Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Freddy TNT #9727 üzenetére
Szoftveres RAID esetén nem kell ugyanolyan alaplap, ellenben hardveres RAID kártya esetén erősen ajánlott egy tartalék kártya is, mert semmire nem mész nélküle, ha elromlott és már nem kapni olyat a boltokban.
[ Szerkesztve ]
-
Songo
senior tag
válasz
Freddy TNT #9727 üzenetére
Fogyasztás mérővel van mérve
sajnos tényleg ennyi. Ez egy pár éve összerakot nagyon nem olcsó gamer gép ami hd videók feldolgozásához lett építve. így hiába a sok energiatakarékos részlet sajnos eszik rendesen -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Freddy TNT #9699 üzenetére
Nincs ilyen teszt szerintem. Olcsó kártyákat nem tekintik valós RAID kártyának.
Az olcsó RAID kártyák nem RAID kártyák, csak SATA kártyák, amik szoftveresen emulálják RAID-et. Ez annyit tesz, hogy alkalmasak RAID 0 és 1 esetén egész jó teljesítményre, de mondjuk RAID 5 esetén egy esetleges tömb szétesés utáni újraszinkronizálás sokkal több időt és erőforrást (CPU) vehet igénybe.
Ezzel szemben a drágább kártyák saját processzorral rendelkeznek és nem lassítják a gépet. -
Freddy TNT
őstag
válasz
Freddy TNT #9699 üzenetére
UP erre !
-
metrion
aktív tag
válasz
Freddy TNT #9702 üzenetére
Szia!
Mivel eladásra kerülnek, maradok a BIOS-os módszernél. Köszi!
-
lazydog
addikt
válasz
Freddy TNT #1902 üzenetére
Tudják a fizikát.
Így aztán már két darab vinyóból álló RAID-nek is nagyobb a hozzáférési ideje, mint egy ugyanolyan szingli vinyónak. Ez tovább romlik, ha növekszik a darabszám. -
lazydog
addikt
válasz
Freddy TNT #1900 üzenetére
Nincs olyan, hogy RAID 0+0.
Lehet viszont három, vagy négy vinyó is RAID 0-ban. Tehát létre kell hozni a kívánt számú vinyóval a tömböt.
Más kérdés, hogy van-e értelme. Még tovább növekszik a hozzáférési idő, romlik az adatbiztonság. Egyáltalán nem biztos, hogy tovább gyorsul ettől a rendszer. -
lazydog
addikt
válasz
Freddy TNT #1876 üzenetére
Én RAID 5-re vágytam, ezért vettem ezt. De nem merem ebben a módban használni, mióta elvesztettem a 4x160 GB-os tömbön lévő adatokat.
-
lazydog
addikt
válasz
Freddy TNT #1874 üzenetére
Értem a problémát, nekem is PCI-os Promise FastTrak S150 SX4-M kártyám van. Nem vagyok vele elégedett, pedig itthon ez is 60 K körül volt, egy jó éve.
Szívesen lecserélném az általam linkelt finomságra.
Ha ilyenre cserélnék a régieket, az már nem lenne alsó kategória. -
lazydog
addikt
válasz
Freddy TNT #1872 üzenetére
Promise SuperTrak EX4350. Ettől jobbat, és olcsóbbat nem kapsz ebben a kategóriában. [link]
-
shiloh
csendes tag
válasz
Freddy TNT #1778 üzenetére
határozottan meggyőztél
amúgy planar.hu -n azok bruttó árak, mert akkor már rohanok is megvenni a 2db 74gbos raptort -
shiloh
csendes tag
válasz
Freddy TNT #1773 üzenetére
tehát ha jól értelmezem a rangsor a következő (reális árkategóriában):
2x 74gb raptor
2x 250gb maxtor
2x 36gb raptor
A gond, hogy a 2db 74gigás raptor igencsak borsos... 70 nettó
Akkor már inkább 2db 250es maxtort veszek... Hisz volt teszt amiben raptorokat és a maxtor winyókat hasonlították össze, és maxtor dmax10 igencsak jól szerepelt
[link]
Persze kérdéses, hogyha raid0-ba kötöm őket, akkor hogy teljesítenek. Merthát elvileg 128k-s stripingot használnék, de hát akkor a maxtor winyó kissebb fájlokkal dolgozik, tehát lehet, hogy lassabb mint önmagában?? hmm... ha tévednék kérlek javítsatok ki
Amúgy winchester hűtése/melegedése mennyiben befolyásolja a teljesítményét? -
brd
nagyúr
válasz
Freddy TNT #1772 üzenetére
Mindegy, hogy hol tárolja az adatokat az adott vezérlő, ha tudod, hogy hogyan helyezkedik el egy RAID tömbön az adat, akkor elég, ha megfelelően összekapcsolva (logikailag) olvasod le az adatokat róla. Nem a levegőbe beszélek, többször mentettem már sikeresen (nyilván a sérülés helyén lévő adatot kivéve) sérült RAID-ről, RAID0-ról és RAID5-ről is, vezérlő nélkül (ill. utóbbi esetben a vezérlő megvolt, de a winyók nem RAID-ben voltak rákötve, hanem csak single disk-ként, egy megsérült HDD cseréje közben szétesett sajnos a tömb, így hiába volt RAID5). Több MB-os file: az ahhoz kell, hogyha próbálgatod kitalálni a tömb infóit, mert esetleg nem ismertek, akkor próbaképpen visszaállíthatsz egy file-t, hogy hibátlanul megy-e; a tömb blokkmérete miatt kell legalább 1MB-os file, hiszen ha a file kisebb, mint a blokkméret, lehet, hogy hibátlanul vissza lehet állítani, de egy nagyobb file-t mégsem.
Természetesen sokat használ, ha megvan a vezérlő is, vagy legalábbis a pontos típusa ismert. -
brd
nagyúr
válasz
Freddy TNT #1767 üzenetére
A RAID vezérlőre nincs szükség a mentéshez, elég, ha az abban megadott adatokat ismered, vagy akár az is, ha egy több MB-os file tartalmát elő tudod állítani, a tömb nélkül, és az a tömbön nem sérült meg.
shiloh: Ha csak simán szétesik a tömb (tehát nem winyóhalál), akkor többnyire nincs nagy baj, maximum le kell menteni az adatokat róla és az újraépítése után visszamásolni. Sok minden miatt széteshet egy ilyen tömb, driverhiba, vezérlőfirmware-hiba, lefagyás... -
shiloh
csendes tag
válasz
Freddy TNT #1765 üzenetére
Hm... adatvesztés winchester teljes halálakor léphet fel, vagy raid tömbök elhalálozásakor? Ha a raid tömbök hibája miatt, akkor azt mi okozhatja, hogy meghalnak a raid tömbök pl... ?
Akinek raid0-ja van mi a tapasztalata, volt már adatvesztése ?
Amúgy 4db 250GB Maxtor 7200rpm 16MB cache SATA winyót szeretnék raid0-ba kötni. -
Garf.
tag
válasz
Freddy TNT #1663 üzenetére
A Norton Ghost 10-es verzióba már belehet adni a sata és raid drivereket. Ugyan úgy mint az XP-nél az elején F6 kell nyomkodni és kérni fogja a driver. Én a 10-es már állítottam vissza a rendszert.
-
dbius
veterán
válasz
Freddy TNT #1640 üzenetére
a raid 0, 1 közötti különbségekkel tisztában vagyok, mint mondtam valószínű, hogy csak rendszernek lenne a raid0.
Apropó, erről jut eszembe még egy kérdés. Norton Ghost hogyan kezeli a raid tömböket, lehet-e vele tömböt ghostolni és visszaállítani és müxik-e?
dbius -
Ottoka
őstag
válasz
Freddy TNT #1655 üzenetére
Igen, ebben teljesen igazad van, hacsak nem nincs olyan szerencséd, hogy az nvraid vezérlő vagy általában sil chipes vezérlők felismerik a raid tombödet. Mert általában ezek vannak a lapokon.
Viszont az olcsóbb karik előnye ezzel be is fejeződött. -
törölt tag
válasz
Freddy TNT #1651 üzenetére
Irtam - kerdeztem - valamit, aztan rajöttem hogy ha nem is ugyanarrol, de hasonlo dologrol volt szo ebben a topikban nemreg... Ugyhogy inkabb visszaolvasok kicsit többet
-
Ottoka
őstag
válasz
Freddy TNT #1541 üzenetére
A pcix-133Mhz-es slotok nem mennek a 66mhz-es karikkal? Mert ha igen, asus-nak is van komoly lapja.
-
Ottoka
őstag
válasz
Freddy TNT #1534 üzenetére
Én hasonló bajban vagyok.A promise kártyám pci-e x4-es. Nemrég cseréltem conroe-s rendszerre, előtte asus a8n32 sli lapom volt, azon ugye volt pcie-x4 csati. Most megint olyan lapot kellett vennem, dfi infinity 975x/g. Sajna nem a legjobb conroe-s tuninghoz, de muszáj voltam.
[Szerkesztve] -
liksoft
nagyúr
válasz
Freddy TNT #1322 üzenetére
Write Cache engedélyezve van a winyóban? UDMA üzemmód váltása esetén nincs esetleg gyorsulás?
-
mh197
őstag
válasz
Freddy TNT #1276 üzenetére
Ezt a tényt én is alá tudom támasztani!
Nekem volt/van szerencsém kipróbálni 2x80 Gb maxtor raid0 vs. 1x80 Gb maxtor winyók összehasonlítását. Az eredmény : ugyanabban a gépben nemrég telepítenem kellett a 2x80-as raid tömbre xp-t, és a sima 80-asra is. A sima 80-ason az xp csupán backup funkciót lát el, vagyis az egy szűz xp, csak egyetlen progi van rá feltelepítve.
A raid tömbre telepített xp-t használom naponta, sok telepített progi van rajta.
Már a telepítés is szembetűnően gyorsabb a rad0 esetén, kb időben 2/3-a a sima 80 -as winre való telepítésnek. Használat közben pedig a win betöltése még így is gyorsabb a raid tömbön, hogy egy rakás progit kell betölteni, mint a sima 80 -s winyón lévő szűz xp betöltési ideje. Ami még feltűnő, hogy ha meg akarok nyitni egy ablakot, nem gondolkodik, hanem rögtön bedobja, míg mindez kevésbé mondható el a sima winyó esetén.
Természetesen a raid tömbre telepített xp teljes egészében a raid tömbre került, a sima winyóra telepített xp pedig szintén teljes egészében a simára. A lapon a sima winyó ide portra van kötve (udma6 asszem), a raid esetén (64kb egységgel) pedig ata->sata átalakítóval mindkét winyó sata portra van kötve.
Természetesen a folyamatos másolás pedig egyszerűen szárnyakat kap az egy winyóhoz képest.
Összességében nekem nagyon bejön a raid0 a gépemen, mindenkinek csak ajánlani tudom. -
george11
addikt
válasz
Freddy TNT #1322 üzenetére
Egyszer szívtam hasonlóval, de csak egyik irányban volt nagyon laasú. Akkor annyi volt a megoldás,hogy a swap file-t át kellett tennem a másik meghajtóra.
De nálam egy raid tömb és egy sima HDD közt volt ez. Egy próbát megér azért. -
Freddy TNT
őstag
válasz
Freddy TNT #1311 üzenetére
Erre Up !
-
Freddy TNT
őstag
válasz
Erre a kérdésre egy UP !
-
Freddy TNT
őstag
válasz
Valahogy gyanus nekem a silicon image vezérlő,mert anno a 0680-as IDE-s is csinált ilyeneket
-
george11
addikt
válasz
Freddy TNT #1298 üzenetére
Úgy veszem észre,hogy nálam is segített a dolog.
Bár itt a két vinyó teljesen egyforma,de valahogy mégsem tetszik neki az UDMA6
Eddig is csinálhatta ezt a dolgot,csak ez a progi ami a hibát jelezte nem volt bennt az automatikusan iduló progik közt, ezért nem kiabált,ha baj van.
Abból gondolom,hogy meglehetett a hiba korábban is,mert volt olyan amikor 4-5sec-re szinte minden lemezművelet leállt, aztán ment tovább,mintha semmi sem történt vola. Namost ez a progi is ilyenkor szokta feldobni a kisablakot,hogy bajság van.
Egy szó,mint száz, köszönöm mindenkinek a segítséget -
karib
addikt
válasz
Freddy TNT #1293 üzenetére
Ez lesz a boot HDD-d? Kíváncsi leszek a tapasztalatodra - ezek a diszkek a mai 7200-esek élvonalát képviselik.
-
karib
addikt
válasz
Freddy TNT #1276 üzenetére
Örülök, hogy neked bevált. Milyen HDD-ket használsz a RAID0-ban?
-
karib
addikt
válasz
Freddy TNT #1274 üzenetére
De neked gyorsabb a RAID0, mint egy HDD-vel? Ez itt a nagy kérdés. Nem tesztekkel méregetve, hanem használat közben.
Mert áltagos desktop használat mellett nem hoz gyakorlati gyorsulást egy RAID0 ugyanazzal a HDD-vel szemben RAID nélkül. És ez igazából az, amitől óva intjük a tudatlan embert - rizikót vállal olyan elképzelt/elvárt sebességnövekedésért, ami valójában nincs is. -
liksoft
nagyúr
válasz
Freddy TNT #1246 üzenetére
Karib szerintem [link] ettől szeretné megkímélni a fórumtársakat. Itt ugyanis 320GB ugorhat!
-
válasz
Freddy TNT #1246 üzenetére
Igen, ez nekem is furcsa. Kb. másfél éve már, hogy van RAID0 tömböm, úgy hogy mellette van RAID1 is. A képlet egyszerű: RAID0-n van a rendszer, meg minden szerkesztést, videokonverziót ott végzek.
A fényképeim, dokumentumaim, még ki nem írt mp3-aim, e-mailjem pedig szépen a RAID1 tömbön helyezkednek el, biztonságban. Ha egyik-pillanatról a másikra behal a RAID0-m, akkor win reinstall a legkomolyabb, ami baj érhet engem.
De ha valakinek nincs RAID1 tömbje a RAID0 mellett, ellenben rendszeresen archivál DVD-re, akkor ugyanúgy praktikus lehet a RAID0. Aminek sebessége - tapasztalataim szerint - igenis érezhető. Azóta ha leülök más gép elé, mindig csodálkozom, hogy milyen lassú a lemezművelet. (Igaz, Raptorhoz még nem volt szerencsém.)
[Szerkesztve] -
karib
addikt
válasz
Freddy TNT #1221 üzenetére
Ahogy egy HDD is tud fragmentálódni, úgy egy JBOD kötet is. Nem direkte keveri össze a fájlokat, egyszerűen töredezett lesz a kötet. Nem tudom, hogy figyeli-e, hogy egy diszkre csak egy fájl kerüljön.
FAT nem tudom, hova és miként kerül - de 2x akkora kötethez valszeg 2x nagyobb FAT is kell, így amit nyersz a második HDD-n, azt elbukod az elsőn, nem? -
mr_ricsi
veterán
válasz
Freddy TNT #1213 üzenetére
''Elméletileg ha kidől az egyik akkor a másikon megmarad valamennyi adat''
Eszerint ha a 2x20G-ra rányomok 10ezer db MP3-at, és az egyik vinyót elviszem máshova, akkor fájlok ''fele mínusz egy-két darab'' ott lejátszható lesz?
''Ennek nem sok hasznát látom.''
A Vista 15G-ás particiót igényel, nekem pedig van még 10db működőképes Quantum Fireball 1,7G-ás vinyóm... -
karib
addikt
válasz
Freddy TNT #1207 üzenetére
Igen - a RAID0 esetében ezért biztonságosabb abból kiindulni, hogy NINCS rá szükséged.
Ha netán olyan helyzetbe kerülsz, hogy neked mégis pont jó lenne, akkor úgyis tudni fogod. Mindenki más meg nyugodtan feledkezzen el róla és ne ettől várjon csodát -
GiXXXer
tag
válasz
Freddy TNT #1079 üzenetére
A biosban a boot sequencek között szerepel a raid vezérlő, de se a tömböt, se külön a winyókat nem tudtam bootra bírni...
Mindegy, nem vagyok hajlandó foglalkozni vele... -
ZsZolee
csendes tag
válasz
Freddy TNT #1081 üzenetére
Mennyi az esélye, hogy 10 éven belül normál használat alatt 2 Raptor valamelyike meghaljon?! Nekem most van egy 14Gbos Quantum HDDm ami legalabb 13-14 éves és még mindig szuperül muzsikál...
-
sebipayne
tag
válasz
Freddy TNT #1082 üzenetére
ASUS P4C800-E Deluxe alaplap , északi híd: Intel Canterwood i875P
i875P, déli: Intel 82801EB ICH5R
Ezek alapján?? -
ZsZolee
csendes tag
válasz
Freddy TNT #1074 üzenetére
Köszi szépen a segitséget! Én is úgy döntöttem, hogy 2 Raptort veszek és RAID0ba kötöm. Raid 0ba lehet particiókat készíteni? Illetve van valami veszteség a particiók létrehozása után?
-
karib
addikt
válasz
Freddy TNT #1063 üzenetére
A 150-es Raptor fajlagosan olcsóbb, mint a 74-es. Sacc bruttó kisker árak: 48e vs. 80e.
A 150-es ráadásul egy hajszállal gyorsabb is.
Ha kell a kapacitás és az abszulúte leggyorsabb desktop HDD kell, akkor 150-es Raptor. Bár szerintem hétköznapi felhasználás közben nehéz lenne a különféle Raptorokat megkülönböztetni egymástól.
Mindenesetre sokat gyorsult a Raptor széria is az első 36 gigás kiadás óta - StorageReview.com Raptor 150 cikkében van egy összehasonlítás a különféle verziókról (a 74-esen is kb. 2x tekertek), érdemes megnézni. -
karib
addikt
válasz
Freddy TNT #1058 üzenetére
Nah, meg kellett nézni a doksiját, mert a specifikációk közé nem képesek odaírni, hogy milyen socket
Szóval, ez egy S939 lap, tehát praktikusan A64 + sima DDR RAM. (Plusz a megaritka és már nem forgalmazott S939 Opteron is jó bele.)
Ettől függetlenül, ez egy szerverlap - sok olyan funkcióért fizetsz, amit nem fogsz kihasználni, cserébe egy halom mást nem kapsz meg (tuning/finomhangolás stb.). -
karib
addikt
válasz
Freddy TNT #1056 üzenetére
NEM fogad Athlont. S940 = Opteron only.
-
karib
addikt
válasz
Freddy TNT #1054 üzenetére
A Raptorra váltás gyorsítja az elérési időt. A RAID0 csak a lineáris átvitelt gyorsítja, az elérési időkön akár ronthat is - egyszerre 2 eszközről kell összeszedni az adatokat.
A másolás kétélű dolog. Ha nagy fájlokkal dolgozol, akkor jól jöhet a RAID0. Ellenben a másolás 2 HDD között gyorsabb lehet, mint egy RAID0 tömbön belül - az első esetben az egyik ''folyamatosan'' olvas, a másik ''folyamatosan'' ír, az utóbbi esetben viszont a RAID tömbnek felváltva kell írni-olvasni. Hiába nagyobb, akár duplája a lineáris átviteled a RAID0 esetében, ha állandóan meg kell szakítanod olvasás-írás váltogatás miatt.
Ezt bármilyen HDD-vel kipróbálhatod - diszkről diszkre gyorsabb lesz a másolás, mint diszken belül, ilyen tekintetben a RAID0 is egy diszknek számít. (Partíción belüli átnevezés/áthelyezés más tészta, ott a fájl adatállománya valójában nem mozdul el.)
Sztem elsőként próbálkozz meg egy szem Raptorral, min. a legújabb 74 GB-ossal. Akár a mostani konfigodba is bepróbálhatod, jelentős gyorsulás lesz, és nem is lesz igényed többre.
Workstation lap + Opteron + RegECC RAM + PCI-X vezérlő = nagyon drága móka, és valszeg pár százalék sebességkülönbséget tudsz felmutatni. Akkor már inkább vegyél egy SCSI vezérlőt és 15k-s diszket, tán kevesebből kijösszBár a SCSI ma már csak szerver felhasználásnál tud domborítani (=sok párhuzamos random lekérés), desktop felhasználásnál a Raptor megfogja a 15k-s SCSI cuccokat is, mert a Raptort igyekeznek kihegyezni a desktop piacra is, míg a SCSI cuccokat szerverben való helytállásra lövik be.
-
karib
addikt
válasz
Freddy TNT #1049 üzenetére
Mostani lapodon vannak SATA vinyók?
A Promise, Silicon Image vezérlők hagyományos PCI eszközök.
Hogy vannak az IDE/SATA eszközök bekötve a gépen? (Melyik eszköz hova?) -
karib
addikt
válasz
Freddy TNT #1045 üzenetére
Szoftveres RAID további előnye, hogy más vason is fel lehet állítani, míg a hardveres vagy ''firmware-es'' RAID-ek esetében gyakran kell egy ugyanolyan vezérlőt keríts, hogy életre keljen a tömb.
Én WinXP-vel csináltam ilyet. Telepítés VIA KT133 lapon Athlon procival, PCI SATA kártya, 4 db WD HDD RAID5 Win alatt. Utána az egész vezérlőt + HDD-ket átpakoltam egy másik gépbe, ahol friss Win volt (persze RAID5 hekkel) - simán csak importálta a dinamikus köteteket és ment is tovább. Meg kell hagyni, ez elég impozánsPersze a Linux ennél cifrább trükköket is tud, de ahhoz nem értek és jelenleg nem is kell.
A témához visszakanyarodva, nézzük egy kicsit a vezérlőket:
- alaplapi chipsetbe integrált vezérlő - ezek belső buszon kapcsolódnak, ezért nincsenek limitálva a PCI által (valami limitjük biztos van, de az tuti, hogy jó nagy tartalék van bennük)
- kiegészítő, alaplapra integrált ''fimware-es'' vezérlők - ezeknek többsége még ma is PCI alapú, aminek megvannak a limitációi... nemsokára lesznek PCIe chipek is valszeg, akkor majd javul a helyzet... szerencsére ma már minden rendes chipsetben van min. 4 natív SATA csati, ami elég sokra elég
- profi, drága RAID kártyák - igazából szerverekbe valók, speciális funkciókkal és szolgáltatásokkal, amit otthon nemigen tudsz kihasználni
Fontos megjegyezni, hogy az alaplapra integrált vezérlők is valójában szoftveres RAID-et valósítanak meg, csak kapsz hozzá egy mini-BIOS-t, amiben bekonfigolhatod a tömböt. A Linux pl. simán keresztülnéz ezeken, úgy tudomSzóval azért ilyen elterjedt és olcsó, mert valójában csak egy szoftveresen tuningolt IDE/SATA vezérlővel állunk szemben. Csak mondom, hogy nem kell irreális elvárásokat támasztani velük szemben
Desktop célra tökéletesen jók, csak tisztában kell lenni a korlátaikkal.
Ennek fényében sztem legjobb, ha veszel egy jó desktop alaplapot, amiken ma már van minimum 4 db natív SATA csati, és arra tolod rá a 2 Raptort. Nagyon jó ez a workstation lap, de igazából nem fogod kihasználni, csak sokba fog fájni.
Opteron pedig csak 940 tűs van - a 939-es egy véletlen baklövés volt AMD-éktől, gyorsan meggondolták magukat (durván bezavart volna az A64 eladásokba, ha csereszabatosak lennének). Jah, és Opteronhoz Registered ECC RAM-ot is kell vegyél, szintén nem olcsó móka. Iszonyatbrutál munkaállomáshoz persze jó és megéri, de otthonra felesleges - inkább vegyél egy bika VGA kártyát a különbözetből, vagy fordítsd egyéb hasznos célraA PCI-X kártyát meg tedd el dísznek, vagy add el vmennyiért - azért ne vegyél kamiont, mert van egy kamion felnid
Per HDD garancia: ma már mindegyik márka kapható 3 év garanciával itthon, sőt egyesek 5 évvel (WD Raid Edition széria tutira, asszem akad más is). -
karib
addikt
válasz
Freddy TNT #1046 üzenetére
Aham. A kérdés meg még az ugyebár, hogy APC márkájú UPS-e volt-e. Mert ugyebár nem minden UPS APC
-
karib
addikt
válasz
Freddy TNT #1040 üzenetére
Természetesen a 2 Raptor RAID0 vs. 1 Raptor egyedül közöttre értettem a nem túl jelentős gyorsulást
Akárhány Raptor jobb, mint egy hagyományos HDD.
Ha neked a gyors játékbetöltés a célod (ahol sokszáz megát kell gyorsan benyalni), akkor lehet, hogy neked spec pont segít a RAID0. Mondjuk akkor ehhez nem feltétlen kellene Raptor, csak 2 db nagy lineáris átvitelű HDD RAID0-ban, amiknek célszerűen az elejére (külső, leggyorsabb részére) csinálsz egy kisebb partíciót, ahonnan szintén 100 MByte/sec körül tudná húzni az adatokat. Persze ha van keret Raptorra, ne sajnáld
Azonban meg kell jegyezni, hogy ez egy elég speciális célfelhasználás, és nem biztos, hogy általánosságban ez lesz a leggyorsabb. Gyors lesz, játék betöltésre pláne, de elképzelhető, hogy pl. multitaszk felhasználásban egy másik setup elkalapálja.
Amúgy miért nem a chipsetbe integrált vezérlőre kötöd a Raptorokat? Ott nincsenek sávszélesség gondok sztem, nem kellene drága alaplap, drága vezérlő, PCI-X... -
karib
addikt
válasz
Freddy TNT #1041 üzenetére
Nemtom. APC UPS-t sütött meg? Próbáltátok érvényesíteni a nevezett garanciát? Csak érdeklődök, nem vagyok otthon UPS témában.
-
karib
addikt
válasz
Freddy TNT #1038 üzenetére
Teszteket és 1-2 extrém esetet (hosszú töltések) leszámítva alig fogsz gyorsulást érezni a 2 Raptorral RAID0-ban, ez az én tippem - de majd mesélj mindenképp, mert kíváncsi leszek a tapasztalataidra.
Esetleg még azzal lehet majd kísérletezni, hogy a 2 Raptort egymás mellett használod, és megpróbálod a nagy diszkhozzáférést igénylő feladatokat minél jobban szétosztani a kettő között. Ennek az irányzatnak sok szószólója van, pont a RAID0-val szemben - ld. StorageReview fórumaiban. Az ötlet az, hogy így egyszerre 2 helyről tud párhuzamosan dolgozni a rendszer, míg ha 1 diszken van minden (ez lehet RAID tömb is, ahhoz is egyszerre csak 1x tud hozzáférni), akkor hiába gyorsabb jóval, nem lesz olyan hatékony az adatmozgatás. Hogy ebben mi az igazság és mennyire kivitelezhető, nem tudom, de akár egy próbát megér, ha már beruházol 2 Raptorra és a legjobb teljesítményt akarod elérni. Pl. rendszerfájlok, lapozófájl, alkalmazások, temp és scratch mappák okos szétválogatása a HDD-k között. Próba cseresznye -
VIC20
őstag
válasz
Freddy TNT #1028 üzenetére
Megvan, hogy hogy lehet lecserélni! Tedd be a 3 fájlt a Windows mappába (esetleg csinálj nekik egy külön könyvtárat, de a TEMP is teljesen jó neki), aztán boot-olj be a WinXP CD-ről, és válaszd a javítást. Ezután parancssorból simán lecserélhetők.
Ne felejtsd el a DLL cache könyvtárban is felülírni őket.
Ja, és tényleg csak Professional alatt működik - SP2 ide vagy oda. -
karib
addikt
válasz
Freddy TNT #1028 üzenetére
Én inkább azt mondanám, hogy felhasználási területenként változik.
Persze ha mindenképp eltökélt vagy, hogy RAID-del akarsz gyorsabb gépet elérni, akkor lehet próbálkozni, csak nem kell meglepődni, ha más fele annyi pénzből és erőfeszítésből más eszközökkel jobb eredményt fog elérni.
Ismét autós hasonlattal: hiába gyúrsz végsebességre, ha az adott helyzetben a gyorsulás vagy kanyarsebesség többet számítana... -
karib
addikt
válasz
Freddy TNT #1024 üzenetére
Mi az, hogy cseszik lecserélni? Két helyen kell 3 fájlt felülírni és kész. Az egyik konkurens hw oldalon van korrekt leírás az egészhez
-
sanyibá
tag
válasz
Freddy TNT #1019 üzenetére
Én is lecseréltem a 36Gb-s Raptoromat egy 74Gb-s változatra. Egyébként mindkettőre csak a rendszert raktam és tényleg verte sebességben bármelyik más vinyót, pláne így, hogy adat egyáltalán nem volt a másik partíción, na meg másik partíció sem
-
Freddy TNT
őstag
válasz
Freddy TNT #998 üzenetére
Jól látom a képen, hogy ha beteszek egy Pci-E karit akkor a közvetlen mellette lévő PCI-x slotba nem lehet semmit sem tenni
(a videókari hűtője miatt)
Ez elég gáz !Nem igaz, hogy ezt nem képesek belekalkulálni és arrébb tenni azt a nyomvadt Pci-E t.
-
sanyibá
tag
válasz
Freddy TNT #1004 üzenetére
Ne hülyéskedj már, szerintem kurv@ gyors ez a vinyó, nekem a rendszerem van rajta és nagyon pöpec!
-
sanyibá
tag
válasz
Freddy TNT #1001 üzenetére
Nekem van egy féléves 36Gb eladó Raptorom 2,5 év garral.
[Szerkesztve] -
Jester01
veterán
válasz
Freddy TNT #998 üzenetére
Öööö ez azért jó mert pci-x kártyád van? Mert más elõnyét nem látom, én már a pcie-re szavazok. Már az x2 pcie is tud ekkora sávszélességet (full duplexben), és az nem busz hanem pont-pont, vagyis a 2 (vagy több) slot az nem osztozkodik. Magyarul 2 db x1 pcie tudja azt mint a 2db (azonos buszon lévõ) 133MHz/64bit pci-x slot. Feltéve, hogy jól számoltam
-
rlazol
veterán
válasz
Freddy TNT #992 üzenetére
na, ha minden igaz, SP2 alatt nem kell a hexedittel szórakozni, elég a regisztri. Ez megvan, hamarosan jön a szoftveres RAID...
-
gerjus
senior tag
válasz
Freddy TNT #985 üzenetére
Egy ATTO kepet tudok kuldeni de ha van bevalt progit letolom nem vagyok meg nagyon otthon ebben a temaban
[link] -
VIC20
őstag
válasz
Freddy TNT #982 üzenetére
Hát, 2-3 éve már megvannak, de eddig még nem kattogtak.
-
VIC20
őstag
válasz
Freddy TNT #979 üzenetére
Szóval folyt.
A RAID-5-öt a WinXP is támogatja, és kis trükkel elő is lehet csalogatni belőle. (Ha jól tudom.)
Szóval szoftveres RAID-5-ről mit gondolsz? (Nekem külön, drága kártya szóba se jöhet.)
[Szerkesztve] -
sanyibá
tag
válasz
Freddy TNT #977 üzenetére
Azért ilyen eset után érthető a parád, adatokra meg ott a Kürt
Jáááj, csak velük ne kelljen találkoznom soha az életben!
Az áramszolgáltató meg figyeljen oda, mit és hova küldözget -
sanyibá
tag
válasz
Freddy TNT #975 üzenetére
Erre is van megoldás, túlfeszvédős táp, túlfeszvédős elosztó, ha már Raid-en gondolkodik az ember, ez már nem igazán megerőltető kiadás hozzá.
Na meg amúgy sem árt ha ezek megvannak. -
VIC20
őstag
válasz
Freddy TNT #973 üzenetére
Kösz szépen az infókat! Ez tényleg jó ötlet.
Van IDE portom, de úgy gondoltam, hogy ha már ilyen nagyot veszek, legyen SATA, és a jövőben azt fogom használni (a kisebbeket meg eladom vagy valami). Szóval ha már lúd, illetve ha már kövér, akkor legyen SATA.
Mindegy, most már nincs is rá szükség. Épp most jönnek át a dolgaim, ahogy ezeket írom. Nem is volt olyan nehéz, csak meg kellett találni a helyes kombinációt.
FILE SCAVENGER 3 RULEZZ!
Akár egyenként is átmásolhatom vele a fájlokat, nem kell bazinagy vinyó.
És persze a Raid Reconstructor is jó: segít kikalkulálni az egyes kombinációkat.
És a szerencséről sem feledkezhetünk meg: mázli volt beállítani nagyobb csíkméreteket is. Kiderült, hogy az én kötetem nem az általános 64 Kbájtos csíkméretű, hanem 128.
Ha vége, akkor jöhet a DVD írás, aztán formázás, újratelepítés.
Azon gondolkodom, hogy lehet, hogy megérné beruházni egy SATA kártyára + 1 vinyóra és RAID 5-ös kötetet csinálni?Persze szigorúan szoftvereset...
Mi a véleményetek? -
Jester01
veterán
válasz
Freddy TNT #970 üzenetére
Viszont úgy tudom vannak olyan RAID vezérlők,amik nem a vincsire rögzítik, hanem maguk tárolják ezeket az adatokat.
Abszolút igazad van. De ezek mondjuk nem az alaplapi szutyok kategória szerintem
Mindenesetre asszem leszögezhetjük, hogy a legapróbb hiba is a RAID 0 vesztét okozhatja.
Az tuti -
Jester01
veterán
válasz
Freddy TNT #968 üzenetére
Egyetlen bittel? A lemez szektorait használja, azon nem állít semmit. A stripe méret függvényében ugyanaz lesz. Nemtom a biosok hogy csinálják de valószínûsítem, valahonnan lecsippentenek néhány szektort amibe a metaadatokat rakják. (linux sw raid pl. a diszk/partíció végérõl) A maradékra pedig simán megy a raid0 algoritmus. Nem tudom mi csúszhat el ezen. Ha ugyanazt az algoritmust ugyanolyan diszkekre n-szer lefuttatod mindig pont ugyanazt fogod kapni. A raid a fizikai szint fölött van, ami adatok a lemezen voltak a szektorokban az érintetlen marad (a metaadatok természetesen nem, mert azt a tömb készítés felülírja) Az automatikus hibajavítás a diszk dolga, eközben nem veszhet adat, akkor sem, ha áthelyezi a szektort. A felette levõ rétegek számára ez transzparens. Ha pedig nem, akkor már írási/olvasási hiba van.
-
Jester01
veterán
válasz
Freddy TNT #965 üzenetére
Nemtom, de mi oka lenne rá? Mi az, hogy ''belövi''? Én mondjuk csak linuxos sw raidet használtam eddig (ezek az alaplapi szutykok is sw raidek ugye, és akkor már inkább a linux mint a bios). Ott semmi véletlenszerűség nincs. Ha megmondom a stripe méretet akkor az pont ugyanolyan lesz akárhányszor is csinálom meg.
-
Jester01
veterán
válasz
Freddy TNT #959 üzenetére
Ezt mondjuk nem egészen értem. Ha a lemez fizikailag nem sérült (vagyis rajta vannak az adatok) akkor elvileg a tömböt simán újracsinálhatod (ugyanolyan paraméterekkel), hiszen raid0 készítéskor nem töröl semmit a diszkekről.
De mivel sok adatról van szó, ez erősen SZVSZ és csak saját felelősségre.
Persze aki raid0-t csinál mentés nélkül, az valahol meg is érdemli. -
sanyibá
tag
válasz
Freddy TNT #956 üzenetére
Basszuskulcs, írtam a 3ware-nek is és az Asus-nak is és egyik sem tesztelte a másikkal.
A 3ware azt írta, hogy a lapok amikkel tesztelték többnyire jók voltak.
Az Asus pedig, hogy elvileg működnie kell, de még nem tesztelték.
Most írtam a linkelt oldalnak is és várom a válaszukat, hátha lesznek olyan kegyesek és írnak róla bővebben is egy mail-t.
Hajh! -
sanyibá
tag
válasz
Freddy TNT #944 üzenetére
Egyedül ennyit találtam az egész neten a két dolog együttműködéséről. [link]
We used a 3Ware 9550SX PCI-X card for testing, and the card did run at 133 MHz PCI-X clock speed by default.
Az egész neten, összesen ennyit
Viszont, ha hihetek ennek az egyetlen forrásnak elvileg működik a kártya 133Mhz-en az alaplapban. -
sanyibá
tag
válasz
Freddy TNT #944 üzenetére
Ja, hát igen a kompatibilibitibilitási lista néztem őket, de sajna egyik sincs a másikban, úgyhogy heves e-mailezgetésbe kezdek a gyártókkal, remélem sikerrel járok és legalább az egyik letesztelte a másikat úgy, hogy működött.
Ez sajna már nem a ''hát ezt elcsesztem, na mindegy majd találok egy b*lf*szt aki megveszi'' kategória.
Mindenestre kösz a figyelemfelhívást.
RESPEKTO -
jerry311
nagyúr
válasz
Freddy TNT #946 üzenetére
A probléma a SATA felület miadt lehet (MS -DOS) de majd kipróbálom kb a hétvégére.
Szerintem probald ujra ezt a szot! -
mh197
őstag
válasz
Freddy TNT #946 üzenetére
Huh, köszi az infót, a 9-es verz. nálam is hasonló csodát produkált.
Ez a trükközés meg kicsit körülményes, és inkább nem kísérleteznék a C partíciómmal, mert ha vmi nem jön össze, akkor rakhatom újra a win-t. A sok beállítás meg prog. miatt az meg most a héten is 1 fél napot vett igénybe.
. Ja, és mindemellett ott van még az is, hogy SATA-ra van kötve a RAID. Szóvl elég bizonytalan, hogy mi sülne ki. Most rajta vagyok egy másik megoldáson, amihez kell a meglévő 2 winyó mellé még egy, ami nem RAID-ben megy, és lehet összejön a visszaállítgatás, de még semmi sem biztos.
Kérdés: Ha felrakok egy winyóra egy XP-t, és egy másikra winyóra egy másik XP-t is, majd bebootolok a 2. winyó XP-jéről, akkor ott hozzáférek az 1. winyón lévő XP minden fájl-jához, vagy akkor sem enged hozzá minden fájlhoz az XP? Magyarul azt akarom, hogy az 1. winyóra telepített XP-t egyszerűen mint adatot lemásolnám, elmenteném, és ha vmi gáz van az 1. winyón lévő XP-vel, akkor a 2.-ról bootolok, az 1. winyót formázom, és visszaállítom az elmentett win XP fájlokat. Ez így vajon működne? -
sanyibá
tag
válasz
Freddy TNT #942 üzenetére
Igen az is jó, amit linkeltél az van negyedik lehetőségként, ilyen kártyája van Lazydognak.
Ő mondta, hogy bővíthető 256Mb-ra a memója, ha megnézed egy nagyobb képen, láthatod a cserélhető ramot rajta, asszem.
Az alaplap, amit kinéztem PCI-X 133-at tud, ezért szeretnék olyan Raid kártyát, ezért nem bírok olyan könnyen dönteni.
Ezen kártya mellett szól a memória, és a ''hardveres'' tudása, bár emlékeim szerint Lazydog írta, hogy olyan 20-30% a proci terhelése mellette.
A 3ware cucchoz mit szóltok? -
sanyibá
tag
válasz
Freddy TNT #938 üzenetére
Szétnéztem a HighPoint háza táján is és ilyeneket találtam:
1. RocketRAID 1820A SATA RAID vezérlő: [link]
2. RocketRAID 2220 SATA-II RAID vezérlő: [link] vagy [link] itt a SATA II vezérlőkben.
3. RocketRAID 2224 SATA-II RAID vezérlő: [link] vagy [link]
Annak idején jókat írtak a 1820A-ról is a Chip magazinban és írták, hogy hardveres XOR.
Az utóbbi kettő pedig szerintem a következő generációja lehet, mert SATA II-s, meg egyéb extrák vannak rajta.
Viszont egyiken sem láttam memóriát, de PCI-X-s vagyis az alaplapi 133-at kihasználná.
A Promise FastTrak S150 SX4-M: [link] viszont csak sima PCI-os, tehát 33Mhz, de bővíthető asszem 256Mb memóriával, ami azért jól jön.
Árban kb. azonosak, a Promise kártyáról van tapasztalata Lazydognak, a Highpoint-ról egyelőre senkinek, de Chipgyőztes volt ott, ahol nem szerepelt a Promise.
[Szerkesztve] -
sanyibá
tag
válasz
Freddy TNT #936 üzenetére
Lehet téveszmében élek, de a PCI-X az 133Mhz, ezek pedig ahogy írtad, 33/66Mhz-s kártyák, meg a csatolófelületük is a sima PCI-os.
A PCI-X előnye a nagyobb sávszélben van tudtommal és a csatolófelülete is más, ezért írtam, ha már ilyen lesz a lap, akkor szeretnék bele ilyen kártyát is. -
sanyibá
tag
válasz
Freddy TNT #933 üzenetére
Igen-igen Lazydognak asszem pontosan ez a kártyája van.
Ütős is meg minden, de ha már egyszer ilyen lapot veszek, akkor jó lenne kihasználni a PCI-X csatolófelület előnyeit.
Erre esetleg van ötletetek?
Én sajna nem találtam a Promise-nál ilyet. -
vedini
őstag
válasz
Freddy TNT #885 üzenetére
köszi, lehet hogy akkor sata II lesz, mert asszem dfi ultra támogatja, remélem kijavítanak ha nem, meg akkor duálmaghoz pont jó az ncq/tcq.
köszi a segítséget
meg köszönöm code1005-nek meg mr_ricsi-nek -
Comanche
tag
válasz
Freddy TNT #878 üzenetére
Ez már nekem is megfordult a fejemben, csak nem tudtam eldönteni, hogy az alaplap, vagy a kártya üzletébe vigyem vissza, meg kocsi nélkül nem nagyon fogom hurcolászni a gépet, arra meg ki tudja mikor lesz esély!?
Úgyhogy egyenlőre szüneteltetem a projektet, néha ha unatkozom nekiállok, (már beletörődtem) hátha sikerül!?
Sört meg sajna nem iszom, (nem is ihatok) úgyhogy a gépnek annyi!!
A leírást megpróbálom lefordíttatni, valami ''s'' betű is van a saját papírján, de hiába nyomkodom, azt sem tudom mikor kéne!?
Mindegy, azért köszönök mindenkinek mindenféle segítséget, meg a rám fordított (felesleges) időt! -
Comanche
tag
válasz
Freddy TNT #866 üzenetére
Ezt írja pontosan mikor felmásolta a fájlokat a lemezről és újraindítaná a gépet, hogy megkezdje a telepítést:
Reboot and select proper Boot device
or insert Boot Media in selected Boot decice and press key
Sehol nem találtam SCSI ra állítható dolgot... -
Comanche
tag
válasz
Freddy TNT #866 üzenetére
Nem ugráltatsz...
Csak az utolsó elöttibe tudom tenni, vagy az utolsóba, ami narancssárga, nem tudom miért!? vagy lefűrészelek a vga hűtőbordájából, és egyel fejebb rakom!
Gyakorlatilag már ''mindent kipróbáltam'' leszámítva, hogy még mindíg nem működik, bár elvileg minen jó! És még mindíg nem egyértelmű, hogy hogyan kellene instalálni a kártyát, vagytelepíteni a driverét, vagy kell e, HIJ- este megpróbálta megfejteni az angol leírást, még nem jutottunk semmire! code1005 viszont azt mondta, kell hozzá mindkettő! De hogyan? Az alaplapi raid biosban volt egy menü, talán arrow xxxxxx azzal lehetett bootolhatóvá tenni, erre vazzz hívta fel a figyelmemet, mert avval is szívtam keveset!
Nekem SCSI nincsen, ha egyre gondolok, a biosban valamelyik boot kapcsolo van IDE SATA és RAID itt lehet engedélyezni a RAID biosát is! Erre gondoltál?
Meg a biosban sem igazán tudom,mit kellene állítani!Vagy nem is kell piszkálni?
''erősen ajánlott legalább integrált SP1-es win,de lehetőleg integrált SP2-es''
na ezt nem értem... nekem eredeti win xp cd-m va (pár hónapja vettem) az minek számít ilyen szempontból? Elvileg az SP2 már rajta van!
A HDD led cstlakozó pl el sem ér odáig, pedíg valami ilyesmi is van a leírásban, de gondolom attól még működnie kellene!?
Majd délután, leírom ha hazaértem, hogy mit ír ki olyankor! Vagy keresek egy szabad gépet és reprodukálom a hibát! ha jól emlékszem, pont úgy néz ki a szöveg mint az otthonon!! -
HIJ
őstag
válasz
Freddy TNT #856 üzenetére
''Nem volt jó a tükrözés?? Ez elvileg nem lehetséges. Gyakorlatilag talán rossz beállítás vagy rebuild parancs hiánya....stb.''
Hát az utolsó bejegyzés még januárban volt a tükrözött vinyón és igen nemvolt auto rebuild beállítva (ez utóbb derült ki, nem én raktam fel) Csak annyi volt a gép felől a jelzés, hogy kiirta bootolás előtt : incoplete RAID settings
Akkor viszont már megvan a probléma: nem volt auto rebuild.
Köszönöm a segítséget !!
HIJ -
AMD!4ever
őstag
válasz
Freddy TNT #847 üzenetére
Eddig akkor értem.
Egyik kollégánktól még azt hallotam hogy ugyis elérhetek gyorsulást ha az alaplap helyett egy pci-sata vezérlő kártyára kötném a vinyómat(raid0 nélkül)
Mert jelenleg 1 ide és 1 sata vinyóm van a lapra kötve. ez igaz?
és igen a szimpla gépnél miért nem egézséges a hdd-nek a tuning? -
Fori23
őstag
válasz
Freddy TNT #847 üzenetére
Azon mit értesz, hogy a tuning nem egészséges a HDD-nek?
-
Matthew
őstag
válasz
Freddy TNT #842 üzenetére
Jaja, ez is olyan mint az alaplap, van amelyiken van, de van amelyiken nincs NCQ
támogatás.
Mellesleg, nézzegess teszteket, nem olyan nagy szám az az NCQ átlagos használatnál.
szerk.: ja igen, ez Criton-nak ment
[Szerkesztve] -
Criton
veterán
válasz
Freddy TNT #837 üzenetére
ncq-t se biosban se winben nem láttom. ez nemcsak raid -en müxik ? valamint asszem ich7 ha jol tom azon megycsak az ncq . És akkor PATA vinyó maradjon pri masteren ? Az nem kavar be ? valamint vannak ilyen opciók a biosban, hogy Configure SATA as Raid meg Serial ATA BOOTROM, ezek defaultban disabled-en vannak. Maradjanak is ? Az Enhanced Mode Support az S-ATA.
-
Jester01
veterán
válasz
Freddy TNT #832 üzenetére
Ne érts félre, ez nem gonoszkodás volt.
Csak felhomályosítottam a kollegát, hogy nem értek a winhez, inkább rád hallgasson
Mi ettõl függetlenül közben jól eldumálgatunk itt
MOD: áhá, sejtem már mit értettél félreNem azt mondod meg, hogy nem értek hozzá, hanem azt, hogy kell-e win reinstall. Igy gondoltam:
''Majd Freddy megmondja [hogy kell-e reinstall], én nem értek a winhez''
[Szerkesztve] -
Criton
veterán
válasz
Freddy TNT #828 üzenetére
Sata 1.5gb/s et tud. De ezt lehet a wincsin állitani, hogy 3gb/s vagy 1,5gb/s legyen. Az utsó van nekem beállitva, mert a lapom ( P4C800 ) nem tudja a 3gb/s -et. Szval akkor szerinted Pata -ra vagy a SATA -ra menjen a rendszer ? A PATA most pri masteren van. Maradjon ezen és menjen a rendszer a SATA -ra ? Az ncq -t azt csak akkor lehet bekapcsolni, ha 2 sata raidben megy ? Te mit javasolsz ?
-
Jester01
veterán
válasz
Freddy TNT #826 üzenetére
Ez csak példa volt. Valójában 2db 8portos kártya van
-
Jester01
veterán
válasz
Freddy TNT #822 üzenetére
Az utolsó bekezdésben nekem nem világos akkor a kérdésed
Egyszerû példa: adott 4 diszk és 2db 2 portos vezérlõ.
Kellene csinálni 2db raid1 tömböt.
Hogyan érdemes? Egyik tömb az egyik vezérlõn, másik tömb a másik vezérlõn vagy pedig elosztva. -
Jester01
veterán
válasz
Freddy TNT #818 üzenetére
A tuszkolás alatt arra gondoltam, hogy szerintem csak akkor ír a másik vezérlő a tükrözött vinyóra, miután az elsőn végbement a módosítás.
Ez biztos nem igaz. Linux alatt tuti nem.
igaz, hogy külön buszon vannak,de az adatok így kétszer is megjárják az alaplapot. +2*2x (n-szer)
Bocs, de ezt tényleg nem értem.
A) eset: 1 vezérlõ. Adat megy 2x ugyanarra a kártyára, de külön diszkre.
B) eset: 2 vezérlõ. Adat megy 1x az egyik 1x a másik kártyára.
Szerintem prociterhelés szempontjából a kettõ ugyanaz.
Mivel plusz egy vezérlőröl beszélünk,ezért kizártnak tartom, hogy ne használna ugyan annyi CPU-t, mintha csak egymagában lenne.
Huhh? Csak azért mert ''van''?
Nekünk egyébként 2 vezérlõnk van a gépekben, mert 1 kevés. Tehát a kérdés nem az volt, hogy 1 vagy 2 vezérlõ, hanem az, hogy a vinyókat szétosszuk-e vagy legyen egy tömb egy kártyán. -
Oliverda
félisten
válasz
Freddy TNT #814 üzenetére
Ahhh...köszi! És ugye RAID1-ben ha az egyik vinyó elfűstöl akkor még a másik simán használható külön. Ha jól értelmeztem.... Vagy nem? De gonodolom a esetleges logikai hibáktól nem véd. Tehát az ellen nem véd?
Egyébként az előző hsz.ban is RAID1-re gondoltam....nem tomm miért 0át írtam.
[Szerkesztve] -
Jester01
veterán
válasz
Freddy TNT #815 üzenetére
Ja, raid0 esetén valóban kevésbé biztonságos. De aki raid0-t használ, az nem a biztonságra hajt... Raid 1 esetén fenntartom, hogy ha véletlenül a vezérõ hal meg, de úgy, hogy kinyírja a vinyókat akkor jobb a 2 vezérlõ. Ritka eset, de elõfordulhat. A 2 vezérlõ miatt ugyan nagyobb a meghibásodás veszélye, de az adatvesztésé kisebb.
Amúgy meg nem értem milyen adatot tuszkolna egyik vezérlõrõl a másikra. A soft raid ráadásul 2x (n-szer) küldi el az összes adatot és ha az két külön vezérlõ (alkamasint 2 külön buszon!) akkor ezek párhuzamosan is mehetnek. Proci terhelés ebbõl kifolyólag pont ugyanannyi, mivel az adatforgalom a buszon ugyanannyi.
HW raid esetén természetesen teljesen igazad van, mert olyankor egyszer megy az adat a vezérlõhöz és onnan már annak a saját procija számolja a paritást (ha szükséges) és küldi tovább az adatot a vinyóknak.
És még mindig SZVSZ -
Jester01
veterán
válasz
Freddy TNT #808 üzenetére
Szerintem emberünk azonos gyártójú (és akár még azonos mechanikájú) vinyókat akar raidbe tenni. És ha raid1-rõl van szó, akkor még több értelme is van a külön vezérlõnek adatbiztonság szempontjából. Az interface sebességkülönbség pedig nem hiszem hogy nagyon meglátszana a tömb teljesítményében. Szigorúan SZVSZ.
-
Jester01
veterán
válasz
Freddy TNT #798 üzenetére
Mert mi a teljesértékû raid definíciója?
-
code1005
senior tag
válasz
Freddy TNT #798 üzenetére
Persze hogy nem, nem is látom értelmét miért tette bele ezt a lehetőséget az Nvidia.
-
Comanche
tag
válasz
Freddy TNT #793 üzenetére
Igen, engem is ezek a Non dolgok bosszantottak, úgynézem működik, de még próbálgatom, köszi....
-
_seth_
veterán
válasz
Freddy TNT #790 üzenetére
Nekem ha jó pillanata van akkor burst nélkül is eléri a 101-105 közötti tartományt.
''TCQ&NCQ hatása'' na ez az ami nekem nincs pontosabban az egyik vinyó (amit múlt héten vettem) NCQ-s de a másik nem (az pedig kb akkor lett vásárolva amikor 160gb volt a plafon vinyókból).
Ha elkezdek pl 3 másolást akor kb 8mb/secre áll be mindegyik, 1 másolásnál ez kb 18-19mb/sec (a raid0 tömbön belül persze, most nincs másik vinyóm) de ha egyszerre azaz egymás után végigkattintok a gyorsindításnál lévő ikonokon így is sokkal gyorsabban behozza a progikat.
Nekem is 128K a blokkméret a tömbben, 64/128 között lehetett választani a létrehozásakor. -
_seth_
veterán
válasz
Freddy TNT #787 üzenetére
[link]
(a nagy ''szakadékok'' itt azért vannak mert amikor screenshototo csinálok leesik 50mb/secre a sebesség, egyébként stabilan 100-110 fölött megy)
Nekem ennyit tud burst speeddel de nélküle még mindig ingadozik 60-75-100 között, erre azt mondták, hogy a block mérettől függ a sebesség.
Azt, hogy neked miért nem megy 100 fölé nem tudom
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest