Hirdetés
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 7. nap: Control
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 6. nap: Dredge
- 2024 - Békés, boldog karácsonyt kívánunk minden olvasónknak!
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás Dark and Darker: Legendary Status
- Jövőre érkezik az új Agatha Christie: Death on the Nile játék
-
GAMEPOD.hu
Vásárlási segédlet - Karbantartás - Egyéb hasznos dolgok
Mielőtt kérdeznél olvasd el a téma összefoglalót, vagy használd a keresőt
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fall-N
veterán
válasz szimpláncsak #231865 üzenetére
Tárcsánál szerintem addig ameddig nem alubakos nem sok különbség van köztük. Alubakos meg a melegedés miatt jobb, jobban elvezeti a hőt. Shimano féktárcsák szerintem nem érik meg az árukat, alap szinten. Drágább kategóriában már más a helyzet, ott elég jók. Ott vannak a kisebb márkák, mint az Ashima, a2z, stb. Azokból is bátran vennék. Annyi, hogy ne sima acél legyen, hanem rozsdamentes. Bár szerintem már nem árulnak sehol olyat, ami nem az.
-
chubby2o6
senior tag
válasz fulton #231896 üzenetére
Kerestem nem-kantáros aláöltözőt, de nem nagyon találtam olyat, ami minden szempontból megfelelt volna ( pedig én nem "fulton módban" tolom a ruhavásárlást , és ezzel most nem akartam célozni semmire ), de ha tudsz linkelni olyan aláöltöző(ke)t, ami kantár nélküli, nem betétes, és elég meleg is, azt megköszönném .
Eddig egy sima , kötött cicanacit használtam, ami korántsem ideális, de hát amennyit hidegben tekertem, arra jó volt. Csak annyit emlegettétek itt az ilyen-olyan ruhákat, hogy kedvet kaptam hozzá, de a kantár mindig elriasztott . -
chubby2o6
senior tag
válasz Hasaggymeg #231894 üzenetére
Nem kell térdig, a derekamra tekerve hordom
Ha tényleg olyan nyúlós, akkor talán bevállalok egyet, bár a kantártól idegenkedem, pedig sokan mondták, hogy tök jó.
Az mennyire lenne gáz, ha mondjuk a dekában felpróbálva szólnék egy eladónak, hogy akkor én ezt most kipróbálnám a wc-ben is? -
andrisbandi
őstag
-
chubby2o6
senior tag
Szerintem vedd a jobbat. Egy alap fékkel nem lesz sokkal jobb a fékerő, de legalább tudod majd, hogy nem a tárcsán múlik. Meg a 16e km-ből arra következtetek, hogy azért nem évente cseréled , akkor meg pláne megéri a jobbat venni, annyival azért nem drágább.
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz chubby2o6 #231889 üzenetére
A jobbak (nekem egy van és az éppen olyan) simán lenyúlnak fentről, ~a köldöködtől, addig. ... mondjuk a térdedig azért nem.
[ Szerkesztve ]
"Végy egy kerékpárt,nem fogod megbánni...feltéve ha életben maradsz."Samuel Langhorne Clemens link: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2024-02/02/91209_d2j2gi0v6zwls7lx_1000006503.jpg
-
MPowerPH
félisten
válasz zsamiatt #231885 üzenetére
Kis tutorial. Ezt igy kepzeld el. Ha folyamat statikusan allsz/ulsz a bringan, akkor az lefele nem mukodik, mert jon egy nagyobb drop, es buksz elore.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
chubby2o6
senior tag
válasz cousin333 #231891 üzenetére
Igazából itt akadtam el mindig, mikor aláöltöző nadrágot kerestem. Kantárost alapból nem szeretnék, az említett probléma csak hab a tortán . Tényleg, miért nem tesznek ezekre valami sliccszerű megoldást? Nyilván nem cipzárra vagy gombokra gondolok, de valami kijáratot azért hagyhatnának .
-
cousin333
addikt
válasz tknof1871 #231870 üzenetére
Léteznek különböző hajtókar hosszak: tipikusan 170, 172,5 és 175 mm. A nyomatékkal játszani alapvetően a váltóval kell, a hajtókar ideális hossza inkább a fizikai méreteiden múlik.
A nagyobb tengelytáv inkább az egyenes futást segíti (stabilabb), maga a rövidebb inkább az agilitást és a fordulékonyságot.
"We spared no expense"
-
chubby2o6
senior tag
Csak egy gyors kérdés: a kantáros aláöltöző nadrágokban hogy lehet megoldani a pisálást anélkül, hogy felül is teljesen le kelljen vetkőzni?
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz zsamiatt #231885 üzenetére
Igen, de kiállva azonnal helyezni tudod a súlypontot igény szerint előre, hátra, jobbra, vagy balra, így ha pl. érzed bux előre nem kell csökkentsd a fékerőt és esetleg nekimenj a fának, hanem hátramozdulsz a nyereg fölött és máris helyreáll az egyensúly... ha ülsz majdnem olyan mintha egy 80-100 kilós tehetetlen tömeget kellene irányíts, fékezz.
"Végy egy kerékpárt,nem fogod megbánni...feltéve ha életben maradsz."Samuel Langhorne Clemens link: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2024-02/02/91209_d2j2gi0v6zwls7lx_1000006503.jpg
-
cousin333
addikt
válasz zsamiatt #231876 üzenetére
Van itt némi keveredés. Ha a nyeregben tekersz, alapvetően kétféle pozíciót vehetsz fel: kiegyenesedve ülsz (már amennyire a geometria engedi), vagy előredőlsz a kormányra (mint én tegnap a szembeszélben).
Nyeregből kiállni (="nem ülni") viszont sokféleképpen lehet. A klasszikus "kiállást" emelkedőn használják, amikor felegyesedsz és kb. lépcsőzöl a pedálokon, miközben a kezeddel (irányban) tartod a bringát. Sprintnél kicsit a nyereg elé guggolnak be, előredőlve, hogy csökkenjen a légellenállás, illetve mert az erők miatt extrém módon döntik a kerékpárt balra-jobbra, ami a nyeregben nem kivitelezhető .
Amire a többiek gondolnak: lejtőn beülnek a kormány és a nyereg közé, kb. a felső csőre, ezzel csökken a légellenállás. Fékezésnél átemelik a
segg... feneküket a nyereg fölött, és a nyereg mögé állnak/guggolnak be, így nagyobb súly esik a hátsó kerékre, mint a nyeregben ülve, és a súlypontjuk is alacsonyabban van. Ami fontos is, hiszen lejtőn mindkét fékre szükség van, és a bringa eleve előre dől.[ Szerkesztve ]
"We spared no expense"
-
Ringman
nagyúr
válasz Fall-N #231883 üzenetére
kis imbolygás van a kerekekben, meg morog is kicsit a csapágy. kónuszkulcs nincs itthon, csak sima csavarkulcsok.
aheades átalakító + stucni van itthon, de az meg csak 31.8-as átmérőjű kormányhoz passzol, ez meg 25,4 v 26 mm-es lehet.
tekerve baromi magasnak hat, meg úgy fordul mint egy hajó, furcsa így ~másfél év után ilyen biciklire ülni.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
zsamiatt
őstag
válasz jjeahh #231877 üzenetére
ha megnézed a képet amin ő az első fékkel fékez akor kiemeli magát előre dőlve de a hátsója nagyjából az ülés felett van. Nagyon minimálisan előtte. Ha teljesen előre húzod magad a kormányig és lejtőn úgy mész le és tövig húzod az első féket, garantáltan borulsz előre.
[ Szerkesztve ]
Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- Érdeklődés privátban!
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz Fall-N #231880 üzenetére
Sem olyan hatékonyan fékezni, sem akkora erőt beleadni a tekerésbe nem lehet ülve mint kiállva. Rájuk, akik combja kábé derekad vastagságú, nem igazán mondhatod azért állnak ki mert nincs erejük meghajtani azt az 5 kilós xart. [link]
Fékezésnél első, hogy kiemelkedek a nyeregből helyezni tudjam súlypontomat mert ha rámarkolsz hirtelen a fékkarokra már késő kiállni és hátrahelyezni a mozgásban lévő fékezett súlypontot ami állításod ellenére ülve még 5 km/h - nál fékezve sem már a hátsó kerék fölött van, hanem valahol előtte, 35-nél meg egyáltalán nem,hanem valahol messze előtte... ezért kell hátra mozdulni a nyereg fölött. Az esetleges megcsúszás miatti kiállva egyensúlyozásról már nem is beszélve.[ Szerkesztve ]
-
Fall-N
veterán
válasz Ringman #231879 üzenetére
Ilyen régi menetes kormánynál jobb az outi stucni, az nem emelkedik az ég felé. Vagy A-Head átalakító+ A-Head kormányfej.
Ha megpörgeted a kereket és nem mozdul ki oldalra és nem szorul a kerék akkor jó. Érezni is ha pörgeted és be van rágva a csapágy. Othon is könnyű szétszedni, csak kell kónuszkulcs készlet. Az összekontrázás nehéz elsőre, de van sok jó videó szokás szerint YT-n.
-
Hasaggymeg
Topikgazda
Mára már kiderült, hogy nem a nyomaték hanem a csapásszám növelése a célravezetőbb.
ZolkoW... az eső(nadrág) és az a sziklákon mászás pont nem jó páros, de igen, értem miről beszélsz...bár ott biztosan valami kevésbé extrém nyomvonalak lennének nekem is járhatóak.
szimpláncsak... kimutatták, hogy sem a folyton nyeregben ülés, sem a sok kiállás nem annyira hatékony mint a kettő finom egyvelege, vagyis ha időnként pihenni, átlendülni valamin, kigyorsítani, vagy csak éppen megmozgatni sokáig egy pozícióban terhelt fáradt izmaidat kiállsz valamennyi időre a leghatékonyabb kerekezés.
-
Ringman
nagyúr
válasz Fall-N #231878 üzenetére
vagy sram automatix, ha találsz használtan, van kontrás. (vagy csak az? nem emlékszem)
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Fall-N
veterán
válasz zsamiatt #231876 üzenetére
Szerintem is jobb ülve fékezni, főleg ha csak az első féket húzza be az ember. A testsúly sem mindegy. Nekem a 100+ kilóm ha hátra van terhelve már eleve nagyobb blokkolást okoz. Hétköznapi embereket ahogy látom általában akkor állnak ki, ha elindulnak álló helyzetből és gyengék ahhoz hogy megindítsák a biciklit. Vagy ha emelkedőn mennek fel és a testsúllyal nagyobb erőt fejt ki, kevesebb erőfeszítéssel.
-
Ringman
nagyúr
találtam átalakítót sima nyeregpálcás nyereghez, de lehet visszarakom a kőnehéz (1 kiló a nyeregcsőre kerülő adapterrel együtt) brooks nyerget, hogy milyen a hintaló effekt.
kormánymagasságot hagytam úgy, ahogy volt (fékbovden-konzolig engedtem le, azt nem bántottam), majd ezen is lehet állítgatni. a műanyag sks sárvédők össze-vissza hajlanak, ezen is kell dolgozni.a váltót be kell állítani, mert össze-vissza - de inkább mellévált (alsó 2 sebességnél jó), első féknél hasonló a helyzet, nem fog semmit.
a kónuszos agyak fogalmam sincs, hogy jól vannak-e beállítva.a stronglight hajtókar 122 BCD-s, ez gyak. cserélhetetlen, nagyobb tányér 52-es, szerintem a belső 42-es lehet, de nem számoltam le, szóval elég sportos a 14-30-as hátsó sorral
-
Fall-N
veterán
válasz jjeahh #231864 üzenetére
Vannak, meg emelkedők is, de nagyrészt lapos a terep, csak az Alföld. Egysebességes, dögnehéz biciklivel kezdtem, ott sem álltam ki. Megerősödik az ember. Néha szoktam a gyerkőcöt vinni az asszony dögnehéz Crusierével, ami lehet vagy 18-20 kg + a gyerek 18 kg, mégis felmegyek az egysebességes biciklijével óvoda felé van egy jó meredek rész). Mondtam már neki, hogy kell rá minimum egy 3s agyváltó. Sajnos nincs hátul semmilyen fék felfogatási lehetőség, így lánc váltó kizárva. (Lehetne a2z adapter+ tárcsafék, de nem ér annyit az egész biciki, mint amennyibe kerülne az upgrade ).
-
zsamiatt
őstag
válasz jjeahh #231875 üzenetére
De ha meg felalsz at tevodik a sulypont az elso kerekre. Nem csak a fek terhelese nagyobb de meg a sulypont is jobban oda oszpontosul. Ha ulsz akor a hatso kerekre megy a sulyod nagyresze. Pont hogy allva nem hasznalnam az elso feket.
Mondjuk kerdes te mit ertesz felalason. En ha teljesen felalok akor majdnem a kormanyak tudom utni magam. Annyira elore helyezodik minden.[ Szerkesztve ]
-
jjeahh
nagyúr
válasz zsamiatt #231873 üzenetére
Mert ülve nagyon veszélyes az első féket (is!) használni, az összes súly az első keréken köt ki és átesel a kormányon. Márpedig első fék nélkül a teljes fékerőnek szerintem 30%-át ha eléred. Amúgy nem csak lejtőn fékezek kiállva, hanem síkon is, ha kell a nagy fékerő. A nyereg mögé kiállva gyakran teljes erőből is behúzhatod az első féket (is!), akkor sem fogsz átesni a kormány fölött, cserébe kb. azonnal megállsz.
[ Szerkesztve ]
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
ZolkoW
őstag
szerintem a 175 mm-es a leggyakoribb, de sok tanulmány van arról, hogy a rövidebb jobb (valszeg nem nők írták egyiket sem). viszont normál boltiban 180-nál hosszabb nem tudom, létezik-e, meg elég elvadult ötletnek is tartom. A térdednek sem mindegy, mekkora kört kell leírnia, vagy placebó, vagy nem, de én azért használok 170-es kart, mert kellemesebbnek érzem a 175-höz képest, ami gyakorlatilag MINDEN gyári tekerésorientált bringán tartozna a magasságomhoz.
Szóval 175-öst bátran kipróbálhatsz, de én nem vinném el extrém irányba, ráadásul minden nyomatéknövekedés megoldható más áttétellel, ha az egészet el akarod tolni, felteszel 2 foggal kisebb lánckerek(ek)et előre, vagy nagyobb fogaskoszorút hátra..[ Szerkesztve ]
Basszusműhely helyett: https://www.facebook.com/profile.php?id=61555669762786
-
zsamiatt
őstag
mondjuk értem, hogy miért állva fékezel a lejtőn. Nyilván a nagyobb test felületi légellenállás miatt jobban fékez, de azért ez nem általános probléma. Én mondjuk nem is mindig engedem ki teljesen a lejtőn a sebességet. Városban a kiszámíthatatlan körülmények miatt, városon kívül meg a gravitáció miatt Ekkora testre már a gravitáció is másképpen hat ha gáz van
[ Szerkesztve ]
-
jjeahh
nagyúr
"és valaki belinkel egy 68 diagrammal megtűzdelt tudományos cikket róla" - jujj
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
ZolkoW
őstag
válasz Hasaggymeg #231869 üzenetére
nagy királyság lehet, ha ilyen helyek vannak valakinek közel - kedvet is kaptam, hogy a tegnap vett esőnadrágomat kipróbáljam. Jó, mondjuk amúgy is tervben volt.
Basszusműhely helyett: https://www.facebook.com/profile.php?id=61555669762786
-
tknof1871
őstag
Üdv! Jött egy ötlet, és kíváncsi vagyok van-e értelme, van-e hiba a gondolatmenetben.
A pedálok a hajtókaron vannak. A hajtókarok hossza fix? Ezt pont nem mértem le az áruházban de azt hiszem a felnőtt trekking Riverside 120-as kerékpárokon minden méretben (S/M/L) ugyanolyan hosszúak. Kicsit keresgéltem és egy kerékpáros webshopban csak 170 mm-es hajtókarokat találtam. 170 mm és nincs más. Tényleg nincs hosszabb? Nincs is olyan megoldás amivel kicsit meg lehet növelni? Valami toldást ráhúzni? Ilyen nem kapható?
Jött egy ötlet. Korábban már méricsgéltem és a MTB és trekking kerékpárok hajtólánckerekeinek a forgástengelyének a talajtól mért távolsága 30 cm. Kb. 3 cm-rel(?) magasabban van, mint a kemping és városi kerékpároké. Ha 3 cm-el hosszabb lenne a pedál hajtókarja akkor nagyobb lenne a forgatónyomaték pedálozáskor. De akkor a lábfej talán beleakad az első kerékbe kanyarodáskor. Az én magasságommal az M és L méret határán vagyok. Egy L méretű váznál vajon előrébb van az első kerék a meghajtó lánckerék forgástengelyéhez képest? Ez a jó kérdés. Még jobb kérdés, ha előrébb akkor mennyivel. Még várom az áruház válaszát. Az M és L méretek között a tengelytávban 3 cm-t mértem.
Mi a pro a hosszabb hatókarban és abban hogy valószínűleg az L-es vázat kell választani:
nagyobb nyomaték, szerintem könnyebb tekerni
nagyobb tengelytáv, gondolom valamennyivel komfortosabb a pocsék utakon közlekedniCon:
A pedál ugyanolyan alacsonyan lesz 6 óra pozícióban, mint egy városi kerékpárnál. Erre kanyarodáskor gondolni kell
A testhelyzet L-es vázon talán nem lesz kényelmes hosszabb távon, de szerintem egy állítható kormányszárral ez megoldható.Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz MPowerPH #231841 üzenetére
Az a mászás 😍😍😍... ha azt nyomod nem kell már dumbell, minden izmodat igénybe kell vedd, hogy ott feljuss.
-
Ringman
nagyúr
Felénk a legnagyobb lejtő a vasúti átkelő fölötti hídnál szokott lenni
A megye tengerszint feletti magassága 81-106 méter körül ingadozik.
-
szimpláncsak
tag
Alap tektro hidraulikus fékhez szeretnék új 180mm-es tárcsát, mert a gyári tektro így 16ezer km körül már a kopottsàgi határon van. Érdemes valami jobbat vennem, pl magura storm hc vagy Shimano sm-rt66 vagy vegyek a dékában tektrot fele ennyiért, mert úgysem lesz jobb a fèkerő? Fémes betèttel használom
Én országútin is ki szoktam állni a nyeregből pl. Induláskor vagy hosszabb emelkedőn pár tekerés erejèig, hogy kicsit "pihentessem" a combizmom. Értem ezt arra, hogy másik részén éri a terhelés a lábizmokat, mint ülve. Lehet ebben nincs igazság és valaki belinkel egy 68 diagrammal megtűzdelt tudományos cikket róla .
[ Szerkesztve ]
-
jjeahh
nagyúr
válasz Fall-N #231863 üzenetére
Nabasszus, a végén kiderül, hogy a topik 80%-a nem áll ki a nyeregből . Felétek nincsenek hosszú lejtők? Hogy fékeztek? Erről az egész témásól valamiért már az elején ez a videó ugrott be
-
MPowerPH
félisten
válasz Napfénysüti #231859 üzenetére
Csatlakozok.
Btw, dropper nelkul komolyat lejtozni sem lehet. Mar megvan a mozdulat, es ott a nyereg utban lesz. Nem veletlen irom, hogy lefele menni terepen MTB -vel nem egyenlo azzal, mikor szaguldasz az aszfalton, es pihenhetsz. Folyamat fesziteni kell a labaddal, karoddal, egesz testeddel. A vadlim eleg durvan be tud durranni egy leejto utan, pedig en rohadtul amator vagyok. Neha lejtozes utan a maszas jobban esik, mint forditva, mert tobbet kivesz.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
-szabi-
addikt
válasz Hasaggymeg #231847 üzenetére
-
Dare2Live
félisten
7éves 116cmes gyereknek kellene bicikli. 99% a kissebbik is használná majd ~4év múlva.
Kellys LUMI 50 GREEN
Erre most kapnék 40.000Ft kedvezményt tehát 140.000Ftért elhozhatnám. Baromira nem értek hozzá csapjak le rá vagy engedjem el, mert 140k nem jó ár érte.Köszönöm a válaszokat!
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Toobee
veterán
Vezessük be a sportosan elhízott kategóriát.
-
zsamiatt
őstag
válasz parandroid #231851 üzenetére
az a helyzet, hogy elég gyorsan el tudok indulni így is lámpánál (ennél gyorsabb nekem nem kell), rövid sprinteket meg nem nyomok. Másrészt én a súly különbségekre gyanakszom nem mindegy, hogy valaki vas ággyal együtt 80 kg vagy 125 kg. Ahogy átfordul a pedál és a súlypont gyakorlatilag ekkora súlyt nem tud megtartani a másik oldalam. Olyan érzés mintha hirtelen az egyik oldaladon süllyednél 20-25cm-t. Valószínűnek tartom, hogy ez okozza a problémát. De ez csak tipp.
Az a falusi nyugger nem megy 125 kg-val, 8 órán keresztül 18-20Km/h átlaggal (városi szakasz is benne van) egy megpakolt cross trekinggel...
[ Szerkesztve ]
-
jjeahh
nagyúr
válasz zsamiatt #231850 üzenetére
Túlsúly? Van egy ismerősöm, aki anno terepen lejtőn ülve jött be, vártunk rá a lejtő alján egy félórát, aztán visszamásztunk érte, mert azt hittük elesett. De egyszerűen csak nem tudott pár másodpercnél tovább kiállni a nyeregből és mivel ülve nagyon rázta a bringa, lassan csordogált befele. Ha nem túlsúly miatt van, akkor én a helyedben nekiállnék minél többször gyakorolni a kiállva tekerést, mert lehet csak nem szoktál hozzá. Nem kell folyton úgy tekerni, de azért néha nem árt. Lejtőn muszáj kiállni és néha belehajtani, szerintem fékezni is életveszélyes ülve. Sprintelni is kiállva lehet normálisan. Ha sosem csinálod, nagyon el lehet szokni tőle, egy idő után úgy érzed, nincs erőd kiállva tekerni. Én úgy szoktam rágyúrni, hogy emelkedőn nehéz fokozatra váltok és kiállva csőmax, amíg bírom. Van néhány KOM, ami így jött össze
[ Szerkesztve ]
-
parandroid
félisten
válasz zsamiatt #231850 üzenetére
Menj el egy spinning órára, hamar ráérzel. Gyors elindulásnál (lámpa), emelkedőn, vagy csak egy rövid sprintnél igen hasznos tud lenni. Nem is beszélve arról, hogy mi izomerőt fejleszt. MTB-sek meg konkrétan még doppert is használnak, hogy eltüntessék maguk alól az ülést lefelé jövet. Szóval ha te csak a nyeregben ülve tudsz biciklizni, az kb 70 éves falusi nyugger szint. Bár szerintem az ügyesebbeknek ott is megy.
p
I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
-
zsamiatt
őstag
válasz parandroid #231849 üzenetére
nem haragszom de ettől még nem megy Olyan érzésem van mintha nem tudnék így rendesen erőt kifejteni. Vagy a fene tudja. Olyan nem komfortos. 1-t ,2-t tekerek így de nem érzem, hogy tudnék haladni vele.
[ Szerkesztve ]
-
parandroid
félisten
-
parandroid
félisten
válasz cousin333 #231842 üzenetére
“Nyilván a cipő kiválasztásakor figyelni kell a megfelelő méretre és hogy kényelmes legyen”
Na, az lesz még a jó világ, amikor belebújtatja a kis tappancsait a karbon talpú, betét nélküli, kemeny bőr országútis cipőbe, és nem lesz pihepuha, meg kényelmetlen benne sétálni, meg hideg, és kemény, és itt byom, meg ott nyom, brrr…
p
I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz -szabi- #231846 üzenetére
Szokott lenni amolyan 300km/3hónap,vagy hasonló utáni visszavitel egy átvizsgálásra mely nélkül akár a gari is ugrik.
-
-szabi-
addikt
válasz Hasaggymeg #231838 üzenetére
Most, hogy mondod ez szóba sem került.
Rákérdezek majd a boltnál, hogy van e ilyen lehetőség.
Holnap meg átnézem a csavarokat.
Ebből a szempontból a régi jobb volt, egyszerű volt mint a faék és én is boldogultam vele.
Az összefoglalóban van egy link új bringa vásárlása esetén de ott azt írja, hogy a csapágy zsírozást is meg kell csinálni. -
fulton
addikt
válasz cousin333 #231842 üzenetére
Tudom, meg magamat ismerve az sem lesz egy könnyű menet mire megveszem meg lezongorázom de ráérek
Az új bringa még nincs látóhatáron belül szóval..addig nem lesz spd sem az tuti.
(igen nézegettem hogy könnyűek a pedálok) Nekem a két pedál 615gramm - igazi "lánctalpas" vasmacska de finom cucc am maga nemében: Shimano PD-EF205 - ezzel a cipővel amivel használom már majdnem SPD-s érzet úgy rátpad vagy belemélyednek a kis bütykök a talpba - hogy van hogy rángatni kell hogy elmozduljon a lábam róla, nagyon "összetalált a két felület" )[ Szerkesztve ]
-
cousin333
addikt
válasz fulton #231830 üzenetére
A nyeregből kiállás egyfelől átsegít a rövid emelkedőkön, másfelől megtöri a tekerés monotonitását. Érdemes kipróbálni.
A SPD cipők szintén nem nehezek, a pedál talán még könnyebb is, mint a platformosok. A súly amúgy sem számít annyira, amikor az egyik lábad felhúzod a másik éppen felé megy, nagyjából kiegyenlítik egymást.
SPD cipővel nem kell pozíciót váltani, mert mindig optimális helyen van. A fix kötésen túl a másik előnye a nagyon merev talp. Emiatt a pedálozás hatékonysága is javul. Ma voltam tekerni a montival, utcai cipőben és menet közben majdnem begörcsölt a talpam. SPD-vel ilyen "élményem" se volt.
Nyilván a cipő kiválasztásakor figyelni kell a megfelelő méretre és hogy kényelmes legyen, de ha jól választottál, akkor szinte észre sem veszed, hogy rajtad van.
"We spared no expense"
-
MPowerPH
félisten
Erdemes vegignezni. Ha nem is a felkeszulest, de 50min. -tol nekiall maszni. Brutal.
Don't Tread On Me
-
-
jjeahh
nagyúr
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz jjeahh #231831 üzenetére
Gyanta a bikinivonalra való, nem a láncra. ....átállok waxra majd ha rákenhetem a váltóra, spd pedálra és a becsúszókra is.
-szabi-... hol vetted, nem kell visszavinni az első ingyenes átvizsgálásra? Ott esetleg megemlítheted tapasztalataidat javítsák ki.
[ Szerkesztve ]
-
-szabi-
addikt
válasz -szabi- #227045 üzenetére
Hi
Elég hosszúra nyúlt a dolog de ma megvettem az új bringámat.
Végül Aim Pro lett mert sima Aim-et egyik bolt sem tudott intézni.
Így ragaszkodásomat a mechanikus tárcsafékhez is el kellett engednem.Tekertem vele 15km-t de rám sötétedett. Rendeltem hozzá gyorsan lámpát.
Első benyomás mivel ez merev vázas sokkal jobban üti a fenekem a terep.
Az előző ugye a lestrapált rúgós egy vastag szivacsos nyereggel volt szerelve és a testsúlyomból többet tartottam kézzel ami ugye zsibbasztotta a kezem.
Itt nem zsibbad el a kezem jobb a testhelyzet viszont így nagyobb a terhelés a hátsómon.
Ezt tartom kicsit zavarónak.
Nem gondoltam, hogy hátsó rúgó és a vastag szivacsos nyereg ennyit számított.
Viszont tekerni meg ezt a jobb mert az előzőnél a tekerés energiájának egy része, hogy is mondjam, szóval elrugózott.Váltás szép gördülékeny de szélső-helyzetben van egy kis morgása, a közbenső fogaskerekeken semmi hangja nincs.
Ezzel kapcsolatban lenne is kérdésem.
Összeszerelt állapotban hoztam el a boltból, ennek ellenére van amit érdemes ellenőriznem?üdv
szabi[ Szerkesztve ]
-
fulton
addikt
válasz jjeahh #231831 üzenetére
Igen, valószínüleg lesz ebből valami a jövőben, ahogy egy formálódó bringa vásárlásból is (után). Van kiszemelt bringa.
Egyelőre elégedett vagyok a mostani "költeménnyel". (erre a kis csepelre jó a taposó)
Az biztos, egyet sem bántam meg amit itteni tanácsokra/olvasatokra/tippekre kezdtem el beruházni.[ Szerkesztve ]
-
MPowerPH
félisten
Egyszer kiprobalod, es utana nem akarsz majd mast... Itt van a 60k -s szuperkonnyu platform pedalom, es ra sem szagolok, amiota rabeszeltek, probaljam ki az SPD -t.
Mar csak egy komolyabb cipore lesz szuksegem, ami trail MTB -re valo, es rugalmas a talpa.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
jjeahh
nagyúr
Én is úgy váltottam, hogy annyira nem vágytam rá, de épp nem volt mire szórjam a pénzem, ezért berendeltem az spd-t. Ma már azt mondom, hogy outin, cx, gravel, xc, downcountry bringán a platform pedálnak nincs semmi keresnivalója, de ha egy trekkinget vagy fitnesst sportolásra is használsz, arra is spd-t raknék. A platform enduro, dh bringára illik, de sokan azon is becsatolnak, meg bevásárlós, kocsmába járós trekkingre. Aki picit is teljesítményorientált, szerintem előbb-utóbb eljut az spd kérdésig, ugyanúgy, ahogy a sisakot, mezeket is elkezdted hordani, ahogy elgondolkozol a tubelessen is majd, meg azon, hogy hogyan takarítsd le a láncot, hogy kipróbálhasd a waxot
-
fulton
addikt
válasz cousin333 #231815 üzenetére
Egy országúton (ahol is soha! nem állok ki a nyeregből tekerés miatt) igazándiból nincs gond a ponton tartással. Nekem legalábbis. (de ez a bringa nem is "kiállásokra" való ami nekem van) Az szokott olykor zavarni (amit írtam is) hogy a lábam elemelkedik a pedáltól adott tempó/intenzitás mellett.
Ezt leszámítva azért is nagyon szeretem ezt a kis laza cipőt, mert össz vissz 494 gramm/pár. Könnyű. Nagyon kellemes tekerni benne, pörgetni és nagyon jól szellőzik. Azért mikor felhúzom pl a téli cipőm ami duplája kb, megérzem a hajtásban. (persze hogy megérzi az ember ha több ezer kilómétert letekert egy adott cipőbe). Ezért nem is szívesen teszem le ezt a cipőt télen sem amíg tudom használom most is.
Szeretem ezt a szabadságot a lábnál, néha szoktam igazgatni a lábam a pedálon picit változtatok a helyzeten mikor hogy érzem kényelmesnek. Jól van ez így. Az tény, hogy nem próbáltam még az spd storit, lehet meg szeretem ha egyszer rá visz a lélek mégis egy 56 osra, de egyelőre nem érzem)[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz andrisbandi #231800 üzenetére
Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz Fall-N #231826 üzenetére
... ja, és ha nincs a felsorolásban hát nem is követelheted. Nekem utólag elküldték a Rose-tól, én is azért számítottam rá mert a DT honlapot vettem alapul.
-
Alg
veterán
Ha valaki nem nézte a női CX EB-t - érdemes megnézni
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Fall-N
veterán
válasz Hasaggymeg #231823 üzenetére
Ez igaz, valószínűleg a kereskedő nyúlja le. Nem emlékszem honnan vette (külföld talán?), de neki originál box volt, ő bontotta fel. Sok bolt meg a gyári csomagolást felnyitja és más dobozba teszi.
-
parandroid
félisten
Viszonylag korán átálltam a becsatolósra, meg elég sokat is mentem vele, ha anélkül használom, akkor rendszeresen 'elveszítem' a pedált a talpam alól, annyira bennem van, hogy úgyis hozzá vagyok kötve. Egyszerűen elemelem a talpam, abban a hiszemben, hogy a pedál úgyis jön vele. Tréfált már meg a dolog úgy, hogy rosszul is végződhetett volna a szitu.
p
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz Fall-N #231822 üzenetére
Strezi ide, vagy oda én nem kaptam... és amúgy is ki vásárol a DT-től? Mind kereskedőtől vásárolunk ott meg vagy odateszik, vagy nem. Itt pl. megesküdnél, hogy adnak? [link] Lehet én vagyok vak, de nem látom a scope of deliveryben. 🤔
[ Szerkesztve ]
-
Fall-N
veterán
válasz Hasaggymeg #231807 üzenetére
DT Swiss ad. Strezi videóit szoktam nézni YT-on, ő is unboxolta a DT szettjét. Adnak CL gyűrűt és tubeless szelepet is.
[ Szerkesztve ]
-
Fall-N
veterán
válasz ZavaBalazs #231799 üzenetére
Mi ez a 💩? Amúgy mi ez a túl hosszú kormányszár perverzió?
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz fulton #231819 üzenetére
Ha taposod neki combod és lábszárad biztos nem fognak soha megfázni, azon vannak a kerékpározás közben leginkább terhelt izmok... ugyanakkor a talpközéppel hajtás meglehetősen kíméli a vádlit, minél közelebb van a pedál a lábujjaidhoz annál jobban veszed igénybe a vádlid izmait.
-
Hasaggymeg
Topikgazda
Ezt én is tapasztaltam, hiányát pedig ezért is a becsatolás egy másik nagy előnyének tartom.
TripleB... kép, link, valami...
[ Szerkesztve ]
-
TripleB
senior tag
Sziasztok! Egy év bicikli nélkül... rettenetesen nehéz volt, de megint itt a kisördög... 😈
Eddig xc fully gépeim voltak, Specialized Fsr Xc Pro és Cannondale Scalpel, de megláttam egy karbon Camber-t. 110 mm rúgóút, de elvileg könnyű trail felhasználásra lett kitalálva. Használt már valamelyíkőtök ilyen bringát?"Aki nevet, azzal együtt nevet a világ. Aki sír, az egyedül sír"
-
cousin333
addikt
válasz MPowerPH #231812 üzenetére
Tapadós mint a vizes póló?
No offense, de egy rendes nadrágnál nem is érzed, hogy rajtad van. Csak azt, hogy nem fázol.
Saját tapasztalatom szerint, hogy a lábszár a legkevésbé fázós testrész, a végtagok a legkritikusabbak. Éppen ezért nem segít hidegben a “tekerj gyorsabban” technika, legfeljebb nagyon rövid távon… (=1000m )
[ Szerkesztve ]
"We spared no expense"
-
cousin333
addikt
válasz parandroid #231806 üzenetére
Technika jogok kifolyólag régi mountain bikeom használom egy sima a utcai cipőben. Azt tapasztaltam, hogy nehéz a cipőt mindig a pedál megfelelő pontján tartani. Mielőtt kiállok a nyeregből néha meg kell igazítanom…
"We spared no expense"
-
6030D
őstag
válasz andrisbandi #231800 üzenetére
ZolkoW pont ilyen geóst épít.
Merida Big.Nine 6000, Mitas Kratos/Scylla
-
MPowerPH
félisten
válasz Hasaggymeg #231811 üzenetére
Alap. Utalom a tapados goncoket, marpedig a teli hosszu gatyam az tapad. Elodazom, csak 8 fok volt, az meg nem a vilag vege.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
Ringman
nagyúr
válasz balintbaba #231805 üzenetére
nekem kényelmesebb az spd, nem hatékonyabb, persze én alapvetően rekreációs és logisztikai céllal használom a bringát, nem sportcéllal.
-
MPowerPH
félisten
Ma igazi tekeros ido van. Az erdoben okes, ott nem fuj a szel annyira. Ugy volt, reggel koran a csendes esoben megyek egy karikat. Aztan hajnali kettokor arra keltem, hogy visz mindent is a szel, gyorsan ki is nyomtam az ebresztot.
[ Szerkesztve ]
Don't Tread On Me
-
MPowerPH
félisten
válasz parandroid #231791 üzenetére
En mindig eloszor ranezek a BB -re es az also csore. Ha latom, hogy fiatal a rider, es hogy a labak helyett oda van az izom integralva, akkor megmosolygom.
Don't Tread On Me
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz Zanik #231803 üzenetére
Jobb rákérdezni (tüzetesebben utána nézni), én pl. a Rose-tól egyik kerékhez nem kaptam, aztán csak egyik fórumtárs jóvoltából tudtam használni (adott egyet) míg rájuk nem írtam és elküldték...honlapon sem volt egyértelmű, hogy benne van-e mind2 átalakító szett. (hatcsavaros-cl és átütős - gyorszár)
parandroid... meredeken visszaülni, vagy nyélen történő elindulásnál megfizethetetlen, amúgy mikor pihentetem combizmomat, komfortzónán kívül pörgetek és még amikor eszembe jut csak akkor húzok. ... de csak egy szűk éve csatoltam be.
[ Szerkesztve ]
-
parandroid
félisten
válasz balintbaba #231805 üzenetére
Én hosszabb távon pihenésképpen szoktam, illetve mászásnál is igen jól tud jönni. Nyilván a technikám jócskán el van maradva a nagyokétól, szóval nem hiszem, hogy pontosan ugyanazt tudom kihozni a dologból.
p
-
balintbaba
tag
válasz parandroid #231792 üzenetére
Persze, lehet húzni a pedált, de sprinten vagy rövid résztávokon kívül nincs nagyon értelme.
Tanulmány. -
Zanik
addikt
Lenne egy hülye kérdésem:
Ha kerékszettet veszel (pl. DT), ahhoz adnak alapból centerlock rögzítő gyűrűt?Origin/Steam: PaJKoS PSN: PaJKoS82
-
fulton
addikt
válasz ZavaBalazs #231799 üzenetére
nem rossz, de én azért még fentebb húznám azt a limitet picit lentebb van mint a nyereg
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest