Új hozzászólás Aktív témák
-
Ueda
senior tag
válasz Nuada herceg #20596 üzenetére
A magórajel és az FSB majdnem ugyanaz, nem lehet külön állítani őket. A magórajellel együtt az FSB is nő. Ezt pedig az alaplapod nem bírja.
Ha kissebb FSB-jű procid lenne, mint pl. a Q6600-nak 1066-os az FSB-je (266x9=2400), akkor azt fel lehetne tolni 1333-ra (333x9=3000). Azaz régebbi procikat lehet tuningolni a lapodban.
OS : EndeavourOS KDE . . . . . . Parancs menü : https://pastebin.com/u/txt444
-
cSuwwi
senior tag
válasz Nuada herceg #20597 üzenetére
Az mch core-on és a dram feszkón növelhetsz, ddr2-es ram 2v-ot simán kibír, mch-nál egy egyéget tolj alá. Nekem is ezt a hármat kellett emelni, hogy menjen.
És kis lépésekkel emeld a frekvenciát, 333-ról 340, 350, ... vagy köztes, de ne naggyal.A hűtést pedig figyeld, akár biosból, hogy üresen mennyire melegszik a proci.
75 fok fölé ne nagyon menjen lehetőleg, de gyári hűtéstől sokat ne várj.[ Szerkesztve ]
-
Nuada herceg
őstag
Na, linkelek 1 képet.
Nekem ezek a beállítások vannak.
Látható, hogy mit vettem feljebb 1 picit, de akkor sem indul el a gép.
Mik ezek az értékek? Mit jelentenek, és mit kellene állítanom?Nagyon szépen köszönöm előre is a választ.
http://kepfeltoltes.hu/120808/DSC_0079_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Itt öregszem meg...
-
Nuada herceg
őstag
-
Ueda
senior tag
válasz Nuada herceg #20590 üzenetére
Szerintem nem sok esély van tuningolni, mert az alaplapod specifikációja szerint csak 1333 FSB-t tud menni, ez pedig a procinak a gyári FSB-je. Másrészt a memóriát ilyenkor érdemes visszaosztani, mert a memóriád csak 800-as.
[ Szerkesztve ]
-
cSuwwi
senior tag
válasz Nuada herceg #20593 üzenetére
Nem írtam el, tényleg 2 ponttal jobbat kaptam.
Még a winfos telepítésnél lefuttattam, akkor 2.83-on ment, felhúztam egy ideje, most futtatam le az új tesztet, mielőtt írtam volna a kommentet, és 2 ponttal jobb lett. Én lepődtem meg a legjobbanA videókari nem volt megpiszkálva, alapon jár.
a 4850 finoman szólva se mai gyerek, ilyen erős proci kéne a kihajtásához?[ Szerkesztve ]
-
Nuada herceg
őstag
válasz cSuwwi #20592 üzenetére
Na most vagy elírtad, vagy a videokártyádon így javított? Mert az akkor durva.
De gondolom elírás. Amúgy úgy olvastam, hogy a jobb videokártyáknak magasabb órajel kell, (magonkénti órajel) hogy jobban ki bírják használni a kártyát.Akkor szépen emelek a feszen is. Csak minimálisat.
Bírja ez a gyári hűtés 1 darabig szerintem. Mert terhelés alatt is alig pörög a ventilátor, és 58-60 fokos a proci. Persze az aida terhelés tesztjével 1 perc után felmennek a magok 74-75 fokra, de feljebb nem. De has jól láttam ,az a feszültséget is emeli szépen lassan.Itt öregszem meg...
-
cSuwwi
senior tag
Most lényegében alulfeszeléssel próbálkozol, emeled a órajelet, de a core feszt nem, nézed meddig stabil. Corefesz emelés nélkül nem nagyon tudod húzni. 20-25% túlhajtást simán ki lehet préselni a Q-s procikból. Nekem egy 9550-em van (2.83 az alapórajele, 3.5-en járatom, ez 25%, bírna többet is, de a memóriám nem bírja az iramot).
A core feszt kezd el emelni lépcsőnként (a biosban gondolom lépcsőzetesen tudod emelni). Az hogy újraindul vagy nem, nem elég. Stresstesteld a gépet, legalább prime95-el 5-10 percig, ha nem jelez hibát, akkor fogjuk rá hogy stabil. Az alap hűtés kevéske lesz, figyeld aida-val mennyire melegszik. Ha nagyon megugrik, vegyél vissza. A feszemeléssel biztosan melegedni fog.
Nekem a memória feszt is emelnem kellett, hogy stabil maradjon.Q9550-em van egy 1 gigás 4850-el. Alapjáraton 7.3-as prociindexet és 5.3-at adott a videókarira. Felhúztam 3.5-re a procit, az élményindex most 7.4 a procira, és 7.3 a videókarira. Érdekes, hogy 2 pontot javult a ~700MHz emelés a procira
[ Szerkesztve ]
-
Nuada herceg
őstag
Még csak annyit, hogy amit engedett a BIOS, valami finomhangolás, hogy 8-ról felvettem, 8,5-re. Na úgy megy. De a wondows csak 2,67-et mutat ugyan úgy. De gondolom terhelés alatt azért picit jobban dolgozik.
De hogy érhetem el a 3ghz-s határt?Itt öregszem meg...
-
Nuada herceg
őstag
Sziasztok!
Írom a konfigomat:
Gigabyet alaplap, EP41-UD3L, 4 Giga Ddr2-es rammal, 800mhz,
Amit most újítottam, ment bele egy HD7770 es kari,
meg egy Q9400-as processzor. Ez utóbbit szeretném kicsit meghajtani.
2,7 Ghz-n fut most. A windows 7.2-t adott a procira is, meg a ramra is.
Előző procimmal (E5300) 6,1 volt az előző 2 érték.Szóval akartam húzni a procit. Most 333x8 az érték, így jön ki amin fut. (8szoros szorzó a max) Írtam neki 366-ot, meg 344-et is. De mind a 2szer azt csinálta, hogy vagy 6-8szor újraindult a gép, kikapcs, bekapcs, és megint magától.
Aztán mikor végre lett kép, belementem a BIOSba, írta, hogy nem sikerült húzni, visszaállt alapra. Aztán itt olvasgattam, akkor láttam, hogy a feszültséggel, volttal is kell játszani.
Ahhoz meg félve nyúlok. Nem akarom ilyen 3,4en futtatni, egy 3 Ghz-re szeretném felhúzni, mert 1 gyári hűtőm van. Még az E5300asé.Vélemény? MEnnyit állítsak a volton?
Itt öregszem meg...
-
cSuwwi
senior tag
válasz RetepNyaraB #20585 üzenetére
a Q8200 is négymagos, 2.33Ghz 1333FSB 4MB L2
a Q6600 pedig 2.4GHz 1066FSB 8MB L2az fsb kevesebb az l2 a duplája, és magasabb az alapórajel is
ha ugyanúgy felhúzza legalább 3.4-re akkor a dupla akkora L2 miatt gyorsulás lesz -
MeroM
senior tag
válasz theiron320 #20581 üzenetére
sztrem ha az alaplapod nem g41 es és tudod tuningolni a q82 őt el ne cseréld egy q66 ra... újjabb kevésbé melegszik.
-
AaronBass
tag
válasz RetepNyaraB #20585 üzenetére
Már csak, a gari miatt is megéri!
-
RetepNyaraB
veterán
Mindenképp jobb lesz, ahol négy magot használ a játék. Ma már a négy mag, vagy legalább négy szál eléggé megkerülhetetlen. Cseréld el, ha jó állapotban van
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Brumi˘
addikt
válasz theiron320 #20583 üzenetére
A 750-es corsair elég (én egy 450-essel hajtottam és egy 8800 utlra volt mellette) és a ninja 3-is. Ebben az esetben ha nem is túl sokat (tippre 10-15%), de nyerhetsz vele. De ehhez az is kell hogy amit veszel az tudja a 3,6Ghz-et.
-
-
Brumi˘
addikt
Azzal a hűtővel szerintem 3,2-3,4-nél tovább egy Q6600-at se fogsz tudni húzni + kérdés a tápod is mert a régi quadok jóval többet esznek.
-
theiron320
aktív tag
Üdv.érdemes lenne elcserélni egy q8200-at egy q6600 ra?Mindenképen tuningolnám.Számitana valamit az a plus 500 mhz + 4 mb cache a játékoknál?
Most egy 4870x2-m van hozzá egy q8200(3100 mhz).1680*1050 felbontásban játszok.Nem a győzelem a részvét, hanem a fontos!
-
MeroM
senior tag
-
fagy53
nagyúr
Nem érdemes ezen ennyit rágódni, az újabb generációk mindenképpen jobbak, kevesebbet fogyasztanak és gyorsabbak ugyanannyiért mint annak idején a Q-k voltak.
Két gépem van a lakásban az egyikben Q8300, a másikban i5-2400. A különbség a tesztek alapján 30%, de a gyakorlatban ezt nem igazán érezni pl az F1 2011 45 FPS-el ment a Q-val, az SB-el 60 FPS az órajel azonos... A fogyasztásbeli különbség 20-30% az SB javára, de abszolút értékben elenyésző különbséget jelent a villanyszámlában, talán éves szinten mutatható ki különbség Ft-ban.
Akinek nincs pénze gépfejlesztésre az még mindig nem jár rosszul ha marad a Q procis gépénél, de vegye tudomásul, hogy a következő generációk jobbak! -
AaronBass
tag
válasz Laci2277 #20574 üzenetére
Oké hogy nem az ár volt a kérdés, csak ha már magába 60e egy cpu, akkor inkább egy félkonfigot veszek belőle ami még garis is!
Én nem mondom azt hogy szar a teljesítménye, mivel 1,2 hónapig volt q-m, e után, és most meg i3... Én beértem volna azzal is! Csak amikor egy hetet vártam, és már vitték a félkonfigom, aznap meglett az i3 ami még garis+a lap is, és még kerestem is rajta!
És ha azt nézzük pl:
i5 750 25e, árban = q8400-el kb, miközbe a QX9770-el vitatkozik
4gb ram 5e = ha ddr3, ha ddr2 8e
12,3e egy aránylag tűrhető lap mindkettőnél
És valószínűleg az újabb technikára van gari is...
Ne értsetek félre nem lebeszél akarlak titeket a 775-ről, mert nekem is sokáig az volt, de ha ez a szint, teljesítményhez képest olcsóbban jön ki... Miért ne... -
MeroM
senior tag
válasz Laci2277 #20575 üzenetére
teljesen mind1 nem milliomosok vagyunk akik QX et, vagy 2011 es I7 et veszünk legalábbis én tuti nem. 2 éve egy penitum4 (478) 3Ghz ról kezdtem és önrészből 56 e ft ot feccöltem bele és most van ami van. erre AaronBAss kollega a tanúm És úgy hogy közbe összeraktam vagy 20 gépet....
[ Szerkesztve ]
-
Laci2277
senior tag
Én is úgy gondolom, látva az összehasonlítást.
#20570) AaronBass Valóban sokkal drágább a Quad proci, ha használtan 25 ezret ér az i5-750-et, akkor a duplája körül mozoghat. Nem az ár volt itt a kérdés, hanem az, hogy a quad procik már mehetnek a lecsóba a teljesítményükkel, ami messze nem igaz.
A másik, hogy egy volt csúcs proci ára mindig magasabb lesz, még ennyi idő elteltével is, az adott platform gyengébb versenyzőihez viszonyítva. Ugyan ez vonatkozik a jövőben megjelenő Extreme procikra is egyformán.
-
MeroM
senior tag
ezt hogy egyforma szerintem még te se hiszed el XD egyfolytában küldik a teszteket én saját tesztek alapján írtam eddig amit írtam ezek voltak nálam vagy közeli ismerőseimnél: E1200,E1400,E2140,E2160,E2180,E4400,E4500,E6300,E6400,E6600,E7400,Q6600,Q8300,I3 530,i5 2310 és jelentős különbséget éreztem E7400--->Q8300 ra és Q8300 ról---->I 5 2310 re. és a Q8300 ig 1440 ben most meg fullHD ban egy GTS 450 el nincs problémám! Fejlesszetek mivel úgyis ez a jövő, feszülhettek azon ami most van én is nagyon boldog voltam a q83 al, de volt lehetőség még jó h lecseréltem és meg is érte nem csak a név változott hanem a teljesítmény is I3 meg 4x leírom a Quad 8300 nál jobb. hiába csak 2 magos!!! akinek van quadja vagy egy erősebb c2d je cserélje amíg még tartják az árukat, 1:1 ben le lehet cserélni az egész konfigot ha ügyesek vagytok!
-
Ueda
senior tag
válasz Laci2277 #20558 üzenetére
Egyforma : QX9770 vs. i5 750
-
MeroM
senior tag
válasz AaronBass #20564 üzenetére
1. A pentium D be nem volt HT csak az alaplap tudta mivel van olyan pentium (pl:630) ami viszi a HT -t. Amúgy meg a Pentium D 2 DB prescott magos proci összefonása, ahogy a Quadnál is 2 db Core Duo összefonása. I sorozatba átgondolták és nem véletelne tudja a 2 magos procid hozni a 4 magos szintjét, HT val.
2. Zenéléshez nem elég az alaplapi integrált Audio!
3. Rengeteg teszt alapján 1 szinten vannak sőt sok helyen elveri! (örülj hogy megszabadultál a 775 től, mint már mondottam a Q az a 775 csúcsa oké h vannak még a 8300 nál jobbak is, de akkor is itt meg 1156 on az i3 csak a 2. lépcső) -
AaronBass
tag
válasz bolcsodal #20560 üzenetére
Hát igen, Ht-tól tartottam a pentium d-óta, de ennél a generációnál nem is olyan vészes!
Leginkább ez a bajom...Kb még egyszer ennyi hang, és generátor kéne zenéhez, és már most 99%-on recseg a hang...
Saját tapasztalat szerint a Q83 3ghz - i3 530 HT 3,8ghz-en lenne egy szinten kb...
Q után csak i5-öt ajánlanék!Mondjuk igen (Merom) Q83 kb 22,23e míg az I3 530 13e... És már tud vitatkozni a Q-val...
Nemsoká felteszem a GTA 4-et aztán meglátom ott mi a különbség!
[ Szerkesztve ]
-
-
-
cSuwwi
senior tag
a 8300-asban csak 4 mega L2 van, ahhoz képest egy i5 több L2/3-al tényleg látványosan gyorsabb
de mondom, a régi alaplapom mielőtt behalt volna, 8 giga 1333-as corsair rammal volt teletömve, a mostani ddr2-höz képest gyorsabb volt, de nem lett sokkal lassabb most sem.az új procikban már csak az L3-as cachet tolják, amit ahogy néztem lassabb az elérése mint az L2-nek, ezért feltételezem hogy a sok L2-es quadok teljesítményigényes dolgoknál (amik ki tudják használni a 4 magot) elég táposak lesznek még egy ideig.
nem véletlenül vannak a 9550-ek még mindig 40k körül, hány éve is jelent meg?
aki nem akar új lapot/ramot és procit venni, de anno normális 775-ös lapot vett, annak bőven jók ezek a jobbféle Q9x procik, szvsz
-
MeroM
senior tag
válasz AaronBass #20549 üzenetére
AMD az nem választás azt nem lehet intelekhez hasonlítani az csak egy alternatíva mint a linux a winnel szemben (és bocsánat ha valakinek a lelkébe tiportam az amd vel vagy a linuxal kapcsolatban) de a Wint is az emberek 80% a használja prociból meg hát ki venne AMD t ha van Intel?
-
MeroM
senior tag
válasz biacsia #20545 üzenetére
Amit linkeltél az meg egy jó hűtés kérdése, + az évek alatt rájöttem hogy azok a játéktesztek amik kint vannak azok a "mai" játékok, de már egy következő játékban jobban elhúz az újjabb generációs proci vagy vga vagy bármi (pl gts 250,450 amikor kijött a 450 a 250 hez hasonlították, hogy valahol még a 250 "alázza" most meg már azért van olyan ahol 40% különbség is van nem beszélve a dx11 ről. Jah és saját tapasztalat q 8300 al gta 4 ben nem lehetett benyomni 1440 ben a night shadow ot mert egyszerűen akadt most az i5 el nem az h benyomom még FULLHD ben játszok...
[ Szerkesztve ]
-
AaronBass
tag
válasz cSuwwi #20546 üzenetére
Igazából furának tartom ezt a konfig váltást!
FL studio zeneszerkesztő progit használok, amiatt is lett 4magom, igaz celeron m-el kezdtem, de itt a vége felé azt mondom lehet kéne az a virtuális 8 mag is...
Szóval hogy néha lazán 40,50% megy cpu, de van mikor felmegy 80,85%-ra amikor elkezd picit ropogni a hang... Q-nál 30,40%-on megállt, és nem volt gondom vele... Hát igen... Rá kell gyúrnom a rendes 4magos i5-re... -
MeroM
senior tag
-
cSuwwi
senior tag
én se vettem volna i3-ast
egy nagyobb Q-s proci, mondjuk 9550 vagy fölötte
nekem is ez van, most 3.5-en járatom, igaz csak ddr2-es rammal, de az előző lapomban ddr3-as ram volt, jól muzsikált
a 12 mega L2 pedig rendesen alá tud pakolni, az i3-asod 4 mega, ráadásul L3-as cache-ével szembenén úgy vagyok vele, hogy pár évig még biztos elég lesz ez a proci, bőven elég a teljesítménye mindenre
-
biacsia
tag
Lehet még 30 fokos szobában is
Váltani lehet, meg kell is , mert lassan ezek megkövülnek. Ugyanakkor mindig elgondolkodok , és rájövök, hogy nekem nem érdemes"...a béke az, amikor nagyobb botod van, mint a többieknek..."
-
AaronBass
tag
Az a baj, hogy mindkettőtöknek igaza van!
-
MeroM
senior tag
válasz Brumi˘ #20540 üzenetére
Én tuti lecseréltem volna már csak a ddr 3 miatt is meg az hogy már csak egy procit kell bele venni (i5 750) aztán viszlát quad amm meg az hogy több magot használó program pl gta4 tesztek alapján 1 szinten van vagy még jobb is mint a quad. Sajnos a Quad már nem egy mai technika most már 3. generációs i5, i3 at is lehet kapni.....
-
AaronBass
tag
Sziasztok!
Gondoltam megosztom, hogy a q8300 és az i3 540 között nincs különbség vanatage pontok alapján!
Q8300: 3Ghz 801mhz ddr2 775
I3 540: 3,6Ghz 1328mhz ddr3 1156 -
RetepNyaraB
veterán
-
Virag.h
tag
Egy q9550-as CPU milyen VGA-t tud kihajtani? Melyik(ek) az(ok) a VGAk amiket még ki tud hajtani?
[ Szerkesztve ]
-
MeroM
senior tag
búcsúzom a topiktól. 1 évig Q83al... elég jó volt a duok után, igaz én nem tuningoltam mivel a g41 nem adott sok lehetőséget! most egy I5 2310 el (ez is alap órajelen) 6000pont+ vantage ben
-
RetepNyaraB
veterán
válasz gari24 #20532 üzenetére
Most így hasraütve mivel a különbség gyak. a 2Mb cache, meg cserében a 100Mhz freki diff., igazából mindegy.
Inkább bármelyiket felrántani legalább 3,2-re és az érezhető lesz"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
gari24
tag
Hali
A kérdésem az lenne hogy egy Q9300 és egy Q8400 között mennyire lehet érezni teljesítménybe a különbséget vagy akár játékba ?
Válaszodat előre is köszi
-
Roba
tag
válasz LicskaiJ #20529 üzenetére
Megnéztem: 1= 8.5 X 333 (2.83 Ghz.), 2= 8.5 X 400 (3,4 Ghz.) Felbontás. 1920X1200, beállítás maxon, teszt egy pálya résznél.
Risen 2 Dark Waters: 1= 35 fps. 2= 37 fps.
The Cursed Crusade: 1= 62 fps. 2= 70 fps.Zsoltárok Könyve 82/6: "Én mondottam : Istenek vagytok ti és a Felségesnek fiai ti mindnyájan:" "És formálta vala az Úr Isten az embert a földnek porából, és lehellett vala az ő orrába életnek lehelletét"- A halhatatlan lelkének egy darabját neked adta, csak a fizikai test mulandó, a szellemed örök.
-
őstag
Röviden:
Akkor sem lesz sokkal gyorsabb, ha ddr3-as ramra cseréled a ramjaid, amihez még a lapod is cserélni kéne. A P45 memóriavezérlője nem fog azokból sem sokkal nagyobb sebességet kicsikarni. Gondolom, nem 1024x768-ban játszol a finom testvérmoncsidon. FULL HD-ben meg eléggé érthető, hogy inkább a vga-n van a hangsúly, nem a procin. Nézz F1 2011-et (nemtom fejből melyik motor "hajcsa"), ott 3,9-en is lesznek lagjaid még fullhádéjben is. De van játék, ahol 2,66-on is vígság lesz.Nyugodj békében, drága Maffia cicám. :(
-
-
Roba
tag
Felhúztam a procim 8.5x400 3.4 Ghz-re, a feszültséget meghagytam bios 1.15V-on, ami a Cpu-z szerint 1.128 V. 3.2 ghz és 3.4 ghz között 2 fok különbséget mértem. 3dmark 11, Vantage, Heaven 3.0 stabil a rendszer. A 2x2 gb-os, ddr-2 800 mhz-es geil ultra memóriáknak 4-4-4-12-ön a gyártó 2 V-ot ajánl. Csak 1.8 V-ot adtam nekik és így is stabil a gépem. 3dmark 11 erejéig meghúztam a Radeon 6950-et is 900/1250-re és így P5112-őt sikerült elérnem. Azt hiszem elégedett lehetek.
Most már nyugodtan veszem le 8x400-ra ezt a jól sikerült Q9550 procit és alapórajelre a vga-t.
Észrevettem, hogy a vga-t kellően meghajtja a proci már alapórajelen is, tovább nem sokat gyorsul húzott cpu-val sem. Esetleg a ddr-2 ramok fogják vissza, ddr-3-assal gyorsabb lenne?
Köszi.
[ Szerkesztve ]
Zsoltárok Könyve 82/6: "Én mondottam : Istenek vagytok ti és a Felségesnek fiai ti mindnyájan:" "És formálta vala az Úr Isten az embert a földnek porából, és lehellett vala az ő orrába életnek lehelletét"- A halhatatlan lelkének egy darabját neked adta, csak a fizikai test mulandó, a szellemed örök.
-
Roba
tag
válasz RetepNyaraB #20518 üzenetére
Egy egyszerű Codegen 6044L házam van. Azt nem mondom, hogy nagyon kicsi, mivel az Asus Radeon 6950 2 GB. DCU II-es a maga 29.2 cm-ével belefért. Ellenben a hőmérsékletet nagyban növelheti, hogy ezen felül valóban nincs sok hely, a vezetékek útban lehetnek a levegő szabad áramlásának. Csak a táp alatt van egy 8 cm-es kiegészítő hűtő. Több olyan drágább ház van, melyeknek oldalán 12 cm-es hűtőventilátor található. Itt biztos hidegebbek az alkatrészek, jobban áramlik a levegő, mint nálam.
Zsoltárok Könyve 82/6: "Én mondottam : Istenek vagytok ti és a Felségesnek fiai ti mindnyájan:" "És formálta vala az Úr Isten az embert a földnek porából, és lehellett vala az ő orrába életnek lehelletét"- A halhatatlan lelkének egy darabját neked adta, csak a fizikai test mulandó, a szellemed örök.
-
cSuwwi
senior tag
Ilyen most: [link]
Biosban a proci fesz: 1.25 ha jól emlékszem, de a north bridge feszt is kellett növelnem 1.3-ra, nélküle hibázott a prime, de csak az első 2 magnál, de azonnal. Így jó, és stabil.
Az előző tulaja azt írta anno (2 éve vettem), hogy 4.3-at is bírta, de 3.7-en használta. Lehet hogy emelem még, de csak 800-as ramjaim vannak. Itt most az fsb/dram ratio 1:1, de ha növelem az fsb-t tovább akkor azzal gondolom nem feltétlenül járok jobban a memória szemszögéből. Itt is kéne akkor valami normális ratiot keresni, gondolom.
Nem vagyok nagy tuningos, alap órajelen ment 2 évet, most kezdtem el piszkálni, hátha jobb lesz
[ Szerkesztve ]
-
Roba
tag
válasz RetepNyaraB #20523 üzenetére
A Core 2 Extreme QX9770-nek mennyi a max. szorzója? Lehet, hogy csak 8 a 8X400 miatt?
-
RetepNyaraB
veterán
Valszeg hasonlót. De az előbb emlegetett HW monitor kiírja a proc pillanatnyi fogyasztását; még ha becsült adat is, következtetni lehet belőle.
az extreme teljesítménye semmiben sem tér el azonos órajelen, az FSB különbségéből adódó előny elhanyagolható szerintem; legfeljebb extrém RAM tuninggal lesz érezhető különbség, ha a benchmark vacakolástól eltekintünk
Viszont magasabbra húzhatod, ha szerencséd van. Ha...[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Roba
tag
Kérdésem még az, hogy a Intel Core 2 Extreme QX9770 (3.2GHz/1600MHz) magja, ill. teljesítménye mennyiben tér el egy Quad Q9550-estől, ha az 8X400-on 3.2 Ghz-en megy?
Köszönöm a válaszokat.
-
Roba
tag
Hozzáértőktől kérdezem, hogy létezik ennek a Quad Q9550-nek egy "S" jelzésű változata, amelyik alap órajelen (2.83 Ghz-en) 1.15 V-on ( ajánlott gyári fesz.) 65 W-ot fogyaszt, mint egy Core 2 Duo.
Egy "S" jelzés nélküli Quad Q9550 (aminek a Max. TDP-je 95 W) ha alap órajelen ketyeg 1.15 V-tal, akkor az is csak 65 W-ot fogyaszt?
Köszi.
-
Roba
tag
válasz cSuwwi #20516 üzenetére
Köszi.
A Hyper TX3-at egy laza alapfeszes tuninghoz vettem, a gyári hűtő helyett, (az is meg van).
Van ennél jobb hűtő is, nekem elég a 3.2 Ghz-es órajel és hűtő teljesítménye.A procidnak mennyi a vidje és most 3.4 Ghz-en mekkora feszen használod?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz cSuwwi #20516 üzenetére
Ezek reálisabb hőfokok
Roba a 33 fok nem a magok hőmérséklete (amit fontos tudni), hanem a processzor tetejének értéke (ami lényegében lényegtelen ).
Mindenkinek: heveny rosszindulatom szerint a tört szoftverek értékeiben nem kell túlságosan megbízni (Aida ), mert a crack bezony bekavarhat - inkább az ingyenes CoreTemp-re, vagy HW monitorra hagyatkoznék. Amennyiben szépen kifizetett termékről van szó, akkor én kérek bocsánatot
cSuwwi nézd meg, húzva hajlandó-e standby-ba menni és fel is ébredni, bekapcsolt C1E-vel. Ha igen, tiszta haszon és ne kapcsold ki sztem. Ha nem csúcsra jár éppen, minek pörögjön maxon? Nekem sajna nem indul el standby-ból, hanem végtelen ki-be ciklusba kapcsol
[ Szerkesztve ]
-
cSuwwi
senior tag
Mondok egy hőmérsékletet én is, hasonlíthatsz ehhez is:
Q9550 - 400x8.5 - 3.4GHz
hűtő: GladialTech Igloo valami (most nem tudom hirtelen melyik, de nincs sok)Fixen 3.4-en jár mostantól, köszi
AIDA hőmérsékletek:CPU: 31°C
1. mag: 42
2. mag: 39
3. mag: 39
4. mag: 42Prime-al terhelve ugyanez: (5 perc után)
CPU: 50
1. mag: 60
2. mag: 53
3. mag 56
4. mag 54Valahol olvastam hogy a Wolfok hőmérőadatai nincsenek a helyzet magaslatán, volt ahol 100 fok felett mutatott 1 magot, a többi meg 70 körül volt.
-
Roba
tag
válasz RetepNyaraB #20511 üzenetére
Üdv!
Szépen fut minden, a vga. ventije egy kicsit jobban pörög, mint a 2 magos proci esetében (jobban meghajtja). Gondolom az is számít, hogy nekem csak ddr2-es ramjaim vannak és nem ddr3-asak.
A hőmérsékleteket amiket írtam azok belső hőmérsékletek. Most, hogy írok ezek következőek az Aida 64 szerint: Cpu: 33 fok, 1.mag: 51 fok, 2.mag: 44 fok, 3.mag: 52 fok, 4.mag: 43 fok. Én úgy tudom, hogy a 33 fok a mérvadó, amit a bios is lát. Ha rosszul tudom, akkor javíts ki.Egy Hyper TX3 EVO-val hűtöm, amivel a vgaspeed.hu oldalon is hűtötték a Quad Q9550-et 3.2 Ghz-n.
-
Roba
tag
válasz cSuwwi #20512 üzenetére
Üdv!
Teljesen normális, mert takarékos módban van. A C1E Support-ot tedd Disabled-re és a szorzó fix lesz, a beállított értéken marad mindig, ami most 8,5.
[ Szerkesztve ]
-
cSuwwi
senior tag
Az normális hogy a biosban fixre állított szorzóval is elmászkál a szorzó a CPU-Z szerint?
Q9550 egy ASUS P5Q SE2 lapban.
400x8.5, terhelten ennyit is mutat, de terhelés nélkül leesik 6-os szorzóra (2.4GHz)
Vagy mit kellene állítanom, hogy fixen 3.4GHz-en maradjon?
Köszi.CPU Ratio Setting: 8,5
C1E Support: Enabled
Max CPUID Value Limit: Disabled
Intel® Virtualization Tech: Disabled
Vanderpool Technology: Disabled
CPU TM Function: Disabled
Execute Disable Bit: Disabled -
RetepNyaraB
veterán
És játék alatt milyen?
Nekem a profilomon látható beállításokkal úgy 5400, vagy 5700 körül volt az közepes basic teszt d311-en; fene emlékszik. Ha a Tied is ez a teszt, akkor elég kevés az érték, de nem mérvadó...
Ez végül is köldöknézés...A hőfokok, főleg ilyen dícséretesen alacsony feszültséggel, meglehetősen magasak. Mivel hűtöd?
[ Szerkesztve ]
-
Roba
tag
Üdv!
Futtattam egy kis 3Dmark11-et a Quad 9550-nel és a Radeon 6950-nel, ddr-2-es ramjaim 800 mhz-en futottak 5-5-5-15-ben (2x2gb). Tudják a 4-4-4-12-t is (geil ultra).
Számítana-e valamit, ha alacsonyabb időzítésre tenném?
Alapon volt minden, a pontszám: P4644 lett.Felhúztam a procit 8x400-ra, adtam neki a bios-ban 1.15V-ot (mint a duo E8500-nek), ami a cpu-z-ben 1.128 V, a vga alapon (810/1250 mhz) powertune mindkét esetben 0% volt. A pontszám P4750.
Előtte a Core Temp-et elindítottam:core#0 max. 65 fok, core#1 max. 57 fok, core#2 max. 65 fok, core#3 max. 58 fok.
Mennyire megfelelőek a hőmérsékletek és a 3dmark pontszám?
-
őstag
-
őstag
GPS450-em volt az első tápom 775 alá, nagyon szerettem, amíg el nem kezdett cincogni q9550@4ghz+gtx260 szénné rángatva alatt. Ha jól van kötve a 2db 12v-os ág miatt, akkor bírni fogja bőven a 8,5x400-at is simán! Nem kell egyszerre linx-ezni meg furmark-olni, ilyen egyszerű. A VID-et terhelés alatt nézd meg, sanszos, hogy akkor magasabb értéket fogsz kapni. Minden beállítás békénhagyva, csak nyomj a windowsban rá egy linx-et. Nézd meg, core temp-pel, hogy milyen melegek a magok és, hogy mit ír a vid címszó alatt (szigorúan terhelten!!!). Aztán írd be a topikba, mit írt+azt is írd le, hogy egy cpu-z mit mutat cpu fesznek. Azt az értéket lődd be (körülbelül pontosan, tehát 1,175-ös vid-nél ha 1,1825-öt állítasz az oké), amit mutat a coretemp vid-nek a biosban és kezdd el szépen felfelé nyomni az FSB-t. Ha érdekel konkrétabban, akkor szólj, foglalkozunk majd veled ha akarod.
Nyugodj békében, drága Maffia cicám. :(
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Laci2277 #20506 üzenetére
Max CPUID Value Limit: Disabled -> ez csak XP alatt érdekes
Intel® Virtualization Tech: Disabled->tuningra off, energia kezelési opció
Vanderpool Technology: Disabled-> ugyanaz
CPU TM Function: Disabled-> ez az utsó kettő kapásból nincs meg: google
Execute Disable Bit: Disabled"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Laci2277
senior tag
válasz kicsipapucs #20501 üzenetére
A legújabb bios(2302) van fent. Amikor megvettem a lapot a teszt után az volt az első dolgom, hogy frissítsem.
Ezek az opciók nálam be vannak kapcsolva, számít a tuning szempontjából valamit, vagy normál használat mellett?
Max CPUID Value Limit: Disabled
Intel® Virtualization Tech: Disabled
Vanderpool Technology: Disabled
CPU TM Function: Disabled
Execute Disable Bit: DisabledEzt az önmegsemmisítést úgy kell elképzelni, mint a Mission: Impossible című filmben?
[ Szerkesztve ]
-
belinho
senior tag
válasz kicsipapucs #20497 üzenetére
Gigabyte lapra is mondhatnál valami tuti beállítást Q9300 mellé!
-
RetepNyaraB
veterán
A procid VIDje szép alacsony, tehát akár magasra is lehet tornászni. Ezek a chipek jó eséllyel mennek alapon min. 400-as FSB-t, tehát 3,4 Ghz-et. De olvastunk már majd' 4Ghz-es alapfesz tuningról is. Lap+tehtség kérdése
[ Szerkesztve ]
-
Roba
tag
válasz kicsipapucs #20502 üzenetére
A tápom az egy Chieftec GPS-450AA-101A, gondolom eléggé a határon mozgok vele, ha felhúzom a procit 8 X 400-ra. Fogja bírni a tápom a gépem, vagy meg se próbáljam?
Általában alapfeszen mekkora órajelen mennek a gyengébb, ill. a jobban sikerült példányok?
Köszi.
-
őstag
Válaszolok én is, hátha tudok segíteni vele.
"A vid-ből vagy a C1-ből lehet-e következtetni a procim tuning lehetőségeire?" Igen és nem mind2. Alapvetően ez az közhiedelem: E0 stepping a jó tuning, C1 a rossz, alacsony vid jó tuning, magas vid a rossz. De ez nem igaz minden esetben!!!
Alapvetően igaz a fenti 2 állítás, de sok tuningos C1 és sok antituning E0 van. Van magas vides világbajnok tuningos és van 1,1V alatti VID-es hulladék.
Nincs általános képlet egyik kérdésedre sem.
Teszteld ki!
Első körben lődd be az összes bios tuningértéket manuális alapértékre, majd szépen kezdd el csökkenteni a cpu feszültségét 2 lépésenként egészen addig, amíg nem hibázik a géped. Minden beállítást teszteld minimum 20-30 perc Linx-szel. Ezzel képet kapsz, hogy alapórajelen mennyire alulfeszelhető a procid. Ezután szépen tedd vissza a feszt alapra és kezdd el emelni az fsb-t, elsőkörben tedd 380-as fsb-re, majd 10-esével emeld, szintén linx-szel tesztelve egészen addig, amíg stabil a rendszer és amíg a hűtésed bírja!
Ha kérdésed van, nyugodtan tedd fel, vagy keress meg priviben!Nyugodj békében, drága Maffia cicám. :(
-
őstag
válasz Laci2277 #20500 üzenetére
Rendben, így is nagyon hálás vagyok, köszönöm, hogy megnézted nekem!
Hanyas biost használod?
Amúgy az én maxi-m azért van gariba, mert napról napra egyre több dolog ment benne tönkre. Először a hangkari dobott egy hátast, aztán szépen egyre több feszt kért a proci (mind3 procim, a lap baja), aztán elkezdett lefelé mászani a maximális elérhető fsb és végül egy "nyitva a ház, fatál error, vészleállás önmegsemmisítés" üzenettel nem indul többé.
Ami csak azért fura, mert a lapon nincs ez a behatolás a házba biszbasz...Nyugodj békében, drága Maffia cicám. :(
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Minimalista külsejű, combosnak tűnő léghűtést tol ki a gyárkapun a Cooler Master
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Horgász topik
- BMW topik
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- World of Tanks - MMO
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Sweet.tv - internetes TV
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest