Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
liksoft
nagyúr
Ha azt hiszed, hogy mindenki a legjobb időben hosszú hétvégén csak és kizárólag a Fórumot figyeli azért, hogy Neked segíthessen, felébresztelek! NEM!
Aki csak teheti kimegy a szabad levegőre és élvezi a tavaszt. Pláne azok, akik munkájukat egész héten gép előtt töltik, és már tele van vele a hócipőjük. Ők azok, akik érdemben válaszolni tudnak, hiszen nap mint nap ezzel foglalkoznak. Vagyis lehetsz türelmetlen, ''illedelmesen'' megköszönheted a többieknek a segítséget, de ettől nem kapsz hamarabb választ.
Ez szabad szervezésű segélyszolgálat, itt ezért senki nem kap pénzt. Vagyis első a család, Te csak maximum a második lehetsz!
Válasz: A raid-es meghajtókhoz általában van RAID és normál driver. A kettő nem ugyanaz, és attól függően, hogy akarsz raid-et használni vagy nem, a megfelelőt kell installálni. -
dybu
tag
hát köszi a segítséget ez megoldotta a problémám!
-
dybu
tag
Hi!
Van 1 nagy problémám: Van 2 raid tömböm. Namost az 1ik sata a másik ide. XP látja is rendesen mind2-t Vista csak a sata raidet látja az ide-re csak az 1ik vinyót látja.
Asus a8n sli alaplapom van nvidia raidet használom ( mer ezen ugye van silicon is... )
nforce driver felvan telepítve de igy is semmi...
ja és még 1 kérdés: ha újraindítom a gépet vistából miért kapcsolja le a vinyóimat, XP-nél ezt nem csinálta...
köszönöm a válaszokat előre is
tengermély tisztelettel : ÉN! -
Z42-SDO
csendes tag
kissé talán korai volt az örörmöm. Sokadik bekapcsolás után elkezdte ellenőrizni a lemezen a konzisztenciát és közben le is fagyott. Ennél tovább pedig már egyáltalán nem hajlandó jutni.
Azt hiszem, végleg lemondok a Raid 0 nyújtotta szórakozási lehetőségekről.
Emberek! Mi lehet a hiba oka? Van valami ötletetek, javaslatotok?
Pézé -
Z42-SDO
csendes tag
válasz
Sanci.Bara #2294 üzenetére
Helló!
Ezekre a kérdésekre nem igazán tudok válaszolni, ilyen mélységeiben nem ismerem a Windows telepítő verzióit.Peter Pan máshonnan ismerős.
Amúgy a történet röviden így néz ki: kinőttem a 60 GB-os vincsit és beszereztem két Satát. Itt írták, hogy miként oldható meg a Sata vs Win xp telepítés dolog, egész gyorsan össze is jött, csak hát elég zavaró volt, hogy szinte minden bekapcsoláskor vagy rendszerlemezt kért vagy úgy vélte, hogy a Win legutóbb súlyos hiba következtében állt le. Szintén itt olvastam, hogy erre Bios frissítés a megoldás (szerencsére van EZ flesh a lapon, így nem kellett DOS-ban vacakolnom) de innentől kezdve kb egy hétig nem tudtam megoldani a dolgot.
Ma végre sikerült, de inkább misztikusnak semmint logikusnak tűnik ez az egész.
nLite segítségével próbáltam összetákolni egy olyan install lemezt, amiben már szerepel a driver, de ezt valahogyan elrontottam és DOSban kötöttem ki. Ezután tettem egy utolsó kísérletet arra, hogy a normál lemezről és floppyról megpróbálom és gond nélkül lefutott.
Az egyetlen logikus magyarázat az lehet, hogy a rendszer minusz előjelre váltott (mármint nem működött), a barkácsolt telepítő is negatív előjelűnek vehető és ezek szorzatza pozitív eredményt hozott, tehát a matematika működik.
Bocs a hosszúra nyúlt esti meséért!
Pézé -
Sanci.Bara
csendes tag
válasz
Z42-SDO #2292 üzenetére
Hello!
1 kerdes.Veletlenul nem olyan Windows XP-t akarsz telepiteni amibe bele van integralva egy rakas driver, mint pl. Winter edition, vagy Piter Pen edition.A lenyeg ezekben a telepitokben, hogy nem fogadnak el floppy-rol driver-t F6 utan!Pontosabban elfogadjak, csak atmasolni nem tudjak a vegleges helyere. A megoldas szimpla Windows XP-t kell hasznalni, vagy talalni, olyat amelyikben a Te alaplapod helyes SATA driverje van beleteve! -
Z42-SDO
csendes tag
hm, nem igazán értem, mi történt, de úgy tűnik, elég volt annyit tennem, hogy írtam Nektek pár sort és csodák csodájára most elindult a telepítő. Hihetetlen!
Nos, azzal mindenképp sokat segítettetek, hogy a SATA-s problémákat igen nagy részletességgel kitárgyaltátok, fényt és némi reményt adva a SATA Raid sötét alagútjában ténfergő tanácstalan usereknek. Jó ez a fórum!
(két lényegtelen bejegyzésemet vegyétek egy-egy UP-nak.)
Üdv!
PéZé -
Z42-SDO
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni Win telepítés ügyben. A topik hsz-i alapján jártam el, Biost frissítettem, az összes elérhető drivert letöltöttem, de win xp sp2 nem kívánkozik feltelepülni a gépre. f6 után még elfogadja a Via sata drivert floppyról, kijelölöm a partíciókat is és amikor elkezdené formázni, újra bekéri a drivert és bármivel is próbálkoztam, semmit sem fogad el.
(Gyári Asus cd-ről, asus honlapról, viarena oldalról is letöltöttem a drivert, de egyiknél sem lép tovább.)
Ha netán elkerülte volna a figyelmemet valami és már leírták a megoldást, akkor elnézést is kérek a segítségkérés mellett.
Előre is köszi!
Üdv!
Z -
tlac
nagyúr
válasz
liksoft #2288 üzenetére
akkor majd az e-mail címedre (az itt megadott) küldök az ich8r sata-s vinyókról egy nyers riportot, raid-es driver nélkül
aztán ha sikerül a jmicron raid driver nélkül futtatni a win-t akkor még megnézhetem, hogy a jmicron sata és pata csatlakozóival mit kezd a sentinel
viszont ezeknek a vezérlőknek is van mindenféle ahci, native ide stb. beállítása a biosból, azzokkal mi legyen?
esetleg tudod mit jelent ez a 2 kiemelt fogalom? -
tlac
nagyúr
válasz
liksoft #2286 üzenetére
akkor még ide be lehet írni az ich8r-et is
és valószínűleg a jmb363-at is (everestből ment a pata smartja raid driver nélkül)
tehát a jmicronnak a pata-s és sata-s csatlakozóját is lehetne tesztelni
az ich8r-nek csak sata-i vannak
és még van egy usb-s keretem is, ebbe fog majd menni a mostani samsung pata-s vinyóm, ha átköltöztem majd a raid-re
ezek vannak nálam:
x@ubuntu:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82P965/G965 Memory Controller Hub (rev 02)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 82P965/G965 PCI Express Root Port (rev 02)
00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI #4 (rev 02)
00:1a.1 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI #5 (rev 02)
00:1a.7 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB2 EHCI #2 (rev 02)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 02)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 1 (rev 02)
00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 5 (rev 02)
00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) PCI Express Port 6 (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI #1 (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI #2 (rev 02)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB UHCI #3 (rev 02)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) USB2 EHCI #1 (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev f2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801HB/HR (ICH8/R) LPC Interface Controller (rev 02)
00:1f.2 RAID bus controller: Intel Corporation 82801HR/HO/HH (ICH8R/DO/DH) SATA RAID Controller (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) SMBus Controller (rev 02)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation G70 [GeForce 7600 GS] (rev a1)
03:00.0 Ethernet controller: Marvell Technology Group Ltd. 88E8053 PCI-E Gigabit Ethernet Controller (rev 22)
04:00.0 SATA controller: JMicron Technologies, Inc. JMicron 20360/20363 AHCI Controller (rev 02)
04:00.1 IDE interface: JMicron Technologies, Inc. JMicron 20360/20363 AHCI Controller (rev 02) -
tlac
nagyúr
válasz
liksoft #2279 üzenetére
semmilyen smartot nem látott, ahogy az everest sem
van 1 darab samsung pata-s vinyó jmicronon, ennek régen láttam a smartját everestben, de most szerintem ennek a raid drivere elnyomja
van még 2 wd-s sata vinyó raid-ben (most éppen nincs, még a samsungről fut a rendszerrem) az ich8r-en, ezeknek sem látom a smartját raid-ben
(szerintem ezek az információk semmire nem használhatók) -
tlac
nagyúr
válasz
Sanci.Bara #2273 üzenetére
a dos-os az nem biztos, hogy túl nyerő
de biztos, hogy lehet találni olyan live linuxot amin van smartctl nevő program, amivel bármilyen vinyó smart-ját is meg lehet nézni, akár raidben van akár nem -
Sunzi
aktív tag
válasz
Ettől hanyattdőltem.
Lehetőleg, majd csak privátban küldd el a linket, meg a neveket (nyilván az elkövetkezendő évezredben ki van zárva, hogy más forrásból értesülnénk a létezésükről), de, csak azoknak a felhasználóknak, akikről feltételezed a megfelelő szintű tapasztalatot. Jobb az óvatosság.
A többiek nevében is köszönöm, hogy megkíméltél a saját tapasztalatlanságunktól. <<könnycseppelmorzsolóssmiley>> -
liksoft
nagyúr
válasz
Ennek a hírnek kifejezettem örülünk mindannyian. Hiszen mindannyiunk titkolt vágya, hogy naponta többször szeretett win vagy lin OS-ből kilépjünk, floppy (vagy CD) boot után leellenőrizzük winyónk állapotát, majd mintha semmi nem történt volna újra boot, és lehet tovább dolgozni.
Viccet félre téve! Valóban van ilyen progi, hasznos is, csak a napi használatban ''mezei júzer'' nem fogja használni. Vagyis folyamatos háttérben működő rendszerfelügyelet nem építhető rá. -
Sanci.Bara
csendes tag
Hello!
A 2263-as felveteshez szeretnek hozza szonli. Vannak Programok amelyi\ek latjak a raid-n levo vincsiket kulon kulon DOS alol es le lehet olvasni a Smartjukat is.Csak azert nem irom meg a nevuket es linket sem adok mert elobb le ellenorzom, hogy melyik kozuluk veszelytelen a tapaszatalatlan felhasznalokra...Meg jelentkezem... -
SzlobiG
félisten
Hi! Ha egyszer létrehozok egy raid tömböt használom egyideig ha netalán alaplapot kell cserélnem akkor elvesztek az adatok? Mert a másik lapnál újra kell csinálni a tömböt.
-
-
liksoft
nagyúr
válasz
Dudvarek #2255 üzenetére
Soft RAID0-ról bootolni nem tudsz. Tehát ha kell a boot róla, a kérdés eldőlt (hardware). Egyéb esetben meg a soft módszert tartom biztonságosabbnak, ugyanis hw raid esetén a SMART nem kérhető le. Soft esetén viszont igen, így a drive-ok meghibásodása a legtöbb esetben előre jelezhető, valamint a rendszer toleranciája is sokkal nagyobb. (Nehezebben olvasható, de hibátlan szektor esetén a hw raid szétesik, míg a soft hibamentesen megy tovább. Nem mindegy!
Vagyis több szempont alapján kell döntened. -
Dudvarek
csendes tag
Köszönöm a válaszokat! A link szerint nem eszik olyan vészesen sok CPU-t a dolog. Holnap össze is hozom a dolgot. Azt olvastam ugyanis egy Logout cikkben, hogy a Vista megkajálja a winyót rendesen. Ez meg így egy elég olcsó megoldásnak tűnik. Köszi a segítséget!
Ja igen, alaplapi nyert
[Szerkesztve] -
Dudvarek
csendes tag
Hi! Most olvastam egy 2005-ös cikket a szoftveres raid-ről. Ott a teszteredmények kihozták, hogy az XP szoftveres raid0-ja 2x gyorsabb volt egy Silicon márkájú akármi Raid vezérlő által produkált kötetnél. Nekem NForce4 alaplapi chipsetem van, RAID vezérlővel. 2db (kb) egyforma Maxtor vinyót kötnék Raid0-ba. Két kérdésem lenne:
1. Melyik raid0 lehet a gyorsabb (írásilag), a szoftveres, vagy az alaplapi?
2. Mennyi processzort eszik szerintetek egyik és mennyit a másik?
Thx a szakértelmet! -
lorant80
tag
Szevasztok!!!
Arra szeretnélek kérni benneteket, hogy ajánljatok nekem valamilyen oldalt(Hu leírés) vagy bármit, ahol megtudnák ismerkedni a különböző RAID tömbökkel (alapokkal), mert nem vagyok egyáltalán tisztában a dologgal és hülyeségeket nem akarnák kérdezni a FÓRUM-ba...!!! Majd csak az alap tudás elsajátítása után...!!!
Előre is köszönöm a segítséget...!
Üdv... -
True
aktív tag
Üdv mindenki! Főképp Liksoft-nak szegezem kérdésem mert látom elég tapasztalt raid ügyben, de ha valaki más tud sugni azt is megköszönöm...
Adott egy Maxtor Raid controller kártya aminek a bios-ába sehogysem tudok belépni hogy beállitsam... Raid0-t akarok elérni, a biztonság nálam nem fontos, a sebesség lenne a lényeg csupán jelen esetben... Promise biosa van a karinak, vagyis ez a chip van rajta..
2 azonos méretü/tipusú Maxtor 40Gb 7200Rpm ''mb cache Hdd-t tennék rá... -
VIC20
őstag
No, ha érdekel valakit, elmondom, mire jutottam a Windows-Linux-RAID együttéléssel.
Az alaplapi RAID-vezérlőt nem ismerte fel a 10.2-es openSUSE, illetve felismerte, csak particionálni nem lehetett így vele. Így hát szoftveres linuxos RAID-kötetet hoztam létre. Nem nagyon akaródzott kipróbálnom a dinamikus kötetté konvertálást, hogy megnézzem, kezeli-e a Linux azt is, mert már olyan jól beállítottam a rendszert.
Most találtam egy VirtuaRAID nevű programot, amivel szoftveres RAID-kötetek hozhatók létre Windows alatt. A második vinyón maradt még némi hely, csinálok rajta egy partíciót, aztán meglátjuk, működik-e a dolog.
(Arra azért kíváncsi lennék, hogy a swap-fájlt bepakolhatom-e egy ilyen szimulált RAID-tömbbe.) -
kerdez0
csendes tag
Raid 1-et hoztam létre két 320Gb-os Hdd-ből. Majd pqdi-vel próbáltam lementeni egy konzervet, de újraindulás után megakad hibajelzéssel (nem tudja megcsinálni) majd egy billentyű lenyomása után indul csak a win. Hová írta be magát? Hogyan tudom onnan kiszedni?
Milyen programmal látom a raides területeket?
Illetve hogyan telepítsem a wint a satas raides hdd-re floppy meghajtó nélkül? Win xp-nek kell a floppy az én gépemben meg nincs. Minek az már
Mikor elkészítem a raidet felajánlja a méretet, ha kevesebbet állítok be a maximumnál akkor hogyan jutok hozzá a maradékhoz? Milyen betűt fog kapni?
Az alaplap Asus P5B-E és a saját raid vezérlőjéről van szó
[Szerkesztve] -
Rapidus
tag
Egy kis helpet szeretnék kérni:
Adott egy ABIT KN9 Ultra, és 2db WD800JD winchester. Biosban a RAID engedélyezve, stripe, boot, stb beállítva.
Az XP install elkezdődik, F6, driver lemez be, továbbvi driver megadása, eddig minden szép és jó. El is kezdődik a telepítés, az XP partitionál, formáz, aztán kis idő múlva kiírja, hogy:
''Nem tudja másolni a következő fájlt: nvraid.sys''
Ha ezt Escape-el kihagyatom, akkor a következő meg az utána lévő fájlokat sem tudja másolni. Magyarán a driver floppyról semmit. Látszólag ránéz egy másodpercrea floppyra, de valami nem stimmel, mert 1-2 mp múlva már jön is a fenti kiírás. De amikor F6-tal bekéri a driver lemezt, ott simán elfogadja (gondolom, ugyan ezeket az állományokat)
Próbáltam 3 másik floppy lemezzel, és egy másik floppy meghajtóval is, de mindig ugyan azt írja ki.
Mi lehet a gond? (És köszi előre is!)
[Szerkesztve] -
tlac
nagyúr
-
lazydog
addikt
válasz
liksoft #2232 üzenetére
Csak alátámasztani tudom az általad írtakat.
A saját káromon tapasztaltam két alkalommal is a Promise kontrolleremmel, hogy ki lettem hajítva, mint az a bizonyos macska a dolgát végezni. Másodszorra csak azért nem volt adatvesztésem, mert már nem mertem RAID5-öt használni, csak RAID1-et.
Jelenleg ott tartok, hogy kivontam a kártyát a forgalomból. Akkor kap még egy utolsó esélyt, ha majd sikerül legalább három WD RE vinyó árát megkoplalnom.
Gondolom a soft RAID5 alatt most a dinamikus lemezekből kialakított köteteket érted? -
liksoft
nagyúr
válasz
lazydog #2231 üzenetére
Otthonra a soft RAID5 sokkal biztonságosabb (SMART is figyelhető). Ugyanis az archíválás sokszor nincs megoldva. A profi kártyák meg első ''tüsszentésre'' kivágják a winyót a RAID-ből. Így hamar széteshet. Egy cég esetében megfizethető az SCSI, és ott nem lesz ilyen gond. Valamint folyamatos a mentés!! Viszont IDE és SATA winyóknál igen. Nem véletlen a WD RE széria. Ez az egyetlen amit érdemes megpróbálni.
-
brd
nagyúr
Szerintem ehhez felesleges kártyát vásárolni, RAID0 esetén nem sok számolnivaló van, sőt, ami azt illeti, egy mai CPU-nak a RAID5 sem lenne túl nagy falat. A sebesség nem rossz, kb. közepes, de szerintem ezt software-s RAID használatával is el lehet érni (megfelelő buszra csatlakozó vezérlők esetén, mert ugye a PCI nem tud ennyit átpréselni magán) és akkor ugye lekérdezhetőek maradnak a SMART adatok is.
-
zsiga667
addikt
válasz
Forza_JUVE #2228 üzenetére
Akkor az alaplap gyártójának weblapjáról le lehet tölteni a szükséges programot. Anno az egyik régebbi Abit lapomnál volt erre szükség (nem találtam meg az alaplap dobozát a pizzásdobozok és sörösüvegek alatt...
), felmentem az abit.com.tw-re, kikerestem a lapomhoz tartozó letöltési oldalt (ahol driverek, manual, meg ilyesmik vannak), és miután leszedtem a driverprogit csak elindítottam, kért egy lemezt, a többit pedig elintézte magától, nem kellett semmit másolgatnom.
-
lazydog
addikt
válasz
Forza_JUVE #2225 üzenetére
Ha nem lesz RAID, akkor nem kell az illesztőprogram, csak a SATA driver fájl(ok).
Az alaplaphoz kapott CD-ről rámásolod a floppyra a szükséges fájlokat.
Elkezded az XP telepítését, mikor felajánlja a lehetőséget, nyomsz egy F6-ot. Ezután nemsokára kérni fogja a floppy-ról driver-t. Telepíted, és ezután megy minden tovább a megszokott módon. -
zsiga667
addikt
válasz
Forza_JUVE #2225 üzenetére
Nem kell sehogy rárakni a drivert a floppyra, vedd ki a kész driver-floppyt az alaplapod dobozából.
(Persze ha alaplapi SATA-ra kötötted a vinyót.)
A 298 reális, pont annyinak kell lennie.(Számold csak ki, 320*1000*1000*1000 = 298*1024*1024*1024.)
-
Forza_JUVE
aktív tag
Sziasztok!
1 kis segítséget kérnék valakitől. Problémám a következő: vettem 1 SATA vinyót, amire fel akarom rakni az XP-t. Állítólag az XP telepítő procedúra legelején F6 nyomásával be kell adni neki kis floppyn vmi Raid illesztőprogramot. Na most ez idáig mind szép és jó, idáig el is jutottam, de honnan (és hogy) rakjam én ezt rá 1 floppyra ???
Ebben kéne 1 kis help!
És még 1 extra kérdés. 320 GB-s a vinyó, amit a Partition Magic 298 GB ''unallocated space''-ként máris felismer ... kérdés hogy reális-e ez a 22 GB mínusz ???
Azt vágom h kereken 320 sosem lesz, na de ez a hiány első ránézésre soknak tünik picikét .. vagy tévedek ??
Köszi előre is minden tanácsot, segítséget.
Ciao -
A`rpi
addikt
hi all!
Rendelkezem 4x160-GB SAMSUNG HD160JJ -s HDD vel
és :Intel(R) ICH8R/DO/DH SATA RAID Controller( P5B Deluxe ) 8Kb Blok méret RAID 0
készítettem HD Tach el 1 tesztet:[link]
Véleményeteket kérem (teszt alapján) gyors/lassú
ezelőtt 2x160-GB volt és nagy sebesség növekedést nem vettem észre (blokkérettekkel is próbáltam variálni 4 HDD esetében)
tudom nem kell sokat várni az alaplapi vezérlőktől de akkor is
ha lenne értelme akkor beruháznák 1 normális raid vezérlőbe aminek van saját CPU/ram ja
csak hát 60 felett kezdődnek (külföldön) és nem tudom hogy ehhez az alaplapi vezérlőhöz képest mennyi lene a változás...
kommentárokat előre is köszi !!!
A'rpi -
liksoft
nagyúr
válasz
Cyberslider #2221 üzenetére
SW RAID esetén igen (szerk: chipset azonos kell, hogy legyen!), HW RAID esetén vezérlőtől függ. Inkább azt mondom, hogy nem. Ugyanis több buktatója is van. Így jobb nem számolni vele.
Viszont az adatok archíválásáról úgyis kell gondoskodnod. Vagyis új install után visszatöltés, és ott folytatod ahol abbahagytad. Időveszteség, de nem okozhat problémát.
Ha viszont nem mentessz, akkor kuncsaft leszel nálam.
[Szerkesztve] -
Cyberslider
őstag
Ha telepitek egy raid rendszert a jelenlegi alaplapi vezérlőmmel, és új alaplapom lesz x idő múlva, a raid-et működésre tudom bírni az új vezérlőn?
-
brd
nagyúr
Nem fontos 2 db ugyanolyan HDD, még típusra nézve sem, csak ajánlott, RAID1 esetén meg aztán tökmindegy, csak nagyon ne különbözzön a sebességük. A többi így van.
Az biztos, hogy win esetén, a beépített RAID-del, a rendszerpartíció (ez nem jelenti az egész HDD-ket(!)) csak RAID1 lehet. Linuxot nemtom'. De emiatt (ha képes dinamikus lemezre települni és nem barmol bele a win-es RAID1-be), esetleg meg lehet oldani, hogy a linux is software-s RAID1-en legyen (persze a sajátján), de ehhez az is kell, hogy ugyanúgy, mint a win, képes legyen nem az egész HDD-ből RAID-et csinálni. -
VIC20
őstag
Puff neki. Akkor ezt át kell gondolni. Ha jól értem, az alaplapi vezérlő RAID-je esetén egyrészt pont ugyanolyen típusú két vinyóra van szükség, és mindkét lemez teljes tartalma RAID-kötetté válik.
Szoftveres RAID-nél meg lehet eltérő típusú/méretű a két vinyó, viszont így nem lehet RAID-0-ás rendszerpartíció. (A Windows-Linux együttélélést meg már elő se hozom...)
(Hát, nem is tudom, megéri-e így egyáltalán a RAID-ezés. A 200 gigás vinyóm mellé beteszek egy 400-ast, aztán egyikről menjen a Windows, a másikról meg a Linux?)
[Szerkesztve] -
brd
nagyúr
Bevallom, dinamikusra még sosem próbáltam telepíteni, de ha lehet is, szerintem akkor is csak egyre, RAID-re nem. A telepítés közben nem lehet dinamikus-t létrehozni. Úgy néz ki a RAID-re ''telepítés'', hogy simán feltelepíted, majd a diskmanagementből konvertálod dinamikusra mind2 (több) HDD-t, majd kialakítod a RAID-et (ami csak RAID1 lehet ugye, az éppen futó OS-t tartalmazó partíció esetén).
-
VIC20
őstag
Tényleg, jut eszembe: hogyan lehet Windows-t dinamikus lemezre telepíteni? Úgy értem, telepítés köben létrehozható dinamikus kötet? Vagy előtte kell egy (másik vinyón lévő Windows-zal) particionálni, formázni a vinyót, aztán telepítéskor azt felismeri (akár RAID-estül, mindenestül)?
-
Jester01
veterán
mindkettőt telepíteni kellene rá, azt nehéz írás nélkül.
Mindenki a saját partícióját írja a telepítéskor.
Persze, azt esetleg lehet, hogy a linux-ot nem a RAID-re, hanem csak simán egy partícióra
Igen, így gondoltam. Mind a 2 OS magának csinál SW raidet a saját partícióiból.
kérdés, hogy mit csinálna vele, ki kell próbálni. -
-
brd
nagyúr
válasz
Jester01 #2210 üzenetére
Az, hogy látja, egy dolog, de a RAID-et is felismeri rajta, ill. ami fontosabb, a tükröt is tudja majd frissíteni, ha ő ír rá? Elismerésem nekik, ha így van, de ebben azért kételkednék, magának az NTFS-nek az írása is csak mostanában valósult meg hibátlanul (ha jól vagyok informálva).
-
brd
nagyúr
Software-s csak úgy fog menni, ha csak az adott OS lesz rajta, mert speciális lemezformátumot használ (legalábbis a win, a linux-ot nem ismerem, de már ez is elég ahhoz, hogy ne működjön), az alaplapi vezérlővel minden további nélkül lehet ilyet (ha linux alá is van driver).
-
VIC20
őstag
Bocsi, rövid kérdés:
Lehet RAID-kötet létrehozni úgy, hogy 2 oprendszer legyen aztán feltelepítve rá? (Win, Linux)
(Esetleg létrehozni azonos méretű partíciókat, és szoftveres RAID-be fűzni? Vagy az alaplapi gagyi vezérlővel összefogni, hogy a települő oprendszerek kapásból egynek lássák?) -
brd
nagyúr
válasz
Egyfejű #2202 üzenetére
Egy ilyen kis irodában nem érdemes tökölni a RAID 0-val, sebesség szempontjából marhára nem számít neki. A másik (többedik) HDD-t inkább a mentésre használd fel. 2 HDD esetén én úgy csinálnám (ha van rá lehetőség), hogy a hálózaton, egy másik gépre legyen kötve a mentőHDD és küldön e-mail-t a program, ha nem tud menteni valamiért. 3 HDD esetén 2-t RAID-be kötnék (ez is inkább software-s lenne, hogy a SMART megmaradjon), hogyha lehal az egyik, ne legyen gond a munkával, tudjanak dolgozni, a 3. meg szintén a mentés lenne.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Egyfejű #2202 üzenetére
Egy server esetén a megbízhatóság a fontos, nem a gyorsasága alapvetően. Ezért a RAID0 használata az adatok biztonsága miatt kizárt! Pláne nem könyvelés esetén. Sőt, ott az időt az adatbevitel és feldolgozás viszi el a kliens gépeken. Vagyis nem gyors, de atomstabil server kell. + Archíválás.
De ezt már leírtam.Én innentől kiszálltam.
-
Egyfejű
tag
Egy kis segítséget szeretnék kérni!
Nekem egy Asus P5B-VM alaplapom van.
Sikerült már valakinek ilyen vagy hasonló alaplapon az alaplapi vezérlővel a RAID beállítása?
Mennyire volt stabil a RAID 0 és a RAID 1, volt-e vele gond?
Az e-sata csatlakozóra, hogy sikerült rákötni a vinyót? Mert a sima kábel nem jó hozzá.
Hol lehet szerezni hozzá kábelt és mennyiért?
Mennyivel ment jobban az XP raid-ben, érezhető a különbség?
Érdemes egyáltalán szenvedni vele? -
liksoft
nagyúr
válasz
Egyfejű #2200 üzenetére
OK. És mikor? Automatán vagy kéziben? Az automata honnan tudja, hogy ott van a másik? A kézi meg úgy el lesz felejtve 3 hónap múlva mint a huzat!
Szerk: Ha meg munka közben, akkor az ott dolgozót hátráltatja.
Nem. Ez a server feladata, vagy mellé teszel egy ''árnyékgépet''.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest