Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
bnorbert989
tag
egy pár kérdésedre most tudok válaszolni a többit holnap folytatnám.
A Media errort én nem boot és nem is akkor látom amikor átnézi a lemezeket még boot előtt hanem amikor a Raid biosba bemegyek és átnézem a merevlemezeket(a fizikai lemezeket),akkor mindegyiknél meg van jelölve egy olyan hogy
Media Error : 6 (változó)
Nem hinném hogy Szektor hibás lenne mivel ma még nagyon szépen ment fel rá Op rendszer csak kicsit még variálni akartam a Merevlemezeket
Amit észre vettem:
A merevlemezeket egy sorszámmal jelöli
0->73gb SCSI(6 ös merevlemez)
1->73gb SCSI(5es merevlemez)
2->ez is(4)
3 Ez is(3)
4 Ez is(2)
5 Ez is(1-es merevlemez)
6 Erre nincs bekötve semmi
Folytatom...Szoval csináltam egy raid0ás beállitást,mindegyik merevlemezt kijeloltem majd így megkaptam az össze merevlemez kapacitását egy Logical Meghajtóra.
Nem volt jó,a 0 ás merevlemez narancssárgán világitott.
Kivettem azt így a 0 ás helyén már nem volt merevlemez majd ujra konfigoltam de most már értelemszerűen 5 merevlemezzel.
Itt már az ötödik (1-es számu)merevlemez világitott narancssárgán.
Folytattam kivettem ezt is így már csak 4 db merevlemez volt benne,konfig ujra ,a 2 ik jelölésű merevlemez világitott..
Lényeg a lényeg mindig a legutolsó merevlemez villogot be sárgán.
Holnap megprobálok még pár dolgot,kaptam egy beállítási dolgot,remélem segít,mennie kell mert ma nagyon szépen dolgozott minden,ahogy annak illik! -
bnorbert989
tag
Köszi a választ.Igazábol nekem az is jó lenne ha megmaradna az összes merevlemez kapacitás persze ekkor raid0 ba kell összefüznöm az összes merevlemezt.
A gond ezzel csak annyi hogy ma már volt muködő beállitás szépen ment midnen de msot nem akarja ezt.
probálgattam még a beállitást de valahogy így jött össze.
Néhány merevlemezen media errorokat mutat de formázni se engedi a fizikális merevlemezeket.
nekem amugy az is jo lenne,nem tudom hogy megoldhato e raid vezérlővel,hogy az összes merevlemez ugy legyen ahogy benne van a gépbe,szoval 6X73 gb.nem igazán izgat annyira,főleg igy hogy nem akar összejönni a raid adta lehetőség.Csak így nem tudok rá opot telepiteni ,mivel akármit állitok be egy vagy több merevlemez narancssárgán világit,utána probálom make online-al beinditani,el is indul de utána a probléma ugyanaz:S -
Kvazár
őstag
Hali!
Azért tettem a sata 3-asra, mert idővel a rádugott vinyókat sata 3-as black wd-kre szeretném cserélni. (Egyessével, mert a keret csak úgy engedi meg.)
A másik kérdésedre válaszolva, igen, az op. azon van.
Esetleg tudnál nekem hozzávalót linkelni, mert én nem találtam semmit. Már mindent feltettem a gyártó oldaláról aminek a nevében benne van, hogy sata, vagy marvell. -
Chrys_
addikt
-
BorgBoss
tag
24 esetén: 2x16,3x8,4x6-ot enged.
20 esetén: 2x10,4x5 én az utóbbit választottam. Így maradt 4 winyó ami hotswap vagy más lehet.
A régi 3ware (8 portos) engedte a tömböket újra felhasználni, így lehett összeállítani a raid kombinációkat. Sajnos ezt már kihagyták most. Pedig jó kis kártya ez. A gépemben is van egy 4 portos.
A meghibásodás csökkentése érdekében, akkor jobb lenne mondjuk 7x3 v 5x4, de sajnos ez nem megvalósítható.
Ha a tömböket újra fel lehetne használni, akkor lehetne esetleg a raid5 -ös tömböket újra raid5-be kötni. Így egy tömb 2x disk meghibásodás esetén is működne. De persze ez csak egy elmélet, mert a raid témakörben ilyenről még nem hallottam, azaz nem is olvastam. -
stgellert
aktív tag
1. "Az én javaslatom a stripe size=cluster size megoldás. Illetve a cluster ugye max 64k windows alatt, tehát stripe>=cluster a helyes képlet."
2. stripe=cluster/raid drive száma
ha jól értem.
Amit nem értek - nem kötözködés, hanem szeretem, ha értem:-):
1. bizti, hogy 64k a max? mármint úgy értem, hogy szoftveresen? akár 1024 is megadható...2. mondjuk cluster 64 / raid 2db = stripe 32
- ha jól gondolom, 32-64 kb közötti átlag fájlméretekkel számol, akkor viszont a 32 kb csík miért nem jó?
Ekkor ugye tényleg két vinyórol jön az adat, elvégre ezért raid 0...1. stripe=cluster
Ekkor, ha nagy a cluster-stripe méret, akkor 1 vinyórol olvas több esetben. Ami elvben nem túl jó... ha nagyobbak a fájlméretek, akkor persze jó, de akkor már - számomra - értelmesebbnek tűnik a 2-es ökölszabály...szal nem értem - őszintén szólva nem is vagyok okos ehhez
-
laolaj
aktív tag
igen ACHIben is kékhalál...
floppyt próbáltam. alaplapi drivert feltenni és az adaptec kártya vezérlőjét is.. mind2nél halál.
van egy XP sp2 Mod lemezem és azon odáig eljutott h vinyó format felteszi amit kell újra indul jönne a grafikus telepítés része és annyi..
bios 05/19/09XP felétpróbáltam
Xpsp2 mód. egy XPsp3 ami frissitve van meg minden és nagyon sok gépre tettem már ( előtte is ez volt rajta) csak akkor szingli mód
majd leszedtem egy integrált mindenes XP sp3at torrentről ami decemberig friss mindennel.. és még az is..ez a gép 2 gépből lett össze rakva..
előtte ez a lap és amire most akarok telepíteni 2 samsung vinyó ugyancsak raidben voltak csak akkor aszthiszem h raid1ben most meg csíkozni szeretném h hátha gyorsabb lenne és ezt mind xp alatt.
na de most meg nem értem h miért nem megy a dolog.. hisz a Win7 most is rajta van és jól megy...nem értem én ezt,... ezért van néha tök¤m tele az informatikával..
-
laolaj
aktív tag
win7 most rajta van
xp IDE módban csak darabjaiban látja a vinyókat nem RAIDben...
ACHI meg else jut odáig h látni lehetne .. csak feltol mindent majd jönne a telepítési rész.. miután beolvasta a kicsi fájlokat. és ennyi.. kék. a szokásos.. valami "...07b" a vége csak mert már másoknak is volt.. de senkinek se raidben voltak a dolgai..
kék az megmarad.. csak akkor tűnik el ha én akarom.
szimplán meg nem akarom feltenni.. de biztos h felmenne mert amikor IDE részben volt akkor látja a vinyókat mikor kijelölhetem h hova tegye... de akkor a vinyók külön vannak és nekem nem úgy kell.. -
laolaj
aktív tag
-
Carsee
tag
Említettem is hogy az "olcsó" SAS/SATA diszkek miatt futottak fel. Hogy hol lehet egy kötetben ennél az egészséges határ, azt olyan 6-8 lemezre tenném, ennél nagyobbnál már igen megnő az esélye a szimultán több meghibásodás esélye. Ahogyan a RAID5-nél 3-4-5 lemez az elfogatott, addig itt 6-8. Fájlszervernek én jobban támogatnám az 5-öt esetleges egy hot spare lemezzel és persze átgondolt mentési stratégiát. Nyilván egy fájlszervert - ha ekkora rendelkezésre-állást várunk tőle akkor - cluster-be tenném, akkor pedig már tanácsos egy külső storage - akár akkor RAID6-al - és még egy szerver. Így a kontrollerből fakadó SPOF-et is kizártuk és még nem is beszéltünk az egy szerverben használható több kontrollerről.
Na de nem OFF-olok. Magam is gondolkodom, hogy összepakolok itthonra egy szimpla RAID1-et, de elment a kedvem. A külső egységek drágák, pedig nekem csak az lenne opció
-
Nekem-8
tag
Az a gond, hogy a Silicon látja a winyókat, beállítom a RAID0 -át mégis mikor bejön a telepítő 2 winyót mutat, vagyis simának kezeli őket...
Megnéztem van új bios hozzá, de mikor frissíteni akarom felhozza hogy állítsam be milyen BIOS chip van rajta...viszont olyan számot nem látok a karin a 15 választható lehetőségből, honnan tudom melyik kell? Lehet régi BIOS ezért nem jó... -
radi8tor
MODERÁTOR
Nekem ez az IOmeter kimenete nem sokat mond. Belőttem minden tesztet, de 45 perc után leállítottam:
'Test Type,Test Description
0,
'Version
2006.07.27
'Time Stamp
2010-03-05 13:13:55:519
'Test Type,Test Description
0,
'Version
2006.07.27
'Time Stamp
2010-03-05 13:14:37:729
'Access specifications
'Access specification name,default assignment
All in one,0
'size,% of size,% reads,% random,delay,burst,align,reply
512,5,100,0,0,1,0,0
512,5,75,0,0,1,0,0
512,5,50,0,0,1,0,0
512,5,25,0,0,1,0,0
512,5,0,0,0,1,0,0
4096,5,100,0,0,1,0,0
4096,5,75,0,0,1,0,0
4096,5,50,0,0,1,0,0
4096,5,25,0,0,1,0,0
4096,5,0,0,0,1,0,0
16384,5,100,0,0,1,0,0
16384,5,75,0,0,1,0,0
16384,5,50,0,0,1,0,0
16384,5,25,0,0,1,0,0
16384,5,0,0,0,1,0,0
32768,5,100,0,0,1,0,0
'Results -
-
-
Sunzi
aktív tag
illetve, pontosabban milyen negatív hatással "lehet" a teljesítményre, és miért? Mert a fentiekben erről írtál.. És mitől függ, hogy a lehet lehet-e?
A partíció kapcsán rávilágítottál egyébként a lényegre, a tömbre kell a partíció. Az, hogy a tömb éppen micsoda (raid, vagy jbod, vagy csak 1 diszk) az teljesen mindegy, azaz a raid -hez nincs köze. A raid-ként létrehozott array/volume-hoz már van köze.
-
jones965
Modder
Köszönöm a részletes választ, ilyesmire gondoltam.
Egyébként van 32Gb-s SSD-m, transcend gyártmányú MLC vezérlős.
Kérdés, ez tud-e kommunikálni a SAS vezérlőn keresztül, mert edig is ezt használtam rendszernek, viszont az előző lapomon sajna csak az IDE vezérlőn keresztül. -
gabipaci
őstag
Aha!
Elég korrekt választ adtál...
Igazából a "csak úgy" ketegóriába sorolható ez a fejlesztés.
Tehát nem a csillagos ég a határ.
Jelenleg van egy Samsung 1000/SATA2/32M (F1_3D) HDD a gépben.
Ha veszek mégegy ugyanilyet, és raid-be kötöm, akkor érezhető gyorsulás lesz?
Mondjuk azt olvastam már, hogy játékoknaál pályabetöltésnél igen, de pl rar kicsomagolásánál, meg video renderelésnél?
Amúgy, azt meg lehet csinálni, hogy a két 1TB-os HDD-nek, csak 2x 150GB-os partícióját rakom RAID-be, a többi meg maradna 1700GB merevlemeznek? -
Dalai Láma
őstag
Sajnos a Matrix storage manager sem látja.
Biosban nem tudom, mit kellene beállítani. Vinyókhoz kapcsolódó beállítás 1 darab van benne, ha jól láttam. Ott RAID módra van állítva. Van még ACHI mód, és egy harmadik. Ezekről sajnos nem tudom, mik lehetnek.
Van még induláskor egy menü, ahova be lehet lépni, itt látszanak a RAID-be kötött vinyók, és az újonnan bekötött is. Viszont nem sok poció van. Van olyan, hogy create raid valami, meg reset raid valami, meg még kettő, de egyik sem túl hasznos. Talán raidteleníteni lehet a vinyókat, de akkor meg minden adat elvész. Szóval itt sem lehet beállítani.
Persze így látatlanban nehéz bármit is mondani, de hátha van valakinek további jó ötlete. Bios frissítést megéri kockáztatni?
-
Szabip
csendes tag
Szia
Köszi a véleményed, jól érezted a programok gyorsítása a célom, elsősorban a játékoké illetve az oprendszer fürgébbé tétele, digitalizálok is de ott egy két perc nem számít, ráadásul oda nagyobb tárhely kellene, de azért a pár percért nem ér annyit egy pl.:500 as raptor.
Valahogy én is úgy gondolom, hogy a raptor a leg optimálisabb és biztonságosabb (adatok szempotjából a Raid-el szemben). Arról nem is beszélve, hogy hosszútávú befektetés...
SSD semmiképp, még kiforratlan, nem tudni az időtállóságát, továbbá bizonyos esetekben iszonyat lassú is lehet, ahogy írtad az ára meg bőven 30e felett van...
-
ThaBoss
senior tag
THX!
Már összejött Win nélkül és fel is települt a Win 7, teszt is volt már: kép
2 db WD 160GB 16MB SATA 2 vinyó (2,5") RAID 0-ban.
Eddig stimmel minden, működik, de lehet ezt még javítani?
NCQ-t ki/be kapcsolom pl, az segít valamit?
És hogyan lehet megoldani, hogy lássa bármi a két vinyó hőmérsékletét?
Vagy ez RAID0-ban nem megoldható? -
Los Angeles
csendes tag
Köszönöm a segítséget!
Cerebellum cikkei zseniálisak, közérthetően elmagyarázzák a a RAID minden olyan tudnivalóját, ami az átlagfelhasználókat érintheti. Már régóta kutattam ilyesmi után.
Arra a következtetésre jutottam, hogy nekem elegendő lesz a RAID 0, a RAID 5 helyett. Vágóként és animátorként a sebességre hajtok, és úgy gondolom, hogy az a legegyszerűbb, hogy a kapott anyagot eltárolom külső vinyón, majd arról készítve egy másolatot a RAID 0 tömbömre dolgozok vele. Megmarad az adatbiztonság és a sebesség is. Amint kivégződött a projekt, a RAID 0 tömb kiürül, külső vinyára meg megy az archív a végleges munkafájlokról.
Erősítsetek meg, hogy ez egy életképes elgondolás.
-
chipsetpifta
csendes tag
A nem lassabb mit takar? Mennyivel gyorsabb, ha egyáltalán gyorsabb? Nem akarok kidobni 9 ezret feleslegesen az ablakon ha csak 5-10 megát tudok emelni a sebességen. Mennyire bírja kihajtani raid 0-ban a két vinyót egy sata II-es kártya és mennyire egy alaplapi megoldás? Igazából engem számadatok érdekelnének
-
gardener
senior tag
jaja.
Ráraktam egy másik vinyót amin nem volt féltenivaló adat. Ott felvetettem vele és már látta az oprendszer.
Persze a partíciót törölteDe nincs valami megoldás arra,hogy ne kelljen leszednem 500giga adatot majd felismertetés után visszamásolni 500gigát?
Hisz nem tömböt akarok csinálni hanem sima szipla,"szingli" vinyót rádugni egyenlőre. -
chipsetpifta
csendes tag
És egy [ilyenből] mennyivel tudnék kihozni többet, mint egy 3512-esből? elérhetem vele a ~150 megás írás/olvasásis sebességet? A lényeg az az lenne, hogy a két vinyóból a legtöbbet ki tudjam hozni sebességre. Az alaplapi megoldások ilyen szempontból mennyire előnyösek?
-
Kabooom
tag
Mivel idő szűkében voltunk így a probléma már megoldódott.
A rossz disk cserélve lett, de a tömb az istennek nem akart újraépülni.
A szükséges szolgáltatások, tartalmak le lettek backup-olva és újra lett húzva minden. Ez belekerült az éjszakába
A szóbanforgó szerver egy G3-as szerver amiben költségtakarékosság miatt 2 winyó volt.
Azt h. a tömb miért nem épült újra az számomra és a kollegáim számára is megoldatlan továbbá az is h. önállóan a megmaradt disk miért nem indult el azon a gépen és más gépen miért akart futni vígan. -
penene
őstag
Igen, olvastam csomó tesztet, meg fórumot, mindenféléről mindent lehetett látni, valaki olyan teszteredményt mutatott, ami másik 30 ellen érvelt, stb..
Perpill mivel defaulton vagyok, akkor azt jelenti, hogy 4 kbyteos cluster size és 64 kbyte strip size párosítás. Lehet nem épp optimális.
Köszi, okosodom.
-
penene
őstag
Everestet használtam a méréshez, 128kbyte/64 kbyteos mintavétellel.
Kösz az infókat, olvasgatok.Jah, a vicc... win7 alatt jóval rosszabb volt a teszteredmény, mint xp alatt -> mivel rendszervinyók, ezt annak tudtam be, hogy a win7 biztos zabálta... Pedig a lapozófájlt is tiltottam (4 giga mem miatt).
Egyébként szerinted ideális pl. az, hogy a cluster szám azonos legyen a stripe sizezal?
A tároló vinyón alig van 4-5 megánál kisebb fájlom pl... simán tehetném többre, nem vesztek sok területet.A rendszer/gémpartíción meg persze sok a kis fájl, ott meggondolandó, persze tárhelymennyiségtől függ (több van, mint ami kell)...
-
penene
őstag
Csak kipróbáltam, nem elsődleges prioritás a raiden belüli másolás, inkább a rendszerelérés (oprendszer, alkalmazások). Azt meg ugye eleve másik partícióra tervezem.
Egyébként a célom most 3 disk-es raid5, v. 4 diskes raid5.
Csak még azt nem tudom, hogy a 0.11-es szériájú vinyóból vegyek még 2őt, vagy 0.12-esekre váltsak... költséghatékonyság szempontjából 0.12-re átállással kevesebb diskem lesz raidben, mintha a 0.11-es parkot bővítem.
Nem tudom még, megéri-e ennyire váltani, talán jobban járok +1 vinyóval a raidparkba, mint 0.12-esből 2 diskkel.
-
penene
őstag
XP és win7 default formázás cluster mérete mennyi, nem tudod?
Gigabyte ep35-ds4 lapom van, pár hete vettem, annak az intel matrix storage managere megy.
Amúgy 128 kbyte a max stripe size, amit a lap kezel.Lehet valami nincs akkor tökéletesen beállítva, mert azért ennél többet kéne vinnie... Az elméleti 2x-es sebességnél messze el van maradva (pl. 110MB az olvasása egynek, és 160 a raid 0). Írás tesztet nem is csináltam, csak ez a tényleges copy.
De nem hinném, hogy ez csak a 64-128 kbyteos strip size-on múlna, vagy a clusteren.
-
penene
őstag
Helló. A másolásról érdekes tapasztalatom van:
1ik vinyóról a másikra nem raidben kb. 70 mb/sec
raid0-ba kötve raiden belül 40 mb/sec volt a másolás.raiden kívüli vinyóról meg 60 mb/sec volt (ott a 3. vinyó olvasási sebessége fogta meg).
Jobbat vártam raiden belül.
64 kbyte-os stripe size-zal nagy videó fájlok másolásánál tapasztaltam, nem volt töredezettség (+ 90% szabad hely kb.) -
letix
senior tag
Szia!
Ismét köszönöm a hsz.-ed!
Nos a maximális stripe méret 64kb. Továbbá ami érdekes, ezen vezérlő csak RAID 0, 1E és 5 level-eket enged készíteni. (span arrays-t is elvileg)
A legelső tesztben, 8kb-ossal próbálkoztam, horribilis értékek születtek. 10-12 Mb/s, RAID 1E-be, rebuild rate HIGH-on.
Nem tudtam, hogy "Sustained data rate" tulajdonságuk is van ezeknek a lemezeknek, már ezt is tudom.
. És ahogy látom SCSI vezérlőn 1 lemez hozta is, amit kellett.
Erről az aligned partíciós dologról még nem igen hallottam, este utánna nézek mit is jelent.
Egy másik fórumon a kollégák szerint a tömböm degraded. (manager szoftver-t még nem telepítettem, nem tudom hogy létezik e hozzá, hogy ellenőrizni tudjam, OS alól)
Hdtune-t este majd futtatok, és copyzom az eredményeket.
udv
letix -
letix
senior tag
Szia!
Köszönöm a kimerítő választ!
Amint hazaérek, mindent átnézek amit ajánlottál!Amit máris biztosan állíthatok.:
-64bit/33mhz-es slotban van, 66mhz-es nincs a lapon.
-A lemezek cache-jei be vannak kapcsolva.
-Legfrisebb bios van mind a gépen, mind a raid vezérlőn.-Kipróbáltam 3hdd-vel, Low rebuild rate-re állítva, RAID 0 szinten, 64kb stripe unit size-al a tömböt, újratelepítés után 53-55Mb/s az érték(hdparm)
-Ugyanez a beállítás, RAID 1E szinten 33-35 MB/s.
-Továbbá próbáltam úgy is, hogy nem a RAID vezérlőre, hanem az alaplapi SCSI vezérlőre kötöttem a vinyókat (elvielg egy Adaptec Aic-7892? ), az elsőre felhúztam egy rendszert, az érték így 35-37Mb/s -re változott.
udv
letix -
Finwe
őstag
Köszi az infót! Sajnos nem tudtam figyelni arra, h teljesen egyforma legyen. Az ezen a tömbön tárolt adatot nem szeretném már pluszba menteni sehova, raid1-re gondoltam pontosan a biztonság miatt, ha pedig tudok venni még 2 vinyót akkor raid1+0 vagy raid5 (az ICH9R tudja) tehát ha mindenképpen menteni kéne még ezt is akkor nem vágok bele.
Finwe
-
VIC20
őstag
Hajaj! Esetleg segítenél abban, hogy hogy segít a Google?
Én valószínűleg nem vagyok elég jó benne, mert ha ilyen speciális dolgokra keresnék, általában sosem sikerül...Bocs, ha hülyét kérdezek, de az 5-ös széria azt jelenti, hogy azok, amelyek modellszáma ötössel kezdődik? (Mert akkor tényleg felejthető a dolog...)
-
N3ph
csendes tag
nos, először is köszönöm mindenkinek aki válaszolt.
árban nem akarok elszállni a földtől, mivel nem egy nagyon komoly rendszer kiépítéséről van szó. 20ezer a plafon amit a raid kártyára szánnék, nem gond, ha ez nem csúcs kártya, de fontos lenne, hogy el tudjak érni legalább egy olyan határt, hogy 50mb/s letöltésnél se haljon meg a gép.
volt itt olyanról szó, hogy kevés lehet a ram. nos ezen én is sokat gondolkodtam, és arra jutottam, hogy 4gb-re bővítem.
Időközben belekerült a gépbe 1 másik alaplap, ami 1 asus p5b típusú deszka.
remélem kapok ötletet, javaslatot.
Előre is köszi -
janos80
senior tag
szia
koszi a valaszt,de ahogy irtam nem xp-t akarok telepiteni ,hanem vista-t. a problema nem a driverrel volt,hanem ugy nez ki,hogy a gepre dugott ide-s vinyotol,mert ahogy kihuztam azonnal telepult a vista. egyebkent a vistanak mar nem kell driver ha jol tudom,mert bele van épitve.
udv
Janos
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest