Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
mr_ricsi
veterán
válasz
sszever #1444 üzenetére
''A két vezérlő közül melyik a jobb / megbízhatóbb RAIÍDÍ 0-ra?''
Tudhatnád, hogy mindig az Intel a jobb, a gyorsabb, a megbízhatóbb, a korszerűbb, a 100%-ig kompatibilisebb, a tartósabb és a szebb.
(Ha egyszer az Intel elkezd majd hamburgert árusítani, akkor a McDonald's lehúzhatja...) -
mr_ricsi
veterán
''melyik raid megoldással lehetne kicsit több gyorsaságot kicsikarni a vinyókból?''
Konkrétan 2db vinyóból? Raid0
''csak játékra kellene,video vágás,ps. szerintetek volna értelme még 1 vinyót venni?''
A több hely miatt igen, a Raid miatt nem.
Kizárt, hogy a videovágáshoz ne legyen elég gyors a mostani vinyó, viszont a RAID0 minimum 2x-esére növeli annak az esélyét, hogy vinyóhiba esetén minden adatod örökre eltávozzon. -
mr_ricsi
veterán
''nem értem ettől hogyan csökkenheti a további két év a 3-éves hibastatisztikát ''
Én arra gondoltam, ha a vinyókat csak 1 év használat után raknám RAIDbe (előtte full tesztelve), tehát a 3 éves meghibásodási adatom a 2.-3.-4. évre vonatkozik. (Szerintem ez a ''legjobb eset'', amit a vinyókból ki lehet hozni.) -
mr_ricsi
veterán
válasz
#64791808 #1420 üzenetére
''3., Két merevlemez RAID-be kötésével duplázódik a meghibásodási esély. Ami 0,01% 3 éven belül.''
Én azt szeretném kérdezni, hogy ezt a meghibásodási statisztika honnan származik?
Ugyanis olvastam a Seagate egyik prezentációját erről, és az kicsit(?) más adatokat tartalmazott.
Előljáróban azt tenném egyértelművé, hogy az ATA felületű desktop vinyók gyári eredetű hibáiról szólt.
A Seagate statisztikája szerint az üzembehelyezés utáni első 6 hónapban 1000 vinyóból 5-7db hibásodik meg, majd az újabb 6 hónap alatt további 2-3. Így jön ki az az adat, amelynek előzetes becsült értéke a vinyók adatlapján ''Annualized Return Rate'' alatt szokott szerepelni. (Az értéke 0,7-1% -amit eddig láttam-, és vinyóknál ez a mutató csak az üzembehelyezést követő 1 évre vonatkozik).
1 év alatt a gyári hibák java előjön, és a következő években visszaesik a hibák száma 1-2db / 1000db /év értékre, és ez így megy a vinyó tervezett élettartamáig (Component Design Life az adatlapokon). Ezt követően a vinyó már nem megbízható, így nem célszerű tovább használni.
A fentiek alapján a legoptimálisabb esetet figyelembe véve is 3 évre egy vinyónak 0,3-0,6% a meghibásodási esélye. (És ezt csak tovább ronthatják az adat-, és egyéb hibák.)
[Szerkesztve] -
mr_ricsi
veterán
''Annyit változott a helyzet, hogy elfogadja a drivert a win fel is települ minden gond nélkül majd az első indításkor kékhalál''
Nem az alaplapi chipsetedhez pontosan illő drivert használod.
Nézd meg az alaplapod könyvecskéjében, hogy pontosan milyen chipset van a lapodon, és ahhoz tölts le drivert a www.nvidia.com-ról. -
mr_ricsi
veterán
válasz
Lord Takeda #1373 üzenetére
''Valami életképesebb megoldást vártam, de kössz azért.''
Szerintem ez életképes megoldás, és komolyan gondolkodom, hogy vegyek-e. (A 6 másodperc alatt felálló XP gondolkodóba ejt.)
A 16órányi áthidalási időt néztem, és -szvsz- csak a rajta lévő ~800mAh-ás akkut kell 8Ah körülire cserélni, és máris bírja majdnem egy hétig. -
mr_ricsi
veterán
válasz
Lord Takeda #1364 üzenetére
''sataII raid vezérlő tud-e kezelni sima sata lemezeket?''
Tud.
''mi az a megoldás, amivel -persze ilyen ár körül- nagy sebességet lehet elérni?''
Pl ez: [link] -
mr_ricsi
veterán
válasz
becksim #1356 üzenetére
''Valószínüleg akkor szerzünk egy raptort rendszernek, meg egy böszmét tárolónak, és egy kisebbet (vagy kettőt raid0 ban) lapozó-tempnek...''
Bármennyire hülyeségnek tűnik, de a Raptort lenne célszerű lapozó-temp vinyónak tenni, mert a RAID0-nál jóval kisebb az adatelérési ideje. RAID0-ról pedig indulhatna a rendszer, ha a betöltődő rendszerfájlok sorban következnek (indulási optimalizálás -hopp, most jut eszembe: nekem van otthon olyan progim, ami képes így rendezni az XP fájljait, de még nem vetettem be a RAID0-s rendszeremben).
Viszont jó sok memória mellett le is lehet tiltani a lapozófájlt, amitől gyorsabb lesz a rendszer, mint a külön swapvinyótól. -
mr_ricsi
veterán
válasz
moongoose #1316 üzenetére
''Ha nem adok neki ilyet, akkor is továbbmegy a telepítés, és be is boot-ol a gép az inditásokkor,vagy szükség van az alaplaphoz adott SATA drive-ere?''
Nem bootol be a gép, és szükség van, de nem a SATA, hanem a RAID driverre. (Ezek együtt szoktak lenni egyébként.)
''lehet-e floppy helyett(ez már nincs) a drivert CD-re ill USB kulcsra tenni?''
Sem USBkulcs, sem CD. Az NLite-tal készíthetsz magadnak olyan XP telepítőCD-t amibe a drivert is belefűzöd, azzal működik, még F6-ot sem kell nyomni neki. -
mr_ricsi
veterán
válasz
Freddy TNT #1213 üzenetére
''Elméletileg ha kidől az egyik akkor a másikon megmarad valamennyi adat''
Eszerint ha a 2x20G-ra rányomok 10ezer db MP3-at, és az egyik vinyót elviszem máshova, akkor fájlok ''fele mínusz egy-két darab'' ott lejátszható lesz?
''Ennek nem sok hasznát látom.''
A Vista 15G-ás particiót igényel, nekem pedig van még 10db működőképes Quantum Fireball 1,7G-ás vinyóm... -
mr_ricsi
veterán
''Korábbi hsz-ban lévő problémára reagálnék (újrainduláskor irq less or not equal)''
1-gyel feljebb olvasd el, hogy már megoldottam a problémát:
''Olyan módosított telepítőlemezt használtam, amivel nem kellett F6 floppy. (ezért volt a 2-vel korábbi hsz-omban leírt hiba: egyszerre integráltam az NF3 és 2féle NF4 Sata és RAID drivert, és nem az NF3-ét használta, hanem 3-ból a legújabbat. A gyagya Nforce driver nem képes deviceID alapján azonosítani az eszközt.'' -
mr_ricsi
veterán
válasz
Hequila #1185 üzenetére
''teljesen hasonlóak a tapasztalataink''
Időnként érzetre is rohadt gyors. (Pl. iszonyatos sebességgel lehet róla törölni)
''Mesterséges hibagenerálásnak milyen eredménye lett?''
Olvashattad fentebb: széthullott, szétvettem. (Nekem nem okozott nagy gondot a helyreállítása.)
Ja, és ezek PATA-s vinyók, Serillel2-vel akasztottam őket a SATA-ra. (Mert arra is kiváncsi voltam, hogy lehet-e bootolni átalakítós vinyóról.)
Olyan módosított telepítőlemezt használtam, amivel nem kellett F6 floppy. (ezért volt a 2-vel korábbi hsz-omban leírt hiba: egyszerre integráltam az NF3 és 2féle NF4 Sata és RAID drivert, és nem az NF3-ét használta, hanem 3-ból a legújabbat. A gyagya Nforce driver nem képes deviceID alapján azonosítani az eszközt.Én korábban a VIÁkkal teljesen el voltam kényeztetve ilyen szempontból, ott egy driver kellett mindenhez.)
A vinyóra ráírtam, hogy melyik SATA portba kell csatlakozniuk. Így később sem keverem össze őket. -
mr_ricsi
veterán
válasz
Hequila #1167 üzenetére
''Ha esetleg Te mást fogsz tapasztalni a teszt során, azt oszd meg velünk!''
Két régi, 33MB/lemezoldalas DM9+-os vinyóval 95MB/s maximális, és 80MB/s körüli átlag átviteli sebesség azért elég impozáns.
Volt olyan, hogy lefagyó driver-telepítés után szétesett a RAID, de a bios újraépítette, majd a recovery konzolban egy fixboot teljesen rendbe hozta.
Szétvettem a vinyókat, és külön külön leteszteltem őket a powermaxszal, utána gond nélkül összeállt ismét a RAID.
Használat során nem feltűnően nagy a sebessége, kb. egy szóló 200-250GB-oshoz hasonlóan teljesít, tehát emiatt nem érdemes egy korszerű vinyót 2 régire cserélni.
Hátrány, hogy sem a SMART, sem a hőmérséklet kiolvasás nem működik, ami azért kockázatot jelent, ill. hogy nálam a RAID 2 db 3 évnél régebbi vinyóból áll: mindenképpen megbízhatóbbnak tűnik, hogy az 1 éves 200G-ásomat használjam helyettük, ezekre pedig csak ''biztonsági mentsek''. -
mr_ricsi
veterán
válasz
Hequila #1165 üzenetére
''Többen mondták már, hogy nem érdemes RAID0-ás tömböt létre hozni, mert sérülékenysége nem kompenzálja a plusz sebességet. ''
Én éppen ezt a sérülékenységet tesztelném mesterséges hibákkal, ha összeállna a dolog.
Az XP telepítés ideje viszont engem éppen arról gyóz meg, hogy nemkicsit gyorsabb a szóló vinyónál. -
mr_ricsi
veterán
válasz
mr_ricsi #1160 üzenetére
''Tuti, hogy a RAID-hez kapcsolódik a probléma, mert ha szétbontom a 2 vinyót, akkor ugyanazon F6 floppy SATA driverével simán települ a rendszer.''
Csak RAID0-ás beállításban jelentkezik a probléma, ''tükrözésnél'' vagy ''összefűzésnél'' nem.
Nincs valakinek ötlete?
''Ez nem a ''szokásos'', IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL és memóriacímes kékképernyő)''
Hülyeség, amit itt írtam, teljesen normális képernyő van, 0x0000000A hibával. (Úgy látszik, akkor 02 óra körül már kalandozott a figyelmem.) -
mr_ricsi
veterán
válasz
Ősember #1150 üzenetére
Nálam is valami hasonló probléma van. Szintén a RAID0-lal próbálkozom, és nálam felmegy az F6 driver, sikeres a fájlmásolás, végigmegy a grafikus telepítő is, de első induláskor ''IRQL NOT LESS OR EQUAL'' kék képernyővel megáll. (Ez nem a ''szokásos'', IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL és memóriacímes kékképernyő)
Tuti, hogy a RAID-hez kapcsolódik a probléma, mert ha szétbontom a 2 vinyót, akkor ugyanazon F6 floppy SATA driverével simán települ a rendszer.
(És még egy dolog: ahol lefagy az XP, még kb. 1 perc van hátra az asztalig. Vagyis 12 percig tartana összesen egy XP telepítés, ami azért nem olyan rossz idő.) -
mr_ricsi
veterán
válasz
sebipayne #1131 üzenetére
''amiket tömörítetlenül rakok a gépre (pl: 1 órás videó vagy 10Giga)''
A mérete alapján ez már tömörített anyag (~DV vagy MJPEG szokott ekkora lenni.)
Ha egy kicsit számolni kezdenél:
10GB / 3600= 2,77MB/s
Még a duplája sem túl nagy falat egy 5400-as szóló vinyónak. Ez semmiképpen nem indokolja a RAID0 szükségességét. -
mr_ricsi
veterán
válasz
sebipayne #1109 üzenetére
''De erőteljes videoszerkesztésnél, vágásnál, konvertálásnál vagy másolásnál azért van jelentősége a RAID0-nak nem?''
Ehhez arra van szükség, hogy tömörítetlen videókkal foglalkozz.
Ha a szokásos -DV, MJPEG, MPEG2 a forrás, és DV, DivXAVI, MPEG2 a kimenet- módon videózol, akkor még egy szóló 5400-as vinyó is elég kell legyen. (Főként, ha a rendszer külön vinyón van.)
És a RAID0 adatvesztési kockázatát az is növeli, hogy ilyenkor nem tudsz SMART diagnosztikát és hőmérsékleti adatokat lekérni a vinyókról, tehát hibaelőjelzésed sem lesz.
[Szerkesztve] -
mr_ricsi
veterán
''azokat be tudom rakni ugyanabba a RAID0 tömbbe?''
Ezt ne akard, mert ha a 4 vinyóból csak 1 is megsérül, mind a 4-ről menthetetlenül elveszik minden adat.
''vagy felőlem lehet az elsőtől független külön RAID0 is''
Így működik, és a jelenlegi 2-től eltérő márkájú és méretű lehet az újabb 2 vinyó.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung LCD és LED TV-k
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Tippmix
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- A kínai routerek mellőzését kéri az amerikai kongresszusi bizottság
- EA Sports WRC '23
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Lexus, Toyota topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest