Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
jjeahh
nagyúr
válasz Stauffenberg #38199 üzenetére
Pont így vagyok a fuji-oly színekkel, már alapból jó a nyers raw, marhajó kiindulási alap, ezt semmi más nem tudta eddig nálam. Pana időszakból nekem egy dolog hiányzik: valahogy amit a pana megcsinált, azt rendesen csinálta és jól működött. Pl az af is sokkal pontosabbnak, logikusabbnak tűnt, de a ficsőrök is normálisan működtek, nem volt semmilyen anomália. Hogy egy példát mondjak: kikapcsolt kijelzőnél a touchpad af panán hibátlan volt, azóta bármi máson próbáltam, nem volt az igazi. Olyn sem mindíg reagál, néha egyáltalán nem működik, amíg újra nem indítom. Valahogy mindíg úgy éreztem, hogy a pana a kezem alá játszik, kezes cucc, más gépekhez meg nekem kell igazodnom. A fujit mondjuk mindenki lemásolhatná, ami a kezelőszerveket illeti...
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz lugosi #38198 üzenetére
Én ezzel tökre egyet tudok érteni, de nekem az hiányzik, hogy legalább egyetlen filmszim legyen, ami jól vissza tud adni egy természetes színvilágot. Az ember alapvetően olyan színeknél tudja gyorsan leszűrni, hogy valami nem stimmel, amik a természetben gyakran előfordulnak (égbolt kékje, természet zöldje, bőrszín). Gyakorlatilag tök mindegy, hogy ezeken kívül a többi szín hova esik.
Nekem a Fujinál a fő problémám, hogy az égbolt kékjében mindegyik profil elhasal, de a Classic Chrome legalább ízesen csinálja, nem véletlenül azt használom a mai napig 90%-ban (a maradék 10% meg Acros). Persze ezen a Reala Ace változtathat, de nem teszteltem és X-T3-ra egyébként sincs.
Én azért szerettem a Panasoniccal dolgozni, mert ha nekiálltam kézzel össze-vissza színezni az anyagot, akkor egy baromi jó kiindulási pont volt. A zöldek, kékek és a bőrtónusok mindig
jókszámomra tetszetősek voltak, utána már csak döntés kérdése merre tekered a dolgokat. -
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #38194 üzenetére
Olvastam erről egy véleményt, egy filmszimuláció vagy recept kapcsán. Valahogy úgy hangzott, hogy nem feltétlenül az a jó fotó, ami megörökíti a 100%-os valóságot színekben és egyebekben, hanem az, ami visszaadja azt az érzést, ami ott a helyszínen elfogott (utazási fotózásról volt szó). És ez valahol nagyon jó megközelítés. Nem csak a színek miatt. Ha azt vesszük, az sem természetes, hogy egy 200mm-es obival kirekesztjük a látószög nagy részét, vagy egy durva bokeh-val a háttér nagy részét, mert az emberi látás nem pont ilyen. De a hangulatot, az érzést, a lényeget vissza tudják adni.
-
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #38192 üzenetére
Ez jó megfogalmazás, teljesen egyetértek veled.
-
jjeahh
nagyúr
"Az olympussal az volt a gondom, hogy a jpg remek volt, de a rawot akarhogy gyurtam sose lett olyan"
Igen, egyetértek, viszont az oly raw képek nyersen is sokkal jobbak már alapból, mint minden más, kivéve a fujit. Szal a raw tónusai rosszabbak, mint a jpg, de sokkal jobbak, mint pl. a pana vagy sony rawoké.
"A panat en feladtam, az lx100 marha jo kis gep volt, de vert pisaltam, mire a parhuzamosan hasznalt fuji kepi vilagat megkozelitette, lapos, doglott kepek. Pl a romai nyaralas elso felet meg megcsinaltam rendesen, a masik felet mar gyorsabban, aztan sajnos latszik is az eredmenyen"
Igen, a múltkor visszanéztem a gh2, g3, g6, gh3, gh5 képeket és brutál döglöttek a jelenlegi oly színvilághoz képest.
Szal nekem az a konklúzióm, hogy oly már perfekt nekem, de fuji az álom. Hogy váltok-e valaha azt nem tudom, talán. Ez a zaj dolog most b*ssza a szememet, ha a lightroomban szűrt fuji rawok ilyenek, az elég nagy érvágás. Akkor kezd csúnya lenni, ha a szűrt képen megpróbálom visszahozni a részleteket. Pl. 100% screenshot, iso12800 oly vs pana:Szűretlen:
Szűrt:
Látszik, hogy szűretlenül egykutya, szűrés után viszont ha élesítenék, visszahoznám a részleteket, megjelennek valami fura szöszmöszök a fujin és nem tudom erre van-e megoldás.
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
arn
félisten
válasz Stauffenberg #38194 üzenetére
Eleve melyik foto termeszetes manapsag… a fotozas arrol szol, hogy hiheto legyen az eredmeny. Igy eleg fura erv Az idealis foto az ember fejeben letezik, es a fotos ehhez kozelit, nem ahhoz amilyen a valosagban.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz jjeahh #38180 üzenetére
Szerintem ez annyira ízlés dolga, aztán meg ki-hogyan fejezi ki a kis érzéseit, az már érzelmi intelligencia kérdése.
Engem nem zavar, ha valaki a Fuji színeket humbugnak tartja, ilyet én is hallottam már, mikor azt mondja az ismerősöm, hogy "nézd azt a lilát, nem is olyan, mint a valóságban" és közben elmegy a lényeg mellett, hogy nem is akar olyan lenni.
Amúgy nekem a Panasonic színek hiányoznak, eddig náluk tetszett legjobban a neutrális színvilág, egy kis kontrasztot emelve egészen ízes tudott lenni (de rühelltem, hogy csak RAW-ban lehet gondolkozni, mert a Jpeg egy hulladék és nem is színekben az, hanem zéró tűréshatára van szerkesztésben). Fujinál sajnos egyetlen ilyen profil sincs. Akkor már inkább beleállok abba, hogy ne is legyen neutrális.
-
arn
félisten
Jah es tobbet nem is fogok uptodate vazat venni, majd ha lesz r5ii es felaron adjak a regit, majd akkor cserelek arra - manapsag mar sok ujdonsag nincs, a rawos ai fog a legtobbet fejlodni
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz lugosi #38189 üzenetére
Ezeket a lufikat nagyon is valós gazdasági/társadalmi változások fújták fel, pontosabban a nyomukban érkező aranyláz. Hiába pukkadt ki a lufi, nem ment sehova az interneten vállalkozás, csak a befektetők elkezdték jobban megszűrni mire adnak pénzt, szóval csak az aranylázszerű pénzégetés múlt el, nem a kiváltó oka.
Én rendkívül kritikus vagyok azzal szemben, hogy erre kellene használni az AI-t. Vagy ahogy egy barátom fogalmazott:
"A kibaszott Excel még mindig dátummá alakít egy számsort, pedig a tököm sem kérte rá és órákig lapátolom benne az adatokat, de nem ezt veszi el tőlem az AI, hanem azt a kreatív munkát, amit legalább szeretni is lehetett." -
arn
félisten
válasz jjeahh #38180 üzenetére
Szvsz nagyon nem mindegy milyen profilbol indul neki az ember az adott vaznal.
Amugy egyetertek, a fujival nem kellett sokat melozni, bar a kezdetekkor nagy differencia volt a c1 es a lr kozott. Ha nem hasonlitgattam, teljesen mast gyurtam belole. Az xt1be azert is ugrottam bele azonnal, mert pikkpakk lehetett jo eredmenyt csinalni.
Az olympussal az volt a gondom, hogy a jpg remek volt, de a rawot akarhogy gyurtam sose lett olyan. Illetve a panas szenzornak jobb szinei voltak, mint a sonysnak - persze minden mas parametere rosszabb volt.
A panat en feladtam, az lx100 marha jo kis gep volt, de vert pisaltam, mire a parhuzamosan hasznalt fuji kepi vilagat megkozelitette, lapos, doglott kepek. Pl a romai nyaralas elso felet meg megcsinaltam rendesen, a masik felet mar gyorsabban, aztan sajnos latszik is az eredmenyen. El is adtam.
A canon eloszor kemeny dio volt, gondolkodtam, hogy megtartsam e… eleve csak konnyu es olcso obikkal terveztem, amugy nem lett volna versenykepes a fujival meretben. A ff szenzornak annyi elonye volt, hogy nemileg ellenpontozta a gyengebb obikat. Az 50esre azonnal raalltam, a 35 szinrendere viszont sose tetszett - siman meg lehetett mondani a napfenyes kepeken, hogy latoszogtol fuggetlenul melyik obi volt. A profiloknal eloszor sokfelet hasznaltam, de mostansag szinte mindig a canon portre profilbol indulok ki, nemi gorbe korrekcio utan egesz xtransos kepe van. A 28as obi egy csoda, akkora meretbol hogy tudtak azt megcsinalni, pedig korabban nem volt ez a fokusztav a kedvencem, de mostanra szinte mindenhova a 28/50 komboval indulok. Talan az 50esbol johetne egy normal meretu 1.4, de nincs mas kivansagom, az en igenyeimet egyelore kielegiti, nem vagyom vissza - raadasul manapsag az r6 meg a ket obi kb annyi, mint egy xt5 (igaz, amikor vettem a vaz is dragabb volt).
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #38188 üzenetére
Remélem ez is lufi lesz és kipukkad. A 90-es évek elején volt az MLM-lufi, akkor azzal próbáltak beszervezni, hogy 10-15 év múlva már mindent ezen keresztül veszünk, nem lesz szükség kereskedőkre. Aztán jött az internet. Aztán jött a dotkomlufi. Remélem ez most AI-lufi, és remélem ez is elmúlik, mint egy fura hóbort, amire rákapnak és aztán rájönnek, hogy kösz, de kösz nem.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz lugosi #38187 üzenetére
Az nem fogja megakadályozni, hogy márkák inkább fillérekből generáljanak AI anyagot. Ez most olyan, mint a mechanikus óráknál az 1970-es években kibontakozó kvarc válság, sokan elhullottak és ma megint van egy niche piaca ezeknek az óráknak, de volt is itt 20 év nélkülözés, azok élték túl, akik nem eresztették szélnek a speciális szaktudással rendelkező dolgozókat. Kérdés persze, hogy ez az új reneszánsz meddig tart még ki.
-
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #38186 üzenetére
Ne is mondd, ez egy borzasztó rossz irány. Sok más területen is ez van, ez lesz.
Ha jól láttam, most készül valami EU-s szabályozás az AI felhasználhatóságáról. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz lugosi #38182 üzenetére
Nagy márkákkal dolgozva, nagy kampányokhoz, az szemmel látható pénz itthon is. De amúgy ezeknek az embereknek 2-3 éven belül nem lesz munkája, mert az AI legenerálja a tárgyfotót. Sőt, elnézve a Sora modellt, már a reklámfilmet is.
Az IKEA katalógusnak már évekkel ezelőtt is 90%-át már renderelt képek alkották. Az AI csak gyorsít ezen az átálláson. Lesznek területek ahol megmarad a fotózásra való igény, például ahol presztízs értéke van a modell nevének is, de a nevenincs modellekkel futószalagon gyártott divatfotótól a tárgyfotón át az enteriőrig itt komoly krízis lesz. -
Stauffenberg
nagyúr
Régen hatalmas rajongója voltam az ekv. 35mm-nek, de az ember változik és ma már sokkal inkább az ekv. 50mm a mindenes. Pont ezért tettem le évekkel ezelőtt arról, hogy legyen X100-am, pontosabban ha egy vagyonba kerül, akkor kössz nem.
Pedig nekem már egy PDAF-es és WiFis modell bőven elég lenne, de még azok is ingerküszöb felett mennek a hype miatt. Egy X100T is elég lenne nekem, de most is 300 ezerhez közelít még az áruk. El tudom engedni.
-
jjeahh
nagyúr
Sokan nem érzékenyek a színekre, vannak fotós haverjaim, akik szerint a pana-sony színek, wb is perfekt, a fuji jpg egy nagy humbug. Én meg úgy vagyok vele, hogy panával, sonyval órákig szenvedtem lightroomban és akkor sem lett soha az igazi, canon pár fokkal jobb, de ott is zavar a canon féle barnás fátyol. Nálam színekben, utómunkaigényben így néz ki a sorrend (legjobbak legelöl):
1. Fuji - marhajó, de néha hiányzik az Oly-kék
2. Oly - nagyon jó, de rawozni kell
3. Canon - elmegy, ősszel, sárga lomboknál tud remekelni
4. Pana-Nikon - sz*r, de együtt lehet élni velük, csak sosem lesz őszinte a mosolyom
5. Sony - köszi, nemPersze ha elég profi vagy utómunkában, bármiből lehet jót gyúrni, csak nem mindegy, hogy már az alap nyers kép perfekt, vagy fél nap utómunka után lesz olyan.
Más téma, de ha már írok: párszor kaptam kölcsön melóra X-T3-at 56-ossal, de nem igazán foglalkoztam zajszűréssel, most viszont Kameleon5 a múltkor küldött pár X-T30 rawot és feltűnt, hogy a zajszűrés nem igazán működik a képeken, az Oly vagy Pana rawokon sokkal jobb eredményt kapok ugyanolyan zajszűréssel. Ez az x-trans miatt van? Van valami jó recept a zajszűrésre? Mert ha így nézzük, magas iso-n bizony gyengébb a fuji egy 16mp m4/3-nál . A fuji x-raw studio megoldja a problémát? Lightroomban és C1-ben nem tudtam normálisan zajt szűrni.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
válasz benedekco #38176 üzenetére
En is 50+35 indultam, de aztan 50+28 lett belole. A 35 nalam sose lett olyan altalanos obi, mint az 50. Persze setanal epp kenyelmes latoszog a 35, de egyszeruen az 50es kepi vilagat favorizalom, ha mar nagyon nem fer bele vmi, akkor kerul fel a 28as, az sose felejtodik rajta, mint a 35.
85ot is probaltam massal kombinalni, mert azt szeretem, de az meg mar nem altalanos latoszog, igy a 35, 85 otthon porosodik tobbnyire. Csalad, utazas a tema.
[ Szerkesztve ]
-
A Zéé
addikt
válasz TakiUZ #38173 üzenetére
Csak hogy kicsit elbizonytalanítsalak: nekem annó nem jött be a 35mm helyett a 23mm. Nagy szerelem volt az X100s, de valahogy nálam többször nem adta ki a 23mm, mint amikor igen. Előtte a Nikonra 35/1.8 volt a ránőve, és az X100s után meg 35/1.4 lett Fujin is.
Just a simple Lineman...
-
TakiUZ
tag
Én meg egyre jobban elgondolkodtam rajt, hogy megy fel apróra az X-T3, 35 1.4 és a 16-55 2.8. Kb. ki is jönne belőle egy X100VI. Leginkább a gyerekek meg a család fotózására használom (kint, bent, családi rendezvény, nyaralás stb.)
+:
Modernebb technika: szenzor, képfeldolgozó, AF, IBIS, összes filmszim, ND filter
kompakt méret
-:
nem lesz 1.4, meg nincs obicsere40 mpixelen ez a crop mód nagyon tetszik, lényegében lenne 35 mm (FF) 40 mpx, 50 mm 20 mpx és 70 mm 10 mpx.
Többször elgondolkodtam, hogy az X-T3-ra a 35 és a 16-55 helyett jó lenne egy 23 1.4 olyan igazi mindenesnek, mert a 35-nek imádom a képét, de tényleg lassú szegényem, a 16-55 meg tényleg csúcs, de baromi batár , de akkor már a x100VI jobb választás lenne nekem szerintem.
Nehéz dolgok ezek -
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #38165 üzenetére
Igen, teljesen szubjektív. Ha azt vesszük, hogy ezt mennyi idő alatt keresi meg az ember, akkor nagyon drága.
Én is 4-5 évente cserélek általában telefont, amikor már kezd nyűg lenni sebességben + tudásban + akkuban. -
madgie
titán
válasz Stauffenberg #38165 üzenetére
Csak azért nem repülök rá a VI-re, mert - nyilván valamennyire hülye módon - teli áron repültem rá a 15 Pro-ra, mikor megjelent. És az akkor félmilla felett volt...
[ Szerkesztve ]
-
makosp
kezdő
válasz Stauffenberg #38163 üzenetére
az e-infint elengedem, arra tuti nincsen gari, szerencsejáték kicsit, hogy mit kapsz, ha jó akkor vidámság van, de ha nem akkor onnantól kezdődik egy hosszú kálvária
foto-erhardtra gondoltam, németországból
de valóban, megkérdezem a fotóparadicsomot -
Stauffenberg
nagyúr
válasz lugosi #38159 üzenetére
Hát ez erősen szubjektív mi számít tragikusnak. Tegnap írtad, hogy vannak akik ennyiért vesznek minden évben új mobiltelefont, szerintem azok is agyrém módon drágák* és persze aki így áll hozzá anyagilag, annak ez nem egy őrült összeg egy kütyüért, amit ideális esetben az ember a következő 4-5 évben használni szándékozik. De közben a dolláros listaár is emelkedett (pedig a gyártást átrakták Kínába), forintunk is szar, inkább csak okot keresünk arra, hogy azt mondhassuk nem is annyira vészes.
*Pedig nekem is iPhone 14 Pro Max van, ami gyakorlatilag ugyanez az árkategória, csak én akkor vettem használtan, mikor kijött a 15-ös széria és emberek 350-ért szabadultak a még 2 évig garis példányaiktól, ráadásul én nem szoktam minden évben új telefont venni. Sőt, ennyit sem szoktam telefonra költeni, de annak már vége, amikor 160-ért dobálták utánad a "flagship killer" Android telefonokat.
-
MODERÁTOR
Hát jó, 180-nal több, mint amennyibe 3 éve az x100v került az árukereső szerint. Ha azt vesszük, hogy többet tud, meg infláció, akkor ez ennyi. De soknak sok abszolút értelemben, azt én is úgy értettem. Azért 3 évvel ezelőttit néztem, mert utána már nem nagyon volt kapható, és volt is benne egy nagyobb emelés.
Ha azt vesszük, hogy a T5 helytől függően most 690-730 csak váz, akkor egyrészt megkapod a cserélhető obik nyújtotta rugalmasságot, másrészt viszont a másik választással kapsz egy egész jó obit is a csomagban.
Ha lenne X-E5, akkor nem biztos, de valószínű hogy az egy 23/2-vel vagy egy 27/2.8-val olcsóbb lenne mint most az x100vi nyitóára.
Valahol ezek között a pontok között helyezem én el magamban az árát. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz makosp #38157 üzenetére
A használt 170 ezres objektívre semmi garid nem lesz, míg a kintről rendelt újra, meg lesz 1 év, legrosszabb esetben visszaküldöd nekik (kb 20 euróért tudsz rendelni nemzetközi szállítást).
Amúgy meg kérdezd meg a Fotó Paradicsomot (ők a hivatalos márkaszerviz), hogy elfogadják-e azt a számlát, amit az E-Infin ad. Ne lepődj meg, ha nem, de egy próbát megér.
-
madgie
titán
-
MODERÁTOR
Úgy látszik megy lefelé az x100VI ára, a Fotoplusnál 692-ért rendelhető státuszban van. Azért sok-sok, de őszintén szólva nem tragikus ár érte. Nem?
-
gorgo
őstag
Tiszta poén (kicsit sem az) most szombaton fordult velem elő legelőször hogy "write error" üzenetet dobott a gép. Először be sem kapcsolt a gép, fekete képernyő és semmi. Ki-bekapcs, fekete képernyő, visszajelző led pirosan villog (valszeg elsőre is csak nem figyeltem). Próbálok exponálni, zár lefut, mondom ez is valami. Ki-bekapcs, kijelző feléled, led pirosan villog, kiírja hogy write error. Fasza. Kikapcs, kártya kivesz, betesz, visszakapcs, minden rendben működik.
10+ év alatt először. Ha azt veszem alapul, hogy egy profi aki naponta akár többet használja a gépet mint én egy téli hónapban és Mazsinak 1000x használat mellett sem volt sok ilyen jellegű gondja, ez nem egy kockázati tényező..."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
makosp
kezdő
válasz Stauffenberg #38156 üzenetére
na ezaz, 170-ért már erősen elgondolkoztató, hogy inkább újat veszek (kintről, csak a gari a kérdéses számomra)
tudnék várni, csak belefáradok az állandó nézelődésbe, hogy mi került fel aznap, a jó áron felkerülő dolgokat pedig természtesen azonnal elviszik
-
makosp
kezdő
válasz lugosi #38153 üzenetére
szeretném én is kipróbálni, túl rövid az élet, hogy ne tegyem
de igazából az f2-vel sincsen problémámcsakhát nem olcsó sajna, ezért filózom, hogy honnan lenne jobb (a foto erhardt-nál 213k lenne szállítással, itthon 241, csak azt nem tudom, milyen hátránya lehet, ha Németországból veszem)
-
MODERÁTOR
válasz makosp #38151 üzenetére
Én személy szerint a 23/1.4-nél néha bánom, hogy nem a 2-t vettem meg (ha most vennék, biztos azt venném, a súly, a méret és az AF miatt), de a 35-ösnél egyszer se volt ilyen érzésem. Egyrészt méretben teljesen jó, és azt hiszem, hogy a valaha volt legjobb objektívem bármilyen rendszeren amióta fotózok, az pedig sok idő. Ez most jelentheti azt is hogy nagyon jó obi meg azt is, hogy vacak obijaim voltak, vagy mindkettő.
-
makosp
kezdő
Ha Németországból, fotós boltból veszek objektívet, akkor, ha netán szükséges, tudom itthon érvényesíteni az 1 éves garit, hogy ne kelljen visszapostáznom?
Egy 35 1.4-et szeretnék, de itthon nincsen nagyon használt. Amikkel találkoztam kopott, poros, 170-ért. Nem újat szeretnék használt áron, de szerintem inkább 140-150k környékén lenne a helye.
E-infin 185 lenne szállítással, és bár már rendeltem tőlük régebben, semmi gond nem volt, most mégis rizikósnak gondolom valamiért.
Itthon 240-250 újonnan a boltból, kintről meglenne 220-ért szállítással együtt.
A 'magic lens' hype fent tartja az árát sajnos, vagy reális, hogy közel 100ezerrel drágább az f2-nél? (amikor azt vettem úgy emlékszem még csak ~50k különbség volt, 8 éve )
Apropó, valakinek nincsen itt véletlen egy eladó példány?[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
válasz madgie #38147 üzenetére
Regen sose volt ketkartyas vazam, de sose volt ilyen problemam - fotozasnal is el szokott fordulni? Nyaralas kozepen eleg gaz lenne, egy sdkartya meg nem a vilag manapsag. Milyet erdemes venni?
[ Szerkesztve ]
-
Gercsa
senior tag
Lehet én értettem félre valami, de Matt Granger mintha arról beszélne a videójában az új X100VI kapcsán, hogy a stabilizátorral mozog a szenzor is kikapcsolt állapotban, és hallatszik az alkatrészek lötyögése, ugyanúgy mint az a pár "lötyögős" fuji objektív ami kikapcsolt állapotban is csinálja ezt a dolgot.
Ez egy kimondottan hurcolós-utazós kameránál mennyire lehet gond idővel?Nem én kiáltok, a gazdaság dübörög.
-
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #38140 üzenetére
Sok, de most visszanéztem, mikor erről volt szó, és a topiktársak 700 és 800 közé tippelték, úgy tűnik kb jól. Én nagyjából ennyire számítottam. Én továbbra se hiszem hogy megveszem, kivéve ha jobban elhatalmasodik rajtam az életközépi válság. De egyébként én azt tippelem hogy év végéig bemegy 700 alá. (Ja, és sokan közel ennyiért vesznek mobilt. Évente.)
[ Szerkesztve ]
-
madgie
titán
Legutóbb Graz közepén, egy kertes házas projekt közepén írta ki az X-T3, hogy write error... be is csokiztam, kiszedtem azt a kártyát és
másikon folytattam. Szerencsére csak az adott snittet vette fel hibásan.
De amúgy két kék Kingston is elszállt nálam az elmúlt pár évben, meg asszem egy Extreme Pro is. -
taranis
addikt
X-T3-hoz csináltam amúgy Classic Nega és Nostalgic Nega lutokat (xh2s segítségével), pár hét és elérhető lesz az X-T3 lut packom részeként, de ez csak az F-Log-ban videózóknak lehet érdekes, majd írok ide, ha kész.
colorizer.net
-
madgie
titán
válasz Stauffenberg #38142 üzenetére
Jaja, a LUT preview hiányáért is morogtam, meg nyilván a Classic Nega miatt is.
A T5-öt én amúgy nagyon szeretem, a negyvenes szenzort is, hiába lassabb, minden tekintetben.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz madgie #38139 üzenetére
Ha már T3 videó: Nekem az is fáj, hogy F-Log alatt nem tud LUT preview-t, ahhoz már a T4 kell, de a T4-et nem szeretem a pörgő-forgó LCD képernyő miatt, fotónál borzasztóan felidegesít, míg a T5 meg egyértelműen inkább fotós váz.
Egy X-T5s kéne nekem az X-H2s szenzorával. Jó-jó a 40 megapixel, de nem ilyen rolling shutter mellett.
#38141 madgie: Pedig az X-E4 is 400 körül ment, sőt az X-T3 vásárlásakor majdnem lecsaptam egy használt egy hónapos példányra 340-ért, amire még bőven volt gari. De nem bántam meg a T3-at, filmszim/recept képességeket nem nézve egy sokkal fejlettebb váz.
[ Szerkesztve ]
-
madgie
titán
válasz Stauffenberg #38140 üzenetére
Ahogy haladunk, 400-ért lassan csak a gatyádban markolászhatsz
-
Stauffenberg
nagyúr
Hivatalos Fujifilm X100VI hazai előrendelői ár: 739 890 Ft
Az én ízlésemnek ez baromi drága, de a Fujifilm jól ráérzett, hogy még mindig akkora a hype, hogy lehet árat emelni. Pedig eddig sem volt olcsó kütyü.Kevésbé fájna amúgy, ha az X-E4 kezelőszerveit nem herélik ki. Remélem az X-E5 visszahozza az X-E3 stílusú kezelőszerveket, marad a dönthető LCD és kap IBIS-t, meg a 26 megapixeles gyorsabbik szenzort és én azt örömmel megmarkolnám 400 körül.
-
madgie
titán
válasz Stauffenberg #38138 üzenetére
Nekem a T3-nál az fájt a legjobban, hogy nem kapta meg azt az opciót utólag, hogy videót is tudjon két kártyára rögzíteni. Emiatt is adtam el végül, mindig parázok az adatvesztéstől.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz madgie #38137 üzenetére
De még nincs T6, hogy a T5-öt ki kelljen hagyni az új filmszimből. Amikor meg lett T4, akkor értelemszerűen a T3 már nem volt többé aktuális modell.
Amúgy nekem a filmszimek visszatartása helyett inkább az fáj, hogy nem kapta meg azokat a Jpeg beállításokat, amiket az újabb vázak már igen és több lehetőség van egyedibb receptek kidolgozására.
[ Szerkesztve ]
-
madgie
titán
válasz Stauffenberg #38135 üzenetére
Nem volt még másfél éves sem a T3, mikor bejelentették a T4-et,
most a T5 is hellyel-közzel ennyi idős. -
hemaka
nagyúr
válasz benedekco #38134 üzenetére
Lehet hogy a nr vagta tonkre, azt tudjuk hogy elegge kell minuszolni, hogy ne vagja tonkre a kepet. En ezzel az af dologgal ugy vagyok, 2024-ben ne legyen felresikerult af statikus temanal, ezt mar a top mobilok is megugorjak eleg regota. Biztos reszelnek meg rajta, engem az animal af erdekel hogy fog muzsikalni, mert akkor kirandulni kutyaval veszek egyet, ha jol mukodik majd.
crazy mudi dog ║ Fuji X100VI ║ MBP M4 Max ║ Syno DS3622xs+
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz taranis #38133 üzenetére
Ezek annyira új vázak, még az anyaméh melege is rajtuk van. Az X-T3 már túl öreg volt, hogy megkapjon egy olyan filmszimet is, amihez éppen aktuálisan forgalmazott vázak kellenek (és nem csak azt, de azokat a beállítási lehetőségeket sem, amikkel finomabban beállíthatók a receptek, hiába azonos X-Trans generációk).
És láss csodát: A legfrissebb lineup-nál régebbi vázak nem is kapnak semmit.
Ez szerintem már nem az a Kaizen, mint régen, csak a jelenlegi termékportfólió támogatása.
-
addikt
válasz hemaka #38130 üzenetére
Azokat én is néztem. Ott valami nagyon nincs rendben. Valami nagyon el van állítgatva szerintem. Vagy a preprod a gond. Hozzászólásokban is mondták, hogy ki kellene kapcsolni a noise reduction-t. Szerintem is ott kellene valahol keresni a hibát, vagy a preprodnál. A tengerpartos meg a jó öreg rohadtul félrefókuszált a gép esete, úgy látszik azóta sem korrigálták ezt a problémát, az enyém is megcsinálja néha, a T nem csinált ilyet.
re: Lugosi
Igen, sőt azt is néztem, hogy végre nem skálázza fel a képet. Én emiatt nem használom a V-ben a digitális zoom-ot mert felskáláz. Minek? Vagy oké, valakinek ez jó meg kell, de akkor legyen kikapcsolható.
A kijelző dönthetőségén is reszeltek, néha az is jól jönne, hogy ha felemelem a gépet akkor jobban lássam a kijelzőt, most kaptunk +15 fokot. Ez is jó nagyon.
De ennél nagyobbra már tényleg ne nőjön! Vagy adjanak ki mellé egy XQ3-atMos mé, hánem? De! Vagy nem...
-
taranis
addikt
Na, mégis van Kaizen? [link]
colorizer.net
-
-
hemaka
nagyúr
válasz benedekco #38127 üzenetére
Én a dp-s fotók minőségétől sem vagyok hasra esve, a tengerpartos és a selfizős csaj a palival fotók nagyon gány minőségűek. Na de majd kiderül ez még pre-prod, ha megjelenik megnézem mit tud, habár nálam sosem volt opció egy ilyen gép hosszútávra, de kirándulni meg kutyát fotózni lehet megteszi.
-
madgie
titán
válasz benedekco #38127 üzenetére
A V 23/2 II-ese tényleg nagyon éles, szerintem simán elbír a 40 MP-lel. A konverteres téma más kérdés, majd meglátjuk.
De ide még nem linkeltem Jonas VI írását, szerintem mindenkinek érdemes kicsit nyálcsorgatni ezt
https://jonasraskphotography.com/2024/02/20/returning-to-form-the-fujifilm-x100vi-review/ -
addikt
válasz madgie #38125 üzenetére
ND van V-ben is. Videó az teljesen más téma, az oké. De állóképekért én most nem váltanék erre, az ára miatt. Nekem ez a kezdő ár már nagyon-nagyon sok. Még £900-ért lőttem a V-t használtan 21ben, asszem, annyiért jó volt, de ez a mostani ár nem fog ide leesni szerintem. Ha igen és tévednék akkor oké, akkor talán váltanék (mondjuk az is igaz, hogy az anyagi körülményeim 180fokos fordulatot vettek azóta, szóval az is befolyásoló tényező).
Amúgy érdekes, hogy a dpreview szerint nem minden tekintetben egyértelmű a videós fölény.
Illetve a Made in Japan az hiányozhat embereknek. De gondolom szerették volna gyártani is a gépet nem csak bejelenteni.re: hemaka
Ha az F optikájáról lenne szó még hagyján, de a V optikája nagyon sokat változott és szerintem azért reszelték ennyire élesre, hogy egy nagyobb felbontású érzékelőt is kiszolgáljon. De privát vélemény nyilván. Szerintem a 26mp-es képek úgy karcolnak, hogy lesnek az alanyok a képről. ND minősége is nagyon sokat javult a F-hez képest.[ Szerkesztve ]
Mos mé, hánem? De! Vagy nem...
-
hemaka
nagyúr
válasz benedekco #38124 üzenetére
Pedig a bejelentésen külön kitért rá a muksó, hogy ez az optika pöpecül kiszolgálja a 40megapixelt, hát tesa már a V-nél is az volt a dealbreaker szerintem, de a marketing bullshit jól megy manapság minden cégnél, de majd megnézem azért mit tud. Az animal és egyéb af-re is kíváncsi leszek, de elnézve, hogy a sima human eye-af is eléggé köhög, sok pénzt nem tennék rá.
-
addikt
válasz Stauffenberg #38123 üzenetére
Sajna méretben is nőtt. Sokan megkérdőjelezik a mostani optika felbontó képességét és hogy elég jó-e a 40mpx-elhez
Én ettől nem tartanék különösebben, nektek mi erről a véleményetek?
Az biztos, hogy V-ről nem biztos hogy érdemes váltani, max a pénz nem számít.Mos mé, hánem? De! Vagy nem...
-
Stauffenberg
nagyúr
Ontopik: Bemutatkozott az X100VI !
40mpx és IBIS, nem történt nagy meglepetés, de szerintem tök sokat fejlődött ezektől az iksz-száz.
Nem mondom, hogy beruháznék rá, az X-E5-öt jobban várom, de attól még kívánatos darab. -
-
gery2123
őstag
válasz Stauffenberg #38120 üzenetére
Viszont az eBay csak 54-re jön ki ha jól nézem és ott is rámegy az ÁFA. Vámot pedig 150 EUR alatt nem kell fizetni. Vettem egyet 80k-ért hazai oldalról a mai nap, de vissza küldöm 14 napos elállásban ha majdnem 30-al olcsóbban meg tudom venni.
-- PSN_ID: GerY2123
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz gery2123 #38119 üzenetére
Igen, mivel az EU-n kívülről jön. De ha a hivatalos Aliexpress shopból veszed, automatikusan rászámolja a fizetésnél és itthon már nem kell szarakodni vele. Viszont nem lesz érdemben olcsóbb, mint hazai boltból.
Árukereső 79.990-re listázza, de a Fotoplusnál 74.890 Ft éppen.[ Szerkesztve ]
-
gery2123
őstag
Sziasztok! Nem pont ide illő, de ha vásárolok a ttartisan hivatalos websopjában akkor kell meg fizetnem ÁFA-t vámot ? Egy 27mm f2.8 néztem ki magamnak.
-- PSN_ID: GerY2123
-
MODERÁTOR
Egész jó ez az ipad-es Lightroom (havi 800-ért meg tényleg megéri). Most újra elkezdtem vele ezt-azt csinálni, mert ugye megszűnt a C1 Fuji verzió (annyira nekem nem volt nagy dolog, hogy végigvacakoljam a leírás szerinti aktivációt miután megváltoztatták a licencet).
Nagyon jók a fekete-fehér lehetőségek benne (bár gondolom rajtam kívül ezt mindenki ismeri, én most csodálkozok csak rá). -
MODERÁTOR
Ajánljatok már valami jó praktikát. A régi 35/1.4-hez járó gyári squarehoodról állandóan leesik a gumikupak. Nincs rá valami más védő, vagy nincs rá valami jó módszeretek, amitől rajta marad? Mozdul egyet a táskában és már lent is van. Igénytelen megoldás, de az jutott eszembe, hogy befőttesgumi. De hátha van jobb ötlet.
-
MODERÁTOR
válasz benedekco #38107 üzenetére
Kár ha nem lesz új firm mert most pár kép erejéig fotóztam, de mintha úgy venném észre hogy a gép sokkal pontosabb AF terén a régi 23/1.4-gyel, amivel nagyon hajlamos volt hibázni, de most minden képen eltalálta. Lehet, hogy csak placebo, szerencse de tényleg mindenhol jó volt a fókusz.
Köszi, csak pár napja.
-
Stauffenberg
nagyúr
-
addikt
válasz lugosi #38102 üzenetére
Most hogy már tudjuk lesz x100VI nem számítok újabb firmware-te a V-hez. Kár hogy ezekre nincs ilyen mókolt firmware mint némely más cuccra, emlékszem egy időben voltak gépek amire voltak sufni firmware-ek. Pl routerek-re is van, vagy kindle-re, némely alaplaphoz is van okos BIOS.
különben meg mióta lettél te modi? Gratula.
Mos mé, hánem? De! Vagy nem...
-
madgie
titán
válasz Stauffenberg #38105 üzenetére
Én már megszoktam, a tömörített RAF fájlok kezelése sose ment igazán jól a Mac-nek
-
MODERÁTOR
válasz Stauffenberg #38103 üzenetére
Jó ötlet, ezt alkalomadtán kipróbálom, köszi.
Különben szerencsére nem nagyon számít a raw, a jó és beállítható jpg szempont volt a vásárlásnál. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz lugosi #38102 üzenetére
Ott sanszosan az Apple oldaláról van probléma. Esetleg próbáld valamilyen Exif szerkesztővel átállítani a gép típusát sima X-T30-ra, ha így már megnyitja őket, akkor igazolja, hogy az Apple szarik a dologra (és lehet egyszerűbb erre scriptet írni, mint DNG-be konvertálgatni).
Ugye anno talán madgie kísérletezte ezt ki, hogy az Adobe szoftvereket így verte át és engedett olyan filmszimet alkalmazni, amik az adott típushoz egyébként nem voltak elérhetők.
-
MODERÁTOR
Új firmware van X-T30 II-höz (lehet, hogy máshoz is), most jelezte az app.
szerk.: most máshoz nincs, X-T5, T4, T3, X-S20 és 10 január végén volt.
Megnéztem gyorsan, hátha a rawok már támogatottak a Fotókban, de nem.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Üzletelni a Hardveraprón lehet csak!
- Teclast Tablet Topic
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Külpolitika
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Farming Simulator 25
- Spórolós topik
- Samsung LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest