Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
marcee
addikt
Össze raktam irodában egy raid 1 tömbös file-servert. 2x250GB WD S-ATA vinyó, rajta egy 20GB-os partición a rendszer és a maradék a folyamatban lévő munkáknak egy külön partició. Ez az első raid-es rendszer amit csináltam, nem volt semmi gond a létrehozásával/beüzemelésével, viszont azt nem tudom, mi van akkor ha elszállna az egyik vinyó?! A másikról, - a tömböt megszüntetve - menne tovább a rendszer, meintha mi sem történt volna?
(tudom, hogy ilett volna a rendszert külön winchesterre rakni, csak nem fért el a fekvő szerverházban három winchester.) -
liksoft
nagyúr
Itt megtalálod a leírástól a driverig az összes fontos cuccot az alaplaphoz. Bővebben: link
-
mh197
őstag
Szeretnék csinálni egy raid rendszert, két 80 Gb-os winyóval. Aproblémám az, hogy van egy abit aa8xe lapom, amihez elveszett a raid driver lemez. Ha esetleg van ilyen vkinek, és adna egy linket, ahonnan letölthetem, azt megköszönném. Esetleg mail-ben is jöhetne a soft!
Másik kérdésem, hogy milyen raid vezérlővel rendelkezik ez az alaplap? Megéri csinálni raid-et rá? Ez software-es raid, vagy hardware-es lesz? Ha esetleg leírná vki, hogy hogy kezdjek az egészhez (azok után, hogy a két winyót sata-ra kötöttem, 1., és a 2. sata portra. Főleg az érdekel, hogy hogy keltsem életre a raid-et, az installnál!
Sorry, ha nagyon láma kérdéseket tettem fel, de ez lesz az első raid-em, és kezdő vagyok a témában! Thx! -
öböl
csendes tag
Hali!
Az én kérdésem az lenne, hogy a vinyó méretétől függhet-e a raid vezérlő élettartama? mert olyat hallottam, hogy ha egy határ felett van, akkor a raid vezérlőnek túl sok a ''dolga'' és elfüstöl.
én most szeretnék raid0-át építeni 2x200Gb-ból, de ha az alaplapi raid vezérlő ezt nem bírja, akkor nem kísérletezek ilyennel.
minden segítséget köszönök! -
S@nya
csendes tag
Szaisztok!
Az lenne a kérdésem, hogy Ti milyen programmal mentitek le az XP-s partíciót image-fileba? Eddig a PowerQuest programját használtam, de a RAID miatt áttértem NTFS filerendszerre, ezt már nem támogatja, meg a DOS-os idítólemez miatt nem is látja a RAID kötetet.
Szóval melyik program a megoldás?
Elöre is köszi. -
lazydog
addikt
Meg ide is sasolj !Bővebben: link
-
lazydog
addikt
Ide süss ! Bővebben: link
-
lazydog
addikt
válasz
Freddy TNT #179 üzenetére
Lehet kapni 5/4-es bővítőhelyre szerelhető számkijelzós hőmérőt, ennek tartozékai a kb. 0.1 mm vastagságú szigetelő műanyagfóliával bevont termisztorok
-
liksoft
nagyúr
válasz
Freddy TNT #181 üzenetére
Illene, de ahogy kommerszializálódik minden a világon, nem csodálkoznék, ha pont ezt az értelmes eszközt ''felejtették'' volna le az alaplapról.
-
Freddy TNT
őstag
-
liksoft
nagyúr
válasz
Freddy TNT #179 üzenetére
Ha jól emlékszem az ASUS P3 alaplapoknál volt, hogy a proc hőmérsékletét a kábeles 1-2 tized mm vastag (proc és borda közé is befért ha ügyes volt az ember) érzékelővel lehetett mérni. Akkor sem adták minden alaplaphoz, csak a jobbakhoz. Az én munkámhoz az összeintegrált öszvér is jó, így nem tudom, hogy a mai márkásakon van-e még ilyen lehetőség. Akkor nagyon jó volt. (A jót hamar kiveszik a gyártók, így lehet, hogy már nem kapni ilyen cuccot.) Mag kell nézni az alaplapon, hogy feldugható-e rá ilyen érzékelő. Kiépítették-e rajta. Ha nem, autós boltban kapható olcsó digit cucc, azzal meg tudod mérni.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Freddy TNT #177 üzenetére
Szerintem ha a raidkártya driver-e nem tudja akkor sehogy, hiszen a gép felé virtuális winyót mutat. Külön-külön valószínűleg működne, de akkor meg a raid esik szét. Ha csak a hőfok kell, akkor azt hagyományos hőmérővel meg tudod tenni. Vagy ha van alaplapi lengőkábeles érzékelőd.
-
Freddy TNT
őstag
Hogy a fenébe lehet megnézni a RAID0-tömbben szereplő vinyók smart-ját ?! Most a hőfok érdekelne,de az everest olyan hülyeséget ír ki, hogy 15 fok ! Ebben a kánikulában !
És az összes smart eredmény össze-vissza van.... -
liksoft
nagyúr
Tisztességesen belőtt rendszer esetén nem macerás, csak nagyobb a meghibásodás veszélye. Ha a rendszerről 0 kilométeresen van egy jó dvd ghost, és a fontos adatok mentése megoldott, akkor nem veszít, hanem nyer az ember. De a közel 50 fok nagyon gáz! 42-44 fölött kezd jelentősen csökkenni az élettartam, és akkor a stabilitást még nem is említettem. Csak egy kérdés: Miért lövik be 22-24 fok köré a nagy géptermeket állandó szellőztetés mellett?
-
DigitXT
nagyúr
válasz
AmonSerrano #172 üzenetére
Amúgy nekem is soknak tűnik a majd' 50 fok!
Bár régen nekem is 45-50 között ingázott a Maxtorom, aztán pakoltam rá normális hűtést (semmi extra: önmagában nem segített a HeatPipe
), meg lekerült a gép aljába (-5 fok végre), végül kapott egy 12-es házventit is az arcába (-15 fok), így most gyakorlatilag szobahőmérsékleten szalad (1-2 fok különbséggel).
Viszont RAID tömböm még sosem volt, pedig azt a gyorsulást szívesen kipróbálnám!
Ellenben, ha ilyen macerák vannak vele, az azért gáz.
[Szerkesztve] -
DigitXT
nagyúr
válasz
AmonSerrano #171 üzenetére
Pont az a 410-es sikerült nekik rosszul, szóval inkább nem javaslom: nézz be a tápegységes topikba, ott tuti mondtak/mondanak tippeket!
Bővebben: link
-
liksoft
nagyúr
válasz
AmonSerrano #169 üzenetére
Winyó hőfok: ha a kezednek már meleg, nehezen fogható, akkor sok.
Érdemes jó tápot venni. Ez a lelke az egész gépnek. Netto 14-15-től már kaphatóak jó, márkás, megbízható darabok (Enermax, FortronSource, stb...).
Ha nem oxidréteges, és ''húzósan'' csatlakoztatható, akkor jó. Vigyázz, ne a műanyag csatlakozóház szoruljon, hanem az érintkezők. Óvatos csatlakoztatásnál érezhető a különbség. -
liksoft
nagyúr
válasz
AmonSerrano #167 üzenetére
Hali!
Több lehetőséget is érzek.
1. Nincs megfelelő hűtés. Megfőzte magát a winyó. 40 fok felett nem ajánlott, 42,44 foktól meg csökken az élettartam.
2. A tápegység nem megfelelő. Kevés vagy zajos tápfeszt biztosít.
3. Hibás kábel, esetleg rack. Lehet adatkábel, de inkább tápcsatlakozás.
Első körben talán ezeket kellene leellenőrizni. -
AmonSerrano
csendes tag
Szevasztok!
Probléma következő!
Két Seagate barracuda 7200.7-es 80-as vincsit Raid 0-ba tettem, alaplapi HighPoint vezérlőre! Minden okés is volt! Ment, elég gyors volt, bár a játékoknál nem vettem észre akkora gyorsulást, mint az OP rendszer betöltésénél!
Egyszer csak, valami rejtélyes hiba folytán az egyik bootolásnál nem bootolt a WinXP! Azóta leteszteltem a vinyókat, kiderült, hogy az egyik BAD sectoros! Kicseréltem! Megcsináltam megint a tömböt, install minden szart, működik faszán...
...aztán egyszer csak bootolásnál megint hiba! Még mielött elkezdeni töltögetni az XP: ''Lemezolvasási hiba, folytatáshoz nyomjon Ctrl+Alt+Del-t''! Ennyi! Semmit nem tudtam vele csinálni! Kicserélgettem a kábeleket, hátha az, de nem! Ilyenkor mivan, miért van, mit lehet tenni!?
Azóta újratettem, lemondtam a szélsebes Raid0-ről! -
liksoft
nagyúr
válasz
ratkaics #165 üzenetére
Felejtsd el az SCSI-t. Ha nem ismered, több gondot veszel a nyakadba mint örömöt. Sebességben meg az UW160-as minimum 36G-ás SCSI veri meg csak az új IDE winyókat otthoni felhasználás esetén. (Gondolom nem egy 20-50 gépes rendszer serverének kell.) Ha meg nem mindennap szereled a gépet, jobban jársz a régi ATA winyóval mint egy újabb SATA-val. A SATA esetén időnként felmerülnek illesztési problémák. Ha tutira nem akarsz ilyenbe belefutni, akkor vegyél PATA-t. Még annyira nem elavult. A RAID0 meg csak akkor kell, ha nagyon gyors átvitelre van szükség. (Digitalizálás stúdió minőségben.) Különben a RAID-et felejtsd el.
-
ratkaics
senior tag
válasz
Freddy TNT #164 üzenetére
Köszi szépen!
Anyagilag igazad van. És mondjuk ha raid0-ba kötök két SCSI-s vinyót (10GB körülit), az gyorsabb mint a zsír új (S)ata???
csaba -
Freddy TNT
őstag
válasz
ratkaics #163 üzenetére
Hi !
Inkább vegyél egy zsír új ATA vagy SATA vinyót. Kb:ráköltesz 5.000-et a vincsire, meg legalább egy 10.000-est a kártyára. Na ebből a pénzből már ott vagy egy 80GB-s vincsinél. Szerintem simán zsebrevágja a 10GB-s SCSI vincsit.(mint sebesség, mint kapacitás)
Arról nem is beszélve, hogy 10GB-s SCSI-t nem veszel már zsír újjat tehár lehet, hogy a halálán van...... -
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Én eddig nem nagyon foglalkoztam SCSI-s rendszerekkel, ezért nem is igazán ismerem őket (tudom hogy mire való, meg hogy gyors...). Mostanság szeretnék venni egy kissebb (10GB körül) SCSI vinyót, meg egy vezérlőt hozzá és erre tenném az oprendszeremet. Azért akarok SCSI-sat, mert a 10GB körül ATA-s vinyók lassúak. A gondom az hogy rengeteg féle SCSI vezérlő van, és nem tudom, hogy milyet érdemes venni (a fenti célra), meg persze a vinyót is felismerje. Légyszi segítsetek!
Csaba -
liksoft
nagyúr
válasz
Freddy TNT #161 üzenetére
Feltételezem azért, mert a wi..... nem csak a partíciót, hanem, hogy hanyadik lemez a fizikai sorban, azt is beírja a partíciós táblába. Így hiába indul jól az scsi-ről a boot, befagy a w amikor rájön, hogy ''rossz'' winyóról boot-ol.
Mi nem tud elromlani? -
Freddy TNT
őstag
-
liksoft
nagyúr
válasz
Freddy TNT #159 üzenetére
A boot jogos, hiszen detektálja és nem átveszi a fiókos winyót. Minden file nyitása? Akkor az kicsi cache lehet. A rack-nek semmi köze semmihez.
A kártyát ha helyettesíted és újra konfigurálod, akkor a lemezek ''konzisztenciája miatt'' (mert a hülye nem tudja, hogy már ilyen volt) törli az OP-hez tartozó adminisztrációs területeket.Na innentől kezdve jöhet az adatmentés. Tehát a dupla meghibásodást (2 winyó) megspékeli még a kártya is. Csak olyan adatok tárolása célszerű ezen a raid-en, amiket gyorsan kell kezelni, de van máshol biztonsági másolatuk.
-
Freddy TNT
őstag
A bootolás és a fájlműveletek lassulnak be. Meg-megáll utánna szöszölve folytatja, majd mint az állat úgy tölt a RAID0. A másolással még nem volna baj,mert a 20GB-s quantumon nem lassít be semmit a mobile rack.
Egyszerűen érthetetlen, hogy még csak nem is egy vezérlő kezeli őket mégis belassul.
Bár fontolgatom a szoftveres RAID-et XP-vel,csak még azt nem tudom, hogy a meglévő kötetet át tudja-e venni a win, bár kétlem....nekem meg nincs kedvem most felbontani és telepítgetni
u.i:hogy értetted azt,hogy vigyázzak a Sil kártyára,mert azt tárolja az infót ? Elméletileg semmi oka elfüstölni nem ? De ha mégis akkor nem lehet egy ugyan ilyen kártyával ugyan ilyen beállításokkal folytatni ?
[Szerkesztve] -
liksoft
nagyúr
válasz
Freddy TNT #157 üzenetére
Hali!
Háááát..... Csak találgatok. Memória nem kevés esetleg 2 winyó cache-nek? A fiókos eleve lassabb. Ha innen vagy ide másolsz, tuti, hogy lassúbb a megszokotthoz képest. Nem ezt érzed lassulásnak? Egyébként meg ez már nem az én szakterületem. Én adatmentéssel és nem rendszergazdai munkával keresem kenyerem. Nekem a biztonság fontosabb a sebességnél, így soha nem teszteltem. Az, hogy hogyan tudom egymás mellé tenni a rendszereket (lásd előbb) létfontosságú, a sebesség csak a sokadik. Sorry. -
Freddy TNT
őstag
Hi !
Kössz a segítséget. A bios-ban be lehet állítani, hogy SCSI vagy RAID-ről bootoljon,de a gyakorlatban semmi haszna nincs.
Az auto detect-et nem lehetett letiltani,csak entert nyomni rá és kész. Azonban a primary master-t le lehetett tiltani ( None ) Aztán bejött a win és látja a vincsit.
Kössz a tippet ! -
liksoft
nagyúr
válasz
Freddy TNT #154 üzenetére
Hali!
Ha nincs bent a plusz winyó a raid működik? Ha igen, akkor nincs gond a rendszerrel, csak nem tudsz hozzátenni másik cuccot. Ha jól értem, ez a szitu.
Több ötletem van.
1. A sil kártya scsi az alaplap számára. Tedd a boot sorrendbe előbb mint a hdd0-t.
2. A bios-ban engedélyezni kell mindkét ide controllert, de ki kell tiltani a winyó detektet. Ne ismerje meg az alaplap. Majd ha bejött, saját driver-en keresztül kezeli a fiókos winyót.
A silicon kártyára vigyázz. A kártya őrzi a raid infót. Ha az meghal, akkor adatmentés következik. És mégegy: Bővebben: link
Sok sikert. Érdekel, mire jutottál. -
Freddy TNT
őstag
Kössz a segítséget
Na, szóval:Van egy silicon image karim. Kábelenként 1 vincsi. Alaplapra 2 cd-rom van kötve. A mobile rack pedig a primary kábel masterére. Próbáltam a secondary kábelre is kötni,de tök ugyan az.
Megfordult a fejemben, hogy talán fel kéne másolni a rack-ben lévő vincsire rendszerindító file-okat pl: ami a jelenlegi c:\ -n van ( c:\win98, d:\winxp )
És belövöm, hogy az e:\-n keresse az oprendszert. (mert szerintem a rackben lévő szeretne a c: lenni)
A gond szerintem csak az, hogy a meghajtójelek felcserélgetésével borulna az egész rendszer. (nem találná a d:\ ***** kezdetű dolgokat)
Vagy rosszul gondolom ? -
liksoft
nagyúr
válasz
Freddy TNT #152 üzenetére
Az üres winyót egy harmadik kábelre teszed, vagy a raid mellé? Ha mellé teszed, megváltoztathatod a raid konfigot, így az üres winyó is bekerülhet a raid-be, míg az egyik kiesik. Így a betöltendő progi csak darabokban lehet meg, ezért ilyenkor nem boot-ol. Ha 3. kábelre (külön csatornára) teszed, látatlanba sajna nincs ötletem. Ha sürgős, holnap csak telefonon érsz el. (Ma már nem leszek).
-
Freddy TNT
őstag
Hi !
Van egy kis problémám:
RAID0- konfigot használok és ha beteszek a rendszerbe egy üres vincsit, akkor megáll az élet.(a bootolás) egyszerűen nem kezdi el betölteni a wintGondolom mert üres az alaplapra kötött vincsi. Bios-ban RAID-re van állítva a bootolás,de nem ér semmit.
Valami ötlete van erre valakinek ? -
Lacika_
aktív tag
Ha a rendszervinyó RAIDbe van akkor nem ajánlom, nekem nem működött rendesen. Ha nincs raidbe:
A NortonGhost8-at használom, ez egy DOS-os 1MB-os progi. Kell csálni egy boot floppyt vagy CD-t amiről indul a DOS(himem.sys emm386.exe smartdrv nemárt), aztán mehet a Ghost.
A ghostal partíciókat lehet image fájlokba lementeni, és az image fileokból visszaállítani a partíciót. Ismeri az NTFS-t, de az EXT3-at(linux) is.
partition to image: kijelölni a partíciót, megadni hogy hova mentse az imaget
partition from image: kijelölni az imaget aztán a partíciót amit helyreállítson -
orbano
félisten
ja és vindoz bootoláson kívül gyorsabbak a töltések. csében mapváltáskor én is abszolut első voltam. most gey 12 gigás quantumról nyomom, ezzel éppen utolsó
-
Lacika_
aktív tag
válasz
Freddy TNT #145 üzenetére
Adatlap frissítve
A 120as és a 160as van RAIDbe.
Szoftveres RAIDről leírás: - Bővebben: link -
Most így néznek ki a winyók:
(még ki kell találnom hogy osszam fel a maradék helyet)
--> nagyítás: Bővebben: link -
Steve Jr.
tag
válasz
Freddy TNT #144 üzenetére
Léci, olvasd el mégegyszer...
a mondat 2 részből állt... -
Freddy TNT
őstag
Az adatlapodból nem derül ki, hogy milyen a 3. vinyó.....
Most nem piszkálgatásból,de szerintem valami nem stimmel az adatokkal.
1: szerintem irreálisan magas eredmények.
2: szerintem egy (vagy RAID-ben 2) merevlemez mindig is gyorsabban olvas, mint ír. Nálad meg fordítva van.
Lehet, hogy tévedek mindenesetre én is megmérem a Sandrával. Kíváncsivá tettél
Mellesleg hogy csináltad a szoftveres RAID-et ? Főleg a partíciónkénti RAID-elés érdekelne -
-
Steve Jr.
tag
válasz
Freddy TNT #138 üzenetére
Én csak azt nem értem, minek rá az a b-szott nagy aksi, ha csak akkor tölti,
amikor a gép be van kapcsolva
Tehetnének rá egy alaplapi tápcsatit (hosszabbítót) amin megcsapolnák az
állandó 5V-ot (van egy olyan amin mindig megvan az 5V, még ha a gép nincs is
bekapcsolva). -
Lacika_
aktív tag
Na végül szoftveres RAIDet csináltam az XP-vel
Sandra 2005 teszt:
-olvasás: 144 112 47 MB/s
----írás: 177 114 72 MB/s
--elérés: 13 ms
most 3 HDD van
1.XP normál ghostolható
2.3. dinamikusra állítva, így csinálhatok RAID köteteket, akár úgy hogy van RAID0 is 1-1 partíció között és RAID1 is másik két partíció között egyszerre.
Ez így már tetszik, ha lesz egy 4.HDD RAID5-öt fogok csinálni. -
Freddy TNT
őstag
Nah, konkrétumok : http://forums.anandtech.com/messageview.cfm?catid=27&threadid=1627186
-
Freddy TNT
őstag
Itt meg egy kis ellentmondás. Már csak 1GB a max és nem 150, hanem csak 100...ez közel a mostani RAID0-is tudja.(igaz nem ezzel a késleltetéssel és nem tartósan)
-
Freddy TNT
őstag
Itt egy kis infómorzsa. Ezekszerint nem csak 4, hanem akár 8 GB is lehet!
(csak győzd kifizetni)
http://www.mustardseed.co.jp/gigabyte/specoth_ramdisk.html
u.i: nem tudom, hogy hogy vagytok vele,de én kirúgnám a gigabyte honlap szerkesztőjét, mert a gigabyte.com-on sehogy sem tudom megtalálni ezt a csodát....
[Szerkesztve] -
Freddy TNT
őstag
Ez tényleg nagyon csöcs
http://prohardver.hu/rios3_content.php?mod=10&id=13483
Mindenesetre lenne pár kérdésem ezzel kapcsolatban:
De vajon mikor lehet itt megvenni ? Na meg milyen ramokat is támogat ? Ugyanis SD és DDR-t is írtak. Vagy DDR-SD -re gondoltak ? Mennyivel olvashat, írhat ez a cucc ? különböző ramokat is fogadhat ?Szeritnetek Dual chanel DDR-es ?
Végül is.....két ilyen kártya megpakolva DDR ramokkal Serial ATA RAID0-ba kötveFincsi falat
Mindenesetre praktikus a régi ramot nem eladni két fillérért, hanem bedobni ebbe a kártyába és ramdrive-ként használni...
u.i: Mi ennek a karinak a pontos neve ?
[Szerkesztve] -
liksoft
nagyúr
válasz
Bird1982 #135 üzenetére
Holnap megnézem a kártya leírását illetve fotóját. Ezt a típust nem ismerem. Ha a kártya tárolta a konfigot, akkor valószínűleg adatmentés, ha a lemezre írta ki akkor a csere segít, de csak ilyen típus azonos bios verzióval. Sajnálom. Tudom, nem jó hír. Ha egyéb info kell, hívj fel telefonon.
-
Bird1982
csendes tag
Kedves Guruk!
Segítséget szeretnék kérni. Van egy szerver, aminek az adatai egy raid tömbben vannak/voltak elmentve, méghozzá úgy, hogy két wincsi volt egy stripe (jól írom??), kettő meg azt tükrözte. Szóval összesen 4 vinyó van a gépben.
Az egészet egy Adaptec AAR-2810SA tip. vezérlő hajtotta meg, ami sikeresen elhalálozott. 2 kérdésem lenne:
- igaz az, hogy ha egy dettó ugyanilyen vezérlőt beteszek a gépbe, akkor működni fog gond nélkül?
- Tényleg nem lehet másmilyen vezérlőre átállni ilyenkor? Márminthogy más kártyával nem lehet legalább kilvasni az adatokat?
Én lenni nagyon amatőr, de életre kell valahogy kelteni a cuccost... PLS help....
[Szerkesztve] -
Freddy TNT
őstag
Nekem nem csinál ilyet a Ghost. Kivéve azt, hogy mentésnél nem képes elindítani a ghost-oló progit. (kézzel kell segíteni)
Szerintem azért lassú DOS-alatt a RAID,mert a kártya szoftveres, nem hardveres. De ha betöltődik a win, akkor a driverek is betöltődnek és akkor már valós a gyorsulás. (igaz nem mindenhol érzékelhető)
Az igazat megvalva nekem sem tetszik,mivel egy kissé többet vártam volna kevesebb nyűggel. De majd idővel szeretnék összehozni egy komolyabb RAID-tömböt jobb cuccokkal...ahhoz meg jó lesz ez is gyakorolni -
Lacika_
aktív tag
válasz
Freddy TNT #132 üzenetére
Most adom fel
Szétbarmoltam a wint és nem megy a visszaállított ghost mentés, pedig egyszer már működött. Most bootoláskor olyat ír hogy hiányzik vmi windows\system32\hal.dll és folyamatosan kattog a hdd.
Ghost mentésnél RAID elött nálam is így ment: 13GB-ból 7GB foglalt, ebböl csinál egy 3-4GB-s mentést. De most RAID-el annyi foglalt helyet lát amekkora a partíció, tehát 13GB-ból csinál 8GB-s mentést tömörítéssel.
A Ghost sebessége RAID elött: mentés 1000MB/min vissza: 2250MB/min
RAID-el: 1000MB, vissza: csak 1150MB/min
Ugyhogy hagyom a fenébe a RAIDet, legalábbis a rendszervinyóval
Lehet hogy megvárom amíg kapni lehet Mo-n ezt: - Bővebben: link -
[Szerkesztve] -
Freddy TNT
őstag
Lesz még gondod vele....megnyugtatlak
A ghost nekem is vacakol. De mi az, hogy a teljes xx GB-t menti ? Én belövöm, hogy mentse pl:a D:\ -t amin 6-7Gb foglalt és belövöm a max tömörítést. A végén kapok egy kb 4-5Gb GHO-t. Na persze nálam sem megy zökkenőmentesen a ghost RAID0-alatt.
A restore-al meg egyenesen szülni megyek ! 2-5 MB/s !!!!!!Sza'l eltart egy darabig.
-
Lacika_
aktív tag
Rászántam magam és csináltam egy Raid0-t.
Alaplap: AbitNF8 HDD: Samsung 120 PATA 8MC + 120 SATA 8MC
A gyorsulás észrevehető
Én is tartok egy 160-as hdd-t dokumentumoknak, savegamenek ...
negatív tapasztalat:
- Norton Ghost csak szektorról-szektorra tud menteni (13GB partícióból hiába foglalt csak 6GB, lementi az egészet)
- bootolás elött gondolkodik fél percet, hiába gyorsabb, a win kb ugyanannyi idő alatt jön be
- UHU linuxot nem tudok telepíteni mert a hdd-ket külön látja (nem egybe a stripe-t)
- az xosl boot manager nem megy
- xp64-hez mire rájöttem, hogy honnan szedjek az installhoz driver floppy-t megőszültem
- az évek alatt felépített ghost mentésemet kidobhatom, mert nem lehet visszaállítani raid-re, újra kellett rakni a wintkismilió progival együtt, amiknek a fele még mindig nincs feltelepítve
-
liksoft
nagyúr
válasz
Freddy TNT #128 üzenetére
256M-1G cache, és az OP ide ír. Azután a kártya a drive-ok felé optimalizáltan ír ki, és előre optimalizáltan olvas. Így jó esélyed van, hogy mire kiadod az olvasási parancsot, az adat már a kártya memóriájában van (általában 50-90% !!).
Sebességet soha nem mértem. Nekem nem kell. Itt a fórumon olvastam, hogy a PCI max 133-at tud. A PCIPRO (64bit és nem 32) pedig a dupláját. Ha az adat a cache-ben van vagy ott elfér, akkor a kártya ezt tudja is. Kicsit más ugye? -
Freddy TNT
őstag
válasz
Freddy TNT #128 üzenetére
Arról még nem is esett szó, hogy mennyivel (és mivel) lesz jobb egy drágább, esetleg hardveres RAID. Sebesség meg miegymás...de konkrétumok? Számok, adatok...stb ?
-
Freddy TNT
őstag
Nekem egy ASUS A7N8X-E DELUXE alaplapom van. Jelenleg nincs pénzem (és nem is egy elavult darab) egy új lapra áldozni
Na meg akkor új proci is kellene meg stb....
A cahce-ről már hallottam asszem legalább 16Mb-s kell. Na de milyen ? Egyáltalán miért kell rögtön hardveresre gondolni ? -
liksoft
nagyúr
válasz
Freddy TNT #126 üzenetére
Vagy cache-sel is rendelkező hw raid pcipro kártyán (64 és nem 32 bit), vagy alaplapi raid két külön csatlakozással a chipsetben. Ekkor a memória busz-ra párhuzamosan kapcsolódik, és tényleg kijön a többlet. Chipset válogatja, hogy tudja vagy nem. Itt már nem vagyok otthon, de más tutira tud segíteni.
-
Freddy TNT
őstag
Nos egen. A Sil elég szarnak mondható
Bár eredetileg a plussz 4 IDE csati miadt ruháztam bele. Aztán kiadta az eszem , hogy próbáljuk ki. (na meg nem is igazán +4, inkább csak +2 IDE
)
A sebesség mérhető és 104 MB/s max, valamint 56MB/sec minimum között a konfigom. Szerintem nem is olyan rossz egy ilyen low-end karitólPersze erősen ingadozik.
Érezni nem mindenhol lehet. De mikor a haver gépét idehoztuk és LAN-ban kezdtünk el játszani akkor bizony volt pár másodperc előnyömA SWAP file is fürgébben dolgozik.A konfig közel azonos és korábban szinte egyszerre töltöttek be. De persze van egyébb tényező ami befolyásolja mindezt.
De látom benne vagytok a témában. Milyen RAID vezérlőt ajánlanátok RAID0-hoz ami megfizethető áron van,de jobb(két vincsihez). (tudom, a SIL-től minden jobb) Elmehetnénk mondjuk a hardveresig is
A backup vincsivel nem lesz bajom, hogy betellik. A haldokló maxtorom miadt vettem és gondolva a jövőre egy 200GB-s Samsungot vettem.
u.i: ''A kártyán rögzíti a raid infot.'' => melyik nem ?
[Szerkesztve] -
liksoft
nagyúr
válasz
Freddy TNT #124 üzenetére
Először: A sil kártya a leg sz... A kártyán rögzíti a raid infot. Ha elszáll oda az adat. Mivel írtad, hogy van facér w is a gépedben a fontos cuccnak, ezért írtam a kérdéses mondatot. De ha az betelik és nincs időd menteni róla, hova teszed a rövid időre kölcsönkapott winyóról az adatokat? Csak a raid-re. Murphy meg dolgozik. Tuti, hogy akkor jön be a gebasz. Védelemnek meg: Túlfesz, zavar és villámvédelemmel ellátott aljzatból kap feszt a szünetmentesem. Innen FortonSource táp és MAXX tápvédő gondoskodik az éjszakai nyugalmamról. Az elmúlt pár év alatt a hol 4 hol 6 gépemnél nem volt gond. Vidéken! Van ingadozás, villám, hegesztés a szomszédban, stb... A sebesség egszállottjai mag használják a raid0-át. Normál felhasználáshoz elég egy gyors (100-as is) winyó. De azzal a kártyával mivel egy PCI csatiban van igazi gyorsulást nem, csak érezhetőt fogsz elérni.
-
Freddy TNT
őstag
Szerintem egy vincsi meghibásodására 50% az esély. ( vagy megdöglik, vagy nem) RAID0 esetében azért még sem 100% hogy elvesznek az adataid.
Én kétségbe vonom, hogy egyáltalán nagyobb az esélye. Elvégre ha külön-külön lennének használva (nem RAID-ben) akkor is ugyanakkora az esély a meghibásodásra.Na de azzal nem lenne semmilyen sebesség-növekedés. (igaz akkor legalább az egyik megmarad....na de ugye melyik ?) Ha meg villám, áramlökés...egyebek okozzák akkor oly mindegy.
A RAID-et nem hülyeségből találták ki. Ténylegesen gyorsabb,mintha csak 1 vincsi lenne. (és szerintem érzékelhetően) Nekem csak egy mezei SIlicon image 680-as van,de azért ez sem olyan borzalmas.....mondjuk jó lenne egy hardveres, minőségi. Na meg könnyen jár a szám. Nekem van egy biztonsági merevlemezem is.
''Viszont amikor el szokott fogyni a munkawinyón a hely, akkor kapod a legfontosabb adatot, amit csak a raid-re tudsz tenni, és mentés esőtt (vagy alatt) száll el az egyik winyó.'' => ezt nem értem. Kifejtenéd egy picit bővebben ?
Azt azonban aláírom én is, hogy van vele cirkusz bőven.
[Szerkesztve] -
liksoft
nagyúr
válasz
Freddy TNT #121 üzenetére
Egyet értek lazydog-gal. Hogy világos legyen. Kétszer annyi alkatrészt (köztük a mechanikát is) használsz RAID0 -ban. Dupla cucc, kétszer akkora meghibásodási esély, a szinkronizációt végző hardware-ről még szót sem ejtve. De ha csak a rendszer van rajta, ám legyen. Viszont amikor el szokott fogyni a munkawinyón a hely, akkor kapod a legfontosabb adatot, amit csak a raid-re tudsz tenni, és mentés esőtt (vagy alatt) száll el az egyik winyó. (Ez nem feltételezés, hanem szomorú tapasztalat a munkám során. Tehát nem nálam, hanem az ügyfeleimnél szokott előfordulni. Ezzel csak annyit akartam mondani, hogy nem egyszeri eset.) Viszont mindenkinek jogában áll eldönteni, hogy repülőből milyen ernyővel (vagy anélkül) ugrik.
-
lazydog
addikt
válasz
Freddy TNT #121 üzenetére
Miután dupla a kockázat, nem 50%, hanem 100%- al nő a meghibásodás esélye.
Ez simán bevállalható, ha csak az op.-rendszer és a telepített programok vannak a RAID0-án, mert nem vész el semmi pótolhatatlan adat. (Esetleg a játékállás mentéseid).
Nagyobb baj, hogy nem igazán gyorsítja a programok töltődését. Sokkal többet érsz egy Raptor vinyó használatával. -
Freddy TNT
őstag
Nem igazán értem, hogy miért riogat itt mindenki mindenkit a RAID0-tól ?
50%-al nagyobb az esély, hogy elszáll mineden. Ez igaz. NA és ha csak 1 vincsit használsz ? Akkor is. Kivéve persze, ha egy másikat is tartasz mellette,de nem RAID-céljából.
Például: ha valakinek a sebesség a fontos és hajlandó rá X ezret költeni két vincsire(pl:2*80GB), akkor tegye. Hiszen ha egy darab nagyobb vincsit vesz(1*160) akkor ugyan akkora a kockázat. (csak az előző esetben megmarad egy vincsid)
[Szerkesztve] -
liksoft
nagyúr
válasz
Steve Jr. #117 üzenetére
Ha alaplapi két külön csatornára teszed a két winyót, akkor a chipset le tudja a proci felé kezelni őket külön-külön is, így a pci 133-as tempó fölé lehet menni. De ennek lényege, hogy a chipset tényleg fizikailag két külön csatornának kezelje a két kábelt.
De cerbellumnak 150%-ig (vagy mégjobban) igaza van:
''raid0-ról meg le kéne szokni emberek...''
Gyorsabb, de ilyen winyó árak (és megbízhatóság) mellett a rizikó sokkal nagyobb. Sokkal többet szív az ember, mint amennyit nyer. Ugyanis úgy indul, hogy nincs rajta adat, azután de jó, hogy ilyen klassz, majd felkerül ez+az, egyik winyó meghal, és kiderül, az ez+az-ban volt fontos. VOLT! -
V.Lacus
csendes tag
Hi! 4 db Sea300-as winyóból és egy Adaptec 2410SA-ból kihozott raid5-nél mire számíthatok? Kb. milyen irási/olvasási/elérési sebességre? Jah és PCI-E-be tenném bele.
-
-
Steve Jr.
tag
hi all!
Na szóval...
Valamikor a jövőben szeretnék nagyobb tárhelyet, és azon gondolkozok,
vajon hogyan lehetne minnél nagyobb sebességet elérni...
Szerintetek 4db ugyanolyan (mondjuk 250GB PATA v. SATA; 8MB cache)
vinyóval+ 2db ugyanolyan pci-os vezérlővel kialakított RAID0 tömb sebessége
elméletileg akár 150-200MB/s is lehet? Mint írtam, nem most lesz amikor
kipróbálom, de szeretnék tisztában lenni a sebességével.
Tudom elég hüle & általános kérdés, de kiváncsi vagyok... -
Freddy TNT
őstag
....ez elég döcögősen megy. leírni, hogy pontosan mit kell csinálni----baromi sok
Ha megmutatnám akkor nem tartana semeddig. Az sem tiszta nekem, hogy az új vincsidet bepartícionáltad és leformáztad-e ? Mert ha nem akkor nem fogja semmi sem látni. Ha igen,akkor meg mi a kontroller neve ? -
Spancer
tag
A vinyóé:Seagate 8MB 120GB ST3120026AS Barracuda 7200.7 SATA
Azt az átalakítót nem tom. -
liksoft
nagyúr
Pontos típust kérünk. Ez így ''négerek harca az alagútban éjszaka'' !
A HPT controllerek zöme setup nélkül látja, de lehet olyan verzió is, ahol legalább egyszer a setupba be kell lépni. A SiliconImage kártyák autodetect funkcióval rendelkeznek, setup csak akkor kell, ha a RAID funkciót ki akarjuk használni. A Promise kártya ha RAID, csak akkor kezeli a winyót, ha a setupban beállítjuk raidbe. Még ha egyedül is van. Minden kártyának a működéséhez szüksége van a drive adataira. A HPT és Sil autodetect után felépíti, de a Promise nem! Csak a setup végzi el az initet. A HPT és a Promise a lemezen tárolja adatait, a Sil a kártyán. Ezért ha a Sil kártya elhal, alap esetben vége a raidnek!A másik kettőnél ilyen probléma nincs. A kártyák (azonos bios mellet) csereszabatosak, adataink nem repülnek. A HPT csak a beállításokat tárolja a lemezen, tehát inteligensen detektál, majd az adatok alapján változtatja a configot, így detect hiba esetén nem egyszer hibaüzenet nélkül bootol a gép (ez lehet jó és rossz is). A Promise ennél ''butábban'' oldotta meg. A célchip adatbázisa egy az egyben kerül a lemezre. Így induláskor be kell olvasnia, hisz ezek nélkül képtelen kezelni. Ez viszont védelmet is ad. Hibás detect esetén legtöbbször képtelen kezelni az eszközt, így már a boot során kiderül, gondunk van. Nem a kékhalálnál.
Tehát pontos típus és bios verziószám nélkül képtelenség segíteni Neked!
[Szerkesztve] -
Spancer
tag
Nincs se partícionálva se formázva. Próbáltam újra rakni a Wint az új vinyóra de a telepítő se látyja. Akkor hogy rakjam fel? A régi vinyóra azt formázom utána megint fel az újra? Nem értem
Az eszközkezelőben kihozza egy kis piszkálódás után de nem mint merevlemezt és a sajátgépben sem jön ki.
[Szerkesztve] -
Freddy TNT
őstag
Hi !
Nem igazán érthető amit mondtál. Na meg ezt sem értem: ''SATA-ATA átalakítót PCI slot ba.'' az nem csak egy sima PCI kártya amire SATA vincsiket lehet kötni ?
Szerintem te arra gondolsz, hogy olyat ír ki bootlolás közben, hogy Silicon image SATA RAID controller.<de azzal nem kell foglalkozni,mert csak akkor érdekes, ha valóban RAID-be akarsz kötni legalább két virnyákot.>
(vagy valami ilyesmit ír) aztán ha jól értelmezem akkor a win nem látja.
Most ne vedd sértésnek,de hát nem mondtál olyan dolgokat, mint partícionálás, formatálás.....ezek megtörténtek ?
[Szerkesztve] -
Spancer
tag
CSUMI! Most írok először és azt szeretném kérdezni, hogy vettem egy Seagate 120GB SATA-s vinyót és egy SATA-ATA átalakítót PCI slot ba. És a vinyót nem akarja érzékelni a Win. csak RAID ban de én nem akarom abban használni (nem is tudom) ezt hogy tom megoldani? Remélem értitek mit akartam kérdezni.
-
Freddy TNT
őstag
válasz
ImpersonatoR #103 üzenetére
Jut eszembe !!!! Baromi fontos !! Másold fel egy kislemezre a RAID-hez szükséges drivereket. Ugyanis megeshet(mint nálam is), hogy a windows telepítő alapból nem látja majd a RAID-elt vincsiket. (win98 és MS-DOS kapásból tudja, de XP telepítő nem.....rőhej
) Na mikor a telepítő azt írja ki, hogy ''más gyártótol származó SCSI vagy RAID eszközök telepítéséhez nyomjon F6-ot'' akkor ott nyomj egy F6-ot. MAjd kövesd a kiírást.
-
Freddy TNT
őstag
válasz
ImpersonatoR #103 üzenetére
Norton ghost. Teljes partíció backupolására használom. A probléma az, hogy egy kicsit átrendezi. (leválaszt a c:-ből egy pár megás partíciót. Igen ám,csak a dos nem ismeri fel alapból a RAID-et..... Egy indítólemezzel.(inkább cd-vel) viszont látható és elérhető az egész vincsi. Ott meg kell nézni az autoexec.bat-ban, hogy melyik exe file-t kellett volna elindítania. Azt kézi indítással be kell pöccinteni és kész.
-
Ez így elég bölcsen hangzik
Sztem belevágok csak kell kérnem vkitől egy vinyót amire átmentem az adataim. Ez a ghost egyébként micsoda?
-
Freddy TNT
őstag
válasz
ImpersonatoR #101 üzenetére
Hi !
Igaz nekem nem SATA, hanem sima ATA van,de mind1(Sokba lenne nekem
)
Szóval: nekem 2*80Gb van RAID 0-ba kötve (IDE-n, Silicon image RAID vezérlővel)
Az eredmények pedig: minimum 56mb/s, max 104MB/s. ( már rég mértem nem emlékszem pontosan. Na már most ezek a vincsik alapból max 60-65MB/s-t tudnak. A minimum meg......... a fene tudja már
Ez csak akkor lenne gyorsabb,ha hardveres RAID lenneDe az ha jól tudom az valami 70.000-nél kezdődik.
Mivel a merevlemezeink között csatolófelületben, alaplapban(na meg a tiéd integrált) van különbség ezért pár MB/sec eltérés könnyen lehet. Bár szerintem csak 3-8MB lehet a különbség.
A sebességtől nem dobom el az agyam. ( a bootolásnál nem igazán érezhető) de mondjuk egy-egy játék betöltésénél igen csak kapaszkodsz az asztalba
Összesítve: Mindenképpen gyorsabb,procit csak mérhetően terheli, a kapacitás összeadódik szóval semmilyen vesztességed nem lesz belőle.
Néhány ''finom''falat: egy 100MB-s file a 200GB-s vincsiről átmásolva (annak 80MB/s az olvasási sebessége) tényleg 1mp! Nagyobb file másolásakor a ledekről látható, hogy a RAID kötetnek van ideje lustálkodni a sima vincsihez képest
u.i: RAID kötetről csak óvatosan lehet Ghost-olni !!!!! Van egy aprócska bibi ami el tudja b@szni a partíciókat,de szerencsére könnyen helyrehozható
[Szerkesztve] -
Üdv! Szeretném megtudni a véleményetek a következő lehetőségről. Jelenleg van egy abit-AI7 alaplapom és két db samsung 120gb Sata (8mb) vinyóm. Tehát csak alaplapi raid vezérlőm van de ettől függetlenül szerintetek megéri raid 0-ra állítani és úgy hsználni a rendszert? Érezhető lesz a gyorsulás illetve nem megy a processzorteljesítmény rovására (jelentősen) a dolog (2.4GHz p4)? Továbbá van még egy asus P4P800 as alaplapom is csak még nem tudtam eladni de ha azt mondjátk hogy annak jobb az alaplai raid vezérlője akkor inkább arra kötöm rá a rendszert.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest