Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
L3zl13
nagyúr
válasz
mr_ricsi #1433 üzenetére
Ez a számítás nekem nem tiszta.
0-6 hónap - 5-7/1000db
7-12 hónap - 2-3/1000db
ez ugye az a 0,7-1% amit te is írtál.
de!
utánna +évi 1-2/1000db
nem értem ettől hogyan csökkenheti a további két év a 3-éves hibastatisztikát
szerintem 3 évre 7~12+2*(1~2)=9~14/1000db ami 0,9~1,4%-os esélyt jelent arra vonatkozóan, hogy 3 éven belül gond legyen a vinyóval. -
-
Lord Takeda
csendes tag
válasz
mr_ricsi #1362 üzenetére
Sziasztok!
Nemsokára gépet szeretnék cserélni, ezért lenne néhány kérdésem. Nyilván szeretnék jó gyors i/o-t, menjen minden szépen gyorsan. A platformot még nem döntöttem el (várok), ezért lenne fontos az a kérdés, hogy sataII raid vezérlő tud-e kezelni sima sata lemezeket?
Azért lenne ez fontos, mert arra gondoltam, hogy nagy mennyiségű (mondjuk 4) sata-s 80 gb-os lemezt kötnék raid0-ba. (Másik lemezen lennének a fontos adatok.)
Szóval van-e ennek a rendszernek létjogosultsága, és ha nincs, akkor mi az a megoldás, amivel -persze ilyen ár körül- nagy sebességet lehet elérni? -
rlazol
veterán
válasz
mr_ricsi #1348 üzenetére
egy winyó a különbség. A backup winyó j ódolog de ha Te pont 2 hete mentettél és 3 nappal vagy a határidő előtt akkor b*szhatod. Szvsz RAID1+backup.
Külön winyó (de minimum külön parti) a rendszernek és a lapozónak. Utóbbi nem baj ha RAID0. Igen, ezért van nálam 6 winyó... -
-
Freddy TNT
őstag
válasz
mr_ricsi #1217 üzenetére
Na azért ne feledkezzünk meg a file-töredezettségről sem
mi van ha néhány töredék a másik vincsire kerül ?
ugye letörölsz valamit ami az első vincsin volt, aztán rámásolsz valami mást ami nagyobb. Ekkor elméletileg betömi azt a lyukat ahol töröltél utána pedig ír a lemez végére. Ami rossz esetben már a második vincsi
Legalábbis én így képzelem el.
[Szerkesztve] -
karib
addikt
válasz
mr_ricsi #1217 üzenetére
JBOD = Just a Bunch of Disks
Semmi értelmét nem látom. Fogalmad sincs, mit melyik HDD-re rak, ami se teljesítmény szempontjából, se adatbiztonsági szempontból nem az igazi.
Egyetlen előnye, hogy egy diszkként látszik. Szerintem érdemes inkább külön használni a 2 HDD-t, mert akkor tudod, mi hova került. Ellenkező esetben pl. betelik az egyik, a fájl másik felét a másik HDD-re írja, rögtön plusz kuszaság, igazából semmi nyereséggel.
Ha meg szétszeded a kötetet, azt biztos nem komálja. Az adatokat gyanúm szerint csak adatmentéssel lehet visszabányászni, de legalább a nagyja a fájloknak egyben lesz - szemben a RAID0-val, ahol mindennek csak a fele lesz meg
Összefoglalva: több szól ellene, mint mellette. -
Freddy TNT
őstag
válasz
mr_ricsi #1212 üzenetére
Én úgy tudom, hogy gyakorlatilag egymás után rakja a két vincsit így 1-nek látszik. Ennek nem sok hasznát látom. Hacsak nem azt, hogy 2*20 Gb 1db 40 gigás vincsinek látszik. Ez mondjuk video digizésnél jó lehet,mert oda nagy hely kell. Szóval amint betellik az egyik folytatódik a másikon az írás.
Elméletileg ha kidől az egyik akkor a másikon megmarad valamennyi adat.Persze ha az első fele az első vincsin van akkor fujhatod -
karib
addikt
válasz
mr_ricsi #1193 üzenetére
A SATA útja a szerverekbe azért hosszú menet lesz. Még a legjobb, sokadik generációs SATA HDD-k sem tudnak labdába rúgni. Ez magának a SCSI kontrollerek fejlettségének is köszönhető. Az egy dolog, hogy van NCQ az újabb SATA megoldásokban, és szerver alkalmazásoknál használ is (desktop használat mellett érdekes módon jelenleg inkább ront!), de a SCSI rendszerek fejlett TCQ rendszere és egyéb nyalánkásgai nagyobb terheléseknél durván lelépik.
A SATA egyelőre az ún. near-line felhasználásnál terjed, ahol nem annyira a sebesség a kritikus, inkább a nagy tömegű adattárolás - nyilván mert jóval olcsóbbMechanikusan már vannak megbízható, akár gyors SATA HDD-k, de komolyabb terhelést még az elektronikájuk nem tud hatékonyan lekezelni (drive firmware + kontrollerek).
Az új SAS (Serial Attached SCSI) érdekes lesz - szinte semmit nem tudok róla, de állítólag bevezetésével átjárható lesznek a SATA-SAS meghajtók. Gyanítom, hogy a SAS kontrollerek tudnak majd SATA és SAS meghajtókat is kezelni, így pl. el lehet indulni egy erős kontrollerrel és egyszerűbb SATA HDD-kkel, majd szükség esetén csak a meghajtókat cserélve továbbfejlődni, netán kevert rendszert létrehozni. Mindenesetre nagyon érdekes lesz, hogy mit sikerül kihozni - lehet, hogy a gyakorlatban kevés jelentősége lesz. -
Comanche
tag
válasz
mr_ricsi #1194 üzenetére
Nagyon bőven nem tudok róla írni, én csak a feladatkezelőben néztem, ''simán'' 0-3(4)% között mozgott a procihasználat, RAID0nél pedíg 7-10%, 0 soha nem volt, ezt persze a gép ''tétlenségénél'' néztem! És a processzor hőmérséklet is magasabb volt 3, néha 4 fokkal! (azonos szobahőmésékletnél)
Ezek a többletek zavartak,mert az én szempontjaim szerint nem kaptam annyi pluszt a RAID-től, hogy úgy véljem megérje!
Valahol olvastam, hogy raid kártyánál ez nem mutatkozik mert az már hardveres! De lehet keverem?! Persze amit én vettem az csak egy alap volt! Még azthiszem,te világosítottál fel róla, hogy semmi értelme nem volt,ahoz jó pár tízezerért, vagy még többért
kellet volna RAID kártyát venni! (amúgy ha valakinek kell, 2K-ért odaadom) De nem nyűglődtem végig,hogy működjön is, ezért avval kapcsolatban nem tudok semmiről beszámolni! -
dbius
veterán
válasz
mr_ricsi #1186 üzenetére
mr_ricsi: Korábbi hsz-ban lévő problémára reagálnék (újrainduláskor irq less or not equal)
Nincs húzva véletlenül a géped??? Csak azért kérdezem, mivel némely alaplapok húzás esetén az integrált sata vezérlőket is ''viszik'' magukkal, és ez okozhat ilyen problémát!!!
Vagyis egyszerűen nem fixálják a sata vezérlőt.
És lehet, hogy a raid érzékenyebb az ilyesmire! Ha húzod a rendszert, próbáld meg alapbeállításokkal is raid tömböt, húzás nélkül szerintem!!! (és jelezz please)
-
Hequila
őstag
válasz
mr_ricsi #1166 üzenetére
Ja vagy úgy... Azt hittem, hogy felhasználási (nem tesztelési) célra akarod használni.
Nem tudom, hogy a Windows mennyi iső alatt megy fel rá (én egy régit ghostoltat raktam rá), de felállt rendszernél nincs sok különbség. Ha esetleg Te mást fogsz tapasztalni a teszt során, azt oszd meg velünk! -
Hequila
őstag
válasz
mr_ricsi #1164 üzenetére
Mintha úgy rémlene, hogy két DM+9-es Maxtorsz akarsz RAID0-ba fűzni. Én is ezt tettem, (80GB,8MB,SATA), így be tudok számolni a tapasztalatokról;
[link]
A tesztekben gyönyörűen produkál, közel dupla sebességet hoz. Ezen kívül a gyorsulás gyakorlatilag 0, azaz NULLA. Másolásnál sem lett gyorsabb (nagy file-ok esetén sem, másik vinyóra/ról másolva). Némi gyorsulás mintha videotömörítésnél lenne, illetve ha több mindent futtatok egyszerre, de az elhanyagolható.
Többen mondták már, hogy nem érdemes RAID0-ás tömböt létre hozni, mert sérülékenysége nem kompenzálja a plusz sebességet. Most én is csatlakoznék hozzájuk. -
mr_ricsi
veterán
válasz
mr_ricsi #1160 üzenetére
''Tuti, hogy a RAID-hez kapcsolódik a probléma, mert ha szétbontom a 2 vinyót, akkor ugyanazon F6 floppy SATA driverével simán települ a rendszer.''
Csak RAID0-ás beállításban jelentkezik a probléma, ''tükrözésnél'' vagy ''összefűzésnél'' nem.
Nincs valakinek ötlete?
''Ez nem a ''szokásos'', IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL és memóriacímes kékképernyő)''
Hülyeség, amit itt írtam, teljesen normális képernyő van, 0x0000000A hibával. (Úgy látszik, akkor 02 óra körül már kalandozott a figyelmem.) -
sebipayne
tag
válasz
mr_ricsi #1145 üzenetére
Csak egy pédát mondtam. Egyébként megnéztem egy hasonlót és tényleg Xvid (2MB/s-el!!!), de akkor gondold el milyen lehetett amikor még nem volt tömörítve...
Én nem pont a másolásra értettem a sebesség-növelést, hanem pl:
1. amikor látom h mondjuk DVD-ből konvertálok át avi-ba és a procterhelés épp ha eléri a 40-50%-ot akkor sztem joggal feltételezhetem hogy a vincsi lassítja be a rendszert.
Hasonló a helyzet amikor a felrakott 1Gigás avi-ból ami kb. másfél perces (kb. 11,37MB/s)
ugyancsak nem a processzor fogja le, hanem a vincsi szerintem.
2. Amikor egy memóriazabáló effektes videoszerkesztő programban dolgozok, és már felszökik a memóriahasználat 1-1,5GB fölé (A rekord 2,5GB körül volt), akkor is úgy elkezd swappelni mint állat, és látszik rajta hogy miután felhasználta a fizikai memóriámat, nagyon belassul az egész folyamat.
Nem mindegy hogy 11,37MB/s-el CSAK átmozgatok valamit, vagy pedig olvas, tömörít, és másol egyszerre 1 HDD-n...
[Szerkesztve] -
sebipayne
tag
válasz
mr_ricsi #1129 üzenetére
Köszi szépen, pont ez lenne az egyik cél, mert sok a bedigitalizálásra váró anyagom, amiket tömörítetlenül rakok a gépre (pl: 1 órás videó vagy 10Giga)
Hát még mindig nagyon gondolkodok a RAID 0-ban, jó lenne egy nagy partíción az összes cucc,de ahogy elnézem nemnagyon szívlelitek a biztonság miatt.
-
need
addikt
válasz
mr_ricsi #778 üzenetére
kiegésziteném azzal hogy ha az nVidia raiddel csinálod akkor igen is kell elöször álitgatni a biosban még pedig ezek az opciok közül kell beálitani..és utánna hozzuk létre a RAID 0 tömböt..!
IDE Primary Master RAID
IDE Primary Slave RAID
IDE Secundary Master RAID
IDE Secundery Slave RAID
First SATA Master RAID
Second SATA Master RAID
Third SATA Master RAID
Fourth SATA Master RAID
a kivastagitottat kellett enabledre rakni...!!
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen routert?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Meggyi001: Vegán? Nem vegán?
- OLED TV topic
- Gitáros topic
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- iPhone topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest