Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
joysefke
veterán
Pletykák szerint a 18A kihozatali aránya jelenleg 10%-on áll. Nem írják, hogy mekkora chipmérettel.
https://www.notebookcheck.net/Intel-18A-node-yields-reportedly-at-a-dismal-10.927700.0.html
-
félisten
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
joysefke
veterán
Kirugták.
https://www.intel.com/content/www/us/en/newsroom/news/intel-ceo-news-dec-2024.html
Rosszul szerelte fel a visszapillantó tükröt az intel szekerére. -
Petykemano
veterán
Pat Gelsinger azonnali hatállyal minden tisztségéről lemondott, nyugdíjba vonul
Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Busterftw
nagyúr
-
gV
őstag
maradt, ez azért nem semmi
viszont a mem lat rosszabb Core Ultra 5 245K and 9 285K review: Does Arrow Lake signal Intel's return to the forefront? - Hardware & Co
igazat mondtak a hatékonysággal kapcsolatban is CB alatt Intel Core Ultra 9 285K, 7 265K & 5 245K vs. AMD Ryzen review: Efficiency in apps and games - ComputerBase
nem lett ez rossz gen. engem a játékok alatt annyira nem zavar, hogy gyengébb, 60 fps limittel játszom és 4K-n nincs különbség még 4090 mellett sem Intel Core Ultra 9 285K Review - Game Tests 4K / RTX 4090 | TechPowerUp -
félisten
Ez 40 játékos teszt, van rajt automatikus felirat. [link] Amúgy elég jó teszt.
Van már WCC-n is [link]
ÍDea kedvencem CB : [link]
a memóriára tényleg nagyon érzékeny, megtáltosodik , igaza volt hokuszpk-nak.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
24.-e van, nem ma jönnek a tesztek? Egyet sem találtam még...
-
gV
őstag
This is the key difference between Intel's tile-based processor, and AMD's chiplet-based ones, which rely on the package substrate to connect the CPU complex dies (CCDs) to the I/O die (cIOD). The perks of this interposer include closer physical proximity of the tiles, benefitting latency, and lower power needed to move data around between the tiles.
kiváncsi leszek marad-e a jó üresjárati fogyasztás az AMD-hez képest ennek tükrében.
Intel Core Ultra Arrow Lake Preview - Arrow Lake Architecture | TechPowerUp -
gV
őstag
végre valami Intel, már a 13->14 váltástól ezt vártam, de még most is jól mutat. 35/65W példányok bitang jók ez alapján. Intel Core Ultra 200S: all the details about Arrow Lake-S - ComputerBase
-
gejala
őstag
válasz Busterftw #2832 üzenetére
Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit mókoltak a cache-el. Rocket Lake-nek volt 20% IPC növekedése Comethez képest, de a nagy késleltetés kinyírta játékokban.
Zen 5-nek van valami 15% IPC előnye Zen 4-hez képest, de játékokban ez se jön ki.Arrow is csak akkor lesz jó játékban, ha az új cache pörgeti majd.
-
Busterftw
nagyúr
Jott par medianak szant bemutato leak:
IPC +9% Lion Cove over Raptor Cove (P-Cores)
IPC +32% Skymont compared to Gracemont (E-Cores, nagyobb L2 cache miatt is)Meg par benchmark 9950X ellen.
(szerintem ezert jon hamarabb a X3D varians) -
félisten
[ntel Lunar Lake im Test: Core Ultra 200V im Asus Zenbook S 14 ]
jól sikerült az új Core Ultra."A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
joysefke
veterán
Arrow Lake refresh törölve.
Az LGA1851 foglalat egygenerációs lesz.máshonnan:
Broadcom Inc. isn’t currently evaluating an offer for Intel, people familiar with the matter said. The company had previously been assessing whether to pursue a deal, the people added.
Advisers continue to pitch ideas to Broadcom, the people said. A representative for Broadcom declined to comment.
Én egélsz jó ötletnek tartom, hogy a Broadcom és Qualcomm együtt megvegyék az Intelt...
A Broadcom egész jól le tudná vezényelni a procedúrát a sztenderd eljárás keretében. A Qualcomm kiválogatja ami neki kell, a többit a Broadcom darabolja és lenyeli későbbi értékesítésre.[ Szerkesztve ]
-
hokuszpk
nagyúr
válasz rumkola #2823 üzenetére
hülyén hangzik, de ebben az a durva, hogy az AMD nem tehet ajánlatot az Intelre, mert a versenyhatóság azonnal elkaszálná.
mondjuk a Qualcomm esetét is vizsgálni kellene, de könnyebben átcsúszik.
az AMD mákja az, hogy az ősi X86 szabadalmak saccperlassan lejáróban vannak, már olyan nagyon a 16 bites kompatibilitás is kezd kikopni a köztudatból ; az X64 meg a sajátja.Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
joysefke
veterán
válasz Petykemano #2824 üzenetére
Nem marad más, mint az Intel piacai. Tehát hogy a tényleges cél csupán az, hogy felvásárlással ússzák meg azt az egyébként 5-10 évig is tartó nehéz munkát, ami egy jobb termékkel a kezedben a piaci részesedés elhódítását igényli.
Egyértelmű.
Az AMD példája bebizonyította, hogy az intel a monopolhelyzetéből adódóan olyan piaci beágyazottságot hozott létre és a partnereit olyan függőségbe taszította, hogy ennek megtörésére az sem lenne elég, ha hosszú éveken keresztül a Qualcomm folyamatosan jobb termékekkel állna elő.
Az intel olyan hosszú távú beszállítói szerződésekbe kényszerítette partnereit hogy azokból nem egyszerű kiszállni, ezeken keresztül évekig el tudnak/tudtak evickélni alacsonyabb rendű termékekkel.Tehát logikus: Aki az intel piacát gyorsan le akarja nyelni, annak meg kell vennie a kuplerájt hogy ezen keresztül hozzájusson az intel
partnereihezbeszállítói szerződéseihez amelyen keresztül lenyomja a piacon a portékáit.Az hogy x86 vagy nem x86 egyre kevesebb súllyal szerepel az egyenletben ahogy az idő halad. Nyilván ha lesz felvásárlás, akkor elintézhető lesz az is, hogy a nem átruházható keresztlicensz szerződés átkerüljön a felvásárlóhoz. A szabályozószervek nyilván tudnák az AMD-t kompenzálni (például egy jó nagy DoD megrendeléssel, illetve megússzák az esetleges monopol miatti eljárást).
A Qualcomm nyilván a consumer és esetlegesen szerver vonalon illetve Mobileye-on kívül mindent kiberhelne a cégből és értékesítené, ami maradt és már senkinek nem kell pedig menne a zúzdába.
A Foundry gondolom külön téma lenne, attól nehéz megszabadulni, de egy biztos a QC-nek nincsen rá szüksége. Ha az államnak annyira kell a Foundry, akkor egy intel vevőnek segítenek majd elég pénzt a Foundry után locsolni, hogy azt is ki lehessen szervezni valami életképes cégbe. (abban mondjuk nem hiszek, hogy az intel gyártás ajelenlegi méretében bárhogyan életképes tud maradni a TSMC/Samsung/Kína mellett)
[ Szerkesztve ]
-
Petykemano
veterán
válasz rumkola #2823 üzenetére
Elsőre jól is hangozhat, hogy a láthatólag lejtmenetben levő Intel felvásárlásával egy olyan chiptervező cég jöjjön létre,.amely a szerverektől a mobil chipekig minden területén jelen van a chipjeivel és a gyártással vertikális integráció előnyeit is ki tudja használni.
De a Qualcomm még egyetlen chipet sem gyártott az Intel gyáraiban, amit maga az Intel is épp hátrahagyni látszik. Teljesen nyilvánvaló, hogy a Qualcomm nem akarná magával cipelni, semmi kötődése nincs hozzá.
A Qualcomm épp most fejlesztett ki es dobott piacra egy olyan Arm alapú lapkát, amivel a notebookok és később akár a szerverek piacán igyekszik megvetni a lábát. Ebből kifolyólag az is valószínű, hogy az X86 is holt teher lenne számára, Amivel semmilyen terve nincs, mert van rá alternatívája.Nem marad más, mint az Intel piacai. Tehát hogy a tényleges cél csupán az, hogy felvásárlással ússzák meg azt az egyébként 5-10 évig is tartó nehéz munkát, ami egy jobb termékkel a kezedben a piaci részesedés elhódítását igényli.
-
rumkola
nagyúr
[ Szerkesztve ]
-
Busterftw
nagyúr
-
joysefke
veterán
Intel törli a 20A processzt. Megpróbálják a döntést pozitív színben feltüntetni.
https://www.computerbase.de/2024-09/intel-20a-ist-tot-intel-18a-ist-wichtiger-core-ultra-200-arrow-lake-von-tsmc/[ Szerkesztve ]
-
joysefke
veterán
Gelsinger elismerte a terveivel kapcsolatos befektetői bizalmatlanságot.
Állítólag újra napirendre került a fabok teljes illetve részleges leválasztása. Befektetői bankokkal tárgyalnak.máshonnan:
"And it's been a difficult few weeks. And with that we've been working hard to address the issues and at earnings we were determined to lay out a clear view, right, of where we were, but also some of the next steps that we needed to address for the next phase of our strategy. And obviously, the market didn't respond positively. We understand that, and we're taking seriously what the market's telling us, and hearing that clearly.
Intel-CEO Pat Gelsinger"[ Szerkesztve ]
-
Busterftw
nagyúr
Intel Nova Lake to succeed Arrow Lake on desktops, Panther Lake reportedly mobile only
Elvileg Nova Lake előtt lesz egy Arrow Lake Refresh jövőre, ami az NPU-ra fókuszál.
Hát nem tudom, el kellene engedni ezt a refresh vonalat. -
DudeHUN
senior tag
válasz tibcsi0407 #2806 üzenetére
De nincsen, mert 1.4-1.5V-ot simán kaphat a CPU. Nem mindegy a feszültség. Power Limit többmagos terhelésnél számít igazán. Már, ha állított az ember.
Gamer for Life
-
Busterftw
nagyúr
válasz Petykemano #2807 üzenetére
Nem rossz húzás, non-Ultra 15th gen, talán olcsóbban.
-
Petykemano
veterán
Bartlett lake.
[link]Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
DudeHUN
senior tag
válasz tibcsi0407 #2804 üzenetére
Tekintve, hogy az IccMax az egekbe volt/van tolva nem annyira jó.
Gamer for Life
-
tibcsi0407
félisten
válasz DudeHUN #2803 üzenetére
1.4V lehet pár Amper mellett is, meg 250 Amper mellett is. Az egyiknél csak néhány 10 Watt a terhelés, míg másiknál 350W.
Nem ugyanaz. Önmagában a feszültség nem öl. Az áramerõsség már tud.
Sok feszültség is tud, ha túl erős LLC van beállítva, vagy gagyi minőségű a VRM ( rossz esetben mindkettő) és sok az overshoot. Auto ugye csak műszerrel látod.
Előbbi beállítási kérdés, utóbbi az alaplap gyártó felelőssége.[ Szerkesztve ]
utdetailing.hu
-
DudeHUN
senior tag
válasz tibcsi0407 #2802 üzenetére
Ami aggodalomra ad okot az a szerver lapokban történő hibák. És nem is a mainstream gyártóknál, hanem akik csak professzionális felhasználásra árulják őket.
Simán lehet kihozatal is. Főleg, ha ekkora a szórás mennyi fesz kell egyes prociknak.
1.4V felett szerintem már sok. De Intel csak jobban tudja mit lehet. Vagy nem. Reméljük hamarosan lesz valami hivatalos az egészre. A legjobb eset, ha csak a rosszabb chipek is megkapták a K-s jelzőt, csak szétfeszelik őket amit nem bírnak.Gamer for Life
-
tibcsi0407
félisten
válasz hokuszpk #2801 üzenetére
Ez volt az utolsó mondatom.
A lapok gyártói és az Intel is hibás.
De ezt eljátszották nem olyan régen AMD oldalon is az ASUS segítségével, mikor sorra sültek a procik. Ott is a lap feszültség kezelése volt a ludas, valószínűleg az AMD specifikáción belül maradtak ők is.
utdetailing.hu
-
hokuszpk
nagyúr
válasz tibcsi0407 #2800 üzenetére
"De nálam minden manuálisan be van állítva."
oké, aláírom, hogy állítsuk be rendesen, de az Intel mégse mondhatja, hogy az user error, mert a kedves vevő ( aki csak akart egy durván gyors gépet, hogy alapból jólmenjen a kedvenc Atic-ataca ) nem kalandozott el a bios rejtelmeiben, és az Asus féle "burn cpu !" defaultot nem állítgatta át az adott procinak kellemesebb éghajlatra.
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
tibcsi0407
félisten
válasz DudeHUN #2799 üzenetére
Ezeket a Frame Chasers mondta. Nem tudom, szerintem nem ring probléma ez.
De a kihozatalban nagyon nagy a szórás, ez tény. Egy jobb és rosszabb proci top VID-je között akár 100mV is lehet. És ugyanarra a sebességre boostolnak. Gondolhatod..
Nekem most egy binnelt KS van, 6.3-at 3 maggal annyiból hozza, amennyiből a KF hozta a 6.0 GHz-et 3 magon.
De nálam minden manuálisan be van állítva.
V/F curve a gyári alatt.VRMAX 1700 mV helyett 1640 most talán.
ICCMAX nem unlimited, hanem 420A, PL1=PL2=330W
Max Vcore még light load alatt sem megy 1.5V fölé, max terhelés alatt pedig 1.20-1.22V között mozog monduk Y-cruncherben. (ott 58X a P)Alapvetően több sebből vérzik a dolog. Az Intel spec és az alaplapgyártók munkája sem a legjobb.
[ Szerkesztve ]
utdetailing.hu
-
DudeHUN
senior tag
válasz tibcsi0407 #2798 üzenetére
Kíváncsi leszek. Az is lehet, hogy rosszabb a kihozatal, mint kellene és olyan chipek is mentek K-snak, amiknek ez sok.
Amúgy pont az egyszálas terhelés lehet a baj és a magas fesz amit akkor kap. Most olvastam olyat, hogy a cache vagy a ringbus lehet nem bírja a tartósabb 1.4-1.5V-okat, ami a magas frekihez kell ezeknek.[ Szerkesztve ]
Gamer for Life
-
tibcsi0407
félisten
Nem ilyen egyszerű ez.
A 14900KF-emben több száz óra Y cruncher van 300+W fogyasztással és köszöni, jól van. Egy mV-tal nem kér többet, mint amikor kivettem a dobozból.
Az tény, hogy én normálisan be is állítom a procit.
A VR max 1700mV az Intel spec szerint, ami szerintem nagyon veszélyes. 1620-1640-re mindig korlátozom, ezzel megelőzhető néhány Voltage spike a háttérben.
Valamint a V/F-et is át szoktam szabni, ha úgy tetszik finomhangolom csökkentett, de nem kihegyezett AC_LL mellett.
TVB is van, mert ingyen teljesítmény.Az, hogy alapjáraton mennyire problémás a dolog, azt nem tudom, csak olyan fórumokon mozgok, ahol mindenki belenyúl a BIOS-ba.
[ Szerkesztve ]
utdetailing.hu
-
carl18
addikt
válasz paprobert #2796 üzenetére
Igen, ahogy mondod ez ketyeg és egyszer megadja magát.
Én arra lennék kíváncsi valaki vesz egy ilyen raptor lake-t, 3 év garancia ami jár neki.
Szóval 3 év alatt ha többet terheli renderel megadja magát 2-3 darab és mi lesz ha egy idő után a cég ráun és talál kiskaput ne kelljen a garanciát érvényesiteni.
Azért egy idő után ez nekik minusz/bukás.
Most a Arrow Lake a intel nagy esélye, esetleg a Nova Lake lenne a nagy platform váltás.
8P mag 32E meg de a Nova lake esetén jöhet az virutális mag így a 8P mag ismét 16 szálas lehet. Eddig azt hittem 16P mag 32E core a Nova lake és az igazán jó vétel lett volna. Aztán a AMD is játszhat ilyenekkel, hogy 16 Core Zen6+32Core Zen5C.
Intelnek erre tuti nem lenne válasza.Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
paprobert
őstag
válasz Petykemano #2794 üzenetére
A pár hónapnyi Fab-idő nem vészes.
Hírnévben és mindeshare-ben nagyobb érték forog kockán, mint párszázezer 30 dollár anyagértékű CPU.
Majd meglátjuk hogy hogyan kezelik ezt a helyzetet. Megtörténhet, hogy PR-ból letagadják, az emberek pedig elunják a témát idővel.
A Spectre - Meltdown sem égett rájuk, annak ellenére sem, hogy az mindenkit érintett.Ez a hírcunami viszont elég volt arra, 13-14 gen-t sem venni, sem javasolni nem fogok. Ha lassú degradáció az oka az instabilitásnak, akkor ez egy időzített bomba.
Sőt, a next gen CPU-kal kapcsolatban is óvatosságra int ez.[ Szerkesztve ]
640 KB mindenre elég. - Steve Jobs
-
hokuszpk
nagyúr
válasz Petykemano #2794 üzenetére
a profit kicsit megsínyli, de amugy igen. Az AMD sokkal több negatív _évet_ is túlélt ; majd pont az Intel nem.
-
Petykemano
veterán
Vajon az intel túléli, ha százezerszámra kellene procikat cserélni garanciában?
-
hokuszpk
nagyúr
válasz bandi0000 #2790 üzenetére
mit nem ertesz azon, hogy vagy Intel fab, vagy nem ?
az Intel 20A -ra tervezi kihozni az Arrow _utáni_ cpu -t ; viszont az a gyár még épül/beüzemelés/próbagyártás etc. fázisban van ; az meg olyan, hogy vagy jó lesz, vagy nem ; emlékezzünk a 10nm utáni szenvedésre.
ami az Arrow laket illeti, ugytunik valoban nem egyertelmu, hol gyartjak a magokat.Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
bandi0000
nagyúr
válasz hokuszpk #2789 üzenetére
2. részét nem értem a mondatnak
Ugye ez volt a cikkbe:
Very little confirmed information is available on the specifications for Intel’s 15th Gen chips, but Intel’s Arrow Lake lineup is expected to be the first to use what Intel calls a “20A” process node, which is the equivalent of a 2nm node.
Arrow lake gondolom pc be megy, nem pedig valami mobil cucc nem?
Xbox One: bandymnc
-
bandi0000
nagyúr
halihó,
Kövi genről van valami érdemleges hír? Pl, hogy mennek-e le csíkszélességben?
Pont most agyaltam rajta, hogy kellene gépet venni, és rákerestem a kövi szériára, ami elvben idén jön, szóval gondolom nem lenne hülyeség megvárni
Jól láthattam, hogy 2nm-re lemennek? De lehet keverem valamivel, ha igen, akkor az azért fogyasztásban és hőben elvileg javulni fog nem?
Xbox One: bandymnc
-
hokuszpk
nagyúr
epp egy masik ilyet nezek, most azt kell mondjam nem lepne meg, ha valami olyan hiba volna, mint anno 1871 -ben az AMD prociknal, amikor a kb.
wait : loop wait
kombot atugrottak egy "mov cx, 0 es haladjunk" megoldassal aztan ebbol par szoftver ( turbo pascal, clipper alapuak ) jol megborult.
-
félisten
válasz DudeHUN #2784 üzenetére
na most végig néztem teljesen . Nagyon korrekt. Ez azért elég kiszámíthatatlan így. Szinte Minden környezetben előfordul azoknál amit vizsgált.
-
félisten
válasz DudeHUN #2779 üzenetére
[link]
Alaplapi BIOS frissítéssel oldódik meg a probléma, de állítólag csökkent a teljesítmény is utána minimális szinten.
Elég szar hibák azért ezek az Intel részéről."A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
DudeHUN
senior tag
Nagyon érdekes lesz kiderül-e miért van baj a K-s 13-14-es procikkal. Lehet degradáció ennyi idő után?
[link]Gamer for Life
-
paprobert
őstag
válasz hokuszpk #2777 üzenetére
Pontatlanság volt a részemről, a core to core latency-t értettem alatta, szerintem Petyke is erre gondolt.
Egy fokkal egyenrangúbbá válnának ezáltal a magok.(ezt csak úgy lehetne gyorsítani, ha a hwbe valahogy beledrótozzák az ütemezést. )
A Threaddirector-nak van hardveres komponense[ Szerkesztve ]
-
hokuszpk
nagyúr
válasz paprobert #2775 üzenetére
"Az átlagkésleltetés csökken szál áthelyezéskor, igen."
azért erre kiváncsi lennék ; szoftveres szempontból ez ha jólemléxem úgy néz ki, hogy van egy utasítás, ami elmenti a cpu állapotot ( -> memoria ) majd amikor ujra ütemezi az ütemező, akkor van rá másik utasítás, ami visszatölti. Tehát az egyik magon mentjük, a másikon visszatöltjük ; ezt csak úgy lehetne gyorsítani, ha a hwbe valahogy beledrótozzák az ütemezést. ( mint az AMD vgaknal az a HAGS vagymi. )
-
DudeHUN
senior tag
Wendell utána ment a 13. és 14. genes Intel hibáknak.
Érdekes videó.
[link]Gamer for Life
-
paprobert
őstag
válasz Petykemano #2774 üzenetére
Az átlagkésleltetés csökken szál áthelyezéskor, igen.
A másik érv ami magyarázhatja, hogy így a P magok fizikailag messzebb kerülnek egymástól, ezáltal kevésbé fogják szétfűteni egymást. Hősűrűség mitigáció, talán boost előny is.
[ Szerkesztve ]
-
paprobert
őstag
Felváltott, P-4E-P-P-4E-P ringbusz elrendezés jön az Arrow Lake-S-ben?
-
paprobert
őstag
válasz Petykemano #2771 üzenetére
Igen, jó eséllyel közelebb kerül a Skymont a nagy maghoz, mint eddig.
Az optimum magnál bármilyen apróbb fejlesztés összeadódik, ezzel szemben a P magot még gyorsabbá tenni körülményesebb, mert kevesebb az állítható paraméter.
Azt a hatást látjuk, amit a Zen magok is hoztak magukkal. Később tetőzik a fejlesztés, és gyorsuló ütemben zárja a különbséget a plafont ostromló nagy maghoz képest.
-
Petykemano
veterán
válasz paprobert #2770 üzenetére
Zen5-tel való (p/a, p/w) összehasonlítást nem néztem.
De eléggé közel van a Lion Cove-hoza.Skymont IPC-ben, nem? Harmadakkora területtel.
Persze frekvenciában még nagy lehet a különbség. De összességében 2-4 P-magnál nem fog több kelleni.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
paprobert
őstag
válasz Petykemano #2769 üzenetére
Azért a performance per power per area metrika mérése eléggé szemöldökfelhúzós, hogy mégis mit szeretnének demonstrálni ezzel...
Valószínűleg nem jött volna ki marketingelhető, szép nagy szám ilyen próbálkozások nélkül.
Ettől függetlenül kiváncsian várom a valós teszteket.
[ Szerkesztve ]
-
Petykemano
veterán
Skymont rulz
-
Petykemano
veterán
A skymont magok elég innovatívnak és ígéretesnek tűnnek [link] ezzel a 9 (3x3) széles dekóderrel és 8 széles backenddel.
-
Busterftw
nagyúr
Intel sets Innovation 2024 to September 24th, Arrow Lake incoming?
Innovation 2021: Intel 12th Gen Core Desktop “Alder Lake” Innovation 2022: Intel 13th Gen Core Desktop “Raptor Lake” Innovation 2023: Intel Core Ultra 100 “Meteor Lake”
Innovation 2024 : Intel Core Ultra 200 “Arrow Lake” ? -
paprobert
őstag
Meteor Lake mélylélektan
https://chipsandcheese.com/2024/04/08/intels-ambitious-meteor-lake-igpuÉrdekes, hogy kényszerből, de az Intel használja a legnagyobb last level cache-t IGP-n.
A fabric képes kezelni az IGP sávszélesség igényét, és a GPU load nem lassítja a CPU-t úgy, mint korábban.Egyébként az IGP nagyrészt sima Alchemist.
[ Szerkesztve ]
-
Busterftw
nagyúr
válasz Petykemano #2764 üzenetére
Valóban, afelett átsiklottam, hogy nem egészében Intelnél készül az Arrow Lake.
-
Petykemano
veterán
válasz Busterftw #2762 üzenetére
Az anyagban az szerepel, hogy az ARL kis volumenben épít az Intel saját A20-as gyártástechnológiájára, döntően TSMC N3-on készül. Ezt én inkább tesztelesnek, mint mainstream felhasználásnak minősíteném. Arra sincsen semmilyen garancia, hogy az ARL utáni következő terméktől már majd fullba nyomják. Az Intel 7 gyártástechnológiát is 2-3 évig próbálgatta az intel kisméretű és kis volumenű termékeken, mire maintream felhasználásra kerül, én ezzel a technológiával.kapcsolatban is hasonló felfutásra számítanék. Ebben persze semmi meglepő nincs, a TSMC is évekig tesztel egy új gyártástechnológiát - az Apple termékéivél.
-
Chiller
őstag
Hiába tértek át az új AAA játékok 64bitre, még most is sok "retro feelingű" játék jelenik meg 32 biten. De ez igazából mindegy is, mert sokan játszanak régebbi játékokkal (magam is), főleg amióta az új AAA játékok többségének kb. zéró hangulatuk van.
Amúgy támogatnám kezdeményezést, csak én úgy csinálnám, hogy lenne 2 normál core (16-32-64 bites támogatás a régi alkalmazásoknak jó eséllyel elég 2C) a többi 14-16 meg lehet only 64.
De nem hiszem, hogy ezzel akkora sebességet/tranzisztorszámot nyernénk. Az meg hogy gyorsabb boot? Mihez képest? Én ki tudom várni ezt a 7 másodpercet lol.
-
Busterftw
nagyúr
válasz Petykemano #2761 üzenetére
Éveket? A korábbi slide-ok és hírek szerint idén már jön a PowerVia 20A-n, ArrowLake-kel.
-
Petykemano
veterán
Intel PowerVia
Backside power deliveryElég jól hangzik 30%-kal alacsonyabb feszültség (és/vagy) 6%-kal magasabb frekvencia, nagyobb tranzisztorsűrűség.
De még éveket kell várni
-
Petykemano
veterán
Cache on LNL
Lion cove:
L0D: 48KB
L1D: 192KB (tho I'm not fully sure)
L1i: 64KB
L2: 2.5MB
L3: 3MB
Skymont:
L1i: 64KB
L1D: 32KB
L2: 4MB
L3: no L3 for SKT on lunar lake
SLC: 8MB
[link]Perpillanat nem tudom követni, hogy a lion cove mikori termék lesz, de látszólag ez lehet az M1-hez hasonlatos.
-
paprobert
őstag
válasz Petykemano #2758 üzenetére
Valóban, a hop számnak eredendően alacsonyabbnak kell lennie.
Bár az is lehet, hogy analógiásan a Zen2->Zen3 CCX összeolvasztás történt meg most a kékeknél, csak E magokkal, mert az új node-on ez már belefér.
[ Szerkesztve ]
-
Petykemano
veterán
válasz paprobert #2757 üzenetére
Tartok tőle, hogy a különbség nem csak abból fakad-e, hogy a Meteor Lake esetén csak 8 csomópont van. Ha jól emlékszem 8-nál több csomópont már korábban sem eredményezett optimális késleltetést. (Comet Lake)
Nekem a kezdetektől az a véleményem, hogy az Intel E mag nem a standby mód alacsony fogyasztását célozza,.hanem mainstream magot akarnak belőle csinálni.
Megnéznem a Meteor lake-et 6:8 helyett 4:16 felosztásban is.
Mindazonáltal ott.van a rentable units is, ami hozhat még érdekességeket.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
paprobert
őstag
https://chipsandcheese.com/2024/01/11/previewing-meteor-lake-at-ces
Egy érdekesség a Meteor Lake-re vonatkozólag.
Tesztelték a magok közötti kommunikáció késleltetését, és azt találták, hogy az E-magok összeköttetése megváltozott. Korábban az Alder, Raptor Lake-nél 4 magos klaszterekbe voltak szervezve az E-magok, és ha klaszterek közötti adatcserére volt szükség, vagy P-E mag kommunikációra, akkor nagyon megnőtt a késleltetés.
Ez a Meteor Lake-nél megváltozott, kiegyensúlyozott lett kis magok elérési ideje. "E-Cores no longer appear as separate quad core clusters. Coherency is likely handled in the same manner for all E-Cores."
A kigyensúlyozottság pozitív, az viszont árnyalja a képet, hogy kiegyensúlyozottan sz*r az érték. Persze ez egy mobil chip, a késleltetés elengedésével lehet könnyen kisebb fogyasztást hozni, így érthető.Amiről nem láttam diskurzust, hogy ez mit jelenthet a jövőre nézve. A klaszteres elrendezés hely és cache takarékos, könnyen jön a többmagos teljesítmény.
A feljavított verzió ezzel szemben használhatóbbá teszi hagyományos CPU-ként bevetve is az E magokat.Az Meteor Lake egy feladat futtatásakor felfele lépked 1. takarék E mag -> normál E magok -> P magok sorrendben. Ha az E-magok az Alder Lake-ben tapasztaltként viselkednek a Meteor Lake-ben is, az szemmel látható használhatósági limitbe ütközött volna egy átlagos program indításakor.
A javított működéssel viszont nagyobb eséllyel marad kielégítő az E-magra váltás, és nem kell beröffenteni a P-magokat.Ez megmagyarázza a változtatást.
De kérdés, hogy megragad-e az uniformizált E-mag desktopon. Ha csak Cinebench rekordkergetésre, renderre szánja őket az Intel a jövőben is, akkor jobban megéri maradni a négyes csoportokba osztottságnál.
Ha viszont valamilyen filozófia váltásnak vagyunk a szemtanúi, aminek a keretében az E-mag fog a mainstream maggá evolválódni, akkor marad.[ Szerkesztve ]
-
carl18
addikt
válasz szmörlock007 #2753 üzenetére
Igen a késés benne van a pakliba. Mindig azt kell választani ami az adott pillanatba jobb értéket kínál. Lehet Zen 5/Zen 6 is még lehetőség ha jobb lesz ár/érték arány, fogyasztás.
Most úgy látom a 14. Gen Raptor Refresh se nagy durranás kis órajel emelkedés volt.Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
Petykemano
veterán
Az Intel túl van a szétválasztáson. A Meteor Lake ugyan nem lett különösebben meggyőző, de innentől talán tényleg több esélye van annak, hogy felgyorsuljon a termékfejlesztés, vagy legalább a kiadás, hiszen tényleg külön-külön cserélgethetők a komponensek.
Azért 2026 még elég messze van.
Az R5 3600 helyére ha bepattintasz egy elvileg nemsokára kiadásra kerülő 5500X3D vagy 5700X3D-t, akkor máris 50% teljesítményt nyerhetsz SCII-ben.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
-
carl18
addikt
Kicsit keresgéltem a netten mi várható a közeljövőben!
Én az AM4-et minimum 2025-ig tervezem megtartani, 2026 fele elgondolkodok egy platformváltáson. Nova Lake tetszetős (16 P Core+32E Core) Renderelni biztos super lenne. Esetleg a Zen 5/Zen 6 lenne még alternatíva, majd nyilván azt veszem ami jobb értéket kínál.Amúgy jelenleg R5 3600 dübörög a gépbe és jelenleg még elég jól kiszolgál.
Majd a GTA 6 az egyik nagy cím ami miatt érdemes lenne platformot váltani.
Esetleg beérném én 4 mag 8 szállal is ha super erős az 1 magos teljesítményt.
Starcraft 2 Direct Strike alatt egy nagyobb csata igazán CPU heavy és okoz lassulást.
Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
szmörlock007
aktív tag
Szerintem csak annyi, hogy ez az első chipletes proci termék náluk, ha emlékeztek az amd-nél sem klappolt minden az első ilyen terméknél, ott is kellett idő míg akár szoftveresen is kiforrja magát.
Arrow lake-re nagyon kíváncsi leszek, a nagy desktop teljesítmény azzal lesz megcélozva, és az szerintem összességében jóval kiforrottab lesz, ráadásul új P (Lion Cove) és E (Skymont) magokkal, ráadásul a cpu rész már az Intel 20A techen lesz gyártva.[ Szerkesztve ]
-
Petykemano
veterán
válasz paprobert #2749 üzenetére
33%-kal több üzemidő nem annyira rossz.
Persze egy új architektúrától új gyártástechnológián általában többet várunk.
Számomra úgy jön le, hogy az Intel4 még nincs teljesen kész. Reméljük idővel jobb lesz. Az Intel7-hez is kellerr néhány generáció.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
paprobert
őstag
válasz Petykemano #2746 üzenetére
Közben jelentek meg tesztek.
-Az üzemidő sok helyen csak kisebb előrelépést jelent. 4,5 helyett 6 óra, pl. Alig jobb, mint a friss mobil Ryzen.
-Ugyanazt a tesztet többször futtatva, az eredmény akár a felére esik, véletlenszerűen. Vannak akik a firmware-re, vagy az ütemezésre gyanakodnak, béta hardvernek nevezik.Ennyivel több információval nekem úgy tűnik, hogy a Foveros működik, a szétszedett részegységek ellenére is csökkent az idle fogyasztás. Ha nagy baj lenne a Foveros-szal, az leginkább a GPU etetésekor jelentkezne, a sávszélesség igény okán. Én itt nem látok gondot.
A compute tile az Intel4-gyel párosítva viszont gáncsolja az energiahatékonyságot aktív állapotban. Az egy érdekes adat, talán mutatja, hogy hol a gond, hogy U-s CPU-ként csak 2 P mag fér a TDP-be.
[ Szerkesztve ]
-
paprobert
őstag
Szerintem félre van értve a Meteor Lake több helyen.
Prémium Ultrabook CPU-nak szánták.
Gyors 1 szál, közepes number crunching (8 e-mag), hosszú üzemidő (2 söprögető SoC mag).
Elméletileg ezeket tudja (papíron), több helyen viszont azt látom, hogy a 150 wattos desktop-pal, HEDT-vel van összemérve, és ezeknek a megverésérére van az elvárás támasztva...Ez egy Apple M1-M2-M3 ellenfél, hosszú üzemidővel, és minden másban egész oké teljesítmény.
"IGP kivételével csalódás"
Szerintem az IGP csalódást keltő műszakilag.
Gyakorlatilag a DGPU-s Alchemist mobil változata, karcsúsított mátrixszorzással, és média engine nélkül.
Az architektúra gyenge, csak a nagy mérettel tudja kompenzálni a hátrányt az Intel, és még így is csak éppen ~döntetlenre futotta.
Amíg a Vega-nál alig erősebb az arch, addig versenyképtelenek maradnak. Az egyetlen szerencséjük, hogy az AMD nem akart hozni valami erősebbet RDNA-ra építve.Ennyire kifulladt volna már az Intel P core designja?
A CPU rész cache-vágott, egy új node-on. Mivel az órajel elvárás magas, gondolom az energiahatékonyság nem annyival nőtt, mint azt tervezték. Valószínűleg emiatt rakja a scheduler a feladatot utoljára a P-magra.Sok energiát emészt fel, vagy nagy késleltetést okoz a 2.5D tokozású chiplet megoldás?
Ez egy jó kérdés, a tesztek érdekesek lesznek, de biztos hogy nincs ingyen a chipletes spórolás.[ Szerkesztve ]
-
tibcsi0407
félisten
AI szárnybontogatás.
Majd az Arrow lesz itt az igazi.utdetailing.hu
-
Petykemano
veterán
válasz Petykemano #2734 üzenetére
Hát itt ez a Meteor Lake a hírek szerint nem lett kiemelkedő, egyesek szerint az IGP kivételével csalódást keltő.
Vajon mi lehet az oka?
Ennyire kifulladt volna már az Intel P core designja?
Ez csupán egy shrink volt a P magon?
Nem hozta az elvárt eredményt (energiahatékonyságot) az Intel4?
Sok energiát emészt fel, vagy nagy késleltetést okoz a 2.5D tokozású chiplet megoldás?Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Busterftw
nagyúr
Intel 14th Gen Raptor Lake Refresh CPUs See Retail Listings in Europe & Asia Ahead Of Launch
Spanyol bolt:
Intel Core i9-14900K: €799.96 (+25% vs 13900K)
Intel Core i9-14900KF: €779.95 (+32% vs 13900KF)
Intel Core i5-14600K: €429.95 (+26% vs 13600K)
Intel Core i5-14600KF: €389.95 (+22% vs 13600KF) -
arabus
addikt
nem lesz foglalatba tehető desktop verzió.
Egy év múlva csak Arrow Lake.Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
félisten
-
Chrys_
addikt
Jönnek az üveg alapú (vagyis inkább hibrid) chipek: [link]
[ Szerkesztve ]
-
Petykemano
veterán
válasz Petykemano #2736 üzenetére
Van abból a Sierra Forestből 288 magos is
-
Petykemano
veterán
Intel Raptor Lake Refresh - október 16-17
-
Petykemano
veterán
válasz Petykemano #2735 üzenetére
Hoppá
Ez alapján a [link] a Granite rapids brutálisan nagy!
Egy compute die 598mm2, egy IOD pedig 241mm2
Tehát közel 2300mm2 az egész - ráadásul egymáshoz közel, szélessávú kapcsolattal.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
tibcsi0407
félisten
válasz Petykemano #2733 üzenetére
Ne csak az órajeleket nézd. Ha kap egy sokkal jobb IMC-t, akkor nagyot durranhat. Ott vannak az új Gigabyte lapok, vagy a Dark Hero. A 4 slot-os lapok 8000 feletti DDR5 sebességet fognak tudni, ez a sima raptorokkal elképzelhetetlen lett volna. Egy APEX, vagy Tachyon pedig lazán 9000 fölötti stabil RAM sebességet fog produkálni, ami nagy ugrás. Én a 13900K-val és a KS-sel is 8400-nál falba ütköztem, nagyon sokan már a 8200-at sem tudják elérni.
utdetailing.hu
-
Petykemano
veterán
Ezen a képen kétféle szerverprocesszor is látható
Emerald Rapids-ot és Sierra Forest-ot említenek
Szerintem a baloldali az Emerald Rapids, amiről azt írták, hogy 2 a SPR-től nagyobb chipletből fog állni, hogy csökkentse a nem helytakarékos és késleltetés szempontjából sem túl előnyös tile-tile kapcsolatok számát [link]
A jobboldali pedig olyan, mintha a fent említett Granite Ridge IOD-jai közé valami mást helyeztek volna el. Ha az Sierra Forest, akkor az egy db E magokból álló chiplet.
Nem tudom, hogy most vajon csak demózgatnak-e, vagy ezek még tényleg készülnek.
mindenesetre az, hogy látszólag ennyire egymásra csúszott az Emerald Rapids és a Granite Rapids (amit szerintem még nem rajtoltak el), talán azt jelzi, hogy az Intel ráérzett a Chipletgyártás és a ragasztózás mikéntjére, amivel olyan sokat szívtak még a SPR idején.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Petykemano
veterán
Granite Ridge
[link]A Raptor Lake refresh lehet, hogy nem nagy eresztés, de ha a Granite Ridge és a mobil vonalon az Meteor Lake elrajtol a következő hónapokban, az okozhat kellemetlenséget az AMD-nek.
-
Petykemano
veterán
Ez elég szép [link]
-
Petykemano
veterán
Intel’s new Core i9-14900K “Raptor Lake Refresh” CPU shows up on Geekbench
Azt érzem, hogy elkapkodták a 13900KS-t. A brand számára jobb lett volna, ha nem sietnek vele, hanem most adnák ki a 13900KS, 13700KS, 13600KS példányokat a most elért eredményekkel.
Értem, hogy az OEM-eknek kell az új generációs számozás minden évben, de valahogy azt érzem, hogy az "Intel 7" és a "Raptor Cove" lehetőségeit kimerítették és ez a 14. generáció olyan izzadságszagú lesz, mint a Comet Lake.
-
3L1T3
addikt
Mit gondoltok mennyire lehet igaz, hogy a 14th gen valóban socketet vált?
“I am the Saiyan who came from earth to defeat you. Despite my calm, quiet heart, I am the legendary warrior awakened by intense anger."
-
Petykemano
veterán
Intel Xeon Sierra Forest A0 (eng sample)
Q3PB 96Core - 72MB L3 - 350w
Q3PD 144Core - 108MB L3 - 350w
[link]Így elsőre nem tűnik túl acélosnak.
[ Szerkesztve ]
-
Petykemano
veterán
Arrow Lake (lion Cove) - elvileg 15th gen
L2$ : 3MBMilyen különös, hogy az Intel már milyen nagy L2$ méretnél jár, miközben az AMD csak a zen4-gyel érte el az 1MB-ot és elvileg a zen5 is annyival fog rendelkezni.
-
Petykemano
veterán
Intel Ultra 9 with Radeon Graphics x16 [link]
-
Petykemano
veterán
válasz Petykemano #2725 üzenetére
Hát, elég kiábrándító [link]
-
Busterftw
nagyúr
válasz Petykemano #2725 üzenetére
Plusz ugye a marketing faktor is kozrejatszik, eddig kergettek az 5-6Ghz-es szintet, hiaba lenne gyorsabb egy 4Ghz mag, hat az kevesebb.
-
Petykemano
veterán
Közben megjelent pár leak a... Raptor Lake refresről (ami lényegében egy Alder Lake refresh refrresh)
[link]
Picit emelkedtek az órajelek és a x700-as szinten 8-ról 12-re nő az E magok száma.Ez elég sovány.
Nem tudom, hogy ezen kívül bármilyen más változás jöhet-e. Mivel még csak nem is más az architektúra neve, mint az Alder=>Raptor váltás esetén ezért erre még annál is kisebb esélyt látok.Azt a kérdést akartam feltenni, hogy vajon árcsökkentésre kényszeríti-e ez az AMD-t. De tartok tőle, hogy önmagában ez a 3-4% túl kevés ahhoz.
Úgy tűnik, hogy az Intel (és talán az AMD is) elég nehéz helyzetbe kormányta magát ezekkel a magas frekvenciákkal. Az intel 7 már vagy 5 éve van használatban és ennyi idő kellett, hogy nagyon magas frekvenciákat érjenek el. Tök jó, hogy kimaxolják, de az Intel4-en készülő Meteor lake nyilván nem éri meg el ezt a 6Ghz-es szintet. Megint az van, mint a Tiger Lake esetén, hogy van egy új gyártástechnológia és egy új architektúra, de hiába jobb a fogyasztási adat, a frekvencia deficit miatt nem lehet belőle versenyképes asztali terméket kiadni.
-
paprobert
őstag
válasz Petykemano #2723 üzenetére
Persze, az, hogy mi kerül megosztásra a magok között, annak vannak fokozatai.
Szerk:
Ez teljesen a vakfoltomban volt eddig, lesz mit olvasgatni, köszi.[ Szerkesztve ]
-
Petykemano
veterán
válasz paprobert #2722 üzenetére
Nem teljesen bulldozer/modul.
Pontosabban a bulldozer modul megvalósítása csak részlegesen felelt meg annak, amit most elvileg az Inteltől pletykálnak.A modulok esetén a frontend és tulajdonképpen a FP számítóegység volt közös, vagy részben közösen használható. De az Integer számítókapacitás teljesen partícionált volt, nem tudta a modul a benne rejlő INT számítókapacitást egy szál futtatásának szolgálatába állítani még részlegesen sem.
Őszintén szólva, ha erre képes lett volna, ebbéli felépítését tekintve nem tudom ténylegesen mi különböztette volna meg a Zen magoktól. (Nyilván a késleltetések és a cache felépítés még nagyon sokat hozzátesznek.)
Anno az Intel megvette a Soft Machines, akik a VISC ígéretével házaltak. Ez nagyjából arról szól, hogy egy a fizikai magok fölé létrehoz egy virtuális réteget és egy programszálat futtat több egyébként különálló mag erőforrásain. [link]
Elképzelhető, hogy ezt építi be az Intel.
De hogy őszinte legyek nem teljesen világos számomra, hogy mi különbözteti meg a hagyományos SMT-t, amit ugye úgy képzelünk el, hogy egy frontend képes két programszálat futtatni a mag erőforrásain, amit ebben az esetben partícionál a szálak között és azt, hogy képzeletben két mag erőforrásait összevonjuk egy szál kiszolgálásához.
Persze nyilvánvaló különbség, hogy azt gondoljuk, hogy egy mag erőforrásai az általa kiszolgálni képes szálak között eleve megosztott, míg ha úgy gondolkodunk, hogy magokat vonunk össze, azt úgy képzeljük, hogy a magok erőforrásai alapból statikusan partícionáltak.Ugyanakkor az SMT/HT esetén sem minden oszlik el a kiszolgált szálak között statikusan:
Az Intel már egy ideje szélesítgeti a magokat.
Nem ástam bele magam, de ha nem a Soft Machines-től felvásárolt megoldásról van szó, akkor szerintem csak arról, hogy tovább szélesítik a magot és igyekeznek a szálak közötti erőforrás-partícionálást még dinamikusabbá tenni.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
paprobert
őstag
https://www.youtube.com/watch?v=NDEka3tBE1g
1 óra 25 perctől az Intel CPU terveiről spekulálnak.
Ami érdekes, hogy a leak alapján az Intel az AMD FX moduljaira emlékeztető filozófiát tervez alkalmazni, olyan megközelítést, mint pl. a 2 mag 1 cluster, futásközbeni erőforrás megosztással.
(Azaz egy mag normál vagy ultraerős módban is futhatna.)[ Szerkesztve ]
-
Petykemano
veterán
Granite rapids AP [link]
-
Petykemano
veterán
Nem lesz desktop kiterjesztése a 6P8e magos Meteor Lake-nek [link]
-
poci76
aktív tag
Az Intel javasolja az x86S-t, egy csak 64 bites architektúrát
Az Intel egy white paper-t publikált az x86S-ről, a csak 64 bites architektúráról.
Az Intel egy olyan átmenetet készít elő, amely megszünteti az örökölt 32 és 16 bites támogatást.
A legtöbb játékos valószínűleg már évekkel ezelőtt áttért a 64 bites architektúrára, mivel a 32 bites operációs rendszer nem támogatott 4 GB-nál több memóriát. A modern szoftverek, például a Windows 11 operációs rendszer sem támogatja már a 32 bites CPU-architektúrát. A hardver azonban még mindig kínálhat örökölt támogatást a régebbi rendszerek számára.
Az Intel lehetőséget lát az örökölt 32 bites és 16 bites üzemmód-támogatások megszüntetésében, és egy kizárólag 64 bites architektúrát javasolnak. A vállalat "x86S" néven javasolt egy olyan architektúra-tervezést, amely eltávolítja a felesleges örökölt üzemmódokat, és a jövőben gyorsabb rendszereket eredményezhet.
Az x86S architektúra egyik legfontosabb előnye a CPU gyorsabb bootolása lenne, mivel a bootolás során nem lenne szükség a lapozás nélküli legacy mód használatára. Az x64 architektúrára való áttérés csak "a 64 bites működésbe való belépéshez szükséges több lépcsős trambulin kódot" szünteti meg.
A csak x64-bites architektúra előnyei az Intel szerint:
A 64 bites egyszerűsített szegmentációs modell használata a 32 bites alkalmazások szegmentációs támogatásához, ami megfelel annak, amit a modern operációs rendszerek már használnak.
Az 1-es és 2-es gyűrű (amelyeket a modern szoftverek nem használnak) és az elavult szegmentációs funkciók, például a kapuk eltávolítása.
A 16 bites címzés támogatásának megszüntetése.
A 3. gyűrűs I/O portok elérésének megszüntetése.
A string port I/O megszüntetése, amely egy elavult CPU-vezérelt I/O modellt támogatott.
A helyi megszakításvezérlő (APIC) használatának korlátozása az X2APIC-re és a régi 8259-es támogatás megszüntetése.
Néhány nem használt operációs rendszer üzemmódbit eltávolítása.
Egy ilyen átmenet nem szüntetné meg teljesen a régi operációs rendszer támogatását. Mint a vállalat egy bejegyzésében állítja, az Intel kiforrott virtualizációs technikákkal rendelkezik, amelyek továbbra is lehetővé tennék a régi szoftverek bootolását. Hogy ez hogyan működne, azt egy whitepaper (PDF) részletezi.
[link] -
Petykemano
veterán
"According to several sources, Intel could buy Ampere Computing. At the moment, however, the price of the young company seems to be too high."
-
Busterftw
nagyúr
Intel Reports First-Quarter 2023 Financial Results
Business Unit Revenue and Trends Q1 2023 vs. Q1 2022 Client Computing Group (CCG) $5.8 billion down 38%
Data Center and AI (DCAI) $3.7 billion down 39%
Network and Edge (NEX) $1.5 billion down 30%
Mobileye $458 million up 16%
Intel Foundry Services (IFS) $118 million down 24%Wall Street rosszabbra számított, de így is hatalmas visszaesés, ahogy várták.
-
Petykemano
veterán
L4$ = Adamantine [link]
Base tile
128-512MB
Nem-volatilis (szerintem mram)Ez elég jól hangzik.
-
paprobert
őstag
válasz Petykemano #2714 üzenetére
Szerintem is L3 karcsúsítás és ezáltal mag latency csökkentés lesz a pozitívuma.
De azt is el tudom képzelni, hogy a chipletek miatt szükség volt egy nagyobb L4-re, amibe a távoli részegységek gond nélkül beleszemetelhetnek.640 KB mindenre elég. - Steve Jobs
-
Petykemano
veterán
válasz paprobert #2713 üzenetére
""On MTL, GT can no longer allocate on LLC - only the CPU can. This, along with addition of support for ADM/L4 cache calls a MOCS/PAT table update.""
Számomra most nem egyértelmű, hogy mi használhatja majd az L4$-t és mit nevez LLC-nek (Last Level Cache)
De ha tippelnem kéne, vagy tippet kéne adnom, akkor én azt csinálnám, hogy szétválasztanám a P és E magok L3$ szeleteit, külön CCX-be szervezve őket. Persze a P magok esetén hasznos a minél nagyobb L3$, de biztosan számít a gyűrűn levő megállók száma is és az E magok leválasztásával biztosan lehet nyerni késleltetést, miközben amúgy sincs semmilyen gyakorlati haszna, ha a P magról egy folyamat E magra pattan át.
Viszont hogy mégse legyen akkora penalty amiatt, hogy ilyen esetben mégiscsak a memóriához kell fordulni, ezért hasznos az L4$ bevezése.
Az egyes mag komplexumok szétválasztása lehetővé teszi azt is, hogy további késleltetési büntetés nélkül tudják növelni az E magok számát.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
paprobert
őstag
A Meteor Lake L4 cache-sel jön
Szerk.: most látom, hogy már leakelve volt fél éve is. #2701
[ Szerkesztve ]
-
Petykemano
veterán
Emerald Rapids
"2 dies of Intel 7, about 770mm² each!" [link]Ez böhöm nagy.
Összesséégben is (1540mm2 vs Genoa ~1200mm2 )
Egyenként meg különösen.
És ez már "Intel 7"
Ami abból a szempontból megnyugtató, hogy valószínűleg elég jó lehet a kihozatal, ha inkább 2db 770mm2-es lapkát vállaltak be, mint a Sapphire rapidshoz hasonlóan kisebbeket. Ez akkor is elég érdekes, ha egyébként tényleg kiváló a kihozatal. Hiszen attól még a kisebb chipletek esetén könnyebb szétválogatni a jó fogyasztással és a magas frekvenciát elérő darabokat. Ez valójában egy erős jel arra nézve, hogy az Intelnek a SPR esetén valóban a kapcsolatokkal gyűlhetett meg a baja.
Az persze biztos, hogy minél kevesebb a chiplet, minél kevesebb a kapcsolat, annál hatékonyabb a lapkaméretre nézve.2023Q4-re mondják.
A jobb sarokban elvileg egy FPGA található.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
tibcsi0407
félisten
válasz ScomComputer #2710 üzenetére
Hm, ezek szerint a Raptor refresh marad az LGA 1700-nál.
utdetailing.hu
-
ScomComputer
veterán
-
paprobert
őstag
Tom Petersen(Intel) elhintette, hogy valamikor a jövőben elképzelhető egy "nagy APU" a cégtől. Foveros-szal tetszőleges méretű GPU chipletet lehet a CPU-k mellé csomagolni.
Olyan nagyot is akár, amely a 200 dollár környéki GPU-knak már konkurenciát jelent.[ Szerkesztve ]
-
Petykemano
veterán
E magokkal vagy nem E magokkal
40 játék teszt. [link]Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
félisten
válasz Komplikato #2705 üzenetére
Nincs mit. dobd be oldalt a kedvencek közé,akkor nem kell keresned.
[ Szerkesztve ]
-
-
Nem találtam AMD-s találgatós topicot, ezért ide írok.
Ez szerintetek mennyire valós?:
https://iphonewired.com/industry/592306/ (már a videó, meg hogy a Zen 5 big.LITTLE kialakítású lesz)? -
félisten
- 128 Core Granite Rapids with Redwood+ Cove
- 86 Core Redwood+ HEDT
-Sierra Forrest Core Counts & Rough Performance
-18A Foundry Progress
#AMD Zen 5 has competition!
-
Petykemano
veterán
A meteor lake L4$-t is tartalmaz?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Videoteszt Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-ig
- i7 9700 , MSI Z370, 32GB DDR4 félkonfig
- AKCIÓ! Intel Core i7 9700 8mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i7-8700K 6-Core 3.7GHz LGA1151 (12M Cache, up to 4.70 GHz) Processzor!
- ÚJ, 3év Gar! AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
- Intel Core i7-6700K 4-Core 4GHz LGA1151 (8M Cache, up to 4.20 GHz) Processzor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest