Új hozzászólás Aktív témák

  • Sunzi

    aktív tag

    válasz Carsee #5031 üzenetére

    Megvan az alkalmazási területe a raid6-nak is, csak kár, hogy sok egyűgyű, amikor választhatnának a megrendeléskor, akkor is beikszeli a 6-ost, amikor nem kéne... mert azt olvasta valahol, hogy az jó..

    Raid6-ot alapvetően az hozta be a divatba, hogy mikor megjelent a SAS szabvány, lehetségessé vált profi adapterekkel sok olcsó SATA diszkből hatalmas adatterületet létrehozni (1 korrekt SAS vezérlő ugye 255 diszket tud vezérelni expanderekkel..) (később ez adata a lendületet az NS kategóriás(7.2, 10krpm, nagy méret) SAS diszkek megjelenésének). Viszont nyilván ezen diszkek megbízhatósága lényegesen alacsonyabb, illetve a diszkek nagy száma is indokolja, hogy ne csak 1 diszk kiesését bírja el a tömb, hot spare ide, vagy oda..
    Ami a 6-os nagy hátránya, az a jelentősen lassabb írási IOPS, viszont olvasásában igen jó. Azaz, átlagos fájlszerver funkcióra is pl. kifejezetten alkalmas.

    A legszomorúbb pl. az volt, amikor adatbázis szerver alatt egyszer 4 diszkes Raid6-ot találtam, mikor nyavajogtak az userek. A rendszergazda meg nem értette, hogy miért lettem ideges...

    Ha teljesítmény az első, akkor csak a raid10 marad, akárhány diszkből... (esetleg az 50 még hatéreset, ha a stripe tagok száma >= 4 beleférhet)

    Ízirájder öcsém, ízirájder...

Új hozzászólás Aktív témák