Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Diablo1
csendes tag
válasz
liksoft #2120 üzenetére
Köszi a választ!
A windows-on belül milyen blokkméret számít? Vagy programtól függ?
Lefuttattam most HDTach-et 8mb és 32mb zones-al is 150mb/s az átlagos olvasás. Everestben pedig 220mb/s az átlagos olvasás
Sisandra azt írja ki, hogy ''Read error. Drive acess error.''
HDTune pedig 90mb/s-ot mér.
Össze-vissza mér mindegyik.
Melyik lehet az igaz? Vagy milyen programmal kéne még tesztelni? -
Diablo1
csendes tag
Újból sziasztok!
Sajnos eddig nem volt időm foglalkozni a raid-el, de ma már elkezdtem.
Nem tudom, hogy mennyire emlékeztek, de az volt(van) a gondom, hogy RAID0-ba kötött 2db és 4db vinyó esetén is ugyanannyi az olvasási sebesség ICH7R alaplapi vezérlővel.
Azóta frissítettem az alaplap bios-át, de megmaradt a probléma.
1. Aztán letiltottam az ITE IDE vezérlőt a biosban, amire 2db dvd-író volt kötve.
Utána lefutattam a HDTach tesztet többször is és láss csodát 200mb/s az átlagos olvasás (eddig 100mb/s volt).[link]
Megörültem neki, hogy megtaláltam a problémát, viszont sajnálattal vettem, hogy vhogy el kell rendezni a 2dvd-írót, hogy ne befolyásolja ezt.
Ezután gondoltam, hogy biztos lefoglalják vhogy az átvitelt a chipseten, gondoltam engedélyezem őket, és letiltom helyettük az usb-t, hogy hátha úgy működni fog normálisan (úgyis több usb van a gépben (az integrálton kívül), csak nem akartam szétszedni, inkább letiltottam az egészet).
Oké, újraindítás, lefuttatom a tesztet, megint csak 100mb/s.
Mondom rendben, akkor engedélyezem az usb-t, letiltom megint az ITE IDE vezérlőt, ezt meg is csináltam, megint egy teszt és megint csak 100mb/s.
Mért lehet ez?
Ez olyan sz*r, egyszer működik, egyszer meg nem.
Lehet hogy nem HDTach-el kéne tesztelni? Sisandrával próbáltam, de az kiírja, hogy nem lehetett olvasni, vagy vmi ilyesmit.
2. Aztán gondoltam, hogy variálok a blokkmérettel, hátha vmelyikkel jobban teljesít.
(Közben engedélyeztem az ITE IDE vezérlőt a dvd-írókkal.)
4,8,16kb-os blokkal 150-160mb/s körül [link], 32kb-nál 130mb/s, 64kb-nál 115mb/s, 128kb-nál (ami ugye az alap) 100mb/s körül van az olvasás.
Ennyire befolyásolja az olvasást a blokkméret? Vagy mért lehet ez?
Emellett a kisebb blokkméret a szerverekhez, a nagyobb az audio/video fájlok vágásához kell, legalábbis az alaplap kézikönyvében ez van. Nekem pedig pont nagyobb blokkméret kéne, mert gyakran szeretnék videofájlokkal dolgozni.
Előre is köszi a válaszokat!
[Szerkesztve] -
Diablo1
csendes tag
válasz
liksoft #2001 üzenetére
Szia! Újból köszönöm a részletes választ!
1. Everestben nem találtam meg, a BIOS-ben megnézem.
3.-4. Ez teljesen OK.
5. Tehát próbálgassam végig a blokkmérettel, hogy melyikkel jobb a sebesség?
Ugye olvasásnál a blokkméret nem számít?
6. Ok, nekem egyelőre marad az alaplapi vezérlő.
7. A procihasználat az olvasási teszt közben 15% fölé nem ment, ez sztem még elfogadható. Maradok a hardveres megoldásnál, és így a boot partíció-t is rá tudom tenni. (Igazából ez a legfontosabb, hogy gyors legyen).
''A fentiek alapján látható, hogy amit sokan keresnek az lehetetlen. - Szeretnék iszonyúan gyors és biztonságos RAID5-öt úgy, hogy rohadt csendes legyen, és ne fogyasszon sokat, de soha ne romoljon el, és soha ne kelljen archíválni róla az adataimat.''
Ez sajnos tényleg lehetetlen.
Maradok annál, hogy HW-en lesz egy raid0 és egy raid5 partícióm.
A raid0-ás partícióról pedig hetente csinálok biztonsági mentést újraírható DVD-re.
Mégegyszer köszönöm szépen a segítséget!
ui.: A 2 kontra 4 vinyó sebességet illetően megpróbálkozok még pár dologgal a héten (bios frissítés, végigpróbálom a blokkméreteket, hangkártya ideiglenes kivétele, stb..), aztán beszámolok.
[Szerkesztve] -
Diablo1
csendes tag
válasz
liksoft #1987 üzenetére
Először is köszi a részletes leírást!
1. Akkor azt hogyan lehet megváltoztatni, hogy mind a 4 vinyó külön csatornán legyen? Vagy ezt nem is lehet?
3. Ez OK, de olvasási sebeséggel elvileg annyiban nincs kapcsolatban, hogy 2helyett 4db esetén nagyobbnak kéne lennie a sebességnek pedig nálam nem az.
A teszt alapján pedig eléggé nagy (csak ugye másfajta a vinyó):
http://www.tomshardware.hu/mainboard/07q1/070103/index-10.html
Üti a 350mb/s sebességet az olvasás 4 vinyónál RAID0-ban, pedig nekem csak a 130at érte el max. Pedig ugyanúgy ICH7R.
4. Ezt nem értem pontosan, de az előbb belinkelt teszt alapján 200 alá nem igazán esik a sebesség.
5. Én használom kis és nagy fájlok(25GB) másolására is a rendszert, de leginkább kis fájlokkal dolgozok.
6. ''A RAID5 esetén.... Minél több winyó van a raid-ben, annál tovább tart az írás.''
Ebből azt a következtetést vontam le, hogy 3db raid5-be kötött vinyó esetén gyorsabb a sebesség, mint 4db-nál. Ez igaz?
7. ''Ugyanis nincs különálló cache a vezérlőhöz. Így bár az OS egy drive-ot lát, a driver a kellő művelethez keményen allokálhat a RAM-ból munkaterületet. Ez viszont már lassít, szűk keresztmetszet lesz. ''
Azt nem hinném, hogy 2GB memória nem elég a sebesség megtartásához.Vagy igen?
''A firmware algoritmusa határozza meg a kártya sebességét nagyon sokszor.''
Ha ez az alaplapi raid vezérlő esetében is igaz, akkor azt lehet firmware frissíteni?
Vagy mire gondolsz pontosan az algoritmussal?
''A legjobb teljesítményt akkor tudjuk kihozni, ha egy drive csak egy rendszer része. Legyen az bármilyen típusú RAID.''
http://www.tomshardware.hu/mainboard/07q1/070103/index-05.html
Én ugyanúgy csináltam a raid-emet, mint a linken leírtak. Itt nem írják, hogy a sebesség lassabb lenne tőle, de ettől függetlenül lehet. -
Diablo1
csendes tag
Szia!
Egyetlen bajom, hogy a Raptor eléggé drága, hát még 2db.
A sebességnövekedés pedig szerintem a blokkméret-től függ, hogy kis vagy nagy fájloknál nagyobb a sebesség. Vagy rosszul tudom?
Az előző hozzászólásomban leírt módon szerintem teljesen jó lesz a gép, egyetlen bajom, hogy még mindig nem tudom, hogy mért nincs legalább egy 3szoros sebességnövekedés 4db raid0-ba kötött vinyó esetén. -
Diablo1
csendes tag
válasz
lazydog #1974 üzenetére
Szia!
Megnéztem az alaplapi raid vezérlő biosában és normálisan, hardveres úton meg tudtam csinálni.
Most úgy van, hogy a 4db vinyóból 40gigás részenként van egy raid0 160gigás gyors partícióm a rendszernek, a maradék 4*120gigából pedig egy 335-ös biztonságos(abb) raid5 partíció tárolásra.
És ismétlem, ez teljesen hardveres! -
Diablo1
csendes tag
Közben kutattam és érdekes dolgokat találtam.
Egyrészt az Intel Matrix Storage Manager-el lehet olyan raid tömböt csinálni, hogy raid0-ba van 4db 160gigás vinyó egy része, de összesen csak 160giga a partíció. A maradék helyekből pedig lehet raid5-öt csinálni, így a helyveszteség is kevesebb és a rendszernek ott a gyors raid0 partíció.
Na mármost ez teljesen jó lenne, hogyha 4db-nál 4szeres lenne a sebesség, de mivel ugyanannyi, mint 2db-nál, ezért nem éri meg 4db-al kockáztatni, hogy bármelyik kiesik, oda a raid0 partíció.
Ellenben, hogyha úgy csinálom, hogy 2db vinyóból szedek ki részeket a 160gigás raid0 partíciómhoz, akkor már raid5-ös partíciót nem enged csinálni, nemtudom, hogy mért nem. Erre lenne vkinek ötlete? -
Diablo1
csendes tag
-
Diablo1
csendes tag
válasz
lazydog #1942 üzenetére
Szia!
Asus P5LD2 lapom van. PCI-expressz vga csati, Pentium D805 proci.
Jester által talált ICH5 vezérlőben a max. sebesség 266mb/s, akkor nemhiszem, hogy az ICH7-ben lassabb lenne, nem?
Mindenesetre megpróbálom a külön kötött vinyók olvasását+egy driverfrissítést.
Egyébként alaplapi raid vezérlő BIOS-t lehet frissíteni?Vagy ez beletartozik az alaplap biosába?
-
Diablo1
csendes tag
Sziasztok!
1. Alaplapi raid vezérlővel (ICH7R) csináltam raid tömböt, de ha 2db vinyót kötök raid0-ba, akkor az olvasási/írási sebesség ugyanannyi, mintha 4db-ot kötök ugyanígy.
Elvileg 4szeres sebességnek kéne lennie, nem?
2. A másik, hogy a 4db vinyót bekötöttem Raid5-be és az olvasási sebessége kicsivel volt több, mintha csak simán 1db vinyó lenne bent, az írási sebessége pedig jóval lassabb volt. Ez normális? -
Diablo1
csendes tag
Sziasztok!
Az a gondom, hogy nem tudom eldönteni, hogy raid5-be vagy raid0-ba kössek 4db vinyót. A biztonság miatt inkább raid5-be kötném, de úgy hallottam, hogy nagyon lassú, még 4db vinyónál is. ÉS minden helyen mást írnak.
Tudna nekem valaki írni egy RAID5-ös, 4 vinyós írási/olvasási teszteredményt?
Előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Ukrajnai háború
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- World of Tanks - OFF topic
- Garancia kérdés, fogyasztóvédelem
- Leszámol a fekete képernyős hibákkal a GeForce driver gyorsjavítása
- Milyen autót vegyek?
- Kingdom Come: Deliverance II teszt
- PlayStation 5
- Elektromos autók - motorok
- További aktív témák...
- Western Digital 6TB NASware 3.0 + 3db 2TB WD Elements külső hdd USB 3.0
- Verbatim Vi5000 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, bontatlan - Eladó! 38.000.-
- Sandisk Ultra microSD kártya 256 Gb - bontatlan
- Seagate Spinpoint 2.5 2TB 5400rpm 32MB SATA3 (ST2000LM003) szinte új
- SATA SSD Bazár - 60db SSD egy helyen (Foxpost:+1200Ft)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest