Hirdetés
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 6. nap: Dredge
- 2024 - Békés, boldog karácsonyt kívánunk minden olvasónknak!
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás Dark and Darker: Legendary Status
- Jövőre érkezik az új Agatha Christie: Death on the Nile játék
- Alig két nap múlva konzolokra is befut a Star Trek Legends
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- Steam topic
- Need for Speed: World Online
- 2024 - Békés, boldog karácsonyt kívánunk minden olvasónknak!
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Android játékok topikja
- Xbox Series X|S
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Path of Exile 2
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
-
GAMEPOD.hu
A kereshetőség érdekében a filmkritikát, ajánlót tartalmazó
hozzászólások #értékelés címkével vannak ellátva.
Bővebben erről és példa a keresésre.
A spoiler formázás használata kötelező spoileres tartalmaknál!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rigormortiis
veterán
válasz Mik76 #127395 üzenetére
Mondjuk a Fekete Párduc.
3at meg is nyert, bár más kategóriákban.
Az más kérdés, hogy a BP Oscar ámokfutása gusztustalan dolog volt. Az én ízlésem szerint az egyik leggyengébb Marvel film, de most lehetett "ilyen" filmmel menni.
Galaxy S23U, S21FE 8/256, Buds 2 Pro, Watch 6 Classic, Tab S8+, Playstation 5, Switch Oled
-
Viszlát
addikt
válasz Mik76 #127395 üzenetére
Mármint ami szerinte hiányzik a Marvel filmekből. Ki és hol, hogyan húzza meg a határt? Ő egy öreg fószer, honnan tudhatja, hogy egy 15-20 éves srácnak milyen élményt nyújt a szórakozáson felül valamelyik Marvel film? Illetve csak az számíthat filmnek (az általad említett különbség alapján) ami egy adott csoportnak nyújt extrát? Milyen alapon határozzuk meg ezt a csoportot? Kor, nem, hely? Ez a gond(om) a szubjektivitásból való általánosítással...
Hehe, nem hagyom magam behúzni a csőbe. Az Oscart már nagyon régóta átitatja a szakmai felsőbbrendűség, ezt én sosem vitattam. Megsépekelve politikával, érdekekkel, stb... A hosszú listába egyébként a Marvel filmeknek nem nehéz bekerülni, valószínűleg ott is vannak, de majd valamelyik Marvel-szaki megmondja.
"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."
-
Mik76
senior tag
válasz Viszlát #127393 üzenetére
Ok, szivas.
Masreszrol viszont ha ez az eredeti szoveg akkor meg egyertelmuen atjon hogy pontosan azt a kulonbseget hianyolja a marvel filmekbol ami a movie es a film alabbi definicioja kozott van. Amugy attol meg hogy ez egy blogbol kiragadott resz, attol meg elegge altalanosan hasznalt.
Mar vagy husz eve is hasznaltak. En ekkor futottam bele eloszor a Bowfinger c. filmben.Mivel tudom hogy amugy is szived csucske az oscar dij odaitelesenek jogossaga ( ) ezert pl ebbol a szemszogbol vizsgalva is konnyen meg lehet erteni mi a bibi ezekkel a filmekkel.
Keresem azon marvel filmeket melyek bekerultek legalabb a hosszu listaba a kovetkezo kategoriakban:Legjobb film
Legjobb forgatokonyv
Legjobb ferfi/noi foszereplo
Legjobb rendezesAz mar hogy a dontoben ki kapja a dijat masodlagos, de ha mar itt paran meg a filmmuveszet kategoriat is ki akarjak terjeszteni annyira hogy beleferjenek, akkor jo lenne tudni melyik(ek) tudott bekerulni ezekbe. Ezek a legrangosabb dijak es nem veletlenul. Ha jo filmrol beszelek, en pl ezeket a dolgokat veszem elore. Kell a jo tortenet, a jo rendezes, a jo szineszi jatek. Minden egyeb a kulcsiny, ami masodlagos.
http://www.imdb.com/name/nm1481844/?ref_=nv_sr_1
-
Viszlát
addikt
válasz Mik76 #127392 üzenetére
Két apró probléma, ha nem haragszol meg.
1. Scorsese nem használta sem a film sem a movie szót:
I don’t see them. I tried, you know? But that’s not cinema. Honestly, the closest I can think of them, as well made as they are, with actors doing the best they can under the circumstances, is theme parks. It isn’t the cinema of human beings trying to convey emotional, psychological experiences to another human being.
2. Egy blogból idézel, ahol maga a szerző ezt írja a cikkben:
Before we get into this, I should state that this is entirely an opinion piece. I (Robert Hardy) am far from an authority on filmmaking, linguistics, or philosophy. I’m just a dude who loves making films, believes in the unrivaled artistic power of the medium, and happens to have a platform to share his thoughts.
[ Szerkesztve ]
"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."
-
Mik76
senior tag
Amit valoszinuleg nem tudsz az az hogy az angol nyelvben a film es a movie szo kulonbozo jelentessel bir. 5mp gugli ezt a definiciot dobja fel:
A film attempts to convey or explore something larger than itself. A movie is about giving the audience exactly what they want. A film forces the audience to grow in some way, to leave the theater slightly better humans than when they came in. A movie leaves the audience happy, satisfied, but ultimately unchanged.
Szoval amit Scorsese mondott az ugy igaz ahogy van. Az hogy a magyar nyelvben ez a ket szo nem jelol semmi elterest az mar a mi problemank, amit a cikk forditoja mondjuk igazan jelezhetett volna. A movie az magyarban a popcorn mozi, a film pedig az ettol tobb. Ezt korulbelul a helyere is teszi a vidampark hasonlattal. Szorakoztato mufaj ez is es a magyar nyelv szerint valoban film, de az angol nyelv szerint nem uti meg a film szintet, maximum a movie szintet.
Piiisz!http://www.imdb.com/name/nm1481844/?ref_=nv_sr_1
-
törölt tag
Aki azt mondja, hogy a "Lada Granta nem autó", az nem a szó definícióját nem ismeri el és nem arról van szó, hogy feljogosítva érzi magát rá, hogy ő határozza meg mit lehet autónak nevezni.
Hanem szimplán arra utal, hogy szerinte egy gagyi sz.r...Scorsese véleményét is így kéne értelmezni, nem kell többet belelátni.
Amúgy meg igaza van.
-
brownus
veterán
[link] 19, nem jó az arcfelismerő programom :d
-
nagyúr
válasz Viszlát #127388 üzenetére
Akkor mégsem akkora a szakadék, mint amekkorának tűnt. Az utolsó mondatodban van a lényeg, én akkor hívok valamit filmművészeti alkotásnak, ha a művészeti értéke nem 0 (vagy közel 0) - és többedszer hangsúlyozom, hogy az alacsony / zéró művészeti értéket nem lesajnálásként mondom, hanem egy felismerésre érdemes jellemzőként.
95%-ban jogos, amit a kommunikációról írsz, csakhogy egyes fogalmak esetében a közös objektív definíció nagyon szűk, éppen csak indikatív. És hát persze, művészetről egyrészt ezért is nehéz beszélni, különösen egy annyira limitált médiumon, mint egy internetes fórum. Ezen felül az elnagyolt definíciók pont ugyanúgy vezethetnek meg nem értéshez, jelen esetben én azt nem tartom szerencsésnek, ha a film és a filmművészet közé egyenlőségjelet teszünk, mert magában a filmművészet szóban van egy olyan implicit feltételezés, ami a kategória számos elemére nem igaz. Ha most hirtelen rajzolok valamit, akkor az egy képzőművészeti alkotás lesz? A száraz definíciónak meg fog felelni...
Részben a fentiek miatt, a 3. bekezdéseddel teljes mértékben nem értek egyet. Scorsese provokatív megjegyzésére és egy (szerintem) hibás alapfeltételezésre felépítesz egy szintaktikai eszemefuttatást, ami arra jó, hogy formailag cáfold a megjegyzést, de ahhoz, hogy miért mondta, amit mondott, és (elsősorban) van-e benne értékes gondolat, semmivel nem visz közelebb. Pedig szerintem emiatt (lenne) érdemes beszélni róla.
"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
Viszlát
addikt
válasz gbors #127382 üzenetére
Tisztában vagyok a jelentésével, de se felsőbbrendűnek nem tartom magamnak, sem okosabbnak, stb. A jelenség amiről írtam egyre nagyobb méreteket ölt és személy szerint nem tudok vele mit kezdeni, nem értem a célját sem és ellene sem tudok tenni semmit sajnos. Néha vitába keveredem miatta, de ennyi.
A szavak jelentése valóban összetett dolog, de az alapfogalmak egyéni értelmezése teljesen felesleges és káros. Azért káros, mert elvileg a kommunikáció a cél, ahhoz pedig elengedhetetlen, hogy értsük amit egymás felé kommunikálunk, ami nagyon nehéz úgy, hogy adhoc módon egyéni jelentéssel ruháznak fel egyes szavakat. A szleng ezért is egy külön kategória, ahol akár területi, akár népcsoportonkénti és egyéb meghatározó körülmények alapján más jelentést kaphatnak a szavak. Valahol az is a probléma része, hogy nálunk a filmművészet szó mögött egy jó nagy adag szakmai felsőbbrendűség van, de személy szerint továbbra is tartom, hogy szubjektív preferenciák alapján meghatározni valamit lehet, de a közös értelmezés szempontjából nem bírhat akkora jelentőséggel mint az objektív paraméterek alapján meghatározott definíció. Nyilván nem egyedi a jelenség, minden művészeti területen tettenérhető (pl. klasszikus zene). Személy szerint úgy gondolom, hogy a művész emberi értékének egyik nagyon fontos mérőeszköze az, hogy alázattal viseltetik-e a szakmája, művészeti ágazata iránt. Ha nem, akkor lehet akármekkora tehetség és szaktekintély, emberileg tévúton jár.
Ha egy festményre azt mondom, hogy az nem festmény, mert nekem nem tetszik, akkor tévedek. Ha azt mondom, hogy nem FESTMÉNY, akkor a szubjektív megítélésemet helyezem az objektív fölé, ami mindenkinek a magánügye, még akkor is ha Munkácsy-nak hívnak. Ha ehhez hozzáteszem azt, hogy azért nem az, mert szerintem x-et és y-t kell produkálnia egy festménynek, akkor szintén szubjektív paramétereket akarok behelyezni az objektívek helyére, ami megintcsak tévút. Majd ha kiegészítem azzal, hogy a célokat is módosítanám, kihúzva bizonyos elemeket és más kategóriába sorolni őket, akkor meg végképp gondok vannak...
Azt gondolom nem célravezető keverni a fogalmakat, a filmművészet egy művészeti ágazat és magában foglalja mindazon alkotásokat, amik megfelelnek a művészeti ág objektív követelményeinek. A technológia fejlődése nyomán ezek is változtak, de ezek a változások mind hozzáadtak, nem elvettek (a hang, a CGI, stb). A művészeti érték (amit nagyon sokan filmművészetnek hívnak) egész más történet, nehezen körülírható és definiálható, mert erősen szubjektív.
[ Szerkesztve ]
-
atike
nagyúr
válasz Viszlát #127380 üzenetére
Nagyon egyetértek.
Örök kedvenc a széria, az első résztől kezdve végig szájtátva nézték (és nézik a mái napig is ) a gyerekek. Mind a történetben mind a megvalósításban le a kalappal. Az első rész óta eltelt 24 év (belegondolni is durva ) de a mái napig megállja a helyét még az is. Mondjuk úgy általában a Pixar szerintem nem semmi amit lerakott az asztalra, de a Toy Story vonal még ebből is kiemelkedik.
...
Na és ez minek számít...? Filmművészetileg?
-
nagyúr
válasz Viszlát #127376 üzenetére
Ha már a szótárazásra buzdítasz, akkor nézz utána az arrogancia szónak, és illeszd rá a 127372-es hozzászólásodat. Az "atyaisten" pedig elképedést hivatott kifejezni, nem lenézést. Bocs, ha úgy jött le, nem annak szántam.
Én (sokakkal ellentétben) nem érzek kényszert az álláspontom megvédésére, nagyon szívesen változtatok rajta, ha hallok jó gondolatokat vele kapcsolatban, ugyanakkor nem dobom félre csak azért, mert valakinek nem tetszik, és ezt sokkal inkább személyes megjegyzések formájában adja tudtomra, mint érvekkel.
Én sem értek betűre egyet azzal, amit Scorsese mondott, ugyanakkor (szerintem) értem, miért ilyen irányú a véleménye, és kb. én is ezen a vonalon gondolkodom. Peace.
(#127379) Ispy: akkor itt el is értünk a téma végére, mert szerintem állatira nem
[ Szerkesztve ]
"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
Viszlát
addikt
Toy Story 4: méltó lezárása a szériának, hozza mindazt amit az ember remél tőle, aranyos, vicces, látványos és sikerült egy olyan történetet kerekíteni, ami kellően kidomborítja az első részben lefektetett alapokat. A végén nem csak a gyerkőcök, hanem még én is elérzékenyültem, nagyon kedves és tartalmas befejezést kaptak a karakterek.
Muszáj vagyok megemlíteni a grafikát, elképesztő hova fejlődött már ez is, meg is lestem gyorsan az első részből pár részletet, merthogy azon is ámultunk annakidején, és hát nagyon látványos a különbség.
#értékelés
[ Módosította: vond ]
-
Ispy
veterán
válasz gbors #127371 üzenetére
A filmművészet egy egzakt fogalom, ami az értelemező szótárban le is van írva. Semmi köze ahhoz, hogy ki melyik filmet érzi magában jónak vagy rossznak. Pont ebbe a hibába esett bele Scorsese bácsi is.
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
törölt tag
Megy valaki a Gemini Manre? Nem tudok dönteni. Már herótom van attól a mocskos hosszú trailertől, de amúgy jónak tűnik a film. Mármint nem úgy jónak, hanem a régi idők akciófilmjeit idézőnek. Mint a régebbi Will Smith akciók. Meg érdekelne a HFR is.
-
Viszlát
addikt
válasz gbors #127375 üzenetére
Arrogancia? Kevered a szezont a fazonnal, atyaistenezel és én vagyok arrogáns? Hát oké...
Értem én a kényszert az álláspontod megvédésére, tiszteletben is tudom tartani, hogy másként gondolod, szerintem maradjunk ennyiben.
-
nagyúr
válasz Viszlát #127372 üzenetére
Arroganciát tegyük félre Úgy teszel, mintha minden egyes szóhoz definit és objektív jelentés tartozna, és nem lenne számos olyan köznapi fogalom, ami interpretáció-függő. Néhány ezek közül erősen az - a művészet az egyik. A sport pl. egy másik.
(#127373) atike: filmnek nyilván filmek (igen, tudom, honnan indultunk), de ahogy nem minden rajz műalkotás, úgy a filmek közül sem mind az.
-
atike
nagyúr
válasz Viszlát #127368 üzenetére
Definíciót épp eleget lehet találni.
Van itt pld ez is:
"A film napjaink egyik legnépszerűbb művészeti és szórakoztatási médiuma. Gyakran úgy is nevezik, hogy a hetedik művészeti ág. Az első olyan a művészetek között, melynél a rögzítés és a visszajátszás egyaránt technikai eszközökkel történik. Az alkotóművészetek között az első, amelyik a teret, a mozgást, az időbeni változást a maga valóságában képes megörökíteni, majd a néző számára visszaadni. "
Vagy épp ez:
"Művészeti ág; legfőbb jellegzetessége az, hogy vetített, mozgó képekkel és ezekkel szerves egységet alkotó hanghatásokkal, egyszerre vizuálisan és auditíve ábrázolja a valóságot."
Ami a lényeg, hogy szinte bárhonnan is közelítjük meg akkor is az fog kijönni, hogy a Marvel filmek is filmek. Meg nagyon sok - sokkal de sokkal vacakabb "csoda" is idesorolható.
...és nem a technikai oldalról való megközelítés miatt.
Ja, még azt is hozzátenném, hogy SZERINTEM.
-
nagyúr
válasz Viszlát #127368 üzenetére
Ez most komoly? A filmművészet kérdéskörét úgy akarod meghatározni, hogy megnézel egy egysoros definíciót egy szótárban? Ráadásul egy olyat, ami majdnem egyenlőségjelet tesz az art és a business közé? Atyaisten. Nem kell ahhoz semmilyen emelkedett definíció, hogy ennél jelentősen relevánsabbat lehessen mondani a kérdésben.
[ Szerkesztve ]
-
emiki6
veterán
válasz brownus #127358 üzenetére
Mi művészet? Szerintem a szándék határozza meg. Ha az alkotás belülről fakad, akkor művészet, ha külső igényeket akar kiszolgálni, akkor nem.
A helyzet az, hogy a szándék sokesetben érződik. Csak művészeti alkotás lehet 10/10-es film, iparosmunka sosem.Szerk: megjegyzem a Wolf street falát én nem érzem művészi alkotásnak pl, de lehet csak rosszul emlékszem.
Mindenesetre csak az tudja eldönteni, hogy művészeti alkotás e, aki alkotja, senki más, Scorsese se.
[ Szerkesztve ]
"De hát ez a demokrácia, ugye, hogy sok különböző érdekcsoport, hosszas egyeztetés után megállapodik abban, hogy érdemi változás azért mégsem lesz."
-
Ispy
veterán
És még ezt is mondta: A valódi filmek ugyanis érzelmi, pszichológiai tapasztalatokat igyekeznek tolmácsolni a nézőnek
Aha, tehát a "filmek" 90% kuka ezek szerint, maradnak a magvas gondolatú művészmozik. Na, mindegy, én nem csodálkozom, hogy erre a kinyilatkoztatásra sokan felkapták a fejüket (jó kis marketing, haha)."Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
Viszlát
addikt
Tyű. Röptetitek a filmművészet szót ezerrel, ki tudja ki mire gondol alatta, milyen emelkedett definíciót kreált saját magának erről, de kíváncsi lennék hányan vették a fáradtságot, hogy utánanézzenek bármikor is ... Ez egy PH topik szintjén is gáz, de Scorsese is ugyanezt csinálta, az ő szintjén meg ultragáz.
Oxford, Cambridge, Merriam-Webster, Collins szótárak szerint: The art or business/industry/technique of making movies/motion pictures. Ennyi.
Mik76 írta, hogy az öreg valószínűleg a nagybetűs mozira gondolt, szerintem is ez állhat a dolog mögött, csak hát egy dolog magunknak exkluzív kört gyártani, meg egy másik nyilatkozatban kizárni bizonyos filmeket. És nem, nem arról van szó, hogy jajj nehogy valakit megbántson, hanem arról, hogy az ez alá a gyűjtőfogalom alá tartozó filmek szubjektív értéke avagy jelentősége alapján durva hiba objektív igazságot gyártani, akárkiről is legyen szó. A szórakoztatás mindig is az egyik fő szempont volt az iparág kialakulása óta. Chaplin is mit csinált a filmjei nagy részében? Bohóckodott, esett-kelt, mindezt persze hihetetlenül profin tette, de ettől még a szórakoztatás volt a cél, akkor őt is húzzuk ki a listácskánkról? Kilóg a lóláb erősen...
-
nagyúr
válasz #75376384 #127361 üzenetére
szerk. a szerkre már kifutottam az időből
Szerintem az itt a probléma, hogy leszólásnak értékeled, amikor azt mondom, hogy a vidámpark nem Louvre, pedig semmi ilyet nem mondtam. Belemagyarázod, hogy nem szeretem a mainstream filmeket, pedig ilyet sem mondtam. De egy vidámpark akkor sem Louvre, ha életem legjobb szórakozását adja 3 óra alatt - ugyanezen a vonalon nem filmművészet a Marvel-univerzum sem.
-
Bad Pritt
félisten
válasz atike #127363 üzenetére
A legfurcsább nekem az, hogy egy 77 éves nagypapa véleménye miatt robbant ki. Nem az ő nyelvén lettek ezek a filmek kreálva, de ugyanígy hiába ültetnél le egy 20 évest az Aljas utcák vagy a Taxisofőr elé, unná a fejét. Hogy mi filmművészet és mi nem, azt az idő fogja eldönteni. Egy mai képregényfilm nem kevesebb szerintem, mint egy Superman volt 40, vagy a Batman 30, vagy akár az X-Men 20 éve, mégis elég erős sarokpontjai a zsánernek. Tényleg annyi, hogy több van belőlük, de a Star Wars után a hasonszőrű sci-fantasy-kből is több volt, aztán manapság hányra emlékszik az emberiség...
Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.
-
Ispy
veterán
válasz Mik76 #127351 üzenetére
Nekem az a bajom ezzel, hogy vélemény elmondani lehet úgy is, hogy közben nem játszuk az istenkirályt, aki mindent is tud (persze az eredetit nem olvastam, szóval ki tudja mi jutott el hozzánk).
Szóval ezt mondta: Nem nézek ilyesmit. Megpróbáltam, de arra jöttem rá, hogy ezek nem filmek.
Ja, értem, tehát a bácsi tudja mi film és mi nem. Tehát a meki nem kaja, csak a 1200 dolláros fine dining menü, értem. Ha azt írja, ahogy Viszlát is említette, hogy neki nem jön be, utálja, rühelli, szar, akkor ok, szíve joga, na de hogy nem film? Miért mi? Kakaóscsiga? És ez nem pollkorrektség kérdése, hanem inkább emberi kvalitásé, mert az én szemembe a nagyság nem attól jön, hogy milyen filmeket csinál, hanem mit mond, mit gondol és ezek alapján hogyan cselekszik.
Egyébként meg ennyire azért nem érdekel a dolog, szóval nem vettem ezt én a szívemre, mielőtt valaki azt hinné.
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
atike
nagyúr
...ebből kb megint egy olyan eszmecsere fog kerekedni, mint hogy jó-e a szinkron, kell-e...
-
nagyúr
válasz brownus #127358 üzenetére
Valaki azt mondta, hogy az már művészet, ha megindít benned valamit, és tovább gondolásra késztet.
Szerintem ez teljesen jó elindulásnak, még az érzéseket is mellé lehet tenni, bár akkor meg rögtön állati ingoványos lesz az egész, mert érzelmeket lényegesen könnyebb manipulatív módon ébreszteni. A többivel kb. egyetértek, bár az utolsó mondat kissé összezavart
Nekem első blikkre tetszik a cityscape-es festmény, annyira meg nem értek hozzá, hogy beárazzam. A grafitrajzot szívesen megnézném közelebbről, az insta képen nem sokat látok belőle.
(#127361) vzarmo: egyszerűsítsünk. A művészet fogalma nem egy könnyen megfogható dolog, nekem van egy világképem arról, hogy mi az (és mi nem), és nem érzem úgy, hogy titkolnom / szégyellnem kellene
Nem tudom, honnan veszed, hogy nem értem / nem fogadom el, hogy a Marvel-cuccokra sokan vevők. Régóta érdeklődéssel követem a box office alakulását, mert érdekel az egész dolog pénzügyi / üzleti aspektusa is. De ettől még ezek a filmek nekem a vidámpark kategória maradnak, és ezt nem leminősítésnek vagy ekézésnek szánom, egyszerűen csak szeretem tisztán látni, mi hová tartozik.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz gbors #127356 üzenetére
vegulis..
"..lehet magas színvonalú, elismerésre méltó az iparosmunka, és az is OK, hogy ebbe sok ember szívét lelkét belepakolja, de attól nem lesz művészet."
es megint.
"Amúgy szívesen cserélek eszmét bárkivel arról, hogy mi a művészet (és mi nem)..."
vagy ezeket nem "ugy" kell erteni? ha most azzal fogsz jonni, hogy szavakon lovagolok, akkor ne igy ird, mert ez eroteljesen felreertheto.
en pl nagyon birom az oreg munkait, de egy pillanatig se akarnam osszehasonlitani mondjuk az mcu filmekkel. a maga vonalan mindegyik egy muveszti alkotas, ertek. mig az egyikre tobben, addig a masikra kevesebben vevok. ezt kellene mar megtanulni elfogadni.
persze bejon a kepbe az is, hogy a mainstream dolgokat mindig is meno volt ekezni.
szerk.: vagy maradhatunk az altalad leirt Louvre, vidampark vonalon. aki az elobbit latogatja, miert erzi, hogy leszolhatja az utobbit? egyaltalan miert kell a kettot osszehasonlitani?
hozzatennem, sose ertettem azokat, akik nem szeretnek valamit es megis foglalkoznak vele. ez a "foglalkozas" pedig jellemzoen valami fikazasban merul ki. hasznosat/jot nem tesznek ilyenkor, egyszeruen csak indokolatlanul belerugnak par emberbe.
[ Szerkesztve ]
-
eeXaa
addikt
..mondjuk Scorsese is csak egy ötletes iparosnak nevezhető a művészet erős túlzás ha a filmjeit raknánk ebbe a kategóriába.... kb ő volt a régi Tarantínó....
..szal. lehet a követői, művészetnek tartják, de aki jobban belemerült a mozi történetébe tudja hogy nem igaz... -
brownus
veterán
válasz gbors #127356 üzenetére
mindenkit más indít meg, más izgat, és pláne tágabbak az ingerküszöbök. de engem is meglepett az öreg mester beszólása, mert azt hittem, hogy ettől jóval nyitottabb, elfogadóbb azokkal remekművekkel a háta mögött... volt 5 kattogós perce!?
valaki azt mondta, hogy az már művészet, ha megindít benned valamit, és tovább gondolásra késztet. valakinek erre elég pl. ez is: (gyors guglizás, nincs kedvem "sztár" festőt keresni, nem is vagyok a témában szaki)
[link] https://osnatfineart.com/paintings/images/8423-modern-cityscape-painting.jpg
nálam ez nulla, a 3 éves gyerekem szebbet fest, sőt :d valaki meg kiad ezért 200 dollárt. de a színek szépek, nyugtatóde, nyáron, egerben voltunk egy régiségvásáron és ott először a képkeret miatt, megakadt a tekintetem egy grafit képen. miután a kezembe vettem, már nem is adtam vissza, meg kellett vennem. 20-30 éve rajzolta valaki, csodálatos rajz, 5k körül volt, azóta is a nappali egyik ékköve. imádom. ott van a drága középen
visszatérve, film+művészet, kábé az összes marveles/dc film nem az, nekem. nincs különösebb hozzáadott érték bennük, nekem már nem tud újat mutatni, egy 10 éves gyereknek biztos.
pár film azért megmaradt, főleg a vizuális újítások miatt, a főszereplők kiléte miatt, az ost miatt, vagy egy jól megkoreografált harc miatt; dr. strange, az első GotG, thor ragnarok, watchmen, kábé ennyi... a többi jó volt, tökjó kikapcs. pláne az endgame, ahol zabáltunk is egy jót tibibácsival :dja, amit még szerettem volna, a joker 2019 sztem az, nálam.
a 12 dühös ember, forrest g., a t filmek, scorsese alkotásai, almadovar 1-1 filmje, sztem sorolhatnám napestig.
sztem minden film filmművészet, mert valakik annak szánták, legyen így[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #75376384 #127354 üzenetére
Ennyi dolgot totálisan összezavarni két sorban nem kis teljesítmény, már-már művészet Csak a felszínt kapargatva elkezdem kibogozni:
- Sehol nem volt szó arról, hogy pontosan mi a művészet. Arról viszont már hadd legyen véleménye bárkinek, hogy mi az, ami ezen markánsan kívül esik.
- Mi köze a művészet fogalmának ahhoz, hogy mi megy a mozikban / TV-kben?
- Mondta valaki, hogy mit nézzél / ne nézzél?Sztem kicsit túl sokat gondolsz bele ebbe. Semmi másról nincs szó, mint arról, hogy az egész szuperhősös műsor egy alaposan megtervezett, gondosan kivitelezett és sajnos részben futószalagosított szórakoztatóipari termék. Nem kétlem, hogy ezen kategória értékrendszerében nagyszerű alkotások is születtek, de ne keverjünk már jó amerikai módra össze mindent mindennel. Attól, hogy vásznon megy és profi a kivitelezés, még nem lesz filmművészet.
Amúgy szívesen cserélek eszmét bárkivel arról, hogy mi a művészet (és mi nem), de egyrészt nagyon messzire vezetne, másrészt nem ebben a stílusban kellene elkezdeni
(#127351) Mik76: ha markáns véleményt mondasz egy globális szélességű kérdésben, akkor sanszos, hogy azzal megsértesz valakit. Ezt vagy felvállalja valaki, vagy marad a polkorrekt bullshitelés. Szerintem nagyon kevés olyan film van, ami mögött nem áll egy igazán lelkes, elkötelezett csapat, aki hisz abban, amit csinál, és messze nem csak a pénz miatt van benne - de ez (sajnos) nem garancia semmire. Amúgy nekem Scorsese mondásait pont a vidámparkos párhuzam teszi kontextusba - nincs a vidámparkkal gond, de mégsem ugyanaz a műfaj, mint a Louvre.
[ Szerkesztve ]
-
baryll
tag
Tess -Egy tiszta nő (1979)
R. Polanski filmje több oscarral. Nekem 9/10.
Kicsit hosszú, de csodálatos az operatőri munka, és mély az érzelmi mondanivaló. A Médiaklikken ingyen nézhető még pár napig.#értékelés
[ Módosította: vond ]
-
_drk
addikt
válasz Mik76 #127351 üzenetére
Mert a Marvel nem is filmeket gyárt, hanem egy nagy sorozatot. Szorosan kapcsolódik a legtöbb film, a későbbi filmeket nem tudod értékelni rendesen önállóként. (Ügye Marvel kapitányban már nem kellett felvezetni mi az a Shield és kicsoda Nick Fury. )
Építi saját magának a hype-ot, (Anvergers 2 Ragnarok felvezetés plusz a kövek) ami abból szempontból undorító, hogy várnod kell egy évet mire a cselekmény eljut ahova szeretnéd, mindeközben rontja a jelenlegi filmélményt.
(Sorozatok legnagyobb átka, hogy egy 2 órás szeletben nem jutsz semerre, maximum az epizodikus ugyan az minden rész stílusban.)
Most ez a Spiderman is ha nem lenne beemelve már az univerzumba, a kutyát nem érdekelné. -
Mik76
senior tag
válasz gbors #127349 üzenetére
Hat igen.
Szerintem figyelembe kellene venni hogy ez az ember majdnem nyolcvan eves.
El tudom kepzelni hogy ha valaki vegig nezte kb Chaplintol Spielbergig az evtizedeket, akkor nem ez a bugyuta poenkodos coca cola mufaj lesz az amit megbecsul. Szerintem amikor azt mondta hogy ez nem mozi, akkor arra gondolt hogy nem a nagybetus "A MOZI" ami bevonul a film tortenelembe (es most nem a box office-rol van szo hanem tartalomrol), hanem amolyan egyszer hasznalatos valami, amit nem kellene osszekeverni az ugynevezett klasszikusokkal.
Azzal nyilvan tisztaban van o is hogy sok ember munkaja van benne, de a mekiben is sokan dolgoznak, megse varjak el hogy a Gordon Ramsay majd elkezdjen lelkendezni hogy micsoda fain cuccok azok a kajak.
Valahogy mindig ez a kaja parhuzam jut eszembe.
Lehet udvariaskodni, de en oszinten szolva inkabb vagyok kivancsi valakinek a valodi gondolataira, mint a patika merlegen kimert nagy budos semmire. Az meg hogy ez nem tetszik azoknak akik ebbol elnek meg.... Hat most erre mit mondjak? Ertem en hogy kellenek a milliok, de realisan szemlelve ok is tudjak hogy ok a vurstlit nyomatjak a szinhaz mellett.http://www.imdb.com/name/nm1481844/?ref_=nv_sr_1
-
nagyúr
válasz hoffman_ #127346 üzenetére
Hát, én ennél jóval cinikusabb vagyok Előrébb lett? Nem tudom, nem mindig azért mond az ember véleményt. De talán pár ember elgondolkodik rajta, talán levon belőle pár következtetést, amitől egy kicsit finomodik az ízlése film terén. Vagy nem. Egy próbát megért. Ill. ld. a másik hsz-re írt választ.
Amiket leírtál a második bekezdésben, azok nekem sokkal inkább a filmgyártás részei, mint a filmművészeté - lehet magas színvonalú, elismerésre méltó az iparosmunka, és az is OK, hogy ebbe sok ember szívét lelkét belepakolja, de attól nem lesz művészet. Az Avengersben az tetszett, hogy volt valamennyi mélység a karakterekben, de aztán ez az Ultronra el is szállt, a többiben, amit láttam, meg eleve nem volt sehol.
Az emlékezetes pillanatokba nem akarok belemenni, mert az szubjektív, és a szórakoztatás területére esik - ld. vidámpark.(#127345) Ispy: nem tudom, és nem is akarom kitalálni, milyen motivációval mondta ezt, és hogy milyen esetleges jellemhibák járultak hozzá a nyilatkozathoz. Az is lehet, hogy kicsit tupírozta a valódi véleményét, abban viszont szinte biztos vagyok, hogy nem jelentősen.
(#127347) Ispy: és még ez is lehet, fenntartva, amit az előbb írtam.
[ Szerkesztve ]
-
OPiiPO
veterán
HBO Go-n felkerült a Black Rain (Ridley Scott, Michael Douglas, Andy Garcia, Jan de Bont), nem is tudom hogyan, ha valaki tényleg kedveli a stílust annak örök darab
[ Szerkesztve ]
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
hoffman_
nagyúr
válasz gbors #127344 üzenetére
Ha olyan diplomatikusan fogalmaz, ahogy javaslod, akkor negyedennyi helyre nem jut el a véleménye.
előrébb lett bárki vagy bármi azáltal, hogy ez a vélemény eljutott négyszer annyira helyre? nem igazán. az ő megítélése szerintem legalább annyit romlott, mint ahányan esetleg rábólintanak. egyetértek V-vel. senkinek nincs joga ilyen magas lóra ültetnie magát. ha egyébként a munkássága és kvalitásai esetleg még indokolnák is a szavának súlyát, na pont akkor a leginkább nem ildomos.
ui.: én egyáltalán nem gondolom, hogy ne lenne művészi érték egy Marvel univerzum által kreált moziban. alapvetően sok tekintetben más jellegű, mint egy jelen kontextusban "értékesnek" tartott film (pölö?), de attól még tagadhatatlanul színészek tesznek le az asztalra emlékezetesebbnél emlékezetesebb pillanatokat. az elő és utómunkáról nem is beszélve - a gyártás, cgi, zeneszerzés, stb. mind-mind ugyanúgy a filmművészet részét képezik. ezekben bizony sokszor remekelnek.
szerk.: szerintem.
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
Ispy
veterán
válasz gbors #127344 üzenetére
Szerintem ez inkább ilyen belerúgok egy nagyot, mert megtehetem dolog volt. Arról nem is beszélve, hogy miért gondolják azt sokan, hogy a munkásság egyenes arányban áll az emberi nagysággal, attól mert jó filmeket csinált, még lehet emberileg gyarló ő is.
-
nagyúr
válasz Viszlát #127343 üzenetére
Szerintem jól tette, hogy ennyire sarkosan (és igazad van, sommásan) fogalmazott. Nem értek vele egyet teljesen, mert az elmúlt 10 évben ilyen-olyan formában látott néhány szuperhősfilm között volt egy, amit (meglepően) jónak találtam (az első Avengers), de ahogy ezek a filmek lejönnek a gyártószalagról, annak tényleg nem sok köze van ahhoz, amit filmművészetnek neveznek. Ha olyan diplomatikusan fogalmaz, ahogy javaslod, akkor negyedennyi helyre nem jut el a véleménye.
-
Viszlát
addikt
válasz Mik76 #127342 üzenetére
Szerintem nem, de lehet csak átsiklottam felette.
Szerintem meg az volt, mert mindamellett, hogy a szakma egyik nagy alakja, még ő sem elég nagy ahhoz, hogy ilyen sommás kijelentést tegyen. Senki sem az. Mondja azt, hogy neki nem kenyere, vagy számára értéktelenek, teljesen oké, de ez így ebben a formában szerintem gáz. Ráadásul úgy, hogy nem is látta őket. Valszeg egy kicsit keserű a szőlő, de hát ő is ember, hibázhat ő is.
-
Mik76
senior tag
válasz Viszlát #127286 üzenetére
Es volt a reakcio is?
Szerintem nem volt demagog. A velemenyet osztotta meg.
En meg a kozeleben sem vagyok a majd nyolcvan evenek, de el tudom kepzelni hogy meg jobban ruhellenem oket ilyen idosen. Igy meg egyet egyet bevallalok csak hogy utana anyazhassak a tukorbe hogy "mar megint minek kellett bedolni a hype-nak?". Meg legalabb ha trollkodok neha egyet rajtuk legalabb elmondhatom hogy nem latatlanban teszem.
Tobb ertelmet en se latom.http://www.imdb.com/name/nm1481844/?ref_=nv_sr_1
-
brownus
veterán
[link] könnyed esti szórakozás, egynek jó lesz. (pl inkább ez mint a godzilla 2019 ha választani lehet)
-
törölt tag
válasz Bad Pritt #127338 üzenetére
Én még nem láttam 3 órás filmet, amiből ne lehetett volna vágni. De ettől még érdekel a film, moziban eleve jobban tűröm az ilyen maratoni vetítéseket.
(#127337) PuMbA: Hülye lenne a CC nem bevállalni a filmet. A Vox írása csak elmélkedés, ők se tudnak még biztosat szerintem.
-
gyuromoj
veterán
PSN: gyuromoj | R.I.P. Supernatural 2005.09.13.-2020.11.19.
-
Bad Pritt
félisten
válasz Viszlát #127331 üzenetére
Ehhez kapcsolódik kicsit a Wired Technique Critique sorozatából a hat darab nyelvekkel kapcsolatos rész. Nagyon érdekes, ahogy magyarázza még az angolon belüli különbségeket is és a színészek hogyan készülnek fel egy-egy szerepre.
[ Szerkesztve ]
Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.
-
Viszlát
addikt
válasz ígyvanferi #127327 üzenetére
Jim Carrey, Tom Hanks, Dustin Hoffman, Anne Hathaway, Natalie Portman akik elsőre beugranak. Ők olyanok, akik alapvetően a klasszikus módszert alkalmazzák, de a metodikust (saját fordítás, lehet nem így hívják a szakmabeliek) is profin alkalmazták. Aztán persze próbálkoznak ezzel jóval többen, csak hát a végeredmény hagy némi kívánnivalót maga után.
Alapvetően egyébként szinte minden sikeres színész iskolában tanulta a szakmát, van egy-két kivétel, de rajtuk általában meg is látszik (mint például az íróból lett színész Seth Rogen). Tanulmányaik során megtanulják az összes főbb módszert, aztán kérdés, hogy melyik fekszik nekik, melyiket tudják olyan szinten megvalósítani, hogy meg is éljenek belőle. Nagyon leegyszerűsítve, a klasszikus módszer lényege abban áll, hogy megpróbálod saját élményekre alapozva beleélni magad a megformált szerepbe, ösztönös vagy akár tudatalatti reakciókat generálva kialakítani a karaktert. A metodikus módszer ezzel szemben szisztematikus, már-már mániákus tanulmányozása az eljátszandó szerepnek (ebben benne van maga a karakter, mikro- és makrokörnyezete, az adott kor sajátosságai, stb), ami folyamán a színész szinte átalakul és a megformálandó emberré válik, a cél pedig a minél tudatosabb, hitelesebb alakítás. Jellegéből adódóan ez akár rendkívül veszélyes fizikai és pszichológiai áldozatokkal és következményekkel is járhat. Gondolj csak Christian Bale legendás hírű hízásaira és fogyásaira, de vannak akik Heath Ledger öngyilkosságát is a Joker szerepnek tudják be. De általában véve is extrém dolgokat bevállalnak, mint például a karakter szakmájának professzionális szintű elsajátítása, sokszor még kitalált személy esetén is.
Szakértő nem vagyok én sem a témában, de épp Joaquin Phoenix Johnny Cash-ről szóló filmje után beleástam magam egy kicsit a témába, elolvastam egy-két könyvet erről. Tudom ajánlani Arthur Bartow - Handbook of Acting Techniques című könyvét, viszonylag frappánsan, 2-300 oldalon összefoglalja a lényegét a különböző módszerek kialakulásától indulva az alkalmazási területükig. De egyébként is rengeteg angol nyelvű irodalom van erről a neten, lényegesen summásabb formában, ha csak érintőlegesen szeretnél némi információt a témáról (google acting techniques).
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
"BREAKING! Három Netflixes film nálunk is moziba kerül! A The Irishman 11.22-én, a Marriage Story 11.29-én, a The Two Popes pedig 12.13-án!"
-
nagyúr
válasz Viszlát #127324 üzenetére
Ha tényleg csak a taxisoknak nem volt jó az Uber, akkor szar a személyszállítási szabályozás, ami miatt a taxisok költségei jóval magasabbak, mint az Uber-sofőröké. Ha pedig így van, akkor a taxisok jogosan panaszkodtak.
Amúgy nálunk nincs a családban taxis, de kívülről is látszik, hogy az nem volt egy korrekt helyzet."We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
Viszlát
addikt
-
vond
MODERÁTOR
-
paatrick
őstag
válasz Tibiajax #127312 üzenetére
Én is néztem ezt a címet, de szerintem ez egy szóvicc akart lenni. Amit magyarban senki nem fog érteni mert honatyáink kitiltották az "über" taxiszolgáltatót Mo-ról, mert jobban és olcsóbban dolgoztak a sárgáknál
[ Szerkesztve ]
6 év "lelkes újonc", 4 év "kvázi-tag", 2 év "tag", 1 év "aktív tag", már senior tag. I'm doing my part. ¯\ ʕ•ᴥ•ʔ /¯
-
törölt tag
válasz BITBOYS #127310 üzenetére
Ahh, mekkora potenciál van a történetben!
ez mekkora gyökér :
"Az első trailerben még az összeomló World Trande Center képsoraira, most már tengeren hánykódó menekültekre maszturbálnak a The Onania Club főszereplői a film legújabb előzetesében."
Édesjóistenem gyerele!!!44!!4!!4!!Mondanám, hogy nálam kiverte a biztosítékot, de azt hiszem, nem lenne helyénvaló, ez a szóhasználat, jelen esetben
[ Szerkesztve ]
-
BITBOYS
addikt
[link] Tengerbe zuhanó menekültekre maszturbálnak Az emberi százlábú rendezőjének új filmjének előzetesében..
Lehet menni vipbe
-
vond
MODERÁTOR
válasz TeeJay #127307 üzenetére
És most fejeztem be a Stuber-t, vacsora utáni ejtőzésként. Biztos voltam benne, hogy be fogok aludni rajta, ezért nem is álltam neki komolyabb és fontosabb filmnek, sorozatnak. De simán végignéztem, és meglepően jól is szórakoztam rajta. Néha kicsit túltolták, de korántsem volt olyan rossz, mint amire számítana az ember. Bautista-nak jól állt ez a szerep. 8/10
#értékelés[ Szerkesztve ]
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
TeeJay
félisten
Übergáz
este megnézzük vajon milyen lehetMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
törölt tag
válasz paatrick #127305 üzenetére
Mondjuk a szájmozgás, az előbb említett Herkulesben sem volt tökéletes. Azt gondolom, hogy ebben a műfajban, erről le kell mondani. Túl sok a kötöttség. Nem mondom, hogy lehetetlen, de biztos kellene néhány Romhányi, meg Karinthy kaliberű művész, hogy megvalósulhasson.
-
paatrick
őstag
válasz Pitterix #127287 üzenetére
Ez már akkor szar volt amikor felvették egyáltalán nem figyeltek arra hogy illeszkedjen a tátogásra én is írtam pár oldallal korábban, lefordították az éneket, valaki felénekelte, alákeverték. Szégyen. Mondjuk azért érdekelne hogy egy ellenőrzésen ez hogy ment át? Gyerekeknek készült 'azt jóleszezígy.
6 év "lelkes újonc", 4 év "kvázi-tag", 2 év "tag", 1 év "aktív tag", már senior tag. I'm doing my part. ¯\ ʕ•ᴥ•ʔ /¯
-
-
Viszlát
addikt
válasz TeeJay #127296 üzenetére
Az eredetiben a színészek énekelnek (auto-tune segítséggel persze), a magyar változatban más a szinkronhang és mások az énekhangok. Mondjuk nem (csak) emiatt visszalépés az egész úgy ahogy van a rajzfilmhez képest, de inkább bele sem kezdek...
(#127295) pitepeti71: élőszereplősben én sem, de rajzfilmben például a Herkules dalainak magyar változata kifogástalan munka (hangtechnikailag és zeneileg értve, a fordítást most hagyjuk). Nem emlékszem már mindenkire, de Nyári Szilvi, Tombor Zoli --»
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● A spoiler formázás használata kötelező spoileres tartalmaknál!
● A topikban tiltott a warez mindennemű formája!
● A kereshetőség érdekében lásd el #értékelés címkével a filmkritikát, ajánlást tartalmazó hozzászólásaidat!
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- Asszociációs játék. :)
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Samsung LCD és LED TV-k
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest