Új hozzászólás Aktív témák
-
Tin
veterán
Ha érdekel valakit, 329€-ra árazták le a DJI Action 4-et. A hivatalos webshopban is.
Tudom, GoPro topik, ne kövezzetek meg érte.
-
Khaosz55
addikt
válasz Chiller #4998 üzenetére
Nekem is ace pro van gopro 8 után is nagy ugrás. Köszi a videót, a vízalatti felvétel is frankó, kis képzaj takarítása davinci-be és nem is kell több. Melyik színbeállításon készült a videó ?
Az enyémen nem repedt a usb fedél. Ez esetbe is ajánlott a tok víz alatt? Ugyanis megyünk búvárkodni, egyszer már voltunk (vittek minket mert nem búvárkodunk) akkor kb 10 méterig vittek le minket és a gopro8-al nem volt gond. Nem szeretném, ha egy ilyen epic felvételnél beázna az acepro. -
Chiller
őstag
válasz Chiller #4929 üzenetére
Hali, bocs hogy csak most írok, elég szar itt a net/térerő. Szóval Insta 360 Ace Pro megvéve, tesztelve, használva.
Feltettem ide 3 eredeti 4k videót (palackos búvár + random nappali):
[link]
1-2 napig lesz elérhető, aztán törlöm. Nyilván sokkal több videó készült, de GDPR és sávszél okok miatt inkább azokat nem osztom meg. Amit a rendes YT teszteken látni, szerintem azt abszolút hozza.Véleményem:
- Ami "hiba", ahogy néztem a mi kameránk műanyag ajtajának (sdcard és usb) a zsanérja gyárilag törött volt -> úgy értem simán egy ujjal minimális energiával levehető. Így inkább konstans a hozzávett külső vízálló tokkal használtuk a szabadban is, így nyilván a hangfelvétel kicsit tompa.
- Egyelőre nincs hozzá rendes floating handle, ezzel ugyanis elsüllyed+ Out of the box kiváló videót csinált, gyakorlatilag nem is állítgattuk. Alap 4k60/120 fps videók alapállapotban is fantasztikusan néznek ki szerintem. Dinamikatartomány, egyebek, mind jól vizsgázott. Gyorsan átvált levegő <> víz ill. trópusi dzsungel <> tengerpart között. Természetesen nem egy DSLR/MILC profi videószint, de normál igényekkel szinte tökéletes. Éjszakai videó végül még nem nagyon lett, de előnézettel nem nézett ki rosszul.
+ Kocsiból kamerázva (nagyobb sebességnél) is jó videót csinál. Gopro 5 után egy másik dimenzió, de Panasonic FZ120, Samsung S22, iPhone 14 Pro mellett is megállja a helyét bőven. Az extra funkciók hasznosak lehetnek, de enélkül is el lehet lenni. Normális melegedést tapasztaltunk (~28-34 fok levegő, ~30 fok vízhőmérséklet mellett).Fotózást érdemben nem teszteltük, idő és energia hiányában.
[ Szerkesztve ]
-
StLui
veterán
válasz SeniorTilla #4992 üzenetére
Bringán, durva terepen is mindenki leggyakrabban mellkaspánton hordja vagy sisak állvédőjén.
Könyvelőirodába önállóan dolgozni tudó könyvelőt, bérszámfejtőt keresek Dunakeszire
-
Khaosz55
addikt
válasz SeniorTilla #4994 üzenetére
Dec 27.-én voltunk. Itthon +10fok de Stuhlecken 0 fok volt szikrázó napsütés és parádés hó. Elsőnek nagyon jó volt kb 20km-t síeltünk most volt az első "akció" tesztje a Ace pronak.
-
veterán
-
Khaosz55
addikt
válasz SeniorTilla #4992 üzenetére
Ha síbakancson hátrafelé van a kamera, lassításban nagyon frankón néz ki ahogy porhót hányja mint egy hókotró. Meg előre felé is frankó. Ha kell küldök egy videót privártban meg tudod nézni hogy néz ki ez a nézet. Igaz YT minőség de elég frankó szerintem. Igaz még csak az idei első síelés volt, szóval easy-ben toltuk illetve a fiamnak még rá kell jobban éreznie.
-
veterán
válasz vihartigris #4990 üzenetére
Mellkaspántot max. csak akkor, ha sima csúszkálás van a pálya szélén, semmi gyorsaság, extrémkedés. Ha hasra esel vagy bukfencezel vele, vagy neked megy valaki a pályán, akkor komoly sérülést okozhat. Én nem tenném fel, a fiamnak sem, magamnak sem. Jó az ott a sisakon. Vagy a lábon, ahogy khaosz írta, az biztos jó perspektíva, főleg ha ugratgat az ember
HP notebookok és ALL-IN-ONE PC-k kedvező áron, gyártói garanciával, számlával. ÚJ gépek a HP RENEW programból, hivatalosan forgalmazva.
-
vihartigris
őstag
-
rbkzndrs
tag
válasz SeniorTilla #4984 üzenetére
Köszi a válaszokat mindenkinek nagyon hálás vagyok a sok infóért!
Egy Hero8-at kaptam kölcsön ahhoz kérdezem. Ha a jövőben terveznék venni valamely típust akkor a rögzítőhöz a csatlakoztatás az ugyanaz minden modell esetében?
Illetve Hero 8-hoz is lehet szerezni Enduro akksit vagy az csak az újabb modellekkel kompatibilis?
A sisakra rögzítős megoldás nagoyn tetszik ahhoz van valami ajánlott márka vagy mindegyik ugyanolyan?
[ Szerkesztve ]
-
Khaosz55
addikt
válasz SeniorTilla #4986 üzenetére
Nekem nem tört semmi. Így van átszerkesztve a csukló rögzítő. [kép] [kép] [kép]
Marha jó képet csinál előre és hátra is. A stabilizátort kapcsold be mert a kamera végig úgy remeg mint kocsonya. Mondom ebből nem lesz kép de nem volt gond. Most már instace pro van rajta ami nagyobb mint a gopro és nem volt probléma. Síelésnél is jól jön a gyorscsati. -
Czimby
addikt
válasz rbkzndrs #4983 üzenetére
Nem írtad a kamera típusát, de a lényeg, hogy Enduro akkuval indulj neki.
Ezek az ujabb akkuk amik jobban bírják a hideget(Fehér)
A régi(Kék) akkuk nem bírták a hideget + fel is puklisodtak 1-2év alatt.
Hero 9-10 jött a Kék akkukval 11-12 már Enduro akkus.Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
-
veterán
-
Khaosz55
addikt
Én a síbotra rakok rögzítőt a fogantyú alá, így egy selfie bot is egyben. Van egy csuklópánto s rögzítő amit megtoldottam tépőzárral így a síbakancsra rakom előre és meg tudom fordítani hátra is. Marha jópofa felvételeket lehet csinálni. A sílécre is raktam két fém rögzítőt, de azt ritkán használom, mert a hó könnyen betakarja a kamert.
-
veterán
Milyen goprot használsz?
Nekem Hero 7-tel voltak gondjaim, a 11-essel még nem voltam síelni, arra nem tudok nyilatkozni. A 7-essel 40%-os akkuval már rizikós volt egy csúszás, bármikor lemerülhetett és kikapcsolt. Tehát néztük, és ha 40% körülre csökkent, cseréltük az akksit. Kicsit kellemetlen, főleg ha a legjobb menetet nem veszi fel...
Mondjuk -10-15 fokban nem igazán jó síelni, max. ha nagyon száraz a levegő. Lefagy az orrod
Sisakra volt ragasztós talppal rögzítve, ez bevált. Csak nagyon ritkán esett le, de ahhoz akkorát kellett esni, hogy ott nem a kamera volt már a fő gond. Tokot ha lehetett nem használtunk, de a szélzaj miatt jobb volt. Csak akkor meg a beszélgetés nem hallatszott rendesen.
[ Szerkesztve ]
HP notebookok és ALL-IN-ONE PC-k kedvező áron, gyártói garanciával, számlával. ÚJ gépek a HP RENEW programból, hivatalosan forgalmazva.
-
rbkzndrs
tag
Sziasztok!
Aki síeléshez használ goprot milyen tokot és rögzítési módszert/mountot használ rá? Menyire befolyásolja a hideg a teljesítményt mennyire káros pl a -10, -15 fok a kamerának?
Minden tipp és tapasztalat érdekel ezzel kpacsolatban, köszi![ Szerkesztve ]
-
olivera88
veterán
A Google fotók nem tudja kiolvasni a GPS koordinátákat a GoPro videoból?
[ Szerkesztve ]
LG Velvet 5G Android 11 - Windows 10 Pro x64 & Debian 11 Bullseye - WoWS unsinkable_sam_
-
Code-I
csendes tag
Köszönöm szépen mindenkinek a választ
És Boldog Új Esztendőt kívánok[ Szerkesztve ]
-
Czimby
addikt
válasz Tuninger #4972 üzenetére
Valamit elszúrtam mert a video az éjszaka az alagútban effekt.
A neoncsöveken kívül semmi sem látszik.
Szerencsére észrevettem, és a következő menetet "gyári" beállítással vettem fel, az egész tűrhető a körülményekhez képest, DaVinciben kicsit feljebb toltam az árnyékokat így nem annyira sötét a kép.
De, hogy miért lett annyira sötét, pedig a lentebb linkelt beállítások és amit még kiegészítésként javasoltál.Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
-
CorsairS
csendes tag
Üdv kolléga,
https://www.hestore.hu/search.php?q=borda
Én a 9-esemre ilyeneket tettem, javított a dolgon, de a szélvédőn át besütő nap még így is gondot okozhat. Gondolkozom, hogy USB-s kis ventilátorral még megfújatom hátulról, hátha
Ja és mielőtt elfelejtem, ha úgyis tápról megy, akkor vedd ki belőle az akksit is, mert az is baromira tud melegedni és fűteni az egész házat. Elsőre ezzel próbálkozz, talán ez javít a legtöbbet rajta. -
veterán
Nem akarok ünneprontó lenni, de én pl. ezért is használok már DJI-okat. Van Action 3 és Action 4 is. A 3-asnak sztem szebb képe van.
Ezeknél, legalábbis a 3-asnál nincs ilyen melegedési probléma, és az akku is sokkal tovább tart mint a GoProban.
-
Code-I
csendes tag
Sziasztok!
A tegnapi nap folyamán vettem egy GoPro Hero 11-et, régi SJCam-om helyett, első sorban mozdonyon használnám menetfelvételek készítésére, csak egy a problémám, hogy iszonyat melegedik, Esztergomtól Leányárig bírta tegnap, utána kikapcsolt, és olyan forró volt, hogy alig lehetett hozzányúlni. Esetleg valaki aki már tapasztaltabb a GoProban tud valami tippet adni, hogy ezt a túlzott melegedést hogyan lehetne elkerülni?
Előre is köszönöm! -
Czimby
addikt
válasz Tuninger #4970 üzenetére
Köszi!
A többi beállítás jó lehet így?
Vagy Te módosítanál rajta?4K 60Fps(30jobb lenne?)
SuperView(Az ultra nekem már sok)
Autoboost
10bit High
EV: 0
WB: Native
ISO: 100-1600
Sharpness: Low(Nem tervezek utómunkát rajta, lehet médium inkább)Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
-
Czimby
addikt
válasz Tuninger #4967 üzenetére
Köszi ez tök hasznos!
Akkor fel is rakom a LAB-s ot és beállítom így.
Én is szeretnék segíteni kicsit.
Gokartban nem szabadad bedőlni a kanyarban!
Vagy ülj egyenesen vagy kifdelé dőlj!!!
A súlynak a kűlső kerékre kell esni, hogy ott legyen nagy tapadás, az a jó ha a belső oldal felemelkedik.
Ugye nincs difi , merevhidas a hajtás, így a kétk erék eggyüt forog ami kanyarban nem túl jó, mert valamelyik el fog pörögni, (na az a belső legyen,) mert különben farolsz/driftelsz és lassú leszel.Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
-
Tuninger
addikt
Én mostanság elkezdtem úgy használni a goprot, hogy 30 fps-en megy, de 1/50 vagy 1/100 záridőn. Így smoothabb mint 24-25 képkockán lenne, de a záridő miatt nincs flickering gyenge minőségű fényforrásnál..
Ezt csak GoPro Labsszal lehet elérni, az EXPN / EXPX (minimum / maximum záridő) beállítással, mert egyébként csak a képkockasebesség töbszörösét használná a kamera, ami 30 fpsnél 1/60 - 1/120, aminél villoghatnak ledek/fénycsövek.Ha nem akarsz ezzel bajlódni, rakd be fixen 1/100 záridőre, a többi mehet automatán és 25 vagy 50 képkockán. Látószögnek Wide/Superview/Hyperview, mert a linear csökkent a sebességérzeten, kevésbé látszik akit előzöl és jobb az élmény ahogy bedőlsz így a horizont lock sem nyer.
Röviden: 4K 25 fps (mert itt van zajszűrés ellentétben az 5.3K 25tel), Superview, normál, AutoISO 100-1600, Natural.
A 1080p 50 fps Superview is jó választás, jobb a zajszűrés és a részletesség sem rossz. -
Czimby
addikt
Szeretnék gokartozni menni a G1 asia-ba.
Mélygarázs, csak neonfény.
Milyen beállításokat javasoltok? Hero12Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
-
veterán
Egyenlőre felhő timelapse van, sztem elég jól látszik rajta a különbség.
-
veterán
-
Márton
nagyúr
válasz SeniorTilla #4961 üzenetére
Köszi a mintát, bár nekem ebből pont nemigen látszik a különbség.
Sima 4k/60 videó, egymás melletti kamerákkal esetleg lenne?Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
veterán
Én is ezért csodálkozok. Az igazság az, hogy a neten is néztem pár összehasonlító videót, és ott is a 3-as képe volt szebb. Utómunka nélküli, normál videóbeállításokkal néztem. Szebbek a színek, szaturáltabb a kép. A 4-es a 3-ashoz képest szürkésebb, tompább.
Sötétben kicsit jobb a 4-es felvétele, pl. nightlapse-ben, de nem akkora a különbség, hogy azt mondjuk rá: hűha!
A két kamera egymás mellett volt, 6s timelapse, WB 3500, 3mp záridő, ISO 100-3200
-
Márton
nagyúr
válasz SeniorTilla #4957 üzenetére
Hogy lehet, hogy a nagyobb szenzor ellenére rosszabb a 4-es képe?
Nem valami beállítás, utómunka lesz a ludas?Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
vihartigris
őstag
Csak 4-es van. (Gondoltam hozok majd egy-két videót. Ellenfényest, kékórást, stb.)
bármi reciproka a semmi
-
Khaosz55
addikt
Sajnos az Insta 360-nak sincs topicja. Ace pro vettem, és egy Gopro 8am van, ok nem mai gyerek a gopro, de nagyon nagy a képminőség beli különbség. Ehhez nem is kell, hogy sötét legyen, minden körülmények között nagyobb részletesség a dinamika és színek is jobbak. Minap csináltam hóesében lassított felvételeket, davinciben csak élességet állítottam, ez egy új szint számomra nem bántam meg. A képstabilizálás is lényegesen jobb gyenge fényviszonyok között. Vagyis olyan fényviszonyoknál ahol a 8-as már összemossa képet satbilizáláskor a Ace pro vígan elvan több képi dinamikával, részlettel, kevesebb képzajjal, jobb színekkel és éleséggel.
Holnap megyek Ausztriába síelni kíváncsi vagyok milyen lesz. -
veterán
kicsit off, de a gopro topic élőbb, mint a dji...
Van valakinek Osmo Action 3 és 4 kamerája? Nekem van mindkettő, és úgy tűnik, a 3-asnak szebb a képe... szeretném hallani más véleményét is.
[ Szerkesztve ]
-
atees
őstag
Hero 11 ma 30perc 4K60fps rögzítésnél túlmelegedés miatt kikapcsolt😂😂 ilyet se csinalt még
Aláírás (nem kötelező megadni) :)
-
Dari69
újonc
válasz SeniorTilla #4953 üzenetére
Köszönöm! Ugyanakkor kérdezem, hogy nincs-e valakinek olyan Gopro 9 vagy 11-ese, aminek a lencséje összetört, és alkatrész árban eladná?
-
Khaosz55
addikt
-
veterán
válasz Tuninger #4935 üzenetére
Dari69 nyerte az idei fotópályázat első díját természetfotó kategóriában. Gartulálok neki itt is!
-
Khaosz55
addikt
Hasonlítgatom az Ace Pro-t és a Gopro8-at. Tetszik az ace, sok olyan golog van amire azt mondtam, hogy nekem felesleges, de így hogy bent van a ace pro-ba nekem tetszik. Ez a rögözítésí rendszer nagyon stabil, és tetszik, hogy ilyen gyorsan le fel lehet rakni másik tartóra, egy valamire kell vigyázni, hogy tényleg bekattanjon a rögzítőbe.
Kezelőfelület teszik, és a fukciók is.
Ami lényeg, hogy a nagyobb szenzor előnye nem csak sötétben jön elő. Ma reggel kis hóesés közbe csináltam fél filágosban felvételt mind a kettő kamerával. Ace- esetén lényegesen több részlet kerül elő a sötét részeken úgy hogy lényegesen kisebb a képzaj, illetve stilizálás esetén a nem mosódik annyira össze kép. A gopro-nál a szürke macskám egy fekete paca még a szeme sem látszik. Ehhez nem kell, hogy sötét legyen elég ha nincs napsütés. Ace esetén is látszik, hogy kellene neki a több fény stabilizáláskor mert vannak összemosodások és stabilizálási problémák, de nem olyan mint a 8 esetében ami teljes összemosódás. Ja és ace esetében nem pure videót hanem a normal video modot használtam.
A felvételeket alacsony élesítéssel csináltam és a daviciben kevesebb élesítést kell az ace-nél(0.48-40) alkalmazni mint a gopro 8-nál (0.48-80). Tehát az ace esetében az közepes élesítés szerintem már túltolt képet ad.
Nem lesz napsütés, de délután majd normál fényviszonyok közben (napsütés nem lesz) tesztelem.[ Szerkesztve ]
-
Khaosz55
addikt
válasz SeniorTilla #4948 üzenetére
1 hetes mocis túrához kell a nagy kapacitás. Laptop-ot nem viszek magammal. Meg sehova sem .
-
veterán
válasz Khaosz55 #4946 üzenetére
Én síelésnél, nyaralásnál minden kártyát mentek a nap végén. 2-3- kamera van a fiaimmal, ami megy, és szeretjük vissza is nézni ,mi történt Akkor meg már sima ügy a mentés, és másnap lehet üres kártyával kezdeni.
Tavaly volt egy olyan esetem, hogy a Hero 7-ben utángyártott akku volt, amivel a felvételeket végigvette, de kb. 1 percnél megfagyott a kép és csak a hang ment tovább. Nem minden felvételnél csinálta, utólag jöttünk rá, hogy akkor, amikor nem eredeti akksi volt benne. Természetesen nap végén vettük észre. Marha bosszantó volt, hogy elveszett egy csomó jó felvétel, többek között a 4,5 km-es családi lesiklás is. Ha csak kamerán néztem, akkor rendben volt, ha nem tekereted végig a felvételt...
[ Szerkesztve ]
-
Chiller
őstag
válasz SeniorTilla #4945 üzenetére
Attól még hogy nagy kártya, le lehet menteni minden nap, vagy naponta / félnaponta.
-
Khaosz55
addikt
válasz SeniorTilla #4945 üzenetére
4-5 éve egy kártyám van. Most akkor lesz kettő nagy. Ha tönkre megy a kártya akkor teljesen mindegy hogy hány kártyád volt ha pont a lényeges felvétel megy tönkre. Max így egy kicsit minimalizálod a károkat. Én lazán kihasználom a 256-os kártyát egy nagyobb motoros túra alkalmával 4K60 esetén, vagy egy hetes síeléssel. Sok nem marad rajta. Ráadásul most meg majd jönnek a 4K120-as felvételek.
-
veterán
válasz Khaosz55 #4944 üzenetére
Nem tudom menniyre jó ötlet. Ha egy kártyán van minden felvételed, és történik vele valami, akkor buktad az egészet. Nekem a 256-os kártya bőven elég, a 64-es is az lenne. Felvétel után mentem le az anyagot a laptopra, úgyis visszanézem, nem tart semmiből lementeni. Felesleges a kárytán tárolni, és veszélyes is. Ha csak 1 helyen van, bármikor elveszhet, egy technikai hiba, akármi más miatt. Ez bármilyen érzékeny adatra érvényes
-
veterán
válasz Tuninger #4942 üzenetére
Ez így igaz, de a kártya hasznos tárhelye mindig kevesebb a névleges értéknél, tehát az idő is kevesebb lesz.
Pl. a 256-os kártyára 238GB fér csak rá. Az 512-esre akkor gondolom 476...
-
-
Khaosz55
addikt
512Gb-os sd kártyára hány perc vagy óra fér fel 4K60 illet 4K120Fps esetén? Insta oldalán annyit írnak max video bitrate: 170Mbps
-
Tuninger
addikt
-
veterán
-
Tuninger
addikt
válasz Alabástrom #4933 üzenetére
Sajnos a hossz miatt nem engedi a youtube, oszd tovább a linket amit fent írtam.
h264: ha van lehetőséged, h265-öt használj. Általános szabály, hogy a h265 az fele akkora méretben tud azonos minőséget.
Vagyis:h264:
4K 24-30: 70-100Mbps
4K 50-60: 160-200Mbpsh265:
4K24-30fps: 35Mbps
4K 50-60: 70MbpsEmlítem a videóban hogy codec tesztre használtam egy részét az épp látható videónak, pont ezt néztem akkor, hogy a 264 milyen bitraten jó. Dupla feletti értékeken még láttam javulást h264 esetén. Pedig a forrásfileom "csak" gopro volt ami nem ad pixel szintű részletet.
Hozzáteszem, ha újrakódolod handbrakel constant quality beállításon, akkor töredék bitrateken is pazar minőséget tud mind a h264 mind a h265 codec.
[ Szerkesztve ]
-
Tuninger
addikt
Sajnos bukó, Hero 10 volt az utolsó kamera ahol még volt rollback régebbi firmware-re.
Én is beleszaladtam a problémába, a labs forumon balhéztünk David Newmannak hogy nem azt kapjuk zajszűrés kikapcsolással mint az előző labs-al, hanem sokkal gyengébb eredményt és nem tudtunk sehogysem rollbackelni. 2 nap alatta megcsinálta a korrekciót és kaptunk egy beta labs firmwaret. Ettől még továbbra sincs rolback Hero 11-12-őn, de próbáld meg hátha erre megy. Persze ez nem az első FW
[ Szerkesztve ]
-
Dari69
újonc
Sziasztok! Kicsit furcsa a kérésem, de minden okom megvan rá. Egy kisebb vérdíjat tűzök ki arra, ha valaki vissza tudja állítani nekem a Gopro 11 legelső firmware verzióját a kamerámra. Sajnos most a legfrissebb van rajta, és ez nagyon nem jó.
-
Alabástrom
senior tag
-
Khaosz55
addikt
válasz Chiller #4929 üzenetére
Én is . Remélem jól vizsgázik majd az indiai óceánban, de azért viszem a gopro8-at is. Addig ki kell talonom hogy a master 30 vagy 60fps legyen, de szerintem maradok 60-nál.
Apropó milyen memoria kártyát ajánlotok az ace pro 4K60FPS-hez? Évek óra használom a 256-os samsung evo plust a gopro8-ban, vehetek ugyan olyat? 512-es mehet bele?
[ Szerkesztve ]
-
Khaosz55
addikt
válasz Tuninger #4928 üzenetére
Köszi, frankó videó. Igaz ez már majdnem mélyvíz annak aki meg akar ismerkedni a davinci-vel. Bár aki most akar megismerkedni vele annak vannak tutorial magyar videók a YT-on. Szerintem a legfontosabb, hogy alacsony élesítéssel vegyük fel a videót és davinci-ben be lehet állítani. Valóban a gopro medium már túlélesített. Rengeteg videót csináltam úgy, már bánom, egy jó TV-n projektoron nagyon zavaró. Én 48/80-as értéket
Lehet én egyedi esetek vagyunk a párommal, de nekünk nem tetszik motion blur. A filmeknél is sokszor használják, de én legalábbis arra törekszem, hogy minden esetben éles tiszta kép legyen, akár még mozgásoknál is. Persze a gopro 8-nak megvannak a korlátai. Ga FPS gamet tolok akkor is az az első, hogy kikapcsolom a motion blur-t, lehet ezért is van, hogy nem tetszik.
Szóval szerintem egyéni ízlés dolga minthogy 24,30, vagy 60Fps legyen képkocka szám.Számomra még nagyon fontos a képzaj szűrés. Jó fényviszonyok mellett is a Temporal NR: Frames:2, Mo. est. type: Better és Temporal Threshold-ot 15-25 között állítom. Ha kevesebb a fény akkor feljebb tolom. Teljesen kitakarítja képzajt a kék égről. Nem szabad túltolni mert ront a képminőségen és "homályos" lesz.
Kövi videódban lehetne erről is szó, mert én is csak azt követem amit anno javasoltál. -
Tuninger
addikt
válasz Alabástrom #4909 üzenetére
Ha nem írsz privátban nem készül el
Összedobtam gyorsan egy 20 perces kis tutoriált erről a torzításkorrekció / motion blur témáról. Hadarós, kicsit csapongós, néhol kicsit érthetetlen, de ha 1 dologgal már segítem a munkádat, volt értelme.
Tessék letölteni, sokkal olvashatóbb, ráadásul az egész 20 perces videó nincs 200MB.
Ha kérdés van, előbb nézd meg mégegyszer az adott részt és utána tedd fel -
-
Khaosz55
addikt
válasz Tuninger #4924 üzenetére
Pl ez a judder. [link] 60 FPS anyag 30 FPS renderelése esetén egyértelműen látszik.
30Fps alap anyag és 30 Fps a renderelés akkor az egyenes vonalaknál látszik.
De maradok a 60fps-nél akkor aztán nincs macera.
Az optical flow/twixtor, ez mi pontosan ezt davinchiben lehet használni ? -
Tuninger
addikt
válasz Khaosz55 #4919 üzenetére
Ha a 60fps-es homevideo lookot keresed akkor azt a 30fps sehogy sem tudta volna szállítani.
Igaza van Mártonnak, 60ban kell menni, esetleg ha tudod hogy valahol lassítani szeretnél ott fel kell kapcsolni 120-ra, vagy optical flow/twixtor.A judder fogalmát sem értem, hiszen nem úgy veszek fel mint te, nem találkozom a problémával.
-
Márton
nagyúr
válasz Khaosz55 #4919 üzenetére
Akkor maradj a 60p-nél. Amit nagyon be akarsz lassítani, twixtorozd
Vagy ott viselje el az enyhe darabosságot.
Opció 2: nézz 240p-s kamerátEmlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
Chiller
őstag
válasz Alabástrom #4881 üzenetére
Tetszik ez az Insta360 ace pro, videóban egyértelműen jobb a H12-nél "sajnos". (a fénykép annyira nem érdekel, arra van külön gép)
Valaki látott már esetleg valami olcsóbb helyet, vagy a weboldala a legjobb?Kamera + esetleg a búvártok érdekel leginkább.
[ Szerkesztve ]
-
Khaosz55
addikt
válasz Tuninger #4918 üzenetére
Most mutattam renderel mintát a páromnak. Januárban utazunk és nem szeretném, ha felveszem az anyagot és neki nem tetszik.
Ő a 60FPS mellett tette le a voksát, 30 nem tetszik neki. Akárhogy is a kisimultabb neki az jön be. Az az igazság, hogy most ahogy megnéztem nekem is jobban tetszik, lehet az a gond hogy 120FPS-el gamelek és hozzá szoktam.
Már csak azon vacilálok, hogy 4K120FPS felvételt akkor csak 1/2-ot tudok lassítani.
Vagy ahogy írtad ha nem lesz probléma ha 4K120Fps-t 1/4-re lassítok mert blurrel megoldható a judder? -
Tuninger
addikt
válasz Khaosz55 #4917 üzenetére
Amit írtam érték az kb akkora blurt rak a képre mintha 1/60 záridőt használtál volna.
24fps timeline, 60fps forráshoz 70-es blur kell hogy úgy nézzen ki mintha 1/48 záridőn mentél volna.
A 30phez 30p anyaggal a 26-os érték szintén 1/60-hoz közelíti, 24fps-nél 35 körüli a jó 30-as forrásból, de 24p forrásnál meg már 20-as érték kis elég.Túl kevés blurnak nem sok értelme van mert csak vesztesz az élességből, de darabos marad.
Hogy mennyire pontos a számolás az függ attól mennyire komplex a felvétel, hány fpsel vetted fel, mennyi a timeline fps 100fps-el felvett anyaggal 25fps timelineon tökéletes motion blurt lehet számoltatni még komplex témánál is, de még 100-as értéken sem lesz elég a mosás, 120ig kellene valahogy feltekerni.
-
Alabástrom
senior tag
válasz Khaosz55 #4914 üzenetére
"-4K30Hz - Nagy meglepetésre nem volt durva még Motion Blur nélkül sem az interpoláció"
Ha eleve 30fps-el vetted fel, akkor (ha nem volt túl sok fény) a záridővel le tudott menni a kamera annyira, hogy már az egyes képkockákon el legyen kenődve a mozgás, ezért így sokkal folytonosabbnak tűnik, mint ha 60fps-el veszed fel és eldobálod minden második kockát.
(pl ezért is szokás ND filtert használni túl sok fény mellett. Hogy ne tegyék akadozóvá a mozgást a túl rövid záridővel felvett képkockák.)[ Szerkesztve ]
Amikor semmi sem biztos, akkor minden lehetséges.
-
Tuninger
addikt
válasz Khaosz55 #4914 üzenetére
30fps-nél 30fps timelineon a 26-os érték lenne jó, de elég sok képhibát generál.
Waqas Qazi-nak van egy jó oktatóvideója, ő openFX-ként rakja fel és kicsit máshogy állítja be. én is kísérletezem ezzel, mert jóval gyorsabban lehet leszámoltatni és egész jó az eredmény.Viszont nem értem milyen interpolációról beszélsz.
Azt javaslom Better, Large 60, erre Faster, small, 10-et állítasz be. Minek kérsz tanácsot egyáltalán? -
Khaosz55
addikt
válasz Tuninger #4913 üzenetére
Most csináltam teszteket Gopro8. A kertben körbe fordultam és egy labda pattogtatását vettem fel. 4K60 Hz és 30Hz-ben. Csináltam 2.7K 120Fps felvételt és belassítottam 30 illetve 60 Fps-re.
Arra voltam kíváncsik, hogy milyen a mozgás és az iterpoláció.
-4K60Hz -teljesen sima, folyik a mozgás nincs képremegés.
-4K60 amit 30Hz-re rendereltem le. Csináltam sima és Motion Blur változatot igaz alacsonyabb értékkel mint amit te mondtál. Sajnos nem jó az interpoláció nagyon látszik.
-4K30Hz - Nagy meglepetésre nem volt durva még Motion Blur nélkül sem az interpoláció, nem remegett a kép gyors mozgásoknál és lassítások is jól mutattak, nem mondom 60Hz kisimultabb, de lehet motoros és nyaralós videóknál teljesen jó lehet a 30Hz.
-4K30Hz Motion blur (faster,smal,10 beállításon). Ugyan olyan jó a kép.
Lehet át kell térnem 4K30Hz rögzítésre így a 4K120Hz-es anyagot akár 4X be tudom lassítani.
Azért csináltam a tesztet mert kamerát veszek és érdekelt, hogy 4K30hz esetén a 120Hz felvétel belassítva hogy mutat a mozgásmegjelenítés.
4K30Hz esetén milyen Motion blur-t használsz ? -
Khaosz55
addikt
-
Márton
nagyúr
válasz Tuninger #4908 üzenetére
Uhh, hát nem irigyellek.. Kicsit nosztalgikus érzés is elfogott, de szerencsére én már túl vagyok a "kiállításra kiállítóként" járó időszakon
Nem volt rossz, de nekem jobban bejött a szájról szájra ajánlás.Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
Alabástrom
senior tag
válasz Tuninger #4908 üzenetére
"Lehet csinálok is egy youtube videót jövő hét elején."
Az tök jó lenne, köszi előre is!Gondolom nem úszott fényárban a rendezvénycsarnok, ennek ellenére elég szépek a sötét részek is. A mozgás hol szuper, hol darabos, lehet nálam van a probléma (ha a kamera is mozog, és a képen is mozog valaki a kamera mozgásától különböző síkban, akkor az darabos . Ha vagy csak a kamera mozog, vagy a kamera áll és valaki elhalad a képen, az úgy szép fluid )
-
Tuninger
addikt
válasz Alabástrom #4907 üzenetére
Ez így kitölthetne egy komplett youtube csatornát
Lehet csinálok is egy youtube videót jövő hét elején.Alapvetően az a workflow, hogy megvágom a videót, utána minden klippen amin szükséges zajszűrés - torzítás korrekció - motion blur - élesítés, majd mehet az export.
Persze mindegyik fentiről egyesével lehet sokat beszélni, pl mik a jó zajszűrési beállítások, mennyire érdemes a torzításkorrekciót állítani, hány fpshez mennyi motion blur kell, mennyit élesíts a videón, milyen bitrateken érdemes exportálni.
Rengeteget kísérletezem a colorgradingel, de ami "éles" esemény, szinte mindig natural profilt használok a goproval, mert az úgy ahogy van jó. Vagyis ez esetben nem gradelek.
Na majd lesz valami hamarosan.
Addig is itt egy példa hogyan is néz ki, igaz csak 1080p, de azért letöltve érdemes nézni.
-
Alabástrom
senior tag
válasz Tuninger #4905 üzenetére
Ha már ennyi tudást és tapasztasztalatot gyűjtöttél ezzel a kamerával, akkor leírnád kérlek a "szokásos" Davinci-s workflow-dat vele? Úgy, hogy egy ezzel csak most ismerkedő is megértse... Gondolom vannak olyan lépések, amiket szinte minden filmnél nagyjából (vagy pont-) ugyanúgy megcsinálsz, mint pl a zajszűrés, kihajtogatás, felbontás és bitrate konvertálás... Esetleg részletinformációkkal együtt, azaz pl nem csak hogy zajszűrés, hanem hogy hogyan.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
-
Tuninger
addikt
válasz SeniorTilla #4903 üzenetére
A fisheye optika hordó torzítása szűnik meg, egyenesek a vonalak, nem görbül semmi. Perspektíva torzítás természetesen van, azt nem igazán lehet kiküszöbölni
a lens correctiont használom a color tabon az openfx-ek közül
-
veterán
-
Tuninger
addikt
válasz Alabástrom #4899 üzenetére
A 4:3-at ki tudom hajtogatni resolveal, mint ahogy az FPV-sek teszik:
Original:
Kihajtogatott:
Így nincs torzítás, de akkora a látószög mint Superviewnál, imádom ezt a lookot.A 4:3 2.7K és a 4:3 4K között nagyon minimális a valós felbontás különbség, egy lehelletnyivel élesebb csak a 4K. Viszont sokkal gyorsabb feldolgozni a 2.7K-t, gyorsabb rajta gyakorlatilag minden process, nekem ez megéri azt a minimális különbséget részletben.
5.3K 4:3 sokkal jobb minőség, sokkal nagyobb az ugrás mint 2.7K és 4K között, de ott 30fps a max és nekem kell a60fps: tudok lassítani ha akarok (nem szoktam). Általában 24fps a végső renderem leszámoltatom resolveal azokat a frameket a 60-ból optical flowval amik a megfelelő helyre kell essenek, így nincs darabosság mozgásnál, illetve az extra framek miatt meglepően pontos az utólagos motion blur számítás, így "filmes" a hatása a videónak.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest