Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Peterhappy
őstag
válasz Peetta14 #91898 üzenetére
Kösz Peti
1,5 liter folyadék a tervem maratonra, 2*0,5l iso, 0,5l víz. Ennyit tudok kényelmesen tárolni mellényben, övben, és ez az a mennyiség, ami mellett nem kell 5km-enként pisilnemAzért nem készültem most sem többel, mert sajnos a gyenge pontom (a másik nyolcszáz mellett) a hólyagom... ISO-t vihettem volna magammal, pusztán azért nem vittem, mert úgy indultam, 35km a cél, de nem igazán hittem benne, hogy a kevés alvás miatt összejön... Jó, hát hülye elképzelés volt, én elismerem...
Enni nem bírnék óránként.
-
szimpláncsak
tag
válasz norby_42 #91862 üzenetére
Szép is Felsőtárkány pöttyös büfében a házi sütik elég csábítóak
Nekem hétvégére csak bringa jutott, a szombati futás családi okok miatt elmaradt De lehet jobb is, mert éreztem egy kis sípcsontfájdalmat pénteken, ami szombatra szerencsére elmúlt, de nem akartam túltolni. Szóval maradt vasárnapra a bringázás, montival főleg aszfaltos erdei utakon. 70km/900m szint. -
Peetta14
tag
válasz Peterhappy #91847 üzenetére
Peti, bocs, de ez a frissítés macskaszar, nem frissítés. Z2-ben még csak csak oké, de elégettél min 2000 Kcal-t, volt vagy 12 fok, izzadtél olyan 2L vizet, és bevittél egy 1db sótabit (muhaha), meg 1L vizet, meg egy szelet bármit. Ez Ráckevére, ahol pár fokkal melegebb is lehet, édeskevés lesz. Ez lesz a kalapácsos ember, és földbe ver. Ha nem iszol ISO-t (miért nem?), akkor 4-60 percenként mehet a sótabi, és óránként 1 szelet valami. Ha fokozod a tempót, még több kell, hogy bírd is.
-
Peterhappy
őstag
válasz stefi81 #91880 üzenetére
A kérdés az, kell-e a stabilitás (a Kayano-ból kiindulva).
Én szombaton egy olyan GT-1000-ben (ugyebár szintén stabil Asics) kocogtam 35 kilit, amiben a futás előtt 670km volt, és amit 100km-mel korábban már nyugdíjba küldtem, csak újra csatasorba állítottam, mert túl jó állapotúnak ítéltem meg. És bírta is végig.
-
bandus
veterán
válasz stefi81 #91890 üzenetére
mennyi van ebben a cipoben? arra azert figyelj oda, foleg ha ilyen erzekeny a labad, hogy csereld le ezeket 800 km, de akar 600 km korul is. nem biztos, hogy te eppen erzed, hogy elhasznalodott a cipo, de objektiv tesztek bizonyitjak, hogy ennyi km utan jelentosen csokken ezeknek a haboknaknak a csillapitasa, rugalmassaga. pl egy 0 es egy 800 km-es pegazus eg es fold, hiaba hasznaltam sokaig en is 1000+ km-eket a pegazusokat, vagy hiaba latod a topikban, hogy valaki kitapossa az utolso leheletet is a cipobol.
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
törölt tag
válasz tomcica #91886 üzenetére
A ForeverRunnal semmi gondom nem volt, sem a Boston 12-vel, vagy a GlideRide 3-al, sorolhatnám még.
A lapos talpúak eszik egy bizonyos táv felett a lábaimat.
Te nem szereted a magas építést, mert kanyarban nem jó, nálam meg alig van kanyar, de sok aszfalt. Természetes lépés ide, vagy oda kell a hab.
Köszönöm.[ Szerkesztve ]
-
stefi81
tag
válasz bandus #91882 üzenetére
Pont a Nova 3ban kezdtem el a futás, most lesz egy éve...
Nagyon térfájós voltam (bal) egy jó éve még és max 10x mentem el futni (3-5k) 1évben és volt hogy futás után még a gondolotától is fájt!
A világ összes porcerősitőjét megettem (volt hogy SK-ból rendeltem 1,5kg-os kiszerelésben), azután kaptam egy injekciót a térdembe 40eft-ba, amit semmit nem ért.
Tavaj sokat olvastam hogy egy jobb cipő is kiméli a térdet. (nem akartam elhinni)
Ekkor kezdtem el kutakodni és szomoruan láttam hogy 60eft egy jó cipő. (pl. nova3 amire a tesztek jókat irtak) Szerencsémre pont a méretemben hirdettek egy 10k-s használt példányt 30ba és azt meg is vettem. Az vettem észre hogy nem fájt benne a térdem, igaz sok földut volt benne. Volt amikor sokat kuplunggoltam a munkahelyen a régi teherautóval és megint fájt, akkor egy laza kocogás újra helyrehozta. Gyakorlatilag minnél többet futottam (ésszel és sokat nyújtottam) annál jobb volt a térdem.Szóval a Nova3 tényleg könnyű és iszonyatosan csillapit és tud gyorsat de jó benne a lassú is. Csak nincs oldalta tartása és mikor sokkal gyengébb volt a lábam akkor a belsőrészt kitapostam.
xy.zsolt: Köszönöm, azért te 10évvel idősebben még simán lefutnál!
Tavaly a tavaszi tempók után éreztem a nagy melegben a lassulást.
Sokszor inkább ültem bringára mikor meleg volt, mert az jobban hüsitett.tomcica: Köszönöm, megnézem az ajánlott cipőket. (igen fontos a hosszú élettartam is) A Novában max. 21k-t nyomtam, mert a tartása miatt féltem hogy 30k-nál már nagyon fáradt lesz a bokám és arra kell figyelnem. Lehet adok neki egy esélyt egy lassú 30k-val és meglátom...
[ Szerkesztve ]
-
xy.zsolt
őstag
válasz tomcica #91886 üzenetére
Na, azért egy elhanyagolt/elöregedett, betonná keményedet salakos pálya sem jobb .....és sajna erre csak ilyen van. Aztán ott az egyeletlen földút, amin meg a gyorstempó lehet sérülésveszélyes. Így marad a beton + optimális csillapítású cipő + helyes talajfogás
[ Szerkesztve ]
BESTSECRET MEGHÍVÓt szívesen küldök PM-ben.
-
törölt tag
válasz xy.zsolt #91881 üzenetére
A Sauconyk tényleg nagyon drágák és szinte alig van akció belőlük.
Viszont nálam jobban működnek, mint a Velocity Puma.
Több ütést elnyelnek, pattogósabbak. Nem fárad el bennük a lábam, az izmok szétverésének elmaradása miatt. A Shift 2-t viszont túl keményre építették, a 3-nál már orvosolták a hibát és egy kiváló cipő lett belőle.
A Puma Velocity viszont gyaloglásra bevált, ott már működik. Sarokra érkezve puhán gördül tovább.
Ahogy lábfejre érkezve futok, már megszűnik ez a puhaság. A felsőrész viszont nagyon puha, jó kidolgozású.
Én nem 50-ért vettem egyik Sauconymat sem, mind 30-40 között volt. Megérték az árukat, nekem biztosan.
Szerintem ettől a gyártótól 20-30 között nem igen fogunk látni akciós cipőket.
Nagyon elszálltak viszont az árak. A Triumph 21-et néztem, 75e sok helyen, teljes áron, akcióban meg 50-60 között mozog, ha egyáltalán van a méretemben. A 20 meg vagy elfogyott, vagy csak kis méretben van. -
törölt tag
válasz zaskar #91878 üzenetére
Nálam igen, mert elkezd felkeményedni, biztosan a súlyom is az oka. Aszfaltom futok végig. Az a vékony lábfej rész, már ott megszűnik rendesen csillapítani, több ütés jön át.
A Speed 3-ról még rosszat én sem hallottam.
A Pumának nekem nagyon beváltak, kivéve a Velocity 2-t. Borzalmas, hidegben , még annál is.
Tud a Puma cipőt építeni, csak nem az alapmodellt kell megvenni, de szerintem minden gyártónál ez van.
Volt a Nike alap cipője is a lábamon, mint egy ócska műanyagdarab úgy hatott.
A Pegasus 39-el biztosan más többet lefut, nem úgy értettem, hogy a többi futó úgy vásárolja, hogy csak 15-ig jó. Az nálam van. -
tomcica
Topikgazda
Pegasus jol mukodik 20-30km-n is esetleg Hoka Clifton,ha talalsz emberi aron. Novablast 3 is elcsattog 20-30km-t kenyelmesen...ha extra sebesseg nem kell akkor Asics Nimbus 25,Nike ZoomX Invincible puha lagysagok igen sok km-t elbirnak.
There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
xy.zsolt
őstag
Klassz tempó
Nem tudom lehet-e a melegtűrésre külön edzeni🤔....talán csak a hozzászoktatás segíthet minél több lefutott km-rel. Én jól tűröm a meleget és párát, viszont a hirtelen felmelegedést nem ....kell 1-2 hét mire akklimatizálódok.[ Szerkesztve ]
-
xy.zsolt
őstag
Azért fura, hogy mennyire eltérőek lehetnek a tapasztalatok. (Gondolom az adott lábformától függ) Én pl előbb futnék crocs papucsban minthogy Pegazus-t vegyek fel valaha, akár még normál közlekedésre is. A sacony lehet, hogy jó, de a heti 50k futásmennyiséghez számomra túlárazott...akárcsak az ON cipői. A daily trainer Pumák akciós ár/érték aránya viszont remek. Ahogy írni szoktam, heti 10-20k futáshoz a drága cipő is megéri , de km gyűjtésre szerintem pénzkidobás egy 50+k-ért megvásárolt cipő hobby szinten. Ettől függetlenül mindenki abba önti a pénzt amibe akarja.
[ Szerkesztve ]
-
stefi81
tag
Pont akartam kérdezni erről a Pegasus cipőkröl, mert itt töbször olvastam hogy mindenkinek van otthon egy ilyen cipője (max nem használja)
A kayano cipőm talpa kezd nagyon fáradni (1100k) és aszfalton már 15k felett nem csillapit rendesen.
Keresek valami km gyüjtögetős olcsóbb cipőt aszfaltra mikor a heti hosszút futám 20-30k távra.
Esetleg erre a jó lenne ez a Pegzus vagy van valami már alternativa is?Lassan fejlődik a tempóm a 12p 3200m-re, de félek hogy jön a meleg és nem fogom birni.
Tegnap reggel 4x1000m 1,5p séta 3:45/tempó
Délután volt egy kis tekerés ebben a jó időben.
[ Szerkesztve ]
-
zaskar
senior tag
válasz #64052736 #91876 üzenetére
Bár régen volt már Pegasus-om, még talán 2-essel kezdődött a sorszámuk, de azt a cipőt mindig ajánlották minimum maratoni távig. Én is futottam benne maratont, nem is egyszer. Ennyire sz.r lenne már, hogy csak 15 km-ig ajánlod?
Én a Puma Deviate Nitro 2-vel vagyok úgy, hogy nem igazán kellett volna megvenni. Más, hasonló kategóriájú cipőkhöz képest a súlya egy vicc (legalábbis mai szemmel, 15 éve elment volna), a listaára szintén. Tegnap felvettem az 500 km-es Saucony Endorphin Speed 3-at, az még mindig jóval szórakoztatóbb cipő, akár lassan, akár gyorsan fut valaki. Nem véletlen, hogy még mindig nem lehet olcsón megvenni, pedig már legalább másfél éves modell. A Pumákat meg akciózzák orrba-szájba, különben a kutyának nem kellene. -
xy.zsolt
őstag
válasz #64052736 #91876 üzenetére
Én nem tudom eldönteni, hogy az interval vagy a 12k tempós nap-e a nehezebb Azt tudom csak, hogy a heti 6edzésből három ezekről szól A és B héten. Ha jól csinálom akkor minden erős nap kb egyformán strapás annyira, hogy még kipihenhető legyen az azt követő reco napon. Szóval a cél az, hogy ez egy folyamatosan tartható sorozattá álljon össze. Pl ezt a hetet jól bírtam, de a következő még kérdéses. Bíztató jel, hogy a reco ma 128bpm-en tudott ketyegni....mert mikor rottyon voltam akkor ez 135 körül ment csak.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz xy.zsolt #91875 üzenetére
Nem megyek intervallokat, mint te. Mikor mentem nálam sem követte hosszú, lógott mindenem.
Egyelőre beálltam erre, jót tesz úgy érzem és megint fejlődtem valamennyit. Apránként haladok. Nem érzem elégnek az alapot, amíg ez van, addig nyomom a hosszúkat.
Vagy amíg bele nem pistulok, mint régebben, akkor jönnek a rövid gyorsak.
Érdekes, futás után mindig jobb egy picit. Kevésbé fáj a torkom. Nem viszem túlzásba, csak óvatosan. Most egyáltalán nem fáradtam el, csak a combom verte megint szét a Puma...Dehogy puhul ez a meleggel. Már mindegy, nem hajítom ki, elfutom.
A Forever egy áldás, azt nagyon ajánlom neked is, főleg hosszúra. Most még 30 felett van, de esni fog, van belőle több szín a BS-en.
A Magnify Nitro 2 a másik bomba, az egyet ne vedd meg!
Aszfaltosok nem spórolhatnak a talpmagassággal, főleg, ha tömeg is van.
A Pegasus 39 15km-ig maximum. A Vomero 16 már tovább is, igaz az lassabb.
Minden távra, sebességre, útra cipő. Ki kell tapasztalni. -
törölt tag
válasz Peterhappy #91870 üzenetére
Mára erősödött fel. Inkább lassabban, de megyek. Meg néztem itt a többieket, nem akartam egy 5km-rel kilógni a sorból. Ösztönzőleg hat rám a futkosó embertömeg.
-
norby_42
aktív tag
válasz Peterhappy #91869 üzenetére
Az én szakállam őszül rendesen offline is...
Eat pasta, run fasta
-
törölt tag
Én meg hallgattam a jó szóra és lassítottam, közben elmorzsoltam egy
21-et.
A hetem így 102.4km-rel zárult. Végre ismét 100 felett.
[link] -
norby_42
aktív tag
6 hét múlva maraton, futottam én is egy "nézzük meg hol állunk" hosszút.
Tanulságok:
-vizet kellett volna vinni, kevés volt 18 körül az a nagy pohár víz
- vagy fejlámpa, vagy napszemüveg kell
- az elejét elfutottam, erre oda kell figyelni, vagy végig tolniDe elégedett vagyok. Meg fáradt
Szerintem 3 hét múlva lesz egy hasonló, meg a heti rutin (6x1000 meg reco) és ami hiányzik, azt majd lendületből hozzá rakom
Eat pasta, run fasta
-
bandus
veterán
a heten osszejott az elso 70+ km-es het (L) kulon orom, hogy ebben volt osszesen 1500 meter szintemelkedes is, plusz a laktatteszt, es egeszen jol birtam igy a terhelest nem voltam gyors, 8 ora kellett ehhez a mennyiseghez, de szerintem ennyit azota nem edzettem, miota abbahagytam a triatlont. remelem a versenyszezonban meglesz az eredmenye is
-
xy.zsolt
őstag
válasz Peterhappy #91850 üzenetére
Irigylésre méltóan nyakas fickó vagy #91847
[ Szerkesztve ]
-
tisn
addikt
válasz Peterhappy #91850 üzenetére
Egyik álmom
-
tisn
addikt
-
LanyUs
senior tag
válasz #64052736 #91849 üzenetére
Peter csak lazán elindult és meg sem állt 35-ig Brutáááál
Pepe: ilyenkor használd ki csak alapozásra az időszakot! Nekem bevált, nem esek ki a futásból + marad az alap is. Gyógyulást sem hátráltatja. Ha jobban vagy ráérsz erősebb edzéseket csinálni. Ilyenkor duplán hasznos a pulzus alapú edzés!
-
aktív tag
Hogyan lehet felvinni HRV adatot a Runalyze-ba? Suunto mellkas pántom van, a Strava-ból remekül átvette a sport adatokat. Éjjel Yoga módban szoktam felvenni az alváskori pulzust. (Érdekes pl., ahogy hajnali 3 körül esik egyet.)
-
norby_42
aktív tag
-
törölt tag
Tegnap levert az influenza, így csak séta volt, ma már megindultam, a felétől viszont nem ment annyira. Nátha, tompaság nyűtte testemet. A végére próbáltam beleerősíteni, de gyenge babaszar lett.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Nagy gratuláció itt is!
-
Peterhappy
őstag
Zsúfolt hetem (hónapom) volt, kevés mozgásra volt időm. Szerdán épp csak belefért egy 10km-es morzsolás, tegnap szintén sietősre kellett vennem, így igyekeztem egy tempósabb tizest kifutni.
Sajnos a combhajlítóm nem az igazi, folyamatosan jelezte, hogy Ő nem hajlandó nagyobb sebességre váltani, lassan de biztosan visszalassultam. A végét még megfutottam, de azt is csak dühből, mert előttem szerencsétlenkedett egy bkv busz, és előbb kizökkentett, majd meg is kellett állnom miatta. SkandallumMára pedig hosszú futást terveztem. Két hét kihagyás után, épp két hete kezdtem újra futni, látni akartam, hol tartok, hat héttel a maraton előtt.
Jobban ment, mint gondoltam, rosszabbul, mint reméltem. Látszik a kihagyás is, a konstans kialvatlanság is - és valószínűleg az előző napi tempósabb futás sem segített.
25-26km-nél kezdett elmászni a pulzusom, folyamatosan lassultam, hogy zónában (Z2) tudjak maradni. 31km-nél elengedtem a kontrollt, mert túlságosan lelassultam, és 5:50-en belülre kellett kerülnünk, hogy futóbarátom is tartani tudja az edzéstervét.
1l vizet elszürcsölgettem, egy sótabletta (kb. 15km-nél), és egy datolyaszelet (22km-nél) ment be. Remek lehetőség volt gyakorolni a futás közbeni frissítést (ebben semmi tapasztalatom). Plusz egy szelettel, plusz egy (vagy víz helyett még egy) ISO itallal, és némileg több alvással simán kifutom a maratont, bár ez mára nem volt célkitűzés.Most aztán fáj mindenhol IS
Tegnapi
Mai
-
veterán
Ma voltam bodri trail 13 km-es kis tavjan, elotte lakasavato, keves alvas, motorral mentem, ahhoz kepest egesz kulturaltan tudtam tartani a pulzust, pedig vegig kocogtam, az emelkedokon is.
[ Szerkesztve ]
Everybody lies.
-
nepszter1
addikt
Az első novablast és a novablast 2 között mi a különbség?
Lenne egy 35 Euros ajánlat az első novablastra nekem. -
xy.zsolt
őstag
Én nem fogok többé HR pántot használni...nem is terveztem. Pusztán csak érdekelt, hogy mekkora lehet az eltérés az optikaihoz képest. Köszi a válaszokat Egy esetben látom különösen hasznosnak....a téli hidegben fullon beöltözve az órát a felsőmre rakva követni a HR-t
nyilván nem létezik mindenkihez IS passzoló HR zónatáblázat .....ez is csak egy jó kiindulási alap.....egyénenként változhatnak +/-ban a határok. Extrém esetben sokat.[ Szerkesztve ]
-
HKorn
veterán
válasz xy.zsolt #91823 üzenetére
Többször teszteltem már én is. Mindig arra jutok, hogy az interval /emelkedőre futás jellegű edzéseket leszamítva teljesen jó az optikai mérés, 1-2bpm-en belül van a pánthoz képest, ha egyenletes a terhelés, nincs hirtelen tempóváltás. Ebből eredően az edzések 70%-ban nem veszem fel én sem, mert rettentő macerának tartom és nem szeretem a pántot.
Run&Ride
-
stefi81
tag
válasz Maximum1 #91828 üzenetére
Nem használtam soha, mert a mellkas pánt 2héttel hamarabb megjött, ezt ki sem bontottam. Szerintem az óra és a mellkas pánt között lehet pontosságban. Ha kell valakinek itt a topikbol akkor 5eft-ba vihető.
Ma voltam kocogni és tavaly ősszel kaptam ilyen dicséretet az órától! Soha nem volt elég a futásom neki…
A vo2max is 1,5hónapja már 48 is volt a sok Z2 miatt, de most elkezdet a 600-800m futásokat és szárnyalok
-
jimpo
senior tag
Tegnap esti
5 km 20:20 AVG 303 W 4:04 /km 175 spm 171 bpm 224 ms Air Power 4 % 1.40 mNem gyors
De legalábbis nem egyenletes, 6 x 2 perc VO2 Reco 1perc + 2 x 200m
Kinvara 11 pörgött. Kicsit melegem volt, illetve pocaknak nem tetszett már az 5. sem így olyan lett amilyen.
Papíron nyolc lett volna belőle...
Egyébként perpill a heti terhelésem alacsonyabb 200-al mint a múlt heti.
Illetve a Garmin szerint Eredményes lettem, vagyok. Plusz a VO2 max 60[ Szerkesztve ]
A 1080p felbontás játékokban lehet nem a legszebb, de legalább simán fut a vason... :DDD
-
LanyUs
senior tag
válasz xy.zsolt #91827 üzenetére
Hétvégén egy picit csalok ( később megyek ), hogy ne kelljen lámpáznom Igen, 3 km után ugrott 13 ütést fel és eldobta jelet, újra lemerült Rincon 3 a vizes aszfalton nagyon csúszkált, rekortán pályán egy fokkal jobb volt, de igazán száraz időben fog jól muzsikálni.
A hátsó comb 7 km után már érződött, ennek ellenére engedte a fokozó jellegű befejezést. Fm-ig azért el tudnék menni vele. Elmaradt a masszázspisztoly kétszer, máris érzi a lábam. Viszont jó hír, hogy 40 perc után ha erőt kell tennem a futásba és kicsit szenvedős, akkor ha növelem a tempót, a szenvedés érzés nem fokozódik tovább. Tehát érdemes húzni felfelé ( ha engedi a pulzus ), mert akkor a még gyorsabb terheléshez is edződik a test. Ezt a tempót nem lehet terepen gyakorolni. -
Never79
tag
Nem arra gondoltam, hogy nem lehet kifutni vele a max pulzust, hanem konkrétan nálam bármelyik óra (3 garmin volt/van: 735/945/7x) optikai szenzora 3-5 ütéssel lejebb mérte a pulzust ugyan azon terhelés mellett (tempó, emelkedő), mint a pánt.
De ez logikus is, hogy az optikai nem lesz annyira pontos, csomó minden befolyásolja még mindig. Mennyire van jó pozícióban a kezeden, mennyire szorítod rá a csuklódra, mennyire koszos a szenzor, mennyire izzadsz, mennyire "sűrű" a véred, távolabb is van a szívedtől, mint a mellkaspánt (bár ezt nem teljesen értem), a tetkó a kézen az is befolyásolja.És akkor még ott van a válaszidő. A F7-nél már jobb, olyan 10-15 mp mire lereagálja a nagyobb terhelést, 735 esetében ez még több 20-30 mp körül volt nálam. Volt, hogy már lefelé futottam a dombon lassan, mikor kezdett bejelezni, hogy magas a pulzus. Pánt esetén is van minimális csúszás, de elhanyagolható.
Magpet (garmin.hu mindentudója) is ezt mondta . Ha szép egyenletes futásokat csinálsz jó az optikai, mert azt jól kezeli az óra. Ha interval vagy terep edzéseket futsz, akkor már erősen javasolt egy pánt.
De te nem tempó alapon edzel? Akkor meg neked nem is fontos a pánt annyira, érdekességnek jó az optikai, főleg ha nem szereted a pántot.
-
Never79
tag
válasz xy.zsolt #91812 üzenetére
Juj. Hát én akkor a bemelegítésen + a levezetésen kívül szarul futok, mert Z3-ban futok 7 éve . Múlt héten is Z4-ben toltam végig a 40 km-et a Mátrában. Nem is tudtam, hogy ilyen kemény vagyok
Sőt van egy ismerő csaj, aki 52 évesen 165-ön alapozik, 165- 175-ön versenyez, mindezt 50-100 kmes távon terepen. A statisztika szerint akkor a piros zónán tolja a hosszúkat. Valamit tudhat.
-
m3ss
veterán
Szóval aki használni szokott övet, de tesztelte mellé az optikát is az írja már le nála %ban mennyi volt az eltérés max HR környéke esetén.
nekem a xiaomi optikai szor ossze-vissza. amikor magara talal akkor 2-3 bpm elteres van csak a mellkaspanthoz kepest, de az a baj, hogy rendszeresen elkalandozik. konkretan minden egyes zone2 elkezdesenel 20-25 perc kell neki hogy vegre eszrevegye, hogy 140 a pulzusom. 105 kornyeket mutat. amikor vegre beall a 140 kornyekere, teljesen onkenyesen lemegy 110 korulre percekre...probaltam egyik csuklon, masik csuklon. megfeszitve, lazabban. random generator. hasznalhatatlan.
multkor amikor ezt a 179-et mertem, akkor 196-on villogott.
probaltam sulyzozasnal is, amikor megfeszulnek az inak, izmok akkor meg inkabb fals amit mutat. szoval bringa meg ilyenekre meg kevesbe lenne nekem alkalmas. amugy errol az orarol is csak jokat olvastam...nem is tudom merjek-e masik optikai szenzoros cuccot venni.Fuss úgy, hogy kényelmes legyen, tudsz beszélgetni közben, s addig ne intervallozz, had erősödjenek meg akár a térdszalagjaid.
valojaban nem nagyon akarok futni, ez a 15-os emelkedon 5.3 km/h seta bejon. amiota olvastam errol a zone2-rol 1 lepest nem futottam, mondjuk elotte se sokat. kint is setalok felfele.
most megprobalom kiegesziteni egy intervallal. amugy terdszalagom az olyan amilyen. megerosodni nem fog jobban. kicsit instabil. de tudok barmit csinalni vele, pl bukasig guggolni, sielni, futni stb. csak squash, teremfoci ilyeneket nem eroltetnem. spinttel se lenne baja sztem, de inkabb varok meg kicsit. az van amit mondasz, valojaban tokmind1 hogy 179 vagy 18x lesz a max...https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
Maximum1
őstag
válasz stefi81 #91825 üzenetére
Látom árulsz egy ilyet, próbáltad, érdemes ilyenben gondolkodni?
-
xy.zsolt
őstag
látom ma sem működött a HR mérésed. Valószínű, hogy a komplett csomag gombelemed sz@r. Ja, és szép a 4:28as 10k hajnalban ...nekem hajnalban
[ Szerkesztve ]
-
tomcica
Topikgazda
A 220-eletkor formulat felejtsd el de amugy se fernel bele a statisztikaba,aki 50+ evesen 4perc es alatti ezrekkel resztavozik azok a "nagy atlagba" nem fernek bele...egyetlen porcikajuk sem. Sot szerintem aki napi szinten edz innen a forumrol az sem fer mar bele az atlagba,messze nem.
Amugy 196-ig fel tudom porgetni a pulzust,es ugy lattam nem a vege...gyanus h 200ig elmenne.There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
stefi81
tag
válasz xy.zsolt #91824 üzenetére
Nekem Fr255 van most 1éve lassa. Előtte kipróbáltam a fr245 sima és music fenix6. Használtan megvettem egy jobb állapotút és 1-2hónap és lecseréltem. Állandóan volt valami ami nem volt jó valamelyikben. Fenix6 nagy és nehéz/kényelmetlen. Fr245 nem volt pontos a pillanatnyi tempó, sokszor pontatlan volt erdőben vagy esős időben.
A pulzus mérés nekem jól mérte úgy gondoltam sokáig az összes, de mikor vettem egy övet akkor vettem észre hogy sokkal pontosabb.
Egy ilyet használok lassan 3hónapja.
Igazából ha nyugalmit mértem és megnéztem egy Omron vérnyomásmérő által mért pulzussal akkor 99%-ban jó volt az optikai is és a max pulzus is nagyon hasonló volt.
Leginkább mikor Z2-ben futottam mostanában akkor volt olyan az optikaival hogy indokolatlanul felment 125-röl pl. 145-re majd vissza.
Pántnál ilyen kiugrások nincsennek, ami teljesen fals.
Pl. emiatt sokáig 6perces meg 5:50-es Z2-ben kocogtam ősszel mert a optikai szenzor hülyeséget mért. (pedig nyáron 19:30 volt az 5k) Most pánttal 5:20 környékén szoktam futni Z2-t.
Most gyorsan rendeltem egy tartalék övet, mert nekem nagyon megéri... -
xy.zsolt
őstag
Na jó, közben olvasgattam a témában és azt írták pl az egyik FR235 fórumon, hogy nem tapasztaltak max HR esetén számottevő eltérést a garmin övvel mérthez képest. Ami olykor számottevő eltérést mutatott az inkább csak az interval esetén mért HR lekövetésénél mutatkozott. Ha ez valid akkor én csak emiatt biztos nem hordanám az övet....engem ugyanis anno határozott rossz érzéssel töltött el a viselete mikor pár hónapig használtam bringázáshoz.
[ Szerkesztve ]
-
xy.zsolt
őstag
válasz Never79 #91822 üzenetére
Hát, nem tudom, hogy magasabb értéket mér-e az öv mint az optikai....nekem már a 187 körüli max is piszok sok. Na, most ha ez pl övvel mérve 190 akkor pont nem érdekel. Bármi ami még ennél is többet mér az inkább hihetetlennek tűnne számomra mint pontosnak. A statisztika szerint 164 max HR az ami az évjáratomhoz tartozik. Szóval aki használni szokott övet, de tesztelte mellé az optikát is az írja már le nála %ban mennyi volt az eltérés max HR környéke esetén.
[ Szerkesztve ]
-
Never79
tag
Esetleg azt is lehet, hogy 5-10 percet bemelegítesz, és utána 30-40 percet futsz olyan tempóm ami a csövön kifér de még folyamatosan/egyenletesen tudod tartani, de már nem kényelmes. A közepe/vége felé kijön a “LT küszöb” (bár lassan ezt sem így hívják). Jó a meredek dombon felfelé futás többször, az is kihozza a lényeget. A 179 nem tűnik rossz értéknek. Még egyszer megpróbálnám más módszerrel 1 hónap múlva, akár amit Tom mondott, s utána a kettőből számolnék 1 átlagot.
Ha esetleg van Garmin órád az is jól megtippeli, nekem 176 volt edző szerint az LT, az óra 175-öt adott.
De amúgy hogy 179 vagy 176 vagy 181 lesz és annak veszed az x %át már kb mindegy 1-2 ütés eltérés lesz tartományonként szinte, s a test amúgy sem úgy működik, hogy 150 még Z2, 151 meg már Z3.
Ha az ajánlott módszereket nem tudod megfutni, akkor kezdésnek javasom egyelőre azt ami az összefoglalóban szerepel. Fuss úgy, hogy kényelmes legyen, tudsz beszélgetni közben, s addig ne intervallozz, had erősödjenek meg akár a térdszalagjaid.[ Szerkesztve ]
-
ígyvanferi
addikt
válasz LanyUs #91759 üzenetére
Ilyen Geonaute (Onrhythm? Kalenji?) óra-öv párost évekig használtam, amikor már bejött az igény, hogy a pulzust is bevegyük a képletbe, de pénzügyileg semmi komolyabb nem fért bele. Ennek elődje lehetett, mintha Onrhythm 50-es néven futott volna, és akkor (strava logok szerint '18 februárjában) 4000 Ft volt. Sokat segített - nyilván a fórumunk mellett - hogy tudatos alapozást is mögé tehessek a futásoknak. Elvileg még mindig működnie kell, valamikor tavaly elővettem egyszer kontrollnak pulzusméréshez.
Belegondolok, hogy hányszorosába került a mostani órám, és hogy mennyivel lettem gyorsabb ez alatt a ~6 év alatt... Inkább nem. Mondjuk azt, hogy az öregedés lassító hatását legalább legyőztem. Nem a fenixnek hála. -
tomcica
Topikgazda
Garmin-nak van uszasra is alkalmas ove amugy a Polar ovek es pulzusmeres mindig hiresen jo volt,szoval az a Polar ov is biztos szuper. Olvass utana a DCrainmaker oldalan az oveknek. [link]
There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
m3ss
veterán
válasz tomcica #91814 üzenetére
ok, lehet akkor varok ezzel kicsit, majd letesztelem kesobb.
milyen tipusu mellkaspantot ajanlotok aminek az appja tud vmi interval edzestervet?
amugy vki probalt uszni ezekben a mellkaspantokban? alkalmas erre? lecsuszik kozben, vagy a klor megeszi egy ido utan? mondjuk ez lehet mar off itt.
vagy esetleg egy polar oh-1-el van vkinek tapasztalata? megbizhato ez? ez uszni talan jobb lenne, de felek az optikai szenzortol..xiaomi s1 ora nekem teljesen hasznalhatatlan pulzumeresre.https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
tisn
addikt
válasz tomcica #91806 üzenetére
hat nem, kis gonosz mester
szoktam nezni a futas szornyu hatasat a pulzusomra mufuves focin (itt nem szerbek, hanem ven faszok jatszanak mint en, soxor 6+1-ben: joval kisebb terheles) soxor el sem erem a max pulzust, csak ilyen 150-160-ast. es azert ott is vannak 40m-es sprintek.szoval azert erosodott a kardiom
-
tomcica
Topikgazda
Ha nem 100%-os a futomu akkor ne ilyen gyors rovidekkel probalkozz csunya vege lehet,plane ha mostanaban nem is futottal ilyet.
Felenk az edzotermi futopadokon tudsz programozni custom emelkedozest,akkor hozza se kell nyulnod a gephez (csak ha a piros gombbal epp allitod le )
Mas esetben kell egy seged aki szepen ott all a gep mellett es szepen adagolja a sebesseget.
A futopados verzio labkimelobb.[ Szerkesztve ]
-
-
m3ss
veterán
válasz tomcica #91804 üzenetére
futopadon tudsz folyamatos emelkedore futast esetleg...egyre gyorsulot 2-3perc 90-100%-os menet es kesz.
ezt kicsit kifejtened? a 2-3 perces szakasz kozben legyen egyre gyorsulo? itt meg ha kozben kell a futopad sebesseget allitgatni az se szerencses.amugy terdszalagok nekem se 100%-osak es nagyon reg nem sprinteltem, nem is tudom mennyire jo otlet ezzel probalkoznom. de egyebkent se hiszem, hogy eljutnek a 400m-ig
https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
bandus
veterán
letoltam én is így egy hét késéssel. Alg már leírta a lényeget én a lassú lány csoportba kerültem, 5 kör helyett 6-ot kaptam, a vége volt a 47 sec, 4:27, 174-es pulzussal. de érdekes módon előtte az 50s 4:45 az ugyanezen a 174-es pulzuson ment, neked meg van közötte 7 ütés. nem tudom ez mit jelent, csak érdekesség. majd betolom ide a görbéket, ha megkaptam őket
szerk:
a boston 11 meglepően jól muzsikált. nem egy tempó cipő, de egy prémium(abb) trainer, tempó futásokhoz is, és nagyon fasza volt, el tudom képzelni, hogy 4 perces tempó alatt is jó. nem az a szuper puha, ruganyos feeling mint amit az ember az ilyen magasabb építésű cipőtől elvárna. bár a tesztek nem dícsérték, a 12-vel ellentétben, mivel nekem sok összehasonlítási alapom nincs, így tetszett egyelőre. 80 euróért meg főleg megérősnek tűnik[ Szerkesztve ]
-
LanyUs
senior tag
Köszönöm, még kaptam egy kis haladékot. Az új gombelem csomagból 4 jó, 2 teljesen merült Akkor az elemmel volt a baj. Amúgy te is órával mered a pulzust azért nem pantozol?
Tisn: erős edzésen kontroll 04:35-45 körül pályán, terepen ez + 30sec. Csak a felkapasok és az intervallum edzések mennek 04:00-10 körül.
-
tomcica
Topikgazda
Esetleg futopadon tudsz folyamatos emelkedore futast esetleg...egyre gyorsulot 2-3perc 90-100%-os menet es kesz.
Kijon az aminek ki kell jonnie a jelenleg kifuthato max pulzusod (attol meg persze lehet magasabb a maxod,csak nem tudod kifutni,de nem erdekes,mert ugyis edzesre kell ez az adat).
Ja a 200+200+400-nal a jelszo: "-Mennyi tejsavat ker? -Igen!" az olyan,nem sok ember ismerek aki vegifutotta a vegen a 400-at,de nem is az a lenyeg.[ Szerkesztve ]
-
tomcica
Topikgazda
2-3km fokozos melegites ilyen lazarol-kozepesre...2-3x 50m gyors (kb 90%) majd indulhat egy ilyen:
200m 90% (piheno 100m kocogas) 200m AMI A CSOVON KIFER (piheno 100m kocogas) eeees elinditasz egy 400m maxot,ahol epp szetesik ott eleg kozel lesz a max pulzushoz.There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest