Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mercutio_
félisten
Nem tudom melyek az ügyvédi felelősségbiztosítás feltételei, én is csak tippelek.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Mercutio_
félisten
Tippre a biztosítás azért nem fedezi, mert van olyan feltétele amit az ügyvéd nem teljesített (nem a megfelelő módon ellenőrizte eladó személyazonosságát, vagy mittomén) erre utalhat a cikk végén lévő kérdésre adott válasza
Az ingatlan iroda felelősséget se zarnám ki, de praktikus okból (nagyobb tőkeerő, jobb ügyvédet tud megfizetni) inkább az ügyvédet perelném
Természetesen azt követően, hogy annak biztosítója felé karigényem benyujtottam, de az elutasította.Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
axioma
Topikgazda
Remenykedj hogy lakhelyet valtoztat, akkor belekerul a foldhivataliba frissiteskent, addig nem pasztazzak rendszeresen tudtommal a "be nem jelentett" eltereseket... de ugy jo 10 eve ha koltozol, ott is frissul a cimed.
Az ugy a valas nelkul is gyanus. Raadasul alapbol a vevo hoz ugyvedet, ezt megkerultek, nekem ez eleve figyelmezteto jel -> szerintem pont hogy kepben volt az ugyved, nem aldozat. [En biztos fizettem volna sajat ugyvednek es az nem engedte volna at ilyen elteressel peldaul.] Ezert mennek egybol az ugyved biztositojahoz: en vagyok a karosult, a karteritesre jogosult, nekem erdekem intezkedni, neki nem.[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
En arra lennek nagyon kivancsi, hogy a no egy valodi ausztriaban elo, a magyar nevvel hellyel-kozzel egyezo nevu csaj volt, vagy hamis az igazolvany? Azt se ertem, hogy miert nem ervenyes a felelosseg-biztositasa, en egybol a biztositohoz mennek az biztos a rendorsegi papirokkal.
Megjegyzem a legelso hogy EN lekerem az ingatlan adatait. Es nem hagynek ekkora elterest igazolas nelkul bennehagyni, az tuti, barmilyen jonak is hangzik az uzlet. Plane ha a valasra hivatkoznak: akkor meg sikeres adasvetel utan is lehet belole perpatvar, nem szeretnek belekeveredni, plane mindent csak rigozusan ellenorizve lennek hajlando elhinni. -
Nordik
őstag
Huuu nem gondoltam ilyen sok idő ez. Végülis holnap mennek be a bankba, ügyvédet elvileg tudok keríteni ismerősi korbol.
Annyit mondott az eladó, hogy ki kell fizetnie az újat addig mindenképp, akkor lesz a műszaki átadás vagy mi. Gondolom őt is valamilyen szerződés köti. Igazából ha nem működik a dolog megveszi mas készpénzre. Nem hinném különösebben aggódik rajta.
A másik ami eszembe jutott, hogy amint kifizeti az eladót a bankom ahogy írja is a forumtars az én tulajdonom, gyakorlatilag onnantól tőlem csak bérlik az ingatlant. Mi van ilyenkor a közüzemi dolgokkal? Gondolom az is a nevemre kerül egyből, azt is nekik kell kifizetniük arra a pár hónapra.
[ Szerkesztve ]
-
Ezekiell
veterán
Nekem a Raiffeisenes lakáshitelszerződésemben benne van (nem MFH hitel még), hogy vissza kell ezeket a kedvezményeket fizetnem 3 éven belüli végtörlesztés esetén. Múlt héten kérdeztem meg, és bólogatott is a bankárom, hogy bizony, várjam meg a 3 évet, szóval nem változott az esetemben.
Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.
-
albiosz
őstag
Bocs, nem követem folyamatosan a topikot. Persze, a használt ,,díjszabás" se korrekt.
Majd ha megkapom a nav levelét, szerintem bepróbálkozom mérséklés kéréssel, hogy legalább a 15-öt levonhassam a 30 feletti új lakás árából. Szerintem védhető érvelés. Úgy tudom volt, akinek sikerült.
-
Mercutio_
félisten
Igen, ott célszerűbb az egész lakás vételárát kicsalni, bár egy belvárosi ingatlannál a 2-4 milla foglaló 4-6 potenciális féltől kicsalva szerintem kevesebb kockázat és rövidebb idő
Az viszont elég életszerű, hogy a tulaj eláll az adásvételtől, de nem vagy csak egy részét hajlandó visszaadni a foglalónak...
Annyi előnye van az ügyvéd/közjegyző által ellenjegyzett dokumentumnak, hogy megfelelő feltételek teljesülése esetén (amit az előlegszerződésbe rögzítettél) egyből végrehajtást kérhetsz pl. ha nem történik szerződéskötés, vagy az eladó nyilatkozik az adásvétel megtagadásáról.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Mercutio_
félisten
Nem, valóban nem szerepel, de nem is azért linkeltem, hanem mert szerinted elképzelhetetlen, hogy ilyenbe belefusson valaki.
Az egész pedig onnan indult, hogy szerinted egy használt autó adásvétele (ahol fizikailag átadásra kerül az autó és iratai) és egy előszerződés, ahol semmit nem kapsz csak egy 2 tanú által aláírt papírt a foglaló átvételéről azonos kockázatot jelent.
Nem, nem azonos. Szerintem te is találsz a neten olyan eseteket, ahol csak pereskedés után kapták vissza a foglalót, vagy épp közben eladták a lakást egy harmadik félnek és papíron nincs vagyona amire végrehajtást lehetne kérni.
De egyébként itt a topicban is volt olyan szitu, hogy felmerült nem adnák vissza a foglalótEladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
axioma
Topikgazda
-
Mercutio_
félisten
Axioma már leírta mi a különbség.
Persze, hogy szervezett formában zajlik...
-
axioma
Topikgazda
-
Mercutio_
félisten
Ezek a csalók általában nem magányos hősök, hanem csapatban dolgoznak.
Amikor bérbe veszik a tulajtól a lakást, akkor kifigyelik hol lakik, hol tartja az iratait (nem biztos, hogy csak az iratát, a pénzét is egyúttal ellophatják) aki kiadja magát a tulajnak az pedig egy sokadik személy lesz. (vagy akár egy statiszta akit valami castingos ügynökségnél lévő kapcsolat segítségével bérelnek fel)Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
axioma
Topikgazda
Lopott autot torzskonyvvel? Azert ahhoz ugyesnek kell lenni... anelkul meg nyilvan nem veszi meg senki ertelmes.
Igen, a tullapon megtalalhatod a tulajt. Ha egy van, es stimmel a szuletesi datuma, akkor valamennyire biztonsagban vagy, tenyleg csak szemelyi hamisitas lehet a gond. De altalaban nem ilyen tiszta egy tullap, tobb tulaj, szolgalmi jog, bank nem vette le a terhet stb. ami miatt nehez biztosnak lenni abban hogy tenylegesen aki veled szemben ul az jogosult-e eladni. Ezert jo ha az ugyved latja mielott penzt adsz at. Szerintem.[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
-
Mercutio_
félisten
Itt nem feltétlenül lopott autó/ingatlan relációban értettem az összevetést, hanem úgy, hogy ha az eladó meggondolja magát...
Az airbnb korában nem nagy cucc bejutni 1 lakásba, több cikk is volt mostanában arról, hogy bérlet/airbnb-s lakást árultak sajátként.
-
Mercutio_
félisten
Az autót megkapod a kifizetéskor, a lakás-előlegnél 1 papírt kapsz a pénz átvételéről, nagyon nem ugyanaz.
-
axioma
Topikgazda
Alberleti szerzodesnel ha nem feketen megy akkor szokas kozjegyzozni, nem veletlenul, bar ott nem az elsore atvett penzosszeg hanem a kirakhatosag miatt. Autonal azert nem erdekes annyira, mert tizede/szazada osszegrol van szo, sokkal kisebb buli a csalas felepitesebe penzt fektetni -- de azert el szoktam kerni a szemelyit, ellenorizni az adatokat, es amint lehet atiratni, onnantol OK. De amugy kp-val ma mar piacon kivul (meg a gyerekek sulis befizetesei ) nagyjabol nem is fizetek, nem hogy ennyit. Ha meg utalva van akkor azert az plusz vedelem a visszaszerzeshez.
-
axioma
Topikgazda
Akkor a jog felulirja a jozan eszt, ezt tudom ra mondani. Honnan a francbol tudhatna a vevo aki elall, hogy milyen kovetkezmenyei vannak [osszesen!!!] az elallasnak, ha nem a szerzodesbol? Ha nincs tudomasa masrol akkor azert nem teheto felelosse. Jozan esszel. Ha me'g egyszer vasarlok ezek utan tuti kikotom kulon, hogy elallas eseten a foglalon kivul mas karteritesi igeny kizarva, ugy irja ala az elado is, ugy talalja ki a foglalot (es keressen maganak mas madarat ha igy nem irja ala, meg akkor is, ha ezt mondjuk 50% foglaloval tekintene egyenrangunak). Az ugyvedek meg gennyesre keresik magukat gondolom az ilyen pereken, ahogy a "szegeny devizahitel-karosultak"-on, nagy szegyene ez az egesz jogrendszernek hogy sajat maguk generaljak szegyentelenul a sajat megelhetesuk alapjat ossznepileg nezve a tarsadalom karara.
Eloszerzodes: te el tudod donteni a szemelyirol, hogy valos-e? Vagy a tanuid? Ha nem, akkor ott vagy ahol a part szakad, aki tulaj attol mi alapjan lenne jogod, aki alairta az addigra reg kodde valik de ha mazlid van es csalasert 3 ev alatt elitelik akkor utana kezdhetsz egy karteritesit, valoszinuleg nulla eredmennyel.[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
Hat jo, tedd ahogy jonak latod, de amit eloszerzodesnek hivsz annak az en szememben annyi ereje van (tanuktol fgtl) mint egy sima szobeli megegyezesnek, ami meg nyilvan mindenkepp megtortenik. Kivancsi lennek, hogy az abban leirtaknak, meg az ott atadott penznek ha szukseg lenne ra, hogyan sikerulne ervenyt szerezni (kulonos tekintettel arra, hogy nincs biztositek arra se, hogy az irta ala akinek az adasvetelit kell...).
A foglalon tuli karterites resz erdekelne hogy hogyan erted, kesei visszafizetesre vagy kamatokra vagy hogy? Persze bele lehet foglalni a szerzodesbe, de az ugyanaz a kategoria: tessek ugy szerzodni, hogy az kelloen kedvezo legyen, nem pedig utolag jogaszkodni. Ilyen alapon miert is lenne szerzodes, ha azt se tartja tiszteletben valamelyik fel? -
axioma
Topikgazda
Az eloszerzodest felejtsetek el mint fogalmat! Foglalot adsz at, az bizony szerzodes, es azt mar ugyved elott. Amit szarazpecset nelkul adsz at, hacsak nem vagy a szemelyik szakertoje, barki barmit csinalhatsz. Nem adunk at 10% penzt sem szerzodes nelkul! Kp vagy nem mind1.
Ja es fontos a foglalo es az eloleg kozti kulonbseg. Elolegnel barmelyik fel ha meggondolja magat, mindenfele kovetkezmeny nelkul kiszall belole, eloleg vissza, es kesz. A foglalonal van az elkotelezodes, az elado ha kilep akkor duplan (1x ami eleve nem jar neki meg 1x mert o is annyti kockaztat) adja vissza, a vevo meg bukta a foglalot. (Ha vis major, akkor mintha eloleg lett volna.)
Megjegyzem, hallottam olyat hogy a vevo inkabb bukta a foglalot es vett egy masik ingatlant igy jobban jart (szerinte), de forditva is siman lehet, szoval a foglalo nem ved meg a lakas elbukasatol csak legalabb van kompenzacio. -
Nerd
aktív tag
kosz!
" (a földhivatalt ki is hagytad a fenti meséből, pedig a bank nem is fog addig utalni, amíg nem látja/kapja meg a földhivatal által átvett adásvételit. "
Igen, mert tobb ugyvednel is lattam, hogy a foldhivatalt is intezik, igy en ezt ra is biznam.
" Foglaló fizetéséhez, nem kell ügyvéd, sima két tanús (elő)szerződés is jó "
ez nalam nem mukodik, ugyved nelkul en egy lakas aranak a 10%-kat nem vagyok hajlando atadni.
Mar eleve az ingatlanosok altal megirt "Vételi szándéknyilat" +banatpenz-tol is orditani tudnek. de lehet megint en vagyok az UFO...
ami osszezavar, hogy meg nem vettem lakast, igy nincs tapasztalatom. Ismerosoket, kollegakat meghallgatva az jott le hogy mindenki megbiz mindenkiben es siman atad, alair barmit az ugyved altal szerkesztett adas veteli elott. YOLO. Illetve internetes oldalak alltal leirtak is teljes zagyvasag, illetve nem teljesen egyeznek. Bankot is azert irtam hogy szerzodes kotes idejeben bemennek, mert gondolom nem baj ha idoben bemegyek, illetve ha akkor mar beszelek ugyintezovel, aki a legfrissebb papirokat elkuldi a mailcimemre (jovedelemigazolas stb...)
[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
Hat nekem ugy hangzott, hogy valasztani kell: vagy a szarul kereso par, vagy a lakasvasarlas. Ami azert nonszensz, csak a mai fiataloknak egyszerre minden kell... Mert van elet a harom legbelsobb keruleten tul is, meg a szar panel 9. emeleten is, esetleg nem lakoteruleti elso ingatlanban. Es hogy ontopik is legyen: a feleseg valoszinuleg minimalber koruli nettot fog kapni a gyerekek erkezese alatt, aztan akkor is elni lehet, me'g ha o a fo kereso akkor is.
Azert nem tudom hogy ki nincs egy kasszan egy hazassagon belul (raadasul jogilag is csak 10 even belul megy tudtommal), de mi valoban minden tekintetben kozos kasszan vagyunk. Szorzo bruttora 4 felett, az egyebekkel egyutt 5 felett. -
Stanlee
őstag
Szerintem nem normalis, hogy a fizetesed felet vagy akar 60%-at a havi torlesztodre / lakhatasra koltod el. Attol, hogy jogszabalyban engedve van egy nagyon magas torlesztoarany, az meg nem biztos, hogy hosszutavon penzugyileg fenntarthato.
Neked is es mindenkinek aki ilyen magas havi torlesztot fizet egeszseget, kitartast es folyamatos munkaviszonyt kivanok!
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
Stanlee
őstag
En pl. egy olyan mutatoszamot alkalmaznek, ami a netto atlagber 30%-at veszi figyelembe, mint lakhatasra elkoltheto penz - szinte minden orszagban az az elfogadott, hogy ennel tobbet lakhatasra kolteni nem egeszseges.
Ha a havi atlag netto 30%-val leosztom az "atlagos" m2 arat, akkor ami ott kijon szam, az azt mutatja, hogy mennyi honap alatt lehet 1 m2 lakast megvenni. Ez alapjan azert vannak olyan varosok, amikben az eredeti metodushoz kepest a lakashoz jutas idotartama teljesen mas lesz, es mondjuk az en mutatoszamom szerint Munchenben 9,5 honapra megy fel a m2 ar, addig Bp. 7,5-el baratsagosabb.
Viszont sok nyugati nagyvarosban ez a mutato alacsonyabb, de azert ne felejtsuk el, hogy a numbeo-s atlagkereset vagy lakasar nem mutat pontos atlagot, pl. csak a bp-i netto atlagbernel van majd 40 ezer kulonbseg a KSH es numbeo adatai kozott.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
Novics
senior tag
Nálunk már az ügyvédnek kellett az energetikai tanúsítvány az adásvételihez. A hitelbírálat meg igazából miattunk csúszott kicsit, de amint beadtunk minden papírt megvolt cirka egy hét alatt, viszont 2 nap telt el az emailes tájékoztatás - hogy megkaptuk - és a szerződés kiküldése között. Aztán indult a 3 napos szerződési tilalom.
Január elején egyeztünk meg szóban az eladókkal, és ma utalt a bank. Ebben vastagon benne van, hogy a munkáltatói kölcsön miatt eleve későbbi szerződési időpontban gondolkoztunk - aztán a munkáltatóiból nem lett semmi - meg az eladók is nehezen találtak végül olyan házat, ahová tovább tudtak költözni.
3 hét múlva költözünk.Fundás LTP-m lejárt, de majd csak júliusban fizetik ki. Hitelt is tervezek felvenni, ezért azt mondták, hogy addig legyen élő beszedési megbízásom, mert csak akkor lehet hitelt is felvenni. Van erről valakinek tapasztalata, infója? Ez a tovább fizetem dolog nem jelent semmi extra adminisztrációt a kiutaláskor? (Nem kellene, de én igazából bármit is el tudok képzelni...)
A fontolva haladó. - 30 felett minden nap ajándék.
-
petyametyo
aktív tag
Nekem az energetikát csak a bankba kellet bevinni szerződés kötésre.Mikor még jóval előtte érdeklődtem a bankba hogy mi a pontos ügymenet akkor az ügyintéző csaj azt mondta hogy ha minden flottul megy és az eladó is rugalmas (értékbecslő időpont egyeztetés,önerő leigazolás ,ügyvédnél időpontok ) akkor 2 hét alatt meglehet . Szabit vettem ki és így elég gyorsan ment
[ Szerkesztve ]
-
petyametyo
aktív tag
Nem ,nem volt . Sőt még a munkáltatóimat is ki kellet kérni még egyszer mert nem jól töltötték ki .
Nekem így ment nagy vonalakban : Péntek adásvételi,hétfőn földhivatal,energetika, OTP papírok beadása. Szerdán értékbecslő.Pénteken hívtak hogy az értékbecslő jóváhagyta a dolgot,még aznap önerő kifizetés az eladónak.Hétfőn ügyvédtől igazolás el hogy az eladó leigazolta az önerő átvételt ,még aznap OTP-be leadva. Szerdán közjegyző az OTP-be illetve papír beadás. Pénteken már reggel az eladónál volt a banktól a pénz
[ Szerkesztve ]
-
Brandynew
őstag
Igen, azt javaslom neki, mert az az 1 év mesterdiploma levelezőn ingyenes, mert feltehetően még nem használta ki a 12 államilag támogatott félévét. Ráadásul a mesterdiploma kell az előrelépéshez is, ha mestertanár szeretne lenni és fél millió Ft körül keresni, akkor kelleni fog hozzá.
Előrelépni csak az nem tud, aki nem akar. A pedagógus életpályamodell tökéletes alkalmas arra, hogy egyre többet és többet vihessenek haza a pedagógusok.
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
Nem is a múltat akarom hasonlítani, inkább a jelent a jövőhöz.
És nem az egyéni helyzetekről van szó, hanem az átlagról.
+ nem akarok leragadni egy egy kiragadt példánál, mert mindig meg lehet cáfolni. Összességében az átlag távolodik és nem a lakhatás az egyetlen (csak a legnagyobb tétel).[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
"Aránytalanul drága."
Valóban nő a relatív drágasága. De ugye itt viszonyítod valamihez.
Lakásár / nettó bér képletben vizsgálhatjuk a nettó bért is.A magyar állam aránytalanul drágán működik, ezért aránytalanul sok elvonást igényel a dolgozó emberektől. És akkor ismét kilyukadunk ott, hogy miért mutat a lakáspiac aránytalan drágaságot a bérekhez képest.
Vidd le a bérterheket 30%-kal (ami most lopásra megy) + töröld el a vállalati különadókat és akkor lazán emelnek a multik még 15%-ot a fizukon. És nézzük meg újra a képletet.
A szabad tőkebeáramlás miatt jobban zárkóznak fel a bp-i lakásárak a többi fővároshoz, mint a helyi bérek.
Tulajdonképpen versenyzel azokkal az állampolgárokkal a lakáspiacon, akik hatékonyabban működő országokban halmozták fel a vagyont.
És nem, nem a külföldi tőke korlátozása a megoldás. Azt továbbra is importálni kell.
De importálni kellene a hatékonyan működő államot is.
Ha mindenhol hatékonysági verseny van, akkor a magyar parlamentben is szükség van rá.
(és szó nincs itt bűnbak keresésről)[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
egy olyan országban ahol egy szakmunkás miniszterelnök szomszéd a leggazdagabb ember!
ne mondjátok már azt, hogy az egy normális állapot, hogy egy ember egy élet munkája során ki tud termelni egy családi házat olyan helyen, ahonnan nem egy óra elérni a különböző infrastruktúrákat
Gondolom te is látsz némi összefüggést...
Btw ahogy előttem írták: olyan hitelt kell felvenni, ahol az előtörlesztés ingyen vagy minimális költséggel megoldható. 10 év múlva jó eséllyel aprópénz lesz a törlesztő az akkori béredhez képest.
-
félisten
Ugyanez az állapot van Londonban, Münchenben, Zürichben, és kb. az összes fővárosban. Felesleges azt várni, hogy ez változik -- valószínűleg csak rosszabb lesz. Londonban például rosszabb, lényegében semmilyen alkalmazotti fizuval nem lehet házat venni a munkahelytől fél órára.
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
Brandynew
őstag
Ki beszélt itt egész élet munkájáról? Egy kb. 10 éves távlatról beszélek, amíg megfeszített munkatempóban kell dolgozni, aztán az egész hátralévő életedben élvezheted a gyümölcsét.
Megtehetném én is, hogy mondogatom, hogy "ne ez legyen már a normális", meg "ahol egy szakmunkás miniszterelnök szomszéd a leggazdagabb ember"; de én inkább dolgozok és elérem a céljaimat. Panaszkodással és önsajnálattal nem érnék el semmit.
-
törölt tag
Ez oké, csak azz nem tudom elképzelni hogy ez kinek éri meg? Mert ha örökölt/kapott tetrmes lóvét akkor oké de ugy nullarol vagy kisebb onerobol beszallni ebbe eleg nagy hulyeseg. Meg ertem en hogy masodik kerulet de egy garzonnal ott nem leszel meno mert meg az atlag helyi gimis is korberohog.
-
pipo112
őstag
pedig lakó ingatlanként jegyezték be és már 20 éve ,így is van a földhivatalban bejegyezve az 1/8-ad az 2/8ad lenne ha sikerül megvenni tesómtól. A fűtőtestet már én szőrszálhasogatásnak érzem nem kicsit de mindegy lesz@rom a bankot max ha lesz kedvem bemegyek egy másikba ha nem akkor marad minden így én nem adósodok el a ház meg marad tiszta tehermentes oszt mindenki bodog ha már büdös a banknak a pénzem
ami a legfontosabb köszi mindenkinek a segítséget!!!Azt tanácsolom mindenkinek, hogy ne fogadja el senki tanácsát. :P
-
Stanlee
őstag
Ez olyan, mint a nemeteknel az ingatlanugynokos megbizas. Akik a businessben erdekeltek (ingatlanosok es eladok), azok szerint teljesen jo, hogy az ingatlanost az elado bizza meg, de a vegen a vasarlo fizet. A fo pozitivum amit kiemelnek, az az, hogy ezzel a vasarlo erdekeit tartja szem elott az ingatlanos. Ami persze a gyakorlatban egy nagy hazugsag, mert nem erdekelt a leheto legalacsonyabb ar kialkudasaban, mivel azzal a sajat fizeteset csokkentene, ill. a vasarlot mindenfele trukkel nyomas ala helyezi, hogy az mihamarabb vasarolja meg a keglit.
-
DH nekünk ott került feketelistára, hogy ajánlattétel=100 ezer, és majd egyszer visszakapjuk, ha nem fogadják el. Inkább letettünk arról a lakásról, és többet nem foglalkozunk velük. Pedig 2010-ben az első lakásomat DH-val vettem, akkor még nem csinálták ezt.
Mutogatni való hater díszpinty
-
addikt
Félek, hogy elvész itt a befektetéses thread miatt. Senki nem emlékszik, hogy neki hogy volt?
Sziasztok,
ebben a hónapban kifizetem az utolsó részletet is a vagyonosodási illetékemből. Számíthatok valami igazolásra a NAV-tól, vagy a bankszámlakivonatokat kell őrizgetnem?
köszi,
It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."
-
Csabroncka
addikt
A kamatperiódus megválasztását ne a hitel futamidejéhez, hanem a visszatörlesztéshez próbáld igazítani. 10 éves futamidejű hitelnél az ötödik évben már lényegesen több tőkét törlesztesz.
Mi az optimális törlesztő miatt 20 évre vettük fel a hitelünk, természetesen ez nem azt jelenti, hogy 20 év alatt foglyuk kicsengetni, 12-15 év között relatíve optimálisan a lakástakarékokkal végtörlesztünk.
A hitelkiváltás önmagában drága, pár százalék különbség esetén szinte biztos ráfizetés!
[ Szerkesztve ]
"in medias res"
-
attiati
veterán
Nem tudom mi lesz 10 év múlva.
Ha valaki bealszik a következő 10 évre, akkor esélyes, hogy akkori időpontban, nominális értelemben nem lesznek lejjebb a lakásárak, mint most.
A kettő időpont között pedig valószínű lesznek lejjebb a lakásárak, albérleti díjak és magasabban a kamatok.
És igazad van, lehetetlen időzíteni normálisan. Pont ezen gondolkodtam itt múltkor, hogy ha több év várakozás után sikerül 10-20%-os nominál lakásár esés után venni, azon is lehet veszíteni, vagy összességében 0-ban maradni a kamatok és az albérleti kiadások miatt). Who knows?
Csak tudni kellene előre az inflációt, kamatpályát, albérleti díjakat és a lakásárakatszerk: az valóban igaz, hogy a bankok lakáshitel árazási gyakorlata mostanában hektikus.
10 éves huf hozam 2 és 4% között mozgott az utóbbi évben.
A 2%-ra beszakadáskor nem láttam meredeken szakadó 10 éves fix hiteleket.
És most a hirtelen 2%-ról 4%-ra emelkedésnél sem láttam hirtelen átárazott hiteleket.
Jegybanki alapkamatnak már nem sok jelentősége van.
Bankközi és állampapír hozamokat érdemes nézegetni.unicredit 10 évre fix, 4,2%-os THM már tényleg súrolja azt a határt, ahol az albérleti költség alá beesik a saját lakás finanszírozásának tőkeköltsége (önerő+hitel kamata)
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
Jah értem. Ha a teljes végtörlesztés költségébe beleérted a tőketörlesztést, akkor valóban csak a kamat marad. Láttam pénzcentrumon meg más oldalakon olyan számítást (és a köztudatban is ez van), hogy havi lakástörlesztő részlet vs. albérlet díj.
A többiben nem tudok nyilatkozni, csak forgatókönyveket sok HA-val. Nehéz most dönteni. Máskor is. De most nincsenek még extrém és régóta húzódó szélsőség a piacon.
Hitelkiáramlás magas, nem extrém
Hosszú magyar hozamok extrém alacsonyak voltak, de most valamelyest feljebb mentek, normalizálódtak.
Sok a lakáscélú szociális juttatás.
Az építőipari kapacitás az, ami régóta szélsőségesen szűk keresztmetszet, állami megrendeléssekkel extrém módon leterhelve.
És a turizmus és (a rá épült iparág) kezd sok lenni, viszont ott további felfutás is benne van.Az általad írtak közül az infláción kívül a többit el tudom képzelni.
Most ezek a tényezők vannak szerintem hosszabb távon:
Állam alkupozíciója és EU-s transzferek (jövő évi EU-s parlamenti választáson megromlik az ország / kormány alkupozíciója... de akár javulhat is).
10 éves fejlett hozamok nagyon nehezen tudnak kitörni a több évtizedes eső trendből. Ha kitörnek, akkor az valami globális gazdasági modellváltás lesz. -
attiati
veterán
Nem értem miért, de a gazdasági blogokban, cikkekben is a havi törlesztőt hasonlítják az albérleti díjhoz.
Miért?A hitelből vett lakás negyedét-felét.... hasonlítod a teljesen kölcsönvett albérlethez.
(és ráadásul a hitelnél a teljes törlesztőrészletet, nem csak a kamatot).Ezt a gondolatmenetet folyatva akkor a teljes önerőből vett lakás ingyen van, ellenben a bérelt lakásnál a teljes bérleti díj költségnek számít.
Súlyozott forrásköltséget (önerő + hitel kamata) kell hasonlítani az albérleti díjhoz, különben rossz következtetésre jutsz.
(+önerő kamat- albérleti díj) hasonlít (-önerő kamat - hitel kamat)
Ez a jó képlet.Persze az albérlet és a saját lakás változatban teljesen más lesz a 10+ éves cashflow, így nagyon nehéz tervezni, összehasonlítani. Egyiknél folyamatosan veszed a téglát a tőke törlesztésével és a meglévő téglád kamatozik. A másik oldalon meg a pénz árát (kamatot) kell kezelni 10 évig.
(#11490): a hangsúly a mostanin van. És szerintem nem jó döntés mostani havi alapú cashflow összehasonlítással 10+éves döntést hozni.
[ Szerkesztve ]
-
kiszi07
senior tag
Nekem teljesen az ellentéte van. Vettem egy ingatlant 15+2m-ért(nov elején) felújítva, ami most minimum 18m, ez alatt most nálunk putrit sem kapsz és még is megkapom a hitelt. (most megyek szerződést aláírni) Lehet a magas fizetésem miatt? Nekem a havi 120k körüli törlesztő a fizetés 20%-át sem éri el.
"Gondolj bele, ha egy 10 milliót érő lakást az értékbecslő 20-ra értékeli, a bank ad neked 15 milliót egy 10 milliót érő fedezetre, akkor igen sokan nem fizetnék a részleteket...
Nem véletlen, hogy az értékbecslőt a bank küldi. "
Ez egy logikátlan példa, mert ilyen esetben felülvizsgálnak mindent és lehet, hogy az illető hitelt sem kap, Érdemes egy független hiteltanácsadóhoz fordulni. (pld. bankráció pozitív tapasztalatom van velük és előbb kaptam tőlük az infókat, mint a banktól)[ Szerkesztve ]
Slow down & you'll make less mistakes. At the pace of faith, work is productive, relationships prosper, & your spirit is at peace
-
Stanlee
őstag
Azert azt igy eleg meggondolatlan szerintem kijelenteni, hogy az eleted teljes munkaval toltott idejere a mostani fizetesed teljes nagysagara hajlando lennel hitelt felvenni, csak azert, hogy legyen egy hazad, ami allitolag almaid haza es az egyetlen egy megtakaritasod.
Volt-e sajat ingatlanod 2008 utan, ugy, hogy a 2000-es evek elejen vetted, amikor mindenki azt gondolta, hogy a gazdasag csak szarnyalni tud es nem lesz recesszio? Igaz mar lassan 10 eve, de meg tudom milyen volt az az erzes, amikor szepen lassan kuszik fel az euro arfolyama, a banktol rendszeresen jon a level, hogy noveltuk a kamatot, nott a havi torleszto, a fizetesem meg nem valtozik, a lakas erteke meg benez a rajta levo hitel nagysaga ala.
Amikor megvettem a lakasom, a havi torleszto a fizetesem kb. negyede volt, szoval nem rugaszkodtam el nagyon a lehetosegeimhez kepest. Voltak viszont olyan folyamatok, amik nem az en kezemben voltak es nem volt rahatasom.
Nem azt mondom, hogy ne vegyen senki ingatlant, vagy hogy csak a berles a jo. Az embernek el kell dontenie, hogy az adott elethelyzetben mi a jobb dontes.
En fogok venni meg lakast, de csak es kizarolag befektetesi jelleggel, szigoru szabalyok szerint. Sajat lakhatasra viszont nem fogok venni mert nincs ra keretem.
-
amargo
addikt
Mit tudott az ügyintéző csinálni, hogy ennyire negatív lett a véleményed róla (ha publikus, csak kíváncsi vagyok)?
Én is utánajártam úgy érzem, de eddig elégedett vagyok vele, igaz próbált rábeszélni olyanra, ami nem érte volna meg nekem, de megbeszelem vele, hogy egy látszólag drágább termékkel miért járok jobban. Elfogadta és megértette.“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
addikt
Nincs az sehol lefektetve hogy a lakhatásnak olyan drágának kell lennie, hogy vagyon, vagy hitel kell hozzá.
Pedig sajnos amióta kijöttünk a barlangból, jurtából, sátorból, ez így van (bár sejtésem szerint egy jó helyen levő barlangért sokan a vérüket is adták ). Ha nem tesszük bele a képletbe a "felső 10 ezret", akkor kb. ez az vagyontárgy amiért az emberek az életük nagy részében dolgoznak évszázadok vagy akár évezredek óta. A szint meg mindenkinél más, valaki azért küzd hogy az albérlet helyett legyen egy saját bármilyen ingatlana, van aki már idősebb (vagy csak ügyesebb, szerencsésebb), és már a sokadik küzdelmet nyomja, adott esetben az x-edik szép új családi házért. A lényeg az, hogy az adott egyén számára, az ő "világában" ez az a vagyoni dolog - általában - amiért a legtöbbet vállal/tesz/küzd.
Megjegyzés: nem szeretnék azzal vitába szállni, hogy vannak akik éheznek, és magasról tesznek arra, hogy milyen és mennyi hitelt vegyenek fel egy ingatlanra, esetleg a gyerekeiknek gyűjtenek szervátültetésre.Tudom. Én csak próbálok ontopic maradni, és a nagy átlagról beszélni.
[ Szerkesztve ]
-
Csabroncka
addikt
Ezektől a hitel nélkül lakást vásárolok emberektől néha falra megyek! Félre ne érts, nem veled vagy a hozzászólással van gondom!
Ugye van aki örököl, van aki szüleitől kap, ritkán bejött az élet.
Főleg az első kettő esetén irritál amikor, jön az észosztás, hogy mekkora felelőtlenség hitelre vásárolni.
Aztán itt jön a magunkfajta, akinek az első három egyáltalán nem jött össze, de kitartóan összerakott egy tisztességes önerőt 28-30 éves korára és hitelre vett egy ingatlant.Szóval a hitel egy szükséges rossz (bárhonnan is nézzük), az állam és a bank pedig mindig jól jár. Aki ezeket a dolgokat el tudja fogadni az nyugodtan alszik és sz@rik az egészre a véleményekkel együtt és okosan előtörlesztget, majd visszafizeti ahogy forrásai engedik.
[ Szerkesztve ]
"in medias res"
-
Kobe
veterán
Es ez a fajta eletmod kimerul a 23eves korhatarban. Az oregedo korfa meg azt mutatja tobben vannak 23 felett mint alatt.
Nem tudom, lehet csak nekem lenne irritalo, hogy mikozben cuccom az asszonyt, a levesesfazekba log a labam, vagy retyozas kozben tudok kettot kavarni a porkolton
-
RexpecT
addikt
Ez a csaj biztos mást mesélne, hogy milyen kicsi a 20 négyeztméter.
Aki egy igazi mánáger, és szinte csak aludni jár haza, annak lehet elég, a nagy átlagnak biztos nem.
[ Szerkesztve ]
-
goccer
aktív tag
Kicsit régi cikk és bankfüggő, de valamilyen korlátozás szokott lenni a jelzálog szerződésekben általában. Holnap megkérdezem a kiszemelt bankunkat, hogy mi konkrétan a helyzet.
Őszintén nem is ez a fő problémám, hogy bérbe adhatom-e a volt tulajnak vagy se, a bérleti díjra sincs szükségem arra a pár hónapra. Inkább az, hogy jogilag hogy lehet biztosítani, hogy a 4,5 hónap után tényleg kiköltözik, az átírásnál nevemre került mérőóra elszámolásokkal, lakás állagával nem lesz gond stb. Sok kis risk de ha összeadom akkor már zavaró. Hogy szokták ezt megoldani általában a vásárlók/eladók?
-
vg
addikt
Nekem pl nincs igényem napi háromszori rendes (nem is értem mi az, hogy rendes) étkezésre, három napra meg tudom csinálni előre, és behozom melóba az ebédem. Szerintem fejezzük is be. Én meg tudtam oldani egy évtizedig amíg volt a hitelem, az átlag napi 500 dolgot, ti nem. Van ilyen.
-
RexpecT
addikt
+1 én is így csináltam vevőként, szintén kellett hitel. Annyit mondott még nekem az ügyvéd, hogy ha valami miatt nem kapnám meg x bank hitelét, akkor menni kell másik bankhoz/bankokhoz, és ott igényelni a hitelt, így ha esetleg bíróságra kerülne az ügy, akkor tudod igazolni, hogy mindent megtettél annak érdekében hogy hitelt kapj. Persze előzetes hitelbírálat alapján elég kevés az esélye hogy később ne kapd meg a hitelt. Mondjuk én pont így jártam Csányi Bank fogyasztóbarát hitelével, 3 hónapra visszamenőleg kellett X összeg feletti jövedelem, ami nekem meg is volt, előzetes hitelbírálat pipa, megkapom a hitelt. Aztán telefonál az ügyintéző, hogy kérjek már munkáltatói igazolást is, mert nem biztos, hogy megkaphatom a hitelt. Visszahívom, hogy a banki többoldalas hitelismertetőben semmilyen munkáltatói igazolás nem kell(fizum a bankhoz érkezett), és hogy a feltéteteknek eleget teszek. Aztán kiderült, hogy a banki szoftver 6 hónapra visszamenőleg átlagol, így meg kevesebb lett mint X és nem tudták megmondani, hogy így biztosan megkaphatom-e a hitelt.
-
axioma
Topikgazda
Ez me'g akkor volt (akkor se igy), amikor szamitott, hogy masik lakasba tetted at a penzt. Vagy lehet, hogy nem lakascelu ingatlanra ma ez a keplet, azt nem tudom, de lakasnal 5 ev utan mar nulla, valami nagyon durva csokkenessel (regen is 6. evtol kezdte a 10%-ozast). A cel az volt, hogy a lakaseladas erteknovekmenyebol csak azt jovedelemadoztassak, ami a user sajat munkaval belerakott novekmeny (vesz/felujit/elad).
-
Stanlee
őstag
Mindenki ugy biztositja a legnagyobb megtakaritasat ahogy akarja. En sem szeretek ketszer fizetni ugyanazert. Ez egy olyan tetel, ami nekem fontos, hogy a sajat kezemben tartsam, neked nem.
Aki meg kerdezte, elolvassa mindkettonk velemenyet es dont, hogy neki melyik a szimpatikusabb megoldas. Ha neki par ezer Ft/ev (mondjuk 20 ha ingosag is van a biztositasban) megtakaritas tobbet er, mint amit baj eseten kaphat, akkor az az o dontese. Mi felvazltuk neki a lehetosegeket.
-
Stanlee
őstag
Tobb olyan tetelt sorolsz fel, ami alapjan szerintem jobban megeri, ha az ember a lakasara sajat maga kot egy biztositast, a benne levo ingosagokra is.
Az elso problemam, hogy honnan tudod ellenorizni, hogy a kozos kepviselet rendesen fizeti a biztositas eves dijat, esetleg evente nem ugral a biztositok kozott, nem valtozik a tulajdoni hanyadra juto biztositasi ertek? Az, hogy a kozos koltseget a hitelezo banknal vezetett szamlarol fizeted, meg nem jelenti automatikusan, hogy a biztositas is be van fizetve. A bank kerheti barmikor ellenorzesre a kotvenyt, hogy o a kedvezmenyezett - nalam ez eddig csak egyszer fordult elo -, na ott gondban leszel, ha a kozos kepviseloben bizva nincs biztositasod.
En nem azert kotottem sajat biztositast, mert nincs a tarsashaznak, hanem mert ezt is mint a legtobb dolgot szeretem a sajat kezemben tartani, van az ingosagokra is biztositas, ha valtozik a lakas erteke, fentebb tudum vinni a biztositas osszeget. Marpedig pont ez a legnagyobb megtakaritasom sajnos, szoval legyen csak jol bebiztositva.
Persze en eleg gyanakvo vagyok masokkal szemben, aminek ara van.
-
pvt.peter
őstag
Köszönöm a választ .tnm.
Eléggé macerás akkor az az ingatlan ami nem belterületen van.
Tisztában kell lenni, akkor a helyi rendeletekkel is, stb.Az egész ott kezdődött, hogy családi házat vennék év vége felé Pest megyében a budai oldalon, nem beleszámítva Budapestet. Egész jókat lehet találni 25mFt alatt.
Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.
-
Dyingsoul
veterán
Én voltam a témaindító, ezért gondolom nekem szól a válasz. Nagyszülők sajnos nem élnek.
- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul
-
addikt
Még ez is furán hangzik, de akár lehet. De akkor az belső szabályozás, nem jogszabály.
Nálam az értékbecslő egy külön, a bank által felkért cég volt. Rájuk nem vonatkozna egy belső szabályozás. És mivel gondolom nekik is van valami felelősségük, nem hiszem, hogy alkalmazkodnának egy ilyen banki elváráshoz, hiszen lehetetlen helyzetbe kerülhetnek.Még úgy az egész pont az értelmét vetítené. Azért ragaszkodik a bank az értékbecsléshez, hogy biztos legyen a fedezet a részére, miért kötne ki egy minimum értéket?
Veszel egy 10 milliót érő lakást 30 millióért, ebből 20 millió hitel. Ha a vételárhoz van kötve a minimális értékbecslési érték, akkor mondjuk 25-re becsülik a lakást és akkor megkaphatod a 20 millió hitelt. Ezután, eltűnsz. A bank behúzza a lakást és eladja az árán 10m körül. Az egyéb veszteségei mellett bukott 10m-ot. Ti meg az eladóval osztozkodtok azon a 10millión.
Nyilván nem akar ilyen helyzetbe kerülni a bank és ettől pont az értékbecslő tudja megvédeni.It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."
-
Tomics
addikt
Az egyik ismerős mondta akinek a rokona egy banknál dolgozik (szóval nem tudom mennyire biztos forrás). Lehet, hogy ez csak egy bizonyos banknak a szabályozásról szól amit tavaly vezettek be náluk állítólag, aminek a lényege az hogy egy bizonyos százalékon belül kell lennie az értékbecslésnek mint amennyiért hirdetik.
Neki pl ez előtt azért mondtak a kinézett ingatlanra irreálisan keveset (majdnem a felét), mert pár éve volt ugyanez az ingatlan értékbecslésen, és hiába lett patika állapotra felújítva, nem lehetett nagy különbség az előző becsléshez képest az akkori szabályozásuk szerint.
PH! addikt since 2004
-
axioma
Topikgazda
Igazabol vagy legyen csak egy wc lent, es az csak kizarolag nappali tartozkodasra van, fent meg a halo meg furdo, a reggel-este szinhelye. Az logikus.
A masik lehetoseg, amit mi preferalnank, az igen pont az, hogy lent a nappali resz plusz egy szuloi halo es furdo (na meg persze a kulon wc azert nem art), fent meg a gyerek (tini) halokorlet. Nagyon maxos esetben a lepcso ugy van kialakitva, hogy ket kulon lakassa is alakithato (ehhez hozzatartozik, hogy kisebbik lanyom mindenkepp szeretne kulon kiskonyhat, akar a szobaja sarkaban, ezert komplett lenne az a lakas is). Ez lehet kesobb kiadva, vagy nagyszulot ha ugy alakul hogy jobb a kozelben tudni (bar akkor csere is lehet belole a lepcsozes miatt, mind1).
De azt rohadtul nem ertem, hogy minek a nappali szinten furdoszoba. Azert aki ekkora lakast vesz, nem valoszinu, hogy kihuzhato kanapen akarna nap mint nap aludni a nappaliban.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo B50 laptop (15,6/i3-G4/8GB/256SSD/Magyar/AkkuX)
- XBOX ONE X 1TB, makulátlan szép állapotban, 6 hó teljeskörű és 1 év SW garanciával Bp-i üzletből!!
- Billentyűzet hibás 17 colos HP Probook 4720S laptop
- Dell Latitude E5530 laptop (15,6FHD/i5-G3/8GB/500HDD/MagyarVilágítós)
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Corsair Vengeance Pro RGB 2x8GB (16GB) DDR4 3600Mhz RAM kit
- Gigabyte H510M H V2, LGA1200, mATX alaplap + Kingston Fury 16GB DDR4-3200MHz CL16 RAM
- Chinon CE-5 + Chinon 50mm f1.7 analóg fényképezőgép szett
- Dokkoló Dell WD19S USB-C 180W
- Fanatec CSL DD 5Nm + QR1 base side (Type-C) Eredeti dobozzal, garanciával (~1 év), számlával!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest