Hirdetés
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 6. nap: Dredge
- 2024 - Békés, boldog karácsonyt kívánunk minden olvasónknak!
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás Dark and Darker: Legendary Status
- Jövőre érkezik az új Agatha Christie: Death on the Nile játék
- Alig két nap múlva konzolokra is befut a Star Trek Legends
- Steam topic
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- 2024 - Békés, boldog karácsonyt kívánunk minden olvasónknak!
- Android játékok topikja
- Xbox Series X|S
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Path of Exile 2
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Witcher topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
bolcsodal
addikt
-
hamazsa
csendes tag
-
cSuwwi
senior tag
Sok az a ~74°C, első körben szerezz egy kicsit jobb hűtést. Ha gyári hűtőd van azzal nem lehet tuningolni, csak nagyon minimálisan.
Pénztárcától és alaplaptól függően (hogy befér-e) nézz valamit, vagy ajánlanak majd vmit a többiek.[ Szerkesztve ]
-
hamazsa
csendes tag
válasz kicsipapucs #20894 üzenetére
Fúhh hát nem mertem hagyni 5 percig, de a képet látván szerintem nem fog ezen senki sem csodálkozni...
-
hamazsa
csendes tag
válasz kicsipapucs #20894 üzenetére
Rajta vagyok!
-
őstag
válasz hamazsa #20893 üzenetére
Engedj rá egy LinX-et, az tuti 100-ra terheli.
Nézd közben CPU-z-vel és CoreTemp-pel. Mindkettőn nézd az órajelet, előbbin nézd a feszt.
Utóbbin nézd a VID-et és a hőfokokat. 5 perc Linx futás után lőj egy képernyőmentést úgy, hogy mind3 progi látszódjon és töltsd fel ide. Kielemezzük.Nyugodj békében, drága Maffia cicám. :(
-
hamazsa
csendes tag
-
hamazsa
csendes tag
-
bolcsodal
addikt
válasz hamazsa #20889 üzenetére
"Mi is az EIST? Az Enhanced Intel Speedstep az AMD CnQ-jához hasonlítható technológia, mindkét funkció azonos elven működik, a processzor a terheléstől függően dinamikusan csökkenti vagy növeli az órajelet és a magfeszültséget. Az EIST működési elvéből fakadóan előfordulhatnak érzékelhető teljesítménybeli visszaesések, hiszen amíg a processzor nincs 100 %-ig leterhelve, az órajel nem áll vissza az eredeti értékre (pl. egy ablak megnyitásakor)." [link][link]
De az internet korában...."Bocsi, de nem tudom mi az." Legalább egy google keresés...
They drew first blood....
-
hamazsa
csendes tag
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy vajon miért nem tudom a multipliert x6-ról átállítani x9-re? Biosban átállítom de a rendszer amikor elindul x6 mutat... Q6600 CPU-m van... persze a biosból kilépve elmentem a beállítást... kényelmetlen, mert így 266x6 csak 1600mhz-t produkál magonként 2400 helyett... a válaszokat előre is köszönöm!
-
Zolii44
tag
válasz RetepNyaraB #20885 üzenetére
A Coretemp Vidnek: 1.1000V és 1.2875V szokott írni.
A biosban eddig a cpu volt AUTO-n volt.
Adtam neki 1.10000V linx(0.64) progival error-t írt ki.
Utána 1.12500V és ezzel már jó lett, most olyan mintha 2-3 fokkal hűvösebb lenne a proci, ennyin is hagytam most. -
RetepNyaraB
veterán
-
Zolii44
tag
Core 2 Quad q8400-m van, és a biosban a CPU Volt: 1.21250V-ra van állítva, nincs tuning.
Ez most sok vagy kevés? -
RetepNyaraB
veterán
válasz bolcsodal #20882 üzenetére
Valóban, bocsánat; két dolgot kevertem egy mondatba
Laci2277@ azt a procit nem is csodálom
Egy 9400-as azért valamivel halványabb. Egy tumultuózusabb Crysis jelenet fejbe kólinthatja, bár nem feltétlenül.pifu76@ időtállóság szempontjából főleg a lappal mindenképp. Sose volt AMD-m, nem szeretnék hülyeséget beszélni.
[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Laci2277
senior tag
válasz RetepNyaraB #20879 üzenetére
Bevallom őszintén én még nem találkoztam olyan játékkal, ami eddig komolyan megizzasztotta volna a procimat. Most a multikat hanyagoljuk(BF3), mert ott lehetséges, de single módban több mint elég a 3.2Ghz vagy fölé húzott quad proci.
-
pifu76
tag
válasz RetepNyaraB #20879 üzenetére
az lesz a vége befektetek egy phenom 2 quad prociba, plusz egy am3+-os asrock 970 extreme 4 lapba
erre lesz elég max a keretem
ezekkel jobban járok szted?
a proci pontosan ez : [link]
a lap: [link]
[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz pifu76 #20877 üzenetére
Rendben van, 32-ért megéri a proci+lap Najó, legalább is nem gáz De az a lap nem egy tuning bajnok; kevés rajta a hűtés...
De eladni két év múlva már nem fogod tudni, ezt számítsd bele! Illetve még azt, hogy a nagyon mai és graf igényes játékoknál q9550 alatt akár proci limited is lehet, még full HD mellett is. Egy komoly játék feltolt graffal egy húzott 9550-est is 90-95%-ra terhel. pedig annak 12M a level 2 cache-je.[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
xmasterteam
tag
válasz pifu76 #20876 üzenetére
Szerintem próbálj meg szerezni egy Q9450-est( kb 25-30k), vagy egy Q9550-et. A Q9450-es már 12mb cache-val rendelkezik, és szerintem 30-ból simán kijönne egy olyan proci, vagy talán olcsóbban. Q9550-est 35-40 körül lehet látni.. még azon is ellehet gondolkodni, de az már tényleg drága.. a "mai" procikhoz képest. Az biztos hogy egy darabig ellenél vele.. Ha viszont még rátudsz szánni, még egy kevéske pénzt akkor hozzá egy ilyen lap.
Szerk: Kis Oc-val egy gtx 460-at kitudna hajtani a proci ezzel a combóval.
[ Szerkesztve ]
If you want something act and reach.
-
pifu76
tag
egyébként nem értem mért alázzák annyira ezeket a quad procikat, ebben a giga tuningdeszkában azért sztem még szépen muzsikálna, és a mostani core 2 duo procimhoz képest biztosan jobb lenne. teljes platformot még nem tudok, akarok váltani. itt az alaplap+proci cserét megúszom 32-ből. mellé egy jó videókari, sztem a quad proci bőven ki fogja hajtani. vagy tévedek??
-
pifu76
tag
válasz bolcsodal #20875 üzenetére
32-ből megáll a lap+proci, ennyiből még egy használt i-s procit sem kapok. meg szerintem egy intel quad proci még azért egy darabig elég lenne játékokhoz egy erős kártyával, gondolom én.
ja erről a lapról lenne szó, tehát lecserélem a hp lapot, :
Gigabyte EP45-DS3ez+ a q 9400-as procc lenne 32.
ennyit megér sztem, pláne hogy szűkös a keretem.[ Szerkesztve ]
-
bolcsodal
addikt
válasz RetepNyaraB #20874 üzenetére
Attól még cserélhet benne CPU-t...
(#20872) pifu76: Először is ellenőrizd, hogy a lapod (chipset) milyen CPU-t támogat, és milyen BIOS fut rajta. Kell-e BIOS-t frissíteni stb...
Árától függően mindhárom procit érdemes átgondolni. Ha esetleg leírnád mennyit tervezel költeni rá...
-
RetepNyaraB
veterán
válasz RetepNyaraB #20873 üzenetére
Amit emlegetsz, az pedig mintha nem alaplap lenne, hanem egy all-in-one PC a Compaq-tól..?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz pifu76 #20872 üzenetére
Egyiket sem érdemes megvenni, mert gyanithatoan Kb ugyannannyibol kapsz használt i kategóriájú procit. Ne költsd a pénzed ma már 775-re, mert használtan is nagyon esik az ára. Egy év és nem tudsz kiszállni belőle.
Ha viszont mindenképp akarod a rosszat magadnak, akkor természetesen a q9400-at vedd."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
pifu76
tag
sziasztok!!
Tanácsot szeretnék kérni procivásárlás előtt állok, mindenképp Intelt szeretnék, az lenne a kérdésem melyik az erősebb: Intel Core 2 quad Q6600 vagy a Q9300, ill. Q9400. Melyiket érdemesebb megvenni, ill. ebbe a lapba melyik menne bele: HP 7800dc.
A válaszokat előre is köszönöm!!!
-
bolcsodal
addikt
válasz Bernyó84 #20870 üzenetére
Nálam 7x444-en futkos. Bár én nem sajnálom...kb. 1.28V-ot kap, ami drop-pal éppenhogy magasabb, mint a VID-je.
Szeritnem ne aggódj, adj kb 0.1V-ot a proccnak és a MCH fesznek, vegyél vissza a szorzóból, oszd vissza a RAM-ot és emeld az FSB-t. Ha megvan a stabil FSB akkor lődd be a RAM-okat hozzá.
3GHz-nél többet nem nagyon fog menni a CPU komoly fesz emelés nélkül, erre számíts. Az én példányom sem egy tuningbajnok...
A Vdrop-pal mindenképp számolj tuningnál...
[ Szerkesztve ]
-
Bernyó84
aktív tag
válasz RetepNyaraB #20869 üzenetére
Tudom hogy hogyan kell meghajtani egy processzort. Hajtottam a korábbi E4500-as processzoromat 2,2 GHz helyett 3 Ghz-en (feszültség emelés nélkül). Azzal nem volt gond Csak kicsit fura volt, hogy a Q8300 2,5 ghz alapórajele után 2,7Ghz-nél megállt a tudomány.... Csak gondoltam valakinek talán van más tapasztalata/ötlete... Feszültséget nem akarok emelni. Furcsa hogy valaki azt mondja, hogy vissza is vehetek akár a feszültségből, valaki meg azt mondja, hogy nyomjam neki... Tudom, hogy a 4magos processzorok kevésbé bírják jól a tuningot és a DDR3-as ramok sem olyan virgoncok, mint a DDR2-esek... de gondoltam rákérdezek...
Természetesen a PCIe fix 100on van.Gigabyte P35C-DS3R (F12), INTEL C2Q Q8300, Sapphire HD 7790 1GB, 2x4GB Corsair Vengeance (CMZ8GX3M2A1600C9R), Chieftech 550W, 500GB Samsung SataII 16MB, 2TB Seagate SATA2 7200RPM 32MB
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Bernyó84 #20868 üzenetére
System memory multiplier, a 333Mhz-es FSB értékhez tartozó szorzóval bűvészkedj!
De (gondolom 1600-as Ramod van) amíg nem megy gyári érték fölé, nincs gond.
A feszültségtől pedig nem kell beszarni: NB-nek adsz egy-két osztás pluszt, illetve esetleg fsb terminationnek ugyanígy és szépen el fog indulni.
PciE fixalva van 100-on??[ Szerkesztve ]
-
Bernyó84
aktív tag
válasz kicsipapucs #20867 üzenetére
Igen, arra lennék kíváncsi...
Gigabyte P35C-DS3R (F12), INTEL C2Q Q8300, Sapphire HD 7790 1GB, 2x4GB Corsair Vengeance (CMZ8GX3M2A1600C9R), Chieftech 550W, 500GB Samsung SataII 16MB, 2TB Seagate SATA2 7200RPM 32MB
-
őstag
-
Bernyó84
aktív tag
válasz kicsipapucs #20865 üzenetére
7,5x370-en még megy a dolog, de 7,5x375-nél már fagy amikor betöltené a Windows-t. FSB-t hogy osszam vissza? Vagy ahogy van (azt hiszem, hogy 1500-on van ilyenkor) úgy hagyjam nyugodtan?
Gigabyte P35C-DS3R (F12), INTEL C2Q Q8300, Sapphire HD 7790 1GB, 2x4GB Corsair Vengeance (CMZ8GX3M2A1600C9R), Chieftech 550W, 500GB Samsung SataII 16MB, 2TB Seagate SATA2 7200RPM 32MB
-
őstag
-
Bernyó84
aktív tag
Most kaptam egy Q8300-as processzort. Van hozzá egy Gigabyte P35C-DS3R lapom és 2x4GB DDR3-as Corsair ramom. Mit lehet ebből kihozni biztonságosan gyári hűtővel? Feszültséget nem igazán szeretnék emelni...
-
RetepNyaraB
veterán
válasz peu407 #20862 üzenetére
Nem ugy ertettem, hanem hogy alapbol visszaveszi a szorzot (Energiamanagementtöl függetlenül. Legalabb is ha terhelve is csak 3 Ghz a sebessege). De Ahogy Zolee irta, hagyhatod fenebe az xmp-t es kezzel kell piszkalni. Viszont nekem nem volt Asus lapom, tehat elmeletileg irom a dolgokat, gyakorlati Asus tapasztalat nelkül (pl szorzoallitas, es föleg a RAM sebesseg visszaosztasa nem tiszta). Ezeket majd meglatod. A többi eleg valoszinüen ugy van, ahogy irtam.
Az en szutyok lapomnak minimalis feszültsegemeles kell fsb es NB vonalon 400-as fsb-hez. A proci igen valosz
inüen birja bekapcsolt energiamanagementtel is, de elöbb a tuning, aztan a sporolas, különben nem tudod a sok lehetöseg közül mi miatt fagy epp a gep."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
peu407
senior tag
válasz RetepNyaraB #20860 üzenetére
Igen visszaveszi,pontosabban ingázik a sebesség 2,5-3 GHZ között. A szórzó 7,5 vagy 8,5-ös értéken megy.Szóval ha üresjárat van,visszaveszi a proci teljesítményét.
Lefektetem a gyerkőcöt,aztán utána nekiugrok.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz peu407 #20859 üzenetére
Na. a tap is meg a hütö is böven tullövi az igenyeket
Elfelejtettem, hogy az xmp visszaveszi a szorzot asszem hetesre, azert megy 3 Ghz-en a cpu. 3,4 helyett.
Azt kezzel at kell piszkalni. De nem tudom az Asus engedi-e a feles szorzo bekapcsolasat (8,5)."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
peu407
senior tag
válasz RetepNyaraB #20858 üzenetére
Szia!
Köszönöm a segítséget,késő du lesz időm vele foglalkozni.A mai nap a családé.
Szóval,Seasonic X660 táp, Termalright Silver Arrow SB-E SE hűtő, nem bíztam a véletlenre.Max 3,5 Ghz-ig akarom csak tuningolni.A RAM-okat a PC-land-tól vettem,szerintem nem kínai utánzat.Az XMP-s beállítást próbáltam,az is nagyon jó.A RAM-okat 1600-on a CPU-t egy picivel 3GHZ felett tolja.Semmi mást nem állítottam a Biosban,csak az XMP-t kapcsoltam be.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz RetepNyaraB #20856 üzenetére
Az előzőt véletlen küldtem, itt a módosított verzió
Na.
Milyen tápod van; remélem valami márkás, 500W körüli teljesítménnyel..? Ha nem (LC Power, HKC és társai), akkor neki se állj.
Gyári hűtővel igen limitált esélyeid vannak, mivel hűtöd?Ha ezek rendben, akkor:
Bios Advanced:
Cpu ratio control: manual, 9; cpu tm; disable bit : enabled
többi disabled.AI tweaker
AI OC tuner: manual
cpu ratio 8, ha van felező akkor azt is bekapcs.
fsb strap: 333Mhz (lehet kísérletezni is nagyobb-kisebb értékkel, de egyelőre legyen ez)
fsb freq.: ez indul 333-ról
PCIE freq.: fix 100-on, ezt ne cseszd el, mert megsütheti a VGA-t!
DRAM freq: fsb 400-ig jó auton, ekkor fog a gyári sebességen szaladni. Felette kisebb értéket kell manualon választani, hogy ne húzd a ramot.
Többi DRAM opció maradjon auto-n.
Utána a két AI érték is jó lesz auto-n egyelőre.Namost a fszültségállítás.
Itt gondban vagyok mert nem emlékszem kiírja-e ha kattintasz az értékeken, hogy mennyi az aktuális tehát normál feszültség. Ha kiírja, akkor ezt lődd be kézzel, tehát ne hagyj semmit auto-n.(kivéve a DRAM voltage értéket). Ha nem, akkor perpill sajna nem emlékszem ezekre és meg kell várni egy jobban hozzáértőt, illetve rákérdezni a "tuning kezdőknek, szájbarágósan" c. topicbanDe kezdetnek:
Cpu Voltage: a VID érték (CoreTemp kiírja pl). Ez 1,1-1,28V között kb. bármi lehet, meg kell tudni. Ezen fsb 400-ig (3,4 Ghz) szinte biztos, hogy nem kell állítani. Felette igen.
A következőket szintén fsb 400-ig talán alapon (nem auto!!) lehet hagyni. HA kifagyna mégis, akkor PLL, FSB termination, ill NB egy-két osztás plusz.
DRAM: auto
SB:auto, illetve alapérték.
Clock over charging: 800 mv (fsb 450 táján már inkább 900)
Loadline Calibration: kezdetnek auto, meg kell nézni mennyit esik a cpu feszültség terhelve az alaphoz képest. Ezt CPU-Z, vagy Hardware Monitor, vagy tört AIDA jelzi szépen. 1-3 század volt teljesen oké. Ha 0.05V körül van, az okozhat gondot, akkor magasabb tningnál esetleg lehet optimized, ill. performance állásba tenni, ha fagy a gép.
CPU GTL: 0.63x
NB GTL: 0.61x
Spread Spectrum: disabledEnnyi, ha ki nem hagytam valamit.
Lehet kezdeni emelgetni az fsb-t, szerintem jó eséllyel megy alapon 400-at, de ne erre tedd rögvest, hanem pár lépcsővel.Vagy
hagyod a nagyját auton és csak a feszültségeket veszed manualra. Ebben az esetben az
AI OC tuner: XMP, profile 1 (gondolom XMP RAM-od van...)
minden más auto, kivéve a feszültségek, ekkor a cpu kivételével amely alapon marad, mindenen tolhatsz egy-két-három osztást feljebb.Ha jól csalódom, a rendszer ekkor beállítja magát 400-as fsb-re mely 3,4 Ghz-et jelent és szinte minden játékra elég, multiplayert kivéve.
Ha megvan a pötyögés, elment, újraindít és reménykedik.
Ha nem tetszik neki, pár leállás után újraindul alapon. Néhány rikta esetben (végtelen reboot ciklus, egyáltalán nem startoló gép) lehet szükség a Bios elem kivételére, utána visszaáll alapra az egész.Teszt:
Cpu-z az aktuális érték ellenőrzéséhez
CoreTemp a maghőmérséklethez (76 fok fölé ne engedd!)
IBT (Intel Burn Test) stabilitáshoz. 10 kör legalább high beállításon. Ez nagyon tolja a procit, légy résen a hőmérsékletek miatt!Most alszom, valamint az egész dolog saját felelősséged, ha elfüstöl a gép, magadat teheted felelőssé. Azonban ez nem következik be normális esetben, értelmes határok között.
A lapod a nem igazán tuningos x48-as chipsettel valszeg viszi az fsb 450-et, esetleg a 475-öt, ha jól találod el a beállításokat. Ezt vidd át a fentebb említett alap tuning topicba, ott jobban értenek nálam hozzá."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
peu407
senior tag
válasz RetepNyaraB #20856 üzenetére
Köszönöm,holnap nekiugrok,mert már alig látok ki a fejemből.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz RetepNyaraB #20855 üzenetére
Na.
Bios Advanced:
Cpu ratio control manual, 9; cpu tm, disable bit : enabled
többi disabled.AI tweaker
AI OC tuner: manual
cpu ratio 8, ha van felező akkor azt is bekapcs.
fsb strap: 333Mhz (lehet kísérletezni is nagyobb-kisebb értékkel, de egyelőre legyen ez)
fsb freq.: ez indul 333-ról
PCIE freq.: fix 100-on, ezt ne cseszd el, mert megsütheti a VGA-t!
DRAM freq: fsb 400-ig jó auton, ekkor fog a gyári sebességen szaladni. Felette kisebb értéket kell manualon választani, hogy ne húzd a ramot.
Többi DRAM opció maradjon auto-n.
Utána a két AI érték is jó lesz auto-n egyelőre."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
RetepNyaraB
veterán
válasz peu407 #20854 üzenetére
Majd írok este egy beállítások listát. Ha van használati utasítás linked akkor oszd meg, ha nincs majd megkukkantom neten. A Kingston biztos eredeti? Azt nagyon szeretik hamisítani és akkor az alma. Illetve kínai
Mennyire kell alapvetően fogalmaznom? Valami alap ismeret..?[ Szerkesztve ]
-
peu407
senior tag
Szisaztok!
Szeretnék egy Q9550-et E0 tuningolni,Asus P5e3 premium alaplap,és Kingston genesis hyperX 2X4 gb 1600Mhz ram van hozzá.Aki ért egy kicsit ehhez,küldjön nekem legyenszíves privátban egy telefonszámot amin felhívhatom.És egy időpontot,mikor zavarhatom.
Köszönöm előre is.
-
xmasterteam
tag
Amúgy az ACPI is befolyásolhatja a tuningot?
-
RetepNyaraB
veterán
-
bolcsodal
addikt
válasz xmasterteam #20849 üzenetére
Nálam minden energiagazdálkodási opció be van kapcsolva. A Q8300-am így megy 7x444-en már vagy egy éve.
-
xmasterteam
tag
válasz RetepNyaraB #20848 üzenetére
Igen írtátok hogy minden energiagazdálkodási funkciót ki kell kapcsolni, csak én egyet véletlenül Enablen hagytam, és így ezért nem akart működni a dolog. Viszont nagy kár hogy nem működik ezekkel a funkciókkal, mert most így folyamatosan pörög.. :s . Akkor viszont kikapcsolom azt is.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz xmasterteam #20846 üzenetére
Sztem anno irtam, hogy minden energiabuzeralo opciot nullazni kell
Sztem a VT-t is"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
nagyúr
válasz xmasterteam #20846 üzenetére
VT felesleges, ha nem használod.
Eladó Falbatech YamPAD tilt/tent kittel, Kaihl Box Jade kapcsolókkal, XDA keycap settel, szállítással - 70k - - - És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow
-
xmasterteam
tag
Megoldódott a probléma. Aki visszaolvasta a hsz-at az látta, hogy volt egy kis problémám a proci tuninggal. A megoldás ez aki XFX 790i ultrát akar tuningolni:
1. Bios-ba belépni.
2. Megkeresni az Advanced Chipset Features-t
3. Cpu configurationnál a
- Limit CPUID MaxVal: Disabled
- Intel Speedstep: Disabled
- Cpu Thermal control: Disabled
- C1E Enhanced halt State: Disabled
- Execute Disable Bit: Enabled/ Disabled (nálam enablen is jól működik, nem tudom hogy ez befolyásolja a tuningot..)
- Virtualization Technology: Enabled
Hátrány: Pörögni fog a proci akár idlen akár loadban megy. :/
Gondoltam megosztom veletek, ne hogy ti is úgy járjatok mint én.If you want something act and reach.
-
papírzacsi
aktív tag
válasz gohanangry #20694 üzenetére
hello.kezdésnek szerintem cseréld le a gyári hűtőt valami ütősre.
rövid haj,hosszú ész:ez papírzacsi!22+22 régi piros. 634
-
Manitos32
tag
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Manitos32 #20842 üzenetére
Az adatlapod kitoltesevel forumtarsaidnak segithetnel az eligazodásban, ha kerdezel valamit. Annál inkább mert a kissé agresszív hangvételű, ámde annál kibogarászhatatlanabb nyelvhasználatod sok kívánnivalót hagy maga után, minden tisztelettel...
[ Szerkesztve ]
-
Manitos32
tag
válasz bolcsodal #20841 üzenetére
kősz de várok az uj procira már megnésztem a linket, mivel a procim max mhz 1333mhz,igy a memok is 1333mhz futnak NEM 800 mhz,ja adatlap ami nincs kitőltve az azért nincs kitőltve mert NEM kőtelező,lehet egyszer kifogom tőlteni de akkor amikor akarom,lehet csak akkor amikor kőtelező lesz , kősz a linket és a stb
Ha csak két választásod van, válaszd a harmadikat
-
bolcsodal
addikt
válasz Manitos32 #20840 üzenetére
Mielőtt kinyírod a "mellék"-géped...
1. PCIe frekit fixáld le 100MHz-re. Ha ezt nem teszed meg nem tudod húzni a konfigot.
2. Az összes auto feszültséget állítsd át normal-ra, ha nem akarod kinyírni a lapod.
2. Mivel ha jól emlékszem 800-as RAM-jaid vannak (az adatlapodat még mindig nem töltötted ki). Ezért MCH frequency latch opciókkal vissza kell osztanod majd a RAM frekit annyira, hogy az emelt FSB-vel ne nagyon menjenek 800MHz fölé. Nem mindegyik latch-et fogja szeretni a RAM-od. Ja nem...DDR3 asaid vannak. Azok kényesebbek.
3. Ha mindezzel megvagy 10-20 MHz-enként emeld az FSB-t
4. Ha elakadsz kezdhetsz gondolkozni, hogy milyen feszt emelj. MCH fesszel akkor kell foglalkoznod ha az alaplap miatt instabil a konfig. CPU fesszel akkor, ha a CPU miatt. DRAM-ot ugye visszaosztottad így az nem fog bezavarni...talán.
5. Van néhány kiegészítő feszültség (CPU term. stb...) legalábbis P45-ös lapoknál, amik szintén befolyásolják a tuning sikerességét.
6. Tényleg nézz be a fórumra, amit ajánlottam.[ Szerkesztve ]
-
cSuwwi
senior tag
a sima Q-s proci szorzózáras, csak fsb-t tudsz növelni, QX-nél a szorzó is állítható. drágább, de sztem jobban húzható
-
cSuwwi
senior tag
válasz Manitos32 #20836 üzenetére
Ha jó a lapod akkor 9550 vagy nagyobbat vegyél bele, normális hűtéssel és jó ramokkal 4-ig szinte bármelyik felhúzható. A 9550 alapórajele 2.83, a 9650-é 3GHz.
A 12M L2 nagyon sokat számít, a mostani csúcsprocikban van csak ennyi, de az is L3-ként.
Többet fogyaszt az tény, de nem számottevően. -
Manitos32
tag
válasz cSuwwi #20835 üzenetére
hello teljesen igazad van, nekem még 775 lapom van lényeg az h a mostani játékokat is teljesen és hibátlanul futtatom, nincs semmi problémám,válthatnék 1155 lapra de minek,,kb 50-80 ropi egy jo 1155 lap+i7 proci,sok haverom már váltott 1155 lapokra procival stb, hálópartin teszteltünk mindent akkora nagy külőmbségek nincsenek, pár mérés természetesen nagyobb és jobb, váltani biztos fogok de a mostani gépem mellék gépnek teljesen megfelel
-
cSuwwi
senior tag
Az túlzás hogy pénzkidobás, a 9550 és felette elég jó potenciállal bír.
Akinek jó 775-ös lapja van és erőt akar bele vagy vesz egy jó Q9x procit, vagy ugyanannyiért egy új i3-as konfigot (deszkával, procival, rammal).
Én nem bántam meg, 30ért vettem a qx9650-et még a nyáron az "akcióban", tegnap néztem az árakat, 50k körül árulják, és el is kelnek. -
Manitos32
tag
válasz bolcsodal #20832 üzenetére
ok elnézést a Q9XXX,ez egy tipus szám,de mindegy ,és szerintem nem te fogod megmondani nekem h én mire kőltőm a pénzem,és egy mellék gép,kérdeztem valamit de nem tőled,tisztelem amit lehet, de okos jozsikat nem nagyon szeretem,van egy kérdésem amire szeretnék választ kapni,ez az oldal azért van NEM???, Egy Q9XXX-es felesleges pénzkidobás ma már.ÉS
-
-
Manitos32
tag
hello az lenne a célom h kiváncsi vagyok,[link],[link],[link],a lényeg az h lassan veszek a lapomba egy jobb procit,Q9650 vagy Q9550,a Q9550 az 2.85Ghz-es1333mhz, láttam h egy emberke 3,3Ghz húzta,ezért vagyok kiváncsi mit lehet az én komfimal kihozni
-
nagyúr
válasz Manitos32 #20829 üzenetére
Adatlapod töltsd ki először is. Aztán a lapod 333MHz-es FSB-n megy, a CPU és a RAM-ok az órajelüket az FSB-ből és a saját szorzójukból kapják. Ha megtudjuk, milyen lapod van, könnyebb lesz konkrét beállításokat ajánlani. És persze azt sem lenne utolsó tudni, hogy mi lenne a célod a tuniggal.
Eladó Falbatech YamPAD tilt/tent kittel, Kaihl Box Jade kapcsolókkal, XDA keycap settel, szállítással - 70k - - - És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow
-
Manitos32
tag
hello az lenne a kérdésem hogyan huzom a gépem bioszosan vagy valami programal,a lapom 1333mhz fut a procim max 1333mhz fut de a lapom birná az 1800mhz,de 1600,mhz ddr3 memoriáim vannak
-
Zolii44
tag
Ezek mit jelentenek?
Max cpuid value limit /disabled/
Intel C-state tech /disabled/ -
Lupi00
tag
-
nagyúr
válasz Lupi00 #20821 üzenetére
A 22 fokos maghők nyilván nem helyes értékek, de a skála alsó részén nagyobb pontatlanság is belefér.
-
Lupi00
tag
válasz kicsipapucs #20822 üzenetére
Alaplap neve Gigabyte GA-EP45C-DS3 , de ez tud ddr3-as ramot is 1600-ig A többi beállításhoz nem piszkáltam auton hagytam .
Gelesztaember
-
őstag
válasz Lupi00 #20821 üzenetére
A VID a proci alapfesze, meg tudod nézni a CoreTemp nevű progival, terhelt állapotban (fusson prime95, vagy Linx stabilitástesztelő)
Az alaplapod milyen típusú? Ha auton hagytad a feszt az nem azt jelenti, hogy nem adtál neki! Auton vannak a lap feszei, vagy manuál alapon?Nyugodj békében, drága Maffia cicám. :(
-
Lupi00
tag
válasz kicsipapucs #20820 üzenetére
Mi az a vid ? Egy Silent Knight 2-es hűti alap 22 fok terhelve sem volt még 55 fölött . Az északi hidat is egy hőcsöves rézűtő tartja stabilan 40 fok körül . Az északi hínak kell áram pluszba ? Mert én csak a procinak adtam .
[ Szerkesztve ]
Gelesztaember
-
őstag
válasz Lupi00 #20819 üzenetére
Az FSB-t addig emelheted, amíg akarod és bírja a lapod/procid.
Bár arra figyelj, hogy megfelelően legyen hűtve a procid és a lapod is, valamint ne feszeld szét egyik komponenst sem!
A proci feszt attól függ meddig emelheted, hogy mennyi a procid VID-je, meddig tudod hűteni és, hogy meddig skálázódik szépen a kis szilícium.Nyugodj békében, drága Maffia cicám. :(
-
Lupi00
tag
Sziasztok . Az lenne a kérdésem . Az fsp-t meddig lehet emelni ? Nekem 1200-ig engedi és 500-nál még stabil . 8200-es procim van , így 3,5GHz-n jár . A feszt felemeltem 1.38 V körülire . 1.4-ig szabad ugye ? Ez azért böcsületes 50% potenciál !
Gelesztaember
-
xmasterteam
tag
A probléma mégsem oldódott meg.. Valamiért újraindul megint és megint.. és már k*ra nem tudom hogy miért :@ Szerintem kevés neki ez az 500wattos tápocska, vagy pedig vannak benne púpos kondik, ami miatt nem tud teljes biztonsággal/ teljesítménnyel működni, és lelövi a gépet. Minden atom stabil, a ram a proci a vga...
-
Laci2277
senior tag
Nekem a 8.5x424-hez 1.23V szükséges biosból, igaz terhelés hatására se ugrál sokat max 0.02V eltérés lehet, az LLC be van kapcsolva. Most 7.5x427(3.2Ghz-en) használom 1.13V mellett, ami még mindig elég játékokhoz fullhd felbontáson. Azt hozzá kell tennem, hogy a procim gyári alapfesze 1.3V, ahhoz képest jócskán sikerült alulfeszelni.
-
cSuwwi
senior tag
A szoba +10°C-a nem egyenesen arányos azzal, hogy a proci is 10+ °C-ot fog melegedni.
Ha ki akarod szedni a prociból azt a kis pluszt, inkább vegyél egy olyan házat amibe belefér a hűtőd, és csinálj rendes légáramlást a házban. Elől szív, hátul fúj, felül/oldal szív. (Asszem így van, de nem vagyok benne biztos, nálam legalábbis ilyen) Ha le van véve a ház oldala akkor is ér valamit az extra hűtés, de korántsem olyan hatásfokkal mint egy normálisan összerakott házban.[ Szerkesztve ]
-
Roba
tag
válasz RetepNyaraB #20814 üzenetére
Tovább teszteltem 8.5X424-en, Bios: 1.2 V-on, ami tehelve 1.184 V valós fesz. Kíváncsiságból maradtak az Auto-s beállítások, így teljesen stabil. A Battlefield BC2 jobban terhelte a pc-t, mint a Heaven 3.0.
Most a szobában tökéletes alvó hőmérséklet, 18 Celsius fok van. 3.6 Ghz-en az egyik mag 60 fokosra is melegedet, a 4 mag átlaga 54 fok volt. Ebből azt a következtetést vontam le, hogy a kánikulában az akár 28 fokos szobában a proci is min. további 10 fokot melegedni fog, tehát felesleges tovább tuningolnom 24/7-re.
(Egy Codegen 6044L házam van, aminek le van véve az oldallapja, mert a Freezer 13 pro magassága miatt nem fér rá csukva. A ház tetején belülről házilag egy 120 mm-es kieg. ventilátor is dolgozik, lehet feleslegesen). A táp alatt van még egy 80 mm-es másik kieg. hűtő is. Egy jobb házban lehet, hogy hűvösebb lenne, a jobb huzat miatt, de egyelőre ez van.
Azért írtam, hogy parasztvakítás, mert többért árulták és nem biztos, hogy jobb, mint a jelzés nélküli.
Tuning terén itt én megállok és elégedett vagyok. Visszaállítom 2.83 Ghz-re, terhelt 1.0 V-ra. Mindenkinek köszönöm a segítségét:
[ Szerkesztve ]
Zsoltárok Könyve 82/6: "Én mondottam : Istenek vagytok ti és a Felségesnek fiai ti mindnyájan:" "És formálta vala az Úr Isten az embert a földnek porából, és lehellett vala az ő orrába életnek lehelletét"- A halhatatlan lelkének egy darabját neked adta, csak a fizikai test mulandó, a szellemed örök.
-
RetepNyaraB
veterán
Tökmindegy nekünk mennyi volt kell, mert ez a Te procid, amely más. Pl jobb, mert sokkal alacsonyabb VID-je van
De nekem asszem olyan 1,26 körül Biosban. Az droppal nagyjából 1,21Az "S" nem parasztvakítás, hanem 65Wattos TDP-jű processzor.
-
Roba
tag
válasz Laci2277 #20810 üzenetére
Üdv!
Neked és RetepNyaraB-nak is igaza volt, kevés volt a procifeszültség a 8.5X412-höz. Nektek hány volt kell a (8.5X412-höz és 8.5X424-hez, hogy stabil legyen?
Bios 1.16875 V-on a kis tesztjeim már lefutottak, ami terhelt 1.1502 V-ot jelent. Ekkora feszültségen hivatalosan a Q9550S képes 2.83 Ghz-re. Az "S" proci szerintem parasztvakítás, hiszen a jelzés nélkülibe is vannak ennél sokkal jobbak.
[ Szerkesztve ]
Zsoltárok Könyve 82/6: "Én mondottam : Istenek vagytok ti és a Felségesnek fiai ti mindnyájan:" "És formálta vala az Úr Isten az embert a földnek porából, és lehellett vala az ő orrába életnek lehelletét"- A halhatatlan lelkének egy darabját neked adta, csak a fizikai test mulandó, a szellemed örök.
-
Roba
tag
Üdv!
Köszönöm, hogy foglalkoztok velem. Ebben a topikba régebben író 3 főnek írtam e-mail-t, senki sem válaszolt. Köztük volt olyan, olyan lapban tuningolt, mint nekem van.
Az Fsb termination-t, az Nb voltage-t és a Load-Line Calibrationt egyelőre auto-n hagytam, akkor is amikor 7.5X412-n és 7.5X424-en lefutott a rövid Battlefield Bad Company 2 tesztem. Egyébként a Heaven 3.0 akkor is lefutott, amikor az előbb említett game teszt-ben 8.5-ös szorzóval kék halálozott. Volt egy rövid 3.7 Ghz-es próbálkozásom is (8.5X436-on), ahol kevesebb fps-t mértem (az introban aluról nézem a hidat, ahol a 2 japán volt), mint alapon.
Nem az Aida Stability-val teszteltem, csak a statistics menüjét tálcára rakva néztem vissza max.hőmérsékleteket és feszültségeket.
Az írást el fogom olvasni és köszi.
A Vdrop általában 0,014 - 0.01875 V.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Laci2277 #20810 üzenetére
Nincs is miről beszélni, amíg ki nem próbáltad magasabb cpu fesszel
Az enyémnek írtam már 1,306V kell a 3,8Ghz-hez. Lehet, hogy a Tied atom tuningos darab, de kipróbálni ki lehet a valamivel magasabb feszültséget.
A táp jó, a proc jellemzően nem megy 50-55W fölé 3,8-on sem.Mi a helyzet a loadline calibrationnnel? Pár poszttal feljebb egy komplett Verne regényt írtam, amire nulla reakció, csak a probléma megint. A 0.01V drop felettébb valószínűtlen, hacsak nincs benyomva a lc. Ez szimplán érdekelne.
Tesztre meg ne a szutyok AIDA-t használd, hanem IBT-t.[ Szerkesztve ]
-
Laci2277
senior tag
-
őstag
-
Roba
tag
Üdv!
Tuningoltam a Q9550-t, az eddig stabilnak tűnt beállítások a Battlefield Bad Company 2-vel fagyásokhoz vezettek. Úgy hallottam ez egy eléggé rendszer megterhelő game. Az Auróra tengeralattjáróig teszteltem, ha nem volt stabil, nagyon könnyen fagyott.
Egy biztos, hogy 8.5X400-on Bios 1.1375 V-on, tehelve Aidával nézve 1.12 V-on stabil. 7.5X412-n 1:1-ben a memóriákkal 4-4-4-12-n 1.8 V-on és 7.5X424-n 1:1-ben 4-4-4-12-n 1.9 V-on is oké. Minkét esetben a proci bios 1.09375 V-ot kapott, ami terhelt 1.08 V-ot jelent. Nem fagyott. Tudom vannak komolyabb stabilitást ellenőrző programok.
Azonban ha a szorzót megemeltem minkét esetben 8.5-re és tehát 3.5 és 3.6 Ghz-re ugyanazokkal a beállításokkal, akkor fagyott. Ebből 3 dologra következtettem: 1. kevés a procihűtőm hozzá, ez kizárva, hiszen 300 W-os a hűtési teljesítménye. 2. Kevés lehet a proci feszültsége, szerintem ezt is kizárhatjuk mert, Bios 1.15 és 1.175 V-ot kapott, aminek elégnek kellett szerintem lennie. 3. Ami a legvalószínűbb, szerintem kevés a Chieftec 450 W-os tápom a 3.4 Ghz fölötti húzáshoz. Nem mai darab, olyan 6-7 éves lehet. Szerintem jók a leadott feszültség értékeim, javítva nem volt.
Mi erről a véleményetek?
[ Szerkesztve ]
-
peu407
senior tag
válasz RetepNyaraB #20806 üzenetére
Köszönöm a tanácsot!
-
RetepNyaraB
veterán
válasz peu407 #20805 üzenetére
Nyilván az X-et kell venni, ha nem sokkal drágább, mint a 9550. Mindenképp pénzkidobás ma már az egész, mert a socket 775 ára észrevehetően esik, pedig tavaly még pl. a 9550 egy árban volt egy használhatóbb fajta zsír új i5-tel. Még egy év és nem tudod eladni. Ezt számold bele a vételárba!!
-
cSuwwi
senior tag
válasz peu407 #20802 üzenetére
Kérdés hogy mennyit szánsz rá, illetve hogy a lapod melyiket támogatja.
A 9650 sztem felejtős, hacsak nem olcsóbb mint a 9550, de ezt kétlem. Talán 200mhz-el tud többet, de a 9550 jól húzható szorzózáras létére is.
Ha szeretnéd tuningolni is akkor a 9770 jó lehet, az X miatt nem szorzózáras, jobban ki tudod hajtani.
De ha jól rémlik ez a csúcsproci a 775-ösök között, bizonyára a aranyárban van. Mennyi az a jó ár, csak kíváncsiságból? -
peu407
senior tag
Sziasztok!
Úgy néz ki hozzá tudnék jó áron jutni Q9550 (E0), Q9650 (C1) és talán QX9770(C1) procihoz,és Asus P5E3 premium alaplaphoz.Mind a három számomra elfogadható áron van.Egyenlőre nem tudok feljebb váltani,mert ami igazán tetszene és hossszú távú megoldást jelentene, arra most nincs meg a kincs.A jó kis P4-es gépem a 9-ik évét tapossa,videoszerkesztésre használom elsősorban.A vinyók és a memória modulok is kezdenek elhalni benne.Szerintetek melyik procit vegyem?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz RetepNyaraB #20799 üzenetére
.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Miért ne vegyél gagyi kínai LED izzósort...
- Asszociációs játék. :)
- Google szolgáltatás (GMS) Huawei telefonokra
- MIUI / HyperOS topik
- Steam topic
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Politika
- Hisense LCD és LED TV-k
- Crypto Trade
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- KÉSZLETEN! ÚJ, 3év gar! AMD Ryzen 7 9800X3D OEM (96M, Up to 5.2 GHz) Processzor! BeszámítOK
- AMD Ryzen 7 7800X3D 4.2GHz (96M Cache, up to 5.0GHz) Processzor
- AKCIÓ! Intel Core i9 13900KF 24mag 32szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- i7 9700 , MSI Z370, 32GB DDR4 félkonfig
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 10900F 10mag 20szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest