Hirdetés
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 6. nap: Dredge
- 2024 - Békés, boldog karácsonyt kívánunk minden olvasónknak!
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás Dark and Darker: Legendary Status
- Jövőre érkezik az új Agatha Christie: Death on the Nile játék
- Alig két nap múlva konzolokra is befut a Star Trek Legends
-
GAMEPOD.hu
A kereshetőség érdekében a filmkritikát, ajánlót tartalmazó
hozzászólások #értékelés címkével vannak ellátva.
Bővebben erről és példa a keresésre.
A spoiler formázás használata kötelező spoileres tartalmaknál!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Viszlát
addikt
válasz ígyvanferi #127327 üzenetére
Jim Carrey, Tom Hanks, Dustin Hoffman, Anne Hathaway, Natalie Portman akik elsőre beugranak. Ők olyanok, akik alapvetően a klasszikus módszert alkalmazzák, de a metodikust (saját fordítás, lehet nem így hívják a szakmabeliek) is profin alkalmazták. Aztán persze próbálkoznak ezzel jóval többen, csak hát a végeredmény hagy némi kívánnivalót maga után.
Alapvetően egyébként szinte minden sikeres színész iskolában tanulta a szakmát, van egy-két kivétel, de rajtuk általában meg is látszik (mint például az íróból lett színész Seth Rogen). Tanulmányaik során megtanulják az összes főbb módszert, aztán kérdés, hogy melyik fekszik nekik, melyiket tudják olyan szinten megvalósítani, hogy meg is éljenek belőle. Nagyon leegyszerűsítve, a klasszikus módszer lényege abban áll, hogy megpróbálod saját élményekre alapozva beleélni magad a megformált szerepbe, ösztönös vagy akár tudatalatti reakciókat generálva kialakítani a karaktert. A metodikus módszer ezzel szemben szisztematikus, már-már mániákus tanulmányozása az eljátszandó szerepnek (ebben benne van maga a karakter, mikro- és makrokörnyezete, az adott kor sajátosságai, stb), ami folyamán a színész szinte átalakul és a megformálandó emberré válik, a cél pedig a minél tudatosabb, hitelesebb alakítás. Jellegéből adódóan ez akár rendkívül veszélyes fizikai és pszichológiai áldozatokkal és következményekkel is járhat. Gondolj csak Christian Bale legendás hírű hízásaira és fogyásaira, de vannak akik Heath Ledger öngyilkosságát is a Joker szerepnek tudják be. De általában véve is extrém dolgokat bevállalnak, mint például a karakter szakmájának professzionális szintű elsajátítása, sokszor még kitalált személy esetén is.
Szakértő nem vagyok én sem a témában, de épp Joaquin Phoenix Johnny Cash-ről szóló filmje után beleástam magam egy kicsit a témába, elolvastam egy-két könyvet erről. Tudom ajánlani Arthur Bartow - Handbook of Acting Techniques című könyvét, viszonylag frappánsan, 2-300 oldalon összefoglalja a lényegét a különböző módszerek kialakulásától indulva az alkalmazási területükig. De egyébként is rengeteg angol nyelvű irodalom van erről a neten, lényegesen summásabb formában, ha csak érintőlegesen szeretnél némi információt a témáról (google acting techniques).
[ Szerkesztve ]
"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● A spoiler formázás használata kötelező spoileres tartalmaknál!
● A topikban tiltott a warez mindennemű formája!
● A kereshetőség érdekében lásd el #értékelés címkével a filmkritikát, ajánlást tartalmazó hozzászólásaidat!
- 32GB 3600MHz hűtőbordás DDR4 kit (2x16GB)! Számlával, garanciával! ÁRON ALUL! BONTATLAN!
- GAINWARD GHOST RTX 4060 Ti eladó! RGB-s! Garanciával, számlával!
- Új Lenovo L0Q Gamer Tervező Laptop 15,6 -30% AMD Ryzen 7 8845HS 16/512 RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- ASUS TUF GAMING B760M-PLUS (DDR5) - Keveset futott - Garanciális
- NEXTLEVELRACING RACER Szimulátor állvány + Shifter mount
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest