Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Drizzt
nagyúr
válasz Agostino #19576 üzenetére
Mar bocs, de ha valaki pl. fel eve megbeszelte a fonokkel, hogy figyelj, en most elkoltozok Balatonmittudomenhova, ha garantalod, hogy dolgozhatok majd onnan a jarvany utan is es emiatt megvett egy hazat, akkor ha a fonok kitalalja, hogy menjen vissza, akkor minimalisan onervenyesito munkavallalo biztosan nem fog visszaterni abba az irodaba. Egyfelol mert ep ertekrendu ember nem marad olyan helyen, ahol hazudtak neki, masfelol meg lehetosege ugyis joval tobb lesz valodi remote munkat talalni. De en amugy sosem ertem, hogy miert abbol indulunk itt ki mindig, hogy a munkavallalonak nincs hatalma. IT-ban legalabbis 2021-ben, meg azert az elmult jopar evben is joval nagyobb szuksege van rad a fonokodnek, mint neked a cegre ahol dolgozol. Az viszont szomoru, hogy ezt milyen kevesen veszik eszre.
Amugy volt valami kimutatas n3mregiben, ahol valami olyasmi jott ki, hogy Magyarorszagon alig 4% volt a full HO meg Covid idejen is. Holott ahol a legtobb Eu-ban, az valami 40% volt. Szepen mutatja, hogy mibe nezi a magyar vezetoseg, meg a munkaadok a munkavallalokat nagy altalanossagban. Ettol fuggetlenul nem becsicskulni kell, hanem felismerni az erodet es elni vele.
(Btw. en visszamennek az irodaba, amikor mar biztonsagosnak erzem, ha igy alakulnak a trendek, akkor 1-2 honapon belul akar. Bar nalunk jelen allas szerint leghamarabb szeptemberben lehet reszlegesen.)
I am having fun staying poor.
-
axioma
Topikgazda
válasz Agostino #19445 üzenetére
Nalunk pont ma jott meg az itiner. Egyelore (de ez tenyleg egyelore) Budapest me'g "varakozik", USA jul 1-tol visszaszokik (2-hetente valtott csoportok), de a 3. fazis is heti atlag 2 HO-t akarnak meghonositani. Aztan lehet hogy ha oda jutunk akkor majd jon a modositas, most ez a terv.
Amugy valoszinuleg csoportfuggo, de nekem is a betanulas jobb eloben erzesem van. Egyszeruen mert akkor, amikor felmerul a problema, rogton atnezel a kollegara, es ha epp nincs elmerulve (me'g jobb ha epp lathatoan interruptban van pl. jon vissza az asztalhoz vagy ilyesmi) meg tudod kerdezni (ha egyszavas a valasz v. egy linket atpattint), raadasul tobb ember is eselyes lehet valaszolni. Meg a mar emlegetett ebedeles, en az utobbi idoben csak olyan csapattal voltam, ahol vegyesen volt barmi mas tema es melotema is, mikor hogy alakult. Nyilvan nem mindegy, milyen a csapat.
Ezzel szemben az online terben valahogy mindig rosszkor jon az interrupt, es ami sokkal fontosabb, tobbszorosere nott a mennyiseg, az is jon aminek nem kene. Az alapzajtol jobban tudom magam fuggetleniteni, mint a teams/email stb. zaklatasatol, mert mi van ha tenyleg prompt kell reagalni (eloben meg ramszolnak jobban, ha fontos). Igen, mar szelektiven nemitok par helyet de van amit nem lehet, de 98%-ban nem erint (illetve annyira, hogy eleg lenne nap elejen/vegen elolvasnom hogy kepben legyek).
Nekem is hosszu az ingazasom de a minimum a napok egy reszeben osszejovunk bent az hasznos lenne. Na meg a melo/privat ido szetvalasztas nem csak a jo iranyban van idonkent osszeolvadva, foleg hogy van SF resze a csapatnak akikkel nehez torzsidoben egyeztetni, ha a hazamenesunk fugg tole akkor fontosabb a hatar mint igy itthonrol. -
válasz Agostino #19445 üzenetére
Én is azt gondolom hogy sokan meg fognak lepődni.
Nálunk a nem hivatalos terv kb. váltásban heti 2-3 nap HO és komplementerben iroda, shared desk, emiatt bérlemény területének csökkentése stb. Persze ezek tervek de valszeg így lesz. Namost ez szerintem bőségesen korrekt, és nemhogy itthon de szerintem világszinten se gondolhatta senki még a leginnovatívabb cégeknél is hogy akkor mostantól örökké heti 5 nap HO...
Csak szokás szerint ész és tervezés nélkül ugrott mindenki hogy na itt az idő házat venni az aggloban...
Az elmúlt hetekben már nekem is kellett császkálni a városban, a forgalom kb. már helyreállt, plusz hozzájött az hogy most aki teheti az még egyébként is autózik a tömegközlekedés helyett... rettenet, szerintem már most rosszabb mint a járvány előtt volt. Sok sikert mindenkinek az ingázáshoz.
Még csak annyi, hogy nagy ingatlanpiaci változást viszont nem vizionálok. Kiköltöztek, szívnak, ez van. Nem fog senki visszavándorolni a békási panelba most már emiatt, nagyobb hülyeségek miatt is inkább kínlódnak az emberek, csak ne kelljen elismerni hogy hülyék voltak.
[ Szerkesztve ]
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
-
Qtya123
őstag
válasz Agostino #19185 üzenetére
Én csak kapkodom a fejem ezzel a családi ház dologgal. Közelebbi ismerőseim 7-ből 5 most azon van, hogy aggloban vegyen családi házat. Mindegyik kb most pörgette ki a lakás hitelt. Terv az, hogy lakás ára +brutális hitel és tök jó lesz, mert a gyerek tud gilisztát szedni a kertben.
Járkálunk lakást nézni, amiket eddig megnéztünk, szinte mindegyiknek a tulaja családi házat akar venni aggloban és azért árulja.Én már kezdem azt érezni, hogy ez nemcsak szimplán a home office, hanem már néhány embernél a másik majmolása. Ma hirtelen ez lett a trendi.
Mondjuk nekem ez jó, adják csak elfelé, hátha beesik egy jó.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Agostino #19171 üzenetére
Könnyen el lehet érni be írod a nevét és kis dobja az email címét .
"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"
-
őstag
válasz Agostino #19090 üzenetére
Szépen változtattjak a dolgokat . Ismerek egy kettőt de szarvas norbit hívnám fel vagy írnék neki.
Régebben volt erről itt vita hogy az eladó bele megy e ebbe vagy nem . Ha belemegy akkor egyszerűen dolgotok van ."Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"
-
axioma
Topikgazda
válasz Agostino #19011 üzenetére
Ingatlanos ugyvedjet en nem vallalnam be. Akkor se ha elvileg ok fizetik, jobb a bekesseg... igy is, ugy is kell valaki aki a sajat erdekeidet megvedi szoval akkor mar miert ne o irja, az se jo ha kozvetito szerepet jatszol egy jogi szovegezesben ha valami nem megfelelot talalna...
-
Eagl3
veterán
válasz Agostino #18455 üzenetére
Nagyon változó szerintem. És szerű keretek között szerintem nem ritka, hogy megegyeznek, a pereskedés egyik félnek sem jó, de ha a követelés maximálisan megállja a helyét és az eladó elzárkózik, akkor nincs más megoldás. Igazságügyi szakértő, ügyvédi és perköltség, idő... mérlegelni kell. Nyilván mindenféle apróságra nem fog senki perre menni, de mikor kiderül, hogy komoly szerkezeti problémák vannak, ott sok millió forintról beszélünk.
A legtisztább vevői oldalról, hogy szakértőket bevonva nézze át a megvásárolni kívánt épületet, ha indokolt, akkor statikussal is. Ez sem garancia arra, hogy nem jön elő rejtett hiba, de sokkal több lehetőséget ki lehet zárni mintha laikusként megnézem/megveszem mert tetszik.
Eladói oldalról pedig fel kell világosítani a vevőt az esetleges hiányosságokról amiről tudunk és ezt a szerződésbe beleírni. -
Eagl3
veterán
válasz Agostino #18440 üzenetére
Azok a hibákat, amiket kellő körültekintés ellenére sem lehetett észlelni rejtett hibának nevezik. Ha ezek a hibák 5 éven belül derülnek ki és bizonyíthatóan fenn álltak az ingatlan megvásárlásakor, akkor az eladó felel értük. Szerencsés esetben meg lehet vele egyezni, ha nem akkor lehet pereskedni.
De ezek a hibák minden esetben teljesen egyediek, nyilván egy 40 éves háznál már lehet arra számítani, hogy tönkremennek bizonyos dolgok.A frissen festett példád egyébként tök jó. Eladó gyorsan kimázolja a vizes/penészes falat, vagy tipikusan körbe van lambériázva a hibás rész. Vevő megveszi, 2-3 hónap után szépen előjön a probléma. Ebben az esetben szerintem nem kérdés, hogy kopogtatnék az eladónál.
-
attiati
veterán
válasz Agostino #18266 üzenetére
Naja, szándékosan nem is használtam a címet, mert majd meglátjuk.
Új építéseknél van egy áremelési szándék. A keresleti oldal meg korlátozott.Mondjuk azt látom, hogy a december végén összeállított excelemben jó pár (lakáson belül használt) "elem" automatikusan drágult januártól. Áfa emelés nem volt, forint nem gyengült.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Agostino #17607 üzenetére
...plusz adó azokra, akik otthonról dolgoznak.
Nem inkább plusz költségtérítést akartál írni? Tudod...
- nem kell irodát bérelni + nem kell rezsit fizetnie rá a cégnek + a bérletedet sem adják meg;
- helyette Te használod fel otthon az erőforrásaidat: rezsi + IT beruházások + koptatod az íróasztalt, stb.#17608 Qtya123
Egy fiatal pár már nem fog közösen 35m2-es lakásba becuccolni. Egyedülállónak még logikus választás, de kettőnek már nem. A panelok felíveléséről lentebb társalogtunk...[ Szerkesztve ]
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
axioma
Topikgazda
válasz Agostino #17516 üzenetére
Es? Tessek ugy kitalalni, hogy jo legyen. Me'g ha soktagu csaladrol lenne szo, de leginkabb egyedulallo jobb modu fiataloktol hallom, hogy 'derogal' neki 2x koltozni, vagy par honap alberletben lenni.
[En 2 es 4 evessel voltam 10 honapot egy garazsbol levalasztott irodaban amig epitkeztunk, mielott a mas farkaval duma kerulne elo - sajattal nehez is lenne.]
Ha nem kaptad volna meg a hitelt, vagy csak talalsz egy me'g jobbat, valakinek nagyon nem lett volna elegedettsege. Ezt mar az ugyved se ertem miert engedte, ti dolgotok persze, de csodalom h az elado visszalepesetol meg te nem tartottal ennyire kicsit sem, toltad be a penzt a hitel intezesere es me'g anyagilag se voltal biztositva ezalatt.[ Szerkesztve ]
-
_NCT
addikt
válasz Agostino #17458 üzenetére
Mi is még várunk egy kicsit, de életem végéig sem akarok várni (no meg teljesen eladósodni sem), mivel szeretnénk gyerekeket és ugye az emberi test sem úgy van kitalálva, hogy sokáig lehessen húzni ezt (sajnos van tapasztalat a családban, fiatalok karriert építettek, évekig güriztek, meglett a ház nagy nehezen hitel nélkül, most ott lennének hogy családot alapítanak, de kiderült, hogy nehezen fog menni...)
-
axioma
Topikgazda
válasz Agostino #16134 üzenetére
Vagy atmeneti megoldas, par honap alberletben, a nem tul aktualis cuccok valahol raktarozva. Ahhoz mondjuk elegge rugalmassag kell azert, el kell ismerni - mi ugyan ismerosnel ingyen, de egy irodanak kialakitott helyisegben + wc-zuhany, a hatulja garazs a cuccainkkal tele, igy voltunk amig ment az epitkezes. 3+ es 2- gyerekekkel. Mai fejjel nem biztos hogy birnam akkor belefert.
-
válasz Agostino #16105 üzenetére
"ilyenekből meg mindig akad"
Javaslom a KömKel blogját (kb. az építőszakma kiszámoló.hu-ja ). Ne érts félre, de pont olyan sztorikat ír le, hogy én pl. meg se nyitnék olyan hirdetést (családos emberként házat keresve) amire az általad leírtak igazak Más kérdés lenne magányos farkasként, befektetőként etc.
Hatványozottan (minden értelemben) igaz hogy sz*rból nem lehet építkezni, bármennyire is "megugorható" a többi a saját (egyébként biztosan jó) munkáddal. Tudom hogy nem ezt kérdezted, és ez csak az én véleményem persze
(#16108) sakal83
"3honapos gyerekkel egy sajat felújítása egy haznak jo eséllyel válás"
Lehet ezt jól csinálni, csak nehéz Mi is a panelünk felújításakor az idő egy jelentős százalékában nem szóltunk egymáshoz mert rohadtul összevesztünk - szóval nekünk se sikerült jól, de még együtt vagyunk De a lakás elfogadható lett végül, sokmindent magamnak csináltam mert a trógerek pénzért se csináltak jobbat.
Viszont akkor megfogadtam, hogy amennyi évet ott veszítettem (porból tüdőztem rendesen, szike pengéje elpattant, és lehetett rajtam kesztyű meg szemüveg, mert a felkaromba fúródott, majdnem necces helyre), plusz a stressz, stb. stb. na azt úgy fogom visszanyerni hogy én a büdös életben többé nem újítok fel használtat, és ha egyszer odajutok, kulcsrakészen veszek végig dokumentált, szakértővel átnézetett házat, pont.
Amúgy amit mondasz aláírom, nehéz időszak volt, ismerősi körben is volt, aki (szintén kisgyerekes) inkább még a telket is eladta amin építkezni akartak, hogy megmaradjon a család.
[ Szerkesztve ]
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
-
őstag
válasz Agostino #16103 üzenetére
Igen így egy kicsit behatárolhatóbb . Én a helyedben következő hónapokat azzal tölteném hogy felmérem a piacot utána néznék lehetőségeknek( értékbecslő , hitel) és utána apránként indulnék el . Hiszen van hol laknotok pici a baba nincs miért sietnetek . Láttam milyen mikor kicsi gyerekkel vezényelnek le egy ház építést máig nem tudom hogy bírta idegekkel a barátom.
Szóval csak így tovább ."Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"
-
sakal83
addikt
válasz Agostino #16105 üzenetére
Egy jo tanacs. 100nm 20m minimum okoskodva. Ennyi a felujitas az alljanak a falaknal es ne azzon be. A legyen aram es viz az mar a 80-90es evek epitesere jellemző. De inkabb a 90es evektol. Ott 100-150pernm a felujitas. Masik jo tanacs ha megfogadod: 3honapos gyerekkel egy sajat felújítása egy haznak jo eséllyel válás :) osszessegeben minimum 60_-70m egy haz arrafele felújítással. Tapasztalat részemről nem vélemény. A hazak jelenleg mar tularazottak a keglikhez képest. Egy haz 2-2,5db avg kegli ara. 19 elejeig 1 db kegli plusz 15-20m volt.
[ Szerkesztve ]
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz Agostino #16096 üzenetére
Mi tavaly velük mérettünk fel egy eladandó házat. Az általuk becsült áron meghirdetve, az alatt 5%-kal ment el az igen rossz állapotú ingatlan (számunkra elég kedvező áron).
Az értékbecslés része egy részletes, tárgyilagos leírás az ingatlanról, (ami szvsz jóval profibb, mint az átlagos ingatlanügynökök hirdetései) mi ezt használtuk a hirdetésben.
A másik lehetőség a NAV-os ingatlan adásvételi nyilvántartás (10.000 ft, ha jól emlékszem), kérdés, hogy mekkora a késleltetése, mert most nem sokra mész első negyedéves adatokkal.
[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
Mennyire vagy altalaban veve hitelellenes? Mert ez eleg tipikusan az athidalo hitel esete. Ha nem elvbol ellenzed, akkor el lehet onnan indulni, hogy rakerdezel a bankodnal, adnak-e ilyet (eyg idoben sok volt, aztan nem mindenhol csinaltak, most nem tudom hogy allnak, idoszeru lenne hoyg megint kiszamithatatlan a piac). Az lenne a lenyege, hogy a meglevo lakasra adnak hitelt, ha nem is a teljeset, amire vagy csak kamatot fizetsz, vagy me'g a kamatot is hozzacsapjak (akkor kevesebb hitel kerheto), es 2 evig fennmarad ilyen formaban amig persze el nem adod mert akkor az eladasi arbol kifizeted.
Nyilvan nem csak igy lehet, ez legyen egy B terv (elonye, hogy a bank felmereti a lakast, igaz kerhet erte penzt, ki tudja most mikor minel akcioznak). -
Drizzt
nagyúr
Ne ingatlanossal meresd fel, mert az rogton a nyakadba fog akaszkodni az eladas/vetel tekintetben. Kimondottan ertekbecslot keress. Nem tudom Bp.-n mennyiert megy, de Nyiregyen tobbszor is hasznaltuk, 20k szokott lenni kb. Es azert altalaban adnak egy szep elemzest, hogy a kornyeken pontosan milyen hasonlo lakasok mennyiert mentek el, mi az elonye/hatranya a tiedhez kepest, stb.
I am having fun staying poor.
-
őstag
Nem írtál semmit a lakásodról így nem lehet mit mondani. Én kerülném az ingatlanost azok alapján amit itt írtak a srácok . Ha esetleg tudsz egy nagyon megbízhatót akkor esetleg.
Gondolom azon már túl vagy hogy megnézd a környékeden hogy mennek a lakások emelett az idő tényezőre is oda figyelnék a helyedben ."Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"
-
amargo
addikt
válasz Agostino #3477 üzenetére
Szia!
Nos én ilyen helyen lakok, így tudok írni hideget és meleget is róla - bár már páran megtették
Nálam egy 2005 téglaépítésű társasháznál van ez megoldva. Pontosan nem tudom, hogy távfűtés vagy központi kazán, mert több társasház van egymás mellett és hallottam már ezt is azt is, de a lényeg, hogy nem házon belüli a fűtés.
A lakások elrendezése kivétel nélkül csak alul és felül érintkezünk a szomszédokkal, így hő max csak itt tud átmenni, de tapasztalat, ha valaki nem fűt, akkor megfagy..
nm alapon van egy átalány díj én erre kb 5e-et fizetek, ez nyáron is van. Lakásonként van hőmennyiségmérő, ha nem fűtesz, akkor nem fizetsz semmit, de mint írtam meleg se lesz, itt sajnos nem jön be, hogy a szomszéd felfűti a te lakásod is - anyukám panelban lakik, ott bejön ez, meg ahol a szomszédok melletted is vannak.
Magas távfűtés számlákról tényleg sokat lehet hallani, nálunk éves szinten ennyi.
szerk:
Ui at alapdíjunk felezve lett, a linkelt számításban még legtöbb helyen a 10e/hó alapdíj volt benne. Így éves szinten -40e, de inkább a 100e-re saccolnám.[ Szerkesztve ]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
axioma
Topikgazda
válasz Agostino #3477 üzenetére
Ajjaj, sok kilometernyi irodalma van, hogy mennyire SZAR. Gyakorlatilag ha nem csalsz, a fel hazat te futod. Raadasul a koltsegoszto nem is meroeszkoz, joghatalyos (marpedig ami alapjan fizetsz, az az) meres nem is lenne vegezheto vele, mert bevallottan csak becsul.
A masik gond az pedig regi, az epitesi modbol ered: egyszeruen azok a lakaselvalaszto falak a nagy kozoskodes es olcso energia idoszakaban egyaltalan nem voltak hoszigetelesre meretezve. Tehat ha a szomszednak eleg 18 fok, neked a normal 21 kellene, akkor bizony a nalad futesse valt energia egy resze nala fog kikotni.
Szerintem egyetlen kivetel van, amikor ebbe bele szabad menni: ha te vagy a jo oldalon (sok szomszed, keves es nem eszaki, nem szeles falfelulet), es ha mar teljesen korszerusitett a haz (mind a homlokzati hoszigeteles, mind az ablakok csereje a TELJES hazon megtortent, plusz a radiatorok minimum elzarhatoak (jobb esetben termosztatos szeleppel), mert van elotte atkotes, amikor kikerul teged a melegviz (jo, csak a radiatorodat, a csovek persze ettol melegek). De a legjobb, ha egyforma tipusu radiatorra is van cserelve az egesz haz, na akkor talan belemennek. (Es/vagy telepitenek egy huto/futo klimat, amivel a koltseged le tudod szoritani, es igy a kozosbol is joval kevesebbet fizetsz. Ez legalabb nem csalas, mint a zoknit huzni a koltsegosztora valtozat... igaz, a szomszedot akkor is futeni fogod vele.)
Illetve az se mindeyg, hogy a futesi ktg. hany %-a osztodik aszerint, hogy kinek mit mutat a koltsegoszto. Ha mar a becsuletesek megvivtak a harcukat, es csak mondjuk 20-30% mulik ezen, a 70%-at legalabb a korabbi, negyzetmeter (legkobmeter) alapjan osztjak, akkor persze nem lesz olyan horror, akkor elfogadhato.
Az index forumon rengeteg infot talalsz rola, itt.Megj.: bocs, ez nem sajat tapasztalat, nekunk szerencsere muszaki ember volt a kozos kepviselo, amikor ez az orulet ment, es mondta, hogy ez egy agyrem, inkabb megcsinaltattuk LTP-vel az osszes ablakot. Az me'g hatasos (osszfogyasztast csokkenti), ha van termoszelep, mert akkor senki nem az ablaknyitassal fog homersekletet szabalyozni. Illetve _kotelezo_ resszellozot mereteztetni az ablakokba, es az elszivokat karbantartani, mert egyebkent az ablakcsere peneszesedest fog egy csomo helyen elohozni.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Külpolitika
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Farming Simulator 25
- Spórolós topik
- Samsung LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Vezetékes FEJhallgatók
- FEJHALLGATÓ / FÜLHALLGATÓ / DAC beárazás
- További aktív témák...
- XBOX ONE X 1TB, makulátlan szép állapotban, 6 hó teljeskörű és 1 év SW garanciával Bp-i üzletből!!
- Billentyűzet hibás 17 colos HP Probook 4720S laptop
- Dell Latitude E5530 laptop (15,6FHD/i5-G3/8GB/500HDD/MagyarVilágítós)
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP 630 laptop (15,6/i3-G2/4GB/500HDD/Magyar/Windows7)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest