Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
p_adam
addikt
válasz Stauffenberg #39599 üzenetére
Akinek kell, annak ott van a C2PA.
De kicsit álságos ez olyan szempontból, hogy attól, hogy egy kép nem tartalmaz "tiltott elemeket", még ugyanúgy lehet teljességgel megrendezett (nem csak természetefotóknál van ilyen, de az alapján, hogy ott osztják a díjakat az is eléggé önmagát parodizáló műfaj), vagy pl. a (már a fotó készülte előtt a kamerában meghatározott) kivágásból adódóan propagadista stb.
Kb. a szememben többet ér egy kissé korrigált kép, mint egy ilyet nem tartalmazó, de "hamisabb", ilyen szempontból a "zéró tolerancia", vagy "autentikus" eléggé meghatározhatatlan.
“All photography is propaganda.” (Martin Parr)[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz pethob #39597 üzenetére
Mint ex-újságíró és dokumentarista fotós mondom, hogy az a sajtóetika lábbal tiprása, ha a fotók bármilyen képmanipuláción átmennek (értelemszerűen a kép egészét érintő (pl: kontraszt, szaturáció, stb) módosítások kis mértékben beleférnek). Vettek már el nem egy Pulitzer vagy National Geographic díjat emberektől olyanok miatt, mert szemetes zsákot vagy belógó távvezetéket tüntettek el (ami egy elég ostoba húzás, mert ilyenek miatt megbélyegeződni a szakmában és díjakat elbukni teljesen dedó).
Ebben zéró tolerancia van, mert ha elkezded relativizálni, hogy milyen képmanipuláció fér bele, akkor mindig lesznek átléphető határok. Még a crop is veszélyes terep, mert ha a kép jelentésére, hangulatára is hatással van, az szintén átlép egy vörös vonalat.
Kérlek inkább informálódj a szakmáról mielőtt éles kinyilatkoztatásokat teszel azzal kapcsolatban. A riporterek lesznek az utolsók, akik ilyen funkciókat elfogadnának és ez már nem csak azt lépi át, hogy mit gondolunk a vizuális kultúráról, de az emberiségre leselkedő veszélyek top 10-es listáján előkelő helyen szerepel az, hogy az AI generált tartalom bezabálja magát a híranyagokba. Én azt gondolom, hogy a zéró tolerancia az egyetlen járható út, mert amint elkezdünk ilyen "egyfelől-másfelől" érvelésekbe bocsátkozni, azzal csak lehetőéget adunk arra, hogy a határok táguljanak, mint az a bizonyos segglyuk.
-
Ear001
addikt
válasz Stauffenberg #39596 üzenetére
Pontosan.
-
pethob
aktív tag
válasz benedekco #39592 üzenetére
benedekco:
Ellenben az AI a "semmiből" hoz létre dolgokat. Meglátjuk (vagy nem) merre mennek a dolgok és mi lesz ebből mondjuk 40 év múlva.
Nagyon elkanyarodtunk az AI irányába, miközben inkább csak modern digitális funkciókról volt szó, az AI-t én a hatékonyabb zajszűrésnél, meg a rendezvény fotós leadandó albumának automatikus összeállításánál említettem mint két példát. Ezekben egyikben sincs olyan generatív tartalom, amitől mostanság hangos a pop szakma, az AI itt nem csinál képet helyetted. Nem is az AI-n volt az én hangsúlyom, hanem az innovatív digitális megoldásokon.
Ettől még persze az AI-t alkalmazó tartalom generálás pörögni fog, de az itt teljesen off.
Stauffenberg:A korábbi hosszú kommentedben is felsoroltál egy csomó AI funkciót és nem arról van szó, hogy SEMMI sem jó amihez köze van az AI-nak, hanem ha nem húzunk világos határokat, hogy mi az a művészet vagy alkalmazott alkotó tevékenység, akkor könnyű felpuhítani odáig az erről alkotott gondolkozást, hogy igazból kurvára minden mindegy, csak tartalom legyen.
Valójában egyetértek azzal, amit a művészet/kultúra hanyatlásáról írsz, de a nézőpontjaink közötti különbség okát épp Te veted fel ebben a bekezdésben. Azt, amire ma a digitális fényképezőgépek 99,9%-át használják, én nem tekintem, soha nem is tekintettem művészetnek. Egyszerű alkalmazott tartalomgenerálásról van szó amikor a riporter, az ingatlanos, az esküvő fotós, vagy a nagymama fotót készít. Nekik mind lehet segíteni mindenféle digitális trükkel, akár AI alapú megoldásokkal is jobb fotót készíteni. A 0,1% művész meg majd eldönti, hogy akar-e élni ezekkel az eszközökkel, vagy sem. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz Ear001 #39594 üzenetére
A legjobb fotós platform volt, mert a Flickr és társaival ellentétben nem csak fotósok mutogatták egymásnak a fényképeiket, hanem tényleg bárki bekövethetett akit kicsit is érdekel a képi kultúra vagy amit csinálsz. Nagyon jó kis közösségek szerveződtek mindenféle hashtagek köré.
Ez már a múlté, nincs organikus elérés, nincsenek közösségek, csak egymás utánban eléd rakott virális tartalmak, influencerek és reklámok. Múltkor egy rég nem látott grafikus ismerősömet kérdeztem otthagyta-e az instát, mert nem látom manapság. Azt mondja 2-3 naponta posztol. Nem láttam belőle semmit, mert az algoritmus szerint ez nem eléggé addiktív, ettől nem nyomkodom többet és nem generálok több hirdetői költést.
-
Ear001
addikt
válasz Stauffenberg #39593 üzenetére
Ú, tényleg az Insta milyen jó volt az indulásakor!
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz pethob #39589 üzenetére
Folyamatosan olyan érveket hozol, amik feléd ferdítik a hasonlatokat. Ha már festészet a példa, akkor azon is ment sokáig a vita, hogy a digitális festészet/grafika mennyire evolúciója a vászonfestészetnek, de az AI nem ezen a tengelyen van, hanem pont merőleges rá. Amikor pár kattintással az AI generál neked egy digitális festményt, az nem festészet, hanem AI tartalomgenerálás. Nevezzük nevén a gyereket. Ha az AI fotóz helyetted, az nem fotózás, hanem AI tartalomgenerálás.
Ahogy a fotós sem festőművész. Akkor sem ha festményszerű portrékat csinál az 1800-as években.
A korábbi hosszú kommentedben is felsoroltál egy csomó AI funkciót és nem arról van szó, hogy SEMMI sem jó amihez köze van az AI-nak, hanem ha nem húzunk világos határokat, hogy mi az a művészet vagy alkalmazott alkotó tevékenység, akkor könnyű felpuhítani odáig az erről alkotott gondolkozást, hogy igazból kurvára minden mindegy, csak tartalom legyen.
Ha nem teszünk világos különbséget AI zajszűrés és aközött, hogy csak rámutatsz a kameráddal dolgokra és ő híres művészek stílusában abból generál egy cukormázas képet, akkor felesleges úgy tenni, mintha az egy konstruktív vita lenne, ami éppen folyik.
Az sem segít, ha művészek egzisztenciális válságát elintézed azzal, hogy a fotó úgyis halott, mert több fényképet termel az emberiség egy óra alatt, mint egy évszázada egy év alatt. Ez egyfelől megint valóságtorzítás, mert ebben benne van a digitális szeméttől a macskádról készített napi 17 fotóig minden, másrészt pedig több valódi művészetet is művelünk, mint egy évszázada és több emberhez is jut el, mert már nem csak apró galériák falán és fotóklubokban jelenhet meg.
De pont az ilyen beszűkült gondolkozás vezet oda, hogy a 2010-es évek legpezsgőbb művészeti gyűjtőhelye (Instagram) mára már csak értelmetlen, kakofón tartalomdömpingből áll, aminek már csak a dopaminlöketek nyújtása a célja, hogy maximalizálja a képernyőidőt. Remek színtere lesz majd az olyan "alkotóknak", akik elárasztják a platformot olyan AI generált tartalommal, amik az interakciók számát maximalizálják. Ez pedig egy szellemileg teljesen kiüresített állapot.
-
addikt
Nem annak értelmeztem, analógiának hoztam. Tényleg félreérthető voltam.
A fotózás és a festészet tényleg különálló ágazat és már akkor sem értettem volna mi vele a gond. Ellenben az AI a "semmiből" hoz létre dolgokat. Meglátjuk (vagy nem) merre mennek a dolgok és mi lesz ebből mondjuk 40 év múlva.Mos mé, hánem? De! Vagy nem...
-
s4tch
veterán
válasz Ear001 #39544 üzenetére
Itt egy (igen, csak egy, érdekességképp) hosszú távú, teslás tapasztalat: https://jalopnik.com/1-2-million-mile-tesla-model-s-has-gone-through-13-moto-1851081004
Atom az R5
-
Flashback
addikt
Nehéz téma az, részben egyet is értek veled meg nem is. A mobil kamerák jellemzöen a point and shoot usereknek vannak kitalälva, és ugye valamivel kopmenzálni kell a szenzor/optika hiányát. Erre tök jó az AI "képsimítás". A generält tartalom már megint más.
Amit valaki írt elöttem is: Nincs is igény a jó fotókra egy szinten túl...profi gőzállomás eladó - Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
pethob
aktív tag
válasz benedekco #39584 üzenetére
Ez a baj, ha már a többségnek nincs erkölcsi vagy morális tartása akkor én leszek a barom ha még van?
Ezer légy nem tévedhet. Ez nem érv.
Önigazolásnak jó lehet pozitív erkölcsi vagy morális tartásként értelmezni az AI képalkotás használatának mellőzését, de ez semmiben nem fog attól különbözni, amikor a múltban a festők gondolták azt a fotográfiáról, hogy ők az erkölcsi vagy morális tartás utolsó bástyái, mert festeni az művészet, modern technika segítségével, pár kattintással meg némi sötétkamrai vegyészkedéssel képet alkotni "csalás".
-
bongeszo
aktív tag
Használtam pár art szériás Sigmát ff vázon, szerintem nagyon szép rajzolatuk, bokéjuk van.
Fujin csak az 56-ost használtam, de nekem elég konrtasztszegény volt és éreztem az egész képen valami minimális zöldes elszíneződést. Az egész olyan volt mintha egy minimális zöldes köd lenne. Utómunkával javítható és valakinek fel sem tűnik szerintem. A 30-assal nem volt dolgom, de ez alapján inkább kihagytam…
Az xc 35 viszont nagyon szép rajzolatú, kontrasztos objektív, hihetetlenül kedvező áron…
Talán segít a választásban. -
hito
nagyúr
válasz Elektrosokk #39581 üzenetére
Titokzatos válasz, de arra jó volt, hogy elbizonytalanítson Na akkor még keresgélek. 35mm f2 XC van most fenn 50-ért, de az már kicsit szűkös télvíz idején.
Privátban nincs szakmai kérdés, vélemény, arra a fórum való.
-
pethob
aktív tag
válasz Stauffenberg #39565 üzenetére
Abban szerintem semmi veszély nincs a fotóművészetre, sem a fotózásra mint hobbira, ha a gép/optika digitálisan csinál szebb bokeh-t, crop-al csinál bőven jó felbontás mellett teleobjektívet, értékeli a képeket és segít leválogatni a megrendelő igényei szerint, felismeri a témát és ha bekapcsolod ezt a funkciót akkor élesít és világosít rajta, észrevehetőség szintje alatt AI-al élesít magas ISO-nál, esetleg javasol egy jobb képkivágást mint amit lőttél a zavaró elemek lehagyásával, stb. Ezek továbbra is egyedi eszközök/funkciók, amik a rendelkezésedre állnak, ha akarod használod őket, ha nem kell kikapcsolod. Alkotó emberként ugyan úgy megmaradsz a gép mögött, legfeljebb lelkes nagyik is tudnak egy kattintással csinálni ellenfényes naplementében képet a témán kiváló fényekkel, 2 külső vaku meg HSS használata nélkül.
Pont ezért az gondolom, hogy valós a hasonlat a digitális kamerák, vagy a MILC-ek térhódításával, amitől a többség először szintén idegenkedett. Hányszor olvastam DSLR fórumokban, hogy nem ér semmit az EVF, arra nincs szükség, hogy már kattintás előtt lássam milyen lesz az expo. Az "csalás", stb...
Ha holnap lenne a gépben olyan paraméterezhető funkció, ami digitális portré módban megcsinálja azt a képpel, amit egyébként ma megcsinál az iPhone, a többség használni kezdené és élvezné hogy van. Ebből élő fotós jómunkásemberek épp úgy mint amatőr hobbisták, vagy művészek.
Szerk: Ps: a kép értéke már rég elveszett. Valahol olvastam, hogy ma óránként készül annyi fotó, mint a 21. századot megelőzően az emberiség történetében összesen. Az AI képgenerálással most a kép/video eredetisége, bizonyító ereje is elveszik, bár ennek nem az esztétikára és a képi művészetekre van hatása, hanem a mindennapi életünkre. És bőven attól független be fog következni, hogy lesznek-e komplex digitális/ai funkciók a jövő digitális fényképezőgépeiben...
Szerk3: Ear001! Majd lesznek olyan fotóügynökségek, akik nem finnyásak. Én közelről ismerek olyan magyar tartalom gyártó céget (külföldre dolgozik, elsősorban könyvekhez és digitális tartalmakhoz készít illusztrációkat/animációkat), akik 15-20 fős grafikus csapat helyett már most 3 promptolóval meg két grafikussal dolgoznak, és ez a csapat dupla annyi munkát tud elvégezni, mint az eredeti 20 fős gárda. A cég korábbi munkáin tanították be az AI modelt, így nincs copyright kérdés. Nagy angol mesekönyv kiadóknak, vagy pl. a Disney-nek jó az, amit csinálnak...[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
-
Ear001
addikt
válasz pethob #39564 üzenetére
De az ugye megvan, hogy a nagy fotóügynökségek, lapok az ilyen fotót rögtön kukáznák? Óriási viták mentek minimálisan photoshoppolt képekkel, hogy az valódi dokumentum-e, és hogy ne legyen belőle gond, inkább kerülnek és tiltanak minden ilyet. Ha megvágott a kép, kell küldeni az eredetit is.
Persze ha művészkedni akarsz, esküvői fotózás a profil, ahol a valósághamisítás a fő profil, az más tészta. És nekem kérdéses, mikor lehet nagyon szoros felügyelet nélkül ezeket rábízni az AI-ra, de hogy sokan szeretnék, hogy ez legyen, az tuti. -
pethob
aktív tag
válasz vakablak93 #39567 üzenetére
Nagyjából ez lesz szerintem az irány. Amelyik gyártó előbb csinálja meg, az lesz előnyben. Egy dolog: én a Fujinál a retró vonalat, gombokat, tárcsákat nem engedném el. Ebbe a formátumba hoznék be minél több digitális szolgáltatást. A cél a fényképezőgép modern digitális változatának fejlesztése, nem a jól fotózó mobil/tablet-é...
-
hito
nagyúr
válasz Elektrosokk #39574 üzenetére
Ments meg egy rossz döntéstől, mit nem vettem észre? Mi a gond velük?
mikrofon: nem lehet az olyan rossz, ha TIPA díjas
-
mikrofon
veterán
Így egymás mellett tényleg érdekes eredményt ad. Talán annyi hogy a 13 a 25 és a 75 már újabb és így érdekesebb. 33-at sosem próbáltam. 23 és 56 volt korábban. Azok olyan átlagosak voltak. De nem mondanám hogy rossz érzésem lett volna a képeikkel. Sigma obijaim még Nikon DSLR változatban voltak. De valahogy nem vágyom rájuk. Minden esetre most az új Viltrox-ok bejönnek nekem. Lehet hogy csak az árukat akarom ezzel igazolni vagy hogy szükségem van rájuk Majd kiderül mi lesz a véleményen ha pár száz képet kidolgoztam velük..
-
hito
nagyúr
válasz mikrofon #39572 üzenetére
Sokat keresgettem emészthető árú fixet. Viltrox lett volna, aztán megláttam ezt (lényeghez állítottam). Nagyon durva eltérés van színben a Sigma javára, ezért dobtam is a Viltrox-ot. Érdekes és hasznos így látni a két obit egymás mellett ebből a szempontból.
-
mikrofon
veterán
válasz pethob #39568 üzenetére
Hamár akció, akkor hátha valakinek érdekes, hogy Viltrox gyári honlapján még tart a blackfriday és egész jó áron lehet beszerezni a pro és 13/1.4 objektíveket ajándék UV szűrővel. Annyi hogy az ingyenes UV-szűrőt külön kell hozzáadni a kosárhoz, az objektívnek megfelelő méretben. A szállítás is ingyen van.
[Viltrox online shop blackfriday]Érdemes megpróbálni a "dustinabbott" kódot mert van olyan objektív amire ad még pár százalék kedvezményt.
Nekem ma jött meg a 27 pro. Csak ajánlani tudom. Borotvaéles....
[ Szerkesztve ]
-
bongeszo
aktív tag
Érdekes ez a vita a szükséges funkciókról, meg a mi kéne még dolgokról.
De ahogy látom az itt hozzászólók egy részénél, ezt látom sok youtubernél és hallom sok podcasternél is. Fogalmuk sincs mit tud a kamera! Nem veszik arra a fáradtságot, hogy rendesen leteszteljék... De azért még szeretnének sok funkciót, amiről persze nem is tudnánakPedig van funkció bőven most is: fogom az X100VI-t, csinálok vele pár fotót, ha kell megszerkesztem a gépen belül, bármilyen filmsim, push, shadows, crop, fehéregyensúly stb, stb... (kb. bármi), utána kijelölöm azokat a képeket amit át akarok tenni a mobilra, majd ha végeztem leteszem a gépet és megnyitom a Fuji alkalmazást, ami feldob egy ablakot, hogy fogadom-e a kijelölt képeket. koppintok és jönnek is át a galériába. Mehet az instára, haveroknak vagy e-mail-en bárkinek aki csak szeretné... Ha nagyon suta vagyok a szerkesztéshez még mindig nyomhatok a telón egy varázspálcát, hogy jó legyen!
Akinek ez nem elég, annak kb semmi sem lesz az. Ő fotózzon inkább mobillal, de nehogy már sim kártyát tegyünk egy fényképezőgépbe, meg instagram és Facebook appot kelljen rá fejleszteni, hagyjuk már, aki ezt írja az max troll, mert tuti nem venne ő sem ilyen gépet soha!
-
arn
félisten
válasz Stauffenberg #39561 üzenetére
A kepszerkesztes sokfelekeppen ertelmezheto, de szamomra az a lenyeg, hogy kiemeljuk azt, amit kozvetiteni szeretnenk – akar erzelmileg, akar vizualisan –, es ezt egy magasabb szintre emeljuk. Az eszkozok (retusalas, utomunka, AI) csak kulonbozo lepesek egy evolucios folyamatban. Vegso soron a kep az, ami onmagaert beszel.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
pethob
aktív tag
A Fuji XF 8mm-re úgy látszik -20-25%-os akció van. (Világszerte.)
-
Gondwana
addikt
válasz Stauffenberg #39565 üzenetére
Amikor pedig eljön ez a pont, min fog tanulni az újabb generációs AI? Az öregAIpja által generált grafikákon?
... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz pethob #39564 üzenetére
Bocsánat, nekem erről művészként egy nagyon nyomorúságos Black Mirror epizód jut eszembe. Ami neked kényelem, az nekem művészként egzisztenciális fenyegetés (arról már lemondtam, hogy fotózásból megyek nyugdíjba, nem anyagi, hanem mentális, szellemi, intellektuális értelemben egzisztenciális fenyegetés).
Vagy megtanulunk az AI-al együtt élni és kiegészítő eszközként használni vagy elveszik a művészet igazi lényege, hogy ez az emberi spiritusz projekciója.
Egykor olyan dolgoknak is volt eszmei értéke, mint egy ruhadarab. Ma már beletörlöd a lábad a háromezer forintos, Bangladesben készült ingedbe kertészkedés közben ha kilyukadt. Ide szállítódik le a művészet az általad lefestett jövőképben.
Bocs, de nem veszi be a gyomrom. Nem kell egyformán gondolkoznunk, de én még szeretném kiélvezni azt a maradék pár évet alkotó emberként, amíg végképp el nem veszünk az AI által generált műanyag tartalom árvízében.
-
pethob
aktív tag
válasz Stauffenberg #39561 üzenetére
De ha amúgy is áttöltöd a gépen belül megfőzött fotót a telefonodra, hogy tovább küldd, akkor nem mindegy, hogy gépen belül vagy már a telefonodon történik az AI-okosítás?
Nyilván ha nem kéne, nem szarakodnék azzal, hogy áttoljam a képet a telefonra, és ott "szerkesszem". Nem kéne hozzá az a minimális tudás sem, hogy ha áttolom ott van varázspálca, amivel automatizálhatom az utómunkát. Mindent megold a gép maga.
A fényképezőgépben paraméterezhetően ott lenne a digitális utómunka aszisztens, és az exponálást követő pillanatban elvégezne mindent. Full autóban nyilván paramterezni sem kell. A JPG/HIEF fájlban én már a végeredményt látom.
A végeredmény meg megy a kívánt felhőbe, vagy mondjuk AirDrop-on a kameráról is át tudom tolni bárkinek a telefonjára, neadj isten van egy e-mail klines, aminek elég bediktálni a képhez tartozó e-mail címet, ahova aztán elküldhető a fotózás után. (Felismeri a hang memóból, hogy azt ígértem elküldöm az alanynak a portréját.) Stb. Olyan lehetőségek tárháza van, amire még nem is gondoltunk.Most sem kell vele matatni, belövöd a megfelelő filmszimet vagy receptet és a kieső Jpeg is már elég jó. Idejét nem tudom mikor babráltam utoljára rendezvény fotókat és ehhez még Fujifilm sem kell, még a hírügynökségi munkában is ez teljesen bevett gyakorlat, hogy (például) sporteseményeken dolgozó fotósok felvételei módosítások nélkül mennek ki, idő sincs rá, meg igazán igény sem.
Nekem nagyon más a tapasztalatom, de tény, én nem dolgozom az "iparban". Minden esetre az AI-nak pár minta albummal megtaníthatod a saját stílusod, vagy éppen másokét, ami tetszik. Ha paraméterezed az elkészült 938 fotóból kiválogatja és utómunkázza azt a 150-et, amit át akarsz adni, ha kell más más feltételekkel csinál akárhány külön albumot. Értékeli, javítja, vágja a fotókat, és ha megmondod neki, hogy ki az a rokon aki egyiken sem lehet rajta, akkor azokat a képeket kihagyja, vagy ha alkalmas rá a kép, leszedi róla az "ünneprontót"...
Aztán csinál montázst az album borítóhoz, meg be is rendezi a nyomtatandó fotókönyvet, megrendeli, kifizeti, postázza a megrendelőnek, stb...
Nem kell ebből minden a gépen történjen, sőt első körben valószínű nem is ott fog, inkább a felhőbe feltolt adatokon.
Értem és megértem az ellenérzéseidet. Részben nekem is vannak. Ugyanakkor amelyik márka ebből kimarad, az könnyen lehet, hogy süllyesztőben végzi. Fujiéknál meg egyenlőre az a realitás, hogy 1.5 hónapja rendeltem X100VI-t, de még közelítőleg sem tudják megmondani, mikor fogják, egyáltalán fogják-e szállítani. Szóval itt ezen a ponton be is fejezem az álmodozást, és ránézek a hétvégi képtermésre. Egyenlőre nekem kell kiválogatni ami marad... -
Ear001
addikt
válasz lugosi #39562 üzenetére
Ha, sose lehet tudni. A Stellantisnál is bejelentettek egy csomó modell csak elektromosnak, külön kiemelve, hogy a padlólemezüket már az alapján fejlesztették, hogy csakis árammal menjenek, és most csodák csodája valahogy mégis befér egy benzinmotor, mert a hibridek kelendőbbek. Simán lehet, hogy az R5-be is bekerülhet majd valami hibrid, de hát még igazából piacra sem dobták, magyar ára sincs.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz pethob #39556 üzenetére
"Hát ez épp a Fujinak amúgy sem ártana. A hardver megoldások polcról leakaszthatóak..."
Nem akarok mobil hardvert a fényképezőgépben, hogy lassan bootoljon és folyton standby módban legyen, amitől magától lemerül 3 nap alatt, ráadásul 120 fotónként akkut kelljen cserélni. A Fujifilmnek nem az a baja, hogy nem egy Apple A18 vagy Snapdragon 8 Gen 2 proci van benne.
"Szerintem meg pont nem akar érteni hozzá azok többsége sem, aki kamerát vesz. Az egész Fuji körüli filmsim/jpg hype pont erről szól."
Szerintem meg akar érteni hozzá, minimum egy fénymérőt vagy exp. kompenzáció tárcsát meg kell tanulnod használni és a filmszim receptek is manuális inputot jelentenek. Ez az utómunka leredukálásáról szól és nem a hozzá nem értés igényéről.
"És őszinte leszek, én most is áttöltöm a JPG-t telefonra, ott nyomok rá egy varázspálcát, és az esetek 98%-ban küldöm is a képet"
De ha amúgy is áttöltöd a gépen belül megfőzött fotót a telefonodra, hogy tovább küldd, akkor nem mindegy, hogy gépen belül vagy már a telefonodon történik az AI-okosítás? Vagy legyen a fényképezőgépben 5G modem is, meg Instagram app? Egyik zsebből a másikba rakod a feladatot, cserébe a fényképezőgép energiafogyasztása az egekbe ugrik.
"Átlag rendezvény fotós képszerkesztési munkáját szerintem simán át tudja venni az AI pár éven belül."
Most sem kell vele matatni, belövöd a megfelelő filmszimet vagy receptet és a kieső Jpeg is már elég jó. Idejét nem tudom mikor babráltam utoljára rendezvény fotókat és ehhez még Fujifilm sem kell, még a hírügynökségi munkában is ez teljesen bevett gyakorlat, hogy (például) sporteseményeken dolgozó fotósok felvételei módosítások nélkül mennek ki, idő sincs rá, meg igazán igény sem.
"Aki használja hatékonyabb lesz, verseny előnybe kerül."
Lásd: Előző válasz és AI sem kell hozzá.
"Mint azt már többször megemlítettem itt, most is tucatnyi dolgot digitálisan javítanak a vázak a képen."
Csak az a nagy helyzet, hogy ezek lencsekorrekciók, diffrakció kompenzációk és hasonlók. Nem olyan tartalmat tesznek hozzá a képhez, ami nem létezett abban a formában. Az én érzelmi ellenszegülésem alapja pontosan ez. Lefotózok a telefonommal egy naplementét és olyat művel vele, ami nem az a naplemente, amit láttam (cserébe még gecire ronda is, mert nem tud szép highlight rolloffot hazudni a tone mappinggel). Egyedül az AI zajszűrést használom néha, mert hatékonyabban szeparálja el a tartalmat a képzajtól, mint a korábbi algoritmusok, de nem hoz létre sosem létezett részleteket.
"Nekem tök mindegy, hogy egy "hagyományos" digitális filter, vagy egy betanított AI algoritmus javít a képen, amíg az nem megy félre."
Minden félremegy, ami nem létező részletből dolgozik. Hatalmas különbség van esztétikumban aközött, hogy az A/D konverzió során egy transzferfüggvény szerint történik egy linearizáció, amiből lesz egy kimeneti fájl, meg aközött, hogy a készülék nekiáll AI algoritmusokkal újrakonstruálni a felvételt egy sosem létezett állapotra. Előbbi, digitális mivolta ellenére is közelebb áll az analóg fotózáshoz, mint utóbbi.
"Amúgy érzelmi okból elzárkózni a fejlődés elől az pont olyan, mint amikor a 2000-es évek elején valaki nem akart filmről digitálisra váltani."
Ez egy súlyos érvelési hiba és félremagyarázás, ugyanis nem a fejlődés elől zárkózom el, hanem határozott állásponton vagyok abban, hogy ez az irány nem a megfelelő fejlődési pálya.
-
Ear001
addikt
válasz Elektrosokk #39555 üzenetére
Szerintem pont eltalálták a jó arányt a modern és a retro között, nekem abszolút benne van a két generáció, meg a Turbo is.
-
Ear001
addikt
válasz lugosi #39554 üzenetére
Hát még csak módjával, de van.
Nagyon rágyúrtak a desig-ra, az ülés, a hátsó lámpa az R5 Turbo-ból, mindehol kis R5 képek, az ajtózsebből ki lehet húzni egy kis lapot, amin rajta a komplett típustörténet.
Szóval cuki és jó, de tényleg kisautó. A hajtása (madgie, most ne figyelj) a jól megszokott és jó Renault villanyhajtás. Nem olyan mint egy BYD Seal, BMW vagy HP Tesla, hogy gázt adsz és azon nyomban hátbavág, hanem ésszel osztja be az energiát, ezért igen nagy a hatótávja. Az infotainment zseni, szerencsére vannak benne a fontos dolgokhoz gombok, de a tableten gyakorlatilag egy Android fut, és gyorsan, szóval azzal sincs baj, sőt.
Rugózik, ami jó hír, bár érezni, hogy merev a kasztni, és van benne kisautósság, de ezt a részét jól lőtték be a franciák. Szóval ügyes retro cucc, de inkább 1-2 embernek jó. Ha már van család, vagy messzebbre kell menni, akkor a Scenic, ami zseni egy autó.
Jaj és még egy zseniális dolog van benne, egy gombbal ki lehet kapcsolni benne a vezetőidegesítő rendszereket, mint a táblafelismerős sebességtúllépés és a sávelhagyásra figyelmeztetés. Aki ült már új autóban, az tudja, milyen szar minden egyes indulásnál menüből kikapcsolni őket, bekapcsolva hagyni meg felesleges, mert nem működnek jól, semmilyen autóban sem, de EU előírás. Remélem azoknál, akik megszavazták, kikapcsolhatatlan a cucc.
[ Szerkesztve ]
-
madgie
titán
válasz pethob #39553 üzenetére
Itt van egy 52-es Zoe is, négy éves, 66 ezer kilométerrel, 92% körül van az akku. A Teslában már 160+ ezer van, sok gyorstöltés, de 88-90% körül van ott is az akku, Kisvárdáról Budapestre felmegyek vele pályatempóban.
A két autó amúgy teljesen másra "jó", a kis Zoe sokkal fordulékonyabb városi mamataxi, a Model 3 viszont tök jó utazóautó, szerintem belföldön teljesen vállalható hatótávval/tölthetőséggel. -
pethob
aktív tag
A mobillal történő fotózással számomra csupán csak a lényeg vész el, maga az alkotás öröme.
Szerintem ez alapvetően nem igaz. Taktilis élmény gyanánt én is szívesebben fogdosom az X100-at, mint az iPhone-t, de ettől még valami számomra érdekes témáról képet vagy videót lőni iPhone-al is hasonló kép öröm és kihívás.
Később pedig, amikor a képet "felhasználom", "bemutatom" valahol szintén tök mindegy, mivel lőttem. -
pethob
aktív tag
válasz Stauffenberg #39528 üzenetére
Több okom is van rá miért ellenzem, hogy ilyen telefon kamera szerű okosdolgok jöjjenek:
1. A telefonok is botrány hányadék módon oldják meg a dinamika növelését...
Valószínű telefon méretű képernyőre optimalizálnak, erre van tömeges igény.
2. A fényképezőgépekbe is sokkal erősebb hardvert kellene tenni,
Hát ez épp a Fujinak amúgy sem ártana. A hardver megoldások polcról leakaszthatóak...
3. Teljesen értelmetlennek tartom ezt kamerán belül csinálni. Egy telefon esetén a user nem is akar érteni hozzá, míg kamerát az vesz, aki igen.
Szerintem meg pont nem akar érteni hozzá azok többsége sem, aki kamerát vesz. Az egész Fuji körüli filmsim/jpg hype pont erről szól. És őszinte leszek, én most is áttöltöm a JPG-t telefonra, ott nyomok rá egy varázspálcát, és az esetek 98%-ban küldöm is a képet oda, ahova szánom. Még azzal a pár csuszkával sem akarok buzulni, amit a szerkesztő program amúgy felajánl, mert a varázspálca tök használható output-ot ad. És mindegy, hogy a családnak küldök valamit, vagy a céges happeningről fotó valami social media posthoz. Néhány, főleg ajándékba készülő nyomtatott kép az, amivel egyáltalán foglalkozni szoktam. Mindezt pont meg lehetne csinálni a fényképezőgép kijelzőjén is...
Aki meg érteni akar hozzá, annak ott a RAW/RAF. A jövőben is ott lesz.
Átlag rendezvény fotós képszerkesztési munkáját szerintem simán át tudja venni az AI pár éven belül. Aki használja hatékonyabb lesz, verseny előnybe kerül. Aki minőséggel/művészi értékkel ki akar tűnni, annak meg versenyre kell kelnie a technológiával, és jóval többet kell kérnie a remélhetőleg kimagasló munkájáért, mert verseny hátrányban lesz.4. Érzelmi okok, eleve hányingerem van már ettől a plasztikus, mindent oldjunk meg AI algoritmusokkal dologtól.
Mint azt már többször megemlítettem itt, most is tucatnyi dolgot digitálisan javítanak a vázak a képen. Nekem tök mindegy, hogy egy "hagyományos" digitális filter, vagy egy betanított AI algoritmus javít a képen, amíg az nem megy félre. Az egész Fujis jpg/filmsim dolog is pont erről szól...
Amúgy érzelmi okból elzárkózni a fejlődés elől az pont olyan, mint amikor a 2000-es évek elején valaki nem akart filmről digitálisra váltani. Vagy nem akar DSLR-től átállni MILC-re. Stb... -
pethob
aktív tag
En ugy tudom jelenleg 8-10 evet szamolnak akkumulator elettartamra, de ez azt jelenti, akkor mar 70-80% koruliek es cserelni kell.
2012-ben futottak fel az elektromos autó eladások, így a nagyobb elemszámú statisztikák még nem tudnak lefedni 16-20 évet. Annyi biztos, hogy a 10 éves autók aksija általában még rendben van (80-85%-os maximális teljesítmény körül), leszámítva néhány típust, ami tekinthető akár típus hibának is. Meg persze azokat, amiket legyilkolnak pl. túl sok gyorstöltéssel. Semmi nem utal arra, hogy átlagos felhasználás mellett 8-10-15-20 évesen egyszer csak megállnának, ez egy urban legend. Egyébként főleg a töltési ciklusok száma számít, mint a mobiloknál. Legalább 2000 ciklust simán bírnak. (Valójában vélhetően többet, mint a kis mobil aksik) Ebből következik az is, hogy a nagyobb aksis, nagyobb hatótávú modell tovább bírja. (Több kilométert, a futásteljesítményt lehet becsülni.)
Saját Zoé jövőre lesz 10 éves, BMS upgrade nélkül (ami a buffer méretéből venne vissza, cserébe visszaállítja az eredeti hatótáv 98%-át) jelenleg 86-87%-os az aksi. Az tény, hogy hosszú távra (évi néhány alkalom kb. 6000-8000km, főleg nyaralás és lakókocsit cibálva) nem ezzel megyünk, de egyébként napi használatban van, mára simán ez lett az elsődleges gépkocsink.
Ez az első generációs Zoé 22kWh aksival, kb. 160 km-es hatótávval lejtőn hátszélben. A 200 ciklus nagyjából 320.000 km-nél lesz meg. A most kapható változat 53kWh-s aksival jön, várhatóan 770.000 km után lesz csere érett az aksija. Én két (céges) dízel autót temettem el 200e km alatt, egy addigra már saját benzinesben (Passat) motort kellett cserélni 280e km-nél. Lényegében gazdasági totalkár, a legtöbben valószínű elbontották volna. Minden esetre a mai igényeim mellett, ami elég közel van a hazai átlag éve 12eKm-hez a most megvehető Zoé-ban 64 év után kéne aksit cserélni, és soha egyik autómmal sem jutottam 300ekm fölé.
Ja, és ha mégis cserélni kell, az én 2015-ös autóm alá 2 óra melóval bepattintható az új 53kWh-s aksi, annak minden előnyével, jelenleg 2.5 millió forintból. Az sok pénz, de egy használt 53 kWh-s model 8 milla körül van.
Na bocs a sok off-ért. -
Ear001
addikt
Menjünk R5-tel Tarr Béla filmhelyszínt keresni...
-
mikrofon
veterán
Pont ez a 16 év a probléma. Bár szerintem ez csak papíron ennyi, valóságban még rosszabb....
Rengeteg olyan eset van a magyar utakon hogy beállsz egy 10+ autó mögé aztán zárod le a légbefúvást mert iszonyatosan büdös és szennyező.
Manapság a használt autó áramlási útvonala Németország => Románia => Magyarország
Így jutnak ide a 15+ romá hajtott szutykok...
De legalább ki lehet szedni a katalizátort meg az EGR-t is ki lehet kötni.....
Nem erre kell tervezni és ehhez igazodni. Hanem ez ellen kell tenni és levinni 10 év alá az átlag életkor....[ Szerkesztve ]
-
madgie
titán
Mire a magyar átlagflottához öregedik ez a történet, már rég nem a 2010-es évek akkujairól fogunk beszélni, ott van már egy ideje az LFP, az is tovább bírja, kevésbé balesetveszélyes módon.
Aztán majd persze elválik, mint hoz a jövő, de engem most az ötéves autónál annyira nem érdekel, mi lesz vele tíz év múlva... majd meglátjuk. -
arn
félisten
válasz Ear001 #39544 üzenetére
En ugy tudom jelenleg 8-10 evet szamolnak akkumulator elettartamra, de ez azt jelenti, akkor mar 70-80% koruliek es cserelni kell. Egy 8-10 eves autora megeri rakolteni 5-15e eurot? De ha 15 eves az auto akkor meg erdekesebb a kerdes (16 ev az atlageletkor).
Ha pl drasztikusan csokkenne az akkumlatorok ara, nem lenne ilyen gond, vagy ha nem is lenne resze az autonak, csak berelned.[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
arn
félisten
válasz madgie #39543 üzenetére
Ezzel szvsz semmi gond, csak ezt meg kisebb esellyel fogjak a sufnimuhelyben osszetakolni, ha vmi gondja van, nehez lesz eletbentartani, hogy hasznalhato legyen. Egy elektronikailag egyszerubb benzines autonal erre nagyobb az esely. De kivancsian varom mi lesz a sorsuk, lehet teljesen mas eletutjuk lesz, pl egy ido utan tuti erre is sokan szakosodnak, mint a regi iphoneokra.
[ Szerkesztve ]
-
Ear001
addikt
A rendelkezésre álló adatok szerint egy elektromos autóban az akkupakk tovább bírja, mint egy mai dízel vagy benzinmotor:
Az elektromos autók között az extrém hosszú távokat futókról még nem sok statisztikai adat áll rendelkezésre. Egy új tanulmány azonban azt mutatja, hogy az elektromos autók meghajtó akkumulátorai több mint 300 000 kilométer megtétele után is egészségesek. -
madgie
titán
Csakhogy én most nem erről beszéltem, mármint nem az elektromos mivolta miatt hoztam fel a Teslát, hanem pl azért, mert ha egy b@szom tableten csinálod a dolgokat, végtelenféleképp lehet variálni, fejleszteni a kezelőfelületet, fícsöröket hozzáadni.
Nyilván megértem, ha valaki nem preferálja ezt a kezelési módot.
ui: 16 év múlva a mostani benzines autókra sem lesz support, ha így haladunk, lehet Volkswagen sem lesz addigra...
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
válasz madgie #39538 üzenetére
Szvsz a keleteuropai piacon tobb gond is lehet az evvel:
* nincs megfelelo infrastruktura, egy lakotelepen lako illeto nem biztos hogy meg tudja oldani a toltest
* az autok atlageletkora 16 ev, nem tudom elkepzelni, hogy ezek az autok 16 ev utan egyreszt rendesen mukodnek, kapjak a supportot, masreszt az akkumlatorok miatt gazdasagosan fenntarthatoak - egy akkucsere az auto ertekenek sokszorosat jelentheti (gyors ertekvesztes az eletciklus vegen).Amugy megfelelo infrastrukturaval, 3-5 evente cserelve nincs praktikusabb auto az esetek 95%ara, de mi sajnos nem tartunk itt.
-
makosp
kezdő
válasz madgie #39538 üzenetére
Én a gombok elhagyására írtam, hogy szerintem rossz irány egy autóban (meg még sok más eszközön)
Nem ismerem a Teslákat, amit te írsz, azt sem tudom micsoda, én tolatok ilyen nélkül is sima tükörrel
De említettem, hogy mindenkinek mások az igényei, én csak az enyémet írtam le. Az nem szimpi, hogy kifizetek valamit, ami tud valamit, de 8 évvel később már nem tudja ugyanazt sem teljesíteni. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz mikrofon #39534 üzenetére
Én az elmúlt 1-2 hónapban láttam sok olyan H2 hirdetést, aminél rendszerváltás volt megjelölve indokként és nem ritkán ezek fél éven belül vásárolt vasak voltak egy komoly sor objektívvel.
Valószínűleg a szignifikánsan gyorsabb szenzor kiolvasás segít a H2s-nek az AF-ben.
Én eleve azért nem tudok T5-ben gondolkozni, mert a H2 szenzora van benne és az a kiolvasási sebesség nekem túl lassú videóra. A T3-mal is megcsináltam egy-két zenei projektet és számítok még ilyenre, sajnos ennél lejjebb nem szívesen adnék rolling shutter teljesítményben.
-
madgie
titán
válasz makosp #39537 üzenetére
Ezzel szemben a hét és fél éve és a tizenkét év bemutatott Teslákra múlt hónapban is jött update, amivel például a tolatáskor billenő külső visszapillantó tükröket lehet testre szabni, melyik oldalon hogy kényelmes neked.
Azt hiszem ennyit arról, mennyire zsákutca az ilyesmi... -
makosp
kezdő
Én is úgy vagyok vele, hogy maradjon céleszköz, ne legyen egy fényképezőbe minden "modern" dolog belesűrítve.
Amint mobilszerűvé válna, itt is megjelennének az appok, op rendszer stb, aztán olyan hamar elalvulnak, mint a mai nagyon okos telefonok, amivel 5 évet nem lehet kihúzni már. Mármint ha meg akarod tartani az "okos" funkcióját, nem csak telefonnak.
(Csak kijelzős, gombok nélküli fotógépet nem hiszem, hogy vennék, pont így jó, hogy nem kell menüben kotorászni. Autónál is zsákutca ez szerintem, mikor már a szellőztetéshez is menüben kell lépkedni..)Egy 2016-os iphone SE-re már google fordítót vagy mapsot sem lehet feltenni, pedig bírná, dehát már nem támogatott, mert halad a világ, új op rendszer kell, hogy menjen az is rajta amire nincsen szükségem. Az senkit nem érdekel, hogy kifizetted már egyszer a telefont, esetleg neked elég is lenne, ennyi volt. Már csak a töredékét tudja, mint mikor megvettem. Szerencsére a fényképezőknél még nem tartunk itt.
Nyilván egyszer tönkremennek a dolgok, és cserélni kell, de ne a cégek határozzák meg, mikor cseréljem, ha amúgy még teljesen jól működne. Nekem megfelel a 2016-os X-T2, ma is jó képek jönnek ki belőle szerintem, a 2007-es mazda, gond nélkül elvisz A-ból B-be, vagy a 25 éves nokia, ami még ma is tudja azt, amire kitalálták. Az okostelónál nincsen ilyen opció vagy csak nagyon korlátozott okostelefon lesz, de az meg minek?
Persze mindenkinek mások az igényei, és ez így van rendben.
De ezt az eszetlen műszaki cikk termelést, amit a nagy cégek csinálnak, tiltani kellene. Vagy legalább keményen szabályozni, pl. hány évig kell támogatni, vagy a garancia időtartama stb. De ez senkinek nem érdeke, így nem tudják kihúzni a zsebedből a lóvét.
Jó példa szerintem a win10-11 hardverigénye is. Ilyet egyszerűen nem szabadna engedni, visszaélnek a helyzetükkel és mindnféle megtorlás nélkül létrehoznak kb egy országnyi szemétdombot az olyan pc/laptopokból, amik már nem lesznek támogatottak.
Bocs a hosszú offért és kellemes karácsonyi vásárolgatást! -
bongeszo
aktív tag
válasz pethob #39494 üzenetére
Ezzel nagyon nem értek egyet. Ilyen gépre senkinek sincs szüksége és igénye sem szerintem. A X100-ból meg aztán tényleg ne csináljanak ilyent.
Egyik gyártó sem készít ilyent, nem véletlenül.
Amire te gondolsz arra ott a mobil.
A moduláris felépítést meg megint csak hagyjuk már, senki sem akar ilyesmivel szenvedni…Ez egy fényképezőgép, ez adja a romantikáját, ezért veszik meg az emberek! Minden ami benne van erről szól, ami meg nincs benne az ezért nincs…
Amúgy instax nyomtatóra lehet nyomtatni, miért ne lehetne?
-
hito
nagyúr
Nagyon egyetértek. A mobillal történő fotózással számomra csupán csak a lényeg vész el, maga az alkotás öröme. Pillanat megörökítésére - ha nincs nálam a fényképező - megteszi, de itt véget is ér a történet. Szerintem erre való, nem a fényképező kiváltására. Ezért nem tudtam sosem hosszú ideig létezni csak mobillal, pedig voltak ilyen törekvéseim. A mostani mobilom (Xiaomi 14 Ultra) ettől függetlenül már elég szép eredményeket produkál, ráadásul raw videót is tudok felvenni egy 3rd party appal.
Más: X-M5-ön most egy EF-X8 vakut használok, de ennek rettenet színhőmérséklete van, számomra nagyon meleg. Tegnap egy szülinapon fotóztam és kb. mind kuka a vaku miatt (?). Nem meló volt (mivel nem űzöm hivatásszerűen a szakmát), így gondoltam megteszi. Tévedtem. Tudnátok hasonló méretben és saját energiaforrást nem igénylő vakut ajánlani hidegebb fénnyel? Vagy nem az volt a gond? Nem tudok másra gondolni, mert ugyanitt NX500 + SEF8A vakuval fotózva brutál jó képek lettek, tűpontos WB-szal. Vagy vaku hőmérséklete ilyen mértékű eltérést nem okozhat és csupán csak az AWB tette nagyon rosszul a dolgát?
[ Szerkesztve ]
-
mikrofon
veterán
válasz Stauffenberg #39520 üzenetére
Ott is pont az látszik mint általában. Aki eladja a H2 vázát azok egy jelentős része H2s-re vált mert rájön hogy nem a 40MPx a fontos hanem az amit a H2s tud... Csak hát a nagy felbontás nagyon vonzó...
Tehát igazából AF hiba ide vagy oda nem hagyja el mindenki a rendszert.
A face csoportban az eladó h2-k közül kettő pont ezért eladó, míg a harmadik az MFT makró obija miatt. Ez utóbbi elég speciális célú rendszer elhagyás. H2s nem sok eladó van és gyanítom az AF-is kevesebb hiba van. Én is ezt tapasztalom. Fotó módban ellen jól teljesít.[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
Én is ellene vagyok, hogy a fényképezőgép túl sokat gondolkozzon / csináljon helyettem. Ha így van, nekem mint amatőrnek elveszik a "jutalom", az elégedettségérzés, hogy megcsináltam, és ÉN csináltam meg.
-
arn
félisten
válasz benedekco #39530 üzenetére
Igy eselyuk sincs a mobilokkal konkuralni, mar ha akarnak egyaltalan. A hw adott, az automatizalt mobil szintu postprocess resze, es az egyszeru kezeles latvanyosabb kepekhez hianyzik. Szvsz nehany gepbe beleferne.
-
arn
félisten
válasz vakablak93 #39529 üzenetére
A kompozicio reszet hagyjuk most figyelmen kivul, hiszen ott nagyjabol ugyanolyan esellyel keszithetnek rossz kepet egy hagyomanyos fenykeppezogeppel, mint egy mobillal. Viszont az exponalas szempontjabol sokkal nagyobb eselyuk van helyes kepet kesziteni egy mobillal. A telefonok DOF szimulacioval, magas dinamikatartomanyu (HDR) kepek fotozasaval, vagy akar automatikus exponalassal es utofeldolgozassal segitenek a felhasznalonak, hogy jo eredmenyt erjenek el.
Hagyomanyos fenykeppezogeppel ezek a funkciok vagy nem allnak rendelkezesre, vagy sokkal nagyobb felhasznaloi tudast igenyelnek. Emellett a DSLR vagy MILC gepekhez szukseges felszereles ara gyakran tobbszorose egy okostelefonenak, es plusz eszkozkent cipelni is kell oket, ami sokak szamara kenyelmetlen.
A vita vegso soron meglehetosen meddo, hiszen a piaci eladasok egyertelmuen mutatjak, mit gondolnak az emberek: a legtobben a mobiljukat valasztjak. Meg halado fotosok altal latogatott oldalakon, peldaul a Flickr-en is a legtobb kep telefonokkal keszul. Persze, mint barmilyen eszkoznel, itt is igaz, hogy a felhasznalo jelenti a szuk keresztmetszetet. Egy mobiltelefonnal is lehet kivalo kepeket kesziteni, ha megfeleloen hasznaljak.
[link]facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
vakablak93
őstag
Megtörtént. Ott a kis automata kar, átkapcsolom és körbe szokták adni a gépet.
Csak megérintik a kijelzőt és kész a kép, a T50-en meg jót lehet játtszani a filmszim tácsával is.
Miért lenne ez nekik bonyolult? Fontosabb, ha nem tettszene nekik jobban, mi a fenéért adnák körbe???
Miért szólítanák le az embert a buliban ha ott a mobiljuk???Ne keverd a lustaságot, meg a mire költsek kérdést az ízléssel, mert nem ugyanaz.
Madgie: Te magad írtad le számtalanszor, hogy mire es miben, de az átlag ember tényleg nem tudja hogy oda kell koppintani a világosra hogy, kiexpózza az iPhone a sötétebb részt....
Igen, van az a bennt vagyok a sötétben, kinnt világos van, és jobb a mobil HDR szitu, de az átlagember mikor hozza ezt össze?
Te ezt fotósként tudod, mert érted mit miért és mikor.Alapvetően tudod mit látok a nagyobb össznépi bulikon itt? 5-7 tini hoz egy rendes gépet, és azt adják körbe...
Ha megkérdezek egy 15 éves tinilányt, hogy mért nem mobillal nyomják, csak a fintorgás megy, hogy nem elég szép...Hidd el en nem kétlem hogy, te össze tudsz vele profi anyagot hozni, de a legtöbb mobilos user nem képes rá.
hito: elnézést kérek érte.
Na de befejeztem, lehet csak kultúrális külömbségeket miatt látok/hallok mást.
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz pethob #39521 üzenetére
Több okom is van rá miért ellenzem, hogy ilyen telefon kamera szerű okosdolgok jöjjenek:
1. A telefonok is botrány hányadék módon oldják meg a dinamika növelését, mindent behúznak a középtónusokba és a fotók ilyen színtelen-szagtalan valamik lesznek, nincs rendes átmenet az árnyékok és a csúcsfények között.2. A fényképezőgépekbe is sokkal erősebb hardvert kellene tenni, ami fokozza a melegedést és fogyasztást, így is probléma a hő elvezetése és az üzemidő a MILC gépeken.
3. Teljesen értelmetlennek tartom ezt kamerán belül csinálni. Egy telefon esetén a user nem is akar érteni hozzá, míg kamerát az vesz, aki igen. Ezeket utómunkában is meg lehet csinálni és ráadásul ott a szoftver tudása folyamatosan fejlődhet, míg a kamera esetén ehhez veheted majd minden évben az új hardvert.
4. Érzelmi okok, eleve hányingerem van már ettől a plasztikus, mindent oldjunk meg AI algoritmusokkal dologtól. Az AI generált világunkban már tényleg egyre inkább úgy érzem, hogy még egy rendes hagyományos digitális fényképezőgép is közelebb áll az analóg fotózáshoz és "organikusabb", mint egy mobiltelefon és az AI terjedésével ez egyre inkább így lesz.
-
arn
félisten
válasz vakablak93 #39524 üzenetére
Ok, add oda nekik a gepedet, azzal mit tudnak. Kisebb osszegben mernek fogadni, hogy a mobillal jobb (nekik jobban tetszo, nem neked) kepeket fognak kesziteni.
[ Szerkesztve ]
-
hito
nagyúr
Még egyszer leírod a király szót pontos j-vel és szétverem a billentyűzetet a monitoromon Hadd ne kelljen már új perifériákat vennem miattad karácsony előtt! Egyébként LYók a képeid
-
madgie
titán
A harmadik kamerám egy iPhone 15 Pro, mert van, amikor jobb, ha azt veszem elő, nem a Fujikat. Ritka és nyilván specifikus, de több, mint használható. Nyilván vannak korlátai, de minek nincsenek... ismerd a "szerszámod", aztán tudod, mire használd
-
vakablak93
őstag
Mindig lenyűgöz hogy milyen zseniális ismerőseid lehetnek.
Nekem az iPhone felhasználó ismerőseim képein vagy kiég az egész, vagy ők vannak totál feketébe bukva a sajá szelfijeiken is, mert fényt mérni egyszeri user kezében nem tud.A másik jellemző, ez a portrévideó szerű izé, amin a válluk éles, ők maguk nem stb...
Képtelenek odakoppintani.... Mert már azt se tudják hogyan kezeljék a mobil kameraját...
Ellenben a Fuji jpg-n ámulnak, az összejöveteleken már elő se veszik a csoda iPhonet vagy egyéb mobilt, ha ott vagyok...
És tudod mit? Mobilon nézik ők is, mobilon is mind láttják a külömbséget, csak a mai embert nem érdekli túlzottan.
Lehet nagyon kirájat kihozni a mobilból is, de azt rawból fogod ott kidolgozni.
Nem látom azt az egyszeri mobilos usert aki szerint jobb lenne a mobilja, legalábbis nem találkoztam még ilyennel, az utóbbi (5-6) években.
-
arn
félisten
válasz pethob #39521 üzenetére
En is ugy latom, hogy rengeteg mobilos ficsort implementalhatnanak a kamerakba, max nem hasznalod, vagy felulbiralod.
Amit ma pl egy iphone 16 pro kihoz abbol a hardverbol, szerintem elkepeszto video es foto teren is, foleg ugy, hogy a ma szuletett kepek nagy resze sose hagyja el a mobilos kepernyomeretet.
Hogy en akkora meretben hasonloan latvanyos kepet csinaljak (ertsd megnyerd a hozza nem ertoket, amirol az insta szol), hat elegge oda kell magamat tenni. Gyakran olyan szituaciokat is rohogve lekezel egy fotos alapismeretekkel nem rendelkezo usereknel is, aminel megizzadsz a draga penzen vasarolt gepeddel es a szaktudasoddal.
Egy atlagember miert venne igy gepet? Gyengebb vegeredmenyt er el lassabban es sokkal dragabban.
[ Szerkesztve ]
-
pethob
aktív tag
válasz Stauffenberg #39509 üzenetére
Semmit sem gyűlölnék jobban, minthogy a fényképezőgépek is ezeket a szörnyűségeket műveljék. Ezeket mind meg lehet oldani utómunkában is
A vázad ma is korrigálja a lencse hibáit, zajt szűr, színeket módosít, élesít és utólag állít a fényeken. Sőt, X100VI-n még digitálisan croppol is. Ha kell neked, ott a RAW, amit ha akarsz, akkor kikapcsolod benne még a lencse korrekciót is.
Most ehhez képest neked miért fájna, ha mondjuk a 35/2-n a rekeszgyűrűt a 2.0-án túl be lehetne húzni a virtuális 1.4-be, és akkor digitálisan mos még egy kicsit a háttéren? Vagy portré módban az előzetes beállításoknak megfelelően adna még rá valamennyi fényt az arcra, meg élesíteni a szemet. Mindez ott lenne készen jpg-ben, és a usernek az az élménye, hogy ő lőtte meg a tuti képet már vázban. Mivel jobb alapból indul, mint a telefonja a béna optikával meg a mini szenzoron, ezért jobb képet tud csinálni a géppel, mint a telefonnal, következésképp lesz oka rá, hogy vegyen fényképezőgépet. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz p_adam #39518 üzenetére
Nézd meg saját szemeddel a Fuji csoportokat mi a helyzet X-H2 ügyben.
A Nikon önszennyező szenzora nagy blama volt akkor, de ez akkoriban nyilvánvaló volt, hogy hardveres probléma, itt viszont az a helyzet, hogy az összes jelenkori modellt érintő FW probléma van, mert menet közben cseszték el és féltucat frissítéssel később is béna.
-
hemaka
nagyúr
válasz Stauffenberg #39504 üzenetére
Pláne a gyártók közül a legkisebb nem engedheti meg magának, arról nem is beszélve, hogy a MILC piac is szerintem már elkezdett zsugorodni a mobilok miatt.
Nem hiszem el, hogy nem ég a pofájukon a bőr, amikor egy a6000 lenyomja őket 3rd party üveggel videó af-ben, 2014-es gép emberek... abban akkor hogy elég a cpu számítási teljesítmény?vakablak93
Nehány ismerősömnél ha az AF szidás volt a téma, ha rákérdeztem hogy, próbáltál-e akár minimálisan is a beállításokkal kísérletezni, azt se tudták hogy, van ilyen...Jogosan várják el, hogy nem kevés pénzért, ha nem hc user, akkor csak nyomja a gombot és ha a zöld kocka a szemen van, akkor ne a fül legyen éles. A Fujin kívül egyiknél sem kell állítani semmit, kiveszed a dobozból eye-af on, af-c on, vereted a képeket világba.
crazy mudi dog ║ Fuji X100VI ║ MBP M4 Max ║ Syno DS3622xs+
-
p_adam
addikt
válasz Stauffenberg #39516 üzenetére
Ez így van, csak az marad le, amit hozzáfűztem, hogy pár hónapos XH-2 vázak, rendszerek etc. adott időben megjelenése önmagában semmit nem jelent. Van, amikor bizonyos dolgokból sok van, és nehezen értékesíthető, máskor meg kevés (keresett) és nem feltétlen köthető adott dolgokhoz. Ami meg kézzelfogható mértékű, arra egy nagy kamera cég bizonyosan reagál valamit (a Nikon is korábban reagált annál, mint ahogy ezt a média felfújta, csak ez nyilván nem megy azonnal.)
Nem edvard fujirumors dpreview stb. a Fuji eladások mércéje, csak arról van szó, hogy egyesek túlreagálnak minden ilyen jellegű dolgot. -
kerobi
senior tag
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz p_adam #39513 üzenetére
"Túl van ez misztifikálva, a profik is ugyanúgy tudnak bármikor rendszert váltani, mint az amatőrök."
Bocs, de te misztifikálod túl. Nem volt olyan állítás, hogy ne válthatna bárki-bármikor. Ha többen lépnek le, mint ahányan jönnek, az csökkenő bevételt jelent, nem olyan bonyolult matek ez. Ha egy márka a flagship vázain elkúrja az AF rendszert és nem tudja kijavítani még egy évvel később sem, akkor azzal ennek a helyzetnek az előállását kockáztatja.
-
p_adam
addikt
válasz madgie #39512 üzenetére
A pletykák szerint a következő generációs Leica M még azt a három hátsó gombot is el fogja tüntetni, visszatér a nagyobb érintőkijelzőhöz, mint ahogy azt már a Leica T szériánál is csinálta korábban. A Zeiss ZX1 kicsit megelőzte a korát, de tulajdonképpen nem feltétlenül áll olyan messze ilyen jövőbeli dolgoktól, ha pl. a Leica-nak ez beválik, akkor majd elkezdik másolni.
Aki akarja, küldje át telefonra, gépre, stb. eltérő termékek eltérő igényekhez, aztán majd kiderül, hogy mi lesz belőle sikeres.[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
válasz p_adam #39511 üzenetére
Hat nem tudom, ha nekem annyira gyorsan kell a kep, meglovom mobillal, aztan megy fel instara, rengeteg kreativ lehetoseg van ott is, olyanok is, amik gepen nem erhetoek el egyszeruen. Akkora meretben meg lehet meggyozobb is a mobilos kep, zero munkaval. Azt fotozom geppel, amire tobb idot szanok. Szvsz gyakran itt valik kette a gepes es mobilos fotozas.
-
p_adam
addikt
válasz Stauffenberg #39510 üzenetére
Túl van ez misztifikálva, a profik is ugyanúgy tudnak bármikor rendszert váltani, mint az amatőrök. Hogy akarknak-e az más kérdés, de tényleg nem nagy dolog, főleg akkor ha van bevételük, sőt, jelentős azoknak a száma, akik több márkát is használnak fotó/videó/sport/utcai/utazás stb. felhasználástól vagy csak pusztán kedvtől függően.
Sőt, aki veszi a fáradtságot arra, hogy elkezdje ezt a cserélhetős dolgot, így lesz népszerűbb youtube-on, megtérülő befektetés. (Jópár fotóst csak emiatt találtam meg, volt ilyen témájú videója még akkor is, ha azzal kezdi hogy bevallottan nem ez érdekli a fotózásban stb. ami kicsit önellentondás, de a kép a lényeg - elvileg meg azt is meg kell találni valami alapján ) -
p_adam
addikt
válasz Stauffenberg #39509 üzenetére
Manapság egyre csak nő azoknak a száma, akik telefonon utómunkázzák a képet, amit kamerával csináltak, és onnan töltik fel instagramra stb.
Ha most a kamerában is elérhetők ezen dolgok - akkor mi szükség a telefonra? -
Stauffenberg
nagyúr
válasz p_adam #39506 üzenetére
A folyton rendszert váltók zömmel hobbi fotósok, akikből egyre kevesebb van. Aki dolgozik a gépével, annak sokkal fontosabb, hogy meg tudjon állapodni egy rendszer mellett és a megbízhatóság áll mindenek felett és amikor leamortizált (könyveléstechnikai és fizikai értelemben is) egy eszközt, besétálhasson a boltba egy másikért. Nem véletlenül olyan lojálisak a Canon felhasználók és a Sony is is jó úton van ehhez.
Másrészt pedig természetes a fluktuáció, emberek ide-oda váltanak időnként, de a nagy arányú eltávozás nem pótolják a frissen ide érkezők. A Nikon majdnem csődbe ment emiatt pár éve amíg nem tudta stabilizálni az eladásait. A DSLR-ről váltóknak túl nagy aránya ment másik MILC rendszerre, ami azt jelenti, hogy nem keletkezett náluk elegendő költés.
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz benedekco #39508 üzenetére
+1
Semmit sem gyűlölnék jobban, minthogy a fényképezőgépek is ezeket a szörnyűségeket műveljék. Ezeket mind meg lehet oldani utómunkában is (Photoshop is tud AI zajszűrést, AI objektum eltávolítást meg utólagos háttér elmosást, bőven elég ez oda annak, aki erre gerjed).
-
addikt
"Hol vannak azok a digitális képalkotási funkciók, amik ma már a mobilokban ott vannak? Pl moshatna úgy mint az f/1.4 vagy akár az f/0.95 digitálisan, de nyugodtan leszedhetné az AI a zavaró háttér elemeket is..."
Hogy miiii???? Minek neked fotógép mikor ezt mind megcsinálja neked a mobil?
Egy fotógép ne szedjen ki dolgokat a képből, meg nem mossa le a hátteret csak annyira mint az objektív teszi természeténél fogva.Mos mé, hánem? De! Vagy nem...
-
kerobi
senior tag
Lehet a Fuji is ismeri a mondast: a negativ reklam is reklam.
De miutan a Fuji fixalja az AF problemat, akkor szegeny Edvardnak nem lesz munkaja. Legalabbis Youtube-os. Kulonben õ is szorakoztatott az elejen, de mar kezd kicsit unalmas lenni.
-
p_adam
addikt
válasz Stauffenberg #39504 üzenetére
"Egyik gyártó sem engedheti meg magának, hogy felhasználókat veszítsen tömegével."
Azért ez nem így működik, mindenki olyan rendszert vesz, amilyet akar és pont akkor, amikor ő gondolja. Folyamatosan vált mindenki mindenfele - de ez teljesen rendben van, a nagy egészet nézve az ilyenek száma azért nem olyan nagy.
Ha egyszerre sok van eladó, akkor az szimplán annyit jelenthet, hogy túl sokért hirdetik, mert eleve túl sokért vették, emiatt kevésbé fogadják el, hogy ilyen esetben jelentős az értékvesztés. -
vakablak93
őstag
Hát igen, kiráj lenne direkt összeköttetés.
Mondjuk elvileg már 1-2 géppel elindult az hogy képes wifin keresztül valami fujiféle felhőbe tölteni a képeket, de bevallom sose próbáltam még.
(X-T50)Mondjuk a mobilos képbuzeráló izéket inkább ne, nekem tettszik amit a fuji direktben kiköp.
Na meg ahogy te is írod olyan hardver kéne ezekhez a dolgokhoz, ami tippre egy kamerában sincs, meg merülnének mint az K.u.K. Szent István egykoron....
Bár az 5Ghz wifis gépekkel, a leméretezett 10Mp fotókat tegnap a tábortüzes buli közben simán ádobtam az embereknek, 1 perc volt az egész. Mobikra majd messengeren tovább nekik...
Onnantól hogy elkattintottam kb 2 percen belül akármelyik baráom megosztgatta volna maga a fotókat instán.
Szerintem is lehetne mindenképpen jobb, de annyira nem brutálisan tragikus a szitu.Persze lehet csak én vagyok öreg/hülye.
Stauffenberg: ilyen pár hónapos gépek cseréjénél, soknál az is bejáttszik, hogy nem elégedettek az iso teljesítménnyel, nagyon sokan gondolják meg magukat, és inkább a fullframe.
Valamint még azokon a vázakon is, ahol a gyári firmware rendben van, valahogy ott sem alapbeállítással tökéletes.
Nekem az X-T50, vakamiért szeretett szempillákra élesíteni szem hejett. Annyit tettem hogy, átdobtam a 2-es beallításra es fura mód egyből talál majd' mind.
Mind1 mennyire mocorgó kis izéről van szó:
[kép] [kép] [kép]Nehány ismerősömnél ha az AF szidás volt a téma, ha rákérdeztem hogy, próbáltál-e akár minimálisan is a beállításokkal kísérletezni, azt se tudták hogy, van ilyen...
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz pethob #39501 üzenetére
Kötve hiszem, hogy ez a helyzet, mivel a teljesen gyári, eredeti firmware-el ezek a gépek rendben voltak, nem véletlenül mennek vissza az emberek a korábbi, még jól használható verziókra.
Ebben az a ciki, hogy korrektül működő FW-ket vágtak haza és már lassan egy éve nem tudnak úrrá lenni rajta.
Ezen a ponton kéne feltenni a kezüket és legalább az AF algoritmusban visszaállni a legutóbbi még jól működő iterációra és elölről kezdeni a fejlesztést. Ezt már bekormányozták egy zsákutcába, ahonnan jól láthatóan nem találnak ki.
Baromi sok pár hónapos X-H2 van eladó sorban "rendszerváltás" miatt. Miért vesz meg valaki egy drága, majdnem flagship gépet, hogy aztán 4-5 hónapos korában az egész rendszert lecserélje, objektívekkel és mindennel együtt?
Ha nekem dolgoznom kell a géppel, akkor meg kell tudnom lőni a felvételeket és ha nem tudok róla, hogy vissza lehet menni régebbi FW verzióra és az ötödik update is szar zsinórban, akkor én is felpakolok mindent az apróra és veszek egy Sony-t. Ezek a vásárlók nem most azonnal fognak hiányozni a Fujifilm eladási statisztikáiból, hanem amikor majd nem veszik meg az objektíveket vagy az X-H3-at, mert már másik rendszeren lesznek addigra.
Egyik gyártó sem engedheti meg magának, hogy felhasználókat veszítsen tömegével.
-
arn
félisten
válasz pethob #39499 üzenetére
Szvsz az xpro az mar regota felrement… lenyegeben erre a vazra alapozta a fuji a kulonutassagat, de ez mar annyira nem tettenerheto azota, mintha egy seggel akarnanak ket lovat megulni. Vagy fel kellene ezt vallalni, es elengedni a tomegeknek valo megfelelest, vagy szimplan menni az arral. Ez utobbiban viszont kemeny ellenfelek leptek be erre a piacra, sokkal nagyobb tapasztalattal. 10 eve szamomra a fuji mast jelentett, mint most, akkor kulonlegesebbnek tuntek.
[ Szerkesztve ]
-
hemaka
nagyúr
válasz pethob #39501 üzenetére
De a 3.0 esetében meg elég volt?
Nem kellett volna telepakolni felesleges szeméttel, ha tudják hogy a procit meg ki olcsójánoskodták belőle (bár az árazáson nem látszik), de ezt nekik tudniuk kellene, azért dolgoznak ők ott, én meg nem.crazy mudi dog ║ Fuji X100VI ║ MBP M4 Max ║ Syno DS3622xs+
-
pethob
aktív tag
válasz hemaka #39498 üzenetére
Szimplán nem elég a proci sebessége a szükséges algoritmusok futtatására, továbbá a fogyasztást is annyival megnyomná a pontosabb algoritmus, hogy használhatatlan aksi időket kapnánk.
Egyébként engem az kevésbé zavar, ha a kamera felé futót nem követi le rendesen, de az alig mozgó statikus témákról is leugrik, elmegy a háttérben valamire és ott is marad...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Üzletelni a Hardveraprón lehet csak!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest