt? Kell-e visszasírni a statikus verziót vagy csak modernebb modellek felé kell evickélni és javul a helyzet?
-
totron
addikt
válasz
bytesizelife #125663 üzenetére
Nem értek egyet, van a száraz technikai vonal és van a beszélgetősbe hajló-kitekintő-ötletelő, szerintem ide az utóbbiból is jut, de ez egyáltalán nem is baj. Ha az oldalágakra nem vagy nyitott, legközelebb honnan tudod, hogy mire keresd a választ..?
-
válasz
barnam_ #125662 üzenetére
Nyilvános. (Talán az sem baj, ha a hozzászólás szövegének vagy hátterének színe változik. A 10 upvote feletti lehetne pl. bold, a 10 downvote alatti meg kiszürkülne. Így könnyen át lehetne görgetni a felesleges szájtépést és hamarabb megtalálni az igazán hasznos kommenteket.)
-
barnam_
nagyúr
válasz
FoxiestFox #125661 üzenetére
+1 erre
Legyen rejtett a like számláló vagy nyilvános? -
-
Kbali
nagyúr
válasz
FoxiestFox #125658 üzenetére
Ezért jó, hogy már az outlookban is van "like" funkció. Én úgy vagyok bekötve, hogyha valakitől segítséget kérek, akkor megköszönöm, ha megkapom.
-
Reggie0
félisten
válasz
FoxiestFox #125658 üzenetére
Nem veletlen a tanacsados forumokon lehet pontozni a kommentet, az kicsit hasznosabb, mint szaporitani a kommenteket egy kis lelekmelengetesert.
-
válasz
S_x96x_S #125656 üzenetére
Céges szokás nem köszizni minden kapott infóra.
Csak felfújja fölöslegesen a threadet érdemi kontent nélkül, és egy hosszú threadben sok tenkjú eléggé gáz amikor az ember valami fontosat akar megtalálni.Fórumon is néha van olyan érzésem, hogy azzal csak a hsz-countert növelem, de azért én általában köszizek pont a feedback miatt.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
zsoltip #125655 üzenetére
> Samsung 2TB 990 EVO ... Secure Wipe funkciót?
Mivel próbálkoztál?
ha nincs más:
1. ) akkor Samsung Magican : "How to safely Erase Samsung SSDs (+M.2 SSD) "
2.) ThinkShield Secure Wipe dokumentáció ( PDF )
3.) youtube : https://www.youtube.com/results?search_query=ThinkShield+Secure+Wipe
- pl. "Securely Wiping Internal Drives using the Lenovo UEFI BIOS"Ird meg, hogy mi működött
és készítsd róla egy rövid dokumentációt is a közösbe.Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
válasz
zsoltip #125652 üzenetére
> Lehet én vagyok másként programozva, de tudomásul veszem,
> feldolgozom, megyek tovább.
> Ti nem?Próbálom megérteni, hogy miért tartod feleslegesnek
a köszönetnyilvánítást vagy a visszajelzést.
De ugyanakkor azt is látom, hogy a fórum közössége szívesen segít,
és általában jó érzés számukra, ha tudják, hogy hasznos volt a tanácsuk.
Nem a "köszi" szó a fontos,
hanem az, hogy visszajelzést adj,
és ezzel hozzájárulj a Thinkpad fórum tudásbázisához.
Én magam is könnyebben fejlődöm és tanulok új megoldásokat,
ha látom, hogy mások hogyan próbálták ki és adaptálták a javaslatokat.
Pár javaslat:
1.) Mindig jelezd, mit próbáltál ki, és milyen eredményt értél el!
Írd meg részletesen, hogy pontosan mit tettél, és végül mire jutottál. Ha valami nem vált be, annak közzététele legalább annyira hasznos, mint amikor minden gördülékenyen ment. Most például egyáltalán nem világos, hogy a javasolt megoldás orvosolta-e a hibát, vagy olyan rossznak tartottad, hogy neki sem álltál.
Gondolj a jövőbeli olvasókra, akik később a fórum archívumában keresgélnek;
számukra nagyon fontos tudni, hogy mi működött, és mi nem.
2.) Dokumentálni a folyamatot
Fényképekkel vagy képernyőfotókkal mutasd meg a "probléma előtte-utána”" állapotot. Ha te is belefektetsz energiát, a többiek látják, hogy nem csak "elveszel" a fórumtól, hanem hozzá is teszel.
Amúgy egy fotó egy Thinkpad belsejéről már fél siker
3.) Megosztani alternatív megoldásokat
Ha a neten találtál más módszert, leírást, linkeld be.
Egy rövid összegzés arról, amit találtál, segíthet másoknak, akik hozzád hasonló helyzetben vannak.
4.) Áttekinteni, mi működött és mi nem
Például, ha három módszert próbáltál ki, írd le,
melyiknél akadtál el, és melyik bizonyult járható útnak.
Ezzel a jövőbeli fórumtársak sok időt spórolnak meg,
mert tudják, merre érdemes továbbmenni.
stb.
Az ilyen jellegű visszajelzések közösségi szempontból
sokkal többet érnek egy rövid "köszi"-nél.
Ráadásul mások is visszajelzést kapnak arról, hogy nem hiába segítettek.
-
zsoltip
őstag
válasz
donjohnson #125653 üzenetére
Ok. Köszi. Sztem működésbeni kül. De nem tiszteletlenségnek szánom. Végképp nem!
Kérdés:
Samsung 2TB 990 EVO esetén hogyan tudom előhozni, működésre bírni a ThinkShield Secure Wipe funkciót?[ Szerkesztve ]
-
-
donjohnson
addikt
válasz
zsoltip #125652 üzenetére
egyik korábbi válaszra se reagáltál és már tetted fel az újabb kérdést. olyan mintha levegőnek nézted volna őket. én ilyen esetben írok valamit legalább az egyik embernek a válaszadók közül, ha már vették a fáradságot, hogy írjanak a kérdésre. mindegy, hagyjuk.
ThinkPad P51 | ThinkPad X250 | http://www.youtube.com/watch?v=Hp6UjOL0s2Q
-
zsoltip
őstag
válasz
donjohnson #125564 üzenetére
Mindent elolvasok, amit választ kapok.
Valóban nem köszönöm meg őket. De nem véelmezem, hogy a fórum etikett azt mondja, hogy egy posztot külön egy köszönömre írjak. Ez olyan, mintha az e-mail-ekre is írnék egy "Köszi"-t. Lehet én vagyok másként programozva, de tudomásul veszem, feldolgozom, megyek tovább.
Ti nem? -
Tim82
félisten
Itt a "Title" oszlop feletti keresőmezőbe írd be, hogy bl-kb hu. ("Backlit keyboard hungarian" rövidítése.)
Azok a találatok lesznek, amelyek pontosan ezt tartalmazzák, lesznek a háttérvilágításos magyar billentyűzetek (az "nbl-kb hu" meg a nem-háttérvilágításos magyar billentyűzet).
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
donjohnson
addikt
nézd meg a youtube videót: t480 keyboard replacement
ThinkPad P51 | ThinkPad X250 | http://www.youtube.com/watch?v=Hp6UjOL0s2Q
-
Zsolt1
tag
Sziasztok!
Thinkpad T14 Gen1 (AMD processzoros) gépen cserélt esetleg már valaki 1 billentyűt (nem teljes billentyűzetet)? A bal shift billentyű (svájci billentyűzet, ugyanakkora a bal shift mint a magyaron) néha nem benyomható, néha benyomható, de nem érzékeli, néha meg érzékeli, ha jó erősen nyomom, de ehhez tényleg neki kell feküdni, nem a normál gépelési élmény. T420-on javítottam billentyűt úgy, hogy a kis műanyag rugót cseréltem, lehet itt is ilyesmivel trükközni vagy csak teljes billentyűzet csere opció?
Bármilyen tanácsot szívesen fogadok, mert nem az enyém a gép, nem akarnám még jobban széttörni a billentyűzetét. Egyelőre azt láttam, hogy kis lapos csavarhúzót kell a billentyű fedele alá benyomni oldalról és azzal lefogni a kis rugót és úgy lepattintani a fedelet, viszont ha le is tudom szedni, nem tudom honnan szerzek helyettesítő billentyűt. Rendelt már esetleg valaki bárhonnan a netről hozzá?
Előre is köszönöm a válaszokat!
[ Szerkesztve ]
-
carr
őstag
t480-ban mennyire macera billzetet cserélni?
van egy 8350u-s procis, de nem magyar a bill... :|360+Mindenkit szeress,ne sokban bízz,Ne bánts senkit,ellenséged inkább féljen,Minthogy legyőzd,barátodat szívedre rejtsd,Szidjanak hallgatásért,ne beszédért.
-
carr
őstag
válasz
Donki Hóte #125614 üzenetére
mirillis splash pro
360+Mindenkit szeress,ne sokban bízz,Ne bánts senkit,ellenséged inkább féljen,Minthogy legyőzd,barátodat szívedre rejtsd,Szidjanak hallgatásért,ne beszédért.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
simonjoe #125641 üzenetére
(találgatok )
valami szoftver beállítási gond lehet.
pl. ha a program nem tud írni a saját alapértelmezett gyorsítótár mappájába,
akkor az asztalra menti.valószínüleg ki kell tesztelni, hogy melyik program okozza
és célzottan rá kell keresni a neten a megoldásokra.https://community.adobe.com/t5/download-install-discussions/starting-cc-creates-folder-quot-gpucache-quot-on-desktop/td-p/9906386
https://community.quicken.com/discussion/7931683/gpu-cache-folder-showed-on-my-desktop-after-an-updateMottó: "A verseny jó!"
-
Jóóóó reggelt, sziasztok!!
Időnként az asztalra kapok egy cc. 500KB-os "GPUCache" mappát. Mi a franc ez??
Joe
-
i400
senior tag
válasz
FoxiestFox #125639 üzenetére
Céges HP Elitebook 850 G6-om pont ezt a lemezaktivitásos vinnyogást produkálja. Néztem is hogy hát ebben bizony nincs hdd és mégis
-
-
totron
addikt
Egyik sem, távol van a sípolástól és hang nélkül is vanik.
-
Reggie0
félisten
válasz
FoxiestFox #125635 üzenetére
Az inkabb sipolni szokott, bar kinek mit jelent a kaparaszas.
-
-
V.Stryker
nagyúr
-
totron
addikt
válasz
pHantom x #125630 üzenetére
Elég lesz a 32... Sokan a 8-nál tartanak. Szép dolog az előrelátás, de ha több gépet szeretnél kipróbálni, akkor olcsóbbat vásárolj, többször cserélj és nem lógsz ki a keretből sem. Ha nyűg, akkor persze tudd le egyben, több évre előre, de érdemesebb nem túl nagy szakaszokban cserélni: ha van valami, amit nem szeretsz - akár tudtodon kívül - a választottadban - egy másik modell hamarébb megszabadíthat attól a kellemetlenségtől. Ha sok gépet látsz magad körül akkor könnyebb teljes bizonyossággal a számodra a legjobbat választani, de ha nem, akkor is a nyitottság a nyerő: ha váltani érdemes azért, ha meg pont, hogy nem, akkor meg azért. Egy drágábbat ide-oda ütve, amortizálva jobban kerülget az idegbaj is.
Röviden: hurcibálni-jegyzetelni én nem költenék ennyit, meg kisebbet választanék, de ez én vagyok, te meg te, neked kell tudnod. -
pHantom x
tag
-
válasz
azbest #125628 üzenetére
Köszi szépen
Szétnézek a BIOS-ban, meg megnézem az Energiaellátás beállításait.
A Win11-re való átállás miatt amúgy is előbb-utóbb le kellene cserélni az I7-6xxx procis notit, majd nézek egy friss verziót
(Bár igazából se a Win11, se a HEVC képesség sem elengedhetetlen, vannak itthon más eszközök, amik tudják ezeket.)
[ Szerkesztve ]
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
azbest
félisten
válasz
Donki Hóte #125626 üzenetére
biosban ha van max perfomance vagy hasonló mód talán picit segíthet, Ha takarékosra van állítva, az is alacsonyabb órajelekre húzza. Ha csak egy memóriamodul lenne a gépben, akkor kettővel dual channelben is picit jobb lehet. De az előző linkem alapján eleve a takarékosság miatt le van korlátozva nagyon abban a prociban a dekódolás is.
-
azbest
félisten
válasz
Donki Hóte #125592 üzenetére
"Our development team has confirmed that ultra-low powered processors (i.e 15W TDP) with Intel HD Graphics 520 uses a hybrid HEVC 10bit decoder that it may reach up to 4K 15Mbps 24 fps, thus it would be expected behavior seeing lag on some HEVC media that goes above these specs." [link]
Úgy tűnik az U takarékos procis HD520 annyira vissza van fogva, hogy csak kisebb bitrátás és fps-es videókkal boldogul 4k-ban.
-
válasz
totron #125623 üzenetére
Linux alatt nem próbáltam
Érdekes módon, a jóval gyengébb másik laptopon (UMax VisionBook, 4 GB RAM-al, Celeron N4100 proci, UHD Graphics 600 GPU) tökéletesen mennek a 4K HEVC videók.
MiniPC-men (Lenovo ThinkCentre, M920Q, 16 GB RAM, I5-8600T proci, Quadro P1000 VGA) természetesen tökéletesen mennek.
A kamerám pedig egy DJI Osmo Action4. Ezen sajnos nem állítható, hogy milyen kódolással vegye fel a 4K videókat, így mindenképpen rá szeretném venni az X1 Carbon notimat is a felvett videók lejátszásra
(Mobilomon állítható, hogy H.264, vagy H.265 kódolással vegye a 4K videókat)
-
vicze
félisten
válasz
S_x96x_S #125617 üzenetére
"alkatrészeket az átlag user is bátrabban mer rendelni és beszerelni"
4éve bármelyik géphez rendelhetsz. (ok régió függő..)
Alkatrészek."Én egy képernyőcserét - a frame.work marketing alapján bevállalnék, de egy Thinkpadnál ( legyen az bármilyen már nem )"
Konkrétan azt se tudom, hogy mennyit cseréltem.
A legnehezebb része a ragaszott lap takaróelem leszedése. Minden más sima kihúzós ragasztócsík, és 0 gond kivenni.Most linkeljem a HW manualt, amiben elég részletesen lepésről lepésre benne van. (tessék) Vagy a videókat (tessék) minden egyes modellhez 10+ évre visszamenőleg?
De speciel ez csak egy terelés, mert nem az volt a kérdés, hogy megfogja-e a kicsi kacsódat a Lenovo és átkísér-e a zebrán, mert nem látod, hogy zöld a lámpa.
Arról volt szó, hogy szerlehető-e annyira a Lenovo laptopja, mint a Framework. Illetve hogy az Intel marketing bullshitje, mit ad úgy mégis ehhez? Melyik eleme nem létezik most is?
NEM kivétel, hanem egy OPCIÓ amit választhatsz, ha ilyet akarsz.
Nemek más dolgok fontosabbak voltak, mint a cserélhető RAM és nem az választottam, és nem is akarom, hogy ne legyen választási lehetőségem, mert nem akarom se az extra méretet, se súlyt, se kisebb aksit, ami a cserélhetőséggel jár.
Ha direkt olyan modellt választasz ki, ami nem felel meg a feltételeidnek, akkor őrület nem fog megfelelni nekik...
Az iFixit hülyeségeit hiába írogatod azegy hasraütött érték, másrészről leg Lenovo szponzoráltak. Ahogy Framework meg valami szent tehénlett, amit nem bántunk...
Frameworknek nem a szerelhetőség az előnye, abban teljesen átlagos(és nagyrészt marketing), hanem a standardizálás, és az ebből eredő könnyű cserélhetőség.
-
Francia91
veterán
válasz
Donki Hóte #125622 üzenetére
Nekem a régebbi Intel HD4600 viszi
A Quadro kártyám még csak be sem kapcsol"Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom." /Ayrton Senna/
-
totron
addikt
válasz
Donki Hóte #125622 üzenetére
Merre induljak akkor a hibakeresésben
Másik laptopon hogy szuperálnak a videóid? Melyik kameráról van szó? Linux alatt mi a helyzet? -
válasz
Francia91 #125621 üzenetére
Köszi szépen a választ.
A gond az, hogy a tesztjeim szerint FHD felbontás felett nem viszi a HEVC videókat a noti, míg a H.264 videókat viszi 4K felbontásban is.
Merre induljak akkor a hibakeresésben
Van olyan akciókamerám, amin nem állítható a kódolás, csak HEVC módban rögzít
-
Francia91
veterán
válasz
Donki Hóte #125620 üzenetére
Ezek szerint, és amit küldtem képet, 4k-ban is vinne kéne a HEVC kódolású videókat
"Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom." /Ayrton Senna/
-
-
S_x96x_S
addikt
válasz
vicze #125615 üzenetére
amúgy a TP 14 G5 - inkább a kivétel az 9/10 -es szerelhetőségi pontszámával
ami már eléggé jó kompromisszum ( a Frame.work - 10/10 -et kapott )Laptop Repairability Scores
https://www.ifixit.com/repairability/laptop-repairability-scores
- Lenovo ThinkPad E16 Gen 2 : 9/10
- Lenovo ThinkPad E14 Gen 6 : 9/10
- Microsoft Surface Laptop 7: 8/10
- Lenovo ThinkPad L14 Gen 5 : 9/10
- Lenovo ThinkPad T16 Gen 3 : 9/10
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 5 : 9/10
- Framework Laptop 16 : 10/10
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 3 : 7/10Régebbiek ( nem teljes lista )
- Framework 13 : 10/10
- MacBook Pro 16″ 2019 : 1/10
- Microsoft Surface Laptop 3 15″: 5/10
- HP EliteBook 840 G6 : 10/10
- Dell Latitude E5270 : 10/10[ Szerkesztve ]
-
Francia91
veterán
válasz
Donki Hóte #125616 üzenetére
DXVA Checker programmal nézz rá, milyen kodeket mekkora felbontással támogat a grafikus hardvered
[ Szerkesztve ]
"Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom." /Ayrton Senna/
-
S_x96x_S
addikt
válasz
vicze #125615 üzenetére
Hogy mi a javíthatóbb egy Frameworkben, mint egy Thinkpad X1 Carbon -ban?
Talán a framework-nek megvan az az illúziója,
hogy alkatrészeket az átlag user is bátrabban mer rendelni és beszerelni
https://frame.work/marketplace/parts
Én egy képernyőcserét - a frame.work marketing alapján bevállalnék,
de egy Thinkpadnál ( legyen az bármilyen már nem )
Az én magabiztosságom
a Thinkpad- nál csak a memória és az M.2 / SSD upgradre terjed ki.Vagyis a javíthatóság - a frame.work -nél azt jelenti nekem, hogy a legegyszerűbb cseréket az átlag user is meg tudja oldani. ( ~ IKEA gyakorlat előny )
EDIT:
lásd:
https://guides.frame.work/c/Framework_Laptopp,l.
Display Replacement Guide -
- Difficulty : Moderate
- Steps: 18
- Time Required : 00:05:00 - 00:15:00[ Szerkesztve ]
-
válasz
Donki Hóte #125614 üzenetére
Nos, úgy tűnik, hogy ez a cucc ennyit tud és kész
4K felbontású HEVC videóval sokkal rosszabb a helyzet, a kép fél másodpercenként laggol, a hang 5-10 másodpercekre kimarad.
Viszont a sima FHD HEVC videókat mind kép, mind hang tekintetében tökéletesen játsza. Szóval nem önmagában a HEVC kódolással van baja, hanem az FHD felbontás feletti HEVC kódolással
Ha átállítom szoftveres dekódolásra, akkor még rosszabb a helyzet, nemcsak szakadozik a kép és a hang, hanem még pluszban felezett sebességgel játssza le a videókat
[ Szerkesztve ]
-
vicze
félisten
válasz
S_x96x_S #125608 üzenetére
Ez most valami vicc akar lenni?
Mármint részedről, mert Intel részéről konkrétan az... Ugye arról a cégről beszélsz aki RAM-ot integrált a CPU-ra, meg az a cég aki kötelezővé tette a forrasztott WiFi modult... Az idézetek összes mondata markting BS bármilyen valós tartalom nélkül.Meséld el, hogy egész pontosan, mi a javíthatóbb egy Frameworkben, mint egy TP 14 G5-ben?
Komolyan mi???
-
válasz
lezso6 #125605 üzenetére
Nos, elmondom, hogy milyen lépéseket tettem a megoldás irányában (amit sajnos még mindig nem értem el
)
Megnéztem a VGA drivert az Eszközkezelőben, ott az aktuális verzió 31.0.101.2111 volt.
Az Eszközkezelő azt írta, hogy ennél frissebb driver nincs, nem telepített frissítést.
A Lenovo oldalán semmi érdemlegeset sem találtam, a Lenovo Service Bridge telepített mindenféle friss tücsköt és bogarat, VGA drivert nem bántotta.
Intel oldalán hosszasan keresgélve találtam egy 31.0.101.2134 sz. drivert, ezt letöltöttem, de a telepítés elején azt mondta, hogy nem megfelelő a gépemhez
Még hosszasabban keresgélve találtam egy 31.0.101.2115 drivert, ezt letöltöttem és ezt hajlandó volt telepíteni (benne valami hang driverrel).
Sajnos az eredmény gyakorlatilag semmi, annyi "fejlődés" van, hogy a VLC el sem kezdi lejátszani a HEVC állományú videókat.
Ezután telepítettem először a KMPlayert. Ez megnyitja a HEVC videókat, de mintha diavetítés lenne, a kép és a hang egyaránt sűrűn szakadozik (de legalább szinkronban).
Ezután jött az MPC-HC x64 verziója, ez adta eddig a legjobb eredményt, azzal a problémával, hogy a kép és a hang is szakadozik, bár sokkal ritkábban, mint a KMPlayerben, de fura módon ha a hang megáll, akkor a kép megy, ha a kép megáll, akkor a hang megy
Az is furcsa, hogy felismeri a HEVC kódolást, de a lejátszó ablak bal alsó sarkában azt írja, hogy a lejátszás hardveres gyorsítással megy
-
-
carr
őstag
válasz
lezso6 #125609 üzenetére
Így van. De az alaplapi forrasztott fos socokat nem akarják adni mert 3mm-el vastagabb a non user friendly szarjuk....
360+Mindenkit szeress,ne sokban bízz,Ne bánts senkit,ellenséged inkább féljen,Minthogy legyőzd,barátodat szívedre rejtsd,Szidjanak hallgatásért,ne beszédért.
-
válasz
S_x96x_S #125608 üzenetére
Generáltak egy csomó problémát, aminek most egy kis részét megoldják, s most ennek tapsikolnom kéne?
Ez sima greenswashing.
Majd ha legalább CPU éd VGA user-replaceable lesz szabványosan, akkor mondom azt, hogy elindult valami.
Thinkpad P16 eladó: 16(24) mag(szál), 96 GB RAM! | Make Asia Great Again!
-
S_x96x_S
addikt
Intel + right-to-repair
Várjátok már, hogy a (jövőben) a ThinkPad gépeiteket könnyedén bővíthessétek
és javíthassátok? Talán van remény ... Az új (~Intel) moduláris PC architektúra lehetővé teszi az egyszerű RAM, WiFi és SSD cserét,
így könnyen növelhető a teljesítmény az eredeti ház megtartása mellett.
A szabványosított moduloknak köszönhetően a javítás is gyorsabb és költséghatékonyabb, támogatva a „right-to-repair” kezdeményezést.
A Frame.work kezd trendet csinálni
És ha a Lenovo nem követi a trendet ... akkor piacot fog veszíteni.
-------
"Modular PC Design: A Sustainable Approach for Enhanced Repairability and Reduced E-Waste" ( 2025 - Január -22 )
https://community.intel.com/t5/Blogs/Tech-Innovation/Client/Modular-PC-Design-A-Sustainable-Approach-for-Enhanced/post/1657681"Notebooks and desktops equipped with configurable and upgradeable components, such as RAM, WiFi, and SSDs, can be easily updated to enhance system performance while retaining the same chassis. In addition to easier repairs, this approach can also result in fewer total SKUs that need to be designed, validated, and inventoried, helping manufacturers streamline product portfolio management.
Premium Modular PC Architecture
- Scalable Design with Reduced Engineering Efforts: Our three-board system maximizes PCB Panel utilization, curtails PCB waste, and accommodates diverse system configurations with minimal modifications.
- Ease of Upgrades: With standardized modules like M.2 SSDs and Core Board, users can effortlessly enhance their storage, and upgrade the system with next-generation SOC.
- Simplified Repairs: Our modular design streamlines the repair process and contributes to the right-to-repair initiative allowing for the replacement of specific damaged parts and IO without the need to discard the entire motherboard.
"Mottó: "A verseny jó!"
-
válasz
Donki Hóte #125603 üzenetére
HEVC kodek ugye a szoftveres dekódoláshoz való, s ugye a lejátszónak használnia is kell tudni. A hardvereshez nem kell kodek, hisz a maga a GPU végzi. MPC-HC lejátszóban mondjk lehet választani többféle hardveres dekódolási mód között, de ha egyik sem működik, akkor ki lehet kapcsolni, s akkor a CPU dekódol, habár ahhoz kell izom.
Intel GPU driverből kell megpróbálni másikat.
[ Szerkesztve ]
-
totron
addikt
-
válasz
lezso6 #125602 üzenetére
Win10 van a gépen, a Microsoft HEVC kodek fel van telepítve.
Mivel eddig sosem volt gond H.264 kódolású 4K tartalmak lejátszásával, azt gondoltam, hogy a H.265 kodek feltelepítésével a HEVC kódolású videók lejátszhatóak lesznek
Milyen drivert javasolsz telepíteni?
-
válasz
Donki Hóte #125601 üzenetére
A tautológia klub első szabálya a tautológia klub első szabálya.
Tehát akkor lejátssza, csak nincs kép. Ez tipikus hardveres gyorsítással kapcsolatos hiba, valószínűleg driver problémás. Nem valószínű, hogy más lejátszóval működni fog, habár egy próbát megér.
-
válasz
lezso6 #125598 üzenetére
A "nem játsza le" az azt jelenti, hogy nem játsza le
VLC-vel próbálva a lejátszást a képernyőn egy zöld felület jelenik meg, az látszik végig, a hang folyamatosan megy.
Windows MediaPlayerrel próbálva a videó legelső képkockája megjelenik, azt mutatja végig, a hang megy, de ritkán megakad.
DivX-el próbálva a kép kb. 10%-a látszik random kockákban, a kép többi része szürke massza, 5-10 másodpercenként ugrik az aktuális képre, máshol mutat képrészlet-kockákat, a hang folyamatosan megy.
Ma kipróbálom a KMPlayert és az MPC-HC-t, majd beszámolok.
Új hozzászólás Aktív témák
- Dell Latitude 5300, 13,3" FULL HD IPS Touch, I7-8665U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, 27% áfás sz
- Dell Latitude 5400, 14," FULL HD IPS Touch, I7-8665U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, 27% áfás szá
- Dell Latitude 5495, 14" FHD IPS Kijelző, AMD Ryzen 5 Pro 2500U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, 27%
- Lenovo Thinkpad T470S, 14" FHD IPS Touch, I7-7500U CPU, 16GB DDR4, 1TB SSD, WIN 11, 27% áfás számla,
- Lenovo Thinkpad használt laptopok Áfás számlával, jó áron, 1 év garancia - Nexus Laptop Webáruház
- Dell 7000 i7 5Gen 256 ssd 8GB ram
- Lenovo Thinkpad T450 laptop (14HD+/I5-G5/8GB/240SSD) - 1 év garancia, 27 % ÁFA számla
- Asus ZenBook Pro 15 UX550GEX / 15.6" 4K UHD / i7-8750H/ 16 GB / 512 SSD / GTX 1050 Ti 4 GB / Érintős
- Medion Akoya E7416T (AKKU halott)
- Lenovo Thinkpad W541, Mobil munkaállomás, 15,6" FHD IPS, I7-4710MQ CPU, 16GB DDR3, 256GB SSD, WIN 10
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest