Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
VIC20
őstag
válasz
lazydog #4069 üzenetére
Azért van, aki vitába száll ezzel. Én is ezt keresném egyébként. Nálam a gagyi nforce-os lap küzd a lassú RAID problémájával.
Tény, hogy pl. az Adaptec a leggagyibb vezérlőjének használati utasításában is feltünteti, hogy a RAID-1 olvasva gyorsabb. De ez csak a RAID-típusokról szóló részben szerepel, nem a vezérlő konkrét tulajdonságainál. (Mindenesetre szemétség lenne ahhoz is odaírni, amelyik ezt nem tudja...)
Na most, 5-10 ezer forintot esetleg megérhet egy próba (ennyiért árulnak ilyeneket az apróhirdetések között).
-
Sunzi
aktív tag
válasz
lazydog #3294 üzenetére
Én máshogy értettem a kérdést.
Adott a vezérlőn egy RAID5 tömb, azon pedig 2 logikai partícó, és ezek közül az elsőt szeretné nagyobbra húzni a másik kárára. Ha egyik sem boot partíció, akkor PM simán átméretezi mindkét partíciót, mindenféle adatvesztés nélkül. Ha a RAID tömböket akarná méretezgetni, azt persze tényleg nem lehetne, jelenleg viszont a tömb úgy jó, ahogy van.
Vagy én értettem félre, mit is akar...Ha meg PM, a mentés akkor sincs megúszva, igaz, csak 1 alkalommal, de volt már álmatlan éjszakám miatta..
Larry303: a PM gond nélkül megcsinálja, amit szeretnél, egy full backup után, a RAID tömb biztosan nem látja kárát, a PM csak a logikai partíciókkal machinál.
-
tzscske
tag
válasz
lazydog #2767 üzenetére
Köszi a gyors választ!
Másik kérdés: Egy régi u160-as 7200rpm scsi vinyónak kb mekkora az átviteli sebessége egyedül?Az én vinyóim régiek vagy magánban 30-35MB/s-t tud?A napokban kipróbálom majd a raidet velük,mert ez elég kiábrándító volt így elsőre(integrált u320-as controller van,de van még 2 rendes pci-x-es kártya amit úgyis tesztelnem kell,úgyhogy lesz időm kikisérletezni)
-
válasz
lazydog #2609 üzenetére
Köszi
Nekem ez nem kínzás, hanem felüdülés.Egyszer nagyon benyaltam egy szoftweres nowell raid-et (egész karácsonyomat a szerver elött töltöttem) és azóta érdekelnek a harweres raidek minden mennyiségben
jah, és éppen beszerzés alatt ál egy ilyen:
Compaq part number 340855-001 [link]
[Szerkesztve] -
válasz
lazydog #2607 üzenetére
aham..
igazából az érdekelt volna, hogy régen mintha (nem vagyok benne biztos) láttam volna olyan megoldást, hogy 9 wincsi volt, abból 8 wincsin volt egy egy bit, így a 8 wincsi kirakott egy bájtot, és a 9. wincsi meg volt a paritása a bájtoknak. Így ha ki is esett egy wincsi meg volt az adat, hisz kiszámolható a paritásból.
SZóval ilyen létezik, vagy valamit benéztem?Illetve ha igen, mi ennek a neve? Raid 9 vagy mi?
[Szerkesztve] -
brd
nagyúr
válasz
lazydog #2543 üzenetére
Ha nem bánod, kicsit pontosítok.
Dinamikus lemezre nem lehet XP-t telepíteni. Működik a kevert típus is: egy lemezen egyszerre lehet akár RAID0, vagy RAID1-es partíció is, nincs megkötés. Egyébként tisztán software-s RAID esetén szerintem sehol sem a meghajtók számítanak, mindenhol paríció alapú a RAID kiosztása.
XP pedig úgy kerül RAID1-re, hogy simán feltelepíti az ember, mintha egy különálló HDD-re menne, majd az ügyeskedés után konvertáltatja a XP-s partíciót tartalmazó lemezt dinamikusra. Ezek után az XP-t tartalmazó partíción megjelenik egy olyan lehetőség a jobbgombos menüben, hogy Tükör hozzáadása. -
Blézs
csendes tag
válasz
lazydog #2541 üzenetére
A helyzet az hogy én ezt az XP lemezkezelőjével hoztam létre.Az OP rendszert meg azért tenném a RAID1-re mert hogy azt olvastam hogy szoftveresen csak onnan tud bebootolni, és hogy igy a bizonságosabb(merthogy ez igy tükrözve van).De ha megszakadok akkor se fogadja a telepitésnél az XP a dinamikus lemezt.Mi a megoldás arra, hogy az XP felmenjen valahogy a RAID-es lemezre??(És nem alaplapi RAID-es megoldással mert attol jobban tartok)
-
szab.tam
nagyúr
válasz
lazydog #2480 üzenetére
thx!
megoldódott a prob. más hibákat is ki kellett küszöbölni, de a te és liksoft ötletei is mind kellettek hozzá. volt integrált sp2-es legál oem xp-m, (csak már többször aktiváltm, és féltem, hogy nem nyeli be többet billgéc...), így egy régi sp1 nélküli, aktiválást nem kérő xp-vel próbálkoztam, azzal nem ment. az alaplap oldaláról pedig letöltöttem a floppyra való, legújjabb sata2 raid driver-t. ráadásul az xp telepítés elején a floppyról nem elég a raid drivert telepíteni, hanem még mást is, (1 nvidia-s valamit is kell). a raid0 kreálásnál is elrontotam valamit.. de most már műkszikl -
tlac
nagyúr
válasz
lazydog #2474 üzenetére
csináltam egy szintetikus tesztet, egy kicsit romlik a hozzáférési idő
konfig:
Antec Solo { FSP GreenPower 400W, Gigabyte GA-965P DS4 rev1.0 C1 F10 { Core 2 Duo E6400 + Thermalright Ultra-120 eXtreme + Sycthe SFF21F, 2 x 1Gb Goodram Pro 800Mhz, Inno3D 7600GST 256Mb + Zalman VF700Cu }, Samsung 160Gb SP1614N, Samsung DVD-RW SH-W163A }
win xp sp2 a Samsung 160Gb SP1614N-ről fut
everest 4.000.976
bios:
eist, c1e disabled
tuning nincs
raid, nativ sata
vinyók: 2db wd3200ys ich8r-re kötve
raidben: [link]
anélkül: [link] -
tlac
nagyúr
válasz
lazydog #2472 üzenetére
igen azt értem, hogy a legkisebb csíkméret a kis fáljoknak kedvez
a hátrányt arra értettem, hogy ez a vezérlőt és a procit nem terheli olyan szinten, hogy esetleg lassabb lenne, mintha nagyobbat választanék?
azt jól gondolom, hogy radi0-ban a teljesítmény nem lesz kisebb egy wd3200ys-hez?
vagy vmelyik művelet lassabb lesz? -
butch3r
senior tag
válasz
lazydog #2460 üzenetére
még 1 kérdés.
Vezsek egy raid kártyát, használom raid 1-ben. Telik-múlik az idő majd lecserélem a kártyát (mert az első sata-I-es az új meg 2es lenne mondjuk) akkor hogy ha azon is a régin használt raid 1 tömböt szeretném használni csak beállítom a megfelelő hdd-kre a raid 1 tömböt és kész. nincs semmi extra tenni való ilyen esetben?! -
code1005
senior tag
válasz
lazydog #2454 üzenetére
Külföldön már lehet kapni, kb. $550 tehát olyan 97e forint körüli az ára. Ha azt nézem, hogy wincsi nélkül 200e körül szántam egy gépre datacenteri feladatokra akkor ez az olcsóbb.
Az aggaszt csak, hogy max 500Gb winyó rakható bele, én a 750-es wd RE2-es darabokból akartam megoldani. -
code1005
senior tag
-
Kartács
aktív tag
válasz
lazydog #2427 üzenetére
Kitöltöttem a gépadataimat ''MSI K8N Neo4-F'' az alaplat tip. ha esetleg vmi beállítást tudtok mondani az jó lenne! Megtaláltam már BIOSZ-ban a RAID Opciot amit ENABLED-re tettem de van még ott olyan is hogy:
RAID1 - EN/DIS
RAID2 - EN/DIS
RAID3 - EN/DIS
RAID4 - EN/DIS
ezekből nem tom melyiket kell engedélyezni...?!
És van még:
ATA Primary Master -
ATA Primary Slave -
ATA Secundary M. -
és így tovább...
Ezeknél sem vágom melyiket kell engedélyeznem...?!
RAID saját ''BIOSZ''-ával már találkoztam de ott sem vágom a dolgokat...
Ha jól tudom akkor a Striping v. mi kellene nekem és van ott 2ablak amibe tudom pakolgatni a vinyókat... nem tom melyiket hova kellene(most még a +2db régi is benne van)
És ha nem érdemes XP-t RAID-re telepíteni akkor mit/hogy telepítsek? -
Kartács
aktív tag
válasz
lazydog #2425 üzenetére
Értem. Okés az nem gond hogy 300GB-ként fogom látni a 2vinyót... főleg ha feltudom partícionálni, de nem tervezek Raptor vinyó vásárlását
Enélkül hogyan tudom megcsinálni akkor, hogy meglegyen ez a 300GB és partícionálgatni tudjam?
Rákötöttem a 2db 120as ATA mellé és win felismeri de látni nem látja... Akár bekapcsolom Biosz alatt a Raid opciót akár nem (bár gondolom ez csak a raid setup miatt kell majd állítgatni) de nem jeleníti meg a vinyókat a Windows...
5let? hogyan kezdjek neki?
Szeretném még a héten feltolni rá (egy külön partícióra) a Win-t.
Elolvasgattam az írt hozzászólásokat de nekem pell pill nem egészen tiszták az ott leírtak... bocsi
És miért nincs értelme Raidre telepíteni?
Végülis nekem az is jó ha már gyorsabb mint a 2db volt ATA vinyóm nem lényeg a Raid csak ha megoldható és Gyorsabb (mint simán 2db SATA vinyó) ha van ilyen. -
fulcrum
tag
-
Ottoka
őstag
válasz
lazydog #2373 üzenetére
Nem értem a válaszod. Nem is kell Neked az én problémámmal foglalkozni, gondolom ha tudtál volna hozzászólni megtetted volna.
Egy apró beállítás volt csak a kártyához kapott webpam vezérlőprogramban, rájöttem.
És én csak leírtam véleményem amit gondolom szabad, a wd raid edition winyókról, nekem nem jött be, ez a lényeg. kb 10%-al lassabb, mint egy maxtor winyókból kialakított tömb. És nem szintetikus tesztek szerint. Olyan dolgokat amiket a 2 maxtor simán vitt, sajna ezek nem tudják. Úgyhogy mennek is a háztól.
[Szerkesztve] -
Ottoka
őstag
válasz
lazydog #2369 üzenetére
Ez biztos okos dolog, de nekem a két wd re winyó előtt két maxtor winyóm volt, és ott nem jelentkezett a fentebb leírt problémám. És ha hozzáveszem, hogy a most bent levő winyók hivatalosan támogatva vannak a raid kártya leírás szerint, míg a maxtorok nincsenek a listában.
-
Jester01
veterán
válasz
lazydog #2361 üzenetére
Szerintem éppen ellenkezőleg, a WD RE technológia lényege ugyanis az, hogy hamarabb kipottyan a diszk (TLER = time limited error recovery) ezáltal a folyamatos működés kerül előnybe mivel a rendszer nem vár az esetlegesen halódó lemezre, hogy végül is sikerül-e neki elvégezni a műveletet. Ami kicsit is hibázik az rossz, dobjuk ki és cseréljük mihamarabb. MOD: ilyenformán a WD nem is ajánlja nem redundáns rendszerekhez, ehhez ''igazi'' raid kell.
Az a forgatókönyv, hogy az amúgy hibátlan diszk kiesik a raid0 alól szerintem egyáltalán nem okoz adatvesztést hiszen az átmeneti zavar megszűnése és újraindítás után az adatok mind megvannak. Leszámítva persze az esetleges még ki nem írt szektorokat, de ez teljesen hasonló pl. egy sima áramszünethez, naplózó fájlrendszerek ezt többé-kevésbé elviselik.
[Szerkesztve] -
skoos
őstag
válasz
lazydog #2322 üzenetére
Én leginkább a felinstalált programjaim gyors reagálását, gyorsabb indulását szeretném elérni. A nagy méretű (videó, DVD) fájlok egy külön vinyón helyezkednének el.
Tehát, a sok ezer apróbb fileból álló állományok kezelésére nem célszerű RAIDET használnom, jobb olvasási sebességet érnék el egy RAPTORral?
Pedig hogy beleéltem magamat a raid-be...
[Szerkesztve] -
Z42-SDO
csendes tag
válasz
lazydog #2297 üzenetére
Szia!
Köszi, úgy próbáltam, de végtére is azt hiszem, a Via ''csip'' nem akarja a dolgot. Sajnos a többi alkatrészem erősen ehhez a laphoz köt (pl AGP-s vga) és jelenleg nincs pénzem egy komplett gépre, így végül vettem egy ATA-s winyót és lemondtam a Raidről.
Most minden stabil és remekül működik.
Üdv!
Pézé -
liksoft
nagyúr
válasz
lazydog #2231 üzenetére
Otthonra a soft RAID5 sokkal biztonságosabb (SMART is figyelhető). Ugyanis az archíválás sokszor nincs megoldva. A profi kártyák meg első ''tüsszentésre'' kivágják a winyót a RAID-ből. Így hamar széteshet. Egy cég esetében megfizethető az SCSI, és ott nem lesz ilyen gond. Valamint folyamatos a mentés!! Viszont IDE és SATA winyóknál igen. Nem véletlen a WD RE széria. Ez az egyetlen amit érdemes megpróbálni.
-
Necc
addikt
válasz
lazydog #2142 üzenetére
Nekem a vinyóm picivel több mint egy éves, (2005 karácsonyi) ez sokat számít? Seagate vinyók strapabíróak tudtommal, így ez a különbség számottevő vagy maradjak annál a másik topicban feltett javaslatnál hogy vegyek 2 azonos vinyót?
mod: mostani vinyó 3550 órát (148 nap) ment eddig (smart-ból kiolvasva)
[Szerkesztve] -
MrSealRD
veterán
válasz
lazydog #2050 üzenetére
Be van téve a kártya, csatlakoztatva a két winyó. Egyik Master, másik Slave-re Jumperelve. Utánna elinditom a gépet, CD-ről boot. XP SP2 telepítő. F6-ot nyomok, és telepítem floppyról a drivert, majd megy tovább a telepítő és kiírja, hogy van két meghajtó melyikre szeretném telepíteni... Mit rontok el, vagy mit hagyok ki? A kártya biosába nem tudok belépni, mert a gép nem ad rá lehetőséget.
-
Diablo1
csendes tag
válasz
lazydog #1974 üzenetére
Szia!
Megnéztem az alaplapi raid vezérlő biosában és normálisan, hardveres úton meg tudtam csinálni.
Most úgy van, hogy a 4db vinyóból 40gigás részenként van egy raid0 160gigás gyors partícióm a rendszernek, a maradék 4*120gigából pedig egy 335-ös biztonságos(abb) raid5 partíció tárolásra.
És ismétlem, ez teljesen hardveres! -
djyuri
őstag
válasz
lazydog #1945 üzenetére
Azzal nincs baj....amúgy a dvd olvasómat akarom rákötni vagyis kötöttem...de egyenként lekezeli....de amúgy tök mindegy mit lövök be neki beállításként...a vinyós funkciókat úgysem fogadja el..amit meg elfogad azzal meg nincs változás....kissé bosszant.....még elválik a dolog....lehet eladom a dvd olvasómat meg a ide raid karit és veszek egy sata-s dvdírót vagy ha van,akkor csak dvd olvasót...
THX -
brd
nagyúr
válasz
lazydog #1969 üzenetére
Ez vezérlőfüggő. Nameg olyan, hogy HW-es, tulajdonképpen nincs is (hasonlóan a HW-es router-hez), ugyanúgy egy software fut rajta, csak annyi a különbség, hogy nem a CPU (feloldva a rövidítést ugye: Central Proc...), hanem az adott kártyán egy saját processzor végzi a RAID managelésével kapcsolatos teendőket, ill. futtatja a kártya programját. Mondjuk ezt szerintem te is tudod, csak kötözködsz.
Vagy, ha nem, akkor mi az a HW-es RAID?
-
Diablo1
csendes tag
válasz
lazydog #1942 üzenetére
Szia!
Asus P5LD2 lapom van. PCI-expressz vga csati, Pentium D805 proci.
Jester által talált ICH5 vezérlőben a max. sebesség 266mb/s, akkor nemhiszem, hogy az ICH7-ben lassabb lenne, nem?
Mindenesetre megpróbálom a külön kötött vinyók olvasását+egy driverfrissítést.
Egyébként alaplapi raid vezérlő BIOS-t lehet frissíteni?Vagy ez beletartozik az alaplap biosába?
-
Jester01
veterán
válasz
lazydog #1947 üzenetére
Nincs olyan, hogy független PCI busz
Már hogyne lenne.
Most mindenesetre csak arra találtam bizonyítékot, hogy az intel ich5 chipbe integrált raid az nem a pci buszon lóg:
In addition to the features of ICH5, the ICH5R I/O controller hub includes an integrated RAID controller that utilizes the dual Serial ATA ports for a high-performance RAID Level 0 configuration with a maximum theoretical transfer rate of 300 MB/s. By integrating the Intel RAID controller into the I/O controller hub, there are no PCI bandwidth limitations (133 MB/s) nor any loss of PCI resources (request/grant pair, PCI slot) that would typically occur with discrete PCI RAID solutions.
MOD: mindazonáltal itt meg is van a bottleneck, mégpedig a north és a south bridge közötti összekötés: Intel's interconnect maxes out at 266MB/s.
[Szerkesztve] -
Jester01
veterán
válasz
lazydog #1940 üzenetére
Azért a 4 diszk esetén elvárható valamennyi gyorsulás, legalább kétszeres szerintem.
A chipsetbe integrált vezérlők pedig tudomásom szerint nem a lassú pci buszt használják.
Én azt javasolnám, hogy nem raid módban próbáljon egyszerre több lemezről olvasni és azt megmérni. -
brd
nagyúr
válasz
lazydog #1919 üzenetére
Systemre biztos gyorsabb, az elérés miatt, viszont az általános használat, kérdés, hogy kinek mit takar. Nekem pl. főleg nagy file-ok másolását, ezekből való olvasást-írást. Ebben 100%, hogy nem jobb egy Raptor, mint egy mai technológiás HDD-ből kettő, RAID0-ba kötve, egy normális vezérlővel (ez akár a win-be épített software is lehet, spec. nekem kényelmesebb azt használni).
-
Sunzi
aktív tag
válasz
lazydog #1911 üzenetére
A Te kártyád valóban nem tudja, az egy régebbi ATA RAID kártya SATA-sított veriója, ha jól látom. Amit írtam, az egy generációval újabb, és konkrétan leírják, a manualban, hogy képes rá.
A kártyád leírása mókás. A datasheeten még RAID10 szerepel, a manualban pedig RAID0+1. Nyilván, az előbbit elírták. A 0+1 sem megy?
Az árakon párszor már kiakadtam. Adaptecnél fordult elő, hogy a következő generációs, nagyobb tudásu, több cache-es megoldás olcsóbb lett, mint a régi. Ami max azzal indokolható, hogy a régi 2 chip-es, az új saját fejlesztésű, 1 chipes kártya, így nem kell az intelnek ki tudja mennyit fizetni. -
Sunzi
aktív tag
válasz
lazydog #1908 üzenetére
Ez már egy ideje nem csak SCSI-hez köthető dolog, a mai SATA és SAS RAID vezérlők is így dolgoznak. Nem ismerek minden kapható típust pontosan, de, a kb. a 40-50e HUF, és az afeletti kategóriában ez a funkció megvan(Highpoint, Promise, 3Ware, Adaptec, LSI, Areca, Broadcom).
Tehát, az otthoni használat azért nem esélytelen, de kétségtelen, hogy otthonra nem biztos, hogy szükséges. Mindezt mondom, mert nagyrészük ezeknek PCI-vel kompatibilis PCIX megoldás, az újabb szériák pedig 1x-8x PCIE-be illeszkednek, a SATA-s megoldások 2-4-8-12-16 portosak, utóbbiak nyilván aranyáron kaphatók.
De, alapvetően csak mint pluszinformációnak szántam, sose baj, ha valaki tudja, hogy ilyen is van. -
Sunzi
aktív tag
válasz
lazydog #1905 üzenetére
Linkeltem volna valami korrekt összefoglalót, de nem nagyon találtam. Gyanítom azért, mert igen egyszerű az egész.
A komolyabb vezérlők ugyanis nem diszkekkel, hanem diszk darabokkal, szegmensekkel (adaptec legalábbis így hívja) dolgoznak, és a tömbök szegmensekből állnak. Amíg van a diszken szabad hely, addig az elvi lehetőség adott, hogy részt vegyen egy új tömbben. Innentől csak a fantázia szab határt, hogy hány, milyen típusú tömböt hozol létre a lemezeken. Persze ettől a különböző típusú,méretű lemezekből adódó hátrányok még fennállnak, de kihasználatlan hely nem marad. Csak egy példa, amit kipróbáltam: 8 diszken, első pár giga RAID0 swap-nak, majd x giga RAID10 a rendszernek, végül a maradék sok giga RAID5 adattárolásnak.
A lényeg, hogy a felhasználáshoz megfelelően, jobban is ki lehet használni a lemezek teljesítményét. A fenti példa pl. jobb, mint egy nagy raid5 szétpartícionálva. De, ez sem mindig egyértelmű, mert egy intenziv OLTP adatbázis még mindig azt szereti, ha a log, és, az adat partíciók külön tömbbön, külön diszkeken, és, ha van rá lehetőség, külön vezérlőn van.. -
Sunzi
aktív tag
válasz
lazydog #1892 üzenetére
Csak annyi kiegészítést fűznék hozzá, hogy a teljes hardveres RAID estén a legtöbb esetben képes a vezérlő 1 lemezt több raid tömbben kezelni. Tehát, egyrészt nincs elveszett terület különböző méretek esetén, másrészt simán megfér egymás mellett több raid típus, ugyanazon a lemezeket. (Optimized disk utilization, és hasonló névvel illetik ezt a fícsört..)
-
kiszu
senior tag
-
Freddy TNT
őstag
válasz
lazydog #1875 üzenetére
Nekem TX2300-as. De szerintem a sima PCI fog rajta valamicskét....az audigy2 legalábbis biztos akkor veszi el a sávszél egy részét mikor a legjobban kéne
Na meg van mellette még ez meg az.Persze használom szórakozáson kívül is másra,de akkor is egy kicsit többet várnék el tőle. Ettől függetlenül sokkal stabilabb mint a 5-10.000-es kategória.
Az igazi az lenne, ha PCI-X-es alaplapban ülne.....
Ettől függetlenül mértem rajta már 100Mb/s is... De az akkor volt mikor egyedül ült a lapban.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen RAM-ot vegyek?
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Napelem
- Tőzsde és gazdaság
- Hyundai, Kia topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest