Új hozzászólás Aktív témák
-
.mf
veterán
válasz Freddy76 #58998 üzenetére
Sztoritájm.
Ez is amúgy érdekesen indult. Mára alacsony aktivitást, kp1-kp2-t mondtak. Accuweather meg estére befelhősödő eget. Tehát eléggé kilátástalan, gondolkoztam is rajta, hogy elinduljak-e, kissé ki voltam fáradva az előző napoktól. De mivel délután még egész tiszta volt, f5 körül mégis elindultam. Elmentem a sziget "legkihaltabb" északi csücskére. Idézőjel - ugyanis a sziget meglepően sűrűn lakott. Találtam egy szakaszt, ahol nem volt az úton világítás és lakott épületek sem voltak. Az út itt is jó magasan van a parttól, próbáltam lefelé utat keresni a hóban, de inkább visszafordultam, és mentem tovább az úton, hátha lesz valami ösvény, út lefelé. Ekkor még nem tudtam, csak sejtettem, hogy a lábközépig (mármint boka és térd között) érő hó a külső zoknimig is elért. Na, egy út lefelé. Egy valamilyen épület (bolt, raktár?), amin van egy lámpa oldalt, de nem lakják. Nézzük az utat tovább: építkeznek a parton, még este is csinálták... vissza. Az épület mellett láttam még egy ösvényt lefelé, nagy befagyott tócsák voltak a térdig érő de megkeményedett hóban, de a part felé ment. Próba cseresznye. ~50 m után látom, hogy egy kis házikóhoz vezet, ami a parton van. Teljesen sötét, áram sincs vezetve hozzá. Nem zavarok senkit, jó lesz itt előtte a parton. Keletre valamelyik városrész kikötővel, erősen kivilágítva. Szembe szerencsére elég visszafogott a túlpartok kivilágítása, köztük víz. Nyugatra az építkezést kitakarja a domborzat. Az úttól 50 m-re, de 15-20 m-rel lejjebb is, úgyhogy a forgalom fénye nem zavar, és a házikó mögöttem kitakar. Tehát egész jó hely a célra.
Cuccolok, fénykép -- semmi. Csillagokból valamennyit látok, néhány kicsit fátyolos, itt-ott felhők takarnak. Fúj a szél, fagyoskodok. Főleg a lábam, de a kezeim is gémberednek alákesztyű + meleg kesztyű ellenére is; nem kicsit nehezítve az obicserélést (+e-h sapkák...).
Lámpafények. Egy srác jön a házikóhoz, síléceken. Egy kicsit dumálunk. - Északi fényt jöttem fényképezni? Hmm most épp nincs semmi. Képek? Minimális zöld derengés a felhők között, perces expoval. Türelem, a tiszta ég a lényeg, az aktivitás-előrejelzés csak jóslat. A fény jöhet-mehet, ha majd tényleg megjön, azt majd szemmel is látni fogom. Na hol is az a fa? - majd elmegy.
Lábaim közben fagyoskodnak. Ha nem biztatott volna, már hazaindultam volna. Várok tovább, időnként egy-egy képet lövök, hogy van-e valami, mert szabad szemmel semmit nem látni, de hosszú expoval van egy kis derengés. Fél óra múlva újra fények. De másik két ember jött. Körbenéznek, keresnek. - De igen, azt a srácot keressük, hoztunk fát - telefon, és tíz perc múlva jön vissza futva a srác. Dumálunk tovább. Kiderül, hogy ez nem is házikó, hanem szauna, most fognak befűteni. Majd felmutat: - Nézd, ott, kezdődik valami. Ugyan még nagyon kevés, de próbálj egy képet, hátha látszódni fog valami - expo indít, s csak meregetem a szemem, nem látok semmit. Aztán feltűnik: az a halvány csík, amit felhőnek néztem, nem takarja ki a csillagokat... S bizonyám, a képen már kezd valami látszani, ahogy a felhők között egy halványabb kékes-zöldes sáv, ami elüt az ég és a felhők színétől és csillagfény is átlátszik rajta. - Ez még semmi, lesz ez még jobb is. Beinvitálnak, hogy ne fagyoskodjak kint, főleg ha átázott a zoknim, ugyan még csak fűtenek, de bent melegebb és szárazabb -- s fáztam annyira, hogy el is fogadtam. A gépet egy-két próbakép után beállítottam halszem f3.5, ISO320, 30s, sorozat, távkioldó, és bementem. Dumáltunk közel egy órát, amíg a kályha bemelegedett, aztán amikor már végképp nem bírtam a hőséget, megköszöntem az invitációt és tanácsokat, összeszedtem a gépet, belenéztem, hogy sikerült-e valami, és visszajöttem.
Most már nyugis vagyok és boldog. Meglett, amiért jöttem; s amikor beindult, még ez a gyengébb aurora is szép volt (s milyenek lehetnek az erősebbek...)Közben a time-lapse-et is összeraktam, de gugli drive csak egy error occured-re hajlandó... ha végre hagyja magát, itt lesznek
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
.mf
veterán
válasz Freddy76 #58975 üzenetére
Már nem tudom, mikor cseréltem akkut, tegnap valamikor volt. Egyik utángyártott van benne, kevesebbet bír, mint a gyári. Tegnap és ma ~250-350 kép ment bele, na de -5~-15-ben. Ma még ~150 kép mehetett bele, egy órát kint is volt hosszúexpós timelapse-elni. Mikor a timelapse-re 45-50 perc után ránéztem, vadul villogott az üres. Gondoltam akkor hagyom, megy ameddig megy. Ehhez képest még egy tucat képet lőtt, majd visszaállítottam más beállításokra alap isoval, hosszúexpós nr-re, és még lőttem egy pár 60s-osat, meg visszanéztem percekig a képeket. S még mindig nem fogyott ki.
Nadealényeg:
-
gorgo
őstag
válasz #40935168 #58972 üzenetére
"magához fog nyúlni..." nem bánjuk, de legyen nálad a kicsike, és kattints! Az írásaidat olvasva amúgy sokkal inkább az ugrik be, hogy te már megelőzted/lekörözted a modelled magáhoznyúlás tekintetében!
"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
törölt tag
válasz Mercutio_ #58983 üzenetére
Neeem, van pasija (
mondjuk nem akadály, hacsak rajta nem fekszik, debaromságokat már nem szoktam művelni) Ja a nyoma ott van, majd PS kikapja. A végtelenhez konvergál egy ilyen fotózáson az, amire ügyelnie kell a modellnek. Így is kapott annyi instrukciót, hogy csodálkoztam, hogy úgy jött sminkre és körömre hugomhoz, hogy egész használható volt. Volt már gáz élményem modellel, sárga bőrkeményedések talpon és ilyesmik, amik persze vannak sok embernél, de neee fotózás előtt már egy 10-denes harisnyában ha lehet és főleg ne úgy, hogy megbeszéljük mosolyogva, hogy stúdió előtt 1-2 nappal pedikűröshöz megy... Mindenestre ő szépen felkészült, ahogy kértem, ez meg "belefér". Kicsit melós, de megoldom. Élőben rohadtul nem látszik sajna.De az Oly tette a dolgát. Éljen az izó száz. Most kifacsartam belőle a maxot kb. de még így is van nem kis tartalék a RAW-ban. Soha a büdös életbe nem hittem volna, hogy itt kötök ki, pár hónapja még...
@ ati3x: és meglepődtem, mennyi bokeh-ja marad f/2.8-on is. Klassz cucc, amolyan kötelező darab. El is süllyesztem a kitobit a polc mélyére..
[ Szerkesztve ]
-
-
Mercutio_
félisten
válasz #40935168 #58970 üzenetére
Szóval megcsináltad amit terveztél
Szólj neki, hogy legközelebb a fotózás napján már ne vegyen pántos melltartót, mert látszik a bőröna nyoma pixelkukk mmódban.[ Szerkesztve ]
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
törölt tag
Olyan nincs. Ez egy ACR WB "hűtés" utáni nyers, minden defaulton (tehát csak a white balance-hoz nyúltam). EXIF benne. [link] Most megnéztem újra DxO alatt is, lehet a végleges kiválasztott darabokat majd azzal viszem át PS-be, nem ACR-ezek. Ezt most gyorsan kinéztem hirtelen, sztem használható alapanyag. De van még rahedli.
@ Studi: köszi. Fejben tartom (Veszek egy pót akksit).
[ Szerkesztve ]
-
Studi
veterán
válasz #40935168 #58970 üzenetére
Ahogy Freddy mondta: nagyon nem érdemes bízni sajnos az akku visszajelzésben. Gyakorlatilag az első Oly DSLR óta ugyanezt a rendszert használják, formára is csak 3 féle akku volt azóta. A japán környezetvédelmi szabályozások miatt tettek rá egy negyedik csatlakozót, de azt a váz nem is használja.
Öröm amúgy ilyen véleményeket olvasni FF DSLR-en edződött emberektől.
(#58969) madgie: azaz, kiváncsi lennék, hogy veri a tetőt!
Ínyenceknek, facebook apróhirdetés, valami régi Samu NX:
"Madgie: Tud ez focus peaking-et?
Eladó: Tud, de másképp oldja meg mint a többi. Konkrétan kijön egy oszlop a kijelzőn, és ahogy tekered a fókuszt, mint egy ekvalízer veri a tetőt. Egyébként hatékony, lehetett vele manuálfókuszálgatni."[ Szerkesztve ]
-
pana0017
senior tag
Sziasztok. Lehetőségem lenne Pana G3-hoz 14-42 II kitobit 45-ért venni, azonban az első változatot 20-25 körül. Megér ekkora felárat? (a méret nem számít) Használt fixobik 40-50 ezer körül vannak esetleg? (max. 20-25 mm) Ha nem, akkor alaphangon mekkora az az összeg, amennyiért ajánlanátok? Kezdő fotós vagyok, főleg tájra kellene majd.
-
törölt tag
válasz Freddy76 #58975 üzenetére
Jó tudni. Thx. A másodiknál a rontás tulajdonképpen berázás volt, nem AF. Sőt, mindkettő az volt. Egyik a stúdióban, majdnem orrabuktam az egyik softbox állványának a lábában, ahogy felülről fotóztam pipiskedve nagyokat, egyszer meg kint, mert az auto iso 3200-t sokallottam a városban és levittem 400-ra. (Végül megálltam vele 800-on, amit ki tudtam még statikusra tartani).
[ Szerkesztve ]
-
Freddy76
addikt
-
törölt tag
válasz Ear001 #58971 üzenetére
Nem. Előre jeleztem neki, hogy ez egy "über cucc" (Leegyszerűsítve). Viszont egy korábbi modellem kiröhögött, hogy olyan hülyén áll a kezemben (de csak trollkodott, de ugye minden viccnek igaz a fele)... De majd meglepem 1-2 képpel a mostani sorozatból, magához fog nyúlni...
-
törölt tag
Jujujuj megvolt a stúdiózás az E-M10-zel + 45 1.8-cal. Hát Urak, ünnepélyesen be kell jelentenem, hogy: fókusz 300-ból 298x telibe, a 45-ös f/5.6-on úgy karcol mint az állat, a karom még nem fáj és a majdnem talajszintről lőtt fotókat egy háromlábú kisszékre leülve, lehajolva, kihajtva a kijelzőt kényelmesen megkomponáltam és kiviteleztem.
Fullos akksival mentem, pontosan 300 képet lőttünk, minden 10-ik után megmutogatva őket a modellnek. A gép még maxot jelez. Ez most bug vagy feature ? Azt hittem, sokkal kevesebb bír, de meg se kottyant neki egy 2 órás session + visszanézegetések. Még a kocsiban is nyomkodta (visszanézte őket)..
Atom pozitív csalódás. Ismételten imádom ezt a rendszert Karc a végtelenségig és a kültéri is 2.8-on még gyönyörű bokeh-s, a karc már indul itt is.. ááá kész vagyok. Ezt még pár fotós megjátssza és komolyan, eldobja a tükröst, ha van egy csöpp esze. Hogy ez mire lesz képes 40 Megával majd az E-M5 mk2-vel, atyaég. Imádom.
-
hibavissza
veterán
Nekem az volt feltűnő, hogy irreálisan magas árakon visznek el obikat, amikhez kísértetiesen hasonlóak pár hét múlva újra ott kelletik magukat az Ebayen....extrém kis nyitóár a végén feltolva az égbe....
Amik tényleg reális vagy jó vételek azok jellemzően csak német vagy usa lokalizációjúak (ejj de szíp szó).
Kínomban megbeszéltem egyik német kollégámmal, hogy vegye meg nekem és postázza ide. -
HÁZIGAZDA
-
eeXaa
addikt
-
eeXaa
addikt
válasz madgie #58949 üzenetére
Jahh.
Juszt: 176 no more...
felhúztam magam hogy 150 + postával rámlicitáltak vasárnap egy használtra, ami ráadásul karcos volt a fronton, meg az obikupak is törött volt... régóta kerestem egy nagylátót, ill. szemeztem ezzel, de ez a vasárnapi sztori megadta a lökést....[ Szerkesztve ]
-
eeXaa
addikt
...nahh.. megjött samy 3 nap alatt HK-ból...
...amúgy einfinity ebay ról ha valakit érdekelne.. 176 font free delivery -
.mf
veterán
válasz rbalint88 #58930 üzenetére
Télen fő attrakció nyilván a Sarki fény, plusz lehet mindenféle téli sportot űzni; város szélén van egy gondolás felvonó, ugyan csak 462 a hegycsúcs, de kiváló a kilátás és lefelé síelni is lehet. Nyáron meg az éjféli Nap, a fjordok, az alul zöldellő, felül havas csúcsok, és a túraútvonalak a környező hegyeken.
Érdekes hely, érdekes épületekkel a hangulatos hagyományos vörös faházaktól a modern acél-beton-üveg irodaházakig; hó és jég és szigetes-fjordos, kikötővel; helyiek nyugisak, lazák. Bár a város sziget, de nem olyan, mint nálunk: ez egy víz által körbevett hegy. Van néhány alagút a hegy és a város alatt, de jó hosszúak, sőt, az alagutakban még körforgalmak is vannak Csupa lejtő, néhány út olyan meredek, hogy nyáron szárazon is kétszer lecsekkolnám, mielőtt nekimennék; itt meg még hó és jég is van bőven, az utakon is, s tök lazán közlekednek sima első-, vagy hátsókerekes kocsikkal, de bringával is. Persze mindenen szöges gumik vannak. Meg amit posztoltam is fb-on: épp filmfesztivál van, főtéren kivetítő és fedetlen lelátó, és megy a kültéri mozi... ülés gyanánt ránézésre takarós babzsák-féleség van.
Na meg, most az előbb 11-től f1-ig napkelte-mente volt A Nap ugyan pont nem jött fel, de a fények megvoltak.[ Szerkesztve ]
-
hegyimorc
senior tag
Nem használom sem az Oly sem a Pana obisapkáit. Megfoghatatlan, kezelhetetlen mind. (Mondjuk van még ezeknél is szarabb, azt a Fuji gyártja X100-ra meg X10-re )
Olyat szoktam venni helyettük ami a Nikon obisapkákhoz hasonló, csak még pluszban van rajtuk egy kis furat és zsinór amivel a nyakpánthoz lehet erősíteni. Lehet, hogy a zsinór hülyén néz ki, de nem kell foglalkozni a kupak elrakásával és nem kell aggódni, hogy leesik és elgurul (mondjuk bringán menet közben)
[ Szerkesztve ]
Eladó 100km-t futott CUBE SL Cross Race fitness bringa 460eFt helyett 300eFt-ért (kb 175-195cm közötti magassághoz) : https://goo.gl/acsjPA
-
Mercutio_
félisten
válasz kamilyon04 #58942 üzenetére
Első lépés, hogy megy a gyári obisapka a fiókba
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
törölt tag
válasz kamilyon04 #58942 üzenetére
Én is marékszámra vettem váz meg obisapkát, aztán ha elveszik, vagy kell valakinek, akkor van
-
kamilyon04
csendes tag
Ja, a listában nincs sapka, én mégis csak ott tudtam venni októberben.
Aki 2000-nél többet akar alkudni akármilyen objektív árából egy műanyag szar miatt, az vegyen másikat annyival drágábban. A pofaégésen nem tudnok segíteniEgyébként a 14-es gyári sapkája kevésbé volt praktikus,mint ez az utángyártott.
A Lumix feliratos, amit vettem pont ilyen, csak felirattal, és nincs rajta luk a madzagnak (szerintem a madzag szintén király dolog, ha csak egy objektívvel használod a gépet.)Mondjuk minden mft-s objektív közül a legrosszabb sapkája a 12-32-nek van, mert amellett, hogy csak az oldalán van gomb, még rohadt vékony is. Azt is lecseréltem madzagos utángyártottra.
Az olympus sapkák egy kicsit vastagabbak=jobbak, viszont cseszett drágák. ezeket már vásárláskor érdemes kicserélni a 400 forintos utángyártottra, a gyári meg mehet a dobozba.
-
gorgo
őstag
válasz kamilyon04 #58934 üzenetére
kösz a tippet (néztem náluk, listában nincs, persze lehet, hogy a polcon igen). Azért nem jó a noname, mert ha el akarom adni később, akkor egyrészt ég a pofám, másrészt, meg úgy lealkudnák az árát, hogy ott lennék, mintha megveszem az eredetit. Én ezt tenném, az bizti.
A GX7 meg egyenlőre erősen feltételes, akkor, ha elviszik az em5-öt (miután felcseszett a múltkor a vakus cumival, felraktam, akkor is ha a vaku volt hülye. Jó váz, nincs gond vele, csak 1. nem bírom megszeretni, 2. nekem az ergonómiája nem jó; és 3. oly.jpeg sem tetszik különösebben).
"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
kamilyon04
csendes tag
próbáld meg a medikernél a Krisztina körúton. Én ott vettem. ha nem lesz eladom az enyémet, mert azóta megjött a kínai, és nekem az is jó.
-
gorgo
őstag
Mivel asszonynak sikerült elhagyni a 46mm-es obisapkát az egyik Pana fixről, hát gondoltam rendelek egyet. Persze boltban sehol nincs még listában sem, de a panashopban legalább van. Meg is rendeltem január 10-én. Majd visszaírnak, hogy beérkezés március vége! Tulajdonképpen ez előrelépés, mert tavaly nyáron nyaralás előtt rendeltem egy 46-os minőségi ND-t, mert elegem volt a menetátalakítós szopásból. Azt szimplán 2 hét múlva úgy reagálták le, hogy belátható időn belül nem tudnak beszerezni. Eltelt két hónap, rákérdeztem: semmi. Ennyit a panasonic magyarországi/európai/globális (?) lúzerségéről.
(elmebajról meg 2x annyiért lehet, hát kapjákbe! Valakinek nincs egy 46mm LUMIX obisapija? Nem ingyen...)
Tervezek egy GX7-et venni. Most két út lehetséges: 1) vagy nem veszek, mert miután ezek eladtak bármit, onnantól kezdve le se szarják, azaz ha egyszer beüt a szar, akkor bajban leszek mert a szervizelés majd negyedévre (se?) lesz meg; vagy 2) nyugodtan veszek külföldről, hiszen ha gariztatni kell így is úgy is megszoptam, azaz akkor már legalább olcsón veszek!"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
madgie
titán
Az az igazság, hogy éjjeli bagoly fejjel fenejó az A7S irány, ordas nagy ziccer, hogy olyan fícsöröket kanyarítsanak egy ilyen tulajdonságú (vagy egy kicsit fejlesztett) kütyübe, mint a Hyperlapse. Miért mondom ezt? Mert az A7S tud egy fényerősebb objektívvel olyat, hogy relatív élvezhető minőségű videó outputod van a csillagok alatt, mindenféle Panás framerate hókuszpókusz nélkül. Ezután már adná magát a dolog egy utódnál, hogy egy finom giroszkópos adatkiolvasás mellett kézből lehessen éjjel is Hyperlapse-t tolni. Természetesen ez csak némi látószög beáldozásával lehetséges, de a francba is, nem kell a 25 kilós rail-t pakolgatni, oda és úgy helyezed és mozgatod a gépet, ahogy jólesik. Egy drónnal például a határ a csillagos ég.
De ez asszem túl szép, hogy igaz legyen, inkább Kutyu-agymenésnek tűnik
-
.mf
veterán
válasz madgie #58906 üzenetére
Ide még Taft se kell, elég benézni a boltba. Vettem egy kiló cukrot (kisebb kiszerelés nem volt), egy kis szörpöt, 250g szeletelt sajtot egyik legolcsóbb fajtából, és egy kevés paradicsomot. 3k+ HUF-nyit hagytam ott. S ez a sziget legolcsóbb áruházlánca. Alkohol-árakra inkább rá se merek nézni
Parci: nappal fényképezni, oké. 16.-án már lesz, pár percig
Jaja, állvánnyal a hátamon járok, hosszú expókat lövök. Az időjárás továbbra se túl kooperatív, csillagokat se nagyon látni, aurora-aktivitás is alacsonyFotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
Studi
veterán
válasz #04230330 #58926 üzenetére
Az ezüsté volt JJC, ami hozzád került. Kettő is volt belőle, gondoltam a régi pontatlan vagy repedt valahol, azért billeg, emiatt rendeltem egy másikat. Az is billegett. Mondjuk ennek az ára nem vészes, ~2-2,5e Ft. De a fém napellenzők (12-esé, 17-esé) még JJC-ből is 6-7e Ft.
(#58924) pollai: azt nem tudom, 9-18-am még nem volt, csak pár napra kölcsönben volt nálam, napellenző nélkül. De akkor nem is láttam a napot, olyan szutyok idő volt.
[ Szerkesztve ]
-
hegyimorc
senior tag
válasz Mercutio_ #58923 üzenetére
"Portréra azért nem annyira ideális a makró obi, túl sok részletet megmutat"
Érdekes, hogy amikor portéobira - vagy szutyok zoomra - javasoltál makroelőtétet makroobi helyett akkor ugyanez nem jutott eszedbe fordítva.
Eladó 100km-t futott CUBE SL Cross Race fitness bringa 460eFt helyett 300eFt-ért (kb 175-195cm közötti magassághoz) : https://goo.gl/acsjPA
-
kamilyon04
csendes tag
A 12-50-en nem sok értelme volt mint napellenző, de a fizikai védelem miatt megérte az obin tartani. Nekem mindig rajta is volt
A 9-18-on még akár napellenzőként is jól működhet
Bár a 9-18 tulaj aki megvette, azt mondta, hogy az nem túl hajlamos a becsillanásra, és inkább a 12-50-én használná ilyesmire.
A 45 1.8-hoz való jjc napellenző nekem is "billeg" -
Mercutio_
félisten
válasz szab13 #58918 üzenetére
OK, akkor ez eldőlt, ha kell a makró ilyen szinten, akkor nem kérdés.
Studi: Portréra azért nem annyira ideális a makró obi, túl sok részletet megmutat, legalább is amikor Pentax 105/2.8-am volt nem annyira szerettek a csajok de persze DSLR-ről jövőnek kicsi és praktikus lesz.
-
Studi
veterán
válasz Lassú Víz #58920 üzenetére
De minek egy fényerőtlen, nehezebben kezelhető obi, ha van helyette jobb alternatíva? Nemigen fér a fejembe, hogy miért akarnátok lebeszélni a 60-as makróról, ami egy nagyon jó obi. Ha én nem is tudlak titeket meggyőzni, legyen elég az, hogy ROBOTER mikor erre járt, és kipróbálta az enyémet, rögtön a Mintabolt felé kanyarodott, pedig akkoriban volt otthon egy 45-s Pana makrója is.
-
-
Studi
veterán
válasz Mercutio_ #58914 üzenetére
Nekem mutatod be ezeket az obikat?
Nem kell ehhez macro-addict-nak lenni, elég egy picit más preferencia, és máris jó választás a 60/2.8. Nagyon jó az az obi, hidd el, és nem biztos, hogy háttérmosásban könnyen észreveszed azt a fényerő különbséget. Bitang éles, szépen mos ez is, valóban nagyobb (80%-al hosszabb, 60%-al nehezebb, de még ez sincs 20 deka), de tükrösről érkezbe még mindig bőven kezelhető. -
Mercutio_
félisten
És 2x akkora, meg ott az F1.8 vs. F2.8... persze ha valaki macro-addict jogos a dolog, de egy 40-150+raynox DCR-250 kocamakrósnak megteszi, vagy a 45-ös-re a DCR
-
Studi
veterán
válasz Mercutio_ #58911 üzenetére
Nem könnyű, mert elég szűk a piac: E-M10 lehet olcsóbban, vélhetően lesz is a közeljöbőben kínálat bővülés. De legyen mondjuk 130-140 a váz. Ehhez egy 20-as a kitobi. 9-18 szokott lenni, ha jól sikerül megcsípni, akkor 100-110. A 60-as és az Oly 25-ös abszolút hiánycikk használtan. De ha felbukkan, akkor is lesz a kettő együtt majdnem 200. Szóval nem is rossz az új Olympus ár.
Miért 60/2.8? Tájkép, természetjárás mellé passzol a makró. Akkor biszont univerzálisabb megoldás a 60/2.8, mint a 45/1.8. Hangyányival kevesebb háttérmosás portrénál, cserébe univerzálisabb az üveg.
-
kamilyon04
csendes tag
Valakinek nem lenne kölcsönbe egy nikon ai-mft adaptere? (ilyen abszolut mezei cucc érdekene)
-
Mercutio_
félisten
válasz szab13 #58899 üzenetére
450k-ból szerintem az itteni
nepperekszakik újszerű garis használt cuccokból több mindent össze tudnak neked lapátolni. Meg ezt a 60/2.8 dolgot se egészen értem, de mindegy is.Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Studi
veterán
válasz Haugland #58908 üzenetére
De hát az EVF-be is, meg ebbe is egy szemmel nézel bele, semmi különbség. Vagy úgy gondolod, hogy 90 fokkal elfordított fejjel, egyik szemeddel az LCD viewfinderbe, másikkal az EVF-be nézel? Egyrész kényelmetlen lesz, másrész az EVF előrébb van sokkal, szóval nem lesz jó. Ha meg kiegyenesíted a nyakad, akkor álló formátumú videód lesz, ami khm... furcsa...
-
jmakk
őstag
válasz Haugland #58908 üzenetére
Arra van olcsóbb megoldás is.
-
-
HÁZIGAZDA
nanana, azért most összemosol nagyon különböző helyzeteket. a naplemente-felkelte és a köd például olyasmi, amit eddig minden gépemmel meg tudtam lőni, beleértve a kompaktokat. igen, ez utóbbiakkal elég rondák lettek a színátmenetek, de flickerre felrakva csak belájkolta a nép.
éjszaka kell a rémes izó, és én arról beszéltem. olyankor nálam a gép alszik
de persze, elfogadom a kihalt terek stb. érvet, sőt, este is vannak nagyon izgalmas témák. a7s híján állvány oszt kész
[ Szerkesztve ]
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
.mf
veterán
válasz madgie #58892 üzenetére
Hajnal: Budapest, 0 fok
Reggel: reptér, repülő
Délelőtt, kora délután: London, 12 fok, enyhe eső
Este: reptér, repülő
Éjszaka: Tromsö, -18 fok
Sínadrág pedig a nagykoffer legalján volt, ezek a reptéri wc-k pedig olyanok voltak, hogy se hely, se gusztus nem lett volna koffert kinyitni és átöltözni. A bélelt farmer pedig Bp-en jó volt, Londonban sok, Tromsöben kevés. Remélem minden kérdésére válaszoltam, Captain Obvious?
Miután megérkeztem a szállásra és lepakoltam, végre át tudtam öltözni, úgyhogy éjféltől egy két órára még kimentem a várost fényképezni. Így már egész elviselhető volt, kivéve a jobbkezem -- a gépet kezelni a meleg kesztyűt le kellett venni, a textil alákesztyű pedig ilyen időhöz már vékony volt.Parci: mások vagyunk. Én pont kedvelem a napfelkelte-naplemente, köd és este, tehát fényszegényebb helyzeteket. Közhelyes, de az éjszaka tényleg más világ. A fény-árnyék játék, más megvilágítási irányok, a kontrasztok; sok dolog marad árnyékban, sötétben, többet kell kitalálni, jobban hagyatkozik a fantáziára. Eltűnnek olyan dolgok, amiket nappal látsz, előkerülnek olyan dolgok, amiket nappal nem láttál. Kihaltak a terek, a hosszú záridőkkel a víztükrök is kisimulnak. Az esti / éjszakai légi felvételeknek is megvan a maga varázsa. Szerintem.