Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zotmund001
újonc
válasz vTamas35 #79798 üzenetére
A CO2 távozására nem gondoltam, köszi!
Végignéztem a hozzászólásokat, a házi nitrogén tartósításról még nem volt szó. Számomra a fagyasztás macera, és aggaszt, hogy a maradék nedvességtartalom kristályosodása milyen roncsolást végez a kávészemekben.
Lényegében 2-3 napi adagot gondoltam eltenni légmentesen záró edényben (többen azt írták, hogy ennyit kibír levegőn) nitrogénöblítéssel. De egy kísérletet megér a dolog, hogy összehasonlítsam őket.Solus cum sola non cogitabuntur orare Pater Noster.
-
soldier2
őstag
válasz Zotmund001 #79793 üzenetére
Zacskós vákumra gondoltam
Az biztos, hogy én inkább fagyasztok 60ml-es mézes üvegekben mint hogy minden kávézás után cipeljek egy 20l-es N2 tartályt (az, hogy a konyhában tartsam kizárt, van ott elég kacat anélkül is LOL) vagy a vákumozóval szöszöljek.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
vTamas35
csendes tag
válasz Zotmund001 #79789 üzenetére
1. A vákum miatt szépen távozik a babokból a CO2, ami tartósítja és az első nyitásnál levegő kerül a helyére amitől gyorsan ledöglik.
2. A nitrogén jó lehetne de szerintem felesleges macera.
Itt azért ki lett már kísérletezve elégszer minden és ami nem romlott el azt nem kell megjavítani, az adagonkénti fagyasztás a legegyszerűbb.O1G
-
gregg71
csendes tag
válasz SoundON #79777 üzenetére
Az otthoni víz témában kezdő vagyok, de eddig ezekkel az arányokkal játszottam:
50g buffer
40g Mg
910g víz45g buffer
40g Mg
915g víz40g buffer
40g Mg
920g vízVíznek a DM-es desztilláltnak nevezett vizet használok, kávéból csak világos pörkölés és eszpresszó. Legutóbb Etióp Yirga volt porondon.
Amikor öncélúan savasnak érzem a kávét, akkor növelem a buffert. Itt tartok. Azelőtt Nordat használtam magában, azt még nem kevertem.
-
vicces1
aktív tag
Van mennyiség
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Bazsee71 #79765 üzenetére
"Itt pedig egy érdekes írás: EK43 vs Baratza Forte AP. Ember legyen a talpán, aki ma már biztosra tud menni."
Akkor ezt megfejelem ezzel, és nem is kell tovább gondolkozni. Főleg, hogy a két zajos még az áramot is zabálja :-).
"This is not scientific, it is not objective, and it means little; is is simply my impressionistic take on what I tasted at that moment in time.
Coffee this morning: Mamuto AB, from George Howell. Water, George Howell's formula. Brewer of the moment, Technivorm Cup One with Filtropa paper filters. I sampled and enjoyed the two cups for ~ 45 minutes, through a complete coolodown and related shifts in taste. The Apex cup wins.
Comparatively speaking, the Forte cup had the bright, pleasant Mamuto flavors and fruit with the expected acidity. The Apex cup exhibited similar taste but with a more fruitlike subtlety (the blueberries), better separation of flavors, and a "cleaner" mouthfeel. The Forte is back in the cupboard."
-
Zotmund001
újonc
válasz soldier2 #79792 üzenetére
Ha el is illan a nitrogén nem gond, 5-6000 között van a 200 baros kispalack (20 l) a messernél. Bármikor újrafújható.
A vákumolásnál a szemetelést nem értem. Egy vákumdobozt összerakni nem nagy dolog, és a légritka állapotot egy szeleppel és egy mélyvákum tartállyal el lehet érni. Vagy valamilyen más technikára gondolsz?Solus cum sola non cogitabuntur orare Pater Noster.
-
soldier2
őstag
válasz Zotmund001 #79789 üzenetére
Mindkét ötlet működhet. A nitrogénezéssel több a tapasztalat, az már eléggé elterjedt, csak minden bontás után elillan a nitrogén, így az csak adagonként porciózva működhet (vagy kis adagokban pár napi adaggal). De ha már szétdobod akkor fagyaszthatod is, az is ok. A vákumozás nálam a szemetelés miatt kiesik.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
BlacKSouL
addikt
-
senior tag
válasz Zotmund001 #79789 üzenetére
A Pacificaffe pl. nitrogénnel tölti a zacskókat, ez tehát biztosan nem halva született ötlet.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Zotmund001
újonc
Sziasztok!
Nemrég kezdtem el karos géppel kávét főzni, egyenlőre kísérletezem és tapasztalom a dolgokat. Most jutottam el a megbontott adag kávé eltarthatóságának kérdéséig. Ha jól érem a dolgokat, akkor az oxigén és a napfény az ellenség. Az árnyékos hely nem gond, az levegő annál inkább.
Szakmámból adódóan két megoldáson gondolkozom:1. Vákumolás: Van esetleg valakinek tapasztalata a kézi vákumdobozokról? Esetleg ipari légtelenítés?
2. Nitrogén öblítés: Mikor egy kávét szétporciózok, akkor az adagok légmenetsen záró dobozba kerülnének, amibe nitrogéngázt fújok. Részemről még csak elmélet, próbálta már valaki?
A technika mindkettőhöz rendelkezésre áll, ha érdekel titeket szívesen megosztom majd a tapasztalatokat.
Solus cum sola non cogitabuntur orare Pater Noster.
-
yazoo1
tag
Gc,dupla I.m.s. kosárhoz melyik tamper jobb:
58.3 mm
Vagy 58.5 mm?? -
Bazsee71
őstag
válasz SoundON #79782 üzenetére
Nálam presszóra eléggé adja az ET, de azért a K30 kés még mindig odaver. Filterben még rutintalan vagyok, egyelőre nem sikerült közelíteni az ET-vel. Ha most kellene valamire ráböknöm (és filterre marad a K30), akkor a Niche Zero-t próbálnám ki. Tim Wendelboe Roburokkal nyomul, csak tud valamit ő is.
Ettől függetlenül megszerettem az ET-t, és perverz módon élvezem, hogy megküzdök minden egyes presszóért. Mert bizony küzdelem.
[ Szerkesztve ]
-
vTamas35
csendes tag
Ha van valakinek elfekvőben 58.6-os fragola féle pergtamp klón, amitől megválna, akkor dobjatok már privátot. Eladtam az enyém a régi őrlőm mellé, de nekem az jött be a legjobban... Köszi előre is.
O1G
-
SoundON
tag
válasz Bazsee71 #79765 üzenetére
Amúgy pont ezt a témát szerettem volna ismét boncolgatni illetve ajánlásokat kérni jó otthoni elektromosra
Szóval a kérdés azokhoz szól, akik használtak már otthon huzamosabb ideig LIDO ET-t és más bármilyen elektromos őrlőt, ami lehet Mahlkonig, Mazzer, Ceado, Compak, Monolith, Verslab, EG1, Eureka, Fiorenzato, Baratza, Niche, HeyCaffe, Hedone vagy bármilyet.
Melyik elektromos őrlő őrleménye hasonlít a LIDO ET őrleményéhez?
Persze ha jobb az is érdekel
-
bl4ze
veterán
-
SoundON
tag
válasz jana86 #79775 üzenetére
Kedves jana86 és Szabász!
Légyszi figyelmesen olvassátok a hozzászólásokat.
Az előző hozzászólásomat is, amiben benne van a legfontosabb is, ami nélkül értelmezhetetlen az egész.
Azoktól kérdeztem recepteket, akik ezt a kiindulási pontot, tehát ezt a linket ismerik.
De hogy minden érdeklődő képbe tudjon kerülni, az előző hozzászólásba is beraktam ezt a linket, csak el kell olvasni:https://baristahustle.com/blog/diy-water-recipes-the-world-in-two-bottles/
Ebben benne van az is, ami leírja hogy hogyan készül a "Mg" magnéziumos oldat, meg a puffer "buffer" oldat.
Ezekből az oldatokból dogozunk.
Ezeket adjuk grammonként az RO vagy NORDA vagy VOSS vagy bármilyen vizekhez.
Minden 1gramm a "buffer" és a "Mg" oldatokból is nagyjából ezen anyagok 1mg/L hozzáadását jelentik.És itt akkor megint bátorítanék mindenkit hogy írja meg milyen kávéhoz milyen arányú oldatos vizet használtok.
-
jana86
csendes tag
válasz Szabász #79735 üzenetére
Én Scott Rao ajánlását próbálom követni amennyire ez házi laboratórium nélkül lehetséges.
Ez 120-130 mg/l TDS, amiből 70-80 mg/l a keménység (kalcium illetve magnézium-ionok) és 50 mg/l alkalinity (nem tudom, erre magyarul mi a helyes terminológia - nátrium-ionok). Én a 130 mg/l TDS-t célzom. Az RO víztisztító nem teljesen 0 mg/l-es vizet állít elő, elvileg 30-70 mg/l közöttit. (Már rendeltem egy TDS mérőt ebayről, de még nem érkezett meg.) A víztisztítóm lágyított vízre van kötve, ezért azzal a becsléssel élek, hogy az előállított víz tartalmaz 20 mg/l kalcium és/vagy magnézium-iont és 25 mg/l nátrium-iont. Tehát 60mg/l magnézium-szulfát és 25 mg/l szódabikarbóna a hozzáadandó mennyiség, hogy 80 mg/l illetve 50 mg/l legyen a végeredmény. Ennek érdekében 1 l vízben feloldottam 6 g magnézium-szulfátot és 2,5 g szóda-bikarbónát, ez a puffer. Ebből adok a 2,5 l-es víztartályhoz 2,5 ml-t minden egyes alkalommal, amikor azt feltöltöm RO vízzel.
A leírásom nem tudományos, ezért bocs! Meg a feltételezéseim sem biztos, hogy helyesek, de a kávé végül is finom! Ha valahol elszámoltam, szóljatok, l.sz.!
Ezelőtt sima RO vízzel használtam. Van olyan kávé, ami nekem úgy is teljesen jó volt, de vannak olyanok, amelyekben most a savak lágyabbak, kellemesebbek lettek. Szóval saját tapasztalatom szerint megéri vele egy kicsit pepecselni.
-
soldier2
őstag
válasz fragola.6035 #79764 üzenetére
Ha adagonként veszel ki belőle akkor működhet. De egyszerre kivéve a 250g-ot nem volt ok. A mézesüveges fagyasztás óta nálam sincs gond. 3 adag megy 2 üvegbe, fagyasztva darálva abbahagytam a kísérletezést annyira meggyőző volt.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Kávé Kálmán
tag
SZöveg másolva editálatlanul (jan. 8.):
Apex update. A kedélyek megnyugtatására: a takarítás után összetéve az őrlőt, tegnap átfiltereztük a délutánt. 122 g kávé ment át rajta. 4x28g + 10g csak az előző őrleménybeállítás kiürítésére.
Tök tiszta őrlővel indultunk. A 20 fokozat közül a finomabb térfélen mozogtunk. Tekintsük az 1. fokozatot a legfinomabbnak. Mi 5 és 7 között játszottunk.
Nedves feldolgozású világos Yirga volt a kávé. Üresről indulva (28g-ot betéve) a következők ürültek:
1. 25,6g
2. 26,6g
3. 26,2g
4. 10,5g (10 ment be, őrlőállítás durva irányba, itt több ürült, mint bement!)
5. 27,3g
Azaz, ha jól számolok 5,9g kávé nyelt el az Apex. Szétborítottam és 5,6g-ot sikerült kiseperni. Minimál ment a padlóra (az nem tett ki 0,3g-ot). A különbség simán lehet a Lunar pontatlansága, ami kis mennyiségek töredék tizedgrammjaiból összejön. Azaz nem szecskával (vegyes, kiválogatott hulladék pörkölt kávéból, amit a bejáratásra használtam), ahogy arra számítani lehetett a kiürülés klasszisokkal jobb.
Orphan nénit és bácsit folyamatosan informáltam a tapasztalatokról. Barb nagyon hálás volt és megnyugtatott, hogy hamarosan érkezik a megoldás a garat előtt levő leváló lemezkére.
Ja, a takarítós szetszedest/osszerakast timelapse-eltem.
Következik a CM EK-őrleményével való összehasonlítás.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Kb. 2 kg leőrlése után szedtem szét. A kések a helyükön maradtak, mert Doug még nincs kész az összerakós videójával. De erről a szintről összerakva sem kézenfekvő minden lépés. A bent levő őrlemény mennyisége - az őrlőt totál kitakarítva - kijózanító mértékű volt.Az őrlés középállás és a legfinomabb tartomány között zajlott. 16-18g. Gyanúsan magas érték. Kicsit hitetlenkedve is fogadtam. A 2 kg kávéból több mint 1kg a pörkölésekből kézzel kiválogatott un. szecska (vegyes törött, nem odavaló sötétebb, világosabb, kagylós, CBB, quaker, de nem olajos stb. szemek). Ez a kávé ideális őrlőbejáratásra, ízlelés nélküli (a bolti ízeket, azért lazán megugorja :-)) tesztelésre, de minthogy vegyes, ezért a retenció totálisan más értéket mutat, mintha abszolút egységes babokat használtunk volna. Szóval hamarosan jönnek a reálisabb, megnyugtatóbb számok.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
-
Kávé Kálmán
tag
Eyg gyerekbetegség egy hét használat után kibukott. A hb-n már ismert téma, Doug december 26-án (a videón jól elcsíphető) még ilyennel demózott.
A torokra utólag ragasztott vékony lemezke a nem megfelelő komponensű ragasztó miatt elválik. A lapka (Barb írt róla levelet) utólag került oda, mert a babok pár hónap után megkoptatják a sasszé felületkezelését. Ergo primér optikai tuning, ami visszafelé sült el. Hiba javítva, a kikerült őrlők gazdái pedig megkapják a javítókit-et. Én széjjelborítottam elemeire az őrlőt. Nem teljesen kézenfekvő a módja. Kíváncsi leszek, hogy fog ez menni Idaho-ból/Taiwanról távirányítva. A lemezke eltávolításához, a maradék ragasztó eltávolításához, az új lapka rögzítéséhez ugyanis erre szükség van. Ennyit a kellemetlenségekről. A demo őrlő lapka nélkül tökéletesen teszi a dolgát és hű a kéziőrlőkről eddig kialakult képhez. Megválogatja a gazdáit. Aki nem szerette a kéziőrlőket eddig, az az Apex-szel sem fog szerelembe esni. Az Apex-et, aki nem hajlik az extrém önsanyargatásra, az rögzíteni fogja. Úgy viszont masszívan kompenzál a kézimunkáért, ami röghöz kötve a fakírskálán sem üt meg vészesen magas értéket. Folyt. köv.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Kávé Kálmán #79759 üzenetére
Engem nagyon érdekel az Apex. Gondolom volt már pár ízre kihegyezett összehasonlító cupping pár más őrlővel. Érdekelnek az eredmények!
https://caffe35.webnode.hu/
-
Bazsee71
őstag
válasz SoundON #79763 üzenetére
Én itthon a Nordához a Hendon-MCD szerinti magnéziumot tettem hozzá, igyekeztem egyszerűre venni a figurát.
Itt pedig egy érdekes írás: EK43 vs Baratza Forte AP. Ember legyen a talpán, aki ma már biztosra tud menni.
-
SoundON
tag
Kedves vízzel pancsoló Topiktársak!
Érdekelne hogy eszpresszóhoz ki milyen konkrét receptúrát követ, a már jól ismert DIY oldatok felhasználásával. Érdekelne hogy RO vízhez ki mennyit tesz magnéziumból és pufferből.
Ugyan így érdekel hogy NORDA-hoz ki mennyi magnézium oldatot tesz.
Tehát konkrét receptek érdekelnének, az hogy ki milyen kávékhoz milyen vizet készít, mert a linket ismerem:
https://baristahustle.com/blog/diy-water-recipes-the-world-in-two-bottles/Kezdésnek én is leírok három receptet amiket már próbáltam CM, BAGIRA és AWAKEN kávékkal:
1. 1L RO víz + 40g puffer + 60g magnézium
2. 1L NORDA + 40g magnézium
3. 1L VOSS + 60g magnézium
(Természetesen DIY puffer és magnézium oldatok felhasználásáról beszélünk!!!) -
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #79758 üzenetére
épp ezért írtam: a tapasztalataid tökre érdekelnek, a bármilyen tükrön keresztüli nevelési, tanácsadási szándék meg nem.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
soldier2
őstag
válasz beleriand72 #79750 üzenetére
A zacskós fagyasztás nem működött nálam sem (igazából senkinél). Az adagonként fahyasztás annál inkább bejött. Max 1 hónapra teszek el kávét aagonként fagyasztva, és érdemi változást nem veszek észre és a darálón sem kell állítani.
Oscar/algásodás: otthon Nordázok, de a munkahelyen Oscar van a víztartályban, és semmi algásodás nincs. A trükk szerintem, hogy a helyiségnek nincs ablaka. Ha nincs hely a hűtőben vsz a kamra is megteszi.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
horinori2
csendes újonc
válasz handrash #79757 üzenetére
Kipróbálom , ha ez lejárt. Én se néztem még a kazánt. A lágyitott vízhez kemènység mérő teszter kell, mert az mutatja meg Ca és Mg oldott jelenlétét ami hő hatására kristályosodik ki. (a tds mérő az összes oldott ásványi anyagot méri a vezető képesség alapján). Csak azért írtam le, mert ezt már végig jártam. Nem akartam tudományoskodni, de hátha valakinek segítség.
Nekem egy víztisztító van az ivóvíz elé építve és ezt a vizet lágyítom tovább az Oscarral. -
Kávé Kálmán
tag
Próbálom sűrítve tolni, mert kicsit sok info gyűlt össze az elmúlt hetekben.
Kezdjük az elejétől. Az Orphan szállítmány a Lido ET-kel és két Apex-szel Karácsony előtt futott be. Pont a kicsomagolásig jutottam, és már azt is (és a felvételét) csak fogcsikorgatva tudtam beszorítani a PÖRKÖLT3 egyik vágási napjába. Az APEX-eket részben azért rendeltem, hogy erős nyomás legyen rajtam megkedvelni a filterezést és egyéb alternatív kávékészítési módszereket (Mizudashi-t és egy Kona szifont használok csak alkalomadtán). Két Apex elég komoly nyomást tud gyakorolni.
A demo Apex új munkatársunknál landolt, aki rutinos filteres. Lido-val készíti, amivel kíméletlenül szitál és így nagyon elégedett az eredménnyel. Úgy vitte el az Apex-et, hogy nagyon kíváncsi volt, de nem akarta szeretni, mert még masszívan "jóárasítva" sem vágná ki farzsebből az árát. Már nyuvasztja a csaját a témával, de a "barátnőfaktor", meg gondolom, a kávés sarokra leosztott hely az egyelőre még effektív korlát.
-
Kávé Kálmán
tag
Parci,
nem "életviteli tapasztalatok" voltak, hanem (nagyon) görbe tükör. Az ellenkezőjét érte el, ami egy részemről ekövetett hiba.
A tipikusan M.o-ra jellemző moderálási stílusról (általánosságban), amibe valamilyen okból egyetlen külföldi fórumon sem ütközöm (pedig a németen és az amerikain rendszeresen posztolok), továbbra sem változott a véleményem. De lehet, h a magyar lélek ezt kifejezetten igényli. Bele lehet fásulni, lehet emigrálni, vagy menni az utcára demonstrálni. Primér nem vitatkozni akarok én sem fórumokon. Ezt elhiheted.
-
handrash
őstag
válasz horinori2 #79753 üzenetére
Én ezt használom Gaggia Babyben. Arra, hogy mennyire jó nincs információm, mert még nem szedtem szét a kazánt. Viszont fél éves használati periódusa alatt, se büdösödést se algásodást se érzékeltem.
[ Szerkesztve ]
Biztonságot? ---> http://www.athsecurity.hu/
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #79754 üzenetére
szerintem, ellentétben a fórumos életviteli tapasztalatokkal, az ilyen észrevételeknek abszolút van értelme és létjogosultsága, jöhetnek.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz SoundON #79242 üzenetére
""Szegény" ember EK-ja": új fejezet
Remélem, nem tépek fel sebeket a fenti szókapcsolattal, és SoundOn sem veszi rossz néven, ha lenyúlom tőle.
Ha van érdeklődés a paramétereket illetően, akkor szívesen kopizom a daráló telegramján kirakott észrevételeinket az OE Apex-et illetően. Rutinos filteres kollégával nyúzzuk az őrlőt kb 3 hete. 3-3,5 kg ment már át a kések között.
-
horinori2
csendes újonc
Szia! Én is Oscart használok. A hőmérséklet igen fontos tényező az élettartam terén. Szobahőmérsékleten (+ a kávé gép hője) két hónapot se bír ki. A hűtő (itt olvastam és bejött) a leg ideálisabb hely ahova tehetjük. 5 fok és sötét. Másfél literes befőttes üvegbe tartom az Oscart és innen tőltőm a kv.gépbe. Így papírforma szerint is 5-6
hónapig bírja. Persze ennyi időnél már az se mindegy hány liter vizet készítesz. (Az Oscar dobozán is rajta van a hőmérséklet/élettartam táblázat.) -
Kávé Kálmán
tag
válasz beleriand72 #79613 üzenetére
Múlt héten futott be a Flair Pro demo db és a ROK tulajdonosától kaptunk egyet a Smart Espresso Profiler-ért a revízió utáni verzióból és őrlőből. Az előző ROK engem nem győzött meg, a mostaniról meg egyrészt korai nyilatkozni, másrészt nem is lenne flair :-). Aki kíváncsi, ........ mielőtt hamar megörexik, nálunk egyeztetett időpontban összehasonlíthatja.
-
HÁZIGAZDA
válasz meander #79738 üzenetére
ha már kutyulom az őrleményt, akkor szerintem kell az oszlató. ehhez képest tudom azt csinálni a robur/kony őrleményével, hogy csak síkba húzom, mert elég légies, nagy térfogatú ehhez, eléggé kiemelkedik a szűrőből.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
beleriand72
tag
válasz soldier2 #79749 üzenetére
Vákuumos zacskóba fagyasztottam többször, 1-2 hónap után, de a végeredmény nem lett ugyanaz, mint a friss kávéból. Csökkentek az aromák, testesség, jelleg, gyengébb minőségű italt kaptam. Igazán fel is adtam ezt a módszert. Úgy vásárolok és annyit, hogy 2 héttől 2(3) hónapig fel tudjam használni.
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
-
soldier2
őstag
válasz beleriand72 #79725 üzenetére
"Nekem ez a lefagyasztgatás nem nagyon jött be." a macera miatt, vagy egyéb gondok is akadtak?
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Tomi_Sci
őstag
válasz sz.zs. #79745 üzenetére
Egyébként az ilyen dugattyús csillapítók nem túl lassúak egy pumpa "ütéseinek" kiegyenlítésére? Azért ott elég kicsi időállandók vannak, míg egy csap / szelep elzárásánál tized másodpercekről beszélünk.
Kíváncsi lennék egy összehasonlításra a sima levegőssel ugyanabban a gépben.Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/tomi_sci/index.html
-
senior tag
A Sioux Chief tágulási ( vízütés csillapító ) tudom, hogy fektetve beszerelhető, de vajon fejjel lefelé is?
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
vicces1
aktív tag
válasz Dolphin #79743 üzenetére
Ok, akkor ezeket költsd rá bátran, megéri és nem nagy beruházás (1kg kávé ára):
-Tisztítószer
-vízterítő
-vízlágyító
-felsző szűrőA felső szűrő, ha nem ilyen van benne, akkor megéri, mert filléres és jobb mint az eredeti.
Ha elkezded rendeltetésszerűen használni a vízlágyítót, akkor nem kell citromsavazni sem. legfeljebb nagyon ritkán.[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
Dolphin
tag
válasz vicces1 #79727 üzenetére
Sajnos nem, sima csapviz, neha alacsony asvanyianyagtartalmu palackos viz, szoval igen, az ujravizkovesedet nekem is megfordult a fejemben Es ezert is gondoltam + javasoltak a gyakoribb takaritast. De akkor ritkabb es citromsavas viz lesz ebbol, meglatjuk...
A vizterito nem rez, elegge oxidalodott is mar, ez lesz a kovetkezo cserelni valo akkor, koszonom! Es a tippeket is! -
yazoo1
tag
Mi lehet az oka,hogy a csapolas szépen megindul,majd ismét a vég felé csöpögésbe megy át...??
Sötét pörkölés , Lucaffe...
Köszönöm -
meander
tag
@PeterAgos köszi
@Parci azért kérdeztem, mert nálam a wdt + marok tamper megy jó ideje, de most valamiért rápróbáltam mi történik, ha csak összerázom kicsit és maroktamper. Az eredmény lényegesen szebb, mint a wdt és kb. fele annyi idő alatt összeáll egy sugárba
úgyhogy nem tudok én már semmit. Lehet ezt az oszlatót kipróbálom, lehet nem. Kell már megint valami amivel szöszölhetek
-
Szabász
csendes tag
válasz jana86 #79730 üzenetére
Mennyit adagolsz 1L RO vízhez ? A sózót ki tudom iktatni, kíváncsi lennék a különbségre!
Nem tudtam a Brittás víz káros hatásáról! Meg kell nézni az említett Mg sulfát, szóda-bikarbóna mennyire emeli a PH-t. A Brita a víz TDS értéket elégé lecsökkenti, alap víznek jó lehet!
-
vicces1
aktív tag
válasz handrash #79732 üzenetére
ok, kicsit tovább bírja mint az alu, mondjuk úgy 200 évvel!
A réz standardpotenciálja a hidrogénnél pozitívabb, a réz nem oldódik nem oxidáló savakban (például sósavban) és lúgokban sem.
Csak erős savak tesznek benne kárt, na azt nem kap a Gaggia vízterítőjeként funkcionálva. Ellentétben az aluval. (de ezzel itt nagyjából mindenki tisztában van)
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
vicces1
aktív tag
válasz Dolphin #79719 üzenetére
Szia,
Milyen vizet használsz, illetve a vizet lágyítod valamivel?Ha 5 tartály csapvizet átnyomtál, akkor fel is töltötted vízkővel újra!
Mindenesetre a bojlert ki kellene venni és belenézni, nem bonyolult kb.1db 5-ös imbuszkulcs kell hozzá.
A vízterítő (szűrőtartó) gondolom alu, és ha rá volt gyógyulva annak oka van. Javasolt lecserélni rézre, nem nagy beruházás és megéri, mert ugye a réz nem oxidálódik az aluval ellentétben. A fejet inkább más tisztító szerekkel kell átmosni, pl. Puly Caff, Tersoclean, ezek oldják a kávézsírt, egyéb maradványt.Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
Szabász
csendes tag
Szia!
Én ozmózis rendszert használok visszasózó patronnal, és kétnaponta cserélem a tartályban a vizet! Az ozmózis vízhez szoktak még adagolni Mg sulfáttot így finomítva az ízeket! De már egy kancsós szűrő is tökéletes megoldás lehet Brita, Bwt, Laica kb 5e Ft. Egy TDS mérővel Mg sulfáttal lehet kísérletezni a tökéletes eszpresszóért! Szerintem hosszú távon jobban megéri mint az ásvány víz, Norda stb nem is beszélve!
-
beleriand72
tag
2 hétig eláll a sima szelepes zacsiba, ne legyen napos, meleg helyen. Én, ha nagyobb kiszerelést szétöntök 1-2 hétig vagy szelepes zacsi, vagy légmentesen záródó műanyag kávésdoboz (több helyen lehet kapni). Nekem ez a lefagyasztgatás nem nagyon jött be. Nem nagyon szoktam egyszerre többfajtát váltogatni, ha megkezdek egy kávét, akkor addig iszom, míg el nem fogy. Ha ízlik, akkor úgyse rakom félre, ha nem, akkor meg örülök, ha mihamarabb elmegy. Kiönteni nem szoktam, inkább beleöntöm az automatába, oda úgyis jó...
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
-
mutyi
őstag
Most bontottam ki egy november 26-i pörkölésű Belardi kávét. Hát mit is mondjak, imádom. Ez pont az a kávé,ami nekem nagyon bejön. Nem érzem savasnak, nagyon egyben van.
Annyira bejött az első húzás,hogy egyből ittam belőle még egyet,mert picit gyors volt a lefolyás.
Egy bajom van,hogy 500g-os kiszerelés. Az egyik felét beletettem egy üres Illy dobozba, a másik felét meg egy sima szelepes zárható zacsiba.
Mit ajánlotok,hogyan tudok fél kilót a lehető legjobban tárolni két hétre,hogy ne dögöljön meg?Más: Mostanában sokat volt szó az Oscar vízlágyítóról. Nekem is az van, az előbb dobtam ki,mert 4 hónapos volt és már annyira zöld algás,hogy hiába mostam le....
A kérdésem pedig az lenne, hogy szerintetek mi a jobb megoldás? Ha használom az oscar vízlágyítót a Gaggia-ban és azzal élek hogy hetente a víz tartályt takarítom,mert nyálkás, zöld, közben addig is ebből iszom a kávét vagy nem víz lágyítózok és marad a sima ásványíz?
Tényleg jó lenne objektíven tudni,hogy egy vízlágítós algás nyálkás víz ízben jobb-e a kávénak mint egy teljesen tiszta ásványvíz. (Nem Norda vagy Nestle Vera) -
Dolphin
tag
Sziasztok! Remelem jo helyre irok. Fel eves GC tulajkent (2013) 1-1,5 havonta takaritom/vizkotelenitem a gepet, szinte napi hasznalatban van a gep. Az utolso takaritasnal szerszam hianyaban nem tudtam leszedni a felso szurotarto fem alkatreszt (nemtudom mi a rendes neve), de most sikerult, le kellett utogetni szinte a bojlerrol. Xavax tisztitoszert hasznaltam, kavefozokhoz valo vizkotelenito ha jol tudom. A problemam, hogy osszerakas - 2-3 atoblites utan ha sima vizet engedek at a gepen (kavet meg nem latott), a vizben apro fekete szemcsek jelennek meg... kb 5 teljes tartaly viz atnyomasa utan lett "szinte" szemcse nelkuli a viz. Ezt lehet tudni esetleg, hogy mitol van? Van valakinek hasonlo tapasztalata? Illetve ti mivel takaritjatok es hogy az ilyen fajta kavefozot? (lattam, tobb embernek is hasonlo gepe van itt)
-
beleriand72
tag
válasz beleriand72 #79434 üzenetére
Bocs🕷️
[ Szerkesztve ]
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
-
jana86
csendes tag
válasz PeterAgos #79708 üzenetére
Azt hittem, olyan rugós tampert használsz, ami támaszkodik a kosár peremén, és az azzal párhuzamos felületű tömörítést biztosítja. Mint pl. ez: [link]
De akkor nem erről van szó, hanem ez a tömörítés erejét jelzi lekattanással, mint egy nyomatékkulcs, ha jól gondolom. Ilyenem nekem is van egy JoeFrex, ilyet vettem, amikor kezdtem az egész kávézást. Mostanában egy fix nyeles Tadamm-ot használok 58,7 mm-es talppal.
-
jana86
csendes tag
válasz PeterAgos #79711 üzenetére
Valamennyire mindegyik tömörít, hiszen az egyengetés előtt az őrölt kávé szintje magasabb a kosárban, mint utána, a mennyiség meg nem változik. Olyan megoldás tömörítene a legkevésbé, aminek csak nagyon vékony "lapátjai" lennének, és mondjuk a kosár tetejének a szintjébe hozná az őrleményt. Ez a kosár külső peremén kellene hogy "támaszkodjon". Ilyet még nem láttam sehol. Nem tudom, valaki valaha próbált-e ilyet készíteni.
-
PeterAgos
csendes tag
válasz Csápájev #79710 üzenetére
Hát, ez így beállítási hibára utal. Mindkettőnek állítható a magassága; a Keresztaper-konstrukciónak hézagoló gyűrűkkel, a másiknak menetesen, hasonlóan a maroktamperhez.
Nincs mese, az AVX-es felülete fényesebb, simább, kevésbé tapad rajta az őrlemény.
Ezzel együtt utaltam rá: bár már nem használom, de a Keresztapper-féle a "spirituális kedvenc", becsülöm az innovációt, amit megtestesít. -
Csápájev
őstag
válasz 72lakiluk #79709 üzenetére
Spriccelés alatt azt értjük,mikor nyitott karnál nem egyenletesen indul meg a lefolyás a pogácsa egész területén,hanem valahol jobban,van ahol kevésbé,amiatt mindenfelé spriccel a kávé. Nem áll össze szép egyenletes sugárrá középen.
A mordor (avx) féle egyengetőről volt már szó korábban és a keresztapper féléhez képest mindenképpen hátrányának írták le,hogy picit össze is tömöríti a kávét,amit nem kéne. -
72lakiluk
tag
válasz PeterAgos #79708 üzenetére
Ez utóbbival szemezgetek én is. A kereszt +2k, ez esetleg jobban dolgozik, azért drágább? De ha pl. vennék, kevergetni akkor is kellene, mivel egy dupla kosár alsó tartományára nincs hatással.
Korábban több hsz-ban is írtátok a 'spriccel' kifejezést. Ez mit takar? Lefolyás közbeni jelenség? Az pl. hogy nálam a GC gyönyörűen megindítja 6-7 mp - nél a lefolyást, az egyenletes de kb 15 mp körül már lök egy-egy nagyobbat, levegősebbet. Erre gondolom némi gyógyír lesz majd a nyomás beállítása ideálisra. Köszönöm. -
-
bluesfan
tag
válasz jana86 #79706 üzenetére
Bár nem hozzám intézted a kérdést, azért megosztom a tapasztalatomat, hátha mást is érdekel. Én kb. egy éve egy Casadio rugós tampert használok, ami egy egyedileg gyártott, 58,6 mm-es rozsdamentes talppal van tuningolva. Szeretem, mert a nyomóerő közel állandó, nem nehéz vele egyenesre tamperolni és semmit sem kell állítgatni rajta. Jelenleg hosszabb pihenőn van miatta a palmtamp.
Egyengetőnek a Keresztapper féle van használatban nálam is.[ Szerkesztve ]
-
WiZARD
addikt
válasz PeterAgos #79702 üzenetére
Nekem bevált az egyengető, jobban bejött, mint a kevergetés (WDT), vagy rázogatás, ütögetés
Egyenesen tamperelni is könnyebb így.Milyen rugós tampert használsz?
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
HÁZIGAZDA
válasz meander #79692 üzenetére
valahogy síkba kell hozni az őrleményt a szűrőben, anélkül, hogy közben itt-ott megnyomnád és oda több kerülne. tényleg jól működik a cucc, más kérdés, hogy én egyelőre félretettem (a keverővel együtt), mert besokalltam az egyre hosszabbodó rutintól. szerintem te is tapasztaltad, hogy a nagyobb mazzerek olyan jó légies, rögmentes őrleményt adnak, hogy belefér ez a lustaság. jobb lesz az eredmény, ha végigcsinálom a teljes keverés, oszlatás szeánszot, viszont nekem megüti a(z igényes) napi rutin szintjét nélküle is.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
PeterAgos
csendes tag
válasz meander #79692 üzenetére
Vannak kávés kütyük, amiket kipróbáltam és elhagytam. Az egyengető marad :-)
Tapasztalatom szerint az egyik változót (tömörítés minősége) stabilizálta. Egyenletesebbek a lefolyások, így csak az alapanyag-függő őrlemény-térfogatra/súlyra, illetve az őrlemény-finomságra kell figyelnem. Korábban marok-tampert használtam, most rugós tamperrel próbálkozom - bejött a párosítás. Nem WDT-zek (a Niche Zero meglehetősen konzisztens, rögmentes őrleményt ad), ez a két kütyü hozza a várt eredményt. Az egyengető használata előtt sokat vacakoltam a tömörítéssel, ennek vége.
Wizard kolléga üzemszerűen használja a győri kávézójában, neki több a tapasztalata.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest